Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 12:21:27

Αποστολέας Θέμα: Ιατρική Εργασίας.  (Αναγνώστηκε 45867 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

3 Ιουνίου 2009, 23:28:19
Αναγνώστηκε 45867 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δημοσιεύσεις που σχετίζονται με ζητήματα Ιατρικής της Εργασίας.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

3 Ιουνίου 2009, 23:31:49
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
31/05/2009

«Φορτώνουν» με τις μπαταρίες (ΚΥΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).
 
Την αύξηση μολύβδου στο αίμα τους καταγγέλλουν εργαζόμενοι σε εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Τι συμβαίνει στο εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών Sunlight ΑΒΕΕ στην Ξάνθη, συμφερόντων Παν. Γερμανού; Εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η τήρηση των μέτρων ασφαλείας είναι πλημμελής, με αποτέλεσμα αρκετοί να παρουσιάζουν στο αίμα τους τιμές μολύβδου πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

 Στο θέμα έχουν εμπλακεί η ΓΣΕΕ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου. «Πολιτική της εταιρείας είναι να δίνει στο προσωπικό άδειες, πολλές φορές άνευ αποδοχών, σε όσους εμφανίζουν τιμές μολύβδου πάνω από τα όρια, μέχρι να μειωθούν και να ξαναγυρίσουν "καθαροί"», υποστηρίζει η Μαρία Σταυρίδου νομική εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ.

Για ψεύδη και προσχεδιασμένες πρακτικές, που στόχο έχουν να πλήξουν την εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου, κάνει λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Χρ. Καρτάλης: «Ποτέ δεν δόθηκαν άδειες χωρίς αποδοχές, ακόμη και στις μεμονωμένες περιπτώσεις που εργαζόμενοι έπρεπε να απουσιάσουν από τη δουλειά λόγω μολύβδου. Εχουμε δυο ιδιώτες γιατρούς εργασίας που επιβλέπουν και συχνά πραγματοποιούνται σεμινάρια που αφορούν την προστασία εργαζομένων. Για μέτρα ασφαλείας δίνουμε πάνω από 500 χιλ. ευρώ ετησίως».

Η ασθένεια «μολυβδίαση»

**Η αφορμή για τον αναβρασμό φαίνεται να δόθηκε στα μέσα του 2007, όταν πήγαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο, στο Τμήμα Ιατρικής Εργασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος, πέντε εργαζόμενοι για σε εξετάσεις.

**Οπως αναφέρεται στη γνωμάτευση του διευθυντή του τμήματος Στ. Κωστόπουλου, «διαπιστώθηκε ύστερα από ιατρική, κλινική και εργαστηριακή εξέταση ότι πάσχουν από επαγγελματική ασθένεια μολυβδίαση. Ο ένας εξ αυτών νοσηλεύτηκε σε βαριά μορφή». Ο γιατρός γίνεται πιο συγκεκριμένος: «Ειδικά ο Θ. Σιμουλίδης παρουσίαζε στο αίμα μόλυβδο 115 μg/100 ml με όριο τα 40. Διαγνώσαμε βαριάς μορφής οξεία μολυβδίαση. Βρισκόταν στα πρόθυρα εγκεφαλικού. Στους υπολοίπους έγινε σύσταση αποχής απ' την εργασία για καθορισμένο χρόνο και πήραν αναρρωτικές άδειες».

**Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα και στον τρόπο εξέτασής τους. Αιμοληψίες για μόλυβδο πραγματοποιούνται δύο φορές ετησίως στο εργοστασιακό ιατρείο από ιδιωτικό μικροβιολογικό της Ξάνθης. Τα δείγματα στέλνονται για γνωμοδότηση σε άλλο ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο των Αθηνών.

**Από το Θριάσιο, όμως, διατείνονται ότι κατάλληλο εργαστήριο για εξέταση μολύβδου είναι το Κέντρο Ιατρικής Εργασίας του ΙΚΑ, όπου διενεργούνται ετησίως 2.000-3.000 εξετάσεις για μολυβδίαση ετησίως, «τη στιγμή που τα ιδιωτικά κάνουν 4-5».

**Ο ειδικός γιατρός εργασίας και σύμβουλος της εταιρείας Στ. Γουσόπουλος υπεραμύνεται των μεθόδων που χρησιμοποιούνται: «Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ό,τι αφορά την υγεία των εργαζομένων αντιμετωπίζεται στους χώρους εργασίας με δαπάνες του εργοδότη. Κανένα εργαστήριο στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του ΙΚΑ, δεν έχει πιστοποίηση για τη συγκεκριμένη εξέταση».

Αμφισβητεί επίσης ευθέως τη γνωμάτευση του Θριασίου: «Εξετάζοντας τους ιατρικούς φακέλους των πέντε συμπέρανα ότι δεν πρόκειται για μολυβδίαση αλλά για μολυβδιαιμία, δηλαδή ύπαρξη αυξημένων τιμών μολύβδου στο αίμα. Από την κλινική εξέταση προκύπτει ότι όλα είναι φυσιολογικά».

Ο Στ. Γουσόπουλος διαφωνεί, τέλος, και για τα όρια που θέτει το Θριάσιο:

«Η ανώτατη δεσμευτική βιολογική οριακή τιμή επαγγελματικής έκθεσης σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι τα 70 μg/100 ml. Από τα 40 μg/100 ml και μετά προβλέπεται η εφαρμογή μέτρων προστασίας ώστε να μην υπερβαίνεται η ανώτατη βιολογική τιμή. Ορισμένοι εργαζόμενοι κάνουν καλή χρήση συστάσεων και προτροπών κι ορισμένοι αδιαφορούν. Μόνο ένας από τους 250 βρέθηκε με τιμή πάνω από 70».

Αγωγές κατά της επιχείρησης

Ωστόσο, ο Θ. Σιμουλίδης πήρε σύνταξη αναπηρίας για δύο χρόνια, ενώ ένας ακόμη εργάτης, ο Σάμπρη Ερντοβάν, υπέβαλε χαρτιά για σύνταξη αναπηρίας. Και οι δυο στράφηκαν κατά της εταιρείας, ενώ οι άλλοι τρεις εργαζόμενοι επέστρεψαν στο εργοστάσιο.

**Το θέμα πήρε διαστάσεις, όταν το Δεκέμβριο του 2007 το Θριάσιο ενημέρωσε την Επιθεώρηση Εργασίας Θεσσαλονίκης για τους πέντε που παρουσίασαν αυξημένη ποσότητα μολύβδου.

**«Επιθεωρητές διαπίστωσαν τεχνικές ελλείψεις που οδηγούσαν σε διασπορά μολύβδου και ελλιπείς ιατρικούς φακέλους. Επιβλήθηκαν πρόστιμα 12.000 ευρώ, όμως από την εταιρεία ασκήθηκε προσφυγή που εκκρεμεί», αναφέρει η Κ. Βασίλα, διευθύντρια του ΚΕΠΕΚ. Οπως υποστηρίζει, στο μεταξύ «η επιχείρηση πήρε μέτρα. Οι υποδείξεις μας υλοποιήθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος».
 
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Νοεμβρίου 2013, 10:50:22
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Οι Ιατροί Εργασίας απέκτησαν από σήμερα δικαίωμα συνταγογράφησης ( και παραπεμπτικογράφησης; ).
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

15 Νοεμβρίου 2013, 13:35:41
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι Ιατροί Εργασίας απέκτησαν από σήμερα δικαίωμα συνταγογράφησης ( και παραπεμπτικογράφησης; ).

Αν τους δοθούν κωδικοί για το e-synt, δε θα μπορούν να παραπέμπουν και για θέματα που "άπτονται του εντικειμένου τους" που λέει και η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ;
Εδώ που τα λέμε, είναι ανήκουστο μέχρι τώρα να μη μπορεί ένας γιατρός εργασίας να μην μπορεί να εκδόσει παραπεμπτικό ούτε π.χ. για μία ακτινογραφία θώρακος.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

11 Απριλίου 2014, 22:02:02
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Το 56ο τεύχος του περιοδικού "Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας"  του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

5 Ιανουαρίου 2023, 20:18:20
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ο Ιατρός Εργασίας (ΙΕ) αποτελεί το βασικό συμβουλευτικό όργανο του εργοδότη, αναφορικά με την λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων της επιχείρησης (εφόσον προβλέπεται υποχρέωση απασχόλησης) , ωστόσο το έργο του  διέπεται από συγκεκριμένα καθήκοντα, συμβουλευτικές αρμοδιότητες και  υποχρεώσεις.

Στο πλαίσιο της επίβλεψης της υγείας των εργαζομένων :

Ο ιατρός εργασίας προβαίνει σε ιατρικό έλεγχο των εργαζομένων σχετικό με τη θέση εργασίας τους, μεριμνά για τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων και μετρήσεων παραγόντων του εργασιακού περιβάλλοντος, τηρεί σχετικό ιατρικό φάκελο για κάθε εργαζόμενο και εκδίδει βεβαίωση καταλληλόλητας των εργαζομένων για τη συγκεκριμένη εργασία.

Ο ιατρός εργασίας επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων, επιθεωρώντας τακτικά τις θέσεις εργασίας και προτείνοντας μέτρα για την αντιμετώπιση των παραλείψεων που διαπιστώνει, ενώ επεξηγεί την αναγκαιότητα της σωστής χρήσης των μέσων ατομικής προστασίας.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ερευνά τις αιτίες ασθενειών των εργαζομένων που οφείλονται στην εργασία αναλύει και αξιολογεί τα αποτελέσματα των ερευνών και προτείνει μέτρα για την πρόληψη τους. Ο ιατρός εργασίας αναγγέλλει μέσω της επιχείρησης στην Επιθεώρηση Εργασίας τις ασθένειες των εργαζομένων που οφείλονται στην εργασία.

Ως προς την επίβλεψη συμμόρφωσης των εργαζομένων στους κανόνες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τους εργαζομένους για τους κινδύνους που προέρχονται από την εργασία τους, καθώς και για τους τρόπους πρόληψής τους, μεταξύ των οποίων τους κινδύνους της βίας και παρενόχλησης, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει την κατάλληλη υποδομή, έχει την υποχρέωση να παραπέμπει τους εργαζόμενους για συγκεκριμένες συμπληρωματικές ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες βαρύνουν τον εργοδότη, σε ιδιωτικούς φορείς ή σε αρμόδιες μονάδες των ασφαλιστικών οργανισμών ή του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Σε περίπτωση ατυχήματος, περιστατικού βίας ή αιφνίδιας νόσου παρέχει επείγουσα θεραπεία και εκτελεί προγράμματα εμβολιασμού των εργαζομένων με εντολή της αρμόδιας υπηρεσίας δημόσιας υγείας της περιφέρειας, όπου εδρεύει η επιχείρηση.

Ο ιατρός εργασίας οφείλει να τηρεί το ιατρικό και επιχειρησιακό απόρρητο.

Ο ιατρός εργασίας υποχρεούται να συνεργάζεται με τον τεχνικό ασφαλείας πραγματοποιώντας κοινούς ελέγχους των χώρων εργασίας.

Σχετική Νομοθεσία

Άρθρα 17-20 του Ν. 3850/2010 όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 8 του Ν. 4808/2021.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Ιανουαρίου 2023, 20:19:56 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
6 Απαντήσεις
32497 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Ιουλίου 2009, 20:45:29
από EzeΤΡΟΛ
3 Απαντήσεις
87015 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Νοεμβρίου 2023, 08:29:52
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
13070 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Φεβρουαρίου 2016, 10:59:51
από Clemence
2 Απαντήσεις
22773 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Απριλίου 2017, 22:24:13
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
27731 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Μαΐου 2020, 15:00:48
από GirousisN