ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Προτάσεις για την οργάνωση του εμβολιασμού κατά του Covid-19.
Argirios Argiriou:
Η μετάδοση του covid-19 σε εσωτερικούς χώρους είναι 18 φορές μεγαλύτερη από ότι σε εξωτερικούς χώρους ( J Infect Dis 2020, doi:10.1093 ).
Με αφορμή την πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας σε ιδιωτικά Ιατρεία για να λειτουργήσουν ως Εμβολιαστικά Κέντρα εν μέσω της Πανδημίας Covid-19,
Δεν θεωρώ ότι είναι καλή ιδέα να μετατραπούν σε Εμβολιαστικά Κέντρα ιδιωτικά Ιατρεία γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του covid-19 μεταξύ αυτών που θα περιμένουν να εμβολιαστούν αλλά και μεταξύ του Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
Για τον ίδιο λόγο όμως είμαι επιφυλακτικός και στην μετατροπή κλειστών χώρων σε κρατικές δομές (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ) σε Εμβολιαστικά Κέντρα.
Αντ' αυτού προτείνω οι ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν ως εξής: Tο Υγειονομικό προσωπικό να εμβολιαστεί στους τόπους εργασίας του. Οι ηλικιωμένοι που ζούν σε Γηροκομεία να εμβολιαστούν επίσης μέσα στα Γηροκομεία τους καθώς και το προσωπικό των Γηροκομείων αυτών. Οι υπόλοιποι με παράγοντες κινδύνου (παχυσαρκία, Σακχαρώδη Διαβήτη, Υπέρταση, κτλ) δεν πρέπει, κατά την γνώμη μου, να εμβολιαστούν σε κλειστούς χώρους ακόμη και αν πρόκειται για ΤΟΜΥ ή Κέντρα Υγείας. Για λόγους Δημόσιας Υγείας που ήδη περιέγραψα προτείνω οι εμβολιασμοί αυτών των ανθρώπων να γίνουν σε Υπαίθριους ή Ημιυπαίθριους χώρους όπως Γήπεδα ή Αυλές Κέντρων Υγείας ή Αυλές Σχολείων όπου μια κάποια ιδιωτικότητα θα προστατεύεται με παραβάν. Το προσωπικό που θα εμβολιάζει εννοείται ότι θα είναι ζεστά ντυμένο. Ο φόβος μήπως ο κόσμος “κρυολογήσει” αν χρειαστεί να εμβολιαστούν σε υπαίθριο χώρο δεν έχει πολύ βάση. Θα είναι πολύ πιο επικίνδυνο να κολλήσουν κάτι οι πολίτες, αν στριμώχνονται μεταξύ τους σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση, βροχής ή χιονιού οι ομάδες εμβολιασμού εύκολα θα μπορούν να μετακομίζουν σε κάποιον ημιυπαίθριο παρακείμενο χώρο. Οι πολίτες θα προσέρχονται κατόπιν ραντεβού που θα το κλείνουν σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα και αφού δηλώνουν το κινητό τους θα τους έρχεται σχετικό sms. Θα μπορούν να έρχονται και χωρίς ραντεβού αλλά τότε θα πρέπει να γίνεται η διαδικασία χορήγησης ραντεβού επί τόπου στον χώρο εμβολιασμού.
Προτείνω να επιστρατευτούν κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ. Τα εμβολιαστικά κέντρα πρέπει να είναι ανοιχτά 8ωρο και να δουλεύουν και Σάββατο και Κυριακή. Να κληθούν όμως και όσοι ιδιώτες Ιατροί (από όλες τις ειδικότητες) και Νοσηλευτές (από ΤΕΙ αλλά και γυμνασιακής εκπαίδευσης) αλλά και άλλοι εγγράμματοι (για Διοικητικές εργασίες) θέλουν να βοηθήσουν.
Το κράτος πρέπει, κατά την γνώμη μου, να μην βασιστεί μόνο σε εθελοντισμό αλλά σε όσους θα εργαστούν (και στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, επιπλέον του μισθού τους) αλλά και στους ιδιώτες (Ιατρούς, Νοσηλεύτριες, αλλά και στους άλλους που θα δουλέψουν Διοικητικά), να δίνει π.χ. 2 ευρώ ανά εμβολιαζόμενο και ανά συνεργάτη (έτσι ώστε να υπάρξει και κάποιο κίνητρο να εμβολιάζουνε όσο πιο πολλούς γίνεται και να βρεθεί πιο εύκολα κόσμος που θα βοηθήσει). Θα εργάζονται ανά ομάδες π.χ. ενός Ιατρού, μίας Νοσηλεύτριας και ενός Διοικητικού και σε βάρδιες των 4 ωρών η κάθε μία. Σε κάθε τέτοιο υπαίθριο ή ημιυπαίθριο χώρο που περιγράφω παραπάνω θα μπορούν άνετα να εργάζονται ταυτόχρονα, 10 τέτοιες ομάδες. Και η κάθε ομάδα να δουλεύει με ραντεβού διάρκειας 10 λεπτών το καθένα. Οπότε κάθε τέτοια ομάδα θα μπορούσε να εμβολιάζει 6 ασθενείς/ώρα. Άρα 10 τέτοιες ομάδες θα μπορούν να εμβολιάζουν 60 ασθενείς/ώρα άρα μέσα σε 8 ώρες θα μπορούν να εμβολιάζονται 480 άτομα σε κάθε τέτοιο χώρο.
Σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο και για κάθε βάρδια πρέπει να υπάρχει και κάποιος Ιατρός επιφορτισμένος να δράσει σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης.
Προτείνω το κράτος να έχει μια ιστοσελίδα ειδικά για τον εμβολιασμό κατά του covid-19 όπου θα υπάρχει ενημερωτικό υλικό σχετικά με αυτόν τον εμβολιασμό, η προαναφερόμενη πλατφόρμα για να κλείνουν οι πολίτες ραντεβού, πλατφόρμα για όσους θέλουν να κάνουν αίτηση διαδικτυακά για να βοηθήσουν, βιντεάκια που θα δείχνουν πως γίνεται με σωστό τρόπο η ένεση (κυκλοφορούν ήδη στο διαδίκτυο) αλλά και οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες χρειάζονται οι πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν αλλά και αυτοί που θέλουν να βοηθήσουν.
Αργύρης Αργυρίου
Ιδιώτης Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός
Καβάλα.
argiriou.se
Argirios Argiriou:
Γράφει στις 12/12/2020 σε μια Ελληνική Ιατρική σελίδα του facebook Έλληνας ο οποίος εργάζεται ως ιδιώτης Γενικός Ιατρός στην Γερμανία:
Ο εμβολιασμός ειναι αυστηρά ιατρική πράξη. Μεταξύ άλλων ο γιατρος εξετάζει ,αν ο ασθενής «μπορει να εμβολιαστεί» .Αυτά τα καραγκιοζιλίκια μονο στην Ελλάδα γίνονται...
Στην Γερμανία μας έχουν στείλει απο την περασμένη εβδομάδα εθελοντική προσκληση σε ´ολους τους γιατρους. Εθελοντική μεν αλλά με αμοιβη βέβαια..150€ την ώρα. Σε 6ωρες βάρδιες...
Δεν έβαλαν τα φαρμακεία... Π´σο μπανανία ρε παιδια ;
Οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε κέντρα εμβολιασμών. Επειδη μαλλον τα δυο εμβόλια χρειάζονται τοσο χαμηλές θερμοκρασίες.
Πάντως τα φαρμακεία δεν πρόκειται να ακουμπήσουν ασθενή
Όσοι ξέρουν Γερμανικά, θα δουν ,οτι ειναι ξεκάθαρο ,οτι η πράξη του εμβολιασμού αφορά 1. Την επεξήγηση 2 την διαπίστωση αν ο εξεταζόμενος μπορεί να εμβολιαστεί (ικανότητα) Δηλαδή εκτός απο το ιστορικό πχ Αλλοιμονο να κάνουμε πχ σε ανοσοκαταστολη , κλινική εξεταση. και 3 τρίτον διεξαγωγή ( αυτη υπο την επίβλεψη μας και μονο )
Και για του λόγου το αληθές:
schumifer:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΓράφει στις 12/12/2020 σε μια Ελληνική Ιατρική σελίδα του facebook Έλληνας ο οποίος εργάζεται ως ιδιώτης Γενικός Ιατρός στην Γερμανία:
Ο εμβολιασμός ειναι αυστηρά ιατρική πράξη.
--- Τέλος παράθεσης ---
Αναρωτιέμαι μήπως είναι υπερβολική η ανωτέρω δήλωση. Οι αντενδείξεις μπορούν άνετα να καταγραφούν, περιστατικά που δε θα πρέπει να εμβολιαστούν μπορούν να τα διώχνουν και οι νοσηλευτές, περιστατικά που απαιτούν παρά αντενδείξεως, περιστατικά πιο πολύπλοκα ναι, τα κατευθύνουμε σε ιατρό.
Επίσης, ίσως η νεότητα των νέων εμβολίων να μας ωθήσει σε έξτρα προφυλάξεις, αλλά σε ανοσοκατεσταλμένους εγώ ήξερα ότι τα εμβόλιο τύπου MMR με ζώντες εξασθενημένους ιούς δε γίνονται.
Τα υπόλοιπα γίνονται και καλό είναι να γίνονται, και καλό είναι να συζητάμε με τον ειδικό για έξτρα δόσεις.
Το mRNA ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, γιατί να μην το κάνει ο ανοσοκατεσταλμένος; Θα περάσει καλύτερα αν κολλήσει;
Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑναρωτιέμαι μήπως είναι υπερβολική η ανωτέρω δήλωση. Οι αντενδείξεις μπορούν άνετα να καταγραφούν, περιστατικά που δε θα πρέπει να εμβολιαστούν μπορούν να τα διώχνουν και οι νοσηλευτές, περιστατικά που απαιτούν παρά αντενδείξεως, περιστατικά πιο πολύπλοκα ναι, τα κατευθύνουμε σε ιατρό.
Επίσης, ίσως η νεότητα των νέων εμβολίων να μας ωθήσει σε έξτρα προφυλάξεις, αλλά σε ανοσοκατεσταλμένους εγώ ήξερα ότι τα εμβόλιο τύπου MMR με ζώντες εξασθενημένους ιούς δε γίνονται.
Τα υπόλοιπα γίνονται και καλό είναι να γίνονται, και καλό είναι να συζητάμε με τον ειδικό για έξτρα δόσεις.
Το mRNA ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, γιατί να μην το κάνει ο ανοσοκατεσταλμένος; Θα περάσει καλύτερα αν κολλήσει;
--- Τέλος παράθεσης ---
Συμφωνώ με όλα αυτά που λες παραπάνω schumifer.
Ο λόγος που ανέβασα την δημοσίευση του συναδέλφου είναι για να καταδείξω ότι σε οργανωμένες χώρες έχουν συνειδητοποιήσει ότι χωρίς ουσιαστικό οικονομικό κίνητρο ΔΕΝ πρόκειται να βρεις ιδιώτες που να παρατήσουν τον βιοπορισμό τους και να τρέξουν μόνο από ιδεαλισμό.
Argirios Argiriou:
11-12-2020
Στο Βερολίνο θα δημιουργηθούν έξι κέντρα στα οποία θα μπορούν να εμβολιάζονται έως 20.000 άνθρωποι την ημέρα. Αυτό σημαίνει πως για να εμβολιαστούν και 3.669.098 πολίτες του Βερολίνου, λαμβάνοντας μόνον την πρώτη δόση του όποιου εμβολίου, θα χρειαστούν περισσότερες από 183 ημέρες.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση