Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Γενικά => Γενική συζήτηση => Μήνυμα ξεκίνησε από: D-Michalis στις 26 Μαΐου 2008, 21:12:36

Τίτλος: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: D-Michalis στις 26 Μαΐου 2008, 21:12:36
Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ: Συνηθίζω να λέω ότι την ιστορία την γράφουν οι πρωτεργάτες, αλλά την καταγράφουν οι γνώστες, αποδέκτες και μελετητές της.
Ωστόσο για να γίνει αυτό, χρειάζεται ενίοτε οι πρωτεργάτες να δίδουν κάποια στοιχεία.
Λέω στην στήλη ετούτη να μαζεύουμε τέτοια στοιχεία που σίγουρα θα έχουν ενδιαφέρον για κάποιους σήμερα και μεγάλη χρησιμότητα για κάποιους αύριο.
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: D-Michalis στις 26 Μαΐου 2008, 21:13:37
Ξεσκονίζοντας τα αρχεία μου, βρήκα το παρακάτω.
Στις 13/6/2003 με Αρ. Πρωτοκ.: 200/03 το τότε Δ.Σ. της Ένωσης έστειλε μία ανοικτή επιστολή προς όλους τους Γ.Γ. αποτυπώνοντας την κρατούσα κατάσταση (ή καλύτερα ακαταστασία) στην Γ.Ι. και την ΠΦΥ που τεχνηέντως διατηρείται με μένος έως και σήμερα.
Εκεί αφού το Δ.Σ. αποτύπωνε το πρόβλημα, που με εξαίρεση ορισμένα του σημεία στα οποία έχω διαφοροποιηθεί σήμερα (τις αναφορές για μη ανάπτυξη πανεπιστημιακών τμημάτων γενικής ιατρικής, την συστηματική κωλυσιεργία στην αύξηση θέσεων ειδίκευσης στην γενική ιατρική -που έπαψε μερικώς, αλλά για άλλους λόγους, την συστηματική κωλυσιεργία στην έναρξη των προγραμμάτων on job training με τα οποία σήμερα διαφωνώ πλήρως), είναι σα να γράφεται σήμερα και συνόψιζε την παρούσα κατάσταση με διατυπώσεις όπως "Όταν με το Π.Δ. 67/2000 τέθηκε περιορισμός στην συνταγογραφία των γιατρών άνευ ειδικότητος, πολλοί δράττοντας την ευκαιρία, αμφισβήτησαν τη δυνατότητα του γενικού / οικογενειακού γιατρού να συνταγογραφεί, εξομοιώνοντάς τον με τους ανειδίκευτους. Ήταν αποτέλεσμα της ατολμίας της πολιτείας να προσδιορίσει το επαγγελματικό-επιστημονικό πεδίο δράσης της γενικής / οικογενειακής ιατρικής"

Τότε το Δ.Σ. του οποίου είχα την τιμή να ηγούμαι (γιατί για μένα είναι τιμή, αλλά και θέση ευθύνης και όχι θέση προβολής και ιδιοτελών επιδιώξεων), κάλεσε τους συναδέλφους με την καθημερινή τους στάση να αντισταθούν.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων έλεγε "Γι αυτό συνάδελφοι καλείστε όλοι συστηματικά και μεθοδικά, αλλά στα πλαίσια του ρόλου μας και των εκπαιδευτικών μας αντικειμένων:
1.   Να παραγγέλλετε τις εξετάσεις που επιστημονικά σας χρειάζονται για την αξιολόγηση, διάγνωση ή παρακολούθηση των ασθενών σας, αδιαφορώντας για το αν τις αναγνωρίζει ή όχι ο επί πάντων κριτής - ελεγκτής του ταμείου
2.   Να συνταγογραφείτε με βάση τις επιστημονικές γνώσεις σας για ότι άπτεται των χρονίων και οξέων προβλημάτων και των κοινών νοσημάτων που αποτελούν αντικείμενο της εκπαίδευσής σας και περιλαμβάνονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ειδικότητος, αδιαφορώντας και πάλι για το αν αυτά γίνονται αποδεκτά ή όχι
3.   Να χορηγείτε τις άδειες και τα πιστοποιητικά που έχουν συνάφεια με τα νοσήματα που διαχειριζόμαστε, αδιαφορώντας για το αν αυτά γίνουν αποδεκτά ή όχι
Να καταγγέλλετε προς κάθε κατεύθυνση και με παρρησία κάθε αμφισβητία της ειδικότητός μας"


Σήμερα, αναψηλαφώντας την πορεία της Γ.Ι. στη χώρα μας, θεωρώ ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν οι ίδιοι οι Γ.Γ.
Τα λόγια αυτά π.χ. έπεσαν στο κενό, αφού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο "βολεύονταν" οι περισσότεροι και δεν έκαναν κανένα βήμα να "αποτινάξουν τον ζυγό.
Ελάχιστοι ακολούθησαν τις προτροπές της Ένωσης, όπως ελάχιστοι μαζεύτηκαν στην Αριστοτέλους όταν εκποιούνταν η ειδικότητά μας από πανεπιστημιακό καθηγητή που τότε η επιστημονική κοινότητα (αλήθεια αυτή?) του είχε εμπιστευθεί την διαχείριση των της υγείας των Ελλήνων πολιτών.

Από ότι φαίνεται τελικά "τοιούτος έπρεπε ημίν αρχιερεύς"
(πτυχές της ιστορίας από κάτι "κουρασμένα παλικάρια")
(Το πλήρες κείμενο εκείνης της; Επιστολής -για όσους έχουν υπομονή- επισυνάπτεται)
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: ARCTORIUS στις 27 Μαΐου 2008, 11:02:53
συγχαρητηρια  κυριε  D-michali   Μακαρι ο κλαδος της γενικης ιατρικης να εχει και αλλους συναδελφους σαν εσας.Για μενα που ειμαι νεος ιατρος  ειστε παραδειγμα.Μη στεναχωριεσται ,θελω να πιστευω οτι  η νεα γενια γενικων ιατρων θα κανει αυτα που ζητατε.Οσο αφορα τα σημεια 1.2.3
εγω προσωπικα και πιστευω ολη η σειρα μου θα τα τηρησω και ας με γεμισουν προσβολες και αρνησεις.Δε νομιζω οτι θα δουμε γρηγορα την γενικη ιατρικη στη θεση που εχει σημερα στο ηνωμενο βασιλειο η στις ηνωμενες πολιτειες αλλα αξιζει να προσπαθησουμε να τη φτασουμε τοσο ψηλα.
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 29 Μαΐου 2008, 23:35:15
Αγαπητέ κύριε D.Michali,
εγώ προσωπικά και πιστεύω όλη η (παλαιότερη) σειρά των γενικών γιατρών εκφράζουμε την ταπεινή μας συγγνώμη και τη θλίψη μας που δεν μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε τα οράματά μας για τη γενική ιατρική. Σας καλούμε όμως να μην στενοχωριέστε. Η ελπίδα (απ’ ότι βλέπετε) δεν έχει χαθεί….
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: D-Michalis στις 29 Μαΐου 2008, 23:44:49
Εκλαμβάνω ως "σαρκαστικό" (ή μπηχτή?) το σχόλιό σου αγαπητέ Αδαμάντιε, αλλά 1ον: ώς νεότερου σου αναγνωρίζω αυτό το δικαίωμα και 2ον: παρά το χιούμορ (ή και το σαρκασμό) που πρέπει να έχουμε στη ζωή, σε διαβεβαιώ ότι πιστεύω πώς η ελπίδα δεν χάθηκε. Όχι όμως από τα μηνύματα που υπονοείς, αλλά από την όσφρησή μου (καθ' ότι "έχω μύτη εγώ") !!!
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 29 Μαΐου 2008, 23:51:50
Αγαπητέ Δημήτρη,
είναι γνωστό ότι η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.
(Καποιος πονηρά σκεπτόμενος θα μπορούσε να κάνει το συνειρμό: θάνατος, σήψη, οσμή, όσφρηση...)

Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 30 Μαΐου 2008, 08:40:53
Για να είμαστε ειλικρινείς (και οσφρητικοί) πράγματι τα δείγματα είναι θετικά:
- Η γενιά των «ταχύρυθμων» σεμιναρίων και της απόδοσης του τίτλου ειδικότητας «ανάγκης ένεκεν» λόγω ανάγκης στελέχωσης των Κ.Υ. στην αρχή του Ε.Σ.Υ. οδεύει προς τη σύνταξη.
- Λίγοι ευτυχώς, «ξεχασμένοι» φοιτητές και πτυχιούχοι πρόλαβαν και «τρούπωσαν» στην ειδικότητα μετά την ψήφιση του νόμου του 1997 που έδινε τη δυνατότητα διορισμού σε θέσεις αγροτικών όταν υπήρχαν ακόμη μερικές κενές θέσεις στην ειδικότητα. (Βέβαια κάποιοι απ’ αυτούς αντιμετωπίζουν πρόβλημα διορισμού λόγω υπέρβασης του ορίου ηλικίας των 45 ετών)
- Η κατάργηση της απαγόρευσης να κάνουν αγροτικό οι υποψήφιοι ειδικευόμενοι γενικής ιατρικής που δρούσε αποτρεπτικά, πλέον, στους νέους γιατρούς για την επιλογή της ειδικότητας.
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: kefalidisg στις 30 Μαΐου 2008, 18:11:05
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
- Η κατάργηση της απαγόρευσης να κάνουν αγροτικό οι υποψήφιοι ειδικευόμενοι γενικής ιατρικής που δρούσε αποτρεπτικά, πλέον, στους νέους γιατρούς για την επιλογή της ειδικότητας.
   Θα ήθελα να προσθέσω ότι η κατάργηση της απαγόρευσης του αγροτικού υπήρξε καταλύτης για την επιλογή της γενικής ιατρικής ως ειδικότητας αφού τώρα είναι μια από τις πιο περιζήτητες με μέσο όρο αναμονής τα 5 έτη(σε κάποια νοσοκομεία φτάνει τα 7) παρόλο που δώθηκαν και επιπλέον θέσεις ειδίκευσης φθάνοντας σήμερα κοντά τις 700 πανελλαδικά. Αυτό βέβαια φαίνεται να ανησυχεί κάποιους και πρώτη την πολιτεία που ενώ φαίνεται να θέλει την στελέχωση των ΠΙ με ειδικευμένους γενικούς ιατρούς βάζει συννεχώς τρικλοποδιές(καθυστερήσεις προκηρύξεων, καθυστερήσεις διορισμών, καθυστερήσεις αποφάσεων ΣΚΕΙΟΠΝΙ, υποχρέωση παραίτησης σε περίπτωση διεκδίκησης νέας θέσης αγροτικού που αποτελλεί πρωτοτυπία στο δημόσιο αλλά και πλήθος άλλων).
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: ARCTORIUS στις 30 Μαΐου 2008, 21:36:27
Γιωργο συμφωνω μαζι σου αλλα διαφωνω στο θεμα της πολιτειας.Δεν ειναι η πολιτεια που βαζει τις τρικλοποδιες.Ειναι οι βαρωνοι της ιατρικης με τις ---πεταχτες κοιλαρες---   που βλεπουν σιγα σιγα να απειλειται η κυριαρχια τους.Οταν φυσικα οι μεγαλογιατροι ειναι μεσα στα ανωτερα συμβουλια αποφασης στη δημοσια υγεια της χωρας μας ειναι σιγουρο οτι θα προσπαθησουν να μειωσουν τη μονη αληθινη ιατρικη ειδικοτητα.Στην ιταλια γινονται ακριβως τα ιδια.Το πιο τρελο ειναι οτι ο κοσμος ,ο απλος κοσμος,θεωρει το γενικο ιατρο τον προσωπικο του ηρωα τις περισσοτερες φορες και αντι να στησουν αυτι, οι αρμοδιοι, σφυριζουν αδιαφορα.Δεν εχω τιποτα εναντιον κανενος ιατρου απλα εκνευριζομαι οταν βλεπω στη χωρα που γεννησε την ιατρικη του ιπποκρατη  να ονομαζουν  ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ την εσωτερικη ιατρικη αντι της ανατομικης παθολογικης και να ονομαζουν παθολογους γενικους ιατρους και με κανει να γελαω οταν ενας που εχει εξειδικευτει στην εσωτερικη παθολογια για να ξεχωρισει απο τον γενικο ιατρο βαζει ΤΑΜΠΕΛΑ εξω απο το ιατρειο  ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ!!!!!      ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΕΙΣΕΤΕ ΤΙ ΔΙΑΟΛΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ   ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ.   για να κατλαβω δηλαδη  γιατι αuτο το κρατος(δηλαδη εμεις ολοι)  εχουμε βαλει τa παντα κατω απο τον οδοστρωτηρα.Αυτο θα με ρωτησεtε τι σχεση εχει με την γενικη ιατρικη.ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΕΧΕΙ  ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ  ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (INTERNAL MEDICINE) ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ!  τουλαχιστον αυτο συμβαινει στη δυτικη ευρωπη.

Η πολιτικη του ----ΤΟΥΡΛΟΥ-----  στην ελλαδα αντι να δημιουργησει εδω και χρονια την ειδικοτητα της γενικης και οικογενειακης ιατρικης πολτοποιησε μια τοσο σημαντικη ειδικοτητα κατω απο τον ορο  ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ  που σε ολο τον κοσμο σημαινει παθολογικη ανατομικη εκτος απο την ελλαδα.Ετσι τη δουλεια του γενικου ιατρου την επαιρνε ο ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ...ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Η ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΚΡΑΞΑΝΕ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ μιας και δεν υπηρχε,  ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ...ΚΑΙ ΚΑΛΑ...  ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΓΡΑΦΑΝΕ   ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ....ΞΕΡΕΤΕ ΤΩΡΑ Η ΛΕΞΗ ...ΕΙΔΙΚΟΣ  ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΝΤΑ ΚΑΝΕΙ  ....ΤΟ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ...

τελοςπαντων εγω πλεον οταν με ρωτανε τι ειδικοτητα θα διαλεξεις και τους απαντω γενικη ιατρικη,στην αμεσως επομενη ερωτηση τους που την περιμενω παντα δηλαδη  ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ,ΤΟΥΣ απαντω ως εξης>  ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ?   

Αυτα 
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: kefalidisg στις 30 Μαΐου 2008, 23:45:27
  Νομίζω ότι στα περισσότερα που λες έχεις δίκιο όμως ας μην τα βάζουμε τόσο με τους συναδέρφους παθολόγους διότι δεν ήταν αυτοί υπεύθυνοι για το μπάχαλο που επικρατούσε χρόνια τώρα σην ΠΦΥ. Πιστεύω πως πολλοί από αυτούς επιτέλεσαν σημαντικό έργο και βλέποντας τώρα να χάνουν πολλά κεκτημένα δικαίως αντιδρούν. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως στο καλό δεν μπορεί να υπάρξει κάποιος σωστός σχεδιασμός για την πρωτοβάθμια από δω και πέρα. Αυτό θα έπρεπε να ήταν πρωταρχικός στόχος  και  δεν ειναι δυνατό να γίνει όταν δίνονται περισσότερες θέσεις ειδικότητας παθολογίας από ότι γενικής ιατρικής για παράδειγμα μαζί με όλα αυτά που προανέφερα. Σίγουρα οι πιέσεις θα είναι πολλές όμως θα πρέπει επιτέλους κάτι  να αλλάξει.
  Όσον αφορά το τι γιατροί είμαστε βλέπω στα λεγομενά σου μια πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζω και εγώ, ο κόσμος δεν ξέρει τι είναι ο γενικός ιατρός και το τι μπορεί αλλά και πρέπει να κάνει, έτσι θα πρέπει εμείς σιγά σιγά να τους δείξουμε.
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: timex στις 31 Μαΐου 2008, 00:03:35
Πάντως ,εκτός απο το "ειδικός παθολόγος" έχω δει και το "ειδικός γενικός ιατρός"

Τώρα, ποια είναι η διαφορά του "γενικού ιατρού" από τον "ειδικό γενικό ιατρό" δεν ξέρω...
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: kefalidisg στις 31 Μαΐου 2008, 09:56:47
  Νομίζω πως ο όρος ''ειδικός γενικός γιατρός '' είναι αδόκιμος, όμως τι να πεις στους συναδέρφους των άλλων ειδικοτήτων όταν μετά το πέρας της ειδικότητας σου εύχονται το συνήθες ''άντε τώρα και ειδικός''. Την στιγμή εκείνη νοιώθω πραγματικά άβολα με τον όρο αυτό, όμως τι μπορεί να κάνώ; τις περισσότερες φορές προσπαθώ να εξηγήσω ότι δεν αισθάνομαι ειδικός σε κάτι και ότι ο ρόλος της ειδικοτητάς μας είναι ακριβώς το αντίθετο, όμως στην Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωσση να το καταλάβει κάποιος διότι επιτυχημένος γιατρός είναι  ο υπέρεξειδικευμένος γιατρός και όχι αυτός που ασχολείτε μα την ΠΦΥ. Όσο πιο πολλές εξειδικεύσεις έχεις τόσο το καλύτερο. 
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: ARCTORIUS στις 31 Μαΐου 2008, 12:46:57
Προς θεου δε θελω ουτε να μειωσω την ειδικοτητα της εσωτερικης ιατρικης ουτε και να---κλεψω--- κανενος τη δουλεια.Η εσωτερικη ιατρικη ειναι ισως απο τις πιο σημαντικες ειδικοτητες στο χωρο της ιατρικης και στην ιταλια την ονομαζουν  στα λατινικα MATER ET MAGISTRA  δηλαδη η μητερα και δασκαλα σχεδον ολων των ειδικοτητων.Αντιδρω απλα με τη χρησιμοποιηση μιας ονοματολογιας ισως επιτηδες χρησιμοποιημενη απο τον ιδιο τον κρατικο μηχανισμο ωστε να καλυπτει τις ατελειες του και να συγχωνευει ΔΥΟ ειδικοτητες σε μια.Και βεβαια οπως λες οι  ---παθολογοι---  επιτελεσαν το εργο τους και προσεφεραν παρα πολλα,απλα για μενα δεν  ηταν παθολογοι,για μενα ηταν γενικοι ιατροι.Δε με ενδιαφερει αν μου πουνε οτι εξειδικευτηκαν στην εσωτερικη ιατρικη,ο τροπος με τον οποιο δουλευαν ειναι αυτος του οικογενειακου ιατρου.
Βεβαια αδικα μαλωνουμε τοσα χρονια μιας και το νεο νομοσχεδιο θα θεωρει ειδικοτητες πφυ  σε λιγο μεχρι και τους νευροχειρουργους της παλαμης αρκει να ειναι οι προσωπικοι ιατροι ενος ατομου αλλα τελος παντων στην ελλαδα δεν ειμαστε?μενει να δουμε τους ΕΛ  να κατεβαινουν να κανουν σε λιγο πφυ.
Με τον υπουργο μας ειναι ολα δυνατα...

ΥΓ¨>Στο θεμα του ειδικου γενικου ιατρου,δεν το δεχομαι σαν ονομασια.Αν πχ καποτε εξειδικευτω πανω στη γενικη ιατρικη σε αυτο που μου αρεσει πολυ οπως η αθλητιατρικη και η αθλητικη διατροφολογια (οπου υποψην δεν θα ειμαι αθλητιατρος απλα θα κατεχω καποιες γνωσεις πανω σε αυτους τους τομεις) θα γραφω στην ταμπελα μου   ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ   ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΧ... ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ...Η ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ.
Οταν λεμε φυσικα εξειδικευμενος δεν εννοουμε οτι πηγα παρακολουθησα ενα σεμιναριο 5 ημερων στην αθλητιατρικη και επειδη πηρα ενα πιστοποιητικο συμμετοχης εγινα και αθλητιατρος....ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ  γιατι πολλες φορες παρατηρουνται και τετοια φαινομενα.Η ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΦΟΡΕΑ Η ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ, ειδαλλως ειναι ολα τσαρλατανισμοι.


Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: timex στις 31 Μαΐου 2008, 14:08:26
Άφού κάποιος τελειώσει την ειδικότητα ποιες εξειδικεύσεις μπορεί να κάνει στην Ελλάδα(ή και αλλού),πόσο διαρκούν και που;
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: ARCTORIUS στις 1 Ιουνίου 2008, 03:30:37
Στις ηνωμενες πολιτειες ενας οικογενεικος ιατρος μπορει να εξειδικευτει στην  γηριατρικη,αθλητιατρικη,επειγουσα ιατρικη,και γυναικολογια παιδιατρικη πρωτοβαθμια φροντιδα.Αυτα στην αμερικη.Εδω στην ελλαδα δεν γνωριζω αν υπαρχει κατι αναλογο αλλα πιστευω οτι κατι θα βρεθει.Βεβαια ας κοιταξουμε πρωτα να γινουμε καλοι γενικοι ιατροι και υστερα βλεπουμε.Μια πιστοποιηση δυνατοτητας χρησης υπερηχογραφου ειναι ενα πρωτο καλο βημα αν και δεν ξερω πως θα μας βλεπουν οι γυρω συναδελφοι ακτινολογοι και παει λεγοντας,γιατι εχω διαβασει κατα καιρους οτι ουτε αυτο μπορουσε να κανει ενας ιατρος της γενικης ιατρικης.

Τελος παντων θα μαθω συντομα και αλλα και θα σε ενημερωσω γιατι με ενδιαφερει και εμενα
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: D-Michalis στις 6 Οκτωβρίου 2008, 21:42:26
Ιστορίας Γ.Ι. συνέχεια ή αλλιώς ιστορίες για αγρίους και κανιβάλους (της επιστημονικής μας οντότητας)

Όταν συζητιόνταν η νομοθετική διάταξη για την «απονομή» του τίτλου ειδικότητας στις κατηγορίες συναδέλφων για τις οποίες μας καταδίκασε η Ε.Ε., είχα πάει εγώ και ο Μποδοσάκης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προσκεκλημένοι να διευκρινίσουμε τις θέσεις μας, ως εκπρόσωποι της ειδικότητας.
Όσοι είχαν δεί την συνεδρίαση εκείνη (στο κανάλι της Βουλής) γνωρίζουν τη γύμνια επιχειρημάτων των πολιτικών για αυτή τη ρύθμιση.

Είχαμε κάποια μέρα συγκεντρωθεί στο Υπουργείο και είχαμε τονίσει στον τότε υπουργό και ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ότι αυτό είναι ξεπούλημα επιστημονικού κλάδου και ως πανεπιστημιακός –ειδικά αυτός- δεν έπρεπε να προσυπογράψει. Έκανε πως δεν καταλάβαινε γιατί είναι έτσι και μας είχε πεί κυνικά «αν ήσασταν τόσοι που να μπορείτε να κλείσετε την Αριστοτέλους, τότε, ίσως και να μην υπέγραφα». Τόση επιστημονική τεκμηρίωση.
Στην σχετική διαμαρτυρία μας στο Υπουργείο που είχαμε οργανώσει παράσταση έξω από την Αριστοτέλους 17, αν και είχαμε κάνει μεγάλη κινητοποίηση και είχαν συλλεχθεί 600 υπογραφές Γ.Γ., παρόντες ήταν  εγώ, αυτός, εκείνος και ο κουμπάρος. Αυτό θα πεί δυναμική ειδικότητα. Να σε ξεπουλάνε και ‘συ να κοιμάσαι μακαρίως.
Ευτυχώς, η Ε.Ε. σε αυτή την περίπτωση δεν ακολούθησε τα άξια τέκνα της Γ.Ι. στον ύπνο τους.


Παράλληλα σε συναντήσεις που είχαμε με Βουλευτή της κυβέρνησης και έχοντα την ειδικότητα της Γ.Ι. μας έλεγε "κοιτάξτε να βρείτε μία μέση λύση που να ικανοποιεί και αυτούς –αυτούς που πίεζαν να πάρουν την ειδικότητα- και εσάς, γιατί αλλιώς θα το κάνουν μόνοι τους –οι υπουργοί- και δεν θα είναι σε καλό μας !!!"
(ας σημειώσω εδώ ότι στη βουλή οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι διέρρηξαν τα ιμάτιά τους ζητώντας να μπεί διάταξη και για μη προσέλευσή τους σε εξετάσεις!!!)

Την ίδιες μέρες, είχαμε συναντήσεις και με βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επίσης Γ.Γ.
Ξέρετε τι μας έλεγε αυτός όταν του είπαμε ότι θα προσφύγουμε στην Ε.Ε.?
"Τι ψάχνετε τώρα? Νομίζετε ότι η Ε.Ε. θα ασχοληθεί με αυτά? Αυτοί δεν είναι τόσο «αυστηροί» σε τέτοια θέματα. Δες τε τι θα κάνετε, αλλά την Ε.Ε. ξεχάστε την."

Και οι καιροί πέρασαν. Και κάποιοι «κωλυμένοι» πήγαν στην Ε.Ε.
Και οι τότε αντιπολιτευόμενοι έγιναν Κυβέρνηση (με υφυπουργό σήμερα τον τότε καθοδηγητή μας -Βουλευτή και Γ.Γ.- για μη προσφυγή στην Ε.Ε.)
Και η Ε.Ε. –προς πίσμα ορισμένων που πονούν την ειδικότητά μας, ασχολήθηκε και τελικά έδωσε τη δίκαια απάντηση.

Μόνο που όσους πάσχισαν να πάνε τότε κόντρα στο ρεύμα τους ξέχασαν όλοι όσοι ασχολήθηκαν, ασχολούνται και θα ασχοληθούν –πιθανώς- με την μεγαλοπρεπή αυτή δικαίωση των προσπαθειών κάποιων που «τους λέγανε τρελούς».
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Ν.ΔΗΜΟΥ στις 6 Οκτωβρίου 2008, 22:39:16
[Μόνο που όσους πάσχισαν να πάνε τότε κόντρα στο ρεύμα τους ξέχασαν όλοι όσοι ασχολήθηκαν, ασχολούνται και θα ασχοληθούν –πιθανώς- με την μεγαλοπρεπή αυτή δικαίωση των προσπαθειών κάποιων που «τους λέγανε τρελούς».

Οχι  Δημήτρη,δεν ξεχάστηκε τίποτε.Είναι πολλοί που γνωρίζουν,πολλοί που θυμούνται,αλλά λίγοι που το επικαλούνται .
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 7 Οκτωβρίου 2008, 19:18:03
Η σχετική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ (έκτο τμήμα)
της 2ας Οκτωβρίου 2008 (*)
«Παράβαση κράτους μέλους – Οδηγία 93/16/ΕΟΚ – Ειδική εκπαίδευση για την άσκηση γενικής ιατρικής – Μη ορθή μεταφορά στο εσωτερικό δίκαιο»
Στην υπόθεση C 36/08,
με αντικείμενο προσφυγή του άρθρου 226 ΕΚ λόγω παραβάσεως, η οποία ασκήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2008,
Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, εκπροσωπούμενη από τον Γ. Ζαββό και τον H. Støvlbæk, με τόπο επιδόσεων στο Λουξεμβούργο,
προσφεύγουσα,
κατά
Ελληνικής Δημοκρατίας, εκπροσωπούμενης από την Ε. Σκανδάλου, με τόπο επιδόσεων στο Λουξεμβούργο,
καθής,
ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ (έκτο τμήμα),
συγκείμενο από τους L. Bay Larsen, πρόεδρο τμήματος, K. Schiemann (εισηγητή) και J. Makarczyk, δικαστές,
γενικός εισαγγελέας: M. Poiares Maduro
γραμματέας: R. Grass
έχοντας υπόψη την έγγραφη διαδικασία,
κατόπιν της αποφάσεως που έλαβε, αφού άκουσε τον γενικό εισαγγελέα, να εκδικάσει την υπόθεση χωρίς ανάπτυξη προτάσεων,
εκδίδει την ακόλουθη
Απόφαση
1        Με την προσφυγή της, η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ζητεί από το Δικαστήριο να διαπιστώσει ότι η Ελληνική Δημοκρατία, εκδίδοντας και διατηρώντας σε ισχύ κανόνες όπως αυτοί του άρθρου 29, παράγραφοι δ.1 και δ.2, του νόμου 3209/03 (ΦΕΚ Α΄ 304 της 24ης Δεκεμβρίου 2003), οι οποίοι δεν είναι σύμφωνοι προς τα άρθρα 30, 31 και 36 της οδηγίας 93/16/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 5ης Απριλίου 1993, για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ιατρών και της αμοιβαίας αναγνώρισης των διπλωμάτων, πιστοποιητικών και άλλων τίτλων τους (ΕΕ L 165, σ. 1), όπως έχει τροποποιηθεί από την οδηγία 2001/19/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαΐου 2001 (ΕΕ L 206, σ. 1, στο εξής: οδηγία 93/16), και μη αποσύροντας τα διπλώματα που έχουν χορηγηθεί χωρίς τήρηση των περιγραφόμενων όρων της οδηγίας 93/16, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τα εν λόγω άρθρα 30, 31 και 36.
 Το νομικό πλαίσιο
 Η κοινοτική νομοθεσία
2        Το άρθρο 30 της οδηγίας 93/16 ορίζει:
«Κάθε κράτος μέλος που παρέχει στο έδαφός του τον πλήρη κύκλο [ιατρικής] εκπαίδευσης καθιερώνει ειδική εκπαίδευση στη γενική ιατρική ανταποκρινόμενη τουλάχιστον στις προϋποθέσεις που προβλέπονται στα άρθρα 31 και 32 […]».
3        Το άρθρο 31, παράγραφος 1, της εν λόγω οδηγίας προβλέπει:
«1. Η ειδική εκπαίδευση στη γενική ιατρική που προβλέπεται στο άρθρο 30 πρέπει να ανταποκρίνεται τουλάχιστον στις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α)      αρχίζει μόνον αφού συμπληρωθούν επιτυχώς τουλάχιστον έξι έτη σπουδών στα πλαίσια του κύκλου [ιατρικής] εκπαίδευσης που προβλέπεται στο άρθρο 23•
β)      έχει διάρκεια τουλάχιστον δύο ετών με πλήρη απασχόληση και πραγματοποιείται υπό τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών ή οργανισμών•
[…]».
4        Το άρθρο 36, παράγραφοι 1, 2 και 4, της οδηγίας 93/16 έχουν ως εξής:
«1.      Από την 1η Ιανουαρίου 1995, κάθε κράτος μέλος εξαρτά, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων περί κεκτημένων δικαιωμάτων, την άσκηση των δραστηριοτήτων του ιατρού με την ιδιότητα του γενικού ιατρού στα πλαίσια του εθνικού του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, από την κατοχή διπλώματος, πιστοποιητικού ή άλλου τίτλου που προβλέπεται στο άρθρο 30.
[…]
2.      Κάθε κράτος μέλος προσδιορίζει τα κεκτημένα δικαιώματα. […]
[…]
4.      Οι αρμόδιες αρχές κάθε κράτους μέλους εκδίδουν, μετά από αίτηση, πιστοποιητικό που αποδεικνύει το δικαίωμα άσκησης των δραστηριοτήτων του ιατρού υπό την ιδιότητα του γενικού ιατρού στα πλαίσια του εθνικού του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων χωρίς το δίπλωμα, το πιστοποιητικό ή άλλο τίτλο που προβλέπονται στο άρθρο 30, σε ιατρούς που έχουν κεκτημένα δικαιώματα βάσει της παραγράφου 2.»
 Η εθνική νομοθεσία
5        Το άρθρο 29, παράγραφοι δ.1 και δ.2, του νόμου 3209/2003 προβλέπει ότι η ειδικότητα της γενικής ιατρικής αναγνωρίζεται στην Ελλάδα στους επαγγελματίες που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
–        ιατροί που έχουν εικοσαετή άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος αλλά δεν έχουν λάβει ειδικότητα
–        ιατροί που έχουν δεκαπενταετή άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και έχουν ειδική εκπαίδευση μόνον έξι μηνών
–        ιατροί που έχουν ορισμένη άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και ειδική εκπαίδευση ενός μόνον έτους.
 Η προ της ασκήσεως της προσφυγής διαδικασία
6        Η Επιτροπή, θεωρώντας ότι το άρθρο 29, παράγραφοι δ.1 και δ.2, του νόμου 3209/2003 αντιβαίνει στις διατάξεις της οδηγίας 93/16, κίνησε τη διαδικασία λόγω παραβάσεως που προβλέπεται στο άρθρο 226 ΕΚ. Αφού κάλεσε την Ελληνική Δημοκρατία να υποβάλει τις παρατηρήσεις της, εξέδωσε στις 4 Ιουλίου 2006 αιτιολογημένη γνώμη, με την οποία κάλεσε αυτό το κράτος μέλος να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να συμμορφωθεί εντός δύο μηνών από της κοινοποιήσεώς της.
7        Η Επιτροπή, δεδομένου ότι δεν έκρινε ικανοποιητική την απάντηση της Ελληνικής Κυβερνήσεως στην εν λόγω αιτιολογημένη γνώμη και επειδή δεν έλαβε καμία πληροφορία εκ μέρους του κράτους μέλους αυτού ώστε να μπορεί να συναγάγει ότι ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα για την πλήρη συμμόρφωση με την εν λόγω οδηγία, αποφάσισε να ασκήσει την υπό κρίση προσφυγή.
 Επί της προσφυγής
 Επί του παραδεκτού
8        Εισαγωγικά επιβάλλεται η παρατήρηση ότι τα αιτήματα της υπό κρίση προσφυγής είναι απαράδεκτα καθόσον ζητείται να διαπιστωθεί ότι η Ελληνική Δημοκρατία, μη αποσύροντας τα διπλώματα που έχουν χορηγηθεί χωρίς τήρηση των περιγραφόμενων όρων της οδηγίας 93/16, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από την οδηγία αυτή.
9        Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο προσφυγής βάσει του άρθρου 226 ΕΚ, το Δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα να υποχρεώσει ένα κράτος μέλος να λάβει συγκεκριμένα μέτρα (βλ. απόφαση της 14ης Απριλίου 2005, C 104/02, Επιτροπή κατά Γερμανίας, Συλλογή 2005, σ. I 2689, σκέψη 49). Εν προκειμένω, η διαπίστωση ότι η Ελληνική Δημοκρατία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από την οδηγία 93/16, διότι δεν απέσυρε τα διπλώματα που έχουν χορηγηθεί χωρίς τήρηση των περιγραφόμενων όρων της οδηγίας αυτής, θα είχε, κατ’ ουσίαν, τα ίδια αποτελέσματα με μια τέτοια διαταγή.
10      Υπό τις συνθήκες αυτές, η εξέταση της υπό κρίση προσφυγής θα περιοριστεί στην εκτίμηση της συμβατότητας της επίδικης εθνικής ρύθμισης με τα άρθρα 30, 31 και 36 της οδηγίας 93/16.
 Επί της ουσίας
11      Η Επιτροπή προσάπτει κατ’ ουσίαν στην Ελληνική Δημοκρατία ότι επιτρέπει, με το άρθρο 29, παράγραφοι δ.1 και δ.2, του νόμου 3209/2003, τη χορήγηση πτυχίων ειδικότητας γενικής ιατρικής σε ιατρούς που δεν συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο από τα άρθρα 30 και 31 της οδηγίας 93/16 χρόνο ειδικής εκπαίδευσης στη γενική ιατρική.
12      Κατά την άποψη της Επιτροπής, οι εν λόγω ιατροί έχουν κεκτημένα δικαιώματα υπό την έννοια του άρθρου 36, παράγραφος 2, της οδηγίας 93/16 και μπορούν επομένως, κατ’ αρχήν, να ασκούν δραστηριότητες ιατρού ως γενικοί ιατροί. Οι ιατροί αυτοί μπορούν επίσης να λάβουν πιστοποιητικό για τα κεκτημένα αυτά δικαιώματα, που προβλέπεται από το άρθρο 36, παράγραφος 4, της οδηγίας 93/16.
13      Αντιθέτως, η αναγνώριση της ειδικότητας της γενικής ιατρικής στους εν λόγω ιατρούς αντιβαίνει στις διατάξεις της οδηγίας 93/16.
14      Διαπιστώνεται ότι η προσφυγή της Επιτροπής είναι βάσιμη για τους λόγους που εκθέτει.
15      Η Ελληνική Κυβέρνηση περιορίστηκε εξάλλου με το υπόμνημά της αντικρούσεως στο να επισημάνει ότι με νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο θα καταργηθούν σύντομα οι επίδικες διατάξεις της εθνικής ρύθμισης.
16      Κατόπιν των προεκτεθέντων, διαπιστώνεται ότι η Ελληνική Δημοκρατία, εκδίδοντας και διατηρώντας σε ισχύ κανόνες όπως αυτοί του άρθρου 29, παράγραφοι δ.1 και δ.2, του νόμου 3209/03, οι οποίοι αντιβαίνουν στα άρθρα 30, 31 και 36 της οδηγίας 93/16, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τα εν λόγω άρθρα 30, 31 και 36, καθώς και ότι η προσφυγή πρέπει να απορριφθεί κατά τα λοιπά.
 Επί των δικαστικών εξόδων
17      Κατά το άρθρο 69, παράγραφος 2, του Κανονισμού Διαδικασίας, ο ηττηθείς διάδικος καταδικάζεται στα δικαστικά έξοδα εφόσον υπάρχει σχετικό αίτημα του νικήσαντος διαδίκου. Δεδομένου ότι Επιτροπή υπέβαλε τέτοιο αίτημα, η Ελληνική Δημοκρατία, η οποία ηττήθηκε, πρέπει να καταδικαστεί στα δικαστικά έξοδα.
Για τους λόγους αυτούς, το Δικαστήριο (έκτο τμήμα) αποφασίζει:
1)      Η Ελληνική Δημοκρατία, εκδίδοντας και διατηρώντας σε ισχύ κανόνες όπως αυτοί του άρθρου 29, παράγραφοι δ.1 και δ.2, του νόμου 3209/03, οι οποίοι αντιβαίνουν στα άρθρα 30, 31 και 36 της οδηγίας 93/16/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 5ης Απριλίου 1993, για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ιατρών και της αμοιβαίας αναγνώρισης των διπλωμάτων, πιστοποιητικών και άλλων τίτλων τους, όπως έχει τροποποιηθεί από την οδηγία 2001/19/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαΐου 2001, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τα εν λόγω άρθρα 30, 31 και 36.
2)      Απορρίπτει κατά τα λοιπά την προσφυγή.
3)      Καταδικάζει την Ελληνική Δημοκρατία στα δικαστικά έξοδα.
Bay Larsen   Schiemann   Makarczyk
Δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο στις 2 Οκτωβρίου 2006.
Ο Γραμματέας             Ο Πρόεδρος του έκτου τμήματος
R. Grass              L. Bay Larsen
________________________________________
* Γλώσσα διαδικασίας: η ελληνική.
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 9 Οκτωβρίου 2008, 00:12:09
Ενδιαφέρουσα απόφαση.....
Να πω το ζουμί;
- Κάθε ιατρός που δεν έχει κάνει 2 χρόνια τουλάχιστον άσκηση στην ειδικότητα δεν έχει νόμιμα την ειδικότητα της γενικής ιατρικής κατά την ΕΕ.
- Το δικαστήριο δεν μπορεί να υποχρεώσει την Ελλάδα, να πάρει πίσω την ειδικότητα από αυτούς που την διατηρούν παράνομα, άρα καμιά άμεση αλλαγή.
- Μήπως όμως με βάση αυτή την απόφαση μπορεί κανείς να προσφύγει σε ελληνικά δικαστήρια και να το κάνει απόφαση συμβουλίου επικρατείας που θα ακυρώσει κάθε αντίθετο με την οδηγία της ΕΕ ελληνικό νόμο; Δεν ξέρω, δικηγόρος δεν είμαι.
- Αφήνει το δικαίωμα σε κράτη μέλη ή σε οργανώσεις με έδρα κράτος μέλος της ΕΕ εκτός Ελλάδος να ζητούν πλέον και βεβαίωση για την άσκηση της ειδικότητας (χρόνος άσκησης και που έγινε) πλην του εγγράφου της ειδικότητας από τους Έλληνες; Μάλλον ναι, με αυτή την απόφαση.
- Για σκεφτείτε πόσοι διευθυντάδες, προέδροι (νυν και πρώην) και άλλοι μεγάλοι "αρχιερείς" μπορεί να βρεθούν σε αυτήν την θέση;;;; Τι θα γίνει ξαφνικά με αυτούς όταν μείνουν μόνο με την "ιδιότητα"; Θα μπορούν να είναι διευθυντάδες, μέλη σε σωματεία/οργανώσεις του εξωτερικού και του εσωτερικό της ειδικότητας, κλπ;
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 9 Οκτωβρίου 2008, 07:16:13
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ενδιαφέρουσα απόφαση.....
Να πω το ζουμί;
- Κάθε ιατρός που δεν έχει κάνει 2 χρόνια τουλάχιστον άσκηση στην ειδικότητα δεν έχει νόμιμα την ειδικότητα της γενικής ιατρικής κατά την ΕΕ.
..................................................................
- Για σκεφτείτε πόσοι διευθυντάδες, προέδροι (νυν και πρώην) και άλλοι μεγάλοι "αρχιερείς" μπορεί να βρεθούν σε αυτήν την θέση;;;; Τι θα γίνει ξαφνικά με αυτούς όταν μείνουν μόνο με την "ιδιότητα"; Θα μπορούν να είναι διευθυντάδες, μέλη σε σωματεία/οργανώσεις του εξωτερικού και του εσωτερικό της ειδικότητας, κλπ;

Δεν είμαι νομικός, μήπως όμως σ' αυτές τις περιπτώσεις που αναφέρεις υπάρχει περίπτωση παραγραφής αφού μιλάμε για ιστορίες των πρώτων χρόνων του ΕΣΥ; Υφίσταται παραγραφή σ' αυτή την περίπτωση;

Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: D-Michalis στις 9 Οκτωβρίου 2008, 10:31:01
Θα δημοσιεύσω σύντομα άρθρο που θα αναφέρεται στο ιστορικό, αλλά και το «νόημα» αυτής της απόφασης.
Ωστόσο επισημαίνω ότι η Ε.Ε. δεν θέτει θέμα για το πώς πήρε κανείς την ειδικότητα πρό του 1994, αλλά μετά από αυτό το έτος απαιτεί 2 χρόνια ως minimum.
Από δε το 2003 και μετά απαιτεί ως minimum τα 3 χρόνια εκπαίδευσης.
Και προσέξτε τη διατύπωση «έχει διάρκεια τουλάχιστον δύο ετών με πλήρη απασχόληση και πραγματοποιείται υπό τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών ή οργανισμών» που σημαίνει κάτω από συγκεκριμένο πρόγραμμα και εποπτεία με ειδικά διαμορφωμένα για ειδίκευση στην Γ.Ι. και όχι γενικώς εκπαίδευση για 2 χρόνια. Αυτά διασαφηνίζονται πλήρως στις σχετικές οδηγίες.
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Σπ. Α. Μάρκου στις 9 Οκτωβρίου 2008, 10:49:36
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ενδιαφέρουσα απόφαση.....
Να πω το ζουμί;
- Κάθε ιατρός που δεν έχει κάνει 2 χρόνια τουλάχιστον άσκηση στην ειδικότητα δεν έχει νόμιμα την ειδικότητα της γενικής ιατρικής κατά την ΕΕ.
- Το δικαστήριο δεν μπορεί να υποχρεώσει την Ελλάδα, να πάρει πίσω την ειδικότητα από αυτούς που την διατηρούν παράνομα, άρα καμιά άμεση αλλαγή.

Η απόφαση αφορά τους αποκτήσαντες τον τίτλο ειδικότητας από 1/1/95

Μπορείτε να υποχρεώσετε εσείς την Δ/νση Υγείας που χορήγησε τον τίτλο, με έγγραφό σας και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με μήνυση για παράβαση καθήκοντος (10 Ευρώ το κόστος) κατα του Προϊσταμένου της. Το ίδιο μπορειτε να κάνετε και στον Ιατρικό Σύλλογο της περιοχής σας αν είναι ιδιώτης ο κατέχων παρανόμως τον τίτλο γιατρός  και επιπλέον στο Νοσοκομείο αν υπηρετεί στο ΕΣΥ.
Μην δειλιάζετε αργά η γρήγορα τους συγκεκριμένους γιατρούς θα τους βρείτε μπροστά σας.

Προσφυγή στο Στε είναι καλό να κάνει η ΕΓΕ  που ξεκίνησε και το θέμα, επί Μιχάλη, αν δεν έχει ήδη κάνει.


Άρθρο 232Α
1. Όποιος με πρόθεση δεν συμμορφώθηκε σε προσωρινή διαταγή δικαστή ή δικαστηρίου ή σε διάταξη δικαστικής αποφάσεως, με την οποία υποχρεώθηκε σε παράλειψη ή σε ανοχή ή σε πράξη που δεν μπορεί να γίνει από τρίτο πρόσωπο και η επιχείρησή της εξαρτάται αποκλειστικά από τη βούλησή του ή σε διάταξη εισαγγελέα σχετική με την προσωρινή ρύθμιση της νομής μεταξύ ιδιώτη και Δημοσίου ή ΟΤΑ ή άλλου ΝΠΔΔ, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

Σημ.: Η συγκεκριμένη οδηγία έχει ενσωματωθεί στο Ελληνικό Δίκαιο


Άρθρο 261
Παρότρυνση υφισταμένων και ανοχή
Υπάλληλος που προσπαθεί να πείσει άλλον υπάλληλο ο οποίος είναι υφιστάμενός του ή βρίσκεται υπό τον υπηρεσιακό του έλεγχο να διαπράξει κάποιο από τα εγκλήματα των άρθρων 235 έως και 260 ή που εν γνώσει του τον ανέχεται να κάνει κάποιο από αυτά τα εγκλήματα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών, αν η πράξη δεν υπάγεται σε άλλη διάταξη του ποινικού νόμου η οποία την τιμωρεί με βαρύτερη ποινή.


Άρθρο 259
Παράβαση καθήκοντος
Υπάλληλος που με πρόθεση παραβαίνει τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλο παράνομο όφελος ή για να βλάψει το κράτος η κάποιον άλλο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών, αν η πράξη αυτή δεν τιμωρείται με άλλη ποινική διάταξη.


Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 9 Οκτωβρίου 2008, 16:18:51
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα δημοσιεύσω σύντομα άρθρο που θα αναφέρεται στο ιστορικό, αλλά και το «νόημα» αυτής της απόφασης.
Ωστόσο επισημαίνω ότι η Ε.Ε. δεν θέτει θέμα για το πώς πήρε κανείς την ειδικότητα πρό του 1992, αλλά μετά από αυτό το έτος απαιτεί 2 χρόνια ως minimum.
Από δε το 2003 και μετά απαιτεί ως minimum τα 3 χρόνια εκπαίδευσης.

Μέχρι τώρα ήξερα τις περιπτώσεις της χορήγησης της «ιδιότητας» (ελληνική παγκόσμια ευρεσιτεχνία) της γενικής ιατρικής σε ανειδίκευτους το 2003 και τις περιπτώσεις της χορήγησης της ειδικότητας της γενικής ιατρικής, με ταχύρρυθμα σεμινάρια πάλι σε ανειδίκευτους στα πρώτα χρόνια του ΕΣΥ, στα πλαίσια των αναγκών για επάνδρωση των Κ.Υ. στα πρώτα τους βήματα.
Προφανώς, έχουν υπάρξει και άλλες περιπτώσεις απονομής της ειδικότητας τιμής (ή μάλλον ψήφοις) ένεκεν. Mήπως μπορούν οι παλιότεροι να μας διαφωτίσουν;
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 9 Οκτωβρίου 2008, 22:42:53
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ενδιαφέρουσα απόφαση.....
Να πω το ζουμί;
- Κάθε ιατρός που δεν έχει κάνει 2 χρόνια τουλάχιστον άσκηση στην ειδικότητα δεν έχει νόμιμα την ειδικότητα της γενικής ιατρικής κατά την ΕΕ.
..................................................................
- Για σκεφτείτε πόσοι διευθυντάδες, προέδροι (νυν και πρώην) και άλλοι μεγάλοι "αρχιερείς" μπορεί να βρεθούν σε αυτήν την θέση;;;; Τι θα γίνει ξαφνικά με αυτούς όταν μείνουν μόνο με την "ιδιότητα"; Θα μπορούν να είναι διευθυντάδες, μέλη σε σωματεία/οργανώσεις του εξωτερικού και του εσωτερικό της ειδικότητας, κλπ;
Δεν είμαι νομικός, μήπως όμως σ' αυτές τις περιπτώσεις που αναφέρεις υπάρχει περίπτωση παραγραφής αφού μιλάμε για ιστορίες των πρώτων χρόνων του ΕΣΥ; Υφίσταται παραγραφή σ' αυτή την περίπτωση;

Δεν υφίσταται παραγραφή, αυτό είναι σίγουρο, αλλά δικό μου λάθος, ζητώ συγνώμη, δεν πρόσεξα τον χρόνο έναρξης, που είναι το 1995.
Συνεπώς, διευθυντάδες, προέδροι, "αρχιερείς" μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι.
Βέβαια, δεν ξέρω τι γίνεται με όσους πήραν θέση σε ιατρείο και έχουν μονιμοποιηθεί τώρα, ή ακόμη καλύτερα σε αυτούς που έχασαν θέση από τέτοιους. Δεν νομίζω ότι θα είναι πολλοί αλλά όχι και λίγοι σίγουρα.

Το σίγουρο και αυτό είναι επίσης σοβαρό κατά την γνώμη μου είναι ότι βγαίνει μια ρετσινιά για την Ελλάδα που επιτρέπει οποιαδήποτε επιστημονική εταιρία ή συνδικαλιστικό σωματείο της ειδικότητας μας στο εξωτερικό να "αμφισβητεί", εάν το επιθυμήσει, το χαρτί της ειδικότητας μας και να ζητάει και επιπλέον βεβαιώσεις από το ίδρυμα άσκησης της ειδικότητας. Και εκεί, δεν υπάρχει καμιά νομοθεσία που να του επιβάλει το αντίθετο.
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: D-Michalis στις 9 Οκτωβρίου 2008, 22:50:50
Για μένα ένα μέτρο «εξτρέμ, αλλά αποδοτικό» θα ήταν η χορήγηση από την ένωση πινακίδας πιστοποίησης που θα κρεμιέται έξω από το ιατρείο και θα αναφέρει «ειδικευμένος στην Γ.Ι. κατά τα προβλεπόμενα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία»

Γιατί η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για το πάπλωμα δεν λέει τίποτε.
Καταδικάζει την Ελλάδα σε καταβολή των δικαστικών εξόδων και τελειώσαμε (τελειώσαμε?)
(Περισσότερα γράφω σε κείμενό μου που έστειλα στην ένωση και γι’ αυτό δεν το δημοσιοποιώ ακόμη, αλλά όταν αναρτηθεί στο site θα βάλω link)
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 9 Οκτωβρίου 2008, 22:56:00
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Για μένα ένα μέτρο «εξτρέμ, αλλά αποδοτικό» θα ήταν η χορήγηση από την ένωση πινακίδας πιστοποίησης που θα κρεμιέται έξω από το ιατρείο και θα αναφέρει «ειδικευμένος στην Γ.Ι. κατά τα προβλεπόμενα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία»

Γιατί χρειάζεται να είναι από την Ένωση; Μπορεί να το δώσει και κάποια εταιρία πιστοποίησης, θα έχει μεγαλύτερη αξία πρακτικά και για διαβάστε και το σχέδιο νόμου για την πρωτοβάθμια.... Μπορεί να θυμηθείτε κάτι...
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: D-Michalis στις 20 Νοεμβρίου 2008, 20:50:48
Δημοσιεύω άρθρο μου στα "Νέα της Ένωσης" για το θέμα της καταδίκης μας και του ιστορικού αυτής της διάταξης περί απονομής ειδικότητας σε μή ειδικευθέντες.
(ζητώ συγνώμη για το καθυστερημένο της δημοσίευσης, αλλά αφού το είχα δώσει στην ένωση, δεν ήταν political correct να το δημοσιεύσω αλλού πρίν δημοσιευτεί εκεί (Οκτώβριος 2008)


Χορήγηση ειδικότητας Γ.Ι. χωρίς την προαπαιτούμενη εκπαίδευση  -Σύγκρουση Κοινοτικής και Εθνικής Νομοθεσίας
Δράσεις -έκβαση


Στην κοινοτική νομοθεσία υπάρχουν διατάξεις που ρυθμίζουν τα προαπαιτούμενα διαστήματα εκπαίδευσης και τις διαδικασίες αυτής, προκειμένου οι επαγγελματίες κρατών μελών να έχουν τη δυνατότητα να κινούνται επαγγελματικά από το ένα κράτος στο άλλο ως ίσοι προς ίσους.
Αυτές οι διατάξεις περιλαμβάνονται σε Ευρωπαϊκές Οδηγίες που αποτελούν ευρωπαϊκή νομοθεσία που μάλιστα είναι υποχρεωτικό να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο κάθε χώρας και πάντως, ακόμη και αν δεν έχει ενσωματωθεί, υπερέχει της εθνικής νομοθεσίας.
Από αυτό τον κανόνα φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η ιατρική γενικότερα και η Γ.Γ. ειδικότερα.
Συγκεκριμένα με τις Οδηγίες 16 του 1993 και 19 του 2001 η Ε.Ε. ορίζει ότι για να χαρακτηριστεί κανείς ειδικευμένος στη Γ.Ι. απαιτούνται –μεταξύ των άλλων:
1.   Άσκηση –με βάση συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και την κατάλληλη εποπτεία- σε κέντρα που έχουν οριστεί για αυτό το σκοπό.
2.   Η άσκηση αυτή πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 χρόνια. Τυχόν προγράμματα εκπαίδευσης με μερική απασχόληση δεν μπορούν να υπολείπονται ποσοτικά και ποιοτικά των πλήρων.
3.   Με την Οδηγία 19/2001 τα προγράμματα μερικής απασχόλησης τελειώνουν και ο χρόνος γίνεται πλέον 3 χρόνια (ελάχιστο).
4.   Οι διατάξεις αυτές μπορούσαν να αναβληθούν το αργότερο ως το τέλος του 1994, ενώ από τις 1/1/1995 είναι υποχρεωτικές για όλους.
5.   Όσοι ως το τέλος 1994 ασκούσαν αντικείμενα Γ.Ι. μπορούσαν να συνεχίσουν να τα ασκούν ως «κεκτημένα δικαιώματα» μέσα στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων –και όχι γενικώς παντού- εφοδιαζόμενοι προς τούτο με σχετικό πιστοποιητικό, χωρίς όμως να δύνανται να λάβουν ειδικότητα.

Από την άλλη η Ελλάδα ψήφισε κατά καιρούς διάφορες διατάξεις και από τα 2 έτη που ήταν η ειδίκευση το 1960 (πρωτοπορία διεθνής) κατέληξε ουσιαστικά να απονείμει την ειδικότητα ως να ήταν τίτλος τιμής.
Εκεί που πιστεύαμε ότι οι καιροί ωρίμασαν και ότι τέτοια φαινόμενα πέρασαν στην ιστορία, έρχεται ο υπουργός υγείας εν έτη 2003 και –αν και πανεπιστημιακός- αποφασίζει να επαναφέρει όχι μόνο βραχυχρόνια προγράμματα εκπαίδευσης, αλλά και χορήγηση τίτλου χωρίς εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα με το Ν. 3209/2003 (ΦΕΚ 304Α’/24-12-2003) εισάγει τη δυνατότητα άσκησης για ένα χρόνο ή 6 μήνες ή καθόλου (ανάλογα το πόσα χρόνια κατέχουν το πτυχίο) και προσέλευσης σε εξετάσεις για λήψη ειδικότητας.
Η Ένωση και η ΕΛΕΓΕΙΑ με συντονισμένες κοινές προσπάθειες αγωνίζονται μάταια να αποτρέψουν την ψήφιση της διάταξης αυτής. Για τον πανεπιστημιακό υπουργό αυτό δεν ήταν εκποίηση ειδικότητας !!!
Ακόμη και αργότερα που υπογράφτηκε το Π.Δ. 38/2004 και στο οποίο προβλέπονταν ότι κάθε διάταξη αντίθετη με τις διατάξεις του καταργείται (και τέτοιες ήταν και οι επίμαχες διατάξεις του Ν.3209/2003), εξακολουθούσαν να λαμβάνουν τίτλο ειδικότητας γιατροί αυτών των διατάξεων.
Έχοντας χάσει την μάχη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στραφήκαμε σε όλα τα νόμιμα μέσα, όπως:
1.   Προσφυγή προς το Συνήγορο του Πολίτη ο οποίος μας δικαίωσε πανηγυρικά και ζήτησε από το υπουργείο να πάρει μέτρα (ανάκληση τίτλων) (Α.Π.13097/2005).
Παρόμοια απόφαση απορριπτική της πολιτικής που ακολούθησε το υπουργείο στην αναγνώριση των «κεκτημένων δικαιωμάτων» (που προσπάθησε να τα εξισώσει με την ειδικότητα), είχε εκδώσει πιο πρίν και πάλι ο Συνήγορος του Πολίτη –μετά από προσφυγή μας- δικαιώνοντας τις θέσεις μας (Α.Π.18480/18-10-2004).
2.   Προσφυγή στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ο οποίος αποδέχεται και υιοθετεί πλήρως το προαναφερθέν πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη (Α.Π.4474/2400/2-9-2005).
3.   Προσφυγή στις δικαστικές αρχές, όπου ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
4.   Παράλληλα –από την πρώτη στιγμή- στραφήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγγέλλοντας το υπουργείο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Α.Π.8/16-2-2004 έγγραφό μας στο οποίο απάντησε η Ε.Ε. με το Α.Π. D2306/10-2-2006 έγγραφό της και μας ενημέρωνε ότι συμφωνούν πως υπάρχει θέμα και το ανέθεταν σε ειδικό ερευνητή της Ε.Ε.

Οι ενέργειες αυτές έγιναν συντονισμένα και με πλήρη σύμπνοια από τους φορείς των Γ.Γ. (Ένωση και ΕΛΕΓΕΙΑ). Για όλα τα ανωτέρω θέματα, απέναντι στη νομοθεσία, δικαίωμα να κινηθεί είχε η Ένωση ως επαγγελματικός φορέας. Έτσι η Ένωση πρωτοστάτησε σε αυτά με την ΕΛΕΓΕΙΑ να συνεργάζεται και χρηματοδοτεί τις προσπάθειες που –σημειωτέον- ήταν δαπανηρές.
Από εκεί και πέρα άρχισε έρευνα της Ε.Ε. που διαπίστωσε την παράβαση του κοινοτικού δικαίου και ζητήθηκε από το υπουργείο να λάβει μέτρα.
Το υπουργείο απάντησε (ευτυχώς τουλάχιστον εδώ απάντησε, γιατί στον Συνήγορο του Πολίτη δεν απάντησε ποτέ !!!) ότι λαμβάνει μέτρα και ότι θα καταργήσει τον Ν. 3209/2003 με το προωθούμενο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ (αυτό που ξέρουμε όλοι που όλο προωθείται και όλο κολλημένο είναι). Για το τι θα κάνει όμως με αυτούς που ήδη έλαβαν τίτλο, ούτε κουβέντα.
Η Ε.Ε. -μη ικανοποιούμενη από την απάντηση και στάση της Ελλάδας- προώθησε το θέμα στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεση C36/2008), όπου η υπόθεση εκδικάστηκε και εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση (2-10-2008) για την Ελλάδα λόγω «μη ορθής μεταφοράς στο εσωτερικό δίκαιο» των σχετικών με την χορήγηση τίτλου ειδικότητας Γ.Ι. Οδηγιών.

Σχόλια:
Προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι ο εχθρός μας ο κάθε συνάδελφος που εκμεταλλεύτηκε κάποιες «νομοθετικές» ευκαιρίες, αλλά το φαύλο πολιτικό σύστημα που για μια χούφτα ψήφων ξεπουλά επιστήμες και ειδικότητες και μάλιστα με πραματευτάδες πανεπιστημιακούς δασκάλους και πρωτοκλασάτους συνδικαλιστές.
Πιστεύω –και ήταν θέση της Ένωσης επί προεδρίας μου- ότι, όσοι από αυτούς τους συναδέλφους θέλουν να διατηρήσουν τον τίτλο, πρέπει να υποχρεωθούν να παρακολουθήσουν σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σύμφωνο με τα προβλεπόμενα (θεωρητικό και πρακτικό) και έτσι να διατηρήσουν τους τίτλους τους. Οι λοιποί να κληθούν να τους καταθέσουν πάραυτα.
Αυτό είναι δίκαιο, συνετό, συναδελφικό και κυρίως βάζει τα πράγματα στη θέση τους χωρίς ρεβανσισμούς, διδάσκοντας ήθος προς το υπουργείο που δεν παρακολούθησε ποτέ τέτοια μαθήματα, αφού έτρεχε πάντα πίσω από τους ψηφοθήρες.

Αθήνα 10-10-2008
Δ.Γ. Μιχάλης
Ειδικευμένος Ιατρός Γ. / Οικογενειακής Ιατρικής
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: D-Michalis στις 13 Ιουλίου 2009, 20:43:30
… … …
Υπ. Υγείας ….
Αρ. Πρωτ.: Υ7α/Γ.Π. 86251/26-6-2009
Προς: Όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Χώρας
Διευθύνσεις Υγείας

Θέμα: Σχετικά με τους τίτλους ειδικότητας Γενικής Ιατρικής που έχουν εκδοθεί βάσει του αρ. 29 παρ. δ’1 του Ν. 3209/2003

«…. Λαμβανομένων υπόψη όλων των προεκτεθέντων παρακαλούμε για την ανάκληση όλων των τίτλων ειδικότητας Γενικής Ιατρικής που έχουν χορηγηθεί σε ιατρούς βάσει της παρ. δ’1 του αρ.29 του Ν.3209/2003 και την αντικατάστασή τους από Πιστοποιητικά Γενικής Ιατρικής του αρ.7 του Π.Δ. 39/2004, ούτως ώστε να συμμορφωθεί η χώρα μας στη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων»

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 13 Ιουλίου 2009, 21:08:24
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
… … …
Υπ. Υγείας ….
Αρ. Πρωτ.: Υ7α/Γ.Π. 86251/26-6-2009
Προς: Όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Χώρας
Διευθύνσεις Υγείας

Θέμα: Σχετικά με τους τίτλους ειδικότητας Γενικής Ιατρικής που έχουν εκδοθεί βάσει του αρ. 29 παρ. δ’1 του Ν. 3209/2003

«…. Λαμβανομένων υπόψη όλων των προεκτεθέντων παρακαλούμε για την ανάκληση όλων των τίτλων ειδικότητας Γενικής Ιατρικής που έχουν χορηγηθεί σε ιατρούς βάσει της παρ. δ’1 του αρ.29 του Ν.3209/2003 και την αντικατάστασή τους από Πιστοποιητικά Γενικής Ιατρικής του αρ.7 του Π.Δ. 39/2004, ούτως ώστε να συμμορφωθεί η χώρα μας στη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων»

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ


Τελικά, τώρα που κινδυνεύμε -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- να τον χάσουμε από Υπουργό, έχω αρχίσει να τον συμπαθώ...  :P  :P
Πρώτα τα ρεπό, ύστερα το παραπάνω...  :D  :D
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: timex στις 13 Ιουλίου 2009, 21:11:57

Οι αυξήσεις;!   ::)
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: D-Michalis στις 8 Σεπτεμβρίου 2010, 22:29:52
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ 2006-2010 -Ιστορικές αναφορές

Άνοιξη του 2006. Ήταν στο Συνέδριο Γ.Ι. που έφτασαν τα νέα.
Η νέα εξεταστική επιτροπή της ειδικότητας ορίζονταν με:
1.   Πρόεδρο τον κ. Αχείμαστο, Πανεπιστημιακό Παθολόγο.
2.   Σκληρός Ευστάθιος, Γ.Γ.
3.   Μιχάλης Δημήτριος, Γ.Γ.
Τους αναπληρωτές δεν τους θυμάμαι όλους, αλλά για όποιον ενδιαφέρεται, μπορώ να τους αναζητήσω.

Οι εξετάσεις είχαν οριστεί για λίγες μέρες μετά. Πραγματοποιήθηκαν, αλλά για μεγάλο διάστημα μετά δεν έγιναν –λόγω δικαστικής ακύρωσης της επιτροπής- οδηγώντας τους υποψήφιους σε μία ιδιότυπη «ομηρία» για πρώτη φορά.
Τούτη τη φορά υφίστανται την ίδια ομηρία για 2η φορά.

Μπορεί ο καθένας να έχει τις απόψεις του. Όμως η παρουσία παθολόγου ως προέδρου της επιτροπής ήταν και παράνομη (σαφώς προβλέπεται από τη νομοθεσία να είναι όλα τα μέλη ίδιας ειδικότητας) και απαράδεκτη επιστημονικά, αφού άλλο είναι παθολογία και άλλο Γενική Ιατρική.

Έτσι η Ένωση προχώρησε άμεσα (μέσα στο συνέδριο) σε έκτακτο Δ.Σ. και αποφάσισε να προσφύγει στη δικαιοσύνη για ακύρωση της εν λόγω επιτροπής, πράγμα που έγινε.
Για την ενέργεια αυτή συμπαραστάθηκε η ΕΛΕΓΕΙΑ η οποία κάλυψε τα δικαστικά έξοδα.
(Η Ένωση ως επαγγελματικό σωματείο μπορούσε να προσφύγει στη δικαιοσύνη, η ΕΛΕΓΕΙΑ όμως –ως επιστημονικό- όχι).
Παράλληλα παραιτήθηκε άμεσα, ο κ. Μιχάλης –που είχε επιλεγεί εν αγνοία του- συμφωνώντας με την άποψη της Ένωσης ότι η εν λόγω επιτροπή και παράνομη είναι και αντιεπιστημονική.

 Ξαναείπα ότι ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του για αυτή την ενέργεια. Η Ένωση την επέλεξε και όχι μόνο δεν απέτυχε, αλλά και δικαστικά κέρδισε και οι συνάδελφοι επικρότησαν την ενέργεια αυτή.
Σημειώνω μάλιστα ότι οι εξετάσεις έγιναν με τους κ. Αχείμαστο, Σκληρό και κάποιον αναπληρωτή.
Αν και η Ένωση μπορούσε δικαστικά να ακυρώσει και τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων -αφού πραγματοποιήθηκαν από μία άκυρη επιτροπή- δεν το έπραξε σεβόμενη την αγωνία και την ταλαιπωρία των δεκάδων συναδέλφων που ήδη είχαν προσέλθει στις εξετάσεις.
Όμηροι τελικά κατέστησαν οι επόμενοι υποψήφιοι Γ.Γ., όχι από τις ενέργειες αυτές, αλλά από την κωλυσιεργία του Υπουργείου το οποίο (για να δημιουργήσει δυσφορία και να «χτυπήσει» αυτούς που το οδήγησαν στα δικαστήρια) δεν όριζε νέα –σύννομη- επιτροπή, αφού η προηγούμενη ήταν άκυρη, αφήνοντας τους μήνες να περνούν και τους υποψήφιους να οδηγούνται στην ομηρία που αναφέραμε.
Τελικά η επιτροπή ορίστηκε το Φθινόπωρο με πρόεδρο τον κ. Λιονή, Πανεπιστημιακό από το Πανεπ. Κρήτης και μέλη τον κ. Σκληρό Ευστάθιο, Γ.Γ. και τον κ. Παπανικολάου Νικόλαο, Γ.Γ. Παρέμεινε δε σε αυτή τη σύνθεση έως πρόσφατα που συστήθηκε η νέα, περί της οποίας άρχισε να γίνεται πάλι λόγος (κ.Λιονής, κ.Μερκούρης, κ.Περδικάκη).
Δεν θα σχολιάσω εκτενώς τα γραφόμενα της ΕΛΕΓΕΙΑ για την νέα σύνθεση. Ο καθένας μπορεί να κάνει την κρίση του.
Θα πώ μονάχα –για όσους δε γνωρίζουν- ότι η κ. Πηγή Περδικάκη είναι Γ.Γ. Δ/ντρια στο Κ.Υ. Άστρους, συνδιοργανώτρια (ως Δ/τρια του Κ.Υ.) με την ΕΛΕΓΕΙΑ Πελοποννήσου των Παμπελοποννησιακών Συμποσίων Γ.Ι. και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΕΓΕΙΑ για κάποια χρόνια.
Γι’ αυτό αδυνατώ να κατανοήσω την χωλότητα για την επιλογή της, αλλά και την ανάγκη για νέα ακύρωση της επιτροπής με την ακραία –κατ’ εμέ- στάση της ΕΛΕΓΕΙΑ, αφού όλα τα μέλη της επιτροπής είναι Γ.Γ. και ακόμη και η μη προταθείσα από την ΕΛΕΓΕΙΑ κ. Περδικάκη, ανήκει στην ευρύτερη σφαίρα επιρροής αυτής.

Υ.Γ. (9-9-2010)
Από τον κ. Μερκούρη έλαβα ένα e-mail επισήμανση ότι η προσφυγή είχε γίνει δεκτή και από τα δύο όργανα (Ένωση και ΕΛΕΓΕΙΑ) επειδή είχε κριθεί ότι και τα δύο όργανα είχαν έννομο συμφέρον.
Δεν μπορώ να ανατρέξω στα σχετικά ντοκουμέντα τώρα, αλλά δεν έχω λόγους να το αμφισβητήσω. Εξ’ άλλου το είπα ήδη ότι ίδια ήταν η θέση και της ΕΛΕΓΕΙΑ η οποία κάλυψε και το οικονομικό κόστος.

Επίσης, ο κ. Μερκούρης μου ζήτησε να δημοσιοποιήσω ότι η αναφορά του "ακόμη ένας άλλος" έγινε γιατί θεώρησε –λόγω του ότι γενικώς είμαι αποστασιοποιημένος- ότι δεν θα επιθυμούσα προσωπικά την αναφορά στο όνομά μου, αναφέροντας «Αν αυτό σε θίγει, πραγματικά σου ζητώ συγγνώμη».
Προσωπικά εκλαμβάνω την θέση αυτή ως μία δυνατή προσέγγιση και θεωρώ το θέμα λήξαν. Εξ’ άλλου αν αναφέρθηκα σε αυτή τη «λεπτομέρεια» το έκανα για την ιστορία και μόνον καθ’ ότι για μένα τελείωσε -με δική μου επιλογή- κάθε ενδιαφέρον και προοπτική οφικίων και πρωτοκαθεδριών.
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: timex στις 8 Σεπτεμβρίου 2010, 23:52:33
Κύριε Μιχαλη τα συγχαρητήριά μου.
Κανατε πολυ καλα!

Τελικα αυτοι οι παθολογοι παντου χωνονται! Αυτο βεβαια γίνεται γιατι το επιτρεπουμε εμεις!
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Σπ. Α. Μάρκου στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, 00:16:35
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ 2006-2010 -Ιστορικές αναφορές
, αφού όλα τα μέλη της επιτροπής είναι Γ.Γ.

Από που προκύπτει ότι ο κ. Λιονής είναι Γενικός Γιατρός; Στο βιογραφικό του σημείωμα αναγράφεται (http://www.lionis.gr/)  ότι έχει τη ειδικότητα της Παθολογίας και της Κοινωνικής Ιατρικής. Έχω μάλιστα την εντύπωση ότι η ειδικότητα της Κοινωνικής Ιατρικής αποκτήθηκε με ταχύρρυθμη εκπαίδευση (1989) κατά παράβαση του κοινοτικού δικαίου που προβλέπει ελάχιστο χρόνο εκπαίδευσης σε κάθε ειδικότητα. Προφανώς και δεν έχει επιστημονικές βάσεις η άποψη ότι η Κοινωνική Ιατρική είναι περισσότερο συγγενής με την Γενική Ιατρική απ’ ότι η Παθολογία. Μην λησμονούμε ότι η προκηρύξεις στα ΚΥ φέρουν το διαζευκτικό ΓΙ ή Παθολογία. Δεν έχω δει καμία προκήρυξη να αναφέρει «ή Κοινωνική Ιατρική»
Το Συμβούλιο Επικρατείας ακύρωσε την επιτροπή με το σκεπτικό ότι συμμετείχε καθηγητής Παθολογίας και όχι Γενικής Ιατρικής. Δεν διόρισε – δεν έχει αυτό το δικαίωμα – την τότε νέα επιτροπή. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αν προσφύγει κάποιος τώρα στο Στ.Ε – αφού υπάρχει και δεδικασμένο  - δεν θα ακυρωθεί και η σημερινή επιτροπή αφού δεν περιλαμβάνει Πανεπιστημιακό Γενικής Ιατρικής;
Αν επίσης δοθούν στη δημοσιότητα τα βιογραφικά και των υπολοίπων ΓΓ που προτείνει η ΕΛΕΓΕΙΑ ίσως αναδυθεί και το πρόβλημα που πρόεκυψε με το ΠΔ 38/10. Δηλαδή ότι όσοι απέκτησαν ειδικότητα ΓΙ πριν το 2006 χωρίς να έχουν το ελάχιστο δύο χρόνια εκπαίδευσης δεν έχουν το δικαίωμα να φέρουν τίτλο ειδικότητας αλλά πιστοποιητικό ΓΙ. Πως θα μπορούσε κάποιος να συμμετέχει σε επιτροπή εξετάσεων ειδικότητας χωρίς να φέρει τον επίσημο τίτλο της ειδικότητας.;
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Doc-Paul στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, 01:04:28
Στον κ. Λιονή έχει απονεμηθεί ο τίτλος του καθηγητή Γενικής Ιατρικής απ´όσο γνωρίζω, παραθέτω και το ακόλουθο απόσπασμα από τη λίστα των μελών του Κ.Ε.Σ.Υ όπου αναφέρετε ο τίτλος

"23. Δρ. Δατσέρη Ιωάννη, Διευθυντή Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», με αναπληρωτή του  τον Λιονή Χρήστο, Αναπληρωτή Καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης."
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Σπ. Α. Μάρκου στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, 08:21:58
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στον κ. Λιονή έχει απονεμηθεί ο τίτλος του καθηγητή Γενικής Ιατρικής απ´όσο γνωρίζω, παραθέτω και το ακόλουθο απόσπασμα από τη λίστα των μελών του Κ.Ε.Σ.Υ όπου αναφέρετε ο τίτλος

"23. Δρ. Δατσέρη Ιωάννη, Διευθυντή Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», με αναπληρωτή του  τον Λιονή Χρήστο, Αναπληρωτή Καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης."
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Tομέας Kοινωνικής Iατρικής

Λιονής Xρήστος, Αναπλ. Kαθηγητής Κοινωνικής Οικογενειακής Ιατρικής

http://www.med.uoc.gr/2_4_1_gr.php (http://www.med.uoc.gr/2_4_1_gr.php)
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Gatekeeper στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, 09:36:50
Ασπρη γατα, μαυρη γατα ποντίκια να πιανει.
Εν προκειμενω ο Λιονής και γατα είναι και ποντικια πιανει.
Καταφερε να δωσει ακαδημαικό momentum στην ειδικότητα, μια πολυ σημαντική συνεισφορά.
Πριν απο δυο χρόνια περιπου είχα συναντηθει με στελεχη του RCGP.
Δυο άτομα γνωριζαν και εκτιμουσαν τον Μπελλο και τον Λιονη.

Τυχαίο? Δεν νομιζω.
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Βέρρας Οδυσσέας στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, 10:07:22

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Με την υπ’ αριθμ. 89/1−3−2010 πράξη του Πρύτανη, που εκδόθηκε σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (άρθρο 25 παραγρ. 1 του Ν.3549/2007), διορίζεται (εξελίσσεται) ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χρήστος Λιονής του Δημητρίου σε μόνιμη και προκηρυχθείσα θέση Δ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. προκήρυξης 833/22−10−2007/τ.Γ ́) της βαθμίδας του Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής, με γνωστικό αντικείμενο «Γενική Ιατρική και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», επειδή έχει τα νόμιμα προσόντα.
(Αριθμ. βεβ. Υ.Δ.Ε./ΥΠ.Π.Δ.Β.Μ. και Θ.: 5157/23−3−2010).
Ο Πρύτανης ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΗΣ

Φ.Ε.Κ. τεύχος Γ' 275/9-4-2010

Ένα πολύ μεγάλο βήμα για την ακαδημαϊκή καταξίωση της ειδικότητάς μας, στην Ελλάδα.Ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια.
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Σπ. Α. Μάρκου στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, 10:55:19
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Με την υπ’ αριθμ. 89/1−3−2010 πράξη του Πρύτανη, που εκδόθηκε σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (άρθρο 25 παραγρ. 1 του Ν.3549/2007), διορίζεται (εξελίσσεται) ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χρήστος Λιονής του Δημητρίου σε μόνιμη και προκηρυχθείσα θέση Δ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. προκήρυξης 833/22−10−2007/τ.Γ ́) της βαθμίδας του Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής, με γνωστικό αντικείμενο «Γενική Ιατρική και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», επειδή έχει τα νόμιμα προσόντα.
(Αριθμ. βεβ. Υ.Δ.Ε./ΥΠ.Π.Δ.Β.Μ. και Θ.: 5157/23−3−2010).
Ο Πρύτανης ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΗΣ

Φ.Ε.Κ. τεύχος Γ' 275/9-4-2010

Ένα πολύ μεγάλο βήμα για την ακαδημαϊκή καταξίωση της ειδικότητάς μας, στην Ελλάδα.Ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια.


Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη. Ανοίγει ο δρόμος για όσους έχουν αλλότρια ειδικότητα (ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ή ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ή ......) να γίνουν καθηγητές με αντικείμενο την ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ.
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Βέρρας Οδυσσέας στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, 10:58:37
Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε... :D
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Σπ. Α. Μάρκου στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, 11:16:24
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε... :D

Στην προκειμένη περίπτωση δεν νομίζω. Αποδεικνύω! Ουσιαστική διαφορά
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Βέρρας Οδυσσέας στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, 11:20:39
Επίσης, έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε... ;D
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Σπ. Α. Μάρκου στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, 11:31:27
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Επίσης, έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε... ;D

Όταν στερεύουν τα επιχειρήματα, ειρωνευόμαστε. Ότι χειρότερο για ένα FORUM
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Βέρρας Οδυσσέας στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, 11:35:38
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Όταν στερεύουν τα επιχειρήματα, ειρωνευόμαστε. Ότι χειρότερο για ένα FORUM

Αν κατά την άποψή σας, η φράση του Pirandello αυτό καταδεικνύει, τότε ακόμη περισσότερο... έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε.Πραγματικά ευχαριστώ.
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, 11:39:17
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη. Ανοίγει ο δρόμος για όσους έχουν αλλότρια ειδικότητα (ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ή ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ή ......) να γίνουν καθηγητές με αντικείμενο την ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ.

Με όλο το σεβασμό για τις γνώσεις σας, στα ακαδημαϊκά ιδρύματα η έννοια του "πτυχίου" είναι τυπική. Η θέση σου ή αλλιώς έδρα, εξαρτάται από το ερευνητικό σου αντικείμενο και το έργο σου.
Σαν φοιτητής θυμάμαι ότι είχαμε ένα καθηγητή στη φυσιολογία με εξαιρετικό ερευνητικό έργο και δημοσιεύσεις με πτυχίο Αρχιτέκτονα.

Πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι Γενικοί ιατροί που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν έδρα. Αλλά και πάλι παραπέμπω στην υπογραφή μου.
Παρακαλώ να ηρεμήσετε, ο κ. Βέρρας έχει δίκιο.
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Σπ. Α. Μάρκου στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, 11:42:58
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη. Ανοίγει ο δρόμος για όσους έχουν αλλότρια ειδικότητα (ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ή ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ή ......) να γίνουν καθηγητές με αντικείμενο την ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ.

Με όλο το σεβασμό για τις γνώσεις σας, στα ακαδημαϊκά ιδρύματα η έννοια του "πτυχίου" είναι τυπική. Η θέση σου ή αλλιώς έδρα, εξαρτάται από το ερευνητικό σου αντικείμενο και το έργο σου.
Σαν φοιτητής θυμάμαι ότι είχαμε ένα καθηγητή στη φυσιολογία με εξαιρετικό ερευνητικό έργο και δημοσιεύσεις με πτυχίο Αρχιτέκτονα.

Θα το θυμηθώ στην επόμενη κρίση όταν θα παρουσιαστεί παθολόγος ή πνευμονολόγος με πλούσιο έργο στη ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, 11:52:20
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα το θυμηθώ στην επόμενη κρίση όταν θα παρουσιαστεί παθολόγος ή πνευμονολόγος με πλούσιο έργο στη ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Εμένα δεν θα με χαλάσει ότι και να είναι εάν έχει σοβαρό έργο και υποστηρίζει την γενική ιατρική.
Το γεγονός ότι σήμερα οι γενικοί ιατροί μπαίνουν στα περιφερειακά ιατρεία το χρωστάμε σε ένα νεφρολόγο.
Εμένα με χαλάνε οι συνάδελφοι που απομυζούν την γενική ιατρική όπου και αν προέρχονται (ακόμη κι από την γενική ιατρική)
Εμένα η εξεταστική επιτροπή που αναλαμβάνει να εξετάσεις τους γενικούς ιατρούς εάν είναι καλοί παθολόγοι και η εξεταστική επιτροπή που θεωρεί ότι πρέπει να είναι όλοι της κλίκας με χαλάει πολύ. Αλλά όποιος έχει ήθος και δεν του αρέσει παραιτείται. Οι υπόλοιποι ουρλιάζουν σαν τους λύκους.
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Βέρρας Οδυσσέας στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, 12:12:50
Κανένα ίχνος ειρωνείας δεν περιείχε η φράση μου. Απλά, ήθελα να τονίσω ότι υπάρχουν πολλές αναγνώσεις του ίδιου πράγματος.Ότι πολύ απλά, εγώ δε συμφωνούσα με την οπτική του κυρίου Μάρκου.Ότι εμένα δε με ενδιαφέρει αν ανοίγει ο δρόμος για να γίνουν καθηγητές όσοι έχουν αλλότρια ειδικότητα (τι πάει να πει "αλλότρια" ειδικότητα, στην ιατρική επιστήμη;  ;) ). Με ενδιαφέρει να υπάρχει στα πανεπιστήμιά μας, στο πρόγραμμα σπουδών, μάθημα με αντικείμενο τη Γενική Ιατρική και ΠΦΥ.Και να το διδάσκουν, πρώτα απ' όλα Άνθρωποι και μετά Δάσκαλοι.Χωρίς ταμπέλες.Και αυτό ισχύει για όλα τα γνωστικά αντικείμενα.
Διαβάζοντας το Φ.Ε.Κ., αυτή την ερμηνεία έδωσα.Εσείς δώσατε τη δικιά σας.Πειράζει που ξεκινάμε από άλλη αφετηρία;Αν είμαι ό,τι χειρότερο για ένα forum, μήπως να σας αφήσω, για να μείνει μόνο η αφρόκρεμα;
Πάντως, αν για εσάς ότι χειρότερο για ένα forum, είναι η ειρωνεία, για μένα είναι η εμπάθεια.Είδατε που και σε αυτό ταιριάζει το έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε;Το υπαρξιακό νόημα της φράσης είναι πολύ σπουδαίο, για να το θεωρεί κάποιος, απλά ειρωνικό.Αλλά ακόμη και για τη τελευταία φράση μου, όπως και για όλες, έτσι είναι, αν έτσι νομίζω. Ή δεν είναι έτσι, αν έτσι νομίζετε εσείς.Δικαίωμά μας, από κοινού...  ;)
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, 12:17:56
Να κλείσουμε αυτή την συζήτηση κ. Μάρκου και κ. Βέρρα
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Βέρρας Οδυσσέας στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, 12:19:24
Όντως, γιατί μου κλέβει πολύτιμο χρόνο.Ευχαριστώ.
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: timex στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, 12:58:36
Εμένα με χαλάει ακόμη και το ότι συζητάμε πως μπορούν να μπαίνουν σε θέσεις για γενικούς γιατρούς, σε επιτροπες εξετάσεων, πανεπιστήμια κτλ , γιατροί που δεν είναι γενικοι γιατροί!!
Και ερωτώ, αυτό δεν συμβαίνει σε καμία άλλη ειδικότητα.Γιατί να συμβαίνει στη δική μας;
Με την ίδια λογική, θα μπορούσε ένας γενικός γιατρός να μπει σε επιτροπή εξετάσεων παθολογίας ;
Πιστεύετε θα δεχόταν οι παθολόγοι κάτι τέτοιο;
Εμείς γιατι το δεχόμαστε;
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Σπ. Α. Μάρκου στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, 14:38:40
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πάντως, αν για εσάς ότι χειρότερο για ένα forum, είναι η ειρωνεία, για μένα είναι η εμπάθεια.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Να κλείσουμε αυτή την συζήτηση κ. Μάρκου και κ. Βέρρα
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Όντως, γιατί μου κλέβει πολύτιμο χρόνο.Ευχαριστώ.
Λυπάμαι κ. Κουναλάκη αλλά δεν μπορώ να κλείσω το θέμα έτσι απλά. Από πού και ως που είμαι εμπαθής με τον κ. Λιονή. Τον άνθρωπο τον συνάντησα πριν από πολλά χρόνια σε μια εξεταστική επιτροπή που είμαστε από κοινού με τον κ. Μπέλλο. Έκτοτε δεν τον έχω συναντήσει. 

Αν κ. Βέρρα σας κλέβει «πολύτιμο χρόνο» το FORUM, απλά πατήστε το κουμπί του Η/Υ.
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Βέρρας Οδυσσέας στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, 15:11:43
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αν κ. Βέρρα σας κλέβει «πολύτιμο χρόνο» το FORUM, απλά πατήστε το κουμπί του Η/Υ.


Έχετε κάθε δικαίωμα να με κρίνετε, κύριε Μάρκου, όπως έχω κι εγώ, αφού παίρνουμε μέρος σε δημόσιο διάλογο.Δεν έχετε όμως κανένα δικαίωμα να μου υποδεικνύετε τι να κάνω.Είναι κάτι πολύ προσωπικό, το να συμβουλεύεις τον άλλο.Είμαστε φίλοι από παλιά;Σας έχω "πατερούλη" και μου λέτε τι να κάνω;Είπαμε, αφρόκρεμα, αφρόκρεμα, αλλά υπάρχουν και κάποια όρια (του ζωτικού προσωπικού χώρου). Δε σας εκχωρώ το δικαίωμά μου, να δέχομαι συμβουλές ή υποδείξεις για προσωπικά θέματα (διαχείριση προσωπικού χρόνου).

Εξακολουθώ να πιστεύω πως υπάρχει εμπάθεια και απ' ότι φαίνεται, ανομολόγητη  ;D.Μπορεί να κάνω λάθος.Δεν κολλάω εκεί.Εντάξει, δεν έχετε λοιπόν καμία εμπάθεια.Τον άνθρωπο τον συναντήσατε πριν από πολλά χρόνια σε μια εξεταστική επιτροπή που είσαστε από κοινού με τον κ. Μπέλλο. Έκτοτε δεν τον έχετε συναντήσει.Το παίρνω πίσω, δημόσια.Καμία εμπάθεια δε φανερώνουν τα γραφόμενά σας.Μέγα λάθος μου.

Θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Μιχάλη:
1) Αν είχατε υπάρξει ποτέ μέλος (τακτικό ή αναπληρωματικό) σε επιτροπή εξετάσεων στην οποία συμμετείχε και ο κύριος Λιονής, αισθανόσασταν ότι δίπλα σας βρισκόταν ένας μη γενικός ιατρός;
2)Αν δε βρεθήκατε ποτέ μαζί με τον κύριο Λιονή σε επιτροπή εξετάσεων, ως πρόεδρος της ένωσης, θεωρούσατε ότι οι επιτροπές εξετάσεων συμπεριελάμβαναν ένα μη γενικό ιατρό (τον κύριο Λιονή) και σε τι ενέργειες προβήκατε (ως πρόεδρος της ένωσης);
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: D-Michalis στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, 22:58:34
Στην αρχική μου αναφορά για την επιτροπή εξετάσεων παρέθεσα ένα υστερόγραφο με ημερομηνία 9-9-2010.

Επίσης, παρακαλώ η αντιπαράθεση να αφορά θέσεις και όχι κρίσεις προσωπικές των αντιπαρατιθεμένων. Ακόμη, επειδή εδώ έχουμε βάλει αναφορές στην ιστορία, ο εκτενής διάλογος –αν συνεχιστεί- θα μεταφερθεί σε άλλο σημείο με σχετικό τίτλο για να μη διασπάται η συνέχεια των ιστορικών αναφορών.

Επειδή όμως προκλήθηκα από τον κ. Βέρρα, θα πώ τα εξής σύντομα:
1.   Επί σειρά ετών δεν υπήρχε Γ.Γ. Πανεπιστημιακός. Ούτε σήμερα υπάρχει πρώτης βαθμίδας.
Υπάρχει ένας λέκτορας στη Θεσσαλία που είναι μεν Γ.Γ. αλλά το γνωστικό του αντικείμενο με το οποίο είναι πανεπιστημιακός είναι άλλο (πνευμονολογικό θέμα, αν δεν απατώμαι).
Υπάρχει ένας ακόμη στα Γιάννενα που είναι Γ.Γ. και λέκτορας στο αντικείμενο της Γ.Ι.  αυτός είναι όντως πανεπιστημιακός Γ.Γ., αλλά με το βαθμό του (λέκτορας) δεν μπορεί να είναι στην επιτροπή. (ζητώ συγνώμην που δεν αναφέρω ονόματα, αλλά δεν τα γνωρίζω και δεν δύναμαι τώρα να τα αναζητήσω).

2.   Ο κ. Λιονής είναι Παθολόγος και Κοινωνικής ιατρικής, όπως ακριβώς τα ανέφερε ο κ. Μάρκου.
Όμως, στο Πανεπιστήμιο δεν έχει σημασία (καλώς ή κακώς) τι ειδικότητα έχεις αλλά ποιο είναι το γνωστικό σου αντικείμενο. Το μνημόνευσε ήδη και ο κ. Κουναλάκης. Να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν ακόμη και καθηγητές 1ης βαθμίδας που δεν έχουν καμία ειδικότητα ή έχουν τελείως άσχετη με το γνωστικό τους αντικείμενο.
Ο κ. Λιονής όλα αυτά τα χρόνια όντως δεν είχε ως γνωστικό του αντικείμενο την Γ.Ι., αλλά την Κοινωνική και Οικογενειακή Ιατρική, αν και ασχολούταν με τη Γ.Ι.
Από έτους και πλέον έχει γίνει καθηγητής 1ης βαθμίδας με γνωστικό αντικείμενο την Γ.Ι.
Με δεδομένο λοιπόν ότι ο κ. Λιονής δεν ήταν μεν Γ.Γ., είχε όμως ενασχόληση και με την Π.Φ.Υ. και με την Γ.Ι., ήταν ο Πανεπιστημιακός που ήταν πιο κοντά στο θέμα μας και αυτό τον έκανε αποδεκτό για την θέση που κατείχε στην επιτροπή εξετάσεων, ακόμη και πριν γίνει καθηγητής Γ.Ι.
Εξ’ άλλου αν πρέπει να πούμε κάτι είναι ότι ο κ. Λιονής είναι πανέξυπνος άνθρωπός και ήξερε πώς να πάρει από την Γ.Ι. –από την οποία πήρε πολλά- και πώς να δώσει σε αυτή –στην οποία έδωσε πολλά. Είναι μία δίκαια –θεωρώ- «ανταλλαγή».

3.   Προσωπικά ορίστηκα τακτικός εξεταστής στην επιτροπή που προαναφέραμε και παραιτήθηκα αμέσως, χωρίς ποτέ να συμμετέχω στις εξετάσεις.
Ξαναδιορίστηκα μετά (2006 έως πρόσφατα) ως αναπληρωτής λόγω της θέσης μου στην Ένωση. Ποτέ δεν διορίστηκα στην επιτροπή ως ένας επιστήμονας Δ/ντης ΕΣΥ, επιλεγόμενος για τις ικανότητές του, το έργο του, το ήθος του, ή οτιδήποτε άλλο, αλλά μόνο με τη θεσμική μου ιδιότητα και μόνον.
Όσο για την θέση του κ. Λιονή σε αυτή την επιτροπή: Θεωρώ ότι είναι πολύ πιο εντάξει από τον μέσο όρο αναμενόμενης προσαρμογής, αν και δεν είναι Γ.Γ. Βέβαια έχει τις ιδιαιτερότητές του και πολλοί εξεταζόμενοι τον θεωρούσαν πολύ θεωρητικό (ή άλλα). Ήταν και κατά τη δική μου άποψη. Σα πανεπιστημιακός δεν περίμενα να είναι αλλιώς. Αυτό αντισταθμίζονταν όμως πιστεύω από τους ΕΣΥτες εξεταστές.
Δεν είχα κανέναν λόγο να μη τον θέλω –ως θεσμικός- στην επιτροπή. Νομίζω δε ότι πρέπει να πώ πως δεν είχα και καμία άλλη επιλογή για την θέση αυτή, αν ληφθούν υπ’ όψιν όσα προανέφερα περί πανεπιστημιακών.
Ο αντίλογος λέει ότι υπήρχαν και άλλοι πανεπιστημιακοί στην κοινωνική ιατρική. Αυτό είναι αλήθεια. Όμως η εντριβή του κ. Λιονή με τα της Γ.Ι. ήταν σαφώς υπερτέρα. Αυτός είναι θεωρώ και ο λόγος που χρόνια τώρα είναι στην επιτροπή.
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Βέρρας Οδυσσέας στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, 23:09:13
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Επειδή όμως προκλήθηκα από τον κ. Βέρρα, θα πώ τα εξής σύντομα:
1.   Επί σειρά ετών δεν υπήρχε Γ.Γ. Πανεπιστημιακός. Ούτε σήμερα υπάρχει πρώτης βαθμίδας.
Υπάρχει ένας λέκτορας στη Θεσσαλία που είναι μεν Γ.Γ. αλλά το γνωστικό του αντικείμενο με το οποίο είναι πανεπιστημιακός είναι άλλο (πνευμονολογικό θέμα, αν δεν απατώμαι).
Υπάρχει ένας ακόμη στα Γιάννενα που είναι Γ.Γ. και λέκτορας στο αντικείμενο της Γ.Ι.  αυτός είναι όντως πανεπιστημιακός Γ.Γ., αλλά με το βαθμό του (λέκτορας) δεν μπορεί να είναι στην επιτροπή. (ζητώ συγνώμην που δεν αναφέρω ονόματα, αλλά δεν τα γνωρίζω και δεν δύναμαι τώρα να τα αναζητήσω).

2.   Ο κ. Λιονής είναι Παθολόγος και Κοινωνικής ιατρικής, όπως ακριβώς τα ανέφερε ο κ. Μάρκου.
Όμως, στο Πανεπιστήμιο δεν έχει σημασία (καλώς ή κακώς) τι ειδικότητα έχεις αλλά ποιο είναι το γνωστικό σου αντικείμενο. Το μνημόνευσε ήδη και ο κ. Κουναλάκης. Να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν ακόμη και καθηγητές 1ης βαθμίδας που δεν έχουν καμία ειδικότητα ή έχουν τελείως άσχετη με το γνωστικό τους αντικείμενο.
Ο κ. Λιονής όλα αυτά τα χρόνια όντως δεν είχε ως γνωστικό του αντικείμενο την Γ.Ι., αλλά την Κοινωνική και Οικογενειακή Ιατρική, αν και ασχολούταν με τη Γ.Ι.
Από έτους και πλέον έχει γίνει καθηγητής 1ης βαθμίδας με γνωστικό αντικείμενο την Γ.Ι.
Με δεδομένο λοιπόν ότι ο κ. Λιονής δεν ήταν μεν Γ.Γ., είχε όμως ενασχόληση και με την Π.Φ.Υ. και με την Γ.Ι., ήταν ο Πανεπιστημιακός που ήταν πιο κοντά στο θέμα μας και αυτό τον έκανε αποδεκτό για την θέση που κατείχε στην επιτροπή εξετάσεων, ακόμη και πριν γίνει καθηγητής Γ.Ι.
Εξ’ άλλου αν πρέπει να πούμε κάτι είναι ότι ο κ. Λιονής είναι πανέξυπνος άνθρωπός και ήξερε πώς να πάρει από την Γ.Ι. –από την οποία πήρε πολλά- και πώς να δώσει σε αυτή –στην οποία έδωσε πολλά. Είναι μία δίκαια –θεωρώ- «ανταλλαγή».

3.   Προσωπικά ορίστηκα τακτικός εξεταστής στην επιτροπή που προαναφέραμε και παραιτήθηκα αμέσως, χωρίς ποτέ να συμμετέχω στις εξετάσεις.
Ξαναδιορίστηκα μετά (2006 έως πρόσφατα) ως αναπληρωτής λόγω της θέσης μου στην Ένωση. Ποτέ δεν διορίστηκα στην επιτροπή ως ένας επιστήμονας Δ/ντης ΕΣΥ, επιλεγόμενος για τις ικανότητές του, το έργο του, το ήθος του, ή οτιδήποτε άλλο, αλλά μόνο με τη θεσμική μου ιδιότητα και μόνον.
Όσο για την θέση του κ. Λιονή σε αυτή την επιτροπή: Θεωρώ ότι είναι πολύ πιο εντάξει από τον μέσο όρο αναμενόμενης προσαρμογής, αν και δεν είναι Γ.Γ. Βέβαια έχει τις ιδιαιτερότητές του και πολλοί εξεταζόμενοι τον θεωρούσαν πολύ θεωρητικό (ή άλλα). Ήταν και κατά τη δική μου άποψη. Σα πανεπιστημιακός δεν περίμενα να είναι αλλιώς. Αυτό αντισταθμίζονταν όμως πιστεύω από τους ΕΣΥτες εξεταστές.
Δεν είχα κανέναν λόγο να μη τον θέλω –ως θεσμικός- στην επιτροπή. Νομίζω δε ότι πρέπει να πώ πως δεν είχα και καμία άλλη επιλογή για την θέση αυτή, αν ληφθούν υπ’ όψιν όσα προανέφερα περί πανεπιστημιακών.
Ο αντίλογος λέει ότι υπήρχαν και άλλοι πανεπιστημιακοί στην κοινωνική ιατρική. Αυτό είναι αλήθεια. Όμως η εντριβή του κ. Λιονή με τα της Γ.Ι. ήταν σαφώς υπερτέρα. Αυτός είναι θεωρώ και ο λόγος που χρόνια τώρα είναι στην επιτροπή.


Με καλύψατε απόλυτα.Χαίρομαι για τις απόψεις σας, για πολλοστή φορά.Ευχαριστώ πολύ, ειλικρινά.
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: D-Michalis στις 11 Σεπτεμβρίου 2010, 00:01:30
Δημοσιεύω κατωτέρω 2 έγγραφα:
1.   την προσφυγή της Ένωσης για την επιτροπή του 2006 μαζί με την απόφαση του Προέδρου του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ για αναστολή της επιτροπής,
2.   2. Απόσπασμα από «τα Νέα» εκείνης της εποχής, όπου μπορείτε να δείτε ποιοι είχαν παραιτηθεί.
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Gatekeeper στις 25 Ιανουαρίου 2011, 22:12:14
Διαβάζοντας πάλι τα ανωτερω θύμήθηκα το βιβλίο του PETER F. DRUCKER
The Practice of Management , παλίο (εκδόθηκε το 1954) μα το καλυτερο στο είδος του.
http://www.questia.com/PM.qst?a=o&d=55843924
http://www.amazon.com/Practice-Management-Peter-F-Drucker/dp/0887306136

Ο Drucker σημειώνει ότι  και αν μόνο ένα άτομο φέρει τον τίτλο CEO, πρέπει να πλαισιώνεται από εξίσου - αν όχι περισσότερο - ταλαντούχους συναδέλφους «που να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με εκείνον και ως εκ τούτου να μην επιθυμήσουν τη θέση του. Ανθρώπους με τους οποίους δεν φοβάται να εκτεθεί και να μιλήσει ελεύθερα, με τους οποίους δεν πρέπει να προσέχει κάθε του βήμα ή λόγο, με τους οποίους μπορεί να «σκέφτεται φωναχτά» χωρίς αυτό να υπονοεί οποιαδήποτε δέσμευση από την πλευρά του».

Για να φτάσει κανείς στη φάση αυτή, χρειάζεται προσοχή και επιμέλεια. «Οι ομάδες δεν δημιουργούνται εν μία νυκτί», προειδοποιεί ο Drucker το 1985 στο βιβλίο του «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα». «Απαιτούν πολύ χρόνο μέχρι να καταφέρουν να λειτουργήσουν όπως πρέπει. Οι ομάδες βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και την αμοιβαία κατανόηση, και αυτό θέλει να περάσουν χρόνια για να δημιουργηθεί» –τρία τουλάχιστον.
Innovation and Entrepreneurship 1985
http://www.amazon.com/Innovation-Entrepreneurship-Peter-F-Drucker/dp/0887306187
O Drucker αναφέρεται επισης και στον υπερσυγκεντρωτικό Πρόεδρο στον ποίο αναφέρεται ως «ο υπεράνθρωπος CEO».
Το πρόβλημα είναι, σημειώνει ο Drucker σημειώνεται, ότι «οι οργανισμοί δεν μπορούν να εναποθέτουν τη διαχείρισή τους στα χέρια ενός υπερανθρώπου. Η εξέλιξη μπορεί να είναι απρόβλεπτη ενώ οι δυνατότητες πολύ περιορισμένες. Τελικά, εξήγησε, «οι οργανισμοί επιβιώνουν μόνον εφόσον μπορούν να διοικούνται από ικανά άτομα που παίρνουν τη δουλειά τους στα σοβαρά».


Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 29 Ιανουαρίου 2011, 20:55:20
Ταχτοποιώντας πράγματα από τα παλαιά έπεσα πάνω σε ένα μικρό θησαυρό.
Μέσα σε μια ζελατίνα ναύλον, προφυλαγμένα από την σκόνη, την υγρασία και το σκόρο, υπήρχαν λίγα φύλλα χαρτί και μια κασέτα ήχου.
Το πρώτο φύλλο έγραφε 14 ερωτήματα και είχε ημερομηνία 3-4 Μαρτίου 2001
Προέρχεται από μια συνάντηση στην Μυτιλήνη στο ξενοδοχείο LORIET που τέλειωσε άδοξα πριν 10 χρόνια με το πάντα επίκαιρο θέμα: "Ελάχιστη δέσμη υπηρεσιών από το Γενικό Ιατρό στον ρόλο του Προσωπικού Ιατρού". Σε αυτή συμμετείχαν (κατά σειρά που έχουν γραφεί):

Μερκούρης Μποδοσάκης Πρόδρομος
Λιονής Χρήστος

Εισηγητές:
Ανδρουτσοπούλου Χαρίκλεια
Αργυριάδου Στέλλα
Γιαννόπουλος Δημήτριος
Δρόσος Ευάγγελος
Θηραίος Ελευθέριος
Κουναλάκης Δημήτριος
Μιχάλης Δημήτριος
Μπατίκας Αντώνης
Ροβύθης Εμμανουήλ
Σκληρός Ευστάθιος

Συμμετέχοντες:
Βιττωράκης Χαράλαμπος
Βουλιώτη Στεφανία
Γεωργακίλα Ελένη
Γιαννακόπουλος Ευστάθιος
Καμιλάτος Χρήστος
Καρδάρα Μαρίνα
Σκούφαλος Αδαμάντιος
Χαβράνλη Παναγιώτα

Στην κασέτα υπάρχουν τα πρώτα και καθοριστικά 90 λεπτά αυτής της συνάντησης. Πίστευα ότι είχε χαλάσει αλλά με λίγη υπομονή έχει διατηρηθεί τέλεια. Η συγκίνηση είναι μεγάλη. Μα από τις κινήσεις μου είναι να την κάνω mp3 και να ταξιδέψω 10 χρόνια πριν.
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 30 Ιανουαρίου 2011, 00:09:43
Άκουσα την κασέτα και ομολογώ ότι θυμήθηκα μια από τις μελανές στιγμές της γενικής ιατρικής στην Ελλάδα.
Η τράπουλα έχει ανακατωθεί. Οι τότε φίλοι μπορεί να είναι σήμερα εχθροί, και η αθωότητα έχει χαθεί για τους περισσότερους.
Ο κ. Λιονής βρέθηκε σε μια απρόβλεπτη κατάσταση. Ο κ. Μερκούρης ήταν απόλυτα προφητικός, χωρίς να το ξέρει τότε, αλλά... για τους σημερινούς συνεργάτες του και τους τότε συνεργάτες-υποστηριχτές του.
Το σίγουρο είναι ότι κοιτάζοντας πίσω αυτή τη συνάντηση ανακαλύπτω ότι η απροθυμία, η φοβία ίσως και η υστεροβουλία ή η υποταγή για κάποιους να κάνουν ένα βήμα μπροστά σε μια καίρια χρονική στιγμή είχε το αποτέλεσμα που οι ίδιοι τότε μετά φανατισμού αρνιόντουσαν: Ο γενικός ιατρός να θεωρείται ότι επιτελεί ότι ιατρικές πράξεις κάνει και ο παθολόγος.

Στο χωριό μου λένε: "όντε σούσαν την αχλάδα, όσοι λάχαν, τόσοι φάγαν...". Χρονομετρώ 10 χρόνια στασιμότητας για την γενική ιατρική στην Ελλάδα και συνεχίζουμε...
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: ΛΙΛΑ στις 11 Μαρτίου 2011, 20:36:31
Αξιότιμε κ. Μιχάλη εργάζομαι από το 2003 στην π.φ.υ σαν γενικός ιατρός, παρακολουθώ επί χρόνια την προσπάθεια καθίερωση μας σαν διακριτή και ομότιμη ειδικότητα. Δυστυχώς το εγχείρημα της εισδοχής μας να μπούμε στο Ε.Σ.Υ σε θέση αγροτικών ιατρών απέβηκε μπούμεραγκ για εμάς, με την εννοια ότι δεν εισπράξαμε την αποδοχή από τις άλλες ειδικόητες. Δημιουργήσαμε μια στρατιά γενικών ιατρών χωρίς όραμα. Όλλοι μας λίγο πολλοί κυττάζουμε την νοσολογία αδιαφορώντας για θέματα όπως καταγραφή πληθυσμού, επιδημιολογικούς δείκτες, πρόληψη, προαγωγή υγείας..... κ.τ.λ, και όσοι από εμάς το κάνουμε δυστυχώς δεν το καταγράφουμε και δεν το διαφημίζουμε. Πιστεύω ότι με αυτή την αντίληψη θα είχαμε πιο ισχυρή εδραίωση στην ιατρικά κοινότητα.
Με το παραπάνω σκεπτικό δημιουργήσαμε ασάφειες και προβηματισμό με φυγόκεντρες τάσεις οι οποίες αποτυπώνονται στο φόρουμ, γι αυτό προτείνω επειδή τα προβλήματα είναι πολλά και υπαρκτά σε κάθε νομό της χώρας να γίνουν συνελεύσεις γενικών ιατρών,για να κωδικοποιήσουν τα προβήματα και να εκλέξουν έναν εκπρόσωπο. Σε δεύτερο χρόνο να γίνει μια συνάντηση όλων των εκπροσώπων με σκοπό μια κοινή στάση εναν κοινό αγώνα
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: D-Michalis στις 12 Μαρτίου 2011, 21:24:39
την υλοποίησή τους απαιτούν φορέα ή ομάδα πρωτοβουλίας.
Εγώ προσωπικά προ πολλού έπαψα να συμμετέχω σε οτιδήποτε από αυτά για τους δικούς μου λόγους.
Άρα, αν και ορθή η «πρόσκλησή σου», αν και με τιμά,  απευθύνεται μάλλον σε λάθος άνθρωπο.
Μακάρι να τα καταφέρετε για καλύτερες μέρες στο χώρο.
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 15 Μαρτίου 2011, 13:22:34
[logged]Μια κασέτα, 2 mp3, 10 χρόνια πριν....
http://www.medsite.info/rec0129-200956.mp3
http://www.medsite.info/rec0129-205841.mp3

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Άκουσα την κασέτα και ομολογώ ότι θυμήθηκα μια από τις μελανές στιγμές της γενικής ιατρικής στην Ελλάδα.
Η τράπουλα έχει ανακατωθεί. Οι τότε φίλοι μπορεί να είναι σήμερα εχθροί, και η αθωότητα έχει χαθεί για τους περισσότερους.
Ο κ. Λιονής βρέθηκε σε μια απρόβλεπτη κατάσταση. Ο κ. Μερκούρης ήταν απόλυτα προφητικός, χωρίς να το ξέρει τότε, αλλά... για τους σημερινούς συνεργάτες του και τους τότε συνεργάτες-υποστηριχτές του.
Το σίγουρο είναι ότι κοιτάζοντας πίσω αυτή τη συνάντηση ανακαλύπτω ότι η απροθυμία, η φοβία ίσως και η υστεροβουλία ή η υποταγή για κάποιους να κάνουν ένα βήμα μπροστά σε μια καίρια χρονική στιγμή είχε το αποτέλεσμα που οι ίδιοι τότε μετά φανατισμού αρνιόντουσαν: Ο γενικός ιατρός να θεωρείται ότι επιτελεί ότι ιατρικές πράξεις κάνει και ο παθολόγος.

Στο χωριό μου λένε: "όντε σούσαν την αχλάδα, όσοι λάχαν, τόσοι φάγαν...". Χρονομετρώ 10 χρόνια στασιμότητας για την γενική ιατρική στην Ελλάδα και συνεχίζουμε...
[/logged]
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: nickma στις 27 Δεκεμβρίου 2011, 18:58:19
ΟΚ, ευχαριστώ
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Gatekeeper στις 28 Δεκεμβρίου 2011, 15:17:22
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μια κασέτα, 2 mp3, 10 χρόνια πριν....
......

Δημήτρη αυτές οι συναντήσεις και οι task forces έγιναν εθελοντικα?
Τίτλος: Απ: Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 28 Δεκεμβρίου 2011, 15:29:46
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μια κασέτα, 2 mp3, 10 χρόνια πριν....
......

Δημήτρη αυτές οι συναντήσεις και οι task forces έγιναν εθελοντικα?

ναι, υπήρχαν προτεινόμενοι εθελοντές συμμετέχοντες και από τα δύο (τρία) μέρη. Έγινε μια συνάντηση...το θέμα έληξε άδοξα.