Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Θέματα Εργασίας => Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 18 Νοεμβρίου 2019, 13:34:52

Τίτλος: Μην βάζετε διάγνωση "Ε" σε ασθενείς, ελαφρά τη καρδία.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Νοεμβρίου 2019, 13:34:52
Σύσταση προς τους συναδέλφους Ιατρούς:

ΜΗΝ βάζετε διάγνωση "Επιληψία" για αντιεπιληπτικά φάρμακα που παίρνει ο Ασθενής λόγω πάθησης που δεν είναι επιληψία μόνο και μόνο για να πάρουν τα φάρμακα τους με χαμηλή συμμετοχή.

Μπορεί να τους κάψετε όταν πάνε να ανανεώσουν το δίπλωμα οδήγησης τους.

Μπορεί ο Ασθενής όντως να μην έχει Επιληψία αλλά από την στιγμή που γράφει αυτή την διάγνωση στο e-syntagografisi, άντε ο Ιατρός που καλείται να υπογράψει το Πιστοποιητικό Οδήγησης να το αποδείξει...

Για την Επιληψία και Οδήγηση δείτε το ΦΕΚ 148 / 08-08-2016 σελίδα 8254

( Στην πράξη Επιληψία σημαίνει ότι η οδήγηση ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. Εκτός, ίσως, και αν μιλούμε για ασθενή που είχε μία μεμονωμένη κρίση και είναι χωρίς φάρμακα και χωρίς κρίση για πάνω από 5 έτη ).


http://www.ispatras.gr/%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B1/%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B1/%CF%86%CE%B5%CE%BA-1488-8-2016-%CF%84%CE%B1-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF-74-%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%88%CE%B7/ (http://www.ispatras.gr/%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B1/%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B1/%CF%86%CE%B5%CE%BA-1488-8-2016-%CF%84%CE%B1-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF-74-%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%88%CE%B7/)
Τίτλος: Μην βάζετε διάγνωσεις, ελαφρά τη καρδία.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 4 Μαΐου 2020, 07:37:03
Αντιγράφω από Ιατρικές ομάδες του facebook στις 02/05/2020:

- Το εντόπισα πριν λίγο σε "άσχετη" ομάδα. Δεν αποκλείω βέβαια ο καταγγέλλων να είχε δεχθεί τότε να γραφτούν τα φάρμακα στο όνομά του και τώρα να το αρνείται. Μπορεί βέβαια να γράφτηκαν και εν αγνοία του από συγγενικό πρόσωπο ή ακόμη και από άσχετο.
Το βάζω περισσότερο για να δείξω την ευκολία με την οποία βάζουμε ένα ICD 10 που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο μέλλον. Π.χ. στην περιοχή μου έχω ενδοκρινολόγο που για να γράψει εξετάσεις στους ασθενείς βάζει σε όλους διάγνωση σακχαρώδους διαβήτη και υποθυρεοειδισμού, χωρίς να έχουν! Ακόμη και σε παιδιά!

(https://scontent.fskg3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/95922438_661977291014775_9001182619739619328_n.jpg?_nc_cat=103&_nc_sid=ca434c&_nc_ohc=UxW1N9Nl01kAX8-PxTC&_nc_ht=scontent.fskg3-1.fna&oh=8e620f53ae74264e7b13a9988fa7366c&oe=5ED3F229)

- Μπήκε η ασφάλεια στο ιστορικό της ηδικα ;

- Αυτό απαγορεύεται ξεκάθαρα από την νομοθεσία. Είχε αλλάξει τον περασμένο Ιούνιο αν θυμάμαι καλά

- Ο έλεγχος ιστορικού από τις ασφαλιστικές; Ούτε με δική σου συγκατάθεση;

- ούτε με την συγκατάθεση σου, ούτε με καμιά άλλη συγκατάθεση

-  Πολύ ενδιαφέρον. Φυσικά εκείνοι με ΑΜΚΑ θα κάνουν παράνομα τον έλεγχο αλλά δεν θα μπορούν να τον επικαλεστούν. Θα λένε όμως στους γιατρούς τους να σε "κόψουν" σε κάποιους τομείς ή εξ' ολοκλήρου.

- Ν. 4600/2019 και ειδικά το εδάφιο 13 του άρθρο 84 για τον ΑΗΦΥ, αλλά και στο άρθρο 83 για τα ΜΗΤΡΩΑ

- και αυτό είναι παράνομο, καταγγέλλεται και επισύρει πολύ μεγάλα πρόστιμα.

- Ασθενης μου προσφατα μου ζητησε να εκτυπωσω το ιστορικο των παραπομπων για εξετασεις που του εχω δωσει ωστε να φαινεται το icd10 «ωστε να μην ελεγξει ο γιατρος τους»

-  Πως γίνεται αυτό; (εκτύπωση ιστορικού παραπομπών) Να το δώσεις τα παραπεμπτικά που είχες εκδώσει γι' αυτόν στο παρελθόν;

- ναι ολα τα παραπεμπτικα (ηταν δυο νεοι 23 κ 25 ετων οποτε δεν ηταν πολυ δυσκολο αν κ στην 23χρονη ειχα στειλει ελεγχο για λευκοπενια αρκετα ευρυ)

- οι ιδιωτικες δεν σου κανουν ιδιωτικη ασφαλιση αν δεν τους δωσεις συγκαταθεση να μπουνε να ελεγξουν το αμκα σου. Καμμια δεν σου κανει ασφαλιση. Το εχω ψαξει καλα γιατι ασφαλισα ολη την οικογενεια εδω και χρονια.

- Συγγνώμη που παρεμβαίνω ξανά ,αλλά μάλλον αυτό ίσχυε παλιά αλλά με πρόσφατο νόμο που αναφέρθηκε (του 2019) απαγορεύτηκε ακόμη και η πρόσβαση με συγκατάθεση.

- ισως ετσι εξηγουνται ολα!

- ισως αλλα στην πρωτη ευκαιρια που θα χρειαστεις περιθαλψη θα μπουνε δικαιωματικα και αν εχει να κανει με γνωστο προβλημα δεν θα σε καλυψουν. Π.χ αν εχεις θεμα κιρσων και δεν το δηλωσεις και αποφασισεις να κανεις χειρουργειο θα μπουνε να ελεγξουν και αν δουν triplex ή αναλογο κωδικο δεν σε καλυπτουν. Λογικο νομιζω.

- προφανως γι αυτο ζητησαν ολα τα παραπεμπτικα εκτυπωμενα

- Ευτυχως ηταν 20something κ οχι 50ρηδες 😂

- Έχετε δίκιο. Ξέρουν (ελέγχοντας παράνομα το ΑΜΚΑ) το ιστορικό σου όμως δε σου το λένε. Σου ζητούν να τους προσκομίσεις το ιστορικό σου και αν δουν ότι κρύβεις κάτι τότε στην πρώτη ευκαιρία ζητούν μια δικαστική εντολή να έχουν πρόσβαση σ' αυτό, αποδεικνύουν ότι το απέκρυψες και δε σε πληρώνουν.


- Να βρει έναν καλό δικηγόρο και θα γεμίσει η τσέπη του ταληρα....

- Κι αν παραπλανητικά δεν προσκομίσει ο υποψήφιος ασφαλισμένος τα όποια παραπεμπτικά πως θα αποδείξουν αυτοί στη συνέχεια ότι ψεύδεται αφού θα έχουν ελέγξει παράνομα το ιστορικό του;

- I have no idea

- προφανως στην περιπτωση ασφαλειας ζωης ή αλλης ασφαλειας οταν μετα χρειαστει θα ψαχθει εκ των υστερων κ αρα ψευδη δηλωση = καμια αποζημιωση

- αυτο μου χε πει ενας ασθενης απο Αυστραλια που μου χε πει πως ειχε κοψει το τσιγαρο για να μειωσει τα ασφαλιστρα του (ειχα ρωτησει «κ αυτοι πού το ξερουν»)

- Σωστά, εκεί με δικαστική εντολή θα μπορούσε να διερευνηθεί το ιατρικό ιστορικό από την εταιρεία.

- Άραγε υπάρχει κάποια διαδικασία, όπου ο ασφαλισμένος να μπορεί να κάνει αίτημα διαγραφής από το ιστορικό του πχ μίας λάθος καταχώρησης;; Εγώ πχ έχω δύο τέτοιες στο δικό μου. Μια από μένα παλαιότερα που κατά λάθος χωρίς να να το καταλάβω συνταγογράφησα στο ΑΜΚΑ μου αντί του ασθενούς, και μία που είδα τώρα τελευταία, όπου πριν μερικούς μήνες κάποιος οφθαλμίατρος είχε συνταγογραφήσει, μάλλον κατά λάθος, στον ΑΜΚΑ μου αγωγή για γλαύκωμα. Αυτά πχ μπορούν να διαγραφούν από το ιστορικό;;
ΥΓ παραδόξως!!!!! ΌΛΕΣ οι συνταγές, έχουν εκτελεστεί ΚΑΝΟΝΙΚΌΤΑΤΑ από το φαρμακείο!!

-  σε κάθε τέτοια περίπτωση, (αιτήματος για εξετάσεις), κάθομαι να εξηγήσω ότι θα μπουν διαγνώσεις που δεν ισχύουν στο παραπεμπτικό, αλλά όταν τους ανοίγω την λίστα με τις διαγνώσεις , συνήθως βλέπω μία λίστα με καμία 10αρια διαγνώσεις, οπότε πλέον δεν έχει νόημα να το λέμε αυτό, αφού οι με χωρίς διαγνώσεις στην ΗΔΙΚΑ, είναι μάλλον σπάνιο εύρημα!!!!

- Το θεμα ειναι οτι μπορει να το εκανε φαρμακοποιος (μου εχει τυχει να το δω πολλες φορες) οπου τον εξυπηρετει καποιος συναδελφος χωρις να ξερει οτι ο φαρμακοποιος τον εκθετει εκεινη την στιγμη.

- Την συνταγή την βλέπεις ως ασφαλισμένος ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ....Αν διαφωνείς με την διάγνωση, ΜΙΛΗΣΕ ΤΟΤΕ.... ΟΧΙ μετά.....

- Όταν πάνε και παίρνουν ότι φάρμακα να ναι απο τον πάγκο για τον πατέρα μάνα θείο κουμπαρο και παππου,ταινίες για να παίζουν ενώ δεν έχουν σάκχαρο και με απαξιωτικό ενίοτε ύφος λένε στο παιδί του φαρμακείου γραψτα είναι καλά......μετά θυμούνται ότι η ιδιωτική ασφάλεια ψάχνει icd10 πχ....ο Έλληνας νομίζει ότι το θεμα φάρμακο και υγεία είναι παιχνίδι χωρίς συνέπειες στο μέλλον του.....τώρα αν συμβαίνει κάτι άλλο πάλι από πίσω ειναι λαμογιες φαρμακείων και ο γιατρός έχει πέσει και αυτός θύμα εξαπάτησης συνήθως

- Εντάξει, δεν είναι και όλοι οι γιατροί θύματα. Πολλοί είναι "επιστημονικοί συνεργάτες" φαρμακείων.

- σίγουρα θα υπάρχουν και αυτά αλλά εξαιρώντας την περίπτωση να έχεις τον φαρμακοποιό γυναίκα άντρα η γιο/κόρη δεν βλέπω κάποιο άλλο κέρδος και όφελος να βάλεις το κεφάλι σου στον τουρβα για ευτελή μικροποσα αμοιβών συνταγογράφησης

- Πως αποδεικνύεται ότι κάποιος δεν επισκέφθηκε ένα γιατρό; Σε ιδιώτη με μη έκδοση απόδειξης και σε δημοσίου μη εγγραφή σε βιβλίο ιατρείου;

- αυτο καταγγελεται ευκολα στον ΕΟΠΥΥ. Ετυχε κ στον πατερα μου καποτε κ ειχα πολυ καλη ανταποκριση απο ΕΟΠΥΥ .

- Email: d6@eopyy.gov.gr (διευθυνση φαρμακου)

- οντως καποτε καλυπτομασταν απο την υπογραφη στο βιβλιαριο

Και εμενα μου ετυχε ασθενης που εφερε τη διαγνωση της ρευματοειδους αρθριτιδας (αντιλαμβανομαι για να γραφτουν εξετασεις μια και δεν πηρε ποτε αγωγη). Η ασφαλεια ζητησε γνωματευση τωρινη το κατα ποσον πασχει η οχι απο ρευματοειδη αρθριτιδα ωστε να τον ασφαλισουν κανονικα

- Σε παραπεμπτικό για ακτινογραφία κοιλίας έβαλα άλγος κοιλίας( όπως το περιγράφει το ICD 10) και μου έβγαλε ότι δεν ταιριάζει η διάγνωση με την εξέταση. Επρεπε να βάλω μάλλον "ειλεός" ενώ δεν ίσχυε. Οταν αναγκάζομαι να βάλω αλλοπρόσαλλες διαγνώσεις, γράφω κειμενάκι που διευκρινίζω ότι ο ασφαλισμένος δεν πάδσχει από κανένα από τα αναγραφόμενα νοσήματα. Εχει την τάδε απλή συμπτωματολογία αλλά λόγω ανεπάρκειας του CD 10 αναγκάζομαι να γράφω βλακείες. Ετσι ακριβώς, με τις λέξεις που βλέπετε. Ας με καλέσουν σε απολογία!

- Αυτό είναι μια ηλιθιότητα του συστήματος. Όταν ζητάμε εξετάσεις το κάνουμε γιατί ψάχνουμε να βγάλουμε διάγνωση. Αν την ξέραμε δεν θα χρειαζόταν να ψάξουμε.

- αναγκαζομαστε να βαζουμε συχνα ασχετο icd 10.και στο σχολιοτην συμπτωματολογια ,δ.δ .Ετσι ομως βγαζουν λαθος στατιστικα..

- Εγω αποφευγω τους ασχετους κωδικους διοτι εχω ιδιωτικη και καταλαβαινω τι προβλημα θα δημιουργηθει. Ή τους ρωταω αν εχουν ιδιωτικη ή προκειται να κανουν πριν γραψω οτιδηποτε.