Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Γενικά => Ενδιαφέροντα Links => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 25 Σεπτεμβρίου 2009, 12:52:47

Τίτλος: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 25 Σεπτεμβρίου 2009, 12:52:47
Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (το πιο πρόσφατο μέχρι τώρα, δηλαδή αυτό από τις 23/01/2008).


Σε αυτό το μήνυμα επισυνάπτω το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών
σε μορφή jpg.
Πιο κάτω όμως σε αυτή την ενότητα, στο μήνυμα με ημερομηνία 20/04/2011
επισυνάπτω το ίδιο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών σε pdf,
για εκτύπωση σε συνηθισμένο φύλλο (δηλαδή μεγέθους Α4).
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: timex στις 25 Σεπτεμβρίου 2009, 14:00:43
Εμείς σαν γενικοί ιατροί, έχουμε το δικαίωμα είτε ως ιδιώτες ,είτε ως ιατροί του ΕΣΥ να αναλαμβάνουμε τους εμβολιασμούς των παιδιών, να συμπληρώνουμε το βιβλιάριο υγείας του παιδιού (μέτρηση βάρους, υψους ,περιμετρου κεφαλής ), να προτείνουμε γάλατα για τα νεογνά,τι πρέπει να τρώνε αργότερα και πότε,  και γενικότερα να κάνουμε ότι κάνει και ένας ιδιώτης παιδιάτρος;
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: KERASIDISN στις 25 Σεπτεμβρίου 2009, 17:31:04
Επεξηγήσεις πίνακα

1.   HepB = Ανασυνδυασμένο εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β. 

1α  Η 1η δόση του HepB χορηγείται αμέσως μετά τη γέννηση μόνον όταν η μητέρα είναι φορέας του επιφανειακού αντιγόνου (HBsAg),  ή όταν είναι άγνωστο αν η μητέρα είναι φορέας ή όχι. Στην περίπτωση αυτή αναγκαστικά η 1η δόση του HepB χορηγείται ως μονοδύναμο εμβόλιο.

1β Στην περίπτωση που η 1η δόση χορηγείται αμέσως μετά τη γέννηση, ο βασικός εμβολιασμός περιλαμβάνει συνολικά 4 δόσεις αντί 3 δόσεις (η 2η στο τέλος του 1ου μήνα και η 3η στο τέλος του 2ου μήνα). Το ελάχιστο μεσοδιάστημα μεταξύ 1ης και 2ης καθώς και 2ης και 3ης δόσης είναι 4 εβδομάδες.  Το ελάχιστο μεσοδιάστημα μεταξύ προτελευταίας (3ης ) και τελευταίας (4ης) δόσης του βασικού εμβολιασμού είναι 8-16 εβδομάδες και δεν χορηγείται νωρίτερα από την ηλικία των 24 εβδομάδων (6 μηνών).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε περίπτωση που το εμβόλιο της Ηπατίτιδος Β χορηγηθεί ως συνδυασμένο εμβόλιο, ο γιατρός πρέπει να γνωρίζει ότι τα συνδυασμένα εμβόλια δεν χορηγούνται πριν από την 6η εβδομάδα της ζωής. Επομένως το ελάχιστο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί από τη γέννηση, που χορηγείται το μονοδύναμο εμβόλιο της Ηπατίτιδας Β, είναι 6 εβδομάδες αντί 1 μήνας.

Παράλληλα με την 1η δόση του  εμβολίου, σ' όλα τα νεογνά μητέρων  φορέων του επιφανειακού αντιγόνου και μέσα στις πρώτες 12 ώρες μετά τη γέννηση, χορηγούνται 0,5ml υπεράνοσης ανοσοσφαιρίνης για  ηπατίτιδα Β. Η ένεση γίνεται σε διαφορετικό μέρος απ' αυτό που έγινε (ή θα γίνει) το εμβόλιο. Όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες φορείς και πήραν το εμβόλιο και την υπεράνοση ανοσοσφαιρίνη πρέπει να ελέγχονται για επιφανειακό αντιγόνο (HBsAg) και αντισώματα (αντι-HBs) στην ηλικία των 9 έως 15 μηνών.

 

Όταν η μητέρα είναι άγνωστο αν είναι ή όχι φορέας του επιφανειακού αντιγόνου κατά τον τοκετό και στη συνέχεια αποδειχτεί ότι δεν είναι, από τη 2η δόση και πέρα ακολουθείται το σχήμα του εμβολιασμού που ισχύει για τα νεογνά μητέρων που δεν είναι φορείς του HbsAg,  δηλαδή αγνοείται η 1η δόση.

1γ  Όταν η μητέρα  είναι αρνητική για επιφανειακό αντιγόνο, ο βασικός εμβολιασμός περιλαμβάνει 3 δόσεις (δύο αρχικές με μεσοδιάστημα 6-8 εβδομάδων και μια τρίτη σε ηλικία 6-18 μηνών με ελάχιστο μεσοδιάστημα από τη 2η δόση 8-16 εβδομάδες και όχι νωρίτερα από την ηλικία των 6 μηνών).

2. DTaP= Εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη που περιέχει τα τοξοειδή (ή ατοξίνες) του κορυνοβακτηριδίου της διφθερίτιδας και του κλωστηριδίου του τετάνου και μόνο αντιγόνα της Β. pertussis (όχι ολόκληρο τον μικροοργανισμό νεκρό, όπως τα παλαιότερα «ολοκυτταρικά» εμβόλια) γι' αυτό και καλείται «ακυτταρικό» κατά του κοκκύτη (acellular  pertussis ή αP) εμβόλιο.

2α  TdaP= Εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, με μικρότερη δόση διφθεριτικής ατοξίνης. Στη χώρα μας περιέχει και IPV και δύναται να χορηγηθεί μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Το TdaP συνιστάται να γίνεται για επαναληπτική δόση στην ηλικία των 11-12 ετών ή και αργότερα (μέχρι την ηλικία των 64 ετών) κατά προτίμηση όταν στην οικογένεια αποκτάται νεογέννητο. Συνιστάται να απέχει 5 χρόνια από το DTaP ή το Τd για λιγότερες τοπικές αντιδράσεις, μπορεί όμως να χορηγηθεί με ελάχιστο μεσοδιάστημα και δύο ετών. Εάν δεν κυκλοφορεί το TdaP μόνο του (χωρίς IPV) χορηγείται το Td ενηλίκων. Οι υπόλοιπες δόσεις θα είναι κάθε 10 χρόνια με Td ενηλίκων.

2β Td= Εμβόλιο κατά του τετάνου και της διφθερίτιδας με μικρότερη δόση διφθεριτικής ατοξίνης. Συνιστάται να γίνεται κάθε 10 χρόνια μετά την χορήγηση του Tdap στην εφηβική ηλικία. Το εμβόλιο του τετάνου μπορεί να γίνεται δια βίου με ασφάλεια.

3. IPV= Ενέσιμο ενισχυμένο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας.

4. Hib= Συζευγμένο εμβόλιο κατά του αιμόφιλου τύπου β. Εάν η πρωτεΐνη σύζευξης είναι η PRP - OMP (πρωτεϊνικό σύμπλεγμα της εξωτερικής μεμβράνης του μηνιγγιτιδόκοκκου) τότε η 3η από τις 3 αρχικές δόσεις μπορεί να παραληφθεί και το σχήμα να είναι (2ος, 4ος και 12ος-15ος μήνας).

5. MCC= Συζευγμένο, πολυσακχαριδικό εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας C. Συνιστάται η έναρξη εμβολιασμού σε ηλικία 2 μηνών και ακολουθείται σχήμα 3 δόσεων - οι 2 πρώτες δόσεις με μεσοδιάστημα 2 μηνών και επαναληπτική δόση σε ηλικία 15-18 μηνών. Σε περίπτωση έναρξης εμβολιασμού σε ηλικία > 12 μηνών, ακολουθείται σχήμα 1 δόσης.

6. PCV= Νεκρό, συζευγμένο, πολυσακχαριδικό, επταδύναμο εμβόλιο κατά του στρεπτόκοκκου της πνευμονίας (πνευμονιόκοκκου). Συνιστάται σ' όλα τα παιδιά ηλικίας 2-23 μηνών. Η τελευταία δόση (4η) γίνεται σε ηλικία ³ 12 μηνών. Το εμβόλιο μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερη ηλικία και ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (βλέπε υποσημειώσεις 6,7 στο πρόγραμμα εμβολιασμών για παιδιά που δεν εμβολιάσθηκαν στην βρεφική ηλικία, πίνακες 5 και 6). Στην τελευταία περίπτωση, οι επαναληπτικές δόσεις μπορεί να γίνονται και με το 23δύναμο πολυσακχαριδικό μη συζευγμένο εμβόλιο (PPV).

6α PPV= Μη συζευγμένο, πολυσακχαριδικό εμβόλιο (23δύναμο) κατά του στρεπτόκοκκου της πνευμονίας (πνευμονιοκόκκου). Συνιστάται για επαναληπτικές δόσεις σε παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή πνευμονιοκοκκική λοίμωξη (πίν. 1), εκτός από υγιή βρέφη και παιδιά ηλικίας 2-23 μηνών.

7. MMR= Ζων εξασθενημένο εμβόλιο κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς. Χορηγείται στην ηλικία των 12-15 μηνών. Συνιστάται 2η δόση του εμβολίου στην ηλικία των 4-6 ετών αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία αρκεί να απέχει 2 μήνες από την 1η δόση. Ο παιδίατρος πρέπει να ελέγχει αν έγινε ή όχι η 2η δόση και αν όχι χορηγείται η 2η δόση σε οποιαδήποτε ηλικία.

8. Var= Zων εξασθενημένο εμβόλιο κατά της ανεμευλογιάς. Χορηγείται σ' όλα τα παιδιά στην ηλικία των 12-18 μηνών (κατά προτίμηση μετά το 15ο μήνα), αλλά και σ' οποιαδήποτε άλλη ηλικία εφόσον το άτομο δεν έχει νοσήσει. Συνιστάται 2η δόση του εμβολίου στην ηλικία των 4-6 ετών αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία αρκεί να απέχει 2 μήνες από την 1η δόση. Ο παιδίατρος πρέπει να ελέγχει αν έγινε ή όχι η 2η δόση και αν όχι χορηγείται η 2η δόση σε οποιαδήποτε ηλικία.

9. HPV= Ανασυνδυασμένο εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα, μπορεί να χορηγηθεί από την ηλικία των 9-26 ετών. Στη χώρα μας συνιστάται μόνο σε κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών αλλά και σε κορίτσια ηλικίας 15-26 ετών εάν δεν έχουν εμβολιαστεί στη συνιστώμενη ηλικία (χωρίς να διασφαλίζεται η προφύλαξή τους, εάν ήδη έχουν μολυνθεί από τύπο του ιού που περιέχεται στο εμβόλιο, ιδιαίτερα αν έχουν αλλάξει 3-4 σεξουαλικούς συντρόφους).  Στη χώρα μας κυκλοφορούν  δύο εμβόλια. Το ένα είναι διδύναμο και το άλλο τετραδύναμο. Και τα δύο εμβόλια περιέχουν τα ογκογόνα στελέχη 16 και 18. Το τετραδύναμο περιέχει επιπλέον δύο ακόμα τύπους ιών (6 και 11), που ασκούν προστατευτική δράση κατά των θηλωμάτων (κονδυλωμάτων). Το δοσολογικό σχήμα και για τα δύο εμβόλια περιλαμβάνει 3 δόσεις. Για μεν το διδύναμο οι δόσεις είναι 0-1-6 μήνες, ενώ για το τετραδύναμο είναι 0-2-6 μήνες. Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα ο γιατρός μπορεί να συνεχίσει τον εμβολιασμό, χωρίς να χάνονται οι προηγούμενες δόσεις. Τέλος, η συγχορήγηση του εμβολίου με άλλα εμβόλια έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ασφαλής μόνο όσον αφορά το εμβόλιο της Ηπατίτιδας Β.

10. Hep A= Αδρανοποιημένο ολοκυτταρικό εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Α. Χορηγείται σε οποιαδήποτε ηλικία άνω του ενός (1) έτους σε 2 δόσεις, με ελάχιστο μεσοδιάστημα 6 μηνών, καθώς και σε όλες τις ομάδες αυξημένου κινδύνου για ηπατίτιδα Α (πίν. 3).

11. BCG= Ζων εξασθενημένο εμβόλιο κατά της φυματίωσης. Σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες της Διεθνούς Ένωσης κατά της φυματίωσης και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η χώρα μας δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη διακοπή του αντιφυματικού εμβολιασμού, ο οποίος εξακολουθεί να γίνεται στην ηλικία των 6 ετών. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί κυρίως στον εμβολιασμό των παιδιών που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (πίν. 2). Παράλληλα συνιστάται μαζικός προληπτικός έλεγχος με δερμοαντίδραση Mantoux στις ηλικίες 1, 4-6 ετών (πριν τον εμβολιασμό με BCG, 11α) και στα ανεμβολίαστα παιδιά, στην ηλικία 11-12 ετών (όταν γίνεται η εκτίμηση της εμβολιαστικής τους κάλυψης, 11β).

12.  INFL= Αδρανοποιημένο ολοκυτταρικό ή ακυτταρικό (τμηματικό) εμβόλιο κατά της γρίππης που συνιστάται να γίνεται ετησίως, σε 1 δόση και σε ηλικία πάνω από 6 μήνες. Ενδείκνυται μόνο στα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου να νοσήσουν σοβαρά από γρίππη (πίν. 4). Παιδιά κάτω των 8 ετών που θα εμβολιασθούν για πρώτη φορά θα πάρουν 2 δόσεις εμβολίου (0,25ml < 3 ετών και 0,5ml ³ 3 ετών) με ελάχιστο μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων.

          Επίσης συνιστάται ετήσιος εμβολιασμός όλων των υγιών ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών και των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ανεξαρτήτως ηλικίας.

          Σε περίπτωση αλλαγής των επιδημιολογικών συνθηκών (π.χ. επιδημία, πανδημία) οι συστάσεις αλλάζουν.

             Όλα τα παιδιά πρέπει να επισκέπτονται το γιατρό τους στην ηλικία των 11-12 ετών (τέλος δημοτικού, έναρξη φοίτησης στο γυμνάσιο), ώστε να γίνεται έλεγχος της εμβολιαστικής τους κάλυψης και καταγραφή της στην ειδική σελίδα του ατομικού βιβλιαρίου υγείας.

          Κάθε σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια μετά τον εμβολιασμό που επισημαίνει ο κλινικός γιατρός, πρέπει να αναφέρεται στον ΕΟΦ (να συμπληρώνεται η κίτρινη κάρτα).
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 26 Σεπτεμβρίου 2009, 09:14:12
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εμείς σαν γενικοί ιατροί, έχουμε το δικαίωμα είτε ως ιδιώτες ,είτε ως ιατροί του ΕΣΥ να αναλαμβάνουμε τους εμβολιασμούς των παιδιών, να συμπληρώνουμε το βιβλιάριο υγείας του παιδιού (μέτρηση βάρους, υψους ,περιμετρου κεφαλής ), να προτείνουμε γάλατα για τα νεογνά,τι πρέπει να τρώνε αργότερα και πότε,  και γενικότερα να κάνουμε ότι κάνει και ένας ιδιώτης παιδιάτρος;


Εντελώς εμπειρικά ξέρω ότι τα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα, συνήθως δέχονται την συνταγογράφηση όλων των παιδιατρικών σκευασμάτων ακόμη και εμβολίων από Γενικούς Ιατρούς.

Δεν ξέρω όμως, για να πώ την αλήθεια, το νομικό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των Γενικών Ιατρών στην Ελλάδα όσον αφορά τα παιδιά. Αν υπάρχει κάποιος εδώ στο φόρουμ που ξέρει κάτι περισσότερο θα είχε ενδιαφέρον να μας πεί τι γνωρίζει.

Νομίζω όμως ότι κανονικά θα έπρεπε να είναι αυτές οι αρμοδιότητες που έχουν και οι Γενικοί Ιατροί στη Σουηδία όπως περιγράφω παρακάτω:


http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,1190.0.html
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 13 Δεκεμβρίου 2009, 17:35:44

Διεθνείς συμβολισμοί εμβολίων και οδοί χορήγησής τους:

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,1362.msg8922.html#msg8922 (http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,1362.msg8922.html#msg8922)
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: alfie στις 18 Φεβρουαρίου 2011, 23:23:35
Εμβολιασμός για φυματίωση

Να εμβολιαστούν κατά της φυματίωσης τα παιδιά μέχρι 12 ετών, που για διαφόρους λόγους δεν έχουν εμβολιαστεί, καλεί το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του.
Επίσης καλεί και τους εκπαιδευτικούς  να τα προτρέπουν να κάνουν ακτινογραφίες θώρακος αν παρουσιάζουν συμπτώματα επίμονο βήχα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Σε περίπτωση που κατά το μεσοδιάστημα εμφανιστεί στους εκπαιδευτικούς επίμονος βήχας, ο οποίος διαρκεί πάνω από μήνα, πέραν της κλινικής εξέτασης , πρέπει να γίνεται έλεγχος με ακτινογραφία θώρακος. Αν υπάρχουν ακτινολογικά ευρήματα, επιβάλλεται έλεγχος του ευρύτερα κοινωνικού και ιδιαίτερα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος".

"Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ένωση κατά της φυματίωσης και των νόσων του Αναπνευστικού η χώρα μας δεν πληρεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη διακοπή του αντιφυματικού εμβολιασμού, ο οποίος εξακολουθεί να γίνεται στην ηλικία των 6 ετών.

"Οι εμβολιασμοί διενεργούνται από όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, όπως οι Νομαρχιακές Υγειονομικές Υπηρεσίες, τα Κέντρα Υγείας, τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, τα λειτουργούντα Αντιφυματικά Κέντρα, τα Ασφαλιστικά Ταμεία κ.α. Επιπρόσθετα, οι εμβολιασμοί καταγράφονται στο βιβλιάριο Υγείας των μαθητών-μαθητριών. Η φυματίωση είναι υποχρεωτικώς δηλούμενο νόσημα, σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

"Τέλος, το υπουργείο Παιδείας καλεί τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να διευκολύνουν τις Υγειονομικές Υπηρεσίες που επιθυμούν να εξετάσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες και να ενημερώσουν σχετικά τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων των σχολείων τους.

http://news247.gr
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 20 Απριλίου 2011, 09:14:51
Επισυνάπτω τον πίνακα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών σε pdf,
για εκτύπωση σε συνηθισμένο φύλλο (δηλαδή μεγέθους Α4).

Πρόκειται για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών που εκδόθηκε από το
Υπουργείο Υγείας με αριθμ. Πρωτ. 158238/23-1-2008.
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Γιώργος Κανελλόπουλος στις 22 Απριλίου 2011, 15:18:41
Ο αγροτικός γιατρός συνταγογραφεί τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος;  ???
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: D-Michalis στις 26 Απριλίου 2011, 21:43:49
Στην περιοχή μου συνταγογραφούν και τα δέχονται τα Ταμεία. Βέβαια όχι για τις πρώτες δόσεις στα μωράκια. Εκεί μπορεί να επικαλεστούν την ανάγκη του παιδιάτρου και να δημιουργήσουν πρόβλημα
Πάντως σαφής διάταξη που να λέει ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ή ΔΕΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΎΝ δεν υπάρχει.
Γι’ αυτό το λόγο εμείς προτρέπουμε τους αγροτικούς να συνταγογραφούν και, όπως είπα, δεν έχουμε συναντήσει πρόβλημα έως τώρα.
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Γιώργος Κανελλόπουλος στις 29 Απριλίου 2011, 10:14:20
Ευχαριστώ.
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Ιορδάνης Καπάνταης στις 16 Ιανουαρίου 2012, 19:32:31
Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού:

http://www.prevenar13.gr/%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D.aspx
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 24 Ιανουαρίου 2012, 11:34:59
21/12/2011.  Πρόγραμμα εμβολιασμών ενηλίκων.

http://et.diavgeia.gov.gr/f/yyka/ada/45%CE%A8%CE%A8%CE%98-2%CE%98%CE%9C
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Denominator στις 16 Φεβρουαρίου 2012, 08:20:53
Παραθέτω τα αντίστοιχα προγράμματα των ΗΠΑ για το 2012 (από Annals of Internal Medicine).
Συνημμένα ως .ppt τα προγράμματα εμβολιασμού ανηλίκων και ενηλίκων και το .pdf του άρθρου-πηγή.
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 1 Ιουλίου 2012, 09:26:43
ΕΟΠΥΥ, 26/06/2012

"Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων2011" και "Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων"

http://www.eopyy.gov.gr/Article/DisplayArticle?id=7d450452-66fa-476d-808d-85b010f20904
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Denominator στις 23 Ιανουαρίου 2015, 18:59:20
Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων - Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών ενηλίκων 2015 (συνημμένα).
Ανάμεσα στις αλλαγές, ξεχώρισα αυτή σχετικά με τα εμβόλια έναντι του HPV.
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 23 Ιανουαρίου 2015, 23:47:11
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων - Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών ενηλίκων 2015 (συνημμένα).
Ανάμεσα στις αλλαγές, ξεχώρισα αυτή σχετικά με τα εμβόλια έναντι του HPV.

Έχει μπει επίσης το Zostavax στους >60 ετών,
καθώς και το αυτονόητο  δηλαδή ότι το Pneumo23 και το Prevenar 13 στους ενήλικες για τις ίδιες ηλικίες και ενδείξεις έχουν ίδιο ποσοστό συμμετοχής ( μέχρι χθες δεν ήταν καθόλου αυτονόητο: http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,1491.msg34495.html#msg34495 )
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Γιώργος Κανελλόπουλος στις 24 Ιανουαρίου 2015, 09:17:13
...και η απουσία του μπεξέρο!
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 24 Ιανουαρίου 2015, 09:25:39
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...και η απουσία του μπεξέρο!

Όταν το Bexsero δεν το έχει βάλει π.χ. η Σουηδία, η Δανία ή η Νορβηγία δεν νομίζω ότι είναι έγκλημα να περιμένει και η Ελλάδα.

http://vaccine-schedule.ecdc.europa.eu/Pages/Scheduler.aspx

Ας κοιτάξουμε πρώτα να καλύψουμε όλο τον πληθυσμό μας με τα βασικά και φθηνά εμβόλια και μετά βλέπουμε για τα άλλα.
Τίτλος: Τροποποίηση του προγράμματος εμβολιασμών λόγω έλλειψης εμβολίων από την αγορά.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 16 Οκτωβρίου 2015, 16:08:12
15/10/2015

Τροποποίηση του προγράμματος εμβολιασμών, λόγω έλλειψης εμβολίων (και) στην ελληνική αγορά
Ποιες είναι οι αλλαγές και πόσο θα ισχύσουν, ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε ορισμένα παιδιατρικά εμβόλια.

Δημοσιεύθηκε σήμερα στη «Διαύγεια» η τροποποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ορισμένα παιδιατρικά εμβόλια.

Η έλλειψη εμβολίων (κυρίως πολυδύναμων που περιέχουν το αντιγόνο του κοκκύτη) αποτελεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες των χωρών που σημειώθηκαν επιδημικές εξάρσεις κοκκύτη καθώς και στην επέκταση του αντικοκκυτικού εμβολιασμού και σε άλλες ηλικίες εκτός από τα παιδιά (εφήβους, έγκυες, ενήλικες).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η αποκατάσταση της αγοράς στα συγκεκριμένα εμβόλια απαιτεί χρόνο αρκετών μηνών.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, με στόχο να διατηρηθεί ικανοποιητικός ο βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης για όσο διάστημα υπάρχουν οι παραπάνω ελλείψεις, το χρονοδιάγραμμα του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών τροποποιείται ως εξής:

    Η 4η δόση του πενταδύναμου εμβολίου (Διφθερίτιδας, Τετάνου, Κοκκύτη, Αιμόφιλου ινφλουέντζας, Πολιομυελίτιδας) που χορηγείται στην ηλικία 15-18 μηνών, να αντικατασταθεί με εξαδύναμο (Διφθερίτιδας, Τετάνου, Κοκκύτη, Αιμόφιλου ινφλουέντζας, Πολιομυελίτιδας, Ηπατίτιδας Β).
    Σημειώνεται ότι για το βασικό εμβολιασμό στους 2, 4 και 6 μήνες ζωής, θα πρέπει να χρησιμοποιείται το ίδιο ιδιοσκεύασμα από τα κυκλοφορούντα εξαδύναμα, ενώ στην αναμνηστική δόση είναι δυνατή και η εναλλαγή τους.
    Σχετικά με τον εμβολιασμό στην προσχολική ηλικία (4-6 ετών), προτείνεται η καθυστέρησή του ή η χορήγηση του τετραδύναμου εμβολίου Bostrix- polio.

Κατά τα λοιπά, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών των Παιδιών και των Εφήβων παραμένει ως έχει.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ώστε να διασφαλιστεί στο έπακρο η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Δ.Κ.

http://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/perithalpsi-asfalisi/news/33101/tropopoiisi-toy-programmatos-emvoliasmwn-logw-elleipsewn-se-emvolia-stin-agora.html
Τίτλος: Αλλαγές στον εμβολιασμό των παιδιών για την πρόληψη της φυματίωσης.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Μαΐου 2016, 00:08:41
17 ΜΑΙΟΥ 2016

Τροποποίηση Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών

Αλλαγές στον εμβολιασμό των παιδιών για την πρόληψη της φυματίωσης

Τροποποιείται το χρονοδιάγραμμα του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών αναφορικά με τον αντιφυματικό εμβολιασμό στα παιδιά.

Ειδικότερα, η πρόληψη της φυματίωσης συστήνεται να γίνεται με εμβολιασμό με BCG στη γέννηση νεογνών αυξημένου κινδύνου όπως:

Νεογνά μεταναστών από χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης.
Νεογνά αθιγγάνων, καθώς και άλλων πληθυσμιακών ομάδων που ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης.
Νεογνά μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV (εξαιρούνται βρέφη που έχουν ήδη συμπτωματολογία βρεφικού AIDS).
Νεογνά οικογενειών που πρόκειται να μετακινηθούν σε χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης.
Νεογνά στο άμεσο περιβάλλον των οποίων υπάρχει άτομο με ενεργό φυματίωση, το οποίο δεν συμμορφώνεται στη θεραπεία ή πάσχει από πολυανθεκτική νόσο και το παιδί δεν μπορεί να απομακρυνθεί.
Ο εμβολιασμός, επίσης, συστήνεται σε μεγαλύτερα βρέφη και παιδιά μέχρι και την ηλικία των 5 ετών που ανήκουν στις προαναφερθείσες ομάδες αυξημένου κινδύνου και δεν έχουν εμβολιαστεί με BCG.

Δεν θα διενεργείται πλέον καθολικός αντιφυματικός εμβολιασμός στην σχολική ηλικία.

Η δερμοαντίδραση Mantoux συστήνεται:
α) σε παιδιά που ανήκουν στις προαναφερθείσες ομάδες αυξημένου κινδύνου στις ηλικίες 12-15 μηνών, 4 έως 6 ετών και στην ηλικία 11 έως 12 ετών, αλλά και ανεξαρτήτως ηλικίας όποτε δοθεί η ευκαιρία και
β) σε όλα τα παιδιά στο νηπιαγωγείο.

Επισημαίνεται, ότι η δερμοαντίδραση Mantoux δύναται να διενεργείται και σε κάθε περίπτωση κατά την κρίση του θεράποντος παιδιάτρου (ιστορικό επαφής με ενήλικο πάσχοντα από φυματίωση, χορήγηση θεραπείας με βιολογικό παράγοντα κ.λπ.).

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://health.in.gr/news/healthpolicies/article/?aid=1500077821

Πίνακας 1. Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2015*

http://www.docmed.gr/wp-content/uploads/2016/05/%CE%95%CE%98%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%9F_%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%93%CE%A1%CE%91%CE%9C%CE%9C%CE%91_%CE%95%CE%9C%CE%92%CE%9F%CE%9B%CE%99%CE%91%CE%A3%CE%9C%CE%A9%CE%9D_%CE%A0%CE%91%CE%99%CE%94%CE%99%CE%A9%CE%9D_KAI_%CE%95%CE%A6%CE%97%CE%92%CE%A9%CE%9D_2015.pdf
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 6 Οκτωβρίου 2016, 22:47:45
(https://scontent.fath2-1.fna.fbcdn.net/t31.0-8/s960x960/14608935_1648441885486417_5955021958277534891_o.jpg)

(https://scontent.fath2-1.fna.fbcdn.net/t31.0-8/s960x960/14468543_1648441718819767_3876435230022842975_o.jpg)
Τίτλος: 2017 update to the immunization schedule for kids.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 13 Μαΐου 2017, 19:31:02
14/02/2017

http://www.health.harvard.edu/blog/2017-update-immunization-schedule-kids-2017021411187?utm_source=facebook&utm_medium=socialmedia&utm_campaign=021417&utm_content=blog (http://www.health.harvard.edu/blog/2017-update-immunization-schedule-kids-2017021411187?utm_source=facebook&utm_medium=socialmedia&utm_campaign=021417&utm_content=blog)
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 25 Μαΐου 2017, 22:10:43
Το νέο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων....  φρέσκο-φρέσκο....

https://diavgeia.gov.gr/doc/9%CE%9F7%CE%97465%CE%A6%CE%A5%CE%9F-2%CE%92%CE%A6
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 26 Μαΐου 2017, 12:56:31
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το νέο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων....  φρέσκο-φρέσκο....

https://diavgeia.gov.gr/doc/9%CE%9F7%CE%97465%CE%A6%CE%A5%CE%9F-2%CE%92%CE%A6

Εντάχθηκε στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και το Bexsero.

http://farmakopoioi.blogspot.gr/2017/05/bexsero.html (http://farmakopoioi.blogspot.gr/2017/05/bexsero.html)
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: mantsoti στις 26 Μαΐου 2017, 15:09:39
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το νέο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων....  φρέσκο-φρέσκο....

https://diavgeia.gov.gr/doc/9%CE%9F7%CE%97465%CE%A6%CE%A5%CE%9F-2%CE%92%CE%A6

Εντάχθηκε στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και το Bexsero.

http://farmakopoioi.blogspot.gr/2017/05/bexsero.html (http://farmakopoioi.blogspot.gr/2017/05/bexsero.html)


ομαδες υψηλου κινδυνου μονο.
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 26 Μαΐου 2017, 15:54:03
Όντως, το εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα τύπου B (Bexsero) υπάρχει η δυνατότητα να συνταγογραφηθεί, αλλα οχι για όλους .
Μπορεί να γίνει μόνο σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Σύμφωνα με το ΕΠΕ παίδων-εφήβων 2017 έχουμε:

Μικρότερη ηλικία χορήγησης 6 εβδομάδες
Συνιστάται σε παιδιά έως 18 ετών για ομάδες υψηλού κινδύνου:
1. ανατομική ή λειτουργική ασπληνία (πχ δρεπανοκυτταρική αναιμία)
2. και με εμμένουσα (συγγενή ή χρόνια) έλλειψη κλασμάτων συμπληρώματος όπως: κληρονομική έλλειψη C3, C5-9, προπερδίνης, παράγοντα D
3. ή υπό θεραπεία με eculizumab

Ομάδες υψηλού κινδύνου:

1.Άτομα με ανατομική ή λειτουργική ασπληνία , ανεπάρκεια κλασμάτων του συμπληρώματος, HIV λοίμωξη
2.Προσωπικό εργαστηρίων που ασχολείται με καλλιέργειες μηνιγγιτιδόκοκκου
3.Ανεμβολίαστοι φοιτητές που μένουν σε φοιτητικές εστίες
4.Στρατιώτες και πρόσωπα που μένουν ή ταξιδεύουν σε ενδημικές περιοχές (Ζώνη μηνιγγίτιδας, υποσαχάριος Αφρική) κατά την ξηρά περίοδο (Δεκέμβριος - Ιούνιος) και ιδιαίτερα εάν υπάρχει μεγάλης διάρκειας επαφή με τους κατοίκους τη περιοχής
5.Ταξιδιώτες στην Μέκκα κατά το ετήσιο Hajj
6.Έλεγχος επιδημιών με βάση την οροομάδα του μηνιγγιτιδόκοκκου
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 31 Μαΐου 2017, 11:23:23
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το νέο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων....  φρέσκο-φρέσκο....

https://diavgeia.gov.gr/doc/9%CE%9F7%CE%97465%CE%A6%CE%A5%CE%9F-2%CE%92%CE%A6
Βγήκε και των ενηλίκων, αλλά δεν βλέπω να ενδιαφέρεται κανείς...

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A98%CE%9B%CE%94465%CE%A6%CE%A5%CE%9F-9%CE%9C%CE%91
Τίτλος: Εθνικό πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων 2017 (εγκύκλιος).
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 13 Σεπτεμβρίου 2017, 23:13:16
Το έχουμε αναρτήσει εδώ και μήνες, αλλά εδώ είναι πιο εύκολα προσβάσιμο, νομίζω:

24/05/2017

http://www.aftodioikisi.gr/ipourgeia/ethniko-programma-emvoliasmon-paidion-efivon-2017-egkiklios/ (http://www.aftodioikisi.gr/ipourgeia/ethniko-programma-emvoliasmon-paidion-efivon-2017-egkiklios/)
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 5 Νοεμβρίου 2017, 19:31:13
Τον παρακάτω πίνακα τον δημοσίευσε ο Φαρμακοποιός Panos Zarogoulidis στην ομάδα Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ στο facebook στις 05/11/2017.

Είναι εμφανής, νομίζω, η προσπάθεια αυτών που κάναν το Ελληνικό Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών να ικανοποιήσουν όλες τις εταιρείες... Δείτε π.χ. τι ισχύει στην Μεγάλη Βρετανία: https://www.nhs.uk/Conditions/vaccinations/Pages/pneumococcal-vaccination.aspx (https://www.nhs.uk/Conditions/vaccinations/Pages/pneumococcal-vaccination.aspx)

Πάντως η πολιτική γύρω από τον εμβολιασμό κατά του Πνευμονιόκοκκου στους ενηλίκους διαφέρει αρκετά από χώρα σε χώρα. Π.χ.

1: Ελβετία: για ενηλικες κανένας πνευμονιοκοκκος

2: Γερμανία: μονο 23 δυναμό για τους ενηλικες

3: Αυστρία το ίδιο με το ελληνικό (το οποίο, αν κατάλαβα καλά, είναι το ίδιο με των ΗΠΑ).

(https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/23155001_10214704400588015_1441826778811615386_o.jpg?oh=eb9f6bc8756418e05572426fd3da7be2&oe=5A6EFA85)

https://www.cdc.gov/pneumococcal/vaccination.html (https://www.cdc.gov/pneumococcal/vaccination.html)
Τίτλος: Πρόγραμμα εμβολιασμών ενηλίκων 2018 - 2019.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Σεπτεμβρίου 2018, 12:00:14
05/09/2018

Πρόγραμμα εμβολιασμών ενηλίκων 2018 - 2019.

http://www.nomotelia.gr/photos/File/66202-18.pdf (http://www.nomotelia.gr/photos/File/66202-18.pdf)
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Denominator στις 9 Σεπτεμβρίου 2018, 16:49:55
Δεν ξέρω αν μπορεί να βρει κανείς Td. Προσωπικά έχω να δω πολύ καιρό.
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Σεπτεμβρίου 2018, 18:03:18
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν ξέρω αν μπορεί να βρει κανείς Td. Προσωπικά έχω να δω πολύ καιρό.

Συμφωνώ.

Έχουν έρθει όμως μερικά Boostrix Polio στην Καβάλα τουλάχιστον.

( Κλασικά, βγαίνει κάποιο αποτελεσματικό και φθηνό σκεύασμα σε έλλειψη για να αντικατασταθεί από κάποιο πολύ ακριβότερο... ).
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 9 Σεπτεμβρίου 2018, 20:22:55
Αν μου βρείτε ενήλικα που να ενδιαφέρεται για την εμβολιαστική του κάλυψη, κερνάω... προσωπικά ακόμα και της Ηπατίτιδας Β δυσκολεύομαι να τους πείσω να το κάνουν (αφού ελέγξουν αν έχουν αντισώματα).

Οι περισσότεροι νομίζουν ότι τα εμβόλια αφορούν μόνο τα παιδιά, εξαιρούνται οι ηλικιωμένοι που ανησυχούν και κάνουν της γρίπης.

Td ούτε για δείγμα.
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Denominator στις 9 Σεπτεμβρίου 2018, 21:11:36
Βλέπω πάντως στο Γαληνό ότι επισήμως η Sanofi Pasteur MSD κυκλοφορεί το D.T.Vax με Λ.Τ. 1,75 ευρώ (λέτε να φταίει αυτό το τελευταίο για την έλλειψη;).
Όπως και να έχει, η έλλειψη εμβολίου Td αποτελεί ένα σοβαρότατο κενό για το οποίο πρέπει να ληφθεί άμεσα μέριμνα.
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: iceman στις 9 Σεπτεμβρίου 2018, 21:29:41
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν μου βρείτε ενήλικα που να ενδιαφέρεται για την εμβολιαστική του κάλυψη, κερνάω...

Οι περισσότεροι νομίζουν ότι τα εμβόλια αφορούν μόνο τα παιδιά, εξαιρούνται οι ηλικιωμένοι που ανησυχούν και κάνουν της γρίπης.

Υπάρχει και η ειδικη κατηγορία των εγκύων γυναικών που επίσης δεν "ενδιαφέρεται" λόγω μη ενημέρωσης από τον μαιευτήρα τους  για τα απαραίτητα εμβόλια κατά την εγκυμοσύνη (κοκκύτης, γρίππη)
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Σεπτεμβρίου 2018, 21:36:39
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Υπάρχει και η ειδικη κατηγορία των εγκύων γυναικών που επίσης δεν "ενδιαφέρεται" λόγω μη ενημέρωσης από τον μαιευτήρα τους  για τα απαραίτητα εμβόλια κατά την εγκυμοσύνη (κοκκύτης, γρίππη)

Για την ακρίβεια η ενημέρωση των εγκύων από τους Έλληνες Γυναικολόγους είναι σχεδόν πάντα από την "ανάποδη".

"Ο Γυναικολόγος μου, μου είπε να μην κάνω το εμβόλιο της γρίπης" (τώρα σε ποιο Ιατρικό βιβλίο ή επιστημονικό άρθρο το διάβασε αυτό ο Γυναικολόγος της... άστα να πάνε ).
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Denominator στις 9 Σεπτεμβρίου 2018, 23:55:35
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Για την ακρίβεια η ενημέρωση των εγκύων από τους Έλληνες Γυναικολόγους είναι σχεδόν πάντα από την "ανάποδη".

"Ο Γυναικολόγος μου, μου είπε να μην κάνω το εμβόλιο της γρίπης" (τώρα σε ποιο Ιατρικό βιβλίο ή επιστημονικό άρθρο το διάβασε αυτό ο Γυναικολόγος της... άστα να πάνε ).
Στις περιπτώσεις αυτές, που δυστυχώς είναι πράγματι πολλές, δείχνω στις έγκυες το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και ειδικά το σημείο στο οποίο αναφέρεται σε αυτές και στη συνέχεια επισημαίνω ότι αν έχει κάτι συγκεκριμένο στο νου του ο γυναικολόγος πολύ ευχαρίστως να το ακούσω.
Ποτέ μέχρι τώρα δεν έτυχε μετά από την απλή αυτή ενημέρωση στην έγκυο να επιμείνει γυναικολόγος στην αρχική, αρνητική για τον εμβολιασμό, θέση.
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 10 Σεπτεμβρίου 2018, 00:20:57
Προσπάθησα να μιλήσω σε νησιώτισσα για το Gardasil (να το κάνει στα αγόρια της). Μα μου λέει και οι ίδιοι οι γιατροί είναι κατά !

Ποιοί γιατροί ; Από κάτι εθελοντικές ομάδες που πηγαίνουν και τις βλέπουν κάθε χρόνο, περισσότερο κάνουν την βόλτα τους (γι' αυτό και πάνε πάντα Μάη και ποτέ χειμώνα π.χ)

Οι γυναικολόγοι είναι ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα.

Και εγώ αντιτείνω ότι το Gardasil είναι στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (και καλύπτεται για τα κορίτσια μέχρι 18)
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 13 Φεβρουαρίου 2020, 06:39:25
2020 U.S. Adult Immunization Schedule

FREE FULL-TEXT ARTICLE
GUIDELINE WATCH | GENERAL MEDICINE, INFECTIOUS DISEASES
February 11, 2020

2020 U.S. Adult Immunization Schedule

Abigail Zuger, MD reviewing Freedman M et al. Ann Intern Med 2020 Feb 4

We might be giving fewer pneumococcal vaccinations and more HPV vaccinations in the future; it all depends on “shared clinical decision making.”

Sponsoring Organization: Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP)

Background: The ACIP has made a few tweaks to its annual vaccine guidelines. Some recommended schedules and ages for various vaccines have been modified.

(https://media.jwatch.org/images/JX2020021101/JX2020021101_large_1581450960150.jpeg)

What's Changed
Indications for hepatitis A (HepA) vaccination have been broadened to include all people with HIV infections, as well as those with homelessness, chronic liver disease, and possible situational exposures.

“Catch-up” human papillomavirus (HPV) vaccination now is recommended for all inadequately vaccinated adults through age 26 (previously, it was recommended for men to age 21 and women to age 26). In addition, catch-up vaccination should be considered for adults of both sexes through age 45 if they have ongoing risk for new infection.

Vaccinated people at risk for group B meningococcal infection because of immune deficiency or occupation (e.g., microbiologists) should receive regular boosters, and more frequent boosters should be considered during local outbreaks.

The 13-valent conjugate pneumococcal vaccine “Prevnar” is no longer recommended for all adults older than 65; it should be given to those with immunocompromising conditions and can be considered for others, depending on patient and physician preference.

Either tetanus/diphtheria or tetanus/diphtheria/pertussis vaccine can be used for routine prophylaxis.

What has not changed: The live attenuated influenza vaccine (given by nasal spray) remains a viable option for immunocompetent adults younger than 50.

COMMENT
This schedule grows more complex every year, and the increasing number of situations to be adjudicated by “shared clinical decision making” doesn't help. The good news? The footnotes to the immunization schedules give clinicians some very useful points to consider when approaching these shared decisions.

EDITOR DISCLOSURES AT TIME OF PUBLICATION

Disclosures for Abigail Zuger, MD at time of publication

Nothing to disclose

CITATION(S):

Freedman M et al. Recommended adult immunization schedule, United States, 2020. Ann Intern Med 2020 Feb 4; [e-pub]. (https://doi.org/10.7326/M20-0046)

https://www.jwatch.org/na50828/2020/02/11/2020-us-adult-immunization-schedule (https://www.jwatch.org/na50828/2020/02/11/2020-us-adult-immunization-schedule)
Τίτλος: Immunization Schedules 2020, from CDC.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Φεβρουαρίου 2020, 00:59:23


https://www.cdc.gov/vaccines/schedules/ (https://www.cdc.gov/vaccines/schedules/)
Τίτλος: 04/06/2020 Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών και εφήβων.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 5 Ιουνίου 2020, 14:51:31
Επισυνάπτεται.
Τίτλος: «Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2020- 2021»
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 19 Νοεμβρίου 2020, 21:49:50
https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%99%CE%A14465%CE%A6%CE%A5%CE%9F-374?inline=true&fbclid=IwAR0UuLoIoeSA1tbHacCf_9s3T0KKzTglDy0Iyeng04d18JeDEDyYf2Dq7XU (https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%99%CE%A14465%CE%A6%CE%A5%CE%9F-374?inline=true&fbclid=IwAR0UuLoIoeSA1tbHacCf_9s3T0KKzTglDy0Iyeng04d18JeDEDyYf2Dq7XU)

(https://scontent.fskg3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/125964824_3685246668209692_7033453073604280574_o.jpg?_nc_cat=101&ccb=2&_nc_sid=b9115d&_nc_ohc=ZBio5PxswMUAX-rru65&_nc_ht=scontent.fskg3-1.fna&oh=a3f2f33cb4ad3a1b6623afcb8f3a2b7a&oe=5FDA988E)

(https://scontent.fskg3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/126184572_3685247761542916_8510612953879287401_o.jpg?_nc_cat=102&ccb=2&_nc_sid=b9115d&_nc_ohc=V2J1lwadbQQAX9HNoi9&_nc_ht=scontent.fskg3-1.fna&oh=7e65270ef28c2fa870409b330b9f9d56&oe=5FDB1586)

(https://scontent.fskg3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/126287472_3685236321544060_5353319649910321314_o.jpg?_nc_cat=107&ccb=2&_nc_sid=b9115d&_nc_ohc=s1mreEPkBx8AX9vkRE0&_nc_ht=scontent.fskg3-1.fna&oh=b63a7039159badb363855a45ab8a949f&oe=5FDDD77B)

(https://scontent.fskg3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/126141597_3685239428210416_1756240851233789536_o.jpg?_nc_cat=108&ccb=2&_nc_sid=b9115d&_nc_ohc=q312lesLh6cAX92opXG&_nc_ht=scontent.fskg3-1.fna&oh=f2ae98d3f43d42a83b8a953be3680756&oe=5FDAAAF7)


https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%99%CE%A14465%CE%A6%CE%A5%CE%9F-374?inline=true&fbclid=IwAR0UuLoIoeSA1tbHacCf_9s3T0KKzTglDy0Iyeng04d18JeDEDyYf2Dq7XU (https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%99%CE%A14465%CE%A6%CE%A5%CE%9F-374?inline=true&fbclid=IwAR0UuLoIoeSA1tbHacCf_9s3T0KKzTglDy0Iyeng04d18JeDEDyYf2Dq7XU)
Τίτλος: 2021 U.S. Adult Immunization Schedule
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 27 Φεβρουαρίου 2021, 06:53:38
The important message: Don't forget about routine immunizations.

https://www.cdc.gov/vaccines/schedules/hcp/imz/adult.html (https://www.cdc.gov/vaccines/schedules/hcp/imz/adult.html)
Τίτλος: Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, 2022.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 2 Ιανουαρίου 2022, 22:03:39
Επισυνάπτεται.
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Γιώργος Κανελλόπουλος στις 13 Ιανουαρίου 2022, 21:26:47
Μερικά key points που θέλω να θυμάμαι διαβάζοντας το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού:

-Να θυμάμαι να εμβολιάζω τους διαβητικούς με πνευμονιοκόκκου και ηπατίτιδας Β. Άσχετο, αλλά στους διαβητικούς εφαρμόζω μια έξτρα ετήσια εξέταση που την έκλεψα από τους Ιρλανδούς, την ονομάζουν πρωτόκολλο διαβήτη και επικεντρώνομαι στα παρακείμενα του ΣΔ προβλήματα, εξέταση ποδιών, παραπομπές σε οφθ και κδ, τρίπλεξ, διατροφή κλπ
- Καπνιστές -> πνευμονιόκοκκος
- MSM πλέον κάνουν εμβόλιο HPV
- Καρκινοπαθείς, αρκετοί χρειάζονται πνευνονιοκόκκου
- Όταν στέλνεις στο ρευματολόγο π.χ. και θέλει να δώσει ανοσοκατασταλτικό, ξεκίνα εμβολιασμούς
Τίτλος: «Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2022»
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 22 Μαρτίου 2022, 18:12:45
Από τον τοίχο στο facebook του Παιδίατρου Γεώργιος Τσόλας στις 24/03/2022:

Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2022.
Το νέο Εθνικό Πρόγραμμα  Εμβολιασμού  παιδιών και εφήβων 2022,  έχει  σημαντικές αλλαγές στην ανοσοποίηση κατά του HPV.
Ειδικότερα
⎯ Ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ενδείκνυται σε αγόρια και κορίτσια για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς επίσης και των καρκίνων του στοματοφάρυγγα, του πρωκτού και του πέους, όπως και καλοήθων νοσημάτων σχετιζόμενων με τον ιό. Η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται εφόσον ο εμβολιασμός ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Στη χώρα μας διατίθεται το εννεαδύναμο (HPV9) εμβόλιο HPV.
⎯ Ο εμβολιασμός HPV συστήνεται για αγόρια και κορίτσια στην ηλικία 9–11 ετών. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός δεν γίνει στη συνιστώμενη ηλικία, μπορεί να γίνει αναπλήρωση έως την ηλικία των 18 ετών. Επισημαίνεται ότι το εμβόλιο HPV αποζημιώνεται πλήρως σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 15-18 ετών μέχρι 31.12.2023. Ο περιορισμός στην αποζημίωση δεν αφορά τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.
⎯ Σχήμα εμβολιασμού με HPV (HPV9) ανάλογα με την ηλικία έναρξης του εμβολιασμού:
• Έναρξη εμβολιασμού <15 ετών: 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών (σχήμα 0, 6). Σε περίπτωση που οι 2 δόσεις γίνουν με μεσοδιάστημα μικρότερο από 5 μηνών απαιτείται και 3η δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά.
• Έναρξη εμβολιασμού ≥15 ετών: 3 δόσεις (σχήμα 0, 1–2, 6 μήνες).
⎯ Σε ειδικές περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου συνιστάται εμβολιασμός έναντι του HPV σε άτομα ηλικίας 9–26 ετών σε σχήμα 3 δόσεων (0, 1–2, 6 μήνες)
Ομάδες αυξημένου κινδύνου:
Πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής ανοσοκαταστολή με επηρεασμένη κυτταρική ή χυμική ανοσία, όπως ανεπάρκειες Β και Τ-κυττάρων.*
⎯ Λοίμωξη HIV.
⎯ Κακοήθη νεοπλάσματα.
⎯ Μεταμόσχευση.
⎯ Αυτοάνοσα νοσήματα.
⎯ Λήψη ανοσοκατασταλτικής αγωγής.
⎯ Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.
* Στις ειδικές ενδείξεις δεν περιλαμβάνονται καταστάσεις όπως ασπληνία, άσθμα, χρόνια κοκκιωματώδης νόσος, χρόνια πνευμονική, νεφρική ή ηπατική νόσος, σακχαρώδης διαβήτης, διαταραχές συμπληρώματος, καρδιοπάθεια, ανατομικά ελλείμματα ΚΝΣ.



https://diavgeia.gov.gr/doc/9%CE%9B%CE%A3%CE%9F465%CE%A6%CE%A5%CE%9F-%CE%9A%CE%932?inline=true&fbclid=IwAR238uX5pWWCJiKtobfX3lmgkDQUioLMneanwNKTA36ZYkjCBKtBGOhj9ys (https://diavgeia.gov.gr/doc/9%CE%9B%CE%A3%CE%9F465%CE%A6%CE%A5%CE%9F-%CE%9A%CE%932?inline=true&fbclid=IwAR238uX5pWWCJiKtobfX3lmgkDQUioLMneanwNKTA36ZYkjCBKtBGOhj9ys)
Τίτλος: «Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2023»
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 10 Φεβρουαρίου 2023, 08:25:53

(https://scontent.fskg3-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/328732673_752985332695778_6711058006880253779_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_eui2=AeFgBsiFg9ZztE7OGjqp6rUDqeMVEOl76BCp4xUQ6XvoEBW0aoOrpoMgWyeteGnCDpI&_nc_ohc=nA96O8V6X8sAX8R8AUK&tn=5UAqIsyVH93uaFNW&_nc_ht=scontent.fskg3-1.fna&oh=00_AfCi2NiaaJORIniq-niiDAygVfd_XSAF4821cEe64JdWxg&oe=63EB096C)
Τίτλος: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων, ανά ηλικιακή ομάδα, 2023
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 11 Φεβρουαρίου 2023, 17:59:43
Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων, ανά ηλικιακή ομάδα, 2023:

(https://scontent.fskg3-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/330772812_6083503248375346_5422794068406412161_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=5cd70e&_nc_eui2=AeGVdnd2F3BhcSM1QbPMZE1NGChOUyC5Cx0YKE5TILkLHciNoaasZv044tAo1z4ISCg&_nc_ohc=9IjgxxYQbB4AX-LRnEq&_nc_ht=scontent.fskg3-1.fna&oh=00_AfDqFccd5FLlOMB5UL3Cz9asqpmA9Zmxke_j6SI3ZaMKYQ&oe=63ED0D2B)
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 12 Φεβρουαρίου 2023, 10:39:58
Του συνάδελφου Panagiotis Houpas από ανάρτηση στο τοίχο του στο facebook στις 11-02-2023:

Εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού ΕΝΗΛΙΚΩΝ.

Εκδόθηκε πρόσφατα (07 Φεβρουαρίου) το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων για το έτος 2023.

Όσον αφορά στον πνευμονιόκοκκο υπάρχει σημαντική τροποποίηση.
Πλέον συστήνεται ΜΙΑ και μοναδική ΔΟΣΗ με το νέο 20δύναμο συζευγμένο εμβόλιο, σε άτομα:
1) άνω των 65 ετών (αμιγώς ηλικιακό κριτήριο, ΔΕΝ χρειάζεται να συνυπάρχουν νοσήματα που να καθιστούν το άτομο ευάλωτο)
2) 18-64 ετών με υποκείμενα νοσήματα
Το νέο εμβόλιο (εταιρία Pfizer), έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ήδη από τις 15/02/2022 και κυκλοφορεί ή θα κυκλοφορήσει σε όλες τις χώρες της ΕΕ με την ονομασία APEXXNAR.
Περιέχει ό,τι και το 13δύναμο συζευγμένο εμβόλιο της ίδιας εταιρίας (PREVENAR 13) και επιπλέον τα συζευγμένα σε πρωτεϊνικό φορέα πολυσακχαριδικά αντιγόνα 7 ακόμη οροτύπων του πνευμονιόκοκκου. Με τον τρόπο αυτό, το συγκεκριμένο εμβόλιο καλύπτει το σύνολο σχεδόν των τύπων του μικροβίου που προκαλούν νόσο στον άνθρωπο και μπορεί να σταθεί μόνο του.
Θυμίζω ότι επειδή οι πολυσακχαρίτες της επιφάνειας του πνευμονιόκοκκου δεν είναι και πολύ ισχυρά αντιγόνα, οι ερευνητές σκέφτηκαν να τους «συζεύξουν» σε πρωτεΐνες, οι οποίες διεγείρουν άμεσα και έντονα το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι οι πολυσακχαρίτες εκτίθενται ευκολότερα στο ανοσοποιητικό και η ανοσιακή απόκριση εναντίον τους είναι καλύτερη. Στα συζευγμένα εμβόλια κατά του πνευμονιόκοκκου (και όχι μόνο) ως πρωτεΐνη-φορέας χρησιμοποιείται η τοξίνη του βακτηρίου της διφθερίτιδας (αδρανοποιημένη φυσικά).
Οι πλήρεις οδηγίες έχουν ως εξής (Όπου PCV13 και PCV20 τα συζευγμένα εμβόλια, 13δύναμο και 20δύναμο αντίστοιχα, και όπου PPSV23 το απλό 23δύναμο εμβόλιο).
Ενήλικες ≥65 ετών
- Συνιστάται η διενέργεια μιας δόσης συζευγμένου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου PCV20. Μετά τον εμβολιασμό με PCV20 δεν συνιστάται να ακολουθήσει η χορήγηση PPSV23.
- Σε άτομα που έχουν λάβει μόνο μια δόση PCV13 συνιστάται να λάβουν μια δόση PCV20 τουλάχιστον 1 χρόνο μετά για να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους κατά του πνευμονιόκοκκου.
- Σε άτομα που έχει τυχόν προηγηθεί το PPSV23, ακολουθεί το PCV20 ένα έτος αργότερα.
- Σε άτομα που έχουν λάβει και το PCV13 και το PPSV23 δεν συνιστάται να ακολουθήσει η χορήγηση του PCV20.
Άτομα ηλικίας 18 ως 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα
- Σε άτομα με ανοσοκαταστολή*, διαφυγή ΕΝΥ, κοχλιακό εμφύτευμα, χρόνια καρδιοπάθεια (εξαιρείται η υπέρταση), χρόνια ηπατική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια πνευμονοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, αλκοολισμό ή που είναι καπνιστές, πρέπει να διενεργείται μια δόση συζευγμένου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου PCV20. Μετά τον εμβολιασμό με PCV20 δεν συνιστάται να ακολουθήσει η χορήγηση PPSV23.
- Σε άτομα με ανοσοκαταστολή* ή διαφυγή ΕΝΥ ή κοχλιακό εμφύτευμα, που έχουν εμβολιαστεί με PCV13 και PPSV23 συνιστάται να ακολουθήσει μια δόση PCV20 τουλάχιστον 5 χρόνια μετά την τελευταία δόση πνευμονιοκοκκικού εμβολίου.
- Σε άτομα με χρόνια καρδιοπάθεια (εξαιρείται η υπέρταση), χρόνια ηπατική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια πνευμονοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, αλκοολισμό ή που είναι καπνιστές, που έχουν λάβει μια δόση PCV13 ή PPSV23 διενεργείται μια δόση συζευγμένου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου PCV20 ένα έτος αργότερα.
*Ως καταστάσεις ανοσοκαταστολής νοούνται: συγγενής ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (συμπεριλαμβανομένης της ανεπάρκειας των B- και T-λεμφοκυττάρων, των ανεπαρκειών του συμπληρώματος, ανεπαρκειών της φαγοκυτταρικής λειτουργίας, λοίμωξης HIV), χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νεφρωσικό σύνδρομο, λευχαιμία, λέμφωμα, νόσος Hodgkin, γενικευμένη κακοήθεια, ιατρογενής ανοσοκαταστολή (π.χ. φαρμακευτική θεραπεία ή ακτινοθεραπεία), μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου, πολλαπλούν μυέλωμα, ανατομική ή λειτουργική ασπληνία (συμπεριλαμβανομένης της δρεπανοκυτταρικής νόσου και άλλων αιμοσφαιρινοπαθειών).
-- Πολύ περισσότερα και, νομίζω, πολύ ενδιαφέροντα για τον πνευμονιόκοκκο και την ανάγκη εμβολιασμού εναντίον του έχω γράψει πρόσφατα εδώ:
https://www.facebook.com/panagiotis.houpas/posts/pfbid02Rfe9WoWaPW9TMFnmhg65RRrnMrBVnyzZfvwW47hzbJVJMegyhGXhwRjdGEwt9R82l
-- Τονίζω ότι η παρούσα ανάρτηση αφορά άτομα άνω των 18 ετών.
-- Λεπτομέρειες για την κυκλοφορία του σκευάσματος και τη συνταγογράφησή του δεν γνωρίζω
-- Το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού ΕΝΗΛΙΚΩΝ και το σκεπτικό της τροποποίησης μπορείτε να τα βρείτε εδώ:
https://www.moh.gov.gr/.../11251-ethniko-programma...
και εδώ:
https://www.moh.gov.gr/.../11251-ethniko-programma...
-- Περισσότερα για το συγκεκριμένο εμβόλιο εδώ:
https://www.pfizer.com/.../european-medicines-agency...
Στην εικόνα μια πνευμονιοκοκκική πνευμονία όπως φαίνεται σε αξονική τομογραφία πνευμόνων.
Πηγή εικόνας (η επισήμανση της βλάβης με κόκκινο, είναι δική μου):

https://radiopaedia.org/cases/right-upper-lobe-pneumonia-13?lang=us&fbclid=IwAR0BCi7Z2kff0chWMuk2HoZ-cZn2oV7kRgU4G-VkynN0JDTlzEVQpvZLxhs
Τίτλος: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2024.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Μαρτίου 2024, 15:25:53
Επισυνάπτεται.

(https://scontent.fskg3-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/432244592_10228386653305203_1221316631089226275_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=5f2048&_nc_eui2=AeFmyvrzaWVIwn25jOJCD2DlL5u3YAat81Yvm7dgBq3zVrfwVY9nNaczVwvcBJ4qi4I&_nc_ohc=F9orTQnR67QAX91iK7U&_nc_ht=scontent.fskg3-1.fna&oh=00_AfBNXOaQMhpTHHWMmGIbwXq5z8ZMmkeK5S4mrCHsiua6TQ&oe=65F1CCB4)
Τίτλος: Απ: Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Μαρτίου 2024, 16:10:52
Σχετικό σχόλιο στις 09/03/2024 στον τοίχο του στο facebook του Παθολόγου Giorgos Pappas για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων του 2024. Το αναδημοσιεύω μετά από άδειά του:

Εμβολιασμοί ενηλίκων 2024: Τι κάνουμε.
 
Την Παρασκευή δόθηκε στην δημοσιότητα το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων για το 2024, με καποιες σημαντικές αλλαγές, που αφορούν όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα ή κάποια ηλικία.
 
1. Η σημαντικότερη και ευχάριστη αλλαγή είναι ότι πλέον είναι διαθέσιμο για ΟΛΑ τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω το νέο εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα, που πέρυσι που πρωτοήρθε στην Ελλάδα δόθηκε μόνο σε ανοσοκατασταλμένους κάποιας ηλικίας. Το συγκεκριμένο εμβόλιο, το Shingrix, είναι αποτελεσματικότατο (πάνω από 90% στην πρόληψη του έρπητα ζωστήρα αλλά και των επιπλοκών του), και φαίνεται να κρατά αποτελεσματικότητα σε βάθος χρόνων. Να σημειωθεί εδώ, ότι η εταιρεία MSD που παράγει το άλλο εμβόλιο, το Zostavax (με την σαφώς υποδεέστερη αποτελεσματικότητα και την ακαταλληλότητά του για ανοσοκατασταλμένους), έχει ήδη ανακοινώσει, πριν λίγες εβδομάδες, την οριστική διακοπή της παραγωγής του. Μέχρι τώρα, υπήρχε η δυνατότητα να εμβολιαστεί κανείς με το Zostavax μόνο, και εφόσον ήταν 60-75 ετών. Τώρα καταργείται το ανώτερο όριο και δίνεται ένα αποτελεσματικότερο εμβόλιο στον γενικό πληθυσμό.
Αν έχετε περάσει έρπητα ζωστήρα πρόσφατα, δικαιούστε το εμβόλιο μετά την συμπλήρωση ενός έτους.
Αν έχετε κάνει το παλαιότερο εμβόλιο, το Zostavax, προτείνεται να εμβολιαστείτε μετά από 5 χρόνια με το νέο (αν και αφήνεται παραθυράκι στις συστάσεις, για τους άνω των 70, να επισπευσθεί αυτό το διάστημα).
Το Shingrix χορηγείται σε 2 δόσεις σε απόσταση 2 μηνών και έχει τις συνήθεις παρενέργειες, ίσως λίγο εντονότερες αλλά παροδικές  (τοπικός ερεθισμός, πόνοι) .
Μην τρέξετε σήμερα πανικόβλητοι όσοι είστε 60 ετών και μιας ημέρας, προγραμματίστε το, στην επόμενη ιατρική επίσκεψη. Έτσι κι αλλιώς πρέπει να περάσει πρώτα στο σύστημα συνταγογράφησης, κ.ο.κ. Το δε Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων σημειώνει να υπάρξει μια προτεραιότητα στους 70+.
 
2. Κατά τα άλλα, υπάρχει μια επέκταση της ηλικίας των ιδιαίτερα ευπαθών που προτείνεται να εμβολιαστούν για τον ιό HPV, των θηλωμάτων, οπότε οι 18-45 ετών με ανοσοκαταστολή θα πρέπει να το συζητήσουν με τους θεράποντές τους (μέχρι τώρα ήταν 18-26).
 
3. Να θυμόμαστε ότι η ενήλικη ζωή έχει τα δικά της εμβόλια: Δείτε, οι 65 ετών και άνω, αν πρέπει κάποια στιγμή να κάνετε το νέο εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο (αν έχει περάσει πενταετία από τα 2 προηγούμενα ή έχετε κάνει μόνο ένα). Θυμηθείτε, οι διαβητικοί, ότι προτείνεται να καλυφθείτε εμβολιαστικά για την Ηπατίτιδα Β για παράδειγμα. Ελέγξτε πότε κάνατε αναμνηστικές δόσεις για τέτανο (+διφθερίτιδα/ κοκκύτη). Να θυμόμαστε και ότι ορισμένοι ανοσοκατασταλμένοι ΔΕΝ μπορούν να προφυλαχθούν από συγκεκριμένα νοσήματα με τον εμβολιασμό, οπότε πρέπει το περιβάλλον τους να εμβολιάζεται, ώστε να δημιουργεί ασπίδα προστασίας γύρω τους.
 
4. Ειδικά αν είστε εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, φοιτητές, αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, αν έχετε ανοσοκατασταλμένους στην οικογένειά σας, ελέγξτε την ανοσία σας για ιλαρά: Έχετε νοσήσει στο παρελθόν; ΟΚ. Έχετε γεννηθεί πριν το 1970; Θα έχετε νοσήσει σίγουρα. Έχετε γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχετε νοσήσει; Πρέπει να έχετε κάνει 2 δόσεις του εμβολίου. Ελέγξτε το και συμπληρώστε 2 δόσεις αν όχι.
Η ιλαρά μπορεί να ξεκινά από συγκεκριμένους κοινωνικούς θύλακες, αλλά διαχέεται εκτός αυτών, γενικά. Και έχει μια έξαρση ο ευρωπαϊκός χώρος τους τελευταίους μήνες.
 
5. Ειδικά για την εγκυμοσύνη, να θυμόμαστε την ανάγκη αναμνηστικής δόσης τετάνου-διφθερίτιδας-κοκκύτη μεταξύ 27ης και 36ης εβδομάδας. Αλλιώς θα ξανακούσουμε για κοκκύτη στις ειδήσεις....

6. Να θυμόμαστε τέλος ότι υπάρχει πάντα η ανάγκη ανοσοποίησης απέναντι στον κορωνοϊό. Στις ΗΠΑ ξεκίνησε η συζήτηση για την πιθανότητα οι ευπαθέστεροι να κάνουν στο 6μηνο νέα δόση. Και να θυμόμαστε, ότι με βάση τα νεότερα στοιχεία από τις ΗΠΑ, ο εμβολιασμός προστατεύει ΚΑΙ απέναντι στην απλή συμπτωματική νόσο, όχι μόνο απέναντι στην βαριά νόσηση και τον θάνατο, ακόμη και στο διάστημα των 3-6 μηνών μετά τον επικαιροποιημένο εμβολιασμό.
 
7. Καλό είναι η πολιτεία να ξεκινήσει την ενημέρωση για το (μελλοντικά διαθέσιμο και εδώ) εμβόλιο για τον RSV, τον ιό της βρογχιολίτιδας. Αν περιμένουμε να ενημερώσουμε τον Σεπτέμβριο, θα πάθουμε όπως φέτος με το επικαιροποιημένο του κορωνοϊού.