Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
26 Σεπτεμβρίου 2022, 15:30:30

Τελευταία μηνύματα

Σελίδες: [1] 2 3 ... 10
1
Νομικά θέματα / Τα 5 μυστικά για μεγαλύτερη σύνταξη
« Τελευταίο μήνυμα από Argirios Argiriou στις Χθες στις 00:01:33 »
24/09/2022


Παράταση του εργασιακού βίου έως τα 40 έτη, μεγάλες συντάξιμες αποδοχές, καθώς και πλασματικά έτη δίνουν αυξημένες συντάξεις (πέραν των αυξήσεων που θα δοθούν το 2023 από την κυβέρνηση). Οσοι ασφαλισμένοι παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο θα έχουν μεγαλύτερη σύνταξη από 26,2 ευρώ έως 254 ευρώ.

Οι πλέον κερδισμένοι του νέου συστήματος συνταξιοδότησης, συγκριτικά με τον νόμο Κατρούγκαλου, είναι όσοι αποχωρούν με 40ετία ασφάλισης και πληρωμένων εισφορών. Στα 40 χρόνια κορυφώνονται τα «κέρδη» συγκριτικά με τους σημερινούς συντελεστές.

Ειδικότερα:

Από τις 12/5/2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου (Νόμος 4387/2016) και εφεξής, η κύρια σύνταξη απαρτίζεται από δύο μέρη: α) την εθνική σύνταξη που χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και β) την ανταποδοτική σύνταξη που χρηματοδοτείται από τις εισφορές των ασφαλισμένων.

Η ανταποδοτική σύνταξη τελεί σε σχέση αναλογίας με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος και με τα έτη ασφάλισης που έχει διανύσει, ενώ εξαρτάται από τα κατ’ έτος ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία  αυξήθηκαν με τον νόμο Βρούτση σε όσους  ασφαλισμένους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη.

Η εθνική σύνταξη καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ σε όλους όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος ή ανικανότητας ή κατά μεταβίβαση, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις. Ειδικά, στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος, η εθνική σύνταξη καταβάλλεται στους δικαιούχους εφόσον διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον 15 έτη, μεταξύ του 15ου έτους ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης.

Η εθνική σύνταξη ορίζεται σε 384 ευρώ μηνιαίως και καταβάλλεται ακέραια εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Το ποσό της εθνικής σύνταξης βαίνει μειούμενο κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών, εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

Το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης από το 2002 και μετά και ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης. Οι συντάξιμες αποδοχές είναι το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των αποδοχών ή του εισοδήματος του ασφαλισμένου για τα οποία καταβλήθηκαν εισφορές κλάδου σύνταξης από 1/1/2002 μέχρι και την παραμονή της αίτησης συνταξιοδότησης διά του συνολικού χρόνου ασφάλισης της ίδιας περιόδου.

Σημειώνεται πως με τον νόμο Βρούτση, αυξήθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.  Αυτό οδηγεί σε ονομαστικές-πραγματικές  αυξήσεις κυρίως στις «νέες» κύριες συντάξεις (όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης), δηλαδή για εκείνες τις οποίες αιτήθηκαν οι συνταξιούχοι μετά τη 12η Μαΐου 2016.

Επίσης, οδηγεί σε λογιστική αύξηση «παλιές» συντάξεις (όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης), αλλά όχι σε ονομαστική, καθώς οι καταβαλλόμενες αυτές συντάξεις παραμένουν σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις επανυπολογισθείσες με βάση τον νόμο Βρούτση.

Μεγάλο ρόλο για την τελική ανταποδοτική σύνταξη (εκτός από το ύψος των συντάξιμων αποδοχών) παίζουν και τα χρόνια για τα οποία έχει συνεισφέρει. Αυτό έρχεται να αποτυπώσει το λεγόμενο «ποσοστό αναπλήρωσης».

Το ποσοστό αναπλήρωσης με τον ισχύοντα νόμο 4670/2020 ξεκινάει από 11,55% για 15 έτη ασφάλισης (δηλαδή 4.500 ημερομίσθια), φτάνει το 50% για 40 έτη ασφάλισης (12.000 ημερομίσθια) και αυξάνεται κατά 0,5% για κάθε επιπλέον έτος. Με αυτόν τον τρόπο «πριμοδοτείται» όποιος έχει μείνει για πολλά χρόνια στην αγορά εργασίας και έχει δώσει τα περισσότερα χρήματα συνολικά. Στα 40 χρόνια κορυφώνονται τα «κέρδη» συγκριτικά με τους σημερινούς συντελεστές. Οσο περισσότερα χρόνια εξασφαλίζει κανείς μέσα στη δεκαετία 30,1-40 έτη ασφάλισης τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα λάβει.

«Χρυσό» διαβατήριο στη σύνταξη – με την εξαγορά ή την αναγνώριση πλασματικών ετών – έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να συνταξιοδοτηθούν έως και 7 χρόνια νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας. Οι περισσότεροι ασφαλισμένοι χρησιμοποιούν τα πλασματικά έτη για τη γρηγορότερη συνταξιοδότησή τους.

Μάλιστα όσοι επιλέξουν την εξαγορά πλασματικών ετών μπορούν να εξασφαλίσουν έξτρα αυξήσεις στις συντάξεις τους, που μπορεί να φτάσουν και τα 100 ευρώ τον μήνα, υπό την προϋπόθεση μιας «ακριβής» εξαγοράς με τις «τρέχουσες» εισφορές (20% για κλάδο σύνταξης) ή με τις υψηλές κατηγορίες που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι χρόνοι που μπορούν να αξιοποιήσουν όλοι οι ασφαλισμένοι είναι της στρατιωτικής θητείας, των διαστημάτων επιδοτούμενης ανεργίας ή επιδοτούμενης ασθένειας και του χρόνου κύησης και λοχείας (συνολικά 119 ημέρες) για τις μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ. Η στρατιωτική θητεία και η ανεργία-ασθένεια αξιοποιούνται για σύνταξη γήρατος στο 67ο έτος με τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο των 15 ετών ασφάλισης ή της 25ετίας αν πρόκειται για Tαμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
2
24-09-2022

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
3
Ιστότοπος για τις πραγματικές καταναλώσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και όχι τις θεωρητικές που πλασάρουν όλοι ανεξαιρέτως.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Κόστος αντικατάστασης μπαταρίας : 13.000-14.000 $ ή € , μιας και η ισοτιμία είναι γύρω στο 1, για Tesla model 3 και S, για e Golf >20.000.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Οι εγγυήσεις που δίνουν οι περισσότεροι κατασκευαστές είναι για 8 χρόνια με χωρητικότητα μπαταρίας στο 70 %.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

4
ΕΟΠΥΥ / Απ: ΕΟΠΥΥ - Συμβάσεις Ξέχασα το λινκ
« Τελευταίο μήνυμα από Mavrogialouros στις 24 Σεπτεμβρίου 2022, 12:17:40 »

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
5
ΕΟΠΥΥ / Απ: ΕΟΠΥΥ - Συμβάσεις
« Τελευταίο μήνυμα από Mavrogialouros στις 24 Σεπτεμβρίου 2022, 12:16:22 »
Σ' αυτή την έρμη χώρα τίποτα δεν αλλάζει........... Παιλιό μου        νήμα (το space για τους πονηρούς ;)) από το μακρινό 2018. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
6
Viral έχει γίνει μία ανάρτηση στο Facebook ενός χρήστη ηλεκτρικού αυτοκινήτου για τις δυσκολίες της χρήσης του χώρα μας αλλά και τα κρυφά τους κόστη.

Μια καταπληκτική περιγραφή της αθέατης πλευράς χρήσης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Ελλάδα το 2021 περιγράφει ένας χρήστης του στα social media αναφέροντας μία σειρά από συμβάντα σε πρόσφατο επαγγελματικό ταξίδι στην Πελοπόννησο δίνοντας τροφή για σκέψη για υποψήφιους χρήστες – αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Απολαύστε υπεύθυνα

“ ΜΗΝ ΞΑΝΑΚΟΥΣΩ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Φανατικός οπαδός της ηλεκτροκίνησης έζησα μια 24ωρη εμπειρία (τόσο άντεξα) με ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο.

ΕΝΤΟΣ ΠΟΛΗΣ το πλεονέκτημα είναι ότι στα φανάρια «ρίχνεις στα αυτιά» και σε Φερράρι ακόμη. Και κάπου εδώ τελειώνουν όλα τα καλά της ηλεκτροκίνησης για τον ιδιοκτήτη. Ο σιωπηλός κινητήρας είναι και επικίνδυνος μέσα στα στενά διότι οι περαστικοί δε σε ακούν.

ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΗΣ μιλάμε για ταλαιπωρία άνευ προηγουμένου. Ξεκίνησα για μικρό ταξιδάκι μέχρι τη Σπάρτη για δουλειά (άρα δεν είχα περιθώρια για σπατάλη χρόνου). Το αυτοκίνητο κοστίζει 40.000€ και είχε θεωρητική αυτονομία 350 χλμ. Αυτό φυσικά όπως έμαθα (the hard way), ισχύει μόνο αν οδηγείς με 90χλμ/ώρα. Οδηγούσαμε στα 120 έως 150 όπως όλος ο κόσμος. Με την ταχύτητα αυτή με το ζόρι κάνεις 200χλμ. Μέχρι να φτάσουμε στα Μέγαρα η φόρτιση κατέβηκε στο 75% οπότε ανησυχήσαμε κι αποφασίσαμε να ψάξουμε που έχει φορτιστές. Λοιπόν φορτιστές υπάρχουν μόνο στα Μέγαρα, στην Κόρινθο, στην Τρίπολη και έξω από τη Σπάρτη. ΟΜΩΣ οι φορτιστές αυτοί είναι 22ΚW και χρειάζονται 8 ώρες για να φορτίσουν πλήρως ένα μικρό ηλεκτρικό. Φορτιστές 50KW υπάρχουν ένας στα Μέγαρα κι ένας 20 χλμ από τη Σπάρτη (Πελλάνα). Αυτοί θέλουν 1,5 ώρες για πλήρη φόρτιση. Φορτίσαμε λοιπόν γύρω στα 45 λεπτά το αυτοκίνητο στα Μέγαρα και καθήσαμε όρθιοι πίνοντας μια πορτοκαλάδα. Με την ψυχή στο στόμα και διαπληκτιζόμενοι αν θα έπρεπε να το παρκάρουμε στην Τρίπολη και να πάρουμε το ΚΤΕΛ για σιγουριά, φτάσαμε Σπάρτη σχεδόν άδειοι και το βάλαμε σε φορτιστή 22KW που βρισκόταν 1 χλμ έξω από τη Σπάρτη και καλέσαμε ραδιοταξί για να πάμε στη δουλειά μας. Μετά από 4 ώρες φόρτισης επιστρέψαμε εκεί με ταξί μετά τη δουλειά μας και είχε φορτίσει στο 50%. Αφού δεν μπορούσαμε να φτάσουμε Αθήνα με μισό γέμισμα, αναγκαστικά ξανασταματήσαμε στην Πελλάνα στο φορτιστή των 50KW όπου μείναμε καμία ωρίτσα όρθιοι στο Κυλικείο μέχρι να φτάσει η φόρτιση στο 100%. Οδηγήσαμε προς Αθήνα με 90-100 χλμ την ώρα οπότε ενώ οδηγούσαμε αυτοκίνητο που «πατάει» και φερράρι, στο δρόμο μας περνούσαν και Zastava και μας μούτζωναν κιόλας που τους εμποδίζαμε.

Θα μου πείτε ναι αλλά τουλάχιστον ταξιδεύεις φθηνα. Αμ δε, που ταξιδεύεις φθηνά. Το αυτοκίνητο παίρνει περίπου 60KW. Στον 50άρη φορτιστή στο δρόμο (που κάνει 1,5 ώρες να φορτίσει), το KW χρεώνεται περίπου 60λεπτά κι επομένως για ένα γέμισμα θέλεις 35€. Με αυτά τα 35€ κάνεις μετά βίας 200 χλμ αν οδηγείς σαν άνθρωπος. Δηλαδή για να κάνεις 400χλμ θέλεις 70€ !!! Πιο φθηνά πας με το LEXUS 450 hybrid, που είναι αμαξάρα SUV 3 τόνων.
Με απλά λόγια τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι παιχνίδια για πλούσια αγόρια που έχουν κανα-δύο άλλα αυτοκίνητα για να κάνουν τη δουλειά τους και θέλουν κι ένα ακόμη πολύ ακριβό παιχνίδι για να «ρίχνουν» στα φανάρια στις φερράρι, στα παπάκια και στα βεσπάκια.”
Αν το θέλετε για κανονικό αυτοκίνητο, ξαναδέστε το σε 10 χρονάκια. Μέχρι τότε μια χαρά είναι τα υβριδικά.

Πηγή: klik.gr/
7
Είναι σαφώς ένα από τα μεγάλα μείον. Με τη διευκρίνηση βέβαια ότι στα 10 χρόνια δεν ξυπνάει η μπαταρία και βγαίνει μόνη της από το αμάξι. Πιθανότατα θα συνεχίσει να ζει αρκετά μετά τα 10 χρόνια, αλλά σαφώς με μειωμένη χωρητικότητα. Η μείωση της χωρητικότητας μπορεί να έχει επέλθει εν τω μεταξύ αρκετά νωρίτερα. Πολλά εξαρτώνται από τη χρήση, τις θερμοκρασίες και χίγουρα πολλούς περισσότερους παράγοντες που δεν κατέχω.
Η τεχνολογική υπεροχή, η οδηγική ικανοποίηση για όποιον την αισθάνεται, η προσδοκώμενη αντοχή των μερών του ηλεκτροκινητήρα, η οικονομία για όποιον μπορεί να έχει φθηνό ρεύμα (βλέπε φόρτιση αμαξιού από τον ήλιο) είναι δυνατά επιχειρήματα. Το κόστος της μπαταρίας είναι το 2ο σοβαρό αντεπιχείρημα μετά το κόστος απόκτησης. Στην Ελλάδα πρέπει να σφηνώσουμε ενδιάμεσα και την απουσία φορτιστών.
8
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

M-mode = For example for fetal heart tones
                There are several modes of ultrasound: A mode, B mode, C mode, M mode, Doppler mode and so on.
                M-mode ultrasound (also called motion-mode imaging) does not yield full frame images per se, but rather one selected image line is rendered as a function of time. This is used for displaying motion
                of, for example, the periodic movement of heart valves. Any abnormalities or temporal variations can be directly seen as an image on the screen.

PW       =   Doppler mode

CF        =   Colour Flow  ( shows directional flow )

PDI       =   Just shows flow (in general )
                 Power Doppler imaging (PDI) is a newly introduced ultrasound method which visualizes the integrated power of the Doppler signal instead of its frequency shift.
                 We compared this technique with the conventional color flow Doppler (CFD) in the examination of extracranial vertebral arteries.


B-mode =   Brightness mode (gray scale ). Currently the most common form of ultrasound imaging. Solid areas appear white and fluid areas appear black.                     1:51

Gain      =  "Brigthness". If you want want brighter picture you increase the Gain. If you want darker picture you decrease the gain.
                                     You turn the button to the left or to the right to decrease or increase the Gain.

TGC      From left to right and from Ut to Down: Left and Up must be narrowest while Right and Down broadest                                                                                    2:51                                                                                                                                                                                                                                     
            If the ultrasound image was formed directly by the raw returned echoes, image would appear lighter in superficial layers and darker in deep layers but TGC is used to overcome this artifact.
Depth                                                                                                                                                                                                                                             3:09
            Imaging depth does exactly what it sounds like - it describes how far into the body you can look with your ultrasound machine.
            It is measured in centimeters and starts at the surface of the transducer, which is usually resting on the patient's skin.

Notch of the Probe          It is typically to the patients right                                                                                                                                                                 3:58

Freeze                                                                                                                                                                                                                                             5:26

Automatic Depth                                                                                                                                                                                                                               6:40

3D/4D                           I don't need it

Measure (= Calliper)                                                                                                                                                                                                                         8:00

zoom                                                                                                                                                                                                                                               8:24
                                   In the ultrasound display image, users, such as sonographers or doctors, use the zoom function to observe a specific area in more detail. However, the zoom function enlarges the
                                   corresponding area image using some simple algorithms, such as linear interpolation. The zoomed image quality is usually quite poor and blurry.

Body Pattern Ellipse                     Shows where you are in the body in order to orientate other doctors                                                                                                   8:26

Clear                                                                                                                                                                                                                                               9:10

LOGIQView                                 For long pictures like fetal spine. Not used so often                                                                                                                            9:28

Choose Probe                                                                                                                                                                                                                                 11:30

Frequency                                   We use it often     Resolution vs Depth                                                                                                                                            11:58

                             Increasing the frequency is a good way to improve the resolution of your image, and decreasing the frequency will help you if you’re struggling to reach deeper structures.
                             Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Focus                                                                                                                                                                                                                                             12:18
                           The focus function allows the user to adjust the level of the focus of the ultrasound beam onto different structures during real time scanning.
                           For example, if you were performing a scan of the abdominal aorta then make sure that the focus is at the level of the aorta in the image.
                           Image quality at the level of the focus is the sharpest.

Angle                                         For example to give the rigth angle to the Colour Flow according to the vessel"s orientation in order to visualise the vessel better           12:30

Dynamic Range                                                                                                                                                                                                                              13:28

How to utilize the basic buttons on a duplex ultrasound machine

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
9


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
10


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σελίδες: [1] 2 3 ... 10