Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Γενικά => Νομικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: giannkom στις 20 Ιανουαρίου 2011, 22:24:27

Τίτλος: ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β
Αποστολή από: giannkom στις 20 Ιανουαρίου 2011, 22:24:27
Συνάδελφος ιατρός μου ανέφερε το παρακάτω θέμα:

Σε 2 θέσεις της ιδίας ειδικότητας στο ίδιο νοσοκομείο, έκανε πέρυσι αίτηση (θέση επιμ Β). Οι 2 πρόσφατες εισηγήσεις έβγαλαν πρώτο το συνάδελφό μου και στις 2 θέσεις, στη μία με μεγάλη διαφορά και στη 2η με μικρότερη διαφορά. Ο 2ος στην κατάταξη (2ος και στις 2 εισηγήσεις) έκανε ένσταση και στις 2 θέσεις. Οι εισηγητές της μίας θέσης άλλαξαν την κατάταξη, όπως άτυπα έχει γίνει γνωστό, και ο δεύτερος μάλλον έγινε πρώτος. Όμως, ο ένας εκ των 2 εισηγητών είναι κουμπάρος του 2ου υποψηφίου, ενώ το ένα από τα 5 μέλη του συμβουλίου κρίσης, που έχει οριστεί, είναι εξάδερφος του υποψηφίου (δεν διευκρινίζεται όμως ο βαθμός συγγένειας μετά από προφορικό ερώτημα και απλά δόθηκε η απάντηση οτι η συγγένεια είναι μακρινή). Μπορεί κάποιος να προσβάλλει την απόφαση ενός συμβουλίου κρίσης αν νοιώθει οτι αδικήθηκε από τους λόγους αλλαγής της ιεράρχησης? Μέχρι τι βαθμού συγγένεια μπορεί να έχει κάποιος κριτής με τους υποψηφίους ώστε να έχει νόμιμη παρουσία στο συμβούλιο? Δεν υπάρχει νομοθεσία για αυτό το θέμα? Για να γίνει προσβολή μίας απόφασης ενός συμβουλίου κρίσης, δεν θα πρέπει να λάβει κάποιος επίσημη γνώση των πρακτικών του συμβουλίου αυτού? Να υποθέσω οτι όλα γίνονται μέχρι κάποιες ημέρες μετά το συμβούλιο κρίσης?

Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για τη λίστα σας.
Τίτλος: Απ: ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β
Αποστολή από: anntro στις 21 Ιανουαρίου 2011, 16:06:54
Φίλε μου πριν από λίγο καιρό αντιμετώπισα και εγώ προσωπικά το ίδιο πρόβλημα. Επειδή όμως δεν βρήκα κάποια σχετική νομοθεσία για το θέμα δεν μπόρεσα να κάνω τίποτα. Αν κατάλαβα όμως καλά στην περίπτωση που αναφέρεις οι θέσεις είναι δύο, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Ακόμη κι αν ο φίλος σου έρθει δεύτερος θα πάρει θέση. Οπότε γιατί να μπλέξει σε μια διαδικασία που και θα καθυστερήσει την πρόσληψή του και δεν ξέρει αν θα καταλήξει υπέρ του?
Τίτλος: Απ: ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β
Αποστολή από: Lidi στις 21 Ιανουαρίου 2011, 22:43:04
Μπορεί να λάβει κανείς γνώση των πρακτικών του Συμβουλίου κατόπιν αιτήσεως του.
Για το θέμα της συμμετοχής στο Συμβούλιο ενώ υπάρχει συγγένεια με τυχόν υποψήφιο, ισχύουν όσα ορίζονται στο Διοικητικό Κώδικα περί αμεροληψίας (Ν. 2699/99, αρ 7 παρ 2) (... για συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας κατ ευθεία μεν γραμμή απεριορίστως, εκ πλαγίου δε έως και τέταρτου βαθμού....)
Τίτλος: Απ: ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β
Αποστολή από: anntro στις 23 Ιανουαρίου 2011, 13:12:52
Η συνάδελφος Lidi έχει δίκιο για τον νόμο (είναι όμως ο 3690/99). Επειδή το είχα ψάξει και για να βοηθήσω, η κατ' ευθείαν γραμμή συγγένειας αφορά παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα, κλπ ενώ η εκ πλαγίου ξαδέρφια ή θείος και ανιψιός κλπ. (πχ αδέρφια είναι 2ου βαθμού, πρώτα ξαδέρφια 4ου, δεύτερα ξαδέρφια 6ου βαθμού, κοκ). Όσον αφορά την κουμπαριά δεν νομίζω να υπάρχει κάτι, αν όμως η συγγένεια ως ξαδέρφια είναι μέχρι πρώτα (4ου βαθμού) νομίζω ότι κάτι μπορεί να γίνει, αν όμως είναι μακρινή συγγένεια δεν θα βγει τίποτα. Ελπίζω να βοήθησα την συνάδελφο giannkom να βρει κάποια άκρη.
Τίτλος: Απ: ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β
Αποστολή από: Lidi στις 24 Ιανουαρίου 2011, 19:11:17
Συγνώμη για το λάθος. Ο νόμος τελικά είναι ο 2690/99.