Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Θέματα Εργασίας => Εργασία στον ιδιωτικό τομέα (αυτοαπασχόληση) => Μήνυμα ξεκίνησε από: Denominator στις 11 Μαΐου 2011, 14:12:44

Τίτλος: Προσφυγή των ιδιωτών ιατρών του Νομού Ξάνθης για τα οφειλόμενα του 2010 του ΟΠΑΔ
Αποστολή από: Denominator στις 11 Μαΐου 2011, 14:12:44
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας ενημερώνω ότι εδώ και 36 ώρες οι ιδιώτες συνάδελφοι της Ξάνθης συλλέγουν με όποιο τρόπο μπορούν (αυτοπροσώπως ή μέσω εισαγγελέα σε περίπτωση άρνησης εξυπηρέτησης) αναλυτικές καταστάσεις οφειλομένων από τον ΟΠΑΔ για το 2010. Οι καταστάσεις αυτές θα παραδοθούν στους πληρεξούσιους δικηγόρους για να εκκινήσει η σχετική νομική διαδικασία που στόχο θα έχει την είσπραξη όλου του ποσού του 2010 για όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους.
Τίτλος: Απ: Προσφυγή των ιδιωτών ιατρών του Νομού Ξάνθης για τα οφειλόμενα του 2010 του ΟΠΑΔ
Αποστολή από: ioannis thessaloniki στις 13 Μαΐου 2011, 17:54:47
ξερει κανεις αν ο ΟΠΑΔ κάνει νέες συμβάσεις σε γιατρούς; ή γινεται ΕΟΠΠΥ πλεον;
Τίτλος: Απ: Προσφυγή των ιδιωτών ιατρών του Νομού Ξάνθης για τα οφειλόμενα του 2010 του ΟΠΑΔ
Αποστολή από: Denominator στις 14 Μαΐου 2011, 08:16:19
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Την Κυριακή, 15 Μαϊου 2011 και ώρα 19:00, στο ξενοδοχείο Natassa (2o km E.O. Ξάνθης - Καβάλας), συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Νομού Ξάνθης με θέμα τη δικαστική διεκδίκηση των δεδουλευμένων του 2010 που οφείλονται από τον ΟΠΑΔ. Παρόντες θα είναι οι πληρεξούσιοι δικηγόροι Ξάνθης που αναλαμβάνουν την υπόθεση κ.κ. Ιωάννης Παπαχριστόπουλος, Κωνσταντίνος Βαζίκας και Μαρία Κομνίδου για να απαντήσουν σε ερωτήσεις επί της διαδικασίας και της ουσίας καθώς και να διευκρινίσουν τις οικονομικές τους απαιτήσεις.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Νομός Ξάνθης είναι ο πρώτος πανελληνίως, σύμφωνα με όσα έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας, που πρόκειται να κινηθεί δικαστικά. Επειδή η διαδικασία αυτή εξαναγκάζει τον οφειλέτη (εν προκειμένω το Δημόσιο) να καταβάλει τα οφειλόμενα με τόκο (τρέχον ετήσιο επιτόκιο 7%), είναι σχεδόν βέβαιο ότι αμέσως μετά την κτάθεση της αγωγής ο ΟΠΑΔ θα εξαναγκασθεί να ζητήσει διαπραγμάτευση. Αν για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. κακή νομική συμβουλή, αδιαφορία διοίκησης ΟΠΑΔ κ.λ.π.) δεν γίνει η ενέργεια αυτή, το οικονομικό και κυρίως το πολιτικό κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Μπορεί να καθυστερήσει η εκδίκαση της υπόθεσης και η καταβολή των υπό διεκδίκηση ποσών (περίπου μία διετία με τα τρέχοντα δεδομένα), αλλά το σίγουρο είναι ότι αντί για π.χ. 1.000.000 ευρώ που οφείλονται σε συνάδελφο θα δοθούν τελικά περίπου στο 1.200.000. Νομίζουμε ότι αν προσβληθεί σε δεύτερο χρόνο αυτή η απερίσκεπτη κίνηση (να μην αναζητηθεί άμεσα συμβιβασμός από την πλευρά του ΟΠΑΔ), που γίνεται ακόμη πιο αναίτια λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων οικονομικών συνθηκών του σήμερα, θα σημάνει ηθική και ποινική καταδίκη των υπευθύνων που κατασπατάλησαν δημόσιο χρήμα επιτρέποντας κάποιους (μισητούς από την κοινωνία) να απολάβουν τους τόκους των οφειλών. Και κάτι ακόμη: Όποιος δε διεκδικήσει ταοφειλόμενα από το Δημόσιο εντός πενταετίας, αποδέχεται την παραγραφή τους. Το περιθώριο αυτό μειώνεται στα 2 έτη όταν αποδειχθεί δόλος ή άλλη ποινικώς κολάσιμη συμπεριφορά (π.χ. παραβίαση των συμβάσεων με τον ΟΠΑΔ, που δεν είναι και τόσο απίθανο να στοιχειοθετηθεί για τον καθένα μας - έστω και από μία "διπλή" χρέωση ασθενή ή παράλληλη χρέωση - χαρτάκι και χρήματα - σε επίσκεψη κατ' οίκον). Ο ΟΠΑΔ θα πλήρωνε πολλά για να εξασφαλίσει μερικές καταγγελίες ασφαλισμένων του... Και θα το κάνει αν στριμωχτεί...
Συμπέρασμα: Τα οφειλόμενα με αυτόν τον τρόπο "κλειδώνονται", στη χειρότερη περίπτωση πληρώνονται σε δύο χρόνια αλλά με τόκο 7% ετησίως, στην καλύτερη περίπτωση πληρώνονται άμεσα (μέσα σε 2-3 μήνες) μέσω διμερούς διακανονισμού (που είναι και το μακράν επικρατέστερο σενάριο) και, το κυριότερο, ανοίγει ο δρόμος και για άλλους συλλόγους, άλλων νομών, να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα με αποτέλεσμα να ομαλοποιηθεί η καταβολή των οφειλομένων από εδώ και πέρα σύμφωνα με το νόμο (45 ημέρες). Η νίκη έστω και σε μία δικαστική διεκδίκηση θα στραγγαλίσει τα περιθώρια του Δημοσίου για ελιγμούς και υπαναχωρήσεις αλλά ταυτόχρονα θα καταστήσει και όλους εμάς τους μόνους ουσιαστικά υπεύθυνους για τη διαχείρηση του δημόσιου χρήματος: σα να λέμε, ότι θα πρέπει δέκα φορές να σκεφτόμαστε πριν κόψουμε ένα χαρτάκι, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις συμβάσεις με τον ΟΠΑΔ. Αυτός που διεκδικεί με τέτοιο πάθος τα οφειλόμενα, δε θα πρέπει να αποδειχθεί κλέφτης, αλλιώς θα πουλήσει όλους αυτούς που βασίζονται στις πλάτες του.
Τίτλος: Απ: Προσφυγή των ιδιωτών ιατρών του Νομού Ξάνθης για τα οφειλόμενα του 2010 του ΟΠΑΔ
Αποστολή από: Denominator στις 15 Μαΐου 2011, 23:34:59
Σήμερα και περί ώρα 21:00 έληξε η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Νομού Ξάνθης, η οποία ομόφωνα επικύρωσε τις προτάσεις της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής σχετικά με τη συλλογή αναλυτικών καταστάσεων οφειλομένων έως τώρα από τον ΟΠΑΔ με ευθύνη του κάθε ιατρού αλλά και την εξουσιοδότηση των δικηγόρων για εκκίνηση της δικαστικής διαδικασίας.