Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Γενικά => Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 24 Σεπτεμβρίου 2019, 23:59:25

Τίτλος: Συλλήψεις για κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών και πώλησης ωαρίων στη Θεσσαλονίκη.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 24 Σεπτεμβρίου 2019, 23:59:25
24/09/2019


Μία γιατρός και ένας δικηγόρος είναι μπλεγμένοι στην υπόθεση. Πούλαγαν τα ωάρια από αλλοδαπές σε ιδιωτικές κλινικές. Μέχρι και 25.000 ευρώ πλήρωναν τα άτεκνα ζευγάρια για ένα μωρό. Πάνω από 60 άτομα εμπλέκονται στο εμπόριο ελπίδας…

Τη δράση του οργανωμένου κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας ωαρίων, αποκάλυψε έρευνα της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη. Για την υπόθεση συνελήφθησαν ύστερα από αστυνομική επιχείρηση 12 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένας δικηγόρος και μία γιατρός, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει περισσότερα από 60 πρόσωπα!

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι τρεις γυναίκες, Γεωργιανής καταγωγής, στις οποίες αποδίδεται πρωταγωνιστικός ρόλος στη δράση του κυκλώματος.
Κατά τις ίδιες πηγές, η πολύμηνη έρευνα των αστυνομικών του οργανωμένου εγκλήματος και εμπορίας ανθρώπων Θεσσαλονίκης έφερε στο «φως» ολόκληρη «φάμπρικα» παράνομων υιοθεσιών.

Έτσι εκμεταλλεύονταν τα άτεκνα ζευγάρια
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δικογραφία περιγράφονται δεκάδες περιπτώσεις γυναικών από τη Βουλγαρία που συνοδεία φερόμενων ως μελών του κυκλώματος έρχονταν στην Ελλάδα για να γεννήσουν κατά παραγγελία, ενώ στη συνέχεια τα νεογνά δίδονταν έναντι αμοιβής σε άτεκνα ζευγάρια.

Το κόστος της παράνομης ιδιωτικής υιοθεσίας έφτανε ακόμη και τις 25.000 ευρώ, περιλαμβάνοντας εκτός από την «τιμή» του νεογνού και τα έξοδα τοκετού κ.ά.

Ανάλογα με το φύλο του παιδιού και τα χαρακτηριστικά του ο «τιμοκατάλογος» διαφοροποιούνταν…

Η έρευνα των διωκτικών αρχών αποκάλυψε και μία δεύτερη, εξίσου «χρυσοφόρα», δραστηριότητα του κυκλώματος, δηλαδή αυτή που συνδέεται με το εμπόριο ωαρίων.

Έπαιρναν ωάρια από αλλοδαπές
Η δικογραφία αναφέρεται σε περιπτώσεις νεαρών αλλοδαπών γυναικών που έδιναν επί χρήμασι τα ωάρια τους και στη συνέχεια οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα τα πωλούσαν. Στην περίπτωση της εμπορίας ωαρίων φαίνεται πως υπάρχει εμπλοκή και ιδιωτικών κλινικών που ασχολούνται με την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το μεσημέρι στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης που τους παρέπεμψε να απολογηθούν στην Α’ τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, από την οποία πήραν προθεσμία για να απολογηθούν, κατά περίπτωση, την Παρασκευή και το Σάββατο.

http://toavriotisygeias.gr/2019/09/24/%cf%83%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%cf%8d%ce%ba%ce%bb%cf%89%ce%bc%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%bd%ce%bf%ce%bc%cf%89%ce%bd-%cf%85%ce%b9%ce%bf%ce%b8/?fbclid=IwAR1zVxQUKRKu7IQFm9VuyEuQbBwKo3ztK_5iEsilybzw9vKNw7-DrG6l0z0 (http://toavriotisygeias.gr/2019/09/24/%cf%83%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%cf%8d%ce%ba%ce%bb%cf%89%ce%bc%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%bd%ce%bf%ce%bc%cf%89%ce%bd-%cf%85%ce%b9%ce%bf%ce%b8/?fbclid=IwAR1zVxQUKRKu7IQFm9VuyEuQbBwKo3ztK_5iEsilybzw9vKNw7-DrG6l0z0)
Τίτλος: Κέρδη € 500.000 για το κύκλωμα που πουλούσε ωάρια και έκανε παράνομες υιοθεσίες.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 27 Σεπτεμβρίου 2019, 22:27:21
25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Σύμφωνα με την Αστυνομία, επρόκειτο για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας ωαρίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο – Στην υπόθεση εμπλέκονται 66 άτομα – Συνελήφθησαν 12 εμπλεκόμενοι

Ως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καλά οργανωμένα κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας ωαρίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χαρακτηρίζει η Αστυνομία αυτό που εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη με τη σύλληψη 12 ατόμων, φερόμενων ως μελών του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛ.ΑΣ., από την φερόμενη δράση του το κύκλωμα αποκόμισε την τελευταία τριετία παράνομα κέρδη που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ.

Για κάθε παράνομη υιοθεσία, οι ανάδοχοι γονείς πλήρωναν από 25.000 έως 28.000 ευρώ, με το κόστος να προσδιορίζεται ανάλογα με το φύλο του παιδιού. Παράλληλα, το κύκλωμα στρατολογούσε υποψήφιες δότριες ωαρίων ή παρένθετες μητέρες, γυναίκες που διαμένουν στην Ελλάδα (Ρομά και αλλοδαπές), εξασφαλίζοντας τη συναίνεσή τους έναντι χρημάτων.

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 66 άτομα, μεταξύ αυτών ένας δικηγόρος και μία μαιευτήρας – γυναικολόγος, που συγκαταλέγονται στους συλληφθέντες και τους αποδίδεται πρωταγωνιστικός ρόλος στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονται -εξάλλου- δύο υπάλληλοι ιδιωτικών κλινικών, που δραστηριοποιούνται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όπως επίσης δύο γυναίκες που είναι ήδη έγκλειστες σε φυλακές της χώρας για παρόμοια αδικήματα, αλλά και οι εμπλεκόμενες βιολογικές μητέρες.

Από 25.000 έως 28.000 ευρώ το κόστος της υιοθεσίας

Η πολύμηνη αστυνομική έρευνα αποκάλυψε ολόκληρη «βιομηχανία» παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας ωαρίων, ενώ το κύκλωμα στρατολογούσε γυναίκες ως παρένθετες μητέρες και δότριες ωαρίων. Μέχρι στιγμής εξιχνιάστηκαν 22 παράνομες υιοθεσίες και 24 περιπτώσεις γυναικών από τις οποίες εξάγονταν τα ωάριά τους έναντι αμοιβής. Η εγκληματική οργάνωση εκμεταλλευόταν κυρίως νεαρές γυναίκες από τη Βουλγαρία, που βρίσκονταν σε ευάλωτη οικονομική και κοινωνική κατάσταση.

Όπως έγινε γνωστό, το κόστος της παράνομης ιδιωτικής υιοθεσίας κυμαινόταν από 25.000 έως 28.000 ευρώ, ποσά τα οποία κάλυπταν οι ανάδοχοι γονείς, που θεωρείται ότι είναι άτεκνα ζευγάρια Ελλήνων. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται, εκτός από την αμοιβή της βιολογικής μητέρας, τα έξοδα τοκετού και νοσηλείας, η αμοιβή των δικηγόρων και των ατόμων που μεσολαβούσαν στα διάφορα στάδια της διαδικασίας κ.ά. Ανάλογα με το φύλο του παιδιού και τα χαρακτηριστικά του, ο «τιμοκατάλογος» διαφοροποιούνταν. Η δε αμοιβή της βιολογικής μητέρας κυμαινόταν από 4.000 έως 5.000 ευρώ, ενώ η καταβολή των χρημάτων δεν γινόταν άπαξ, αλλά σε τρεις δόσεις, ώστε να μην αλλάξουν άποψη ή μετανιώσουν και «ναυαγήσει» η υιοθεσία.

Παρουσιάζοντας την υπόθεση ο διευθυντής ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αντώνης Τζιτζής, επισήμανε ότι οι ανάδοχοι γονείς εντοπίστηκαν και δεν διώκονται ποινικά, αλλά ούτε διατρέχουν κίνδυνο να αναγκαστούν να επιστρέψουν τα παιδιά. Ο ίδιος περιέγραψε τα τρία στάδια από τα οποία «περνούσε» η παράνομη ιδιωτική υιοθεσία: 1ο. Μετά τη γέννηση σε δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης γινόταν η σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης με την οποία ανατίθετο προσωρινά η επιμέλεια στους ανάδοχους γονείς, 2ο. Ένα μήνα αργότερα λάμβανε χώρα η συμβολαιογραφική πράξη κανονικής επιμέλειας και 3ο. Η οριστική επιμέλεια και υιοθεσία με τη «βούλα» του Πρωτοδικείου.

Στρατολογούσαν δότριες ωαρίων ή παράνθετες μητέρες

Εξίσου «χρυσοφόρα» φέρεται να ήταν η ενασχόληση του κυκλώματος με το εμπόριο ωαρίων, κατά το οποίο μέλη του υπέβαλλαν γυναίκες σε ειδική θεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, προκειμένου να εξάγουν τα ωάρια έναντι χρηματικής αμοιβής. Σε άλλες περιπτώσεις το ίδιο κύκλωμα «στρατολογούσε» ως δότριες ωαρίων ή ως παρένθετες μητέρες, γυναίκες που διαμένουν στην Ελλάδα (Ρομά και αλλοδαπές), εξασφαλίζοντας τη συναίνεσή τους έναντι χρημάτων.

Το ογκώδες κατηγορητήριο αποδίδει στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ότι έκαναν τη «μεσιτεία» εισπράττοντας χρήματα από τις κλινικές στις οποίες απευθύνονταν άτεκνα ζευγάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπόθεση εμπλέκονται τρεις ιδιωτικές κλινικές από τη Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, προκειμένου να νομιμοποιήσουν τα παράνομα έσοδα, τα κατηγορούμενα ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διακινούσαν χρηματικά ποσά μέσω χρηματοπιστωτικών οργανισμών, πραγματοποιούσαν αγορές πολυτελών οχημάτων, χρυσαφικών και ακινήτων, ενώ φαίνεται να χρηματοδοτούσαν και την εισαγωγή ρούχων από το εξωτερικό. Κατά τις έρευνες που ακολούθησαν των συλλήψεων βρέθηκαν σε σπίτια, γραφεία και στις εμπλεκόμενες κλινικές πλήθος εγγράφων υιοθεσιών και παρένθετης μητρότητας, ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, βιβλιάρια τραπεζών, παραστατικά συναλλαγών κ.ά.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης, που τους παρέπεμψε να απολογηθούν στην α’ τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, από την οποία πήραν προθεσμία, κατά περίπτωση, για την Παρασκευή και το Σάββατο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



http://www.docmed.gr/kerdi-e-500-000-gia-to-kykloma-poy-poyloyse-oaria-kai-ekane-paranomes-yiothesies/?fbclid=IwAR2UHlvl088PRJhgBXPPhDZrdhzjFDBMUhK6B0BgAxbA_W68RFc9FTUpbh0 (http://www.docmed.gr/kerdi-e-500-000-gia-to-kykloma-poy-poyloyse-oaria-kai-ekane-paranomes-yiothesies/?fbclid=IwAR2UHlvl088PRJhgBXPPhDZrdhzjFDBMUhK6B0BgAxbA_W68RFc9FTUpbh0)
Τίτλος: Απ: Συλλήψεις για κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών και πώλησης ωαρίων στη Θεσσαλονίκη.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, 23:26:14
https://www.kathimerini.gr/1044786/gallery/epikairothta/ellada/paranomes-yio8esies-me-ena-aplo-thlefwnhma---pws-droyse-to-kyklwma