Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων => Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: alfie στις 5 Μαρτίου 2011, 18:28:17

Τίτλος: Αλλαγές στο συστημα υγειας
Αποστολή από: alfie στις 5 Μαρτίου 2011, 18:28:17
«Ψαλίδα» που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 40% εμφανίζει το κόστος των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας, από περιφέρεια σε περιφέρεια, ακόμη και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Ενδεικτικό είναι ότι η μέση διάρκεια νοσηλείας κυμαίνεται από 3,22 ημέρες έως 5,84 ημέρες, με τα νοσοκομεία της Αττικής να είναι «πρωταθλητές» στην? καθυστέρηση έκδοσης εξιτηρίου, εκτοξεύοντας έτσι τις δαπάνες νοσηλείας στα ύψη. Τα νοσοκομεία της περιφέρειας, ιδιαιτέρα της Ηπείρου, εμφανίζουν την αντίθετη εικόνα. Για παράδειγμα, σε αυτή την περιοχή καταγράφεται ο μικρότερος αριθμός εξετάσεων ανά ασθενή (μέσος όρος κάτω από 50 εξετάσεις το χρόνο ανά ασθενή), τη στιγμή που άλλες περιφέρειες εμφανίζουν ακόμη και τριψήφια νούμερα εξετάσεων! Αλλά και σε ό,τι αφορά την πληρότητα, υπάρχουν νοσοκομεία που παίρνουν «κάτω από τη βάση», με τουλάχιστον μία στις δύο κλίνες τους να παραμένουν κενές.

Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), τα μικρά νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας είναι οι πλέον αποτελεσματικές μονάδες του ΕΣΥ, καθώς εμφανίζουν υψηλότερη πληρότητα, μικρότερη διάρκεια νοσηλείας και συνεπώς χαμηλότερα κόστη.

Σπάταλο

Συνολικά, πάντως, το σύστημα υγείας στην Ελλάδα είναι το δεύτερο πιο αναποτελεσματικό και σπάταλο (μετά την Ιρλανδία) σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, και μόνο η μείωση της αναποτελεσματικότητας μπορεί να χρηματοδοτήσει το ΕΣΥ για την επόμενη δεκαετία! Τα παραπάνω ανέλυσε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) κ. Νίκος Μανιαδάκης, σε εκδήλωση με τίτλο «Παρουσίαση και Ανάλυση της Υγειονομικής και Φαρμακευτικής Πολιτικής στην Ελλάδα την Εποχή του Μνημονίου». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «υπάρχει μεγάλη αναποτελεσματικότητα σε πολλά νοσοκομεία της χώρας μας. Εάν όλα τα νοσοκομεία γινόταν τόσο αποδοτικά όσα και τα καλύτερα (πρωταθλητές) θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν πόροι χωρίς να μειωθεί η ποσότητα και η ποιότητα υπηρεσιών». Αναφερόμενος στην πολιτική υγείας που εφαρμόζεται στο πλαίσιο του Μνημονίου, ο κ. Μανιαδάκης τόνισε πως «έχει ήδη δρομολογηθεί μία μεγάλη προσπάθεια οργάνωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, βελτίωσης του τρόπου χρηματοδότησης και διαχείρισης των υπηρεσιών υγείας, εφαρμογής σύγχρονης λογιστικής και χρηματοοικονομικής διαχείρισης ειδικά των δημοσίων νοσοκομείων, μηχανογράφησης του συστήματος κατάρτισης κατευθυντήριων οδηγιών συνταγογράφησης, βελτίωσης του συστήματος προμηθειών, καλύτερης οργάνωσης των νοσοκομείων κ.α.». Ωστόσο, πρόσθεσε, οι πρώτοι μήνες δείχνουν πως δεν υπήρξε εξ αρχής ολοκληρωμένη στρατηγική και πλάνο, αλλά αντίθετα μέτρα που παίρνονται από ασυντόνιστα κέντρα λήψης αποφάσεων και που πάσχουν σε πολλές περιπτώσεις στη λεπτομέρεια της εφαρμογής.

Εξοικονόμηση
Ενδεικτικά ανέφερε ότι η εξοικονόμηση προέρχεται από δύο τομείς. Ο ένας είναι ότι μειώθηκαν οι μισθοί στο δημόσιο τομέα, ειδικά στα δημόσια νοσοκομεία, από εκεί υπήρξε μία εξοικονόμηση για το σύστημα υγείας. Και το άλλο μέτρο το οποίο απέδωσε ήταν η μείωση των τιμών των φαρμάκων. Η μείωση αυτή είχε σαν συνέπεια να εξοικονομήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία κάπου 750 εκατ. ευρώ και να μειωθεί και η φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία 100 - 150 εκατ. ευρώ. «Αλλά δεν μπορεί να επιτύχει η χώρα τη συγκράτηση της δαπάνης και την αύξηση της αποδοτικότητας μόνο με αυτά τα μέτρα», κατέληξε ο κ. Μανιαδάκης.

Αλλαγές που πρέπει να γίνουν
Ο καθηγητής ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις όταν θέλουν να μειώσουν άμεσα τη δαπάνη για την υγεία επικεντρώνονται στο φάρμακο. Ωστόσο -εξήγησε- το φάρμακο αφορά το 20% των συνολικών δαπανών, ενώ το 80% είναι η παροχή των υπηρεσιών κι αυτός πρέπει παράλληλα να είναι ο μεγάλος στόχος. «Όταν μηχανογραφήσεις το σύστημα Υγείας, όταν ελέγξεις γιατί συνταγογραφούνται συγκεκριμένες εξετάσεις, γιατί γίνονται ορισμένες επεμβάσεις και τα συνδέσεις αυτά με το ιστορικό του ασθενούς, όταν μπορέσεις να εισαγάγεις μέσα στα μηχανογραφικά συστήματα διεθνή πρότυπα διαχείρισης των ασθενών, τα οποία βασίζονται σε κάθε χρονική στιγμή στη διεθνή εμπειρία και στην επιστημονική γνώση, μόνο με αυτούς τους τρόπους μπορείς να εξοικονομήσεις πόρους», σχολίασε.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=100655162

Τίτλος: Απ: Αλλαγές στο συστημα υγειας
Αποστολή από: alfie στις 11 Μαρτίου 2011, 17:46:50
Εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ στην Υγεία

Το ΕΣΥ θα εξοικονομήσει φέτος 250 εκατ. ευρώ από τα υλικά και άλλα 150 εκατ. ευρώ από τα φάρμακα, εκτίμησε ο Ανδρ.Λοβέρδος στη Βουλή. Προσωποποίηση ευθυνών για τα τεράστια χρέη νοσοκομείων ζητάνε βουλευτες.

Αισιόδοξος ότι ο νέος τρόπος προμήθειας υλικών και φαρμάκων, με την βοήθεια του Παρατηρητηρίου Τιμών και την καλύτερη λειτουργία της αγοράς, θα επιτρέψει εξοικονόμηση δαπανών 400 εκατ. ευρώ εντός του 2011, εμφανίστηκε ο Ανδρ.Λοβέρδος την Παρασκευή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ηλία Θεοδωρίδη.

Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι με χρηστή διαχείριση είναι δεδομένη η μείωση ή και πλήρης καταπολέμηση της διαφθοράς στον τομέα.

«Η διαφθορά κατοικεί και προστατεύεται εκεί όπου υπάρχει κακοδιοίκηση, και η Υγεία δεν είναι προνομιακός χώρος για τη διαφθορά» είπε ο κ.Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι εν πολλοίς οι μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών για τις ετήσιες δαπάνες, παρά 5-6 χρόνια αργότερα. Ετσι, φαινόντουσαν τελικά «λογικές οι υπερτιμολογήσεις», όπως είπε, καθώς «καμία επιχείρηση στον κόσμο δεν μπορεί να πληρώνεται μετά από έξι χρόνια».

Εκτίμησε έτσι ότι το νέο σύστημα προμηθειών θα βοηθήσει ώστε να εξοικονομηθούν συνολικά 250 εκατ. ευρώ από την προμήθεια υλικών και 150 εκατ. από τα φάρμακα. Τον Απρίλιο προβλέπονται διαγωνισμοί για το 100% των προμηθειών από νοσοκομεία, περιφέρειες και κέντρο.

Ο κ.Θεοδωρίδης που κατέθεσε την επίκαιρη ερώτηση υποστήριξε ότι ενώ υπάρχει μία «τρύπα» 4,8 δισ. ευρώ στην Υγεία και το σύστημα φαίνεται να «κατέχει κατά κοινή ομολογία τα πρωτεία της διαφθοράς σε παγκόσμιο επίπεδο», δεν έγινε ποτέ έλεγχος και δεν προσωποποιήθηκαν ευθύνες.

«Οι εταιρείες ανέχονταν το σύστημα των ετεροχρονισμένων πληρωμών για να δικαιολογήσουν τις βαριές υπερτιμολογήσεις», όπως παραδέχθηκε.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=57522950
Τίτλος: Απ: Αλλαγές στο συστημα υγειας
Αποστολή από: tasath στις 11 Μαρτίου 2011, 18:46:38
Και από την άλλη, με το νέο σύστημα ραντεβού, το ΙΚΑ πληρώνει αβέρτα:

http://pharmateam.blogspot.com/2011/03/6-10.html#axzz1GJGR6bzX

Μνημειώδης επιτυχία: 6-10 εκατ. το μηνιαίο κόστος του νέου συστήματος στο ΙΚΑ

Οπως είπε στην «Κ» ο διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, αφού έχουν «απορροφηθεί» οι καθυστερήσεις στα ραντεβού που ακυρώθηκαν κατά τη διάρκεια της απεργίας, ενώ μετά τις 10 το πρωί δεν υπάρχουν ουρές στα ιατρεία του ΙΚΑ.
Από την άλλη, η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από γιατρούς άλλων ταμείων έχει υπολογιστεί ότι θα κοστίσει στο ίδρυμα από 6 έως 10 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως, με τα οφέλη να είναι κατ' εξοχήν ποιοτικά (αντιμετώπιση της ταλαιπωρίας των ασθενών).
Ποσοτικά οφέλη εκτιμάται ότι θα αποκομίσει το ίδρυμα από την επικείμενη έναρξη του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Τίτλος: Απ: Αλλαγές στο συστημα υγειας
Αποστολή από: alfie στις 20 Μαΐου 2011, 01:02:26
Επαναστατικές προτάσεις για την αναδιάρθρωση των νοσοκοµείων του Πειραιά και του Αιγαίου  (http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4631543)

Αναδιάρθρωση των νοσοκοµείων του Πειραιά και του Αιγαίου προτείνει η αρµόδια Υγειονοµική Περιφέρεια µε προτάσεις που προκαλούν αίσθηση. Οι ειδικοί εισηγούνται µεταξύ άλλων το Αττικόν να γίνει το βασικό... µαγειρείο και κέντρο διανοµής για όλους τους ασθενείς των νοσοκοµείων της περιοχής µε στόχο να µπει φρένο στις προµήθειες, ενώ στο µικροσκόπιο µπαίνει ακόµη και το πλύσιµο των σεντονιών. Το τελικό σχέδιο της 2ης Υγειονοµικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιά και Αιγαίου, που υπογράφει η διοικήτρια Χριστίνα Παπανικολάου και βρίσκεται ήδη στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, περιλαµβάνει (εκτός από τη διαχείριση κλινών και νοσοκοµείων) στοχευµένες προτάσεις για την ενοποίηση υπηρεσιών και την κοινή χρήση εξιδεικευµένης τεχνολογίας έτσι ώστε να συγκρατηθούν οι δαπάνες.

Στην πολυσέλιδη έκθεση αναφέρεται ότι µπορεί να γίνει εξοικονόµηση ακόµη και από τις υπηρεσίες εστίασης.

Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Αττικού υπάρχει η δυνατότητα προετοιµασίας 10.000 γευµάτων ηµερησίως. Αρκεί να δηµιουργηθεί ένα δίκτυο διανοµής για τα υπόλοιπα νοσοκοµεία, µειώνοντας παράλληλα και το υψηλό κόστος που προκύπτει από τις σαλαµοποιηµένες προµήθειες.

Το Αττικόν όµως θα µπορούσε να πλένει και όλα τα σεντόνια των νοσοκοµείων του Πειραιά, υπό την προϋπόθεση να δηµιουργηθεί ένα αντίστοιχο δίκτυο συλλογής και διανοµής. Μάλιστα, τα στελέχη της Περιφέρειας σηµειώνουν ότι τα γερµανικά νοσοκοµεία έχουν κάνει ένα βήµα παραπέρα, πουλώντας τέτοιες υπηρεσίες και σε ξενοδοχεία!

Εκρηξη των δαπανών όµως έχει προκληθεί και από την σπατάλη στη βιοϊατρική τεχνολογία. Γι’ αυτό και συστήνεται η δηµιουργία εργαστηρίων αναφοράς σε συγκεκριµένα νοσοκοµεία για την εκτέλεση υπερεξειδικευµένων εξετάσεων (π.χ. µοριακές ή πυρηνικές εξετάσεις), στα οποία θα απευθύνονται οι λοιπές υγειονοµικές µονάδες της περιοχής.

Στο µεταξύ, ρόλο αλλάζει το Νοσοκοµείο Αγία Βαρβάρα, καθώς, όπως λένε στελέχη της 2ης ΥΠΕ, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγµα κατασπατάλησης οικονοµικών και ανθρώπινων πόρων. ∆ιαθέτει 105 κλίνες, έχει πληρότητα µόλις 39% και απασχολεί 105 νοσηλευτές και περίπου 100 ιατρούς.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν τρία σενάρια για την αξιοποίηση του ιστορικού Νοσοκοµείου Λοιµωδών: τη µετατροπή του σε πρότυπο διαγνωστικό κέντρο ή τη διατήρηση των κλινικών βραχείας νοσηλείας (one day clinic) όπως είναι η µονάδα αιµοκάθαρσης µε την παράλληλη ανάπτυξη αντίστοιχης µονάδας χηµειοθεραπείας αλλά και κλινική µικρής διάρκειας φιλοξενίας έτσι ώστε να αποσυµφορηθεί το Ογκολογικό Νοσοκοµείο Μεταξά. Εναλλακτικά, το Νοσοκοµείο Αγία Βαρβάρα θα µπορούσε να µετατραπεί σε µονάδα αποκατάστασης χρονίως πασχόντων. Το πλεονάζον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του σχεδιάζεται να ανακατανεµηθεί καλύπτοντας τις ανάγκες της 2ης ΥΠΕ, ενώ διοικητικά θα συγχωνευτεί είτε µε το Νοσοκοµείο Νίκαιας είτε µε το Αττικόν.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, η ηγεσία της 2ης ΥΠΕ δεν ακολουθεί τον γενικό κανόνα συνδιοίκησης νοσοκοµείων (δηλαδή, ένας διοικητής για περισσότερα του ενός νοσοκοµεία), καθώς η χωροταξική κατανοµή δεν το επιτρέπει. Αντίθετα κρίνει ως αναγκαία την αναδιάταξη τµηµάτων και κλινικών που προϋποθέτει συνενώσεις και µεταφορές, αφού παρατηρείται αναντιστοιχία µε τις πραγµατικές ανάγκες του πληθυσµού.

Οπως ενδεικτικά αναφέρεται στη σχετική πρόταση, η 2η ΥΠΕ έχει ανάγκη από περισσότερα κρεβάτια εντατικής θεραπείας ενώ στο κόκκινο λειτουργούν οι πνευµονολογικές του Νοσοκοµείου Νίκαιας και του Αττικού. Για τα ψυχιατρικά νοσοκοµεία, το τελικό σχέδιο της 2ης ΥΠΕ δεν καταλήγει σε λουκέτα. Προτείνεται η µείωση κλινών στη γενικότερη προσπάθεια αποσυλοποίησης των ψυχιατρείων ∆αφνί και ∆ροµοκαΐτειο καθώς και η δηµιουργία εξειδικευµένων τµηµάτων.
Τίτλος: Απ: Αλλαγές στο συστημα υγειας
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 30 Μαΐου 2011, 17:25:05
ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟ «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ»

Εως και 900 φορές πάνω αγοράζει υλικά το ΕΣΥ (http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=29/05/2011&id=279557)

(Ελευθεροτυπία)

Από τη μία κόβει φάρμακα και υπηρεσίες από τους ασθενείς, από την άλλη όμως εξακολουθεί να αγοράζει υλικά και φάρμακα σε πανάκριβες τιμές.
Τίτλος: Απ: Αλλαγές στο συστημα υγειας
Αποστολή από: Denominator στις 30 Μαΐου 2011, 17:48:57
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εως και 900 φορές πάνω αγοράζει υλικά το ΕΣΥ
Γιατί να τα αγοράζει το ΕΣΥ;;; Να τα αγοράζει ο ασθενής μέσω του ταμείου του (με μία μικρή συμμετοχή για να κάνει και τον κόπο να πραγματοποιεί έρευνα αγοράς) για όλες τις προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις (χειρουργεία, γέννες, κ.λ.π.).
Τίτλος: Απ: Αλλαγές στο συστημα υγειας
Αποστολή από: LAMPROS στις 31 Μαΐου 2011, 09:05:03
Κύριε Παπαδόπουλε, το νοσοκομείο θα έπρεπε να αγοράζει με τιμές χονδρικής (αυτό πρέπει να αλλάξει). Ο ασθενής αν αγοράζει με τιμές λιανικής, ακόμα και με μικρή συμμετοχή το ταμείο θα πληρώσει περισσότερα.Ο ασθενής δοκιμάζεται από την ασθένεια του, θα τον βάλουμε να ψάχνει στο skroutz.gr που θα βρει φτηνότερα τα υλικά; Μήπως να το βάλουμε να ψάχνει και στο getitnow για προσφορές της ημέρας; Είμαστε ιατροί,ο στόχος μας και οι ανησυχίες μας πρέπει να είναι το όφελος του ασθενούς.           
Τίτλος: Απ: Αλλαγές στο συστημα υγειας
Αποστολή από: Δημήτρης Μακρέας στις 31 Μαΐου 2011, 23:06:58
Το 60% των ασθενών μου είναι απόφοιτοι δημοτικού?
Πως ακριβώς θα κάνουν έρευνα αγοράς?
Ακόμα και να ξέρουν, με ποια κριτήρια?
Και άντε αποφάσισαν το υλικό και το βρήκαν , θα το πηγαίνουν μετά στο χειρουργό και θα του λένε διάβασε τις οδηγίες χρήσης... Είναι στα Κινέζικα αλλά τι να κάνουμε.
Στην Ελλάδα συμβαίνει το εξής παράδοξο . Ο μεγάλος αγοραστής (το κράτος) αντί να πετύχει πολύ καλύτερη τιμή με τη μεγάλη παραγγελία , πληρώνει μέχρι και δεκαπλάσια! Γιατί?



Τίτλος: Απ: Αλλαγές στο συστημα υγειας
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 31 Μαΐου 2011, 23:19:01
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στην Ελλάδα συμβαίνει το εξής παράδοξο . Ο μεγάλος αγοραστής (το κράτος) αντί να πετύχει πολύ καλύτερη τιμή με τη μεγάλη παραγγελία , πληρώνει μέχρι και δεκαπλάσια! Γιατί?

Ε, όταν διορίζουν τον αρχισυνδικαλιστή φαρμακοποιό με φαρμακείο Θ. Αμπατζόγλου στη θέση του Διοικητή του ΙΚΑ, όλοι καταλαβαίνουμε γιατί.

Θοδωρής έπινε, Θοδωρής κερνούσε και η κανάτα ήταν πάντα γεμάτη. 
Τίτλος: Απ: Αλλαγές στο συστημα υγειας
Αποστολή από: Denominator στις 1 Ιουνίου 2011, 07:06:07
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Κύριε Παπαδόπουλε, το νοσοκομείο θα έπρεπε να αγοράζει με τιμές χονδρικής (αυτό πρέπει να αλλάξει). Ο ασθενής αν αγοράζει με τιμές λιανικής, ακόμα και με μικρή συμμετοχή το ταμείο θα πληρώσει περισσότερα.Ο ασθενής δοκιμάζεται από την ασθένεια του, θα τον βάλουμε να ψάχνει στο skroutz.gr που θα βρει φτηνότερα τα υλικά; Μήπως να το βάλουμε να ψάχνει και στο getitnow για προσφορές της ημέρας; Είμαστε ιατροί,ο στόχος μας και οι ανησυχίες μας πρέπει να είναι το όφελος του ασθενούς.          
Δυστυχώς αυτή είναι η κατάντια μας. Δε θα μπορέσουμε ποτέ να βρούμε ανθρώπους να κάνουν έντιμα αυτή τη διαδικασία. Τείνω λοιπόν να πιστεύω ότι αυτές οι πραξικοπηματικές πρακτικές είναι οι μόνες που μπορούν να σπάσουν το απόστημα - ας υπάρχουν τουλάχιστο σα δυνατότητα. Κράτη που το εφάρμοσαν (π.χ. Ρωσία) δεν έχασαν καθόλου. Ένας ασθενής που δοκιμάζεται από την ασθένειά του θα έχει πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση αν χάσει το χωράφι του παρά αν μπει στη διαδικασία να ρωτήσει μερικούς φίλους του που μπορούν να τον συμβουλεύσουν πώς να κινηθεί οικονομικότερα. Όσο για το ότι τα ταμεία θα πληρώνουν πολύ περισσότερα, αυτό είναι ελεγχόμενο: Μπορούν τα ταμεία να ανακοινώσουν την αποζημίωση ανά υλικό με βάση ένα ελάχιστο που καθορίζουν τα ίδια (με διαφανείς διαδικασίες). Αυτό το είχα ψάξει πολύ όσο ήμουν επί διετία (2006-2008) ελεγκτής στο ΤΕΒΕ Ξάνθης και σας διαβεβαιώ ότι το ταμείο πλήρωνε τρομερά ποσά αδικαιολόγητα. Όλα είναι θέμα εντιμότητας, συνεργασίας και αξιοπιστίας που λείπει. Αν βέβαια σε κάθε καινοτομία βλάπουμε από πίσω τι μπορεί να πάει πραγματικά στραβά, τότε δεν έχουμε παρά να το πραγματοποιήσουμε.
Τίτλος: Απ: Οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα μπορούν να έχουν ιδιωτικά ιατρεία
Αποστολή από: alfie στις 2 Ιουνίου 2011, 16:52:28
Με προσθήκη στο ν/σ για τις μεταμοσχεύσεις, επεκτείνεται στους πανεπιστημιακούς γιατρούς όλης της χώρας η δυνατότητα να έχουν ιδιωτικά ιατρεία στις πανεπιστημιακές κλινικές, όπως ισχύει σήμερα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι, στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε ίσως, το καταθέτει ως σκέψη είπε, να επεκταθεί η δυνατότητα αυτή και σε όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ και αν συμφωνούν τα κόμματα να φέρει σχετική ρύθμιση.

«Απόλυτα σύμφωνος», δήλωσε ο τομεάρχης της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος και στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κώστας Κιλτίδης, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε η εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Ουρανία Παπανδρέου.

Την κάθετη αντίθεσή τους εξέφρασαν οι εισηγητές του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο οποίος έκανε λόγο για «ένα ακόμα χτύπημα κατά της δημόσιας υγείας», του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, που υποστήριξε ότι «θα οδηγήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας», και της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης, που το χαρακτήρισε «τορπίλη μεγατόνων στα θεμέλια του ΕΣΥ».

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=322972&cid=6
Τίτλος: Απ: Αλλαγές στο συστημα υγειας
Αποστολή από: Gatekeeper στις 2 Ιουνίου 2011, 17:05:15
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι, στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε ίσως, το καταθέτει ως σκέψη είπε, να επεκταθεί η δυνατότητα αυτή και σε όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ και αν συμφωνούν τα κόμματα να φέρει σχετική ρύθμιση.
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=322972&cid=6

O Μοσιαλος άραγε τι άποψη έχει γι αυτό?
Τίτλος: Απ: Αλλαγές στο συστημα υγειας
Αποστολή από: Denominator στις 2 Ιουνίου 2011, 18:25:46
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Με προσθήκη στο ν/σ για τις μεταμοσχεύσεις, επεκτείνεται στους πανεπιστημιακούς γιατρούς όλης της χώρας η δυνατότητα να έχουν ιδιωτικά ιατρεία στις πανεπιστημιακές κλινικές, όπως ισχύει σήμερα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι, στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε ίσως, το καταθέτει ως σκέψη είπε, να επεκταθεί η δυνατότητα αυτή και σε όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ και αν συμφωνούν τα κόμματα να φέρει σχετική ρύθμιση.
Καλά... τι θα έλεγε ο Γιαννόπουλος... Έχει δει το Πανεπιστήμιο τα τελευταία χρόνια;;;
Θα το συζητούσαμε αν άφηναν τους ιδιώτες να κάνουν συμβάσεις με το ΕΣΥ για παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών π.χ. εφημερίες στο ΤΕΠ, απογευματινά ραντεβού, κάλυψη ειδικών πρωϊνών ιατρείων (π.χ. διαβητολογικό, υπερτασιολογικό, ηπατολογικό κ.λ.π.).
Τίτλος: Απ: Αλλαγές στο συστημα υγειας
Αποστολή από: Gatekeeper στις 2 Ιουνίου 2011, 18:36:40
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Θα το συζητούσαμε αν άφηναν τους ιδιώτες να κάνουν συμβάσεις με το ΕΣΥ για παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών π.χ. εφημερίες στο ΤΕΠ, απογευματινά ραντεβού, κάλυψη ειδικών πρωϊνών ιατρείων (π.χ. διαβητολογικό, υπερτασιολογικό, ηπατολογικό κ.λ.π.).

κάλυψη ειδικών πρωϊνών ιατρείων (π.χ. διαβητολογικό, υπερτασιολογικό, ηπατολογικό κ.λ.π.).
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις?

εφημερίες στο ΤΕΠ
Μόνο ΣΚ, αργίες .......
Τίτλος: Απ: Αλλαγές στο συστημα υγειας
Αποστολή από: Denominator στις 3 Ιουνίου 2011, 23:34:45
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις?
εφημερίες στο ΤΕΠ
Μόνο ΣΚ, αργίες .......
Πολύ φοβούμαι ότι αυτά που δικαίως φαίνονται ανέκδοτα σε λίγο καιρό μπορεί να αποτελούν βασικά αιτήματα άνεργων ειδικών γιατρών. Μακάρι να είμαι τόσο πολύ λάθος.
Τίτλος: Απ: Αλλαγές στο συστημα υγειας!!!
Αποστολή από: alfie στις 5 Ιουνίου 2011, 18:37:03
Πωλούνται τα καλύτερα κρεβάτια του ΕΣΥ (http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=281729)

Σουίτες και μονόκλινα του ΕΣΥ παραχωρούνται επ' αμοιβή προς αξιοποίηση στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, με στόχο την αύξηση των κρατικών εσόδων!

Ελέω μνημονίου μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις για την εκμετάλλευση -σε πρώτη φάση- 1.000 κλινών του ΕΣΥ. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούν να νοσηλεύουν εκεί τους πελάτες τους, καταβάλλοντας στα νοσοκομεία νοσήλιο που θα είναι χαμηλότερο από αυτό που σήμερα δίνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία αλλά και πολύ υψηλότερο από αυτό που ισχύει στο δημόσιο τομέα.

Οι πρώτοι σχεδιασμοί της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας μιλούν για την παραχώρηση του 2,8% των κρεβατιών του ΕΣΥ, ήτοι 1.000 κλίνες, αλλά δεν αποκλείεται το ποσοστό αυτό να φθάσει ακόμη και το 20%, δηλαδή 7.000 κρεβάτια από το σύνολο των 35.000 που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα. Αλλωστε, νόμος του Αλέκου Παπαδόπουλου εδώ και δέκα χρόνια προβλέπει παραχώρηση σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες του 20% των κλινών.

Μελέτη που πραγματοποίησε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Λυκούργος Λιαρόπουλος, και αφορά ακριβώς αυτή τη συνεργασία, βρίσκεται ήδη στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας η οποία την επεξεργάζεται.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα επιλεγούν τα καλύτερα δωμάτια που σήμερα διαθέτει ο δημόσιος τομέας, δηλαδή οι σουίτες, τα μονόκλινα και σε κάποιες περιπτώσεις τα δίκλινα. Ενα ελαφρύ ...«ρετούς» για τη βελτίωση των δωματίων θεωρείται απαραίτητο, ώστε να είναι ελκυστική η προσφορά στους ασθενείς που διαθέτουν μεγάλα ποσά ετησίως για την ιδιωτική τους ασφάλιση.

Η χρέωση ανά μέρα εκτιμάται πως θα κυμανθεί από 1.000 έως 1.500 ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των βασικών εξετάσεων π.χ. αίματος, ούρων. Το deal φαντάζει κερδοφόρο για τις ασφαλιστικές εταιρείες, δεδομένου ότι στον ιδιωτικό τομέα πληρώνουν από 2.000 έως και 3.000 ευρώ, αλλά και για το ΕΣΥ στο οποίο το νοσήλιο σήμερα για την κοινωνική ασφάλιση κυμαίνεται στα 100 ευρώ ημερησίως.

Ωστόσο, η «εισβολή» των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο ΕΣΥ φαίνεται πως ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων στο βωμό της εξοικονόμησης πόρων. «Θεωρούμε καταστροφική για το δημόσιο σύστημα υγείας την εκποίηση των κρεβατιών στις ασφαλιστικές εταιρείες, η οποία θα αποκλείσει πολίτες από συγκεκριμένα κρεβάτια και θα μετατρέψει τους γιατρούς του ΕΣΥ εν δυνάμει υπαλλήλους ασφαλιστικών εταιρειών» δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας.

Διαφορετική άποψη έχει πάντως ο καθηγητής Λ. Λιαρόπουλος, αφού όπως λέει: «Η μεταχείριση για όλους τους ασθενείς θα είναι ίδια. Οσοι δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση θα συνεχίσουν να νοσηλεύονται κανονικά στο ΕΣΥ. Θα έχουν βέβαια λιγότερα κρεβάτια στη διάθεσή τους, αλλά ούτως ή άλλως δεν υπάρχει πληρότητα παντού».

Η γενική διευθύντρια της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Μαργαρίτα Αντωνάκη επισημαίνει από την πλευρά της: «Μας ενδιαφέρει πάντα μια τέτοια συνεργασία γιατί πιστεύουμε πως είναι προς όφελος και των ασφαλισμένων και του κράτους. Και θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ρευστότητα στα νοσοκομεία. Ομως πρέπει να δούμε το πλαίσιο στο οποίο θα γίνει μια τέτοια συμφωνία».

Ετοιμάζονται εξάλλου και τα πακέτα των προσφορών (DRG) που θα κάνει το υπουργείο Υγείας στις εταιρείες. Πακέτα που θα περιλαμβάνουν την τιμολόγηση συγκεκριμένων ιατρικών πράξεων, χειρουργικών επεμβάσεων, ημερών νοσηλείας, υλικών που θα χρησιμοποιηθούν κ.λπ. ώστε να αποσαφηνισθεί τι θα καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες συνολικά για τους ασθενείς τους όταν θα εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία.

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας είναι να διατίθενται στην πρώτη δοκιμαστική περίοδο κρεβάτια σε νοσοκομεία που σήμερα δεν παρουσιάζουν μεγάλη πληρότητα και στη συνέχεια να ενεργοποιηθούν και τα μεγάλα κεντρικά νοσηλευτικά ιδρύματα όπως ο «Ευαγγελισμός», το Γενικό Κρατικό, το «Σωτηρία» κ.λπ.

Μάλιστα αναμένεται να υπάρξει και ειδική νομοθετική ρύθμιση ώστε νοσοκομειακοί γιατροί να μπορούν να μεταφέρονται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για να πραγματοποιούν επεμβάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις σε ασθενείς των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Γεγονός που θα δίνει το δικαίωμα στους συγκεκριμένους ασθενείς να επιλέγουν και τον γιατρό της αρεσκείας τους ανεξάρτητα σε ποιο νοσοκομείο εργάζεται αυτός.

Στόχος είναι να αποκτηθεί το 10 με 15% της «πίτας» των ασθενών που σήμερα νοσηλεύονται στον ιδιωτικό τομέα. Οσο για τα κονδύλια που ευελπιστεί το υπουργείο Υγείας να βάλει στα ταμεία του από την όλη διαδικασία, αυτά μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Αρκεί να σημειωθεί ότι σήμερα οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες καταβάλλουν κάθε χρόνο κοντά στο 1 δισ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

Και η κοινωνική ασφάλιση όμως δαπανά δεκάδες εκατομμύρια για νοσηλεία των ασφαλισμένων σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ταμείο του Δημοσίου, ο ΟΠΑΔ, δίνει ετησίως περίπου 120 εκατ. για τους ασφαλισμένους του που εισάγονται στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Η ιδιωτικοποίηση περνά ωστόσο και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Σύμφωνα με τη μελέτη του καθηγητή Λιαρόπουλου, ο νεοσύστατος Ενιαίος Φορέας Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), στον οποίο θα υπάγονται από τον Σεπτέμβριο όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, θα μπορεί να συνάπτει συμφωνίες με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο ΕΟΠΥΥ θα τους αναθέτει επ' αμοιβή τμήμα των ιατρικών υπηρεσιών (π.χ. διαγνωστικές εξετάσεις). Σε πρώτη δοκιμαστική φάση, 100.000 ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών στο 90% του κόστους. Οι ασφαλιστικές εταιρείες με τη σειρά τους θα έχουν συνάψει συμφωνίες με ιδιωτικά κέντρα ή ακόμη και με γιατρούς που θα έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ.  
Τίτλος: Απ: Αλλαγές στο συστημα υγειας
Αποστολή από: ΔΟΥΒΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ στις 6 Ιουνίου 2011, 11:47:51
τωρα το καταλαβατε οτι ο χωρος της υγειας ιδιωτικοποιηται και οτι οι γιατροι θα αμοιβοντε με μισθους πεινας?
Τίτλος: Απ: Αλλαγές στο συστημα υγειας
Αποστολή από: Denominator στις 6 Ιουνίου 2011, 16:09:15
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
τωρα το καταλαβατε οτι ο χωρος της υγειας ιδιωτικοποιηται και οτι οι γιατροι θα αμοιβοντε με μισθους πεινας?
Δε νομίζω να ισχύει για όλους, Γιώργο. Οι πεινασμένοι θα είναι αυτοί που θα επιλέξουν να ανήκουν σε άλλες εποχές. Βέβαια αυτό δεν είναι πάντα εύκολο και να μην ξεχνάμε ότι συμπαρασύρει και τους πιο ηλικωμένους από τους συναδέλφους. Αλλά οι περισσότεροι από αυτούς έχεουν φτιάξει λίγο-πολύ τη ζωή τους. Για μας τι μέλλει γενέσθαι; Ας μη μεμψιμοιρούμε αναπολώντας παλιές καλές εποχές που πέρασαν ανεπιστρεπτί. Τουναντίον, έχουμε μπροαστά μας πολύ αγώνα. Επιστημονικό, κοινωνικό, ηθικό και εργασιακό-συνδικαλιστικό αν το θέλεις. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα...
Τίτλος: Απ: Αλλαγές στο συστημα υγειας-Ανοικτή επιστολή- κάλεσμα των ιατρών
Αποστολή από: Γ.Κτιστάκης στις 6 Ιουνίου 2011, 17:14:07
Ανοικτή επιστολή- κάλεσμα των ιατρών του Κ.Υ Μοιρών

        Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία  και Κ.Υ είναι τραγική. Οι ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό, το πάγωμα των προσλήψεων, η εφαρμογή του νόμου 3868/10 με καθορισμό ζωνών εφημέρευσης και ανώτατο όριο εφημερίων ανά γιατρό, χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις που το υπουργείο είχε υποσχεθεί, έχουν φέρει τα νοσοκομεία και Κέντρα υγείας στο σημείο να εφημερεύουν μέχρι τις 20 κάθε μήνα και να δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού στον οποίον αναφέρονται.

        Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό καλούνται να μετακινούνται από μονάδα σε μονάδα από νομό σε νομό για κάλυψη εφημεριών και λοιπών ελλείψεων . Οι εργαζόμενοι καλούνται να παίξουν τον ρόλο του φοροεισπράκτορα για την αύξηση των εσόδων του υπουργείου υγείας.

       Η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας με τον «νέο υγειονομικό χάρτη» , τον «Καλλικράτη στην υγεία» και την «αξιολόγηση» των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας, με την σύσταση των πέντε επιτροπών αξιολόγησης, προωθεί το κλείσιμο, την συγχώνευση και την μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα υγείας. Όλοι γνωρίζουμε ότι Καλλικράτης στην Υγεία σημαίνει συγχώνευση νοσοκομείων, κέντρων υγείας και άλλων μονάδων υγείας. Γνωρίζουμε πολύ καλά και το ζούμε καθημερινά, ότι  και τίποτα να μην πειράξουν, η κατάσταση είναι κάτω των ορίων ασφαλούς λειτουργιάς των μονάδων υγείας.

       Λιγότερες δημόσιες υπηρεσίες υγείας σημαίνει και αύξηση του χρόνου αναμονής στις λίστες και εξαναγκασμό των ασθενών να προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα υγείας ή στα «ιδιωτικά» πρωινά και απογευματινά τακτικά ιατρεία της «ολοήμερης λειτουργίας» των νοσοκομείων, αυξάνοντας το κόστος για αυτούς.

        Οι διαβεβαιώσεις του Υπουργού υγείας των τοπικών βουλευτών και των τοπικών διοικήσεων ότι δεν θα πειράξουν κανένα νοσοκομείο και κέντρο υγείας του νομού και ότι αυτές οι προτάσεις που ακούγονται για κλείσιμο νοσοκομείων και κέντρων υγείας είναι προσωπικές απόψεις ΚΑΠΟΙΩΝ  , είναι ψεύτικες και αποπροσανατολιστικές διαφωνίες ώστε να κρύψουν τον πραγματικό στόχο τους και επιδιώκουν να συγκρατήσουν την οργή του κόσμου. Τα βιώσαμε όλα αυτά τις τελευταίες μέρες με το θέατρο του παραλόγου που τελείως ανεπιτυχώς, ως κακοί ηθοποιοί, έπαιξαν τις τελευταίες μέρες με την πρόταση για κλείσιμο των τριών κέντρων υγείας του νομού Ηρακλείου.

        Μέσα σε αυτά τα γενικά πλαίσια υπάγεται και το κέντρο υγείας Μοιρών που από χρόνια, με αποκορύφωμα  τον Σεπτέμβριο με την εφαρμογή των ζωνών εφημέρευσης, έχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας μη μπορώντας να εκτελέσει το έργο για το οποίο προορίζεται να εκτελεί ως μονάδα πρόληψης και  πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και με δυσκολία καλύπτει μόνο την αντιμετώπιση των έκτακτων - επιγόνων περιστατικών και την συνταγογραφία.

        Το κέντρο υγείας Μοιρών ακόμα και εάν δεν είναι στα σχέδια περί «κλεισίματος», όπως οδεύει η κατάσταση με την μη πρόσληψη ιατρικού προσωπικού , οδεύει έτσι και αλλιώς προς κλείσιμο, αφού ήδη  αδυνατεί να παρέχει τις απαιτούμενες υπηρεσίες ως μονάδα ΠΦΥ. Το ακτινολογικό αρκετές φορές μένει κλειστό από έλλειψη προσωπικού. Πρόβλημα λειτουργίας έχει και το μικροβιολογικό.

       Οι εφημερίες δεν μπορούν να καλυφτούν για όλον τον μήνα (για τον μήνα Ιούνιο μένουν επτά ημέρες ακάλυπτες από εφημερεύοντα ιατρό). Αυτό για εμάς δεν είναι νέο φαινόμενο αλλά το ζούμε από τον Σεπτέμβριο, υπερβαίνοντας τον μέγιστο αριθμό εφημεριών. Εμείς οι ιατροί του κέντρου υγείας Μοιρών με μεγάλη δυσκολία έχουμε καταφέρει έως τώρα  να μην υπάρξει ούτε μια μέρα χωρίς εφημερεύοντα ιατρό. Αυτό βέβαια με  οικονομικό κόστος δικό μας αφού η διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα δώσει το επιπλέων κονδύλιο (που σημειωτέων δεν ξεπερνά τα 2000-2500 ευρώ τον μήνα), δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ.

       Εμείς ως ιατροί του ΚΥ Μοιρών δήξαμε  έως τώρα ότι και θέληση έχουμε και διάθεση, αλλά κάποιοι μάλλον δεν τους ενδιαφέρει και τόσο και προτείνουν το κλείσιμο κέντρων υγείας.

      Επειδή εμείς θεωρούμε ότι  Η λαίλαπα των έκτακτων μέτρων και ο «Καλλικράτης στην υγεία»  δεν σταματά με τις δήθεν «διαβεβαιώσεις» των τοπικών παραγόντων, του υπουργείου  και της  διοίκησης της ΔΥΠΕ, για τον λόγο αυτό  Ζητάμε:

       -- την άμεση έκτακτη πρόσληψη του απαιτούμενου μόνιμου  ιατρικού προσωπικού και την  ενεργοποίηση των προσλήψεων που πάγωσαν με την εφαρμογή του 5/1 , για να μπορέσει   επιτέλους το κέντρο υγείας Μοιρών να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες της  ευρύτερης περιοχής,(όπως άλλωστε το δικαιούνται ως φορολογούμενοι πολίτες)  που από την  ίδρυσή του δεν το έχει καταφέρει λόγο τις μεγάλης έλλειψης σε ιατρούς. Μόνο όταν δούμε να γίνεται αυτό θα πειστούμε ότι πραγματικά δεν έχουν σκοπό για κλείσιμο μονάδων υγείας.

     -- την κινητοποίηση και ενεργό συμπαράσταση των πολιτών της ευρύτερης περιοχής και την ενεργή συμμετοχή των τοπικών αρχών δήμων και τοπικής αυτοδιοίκησης , όλων των φορέων της περιοχής  και των μεσών μαζικής ενημέρωσης για  το μεγάλο αυτό πρόβλημα για την υγεία του πληθυσμού.

    --την κινητοποίηση και συμπαράσταση τον συνδικαλιστικών οργάνων , ΟΕΝΓΕ, ΕΓΕΣΥΝΗ, ένωση γιατρών οδοντιάτρων Κέντρων υγείας, των συναδέλφων  των νοσοκομείων και   των λοιπών κέντρων υγείας και τους καλούμε σε δημιουργία ενός ενιαίου και κοινού μετώπου αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων που αφορούν όλη την κοινωνία.

Ας ζητήσουμε όλοι μαζί: 

«προσλήψεις μόνιμου ιατρικού  προσωπικού εδώ και τώρα, προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και υλικών και  άμεσες ενέργειες για την πλήρη και ουσιαστική ανάπτυξη του ΚΥ Μοιρών  για να μας αποδείξουν ότι πράγματι ενδιαφέρονται για την ΠΦΥ». 

                Οι αγανακτισμένοι, εδώ και χρόνια,

                 Ιατροί του Κέντρου Υγείας Μοιρών.       
Τίτλος: Απ: Αλλαγές στο συστημα υγειας
Αποστολή από: Γ.Κτιστάκης στις 8 Ιουνίου 2011, 00:01:29
Στη Βουλή η ανοιχτή επιστολή-κάλεσμα των ιατρών του Κ.Υ. Μοιρών.

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=829857&srv=95
Τίτλος: Απ: Αλλαγές στο συστημα υγειας
Αποστολή από: alfie στις 20 Ιουνίου 2011, 17:10:27
Διοικητική ενοποίηση δεκάδων νοσοκομείων (http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1997967)

Για τη διοικητική ενοποίηση δεκάδων νοσοκομείων ενημέρωσε τους διοικητές από όλη την Ελλάδα ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα 131 νοσοκομεία της χώρας θα πάψουν να λειτουργούν με ισάριθμες διοικήσεις.
Συγκεκριμένα, γνωστοποίησε ότι όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα διοικούνται στο εξής μόνο από 83 διοικήσεις, αλλά και ότι από τις 1900 κλινικές θα συγχωνευθούν οι 300. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, πριν από 15 χρόνια στα νοσοκομεία υπήρχαν μόνο 950 κλινικές και μέσα σε αυτά τα χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν.

«Χαλάμε τα "μαγαζια" που είχαν δημιουργηθεί, δεν πειράζει, Κάνουμε αυτό για να μην αναγκαστούμε να κλείσουμε κάποια νοσοκομεία», υπογράμμισε ενώπιον των διοικητών, αφήνοντας αιχμές κατά ορισμένων γιατρών που επι χρόνια χρησιμοποιούσαν τις κλινικές για να δέχονται δικούς τους ασθενείς.

Επιπλέον, τους ζήτησε να τηρούν τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων τους και να ελέγχουν τα στοιχεία των απολογισμών και εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά βέβαιος ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης χρημάτων χωρίς λουκέτα σε νοσοκομεία και απολύσεις.

«Το πρόγραμμα πάει καλά», τόνισε ο κ. Λοβέρδρος και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι δαπάνες στην υγεία για το 2011 θα μειωθούν περισσότερο από 1,35 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του, έχει αυξηθεί κατά 10% από τις αρχές του τρέχοντος έτους, η προσέλευση ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία και για το λόγο αυτό, όπως είπε, αυτά πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικά όσον αφορά τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον πολίτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τίτλος: Απ: Αλλαγές στο συστημα υγειας
Αποστολή από: alfie στις 25 Σεπτεμβρίου 2011, 00:28:05
Ξεκινά η συνεργασία του ΕΣΥ με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες  (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=386202&cid=4)

Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, προκειμένου να ξεκινήσει η συνεργασία των δύο πλευρών την 1η Οκτωβρίου.  

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο, πρόκειται να διατεθούν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες 560 θέσεις νοσηλείας, οι οποίες αφορούν κυρίως νοσοκομεία της περιφέρειας.
 
Το σχέδιο σύμβασης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι προσφερόμενες από τα νοσοκομεία ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες θα παρέχονται στις «ειδικές θέσεις» νοσηλείας που διαθέτουν δίκλινα, μονόκλινα ή πολυτελείας δωμάτια, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα τους σε κάθε νοσοκομείο σε καθημερινή βάση.

«Σε κάθε περίπτωση», σημειώνεται, «η ποιότητα των υπηρεσιών των νοσοκομείων προς τους ασφαλισμένους της ασφαλιστικής εταιρείας θα είναι εξαιρετικά υψηλή». Ως ελάχιστη ξενοδοχειακή υποδομή των θέσεων αυτών ορίζεται ο εξοπλισμός τους με τουαλέτα εντός δωματίου, κλιματισμό, τηλέφωνο, τηλεοπτικό δέκτη και σίτιση του ασθενούς.
 
Αναφορικά με το κοστολόγιο που θα καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για την περίθαλψη των ασφαλισμένων τους, προβλέπεται προσαύξηση των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων και του ημερήσιου νοσηλίου στο ΕΣΥ κατά 50%, στην περίπτωση συμμετοχής Κοινωνικού Φορέα Ασφάλισης, και 20% στην περίπτωση που ο ασθενής δεν είναι ασφαλισμένος σε Κοινωνικό Φορέα Ασφάλισης.
 Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται ο θεράπων γιατρός να συμφωνεί κατ' ιδίαν και να εισπράττει από τον ασφαλισμένο συμπληρωματική αμοιβή.

Παράλληλα, τίθεται στη διάθεση των ασφαλιστικών εταιρειών Συντονιστικό Τηλεφωνικό Κέντρο πανελλήνιας εμβέλειας. Ως αρμόδιο Συντονιστικό Τηλεφωνικό Κέντρο για τη λειτουργία, παρακολούθηση και συντονισμό των κλινών που διατίθενται από τα νοσοκομεία για την περίθαλψη όλων όσοι είναι ασφαλισμένοι σε ιδιωτική εταιρεία, ορίζεται το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Σε αυτό θα μπορούν να τηλεφωνούν τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και οι ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να ενημερώνονται για τις διαθέσιμες «ειδικές θέσεις».
 
Επιμέλεια: Αντώνης Μπιδέρης
Τίτλος: Απ: Αλλαγές στο συστημα υγειας: Νέο σύστημα χρέωσης στο Ε.Σ.Υ.
Αποστολή από: alfie στις 27 Σεπτεμβρίου 2011, 21:01:32
Ένα νέο σύστημα χρέωσης θα εφαρμόζεται πλέον στα ασφαλιστικά ταμεία από τα νοσοκομεία.
 Πρόκειται για τα 700 κλειστά ενοποιημένα νοσήλια, που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
 
Στην ουσία, πρόκειται για ισάριθμα πακέτα διαχείρισης του συνόλου των ασθενειών, τα οποία θα έχουν συγκεκριμένους κωδικούς και κόστος.
 
Για παράδειγμα, το ταμείο ενός ασθενή με έμφραγμα του μυοκαρδίου, ο οποίος χρειάζεται αγγειοπλαστική και πενθήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο, θα γνωρίζει εκ των προτέρων πόσο θα κοστίζει η νοσηλεία του.

Στο κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο που θα αφορά στη συγκεκριμένη νοσηλεία θα περιλαμβάνονται οι εξετάσεις, το κόστος των παρεμβάσεων, κ.λπ..
 
Στα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια υπάρχουν προβλέψεις και για περιπτώσεις επιπλοκών, που ίσως αναγκάσουν έναν ασθενή να παρατείνει τη νοσηλεία του ή να υποβληθεί εκ νέου σε εξετάσεις ή να προχωρήσει σε κάποια επεμβατική μέθοδο ή εγχείρηση.
 
Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν στο εξής έναν κατάλογο με προκαθορισμένες τιμές, ανάλογα με τη διάγνωση, και θα γνωρίζουν πόσα χρήματα θα πρέπει να δαπανήσουν ανά περίπτωση.
 
Το Υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια να εξοικονομήσει χιλιάδες ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία και να περιορίσει τη σπατάλη, από την πλευρά κυρίως των γιατρών.

Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε, ακόμη, ότι επτά ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις με τα νοσοκομεία για τα κλειστά νοσήλια, ενώ, όπως έγινε γνωστό, άλλες 11 ενδιαφέρονται να προχωρήσουν άμεσα στη συνεργασία αυτή.

Με βάση τις συμβάσεις αυτές, για 556 κρεβάτια που αφορούν κυρίως μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια δημόσιων νοσοκομείων, η ασφαλιστική καλείται να πληρώσει κατά 50% αυξημένο νοσήλιο σε σχέση με το κλειστό νοσήλιο που ισχύει στις συμβάσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, εάν ο ασφαλισμένος έχει μόνο ιδιωτική ασφάλιση, και 20% αυξημένο, αν έχει ιδιωτική ασφάλιση αλλά και άλλο ασφαλιστικό ταμείο, όπως π.χ. το Ι.Κ.Α..

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=387993&cid=4