Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων => Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 23 Μαΐου 2010, 18:05:00

Τίτλος: Συντάξεις και κοινωνική αδικία.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 23 Μαΐου 2010, 18:05:00
Καθημερινή, 23/05/2010.
Tου Πασχου Mανδραβελη.


Οι γέροντες, ως αδύναμα μέλη της κοινωνίας, προσφέρονται για εύκολους συναισθηματισμούς και τους συνακόλουθους λαϊκισμούς. Μπορείς να χύσεις χειροκροτούμενος πολλά δάκρυα για τη 13η και τη 14η σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ, διανθίζοντάς τα με αποφθέγματα του στυλ «αν μια κοινωνία δεν μπορεί να φροντίσει τους ηλικιωμένους της, τότε είναι χαμένη» κ. λπ.

Βέβαια, στην Ελλάδα, το σύνολο των ηλικιωμένων είναι υποσύνολο των συνταξιούχων. Το γεγονός ότι οι πραγματικά ηλικιωμένοι δεν απολαμβάνουν καλύτερης σύνταξης οφείλεται και στο γεγονός ότι συνταξιοδοτήθηκαν πολλοί που δεν είναι ηλικιωμένοι. Το χειρότερο είναι ότι οι μη ηλικιωμένοι συνταξιούχοι –πολλοί από τους οποίους παραοικονομούν εργαζόμενοι– χρησιμοποιούν τους ανήμπορους γέροντες για να δικαιολογήσουν στην κοινωνία τις δικές τους απαιτήσεις. Από δίπλα, βέβαια, πάντα βρίσκεται η Αριστερά να βαράει τα ταμπούρλα της κοινωνικής ευαισθησίας.

Φυσικά, σε ένα κόσμο άπλετων πόρων, η σύνταξη στα 50 δεν θα έπρεπε να αποτελεί πρόβλημα για τους εβδομηντάρηδες. Θα έπρεπε να παλεύουμε για να πετύχουμε το αναρχικό ιδανικό «σύνταξη στα 18, στράτευση στα 100». Μόνο που ζούμε σε ένα κόσμο περιορισμένων πόρων, τους οποίους πρέπει να μοιράζονται και οι πενηντάρηδες και οι εβδομηντάρηδες, αλλά –και αυτοί που βολικά ξεχνάμε– οι δεκαοκτάρηδες.

Γι’ αυτό πολλοί παραξενεύτηκαν από την απόφανση του κ. Κώστα Σημίτη ο οποίος έγραψε στην εφημερίδα «Το Θέμα»: «Το πρόγραμμα σταθεροποίησης είναι κοινωνικά άδικο... χρειάζεται αλλαγή. Η 13η και η 14η σύνταξη θα πρέπει, για παράδειγμα, να καταβληθούν και πάλι».

Mε όρους του παρόντος οποιαδήποτε περικοπή δημόσιας δαπάνης μπορεί να θεωρηθεί κοινωνικά άδικη. Ειδικά για όσους (δικαίως ή αδίκως) έγιναν «απόμαχοι της εργασίας». Μόνο που η κοινωνία δεν αφορά αποκλειστικά το παρόν. Εχει να κάνει και με το μέλλον και ειδικά με εκείνη την ομάδα των επίσης αδύναμων μελών, που είναι τα παιδιά. Σ’ αυτά τα παιδιά η γενιά μας αφήνει ένα δημόσιο χρέος της τάξης του 150% του ΑΕΠ. Δηλαδή, οι άνθρωποι που βγαίνουν τώρα στην παραγωγή θα πρέπει να δουλεύουν ενάμιση χρόνο τζάμπα για να αποπληρώσουν τα χρέη ημών και των προηγουμένων. Αν, φυσικά, έχουν δουλειά...

Τους κληροδοτούμε, επίσης, ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο, σύμφωνα με μελέτες της ΓΣΕΕ, το 2050 θα χρειαζόταν 24% του ΑΕΠ για να πληρώνει μόνο συντάξεις. Δηλαδή, τα παιδιά που τώρα τελειώνουν το Λύκειο όταν γίνουν 58 χρόνων θα πρέπει, αν βγάζουν περί τα 2.000 ευρώ, να δίνουν 700 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές, συν 500 ευρώ από τη φορολογία για το ασφαλιστικό, συν να αποπληρώνουν το δημόσιο χρέος. Οπότε, ακόμη κι αν όλες οι άλλες σπατάλες του Δημοσίου περικοπούν, πάμε στην καλύτερη περίπτωση στη γενιά των 800 ευρώ. Συνεχώς και μέχρι τον θάνατό τους. Λίγο ακριβή δεν θα τους έρθει η δική μας γενιά της αμφισβήτησης και της αέναης αριστεροσύνης;

Φυσικά, ένας άλλος κόσμος είναι πάντα εφικτός. Η γραμμική προβολή που κάνουμε μπορεί να αναιρεθεί από μια απότομη αύξηση της παραγωγικότητας. Τότε ακόμη και η 15η και η 16η σύνταξη θα είναι θεμιτές. Μέχρι τότε, όμως, το κοινωνικά δίκαιο και το κοινωνικά άδικο δεν έχει την πολυτέλεια να μη λαμβάνει υπόψη του το μέλλον. Διότι μεθαύριο θα έρθει στα πράγματα η νέα γενιά και θα εξακολουθήσει να εξηγεί την κοινωνική δικαιοσύνη μόνο με όρους του παρόντος. Και τότε, οι συνταξιούχοι και πραγματικοί γέροντες δεν θα έχουν ούτε λεφτά, αλλά ούτε δικαιολογίες.




http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_23/05/2010_1291750
Τίτλος: Απ: Συντάξεις και κοινωνική αδικία.
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 23 Μαΐου 2010, 18:44:56
χμμμ... σε ξένα χωράφια μπήκαμε....
Άραγε κοινωνική αδικία είναι το αντίθετο της κοινωνικής δικαιοσύνης;;;;;; Πριν το απαντήσετε σαν ερώτημα, σκεφτείτε τις προεκτάσεις που θα έχει η απάντηση σας....

Πρακτικό Quiz:
α) πόσο μένει καθαρό χρήμα μηνιαίως σε συνταξιούχο του ΙΚΑ με κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ+ΕΚΑΣ και φάρμακα αξίας 120 ευρώ μηνιαίως με νοσήματα που κανονικά έχουν συμμετοχή 25%
β) πόσο μένει καθαρό χρήμα μηνιαίως σε συνταξιούχο του ΙΚΑ με ένσημα για 22 χρόνια (μειωμένη σύνταξη) και ίδια ακριβώς φαρμακευτική αγωγή;

Που θα θέλατε να είστε στο α ή στο β;

Ιδεολογικό quiz:
Τι είναι η σύνταξη για εσάς;
α) Η εξασφάλιση του απαιτούμενου εισοδήματος για να ζήσει αξιοπρεπώς κάποιος όταν σωματικώς και νοητικώς αδυνατεί να δουλέψει.
β) Η ανταπόδοση των χρημάτων που έχει πληρώσει σταδιακά κατά την εργασία του ως ασφαλιστικές εισφορές.
Τίτλος: Προσεχώς κατάρρευση συντάξεων
Αποστολή από: Gatekeeper στις 2 Μαΐου 2013, 13:01:59
Προσεχώς κατάρρευση συντάξεων


http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1787782

Το επιτακτικότερο πρόβλημα, που αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας, είναι το συνταξιοδοτικό. Αν δεν λυθεί σύντομα και οριστικά το θέμα των πρόωρα συνταξιοδοτημένων στην Ελλάδα, καμία ανάπτυξη ούτε σε ρυθμούς Κίνας δεν πρόκειται να αποτρέψει την καταστροφική πορεία της οικονομίας. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που συνταξιοδοτούνται και παροπλίζονται στο ζενίθ της παραγωγικότητάς τους, θα παραπαίουμε ως κοινωνία και ως χώρα, μέχρις τελικής κατάλυσης του κοινωνικού ιστού!

Η επίσημη ανεργία ανέρχεται σε 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους, ή 27,6% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας. Η πραγματικότητα είναι πιθανά πολύ χειρότερη, καθώς όπως έχει γραφτεί από πολλούς, μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων και ελευθέρων επαγγελματιών έχουν μικρότερα έσοδα από τις εισφορές τους στο πρώην ΤΕΒΕ (νυν ΟΑΕΕ), άρα είναι πρακτικά άνεργοι.

Το συνολικό εργατικό δυναμικό της χώρας σήμερα δεν ξεπερνά τους 4.700.000 ανθρώπους. Αν αφαιρεθούν οι άνεργοι απομένουν 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι να εργάζονται. Εξ αυτών οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι πίσω στις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ είναι κοντά στις 400.000 και άρα αυτοί πιθανά φυτοζωούν, άλλως δεν θα έμεναν οικειοθελώς χωρίς ασφάλιση υγείας.

Απομένουν 2,8 εκατομμύρια πραγματικά εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 670.000 είναι δημόσιοι υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα, ενώ άλλοι 300.000 περίπου εικάζεται πως είτε δεν απογράφησαν, καθώς ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που διενέργησε την απογραφή είπε πώς οι μισοί δήμοι δεν έστειλαν στοιχεία, είτε βρίσκονται σε κάποια από τις χιλιάδες αναπτυξιακές εταιρίες των δήμων και δεν περιελήφθησαν στην απογραφή, είτε εργάζονται σε κάποια από τις αμέτρητες ΔΕΚΟ. Ενδεικτικά, μόνο 350 μέλη ΔΣ απογράφησαν, ενώ οι οργανισμοί και ΑΕ του δημοσίου αριθμούν σε πολλές χιλιάδες. Έστω λοιπόν ότι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, με τις ΔΕΚΟ, αριθμεί περί το 1 εκατομμύριο, και ουσιαστικά πληρώνεται από τους φόρους και τις εισφορές των υπολοίπων εργαζομένων, ή από τα κρατικά μονοπώλια.

Άρα, η παραγωγική οικονομία που διατηρεί τις θέσεις εργασίας της σήμερα, αριθμεί σε 1,8 εκατομμύρια ιδιωτικούς υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες, και μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Από την άλλη πλευρά, εκ των 10,94 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας μας, τα 2 εκατομμύρια περίπου είναι άνω των 65 ετών. Αυτό θα έδινε και το μέγιστο αριθμό συνταξιούχων, αν όλοι ήσαν πρώην εργαζόμενοι, ή δικαιούχοι κοινωνικού επιδόματος, περιλαμβανομένων και αμφοτέρων των συζύγων ζευγαριών που δούλευε μόνο ο άνδρας. Όμως, ο συνολικός αριθμός συντάξεων που πληρώνονται στην Ελλάδα είναι 4.390.000! Απίστευτο και όμως αληθινό!

Λέγεται ότι αυτές τις συντάξεις λαμβάνουν 2.600.000 δικαιούχοι. Φυσικά δεν είναι όλοι σε συντάξιμη ηλικία, αλλά έχουν λάβει κάποιο ευεργετικό "δωράκι" από παλαιότερη κυβέρνηση, και βγήκαν στη σύνταξη πολύ πριν την ηλικία συνταξιοδότησης ημών των πληβείων.

Είναι νομοτελειακά αδύνατον η παραγωγή πλούτου από 1,8 εκατομμύρια εργαζόμενους της παραγωγικής οικονομίας, με τους φόρους και την αναδιανομή των εισφορών τους, να πληρώνει μισθούς, συντάξεις και πρόσοδο σε 3,6 εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους!

Πολλοί μάλιστα συνταξιούχοι βγήκαν στη σύνταξη στην παραγωγικότατη ηλικία των 40-53 ετών, είτε μέσω κάποιας χαριστικής εθελουσίας, είτε μέσω νομοθετημάτων αναγνώρισης πλασματικού χρόνου εργασίας, είτε ως είθισται στα σώματα ασφαλείας και εθνικής άμυνας, είτε απλά ρουσφετολογικά.

Αυτό μεταφράζεται στο ότι ένας άνεργος πληρώνει με τους έμμεσους φόρους του, τη σύνταξη μιας άρτι συνταξιοδοτηθείσας 50χρονης με ανήλικο τέκνο (πχ 17 ετών). Λογίζοντας και το ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία ΟΤΕ/ΔΕΗ/ΟΑ επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ετησίως με άνω του €1,3 δισεκατομμυρίων, είναι προφανές ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Μόνο οι συνταξιούχοι του ΟΤΕ αριθμούν σήμερα σε 46.000 για έναν οργανισμό με μέγιστο αριθμό υπαλλήλων τους 17.000 προ πενταετίας, που σημαίνει πως έχουν προσδόκιμο ζωής μετά τη συνταξιοδότηση τριπλάσιο από τα 25-30 χρόνια υπηρεσίας τους. Σχεδόν 150 ετών προσδόκιμο ζωής δηλαδή! Κάτι άλλο περίεργο πρέπει να συμβαίνει.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι με το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων, οι συντάξεις πλέον είναι σχεδόν όλες προϊόν αναδιανομής τρεχουσών εισφορών και φόρων, το κόστος των €35 δισ. ετησίως είναι μη βιώσιμο. Προσθέτοντας τα €20 δισ. των μισθών του στενού δημόσιου τομέα, και ποιος ξέρει πόσα άλλα μέσω των ΔΕΚΟ και δημοτικών αναπτυξιακών ΑΕ, αθροίζουν πολύ περισσότερα από όσα 1,8 εκατομμύρια εργαζομένων της παραγωγικής τάξης μπορούν να αντέξουν.

Το κόστος των €55 δισεκατομμυρίων, επιμερισμένο σε 1,8 εκατομμύρια εργαζόμενους της παραγωγικής οικονομίας είναι απλά μη βιώσιμο. Σε αυτό το σύμπαν...

Η μοναδική λύση ελάφρυνσης είναι η παύση απόδοσης συντάξεων σε όσους είναι κάτω από τη συντάξιμη ηλικία των 65. Για τα εφάπαξ που έχουν δοθεί είναι πολύ αργά πια για δάκρυα Στέλλα.

Ας σταματήσουμε όμως να πίνουμε το αίμα των παιδιών μας, ως κοινωνία, ώστε να συνεχίζουμε να παρέχουμε ένα παράλογο προνόμιο σε λίγους τυχερούς και ευνοημένους από τη δυστυχία των υπολοίπων, που ζουν χωρίς να εργάζονται από την ηλικία των 42, 50 ή 53 ετών ως βάρος στους άλλους, παριστάνοντας ότι απολαμβάνουν τους καρπούς της αποταμίευσής τους. Τα λεφτά που ίσως αποταμίευσαν (πότε;) χάθηκαν, κουρεύτηκαν, φαγώθηκαν. Αυτά που παίρνουν τώρα είναι προϊόν εργασίας άλλων, που λαμβάνουν λιγότερα απ΄ όσο αποδίδουν στα 2,6 εκατομμύρια των συνταξιούχων. Αυτό!

Η Ελλάδα έχει καταντήσει να είναι μια χώρα πολιτών δυο ταχυτήτων. Εκείνων που υποφέρουν από την κρίση που φορτώσαν στους ώμους των χωρίς να "τα φάγανε μαζί", και εκείνων που είναι βολεμένοι να αποδέχονται τα προϊόντα της δυστυχίας των πρώτων.

Ελπίζω να διορθωθεί σύντομα αυτή η ανισότητα, αν και φοβάμαι ότι πολύ νωρίτερα ο παροιμιώδης γάιδαρος του χότζα, η παραγωγική οικονομία, θα ξεψυχήσει από την άπληστη αφαίμαξη.

Συνταξιούχος ετών 53 με σύνταξη €2.800 είναι μια προσβολή απέναντι στα 25χρονα παιδιά μας, που τους ζητάμε να δουλέψουν οκτάωρο για €490 καθαρά, για να πληρώσουν αυτή τη σύνταξη.

Αυτή η φάμπρικα δεν έχει πολύ χρόνο ακόμη. Είτε κατόπιν σχεδιασμού θα παύσει, είτε θα καταρρεύσει συμπαρασύροντας μαζί της ολόκληρη τη χώρα. Προτιμώ το πρώτο.

Αν μη τί άλλο, είναι ντροπή να εξωθήσουμε όλα τα παιδιά μας να φύγουν μετανάστες...



Πηγή:www.capital.gr
Τίτλος: Απ: Συντάξεις και κοινωνική αδικία.
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 30 Νοεμβρίου 2014, 21:20:35
Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματικές οι περικοπές συντάξεων ενστόλων, καθηγητών ΑΕΙ και διευθυντών του ΕΣΥ (http://www.tanea.gr/news/greece/article/5185041/elegktiko-synedrio-antisyntagmatikes-oi-perikopes-syntaksewn-enstolwn-kathhghtwn-aei-kai-dieythyntwn-toy-esy/)
    Σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές των συντάξεων των ενστόλων όλων των σωμάτων, των πανεπιστημιακών καθηγητών και των διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ.
     Ειδικότερα, η Ολομέλεια έκρινε αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την κυβερνητική πράξη αναδρομικού περιορισμού των συντάξεων των στρατιωτικών που έγινε, τον Αύγουστο του 2012.
     Μάλιστα, στην περίπτωση των συνταξιούχων ενστόλων η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου σχεδόν ομόφωνα (27 υπέρ και 2 κατά) αποφάνθηκε ότι ο νόμος 4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016) καταργήθηκε με τον νεότερο πρόσφατο νόμο 4307/2014.
     Κατά συνέπεια, έκριναν οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ότι η κυβερνητική πράξη περιορισμού των συντάξεων των ενστόλων δεν έχει «νόμιμο έρεισμα και είναι άνευ αντικειμένου».
    Τελικά, το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση που μείωσε το ύψος των συντάξεων και διαβίβασε ,απευθείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), εντολή για άμεση αναπροσαρμογή των συντάξεων στα προ του Αυγούστου 2012 επίπεδα.
     Κατόπιν αυτών, το ΓΛΚ, θα αναπροσαρμόσει τις συντάξεις των στρατιωτικών στα επίπεδα του 2012.
     Παράλληλα, το ΓΛΚ σύμφωνα με το πνεύμα της δικαστικής απόφασης θα επιστρέψει άμεσα στους συνταξιούχους ενστόλους τα ποσά των συντάξεων τους που παρακρατήθηκαν μέχρι τώρα.
     Όπως είναι γνωστό, οι περικοπές στις συντάξεις των ενστόλων όλων των σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κ.λπ.) και των ειδικών μισθολογίων, όπως είναι των καθηγητών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των γιατρών διευθυντών του ΕΣΥ έγιναν κατά τις επιταγές του πλαισίου του νόμου 4093/2012.
     Παράλληλα, οι περικοπές των συντάξεων των ενστόλων παραβιάζουν επιπρόσθετα και το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, καθώς δεν προκύπτει από κάποιο στοιχείο ότι η αναδρομική μείωση των συντάξεων υπαγορεύτηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος.
     Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε διάσκεψη και πάλι, κεκλεισμένων των θυρών με πλειοψηφία (21 υπέρ και 8 κατά), έκρινε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι είναι αντισυνταγματικό το αναδρομικό «ψαλίδισμα» των συντάξεων που έγιναν τον Αύγουστο του 2012 σύμφωνα με το νόμο 4093/2012 στους συνταξιούχους δυο κατηγοριών του ειδικού μισθολογίου.
    Δηλαδή, στους συνταξιούχους του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (καθηγητών) και στους γιατρούς διευθυντές του ΕΣΥ.
     Οι δύο αυτές κατηγορίες συνταξιούχων (καθηγητές και γιατροί) ζητούσαν να κηρυχθούν αντισυνταγματικές οι μειώσεις που επέφερε στις συντάξεις τους αναδρομικά από 1.8.2012 έως σήμερα ο νόμος 4093/2012.
    Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έκρινε ότι οι περικοπές των συντάξεων παραβιάζουν τις διατάξεις του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την ισότητα, την αναλογικότητα, την αξιοκρατία και την ιδιοκτησία, κ.λ.π.



ΥΓ:  Δεν ξέρω απο νομολογία (και ούτε θέλω να μάθω). Πόσο κοινωνική αδικία είναι στα ειδικά μισθολόγια (σχετικά ανώτερα απο τα γενικά μισθολόγια) να είναι αντισυνταγματική η μείωση ενώ στα άλλα να μην είναι; Νομικά μπορεί να στέκει, αφού έτσι αποφάνθηκε το Ελ Συν. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι κοντά στους ένστολους και στους δικαστικούς ωφελούνται και άλλοι...
    Το σύστημα καταρρέει αλλά κάποιοι κρατούν τις (παχυλές; ) συντάξεις τους. Φυσικά όλα αρχίσαν απο τους δικαστικούς (και απο το μισθολόγιο τους - ή κάνω λάθος; ).
Τίτλος: Απ: Συντάξεις και κοινωνική αδικία.
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 30 Νοεμβρίου 2014, 21:32:39
Οι πλειοψηφία των συνταξιούχων, οι οποία λάμβαναν συντάξεις περίπου των 800 ευρώ, δεν είδαν μείωση των συντάξεών τους με τα μνημόνια, αλλά αύξηση της φορολογίας (φόροι ακινήτων, κοινωνικών επιδομάτων κλπ) με την οποία όμως μειώθηκε το εισόδημα τους
Τίτλος: Απ: Συντάξεις και κοινωνική αδικία.
Αποστολή από: GirousisN στις 1 Δεκεμβρίου 2014, 08:06:59
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι πλειοψηφία των συνταξιούχων, οι οποία λάμβαναν συντάξεις περίπου των 800 ευρώ, δεν είδαν μείωση των συντάξεών τους με τα μνημόνια, αλλά αύξηση της φορολογίας (φόροι ακινήτων, κοινωνικών επιδομάτων κλπ) με την οποία όμως μειώθηκε το εισόδημα τους
Οι 14 συντάξεις/ έτος μειώθηκαν σε 12. Αυτό είναι σαφής μείωση.
Τίτλος: Απ: Συντάξεις και κοινωνική αδικία.
Αποστολή από: GirousisN στις 1 Δεκεμβρίου 2014, 11:09:12
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματικές οι περικοπές συντάξεων ενστόλων, καθηγητών ΑΕΙ και διευθυντών του ΕΣΥ (http://www.tanea.gr/news/greece/article/5185041/elegktiko-synedrio-antisyntagmatikes-oi-perikopes-syntaksewn-enstolwn-kathhghtwn-aei-kai-dieythyntwn-toy-esy/)
ΥΓ:  Δεν ξέρω απο νομολογία (και ούτε θέλω να μάθω). Πόσο κοινωνική αδικία είναι στα ειδικά μισθολόγια (σχετικά ανώτερα απο τα γενικά μισθολόγια) να είναι αντισυνταγματική η μείωση ενώ στα άλλα να μην είναι; Νομικά μπορεί να στέκει, αφού έτσι αποφάνθηκε το Ελ Συν. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι κοντά στους ένστολους και στους δικαστικούς ωφελούνται και άλλοι...
    Το σύστημα καταρρέει αλλά κάποιοι κρατούν τις (παχυλές; ) συντάξεις τους. Φυσικά όλα αρχίσαν απο τους δικαστικούς (και απο το μισθολόγιο τους - ή κάνω λάθος; ).
82,8 μύρια/έτος από το 2015 και 350 μύρια αναδρομικά μόνο για ένστολους. Για πανεπιστημιακούς και διευθυντές ΕΣΥ άγνωστο. Ευτυχώς που θα αυξήσουνε το ΦΠΑ να πατσίσουμε !!!

http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2169338 (http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2169338)
Τίτλος: Απ: Συντάξεις και κοινωνική αδικία.
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 1 Δεκεμβρίου 2014, 12:32:20
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
82,8 μύρια/έτος από το 2015 και 350 μύρια αναδρομικά μόνο για ένστολους. Για πανεπιστημιακούς και διευθυντές ΕΣΥ άγνωστο. Ευτυχώς που θα αυξήσουνε το ΦΠΑ να πατσίσουμε

Δύο μικρές διευκρινήσεις:
α) Ο όρος "ένστολοι" είναι μια γενίκευση που απεχθάνονται οι αξιωματικοί του ΕΣ και των σωμάτων ασφαλείας, αφού τους εξομοιώνει με τους ΥΠΑΞ που υπηρετούν στα ίδια σώματα και επίσης φορούν στολή.
β) οι φμφ πέτυχαν μέσω της δοσίλογης και ψηφοθηρικής κυβέρνησής μας να επιβαρύνουν το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6.5% σε 13%, προκειμένου να μείνουν οι ίδιοι στο απυρόβλητο. Βέβαια, αυτό  ισοδυναμεί με καταστροφή και κατάρρευση για την τουριστική βιομηχανία της χώρας και θα οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ κατά 2 μονάδες, αλλά σύμφωνα με τους φμφ συνδικαλιστές "η δουλειά μας να γίνει και ποιός νοιάζεται για το γενικό καλό" ;
Τίτλος: Απ: Συντάξεις και κοινωνική αδικία.
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 14 Αυγούστου 2015, 12:38:51
Τι αλλάζει στις συντάξεις των ενστόλων και του Δημοσίου (http://www.sofokleousin.gr/archives/248727.html)
   Σαρωτικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου και των στρατιωτικών φέρνει το νέο Μνημόνιο. Οι αλλαγές για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους ενστόλους περιλαμβάνονται σε ειδική νομοθετική διάταξη που κατατέθηκε χθες ως προσθήκη στο νομοσχέδιο με τα μέτρα του νέου Μνημονίου.
Σύμφωνα με τις διατάξεις που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή:

1 Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης (βασική και αναλογική) που μειώνει το ποσό της σύνταξης για το χρόνο ασφάλισης από την 1η-1-2011 και μέχρι την αποχώρηση από την υπηρεσία, θα εφαρμόζεται για όλους τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την υπηρεσία από την 1η-1-2015 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι για όσους δημοσίους υπαλλήλους και ενστόλους έχουν ήδη αποχωρήσει από την 1η-1-2015 μέχρι σήμερα, οι συντάξεις που λαμβάνουν θα επανυπολογιστούν σε χαμηλότερο επίπεδο και θα μειωθούν αναδρομικά από την ημερομηνία αποχώρησης!

2 Όσοι πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου και στρατιωτικοί έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την 1η-7-2015 και μετά δεν θα δικαιούνται το ποσό της βασικής σύνταξης των 364 ευρώ εφόσον μετά τη συνταξιοδότησή τους δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους! Μέχρι να φθάσουν στα 67 έτη θα λαμβάνουν μόνο το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους κατά περίπτωση.... κλπ (όποιος θέλει το αναζητά στην πηγή)

   ΥΓ: Αδυνατώ να το καταλάβω. Δύο στρατιωτικοί που ξεκίνησαν μαζί (αφού συνομαδόν μπήκαν στην εκάστοτε σχολή) πχ στις 20/9/1988 και είχαν συντάξιμο δικαίωμα (το αφήνω το γιατί...) απο το Σεπτέμβριο 2014 αυτός που κατέθεσε αίτηση σύνταξης στις 30/12/2014 (ή και 31 αν πρόλαβε την ημιαργεία) θα πάρει περισσότερη σύνταξη απο αυτόν που θα δουλέψει 2 μέρες παραπάνω (να μην πω και 2 χρόνια παραπάνω - ειδικά στους 6 μήνες παραπάνω πέφτει αιφνίδιο πετσόκομμα κατά 364 γιούργια). Δεν είναι αυτό κοινωνική αδικία;
   Δεν πρέπει να θιγούν καθόλου (ίσως θίγονται ελάχιστα) οι παλιότεροι ασφαλισμένοι που πρόλαβαν; Απο τον ίδιο "κουμπαρά" δεν πληρώνονται; Τι (Ελληνική) λογική είναι αυτή;
    Θα μου πείτε: τι δεν καταλαβαίνεις;
Τίτλος: Απ: Συντάξεις και κοινωνική αδικία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 14 Αυγούστου 2015, 14:00:27
Αυτό συνέβαινε "εξ΄απο ανέκαθεν".

Συμμαθητές, έβγαινε π.χ ο ένας στην σύνταξη το 2000 έπαιρνε εφάπαξ 30 χιλιάρικα, ο άλλος λίγα χρόνια αργότερα... 80k.

Έχουν κάτι απίστευτους τρόπους υπολογισμού στο Δημόσιο και ειδικά στις Ε.Δ, με τους οποίους άλλοι είναι ριγμένοι και άλλοι όχι.

Βασικό επίσης τι θα γίνει με τα εφάπαξ, είναι δυνατόν μια χρεωκοπημένη χώρα να δίνει 80 χιλιάρικα εφάπαξ σε 50άρηδες συνταξιούχους στρατιωτικούς ;

Την ώρα που οι άνεργοι είναι εκατομμύρια και οι νέοι (όταν βρίσκουν δουλειά) αμοίβονται με 500€ ;

Επίσης, για τις συντάξεις των δικαστικών, δεν γίνεται πουθενά κουβέντα...
Τίτλος: 15/11/2015 Πάνω από 2.000 € εισπράτουν σήμερα 48.800 συνταξιούχοι.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 19 Νοεμβρίου 2015, 16:00:10
ΕΘΝΟΣ. 15/11/2015

[spoiler]ΠΩΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΤΑΜΕΙΟ
Αυτές είναι οι τρεις χήρες με τις 24 συντάξεις
Για το ρεκόρ είσπραξης συντάξεων διαγκωνίζονται 20.000 συνταξιούχοι που δεν προλαβαίνουν να... περνούν από το ταμείο.

Πρόκειται κυρίως για χήρες δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών κ.ά. ή ανεξάρτητα απασχολούμενους (π.χ. δικηγόροι, μηχανικοί) που έχουν περάσει και από το Δημόσιο, οι οποίοι έχουν καταλήξει να εισπράττουν σήμερα από 5 έως 10 συντάξεις.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, για φέτος τον Ιούλιο 14.533 άτομα εισπράττουν από πέντε συντάξεις, ενώ στα «ρετιρέ» υπάρχουν 7 συνταξιούχοι με εννιά συντάξεις ο καθένας και ακόμη τέσσερα άτομα με10 συντάξεις...
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη πλειονότητα των πολυσυνταξιούχων αφορούν σε συζύγους που έπαιρναν από 4 ή 5 συντάξεις ο καθένας, ο άνδρας πέθανε και η χήρα εισπράττει τις συντάξεις του. Τα Ταμεία που εμπλέκονται συνήθως είναι του Δημοσίου, το ΕΤΑΑ (νομικοί, γιατροί, μηχανικοί), το ΜΤΠΥ, το ΕΤΕΑ, το ΙΚΑ, το ΜΤΣ κ.ά.

Για παράδειγμα, ανεξάρτητα απασχολούμενοι (π.χ. δικηγόροι, μηχανικοί) που έχουν περάσει και από το Δημόσιο παίρνουν μια σειρά συντάξεων από φορείς του Δημοσίου (π.χ. Επικουρικό, Μετοχικό Ταμείο), ενώ παράλληλα δικαιούνται παροχές και από το ΕΤΑΑ (δηλαδή, το Ταμείο των ανεξάρτητα απασχολουμένων). Ενδεικτικά αναφέρονται τρεις περιπτώσεις που αφορούν δικαιούχους πολλών συντάξεων:
1 Χήρα στρατιωτικού γιατρού παίρνει συνολικά οκτώ συντάξεις. Η ίδια είναι συνταξιούχος του ΙΚΑ και εισπράττει και την επικουρική από το ΕΤΕΑΜ. Παράλληλα παίρνει συντάξεις λόγω θανάτου από το Δημόσιο, το ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ), το ΕΤΕΑ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το ΕΚΟΕΜ αλλά και το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.
2 Χήρα μηχανικός δικαιούται επτά συντάξεις. Οι προσωπικές της συντάξεις είναι από το Δημόσιο, το ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ), το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και το ΕΤΕΑ. Οι συντάξεις μεταβίβασης λόγω θανάτου του συζύγου είναι από το Δημόσιο, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και το ΕΤΕΑ.
3 Συνταξιούχος του Δημοσίου είναι χήρα στρατιωτικού δικαστή. Η ίδια δικαιούται σύνταξη από το Δημόσιο, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (μέρισμα) και το ΕΤΕΑ. Παράλληλα, παίρνει με βάση τη νομοθεσία και συντάξεις (ή μερίσματα) λόγω θανάτου του συζύγου της από το Δημόσιο, το ΕΤΑΑ-ΤΑΝ (νομικών), το ΕΤΕΑ, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, το ΕΚΟΕΜ αλλά και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2013 οι συνταξιούχοι που έπαιρναν 10 συντάξεις ήταν δύο και σήμερα είναι πλέον τέσσερις, ενώ αντίστοιχα δύο άτομα έπαιρναν 9 συντάξεις (σήμερα είναι 7), μόλις... 21 έπαιρναν 8 συντάξεις (σήμερα 53), 199 δικαιούνταν επτά παροχές (σήμερα 371) και 1.729 λάμβαναν 6 συντάξεις (σήμερα 4.802).
Οι πολυσυνταξιούχοι βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή του πυρός, καθώς στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού αναμένεται να προβλεφθεί νέο πλαφόν για το άθροισμα των εισπραττόμενων συντάξεων ανά συνταξιούχο στα 2.500 ευρώ ή ακόμη και στα 2.000 ευρώ. Πάνω από 2.000 ευρώ εισπράττουν σήμερα 48.800 συνταξιούχοι. Την ίδια στιγμή, άλλωστε, στο μικροσκόπιο του ΙΚΑ έχουν μπει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Οικονομίας», τουλάχιστον 1.200 περιπτώσεις συντάξεων χηρείας, για τις οποίες έχει διακοπεί η πληρωμή τους μέσω τραπέζης. Τα... λαβράκια προέκυψαν από την απογραφή των 250.000 συντάξεων χηρείας.
Από τη διαδικασία της απογραφής διαπιστώθηκε παραβατικότητα κατ' αρχάς σε τουλάχιστον 150 περιπτώσεις. Ταυτόχρονα, για 5.400 συντάξεις χηρείας δεν ήταν δυνατός ο μηχανογραφικός έλεγχος και η ταυτοποίηση των στοιχείων γι' αυτό και στάλθηκαν ειδοποιητήρια στις δικαιούχους. Από τις 5.400 χήρες οι 2.100 δεν προσήλθαν στα κατά τόπους υποκαταστήματα ούτε προσκόμισαν στοιχεία. Γι' αυτές η πληρωμή έγινε τον τρέχοντα μήνα μέσω των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ και όχι μέσω τραπέζης, ως πρόσθετο μέσο πίεσης προκειμένου να αναγκαστούν να εμφανιστούν και να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί

Εκτιμάται πως περίπου οι 1.200 χήρες δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί να διεκδικήσουν τη σύνταξή τους. Σύμφωνα, άλλωστε, με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας μέσα σε μόλις τρεις μήνες, την περίοδο Μαΐου - Ιουλίου 2015 προστέθηκαν στο σύστημα 29.520 νέοι συνταξιούχοι, από τους οποίους οι 16.191 (ποσοστό 54,84%) είναι κάτω των 62 ετών.
Στα ειδικά Ταμεία οι συνταξιοδοτούμενοι σε ηλικίες κάτω των 62 φτάνουν έως και το 80%. Το πλήθος των συνταξιούχων έφτασε τον Ιούλιο στα 2,6 εκατομμύρια και η συνταξιοδοτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 26 εκατομμύρια σε σύγκριση με τον Μάιο. Οσοι εισπράττουν πάνω από 1.000 ευρώ είναι 917.394 άτομα, ποσοστό 34,44% του συνόλου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
jfoskolos@pegasus.gr[/spoiler]

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64287628
Τίτλος: Απ: Συντάξεις και κοινωνική αδικία.
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 20 Νοεμβρίου 2015, 11:36:40
Στο άρθρο υπολογίζονται στις 7-8 συντάξεις τα μερίσματα που χορηγούνται από το ΜΤΠΥ και ΜΤΣ τα οποία δεν είναι συντάξεις και είναι στο ύψος των 150 ευρώ περίπου. Τα ΜΤΠΥ και ΜΤΣ δεν χορηγούν συντάξεις.
Τίτλος: Απ: Συντάξεις και κοινωνική αδικία.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 20 Νοεμβρίου 2015, 12:07:17
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στο άρθρο υπολογίζονται στις 7-8 συντάξεις τα μερίσματα που χορηγούνται από το ΜΤΠΥ και ΜΤΣ τα οποία δεν είναι συντάξεις και είναι στο ύψος των 150 ευρώ περίπου. Τα ΜΤΠΥ και ΜΤΣ δεν χορηγούν συντάξεις.

Το σημαντικό νομίζω είναι το τελικό αποτέλεσμα: Δηλαδή το τι μπαίνει στις τσέπες κάποιων συνταξιούχων κάθε μήνα.
Τίτλος: Απ: Συντάξεις και κοινωνική αδικία.
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 20 Νοεμβρίου 2015, 12:18:04
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στο άρθρο υπολογίζονται στις 7-8 συντάξεις τα μερίσματα που χορηγούνται από το ΜΤΠΥ και ΜΤΣ τα οποία δεν είναι συντάξεις και είναι στο ύψος των 150 ευρώ περίπου. Τα ΜΤΠΥ και ΜΤΣ δεν χορηγούν συντάξεις.
Το σημαντικό νομίζω είναι το τελικό αποτέλεσμα: Δηλαδή το τι μπαίνει στις τσέπες κάποιων συνταξιούχων κάθε μήνα.
   Θα συμφωνήσω και με τους δύο. Μετράει τελικά τι παίρνει ο καθένας. Και μία σύνταξη να κάποιος παίρνει 4500 το μήνα είναι πολύ για τα ελληνικά δεδομένα και ας είναι μόνο μία (και όχι 7). Χτυπάει άσχημα ότι οι περισσότερες άνω περιπτώσεις είναι χήρες που έπαιρναν ήδη σύνταξη. Και φυσικά, όπως είπε ο ΑΡΗΣ τα μετοχικά κλπ δεν είναι ταμεία. Αλλά αρέσουν στους δημοσιογράφους οι βαρύγδουποι τίτλοι των 8 συντάξεων (και όχι το τελικό ποσό, που δεν μας το αναφέρουν).
Τίτλος: Απ: Συντάξεις και κοινωνική αδικία.
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 20 Νοεμβρίου 2015, 12:51:02
Ένας συνταξιούχος γιατρός του ΕΣΥ με 35 χρόνια ασφάλιση στο ΤΣΑΥ, λαμβάνει 2 συντάξεις (μια από το ΤΣΑΥ και μια από το δημόσιο), μέρισμα από το ΜΤΠΥ και από το ΤΠΔΥ, το άθροισμα των οποίων δεν ξεπερνούν τα 1.900 ευρώ (καθαρά στο χέρι).

Ο δημοσιογράφος θα έγραφε ότι ο παραπάνω συνταξιούχος είναι ανάμεσα σε αυτούς που λαμβάνουν 4 συντάξεις, άνω των 3.000 ευρώ (μικτή σύνταξη πάνω στην οποία υπολογίζονται όλες οι περικοπές μετά το 2011).

Έχω επαναλάβει και σε άλλο σημείο το εξής ερώτημα,
καταβάλω κάθε μήνα 700 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές, τι σύνταξη πιστεύετε ότι πρέπει να πάρω μετά από 40 χρόνια εργασίας?
Τίτλος: Απ: Συντάξεις και κοινωνική αδικία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 20 Νοεμβρίου 2015, 13:07:51
Να πούμε κάποια πράγματα, που κάποιοι κάνουν (κι έχουν κάθε λόγο  ;) ) ότι δεν καταλαβαίνουν.
Όταν το Δημόσιο σου κρατάει 700€, αυτά είναι ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ δλδ. ΑΕΡΑΣ, δεν υπάρχουν πουθενά στην οικονομία. Τα 1,900€ σύνταξη ΔΕΝ πληρώνονται από κάποιον κουμπαρά που μπαίνουν κάθε μήνα αυτά τα 700€ επί 30-35 χρόνια εργασίας, αλλά απ΄τις εισφορές των εργαζόμενων.
Πέραν του ότι τα λεφτά αυτά (700€) δεν επαρκούν για να βγεις στην σύνταξη στα 50, με εφάπαξ 80 χιλιάρικα, κι να σε ζουν τα επόμενα 30 χρόνια, όλοι γνωρίζουμε που πήγαν τα όποια αποθεματικά των Ταμείων (τα 700€ δλδ που έσκαγες ως ασφαλιστικές εισφορές).

Οπότε, ΔΕΝ υπάρχει κάποιο συμβόλαιο με το κράτος ότι επειδή σου κρατούσε 700€/μήνα θα σου αποδώσει σύνταξη... 1,900€ όταν αποσυρθείς, αλλά, σύμφωνα πάντα με το υπάρχον αναδιανεμητικό σύστημα, θα σου αποδώσει όσο μπορεί να αντέξει ο τότε εργαζόμενος που θα πληρώνει την σύνταξή σου.

Αν επιθυμείς  κεφαλοποιητικό σύστημα, απευθύνεσαι σε μια ιδιωτική εταιρία κι φτιάχνεις κάποιο επενδυτικό πρόγραμμα για τα γεράματά σου, αλλά φευ, η ασφαλιστική μπορεί να κλείσει κι ο ιδιοκτήτης να φάει τις οικονομίες σου στην Βραζιλία με "ενδιαφέρουσα" παρέα, αλλά κι το κράτος μπορεί να φαληρίσει κι να μην μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντί σου, κι αυτό είναι κάτι που με οδυνηρό τρόπο διαπιστώνει ο κρατικοδίαιτος Έλληνας τελευταία.

Δεν μπορεί να βαλτώνει η οικονομία απ΄τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για τις συντάξεις, για να παίζουν κάποιοι τάβλι στα καφενεία στα 50 τους κι να μην μας απασχολεί, αναπόφευκτα θα μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις γιατί αναλογία 1:1 ΚΑΝΕΝΑ αναδιανεμητικό σύστημα στον κόσμο δεν μπορεί να αντέξει.

Οπότε ; Το βασικό πρόβλημα είναι η μεταβατική περίοδος.
'Οπως δεν μπορείς με μιας να εξομειώσεις τον γιατρό του ΕΣΥ με τα 700€ εισφορές με αυτόν του ΟΓΑ που δεν έσκασε μία, άλλο τόσο δεν μπορείς να απαυτώσεις τους τωρινούς εργαζόμενους βάζοντας να πληρώσουν διπλό φορτίο, τις δικές τους εισφορές για το κεφαλοποιητικό σύστημα που θα δημιουργηθεί, όπως κι τις εισφορές που ζουν τους τωρινούς συνταξιούχους με το υπάρχον σύστημα.
Δύσκολη εξίσωση.
Τίτλος: Απ: Συντάξεις και κοινωνική αδικία.
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 20 Νοεμβρίου 2015, 13:41:23
Μη συγχέετε τα 700 ευρώ που σήμερα πληρώνει κάποιος για ασφαλιστικές κρατήσεις υπέρ κλάδου σύνταξης σε ένα ταμείο, με τα 1.900 ευρώ που παίρνει κάποιος σήμερα και κατέβαλλε άλλες ασφαλιστικές κρατήσεις στο παρελθόν για δύο ταμεία και με διαφορετικό ποσοστό κρατήσεων επί των αποδοχών.  Επίσης άλλες οι κρατήσεις για εφάπαξ και άλλες για τον κλάδο σύνταξης. Εφάπαξ της τάξης πάνω από 30.000-35.000 ευρώ, δεν υπάρχει σήμερα, όπως δεν υπάρχουν και συνολικές συντάξιμες αποδοχές πάνω από 2.500 ευρώ (μιλάμε πάντα για καθαρό ποσό).

Τα 700 ευρώ κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές, δεν είναι αέρας, γιατί ακόμα και το δημόσιο υποχρεούται να τα καταβάλλει στους ασφαλιστικούς φορείς, είτε ως εισφορά εργαζομένου είτε ως εισφορά εργοδότη και για αυτό εγγράφονται οι τελευταίες, στους προυπολογισμούς των νοσοκομείων.

Το θέμα είναι, αν εγώ καταβάλλω 700 ευρώ το μήνα για ασφαλιστικές κρατήσεις για 40 χρόνια, στα 67 μου που θα βγω στη σύνταξη, θα πρέπει να παίρνω 500 ευρώ το μήνα σύνταξη για τα υπόλοιπα 20 χρόνια ζωής που μου απομένουν? Θα πρέπει να παίρνω 700 ευρώ το μήνα?

Η ένστασή μου λοιπόν είναι, ότι ακόμα και αυτοί που σήμερα παίρνουν 2.500 ευρώ το μήνα συντάξιμες αποδοχές, μην είμαστε και τόσο σίγουροι ότι δεν έχουν καταβάλλει τα χρήματα αυτά που τους επιστρέφονται πλέον πίσω. Απλά είναι δύσκολο να γίνει η παραπάνω αντιστοίχιση, λόγω του ότι από την μία υπήρχαν καταβολές ασφαλιστικών εισφορών σε πληθωριστική δραχμή για πολλά χρόνια και αποδοχές σε ευρώ σήμερα.
Τίτλος: Απ: Συντάξεις και κοινωνική αδικία.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 20 Νοεμβρίου 2015, 14:24:37
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Να πούμε κάποια πράγματα, που κάποιοι κάνουν (κι έχουν κάθε λόγο  ;) ) ότι δεν καταλαβαίνουν.
Όταν το Δημόσιο σου κρατάει 700€, αυτά είναι ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ δλδ. ΑΕΡΑΣ, δεν υπάρχουν πουθενά στην οικονομία. Τα 1,900€ σύνταξη ΔΕΝ πληρώνονται από κάποιον κουμπαρά που μπαίνουν κάθε μήνα αυτά τα 700€ επί 30-35 χρόνια εργασίας, αλλά απ΄τις εισφορές των εργαζόμενων.
Πέραν του ότι τα λεφτά αυτά (700€) δεν επαρκούν για να βγεις στην σύνταξη στα 50, με εφάπαξ 80 χιλιάρικα, κι να σε ζουν τα επόμενα 30 χρόνια, όλοι γνωρίζουμε που πήγαν τα όποια αποθεματικά των Ταμείων (τα 700€ δλδ που έσκαγες ως ασφαλιστικές εισφορές).

Οπότε, ΔΕΝ υπάρχει κάποιο συμβόλαιο με το κράτος ότι επειδή σου κρατούσε 700€/μήνα θα σου αποδώσει σύνταξη... 1,900€ όταν αποσυρθείς, αλλά, σύμφωνα πάντα με το υπάρχον αναδιανεμητικό σύστημα, θα σου αποδώσει όσο μπορεί να αντέξει ο τότε εργαζόμενος που θα πληρώνει την σύνταξή σου.

Αν επιθυμείς  κεφαλοποιητικό σύστημα, απευθύνεσαι σε μια ιδιωτική εταιρία κι φτιάχνεις κάποιο επενδυτικό πρόγραμμα για τα γεράματά σου, αλλά φευ, η ασφαλιστική μπορεί να κλείσει κι ο ιδιοκτήτης να φάει τις οικονομίες σου στην Βραζιλία με "ενδιαφέρουσα" παρέα, αλλά κι το κράτος μπορεί να φαληρίσει κι να μην μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντί σου, κι αυτό είναι κάτι που με οδυνηρό τρόπο διαπιστώνει ο κρατικοδίαιτος Έλληνας τελευταία.

Δεν μπορεί να βαλτώνει η οικονομία απ΄τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για τις συντάξεις, για να παίζουν κάποιοι τάβλι στα καφενεία στα 50 τους κι να μην μας απασχολεί, αναπόφευκτα θα μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις γιατί αναλογία 1:1 ΚΑΝΕΝΑ αναδιανεμητικό σύστημα στον κόσμο δεν μπορεί να αντέξει.

Οπότε ; Το βασικό πρόβλημα είναι η μεταβατική περίοδος.
'Οπως δεν μπορείς με μιας να εξομειώσεις τον γιατρό του ΕΣΥ με τα 700€ εισφορές με αυτόν του ΟΓΑ που δεν έσκασε μία, άλλο τόσο δεν μπορείς να απαυτώσεις τους τωρινούς εργαζόμενους βάζοντας να πληρώσουν διπλό φορτίο, τις δικές τους εισφορές για το κεφαλοποιητικό σύστημα που θα δημιουργηθεί, όπως κι τις εισφορές που ζουν τους τωρινούς συνταξιούχους με το υπάρχον σύστημα.
Δύσκολη εξίσωση.

ΠΕΣΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ.
Τίτλος: Απ: Συντάξεις και κοινωνική αδικία.
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 20 Νοεμβρίου 2015, 20:20:00
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
.... Εφάπαξ της τάξης πάνω από 30.000-35.000 ευρώ, δεν υπάρχει σήμερα, όπως δεν υπάρχουν και συνολικές συντάξιμες αποδοχές πάνω από 2.500 ευρώ (μιλάμε πάντα για καθαρό ποσό).
....
Η ένστασή μου λοιπόν είναι, ότι ακόμα και αυτοί που σήμερα παίρνουν 2.500 ευρώ το μήνα συντάξιμες αποδοχές, μην είμαστε και τόσο σίγουροι ότι δεν έχουν καταβάλλει τα χρήματα αυτά που τους επιστρέφονται πλέον πίσω. Απλά είναι δύσκολο να γίνει η παραπάνω αντιστοίχιση, λόγω του ότι από την μία υπήρχαν καταβολές ασφαλιστικών εισφορών σε πληθωριστική δραχμή για πολλά χρόνια και αποδοχές σε ευρώ σήμερα.
   Όμως ως πριν από 3-5 χρόνια λάμβαναν πολλαπλάσια ποσά εφάπαξ... Σίγουρα τώρα μειώθηκαν.
   Οι περισσότεροι απο αυτούς που παίρνουν υψηλές συντάξεις σήμερα (ίσως όλοι) μπορώ να πω με βεβαιότητα (~99%) ότι δεν είχαν καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές. Μην ξεχνάμε ότι, κυρίως προ του 2010 αλλά και σήμερα, η σύνταξη καθοριζόταν από τις μισθοδοσίες (για Δημόσιο μιλάω βέβαια αλλά και ευγενή ταμεία - το ΙΚΑ είναι αθώο) των τελευταίων ετών και δεν είχε (έχει) καμιά σχέση με τις εισφορές που πήρε το ταμείο (στην αρχή του εργασιακού βίου οι μισθοί και οι εισφορές είθισται να είναι μικρότερα). Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε δραχμές, ισοτιμίες και αντιστοιχήσεις (βέβαια τώρα οι ...σοφοί είπαν ότι θα υπολογίσουν όλες τις κρατήσεις και των συνταξιούχων για να δούνε τι θα δώσουν απο σύνταξη).
Τίτλος: Απ: Συντάξεις και κοινωνική αδικία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 20 Νοεμβρίου 2015, 23:00:50
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τα 700 ευρώ κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές, δεν είναι αέρας, γιατί ακόμα και το δημόσιο υποχρεούται να τα καταβάλλει στους ασφαλιστικούς φορείς, είτε ως εισφορά εργαζομένου είτε ως εισφορά εργοδότη και για αυτό εγγράφονται οι τελευταίες, στους προυπολογισμούς των νοσοκομείων.
Αν ίσχυε αυτό που γράφετε, κι το κράτος κατέβαλλε τις ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία, γιατί πληρώνει σήμερα ο κρατικός προϋπολογισμός (των 180 δις) 30 δις για συντάξεις ;
Μα, αφού το κράτος αφαιρούσε 700€ απ΄την μισθοδοσία σας κι την κατέβαλλε στα ασφαλιστικά Ταμεία, δεν το βρίσκετε παράλογο αυτό ;

Μήπως τα 700€ είναι μόνο λογιστικές εγγραφές, κι η σύνταξή σας θα πληρωθεί απ΄τον κρατικό προϋπολογισμό ;

Να θυμίσω ότι "κρατικός προϋπολογισμός" σημαίνει ο εργαζόμενος των 500€, ο εκπαιδευτικός των 700€, ο αστυνομικός των 800 κι γενικότερα οι φόροι ανθρώπων που λαμβάνουν κατά μέσο όρο 900€ (τόσος είναι ο μέσος μισθός στο Δημόσιο αυτή την στιγμή).
Βρίσκετε λογικό ο εργαζόμενος π.χ του μέσου όρου των 900€ να επιδοτεί τον συνταξιούχο των 1,900€ ; Και πόσοι πια είναι οι εργαζόμενοι των 900€ ;
Η αναλογία εργαζόμενων/συνταξιούχων είναι 1:1 αυτή την στιγμή.

Από που θα βρεθούν χρήματα για έργα υποδομής, κι για να κινηθεί γενικά η οικονομία αν πρέπει να πληρώνουμε τέτοια εξωφρενικά ποσά σε συντάξεις ;

Μην απαντήσετε το γνωστό "μα αφού τα πλήρωσα", καθώς, όπως σας δείχνω, αυτό ΔΕΝ ισχύει.

Οταν οι ασφαλισμένοι πλήρωναν τις εισφορές, οι συμφωνηθείσες παροχές ηταν πολύ πιο χαμηλές από τις σημερινές. Απλά το χουβαρντάδικο κράτος τους είπε, ρε παίδες, πληρώσατε Α για να πάρετε Β, αλλά ξέρετε, εγώ θα σας δωσω 10Β, ετσι γιατί είστε μάγκες. Και αρχισε να δίνει, παρε κόσμε. Κάποια στιγμή όμως τελείωσαν τα ψέμματα, και τώρα οχι Β ουτε Β/2 δεν μπορεί να δίνονται. Γιατί οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Ηλικια συνταξιοδότησης, ποσοστο αναπλήρωσης, αναλογία εργαζόμενων προς συνταξιούχους, αναλογία συντάξεων προς ΑΕΠ (παραγωγικότητα) -- σε ολα τα μεγέθη η Ελλάδα είναι απο τις πιο γενναιόδωρες χώρες στην Ευρώπη (στον κόσμο).

Να θυμίσω ότι το 2012 η Ελλάδα είχε ποσοστό αναπλήρωσης 80% ! Ποιά άλλη χώρα της ΕΕ είχε τέτοιο ποσοστπό αναπλήρωσης ; Απάντηση: ΚΑΜΜΙΑ !

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το θέμα είναι, αν εγώ καταβάλλω 700 ευρώ το μήνα για ασφαλιστικές κρατήσεις για 40 χρόνια, στα 67 μου που θα βγω στη σύνταξη, θα πρέπει να παίρνω 500 ευρώ το μήνα σύνταξη για τα υπόλοιπα 20 χρόνια ζωής που μου απομένουν? Θα πρέπει να παίρνω 700 ευρώ το μήνα?
Κατ' αρχην, ειναι απόλυτα σωστο οι συντάξεις να αναπροσαρμοστούν αναλογικά με τις εισφορές του καθενός. Αλλα αντε βρες τι ακριβως εισφορες εχει ο καθένας, ποτε βγηκε στη συνταξη και τι λεφτα εχει παρει μεχρι τωρα.

Εδω μεχρι προσφατα δεν ξέραμε καλα καλά ΠΟΣΟΙ συνταξιουχοι (ζωντανοι έ;) υπηρχαν.

Οπότε η κατάσταση θα αλλάξει σταδιακά προς ένα κεφαλοποιητικό σύστημα, αλλά αυτό θα γίνει σε βάθος 10-15 χρόνων, ακριβώς για να αποφύγουμε μία τέτοια ισοπέδωση όλων στην Ενιαία Εθνική Σύνταξη (700€ είχε προτείνει ο Μάνος αλλά αμφιβάλλω αν το κράτος μπορεί να δώσει τέτοια σύνταξη σε όλους πλέον), καθώς δεν μπορούν να υπολογιστούν οι εισφορές καθενός με δραχμή, πληθωρισμό κτλ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η ένστασή μου λοιπόν είναι, ότι ακόμα και αυτοί που σήμερα παίρνουν 2.500 ευρώ το μήνα συντάξιμες αποδοχές, μην είμαστε και τόσο σίγουροι ότι δεν έχουν καταβάλλει τα χρήματα αυτά που τους επιστρέφονται πλέον πίσω. Απλά είναι δύσκολο να γίνει η παραπάνω αντιστοίχιση, λόγω του ότι από την μία υπήρχαν καταβολές ασφαλιστικών εισφορών σε πληθωριστική δραχμή για πολλά χρόνια και αποδοχές σε ευρώ σήμερα.
Ουσιαστικά κανένας στην Ελλάδα δεν έχει πληρώσει αρκετές εισφορές που να δικαιουται τη σύνταξη που παίρνει (αυτό βεβαια συμβαινει σε πολλές δυτικές χωρες, αλλά δεν ειναι οι αλλες χωρες με χρεωκοπημενη οικονομια και ασφαλιστικο).
Τίτλος: Απ: Συντάξεις και κοινωνική αδικία.
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 21 Νοεμβρίου 2015, 12:19:22
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ουσιαστικά κανένας στην Ελλάδα δεν έχει πληρώσει αρκετές εισφορές που να δικαιουται τη σύνταξη που παίρνει (αυτό βεβαια συμβαινει σε πολλές δυτικές χωρες, αλλά δεν ειναι οι αλλες χωρες με χρεωκοπημενη οικονομια και ασφαλιστικο).
Επειδή είμαι από ναυτικό νησί, με πατέρα και πολλούς συγγενείς ναυτικούς, να επισημάνω ότι οι μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές ενός καπετάνιου είναι 1500 ευρώ από τον ίδιο κι άλλα τόσα από τον πλοιοκτήτη. Κι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με λογιστικές εγγραφές τουλάχιστον από τη μεριά του ναυτικού. (Ο εφοπλιστής μπορεί να τα συμψηφίζει με τα θαλασσοδάνειά του!)
Το ότι ο καπετάνιος παίρνει μισθό 8 ή 10 χιλιάδες το μήνα δεν αποτελεί αντεπιχείρημα για τις υψηλές - σε απόλυτο αριθμό κι όχι ως ποσοστό- ασφαλιστικές εισφορές και την λογική προσδοκία του να έχει σύνταξη τουλάχιστον 2 χιλιάδες ευρώ. Όμως ο σημερινός ναυτικός με τις ασφαλιστικές του εισφορές προσπαθεί να καλύψει τις πετσοκομένες συντάξεις 4-5 συνταξιούχων ναυτικών, γιατί κάποιοι φαλήρισαν ένα ασφαλιστικό ταμείο (ΝΑΤ) που τη χρυσή εποχή του ναυτικού επαγγέλματος δεν ήξερε, κυριολεκτικά, τι να κάνει τα αποθεματικά του, ώσπου βρέθηκαν οι "ειδικοί" και το "τακτοποίησαν".

Κάτι ανάλογο, και χειρότερο, γίνεται με το ΤΣΑΥ, με το παράδοξο στην περίπτωσή του να είναι ότι για δεκαετίες διατηρεί ιδανική αναλογία εργαζομένων/συνταξιούχων.
Τίτλος: Απ: Συντάξεις και κοινωνική αδικία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 21 Νοεμβρίου 2015, 14:03:23
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Επειδή είμαι από ναυτικό νησί, με πατέρα και πολλούς συγγενείς ναυτικούς, να επισημάνω ότι οι μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές ενός καπετάνιου είναι 1500 ευρώ από τον ίδιο κι άλλα τόσα από τον πλοιοκτήτη. Κι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με λογιστικές εγγραφές τουλάχιστον από τη μεριά του ναυτικού. (Ο εφοπλιστής μπορεί να τα συμψηφίζει με τα θαλασσοδάνειά του!)
Το ότι ο καπετάνιος παίρνει μισθό 8 ή 10 χιλιάδες το μήνα δεν αποτελεί αντεπιχείρημα για τις υψηλές - σε απόλυτο αριθμό κι όχι ως ποσοστό- ασφαλιστικές εισφορές και την λογική προσδοκία του να έχει σύνταξη τουλάχιστον 2 χιλιάδες ευρώ. Όμως ο σημερινός ναυτικός με τις ασφαλιστικές του εισφορές προσπαθεί να καλύψει τις πετσοκομένες συντάξεις 4-5 συνταξιούχων ναυτικών, γιατί κάποιοι φαλήρισαν ένα ασφαλιστικό ταμείο (ΝΑΤ) που τη χρυσή εποχή του ναυτικού επαγγέλματος δεν ήξερε, κυριολεκτικά, τι να κάνει τα αποθεματικά του, ώσπου βρέθηκαν οι "ειδικοί" και το "τακτοποίησαν".

Κάτι ανάλογο, και χειρότερο, γίνεται με το ΤΣΑΥ, με το παράδοξο στην περίπτωσή του να είναι ότι για δεκαετίες διατηρεί ιδανική αναλογία εργαζομένων/συνταξιούχων.
Συμφωνώ.
Ήταν γενίκευση αυτό που έγραψα παραπάνω, αλλά αφορά κυρίως τους συνταξιούχους του Δημόσιου (στενό κι ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, αστυνομικούς, στρατιωτικούς κτλ.)

Η επωδός τους είναι "τα δούλεψα, μου έκαναν κρατήσεις". Ε , δεν τα δούλεψες ρε φίλε, γιατί μαζικές συνταξιοδοτήσεις υγιών 50άρηδων με 80-100 χιλιάρικα εφάπαξ κάνενα ασφαλιστικό σύστημα δεν παρέχει κι ούτε αντέχει.
Αν θέλετε τα βάζουμε κάτω να τα υπολογίσουμε, ακόμα κι με βάση τις λογιστικές εγγραφές, σύνταξη για... 30 χρόνια, κανείς δεν θα έπρεπε να παίρνει.

Πραγματικές ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μηχανικοί, οι γιατροί, οι δικηγόροι κτλ. οι οποίοι όμως βγαίνουν στην σύνταξη κι 10-15 χρόνια αργότερα σε σχέση με τους Δημόσιους που έβγαναν κατά μέσο όρο στα 52.
Γνωρίζετε συνάδελφο να συνταξιοδοτείται στα 50 ; Εγώ όχι. Για πολλούς δε ακριβώς τα 50 θεωρούνται η καλύτερη ηλικία για να δουλέψουν, καθώς γίνονται Διευθυντές, οι χειρουργοί ωριμάζουν χειρουργικα κτλ.

Οπότε, ναι, είναι απορίας άξιο πως φαλήρισε το ΤΣΑΥ, το ΝΑΤ, απ΄την στιγμή που έχουν πολύ καλή αναλογία συνταξιούχων/εργαζόμενων κι οι ασφαλισμένοι έβγαιναν στην σύνταξη στα 65.

Τίτλος: Απ: Συντάξεις και κοινωνική αδικία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 3 Μαρτίου 2016, 19:05:30
Με βάση το συγκεκριμένο δημοσιεύμα http://www.capital.gr/story/3109016:

Παράθεση
Ένας μέσος συνταξιούχος της ΔΕΗ, λαμβάνει κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ (σ.σ. ΤΑΠ –ΔΕΗ που έχει ενταχθεί στο ΙΚΑ) 1373 ευρώ και επικουρική σύνταξη από το ΤΕΑΠ ΔΕΗ –ΕΤΕΑ ύψους 243 ευρώ. Άρα το άθροισμα των αποδοχών του μέσου συνταξιούχου της ΔΕΗ από τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται σε 1616 και, συνεπώς, είναι κατά  416 ευρώ ή 25% μεγαλύτερες από τα 1200 ευρώ.

Σε μια χώρα που το 1/3 του ενεργού πληθυσμού είναι ΑΝΕΡΓΟΙ κάποιες χιλιάδες συνταξιούχοι ΔΕΚΟ εισπράττουν (απ΄τους φόρους μας) 1,600€ σύνταξη.

Μάλιστα.
Τίτλος: Απ: Συντάξεις και κοινωνική αδικία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 6 Μαρτίου 2016, 02:07:13
Παράθεση
Είναι η σύνταξη ανόητε!

Κυριακή 06 Μαρτίου 2016, 00:03

Του Θόδωρου Τόνα*

Εδώ και δεκαετίες ήταν γνωστό ότι οι οικονομικοί δείκτες της χώρας ήταν πολύ κακοί. Το αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής, που ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις για χρόνια, ήταν αρνητικό. Ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο, στα δημόσια ταμεία, στα ασφαλιστικά ταμεία, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας κλπ. Όλα εδώ και δεκαετίες έδειχναν ότι η χώρα οδηγούνταν στην αποτυχία, καθώς παρήγαγε όλο και λιγότερο πλούτο και κατά συνέπεια γινόταν όλο και πιο αδύναμη.

Και τι κάναμε γι αυτό, τίποτα. Κάθε φορά ρίχναμε την μπάλα στην κερκίδα και κλείναμε τις τρύπες με δανεικά. Όλες οι κυβερνήσεις παρακινούμενες από την πλειοψηφία των πολιτών, ανεξαρτήτως ιδεολογίας και ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, αρνούνταν να προβούν σε μέτρα, που θα οδηγούσαν σε εξυγίανση των οικονομικών δεικτών. Μάλιστα αυτό το έκαναν επικαλούμενες την προστασία των αδυνάτων, την προστασία του κοινωνικού κράτους, τα δικαιώματα του λαού (κεκτημένα). Κανένα όμως δικαίωμα και καμία κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να προστατευθεί αν δεν το επιτρέπουν τα οικονομικά δεδομένα.

Και φτάνουμε στην αποτυχία, που συμπαρέσυρε την οικονομία της χώρας στην μεγαλύτερη ίσως κρίση μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.

Την αδυναμία δημιουργίας ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος. Αν χρειαζόταν να προσδιορίσουμε, ποιος ήταν τις τελευταίες δεκαετίες ο πιο δημοφιλής στόχος του μέσου πολίτη αυτής της χώρα, αυτός συνοψίζεται σε μία λέξη “ΣΥΝΤΑΞΗ”. Δηλαδή την κατάσταση αυτή, που ενώ δεν εργάζεσαι η κοινωνία σου καλύπτει τις βιοτικές ανάγκες. Και ενώ η σύνταξη υπό κανονικές συνθήκες είναι συνδεδεμένη με δυσάρεστες καταστάσεις, όπως το γήρας, την ασθένεια και γενικά την έλλειψη ικανότητας για εργασία, στην χώρα μας η σύνταξη αποτελούσε για κάποιους έναν εναλλακτικό τρόπο εύκολου πλουτισμού. Δημιουργήσαμε προνομιούχες κατηγορίες συνταξιούχων, που λάμβαναν σύνταξη χωρίς να συντρέχει καμία από τις δύο προϋποθέσεις, καθώς δεν ήταν γέροι ούτε ασθενείς ούτε ανίκανοι προς εργασία. Επιπλέον συνταξιούχοι συγκεκριμένων κλάδων πετύχαιναν υπεραποδόσεις, καθώς λάμβαναν ποσά πολλαπλάσια αυτών που είχαν καταβάλλει κατά την διάρκεια του εργασιακού τους βίου με την μορφή των ασφαλιστικών εισφορών.

Για να στηριχτεί αυτό το ασφαλιστικό σύστημα απορρόφησε τεράστια ποσά από τα εισοδήματα των πολιτών και των επιχειρήσεων, τόσο με την μορφή των φόρων, όσο και με την μορφή των ασφαλιστικών εισφορών επαγγελματιών, εργαζομένων και επιχειρήσεων. Απόλυτος στόχος της πλειοψηφίας των πολιτών αυτής της χώρας έγινε η ένταξή τους στην προνομιούχα κοινωνική ομάδα των συνταξιούχων των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων. Ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών εργαζόταν όχι για να πλουτίσουν από την εργασία τους, αλλά για να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο και να ενταχθούν μια ώρα αρχύτερα στην ευγενή τάξη των συνταξιούχων. Και συνεχώς πίεζαν του πολιτικούς για να τους δώσουν το δικαίωμα να πετύχουν τον στόχο τους νωρίτερα και με μεγαλύτερα ποσά συντάξεων, αδιαφορώντας από που θα προέρχονταν τα ποσά αυτά. Η εργασία ήταν απλά το μέσο για να φτάσουν στον σκοπό που ήταν η σύνταξη, το εφάπαξ, τα επιδόματα. Με τον τρόπο αυτό μεταφέρονταν συνεχώς περισσότερα χρήματα από τις αμοιβές των εργαζόμενων και τα κέρδη των επιχειρήσεων, στους μη εργαζόμενους επιβαρύνοντας ταυτόχρονα το κόστος παραγωγής του κάθε προϊόντος και της κάθε υπηρεσίας. Και λέω μεταφέρονταν γιατί τα χρήματα, που επί δεκαετίες λάμβαναν οι περισσότεροι συνταξιούχοι, ήταν συνολικά πολύ περισσότερα από αυτά που οι ίδιοι συνεισέφεραν κατά τον εργασιακό τους βίο. Αυτή όμως η πολιτικής που αφαιρούσε συνεχώς χρήματα από τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, που συμμετείχαν στην παραγωγή πλούτου για να τα δώσει στους άεργους - συνταξιούχους που δεν συμμετείχαν στην παραγωγική διαδικασία  και ειδικότερα σε κάποιες προνομιούχες κατηγορίες αυτών (ΔΕΚΟ, Τράπεζες, στρατιωτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι κλπ), έκανε λιγότερο ελκυστική την εργασία και τις επενδύσεις, αφού οι αποδόσεις της εργασίας ήταν μικρές σε σχέση με αυτές που αποκόμιζε κάποιος με την σύνταξη. Τελικά η κατάσταση αυτή λειτούργησε ως αντικίνητρο για την εργασία και για τις επενδύσεις.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αποτελούσε απλά ένα άλλο μοντέλο ανακατανομής του πλούτου που παρήγαγε η κοινωνία, προς όφελος μίας κατά γενική παραδοχή αδύναμης κοινωνικής ομάδας που έχρηζε προστασίας, όσους δηλαδή είχαν ολοκληρώσει (σύμφωνα με το νόμο πάντα και όχι σύμφωνα με την σωματική και πνευματική εργασιακή ικανότητα) τον εργασιακό τους βίο. Όταν όμως στόχος κάθε πολίτη αυτής της χώρας ήταν η σύνταξη – αεργία και όχι η  εργασία και η παραγωγή πλούτου, αυτομάτως αυτό το μοντέλο οδήγησε σε κατάρρευση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Δύο οικονομικούς δείκτες που ποτέ δεν λάβαμε υπόψη μας σε αυτή τη χώρα, γιατί πιστεύαμε ότι όλα στο τέλος είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και διαπραγμάτευσης.

Είναι άραγε κοινωνικά δίκαιο, σε μία χώρα όπου ο κατώτατος μισθός του εργαζόμενου είναι περίπου 550€ και η ανεργία στο 25%, να υπάρχουν συντάξεις με την εγγύηση του κράτους που φτάνουν τα 4.000€ και εφάπαξ 100.000€; Είναι βιώσιμο σε μία χώρα οι ασφαλιστικές εισφορές σε ετήσια βάση να καλύπτουν μόνο το 1/2 του ποσού των ετησίως καταβαλλομένων συντάξεων και η αναλογία συνταξιούχων προς εργαζόμενους να είναι 1/1;  Είναι φυσιολογικό για μία χώρα το ⅓ του πληθυσμού της να είναι συνταξιούχοι; Από μόνο του αυτό το τελευταίο νούμερο κάτι λέει, γιατί άραγε να θέλουν τόσοι πολλοί να γίνουν τόσο νωρίς συνταξιούχοι; Το πιο άδικο όμως είναι ότι για τις περισσότερες από αυτές τις συντάξεις οι δικαιούχοι δεν πλήρωσαν τις εισφορές που αναλογούν, και τη διαφορά καλούνται να την καλύψουν άλλοι, καθώς είτε τα ταμεία κατέφυγαν σε δανεισμό, είτε ζητούσαν και ζητούν συνεχώς περισσότερες εισφορές από τους σημερινούς εργαζόμενους. Βέβαια εδώ κάποιος μπορεί να πει ότι εν μέρει το πρόβλημα οφείλεται στην γήρανση του πληθυσμού. Ακριβώς για τον λόγο αυτό όμως οι προϋποθέσεις εξόδου στην  σύνταξη θα έπρεπε εδώ και χρόνια να είναι πιο αυστηρές.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι στρεβλό, επειδή με τον τρόπο που είναι δομημένο, λειτουργεί ως αντικίνητρο για την απασχόληση και επιδεινώνει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και αυτό πρέπει ν’ αλλάξει ριζικά το συντομότερο δυνατό δίνοντας κίνητρα για εργασία και όχι για συνταξιοδότηση, αν θέλουμε κάποια στιγμή να βγούμε από την πολυετή κρίση  που μαστίζει την χώρα.

*Ο κ. Θ. Τόνας είναι Δικηγόρος
Πηγή: http://www.liberal.gr/arthro/36373/apopsi/arthra/einai-i-suntaxi-anoite.html

Ακριβώς όπως τα λέει είναι.
Για δεκαετίες το όνειρο των περισσότερων, κι βασικά όσων "τρούπωναν" στο Δημόσιο είναι η ταχύτερη έξοδος στην σύνταξη κι η συντήρησή τους απ΄τους άλλους, αυτούς που ακόμη εργάζονταν, μιας κι οι εισφορές που κατέβαλλαν ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΜΙΑ δεν έφταναν για 30 κι 40 χρόνια αραλίκι.

Πρόσφατα, σε θυγατρική του ΟΤΕ έκαναν πρόταση σε γνωστή μου για εθελουσία.
Μιλάμε για άτομο μόλις 45 χρονών, κι ποσό 80 ή 100 χιλιάρικα (δεν θυμάμαι ακριβώς).

Αυτή την κυρία ποιός θα την συντηρεί για τα επόμενα 35 χρόνια ; Σε ποιά άλλη χώρα του πολιτισμένου κόσμου υπάρχει ΥΓΙΗΣ συνταξιούχος ετών 45 ;

Ας μην γελιόμαστε, δεν φταίει ο Τσίπρας και γι' αυτό. Οι περισσότερες πρόωρες συντάξεις τα τελευταία χρόνια εδόθησαν επί Σαμαρά.
Αυτού του μεγάλου "μεταρρυθμιστή" που τόσα ήθελε να κάνει, αλλά φευ, δεν τον άφησαν...