Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

ΠΦΥ -Εκπαίδευση => Συνέδρια - Εκπαιδευτικές συναντήσεις => Μήνυμα ξεκίνησε από: anastasios theodoridis στις 12 Οκτωβρίου 2012, 02:27:02

Τίτλος: Αντιδράσεις κατά ΕΟΦ για τα ιατρικά συνέδρια
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 12 Οκτωβρίου 2012, 02:27:02
Tην αντίθεσή του στο νέο καθεστώς που επιθυμεί να επιβάλει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), σε ό,τι αφορά την κάλυψη από φαρμακευτικές εταιρείες εξόδων συμμετοχών των ιατρών σε συνέδρια και επιστημονικές εκδηλώσεις εσωτερικού και εξωτερικού, εκφράζει ο Σύνδεσμος Eλλήνων Επαγγελματικών Οργανωτών Συνεδρίων.

Ο Σύνδεσμος έχει αποστείλει σε επιστημονικές ενώσεις σχετική επιστολή, ενώ πραγματοποίησε και έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. παρουσία εκπροσώπων των εταιρειών - μελών του με αντικείμενο συζήτησης το εν λόγω θέμα. Ο Σύνδεσμος αντιδρά στους περιορισμούς που θέλει να επιβάλει ο ΕΟΦ σε ό,τι αφορά τα όρια επιχορήγησης από φαρμακευτικές εταιρείες για τη συμμετοχή ιατρών σε συνέδρια που έχουν έγκριση από αυτόν. Επίσης, εκτιμά ότι οι περιορισμοί αυτοί θα πλήξουν τον συνεδριακό τουρισμό και θα προκαλέσουν απώλεια ΦΠΑ για το ελληνικό Δημόσιο. Παράλληλα σημειώνει ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχοι περιορισμοί σε χώρες του εξωτερικού. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, ο ετήσιος αριθμός που ένας ιατρός θα μπορεί να επιχορηγηθεί από φαρμακευτικές εταιρείες για τη συμμετοχή του σε συνέδριο ή επιστημονική εκδήλωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3 στο εσωτερικό και το 1 στο εξωτερικό. Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου ένας ιατρός συμμετέχει ενεργά στο συνέδριο ως ομιλητής, πρόεδρος, μέλος της οργανωτικής επιτροπής κ.λπ. Η δαπάνη που μπορεί να καλύψει φαρμακευτική εταιρεία αφορά αποκλειστικά μετακίνηση, εγγραφή, διαμονή και διατροφή. Ορίζεται ανώτατο όριο ημερήσιας κάλυψης εξόδων από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ανά ημέρα διανυκτέρευσης ή επιστροφής μετά τις 18.00 για διαμονή και διατροφή ορίζονται τα 250 ευρώ και ανώτατο όριο κόστους εγγραφής τα 200 ευρώ πλέον εξόδων μετακίνησης ανά συμμετέχοντα. Στο εξωτερικό, για διαμονή και διανυκτέρευση ορίζοντται ως ανώτατο όριο τα 400 ευρώ. Η υποστήριξη συνεδρίων από φαρμακευτικές εταιρείες που οργανώνονται στο εσωτερικό με την έγκριση του ΕΟΦ, με εκθετήρια, δορυφορικά συμπόσια, διαλέξεις, διαφημίσεις, καθώς και η γενική επιχορήγησή τους, δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν ανά φαρμακευτική ορισμένα όρια. Για τα παγκόσμια και πανευρωπαϊκά συνέδρια το όριο είναι 30.000 ευρώ, για τα πανελλήνια συνέδρια τα 15.000 ευρώ και για τα λοιπά συνέδρια τα 5.000 ευρώ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_11/10/2012_498244
Τίτλος: Απ: Αντιδράσεις κατά ΕΟΦ για τα ιατρικά συνέδρια
Αποστολή από: Harper στις 12 Οκτωβρίου 2012, 09:36:28
Κι όμως...ο ιατρο-συνεδριο-τουρισμος  είναι μια πραξη ιδιοτελης και αμφιδρομη και δεν ειναι δυσκολο να αντιληφθει κανεις τις υποχρεωσεις που πηγαζουν απο αυτη τη δοσοληψια και ποιος τελικα "πληρωνει τη νυφη".

Σε μια στιγμη που ΟΛΑ καταρρεουν γυρω μας και όπου ακομη και το τελευταιο ευρω μετραει ειναι καλο να μπουν κάποια ορια.Μπορει τα εσοδα οσων ασχολουνται με συνεδρια και ιατροτουρισμο να μειωνονται αλλά δεν μπορει στο ονομα της ευημεριας κάποιων κλάδων να την "πληρωνουν" εν τελει οι ασφαλισμενοι και το κρατος-ταμεια.
Εξάλλου ο αριθμος συνεδριων που επιτρεπει ο ΕΟΦ ,δηλ 3 στο εσωτερικο και 1 το εξωτερικο ειναι υπεραρκετες για καποιον συναδελφο που θελει να φρεσκαρει τις γνωσεις του ή να τις εμπλουτισει.Αλλά οταν με το προσχημα της εκπαιδευσης κάποιοι επιδιδονται σε τακτικοτατα ταξιδακια αναψυχης-και δεν ειναι σπάνιο φαινομενο-τότε χανουμε το μετρο και την ουσια.

Ας καταλαβουμε ΟΛΟΙ πως το παρτυ τελειωσε και ας φτασει το μαχαιρι στο κοκκαλο!Αλλά σε ΚΑΘΕ κοκκαλο και οχι επιλεκτικα στους αδυναμους.
Αν δεν μπουν δραστικα μετρα αποθάρρυνσης της υπερ/κατευθυνομενης συνταγογραφησης όλα οσα επαγγελιζονται ανωθεν ειναι ημιμετρα.
Αν θες λοιπον να σκοτωσεις το "τερας" της υπερσυνταγογραφησης δεν αρκει να του κοψεις τα χερια,πρεπει να του κοψεις το κεφαλι!

Ιδου λοιπον "πεδιον δοξης λαμπρον" για ενα κυβερνητικο σχημα που καλειται να αποδειξει για μια ακομη φορα αν ειναι καρικατουρα και φερεφωνο ή εντιμο και αποφασισμενο.