Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Θέματα Εργασίας => Εργασία στον ιδιωτικό τομέα (αυτοαπασχόληση) => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 12 Ιουλίου 2016, 07:46:38

Τίτλος: Αλαλούμ με τις φορολογικές δηλώσεις των φυσικοθεραπευτών ( και όχι μόνο)
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 12 Ιουλίου 2016, 07:46:38
Το πρόβλημα δεν ισχύει μόνο για του Φυσικοθεραπευτές που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ αλλά και με τους Ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.

11/07/2016

Αφορά τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ

Εκπνέει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και οι φορολογούμενοι -μέλη του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ- αντιμετωπίζουν την «δαμόκλειο σπάθη» του ελέγχου από τις εφορίες. Όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, αυτό συμβαίνει διότι:

- Με το άρθρο 8 (Νόμος 4172/2013)  «Χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξής του».
Αυτός ο Νόμος τροποποίησε το άρθρο 6 του Νόμου 3842/2010 που προέβλεπε «Κατ' εξαίρεση, για τους ελεύθερους επαγγελματίες που αποκτούν εισόδημα από  παροχή υπηρεσιών στο Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, χρόνος κτήσης του εισοδήματός τους θεωρείται ο χρόνος είσπραξής του».
Εφαρμόζοντας το ισχύον καθεστώς, ο ΕΟΠΥΥ απαιτεί την προσκόμιση τιμολογίων με την κατάθεση των μηνιαίων υποβολών και όχι με την εκκαθάριση.

- Σύμφωνα με το άρθρο 100 του Νόμου 4172/2013 «ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δύναται  να συμψηφίζει το παραπάνω ποσό (rebate & clawback ) με ισόποση οφειλή του προς τους αναφερόμενους στην προηγούμενη παράγραφο ιδιώτες παρόχους για την παροχή από αυτούς προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. υπηρεσιών υγείας».

Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εκδίδει κάθε έτος την βεβαίωση παρακράτησης φόρου για τις καταβαλλόμενες αμοιβές σε συμβεβλημένους παρόχους, λόγω όμως των παραπάνω δύο Νόμων, στην βεβαίωση περιλαμβάνονται καταβαλλόμενα ποσά που έχουν φορολογηθεί το προηγούμενο έτος (2014) καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς τους σε επόμενη χρήση.
Επίσης - σημειώνουν οι φυσικοθεραπευτές - περιλαμβάνονται «εικονικές» πληρωμές για υποβολές μηνών που χρησιμοποιήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ για να συμψηφιστεί το rebate και το clawback (οι επιστροφές λόγω υπέρβασης προϋπολογισμού).

«Τα καταβαλλόμενα ποσά για τον προσδιορισμό του παρακρατηθέντα φόρου και ο καταβαλλόμενος φόρος, ανεβαίνουν στο taxis, που όμως  εκτός από τον παρακρατηθέν ποσό  φόρου, υπολογίζονται από το σύστημα και σαν έσοδα 2015. Ο πάροχος μέσα στο έτος 2015 εξέδωσε τα οποιαδήποτε φορολογικά στοιχεία (είτε σε ΕΟΠΥΥ ,είτε σε ιδιώτες) και αυτά προστιθέμενα προσδιορίζουν τον τζίρο του 2015. Αν στο taxis τα δηλωθέντα έσοδα (τζίρος) υπολείπεται από τα συνολικά καταβαλλόμενα ποσά το 2015, από τον ΕΟΠΥΥ, τότε ο φορολογούμενος καλείται για έλεγχο», αναφέρουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΣΦ κ. Πέτρο Λυμπερίδη, αυτό περά από το ότι προκαλεί τεράστια ταλαιπωρία σε χιλιάδες ασφαλισμένους, έχει και σαν αποτέλεσμα την άνευ λόγου κατανάλωση εργατοωρών από τον πολύτιμο χρόνο των υπαλλήλων. «Μοναδική λύση είναι η αποσύνδεση της σύγκρισης και της συμβατότητας του συνολικού εισπραχθέντος ποσού από τον ΕΟΠΥΥ (για το έτος 2015), με τα συνολικά δηλωθέντα έσοδα χρήσης 2015».
Οι φυσικοθεραπευτές καλούν το υπουργείο Οικονομικών να σκύψει στο πρόβλημα, έστω και την ύστατη στιγμή.


http://www.tovima.gr/society/article/?aid=814440
Τίτλος: Απ: Αλαλούμ με τις φορολογικές δηλώσεις των φυσικοθεραπευτών ( και όχι μόνο)
Αποστολή από: Xouzouris στις 13 Ιουλίου 2016, 13:39:30
Το κλειδι βρισκεται στην ερμηνεια του νομου. Η ερμηνεια του «Χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξής του» που δινει ο ΕΟΠΥΥ ειναι η παροχη της υπηρεσιας. Θα μπορουσε, παντα βασει του ιδιου νομου, να ειναι η ημερομηνια οριστικοποιησης της πληρωμης. Οποτε, οπως πριν, να ζητανε τιμολογια οποτε ζητανε και φορολογικες ενημεροτητες.

Η ερμηνεια αυτη βεβαια κατα τη γνωμη μου γεννα και ενα παραδοξο που θα ηταν μια καλη βαση διεκδικησης:

Εαν ο "χρονος κτησης ειναι ο χρονος που απεκτηθη το δικαιωμα εισπραξης" που, με τη σειρα του, ειναι ο χρονος παροχης της υπηρεσιας, τοτε:

- γιατι θα πρεπει να ειμαι φορολογικα ενημερος οταν αποφασισουν να με πληρωσουν και οχι οταν παρειχα την υπηρεσια;

- το κυριοτερο, γιατι μας λενε οτι δεν μπορουμε να διεκδικησουμε νομικα τα οφειλομενα 10% του 2015 επειδη δεν εχουν εκκαθαριστει και, αρα δεν μπορουν να θεωρηθουν ληξιπροθεσμα και απαιτητα; Αφου εχω αποκτησει το δικαιωμα εισπραξης τους οταν παρειχα την υπηρεσια και εχω τιμολογησει (και φορολογηθει) με βαση αυτη την παραδοχη!!!