Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

ΠΦΥ -Εκπαίδευση => Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 12 Απριλίου 2012, 17:09:10

Τίτλος: Τιμή Κάθαρσης Κρεατινίνης, Βαθμός Νεφρικής Ανεπάρκειας και Μετφορμίνη.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 12 Απριλίου 2012, 17:09:10
Επισυνάπτω σε αρχείο pdf, πίνακα που δείχνει τον βαθμό νεφρικής ανεπάρκειας σε σχέση με την τιμή της κάθαρσης κρεατινίνης.

Δείχνει επίσης από ποιες τιμές κάθαρσης κρεατινίνης και πάνω μπορεί να χορηγήσει κανείς μετφορμίνη.

Τον πίνακα αυτό τον διανέμει ο τοπικός φαρμακευτικός αντιπρόσωπος που προωθεί το Glucofree/Glucoplus.

Έστειλα τον πίνακα αυτόν σε ένα φίλο μου ειδικό νεφρολόγο τον Θόδωρο τον Πλιακογιάννη που τον εκτιμώ ιδιαίτερα όχι μόνο για το ήθος του αλλά και για τις γνώσεις του, και να οι παρατηρήσεις του:

Ο πίνακας εντάξει είναι, όμως θα πρέπει, προκειμένου να δοθεί μετφορμίνη σε ασθενή με κάθαρση κοντά στο 45 ml/min. να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες.

Πρώτον αν υπάρχει τάση για μεταβολική οξέωση (πχ σωληναριακές βλάβες που να δημιουργούν νεφρική σωληναριακή οξέωση), φάρμακα που να προκαλούν οξέωση κλπ.
 
Ακόμη, πόσο σωστά έγινε η συλλογή των ούρων 24ωρου για τον υπολογισμό της κάθαρσης κρεατινίνης, η οποία συχνά υπερεκτιμάται.

Τελικά, καλύτερα να αποφευχθεί τελείως η μετφορμίνη σε καθάρσεις κάτω των 50 ml/min, και, αν χορηγηθεί, να δοθεί σε μικρές δόσεις και με στενή παρακολούθηση του ασθενούς.

Τίτλος: Απ: Τιμή Κάθαρσης Κρεατινίνης, Βαθμός Νεφρικής Ανεπάρκειας και Μετφορμίνη.
Αποστολή από: Μαρία Χόρτη στις 20 Νοεμβρίου 2012, 23:37:26
Σε ημερίδα της ΕΔΕ είχε ειπωθεί ακριβώς το ίδιο, ότι εκτός της κάθαρσης μελετάται και η πιθανοτητα για οξέωση.

Επίσης, σε ασθενή με ΧΝΑ και ClCr<50 αποφευγουμε τη χορήγηση μετφορμίνης, σε ασθενη όμως υπο μετφορμίνη που έχει ρυθμισμένο διαβήτη και αναπτύσσει στην πορεία ΧΝΑ προτάθηκε να μην την διακόψουμε, θα χρειαστει όμως ενδεχόμενη μείωση της δόσης και στενότερη παρακολούθηση του ασθενούς.
Τίτλος: Απ: Τιμή Κάθαρσης Κρεατινίνης, Βαθμός Νεφρικής Ανεπάρκειας και Μετφορμίνη.
Αποστολή από: anastaziogr στις 21 Νοεμβρίου 2012, 12:15:03
Επισυνάπτω έναν ενδιαφέρων κείμενο σχετικά με το θέμα,
στο οποίο γίνεται αναφορά και σύγκριση των κατευθυντήριων οδηγιών διαφόρων διαβητολογικών εταιρειών (Αμερικάνικης, Καναδικής, Βρετανικής κα) σχετικά με τη μετφορμίνη