Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Γενικά => Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο => Μήνυμα ξεκίνησε από: alfie στις 25 Ιανουαρίου 2011, 22:12:16

Τίτλος: Νοµοσχέδιο - επανάσταση στην πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας
Αποστολή από: alfie στις 25 Ιανουαρίου 2011, 22:12:16
Επανάσταση στην πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας φέρνει το σχέδιο για την πρόσβαση όλων των ασφαλισµένων σε ιδιώτες γιατρούς, µε στόχο την αναβάθµισή της. Παράλληλα, ο κοινός «τιµοκατάλογος» σε ό,τι αφορά τις ιατρικές παροχές θα λύσει το πρόβληµα των ασφαλισµένων «δύο ταχυτήτων»… Ειδικότερα και σύµφωνα µε το σχέδιο, υπό τον Εθνικό Οργανισµό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα βρίσκονται στοεξής: τα κέντραυγείας, οιαγροτικοί γιατροί, οι κλάδοι υγείας ΙΚΑ µε τιςµονάδες υγείας του, καθώς και τα νοσοκοµεία βραχείας νοσηλείας του ΙΚΑ, οΟΓΑ, ο ΟΑΕΕ (Οργανισµός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελµατιών) και ο ΟΠΑ∆ (ταµείο δηµοσίων υπαλλήλων).

Παράλληλα, το σχετικό νοµοσχέδιο αφήνει «παραθυράκι»και για την ένταξη επιπλέον νοµικών προσώπων δηµοσίου ήιδιωτικού φορέα που δραστηριοποιούνται στοντοµέα παροχής υγείας.

Ετσι, οι ασφαλισµένοι στον ΕΟΠΥΥ θα έχουν «εισιτήριο διαρκείας» για πρόσβαση στις µονάδες υγείας και τα κέντρα υγείας του Οργανισµού, αλλά και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκοµείων του ΕΣΥγια πρωτοβάθµια φροντίδα. Επίσης, θαµπορούν να επισκέπτονται µε ελεύθερη προσωπική επιλογή ιδιώτες γιατρούς που έχουν πιστοποιηθεί από τον ΕΟΠΥΥ για παροχή υπηρεσιών διάγνωσης. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά στο ΙΚΑ, ενώ και γιατα υπόλοιπα µεγάλα Ταµεία (όπουυπάρχουν και συµβεβληµένοι γιατροί) διευρύνονται πλέον οι επιλογές των ασφαλισµένων.

Ο στόχος τωναρµοδίων είναιδιπλός: εκτός από την ιατρικήκάλυψη χωρίς περιορισµούςεπιχειρείται παράλληλα καιµείωση της λίστας αναµονής στις µονάδεςυγείας του Ταµείου που συχνά είναι τεχνητές, αφού αρκετοί ασφαλισµένοι οδηγούνται αναγκαστικά στα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών.

Οσον αφορά τον τρόπο αµοιβής των γιατρών προβλέπονται τα εξής:

- Το σύνολο των γιατρών που πιστοποιούνται από τον ΕΟΠΥΥ καθίσταται δικαιούχο παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθµιας ιατρικής διάγνωσης. - Οι πιστοποιηµένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δύνανται σε ηµερήσια βάση να παρέχουν υπηρεσίες διάγνωσης µε επίσκεψη στο προσωπικό τουςιατρείο σε 20 το πολύ ασφαλισµένους κάθε µέρα και σε τρεις έως πέντε κατ’ οίκον επισκέψεις.

- Οι πιστοποιηµένοι γιατροί θα λαµβάνουν από τον ΕΟΠΥΥ αποζηµίωση ανά επίσκεψη στο ιατρείο ή την κατ’ οίκον επίσκεψη. Το ύψος της κάλυψης των ασφαλισµένων θα καθορίζεται µε κοινή απόφαση του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Υγείας. Εάν προκύπτει διαφορά στην τιµή, οι ασφαλισµένοι θα τηνπληρώνουν από την τσέπη τους.

Απαραίτητη, ωστόσο, προϋπόθεση για να καλύπτονται οι εργασίες των ιδιωτών γιατρών από τον Εθνικό Οργανισµό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας είναινα υπόκεινται σε έλεγχο. Αυτό σηµαίνει πως πρέπει και αυτοί να δεχθούν να ενταχθούν στο σύστηµα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Με αυτόν τον τρόπο οι αρµόδιες υπηρεσίες θα ελέγχουν αν η συνταγογράφηση συµπίπτει µε τη φαρµακευτική δαπάνη και κατανάλωση, εντοπίζοντας περιπτώσεις σπατάλης.

7.000 είναι οι γιατροί του ΙΚΑ σε ολόκληρη την Ελλάδα
5,52 εκατοµµύρια είναι οι ασφαλισµένοι του ΙΚΑ
50-80 ευρώ κατά µέσο όρο κοστίζει η επίσκεψη σε ιδιώτη παθολόγο
0,7% του ΑΕΠ θα είναι το ποσό της ετήσιας επιχορήγησης του ΕοΠυυ από τον κρατικό προϋπολογισµό, σύµφωνα µε το νοµοσχέδιο για την οργάνωση των Ταµείων υγείας.

Κοινός «τιµοκατάλογος» στις παροχές θα λύσει το θέµα των ασφαλισµένων δύο ταχυτήτων


«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΓΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ

 ςΧΕΔΊΟ «Καλλικράτης» θα εφαρµοστεί και στο ΙΚΑ µε στόχο την πλήρη αποκέντρωση της διοίκησης του Ιδρύµατος, στο πρότυπο των 13 καλλικράτειων» περιφερειών. Το ΙΚΑ στοχεύει και στη µείωση των λειτουργικών εξόδων που θα επιτευχθεί µε την αναστολή λειτουργίας αρκετών παραρτηµάτων. Το σχέδιο προβλέπει ότι θα υπάρχει ένα τοπικό υποκατάστηµα στα όρια κάθε νέου δήµου και µόνο όποιο παράρτηµα έχει τη «δυναµικότητα» να γίνει υποκατάστηµα θα συνεχίσει τη λειτουργία του. αυτό σηµαίνει ότι παραρτήµατα που υπολειτουργούσαν θα συγχωνευθούν µε το υποκατάστηµα και το προσωπικό θα ενισχύσει το υποκατάστηµα.


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4614785

Τίτλος: Απ: Νοµοσχέδιο - επανάσταση στην πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας
Αποστολή από: Gatekeeper στις 25 Ιανουαρίου 2011, 22:19:08
Οι πιστοποιηµένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δύνανται σε ηµερήσια βάση να παρέχουν υπηρεσίες διάγνωσης µε επίσκεψη στο προσωπικό τουςιατρείο σε 20 το πολύ ασφαλισµένους κάθε µέρα και σε τρεις έως πέντε κατ’ οίκον επισκέψεις.  

 ???   ???   Δηλαδή εαν έρθει ο 21ος ασθενής στο ιδιωτικό ιατρείο σου, τι τον κάνεις?

Τίτλος: Απ: Νοµοσχέδιο - επανάσταση στην πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 26 Ιανουαρίου 2011, 10:02:30
Έχουμε κάποιο σχέδιο νόμου ή απλά κουβέντα γίνεται;
Γιατί σαν ιδέα ακούγεται αστεία. Θα ήθελα να ξέρω εάν υπάρχει κάτι χειροπιαστό για συζήτηση πριν εκφράσω άποψη.
Τίτλος: Απ: Νοµοσχέδιο - επανάσταση στην πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας
Αποστολή από: flone στις 28 Ιανουαρίου 2011, 21:41:30
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
???   ???   Δηλαδή εαν έρθει ο 21ος ασθενής στο ιδιωτικό ιατρείο σου, τι τον κάνεις?


"Ανοίγει ορθάνοιχτη η πόρτα στην εργολαβία ιατρικής εργασίας και στη μεσολάβηση εταιρειών – «πολυϊατρείων» που θα συνάπτουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ απασχολώντας γιατρούς σκλάβους των 500 ευρώ τον μήνα. Στην καλύτερη περίπτωση, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα συνάπτονται συμβάσεις μόνο με μεμονωμένους γιατρούς, προβλέπεται σύμβαση «τύπου ΟΑΕΕ» με πενιχρή μηνιαία πάγια αντιμισθία όπως επί λέξει αναφέρει το «3ο επικαιροποιημένο μνημόνιο για την υγεία». Με άλλα λόγια κάθε συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ιατρός θα αναγκάζεται να εξετάζει τεράστιο αριθμό ασφαλισμένων (ΟΑΕΕ + ΟΠΑΔ + ΙΚΑ + κλπ) αμοιβόμενος με τα εξευτελιστικά ψίχουλα που πληρώνει σήμερα ο ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) τους γιατρούς του."

http://arsigr.blogspot.com/2011/01/blog-post_26.html
Τίτλος: Απ: Νοµοσχέδιο - επανάσταση στην πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 29 Ιανουαρίου 2011, 10:31:17
Βασικά, από ότι έχω καταλάβει ξεχωριστό νομοσχέδιο δεν υπάρχει, μιλάμε για το νομοσχέδιο που συζητιέται εδώ Το καινούργιο νομοσχέδιο για την υγεία (http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,2241.0.html). Διορθώστε με εάν κάνω λάθος.

Η συζήτηση που γίνεται επ' αυτού δεν έχει κανένα χειροπιαστό στοιχείο πλην αυτού που έχει κατατεθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση στο ΔΝΤ και όπως αναφέρει ο flone σε αυτό το μήνυμα (http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,2241.msg14981.html#msg14981)

Η αλήθεια είναι ότι ο ΟΑΕΕ πληρώνει τα λιγότερα χρήματα συγκριτικά με άλλα ταμεία, όμως έχει χαρακτηριστικά που άλλα ταμεία δεν έχουν:
α) Δεν έχει συνταξιούχους, οι συνταξιούχοι πάνε στο ΙΚΑ
β) Έχει ως ασφαλισμένους τους ανθρώπους που μέσα στην κοινωνία είναι κινητή διαφήμιση (στόμα με στόμα) για το νέο γιατρό.
γ) Η χρήση υπηρεσιών υγείας που κάνει η πλειοψηφία των ασφαλισμένων του είναι περιστασιακή με αποτέλεσμα να διεκδικούν πρόσθετες υπηρεσίες που δεν καλύπτονται από τον ΟΑΕΕ
Τα παραπάνω αποτελούν πόλο έλξης για ένα ιατρό που ανοίγει ιατρείο και μέχρι να εδραιωθεί στην αντίληψη του κόσμου τα πρώτα χρόνια. Μετά όλοι ξεχνάνε τον ΟΑΕΕ εκτός κι αν συντρέχουν άλλοι λόγοι.

Η προσπάθεια του τμήμα ΙΚΑ πρώην ΤΑΞΥ να προσλάβει γιατρούς με 600 ευρώ έπεσε στο κενό καθώς οι περισσότεροι ιατροί παραιτήθηκαν αμέσως μετά την πρόσληψη τους. Δεν έχω κάτι χειροπιαστό εις γνώση μου που να αφορά το πόσο θα πληρώνει μια σύμβαση ο ΕΟΠΥΥ, και θα ήθελα όποιος έχει κάτι χειροπιαστό να το καταθέσει μαζί με την προέλευση του επώνυμα. Ακόμη και στην συζήτηση που έγινε στον ιατρικό σύλλογο Ηρακλείου, παρουσία μελών του ΔΣ του ΠΙΣ, κανείς δεν θέλησε να πει από που προέρχεται η όποια πληροφορία έστω και ανεπίσημα. Όλοι εκτιμούν με βάση τη λογική τους και την εμπειρία τους σε αυτή τη φάση.

Η αλήθεια είναι ότι η προσπάθεια του ΕΟΠΥΥ είναι μια ευκαιρία για την κυβέρνηση να αποκομίσει το πολιτικό κέρδος ότι έφτιαξε το ΕΣΥ της πρωτοβάθμιας φροντίδας (που δεν υπάρχει σήμερα) συνδυάζοντας δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο. Πιστεύω επίσης, ότι ο ελάχιστος αριθμός ασθενών ανά ιατρό που περιγράφεται είναι καθαρά η διατήρηση του κομματισμού στην υγεία που περιγράφει ο κ. Μόσιαλος. Το ιατρικό κόστος (επίσκεψη, πράξεις) είναι μικρό συγκριτικά με το συνολικό κόστος στην υγεία και είναι στο χέρι της να ορίσει λογικούς και αποδεκτούς κανόνες ώστε να αποκομίσει το μέγιστο πολιτικό κέρδος. Μπορεί κάλλιστα να γυρίσει και εναντίον της όταν από υπο-τιμολόγηση των ιατρικών πράξεων ο ασθενής θα νιώσει ότι απλά η πρωτοβάθμια έγινε πλήρως ιδιωτική και από την τσέπη του.