Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

ΠΦΥ -Εκπαίδευση => Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο => Μήνυμα ξεκίνησε από: tsoukase στις 10 Δεκεμβρίου 2011, 11:47:42

Τίτλος: Ελλειψη του αναντικατάστατου φαρμάκου Saroten
Αποστολή από: tsoukase στις 10 Δεκεμβρίου 2011, 11:47:42
Το σκεύασμα Saroten έχει σχεδόν πλήρη έλλειψη σε όλη την Ελλάδα μετά την διακοπή παραγωγής του από την εταιρεία Alapis. Η ουσία Αμιτρυπτιλινη είναι ένα από τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και λόγω της τεράστιας θεραπευτικής αξίας της χρησιμοποιείται εκτεταμένα μέχρι σήμερα. Αν και δεν χρησιμεύει πια τόσο ως αντικαταθλιπτικό, σε ορισμένες περιπτώσεις νευροπαθητικού πόνου είναι αναντικατάστατη. Τώρα λοιπόν οι χιλιάδες ασθενείς που το λαμβάνουν στην Ελλάδα μένουν χωρίς την πολύτιμη για την ποιότητα ζωής τους αυτή θεραπεία.

Η ιστορία έχει ως εξής:
Αρχικά το σκεύασμα προωθείτο από την εταιρεία Lundbeck η οποία εδώ και αρκετά χρόνια πώλησε τα δικαιώματα παραγωγής και διακίνησης στην Γερολυμάτος. Η τελευταία εξαγοράστηκε προ έτους περίπου από την εταιρεία Alapis. Η φαρμακευτική εταιρεία ήταν τμήμα πολυσχιδούς ομίλου με κορυφή την τράπεζα Proton που περιείχε τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις. Η Proton Bank όμως ήταν υπεύθυνη για "κλοπή" ουσιασικά τμήματος μιας δόσης δανείου του ΔΝΤ προς την ελληνική οικονομία (περί τα 700 εκ ευρώ) με αποτέλεσμα να χρεωθεί το ελληνικό δημόσιο. Στα ΜΜΕ παρουσιάστηκε ως "σωτηρία" της τράπεζας όπου εννοούσαν τη διαφυγή των στελεχών της από τη δικαιοσύνη (μαζί με τα χρήματα). Αποτέλεσμα ήταν όλες οι επιχειρήσεις του ομίλου να μείνουν αδιοίκητες και να σταματήσουν την παραγωγή και λειτουργία τους.
Τίτλος: Απ: Ελλειψη του αναντικατάστατου φαρμάκου Saroten
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 10 Δεκεμβρίου 2011, 12:25:35
Βαγγέλη είναι γεγονός ότι στην χώρα μας παρόλη την οργιαστική πολυφαρμακία υπάρχουν ελλείψεις βασικότατων (και συχνά φθηνών) φαρμάκων.

Οι ελλείψεις αυτές ρίχνουν νερό στον μύλο της ακριβοφαρμακίας
( Μη σαμποτάρετε τα βασικά και φθηνά φάρμακα: http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,474.0.html  ).

Ο ΙΦΕΤ μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων του, έχει αναλάβει να προωθεί στην Ελλάδα βασικά φάρμακα τα οποία καμιά ιδιωτική εταιρεία δεν θέλει να τα εμπορευτεί.

Ίσως θα έπρεπε να ενημερωθεί ο ΙΦΕΤ και για την περίπτωση του Saroten. Τα στοιχεία επικοινωνίας του ΙΦΕΤ: http://www.ifet.gr/communications.htm  
Τίτλος: Απ: Ελλειψη του αναντικατάστατου φαρμάκου Saroten
Αποστολή από: tsoukase στις 10 Δεκεμβρίου 2011, 18:41:43
Προσπάθησα να έλθω σε επικοινωνία με το τμήμα παραγωγής και διάθεσης της εταιρείας Alapis αλλά δεν απαντούσε το τηλέφωνο που μου δόθηκε. Αμεσα θα αναφέρω το πρόβλημα στον ΙΦΕΤ. Σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις φθηνών φαρμάκων γίνεται απευθείας εισαγωγή είτε μέσω ΙΦΕΤ είτε με άλλο τρόπο (πχ Mestinon).
Προς το παρόν οι ανάγκες στην περιοχή μου ικανοποιούνται από τη γείτονα χώρα...
Τίτλος: Απ: Ελλειψη του αναντικατάστατου φαρμάκου Saroten
Αποστολή από: Denominator στις 10 Δεκεμβρίου 2011, 20:44:21
Η κατάσταση αυτή θα είναι ένα διαρκές πρόβλημα από εδώ και πέρα. Εγώ αναγκάστηκα πριν από λίγο καιρό (ντρέπομαι που το λέω) να καταφύγω στο διαδίκτυο αναζητώντας αλβενδαζόλη για μια ασθενή που έπρεπε να λάβει προεγχειρητική αντιπαρασιτική αγωγή.
Τίτλος: Απ: Ελλειψη του αναντικατάστατου φαρμάκου Saroten
Αποστολή από: tasath στις 11 Δεκεμβρίου 2011, 18:18:14
Απλά να προσθέσω ότι δεν είναι μόνο θέμα πτωχευμένων εταιρειών όπως η Alapis.
Κορυφαίες και εύρωστες εταιρείες έχουν θέσει πλαφόν σε πολλά σκευάσματα με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις στην αγορά.
Δυστυχώς, η εμπορική πίστη έχει διαρραγεί απέναντι στη χώρα μας...
Τίτλος: Απ: Ελλειψη του αναντικατάστατου φαρμάκου Saroten
Αποστολή από: tsoukase στις 11 Δεκεμβρίου 2011, 19:27:54
Ευτυχώς η έλλειψη σημαντικών φθηνών φαρμάκων δεν έχει πάρει ουσιαστικές διαστάσεις (αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις χρεωκοπίας εταιρείων). Οι βενζοδιαζεπίνες, που "συγκρατούν" την ελληνική 3η ηλικία και το Lonarid είναι σταθερά διαθέσιμα. Αντίθετα ακριβά φάρμακα αναμένεται να έχουν ελλείψεις. Πολυεθνικές μπορεί να διακόψουν την κυκλοφορία τους στην Ελλάδα λόγω της πολύ χαμηλής τιμής τους που συμπαρασύσει τον ευρωπαικό μέσο όρο. Καλύτερα υψηλότερη τιμή χωρίς τα 10 εκ. άτομα, παρά χαμηλότερη για 380...
Τίτλος: Απ: Ελλειψη του αναντικατάστατου φαρμάκου Saroten
Αποστολή από: flone στις 18 Ιουλίου 2012, 16:40:13
Μπήκε -επιτέλους- στο e-syntagografisi το Stelminal (amitriptyline 10 και 25 mg).
Μέχρι τώρα το γράφαμε "στο χέρι", δεν αναφέρθηκε έλλειψη.
Νομίζω ότι δεν έχει μπει ακόμα στη "θετική λίστα".

http://www.aafp.org/afp/2006/0101/p72.html

Τίτλος: Απ: Ελλειψη του αναντικατάστατου φαρμάκου Saroten
Αποστολή από: tsoukase στις 2 Οκτωβρίου 2012, 10:44:00
Stelminal 10mg δεν υπάρχει, τουλάχιστον στις φαρμακοποθήκες της βορείου Ελλάδος.
Τίτλος: Απ: Ελλειψη του αναντικατάστατου φαρμάκου Saroten
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 20 Φεβρουαρίου 2020, 13:08:00
Ασθενής μου που της ταίριαζαν πολύ καλά τα Stelminal παράγγειλε μέσω Γερμανικού διαδικτυακού φαρμακείου τα Amineurin ( = amitriptylin) 10 mg x 100.

Είναι μικρά μπλε χαπάκια που αν και δεν έχουν χαραγή διχοτόμησης διχοτομούνται αρκετά εύκολα με το μαχαίρι.