Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Γενικά => Νομικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 9 Μαρτίου 2021, 22:29:46

Τίτλος: Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κατά του Covid-19, σε Υγειονομικούς;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Μαρτίου 2021, 22:29:46
09-03-2021

Γηροκομείο Μητρόπολης Ηλείας: Δικαστήριο για τις απολύσεις εργαζομένων λόγω άρνησης εμβολιασμού.

Τι είχε τονίσει ο μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός για την απόφαση της απομάκρυνσης των εργαζομένων - Νομικοί αναφέρουν ότι  εφόσον δεν έχει νομοθετηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του εμβολιασμού, δεν μπορεί η άρνηση του εργαζόμενου να καταλήγει αυτόματα στην απόλυσή του
«Πρόδηλα άκυρη και παράνομη» χαρακτηρίζει η πλευρά του φυσικοθεραπευτή που εργαζόταν σε γηροκομείο της Γαστούνης την απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας να απολυθεί επειδή αρνήθηκε, για δικούς του προσωπικούς λόγους, να εμβολιαστεί.

Η πλευρά του εργαζόμενου υποστηρίζει ότι «εφόσον δεν έχει νομοθετηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του εμβολιασμού κατά της μετάδοσης του COVID-19, δεν μπορεί η άρνηση του εργαζόμενου, οποιασδήποτε ειδικότητας και κατηγορίας να καταλήγει αυτόματα στην απόλυσή του και μάλιστα, κατόπιν εκδικητικής, προειδοποιητικής, εξαναγκαστικής λήψης άδειας αναψυχής, χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου».

Την περασμένη εβδομάδα, ο μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός απέλυσε δύο εργαζόμενους στο Άσυλο Αναπήρων – Γηροκομείον «Παναγία η Καθολική» της Γαστούνης, υπαγόμενο στην Ιερά Μητρόπολης Ηλείας, οι οποίοι αρνήθηκαν να εμβολιαστούν.

Ο σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στις απομακρύνσεις δύο εργαζομένων από το ίδρυμα «Παναγία Καθολική», είχε δηλώσει: «Ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος. Ήδη πρέπει να σου πω ότι απολύσαμε χθες δύο εργαζόμενους από ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως, από το Γηροκομείο "Παναγία η Καθολική" στην Γαστούνη. Τους απολύσαμε γιατί ενώ πήγε το κλιμάκιο να κάνει εμβόλιο αυτοί οι δύο εργαζόμενοι είπαν "εμείς δεν κάνουμε". Τους δώσαμε και 15 μέρες άδεια να πάνε για εμβολιασμό ή σε γιατρό να τους δώσει χαρτί ότι δεν ενδείκνυται εμβολιασμός αλλά οι εργαζόμενοι ήταν ανένδοτοι. "Εγώ δεν το κάνω ό,τι και να γίνει" είπαν. Δυστυχώς τους απολύσαμε για να μην κινδυνεύσει η υγεία των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων και των εργαζομένων».


Σύμφωνα με τον νομικό εκπρόσωπο ενός εξ αυτών, του Αλέξιου Κοροβέση, ο οποίος εργαζόταν με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου στο Γηροκομείο, μετά την άρνησή του να εμβολιαστεί εξαναγκάστηκε στη λήψη 15 ημερών άδειας-απουσίας από την εργασία του. Ταυτόχρονα, και ενώ ευρισκόταν στην εν λόγω άδεια, τού ανακοινώθηκε η απόλυσή του, η οποία και του κοινοποιήθηκε σήμερα, όταν και επέστρεψε στην εργασία του.

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος που χειρίζεται την υπόθεση σημειώνει ότι «Η επίμαχη καταγγελία της σύμβασής του είναι πρόδηλα άκυρη και παράνομη. Ανεξαρτήτως της αναγκαιότητας, κυρίως ηθικής, οι εργαζόμενοι, που παρέχουν υπηρεσία έναντι ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένοι, ασθενείς κ.τ.λ.) να εμβολιάζονται και να συμμετέχουν θετικά στο υπό εξέλιξη πρόγραμμα εμβολιασμού για τη νόσο covid-19, η διενέργεια του σχετικού εμβολιασμού δεν είναι υποχρεωτική νομοθετικά.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί ότι το μέτρο του εμβολιασμού, καθ’ εαυτό, συνιστά σοβαρή μεν παρέμβαση στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και στην ιδιωτική ζωή του ατόμου και δη στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα αυτού, πλην όμως συνταγματικώς ανεκτή, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) ότι προβλέπεται από ειδική νομοθεσία, υιοθετούσα πλήρως τα έγκυρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά, ιατρικά και επιδημιολογικά πορίσματα στον αντίστοιχο τομέα και β) ότι παρέχεται δυνατότητα εξαίρεσης από τον εμβολιασμό σε ειδικές ατομικές περιπτώσεις, για τις οποίες αυτός αντενδείκνυται.

Εφόσον δεν έχει νομοθετηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του εμβολιασμού κατά της μετάδοσης του COVID-19, δεν μπορεί η άρνηση του εργαζόμενου, οποιασδήποτε ειδικότητας και κατηγορίας να καταλήγει αυτόματα στην απόλυσή του και μάλιστα, κατόπιν εκδικητικής, προειδοποιητικής, εξαναγκαστικής λήψης άδειας αναψυχής, χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου. Ο εργαζόμενος που δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα αρνείται τον εμβολιασμό, π.χ. επειδή ανήκει σε μία ευπαθή ομάδα, ή για δικούς ψυχολογικούς ή συνειδησιακούς λόγους, δεν μπορεί να τιμωρείται από τον εργοδότη του με την εσχάτη του μέτρων, δηλαδή την απόλυση.

Αν με αυτό τον τρόπο ξεκινήσει η πρακτική των εργοδοτών, προφανώς θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις εργασιακής ζούγκλας. Εν προκειμένω, θα μπορούσε να προταθεί από τον εργοδότη η αλλαγή καθηκόντων του εργαζόμενου, η τοποθέτηση του σε θέση μη επαφής με το κοινό ή ακόμα και η θέση σε αναστολή – διαθεσιμότητα του εργαζόμενου από την εργασιακή του σύμβαση, χωρίς την πλήρη καταβολή του μισθού του».

https://www.protothema.gr/greece/article/1102809/nomiki-mahi-gia-tin-apolusi-ergazomenon-se-girokomeio-pou-arnoudan-na-emvoliastoun/?fbclid=IwAR2SFN8gwtr6gQ8eTiq6rb1bDJ1d7vano38WMxulEN2E_oycVtnJmrbikR0 (https://www.protothema.gr/greece/article/1102809/nomiki-mahi-gia-tin-apolusi-ergazomenon-se-girokomeio-pou-arnoudan-na-emvoliastoun/?fbclid=IwAR2SFN8gwtr6gQ8eTiq6rb1bDJ1d7vano38WMxulEN2E_oycVtnJmrbikR0)
Τίτλος: Απ: Γηροκομείο Μητρόπολης Ηλείας: Δικαστήριο για τις απολύσεις εργαζομένων λόγω άρνη
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 12 Μαρτίου 2021, 08:31:16
Νομικά μπορεί να έχει δίκιο ο Φυσικοθεραπευτής, επί της ουσίας έχει δίκιο ο Μητροπολίτης.

10/03/2021

http://tv10.gr/ellada/h-proti-apolysi-ergazomenou-stin-ellada-logo-arnisis-emvoliasmou/?fbclid=IwAR3IZbffQy14xRNaXoouRDcXr4SjCvGAttO7HkGqp1ckRaEpD9Tcj4P2QSk (http://tv10.gr/ellada/h-proti-apolysi-ergazomenou-stin-ellada-logo-arnisis-emvoliasmou/?fbclid=IwAR3IZbffQy14xRNaXoouRDcXr4SjCvGAttO7HkGqp1ckRaEpD9Tcj4P2QSk)
Τίτλος: Απ: Γηροκομείο Μητρόπολης Ηλείας: Δικαστήριο για τις απολύσεις εργαζομένων λόγω άρνη
Αποστολή από: md στις 12 Μαρτίου 2021, 12:16:42
Ωστόσο όπως σημειώνει ο εργατολόγος «εν προκειμένω, θα μπορούσε να προταθεί από τον εργοδότη η αλλαγή καθηκόντων του εργαζόμενου, η τοποθέτηση του σε θέση μη επαφής με το κοινό ......


Δηλ.τι θέλει να πει ο εργατολόγος? Οτι ο φ/θ θα μπορούσε να ....φυσικοθεραπεύει ντουλάπες προκειμένου να μην έρθει σε επαφή με τους φιλοξενούμενους ή το κοινό??
Τίτλος: Απ: Γηροκομείο Μητρόπολης Ηλείας: Δικαστήριο για τις απολύσεις εργαζομένων λόγω άρνη
Αποστολή από: Γ Παπαγεωργίου στις 12 Μαρτίου 2021, 15:00:35
Να έδειχνε ο Μητροπολίτης την ίδια ευαισθησία και για τους ιερείς που προέτρεπαν τους αφελείς ηλικιωμένους να μην φορούν μάσκα εντός των ναών γιατί ο κορωνοιός δεν υφίσταται, να τον παραδεχτώ

https://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/patra-kollise-koronoio-o-iereas-pou-xleyaze-tous-pistous-stin-ekklisia-pou-forousan-maska/3230340/ (https://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/patra-kollise-koronoio-o-iereas-pou-xleyaze-tous-pistous-stin-ekklisia-pou-forousan-maska/3230340/)
Τίτλος: Απ: Γηροκομείο Μητρόπολης Ηλείας: Δικαστήριο για τις απολύσεις εργαζομένων λόγω άρνη
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 14 Μαρτίου 2021, 22:06:33
Έχουν τιμωρηθεί, τουλάχιστον στην δικιά μου Μητρόπολη, αλλά όταν μέτρησα τουλάχιστον 5 άτομα σήμερα στην ενορία μου χωρίς μάσκα, και τον ιερέα να αναρωτιέται απλά πότε θα τελειώσει όλο αυτό, τι να κάνει ο Μητροπολίτης (όχι ότι δεν υπάρχουν αρνητές μητροπολίτες)
Τίτλος: Ιταλία: Αναστολή εργασίας και παραδειγματική δίκη για νοσηλευτικό προσωπικό που
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 24 Μαρτίου 2021, 22:05:29
23/03/2021

Ιταλία: Αναστολή εργασίας και παραδειγματική δίκη για νοσηλευτικό προσωπικό που αρνήθηκε να εμβολιαστεί.

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Μηδαμινή ανοχή σε άρνηση στον εμβολιασμό. Αυτό είναι το μήνυμα που εστάλη σε 10 μέλη του υγειονομικού προσωπικού δύο οίκων ευγηρίας στην πόλη Βelluno της περιφέρειας του Veneto, οι οποίοι σύμφωνα με δικαστική απόφαση τέθηκαν σε αναστολή εργασίας.

Τα δέκα μέλη του προσωπικού είχαν αρνηθεί τον Φεβρουάριο να λάβουν το εμβόλιο της Pfizer και για αυτό το λόγο είχαν τεθεί σε αναστολή, από τους 2 οίκους ευγηρίας όπου εργάζονται, και μάλιστα δίχως να λαμβάνουν μισθό.

Ο δικαστής επιβεβαίωσε την απόφαση των εργοδοτών επειδή ‘το εν λόγω προσωπικό δεν μπορεί να διεξάγει σωστά την απαραίτητη εργασία’ και έτσι ορίζει τους 10 ως πλέον ‘ακατάλληλους’.

Μάλιστα οι δικηγόροι των οίκων ευγηρίας είχαν υπογραμμίσει πως το προσωπικό αλλά και οι φιλοξενούμενοι των δομών πρέπει να τεθούν σε ασφάλεια από τον εργοδότη, και η κίνηση άρνησης από το προσωπικό ήταν ένα ξεκάθαρο εμπόδιο σε αυτό.

Ο δικαστής επίσης τόνισε στην απόφασή του πως τα εμβόλια παρεμποδίζουν την αρνητική εξέλιξη του ιικού πεδίου, όπως φαίνεται και από τα δεδομένα που καταφθάνουν από τους οίκους ευγηρίας του Ισραήλ και που είναι αποτέλεσμα εκατομμυρίων εμβολίων που έχουν χορηγηθεί.

Η υπεράσπιση των αρνητών του νοσηλευτικού προσωπικού προσπάθησε να τεκμηριώσει πως δεν πραγματοποιήθηκαν αρκετά τεστ στα εν λόγω εμβόλια και πως υπάρχει υψηλό ρίσκο για τον εμβολιαζόμενο, όμως ο δικαστής έκρινε ανεπαρκή αυτή την γραμμή υπεράσπισης.

Να τονίσουμε πως το εν λόγω προσωπικό δεν απολύθηκε και απλώς κρίθηκε αναγκαίο ως μέτρο, να επανέλθουν κανονικά στην εργασία τους εφόσον παύσει ο υγειονομικός κίνδυνος.

Επίσης, πριν από λίγο, ένα συνδικάτο του νοσηλευτικού προσωπικού της Ιταλίας δήλωσε στο πρακτορείο ANSA πως στην χώρα το ποσοστό των νοσοκομειακών ιατρών που αρνήθηκαν το εμβόλιο ανέρχεται στο 2% του συνόλου, δηλαδή στο σύνολο 2280 άτομα, ενώ οι νοσοκόμοι που αρνήθηκαν είναι περίπου 100.

https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/italia-anastoli-ergasias-kai-paradeigmatiki-diki-gia-nosileytiko-prosopiko-poy-arnithike-na-emvoliastei/?fbclid=IwAR0dPrA2JFiSPTUOpZqrKXnRrWON6m5jD1IYSAw_9dlVg8MUfj0XSZWOzos (https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/italia-anastoli-ergasias-kai-paradeigmatiki-diki-gia-nosileytiko-prosopiko-poy-arnithike-na-emvoliastei/?fbclid=IwAR0dPrA2JFiSPTUOpZqrKXnRrWON6m5jD1IYSAw_9dlVg8MUfj0XSZWOzos)
Τίτλος: Υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών - Η άποψη νομικών του ΑΠΘ
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 19 Απριλίου 2021, 07:07:59
12/04/2021

Το Εργαστήριο Βιοηθικής του ΑΠΘ γνωμοδοτεί πως μπορεί να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε γιατρούς και νοσηλευτές, με απομάκρυνση από την εργασία σε περίπτωση άρνησης.

https://www.iatronet.gr/article/100595/ypohreotikos-emvoliasmos-ygeionomikon-h-apopsh-nomikon-toth-apth?fbclid=IwAR0HW3Uysu35Ay60vEOqYXhQv0TdiOaS2tXY7-GjTtq2xtkIFeRPuwyUAwE (https://www.iatronet.gr/article/100595/ypohreotikos-emvoliasmos-ygeionomikon-h-apopsh-nomikon-toth-apth?fbclid=IwAR0HW3Uysu35Ay60vEOqYXhQv0TdiOaS2tXY7-GjTtq2xtkIFeRPuwyUAwE)
Τίτλος: Απ: .... Δικαστήριο για τις απολύσεις εργαζομένων λόγω άρνησης
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 21 Μαΐου 2021, 21:09:12
   Υπάρχει πάντοτε και η άλλη άποψη και μάλιστα σημαντικά τεκμηριωμένη. Εξάλλου και η Ευρώπη δεν μίλησε ποτέ για πιστοποιητικό εμβολιασμού που προσπαθεί να μας πείσει ο πρωθυπουργός και τα περισσότερα κανάλια (αφού ξεχνούν την πρόσφατη PCR ή την νόσηση):

   «Χείμαρρος» η πρώην πρωθυπουργός Β.Θάνου: «Αντισυνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και τα προνόμια»! (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/988554_rapisma-apo-tin-proin-prothypoyrgo-vthanoy-antisyntagmatikos-o-ypohreotikos)

   «Ράπισμα» σε κυβέρνηση και λοιπούς «ειδικούς» από την ανώτατη δικαστικό Βασιλική Θάνου, η οποία διετέλεσε πρωθυπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2015.

Η δικαστικός τόνισε ξεκάθαρα πως «κάθε υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι αντισυνταγματικός», προσθέτοντας παράλληλα πως «κανείς δεν πρέπει να υποστεί πίεση με πολιτικά, κοινωνικά ή άλλα μέσα, προκειμένου να εμβολιαστεί, εάν δεν το επιθυμεί»!

Όλο αυτό... την ώρα που ο «ειδικός» Θεόδωρος Βασιλακόπουλος έκανε ένα δικό του παραλήρημα με το οποίο προσπαθούσε να πείσει για τα «οφέλη» του υποχρεωτικού εμβολιασμού, φέροντας άστοχα παραδείγματα όπως το αν ένας πυροσβέστης σώσει κάποιον από την φωτιά και τον κολλήσει κορωνοϊό και πεθάνει ή τα κριτήρια που υπάρχουν στην όραση των πιλότων.

   Η Βασιλική Θάνου απάντησε με σφοδρότητα, τονίζοντας πως «ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός. Αυτό είναι αντίθετο και με τις συνταγματικές αρχές, οι οποίες διατυπώνονται στο άρθρο 2 και 5 του συντάγματος, επιβάλλοντας την προστασία της προσωπικότητας του ατόμου, η ελευθερία του να διαθέτει ή να μην διαθέτει το σώμα του για ιατρικές πράξεις.

Ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός ούτε υπό την επίκληση της προστασίας της δημόσιας Υγείας.

Αυτό δεν είναι η προσωπική μου άποψη. Σε συνεδρίαση στις 21. Ιανουαρίου του 2021, το συμβούλιο της Ευρώπης έβγαλε ψήφισμα και είπε επί λέξει: ‘Οι πολίτες ενημερώνονται ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και ότι κανείς δεν πρέπει να υποστεί πίεση με πολιτικά, κοινωνικά ή άλλα μέσα, προκειμένου να εμβολιαστεί, εάν δεν το επιθυμεί. Κανείς δεν θα υποστεί διακρίσεις επειδή δεν έχει εμβολιαστεί, λόγω πιθανών κινδύνων για την υγεία του ή διότι δεν θέλει να εμβολιαστεί’.

Ούτε τα προνόμια υπέρ των εμβολιασθέντων είναι συνταγματικά ούτε και η δυσμενής διάκριση εις βάρος αυτών.

Η πολιτεία οφείλει να πείσει τους πολίτες να προσέλθουν στους εμβολιασμούς και όχι με ψυχολογική βία να τους εξαναγκάσει να εμβολιαστούν, λέγοντας ότι διαφορετικά θα απωλέσουν την εργασία τους ή θα έχουν άλλες επιπτώσεις σε εκείνη».
Τίτλος: Απ: Γηροκομείο Μητρόπολης Ηλείας: Δικαστήριο για τις απολύσεις εργαζομένων λόγω άρνη
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 21 Μαΐου 2021, 23:24:38
18-05-2021

Από τον τοίχο του Konstantinos Farsalinos στο facebook:

Η προχθεσινή συζήτηση στο Ανατρεπτικό Δελτίο
https://www.youtube.com/watch?v=z29OM5apbBQ&t=505s (https://www.youtube.com/watch?v=z29OM5apbBQ&t=505s)
Καχυποψία για τα εμβόλια
H υπερβολική αντίδραση και καχυποψία για τα εμβόλια και τις θρομβώσεις οφείλεται σε αποτυχημένη και υποκριτική παραπληροφόρηση από την επιστημονική κοινότητα περί απολύτου ασφάλεοας των εμβολίων. Όταν λοιπόν προέκυψαν ορισμένα σπάνια προβλήματα, οι αντιδράσεις και η ανησυχία έλαβαν υπερβολική και αδικαιολόγητη (για το μέγεθος του προβλήματος) διάσταση. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως όταν δεν είσαι ειλικρινής στη Δημόσια Υγεία, θα έρθει η ώρα να το πληρώσεις. Στο τέλος θα το πληρώσεις με τον χαρακτηρισμό του αναξιόπιστου.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός ΕΜΑΚ

Τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται ως κεντρικό θέμα με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για την ΕΜΑΚ που αποφάσισε ο άσχετος με το θέμα αρχηγός της Πυροσβεστικής ενώ την ίδια ώρα λιγότερο από τους μισούς ηλικιωμένους (70+) έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Ανούσιο και προβληματικό επικοινωνιακό θέατρο που δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές προτεραιότητες. Σκοπός είναι να πείσουμε και να ολοκληρώσουμε τάχιστα τον εμβολιασμό σε όσα άτομα υψηλού κινδύνου θέλουν να εμβολιαστούν, αντί αν κάνουμε κεντρικό θέμα τον εμβολιασμό χωρίς ουσία σε μια μικρή ομάδα.
Εν τω μεταξύ αναρωτιέμαι αν υπάρχει πραγματική άγνοια για τις πιθανές νομικές επιπτώσεις τέτοιων σπασμωδικών κινήσεων. Αν εμφανιστεί μια επιπλοκή σε κάποιον που υποχρεώθηκε σε εμβολιασμό, που θα οδηγήσει αυτό? Ποιος θα είναι υπεύθυνος και ποιος θα έχει την ποινική και αστική ευθύνη? Είναι προφανώς ξεκάθαρο ότι υποχρεωτικότητα και συναίνεση είναι ασύμβατα. Η υποχρεωτικότητα (άμεση ή έμμεση) ακυρώνει τη συναίνεση, και η ευθύνη λοιπόν μετατίθεται. Ελπίζω να μην φτάσουμε στο σημείο να καταλήξουν κάποιοι στα δικαστήρια, αλλά μια περίπτωση μόνο θα είναι αρκετή. Δεν μπορούμε να ξέρουμε βέβαια τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση διότι όπως είπαμε το νόμιμο, το δίκαιο και το ηθικό δεν συμβαδίζουν πάντα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, προτείνω να ξανασκεφτούν λίγο όσοι κάνουν τους δήθεν "ήρωες" της δημόσιας υγείας με τις αποφάσεις τους, γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να επιφυλάξει η τύχη. Εκτός βέβαια αν έχουν διασφαλίσει με κάποιο τρόπο ασυλία (και σε αυτό)...
Όφελος για την δημόσια υγεία έχει ο όσο το δυνατόν πιο εκτεταμένος εμβολιασμός των ατόμων υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι), στο οποίο είμαστε αδικαιολόγητα πίσω, κι όχι οι επικοινωνιακοί ψευτο-συμβολισμοί υποχρεωτικότητας σε μια μικρή ομάδα με ελάχιστο κίνδυνο. 
Ας σοβαρευτούμε λοιπόν κι ας κάνουμε μια σωστή, τεκμηριωμένη και ειλικρινή καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό εκεί που πρέπει και που είναι πιο χρήσιμος ως προτεραιότητα, αντί να ασχολούμαστε με το "φαίνεσθαι" και τις εντυπώσεις.
Κατά τα άλλα, έχουμε σχολιάσει επανηλειμμένως το ζήτημα της υποχρεωτικότητας. Πρόκειται για ανήθικη πρακτική, και αυτό αφορά τόσο εκείνους που το αποφασίζουν όσο και εκείνους που το στηρίζουν. Όποιος παρεξηγείται, ας αναθεωρήσει τη στάση του.
Φάρμακα
Θεωρώ ότι τα φάρμακα θα έχουν σημαντική συμβολή στην οριστική λύση του προβλήματος. Αναφέρομαι σε φάρμακα που θα λαμβάνονται από το στόμα, στο σπίτι, στα πρώτα στάδια της νόσου. Δεν αναφέρομαι στα μονοκλωνικά αντισώματα (για τα οποία παραμένει το ερώτημα σε ηθικό και επιστημονικό επίπεδο για την άρνηση χρήσης τους). Ελπίζω κάποια από τα προϊόντα που βρίσκονται σε στάδιο έρευνας να αποδειχθούν αποτελεσματικά.
Με τα υπάρχοντα δεδομένα, που δείχνουν ότι τόσο η φυσική νόσος όσο και το εμβόλιο δεν προσφέρουν μακροχρόνια ανοσία, φαίνεται ότι ο ιός θα γίνει ενδημικός, κάτι ανάλογο με την κατάσταση του ιού της γρίπης. Ευελπιστώ ότι η βαρύτητα της νόσου θα ελαττωθεί (θα συμβάλλουν τόσο τα εμβόλια όσο και η φυσική ανοσία), αλλά δεν βλέπω να εξαφανίζεται ο ιός. Οπότε, καλό θα ήταν να αφήσουμε τους ευσεβείς πόθους και τα μεγαλόπνοα συνθήματα, και να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Γιατί αν γυρίσουμε πάλι στα ισοπεδωτικά και καταστροφικά lockdown, τί θα βρούμε πάλι να "βαφτίσουμε" ως επιτυχία?
Σε κάθε περίπτωση, όπως έχω ξαναπεί, θα περιμένω να δω την κατάσταση το φθινόπωρο. Μακάρι τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά.
t=505s
Τίτλος: Απ: .... Δικαστήριο για τις απολύσεις εργαζομένων λόγω άρνησης
Αποστολή από: schumifer στις 22 Μαΐου 2021, 10:56:19
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Υπάρχει πάντοτε και η άλλη άποψη και μάλιστα σημαντικά τεκμηριωμένη. Εξάλλου και η Ευρώπη δεν μίλησε ποτέ για πιστοποιητικό εμβολιασμού που προσπαθεί να μας πείσει ο πρωθυπουργός και τα περισσότερα κανάλια (αφού ξεχνούν την πρόσφατη PCR ή την νόσηση):

   «Χείμαρρος» η πρώην πρωθυπουργός Β.Θάνου: «Αντισυνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και τα προνόμια»! (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/988554_rapisma-apo-tin-proin-prothypoyrgo-vthanoy-antisyntagmatikos-o-ypohreotikos)

   «Ράπισμα» σε κυβέρνηση και λοιπούς «ειδικούς» από την ανώτατη δικαστικό Βασιλική Θάνου, η οποία διετέλεσε πρωθυπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2015.

Η δικαστικός τόνισε ξεκάθαρα πως «κάθε υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι αντισυνταγματικός», προσθέτοντας παράλληλα πως «κανείς δεν πρέπει να υποστεί πίεση με πολιτικά, κοινωνικά ή άλλα μέσα, προκειμένου να εμβολιαστεί, εάν δεν το επιθυμεί»!

Όλο αυτό... την ώρα που ο «ειδικός» Θεόδωρος Βασιλακόπουλος έκανε ένα δικό του παραλήρημα με το οποίο προσπαθούσε να πείσει για τα «οφέλη» του υποχρεωτικού εμβολιασμού, φέροντας άστοχα παραδείγματα όπως το αν ένας πυροσβέστης σώσει κάποιον από την φωτιά και τον κολλήσει κορωνοϊό και πεθάνει ή τα κριτήρια που υπάρχουν στην όραση των πιλότων.

   Η Βασιλική Θάνου απάντησε με σφοδρότητα, τονίζοντας πως «ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός. Αυτό είναι αντίθετο και με τις συνταγματικές αρχές, οι οποίες διατυπώνονται στο άρθρο 2 και 5 του συντάγματος, επιβάλλοντας την προστασία της προσωπικότητας του ατόμου, η ελευθερία του να διαθέτει ή να μην διαθέτει το σώμα του για ιατρικές πράξεις.

Ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός ούτε υπό την επίκληση της προστασίας της δημόσιας Υγείας.

Αυτό δεν είναι η προσωπική μου άποψη. Σε συνεδρίαση στις 21. Ιανουαρίου του 2021, το συμβούλιο της Ευρώπης έβγαλε ψήφισμα και είπε επί λέξει: ‘Οι πολίτες ενημερώνονται ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και ότι κανείς δεν πρέπει να υποστεί πίεση με πολιτικά, κοινωνικά ή άλλα μέσα, προκειμένου να εμβολιαστεί, εάν δεν το επιθυμεί. Κανείς δεν θα υποστεί διακρίσεις επειδή δεν έχει εμβολιαστεί, λόγω πιθανών κινδύνων για την υγεία του ή διότι δεν θέλει να εμβολιαστεί’.

Ούτε τα προνόμια υπέρ των εμβολιασθέντων είναι συνταγματικά ούτε και η δυσμενής διάκριση εις βάρος αυτών.

Η πολιτεία οφείλει να πείσει τους πολίτες να προσέλθουν στους εμβολιασμούς και όχι με ψυχολογική βία να τους εξαναγκάσει να εμβολιαστούν, λέγοντας ότι διαφορετικά θα απωλέσουν την εργασία τους ή θα έχουν άλλες επιπτώσεις σε εκείνη».


Να με συμπαθάτε αλλά δε βρίσκω λογική στην παραπάνω μη ιατρική άποψη. Αν στον παιδικό υπάρχει παιδί αρνητή εμβολιασμών και ταυτόχρονα 2 ανοσοκατεσταλμένα παιδάκια ο νόμος είναι επικίνδυνος. Έτσι και με το εμβόλιο για τον κοβίντ, θα πρέπει τουλάστιχον κάποιες ομάδες ατόμων να το κάνουν σε τρομερά υψηλό ποσοστό. Δε ρισκάρουν την πάρτυ τους, ρισκάρουν με τη ζωή και των υπολοίπων.

Λάθος θυμάμαι ότι τα ανεμβολίαστα μπορούν να χάσουν θέση στον παιδικό ή στο σχολείο;
Τίτλος: Εμβολιασμός και δικαιώματα – άντε να βρεις άκρη…
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 23 Μαΐου 2021, 09:52:11
22-05-2021
Της Ελευθερίας Κόλλια.


Δύσκολο να συλλάβεις το σκεπτικό όσων αρνούνται να φορέσουν μάσκα, δεν θέλουν να ακούσουν για self test ή τρέμουν τη βελόνα του εμβολίου. Ισως θα ήταν μια πυξίδα η νομολογία, οι αποφάσεις των αρμόδιων δικαστηρίων. Αλλά κι αυτές προσκρούουν στον βράχο του πρωτόγνωρου. Αποφάσεις υπάρχουν μόνον για τον κλασικό εμβολιασμό, και δη των παιδιών.

Ο Κύλινδρος του Κύρου, του πρώτου βασιλιά της αρχαίας Περσίας, θεωρείται ο πρώτος χάρτης ανθρωπίνων δικαιωμάτων – αποδεδειγμένα το πιο ευαίσθητο κεφάλαιο της ανθρώπινης συνύπαρξης. Έχει μεταφραστεί και στις έξι επίσημες γλώσσες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και οι διατάξεις του προσιδιάζουν στα τέσσερα πρώτα άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Απλοί άνθρωποι εμείς, δεν λογαριάζαμε ότι θα βρεθούμε ποτέ απέναντι στον Κύρο και τον κύλινδρό του. Κι επειδή δεν είμαστε στο 539 π.Χ., και τα πράγματα είναι απείρως πολυπλοκότερα, δεν υπολογίζαμε νυχτερίδες και παγκολίνους, ιούς, μάσκες εμβόλια. Και υπερμεγέθη διλήμματα, για μέτρα και περιορισμούς, που μπορούν να καταπιούν το ανθρώπινο ανάστημά μας. Κατά κοινή ομολογία, ο ιός προκάλεσε τεράστια υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις δημοκρατίες του δυτικού κόσμου, τέτοια που δεν ξανάγινε από τον καιρό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα δικαιώματα, όμως, αρχίζουν εκεί όπου τελειώνει το «εγώ» και αρχίζει το «εσύ». Είναι δύσκολο να συλλάβει κανείς το σκεπτικό όσων αρνούνται να φορέσουν μάσκα, εκείνων που δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για το απλό πείραμα της μπατονέτας, self test το λένε, και τρέμουν στη θέα της βελόνας του εμβολίου – εργαλείο του Μπιλ Γκέιτς για την καθυπόταξη του πλανήτη. Αλλά πρέπει. Δεν είναι εύκολο να συλλάβει κανείς το ποσοστό των ανεμβολίαστων υγειονομικών και τη συνύπαρξη μαζί τους στα ελληνικά νοσοκομεία. Εκείνους που με το ανυποψίαστο χέρι τους, τη δήθεν φροντίδα τους, μπορούν ακόμη και να στείλουν στον άλλο κόσμο πρόσωπα δικά μας, αγαπημένα. Κι εδώ τίθεται το μείζον ερώτημα. Αλλά πρέπει; Η πιο εύκολη σκέψη θα υπαγόρευε το «μακάρι να ήμασταν στην Ιταλία». Τον διακτινισμό αυθωρεί και παραχρήμα από τον «Ευαγγελισμό» ή το Θριάσιο στο καλύτερο νοσοκομείο της Ρώμης ή της Φλωρεντίας, εκεί όπου ο Μάριο Ντράγκι και η ιταλική κυβέρνηση έχουν καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους υγειονομικούς. Οσοι γιατροί, νοσοκόμοι ή φαρμακοποιοί τον αρνούνται, μετατίθενται σε τομείς όπου δεν προβλέπονται επαφές με ασθενείς και ευάλωτες κατηγορίες.

Εδώ όμως είναι Ελλάδα, αφήστε που και η «φεύγα» από μόνη της ποτέ δεν είναι λύση. Η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των στελεχών της ΕΜΑΚ (όσοι δεν τον επιθυμούν θα αντικαθίστανται από άλλους πυροσβέστες, που έχουν εμβολιαστεί και οι ίδιοι θα μετατίθενται σε άλλες υπηρεσίες) φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο, επιτακτικά, μια δύσκολη συζήτηση, που δεν βρίσκει αρχή και τέλος. Το μονοσήμαντο έχει πεθάνει προ πολλού.

Η μάχη της νομικής επιστήμης

Ακόμη και οι συνταγματολόγοι δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους. Ο, εκ των επιφανεστέρων, Αντώνης Μανιτάκης, θεωρεί την απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των στελεχών της ΕΜΑΚ «απολύτως σύμφωνη με τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας» (Πρώτο Πρόγραμμα, ΕΡΤ). «Για ορισμένες κατηγορίες προσώπων, όπως είναι το υγειονομικό προσωπικό ή οι δάσκαλοι, είναι δυνατόν να προβλεφθεί ο εξαναγκαστικός ή ο πειθαναγκαστικός εμβολιασμός, για προφανείς λόγους, δηλαδή όταν πρόκειται για πανδημία. Αυτή η “υποχρεωτικότητα” του εμβολιασμού έχει συνταγματικά ερείσματα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας». Οι όποιες κυρώσεις για τους αρνητές δεν μπορούν βεβαίως να φτάσουν ως την απόλυση. Μπορούν όμως να φθάσουν ως τον απόσυρσή τους από το πεδίο της μάχης. Αυτή που θα ήταν αντισυνταγματική –σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή–, θα ήταν μια γενική, νομοθετική ή υπουργική απόφαση που θα υποχρέωνε όλο τον πληθυσμό χωρίς εξαίρεση να εμβολιαστεί. «Αλλωστε δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, ούτε το διανοούνται οι κυβερνήσεις της Ευρώπης». Οχι, λένε άλλοι συνταγματολόγοι. Ρίξτε μια ματιά στο Syntagmawatch.gr. Σε άρθρο του με τίτλο «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υπαλλήλων της ΕΜΑΚ απαιτεί τυπικό νόμο και υπουργική απόφαση», ο Χαράλαμπος Τσιλιώτης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, παραδέχεται μεν τον εμβολιασμό ως πολύ σημαντική υπόθεση, βλέπει όμως τη διαταγή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος «όχι μόνο πολλαπλώς παράνομη ως αντίθετη στον νόμο και κατά παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας, αλλά και αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». Γιατί; Επειδή «επιβάλλει παρέμβαση στην άσκηση θεμελιώδους δικαιώματος, ήτοι του δικαιώματος στον ψυχοσωματικό αυτοπροσδιορισμό στο πλαίσιο του δικαιώματος στην υγεία, που προστατεύεται ως δημόσιο υποκειμενικό (αμυντικό) δικαίωμα από το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ». Ποτέ άλλοτε στα δικαστικά χρονικά Ισως θα ήταν μια πυξίδα σε αυτή τη χαοτική συζήτηση, η νομολογία, οι αποφάσεις των αρμόδιων δικαστηρίων. Αλλά κι αυτά προσκρούουν στον βράχο του πρωτόγνωρου. Αποφάσεις υπάρχουν μόνον για τον κλασικό εμβολιασμό, και δη τα εμβόλια στα παιδιά.

Η πλέον πρόσφατη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Απρίλιο του 2021 (Vavřička and Others v. the Czech Republic [GC] – 47621/13, 3867/14, 73094/14 et al.), απαντά στην προσφυγή ενός τσέχου γονέα, αντίδραση στο πρόστιμο που του επιβλήθηκε για τον μη εμβολιασμό του παιδιού του. Προσφυγή που εν ολίγοις απερρίφθη, καθώς το Δικαστήριο στάθηκε στο πλευρό της δημόσιας υγείας. Ο,τι ακριβώς έκανε και το δικό μας ΣτΕ (Δ’ Τμήμα 7μ 2387/2020), όταν κλήθηκε να εξετάσει το 2020 προσφυγή γονέων για διαγραφή του ανεμβολίαστου νηπίου τους από δημοτικό παιδικό σταθμό. Ακόμη όμως και όταν η έννοια της δικαίωσης μπαίνει στο κάδρο, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον το σκεπτικό της. Μόλις τον τρέχοντα Μάιο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε ότι για τυχόν βλάβες που μπορούν να προκληθούν από εμβολιασμό (και ανεξαρτήτως του αν έχουν όλα γίνει νομίμως), οι παθόντες θα πρέπει να αποζημιώνονται από το ελληνικό Δημόσιο. Οι σύμβουλοι της Επικρατείας δικαίωσαν μητέρα που έχασε την κόρη της από πανεγκεφαλίτιδα, σπανιότατη νόσο (1:1.000.000 δόσεων εμβολίου) – ανεπιθύμητη παρενέργεια του τριδύναμου εμβολίου MMR ΙΙ, κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς. Το κοριτσάκι της είχε μείνει μάλιστα επί εννέα έτη «φυτό». Νόμιμη η πράξη εμβολιασμού, δεν χωρεί αμφιβολία, καθώς έγινε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Πλην όμως, υπέρμετρη η θυσία για την οικογένεια αυτή, στο όνομα του κοινού καλού. Δεν πρέπει να φέρει μόνη της το βάρος μιας τόσο σημαντικής απώλειας – έκρινε με απλά λόγια το ανώτατο Δικαστήριο. Και πρέπει να το μοιραστούμε: ανοίξτε τον δημόσιο κορβανά. Η Covid-19 και το βουνό του ΣτΕ Στη σκιά της πανδημίας, το ΣτΕ θα πρέπει τώρα να ανεβεί ένα λόφο και να κατεβεί ένα βουνό, το οποίο και θα ενταχθεί στον εθνικό χάρτη, ως σημείο αναφοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, θα υπάρξει σχετική απόφαση τους καλοκαιρινούς μήνες. Ποιος είναι ο λόφος; Οι προσφυγές. Γιατί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους εστιάτορες, αισθητικοί, εκκλησιαστικά σωματεία, φορείς που αντιτέθηκαν στο μέτρο για τις πορείες, ιδιώτες, μεταξύ άλλων γονείς – αρνητές της μάσκας. Κι αν βάλουμε στην άκρη εκείνους που πιστεύουν ότι «διατάζει ο Εωσφόρος», τους συνωμοσιολόγους, τους γραφικούς, θα δούμε ευκρινώς το βουνό. Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν επιστημονικές απόψεις που να στοιχειοθετούν, και να τεκμηριώνουν, τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας; Υπάρχει ή δεν υπάρχει επαρκής, στέρεη, γερή επιστημονική βάση για όσους περιορισμούς έχουν επιβληθεί; Βουνό είναι και η περίφημη «αρχή της αναλογικότητας». Είναι αναγκαία δηλαδή στη μορφή που συναντώνται τα μέτρα, ή μήπως υπάρχει υπέρβαση ορίου; Μήπως με άλλα, λιγότερο επιβαρυντικά για τα δικαιώματα μέτρα, θα γινόταν δουλειά; Μήπως με κάποια πιο έξυπνα, πιο απλά, πιο αλλιώτικα, θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς να ανοίξει ρουθούνι; Αυτή είναι και η βασική προβληματική, αυτή είναι η ουσία του ζητήματος που καλείται να κρίνει το ΣτΕ , με εργαλεία το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Εχει ασφαλώς σημασία τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τι οι εθνικές Επιτροπές. Τι λένε οι ειδικοί. Κριτήριο είναι η σοβαρότητα του κινδύνου. Στο ένα ζύγι μπαίνει η αγανάκτηση, η καταπίεση, στο απέναντι η απειλή. Διασταλτικά, το δίλημμα των γιατρών του Μπέργκαμο στις γεμάτες Εντατικές, για το ποιος θα ζήσει και ποιος θα φύγει για πάντα. Ο χάρτης των δικαιωμάτων δεν θα είναι ποτέ πια ίδιος. Για να επιβιώσουν όμως αυτά, θα πρέπει πάνω από όλα να αντέξουν στην κρίση. Και στο θανατικό της εποχής.

https://www.protagon.gr/apopseis/emvoliasmos-dikaiwmata-ante-na-vreis-akri-44342288053 (https://www.protagon.gr/apopseis/emvoliasmos-dikaiwmata-ante-na-vreis-akri-44342288053)
Τίτλος: Απ: Γηροκομείο Μητρόπολης Ηλείας: Δικαστήριο για τις απολύσεις εργαζομένων λόγω άρνη
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 25 Μαΐου 2021, 05:20:43
Υπάρχουν και πιο ευέλικτοι τρόποι...

24/05/2021

ΗΠΑ: Εξτρα μεροκάματα, άδεια και δώρα από τους εργοδότες στους εμβολιασμένους εργαζόμενους

https://www.protagon.gr/epikairotita/ipa-ekstra-merokamata-adeia-kai-dwra-apo-tous-ergodotes-stous-emvoliasmenous-ergazomenous-44342289787 (https://www.protagon.gr/epikairotita/ipa-ekstra-merokamata-adeia-kai-dwra-apo-tous-ergodotes-stous-emvoliasmenous-ergazomenous-44342289787)
Τίτλος: Εμβολιασμοί: «ενθαρρύνοντας» την υποχρεωτικότητα
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 11 Ιουλίου 2021, 11:02:44
07/07/2021
Του Αργύρη Αργυριάδη
Δικηγόρου Παρ' Αρείω Πάγω

www.alf.gr (http://www.alf.gr)

Τα δεδομένα είναι λίγο πολύ γνωστά. Σήμερα στον πλανήτη έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Στην Ελλάδα, ο αριθμός δεν έχει ξεπεράσει τα 4.000.000, καθιστώντας δυσέφικτο το στόχο της οικοδόμησης «τείχους ανοσίας» (ήτοι εμβολιασμό του 80% του πληθυσμού) μέσα στο καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή, η περιλάλητη «μετάλλαξη δέλτα» κάνει αισθητή την παρουσία της απειλώντας την κοινωνία με ένα τέταρτο κύμα πανδημικής κρίσης.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να ανησυχούμε ιδιαίτερα και να λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα. Αντιθέτως, παρατηρείται μια συλλογική χαλάρωση, η οποία ελπίζουμε να μη μας γυρίσει μπούμερανγκ το φθινόπωρο. Γιατί τούτη τη φορά δεν μπορεί να υπάρχουν δικαιολογίες. Ούτε για τους πολίτες ούτε για τους κυβερνώντες. Γνωρίζουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε και έχουμε σημαντικά όπλα στη φαρέτρα μας. Εμβόλια υπάρχουν και, μάλιστα, της επιλογής μας.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται εφεκτική στο να θεσπίσει την υποχρεωτικότητα των εμβολίων. Για την ώρα αρκείται σε πολυδάπανες επικοινωνιακές καμπάνιες και στην παροχή ήπιων κινήτρων και αντικινήτρων. Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση επιχαίρει για την κυβερνητική αβελτηρία. Ποιο μήνυμά, όμως, περνάνε αμφότεροι στην κοινωνία; Ότι οι «παρτάκηδες» επιβιώνουν. Ότι όσοι άνευ αποχρώντος λόγου αρνούνται να εμβολιαστούν στην πράξη «επιβραβεύονται».

Μπορεί, όμως, η πολιτεία να θεσπίσει την υποχρεωτικότητα γενικού εμβολιασμού ή έστω για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες; Μια τέτοια απόφαση θα παραβίαζε το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των αρνητών; Θα ήταν νόμιμη υπό το πρίσμα του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Δικαιοταξίας; Και ποιο περιεχόμενο θα μπορούσε να έχει μια τέτοια «υποχρεωτικότητα»;

Καταρχήν, ο εμβολιασμός είναι ιατρική πράξη. Και η συναίνεση του ατόμου για μια ιατρική πράξη επάνω του αποτελεί έκφραση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού του. Μάλιστα, κατά τη Διεθνή Αμνηστία, κάθε επέμβαση στο σώμα του ανθρώπου χωρίς τη θέλησή του αποτελεί βασανιστήριο. Άρα, η υποχρεωτικότητα με φυσικό εξαναγκασμό είναι πράξη κατ? αρχάς παράνομη. Τούτο προκύπτει από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τη Βιοϊατρική, γνωστή ως Σύμβαση του Οβιέδο, που κυρώθηκε με τον ν. 2619/1998, και στο άρθρο 5, αναφέρεται ως κανόνας η κατοχύρωση της αυτονομίας του προσώπου και ο σεβασμός της ακεραιότητάς του. Το ίδιο προκύπτει και από το άρθρο 2 του Ελληνικού Συντάγματος, που προστατεύει την αξία και την αξιοπρέπεια του προσώπου, αλλά και από το άρθρο 3 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. Η απάντηση, συνεπώς, είναι προφανής. Ουδείς μπορεί με φυσικό εξαναγκασμό να υποχρεώσει κάποιον να εμβολιαστεί.

Μπορεί, όμως, να ρυθμίσει τις συνέπειες της άρνησής του; Μπορεί να του απαγορευθεί η είσοδος σε χώρους συνάθροισης κοινού, να ανασταλεί – άνευ αποδοχών – η σύμβαση εργασίας του, να απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού για την πρόσληψη ή το διορισμό σε θέση εργασίας κλπ;

Η συζήτηση για τα ανωτέρω δεν γίνεται σε δικαιοκρατικό κενό. Ήδη, το Συμβούλιο της Επικρατείας (απόφαση 2387/2020) κρίνοντας επί της νομιμότητας  του υποχρεωτικού εμβολιασμού νηπίων, ως προϋπόθεσης για την εγγραφή τους σε Βρεφονηπιακό Σταθμό, απεφάνθη ότι η αξίωση του μη εμβολιασμού (για τα νήπια) αντίκειται στην αρχή της ισότητας, επειδή κάποιος, αρνούμενος να εμβολιαστεί και επικαλούμενος ότι δεν διατρέχει ατομικό κίνδυνο, έχει το προνόμιο να διαβιώνει σε ένα ασφαλές περιβάλλον, που οφείλεται στο γεγονός ότι άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του έχουν εμβολιαστεί. Συναφής ήταν (αναφορικά με τη συμβατότητα του υποχρεωτικού εμβολιασμού – υπό την έννοια της επιβολής δυσμενών συνεπειών σε αρνητές - με υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες δικαίου και της νομιμότητας) και η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Vavřička and others v. Czech Republic - απόφαση της 8.4.2021).

Πριν μερικές ημέρες, το ΣτΕ (ΕΑ 133/2021) απέρριψε αίτηση υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλεί η διαταγή του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για «υποχρεωτικό εμβολιασμό». Το ΣτΕ έκρινε πως επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι συνίστανται στην ανάγκη διασφάλισης της αδιάλειπτης και ακώλυτης λειτουργίας των Ειδικών Μονάδων του Πυροσβεστικού Σώματος, που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση καταστροφών, επιβάλλουν τον εμβολιασμό τους, δίνοντας το δικαίωμα στον Αρχηγό του ΠΣ να τους μετακινήσει σε άλλες υπηρεσίες σε περίπτωση που δεν εμβολιαστούν.

Εξάλλου, το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενόψει της πανδημίας της νόσου COVID-19, προβλέπεται ήδη στο ν. 4675/2929 που ορίζει ρητά ότι: «Σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλεται, με απόφαση του υπουργού Υγείας μετά από γνώμη της ΕΕΔΥ (Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας) υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου».

Σε κάθε περίπτωση, η μέριμνα για τη δημόσια υγεία αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του Κράτους, στο πλαίσιο της οποίας η Πολιτεία οφείλει, μεταξύ άλλων, να λαμβάνει απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με όσα ορίζει το άρθρου 21 παρ. 3 του Συντάγματος.

Συνεπώς, σε νομικό επίπεδο οι απαντήσεις έχουν δοθεί. Η πολιτεία όχι μόνον δύναται αλλά και υποχρεούται να λάβει άμεσα μέτρα. Τόσο για να προστατεύσει τους πολίτες όσο και για να θωρακίσει το σύστημα υγείας της χώρας και την εθνική οικονομία. Δεν υπάρχει λόγος να ξαναπιεστεί το ΕΣΥ ούτε να υπονομευτεί η οικονομία μας. Για ποιο λόγο να υποστεί η οργανωμένη κοινωνία τις συνέπειες όσων επιδεικνύουν αντικοινωνική συμπεριφορά;

Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να μοιράζει δωροκάρτες στους νέους, ας αναλάβει τις ευθύνες της. Αντί να στοχεύει στον εμβολιασμό βάσει ηλικιακών κριτηρίων να δημιουργήσει ένα συνεκτικό και αναλογικό σύστημα δυσμενών συνεπειών, με κριτήριο τις επαγγελματικές ομάδες.

Πρέπει άμεσα να θεσπίσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό πρώτα όσων στελεχώνουν δομές Υγείας (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) ή δομές περίθαλψης ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή ατόμων με ειδικές ανάγκες). Στη συνέχεια, των υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας (αστυνομία, πυροσβεστική, λιμενικό, ΕΥΠ κλπ). Ακολούθως, όσων απασχολούνται στο χώρο του τουρισμού, σε επιχειρήσεις μεταφοράς επιβατών και σε χώρους συνάθροισης κοινού (καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκκλησίες, δικαστήρια, πολυκαταστήματα, κεντρικές αγορές κλπ). Η «υποχρεωτικότητα» , όπως αναφέρθηκε, δεν θα συνίσταται σε φυσικό εξαναγκασμό. Θα έχει ως άμεση συνέπεια της άρνησης εμβολιασμού την απομάκρυνση από τον χώρο εργασίας χωρίς καμία οικονομική αξίωση, καθόσον η προσφερόμενη εργασία δεν θα είναι προσήκουσα.

Στην πραγματικότητα, η πανδημική κρίση δημιούργησε μια «κοινωνία κινδύνου».  Κοινωνοί στον κίνδυνο είμαστε, δυστυχώς, όλοι μας και όχι όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν. Όσοι επικαλούνται το Σύνταγμα για να θεμελιώσουν την άρνησή τους να εμβολιαστούν στην πράξη είναι οι ίδιοι που το παραβιάζουν. Η αρχή της ισότητας επιβάλλει την ίση συμμετοχή όλων στην κοινή προσπάθεια, εφόσον από αυτή επωφελούνται όλοι όσοι εμβολιάστηκαν αλλά και όσοι δεν εμβολιάστηκαν. Τούτο μπορεί να αδυνατούν να το καταλάβουν εκείνοι που αρνούνται να εμβολιαστούν. Οφείλουν, όμως, να το κατανοήσουν και να πράξουν ανάλογα οι κυβερνώντες.

http://metarithmisi.gr/post/42644/emboliasmoi-entharrynontas-tin-ypochreotikotita (http://metarithmisi.gr/post/42644/emboliasmoi-entharrynontas-tin-ypochreotikotita)

Τίτλος: Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Για ποιες κατηγορίες εργαζόμενων ισχύει – Σε αναστολή
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 13 Ιουλίου 2021, 00:06:49
12/07/2021

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Για ποιες κατηγορίες εργαζόμενων ισχύει – Σε αναστολή εργασίας όσοι αρνούνται

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά όσοι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αρνούνται να εμβολιαστούν. Υγειονομικοί και στρατιωτικοί στις κατηγορίες του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Τι ανακοίνωσε για την εστίαση

Υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σε υγειονομικούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (μόνιμων και εφέδρων) ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του.

Αναστολή εργασίας για τους αρνητές
Αναλυτικότερα ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Ετσι, πρώτον, καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου.

»Δεύτερον, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.

»Τρίτον, ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος.

Κλειστοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους
»Τέταρτον, από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

»Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί.

Τέσσερις επιλογές που αποδίδουν ελευθερία και δικαιοσύνη
»Πρόκειται για τέσσερις επιλογές υπέρ της υγείας των ίδιων των εργαζομένων και των γύρω τους. Ταυτόχρονα, όμως, και για αποφάσεις που αποδίδουν ελευθερίες σε εκείνους που τις δικαιούνται. Ενώ παράλληλα συνιστούν μία πράξη δικαιοσύνης προς την πλειονότητα των πολιτών που δρουν με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία. Και κάτι ακόμη: έχουν τόλμη αλλά και μετριοπαθή κλιμάκωση. Και είναι απλές και κατανοητές.

»Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν. Αντίθετα, τη σύγχυση σπέρνουν μόνον η διγλωσσία και οι αντιφατικές συμπεριφορές. Ας μην επενδύουν, λοιπόν, κάποιοι στην άγνοια ή στην αγωνία. Πολύ περισσότερο όταν η οικονομία βάζει ξανά μπροστά τις μηχανές της. Και, όπως είπα και στην αρχή, φέτος ο τουρισμός μπορεί τελικά να μας εκπλήξει ευχάριστα».

https://www.in.gr/2021/07/12/politics/ypoxreotikos-emvoliasmos-gia-poies-katigories-ergazomenon-isxyei-se-anastoli-ergasias-osoi-arnountai/ (https://www.in.gr/2021/07/12/politics/ypoxreotikos-emvoliasmos-gia-poies-katigories-ergazomenon-isxyei-se-anastoli-ergasias-osoi-arnountai/)
Τίτλος: «Οι νοσήσαντες και με μία δόση εμβολίου θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι»
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 13 Ιουλίου 2021, 00:52:07
12/07/2021

«Οι νοσήσαντες και με μία δόση εμβολίου θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι». Διευκρινήσεις Θεοδωρίδου.

https://www.lifo.gr/now/greece/oi-nosisantes-kai-me-mia-dosi-embolioy-theoroyntai-pliros-emboliasmenoi-dieykriniseis (https://www.lifo.gr/now/greece/oi-nosisantes-kai-me-mia-dosi-embolioy-theoroyntai-pliros-emboliasmenoi-dieykriniseis)
Τίτλος: Γαλλία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για το Υγειονομικό Προσωπικό.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 13 Ιουλίου 2021, 16:59:07
Health Daily, 13/07/2021

ΓΑΛΛΙΑ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Ανακοίνωσε ο Μακρόν

Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού για την Covid-19
ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Στο διάγγελμά του ο
Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι οι αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να περιορίσουν
την παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού. «Αν δεν δράσουμε τώρα, ο αριθμός των
κρουσμάτων και ο αριθμός των νοσηλειών θα αυξηθεί», προειδοποίησε. Από την
επόμενη εβδομάδα, 21 Ιουλίου, όσοι επιθυμούν να παραστούν σε εκδηλώσεις
στις οποίες θα συμμετέχουν περισσότεροι από 50 άνθρωποι θα πρέπει να είναι
εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας. Από τον Αύγουστο, τα πιστοποιητικά θα είναι
επίσης αναγκαία για να έχει κανείς πρόσβαση σε μπαρ, εστιατόρια, αεροπλάνα και
τρένα. Προκειμένου να αναχαιτιστεί η αναζωπύρωση της πανδημίας, ο εμβολιασμός
για τον νέο κορονοϊό θα καταστεί υποχρεωτικός για όλο το υγειονομικό προσωπικό
αλλά και για όσους εργαζόμενους έρχονται σε επαφή με ευάλωτους ασθενείς. Από
τις 15 Σεπτεμβρίου οι αρχές θα ξεκινήσουν να ελέγχουν αν τηρήθηκε το μέτρο και
θα επιβάλλουν τις ανάλογες κυρώσεις.
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Για ποιες κατηγορίες εργαζόμενων ισχύει – Σε αναστολή
Αποστολή από: anasm στις 13 Ιουλίου 2021, 17:55:21
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
12/07/2021

»Δεύτερον, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή.
Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.

https://www.in.gr/2021/07/12/politics/ypoxreotikos-emvoliasmos-gia-poies-katigories-ergazomenon-isxyei-se-anastoli-ergasias-osoi-arnountai/ (https://www.in.gr/2021/07/12/politics/ypoxreotikos-emvoliasmos-gia-poies-katigories-ergazomenon-isxyei-se-anastoli-ergasias-osoi-arnountai/)

Ειλικρινά, και εντελώς καλόπιστα και καλοπροαίρετα ....

Αντίστοιχα, ένας εμβολιασμένος νοσηλευτής (ή και γιατρός αντίστοιχα), όντας ακριβώς εμβολιασμένος, και λειτουργώντας με αναπόφευκτα και φυσιολογικά μεγαλύτερη άνεση και σιγουριά...
Δεν μπορεί, κάλλιστα,
να αποτελεί έναν ΕΝΤΕΛΏΣ ασυμπτωματικό (λόγω και της υποτιθέμενης αποτελεσματικότητας του εμβολίου του) φορέα μετάδοσης του ιού
στον
εν λόγω "ανοσοκατασταλμένο ογκολογικό ασθενή" ;;;;
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Για ποιες κατηγορίες εργαζόμενων ισχύει – Σε αναστ
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 14 Ιουλίου 2021, 07:50:45
«λόγω και της υποτιθέμενης αποτελεσματικότητας του εμβολίου του» ???

@anasm: «υποτιθέμενης»??? Δηλαδή δεν πιστεύεις ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στο να ελαττώνουν την πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τον κοροναϊό;

Επίσης πιστεύεις ότι είναι το ίδιο επικίνδυνο να συναντά κάποιος υπερήλικας κάποιον φορέα που είναι εντελώς ασυμπτωματικός από το να συναντά κάποιον που έχει και κάποια συμπτώματα; Υπάρχει και κάτι που λέγεται όγκος ιϊκού φορτίου.
Τίτλος: Απ: Γηροκομείο Μητρόπολης Ηλείας: Δικαστήριο για τις απολύσεις εργαζομένων λόγω άρνη
Αποστολή από: Denominator στις 14 Ιουλίου 2021, 22:20:42
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
»Δεύτερον, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.
Ο νόμος δε θα έπρεπε κανονικά να αφορά τους υγειονομικούς λόγω μη ύπαρξης πεδίου εφαρμογής, αν είχαμε όλοι πράξει το αυτονόητο. Επί του πρακτέου όμως, η διάταξη είναι πολύ πιθανό να συναντήσει προβλήματα εφαρμογής, ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχει πίεση λόγω υποστελέχωσης στο ΕΣΥ, αλλά και επειδή θα προκύψει θέμα αναστολής της λειτουργίας ιδιωτικών ιατρείων σε ενδεχόμενη μη συμμόρφωση με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Τίτλος: 15/7/2021 Κοροναϊός: Σε ποιες χώρες είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 15 Ιουλίου 2021, 13:25:01


https://www.in.gr/2021/07/15/b-science/koronaios-se-poies-xores-einai-ypoxreotikos-o-emvoliasmos/ (https://www.in.gr/2021/07/15/b-science/koronaios-se-poies-xores-einai-ypoxreotikos-o-emvoliasmos/)
Τίτλος: Ιταλία: Σε αναστολή 177 υγειονομικοί που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 16 Ιουλίου 2021, 16:14:28
15/07/2021 Καθημερινή

Σε αναστολή τέθηκαν σήμερα 177 υγειονομικοί, στην πόλη Πορντενόνε της βορειοανατολικής Ιταλίας, οι οποίοι αρνήθηκαν να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, οι 46 εξ αυτών είναι νοσηλευτές και οι υπόλοιποι γιατροί και μέλη του βοηθητικού προσωπικού.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ – ΜΠΕ, τα πρόσωπα αυτά δεν παρουσιάσθηκαν τον Ιούνιο για εμβολιασμό στα ραντεβού που τους είχαν δοθεί.

https://www.kathimerini.gr/world/561434440/italia-se-anastoli-177-ygeionomikoi-poy-arnithikan-na-emvoliastoyn/ (https://www.kathimerini.gr/world/561434440/italia-se-anastoli-177-ygeionomikoi-poy-arnithikan-na-emvoliastoyn/)
Τίτλος: Εκτός ΕΜΑΚ οι πρώτοι 54 πυροσβέστες που δεν εμβολιάστηκαν
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 20 Ιουλίου 2021, 16:02:35
20/07/2021

https://www.protagon.gr/epikairotita/kriti-ektos-emak-epta-pyrosvestes-pou-den-emvoliastikan-44342319818 (https://www.protagon.gr/epikairotita/kriti-ektos-emak-epta-pyrosvestes-pou-den-emvoliastikan-44342319818)

23-07-2021

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4820

ΦΕΚ 23/07/2021, Τεύχος Πρώτο, Αριθμός Φύλλου 130

Το ΦΕΚ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας.
Στο άρθρο 206 περιγράφονται οι λεπτομέρειες.

https://www.taxheaven.gr/attachment/8458

............
   όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).

...............................................

 Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο βα) δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ και, ββ) σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ

...........................................................
Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής
δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με
τη συμπλήρωση δεκατεσσάρων (14) ημερών από την
ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται με
όμοια απόφαση.

Η εφαρμογή του παρόντος άρθρου επαναξιολογείται έως τις 31.10.2021.

Άρθρο 207
Προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου

Σε περίπτωση εφαρμογής της περ. (α) της παρ. 6 του
άρθρου 206 δύναται να προσλαμβάνεται για τους φορείς
που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του ανωτέρω
άρθρου σύμφωνα με το άρθρο 36 του ν. 4765/2021
(Α’ 6) προσωπικό με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου
Ορισμένου Χρόνου αντίστοιχων προσόντων, κατηγορίας/εκπαιδευτικής βαθμίδας, κλάδου/ειδικότητας του
προσωπικού που έχει τεθεί σε αναστολή καθηκόντων.

α) Το προσωπικό που προσλαμβάνεται κατ’ εφαρμογήν
του παρόντος οφείλει κατά τον χρόνο πρόσληψης να
προσκομίσει:
αα) είτε Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε.
(EU Digital COVID Certificate - EUDCC) του Κανονισμού
(ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του
Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2021 και του άρθρου
πρώτου της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 87), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1
του ν. 4806/2021 (Α’ 95) με πληροφορίες σχετικά με την
κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον
αφορά στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού COVID-19
ή βεβαίωση εμβολιασμού της παρ. 5 του άρθρου 55 του
ν. 4764/2020 (Α’ 256), ή ισοδύναμο πιστοποιητικό ή βεβαίωση τρίτης χώρας, από όπου προκύπτει η συμπλήρωση δεκατεσσάρων ημερών από την ολοκλήρωση του
εμβολιασμού,
αβ) είτε Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. (EU
Digital COVID Certificate - EUDCC) του Κανονισμού (ΕΕ)
2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2021 και του άρθρου πρώτου
της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου,
η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 με
πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού
προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στη νόσηση από
τον κορωνοϊό COVID-19 ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου της παρ. 1 του άρθρου 5 της υπ’ αρ.
2650/10.4.2020 (Β’ 1298) κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Επικρατείας ή ισοδύναμο πιστοποιητικό
ή βεβαίωση τρίτης χώρας, από όπου προκύπτει η παρέλευση τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία της
θετικής διάγνωσης. Στην περίπτωση αυτή η λήξη της
σύμβασης ορισμένου χρόνου δεν μπορεί να είναι μεταγενέστερη των έξι (6) μηνών από την ημερομηνία της
θετικής διάγνωσης.
β) Οι σχετικώς συναπτόμενες συμβάσεις Ιδιωτικού
Δικαίου Ορισμένου Χρόνου δεν δύναται να διαρκούν
πέραν των τριών (3) μηνών, με δυνατότητα παράτασης
έως τρεις (3) μήνες ακόμα. 

https://www.taxheaven.gr/attachment/8458 (https://www.taxheaven.gr/attachment/8458)
Τίτλος: Εργασιακά δικαιώματα και υποχρεωτικός εμβολιασμός
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 8 Αυγούστου 2021, 04:36:21
29/03/2021

https://www.syntagmawatch.gr/trending-issues/ergasiaka-dikaiwmata-kai-ypoxrewtikos-emvoliasmos/ (https://www.syntagmawatch.gr/trending-issues/ergasiaka-dikaiwmata-kai-ypoxrewtikos-emvoliasmos/)
Τίτλος: Εμβολιασμός και εργασία: Τι ισχύει με τις αναστολές – Ερωτήσεις και απαντήσεις
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Αυγούστου 2021, 19:09:20
14/07/2021

Εμβολιασμός και εργασία: Τι ισχύει με τις αναστολές – Ερωτήσεις και απαντήσεις

Περιθώριο λίγο μεγαλύτερο από ένα μήνα έχουν οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων για προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, ειδάλλως θα βρεθούν σε αναγκαστική αναστολή, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί.

Προφανώς όμως και μιλάμε για αναστολή σύμβαση εργασίας διαφορετική από αυτή που μας  έμαθε η πανδημία. Η αναστολή στην περίοδο της πανδημίας σήμαινε μεν ότι ο εργαζόμενος δεν εργάζεται, αλλά λαμβάνει για κάποιο χρονικό διάστημα το κρατικό επίδομα των 534 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, του υποχρεωτικού εμβολιασμού, οι αναστολές είναι διαφορετικές.

Οι εργαζόμενοι θα βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών και η σύμβαση τους θα τίθεται σε αναστολή. Για όσο διάστημα διαρκέσει η αναστολή, ο εργαζόμενος δεν έχει αξίωση μισθού από τον εργοδότη και πολύ παραπάνω ούτε κάποιας κρατικής αποζημίωσης.

Στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, υπήρξε αλλαγή του πλαισίου και πλέον η άδεια άνευ αποδοχών μπορεί να ζητηθεί και από τον εργοδότη. Βέβαια, εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη πως πρέπει να υπάρχει έγγραφη συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη.

Το άρθρο 62 για την άδεια άνευ αποδοχών
Εργαζόμενος πλήρους ή μερικής απασχόλησης δύναται, κατόπιν ατομικής έγγραφης συμφωνίας με τον εργοδότη, να λάβει άδεια άνευ αποδοχών για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει το ένα έτος, η οποία δύναται να παραταθεί με νεότερη συμφωνία των μερών. Κατά τη διάρκεια της άδειας η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή και δεν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές. Η έγγραφη συμφωνία αναρτάται στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π/Σ) «ΕΡΓΑΝΗ» και αντίγραφό της γνωστοποιείται στον e-Ε.Φ.Κ.Α. Μετά τη λήξη της άδειας άνευ αποδοχών αναβιώνουν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μερών εκ της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας.

Πέντε απαντήσεις για τον εμβολιασμό και την εργασία
1)    Οι εργαζόμενοι  στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων για να μην τεθούν σε αναστολή θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους;

Όπως εξήγησε χθες σε συνέντευξη της η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές θα πρέπει να έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι τις 16 Αυγούστου.

2)    Μπορεί ο εργοδότης να ζητά από τους εργαζόμενους του να τον ενημερώσουν εάν είναι εμβολιασμένοι;

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, οι επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα να ζητήσουν από τους εργαζόμενους τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους

3)    Ένας εργοδότης σε μια οποιαδήποτε επιχείρηση δεν θέλει οι ανεμβολίαστοι να προσέρχονται στο χώρο εργασίας. Τι επιλογές  έχει;

Μπορεί να θέσει τον εργαζόμενο, όπου βέβαια η φύση της εργασίας το επιτρέπει, σε τηλεργασία.

4)    Όποιος εργαζόμενος σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων τεθεί σε αναστολή (άδεια άνευ αποδοχών) θα μπορεί να εργαστεί αλλού;

Θα υπάρξει ρύθμιση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που θα ξεκαθαρίζει και αυτό το θέμα. Πάντως, όπως διευκρίνισε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, έπειτα από τις πρωινές της δηλώσεις, τελικά οι εργαζόμενοι στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων που μπαίνουν σε αναστολή εξαιτίας του μη εμβολιασμού τους, δεν θα απολύονται.

5)    Σε μια επιχείρηση εστίασης που θα χαρακτηρισθεί covid free θα πρέπει και οι εργαζόμενοι να είναι εμβολιασμένοι;

Δεν προβλέπεται υποχρεωτικός εμβολιασμός για αυτή την κατηγορία των εργαζομένων.

https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/39514/emvoliasmos-kai-ergasia-ti-ischyei-me-tis-anastoles-erotiseis-kai-apantiseis/ (https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/39514/emvoliasmos-kai-ergasia-ti-ischyei-me-tis-anastoles-erotiseis-kai-apantiseis/)
Τίτλος: Υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών: Επιστολή Κοντοζαμάνη για όσους δεν εμβολι
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 12 Αυγούστου 2021, 12:29:33
12/08/2021

Υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών: Επιστολή Κοντοζαμάνη για όσους δεν εμβολιαστούν

https://www.iefimerida.gr/politiki/ypohreotikos-emboliasmos-ygeionomikon-ti-problepetai?fbclid=IwAR0xtd9sc1daA7qj9WQUxoPWTxjp59ynnwMGx14MwQ2yCgT2PC6M8ym7dHs (https://www.iefimerida.gr/politiki/ypohreotikos-emboliasmos-ygeionomikon-ti-problepetai?fbclid=IwAR0xtd9sc1daA7qj9WQUxoPWTxjp59ynnwMGx14MwQ2yCgT2PC6M8ym7dHs)
Τίτλος: Απ: Γηροκομείο Μητρόπολης Ηλείας: Δικαστήριο για τις απολύσεις εργαζομένων λόγω άρνη
Αποστολή από: Denominator στις 12 Αυγούστου 2021, 15:47:36
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
12/08/2021

Υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών: Επιστολή Κοντοζαμάνη για όσους δεν εμβολιαστούν

https://www.iefimerida.gr/politiki/ypohreotikos-emboliasmos-ygeionomikon-ti-problepetai?fbclid=IwAR0xtd9sc1daA7qj9WQUxoPWTxjp59ynnwMGx14MwQ2yCgT2PC6M8ym7dHs (https://www.iefimerida.gr/politiki/ypohreotikos-emboliasmos-ygeionomikon-ti-problepetai?fbclid=IwAR0xtd9sc1daA7qj9WQUxoPWTxjp59ynnwMGx14MwQ2yCgT2PC6M8ym7dHs)
Ας προσέξουμε να μη γίνει η όλη κατάσταση αφορμή για περαιτέρω επιδείνωση, έστω και προσωρινά, της στελέχωσης του ΕΣΥ. Αν μιλάμε για άδειες άνευ αποδοχών σε όσους επιλέξουν να μην εμβολιαστούν, μπορεί να εκληφθεί ακόμη και ως κίνητρο για το μη εμβολιασμό, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δε λείπουν τα χρήματα, αλλά ο χρόνος - πολλοί συνάδελφοι ενδέχεται να σκέφτονται τη "λύση" της ανάπαυσης έστω και μέσω αυτού του τρόπου, σε περιπτώσεις που οι εργασιακές συνθήκες είναι οριακές και/ή δεν μπορούν να πάρουν με άλλο τρόπο τα ρεπό και τις άδειες σύμφωνα με τα όσα δικαιούνται. Φυσικά αυτό θα επιδεινώσει τις συνθήκες για όσους μείνουν πίσω να εργασθούν, τους "συνεπείς". Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να εξετασθεί κυρίως η περίπτωση κινήτρου για εμβόλιο και όχι μόνο αντικινήτρου για τη μη διενέργεια αυτού;
Τίτλος: Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Πόσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιασθεί – Συναγερμός
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 13 Αυγούστου 2021, 11:26:41
12-08-2021
Δήμητρα Ευθυμιάδου.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Πόσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιασθεί – Συναγερμός για 3800 κενά λόγω των αναστολών

Χιλιάδες κενά στα νοσοκομεία αναμένεται να δημιουργηθούν λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών.

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου οπότε και θα πρέπει να έχουν εμβολιασθεί υποχρεωτικά έστω με τη μία δόση, όλοι οι υγειονομικοί, αναμένεται να δημιουργηθούν σοβαρά κενά στα νοσοκομεία. Άλλωστε με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, οι υγειονομικοί που δεν θα εμβολιασθούν θα μπουν σε αναστολή εργασίας ενώ θα ακολουθήσουν προσλήψεις με διαδικασίες εξπρές.

Κάτι που βέβαια θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο λόγω για της γενικότερης έλλειψης σε νοσηλευτικό προσωπικό κυρίως.

Οι εμβολιασμένοι στα νοσοκομεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε το HealthReport.gr, σήμερα στα νοσοκομεία της Αθήνας (1η ΥΠΕ) το 90% του ιατρικού προσωπικού έχει εμβολιασθεί. Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει εμβολιασθεί σε μικρότερο βαθμό και φθάνει το 73%. Το διοικητικό σε ποσοστό 78% και το λοιπό προσωπικό σε ποσοστό 75%.

Το πρόβλημα εστιάζεται στα νοσοκομεία και ειδικά στους νοσηλευτές αφού ο αριθμός δεν κρίνεται ικανοποιητικός και αναμένεται να δημιουργηθούν χιλιάδες κενά.

Ειδικότερα στο σύνολο των 7175 γιατρών που υπάρχουν στα νοσοκομεία της Αθήνας, οι 6354 έχουν εμβολιασθεί.

Οι νοσηλευτές από την άλλη, στο σύνολό τους είναι 10299 και έχουν εμβολιασθεί 7280.
Το διοικητικό προσωπικό αγγίζει τα 3263 άτομα και εμβολιασμένοι είναι 2465.
Το λοιπό προσωπικό είναι 5468 άτομα και εμβολιασμένοι είναι και 3815.

Συνολικά σύμφωνα με τις καταγραφές που υπάρχουν σήμερα, 3000 νοσηλευτές και 800 γιατροί παραμένουν ανεμβολίαστοι στα νοσοκομεία, γεγονός που δημιουργεί μεγάλα κενά σε θέσεις στα νοσοκομεία της Αθήνας που σηκώνουν κα το μεγαλύτερο βάρος των νοσηλειών.
Πάντως το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να προχωρήσει σε συγχώνευση κλινικών ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr: «Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Προς συγχώνευση κλινικών για να καλυφθούν τα κενά από τους ανεμβολίαστους – Το σχέδιο του υπ. Υγείας»

https://www.healthreport.gr/ypochreotikos-emvoliasmos-posoi-ygeionomikoi-den-echoyn-emvoliasthei-synagermos-gia-3800-kena-logo-ton-anastolon/?fbclid=IwAR3fgla2lsCil763v0plDJAcd_IWJow6yeTbH9tusoO5P7BTlN6GUTM5WEE (https://www.healthreport.gr/ypochreotikos-emvoliasmos-posoi-ygeionomikoi-den-echoyn-emvoliasthei-synagermos-gia-3800-kena-logo-ton-anastolon/?fbclid=IwAR3fgla2lsCil763v0plDJAcd_IWJow6yeTbH9tusoO5P7BTlN6GUTM5WEE)
Τίτλος: Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι εξαιρούνται, πώς απαλλάσσονται – Νέα απόφαση
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 16 Αυγούστου 2021, 07:46:39
15/08/2021

https://nucleus.gr/2021/08/15/18630/?fbclid=IwAR1J1UGHdSOPtkOfVoavzl2SzyYuoE45adgCVC8om_J1TF4HxTtk7NprqDc (https://nucleus.gr/2021/08/15/18630/?fbclid=IwAR1J1UGHdSOPtkOfVoavzl2SzyYuoE45adgCVC8om_J1TF4HxTtk7NprqDc)
Τίτλος: Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Οι εξαιρέσεις, οι απαλλαγές, οι προθεσμίες
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 16 Αυγούστου 2021, 15:04:16
15-08-2021

https://www.ertnews.gr/frontpage/ypochreotikos-emvoliasmos-oi-exaireseis-oi-apallages-oi-prothesmies/?fbclid=IwAR28nHCGaU-of0l8QF1Rwy65ebIRe_sNmbqTnFmQLc18SaWxRALCr-qXKpg (https://www.ertnews.gr/frontpage/ypochreotikos-emvoliasmos-oi-exaireseis-oi-apallages-oi-prothesmies/?fbclid=IwAR28nHCGaU-of0l8QF1Rwy65ebIRe_sNmbqTnFmQLc18SaWxRALCr-qXKpg)
Τίτλος: Διαδικασία και λόγοι απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 17 Αυγούστου 2021, 16:44:56
Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 50933/2021

ΦΕΚ 3794/Β/13-8-2021

Διαδικασία και λόγοι απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

https://www.e-nomothesia.gr/kat-ygeia/astheneies/koine-upourgike-apophase-d1a-gp-oik-50933-2021.html (https://www.e-nomothesia.gr/kat-ygeia/astheneies/koine-upourgike-apophase-d1a-gp-oik-50933-2021.html)


Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

Η παρούσα εφαρμόζεται σε όλα τα φυσικά πρόσωπα που υπόκεινται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά τους ορισμούς του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130), ως προς τα οποία συντρέχουν οι περιοριστικά προβλεπόμενοι λόγοι εξαίρεσης από τον εμβολιασμό, του άρθρου 2 αυτής.

 

Άρθρο 2

Λόγοι απαλλαγής από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού COVID-19 - Αρμόδια όργανα

1. Εξαιρούνται από την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 τα φυσικά πρόσωπα, ως προς τα οποία συντρέχουν οι ακόλουθοι λόγοι:

α) Φυσικά πρόσωπα, τα οποία εμφάνισαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση (π.χ. αναφυλαξία) μετά τη χορήγηση προηγούμενης δόσης του εμβολίου. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να προσκομίζεται στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή γνωμάτευση ειδικού ιατρού αλλεργιολόγου, η οποία πιστοποιεί τη σοβαρότητα της αντίδρασης, τον χρόνο εκδήλωσης και τη διάρκεια αυτής, καθώς και τον συσχετισμό της με συγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού COVID-19.

β) Φυσικά πρόσωπα με διαγνωσμένη αλλεργία (με in vivo δερματικές ή in vitro δοκιμασίες διέγερσης βασεοφίλων) σε συστατικό του εμβολίου και ιδίως στα ακόλουθα συστατικά: πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG) 2000, για τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech (Comirnaty) και Moderna (Spikevax) και πολυσορβικό 80 (polysorbate 80), για τα εμβόλια των AstraZeneca (Vaxzevria) και Johnson & Johnson (Janssen). Στην περίπτωση αυτή, προσκομίζεται στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή γνωμάτευση ειδικού ιατρού αλλεργιολόγου, η οποία πιστοποιεί τη διάγνωση της αλλεργίας και τη σοβαρότητα της αντίδρασης στο κατονομαζόμενο, ανά περίπτωση, συστατικό συγκεκριμένου τύπου εμβολίου κατά του κορωνοϊού COVID-19.

γ) Φυσικά πρόσωπα που εμφάνισαν σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία (Thrombosis with Thrombocytopenia Syndrome -TTS) μετά την πρώτη δόση των εμβολίων Astra Zeneca και Janssen/Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού COVID-19. Στην περίπτωση αυτή, προσκομίζεται στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή γνωμάτευση ειδικού ιατρού, η οποία πιστοποιεί την εμφάνιση του συνδρόμου θρόμβωσης, καθώς και τον χρόνο εκδήλωσής της μετά την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού COVID-19. Ως αντένδειξη και λόγος εξαίρεσης από τον εμβολιασμό, μπορεί να εξετάζεται από την επιτροπή άλλη, ισοδύναμα σοβαρή με τις ανωτέρω, ανεπιθύμητη ενέργεια, που αποδίδεται χρονικά από τον θεράποντα ιατρό με συγκεκριμένη επιστημονική τεκμηρίωση στην πρώτη δόση του εμβολίου. Στην περίπτωση αυτή, η αρμόδια επιτροπή αξιολογεί τη σοβαρότητα της ανεπιθύμητης ενέργειας, καθώς και τον συσχετισμό της με συγκεκριμένο τύπο εμβολίου ή με όλα τα υφιστάμενα εμβόλια.

δ) Φυσικά πρόσωπα με ιστορικό θρομβοπενίας οφειλόμενης στην ηπαρίνη (heparininduced thrombocytopenia), ή με ιστορικό αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου (antiphospholipid syndrome-APS), ή με σύνδρομο διαφυγής τριχοειδών (capillary leak syndrome). Στην περίπτωση αυτή προσκομίζεται στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή γνωμάτευση ειδικού ιατρού, η οποία πιστοποιεί την ύπαρξη του συνδρόμου, την επίπτωσή του στην υγεία του αιτούντος και την αντένδειξη συγκεκριμένου ή κάθε τύπου εμβολίου κατά του κορωνοϊου COVID-19, με συγκεκριμένη επιστημονική τεκμηρίωση.

ε) Φυσικά πρόσωπα με ιστορικό μυοκαρδίτιδας πριν από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού COVID-19, εφόσον προσκομίζεται ιατρική βεβαίωση από ειδικευμένο ιατρό καρδιολόγο με πλήρη αναφορά της βαρύτητας της πάθησης, της εξέλιξης της αποκατάστασης και παράλληλη αναφορά ειδικών λόγων εξαίρεσης ή εξαίρεσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που αξιολογούνται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Φυσικά πρόσωπα με ιστορικό περικαρδίτιδας πριν τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού COVID-19 δεν εξαιρούνται από αυτόν.

στ) Φυσικά πρόσωπα με διάγνωση περικαρδίτιδας ή μυοκαρδίτιδας μετά την 1η δόση mRNA εμβολίου κατά του κορωνοϊού COVID-19 προσκομίζουν ιατρική βεβαίωση από ειδικευμένο ιατρό καρδιολόγο, με πλήρη αναφορά της βαρύτητας της πάθησης και της πορείας υποχώρησης των συμπτωμάτων και παράλληλη αναφορά ειδικών λόγων πλήρους εξαίρεσης ή εξαίρεσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τη δεύτερη δόση του εμβολίου που αξιολογούνται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή.

2. Σε περίπτωση φυσικών προσώπων που έλαβαν μία δόση mRNA εμβολίου κατά του κορωνοϊού COVID-19 και ως προς τα οποία η δεύτερη δόση αντενδείκνυται κατ’ επίκληση των περ. α) και β) της παρ. 1, μπορεί να εξεταστεί ο εμβολιασμός με εμβόλιο διαφορετικού τύπου κατά του κορωνοϊού COVID-19, εφόσον το εμβόλιο αυτό δεν έχει στη σύνθεσή του το συστατικό επί του οποίου εκδηλώθηκε η αλλεργική αντίδραση ή αντένδειξη. Ο εμβολιασμός στις περιπτώσεις που η απαλλαγή αφορά μόνο συγκεκριμένους τύπους εμβολίου, πραγματοποιείται υποχρεωτικά σε εμβολιαστικό κέντρο νοσοκομείου.

3. Δεν αποτελούν αντένδειξη για εμβολιασμό γνωστές αλλεργίες σε: φάρμακα (πλην εμβολίων COVID-19 και συστατικών τους), τρόφιμα, νυγμούς εντόμων, περιβαλλοντικά (αερομεταφερόμενα) αλλεργιογόνα, όπως γύρεις, ακάρεα, μύκητες, επιθήλια ζώων, φυσικό λάστιχο (latex), ενδοφλέβιες σκιαγραφικές ουσίες εκτός του από του στόματος σκιαγραφικού προϊόντος gastrografin που περιέχει Polysorbate 80, επαφή ουσιών με το δέρμα (π.χ. δερματίτιδα εξ επαφής σε καλλυντικά, βαφές μαλλιών, νικέλιο).

4. Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα διενέργειας εμβολιασμού, είναι τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, που συνιστώνται με απόφαση των διοικητών τους ή των νομίμων αναπληρωτών τους, οι οποίες αποτελούνται από ιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πανεπιστημιακούς ιατρούς με τους αναπληρωτές τους. Οι υγειονομικές επιτροπές δύνανται, κατά την κρίση τους, να ζητούν και να λαμβάνουν υπόψη τους γνώμη αρμόδιου κατά ειδικότητα ιατρού, εφόσον δεν μετέχει ήδη στη συγκρότηση της επιτροπής, ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας.

5. Προς τις επιτροπές αυτές διαβιβάζονται, σύμφωνα με την τοπική τους αρμοδιότητα ανά υγειονομική περιφέρεια, οι αιτήσεις εξαίρεσης από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αποκλειστικά μέσω του αρμόδιου προϊσταμένου προσωπικού του αντίστοιχου δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα απασχόλησης που υπάγεται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 206 του ν. 4820/2021. Ο προϊστάμενος τηρεί πλήρη ονομαστική κατάσταση με αιτήσεις εξαίρεσης από τον εμβολιασμό ή από τη δεύτερη δόση αυτού, με τους αριθμούς πρωτοκόλλου και την ημερομηνία υποβολής.

6. Η αίτηση περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία ταυτοποίησης του αιτούντος, ήτοι: όνομα, επώνυμο, Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, φορέα απασχόλησης, το προσωπικό του οποίου υπάγεται στους υπόχρεους εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19, ημερομηνία της αίτησης απαλλαγής, τον λόγο εξαίρεσης σύμφωνα με την παρ. 1, καθώς και διεύθυνση ηλεκτρονικής επικοινωνίας για την αποστολή της απόφασης της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής. Στην ίδια αίτηση επισυνάπτονται και η ιατρική βεβαίωση απόδειξης της συνδρομής του λόγου εξαίρεσης με όλα τα αναγκαία κατά τα ανωτέρω στοιχεία της, καθώς και κάθε άλλο κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο που πρέπει να τεθεί υπόψη της αρμόδιας επιτροπής.

7. Από τη δημοσίευση της παρούσας χορηγείται αποκλειστική προθεσμία τριών (3) εργασίμων ημερών για την υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους προς τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές. Σε περίπτωση νόμιμης απουσίας υπαλλήλου κατά τη δημοσίευση της παρούσας ή σε περίπτωση νεοπροσλαμβανομένων υπαλλήλων, η αποκλειστική προθεσμία των τριών (3) ημερών αρχίζει από την επάνοδο στην υπηρεσία ή από την ανάληψη καθηκόντων, αντίστοιχα. Κατά το χρονικό διάστημα της ανωτέρω προθεσμίας υποβολής αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αναστέλλεται η επιβολή κυρώσεων στους υπόχρεους εμβολιασμού. Οι αιτήσεις διαβιβάζονται αυθημερόν από τους αρμόδιους προϊσταμένους προσωπικού στις κατά τόπον αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές και απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) ημερολογιακών ημερών από τη διαβίβασή τους. Η απόφαση, στην οποία αναφέρονται μόνο τα αναγκαία προσωπικά δεδομένα, κοινοποιείται αμελλητί, με ηλεκτρονικό τρόπο, τόσο στον αιτούντα υπάλληλο όσο και στον αρμόδιο προϊστάμενο προσωπικού που διαβίβασε την αίτηση. Κατά το χρονικό διάστημα της ανωτέρω προθεσμίας απάντησης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, αναστέλλεται η διαδικασία υπαγωγής των αιτούντων στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω μη διενέργειάς του.

Όλες οι αιτήσεις που δεν αναφέρονται σε λόγους εξαίρεσης του άρθρου 2 ή δεν συνοδεύονται από τα αναγκαία δικαιολογητικά έγγραφα, απορρίπτονται παραχρήμα ως απαράδεκτες και η απόφαση απόρριψης κοινοποιείται αμελλητί στον αιτούντα την εξαίρεση από τον εμβολιασμό, καθώς και στην αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού, που έχει διαβιβάσει την αίτηση, διά ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Από το χρονικό σημείο κοινοποίησης της απόφασης απόρριψης ο αιτών υπόκειται στη γενική πρόβλεψη περί υποχρεωτικότητας.

 

Άρθρο 3

Ζητήματα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

1. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία τυγχάνουν επεξεργασίας, περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, προκειμένου να υλοποιηθούν οι διατάξεις της παρούσας και της σχετικής νομοθεσίας, επί τη βάσει της οποίας εκδίδεται, και αφορούν στα πρόσωπα που υπάγονται, σύμφωνα με το άρθρο 1, στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας.

2. Τα προσωπικά δεδομένα, τα οποία υποβάλλονται σε επεξεργασία, είναι τα ακόλουθα: α) ονοματεπώνυμο, β) όνομα πατρός, γ) όνομα μητρός, δ) Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, ε) ημερομηνία διενέργειας πρώτης και δεύτερης δόσης εμβολιασμού και στ) λόγος εξαίρεσης από τον εμβολιασμό κατά τα οριζόμενα στην παρούσα.

3. Σκοπός της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων είναι ο έλεγχος της συνδρομής των προϋποθέσεων εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).

4. Οι Διευθύνσεις Προσωπικού τηρούν σε ειδικό αρχείο τις απαντήσεις των αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών, στο οποίο έχουν πρόσβαση αποκλειστικά ο αρμόδιος προϊστάμενος προσωπικού και ο ενδιαφερόμενος υπάλληλος. Το αρχείο αυτό καταστρέφεται επί αποδείξει, αμέσως μετά την άρση της πανδημίας, όπως αυτή διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως το αργότερο στις 30 Ιουνίου 2022 και αντίγραφό του κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο.

 

Άρθρο 4

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 13 Αυγούστου 2021
Τίτλος: Απ: Διαδικασία και λόγοι απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.
Αποστολή από: iceman στις 17 Αυγούστου 2021, 23:05:58
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Διαδικασία και λόγοι απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

https://www.e-nomothesia.gr/kat-ygeia/astheneies/koine-upourgike-apophase-d1a-gp-oik-50933-2021.html (https://www.e-nomothesia.gr/kat-ygeia/astheneies/koine-upourgike-apophase-d1a-gp-oik-50933-2021.html)

Ή εναλλακτικα καποιοι θα εμφανισουν "θετικο"τεστ μεχρι 31/08.....Η ταριφα δεν ξερω ποσο παει μονο.
Τίτλος: Κιλκίς: Δικαστήριο έκρινε συνταγματικό τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 21 Αυγούστου 2021, 17:24:34
Σχολιάζει σχετικά συνάδελφος σε Ιατρική ομάδα του facebook στις 21/08/2021:

Έχει βγεί απόφαση από την ολομέλεια του ΣτΕ , τσάμπα οι προσφυγές. Απορώ αυτοί που πάνε και σκάνε τα λεφτά τους (και δεν λέμε 50€ επίσκεψη όπως στον γιατρό) αλλά χιλιάρικα για ασφαλιστικά, προσφυγές κτλ κτλ δεν φροντίζουν να ενημερωθούν πρώτα? Μόνο στα εμβόλια είναι experts???!!!

( Και όντως και οι άντρες της ΕΜΑΚ που βγήκαν σε αναστολή στην Κρήτη γιατί επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, χάσανε και αυτοί τα ασφαλιστικά μέτρα ).

21/08/2021 Πρώτο Θέμα.

Κιλκίς: Δικαστήριο έκρινε συνταγματικό τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Διαβάστε το σκεπτικό της απόφασης, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε εργαζόμενη στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Παιονίας
Συνταγματικό έκρινε το δικαστήριο του Κιλκίς τον νόμο για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων κατά της Covid-19, απορρίπτοντας την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε εργαζόμενη στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Παιονίας.

Σύμφωνα με το τοπικό σάιτ eidisis.gr, εργαζόμενη προσέφυγε κατά της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κιλκίς, ζητώντας την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο πρόγραμμα το οποίο εργάζεται, επικαλούμενη και την αντισυνταγματικότητα του νόμου.

Στην πρώτη προσωρινή απόφαση που εκδόθηκε πανελλαδικά, το δικαστήριο του Κιλκίς απέρριψε τις αιτιάσεις της εργαζομένης για τις διατάξεις του νόμου, επισημαίνοντας: «… οι οποίες τέλος καμμία αντισυνταγματικότητα δεν πάσχουν, όπως αβασίμως επικαλείται η αιτούσα, καθότι με αυτές προστατεύεται το υπέρτατης αξίας έννομο αγαθό της υγείας και της ζωής του συνόλου των πολιτών και ιδίως των ευπαθών ομάδων. Με τα δεδομένα αυτά πρέπει να απορριφθεί το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής ως μη νόμιμο και επαλλήλως ως αβάσιμο κατ’ ουσίαν».

https://www.protothema.gr/greece/article/1153820/kilkis-dikastirio-ekrine-os-sudagmatiko-ton-upohreotiko-emvoliasmo/?fbclid=IwAR2guDtOcd2b9Q7wVM_h11IIpEWBlYwm3ly635TdB0J2iMPog718y6bkcNw (https://www.protothema.gr/greece/article/1153820/kilkis-dikastirio-ekrine-os-sudagmatiko-ton-upohreotiko-emvoliasmo/?fbclid=IwAR2guDtOcd2b9Q7wVM_h11IIpEWBlYwm3ly635TdB0J2iMPog718y6bkcNw)


Καθημερινή, 12/07/2021

Εμβολιασμός: Πώς άνοιξε ο δρόμος για την υποχρεωτικότητα
Η κρίση του ΣτΕ για τον εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών εργαζομένων

https://www.kathimerini.gr/politics/561429145/emvoliasmos-pos-anoixe-o-dromos-gia-tin-ypochreotikotita/?fbclid=IwAR1HLfXncKiERkCVZTtevIWsOfqzN9kGKJk2S4-lSFFAEGMmRcKqe65skQY (https://www.kathimerini.gr/politics/561429145/emvoliasmos-pos-anoixe-o-dromos-gia-tin-ypochreotikotita/?fbclid=IwAR1HLfXncKiERkCVZTtevIWsOfqzN9kGKJk2S4-lSFFAEGMmRcKqe65skQY)
Τίτλος: Απ: Γηροκομείο Μητρόπολης Ηλείας: Δικαστήριο για τις απολύσεις εργαζομένων λόγω άρνη
Αποστολή από: Denominator στις 21 Αυγούστου 2021, 18:29:11
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός περιλαμβάνει τους ιδιώτες ιατρούς;
Μπορεί κάποιος ιδιώτης ιατρός να λειτουργεί το ιατρείο του όντας ανεμβολίαστος;
Τι γίνεται στην περίπτωση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων;
Τίτλος: Απ: Γηροκομείο Μητρόπολης Ηλείας: Δικαστήριο για τις απολύσεις εργαζομένων λόγω άρνη
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 21 Αυγούστου 2021, 22:43:21
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός περιλαμβάνει τους ιδιώτες ιατρούς;
Μπορεί κάποιος ιδιώτης ιατρός να λειτουργεί το ιατρείο του όντας ανεμβολίαστος;
Τι γίνεται στην περίπτωση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων;

Ο Ιατρικός Σύλλογος του νομού μου, έστειλε επιστολή στα μέλη του όπου γράφει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός περιλαμβάνει και τα ιδιωτικά Ιατρεία, και τα ιδιωτικά Θεραπευτήρια.

Έχει ακουστεί, από την Αθήνα, ότι υπάρχουν σκέψεις να μπλοκάρονται, μερικώς, τα ΑΦΜ των ανεμβολίαστων ιδιωτών Ιατρών ώστε να μην μπορούν να τα χρησιμοποιούν για παροχή Ιατρικών υπηρεσιών.
Τίτλος: Σε αναστολή από 23/8 και οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι των οποίων απορρίφθηκαν οι
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 22 Αυγούστου 2021, 00:17:45
19/08/2021 Πρώτο Θέμα.
Της Μαίρης Λαμπαδίτη.


Σε αναστολή από 23/8 και οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι των οποίων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις εξαίρεσης.

Μιχαηλίδου: Στο 75% οι εμβολιασμένοι στις ιδιωτικές δομές, στο 88% στις δημόσιες
Από τις 23 Αυγούστου ξεκινά για το σύνολο των εργαζομένων σε όλες τις δομές ηλικιωμένων και αναπηρίας της χώρας που αρνούνται να εμβολιαστούν (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους να εξαιρεθούν για λόγους υγείας) η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής εργασίας.

Χθες έληξε η προθεσμία για την κατάθεση αίτηση απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζόμενων στις δομές ηλικιωμένων και αναπηρίας, για ιατρικούς λόγους. Οι αιτήσεις έπρεπε να προωθηθούν στις αρμόδιες επιτροπές υγείας της οικείας τους υγειονομικής περιφέρειες οι οποίες ξεκινούν από σήμερα την επεξεργασία των αιτημάτων και θα ολοκληρώσουν τη γνωμοδότηση εντός πέντε ημερών. Σε όλο αυτό το διάστημα υπάρχει χρονική παράταση για την ενεργοποίηση του μέτρου της αναστολής καθηκόντων.

Συγκεκριμένα, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και ιδίως των πλέον ευάλωτων πολιτών ,το σύνολο των εργαζομένων θα μπορεί να εργάζεται στις δομές μόνο αν είναι εμβολιασμένο. Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα τίθενται σε αναστολή εργασίας μέχρι να εμβολιαστούν, όπως ορίζεται στο νόμο. Κατά το διάστημα της αναστολής, δεν καταβάλλονται οι αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές των ανεμβολίαστων εργαζομένων.

Για την αναπλήρωση των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες στην πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (τρίμηνες συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης για άλλους 3 μήνες) αντίστοιχων προσόντων, εκπαιδευτικής βαθμίδας και ειδικότητας με το προσωπικό που τέθηκε σε αναστολή. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχε ήδη μεριμνήσει από το προηγούμενο έτος και είχε προχωρήσει στην πρόσληψη 500 ατόμων σε όλες τις δημόσιες προνοιακές δομές για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να υπάρχει επάρκεια προσωπικού.

Σύμφωνα με την υφυπουργό εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδη, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 88% των εργαζομένων στις δημόσιες δομές (επομένως στόχος είναι να εμβολιαστεί το 12%) και το 75% στις ιδιωτικές δομές (στόχος είναι να εμβολιαστεί το 25%).

Υπενθυμίζουμε ότι αίτηση απαλλαγής από τον εμβολιασμό δικαιούνται να καταθέσουν οι εργαζόμενοι που εμφανίζουν αποκλειστικά τα ακόλουθα νοσήματα:

Ø Εμφάνισαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία) μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης ή έχουν διαγνωστεί με αλλεργία σε κάποια έκδοχα των εμβολίων και υπάρχει σχετική γνωμάτευση από αλλεργιολόγο.

Ø Έχουν ιστορικό μυοκαρδίτιδας και σχετική πιστοποίηση από ειδικό ιατρό καρδιολόγο.

Ø Εμφάνισαν σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση των εμβολίων Astra Zeneca και Jansen / Johnson & Johnson και έχουν ειδική ιατρική γνωμάτευση.

https://www.protothema.gr/economy/article/1153222/se-anastoli-apo-238-kai-oi-anemvoliastoi-ergazomenoi-ton-opoion-aporrifthikan-oi-aitiseis-exairesis (https://www.protothema.gr/economy/article/1153222/se-anastoli-apo-238-kai-oi-anemvoliastoi-ergazomenoi-ton-opoion-aporrifthikan-oi-aitiseis-exairesis)
Τίτλος: Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών - Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Σε αναστολή 10 εργαζόμενοι
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 22 Αυγούστου 2021, 14:25:58
21-08-2021 Πρώτο Θέμα.

Σε σύνολο 1.034 εργαζομένων, οι 940 διέθεταν έγκυρο πιστοποιητικό, δηλαδή ποσοστό περίπου 90% - Από Δευτέρα οι έλεγχοι επεκτείνονται στο σύνολο της επικράτειας
Κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προχώρησαν σε επιτόπιους ελέγχους στις 19 Αυγούστου, σε συνολικά 18 δομές (9 ΜΦΗ και 9 λοιπές Προνοιακές Δομές) σε Αττική και στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης με αντικείμενο την τήρηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού του συνόλου του προσωπικού (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό).

Συγκεκριμένα σε σύνολο 1.034 εργαζομένων: οι 940 διέθεταν έγκυρο πιστοποιητικό (921 εμβολιασμένοι και 19 με πιστοποιητικό νόσησης), ήτοι ποσοστό περίπου 90%. Τα πιστοποιητικά των παρόντων ελέγχθηκαν από τους Επιθεωρητές-Ελεγκτές με την εφαρμογή COVID FREE Gr, ενώ των μη ευρισκόμενων, κατά τον επιτόπιο έλεγχο, στις δομές με επίδειξη εγγράφου στους Επιθεωρητές-Ελεγκτές από τους υπευθύνους των δομών.

Σημειώνεται ότι 34 είχαν υποβάλει αίτημα εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και 50 ήταν σε νόμιμη άδεια. Οι περιπτώσεις αυτές θα ελεγχθούν εντός των επόμενων ημερών. Από τους συνολικά 1034 εργαζόμενους, 10 εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή.

Το ποσοστό των εμβολιασμένων στην περιοχή της Αττικής κυμαινόταν από 75% (1 Δομή) έως και 100% (3 Δομές) και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης από 87,91% έως και 100% (1 Δομή)

Από Δευτέρα, οι έλεγχοι επεκτείνονται στο σύνολο της επικράτειας καλύπτοντας το σύνολο των Δομών αυτών με στόχο την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, που φιλοξενούνται και εξυπηρετούνται από τους προνοιακούς αυτούς οργανισμούς.

https://www.protothema.gr/greece/article/1153831/upohreotikotita-emvoliasmon-ethniki-arhi-diafaneias-se-anastoli-10-ergazomenoi-se-18-domes/ (https://www.protothema.gr/greece/article/1153831/upohreotikotita-emvoliasmon-ethniki-arhi-diafaneias-se-anastoli-10-ergazomenoi-se-18-domes/)

Τίτλος: Δικαστική απόφαση και στον Βόλο υπέρ της αναστολής εργασίας ανεμοβλίαστων.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 22 Αυγούστου 2021, 23:17:50
21/08/2021

Η πρώτη δικαστική απόφαση κατά ανεμβολίαστων εργαζομένων εκδόθηκε από δικαστήριο του Βόλου απορρίπτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Εργαζόμενοι (19) στην Κοινωφελή Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Βόλου (δομή στήριξης ευπαθών ατόμων και ηλικιωμένων) προσέφυγαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου ζητώντας την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο πρόγραμμα το οποίο εργάζεται, επικαλούμενη και την αντισυνταγματικότητα του νόμου.

Η αίτηση τους για την χορήγηση προσωρινής διαταγής απορρίφθηκε και έτσι η επιχείρηση τους έθεσε σε αναστολή και με δικαστική βούλα.

https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/307226_dikastikes-apofaseis-yper-tis-anastolis-ergasias-anemboliaston
Τίτλος: Ο Ι.Σ. Αθηνών οργανώνει ελέγχους γ τ αν εμβολιάστηκαν οι ιδιώτες Ιατροί.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 26 Αυγούστου 2021, 08:11:40
(https://scontent.fath2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/240741066_10226757597468966_3241600765329876076_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-5&_nc_sid=825194&_nc_ohc=HKouA_eZ-OcAX_fXuSP&tn=qHbrJ7cSboj9kfkL&_nc_ht=scontent.fath2-1.fna&oh=3951f6ad6f21cbd1982458f279c6390a&oe=614E0AAD)
Τίτλος: Κοντοζαμάνης: Οσοι υγειονομικοί βγουν σε αναστολή θα πρέπει να επιστρέψουν τις π
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 27 Αυγούστου 2021, 00:23:37
26/08/2021

Κοντοζαμάνης: Οσοι υγειονομικοί βγουν σε αναστολή θα πρέπει να επιστρέψουν τις προπληρωμές.

Αναφορικά με το σχέδιο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση μετά και την 1η Σεπτεμβρίου, ο αναπληρωτής Υπουργός τόνισε πως υπάρχει πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού για συγκεκριμένο χρόνο και συγκεκριμένες συμβάσεις

Αυξάνεται ο εμβολιασμός των υγειονομικών και έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μία φορά ότι ο νόμος της αναστολής καθηκόντων από 1η Σεπτεμβρίου, για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, θα εφαρμοστεί. Εξήγησε επίσης ότι επειδή οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα προπληρώνονται, όσοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων θα αναζητηθούν τα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Σχετικά με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την λειτουργία από την επόμενη εβδομάδα του ΕΣΥ, είπε ότι είναι έτοιμα επιχειρησιακά σχέδια και έχει αποτυπωθεί η κατάσταση. Υπάρχει, είπε, και η πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού, συγκεκριμένου χρόνου και με συγκεκριμένες συμβάσεις. Προσέθεσε ότι θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση τις επόμενες ημέρες για υποστηρικτικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία και στις δομές και για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Επίσης έχει σχεδιαστεί ο τρόπος ανακατανομής του προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία, ώστε να λειτουργήσουν ομαλά. Τόνισε ακόμη ότι θα παραταθούν διατάξεις που ισχύουν λόγω πανδημίας που θα δίνουν δυνατότητα στους φορείς να μετακινούν προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Για τον εμβολιασμό ιδιωτών γιατρών και φαρμακοποιών, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι ανήκουν στην κατηγορία των υγειονομικών και άρα θα υπάρξουν κυρώσεις διότι οφείλουν να εμβολιαστούν κατά της covid-19.

https://www.protagon.gr/epikairotita/kontozamanis-osoi-ygeionomikoi-vgoun-se-anastoli-tha-prepei-na-epistrepsoun-tis-proplirwmes-44342338300 (https://www.protagon.gr/epikairotita/kontozamanis-osoi-ygeionomikoi-vgoun-se-anastoli-tha-prepei-na-epistrepsoun-tis-proplirwmes-44342338300)
Τίτλος: Προσλήψεις εξπρές υγειονομικών προς κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 31 Αυγούστου 2021, 00:53:09
30/08/2021

https://www.ergolavikoi.gr/proslipseis-ekspres-ygeionomiko/?fbclid=IwAR2yNVRiVpiizS9c74G5odtZAM6-h1XuITl99ku3hDowHVNM5PW2CRSybNo (https://www.ergolavikoi.gr/proslipseis-ekspres-ygeionomiko/?fbclid=IwAR2yNVRiVpiizS9c74G5odtZAM6-h1XuITl99ku3hDowHVNM5PW2CRSybNo)
Τίτλος: Υγειονομικοί σε αναστολή, εάν επιλέξουν να εμβολιαστούν δεν θα επιστρέψουν στις
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 31 Αυγούστου 2021, 00:55:58
30/08/2021

Υγειονομικοί σε αναστολή, εάν επιλέξουν να εμβολιαστούν δεν θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις!

https://www.ergolavikoi.gr/ygeionomikoi-se-anastoli-ean-epilexo/ (https://www.ergolavikoi.gr/ygeionomikoi-se-anastoli-ean-epilexo/)
Τίτλος: Απ: Υγειονομικοί σε αναστολή, εάν επιλέξουν να εμβολιαστούν δεν θα επιστρέψουν στις
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 31 Αυγούστου 2021, 12:33:34
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
30/08/2021
Υγειονομικοί σε αναστολή, εάν επιλέξουν να εμβολιαστούν δεν θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις!
https://www.ergolavikoi.gr/ygeionomikoi-se-anastoli-ean-epilexo/ (https://www.ergolavikoi.gr/ygeionomikoi-se-anastoli-ean-epilexo/)
   Φαντάζομαι ότι πχ τους αναισθησιολόγους θα τους κάνουν κηπουρούς στα νοσοκομεία. Και τις νοσηλεύτριες, τραπεζοκόμους (άραγε τις τραπεζοκόμους, νοσηλεύτριες; ).
   Στον ιδιωτικό τομέα ανάλογα....
   Σε τι βοηθάει αυτή η τρομοκρατία την τελευταία ημέρα διορίας. Όσοι ήταν να εμβολιαστούν, εμβολιάστηκαν. Προλαβαίνει κάποιος σήμερα;

   Και η μετακίνηση σε άλλο νοσοκομείο που πιθανόν θα προκρίνει κάποιος δεν είναι πιθανή. Δεν είχε προβλεφθεί απ' ότι ξέρω στο νομοσχέδιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Δύσκολο να προστεθεί εκ των υστέρων.
Τίτλος: Απ: Υγειονομικοί σε αναστολή, εάν επιλέξουν να εμβολιαστούν δεν θα επιστρέψουν στις
Αποστολή από: GirousisN στις 31 Αυγούστου 2021, 16:43:16
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
30/08/2021
Υγειονομικοί σε αναστολή, εάν επιλέξουν να εμβολιαστούν δεν θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις!
https://www.ergolavikoi.gr/ygeionomikoi-se-anastoli-ean-epilexo/ (https://www.ergolavikoi.gr/ygeionomikoi-se-anastoli-ean-epilexo/)
   Φαντάζομαι ότι πχ τους αναισθησιολόγους θα τους κάνουν κηπουρούς στα νοσοκομεία. Και τις νοσηλεύτριες, τραπεζοκόμους (άραγε τις τραπεζοκόμους, νοσηλεύτριες; ).
   Στον ιδιωτικό τομέα ανάλογα....
   Σε τι βοηθάει αυτή η τρομοκρατία την τελευταία ημέρα διορίας. Όσοι ήταν να εμβολιαστούν, εμβολιάστηκαν. Προλαβαίνει κάποιος σήμερα;

   Και η μετακίνηση σε άλλο νοσοκομείο που πιθανόν θα προκρίνει κάποιος δεν είναι πιθανή. Δεν είχε προβλεφθεί απ' ότι ξέρω στο νομοσχέδιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Δύσκολο να προστεθεί εκ των υστέρων.

Μην υποτιμάτε τις τρομοκρατικές μεθόδους. Διαχρονικά φέρνουν αποτελέσματα.
Και μόνο η απειλή της μετάθεσης είναι σίγουρο ότι θα δράσει αποτρεπτικά για πολλούς.
Παράδειγμα : ΓΝΝ Χανίων. Προ 2 εβδομάδων 360 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, χθες 165 σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του συλλόγου εργαζομενων.
Τίτλος: Γιατί το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή των υγεινομικών
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 2 Σεπτεμβρίου 2021, 07:22:39
01/09/2021

http://www.docmed.gr/giati-to-ste-aperripse-tin-prosfygi-ton-ygeinomikon/ (http://www.docmed.gr/giati-to-ste-aperripse-tin-prosfygi-ton-ygeinomikon/)
Τίτλος: Απ: Γιατί το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή των υγεινομικών
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 2 Σεπτεμβρίου 2021, 13:51:10
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
01/09/2021

http://www.docmed.gr/giati-to-ste-aperripse-tin-prosfygi-ton-ygeinomikon/ (http://www.docmed.gr/giati-to-ste-aperripse-tin-prosfygi-ton-ygeinomikon/)
   Ενδιαφέροντα σημεία (κατά τη γνώμη μου βέβαια):
α)  "" η βλάβη είναι οικονομική και δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ανεπανόρθωτη, ενώ εξ άλλου η εκδίκαση των αιτήσεων ακυρώσεως έχει προσδιορισθεί σε σύντομη δικάσιμο, γ) αν οι αιτήσεις ακυρώσεως γίνουν δεκτές, οι μη καταβληθείσες αποδοχές θα καταβληθούν,""  - ίσως (που δεν το πιστεύω) τελικά πληρωθούν που κάθονται (ιδίως οι κρατικοί υπάλληλοι που μάλλον αυτοί προσέφυγαν)
β) ""δεν προκύπτει ότι, σε περίπτωση αναστολής καθηκόντων, διακόπτεται η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του προσωπικού».""  --  o χρόνος αναστολής είναι συντάξιμος!!!  άραγε ισχύει και ιδιωτικό τομέα;;;
γ) ""ο εμβολιασμός επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του κορωνοϊού στους νοσηλευομένους που αποτελούν ιδιαιτέρως ευπαθή ομάδα""  --  αυτό είναι αμφισβητήσιμο αφού (όπως φάνηκε και από το γηροκομείο πρόσφατα όπου νόσησαν αρκετοί εμβολιασμένοι ηλικιωμένοι από εμβολιασμένο προσωπικό) και ο εμβολιασμένος μεταδίδει πιθανότατα τρεις φορές λιγότερο (όσο μπορεί να υπολογιστεί). Μεγαλύτερη σημασία έχει η συνεχής τήρηση μέτρων που όμως δεν μπορεί να ελεγχθεί...
Τίτλος: Πλεύρης: Επέκταση των κυρώσεων και στους ανεμβολίαστους ιδιώτες γιατρούς
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 4 Σεπτεμβρίου 2021, 07:12:51
03/09/2021 Πρώτο Θέμα.

Στους 6.412 ανέρχονται οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί του ΕΣΥ που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην Βουλή ο κ. Θάνος Πλεύρης.

Θα υπάρξει την επόμενη εβδομάδα επέκταση των περιοριστικών μέτρων και για τους ανεμβολίαστους ιδιώτες ιατρούς.

«Θα φέρουμε στο επόμενο διάστημα ρύθμιση για τις συνέπειες και για τους ανεμβολίαστους ιδιώτες ιατρούς» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Όσοι ιατροί δεν εμβολιάζονται δεν θα μπορούν να είναι στο ΕΣΥ και δεν θα μπορούν να κάνουν πράξη στις ιδιωτικές κλινικές. Αν εμβολιαστούν θα έχουν την δυνατότητα να επιστρέψουν αμέσως».

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσανατολίζεται στην επιβολή επιπρόσθετων ποινών για περιπτώσεις ανεμβολίαστων ιδιωτών ιατρών που ενώ είναι σε αναστολή εργασίας εξακολουθούν να εργάζονται ή κάνουν πράξεις σε πρωτοβάθμιες ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά ιατρεία κ.ά.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την υγειονομική προστασία των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε και η υποχρεωτικότητα για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Τόνισε δε πως πριν την ενεργοποίηση της υποχρεωτικότητας τα ποσοστά των ανεμβολίαστων υγειονομικών ήταν διψήφια. «Υπήρχε νοσοκομείο με το εμβολιασμένο προσωπικό να ανέρχεται στο 35% και σήμερα είναι στο 87%» είπε μεταξύ άλλων για να τονίσει πως το μέτρο εκτελείται με επιτυχία καθώς αν και οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι θα τεθούν σε αναστολή περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι, τα τελικά πραγματικά νούμερα δείχνουν ότι μπήκαν σε αναστολή 6.412.

Παράλληλα τόνισε «Μέχρι τώρα η κατεύθυνση ήταν ότι οι ανεμβολίαστοι θα επέστρεφαν στην εργασία τους μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους + 14 ημέρες. Με νέα ρύθμιση θα ορίσουμε ότι θα επιστρέφουν στο σύστημα με το που θα ενταχθούν στην εμβολιαστική διαδικασία». «Αυτό το κάνουμε γιατί σεβόμαστε όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση μαζί τους. Να ξέρουν λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί πως θα επιστρέψουν στο ΕΣΥ με την τροπολογία που θα φέρουμε την άλλη εβδομάδα» τόνισε.

Το 90% των ασθενών στις ΜΕΘ προέρχονται από το 40% του ανεμβολίαστου πληθυσμού.

Πηγή: https://www.protothema.gr/greece/article/1157763/pleuris-epektasi-ton-kuroseon-kai-stous-anemvoliastous-idiotes-giatrous/ (https://www.protothema.gr/greece/article/1157763/pleuris-epektasi-ton-kuroseon-kai-stous-anemvoliastous-idiotes-giatrous/)
Τίτλος: Κυρώσεις για ανεμβολίαστους ιδιώτες.
Αποστολή από: GirousisN στις 7 Σεπτεμβρίου 2021, 15:27:38
Υγειονομικοί: Τι προβλέπει η τροπολογία για τις αναστολές .

Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των προβλεπομένων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής σε επανέλεγχο πρόστιμο 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.

– Τα ανωτέρω πρόστιμα επιβάλλονται και στους ιδιώτες υποχρέους που εργάζονται στις δομές ως ελεύθεροι επαγγελματίες και παραβιάζουν τις διατάξεις περί υποχρεωτικού εμβολιασμού.

– Στους ελεύθερους επαγγελματίες (π.χ ιδιωτικά ιατρεία και φαρμακεία) οι οποίοι παραμένουν ανεμβολίαστοι επιβάλλονται επιπλέον οι ακόλουθες κυρώσεις:

α) καταγγέλλεται αυτοδικαίως και αζημίως για το Δημόσιο κάθε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία

β) αναστέλλεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

γ) αναστέλλεται η δυνατότητα εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών.

https://www.kathimerini.gr/society/561488653/ygeionomikoi-ti-provlepei-i-tropologia-gia-tis-anastoles-varia-prostima-gia-plasta-pistopoiitika/ (https://www.kathimerini.gr/society/561488653/ygeionomikoi-ti-provlepei-i-tropologia-gia-tis-anastoles-varia-prostima-gia-plasta-pistopoiitika/)





Τίτλος: Κατατέθηκε η τροπολογία για τις αναστολές - Πρόστιμο €5.000 για κάθε πλαστό πιστ
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 7 Σεπτεμβρίου 2021, 16:41:13
Πρώτο Θέμα, 06/09/2021

Η τροπολογία προβλέπει την άρση της αναστολής καθηκόντων των ανεμβολίαστων υγειονομικών με το που θα πραγματοποιήσουν την πρώτη δόση εμβολίου
Την άρση της αναστολής καθηκόντων των ανεμβολίαστων εργαζόμενων του ΕΣΥ με το που θα πραγματοποιήσουν την πρώτη δόση εμβολίου (αντί της συμπλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου + 14 ημερών) προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στην Βουλή.

Με την ίδια ρύθμιση αυστηροποιείται το πλαίσιο για τους ανεμβολίαστους ιδιώτες ιατρούς καθώς μεταξύ άλλων προβλέπεται η καταγγελία κάθε σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και η αναστολή της δυνατότητας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Παράλληλα, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, εισάγονται αυστηρά πρόστιμά για τους δημόσιους υπαλλήλους που συμμετέχουν στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού. Συγκεκριμένα, πέραν από τις ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε παράνομο πιστοποιητικό.

Σύμφωνα με την συνοδευτική έκθεση:

- Αίρεται η αναστολή καθηκόντων, που επιβάλλεται στην περίπτωση της μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολισμού σε εργαζόμενους σε φορείς του δημόσιου τομέα, με την πραγματοποίηση της πρώτης ή της μοναδικής δόσης, υπο την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο χρόνο, αντί με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού όπως ισχύει σήμερα

- Συμπεριλαμβάνεται στους εργοδότες, που υποχρεούνται να μην κάνουν δεκτή την παροχή εργασίας σε δομές υγείας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, οποιουδήποτε εργαζόμενου που δεν συμμορφώνεται με την υποχρέωση εμβολιασμού, κάθε εργοδότης για το σύνολο του προσωπικού του, στο οποίο περιλαμβάνεται και το δανειζόμενο από αυτόν ή το απασχολούμενο από αυτών μέσω Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης προσωπικό καθώς και οι πάροχοι υπηρεσιών – εργολάβοι για το προσωπικο΄που απασχολούν, στο πλαίσιο εκτέλεσης σύμβασης παροχής υπηρεσιών

- Ορίζεται διοικητικό πρόστιμο για τους ιδιώτες υπόχρεους εμβολιασμού, που εργαζόνται στις ανωτέρω δομές ή μονάδες ως ελεύθεροι επαγγελματίες κατά παράβασης της αναφερόμενης υποχρέωσης: α) 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και εως 50.000 ευρώ και β) σε περίπτωση υποτροπής, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και εως 200.000 ευρώ και επιβάλλονται, επιπλέον, οι ακόλουθες κυρώσεις: - καταγγέλλεται αυτοδικαίως και αζημίως για το Δημόσιο, από την ημερομηνία της βεβαίωσης της παράβασης, κάθε σύμβαση του επαγγελματία με τον ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία – αναστέλλεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών

- Οφείλουν οι επαγγελματίες που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε ιδιωτικές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ιδιωτικά ιατρεία, φαρμακεία) να επικολλούν στην εξωτερική θύρα της δομής έγγραφο με το οποίο ενημερώνουν τους ασθενείς ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην δομή έχουν εμβολιαστεί και τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ η παράλειψη τήρησης της εν λόγω υποχρέωσης

- Επιβάλλεται πέρα από τις άλλες κυρώσεις, διοικητικό πρόστιμο 5000 ευρώ α) σε όποιον αποπειράται ή πετυχαίνει την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ δεν έχει εμβολιαστεί, ή βεβαίωσης νόσησης ενώ δεν έχει νοσήσει και β) στον υπάλληλο ή σε οποιοδήποτε έχει ανατεθεί εμβολιαστικό έργο και συμμετέχει στην έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού.

https://www.protothema.gr/greece/article/1158547/katatethike-i-tropologia-gia-tin-arsi-ton-anastolon-prostima-5000-euro-gia-plasta-pistopoiitika/ (https://www.protothema.gr/greece/article/1158547/katatethike-i-tropologia-gia-tin-arsi-ton-anastolon-prostima-5000-euro-gia-plasta-pistopoiitika/)
Τίτλος: Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σκληρά μέτρα για ιδιώτες γιατρούς που δεν εμβολιάζοντα
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Σεπτεμβρίου 2021, 23:25:30
09/09/2021

https://medispin.blogspot.com/2021/09/blog-post_59.html?m=1&fbclid=IwAR2ehb7-lon_qoBONg_gQQrhfhN77BY8owmnusUwlkNjjwdQOEn5RU342oA (https://medispin.blogspot.com/2021/09/blog-post_59.html?m=1&fbclid=IwAR2ehb7-lon_qoBONg_gQQrhfhN77BY8owmnusUwlkNjjwdQOEn5RU342oA)
Τίτλος: Απέρριψε το ΕΔΔΑ αιτήσεις Ελλήνων υγειονομικών για προσωρινή προστασία κατά του
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Σεπτεμβρίου 2021, 23:35:06
09-09-2021

Απέρριψε το ΕΔΔΑ αιτήσεις Ελλήνων υγειονομικών για προσωρινή προστασία κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Την απόρριψη αιτημάτων προσωρινής δικαστικής προστασίας σε σχέση με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού στην Ελλάδα κατά του κορονοϊού αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Η απόρριψη αφορά δύο αιτήματα κατά της Ελλάδας που υποβλήθηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου από 30 επαγγελματίες υγείας κατά της επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στον τομέα υγείας.

Το ΕΔΔΑ απέρριψε το αίτημα εφαρμογής προσωρινών μέτρων που είχε κατατεθεί στη βάση το άρθρο 39 του κανονισμού του, με την αιτιολόγηση ότι εγκρίνει τέτοια αιτήματα μόνο σε εξαιρετική βάση, εφόσον οι αιτούντες βρίσκονται σε κατάσταση η οποία συνιστά για αυτούς πραγματικό κίνδυνο μη αναστρέψιμης βλάβης. Πέραν της εφαρμογής των προβλέψεων του άρθρου 39, οι εν λόγω αιτήσεις εκκρεμούν επί του παρόντος ενώπιον του Δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχα απορριπτικό ήταν και το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας έναντι αιτήσεων που είχαν κατατεθεί για αναστολή της απόφασης που επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας και αναστολή εργασίας για όσους εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί. Η αίτηση ακύρωσης της απόφασης κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού που έχει καταθέσει η ΠΟΕΔΗΝ στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 8 Οκτωβρίου.

https://www.metarithmisi.gr/content/aperripse-to-edda-aitemata-ellenon-ugeionomikon-gia-prosorine-prostasia-kata-tou-upokhreotikou-embol (https://www.metarithmisi.gr/content/aperripse-to-edda-aitemata-ellenon-ugeionomikon-gia-prosorine-prostasia-kata-tou-upokhreotikou-embol)
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Για ποιες κατηγορίες εργαζόμενων ισχύει – Σε αναστολή
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 10 Σεπτεμβρίου 2021, 12:51:33
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
....Αντίστοιχα, ένας εμβολιασμένος νοσηλευτής (ή και γιατρός αντίστοιχα), όντας ακριβώς εμβολιασμένος, και λειτουργώντας με αναπόφευκτα και φυσιολογικά μεγαλύτερη άνεση και σιγουριά...
Δεν μπορεί, κάλλιστα,
να αποτελεί έναν ΕΝΤΕΛΏΣ ασυμπτωματικό (λόγω και της υποτιθέμενης αποτελεσματικότητας του εμβολίου του) φορέα μετάδοσης του ιού
στον εν λόγω "ανοσοκατασταλμένο ογκολογικό ασθενή" ;;;;
   Παράδειγμα (μπαγιάτικο, προ διημέρου) νόσησης εμβολιασμένων και (πιθανότατα λόγω συρροής) ενδονοσοκομειακής μετάδοσης:
Θεσσαλονίκη – Θετικοί στον κοροναϊό επτά πλήρως εμβολιασμένοι υγειονομικοί στο ΑΧΕΠΑ (https://www.tanea.gr/2021/09/08/greece/thessaloniki-synagermos-sto-axepa-thetikoi-ston-koronaio-epta-pliros-emvoliasmenoi-ygeionomikoi/)
Οι επτά εργαζόμενοι εμφάνισαν συμπτώματα κοροναϊού και μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Λοιμώξεων, όπου και προχώρησαν σε PCR test, το οποίο σε όλες τις περιπτώσεις βγήκε θετικό
Συναγερμός έχει σημάνει στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, καθώς εντοπίστηκε συρροή κρουσμάτων κοροναϊού σε μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, τα οποία μάλιστα ήταν εμβολιασμένα. Την Κυριακή, επτά πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου -ένας γιατρός και έξι νοσηλεύτριες- βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό.

Οι επτά εργαζόμενοι εμφάνισαν συμπτώματα κοροναϊού και μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Λοιμώξεων, όπου και προχώρησαν σε PCR test, το οποίο σε όλες τις περιπτώσεις βγήκε θετικό. Άμεσα κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και οι επτά εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν από την υπηρεσία τους.

Περισσότερα από επτά τα κρούσματα;
Την είδηση επιβεβαίωσε στην ιστοσελίδα ThessToday.gr και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ, Χαράλαμπος Κοροξενός, ο οποίος αποκάλυψε ότι τα κρούσματα ίσως είναι και περισσότερα από επτά. Ο ίδιος εξήγησε ότι, όταν οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι εμφανίσουν συμπτώματα κοροναϊού ή έχουν έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα, τότε οδηγούνται στο Τμήμα Λοιμώξεων και υποβάλλονται σε PCR test (να υποθέσω -που δεν το πιστεύω- ότι οι γιατροί των ΤΕΠ κάνουν συχνότατα τεστ, ή το προσωπικό του μικροβιολογικού; ). Αν διαπιστωθεί ότι είναι θετικοί, απομακρύνονται από τον χώρο της εργασίας τους και ενημερώνεται άμεσα το οικογενειακό περιβάλλον τους.

Μάλιστα, ο κ. Κοροξενός επισήμανε ότι με γνώμονα την αλλαγή καθεστώτος στα νοσοκομεία και τη λειτουργία τους μόνο με εμβολιασμένο προσωπικό, δεν γίνεται πλέον καμία απολύμανση -όπως ίσχυε όταν υπήρχαν και ανεμβολίαστοι-, αλλά τα άτομα που έχουν έρθει σε στενή επαφή υποβάλλονται απλώς σε τεστ.

Την ίδια ώρα, ασφυκτική είναι η κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΑΧΕΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ίδιου μέσου, την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη 31 Αυγούστου, ένας άνδρας, ο οποίος διεκομίσθη στο ΑΧΕΠΑ με κορονοϊό και έχρηζε νοσηλεία σε ΜΕΘ, παρέμεινε εκτός Εντατικής μέχρι το νοσοκομείο να ανταποκριθεί στις ανάγκες του για να του βρει κρεβάτι.


   Συμπερασματικά κάποια μέτρα δεν τηρούνται ακόμα και από υγειονομικούς που αυτοθεωρούνται απρόσβλητοι λόγω του εμβολίου. Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι κόλλησαν στην τραπεζαρία που έτρωγαν αναγκαστικά χωρίς μάσκα (αν θεωρήσω ότι τηρούσαν πιστά τα μέτρα αλλού). Τότε πως θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι εστίασης;
   Συμφωνώ ότι το εμβόλιο είναι το καλύτερο δυνατό και η καλύτερη δυνατότητα που έχουμε ως τώρα. Δεν ξέρω όμως τι είναι πιο επικίνδυνο: ένας εμβολιασμένος που δεν προσέχει ή ένας ανεμβολίαστος που είναι τυπικότατος στα μέσα προστασίας;
   Δεν το βλέπω να τρώω σε κλειστό χώρο και φέτος...
Τίτλος: Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε υποχρεωτικό εμβολιασμό των δημοσίων υπαλλήλων
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 10 Σεπτεμβρίου 2021, 17:52:35
10/09/2021

https://www.protagon.gr/epikairotita/o-bainten-anakoinwse-ypoxrewtiko-emvoliasmo-twn-dimosiwn-ypallilwn-44342346163 (https://www.protagon.gr/epikairotita/o-bainten-anakoinwse-ypoxrewtiko-emvoliasmo-twn-dimosiwn-ypallilwn-44342346163)
Τίτλος: Αναστολή τ ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τους ιδιώτες ανεμβολίαστους Ιατρούς
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, 13:22:23
10-09-2021 ΦΕΚ 166 Νόμος 4829

Άρθρο 36
.........
..................
Στους ελεύθερους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες υγείας στις ανωτέρω δομές, κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλονται, επιπλέον, οι ακόλουθες κυρώσεις:
γα) καταγγέλλεται αυτοδικαίως και αζημίως για το Δημόσιο, από την ημερομηνία της βεβαίωσης της παράβασης, κάθε σύμβαση του επαγγελματία με τον Εθνικό
Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τα
δημόσια ασφαλιστικά ταμεία
,
γβ) αναστέλλεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ν. 3892/2010 (Α’ 189), και
γγ) αναστέλλεται η δυνατότητα εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών του ν. 3892/20    ( Προφανώς για τους Φαρμακοποιούς   )
................................
..........................................

Δείτε επίσης τα άρθρα 37, 38 και 39
Τίτλος: Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σε αναστολή 3.000 υγειονομικοί στη Γαλλία
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 16 Σεπτεμβρίου 2021, 17:24:08
Καθημερινή, 16/09/2021

https://www.kathimerini.gr/world/561501346/ypochreotikos-emvoliasmos-se-anastoli-3-000-ygeionomikoi-sti-gallia-i-eyropi-vazei-sto-stochastro-toys-arnites/ (https://www.kathimerini.gr/world/561501346/ypochreotikos-emvoliasmos-se-anastoli-3-000-ygeionomikoi-sti-gallia-i-eyropi-vazei-sto-stochastro-toys-arnites/)
Τίτλος: Απ: Αναστολή τ ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τους ιδιώτες ανεμβολίαστους Ιατρούς
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 17 Σεπτεμβρίου 2021, 21:35:12
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
..................
Στους ελεύθερους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες υγείας στις ανωτέρω δομές, κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλονται, επιπλέον, οι ακόλουθες κυρώσεις:
γα) καταγγέλλεται αυτοδικαίως και αζημίως για το Δημόσιο, από την ημερομηνία της βεβαίωσης της παράβασης, κάθε σύμβαση του επαγγελματία με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία,
γβ) αναστέλλεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ν. 3892/2010 (Α’ 189), και
...
     Μάλλον θα έπρεπε να αλλάξει το αρχικό θέμα σε "υποχρεωτικό Εμβολιασμό" ή κάτι τέτοιο, η Μητρόπολη πλέον δεν έχει σχέση με τα περισσότερα...

    Άκουσα ότι στη Λάρισα υπάρχουν 5-6 τουλάχιστον (ανεμβολίαστοι) ιδιώτες ιατροί που προχώρησαν σε κλείσιμο ιατρειών και διακοπή συνεργασίας με κλινικές φοβούμενοι πρόστιμο 5000 ευρώπουλων. Και μάλλον τους κόπηκε (αυτόματα; από την ΗΔΙΚΑ; ) η Συνταγογράφηση.
   Ξέρετε στις περιοχές σας κάτι σχετικό;
Τίτλος: Απ: Γηροκομείο Μητρόπολης Ηλείας: Δικαστήριο για τις απολύσεις εργαζομένων λόγω άρνη
Αποστολή από: schumifer στις 18 Σεπτεμβρίου 2021, 10:47:17
Αν δεν είναι ράδιο αρβύλα, είναι εντυπωσιακό που ιατροί κλείνουν τα ιατρεία τους για αυτό το λόγο. Υποψιάζομαι ότι ενδεχομένως να έχουν πείσει και αρκετό κόσμο να μην κάνει το εμβόλιο. Κρίμα
Τίτλος: Απ: Γηροκομείο Μητρόπολης Ηλείας: Δικαστήριο για τις απολύσεις εργαζομένων λόγω άρνη
Αποστολή από: Denominator στις 18 Σεπτεμβρίου 2021, 15:04:19
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
..................
Στους ελεύθερους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες υγείας στις ανωτέρω δομές, κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλονται, επιπλέον, οι ακόλουθες κυρώσεις:
γα) καταγγέλλεται αυτοδικαίως και αζημίως για το Δημόσιο, από την ημερομηνία της βεβαίωσης της παράβασης, κάθε σύμβαση του επαγγελματία με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία,
γβ) αναστέλλεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ν. 3892/2010 (Α’ 189), και
...
     Μάλλον θα έπρεπε να αλλάξει το αρχικό θέμα σε "υποχρεωτικό Εμβολιασμό" ή κάτι τέτοιο, η Μητρόπολη πλέον δεν έχει σχέση με τα περισσότερα...

    Άκουσα ότι στη Λάρισα υπάρχουν 5-6 τουλάχιστον (ανεμβολίαστοι) ιδιώτες ιατροί που προχώρησαν σε κλείσιμο ιατρειών και διακοπή συνεργασίας με κλινικές φοβούμενοι πρόστιμο 5000 ευρώπουλων. Και μάλλον τους κόπηκε (αυτόματα; από την ΗΔΙΚΑ; ) η Συνταγογράφηση.
   Ξέρετε στις περιοχές σας κάτι σχετικό;
Στην Ξάνθη έχουν κλείσει ιατρεία. Σίγουρα.
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κατά του Covid-19, σε Υγειονομικούς;
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 15 Οκτωβρίου 2021, 20:59:14
   Πιστεύω ότι σε αρκετά θέματα που αναφέρουν έχουν κάποιο δίκιο. Ο Άρειος Πάγος δεν νομίζω όμως να μπορεί να απαντήσει ή να βγάλει συμπέρασμα. Θα το παραπέμψει σε επιτροπή ειδικών κλπ....

 
Επείγουσα επιστολή στον Άρειο Πάγο από τους υγειονομικούς που αντιδρούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό (https://medicalnews.gr/epeigoysa-epistoli-ston-areio-pago-apo-toys-ygeionomikoys-poy-antidroyn-ston-ypoxrewtiko-emvoliasmo/)  14 Οκτωβρίου 2021 (αντιγράφω αποσπάσματα, στην παραπομπή είναι αυτούσιο)
Επείγουσα επιστολή προς τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου απέστειλαν οι υγειονομικοί που είχαν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία κατακρίνουν την απόφαση  Δικαστηρίου να απορρίψει τα ασφαλιστικά μέτρα που ζήτησαν σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στον κλάδο τους.
...................
Θέλουμε επειγόντως να σας ενημερώσουμε ότι η επιστήμη πολύ πρόσφατα απέδειξε ότι οι εμβολιασμένοι κατά του Covid-19  κολλούν και μεταδίδουν τον ιό, ακριβώς όπως και οι ανεμβολίαστοι για τα συγκεκριμένα εμβόλια (Pfizer-Biontech, Moderna, Astra-Zeneca, Janssen), κατά του Covid-19,

Συνεπώς η δημόσια υγεία τίθεται σε κίνδυνο, από το γεγονός ότι οι εμβολιασθέντεςγενικά,  αλλά και οι εμβολιασθέντες υγειονομικοί ειδικά, ενώ είναι πιθανό να νοσούν και να μεταδίδουν τον ιό SARS-COV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19, δεν ελέγχονται ποτέ.

 Συμπληρωματικά αναφέρουμε και την πρόσφατη ανακοίνωση της Pfizer περί μη αποτελεσματικότητος του εμβολίου μετά την πάροδο 6 μηνών, που καθιστά πρακτικά ανεμβολίαστους τους συναδέλφους μας που εμβολιάσθηκαν Ιανουάριο-Φεβρουάριο.

Επίσης αναφέρουμε και το παράδοξο ότι οι φυσικά νοσήσαντες από Covid-19 (που σύμφωνα με τις πρόσφατες μελέτες έχουν έως και 27 φορές ισχυρότερη ανοσία από αυτήν του εμβολίου) έχουν 6μηνο πιστοποιητικό ανοσίας, ενώ οι εμβολιασθέντες έχουν αορίστου χρόνου πιστοποιητικό ανοσίας, γεγονός που τους καθιστά υγειονομικά επισφαλείς για το κοινωνικό σύνολο, δεδομένων ότι:

α) έχουν μεγάλη πιθανότητα να νοσούν υποκλινικώς, χωρίς να το γνωρίζουν,

β) νοιώθουν ψευδώς προστατευμένοι και παραβλέπουν συχνά τα μέτρα ατομικής προστασίας που προστατεύουν και το κοινωνικό σύνολο και

γ) κινούνται νομίμως χωρίς μάσκες και συγχρωτίζονται σε ψευδώς επιστημονικά ονομαζόμενους ΄΄covid- free΄΄ χώρους,οπότε στη συνέχεια γίνονται πιθανοί μεταδότες στο εργασιακό τους περιβάλλον και τους ασθενείς, εμβολιασμένους και μη.

Στο πλαίσιο των παραπάνω επιστημονικών αποδείξεων και διαπιστώσεων, αιτούμαστε την επείγουσα παρέμβασή σας για αναζήτηση αποδεικτικών στοιχείων από τα νοσοκομεία,για τον αριθμό των εμβολιασθέντωνσυμπολιτών μας αλλά και ειδικά υγειονομικών που έχουν νοσήσει, τονίζοντας ότι ο όποιος αριθμός αυτών προκύψει, θα πρέπει να διπλασιαστεί τουλάχιστον, γιατί δεν θα περιλαμβάνει τους νοσήσαντεςασυμπτωματικώς ή ολιγοσυμπτωματικώς, τους οποίους κανείς δεν έχει εντοπίσει, εφόσον δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ μετά τον εμβολιασμό τους, σε αντίθεση με τους μη εμβολιασθέντες, οι οποίοι ανά τρεις ημέρες αποδείκνυαν εργαστηριακά ότι δεν νοσούσαν.

Κατά συνέπεια, πρέπει να υποβάλλεται σε τεστ και ο εμβολιασμένος υγειονομικός πριν την είσοδό του στη δομή υγείας.

Αιτούμεθα επομένως την άμεση επέμβασή σας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, με διεύρυνση της απαίτησης ελέγχου νόσησης από τον ιό SARS-COV-2 με συχνά διαγνωστικά τεστ ισότιμα και στους εμβολιασμένους,

ζητώντας δηλαδή τον έλεγχο όλωντων πολιτών με διαγνωστικά τεστ,

ανεξαρτήτως εμβολιαστικού προφίλ.

Σε αυτήν την περίπτωση, που η ίδια ή επιστήμη και οι φορείς που προωθούν τον εμβολιασμό επιβάλλουν, γιατί δεν μπορεί, υποβαλλόμενος στα ίδια τεστ, να εργαστεί κανονικά και ο ανεμβολίαστοςυγειονομικός;

Στο πλαίσιο επίσης της αποκατάστασης της προστασίας της δημοσίας υγείας, να αναφέρουμε ότι η στελεχιακήαποδυνάμωση και της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας (ποσοτικά αλλά κυρίως ποιοτικά λόγω της απαγόρευσης εργασίας σε έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη αυτών), εν μέσω της πανδημίας, είναι επικίνδυνη, παντελώς αστήρικτη επιστημονικώς και ίσως αντισυνταγματική (ανάλογα με την αναμενόμενη κρίση των απολύτως αρμοδίων οργάνων της Ελληνικής Δικαιοσύνης).

...
Ακόμα είναι απορίας άξιον, γιατί ο εμβολιασμένος έχει πιστοποιητικό αορίστου χρόνου,ενώ ο φυσικά νοσήσας πιστοποιητικό μόνο 6 μηνών, και στους 6 μήνες συν 1 ημέρα βγαίνει σε αναστολή; Όπως ήδη αναφέραμε, ηPfizer ανακοίνωσε ότι η ανοσιακή απόκριση των εμβολίων της λήγει στους 6 μήνες.

Αφού το τεστ κρίνεται πλέον επιστημονικά απαραίτητο προς όλους, εμβολιασμένους και μη, αιτούμεθα , στο πλαίσιο της αποκατάστασης της Δημόσιας Υγείας, να επανέλθουν στην εργασία τους και να στηρίξουν την παροχή Υγείας στη χώρα μας όλοι οι συνάδελφοι υγειονομικοί που τέθηκαν σε αναστολή λόγω της μη επιθυμίας τους να εμβολιαστούν
....
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κατά του Covid-19, σε Υγειονομικούς;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 16 Οκτωβρίου 2021, 00:16:26
Το έγραψα πριν λίγες ημέρες σε άλλη συζήτηση σε αυτό το Φόρουμ, το γράφω και σε αυτή την συζήτηση γιατί πιστεύω ότι είναι σημαντικό:

Πάντως στην Σουηδία που έχουν εμβολιαστεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από εμάς οι ομάδες υψηλού κινδύνου, πεθαίνουν πλέον από Κοροναϊό μόνο 1-2 άτομα ανά ημέρα (και όλοι τους σχεδόν είναι ανεμβολίαστοι) σε σχέση με εμάς που χάνουμε περίπου 30 ανθρώπους/ημέρα από κοροναϊό (οι οποίοι βέβαια και σε εμάς είναι σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι).

Ήδη τους έχουμε ξεπεράσει τους Σουηδούς σε συνολικό αριθμό νεκρών από Κοροναϊό.

Και αυτό παρόλο που στην Σουηδία δεν φορούν μάσκες ούτε στα λεωφορεία/τραίνα ούτε στα super market ( πριν λίγες εβδομάδες ήμουν εκεί).
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κατά του Covid-19, σε Υγειονομικούς;
Αποστολή από: GirousisN στις 16 Οκτωβρίου 2021, 20:56:00
Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών είναι ένα θέμα που σήκωσε και θα σηκώνει συνεχόμενα κύματα αντιδράσεων. Υπάρχει μια πλειοψηφία που ειναι θετική και λιγότεροι που αντιδρούν.
Η κατεύθυνση που θα πάρουν οι εξελίξεις για το θέμα, εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα.

Για τη Σουηδία τώρα, και το πως τα πήγε με τη διαφορετική της προσέγγιση στην αντιμετώπιση της πανδημίας μια πρόσφατη, ψύχραιμη ανάλυση από το Bloomberg δεν διαπίστωσε ούτε κάποια ιδιαίτερη υπεροχή, ούτε και υστέρηση.

https://www.bloombergquint.com/gadfly/sweden-a-covid-success-story-or-a-failure-maybe-neither (https://www.bloombergquint.com/gadfly/sweden-a-covid-success-story-or-a-failure-maybe-neither)

Όσο για τις διαφορές στη θνησιμότητα που διαπιστώνονται ανάμεσα στα κράτη με παρόμοια ποσοστά εμβολιασμού, δίνονται κάποιες εξηγήσεις  από μια άλλη ανάλυση του Bloomberg.

(https://c.ndtvimg.com/2021-10/752acchg_bloomberg-gfx_625x300_13_October_21.jpg)

 https://www.ndtv.com/world-news/why-some-nations-have-deadlier-outbreaks-with-the-same-covid-19-vaccines-2574084 (https://www.ndtv.com/world-news/why-some-nations-have-deadlier-outbreaks-with-the-same-covid-19-vaccines-2574084)
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κατά του Covid-19, σε Υγειονομικούς;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 31 Οκτωβρίου 2021, 07:34:17
30/10/2021
Δεν μπορώ να βρω το νόμο αλλά κάπου πήρε το μάτι μου, στο facebook, ότι

Επαναξιολογηθηκε και η αναστολή των υγειονομικών παρατείνεται έως 31/12/2021
Τίτλος: Γερμανία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους Υγειονομικούς.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 12 Δεκεμβρίου 2021, 11:49:44
https://www.iefimerida.gr/kosmos/germania-boyli-ypohreotikos-emboliasmos (https://www.iefimerida.gr/kosmos/germania-boyli-ypohreotikos-emboliasmos)

10 December 2021 New York Times.

https://www.nytimes.com/2021/12/10/world/americas/germany-joins-growing-list-of-nations-mandating-vaccination-for-health-workers.html (https://www.nytimes.com/2021/12/10/world/americas/germany-joins-growing-list-of-nations-mandating-vaccination-for-health-workers.html)
Τίτλος: 4/3/22 Πλεύρης στην Βουλή σχετικά με τους ανεμβολίαστους Υγειονομικούς.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 5 Μαρτίου 2022, 10:05:22
04/03/2022

Βιντεάκι 3,5 λεπτών:

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=4Q707hCwVrQ&fbclid=IwAR0BYMFQNgSzf3sk14PpcmChHJH7S6EPmF21NcpZScFDXWQUlSdwpVwbtLw (https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=4Q707hCwVrQ&fbclid=IwAR0BYMFQNgSzf3sk14PpcmChHJH7S6EPmF21NcpZScFDXWQUlSdwpVwbtLw)

και σχετικό άρθρο:

https://www.protagon.gr/epikairotita/plevris-den-exoun-thesi-sto-esy-oi-anemvoliastoi-ygeionomikoi-44342456581 (https://www.protagon.gr/epikairotita/plevris-den-exoun-thesi-sto-esy-oi-anemvoliastoi-ygeionomikoi-44342456581)
Τίτλος: Ωρα των αποφάσεων για τους ανεμβολίαστους του ΕΣΥ
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 7 Μαρτίου 2022, 10:29:14
Καθημερινή, 01/03/2022
Πεννυ Μπουλουτζα

Ωρα των αποφάσεων για τους ανεμβολίαστους του ΕΣΥ

Αντίστροφα µετράει ο χρόνος για τις αποφάσεις σχετικά με το εργασιακό μέλλον των ανεμβολίαστων υγειονομικών που εδώ και έξι μήνες έχουν τεθεί εκτός ΕΣΥ. Η αναστολή εργασίας λήγει στις 31 Μαρτίου 2022, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι το προσωπικό αυτό δεν πρόκειται να επιστρέψει την 1η Απριλίου στα νοσοκομεία

Αντίστροφα µετράει ο χρόνος για τις αποφάσεις σχετικά με το εργασιακό μέλλον των ανεμβολίαστων υγειονομικών που εδώ και έξι μήνες έχουν τεθεί εκτός ΕΣΥ. Η αναστολή εργασίας λήγει στις 31 Μαρτίου 2022, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι το προσωπικό αυτό δεν πρόκειται να επιστρέψει την 1η Απριλίου στα νοσοκομεία. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο: είτε θα δοθεί παράταση στην αναστολή εργασίας έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, είτε το προσωπικό αυτό θα απομακρυνθεί οριστικά από το ΕΣΥ. Το δεύτερο σενάριο είναι και αυτό που προκρίνει το υπουργείο Υγείας, με τον υπουργό Θάνο Πλεύρη να έχει ξεκαθαρίσει ότι η δική του εισήγηση είναι να θεωρείται ως απαραίτητη συνθήκη, προκειμένου να μπορεί να υπηρετεί κάποιος στο ΕΣΥ, ο εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σε αναστολή καθηκόντων λόγω μη εμβολιασμού τους από την COVID-19 ήταν την περασμένη Τετάρτη 3.672 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, εκ των οποίων 442 είναι γιατροί, 1.928 νοσηλευτικό προσωπικό, 542 διοικητικό προσωπικό και 780 λοιπό παραϊατρικό προσωπικό. Πρόκειται για προσωπικό που εδώ και έξι μήνες έχει μείνει χωρίς αποδοχές από την εργασία του. Παράλληλα, 3.587 υγειονομικοί εργάζονταν με πιστοποιητικό νόσησης. Η πλειονότητα αυτών εκτιμάται ότι είναι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι νόσησαν και με το πιστοποιητικό νόσησης τρίμηνης διάρκειας επέστρεψαν στα καθήκοντά τους. Αγνωστο παραμένει εάν το προσωπικό αυτό με τη λήξη του πιστοποιητικού νόσησης θα εμβολιαστεί ή θα τεθεί ξανά εκτός ΕΣΥ.

Η απουσία τόσο πολλών υγειονομικών από ένα ΕΣΥ όπου κατά γενική ομολογία το προσωπικό δεν επαρκεί, προς το παρόν έχει καλυφθεί από τον μεγάλο αριθμού επικουρικού προσωπικού που απασχολείται. Ειδικότερα, εν μέσω πανδημίας έχουν προσληφθεί περισσότερα από 15.700 άτομα επικουρικό προσωπικό εκ των οποίων 1.940 είναι γιατροί και 8.700 νοσηλευτές. Με πρόσφατη τροπολογία, οι συμβάσεις αυτών μπορεί να παραταθούν έως τα τέλη του έτους.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, «γίνονται στοχευμένες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων και των υγειονομικών που προσλήφθηκαν με τρίμηνες συμβάσεις, για την κάλυψη των κενών που δημιουργούνται στις μονάδες και τα τμήματα λόγω της απουσίας των ανεμβολίαστων». Σύμφωνα με τον ίδιο, σε τελικό στάδιο επεξεργασίας είναι η προκήρυξη για τον διορισμό 4.000 μόνιμων νοσηλευτών στο ΕΣΥ, ενώ θα ακολουθήσει διαγωνισμός και για λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των μόνιμων προσλήψεων θα προκύψει από επικουρικό προσωπικό που ήδη υπηρετεί στα νοσοκομεία. Το σοβαρότερο πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει με το νοσηλευτικό προσωπικό και με κάποιες ειδικότητες γιατρών όπως αναισθησιολόγοι και εντατικολόγοι. Τόσο οι νοσηλευτές όσο και οι γιατροί αυτών των ειδικοτήτων της χώρας μας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Θεωρείται βέβαιο ότι όσο θα πλησιάζει η 31η Μαρτίου, τόσο θα εντείνονται οι διαμαρτυρίες εκπροσώπων εργαζομένων που επικαλούνται την ύφεση του επιδημικού κύματος ως λόγο επιστροφής των ανεμβολίαστων στο ΕΣΥ. Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δηλώσει την αντίθεσή της σε μαζικές απολύσεις. Πρόσφατα ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε μία τέτοια κίνηση ακραίο αυταρχισμό και κοινωνική αγριότητα, ο δε πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έσπευσε να δηλώσει ότι μία επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προσλάβει τους ανεμβολίαστους εφόσον τελικά απομακρυνθούν από το ΕΣΥ.

https://www.kathimerini.gr/society/561738589/ora-ton-apofaseon-gia-toys-anemvoliastoys-toy-esy/ (https://www.kathimerini.gr/society/561738589/ora-ton-apofaseon-gia-toys-anemvoliastoys-toy-esy/)



Τίτλος: 16-03-2022 Γερμανία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 17 Μαρτίου 2022, 14:58:43
Health Daily 17-03-2022

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

Απόλυση για τους παραβάτες.
Υποχρεωτικός κατέστη από χθες ο
εμβολιασμός κατά της COVID-19 για
τους υγειονομικούς στη Γερμανία.
Η προθεσμία για εμβολιασμό η
προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης
για όσους δεν επιτρέπεται να
εμβολιαστούν για λόγους υγείας, έληξε
χθες και από σήμερα οι εργοδότες των
σχετικών επιχειρήσεων υποχρεούνται
να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές
όσους δεν συμμορφώθηκαν με τον
κανονισμό.
Οι παραβάτες απειλούνται με
απόλυση, πρόστιμο και απαγόρευση
της άσκησης του επαγγέλματός τους.
Αναλυτικότερα, το Υπουργείο Υγείας
της χώρας έχει ανακοινώσει ότι έως τις
31 Μαρτίου, οι εργοδότες των εν λόγω
επιχειρήσεων μπορούν να υποβάλουν
τα στοιχεία των εργαζομένων τους
μέχρι το τέλος Μαρτίου, έτσι ώστε κάθε
περίπτωση να εξεταστεί ξεχωριστά.
Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα
λαμβάνουν γραπτή προειδοποίηση
και στη συνέχεια θα μπορούν
να αποφασίσουν τερματισμό της
σύμβασης εργασίας, άρση της άδειας
άσκησης επαγγέλματος και επιβολή
προστίμου ύψους 2.500 ευρώ. Υπάρχει
δικαίωμα υποβολής ένστασης ή ακόμη
και προσφυγής κατά των αποφάσεων
των υγειονομικών υπηρεσιών, από
τους διαφωνούντες. Οι εντονότερες
αντιδράσεις για την εν λόγω
νομοθετική απόφαση, προέρχονται
από τη Βαυαρία και τον Πρωθυπουργό
Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος είχε
απειλήσει να μην εφαρμόσει τη
σχετική νομοθεσία. Ωστόσο, η
ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης των
ανεμβολίαστων από τους εργοδότες
έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία, με τον
υπουργό Υγείας Κλάους Χόλετσεκ
να επισημαίνει ότι η εφαρμογή θα
προχωρήσει «με ρεαλιστικό τρόπο
και αίσθηση αναλογικότητας και με
στόχο να πειστούν όσο το δυνατόν
περισσότεροι εργαζόμενοι να
εμβολιαστούν».
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κατά του Covid-19, σε Υγειονομικούς;
Αποστολή από: GirousisN στις 17 Μαρτίου 2022, 15:54:49
Στην ψωροκώσταινα αντίθετα επιλέξαμε την αναστολή εργασίας-ομηρία επι 6μηνο ήδη των ανεμβολιαστων υγειονομικών.
Η προθεσμία λήγει σε 2 εβδομάδες με πιθανότερο σενάριο το υπουργείο να σύρει λίγο μακρύτερα τη βαλίτσα, να δώσει δλδ νεα παράταση στην οριστική λύση του προβλήματος.
Κάτι σαν το νέο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ. Αντί να προηγηθεί ένας κάποιος στοιχειώδης διάλογος με τους εμπλεκόμενους, ρίχνουμε βαρύγδουπες κουβέντες (capitation, gatekeeping, απογευματινά χειρουργεία) που ξέρουμε ήδη ότι δεν θα εφαρμοστούν ποτε στην πράξη, εκτός ίσως από την αλλαγή του νομικού καθεστώτος όλων των νέων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και καθαρίσαμε the Greek way…….
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κατά του Covid-19, σε Υγειονομικούς;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 29 Μαρτίου 2022, 10:26:50
Health Daily, 29-03-2022

ΘΑΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ
ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΟ ΕΣΥ

Παρατείνεται η αναστολή εργασίας μέχρι τις 31/12/2022


Η απόφαση της Κυβέρνησης είναι να μην επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι
υγειονομικοί στο ΕΣΥ όσο υπάρχει πανδημία, και την Τετάρτη ψηφίζεται στη
Βουλή η διάταξη με την οποία το μέτρο της αναστολής εργασίας των υγειονομικών
θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, δήλωσε σε συνέντευξή του στον
ΑΝΤΕΝΑ 1 ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Τους λέμε: «Εμβολιαστείτε και
επιστρέψτε. Στηρίξτε την κοινωνία, όπως κάνουν όλοι οι συνάδελφοί σας στο
Εθνικό Σύστημα Υγείας που δίνουν τη μάχη», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός
Υγείας. Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι παραμένει
κανονικά, γιατί είναι πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που εξετάζεται
με γνώμονα την επιδημιολογική εικόνα, είναι για την περίοδο του καλοκαιριού,

δηλαδή είτε από 18 Απριλίου, είτε από το Μάιο, η πρόσβαση στους χώρους-
και κατά βάση σε εξωτε ρικούς χώρους- να γίνεται χωρίς την ανάγκη επίδειξης

του πιστοποιητικού. Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συγκεκριμένης συζήτησης
στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, σημείωσε.Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε
επίσης ότι ουσιαστικά από τον Μάιο και μετά θα υπάρξει μεγάλη αποκλιμάκωση
των μέτρων κάτι που επιτρέπει η εικόνα του ΕΣΥ, όσον αφορά την αναλογία
εισιτηρίων-εξιτηρίων καθώς και τον αριθμό των διασωληνωμένων.

Επίσης:

https://virus.com.gr/pleyris-parateinetai-i-anastoli-ergasias-ton-anemvoliaston-ygeionomikon-mechri-tis-31-12/?fbclid=IwAR2vUrN3pILy4S3x_U43XB4b4qU3-vaapFVIkT0Eqy7yywXw5THjlOI0I6E (https://virus.com.gr/pleyris-parateinetai-i-anastoli-ergasias-ton-anemvoliaston-ygeionomikon-mechri-tis-31-12/?fbclid=IwAR2vUrN3pILy4S3x_U43XB4b4qU3-vaapFVIkT0Eqy7yywXw5THjlOI0I6E)

και

https://www.kathimerini.gr/society/561775705/parateinetai-eos-31-dekemvrioy-i-ypochreotikotita-toy-emvoliasmoy-ton-ygeionomikon/ (https://www.kathimerini.gr/society/561775705/parateinetai-eos-31-dekemvrioy-i-ypochreotikotita-toy-emvoliasmoy-ton-ygeionomikon/)
Τίτλος: Απ: Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κατά του Covid-19, σε Υγειονομικούς;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 5 Αυγούστου 2022, 17:15:18
Health Daily, 28-07-2022
www.healthdaily.gr (http://www.healthdaily.gr)

Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΓΙΑ 4 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣΠρος το τέλος του καλοκαιριού η προκήρυξη

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την πρόσληψη των 4 χιλιάδων νοσηλευτών, και προς το τέλος του καλοκαιριού θα βγει και η προκήρυξη, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Δήλωσε επίσης ότι ήδη η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα έχει κάνει το χάρτη για 700 προσλήψεις γιατρών, οι οποίες ολοκληρώνονται ακόμα πιο γρήγορα γιατί δε γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και υπάρχουν και 910 προσλήψεις για μόνιμο προσωπικό. «Άρα, παράλληλα με το επικουρικό το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο ειδικά στις συνθήκες covid, γίνονται και προχωρούν οι μόνιμες προσλήψεις, έχει δοθεί παράταση σε όλο το προσωπικό που είναι επικουρικό μέχρι το Δεκέμβριο και θα συνεχιστεί αυτή η παράταση όπως έχουμε ενημερώσει», πρόσθεσε  ο Υπουργός.

Σχετικά με το θέμα των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή, ο κ. Πλεύρης είπε ότι αυτή τη στιγμή είναι 2148 άτομα, βρίσκονται σε αναστολή μέχρι 31 Δεκεμβρίου, δηλαδή ακολουθούν και αυτοί την πορεία των παρατάσεων που δίνονται με βάση την πανδημία και δεν υπάρχει σχεδιασμός πριν από αυτή την ημερομηνία να επιστρέψουν. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, το ζήτημα θα επανεξεταστεί
στο τέλος του χρονικού πλαισίου που έχει δοθεί, αλλά δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αλλάξει κάτι για πρόωρη επιστροφή.

Τίτλος: ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομ
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 24 Νοεμβρίου 2022, 21:03:18
24/11/2022 Πρώτο Θέμα
Παναγιώτης Τσιμπούκης


ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας
Πλεύρης: «Θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεια από την εφαρμογή της απόφασης».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κέρδισε τη δικαστική μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς κρίθηκε αντισυνταγματική η παράταση μέχρι 31-12-2022 του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου.

Κατά συνέπεια, μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, παρέχεται η δυνατότητα στους αρνητές εμβολιασμού κατά της covid-19 που εργαζόνταν σε νοσοκομεία, μονάδες υγείας, κ.λπ. και τους απαγορεύθηκε η απασχόλησή τους καθώς δεν είχαν εμβολιαστεί, να επανέλθουν στην εργασία τους κατόπιν σχετικής αιτήσεώς τους.

Η δήλωση Πλεύρη

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της Υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό. Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ' τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου. Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολο της. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεια από την εφαρμογή της αποφασης».


Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ και ζητούσε να ακυρωθεί η από 14.4.2022 απόφαση του υπουργού Υγείας.

Η επταμελής σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 2332/2022 απόφασή της (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Τσιμέκας και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλης Ανδρουλάκης), έκρινε ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση που καθόριζε τη διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 ν. 4825/2021.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ πριν αποφανθεί έλαβε υπόψη του προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας που είχαν κρίνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του κορωνοϊού (covid-19), όπως είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων, κ.λπ., πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικώς από τα αρμόδια κρατικά όργανα ανάλογα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη των έγκυρων επιστημονικών παραδοχών.

Έτσι, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας κατά τον χρόνο που δημοσιεύθηκε ο ν. 4917/2022 (31-3-2022) και εκδόθηκε η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση (14-4-2022) είχε παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, δηλαδή «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».

Ούτε όμως, προκύπτει κατά τους συμβούλους Επικρατείας, «βάσει ποίων συγκεκριμένων επιστημονικών δεδομένων ο χρόνος της επαναξιολογήσεως παρατάθηκε έως τις 31-12-2022, δηλαδή τοποθετήθηκε σε χρόνο που επίσης υπερβαίνει τον εύλογο, εν όψει του ότι απέχει 9 μήνες από την ψήφιση του ν. 4917/2022».

«Εν πάση δε περιπτώσει τα προσκομισθέντα στο ΣτΕ στοιχεία δεν δικαιολογούν την παράταση της υποχρεώσεως προς εμβολιασμό», κατέληξαν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

https://www.protothema.gr/greece/article/1311092/ste-adisudagmatiki-i-paratasi-tou-upohreotikou-emvoliasmou-ergazomenon-se-domes-ugeias/?fbclid=IwAR16HQva2iGgAhLGvtw4lrLzpEWa-3uKcId12TnSHdhjsOFOUMn3jpOBM1Y (https://www.protothema.gr/greece/article/1311092/ste-adisudagmatiki-i-paratasi-tou-upohreotikou-emvoliasmou-ergazomenon-se-domes-ugeias/?fbclid=IwAR16HQva2iGgAhLGvtw4lrLzpEWa-3uKcId12TnSHdhjsOFOUMn3jpOBM1Y)
Τίτλος: Πλεύρης: Από 01/01/2023 επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 29 Νοεμβρίου 2022, 23:17:24
29/11/2022

https://www.iefimerida.gr/ellada/pleyris-1i-ianoyarioy-epistrofi-anemboliastoi-ygeionomikoi?amp&utm_source=upday&utm_medium=referral&fbclid=IwAR3pZa19UsZFOboJDetvr4Cj7rENq0UVme9yAp5A1eR9WiYwEpcmiXehxXU (https://www.iefimerida.gr/ellada/pleyris-1i-ianoyarioy-epistrofi-anemboliastoi-ygeionomikoi?amp&utm_source=upday&utm_medium=referral&fbclid=IwAR3pZa19UsZFOboJDetvr4Cj7rENq0UVme9yAp5A1eR9WiYwEpcmiXehxXU)
Τίτλος: Ανεμβολίαστοι γιατροί: Με 2 τεστ κ περιορισμό στις ΜΕΘ η επιστροφή τους στα νοσ
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 23 Δεκεμβρίου 2022, 09:37:12
21/12/2022
Δήμητρα Ευθυμιάδου.


Ανεμβολίαστοι γιατροί: Με 2 rapid τεστ/εβδομάδα και περιορισμό στις ΜΕΘ η επιστροφή τους στα νοσοκομεία

https://www.healthreport.gr/anemvoliastoi-giatroi-me-2-test-kai-periorismo-stis-meth-i-epistrofi-toys-sta-nosokomeia-ti-provlepei-to-protokollo/ (https://www.healthreport.gr/anemvoliastoi-giatroi-me-2-test-kai-periorismo-stis-meth-i-epistrofi-toys-sta-nosokomeia-ti-provlepei-to-protokollo/)