Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Θέματα Εργασίας => Εργασία στον ιδιωτικό τομέα - Άλλες μορφές => Μήνυμα ξεκίνησε από: Statinoula στις 10 Ιουνίου 2021, 15:46:35

Τίτλος: ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΟ test αναπνοης H.Pylori. ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ
Αποστολή από: Statinoula στις 10 Ιουνίου 2021, 15:46:35
Συνάδελφοι προσοχή.

Όπως γνωρίζετε το τεστ αναπνοής Helicobacter INFAI βρίσκεται στη θετική λίστα και συνταγογραφείται κανονικά σε ασφαλισμένους και μη, όπως ακριβώς συνταγογραφούνται και τα φάρμακα (από την κανονική εφαρμογή και όχι από τις παροχές ΕΚΠΥ).
Εφόσον συνταγογραφηθεί, ο ασθενής εκτελεί τη συνταγή  στο φαρμακείο πληρώνοντας συμμετοχή 25%. Το τεστ γίνεται υπό την επίβλεψη του γιατρού και εν συνεχεία  αποστέλλεται με συγκεκριμένη εταιρεία ταχυμεταφορών στην εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του με χρέωση παραλήπτη. Σε μια εβδομάδα περίπου έρχεται η απάντηση στο email του γιατρού. Όσα χρόνια υπηρετούσα στο ΕΣΥ είχα συνταγογραφήσει δεκάδες test χωρίς ποτέ να έχω κάποιο πρόβλημα.

Τον περασμένο μήνα (ως ιδιώτης πλέον) συνταγογράφησα το test σε ασθενή, έλαβα σε μια εβδομάδα την απάντηση, αλλά σήμερα έλαβα και ένα email από κάποιο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο με ένα επισυναπτόμενο τιμολόγιο το  οποίο καλούμαι να εξοφλήσω. (12 ευρώ).  Επικοινώνησα με την εταιρεία Angelini που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του test για να διαμαρτυρηθώ καθότι  ως συνταγογραφούμενο και αποζημιούμενο από τον ΕΟΠΥΥ δεν νοείται η εταιρεία να ζητά να  πληρώσει ο γιατρόςκαι  επιπλέον χρήματα απο την τσέπη του. Τους ρώτησα εάν έχει ενημερωθεί ο ΕΟΦ, ο ΕΟΠΥΥ και οι Ιατρικοί/Φαρμακευτικοί Σύλλογοι. Μου είπαν ότι ναι μεν είναι υπεύθυνοι κυκλοφορίας αλλά συνεργάζονται με κάποιο ιδιωτικό κέντρο και δεν γνωρίζουν να μου απαντήσουν για την πολιτική κοστολόγησης του κέντρου αυτού. Τους επισήμανα ότι σε συναγογραφούμενα είδη δεν επιτρέπεται η απαίτηση επιπλέον χρημάτων και ότι θα γνωστοποιήσω το θέμα στον ΕΟΦ/ΕΟΠΥΥ/ΠΙΣ/ΠΦΣ κτλ

Εντός ολίγου δέχομαι τηλεφώνημα από το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, όπου ο υπεύθυνος;  με ενημέρωσε ότι το ιδιωτικό κέντρο που έχει την αποκλειστικότητα της συνεργασίας με την Angelini, "άλλαξε" τον τρόπο κοστολόγησης του test και ζητά χρήματα από τον γιατρό για την εκτέλεσή του τεστ εφόσον ο γιατρός είναι ιδιώτης. Στα ερωτήματα μου εάν αυτές οι πρακτικές είναι σε γνώση των ιατρικών Συλλόγων, του ίδιου του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ και εάν υπάρχει  σχετικό έγγραφο από οποιονδήποτε επίσημο φορέα, δεν πήρα απάντηση.

Είχε κανείς από τους ιδιώτες συναδέλφους παρόμοια εμπειρία με το συγκεκριμένο test;
Τίτλος: Απ: ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΟ test αναπνοης H.Pylori. ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 10 Ιουνίου 2021, 16:47:25
Εμένα πέρσι μου είχαν ζητήσει 10€ όταν πήρα στο τηλέφωνο που αναγράφεται επάνω στο κουτί. Τους απάντησα ότι δεν ήξερα, δεν αναφέρεται πουθενά και ότι θα στείλω εγγράφως το θέμα στον ΕΟΦ και στον ΕΟΠΥΥ που το αποζημιώνει.
Μου έστειλαν το αποτέλεσμα και δεν μου χρέωσαν τίποτα αλλά δεν το ξαναχρησιμοποίησα.

Δεν είσαι υποχρεωμένος να πληρώσεις ποσό που δεν συμφωνήθηκε.  Και αν επιμένουν στείλε το στον ΕΟΠΥΥ
Τίτλος: Απ: ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΟ test αναπνοης H.Pylori. ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ
Αποστολή από: dionisis στις 10 Ιουνίου 2021, 18:22:57
Εαν είναι μια τακτική που την χρησιμοποιούν σε ιδιώτες δεν το γνωρίζω..... Σε δημόσια δομή που βρίσκομαι εγώ, στέλνω πάρα πολλά και ουδέποτε έχουν ζητήσει κάτι.
Τίτλος: Απ: ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΟ test αναπνοης H.Pylori. ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ
Αποστολή από: gortsos3 στις 10 Ιουνίου 2021, 21:35:32
Έχει ξεκινήσει η πολιτική αυτή περίπου προ 3ετίας. Γίνεται αποστολή τιμολογίου. Θεωρώ απίθανο να μη γνωρίζει η Angellini. Το έκανε απλά outsourcing για να μην απασχολεί προσωπικό.
Τίτλος: Απ: ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΟ test αναπνοης H.Pylori. ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 11 Ιουνίου 2021, 01:07:08
Εταιρείες που συμπεριφέρονται έτσι, αποφεύγω να γράφω γενικότερα φάρμακα τους.