Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
16 Απριλίου 2024, 14:23:20

Τελευταία μηνύματα

Σελίδες: 1 [2] 3 4 ... 10
11
ΕΟΠΥΥ / Απ: ΕΟΠΥΥ - Συμβάσεις
« Τελευταίο μήνυμα από schumifer στις 14 Απριλίου 2024, 22:44:56 »
Σκόρπιες, τυχαίες σκέψεις, χωρίς ακόμη καλή γνώση του συστήματος.

Δηλαδή έχουμε ένα μικροβιολογικό μικρό ή μεγάλο, στη μεγαλούπολη τουλάστιχον, ανά 2 τετράγωνα. Βγάζουν όλοι μιας και γίνεται κανιβαλισμός στη χορήγηση παραπεμπτικών εξετάσεων, εργαστηριακών και απεικονιστικών (διορθώστε με αν το έχω ακούσει λάθος ή αν έχει αλλάξει, αλλά έχει τύχει να αντιληφθώ ακόμη και επιχειρηματικές συζητήσεις μεταξύ ιδιοκτητών εργαστηρίων και ιατρών ιδιωτών).
Το κράτος υποχρεώθηκε να μαζέψει χρήμα, και αντί να ελέγξει την πηγή, έπιασε τους εργαστηριακούς και τους παίρνει πίσω χρήματα. Χρόνια τώρα.
Τα εργαστήρια στη δική μου περιοχή αυτά τα χρόνια αυξήθηκαν.
Και η απάντηση των εργαστηριακών είναι να κάνει επίσχεση στον ΕΟΠΠΥ, υποχρεώνοντας τους ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους.
Κι έτσι τιμωρείται ο ΕΟΠΥΥ.

Σωστά στο περίπου;
Κάτι πολύ χοντρό μου λείπει γιατί το σύνολο αυτών των σκέψεων που μοιάζει με 5α+3=13 -> α=πατάτες.
12
ΕΟΠΥΥ / Απ: ΕΟΠΥΥ - Συμβάσεις
« Τελευταίο μήνυμα από GirousisN στις 14 Απριλίου 2024, 11:23:25 »
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Health Daily, 12-04-2024
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗ ΛΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ  ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ στην περίπτωση που αρνηθούν παροχή υπηρεσιών
Τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» το οποίο συζητήθηκε χθες, Πέμπτη (11/04/2024) στην Ολομέλεια της Βουλής, προβλέπει την αυτοδίκαιη λύση συμβάσεων για τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ στην περίπτωση που αρνηθούν παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη, οι πάροχοι θα αποκλείονται της δυνατότητας σύναψης νέας σύμβασης για διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης.

Η τροπολογία που προστέθηκε στο νομοσχέδιο την τελευταία στιγμή, δεν είναι τυχαία. Πρόκειται ουσιαστικά για μία κίνηση του υπουργού Υγείας ώστε να προλάβει την επικείμενη απεργιακή κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών σε όλη τη χώρα, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις υπέρογκες κρατήσεις από τον ΕΟΠΥΥ που ξεπερνούν το 60% του εισοδήματός τους (rebate – clawback).

Ο κλάδος αναμένεται να απεργήσει από τις 22 έως τις 26 Απριλίου ενώ αμέσως μετά θα κάνει επίσχεση στον ΕΟΠΥΥ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα παίρνει τα παραπεμπτικά από τους ασφαλισμένους οι οποίοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις και θα πρέπει στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον Οργανισμό.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
13
in.gr   12-04-2024

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
14
ΕΟΠΥΥ / Απ: Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.
« Τελευταίο μήνυμα από Argirios Argiriou στις 14 Απριλίου 2024, 07:42:16 »
Καθημερινή, 07/04/2024
Τάνια Γεωργιοπούλου.


Ερευνα του ΙΟΒΕ που δημοσιεύει η Καθημερινή (Τάνια Γεωργιοπούλου) δείχνει ποια στοιχεία για δαπάνες, προμήθειες και εξοπλισμό δεν καταγράφονται ακόμη και από μεγάλες μονάδες του ΕΣΥ, που δεν δημοσιεύουν λογιστικές καταστάσεις. Παράλληλα, εξηγεί τις σοβαρές διαφορές στο λειτουργικό κόστος μεταξύ των μεγάλων και των μικρών νοσοκομείων.

Είκοσι χρόνια μετά την εφαρμογή συστημάτων λογιστικής στα νοσοκομεία και την υποχρέωση για κατάρτιση λογιστικών καταστάσεων, μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες της χώρας, όπως o «Ευαγγελισμός», το «Αλεξάνδρα», το Μαιευτήριο Αθηνών «Eλενα Βενιζέλου», το «Γ. Γεννηματάς», το «Σισμανόγλειο», το Νοσοκομείο Δυτ. Αττικής, το «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζουν να μην τις δημοσιεύουν. Το γεγονός καταδεικνύει την έλλειψη διαφάνειας σε έναν κρίσιμο τομέα.

Οι λογιστικές καταστάσεις αποτελούν οικονομικές αποτυπώσεις ευρύτερες του προϋπολογισμού, αφού αφορούν όχι μόνο τα έσοδα και τα έξοδα του νοσοκομείου, αλλά τη συνολική εικόνα για την κατάστασή του: Πόσο παλαιά είναι τα μηχανήματα που διαθέτει και πόσα από αυτά δεν λειτουργούν, ποια είναι η κατάσταση των κτιρίων που στεγάζεται, πόσα χρήματα κοστίζει κάθε ασθενής που νοσηλεύεται κ.ά. Οι πληροφορίες αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικές για την εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος Υγείας, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη δυνατότητα ικανοποίησης των υγειονομικών αναγκών αλλά και την αξιολόγηση της πορείας του τομέα υγείας της χώρας.

Στο πλαίσιο μελέτης για τα οικονομικά των νοσοκομείων που πραγματοποίησε το ΙΟΒΕ (Iδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), η οποία βασίζεται σε ένα δείγμα 90 νοσοκομείων ετησίως και 828 οικονομικών καταστάσεων για την περίοδο 2012-2020, καταγράφονται σοβαρές μεταβολές που οφείλονται στις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής της περιόδου. Οι ερευνητές του ΙΟΒΕ χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά, εκτός από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, υπολογιστικά εργαλεία έτσι ώστε να αξιοποιήσουν τον πλούτο των πληροφοριών για να διενεργήσουν μια σφαιρική χρηματοοικονομική αξιολόγηση. Καταγράφεται έτσι βελτίωση δεικτών ρευστότητας, χαμηλή δανειακή επιβάρυνση των νοσοκομείων, αύξηση εσόδων από ίδιες πηγές, καθώς και σημαντική μείωση του ποσοστού νοσοκομείων με έλλειμμα. Oμως αποτυπώνεται επίσης ελλιπής ανάπτυξη υποδομών από τα νοσοκομεία.

Τα σχετικά εργαλεία –λογιστικές καταστάσεις– δεν αξιοποιούνται ενώ ακόμα περισσότερο δεν λαμβάνονται υπόψη τα σχόλια και οι παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών αναφορικά με την ποιότητα και την πληρότητα των λογιστικών πληροφοριών που περιλαμβάνουν, τονίζει στην εφημερίδα ο κ. Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ. Το αποτέλεσμα είναι ότι η εικόνα που έχουμε για τη λειτουργία του Συστήματος Υγείας της χώρας είναι σαφώς ελλιπής και κατά συνέπεια μη αποδοτική ως προς τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

«Η έμφαση στην οικονομική παρακολούθηση των νοσοκομείων επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στην εκτέλεση των προϋπολογισμών», σημειώνει ο κ. Βέττας. Οι προϋπολογισμοί όμως περιλαμβάνουν μόνο ένα τμήμα των εξόδων που έχει ένα νοσοκομείο στην καθ’ ημέραν λειτουργία του.

«Η χρήση πληροφοριών για την παρακολούθηση της οικονομικής λειτουργίας των νοσοκομείων αποκλειστικά από τους προϋπολογισμούς είναι προβληματική, γιατί καταγράφουν μόνο τις ταμειακές ροές των νοσοκομείων κατά τη διάρκεια μιας χρήσης και όχι την ανάλωση των πόρων για την παροχή των υπηρεσιών», εξηγεί. Για παράδειγμα, οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων δεν καταγράφουν το κόστος για τις αμοιβές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού διότι οι αμοιβές αυτές καταβάλλονται απευθείας από το υπουργείο Υγείας. «Δεν καταγράφεται το κόστος των φαρμάκων των νοσοκομείων που αγοράζονται από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) διότι και πάλι η πληρωμή γίνεται από το υπουργείο Υγείας. Ακόμα όμως και όταν οι αγορές γίνονται από το ίδιο το νοσοκομείο, αυτό που καταγράφεται είναι οι προμήθειες, όχι οι αναλώσεις και τα σχετικά αποθέματα στο τέλος της χρήσης των φαρμάκων και του υγειονομικού υλικού», επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Βέττας.

Ούτε όμως τα διαθέσιμα μηχανήματα και ο διαθέσιμος εξοπλισμός των νοσοκομείων αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό. «Καταγράφονται μόνο ως έξοδα τη χρονιά που αποκτώνται. Ετσι, οι προϋπολογισμοί των επόμενων χρήσεων δεν περιλαμβάνουν καμία πληροφορία για αυτά, ούτε πόσο παλαιά είναι ούτε ποιας αξίας».

Στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων αποτυπώνονται τα έσοδα και τα έξοδα αλλά όχι και το κόστος για τη ρευστότητα του νοσοκομείου από την καθυστέρηση στις εισπράξεις.

Παλιώνει ο εξοπλισμός

Χαρακτηριστικά, στη μελέτη που πραγματοποίησε το ΙΟΒΕ διαπιστώθηκε ότι ο μέσος χρόνος είσπραξης των απαιτήσεων των νοσοκομείων για το 2020 ήταν 542 ημέρες, περίπου ενάμισης χρόνος, ενώ η αντίστοιχη περίοδος για το 2019 ήταν 430 ημέρες, δηλαδή ένας χρόνος και δύο μήνες. Παράλληλα, μελετώντας ένα σταθερό δείγμα νοσοκομείων για την περίοδο 2012-2020 για τα οποία υπήρχαν πλήρη λογιστικά στοιχεία, διαπιστώθηκε ότι η αξία του πάγιου ενεργητικού, δηλαδή των μηχανημάτων, του εξοπλισμού και των υποδομών ήταν το 2020 14,5% χαμηλότερη εκείνης του 2012. Τα δεδομένα αυτά προσφέρουν σαφείς ενδείξεις ότι ο εξοπλισμός των νοσοκομείων παλαιώνει.

Η επεξεργασία των λογιστικών καταστάσεων, στην οποία προχώρησε το ΙΟΒΕ, δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τον υπολογισμό του κόστους των παρεχομένων υπηρεσιών και των ιατρικών πράξεων έτσι ώστε να μπορεί να διαμορφωθεί μια ρεαλιστική αποτίμηση και τιμολόγησή τους. «Η ύπαρξη σύγχρονων κοστολογικών συστημάτων θα καταστεί απολύτως αναγκαία προκειμένου τα νοσοκομεία να είναι σε θέση να συγκρίνουν τα έσοδα που θα εισπράττουν μέσω των ομοιογενών διαγνωστικών ομάδων (Diagnosis Related Groups - DRGS) με τα κοστολογικά τους δεδομένα ώστε να διαπιστώνουν εάν το έσοδο που έχουν από τις παρεχόμενες υπηρεσίες καλύπτει τους αναλωθέντες για τον σκοπό αυτό πόρους», διευκρινίζει ο κ. Βέττας.

Στην ίδια μελέτη του ΙΟΒΕ για τα οικονομικά των νοσοκομείων διαπιστώθηκε ότι υπάρχει διαφορά στο μέσο λειτουργικό κόστος ανά κλίνη και στο μέσο λειτουργικό κόστος ανά νοσηλευθέντα στα επιμέρους νοσοκομεία ανάλογα με το μέγεθός τους αλλά και το πού βρίσκονται. Χαρακτηριστικά, το 2020 το υψηλότερο κόστος με 4.110 ευρώ καταγράφηκε στην 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης) και το χαμηλότερο, με 1.988 ευρώ ανά νοσηλευθέντα στην 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας). Σημειώνεται ότι το λειτουργικό κόστος ανά νοσηλευθέντα είναι πολλαπλάσιο στα μικρά νοσοκομεία (5.324 ευρώ το 2020) σε σχέση με τα μεγάλα (2.123 ευρώ το 2020) και τα μεσαία (1.814 ευρώ το 2020).

«Η αξιολόγηση των νοσοκομείων και η παρακολούθηση της χρηματοοικονομικής τους πορείας από το υπουργείο Υγείας μπορεί και πρέπει να επεκταθεί σε πληροφορίες που παράγονται από τα συστήματα λογιστικής και κοστολόγησης. Η χρήση τέτοιων δεδομένων και σημείων αναφοράς στη στοχοθεσία της διοίκησης των νοσοκομείων αναμένεται να διευρύνει τη βάση αξιολόγησής τους και να επιτρέψει την αποτελεσματικότερη οικονομική τους διοίκηση», καταλήγει ο κ. Βέττας.

Το 2021 η συνολική δαπάνη υγείας στην Ελλάδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαμορφώθηκε στο 9,2% (εκ των οποίων το 5,7% δημοσία δαπάνη) έναντι 10,9% στην Ε.Ε. (εκ των οποίων το 8,9% δημοσία δαπάνη). Στην Ελλάδα η δημόσια χρηματοδότηση διαμορφώνεται στο 62,1% της συνολικής χρηματοδότησης για δαπάνες υγείας το 2020, αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (81,1%).

Η χώρα μας κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση (-7,3%) στην Ε.Ε. σε κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας την περίοδο 2008-2013 και τη μικρότερη αύξηση, +0,4%, την περίοδο 2013-2019. Στην Ελλάδα καταγράφεται ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ικανοποίησης από τις παρεχόμενες υπηρεσίες φροντίδας, με 38% για το 2020, από 36% το 2010. Το ελληνικό σύστημα υγείας κατατάσσεται στην 29η θέση ανάμεσα σε 35 χώρες της Ευρώπης. Στη χώρα μας επιτυγχάνεται σχετικά υψηλή βαθμολογία σε πεδία όπως η άμεση πρόσβαση σε γιατρούς, η μείωση της θνησιμότητας από εγκεφαλικά, ο παιδικός εμβολιασμός, η μειωμένη συχνότητα υπερτασικών και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Αντίθετα, χαμηλή επίδοση επιτυγχάνεται σε πεδία όπως η πληροφόρηση και τα δικαιώματα των ασθενών, οι οικογενειακοί γιατροί, οι λίστες αναμονής στους καρκινοπαθείς, οι μεταμοσχεύσεις, οι άτυπες πληρωμές, το κάπνισμα, η έλλειψη φυσικής άσκησης, οι θάνατοι από τροχαία, η καθυστερημένη εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων και η υψηλή κατανάλωση αντιβιοτικών.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
15
Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο / Απ: Κάπνισμα.
« Τελευταίο μήνυμα από Argirios Argiriou στις 14 Απριλίου 2024, 07:27:04 »
Στην εποχή μας θεωρείται αδιανόητο, και όμως, δεν έχει πολλές δεκαετίες που το κάναν δώρο στα παιδιά...

16
Πολιτιστικό στέκι / Connemara Landscape
« Τελευταίο μήνυμα από Argirios Argiriou στις 14 Απριλίου 2024, 07:21:12 »
Painter: Paul Henry (Ireland, 1876-1958)
Connemara Landscape, n.d. oil on canvas
17
Πολιτιστικό στέκι / At the School Doors, 1897
« Τελευταίο μήνυμα από Argirios Argiriou στις 14 Απριλίου 2024, 07:15:22 »
Painter: Nikolay Bogdanov-Belsky
18
ΕΟΠΥΥ / Απ: ΕΟΠΥΥ - Συμβάσεις
« Τελευταίο μήνυμα από Argirios Argiriou στις 13 Απριλίου 2024, 22:01:23 »
Health Daily, 12-04-2024

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗ ΛΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ  ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ στην περίπτωση που αρνηθούν παροχή υπηρεσιών

Τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» το οποίο συζητήθηκε χθες, Πέμπτη (11/04/2024) στην Ολομέλεια της Βουλής, προβλέπει την αυτοδίκαιη λύση συμβάσεων για τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ στην περίπτωση που αρνηθούν παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη, οι πάροχοι θα αποκλείονται της δυνατότητας σύναψης νέας σύμβασης για διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης.
19
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ertnews 11-04-2024

ΕΟΔΥ: 5 θάνατοι από Covid-19, οκτώ διασωληνωμένοι – 1 θάνατος από γρίπη

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

To COVID-19 έχει εξαφανιστεί πρακτικά - μέχρι την επόμενη έξαρση - κι όμως έχει 5πλασιους θανάτους από τη γρίπη, που είναι στα χάι της (ή ήταν τουλάχιστον μέχρι πριν καμια εβδομάδα). Ακόμα και τώρα μετά από τόσο καιρό και ανοσίες κτλ κτλ δεν έχει γίνει γριπούλα...
20
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
12/04/2024 ertnews

Επίσης με νομοτεχνική βελτίωση, το ιδιωτικό έργο στο ΕΣΥ δεν θα αφορά μόνο τους γιατρούς στα νοσοκομεία αλλά και τους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας. Θα υπάρξει ΚΥΑ για να διασφαλιστεί ό,τι όσοι είναι προσωπικοί γιατροί το πρωί δεν θα κάνουν ιδιωτικό έργο στα συγκεκριμένα ΑΜΚΑ τα οποία έχουν χρεωθεί ως προσωπικοί γιατροί, για να αποτρέπονται πελατειακές καταστάσεις.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

και λίγες ώρες αργότερα:

Αποσύρθηκε προσωρινά η ρύθμιση για την παροχή έργου από ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ από τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη μετά από αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Όσοι εξέτασαν περιστατικό χειρουργικό το πρωί ή στην εφημερία, θα το χειρουργούν στα απογευματινά;
Σελίδες: 1 [2] 3 4 ... 10