Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Θέματα Εργασίας => Εργασία στο δημόσιο τομέα => Μήνυμα ξεκίνησε από: mandreou στις 19 Ιουνίου 2010, 10:08:25

Τίτλος: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: mandreou στις 19 Ιουνίου 2010, 10:08:25
Συνάδελφοι έχετε κάποια πληροφόρηση για τυχόν συγχωνεύσεις Γενικών Νοσοκομείων; Στην περιοχή μου (Θράκη ) αυτό ακούγεται πολύ έντονα αυτές τις μέρες σαν σενάριο στα πλαίσια της οικονομίας (συγχωνεύσεις ανά 2 ή τρία Νοσοκομεία). Αν ξέρει κάποιος ας ενημερώσει και τους υπόλοιπους ευχαριστώ. 
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: Αγωνιστική Παρέμβαση στις 19 Ιουνίου 2010, 22:33:54
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Συνάδελφοι έχετε κάποια πληροφόρηση για τυχόν συγχωνεύσεις Γενικών Νοσοκομείων; Στην περιοχή μου (Θράκη ) αυτό ακούγεται πολύ έντονα αυτές τις μέρες σαν σενάριο στα πλαίσια της οικονομίας (συγχωνεύσεις ανά 2 ή τρία Νοσοκομεία). Αν ξέρει κάποιος ας ενημερώσει και τους υπόλοιπους ευχαριστώ. 

Κατ' αρχήν υπάρχει κυβερνητική απόφαση για συγχωνεύσεις  και αυτή θα εκφραστεί και στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου για την "αναβάθμιση του ΕΣΥ". Στις βασικές αρχές που εξήγγειλε η Υπουργός  αναφέρονται αρχικά μεν οι   μονάδες Πρόνοιας (Ø Ενοποίηση φορέων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Προβλέπεται η δυνατότητα συγχώνευσης και ενοποίησης των διοικήσεων και των φορέων Πρόνοιας αρμοδιότητας Υ.Υ.Κ.Α.- http://www.ygeianet.gr/box/cal/16987.pdf (http://www.ygeianet.gr/box/cal/16987.pdf)  )
Δεύτερον υπάρχει επίσης κυβερνητική απόφαση για αλλαγή χρήσης μονάδων Υγείας  (Νέα Αρχιτεκτονική της Υγείας- Αλλαγή χρήσης μονάδων υγείας. Επικέντρωση σε χρόνια και ειδικά νοσήματα-  http://www.ygeianet.gr/box/cal/16987.pdf (http://www.ygeianet.gr/box/cal/16987.pdf).
Και τα δυο αυτά συνηγορούν στο ότι έχουν αποφασίσει για συγχωνεύσεις τμημάτων ή και ολόκληρων νοσοκομειακών μονάδων με ταυτόχρονη αλλαγή χρήσης κάποιων από αυτά.
Τέτοιες διαδικασίες αναμένονται λόγου χάρη  να δρομολογηθούν σε νομούς (περιφέρειας) όπου υπάρχουν δυο ή και  τρεις νοσοκομειακές μονάδες (πχ.νομός Ηλείας,Ημαθίας,Βοιωτίας κλπ),
Επίσης υπάρχουν πληροφορίες και για Διοικητική συγχώνευση τέτοιων νοσοκομειακών μονάδων όπου αυτό είναι δυνατόν (μικρή  σχετικά απόσταση μεταξύ τους-Δυο κτιριακά μεν συγκροτήματα αλλά μια ενιαία διοίκηση -ενιαιοποίηση προσωπικού, που θα καλύπτει και τις δυο μονάδες κλπ).Οι λόγοι εύκολα έιναι κατανοητοί.
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 20 Ιουνίου 2010, 09:27:46
Θεραπεία - σοκ στο ΕΣΥ (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=16420953) (Το Έθνος)
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 18 Νοεμβρίου 2010, 22:57:34
http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,2183.msg14288/topicseen.html#msg14288
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: alfie στις 19 Νοεμβρίου 2010, 17:46:53
Η συγχώνευση νοσοκομείων δεν είναι προ των πυλών, αφού κάτι τέτοιο θα φαινόταν στον προϋπολογισμό, δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος από τη Θεσσαλονίκη όπου συμμετείχε σε εκδήλωση του νέου δημάρχου.

«Ούτε στη συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών είπαμε κάτι, ούτε στη συνάντηση με την τρόικα είπα κάτι τέτοιο», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.

Επισήμανε πως συμφώνησε με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών πως δεν μπορούν να γίνουν συγχωνεύσεις, χωρίς να είναι έτοιμος ο υγειονομικός χάρτης της χώρας, για τον οποίο έχει δώσει εντολή να είναι έτοιμος τον Μάρτιο.

Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι η όποια συζήτηση θα αρχίσει μετά τον Μάρτιο, εφόσον είναι έτοιμος ο υγειονομικός χάρτης.

Για τους στόχους που έχει θέσει ως προς τον περιορισμό των δαπανών στον τομέα της υγείας δήλωσε ότι θα τον πετύχει και μετά θα μπει στα ουσιώδη για να γίνει «από λογιστής της ασθένειας, υπουργός της Υγείας».

http://www.nooz.gr/greece/loverdos-sugxoneiseis-nosokomeion-suzitame-meta-ton-ugeionomiko-xarti

Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: flone στις 21 Νοεμβρίου 2010, 00:09:01
1998

"Στην τελική ευθεία έχει μπει και η ομάδα εργασίας για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Ωστόσο το αποτέλεσμα των εργασιών αναμένεται μάλλον άτολμο, τόσο από τους επαΐοντες όσο και από στελέχη φορέων (όπως η ΠΟΕΔΗΝ και η ΑΔΕΔΥ) που είχαν θέσει και υποστηρίξει την ενοποίηση νοσοκομείων. Η ατολμία αποδίδεται στις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί από στελέχη και διοικήσεις νοσοκομείων. Υποστηρίζουν ότι η ενοποίηση μεγάλων νοσοκομείων, όπως τα δύο παιδιατρικά («Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού») ή το Γενικό Κρατικό και το Νοσημάτων Θώρακος, θα δημιουργήσει οργανισμούς - μαμούθ, δυσκίνητους και γραφειοκρατικούς.

Η άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές της ενοποίησης, θεωρεί ότι το παραπάνω επιχείρημα είναι σαθρό και οφείλεται στην επίγνωση που έχουν πολλά στελέχη ότι ποτέ δεν θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τη θέση του προέδρου σε ένα τόσο μεγάλο συγκρότημα. Οσον αφορά τους φόβους που εκφράζονται για δυσκαμψία και γραφειοκρατία τούς θεωρούν αβάσιμους, εφόσον υιοθετηθεί ο σωστός τρόπος διοίκησης.

Οι υποστηρικτές της ενοποίησης θεωρούν ότι το συγκρότημα που θα προκύπτει από δύο μεγάλα νοσοκομεία πρέπει να χωρίζεται σε επιστημονικούς τομείς (150-200 κρεβάτια) που θα έχουν διοικητική υποστήριξη και οικονομική αυτονομία, όταν πρόκειται για προμήθειες μέχρις ενός ορισμένου ποσού (π.χ. 50 εκατ. δρχ.). Η διοίκηση θα ασχολείται με θέματα συντήρησης, εγκατάστασης βιοϊατρικής τεχνολογίας και γενικότερα με θέματα τροφοδοσίας και σχεδιασμού. Με άλλα λόγια, τονίζεται, το κρίσιμο θέμα στη διαδικασία συγχώνευσης νοσοκομείων είναι η διαμόρφωση του οργανισμού του νοσοκομειακού συγκροτήματος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το θέμα της ενοποίησης των νοσοκομείων αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στον τομέα της υγείας."

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=80&artid=98368&dt=19/04/1998#ixzz15rYswzpg
Τίτλος: Απ: Κλείνουν επτά νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 28 Νοεμβρίου 2010, 13:08:36
Εισήγηση-φωτιά στο συρτάρι του υπουργού Υγείας Αν. Λοβέρδου.

Σε ποια καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλό κόστος και προβλήματα στη διοίκηση.


Εισηγήσεις για κλείσιμο νοσοκομείων προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι έχει στο συρτάρι του, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της “ΜτΚ”, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Η εντολή της τρόικας είναι δεδομένη για τον χώρο της υγείας, που ζητά συμμάζεμα στις δαπάνες και αναδιάρθρωση. Στην εισήγηση προβλέπονται ακόμη και καταργήσεις κλινικών από τα νοσοκομεία που θα διατηρηθούν. Η έκθεση που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας βαθμολογεί τα νοσοκομεία της χώρας με ποσοτικά κριτήρια.
Από άποψη κόστους, μακράν όλων βρίσκεται το “Θεαγένειο” Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, όπου η νοσηλεία κοστίζει 853 ευρώ ημερησίως, όταν ο μέσος όρος στη χώρα είναι 322 ευρώ. Ακολουθούν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (447,18), το “Παπανικολάου” (470 ευρώ), το “Παπαγεωργίου” (400), το “Ιπποκράτειο” (354,91 ευρώ) και το “ΑΧΕΠΑ” (323,76 ευρώ).


    * Κλείνουν τα νοσοκομεία:
    * "Γεννηματάς"
    * ΙΚΑ "Παναγία"
    * "Λοιμωδών"
    * Γουμένισσας

    * Συγχωνεύονται και από τα έξι θα μείνουν τα τρία:
    * Βέροιας - Νάουσας
    * Πτολεμαΐδας - Κοζάνης
    * Έδεσσας - Γιαννιτσών



Εισηγήσεις για συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα -προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι- δέχεται το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με Νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”. αποκλειστικές πληροφορίες της “ΜτΚ”, την ώρα που η κίνηση στα δημόσια νοσοκομεία έχει αυξηθεί κατά 30%, εξαιτίας της αδυναμίας των πολιτών να καλύψουν τα έξοδα των ιδιωτικών κλινικών.
Για επτά νοσοκομεία -“Παπαγεωργίου”, “Παπανικολάου”, “ΑΧΕΠΑ”, “Γεννηματάς”, “Ιπποκράτειο”, “Άγιος Παύλος” και “Παναγία”- προτείνεται ενιαία διοίκηση, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για υποβιβασμό νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.
Οι εισηγήσεις που εξετάζει το υπουργείο Υγείας και βρίσκονται στη διάθεση της “ΜτΚ” προβλέπουν δημιουργία πέντε πυλώνων υπηρεσιών υγείας στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι μπορούν να έχουν ενιαία διοικητικά συμβούλια και είναι οι εξής:

   1. Νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”.
   2. Νοσοκομείο “Παπανικολάου”, στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν γυναικολογική κλινική, παιδιατρική και παιδοχειρουργική.
   3. “ΑΧΕΠΑ” και “Γ. Γεννηματάς”.
   4. “Ιπποκράτειο”, στο οποίο πρέπει να αφαιρεθούν τμήματα (π.χ. γυναικολογικά) και να προστεθούν άλλα (όπως π.χ. καρδιολογική μονάδα με δυνατότητα στεφανιογραφίας και λοιπών επεμβατικών μεθόδων και πνευμονολογικό).
   5. “Άγιος Παύλος”, το οποίο -εφόσον το ΙΚΑ ενσωματωθεί στο ΕΣΥ- θα συμπεριλάβει και το “ΙΚΑ Παναγίας”. Μέχρι να προχωρήσει αυτή η συγχώνευση, ως 5ος πυλώνας θα λειτουργήσει το Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο “424”, μετέχοντας και στο πρόγραμμα εφημεριών της πόλης.


Καμπανάκια για πέντε νοσοκομεία

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι μη ικανοποιητικές αποδοτικότητες εμφανίζουν και τα δευτεροβάθμια νοσοκομεία της περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη, όπως τα νοσοκομεία “Άγιος Παύλος”, “Γ. Γεννηματάς” και “Άγιος Δημήτριος” τα οποία παρουσιάζουν χαμηλή πληρότητα. Προτείνεται “να εξεταστεί σε σύντομο χρόνο ο μετασχηματισμός της λειτουργίας και του αντικειμένου τους” - ειδικά στην περίπτωση του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς” σε παιδιατρικό και του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων σε κέντρο φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης. Επίσης προτείνεται το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Λοιμωδών Νοσημάτων να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, με ολοήμερη λειτουργία, με παράλληλη προσθήκη δερματολογικώνΘεαγένειο. κλινικών. Για το νοσοκομείο “Θεαγένειο” προτείνεται η επέκτασή του, αλλά πρέπει να εξεταστεί το υψηλό κόστος ανά ημέρα νοσηλείας, που είναι 853 ευρώ (όταν ο μέσος όρος για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία είναι 414 ευρώ). Για το νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου” σχολιάζεται ότι απαιτείται βελτίωση της ολικής αποδοτικότητας, καθώς η διοίκηση και η διαχείριση των πόρων κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Στα νοσοκομεία στα οποία εντοπίζονται σημαντικά περιθώρια βελτίωσης ως προς τη διοίκηση και τη διαχείριση περιλαμβάνονται το “Ιπποκράτειο” και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Έρχεται “Καλλικράτης”

“Καμπανάκι” χτυπάει και για τα περισσότερα νοσοκομεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (πλην Κοζάνης και Κατερίνης), για τα οποία αναφέρεται ότι “εμφανίζουν χαμηλή πληρότητα η οποία κυμαίνεται στο 47%-60%, παρά το γεγονός ότι έχουν επάρκεια πόρων - με εξαίρεση το νοσηλευτικό προσωπικό”. Επίσης σημειώνεται ότι νοσοκομεία όπως της Έδεσσας, της Νάουσας, της Κοζάνης και των Γρεβενών “εμφανίζουν μέτριες επιδόσεις που οφείλονται σε διοικητικά και διαχειριστικά προβλήματα στα οποία χρειάζονται παρεμβάσεις και βελτιώσεις”. Προτείνεται δε η δημιουργία νοσοκομειακού συμπλέγματος (hospital trust) σε:

    * Βέροια - Νάουσα
    * Πτολεμαΐδα - Κοζάνη
    * Έδεσσα - Γιαννιτσά.

Επίσης προτείνεται το Γενικό Νοσοκομείο Γουμένισσας στο Κιλκίς να μετατραπεί σε κέντρο υγείας με ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και λίγες κλίνες βραχείας νοσηλείας, καθώς ο πληθυσμός του μπορεί να εξυπηρετηθεί από τα νοσοκομεία Κιλκίς και Γιαννιτσών τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.
 

    * Οσονούπω οι αποφάσεις. Μπορεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος να διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις νοσοκομείων το 2011, επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν προβλέπεται σχετικό έσοδο στον προϋπολογισμό της ερχόμενης χρονιάς, και μπορεί να δήλωσε ότι η όποια συζήτηση για συγχωνεύσεις ή καταργήσεις νοσοκομείων είναι πρόωρη, καθώς ο υγειονομικός χάρτης της χώρας, τον οποίο καταρτίζει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας θα είναι έτοιμος τον Μάρτιο, ωστόσο στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας υπάρχουν ήδη επαρκή δεδομένα για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας. “Ο υπουργός Υγείας έχει στα χέρια του όλα τα στοιχεία για να αποφασίσει τι παρεμβάσεις πρέπει να κάνει σε κάθε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας της χώρας” τονίζει στη “ΜτΚ” ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Μάριος Σαλμάς, που ερμηνεύει ως προσπάθεια να κερδηθεί πολιτικός χρόνος το γεγονός ότι ο κ. Λοβέρδος δεν ανακοινώνει ποια νοσοκομεία θα συγχωνευτούν.

Η βαθμολογία που θα κρίνει τους “μετεξεταστέους”

Η έκθεση που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας βαθμολογεί τα νοσοκομεία της χώρας με ποσοτικά κριτήρια. Στην περίπτωση που θα αποφασιστούν συγχωνεύσεις θεωρείται Νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος”. βέβαιο ότι θα ληφθούν υπ’ όψιν οι επιδόσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με βάση την αποδοτικότητα και το κόστος.
Σημαντικό στοιχείο για τις αλλαγές που θα αποφασιστούν μελλοντικά αποτελεί η αναλογία ασθενών ανά γιατρό και νοσηλευτή - ο μέσος όρος της χώρας είναι 84 και 51 αντίστοιχα.
Ως προς αυτό, στη διακεκαυμένη ζώνη βρίσκονται το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Παθήσεων (17 και 19 ασθενείς ανά γιατρό και νοσηλευτή αντίστοιχα) ο “Άγιος Παύλος” (93 και 47), το Νοσοκομείο Γουμένισσας. Αντιθέτως, οι παραπάνω δείκτες αποτυπώνουν τις ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και τον ιδιαίτερα υψηλό φόρτο εργασίας σε νοσοκομεία όπως το “ΑΧΕΠΑ” (103 ασθενείς ανά γιατρό και 76 ανά νοσηλευτή), το “Θεαγένειο” (85 και 79) και τα νοσοκομεία Δράμας (130 και 56), Ξάνθης (143 και 63), Καβάλας (140 και 62), γεγονός που δυσχεραίνει σημαντικά την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών υγείας.

Το προσωπικό

Σε επίπεδο νοσοκομείων της περιφέρειας, σημαντικές ελλείψεις στο σύνολο του προσωπικού παρατηρούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής (60,03%), στο Γενικό Νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” (65,04%) και το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας (69,77%), στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας “Μποδοσάκειο” (61,65%), το Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών (63,92%) και το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης (65,74%). Το χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης των προβλεπόμενων θέσεων ιατρικού προσωπικού αντιστοιχεί στα νοσοκομεία Χαλκιδικής (73,44%) και Γρεβενών (65,28%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης των προβλεπόμενων θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού αντιστοιχεί στο ΑΧΕΠΑ (58,72%) και στο “Μποδοσάκειο” Πτολεμαΐδας (60,25%).
Σε ό,τι αφορά τις νοσοκομειακές κλίνες υψηλή πληρότητα παρουσιάζει το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου (84,3%), το “Θεαγένειο” (74,9%) και το Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης (74,8%). Αντίθετα, ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό κάλυψης παρουσιάζει το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης (27,8%). Τον υψηλότερο αριθμό νοσηλευθέντων παρουσιάζει το “Παπαγεωργίου” με 42.074 νοσηλευθέντες και ακολουθούν το “Γ. Γεννηματάς” με 15.713 και το Νοσοκομείο Κατερίνης με 15.354 νοσηλευθέντες.

Το κόστος

Από άποψη κόστους, μακράν όλων βρίσκεται το “Θεαγένειο” Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, όπου η νοσηλεία κοστίζει 853 ευρώ ημερησίως, όταν ο μέσος όρος στη χώρα είναι 322 ευρώ. Νοσοκομείο “Γεννηματάς”Ακολουθούν τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης (447,18), “Παπανικολάου” (470 ευρώ), το “Παπαγεωργίου” (400), το “Ιπποκράτειο” (354,91 ευρώ) και το “ΑΧΕΠΑ” (323,76 ευρώ). Σε επίπεδο νομαρχιακών νοσοκομείων το υψηλότερο κόστος ημερήσιας νοσηλείας καταγράφεται στο Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου (350,63 ευρώ) και της Έδεσσας (314,58 ευρώ). Το μεγαλύτερο συνολικό κόστος ανά νοσηλευόμενο επίσης καταγράφεται στο “Θεαγένειο” (3.326 ευρώ έναντι 1.295 που είναι ο μέσος όρος της χώρας) αλλά και το Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης (1.867,06 ευρώ ανά νοσηλευθέντα). Ο μεγαλύτερος όγκος εργαστηριακών εξετάσεων (που συνήθως αυξάνουν πολύ το κόστος νοσηλείας) πραγματοποιείται στο Γ.Ν. Κομοτηνής “Σισμανόγλειο”, όπου εκτελούνται 212 εξετάσεις ανά ασθενή, και ακολουθούν το Νοσοκομείο Αφροδισίων (201), το Νοσοκομείο Γουμένισσας (166), το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης (126) και το Νοσοκομείο Κατερίνης (112). Σημειωτέον ότι ο μέσος όρος της χώρας είναι 86 εργαστηριακές εξετάσεις ανά νοσηλευόμενο.
 


ΤΑ ΝΟΣΟΣΚΟΜΕΙΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ


Νοσηλευθέντες ανά γιατρό / Νοσηλευθέντες ανά ασθενή
Μ.Ο. χώρας / 84,21 / 51,82
Αφροδισίων / 17,8 . 19,58
Γ.Ν. Σερρών / 61,39 / 22,82
Γ.Ν. Γουμένισσας / 61,17 / 34,32
Γ.Ν. Κοζάνης “Μαμάτσειο” / 88,06 / 34,46
Γ.Ν. Κιλκίς / 103,02 / 36,99
“Άγιος Παύλος” Θεσσαλονίκης / 92,23 / 47,05
Γ.Ν. Διδυμοτείχου / 142,99 / 63,45

Ελλείψεις σε προσωπικό:
Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής 60,03%
Γενικό Νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” 65,04%
Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας 69,77%
Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας 61,65%
Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών 63,92%
Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης 65,74%   

Υψηλή πληρότητα σε νοσοκομειακές κλίνες:
Γενικό νοσοκομείο Διδυμοτείχου 84,3%
Θεαγένειο 74,9%
Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης 74,8%

Χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης
Νοσοκομείο αφροδισίων και δερματικών παθήσεων Θεσσαλονίκης 27,8%

Ο υψηλότερος αριθμός νοσηλευθέντων
Παπαγεωργίου 42.074
Γ. Γεννηματάς 15.713
Νοσοκομείο Κατερίνης 15.354

Το ημερήσιο κόστος νοσηλείας (σε ευρώ)
Θεαγένειο 853
Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης 447,18
Παπανικολάου 470
Παπαγεωργίου 400
Ιπποκράτειο  354,91
Νοσοκομείο Διδυμοτείχου 350,63
ΑΧΕΠΑ 323,76
Νοσοκομείο Έδεσσας 314,58
Μέσος όρος χώρας 322

Μεγαλύτερο συνολικό κόστος  ανά νοσηλευόμενο
Θεαγένειο 3326
Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης 1.867,06
Μέσος όρος της χώρας 1295

Μεγαλύτερος όγκος εργαστηριακών εξετάσεων ανά ασθενή
Γ.Ν. Κομοτηνής "Σισμανόγλειο" 212
Νοσοκομείο Αφροδισίων 201
Νοσοκομείο Γουμένισσας 166
Νοσοκομείο ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης 126
Νοσοκομείο Κατερίνης 112
Μέσος όρος χώρας 86
 
http://www.makthes.gr/news/reportage/65847/
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 28 Νοεμβρίου 2010, 13:17:02
(http://etypos-media1.lighthouse.gr/contentData/15591/15591_cp_%20%200.jpg)

Ο ‘Ελεύθερος Τύπος’ αναγγέλει “Την απόρρητη μελέτη που έχει στα χέρια του ο υπουργός Υγείας- Το σχέδιο για συγχωνεύσεις στα 121 δημόσια νοσοκομεία της χώρας-Τι αναφέρει η έκθεση Σχολής Δημόσιας υγείας- Συγχωνεύσεις μονάδων στην Αττική σε συσκευασία του ενός”.
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 28 Νοεμβρίου 2010, 15:16:46
ΕΣΥ: ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΡΔΗΝ Ο ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
Ετοιμες οι πρώτες συγχωνεύσεις


Στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας το σχέδιο για τις περικοπές στα δημόσια νοσοκομεία. Ποιες μονάδες πρέπει είτε να κλείσουν είτε να συνενωθούν με άλλες κοντινές

(http://s.enet.gr/resources/2010-11/37-esy-thumb-large.jpg)

Η αντίστροφη μέτρηση για τη συγχώνευση και ενοποίηση κάποιων νοσοκομειακών μονάδων για την εξοικόμηση πόρων στο σύστημα υγείας έχει ήδη ξεκινήσει. Μπορεί ο Ανδρέας Λοβέρδος να διαβεβαιώνει ότι καμία αλλαγή δεν θα γίνει μέχρι τον Απρίλιο, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί ο υγειονομικός χάρτης της χώρας, ωστόσο το πλάνο των περικοπών έχει ήδη καταρτισθεί.

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται στο υπουργείο Υγείας αλλεπάλληλες συσκέψεις με υψηλόβαθμα στελέχη του χώρου της υγείας. Πρόκειται κυρίως για ειδικούς επιστήμονες που εισηγούνται στην ηγεσία του υπουργείου ποιες μονάδες πρέπει είτε να κλείσουν τελείως είτε να συγχωνευθούν με άλλες κοντινές για λόγους οικονομίας.

Τα κριτήρια των συγχωνεύσεων είναι μεταξύ άλλων: η πληρότητα των νοσηλευτικών μονάδων, η αποδοτικότητά τους, το μέγεθος σε αντιστοιχία με τον τοπικό πληθυσμό, καθώς και η απόσταση με άλλη κοντινή υγειονομική μονάδα. Οπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, το σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία περιλαμβάνει:

*Τη συγχώνευση του Νοσοκομείου Πατησίων με την «Παμμακάριστο». Στόχος είναι να λειτουργήσουν υπό ενιαία διοίκηση και οργάνωση αλλά και με κοινές υπηρεσίες. Μπορεί η «Παμμακάριστος» να ανήκει στην Καθολική Εκκλησία, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιον από την ηγεσία του υπουργείου ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί με τις κατάλληλες διαπραγματεύσεις. Υπολογίζεται ότι τα δύο αυτά νοσοκομεία καλύπτουν έναν πληθυσμό της τάξης του ενός εκατ., αφού περιλαμβάνουν τους δήμους Γαλατσίου, Χαλκηδόνας, Μεταμόρφωσης, Ν. Φιλαδέλφειας, Αγίων Αναργύρων και μεγάλο τμήμα του Δήμου Αθηναίων.

*Το Παθολογικό Νοσοκομείο «Σπηλιοπούλειο - Η Αγία Ελένη» χωρίζεται από το Γυναικολογικό-Μαιευτικό Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου» μόλις με μια μάντρα. Παρ' ότι και σ' αυτή την περίπτωση το πρώτο είναι κληροδότημα, σχεδιάζεται συνένωσή τους ώστε οι υπηρεσίες τού ενός να συμπληρώνουν αυτές του άλλου. Το άλλο σενάριο προβλέπει το «Σπηλιοπούλειο», το οποίο με βάση έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (2010) παρουσιάζει πληρότητα 63,4%, να λειτουργεί συμπληρωματικά με τον «Ευαγγελισμό» και να αποτελεί ένα είδος στέγης για τους χρονίως πάσχοντες.

«Θα πρόκειται για συλλειτουργία και όχι κλείσιμο» επισημαίνει ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Λυκούργος Λιαρόπουλος, διευθυντής στο Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και εξηγεί: «Αν υπάρχουν δηλαδή για παράδειγμα δύο ίδια εργαστήρια στα δύο νοσοκομεία πρέπει να βρεθεί ποιο έχει το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας και να διατηρηθεί μόνο το αυτό».

*Μία ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση που θεωρείται βέβαιο ότι θα περάσει από το σχέδιο της συγχώνευσης είναι τα δύο νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού». Πρόκειται για ένα ενιαίο συγκρότημα, στο οποίο όμως λειτουργούν δύο ξεχωριστές μονάδες με διαφορετικές διοικήσεις.

*Η πολυκλινική που βρίσκεται στην πλατεία Ομονοίας αναμένεται να μετατραπεί από αμιγώς νοσοκομείο σε ένα εξειδικευμένο κέντρο π.χ. για παθήσεις που σχετίζονται με περιπατητικούς ασθενείς, καθότι εκτιμάται ότι οι κλινικές και τα κρεβάτια που διαθέτει σήμερα δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες ή δεν χρειάζονται σε πολλές περιπτώσεις όπως οι κλίνες του οφθαλμολογικού. Η σκέψη, εκτός των άλλων, είναι να μετασχηματισθεί σε ένα είδος Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου.

*Το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» σχεδιάζεται να ενοποιηθεί με το «Αττικόν» αφού θεωρείται ότι σήμερα οι ανάγκες που καλύπτει δεν δικαιολογούν τις δαπάνες του. Ηδη κάποιες κλινικές αρχίζουν σταδιακά να περιορίζουν τη λειτουργία τους με μείωση κλινών όπως η παθολογική με το πρόσχημα της ανακαίνισης.

*Από το «μαχαίρι» των συγχωνεύσεων δεν θα γλιτώσει ούτε η Πάτρα, που σήμερα διαθέτει οκτώ διάσπαρτα νοσοκομεία με υπηρεσίες όμοιες που η μία υπερκαλύπτει την άλλη. Κάποια εξ αυτών θα συνενωθούν με κοινή διοίκηση, ενώ θα αναδιοργανωθούν και όλες οι κλινικές με βάση την ειδικότητά τους. Ενα από τα επιχειρήματα είναι πως υπάρχει έντονη διαφορά στις πληρότητες των οκτώ υγειονομικών μονάδων. Για παράδειγμα το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου παρουσιάζει πληρότητα 83%, ο «Αγιος Ανδρέας» 63,8% και το Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο» 54%.

*Στο στόχαστρο των ειδικών του υπουργείου Υγείας έχουν μπει και τα νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου στην Κρήτη. Σήμερα λειτουργούν συνολικά 4 νοσοκομεία-κέντρα υγείας σε κοντινή μεταξύ τους απόσταση ακόμη και 30 χλμ. Πρόθεση είναι να δημιουργηθεί ένα κοινό δ.σ., ώστε να συγκροτηθεί και ένας ενιαίος υγειονομικός σχηματισμός. Να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο Ιεράπετρας εμφανίζει πληρότητα 65,3%, ενώ το Νοσοκομείο Νεάπολης που ανήκει στον ίδιο νομό 41,4%. Ωστόσο ήδη στην περιοχή επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο αυτό, αφού κάτοικοι, τοπικοί παράγοντες και εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη περιοχή με τέσσερα μεγάλα ημιαστικά κέντρα, η οποία σε συνδυασμό με το κλειστό οδικό δίκτυο δικαιολογεί απόλυτα αυτόν τον καταμερισμό των υγειονομικών μονάδων.

*Στους προγραμματισμούς του υπουργείου Υγείας είναι να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας και των νοσοκομείων του Νομού Ηλείας. Σήμερα σε μικρή απόσταση υπάρχουν τρεις υγειονομικές μονάδες των Κρεστένων, της Αμαλιάδος και του Πύργου. Με βάση την έρευνα της ΕΣΔΥ, το Νοσοκομείο Αμαλιάδος παρουσιάζει πληρότητα 88,2%, του Πύργου 72% και των Κρεστένων 39,1%.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=228300
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 29 Νοεμβρίου 2010, 20:59:04
Το σχέδιο για τις συγχωνεύσεις στα 121 δημόσια Νοσοκομεία (http://www.ygeianet.gr/box/cal/19822.pdf)
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 29 Νοεμβρίου 2010, 21:43:06
Ιδού ποιά Νοσοκομεία πρέπει να συγχωνευτούν (http://www.ygeianet.gr/box/cal/19825.pdf)
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: Gatekeeper στις 30 Νοεμβρίου 2010, 17:49:47
Σύμφωνοι, πρόκειται για μία τεχνοκρατική αξιολόγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων , η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τα εξής χαρακτηριστικά

1.Γεωγραφική θέση & διαστρωμάτωση του πληθυσμού που καλείται να εξυπηρετήσει έκαστο ίδρυμα.(ΓΝ Νίκαιας, ΓΝ Τζάνειο)
2.Το επιστημονικό έργο που παράγει έκαστο ίδρυμα (academic output)
3.Τον αριθμό των ειδικευομένων που εκπαιδεύει το κάθε νοσοκομείο. (κανονικά τα νοσοκομεία πρέπει να επιχορηγούνται επιπλέον ανάλογα με τον αριθμό των ειδικευομένων)
4.Επιπλέον δεν έχουν αξιολογηθεί εξειδικευμένα νοσοκομεία όπως Ωνασειο, Οφθαλμιατρείο Αθηνών ίσως και άλλα.
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: alfie στις 5 Δεκεμβρίου 2010, 00:49:02
ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
 
Την εκτίμηση ότι ανοίγει ο δρόμος για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων από τον Ιούνιο και μετά, πυροδότησε μία παράγραφος του νομοσχεδίου για τη Υγεία, που παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στο...
υπουργικό συμβούλιο. Η πρόβλεψη ότι θα μπορούν, από το νέο έτος, κάποιοι διοικητές νοσοκομείων να διοικούν πέραν του ενός νοσοκομείου και να αμείβονται επί πλέον γι’ αυτή την εργασία, μεταφράζεται ως ότι προετοιμάζεται το έδαφος για τις συγχωνεύσεις υπηρεσιών Υγείας σε όλη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι πριν από την κατάρτιση του νομοσχεδίου υπήρχαν προφορικές αναφορές προς το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τις οποίες αρκετά νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας απασχολούν μεγάλο αριθμό γιατρών, αλλά και διοικητικού προσωπικού δυσανάλογο μάλιστα με το έργο, που παράγουν. Ως εκ τούτου, η συγχώνευσή τους αποτελούσε, ενδεχομένως, λύση για εξοικονόμηση αρκετών πόρων.

Για την ώρα, πάντως, ο υπουργός δεν επιβεβαιώνει, αλλά και δεν αποκλείει πιθανή συγχώνευση νοσηλευτικών ιδρυμάτων, τονίζοντας με κάθε ευκαιρία -όπως και χθες μιλώντας προς τους προέδρους 30 μεγάλων νοσοκομείων- ότι η συζήτηση αυτή είναι πιθανόν να ανοίξει μετά την άνοιξη του 2011.

Κύκλοι του υπουργείου Υγείας αναφέρουν πως πριν συνταχθεί ο υγειονομικός χάρτης της χώρας από τη σχολή Δημόσιας Υγείας, δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για το ποιες νοσηλευτικές μονάδες είναι πιθανόν να συγχωνευτούν, καθώς, όπως τονίζουν, αν δεν καταγραφούν οι ανάγκες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις.

Για την ώρα, το θέμα είναι υπό μελέτη, ενώ αναμένεται να δοθούν σαφείς απαντήσεις από τον υπουργό μεθαύριο, Δευτέρα, οπότε θα γίνει στους εκπροσώπους του Τύπου ενημέρωση επί του περιεχομένου του υπό κατάθεση νομοσχεδίου.
http://fimotro.blogspot.com/2010/12/blog-post_2322.html
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: alfie στις 20 Δεκεμβρίου 2010, 22:07:34
Το καλοκαίρι οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων


Από την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων με βάση την αξιολόγηση των νοσοκομειακών μονάδων όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο υπουργός Υγείας περιέγραψε με μελανά χρώματα την εικόνα που επικρατεί στο σύστημα υγείας κάνοντας λόγο «για κατάντια» και υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να καταργηθούν οριστικά τα βάρβαρα κατάλοιπα παρελθόντος. Και γι αυτό πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά τα επόμενα δύο χρόνια».

Απαρίθμησε, τέλος, τις δομικές διαρθρωτικές αλλαγές στο χώρο της υγείας με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

•Μέχρι τέλη Δεκεμβρίου θα προσληφθούν 2800 νοσηλευτές και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2011 θα μεταφερθεί από το Υπουργείο Οικονομίας στο Υπουργείο Υγείας ο καθορισμός της τιμής των φαρμάκων.
•Ως το τέλος Μαρτίου η ψηφιοποίηση του διπλογραφικού συστήματος, καθώς και η μηχανοργάνωση τουλάχιστον των αποθηκών, των φαρμακείων και των λογιστηρίων των νοσοκομείων.
•Έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχει λειτουργήσει στην πράξη το νέο σύστημα πληρωμών των προμηθευτών και μέχρι το Φεβρουάριο η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με την απένταξη μη ώριμων έργων και ένταξη ωρίμων.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=224888&cid=6
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: flone στις 6 Ιανουαρίου 2011, 01:55:05
40-50

"Που να βρεις 132 μάνατζερ στα νοσοκομεία που να δέχονται με ελάχιστα χρήματα να κινδυνεύει το όνομά τους η φήμη τους η οικογενειακή τους γαλήνη με μηνύσεις με εξώδικα με ύβρεις με με με με να είναι καλοί να ικανοποιούνται από τα λίγα χρήματα να θες δηλαδή μαγικούς ανθρώπους δεν έχεις.

Θα βρείτε πολλούς για αυτή τη δουλειά;

Ναι, υπάρχουν 40 διοικητές πάρα πολύ καλοί και λες ας πούμε χτυπάω ξύλο πως είχα τύχη τέτοια. Υπάρχουν ορισμένοι που δεν είναι μόνο καλοί αλλά είναι και αυτοί που θέλω, δηλαδή βρήκα και ανθρώπους που μου ταιριάζουν υπάρχουν τέτοιοι ναι και είμαι ευγνώμων στην προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου που βρήκε και καμιά σαρανταριά, πενήντα τέτοιους στα νοσοκομεία και έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε"

http://folders.skai.gr/main/theme?locale=en&id=161
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 11 Ιανουαρίου 2011, 17:27:54
Η πρώτη συγχώνευση νοσοκομείων (http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=377381&ct=1&dt=11%2F01%2F2011)

Οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων άρχισαν στην πράξη προτού καν ξεκινήσει ο σχετικός διάλογος. Από σήμερα τα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» έχουν κοινή διοίκηση. Η αλλαγή σημειώθηκε μετά την απόλυση του διοικητή του Αγλαΐα Κυριακού κ. Θ. Μπίνη, εξαιτίας της «ανυπαρξίας διοίκησης», που όπως είπε ο κ. Α. Λοβέρδος, διαπίστωσε στο συγκεκριμένο νοσοκομείο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.


Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 21 Ιανουαρίου 2011, 16:19:58
Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Ανακοινώνετε σε λίγο συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Οι συγχωνεύσεις είναι ένας βολικός όρος, θα έλεγα, για να μην πείτε κατάργηση νοσοκομείων. Να το πούμε συγκεκριμένα. Πόσα νοσοκομεία υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα και πόσα θα μείνουν από τις συγχωνεύσεις.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχουν 132, δεν ξέρω τον αριθμό που θα μείνει, οπωσδήποτε θα είναι μεγάλος.

Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Πάνω από 100 ή κάτω από 100;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν το ξέρω, δεν έχουμε ακόμα πάρει απόφαση για το τι θα εισηγηθούμε στον κοινωνικό διάλογο. Στη Γερμανία με 82 εκατομμύρια κατοίκους έχουν 240 και θεωρούν ότι στο Βερολίνο και στο Μόναχο έχουν πολλά και ορισμένα τα πωλούν.

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου στον ρ/σ "ΑΘΗΝΑ 9.84" και τον δημοσιογράφο Τάσο Παππά (http://www.yyka.gov.gr/ministry/grafeio-typoy/deltia-typoy/2011/d.t.-synenteyksi-ypoyrgoy-ygeias-kai-koinonikis-allileggyis-k.-andrea-loberdoy-ston-r-s-athina-9.84-kai-ton-dimosiografo-taso-pappa)
Τίτλος: Απ: Κλείνουν επτά νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 3 Φεβρουαρίου 2011, 23:32:35
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

    * Συγχωνεύονται και από τα έξι θα μείνουν τα τρία:
    * Βέροιας - Νάουσας
    * Πτολεμαΐδας - Κοζάνης
    * Έδεσσας - Γιαννιτσών[/b]


Έρχεται “Καλλικράτης”

“Καμπανάκι” χτυπάει και για τα περισσότερα νοσοκομεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (πλην Κοζάνης και Κατερίνης), για τα οποία αναφέρεται ότι “εμφανίζουν χαμηλή πληρότητα η οποία κυμαίνεται στο 47%-60%, παρά το γεγονός ότι έχουν επάρκεια πόρων - με εξαίρεση το νοσηλευτικό προσωπικό”. Επίσης σημειώνεται ότι νοσοκομεία όπως της Έδεσσας, της Νάουσας, της Κοζάνης και των Γρεβενών “εμφανίζουν μέτριες επιδόσεις που οφείλονται σε διοικητικά και διαχειριστικά προβλήματα στα οποία χρειάζονται παρεμβάσεις και βελτιώσεις”. Προτείνεται δε η δημιουργία νοσοκομειακού συμπλέγματος (hospital trust) σε:

    * Βέροια - Νάουσα
    * Πτολεμαΐδα - Κοζάνη
    * Έδεσσα - Γιαννιτσά.
Ανδρέα Λοβέρδος:
Δεν θα κλείσει κανένα από τα πέντε νοσοκομεία της Δ. Μακεδονίας - Θα συγχωνευτούν κλινικές

Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 4 Φεβρουαρίου 2011, 02:58:10
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσα νοσοκομεία θα κλείσετε; Αλλά πολύ γρήγορα.. Ας πούμε στη Δυτική Μακεδονία μαθαίνω ότι θα μείνει ένα νοσοκομείο για 4 νομούς.
 Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πάμε στο επόμενο θέμα. Εμείς αρχίζουμε από την 1η Απριλίου και έως το τέλος Ιουνίου τη συζήτηση και λαμβάνουμε και τις αποφάσεις, για τις συγχωνεύσεις. Στη Δυτική Μακεδονία έχουμε σε 5 πόλεις που απέχουν η μια από την άλλη 50 χιλιόμετρα και το οδικό δίκτυο είναι καταπληκτικό, έχουμε 5 νοσοκομεία.
 Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μείνουν τα 2;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, και τα 5 θα μείνουν, δεν θα κλείσουμε κανένα. Αλλά αυτά τα 5 νοσοκομεία έχουν και τα 5 ελλείψεις. Να τα καλύψουμε εμείς δεν μπορούμε. Και δεν μπορούμε και δεν πρέπει.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τα ιδιωτικοποιήσετε;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, καθόλου. Αυτά τα λένε αυτοί που καταλαμβάνουν το Υπουργείο και σου λένε ότι «εσύ στο νομοσχέδιο γράφεις ότι θα ιδιωτικοποιήσεις τη υγεία».
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, τι θα τα κάνετε τα 5;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και του λες «ρε φίλε, πού το γράφω αυτό;» Και μου λένε «δεν έχει σημασία πού το γράφεις, αυτό έχεις σκοπό να κάνεις». Αυτά όλα είναι κουβέντες που δεν ισχύουν.
 Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θα τα κάνετε; Απαντήστε μου για να κλείσουμε.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αναλόγως  (sic). Θα αποκτήσουν επάρκεια τα νοσοκομεία αυτά, μετά από τη συζήτηση που θα κάνουμε σε συγκεκριμένους τομείς και οι τομείς, οι οποίοι θα καλλιεργούνται σε εκτεταμένο βαθμό από το Α’ νοσοκομείο, δεν θα καλλιεργούνται από το άλλο. Αντιθέτως, στο δεύτερο νοσοκομείο θα μεταφερθούν απ’ όλα τα υπόλοιπα, θα δυναμώσουμε δηλαδή τα νοσοκομεία ανά κλινικές. Θα ξέρεις ότι αν πάθεις στην καρδιά σου…
 Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πας στην Καστοριά, αν πάθεις τα νεφρά σου θα πας στη Φλώρινα.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και εκεί δεν θα σου λένε «τι ώρα είναι, δε μπορώ τώρα γιατί δεν έχω γιατρό, έχω έλλειψη προσωπικού». Θα μαζευτούν όλοι οι γιατροί της συγκεκριμένης ειδικότητας σ’ ένα χώρο.
Θα μου πεις, μα θα πρέπει να πάω 20 και 30 χιλιόμετρα. Θα σου πω, άμα είναι να πας σε καμία ταβέρνα, πας. Στο γιατρό γιατί να μη μπορείς να πας και να βρεις την πλήρη προστασία σου; Να πάρουμε σε όλα τα νοσοκομεία όλες τις ειδικότητες, να καλύψουμε όλες τις θέσεις, είναι αδύνατο. Άλλωστε, έχουμε τους περισσότερους γιατρούς απ’ όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου. Διπλάσιους έχουμε. Ιατρικές υπηρεσίες δεν έχουμε.


Σωστός ο Υπουργός!

Άμα έχεις την καρδιά σου πας Καστοριά (...αν προλάβεις), άμα έχεις τα νεφρά σου πας Φλώρινα… άμα θες νευρολόγο πας Βέροια (παρεμπιπτόντως γεια σου Flone!), άμα θες μαιευτήρα πας …Αλεξανδρούπολη!

Άμα  είναι να πας καμιά εκδρομή στη Κρήτη, πας.

Γιατί να μη πας και στο διάολο ;

Αγωνιστική Παρέμβαση Νοσοκομείου Πρέβεζας (http://agonistikiparemvasi.blogspot.com/)
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 8 Φεβρουαρίου 2011, 11:50:17
«Έτσι θα γίνουν οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων» (http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=104799)

Ο «αρχιτέκτονας» του επανασχεδιασμού του ΕΣΥ Λυκούργος Λιαρόπουλος μιλάει στο protothema.gr


Από τα νοσοκομεία Παίδων ξεκινά ο (επανα)σχεδιασμός του ΕΣΥ. Η ενιαία λειτουργία των παιδιατρικών νοσοκομείων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία», την οποία προαναγγέλλει μιλώντας στο protothema.gr ο κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος, καθηγητής Οικονομίας της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και προσφάτως Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για τις συγχωνεύσεις, θα δώσει το έναυσμα για τις σαρωτικές αλλαγές που θα γίνουν από τον ερχόμενο Μάιο στον χώρο της Υγείας.

Δείγμα γραφής του «αρχιτέκτονα» και των όσων «σχεδιάζει» αποτελεί πρόσφατη μελέτη του για τον νομό Λασιθίου. O πληθυσμός είναι ακάλυπτος υγειονομικά, παρότι υπάρχουν 4 νοσοκομεία, 1 Κέντρο Υγείας και 24 Περιφερειακά ιατρεία, διαπίστωσε και πρότεινε συγχωνεύσεις και καταργήσεις μονάδων υγείας. Αυτό το «μοντέλο» του ΕΣΥ, που επαναλαμβάνεται σε πολλές περιοχές της χώρας πρέπει να αλλάξει, τονίζει ο καθηγητής.

-Αποδεχτήκατε πρόσφατα τον συντονισμό της Ομάδας Εργασίας για τις περιβόητες συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Τι περιλαμβάνει τελικά αυτός ο όρος;
Οι συγχωνεύσεις μπορεί να σημαίνουν ενοποιημένη λειτουργία δύο ή περισσότερων μονάδων υγείας, ενιαία διοίκηση, μεταφορά τμημάτων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ή αλλαγή προσανατολισμού για μία μονάδα.

- Γιατί πρέπει να γίνει;
Γιατί ο σημερινός νοσοκομειακός χάρτης αντανακλά την προ 50νταετίας Ελλάδα. Άλλες ήταν οι πληθυσμιακές και συγκοινωνιακές πραγματικότητες του 1950 και 1960 και άλλη είναι η ιατρική του 2010 και του 2020 από την ιατρική και τη βιοϊατρική τεχνολογία πριν από 50 χρόνια. Το ΕΣΥ πρέπει να αλλάξει δομές, αντιλήψεις και παγιωμένες καταστάσεις του παρελθόντος.

- Οι αλλαγές θα επηρεάσουν το προσωπικό;
Με κανέναν τρόπο. Εξάλλου, με εξαίρεση τους γιατρούς, το ΕΣΥ είναι υποστελεχωμένο. Φυσικά, περιορισμένες μεταθέσεις και ανακατατάξεις θα υπάρξουν, δεν γίνεται αλλιώς.

- Που εντοπίζονται τα περισσότερα αλλά μη «αποδοτικά» νοσοκομεία;

Η εργασία μας είναι ακόμη σε πρόωρο στάδιο. Είναι ενδεικτική ωστόσο η περίπτωση του νομού Λασιθίου. Για 75.000 κατοίκους υπάρχουν 4 δημόσια νοσοκομεία (Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου, Σητείας, Νεάπολης), ένα Κέντρο Υγείας και 24 περιφερειακά ιατρεία. Το μείζον θέμα είναι όμως γενικά ο τρόπος εισαγωγής στο νοσοκομείο. Αν δεν καταφέρουμε να σταματήσουμε τις σκηνές «Καμπούλ» στα μεγάλα νοσοκομεία εν ώρα εφημερίας και τους ασθενείς με τα «βαλιτσάκια», τότε θα έχουμε αποτύχει.

-Ποια είναι απογυμνωμένη από νοσοκομεία περιοχή;
Όλη η νησιωτική Ελλάδα. Εκεί το πρόβλημα προσέλκυσης γιατρών και άλλου προσωπικού πρέπει, όπως και σε άλλες «άγονες» ηπειρωτικές περιοχές, να αντιμετωπισθεί με αλλαγές στο σύστημα αμοιβών αλλά και ένα νέο ρόλο για την τοπική αυτοδιοίκηση.

-Πόσα χρήματα θα εξοικονομηθούν από τις συγχωνεύσεις;

Αναμφίβολα ο κρατικός προϋπολογισμός θα έχει όφελος, αλλά πολύ μεγαλύτερο θα είναι το όφελος από τη βελτίωση της ποιότητας νοσηλείας. Το επίπεδο της φροντίδας στο ΕΣΥ έχει υποβαθμισθεί και αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, σημαντική επιβάρυνση του πολίτη με ιδιωτική δαπάνη. Αν καταφέρουμε να μειώσουμε την ιδιωτική δαπάνη κατά 1% του ΑΕΠ, θα «απελευθερωθούν» 2,4 δις € για τις άλλες ανάγκες των νοικοκυριών, και αυτό θα βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά, αλλά και την οικονομία γενικότερα.

- Εργαζόμενοι αλλά και τοπικοί παράγοντες σε πολλές περιοχές έχουν ήδη εκδηλώσει την αντίθεσή τους ενόψει των αλλαγών στον χάρτη της υγείας. Πώς θα τους αντιμετωπίσετε; Θα πειστούν ή θα... υποταχθούν;

Εκτός από μικρό μέρος επαγγελματιών συνδικαλιστών και ελάχιστων τοπικών παραγόντων που έχουν συνδέσει τα συμφέροντά τους με την οικονομική πτυχή της λειτουργίας κάποιων μονάδων, εκτιμώ ότι ο κόσμος δεν θα έχει αντίρρηση στην αναβάθμιση της νοσοκομειακής φροντίδας. Όταν καταλάβει ότι τα μικρά νοσοκομεία που δεν έχουν πολλά να προσφέρουν, μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνα, θα αγκαλιάσει τη Μεταρρύθμιση.

- Το ίδιο έργο κληθήκατε να υλοποιήσετε και το 2002. Γιατί δεν ολοκληρώθηκε τότε;

Ως Πρόεδρος του Α’ ΠεΣΥΠ Αττικής είχα δρομολογήσει μεταξύ άλλων σχέδιο συλλειτουργίας των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων στο Γουδή για το οποίο μάλιστα είχε εκδοθεί Υπουργική Απόφαση. Τον Σεπτέμβριο του 2003 υποχρεώθηκα να παραιτηθώ και έκτοτε… αγνοούνταν. Πλέον όμως θα έχει καλύτερη τύχη.

-Τι προσδοκάτε να συμβεί μετά την 31η Μαρτίου 2011 που ολοκληρώνεται το έργο σας;

Να τεθεί το Σχέδιο σε δημιουργική διαβούλευση μέχρι το τέλος Μαΐου 2011, να προχωρήσει σε 2-3 πιλοτικές ενέργειες και να αξιολογηθούν μέχρι το Σεπτέμβριο, και το πλήρες σχέδιο να τεθεί σε εφαρμογή προς το τέλος του χρόνου. Θα ήθελα να δω την Ελλάδα να επιτυγχάνει στην εφαρμογή ενός σύνθετου μεταρρυθμιστικού σχεδίου.
Τίτλος: within and across
Αποστολή από: flone στις 17 Μαρτίου 2011, 09:28:58
Greece: Third Review Under the Stand-By Arrangement
© 2011 International Monetary Fund  March 2011
http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2011/cr1168.pdf

2.  Actions for the fifth review (actions to be completed by end Q2-2011)

To reduce costs and improve quality of care for patients, Government:
- adjusts public hospital provision by implementing joint management / joint operation between small scale hospitals and big hospitals within the same district and health region;
- revises the activity of small hospitals in a move towards specialisation in areas such as rehabilitation or cancer treatment where relevant;  
- in districts with more than one hospital (excluding university hospitals) use a joint management / joint operation system;
- increases mobility of healthcare staff (including doctors) within and across health regions.
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: alfie στις 22 Μαρτίου 2011, 00:00:05
Νέος χάρτης στην Υγεία, με συγχωνεύσεις και διαδικτυακή καταγραφή

Με ένα διαδικτυακό σύστημα καταγραφής και διαχείρισης δεδομένων υγείας, η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, φιλοδοξεί να δώσει λύση στην οργάνωση του συστήματος Υγείας, ενώ παράλληλα προωθεί κύμα συγχωνεύσεων στα νοσοκομεία, από τον Ιούλιο.

Ο λεγόμενος Υγειονομικός Χάρτης της Χώρας που παρουσιάστηκε σήμερα, σε ειδική εκδήλωση, παρέχει τη δυνατότητα έγκυρης αποτύπωσης της κατάστασης της υγείας και των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα και αναμένεται να αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την οργάνωση του υγειονομικού συστήματος.

 

Ο Υγειονομικός Χάρτης παρέχει επίσης τη δυνατότητα καθολικής, χωροταξικά κατανεμημένης, και έγκυρης καταγραφής της αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας στη χώρα.

 

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, «με την ολοκλήρωση του Υγειονομικού Χάρτη προχωράμε στο επόμενο βήμα, που είναι η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για τις επικείμενες συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Τα 137 νοσοκομεία (132 νοσοκομεία του ΕΣΥ και 5 του ΙΚΑ) είναι πολλά και καταδεικνύουν τον ανορθολογισμό που επικρατούσε. Την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις και την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις».

 

Όπως υπογράμμισαν, τόσο ο κ. Λοβέρδος, όσο και ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, ο υγειονομικός χάρτης αποτελεί το εργαλείο για τη χάραξη εθνικών, περιφερειακών και τοπικών πολιτικών υγείας και, παράλληλα, μπορεί να καταδείξει τους τρόπους συνεργασίας δημόσιων νοσοκομείων, μεταξύ τους, αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα.

 

Το σύστημα του Υγειονομικού Χάρτη θα εξασφαλίζει: 

Τη συστηματική και ομοιογενή συλλογή πρωτογενών και δευτερογενών δεδομένων, άμεσα ή έμμεσα σχετιζομένων με την υγεία και πρόνοια.

Την ενιαία επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων και τον προσδιορισμό συγκεκριμένου αριθμού δεικτών και αφορούν την κατανομή, χρήση και επάρκεια πόρων υγείας και πρόνοιας, την χρήση των υπηρεσιών και την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού.

Τη διάθεση δεικτών και δεδομένων σε διάφορες κατηγορίες χρηστών (πολίτες, ερευνητές, επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας, στελέχη δημόσιων υπηρεσιών, ΥΥΚΑ), βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων πρόσβασης.

 

Τα οφέλη που προσδοκώνται είναι: Τεκμηρίωση στη λήψη αποφάσεων, διαφάνεια στην εκτέλεσή τους, ορθολογική ανάπτυξη και στελέχωση υπηρεσιών υγείας, έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση στους χρήστες του συστήματος, εκτίμηση της κατάστασης υγείας του ελληνικού πληθυσμού.

 

Παρουσιάζοντας τους δείκτες του Υγειονομικού Χάρτη, ο κ. Κυριόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτόν που καταγράφει τους παράγοντες κινδύνου για την υγεία, καθώς τα στοιχεία επιτρέπουν κάποια αισιοδοξία. Το κάπνισμα κατέχει μεν την πρώτη θέση με 35,8%, παρουσιάζει όμως σημαντική μείωση την τελευταία πενταετία (46,5% το 2006). Ακολουθεί η καθημερινή χρήση αλκοόλ με 10,1% (12,2% το 2006). Ενθαρρυντικά είναι επίσης, τα στοιχεία για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (από 8,6% το 2006 μειώθηκε στο 3% το 2011), απασιόδοξα, όμως, για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (5 μερίδες ημερησίως) 6,8% από 11,9% το 2006.

 

Σε ό,τι αφορά την κίνηση των ασθενών ο κ. Κυριόπουλος έκανε λόγο για «κινούμενη άμμο», λέγοντας ότι «όλοι οι Έλληνες ασθενείς είναι μετανάστες στον τόπο τους». Πολλοί ασθενείς μετακινούνται, όπως είπε ο καθηγητής, είτε επειδή οι μονάδες Υγείας στον τόπο τους δεν είναι κατάλληλες, είτε επειδή οι ίδιοι οι ασθενείς πιστεύουν ότι δεν είναι κατάλληλες.

 

Επιπλέον, όπως σημείωσε ο κ. Κυριόπουλος, την αξιοπρέπεια (46,7%) και την έγκαιρη προσοχή (20,2%) θεωρούν οι πολίτες πιο σημαντικά στοιχεία στον δείκτη «ανταποκρισιμότητα στις προσδοκίες των πολιτών».

 

Στον Υγειονομικό Χάρτη καταγράφονται, επίσης, οι δείκτες βρεφικής θνησιμότητας (από 24% το 1975 έφτασε στο 2,7% το 2009), το προσδόκιμο ζωής (το 2008 για τους άνδρες ήταν 77,5 και για τις γυναίκες 82,5). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 30η θέση σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση.

 

Στη ζήτηση και χρησιμοποίηση των υπηρεσιών υγείας, τη «μερίδα του λέοντος» κατέχουν οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας με 40%. Εξαιρετικές επιδόσεις καταγράφουν τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας, τα οποία όπως αναφέρθηκε, σηκώνουν το βάρος της περίθαλψης, ενώ από τα υπόλοιπα του ΕΣΥ, μόνον τα μισά σημειώνουν αξιοπρεπείς επιδόσεις. Όσο για τα περιφερειακά νοσοκομεία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι απλώς «απαράδεκτα» στην παροχή υπηρεσιών υγείας, όπως επισήμανε ο κ. Κυριόπουλος.

 

Επιπλέον, ο καθηγητής παρουσίασε μελέτη, που αποδεικνύει ότι 17,5% των πολιτών δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για οικονομικούς λόγους.

 

Συνάντηση με τους διοικητές

 

Μετά την παρουσίαση του Υγειονομικού Χάρτη, ακολούθησε συνάντηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, με τους διοικητές των νοσοκομείων και τους διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών.

 

Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από τους διοικητές περισσότερη δουλειά και τα στοιχεία των νοσοκομείων να αποστέλλονται, έως τα μέσα του τρέχοντος μηνός, για τον προηγούμενο.

 

Ο γγ Υγείας, Νίκος Πολύζος, μίλησε για τους στόχους του μνημονίου και έκανε λόγο για «έλλειψη οργάνωσης», καθώς -όπως είπε- ο μηχανισμός υπάρχει, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται στην οργάνωση.

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=10&artid=85269
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 25 Μαρτίου 2011, 16:02:18
Ιατρικός Πληθωρισμός - Συγχωνεύσεις Νοσοκομείων (http://stithoskopio.blogspot.com/2011/03/blog-post_5183.html)... (Ραδιοφωνική Συνέντευξη του προέδρου των Σοφών κ. Μόσιαλου)
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 2 Απριλίου 2011, 03:33:04
Ομιλία υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου στην εναρκτήρια συνεδρίαση για την αναδιάταξη των μονάδων υγείας (συγχωνεύσεις)- Αθήνα 01/04/2011 (http://www.yyka.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/322-omilia-ypoyrgoy-ygeias-kai-koinwnikhs-allhleggyhs-k-andrea-loberdoy-sthn-enarkthria-synedriash-gia-thn-anadiataksh-twn-monadwn-ygeias-sygxwneyseis-athhna-01-04-2011)

Γραφείο Τύπου

210 - 52.05.290-1

Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ) – ΑΘΗΝΑ 01/01/2011


I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ


Έχουν περάσει 28 χρόνια από τη θεσμοθέτηση του ΕΣΥ, που πρόσφερε και προσφέρει ανυπολόγιστης αξίας υπηρεσίες στον ελληνικό λαό. Πάνε όμως και ήδη 20 χρόνια, που έχει αρχίσει να λέγεται ότι το ΕΣΥ άγγιξε τα όριά του, ότι κοστίζει πολύ και δεν προσφέρει τις ανάλογες υπηρεσίες και άλλα που όλοι γνωρίζετε και συζητάτε, είτε είστε λειτουργοί του συστήματος, είτε απλοί χρήστες των υπηρεσιών του, όπως μπορεί να είμαστε όλοι κάποια στιγμή της ζωής μας.

Πρέπει επιτέλους λοιπόν να πάψουμε να συζητάμε εν είδη σχολιασμού και να κάνουμε κάτι σημαντικό για το ΕΣΥ. Θεωρώ σκόπιμο εδώ να τονίσω ότι η  παρούσα μεγάλη οικονομική κρίση δεν είναι η αιτία, είναι όμως μια άριστη αφορμή, να κάνουμε ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Ποιές είναι αυτές και ποιές ανάγκες έρχονται να καλύψουν;

Ας αρχίσουμε με κάποιες παραδοχές που είναι πια κοινός τόπος.

Παραδοχή πρώτη: οι δαπάνες για την υγεία στη χώρα, δημόσιες και ιδιωτικές, είναι κοντά στο μέσο όρο των προηγμένων χωρών. Σε πολλούς μάλιστα τομείς η σπατάλη πόρων είναι τεράστια.

Παραδοχή δεύτερη: παρά τις υψηλές δαπάνες υπάρχει χαμηλό επίπεδο ικανοποίησης από τις υπηρεσίες υγείας.

Παραδοχή τρίτη: υπάρχει υπερπληθώρα γιατρών και νοσοκομειακών κλινών.

Παραδοχή τέταρτη: οι γιατροί είναι ανισομερώς κατανεμημένοι στο σύνολο της χώρας αλλά και στρεβλά κατανεμημένοι ως προς τις ιατρικές ειδικότητες. Οι δε κλίνες εμφανίζουν μια παράλογη ανισοκατανομή.

Παραδοχή πέμπτη: έχουμε σοβαρή έλλειψη, νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και ανισοκατανομή του υπάρχοντος νοσηλευτικού προσωπικού και του τεχνολογικού και παραϊατρικού προσωπικού  των νοσοκομείων.

Με βάση τις παραπάνω παραδοχές, γίνεται φανερό ότι οι δυνάμεις του συστήματος  υγείας χρειάζεται να αναδιαταχθούν. Σήμερα, που και λόγω της οικονομικής κρίσης, ο κόσμος καταφεύγει και εμπιστεύεται το ΕΣΥ ακόμη περισσότερο, εμείς οφείλουμε να ανταποκριθούμε.

Στην πορεία αυτή, θεωρούμε ως μεγάλο μας σύμμαχο τους λειτουργούς του συστήματος, τους γιατρούς, το νοσηλευτικό, το παραϊατρικό, το τεχνολογικό και διοικητικό προσωπικό, που βιώνοντας καθημερινά τις δυσλειτουργίες του θα έχουν γόνιμη συμβολή με τις προτάσεις τους.


I. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ

1. Ο Υγειονομικός Χάρτης δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα. Για πρώτη φορά και μάλιστα με τον πλέον σύγχρονο, αξιόπιστο, διαφανή και προσβάσιμο τρόπο σε όλους αποτυπώνεται η πραγματικότητα και αναδεικνύονται οι κοινωνικές αναγκαιότητες για τη χάραξη της πολιτικής μας.

2. Μελέτη Λυκ. Λιαρόπουλου και σχετικής επιτροπής. Εισήγηση της υπηρεσίας του υπουργείου. Κοινωνικός διάλογος και τα πορίσματα του.

 
II. ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

1. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες των πολιτών. Ο πολίτης θα πρέπει όπου βρίσκεται να απολαμβάνει ένα πλήρες πρόγραμμα υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας. Τα νοσοκομεία οφείλουν να ικανοποιούν πλήρως και αποτελεσματικά τις ανάγκες του πληθυσμού ευθύνης τους. Δεν γίνεται, έτσι, όμως σήμερα.

2. Η αρχή της ισότητας – ώστε όλοι όσοι απευθύνονται στο δημόσιο τομέα υγείας να λαμβάνουν τη φροντίδα που απαιτείται, η αρχή της ελεύθερης πρόσβασης των ασφαλισμένων, η αρχή της καλύτερης δυνατής παροχής ιατρικών υπηρεσιών.


III. ΜΟΡΦΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΩΝ


1. Κοινός διοικητής

2. Κοινή διοίκηση

3. Συγχώνευση μονάδων στο εσωτερικό των νοσοκομείων.

4. Συνεργασίες μεταξύ νοσοκομείων, με ανταλλαγή μονάδων και προσωπικού

5. Μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε μονάδες πλήρους εξειδίκευσης, πρωτοβάθμιας περίθαλψης και αποκατάστασης χρόνιων περιστατικών
 

IV. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ

Η χώρα μας δαπανά πολλά, πάρα πολλά, από το υστέρημά της για να προασπίσει, να προάγει και να αποκαταστήσει την υγεία του λαού της. Ωστόσο οι πολίτες δεν εισπράττουν το αντίστοιχο των πόρων που δαπανούμε.

Νέα κατανομή και βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, των υποδομών και των πόρων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών, τη μείωση των ανισοτήτων και την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Ιδού ο σκοπός του παρόντος εγχειρήματος.

Σε μια περίοδο κρίσης που διέρχεται η χώρα, ο τομέας της υγείας οφείλει να ανταποκριθεί στο μέγιστο βαθμό στις ανάγκες των πολιτών. Σε μια περίοδο που δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή και έχει ιδιαίτερη αξία η κοινωνική αλληλεγγύη, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αποτελεί το σημαντικότερο αποκούμπι για τους πολίτες.


V. ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1. Σήμερα η έναρξη του διαλόγου και η κατάθεση των εισαγωγικών σκέψεων.

2. Ο διάλογος θα είναι τρίμηνος. Η πρώτη απόφαση θα ληφθεί την 1η Ιουλίου. Ό, τι άλλο θα διακινηθεί, δεν θα έχει σχέση με την πραγματικότητα. Τις αποφάσεις θα τις εκφράσουν μόνο ο Υπουργός και οι Υφυπουργοί Υγείας. Ουδείς άλλος.

3. Μετά την σημερινή διαδικασία, θα γίνουν συσκέψεις ανά περιφέρεια, περιοχή ή και νομούς της χώρας. Η πρώτη, π.χ. θα γίνει την Μεγάλη Εβδομάδα και θα αφορά την Αθήνα. Από όλους τους ενδιαφερόμενους ή εμπλεκόμενους φορείς, θα κατατεθούν απόψεις. Απόψεις μπορούν να κατατεθούν και με υπομνήματα. Όλα τα ιδρύματα της χώρας καλούνται να συνεισφέρουν με τις σκέψεις και τις προτάσεις τους.

4. Η ανά περιφέρεια, ή περιοχή, ή νομό της χώρας συζήτηση, θα εξειδικεύεται με συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα συστηματοποιούνται ανά υγειονομική περιφέρεια.

5. Οι συστηματοποιημένες προτάσεις θα εκτίθενται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία θα ενημερώνεται για κάθε βήμα του διαλόγου.

6. Οι αποφάσεις θα ληφθούν από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα κατατεθούν στον κοινωνικό διάλογο με την σημερινή σύνθεση και στη συνέχεια θα κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων, η οποία θα λάβει και τις σχετικές αποφάσεις.
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: flone στις 20 Απριλίου 2011, 12:43:50
http://platon.cc.uoa.gr/~reconweb/joomla/

Επιχειρησιακό Σχέδιο Αναδιάρθρωσης Νοσοκομείων
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Αποστολή από: flone στις 5 Μαΐου 2011, 09:38:51
Προτάσεις ανά Νοσοκομείο για την 3η ΥΠΕ - Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας
http://platon.cc.uoa.gr/~reconweb/joomla/index.php/2011-03-08-10-58-23/3

Προτάσεις ανά Νοσοκομείο για την 4η ΥΠΕ - Μακεδονίας Θράκης
http://platon.cc.uoa.gr/~reconweb/joomla/index.php/2011-03-08-10-58-23/4

Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: Αγωνιστική Παρέμβαση στις 5 Μαΐου 2011, 17:35:01
Δεν αναφέρεται το Νοσοκομείο Σερρών στην 4η ΥΠε ???
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 5 Μαΐου 2011, 21:43:30
Ούτε το πώς η χαμηλή πληρότητα των νοσοκομείων συνυπάρχει με τα ράντζα, τις βοηθητικές κλίνες και τα τη διασπορά των ασθενών σ΄αυτά.
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: Αγωνιστική Παρέμβαση στις 6 Μαΐου 2011, 14:17:25
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν αναφέρεται το Νοσοκομείο Σερρών στην 4η ΥΠε ???

Το διόρθωσαν!
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: Αγωνιστική Παρέμβαση στις 13 Μαΐου 2011, 12:21:14
Προτάσεις συγχωνεύσεων 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας   http://platon.cc.uoa.gr/~reconweb/new2/index.php/2011-03-08-10-58-23/5 (http://platon.cc.uoa.gr/~reconweb/new2/index.php/2011-03-08-10-58-23/5)
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: Αγωνιστική Παρέμβαση στις 13 Μαΐου 2011, 12:39:37
Προτάσεις συγχωνεύσεων νοσοκομείων 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας   http://platon.cc.uoa.gr/~reconweb/new2/index.php/2011-03-08-10-58-23/6 (http://platon.cc.uoa.gr/~reconweb/new2/index.php/2011-03-08-10-58-23/6)
Λείπει προς το παρόν Ήπειρος -Κέρκυρα -Λευκάδα
Ίσως τα προσθέσουν αργότερα...
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: Αγωνιστική Παρέμβαση στις 13 Μαΐου 2011, 12:50:27
Δυο μέτρα και δυο σταθμά στην αντιμετώπιση των Νοσοκομείων-ΚΥ!
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία χάνουν τη  νοσοκομειακή  τους δραστηριότητα  και μετατρέπονται σε ΚΥ... σκέτο.
Πλην.... των αντιστοίχων Μολάων και Κυπαρισσίας στην 6η ΥΠε!
Αν υποψιασθώ ότι έβαλαν το χεράκι τους Γρηγοράκος και Σαμαράς...
Φοβερή αυτή η επιτροπή αναδιαθρώσεων.
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: Αγωνιστική Παρέμβαση στις 13 Μαΐου 2011, 13:07:29
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Προτάσεις συγχωνεύσεων νοσοκομείων 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας   http://platon.cc.uoa.gr/~reconweb/new2/index.php/2011-03-08-10-58-23/6 (http://platon.cc.uoa.gr/~reconweb/new2/index.php/2011-03-08-10-58-23/6)
Λείπει προς το παρόν Ήπειρος -Κέρκυρα -Λευκάδα
Ίσως τα προσθέσουν αργότερα...

Τελικά την Ήπειρο -Λευκάδα και Κέρκυρα την μετέφεραν στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια   http://platon.cc.uoa.gr/~reconweb/new2/index.php/2011-03-08-10-58-23/3 (http://platon.cc.uoa.gr/~reconweb/new2/index.php/2011-03-08-10-58-23/3)
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: flone στις 19 Μαΐου 2011, 09:00:02
Άνοιξε η εγγραφή για συμμετοχή στο "Χώρο Διαβούλευσης"

http://platon.cc.uoa.gr/~reconweb/new2/index.php/2011-01-21-10-50-37

Κανονικά βέβαια έπρεπε να είχε γίνει ανάποδα, να είχαμε οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και ΚΥ ξεκινήσει τις προτάσεις και να μπορούσε ο κ. Λιαρόπουλος και οι άλλοι σχετικοί επιστήμονες να ανοίγουν λογαριασμό για υποβολή σχολίων. Δεν ξέρω πόσο βοηθάει η κατάθεση προσωπικών εκτιμήσεων και αποσπασματικών προτάσεων την ώρα που μάλλον οι αποφάσεις πάρθηκαν.
Και είναι απογοητευτική η απουσία ολοκληρωμένης και τεκμηριωμένης πρότασης από την πλευρά μας για κάτι που όλοι ομολογούμε ότι πρέπει να γίνει. Έτσι αφανίζεται ο στόχος της ποιοτικής αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών και κυριαρχεί το κίνητρο εξοικονόμησης κάποιων χρημάτων, που αύριο μπορεί να γίνουν πολλά και μεθαύριο περισσότερα.
Τίτλος: Απ: Υποχρηματοδότηση Νοσοκομείων;
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 20 Μαΐου 2011, 22:32:42
Οδηγούν σε "Λουκέτο" το "Παπαγεωργίου" ; (http://taxalia.blogspot.com/2011/05/blog-post_1568.html)

Σε αναστολή λειτουργίας οδηγείται το "Παπαγεωργίου". Η κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, δηλαδή για πέντε και πλέον μήνες δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ για τη μισθοδοσία του προσωπικού, όπως σαφέστατα υποχρεούται από το νόμο. Μάλιστα, ο (λαλίστατος) κατά τα άλλα υπουργός υγείας αρνείται να αντιμετωπίσει το θέμα, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές έχει εξυμνήσει τον τρόπο λειοτυργίας του και τα επιτεύγματά του.
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: alfie στις 23 Μαΐου 2011, 20:49:06
«Θα θρηνήσουμε θύματα με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων» (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=63069189)

Κινδύνους για τη δημόσια υγεία κρύβουν οι προωθούμενες συγχωνεύσεις νοσοκομείων -το πλήρες σχέδιο των οποίων αποκάλυψε με χθεσινό αποκλειστικό του δημοσίευμα το Εθνος- υποστήριξε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών με σημερινές του δηλώσεις.

«Θα θρηνήσουμε θύματα, καθώς οι άνθρωποι που θα αρρωσταίνουν δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρονται εγκαίρως για τις πρώτες βοήθειες σε κοντινά σε αυτούς νοσοκομεία», ανέφερε ο κ. Βαρνάβας που υπογράμμισε ότι για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος υγείας απαιτείται η πρόσληψη 6.500 γιατρών.

Τα μεγαλύτερα κενά προσωπικού, όπως είπε, καταγράφονται στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας των νησιών και των παραμεθόριων περιοχών, ενώ ως προς τις ειδικότητες παρατηρούνται ανέφερε, «σε κρίσιμες ειδικότητες γιατρών, όπως η παιδιατρική, η καρδιολογία, η ορθοπεδική, η αναισθησιολογία, η χειρουργική, η παθολογία, η ακτινολογία, η μικροβιολογία, η μαιευτική και η οφθαλμολογία».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ιατρών Ελλάδος επισήμαναν ότι σήμερα υπηρετούν 12.353 γιατροί στα νοσοκομεία και 3.073 στα κέντρα υγείας και εξήγησαν ότι για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες χρειάζονται 3.500 ειδικευμένοι και 1.100 ειδικευόμενοι στα νοσοκομεία και άλλοι 400 στα κέντρα υγείας.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Σ. Τσούκαλος, ανέφερε ότι ο υπουργός Υγείας δε λέει την αλήθεια, δεν γνωρίζει το αντικείμενο και χρησιμοποιεί αμφιβόλου ικανότητας συμβούλους και πρόσθεσε πως «την ίδια ώρα, δεν κουβεντιάζει με αυτούς που λειτουργούν το ΕΣΥ».

Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: alfie στις 23 Μαΐου 2011, 20:51:24
Η λίστα με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=63066973)
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 26 Μαΐου 2011, 15:57:29
Gargle έκανε κάποιες προηγούμενες δηλώσεις του ο Λοβ, ενόψει της επίσκεψής του στην Κρήτη (προφ. για να μη τον πάρουν με τις μπιστόλες):

Δρομολογούνται αλλαγές στον τομέα της Υγείας (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=318267&cid=6) (zougla.gr)

Σε ό,τι αφορά στις επερχόμενες μετατροπές νοσοκομείων σε κέντρα υγείας, πράγμα που σημαίνει, αναπόφευκτα, την υποβάθμισή τους, ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε ότι αυτό δεν αφορά την Κρήτη.

«Θα προχωρήσουμε σε μετατροπές νοσοκομείων σε κέντρα υγείας, αλλά αυτό δεν αφορά την Κρήτη. Θα γίνουν δύο σε όλη την Ελλάδα αλλά όχι στην Κρήτη» είπε ο υπουργός, θέλοντας να αποφύγει άσκοπες συγκρούσεις με την κοινωνία.
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: Gatekeeper στις 26 Μαΐου 2011, 17:26:59
Το ίδιο ειπωθηκε για τα ΓΝ-ΚΥ της Εύβοιας !!!!!

http://www.yyka.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/428-synanthsh-yfypoyrgoy-yka-k-m-timosidh-me-antiproswpeia-syllogoy-ergazomenwn-toy-nosokomeioy-kentroy-ygeias-kymhs

Ο Υφυπουργός Υγείας επιβεβαίωσε όσα ρητά και με κατηγορηματικό τρόπο περιλαμβάνει η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ως εκ τούτου τα Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας Κύμης και Καρύστου συνεχίζουν ως έχουν τη λειτουργία και την προσφορά τους  στους κατοίκους του Νομού Ευβοίας.

Συμπέρασμα..... ΠΑΜΕ  ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 26 Μαΐου 2011, 19:08:58
O Λοβ στην Κρήτη (http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=79761&catid=6) (newsit.gr)

Τι ειπώθηκε για τα νοσοκομεία της Κρήτης

"Τίποτε δεν θα κλείσει αλλά οι δυνάμεις του ΕΣΥ θα συνενωθούν, τόνισε από το Ηράκλειο ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος που προήδρευσε ευρείας σύσκεψης για την αναδιάρθρωση των νοσοκομείων και των Κ.Υ όλης της χώρας, στο ξενοδοχείο Candia Marris.
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;Πρόταση για κλείσιμο τριών ΚΥ στο νομό Ηρακλείου!!!!
Αποστολή από: Γ.Κτιστάκης στις 27 Μαΐου 2011, 16:02:14
Πρόταση του υποδιοικητή της  7ης ΥΠΕ Κρήτης στον υπουργό Υγείας :  “Τα 6 Κ.Υ του νομού Ηρακλείου να γίνουν 3» .
Σήμερα στην συνάντηση που έγινε προ λίγων ωρών ο υποδιοικητής δήλωσε ότι αυτό είναι μια εισήγηση του Διοικητή του ΒΓΝ Ηρακλείου και δεν είναι πρόταση της ΥΠΕΚ.
 Σε ερώτημα των εκπροσώπων γιατί υιοθετεί η ΥΠΕ εισηγήσεις των υφιστάμενων υπηρεσιών δεν έλαβαν απάντηση.
 Στο αίτημα των εκπροσώπων ότι εάν δεν είναι θέση της ΥΠΕ να την διαψεύσει με δελτίο τύπου και να αναφέρει ρητά ότι δεν υπάρχει τέτοια θέση- πρόταση από πλευρά της ΥΠΕ το αρνήθηκε, διότι λέει «μπαίνει θέμα αξιοπιστίας της ΥΠΕ. Δεν μπορεί να λέει και να αναιρεί» . τότε το αίτημα των εκπροσώπων ήταν να παραιτηθεί για τον λόγο ότι παρέκαμψε τα αρμόδια όργανα και την επιτροπή ΠΦΥ και χωρίς να έχει οικονομοτεχνική μελέτη προχωρεί σε επικίνδυνες προτάσεις.
Το αποτέλεσμα είναι ότι ή  πράγματι υπάρχει τέτοια άποψη από την ΥΠΕΚ που δεν είναι τεκμηριωμένη ή ο Λοβέρδος  έβαλε τον υποδιοικητή να ρίξει αυτήν την πρόταση για να δει αντιδράσεις  ή ήταν μια λάθος κίνηση του Υποδιοικητή να κάνει αυτήν την πρόταση στον υπουργό μη αναλογιζόμενος τις συνέπειες.
Πάντως  με την αναστάτωση που έφερε αυτό το γεγονός και στα ΜΜΕ , όλοι οι κάτοικοι είναι σε αναβρασμό και οι εργαζόμενοι στα ΚΥ σε κινητοποιήσεις που θα φανούν τις επόμενες ώρες.
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: Gatekeeper στις 27 Μαΐου 2011, 17:42:05
Αυτός ο υποδιοικήτης δεν ειναι ο συνταξιούχος συνδiκαλιστής αστυνομικός baby boomer εκ Τυμπακίου ορμώμενος?
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: Γ.Κτιστάκης στις 27 Μαΐου 2011, 22:13:21
Όπως εκ Τυμπακίου ορμώμενος είναι και ο διοικητής του ΒΓΝ Ηρακλείου! Χωριανάκια βλέπεις.
 Από την ιδία περιοχή ( αλλά από άλλο χωριό)  είναι και ο απερχόμενος Διοικητής της ΔΥΠΕ που προέβλεψε τα δύσκολα, ως πιο έμπειρος και αποχωρεί!!!
Προς προβληματισμό….. στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς ιδιωτεύουν περίπου 40 ιατροί όλων των ειδικοτήτων, και  υπό κατασκευή ενός διαγνωστικού ιατρικού κέντρου. Δείτε τα αυτά στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ και του νομοσχεδίου περί συμβάσεων του ΕΣΥ με ιδιωτικά κέντρα και ανακοινώσεων για κλείσιμο κέντρων υγείας !!!!!
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: Gatekeeper στις 28 Μαΐου 2011, 00:30:13
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Όπως εκ Τυμπακίου ορμώμενος είναι και ο διοικητής του ΒΓΝ Ηρακλείου! Χωριανάκια βλέπεις.
 Από την ιδία περιοχή ( αλλά από άλλο χωριό)  είναι και ο απερχόμενος Διοικητής της ΔΥΠΕ που προέβλεψε τα δύσκολα, ως πιο έμπειρος και αποχωρεί!!!
Προς προβληματισμό….. στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς ιδιωτεύουν περίπου 40 ιατροί όλων των ειδικοτήτων, και  υπό κατασκευή ενός διαγνωστικού ιατρικού κέντρου. Δείτε τα αυτά στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ και του νομοσχεδίου περί συμβάσεων του ΕΣΥ με ιδιωτικά κέντρα και ανακοινώσεων για κλείσιμο κέντρων υγείας !!!!!


Να δείς που  οταν  αποχωρήσουν όλοι τους από τα περίφημα διοικητικά τους καθήκοντα ίσως βρεθούν μεγαλομέτοχοι σε διάφορα διαγνωστικά κέντρα.

Not a valid youtube URL
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 28 Μαΐου 2011, 14:10:12
Α. Λοβέρδο φύγε τώρα, τους φαρμακοποιούς τους βολεύεις... και τους γιατρούς τους ξεπουλάς (http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/05/blog-post_9492.html)


Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, της αποθέωσης του αυτονόητου και του "συσκέπτομαι…άρα δεν σκέπτομαι" ζήσαμε σήμερα μία ακόμη ιλαροτραγωδία με ξύλο, δάκρυ πρωτοφανή αστυνομικό κλοιό και ουσία μηδέν, ως συνήθως! Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε μια άνευ περιγραφής επίδειξη αλαζονείας και βονοπαρτισμού κινητοποίησε τέτοιο αριθμό αστυνομικών, που δεν είχαν ποτέ παραταχθεί στην Κρήτη για ασφάλεια Υπουργού, προκειμένου να μην τσαλακωθεί η εικόνα του, από τους θιγμένους, τους πετσοκομμένους και τα θύματα του μνημονίου και της πολιτικής του.

Ναι, το ίδιο το κράτος που εδώ και τρεις μέρες κλείνει υποκριτικά τα μάτια στην κατάλυση των νόμων στο λιμάνι του Ηρακλείου από τους οπαδούς του ΟΦΗ, συστρατεύθηκε σήμερα ώστε να δείξει πως υπάρχει , προφανώς εκεί που το παίρνει! Ποιος άραγε πληρώνει τους λουδοβικισμούς του κ. Λοβέρδου; Πόσο μας κόστισε η επίδειξη δύναμης του κράτους κι όλος αυτός ο μηχανισμός καταστολής για να μην τσαλακωθεί το επικοινωνιακό προφίλ του εν δυνάμει δελφίνου του κ. Παπανδρέου; Πόσο πληρώσαμε τους ψεκασμούς και τα δακρυγόνα; Ήταν άραγε αναγκαίο όλο αυτό το κακόγουστο θέατρο του παραλόγου ή θα αρκούσε μια πρόσκληση στην Αθήνα (μόνον των άκρως απαραίτητων και όχι του συνηθισμένου "θιάσου" που προσκαλείται στην πρωτεύουσα) ;

Τα πληρώσαμε κι αυτά στην Τρόικα ή θα κοπούν από το μπόνους του εργατικού υπουργού; Και για να σοβαρολογήσουμε: σε μια οποιαδήποτε σοβαρή χώρα οι απαντήσεις θα ήταν αυτονόητες. Στην Ελλάδα του σήμερα κάποιοι εξακολουθούν να μας δουλεύουν. Θα τους αφήσουμε να το κάνουν για πολύ ακόμα;
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 28 Μαΐου 2011, 16:09:28
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Not a valid youtube URL

Για τους αναγνώστες του Φόρουμ που ίσως εξεπλάγησαν από το παραπάνω βίντεο του youtube που παρέθεσε ο @N.Ν., να διευκρινίσουμε ότι ο στρατηγός Γεώργιος Καραϊσκάκης (1782-1827) ήταν ονομαστός για το ευέξαπτο θυμικό και την αθυροστομία του. Ορισμένες από τις φράσεις που είχε πει και έχουν μείνει στην ιστορία, είναι οι ακόλουθες, (μαζί με λίγα σχόλια για το πλαίσιο στο οποίο ειπώθηκαν) :

Κάποτε , ο γενναίος οπλαρχηγός κατηγορήθηκε από τους Έλληνες ότι δεν ήταν αρκετά αφοσιωμένος στην ιδέα της Ελληνικής Επανάστασης, και ότι αμφιταλαντεύονταν ανάμεσα στην Επανάσταση και στην υποταγή στο Σουλτάνο. Ιδού πώς απάντησε ο ίδιος σε γραφή που του έστειλε ένας σύντροφος του Έλληνας οπλαρχηγός:
 
- Γενναιότατε αδελφέ καπετάν Νικόλα, είδα όσα με γράφεις. Έχει και τουμπλέκια (= κρουστά μουσικά όργανα του τουρκικού ιππικού) ο mpootzos μου, έχει και τρουμπέτες (= ελληνικά όργανα). Όποια θέλω από τα δυο θα μεταχειρισθώ...

Σε άλλη πάλι περίπτωση, ο Καραϊσκάκης είχε κληθεί από την Κυβέρνηση να λογοδοτήσει για ορισμένες κατηγορίες περί ανυπακοής που τον βάραιναν. Απολογούμενος κατά τη διάρκεια της δίκης του σε μια εκκλησιά στο Αγρίνιο, μεταχειριζόταν την ίδια αθυρόστομη γλώσσα του. Όταν ένας 80χρονος κριτής του, του υπενθύμισε ότι πρέπει να περιορίσει τη συνήθεια του αυτή, απάντησε:

- Και συ ορέ εγέρασες, αλλά το χούι να g@meis δεν τ΄αφήνεις!

Σε τουρκική πρόταση για συνθηκολόγηση πριν τη μάχη στο Φάληρο (που κατέληξε σε πανωλεθρία των Ελλήνων), ο Καραϊσκάκης (όντας βαριά τραυματισμένος από σφαίρα στο υπογάστριο στη διάρκεια μιας αψιμαχίας πριν τη μάχη) τοποθετήθηκε (λίγο πριν πεθάνει) με μάλλον όχι πολύ κολακευτικά σχόλια για τον Σουλτάνο Μαχμούτ Β':

- G@mo την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Τι θαρεύσετε κερατάδες... Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε από ημάς συνθήκην με έναν κοντζιά sk@to-Σουλτάν Μαχμούτην - να τον xeso και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την poot@n@. Άμα ζήσω, θα τους g@m..., άμα πεθάνω θα μου cl@ssoon τον mpootzo».

Στον Γ. Καραϊσκάκη εξάλλου, αποδίδει η Δημοτική μας ποίηση το εξής αγέρωχο τετράστιχο - απάντηση στον Τούρκο πασά:

Μοῦ γράφεις ἕνα μπουγιουρντί, λέγεις νὰ προσκυνήσω,
κι ἐγώ, πασά μου, ρώτησα τὸν μποῦτζον μου τὸν ἴδιον
κι αὐτὸς μοῦ ἀποκρίθηκε νὰ μὴν σὲ προσκυνήσω
κι ἂν ἔρθεις κατ᾿ ἐπάνω μου, εὐθὺς νὰ πολεμήσω

Για τον περίφημο mpootzo του Καραϊσκάκη, ο λογοτέχνης Ν. Σαραντάκος εξηγεί τα γιατί και πώς και λέει, μεταξύ άλλων, ότι γραφόταν μπούτζος εκείνη την εποχή αλλά προφερόταν μπούτσος. Ωστόσο, δεν παίρνει όρκο αν το μπ οφειλόταν στο τελικό ν της προηγούμενης λέξης («τον pootzon» --> «το mpootzon») ή αν ακουγόταν και στην ονομαστική. Αλλά κανείς από όλους εμάς δεν ήταν εκεί για ν' ακούσει ιδίοις ὠσί τον γενναίο στρατηγό...
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 29 Μαΐου 2011, 15:03:18
Μπράβο Υπουργέ... Πάρε κι άλλους σοφούς για να κάνεις τα αυτονόητα... (blog ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝ)

ΕΣΥ: Ρεκόρ σπατάλης με 2.000 κλινικές και 6.500 διευθυντές! (ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

Της Ελένης Πετροπούλου

Κλινική με μόλις... δύο κλίνες λειτουργεί σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, μεγάλη μαιευτική κλινική εφημερεύει με έναν ειδικευμένο γιατρό, ενώ μόνο ένα νοσοκομείο διαθέτει σε απόλυτο αριθμό τόσους πνευμονολόγους όσοι χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες του λεκανοπεδίου της Αττικής!
Πρόκειται για μερικές από τις περιπτώσεις που δείχνουν την κατασπατάληση προσωπικού σε ένα κατακερματισμένο σύστημα υγείας. Ενδεικτικό της άναρχης ίδρυσης κλινικών είναι πως στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν συνολικά 2.000 κλινικές και 2.000 οργανικές θέσεις διευθυντών, ενώ το ΕΣΥ διαθέτει 6.500 διευθυντές ?

Αυτό σημαίνει ότι οι κλινικές δεν αναπτύχθηκαν για τους ασθενείς, αλλά για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των διευθυντών, αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Η» ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής (ΥΠΕ) κ. Άρης Μουσιώνης, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο την πρότασή του για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ. Όπως αποκαλύπτει, τα νοσοκομεία σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λειτουργούν χωρίς? κλινικές.


Συνένωση δυνάμεων
«Θα καταργηθούν οι κλινικές και θα γίνουν ένα ενιαίο τμήμα», σημειώνει ο κ. Μουσιώνης υπογραμμίζοντας ότι μ'' αυτό τον τρόπο «θα υπάρξει συνένωση δυνάμεων». Διευκρινίζει ότι δεν θα χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, τονίζοντας ότι «δεν περισσεύει ούτε ένας εργαζόμενος, ούτε μια εργαζόμενη στο ΕΣΥ».
Με τη συνένωση των κλινικών, εξηγεί, θα αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη, αφού ό,τι διαθέτει ένα νοσοκομείο θα είναι στη διάθεση του ασθενούς. Για παράδειγμα, σήμερα στο νοσοκομείο ΚΑΤ υπάρχουν 6 ορθοπεδικές κλινικές με κάθε μια να υπερεξειδικεύεται σε διαφορετικές παθήσεις και επεμβάσεις.
«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην εφημερία να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν όλα τα περιστατικά, καθώς εφημερεύουν κάποιες και όχι όλες οι ειδικότητες» σημειώνει ο κ. Μουσιώνης. Αντίθετα, προσθέτει, με τη δημιουργία ενός τμήματος, στην πραγματικότητα δημιουργείς μια ομάδα και ξεπερνάς τα προβλήματα με τις τεχνητές ελλείψεις προσωπικού. «Μέχρι σήμερα, η κάθε κλινική λειτουργεί ως Βιλαέτι του γιατρού και όχι προς όφελος του νοσοκομείου και του ασθενούς», είπε προσθέτοντας ότι «από 1ης Ιουλίου αυτό το καθεστώς καταργείται οριστικά». «Σπάμε» τις κλινικές και σταματάει το μεγάλο όνειδος των επικουρικών γιατρών, δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μουσιώνης με τα ευτράπελα στα νοσοκομεία να μην έχουν τέλος.
Στο νοσοκομείο «Έλενα», το οποίο διαθέτει 6 μαιευτικές κλινικές, η Γ΄ Μαιευτική αναγκάζεται να εφημερεύει με μόνο έναν ειδικευμένο γιατρό και 3 ειδικευόμενους! Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι εάν ένα περιστατικό χρειαστεί χειρουργείο, τότε τα επόμενα περιστατικά θα εξυπηρετηθούν από τους ειδικευόμενους, οι οποίοι δεν έχουν την ανάλογη εμπειρία.
Μια άλλη περίπτωση κατασπατάλησης προσωπικού αυτή τη φορά, είναι το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Το νοσοκομείο έχει αναπτύξει 206 μαιευτικές κλίνες, οι οποίες καλύπτονται από 86 γιατρούς? Παρ'' όλα αυτά το νοσοκομείο παρουσιάζει ελλείψεις κατά την εφημερία. «Εάν οι κλίνες ήταν στη διάθεση του νοσοκομείου και όχι των γιατρών, τότε δεν θα έκλεινε η εφημερία του Αλεξάνδρα», τονίζει ο κ. Μουσιώνης.
Νοσοκομεία που τα χωρίζει ένας τοίχος εμφανίζονται με ελλείψεις σε προσωπικό, όταν αθροιστικά υπερκαλύπτουν τις ανάγκες τους. «Θα ρίξουμε τις μεσοτοιχίες και θα ενοποιήσουμε την τεχνική υπηρεσία, ώστε να σταματήσει η αιμορραγία προσωπικού στην 1η ΥΠΕ», αναφέρει και προσθέτει: Υπάρχει νοσοκομείο που διαθέτει 4 υδραυλικούς και ούτε έναν ηλεκτρολόγο, με αποτέλεσμα όταν υπάρχει ηλεκτρολογική βλάβη να επιλέγονται ιδιώτες! Πλέον, η τεχνική υπηρεσία θα ανήκει στην ΥΠΕ, η οποία θα κατευθύνει το προσωπικό, όπου υπάρχει ανάγκη σε καθημερινή βάση. «Δεν μπορεί στον Άγιο Σάββα να υπάρχει ένας θερμαντής, ο οποίος κόντεψε να αρρωστήσει από την υπερκόπωση», λέει ο κ. Μουσιώνης.
Στο Λαϊκό Νοσοκομείο υπάρχει κλινική, άκουσον άκουσον, με μόλις δύο κλίνες. «Αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορεί κάθε θάλαμος να έχει μία κλινική και κάθε διάδρομος έναν κλινικάρχη!», καταλήγει ο κ. Μουσιώνης επαναλαμβάνοντας ότι οι συνένωση δυνάμεων θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες προς τον πολίτη.
Σημειώνεται ότι συνολικά στα 131 νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα υπάρχουν περίπου 350.000 κλίνες. Λειτουργούν 2.000 κλινικές, από τις οποίες περίπου οι μισές δημιουργήθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 1996 υπήρχαν 980 κλινικές, το 2011 ο αριθμός τους έφτασε τις 1.935.

ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ολοι οι γιατροί μαζί στο «Σωτηρία»!
Στο «Σωτηρία» υπάρχουν 12 πνευμονολογικές κλινικές, οι οποίες αναπτύχθηκαν όταν υπήρχε φυματίωση και η ζήτηση αυτών των κλινικών ήταν μεγάλη. Όπως σημειώνει, «σήμερα τα περιστατικά φυματίωσης, κυρίως σε αλλοδαπούς είναι ελάχιστα. Και ενώ το "Σωτηρία" διαθέτει πνευμονολόγους για να καλύψει όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, υπάρχουν την ίδια στιγμή νοσοκομεία που έχουν λίστες αναμονής γιατί έχουν ελλείψεις». Επομένως, θα πρέπει να γίνει -σημειώνει ο κ. Μουσιώνης- ορθολογική διαχείριση του ιατρικού προσωπικού. Ειδικά για το νοσηλευτικό προσωπικό, ο κ. Μουσιώνης αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία και γι'' αυτό εκφράζει την ισχυρή βούλησή του «να μην ξηλώσουμε την κάλτσα. Θα πάμε κόντρα σε όλες τις μετατάξεις προσωπικού, δεν θα υποκύψουμε στις πιέσεις βουλευτών», τονίζει χαρακτηριστικά.
Μια άλλη περίπτωση είναι αυτή που αφορά στην πληρότητα των νοσοκομείων. Υπάρχουν κλινικές με πληρότητα που δεν ξεπερνά το 30%. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Μουσιώνης, στο ΚΑΤ υπάρχουν την ίδια στιγμή γιατροί που δουλεύουν σε πραγματικούς χρόνους δύο φορές την εβδομάδα!
131 νοσοκομεία διαθέτει το ΕΣΥ
Σε αυτά υπάρχουν περίπου 350.000 κλίνες. Λειτουργούν 2.000 κλινικές, από τις οποίες περίπου οι μισές δημιουργήθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία
206 μαιευτικές κλίνες έχει αναπτύξει το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», οι οποίες καλύπτονται από 86 γιατρούς. Παρ'' όλα αυτά, το νοσοκομείο παρουσιάζει ελλείψεις κατά τη διάρκεια των εφημεριών
6 μαιευτικές κλίνες διαθέτει το νοσο-κομείο «Ελενα». Η Γ'' Μαιευτική αναγκάζεται να εφημερεύει με ένα μόνο ειδικευμένο γιατρό και τρεις ειδικευόμενους
2 κλίνες μόνο διαθέτει μία κλινική στο «Λαϊκό». «Αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορεί κάθε θάλαμος να έχει μία κλινική και κάθε διάδρομος έναν κλινικάρχη!», τονίζει ο Αρης Μουσιώνης
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: alfie στις 31 Μαΐου 2011, 15:33:45
Την εισαγωγή των πέντε νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος (http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4633502)

Ειδικότερα, κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργου Κουτρουμάνη,ανακοίνωσε ότι από αύριο συγχωνεύονται ισάριθμα δημόσια νοσοκομεία με τις νοσοκομειακές δομές του ΙΚΑ, οι οποίες θα λειτουργούν υποστηρικτικά στο ΕΣΥ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συνενώσεις νοσοκομείων θα είναι οι εξής:

Το 1ο ΙΚΑ Μελισσίων υπάγεται στο Σισμανόγλειο.

Το Ογκολογικό Νοσοοκομείο του ΙΚΑ εντάσσεται στον Άγιο Σάββα.

Το Θεραπευτήριο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης εντάσσεται στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος.

Το 3ο ΙΚΑ Αθήνας υπάγεται στην Πολυκλινική Αθηνών.

Και το ΙΚΑ Πατησίων υπάγεται στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα.

Πάντως, και για αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης διευκρίνισε ότι υπάρχει σχετική διάταξη που προβλέπει ότι τους επόμενους μήνες οι γιατροί των πέντε νοσοκομείων του ΙΚΑ θα συνεχίσουν να συνταγογραφούν στα ειδικά συνταγολόγια των ασφαλισμένων του Ταμείου.

Ωστόσο, το προσωπικό του ΙΚΑ μεταφέρεται στο ΕΣΥ, με την ηγεσία του υπουργείου να διευκρινίζει ότι οι γιατροί του Ταμείου θα έχουν την δυνατότητα να λειτουργούν και ιδιωτικό ιατρείο.


Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 31 Μαΐου 2011, 15:46:07
Tί είν' τούτο;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ωστόσο, το προσωπικό του ΙΚΑ μεταφέρεται στο ΕΣΥ, με την ηγεσία του υπουργείου να διευκρινίζει ότι οι γιατροί του Ταμείου θα έχουν την δυνατότητα να λειτουργούν και ιδιωτικό ιατρείο.

:o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o:o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o

 Μήπως να παίρνουν και εφημερίες μόνον όταν δεν παραβλάπτεται η λειτουργία του ιδιωτικού τους ιατρείου;  ???

Υ.Γ. Οι τέως ιατροί ΙΚΑ, πρόκειται να υποβληθούν άραγε και στη ...γνωστή διαδικασία διορισμού, όπως την παρακολουθούμε στο σχετικό θρεντ του Φόρουμ;
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: alfie στις 31 Μαΐου 2011, 15:57:11
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Υ.Γ. Οι τέως ιατροί ΙΚΑ, πρόκειται να υποβληθούν άραγε και στη ...γνωστή διαδικασία διορισμού, όπως την παρακολουθούμε στο σχετικό θρεντ του Φόρουμ;

χαχαχα, καλό!
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ- KY
Αποστολή από: Γ.Κτιστάκης στις 2 Ιουνίου 2011, 14:31:56
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=828674&srv=95  (οι φωτο ειναι του Κ.Υ Μοιρων)
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=828672&srv=95
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=828399&srv=95
http://www.patris.gr/articles/202282 (Ο απο Αριστερά  του ΛΟΒ ειναι ο Κος Καλογιαννάκης)

Τελικά προ ολίγου πάρθηκε απόφαση μετά από εντολή Υπουργού,(μετά από έντονες πιέσεις των συγκεντρωμένων στη ΔΥΠΕ για απαλλαγή του Υποδιοικητή από τα καθήκοντα του) να βγει δελτίο τύπου της ΔΥΠΕ, ότι δεν πρόκειται να συγχωνευτεί ή να κλείσει κανένα Κ.Υ στον νομό Ηρακλείου.
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: dralex στις 2 Ιουνίου 2011, 14:46:31
Έχω αρρωστήσει με το παραπάνω post. Πόσο απλοϊκά ισοπεδώνονται όλα από ένα δημοσίευμα και δε βγαίνει κανείς να αντιδράσει. Πού να σταθώ στο ότι τα περιστατικά φυματίωσης είναι λίγα? Στο νοσοκομείο μου που δεν έχει καν πνευμονολόγο διαγνώσαμε ήδη 3 φυματιώσεις σε λιγότερο από μήνα τυχαία! Κλείστε και το Σωτηρία λοιπόν. Ένα εξειδικευμένο νοσοκομείο είχαμε κι αυτό αντί να το διαφημίζουμε λέμε πως δε μας χρειάζεται. Αίσχος
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ- KY
Αποστολή από: Γ.Κτιστάκης στις 2 Ιουνίου 2011, 22:43:56

Διαβεβαίωση στον Φ.Παρασύρη από τον υπ. υγείας ότι δεν θα γίνει η συγχώνευση

 02/06/2011

Με αφορμή τον αναβρασμό που επικρατεί στο Ηράκλειο γύρω από το θέμα των κέντρων Υγείας, ο βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης στα πλαίσια της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία περίπτωση στην υποβάθμιση ή κατάργηση κανενός από τα Κέντρα Υγείας στο Ν. Ηρακλείου. Ο Υπουργός απευθυνόμενος στον κ. Παρασύρη τον διαβεβαίωσε ότι « δεν τίθεται θέμα να κλείσει κανένα Κέντρο Υγείας στην Κρήτη».


http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=828722&srv=95

Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 19 Ιουνίου 2011, 22:01:07
Haircut σε 200 κλινικές της χώρας (http://news247.gr/ellada/eidiseis/haircut_se_200_klinikes_ths_xwras.1108354.html)

Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές σε διοικητικό και υγειονομικό επίπεδο στα δημόσια νοσοκομεία. Το 10% των κλινικών κλείνουν μέχρι το τέλος του έτους. Εκτεταμένες μετακινήσεις προσωπικού.

...................

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ στο protothema.gr, ο νόμος λύνει τα χέρια του υπερ-διοικητή σε ό,τι αφορά το θέμα των μετακινήσεων προσωπικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.
"Η διαδικασία μετακίνησης προσωπικού μεταξύ των διασυνδεόμενων νοσοκομείων αποτελεί αρμοδιότητα του κοινού Διοικητή", ορίζεται στην παράγραφο 11 του άρθρου 66 του νόμου.
Στην πρόταση αυτή περικλείεται ουσιαστικά όλη η διαδικασία που θα ακολουθήσει με το κλείσιμο των κλινικών.
Δεδομένου ότι βάσει και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να μειωθούν οι κλινικές του ΕΣΥ κατά 10%, το υπουργείο Υγείας  μελετά πλέον αναλυτικά τα στοιχεία για τις 2.000 κλινικές του ΕΣΥ που έχει στη διάθεσή του μέσω του ESY.net προκειμένου να προχωρήσει στο αναγκαίο κούρεμα.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, οι μετακινήσεις των εργαζομένων των κλινικών που καταργούνται θα έχουν όρια τα σύνορα του νομού.
Σύμφωνα με το protothema.gr θα επιτρέπεται π.χ. η μετακίνηση ιατρού, νοσηλευτή, λοιπού προσωπικού κλινικής που καταργείται μόνο εντός των διασυνδεόμενων νοσοκομείων του νομού.
Εκτιμάται ότι η διαδικασία των μετακινήσεων θα αφορά περίπου το 1,5% του συνόλου των εργαζομένων στο ΕΣΥ, κυρίως γιατρούς.
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: flone στις 29 Ιουνίου 2011, 12:23:27
Γραφείο Τύπου

210 - 52.05.290-1

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα πραγματοποιήσει σήμερα, Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011 και ώρα 17:00, συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Αναδιάταξη των Μονάδων του Ε.Σ.Υ.». Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στη ΓΓΑ (Κηφισίας 7).

http://www.yyka.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/561-synenteyksh-typoy-politikhs-hgesias-yyka-me-thema-quot-anadiataksh-twn-monadwn-toy-e-s-y-quot
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 29 Ιουνίου 2011, 13:05:23
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Αναδιάταξη των Μονάδων του Ε.Σ.Υ.».

Έλεος, όχι άλλες συνεντεύξεις τύπου για την αναδιάταξη!

Επίσης, μια που μιλάμε για "συγχωνεύσεις", τις θερμές ευχαριστίες της Συμπρωτεύουσας στον Λόβερ & παρατρεχάμενους για τα προχθεσινά εγκαίνια (http://www.inews.gr/50/egkainia-tis-anakainismenis-paidiatrikis-klinikis-tou-genikou-nosokomeiou-thessalonikis-g-gennimatas.htm) και το κόψιμο της κορδέλας στην Παιδιατρική Κλινική του Γεννηματάς.
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: flone στις 29 Ιουνίου 2011, 19:56:04
Με το που τελείωσε το μέτρημα των ψήφων, ο πιο καλός ο μαθητής έτρεξε να αναγγείλει την εφαρμογή του μεσοπρόσθεσμου, μια μέρα που κανείς δεν θα γυρίσει να τον κοιτάξει, αφού όλοι θα μιλάνε για τον Αλέκο, τον Αλέκο, την Έλσα και τα άλλα παιδιά, η πρώτη φάση του ακρωτηριασμού του ΕΣΥ ξεκινά, τα μπάνια του λαού ξεκινάνε κι αυτά, και μη χειρότερα και τελειωμό δεν θα έχει...

Το Ξήλωμα του ΕΣΥ - Μέρος 1ον: 75 εκ. ευρώ

http://www.yyka.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/562-plaisio-leitoyrgikwn-anadiataksewn-twn-monadwn-toy-ethnikoy-systhmatos-ygeias

"Γραφείο Τύπου

210 - 52.05.290-1

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΕΩΝ

ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ


1. Από 133 Νοσοκομεία – Δ.Σ. – Διοικητές, πάμε σε 83 Νοσοκομεία – Δ.Σ. Διοικητές.

2. Σε καθένα από τα υπόλοιπα 50 Νοσοκομεία (που διασυνδέονται με τα 83), τοποθετείται Αναπληρωτής Διοικητής και Συμβούλιο Διοίκησης Διοικητικών στελεχών των Νοσοκομείων αυτών που θα αναφέρονται στα (83) Δ.Σ. – Διοικητές.

3. Οι Διοικητές - Αναπληρωτές Διοικητές από 175 μειώνονται σε 144

4. Σήμερα από 46.000 οργανικές κλίνες, λειτουργούν οι 36.000 περίπου, με κάλυψη 70%.

5. Οι κλίνες μειώνονται σε 32.000 περίπου, ήτοι μείωση 10% με βάση το μεσοπρόθεσμο, με κάλυψη 80%, όπως σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.

6. Από τις σχεδόν 2.000 κλινικές μονάδες, συνενώνονται 330 και μεταφέρονται περίπου 40, έτσι ώστε 1.670 κλινικές μονάδες να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά σε όλα τα Νοσοκομεία.

7. Ανάλογες προτάσεις αναμένονται και στους εργαστηριακούς – απεικονιστικούς τομείς, με στόχο να υπάρχει ένα ακτινοδιαγνωστικό και ένα βιοπαθολογικό τμήμα σε κάθε Νοσοκομείο και εξειδικευμένα τμήματα (ανοσολογικό, κυτταρολογικό, κ.λπ.) στα κύρια Νοσοκομεία.

8. Προβλέπεται ένα τουλάχιστον  Κέντρο – Μονάδα Αποκατάστασης ανά Περιφέρεια, καθώς και Μονάδα διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων στα κύρια Νοσοκομεία.

9. Μόλις για 600 από τους 21.000 κλινικούς γιατρούς θα υπάρξει αναγκαιότητα μετακίνησης εντός των ορίων του Νομού, πλέον 80 γιατρών που θα χρειαστούν για κάλυψη ελλείψεων σε Νοσοκομεία.

10. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπονται στους Ν. 3918/2011 και Ν3984/2011 για κοινά Δ.Σ. – Διοικητές, κ.λπ.

11. Αν χρειαστούν επιπλέον ρυθμίσεις στα τμήματα  που συνενώνονται αυτές θα συμπεριληφθούν σε επόμενο Νομοσχέδιο. Το Υ.Υ.Κ.Α. θα εκδώσει Υ.Α. για τις αρμοδιότητες των νέων Δ.Σ. – Διοικητών – Αναπληρωτών Διοικητών και για αλλαγές σε Δ.Σ. – Διοικητές – Αναπληρωτές Διοικητές, έως τον Αύγουστο του 2011. Οι Διοικήσεις των Υ.Πε. θα εκδώσουν τις σχετικές αποφάσεις για τα Συμβούλια Διοίκησης των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων και θα προτείνουν τροποποιήσεις οργανισμών σε 100 περίπου Νοσοκομεία για έκδοση Κ.Υ.Α. το Σεπτέμβριο.

11. Η εξοικονόμηση το 2012 θα είναι της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα διπλασιαστεί το διάστημα 2013 - 2015.

12. Μικρότερου βεληνεκούς αλλαγές θα προκύψουν στα 210 Κ.Υ. της Π.Φ.Υ. του ΕΣΥ με στόχο την ορθολογική προσθαφαίρεση Κ.Υ. – ΠΠΙ – ΠΙ και την  κατανομή προσωπικού τους (μετακινήσεις και πρόσθεση 45 γιατρών)."
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: alfie στις 29 Ιουνίου 2011, 21:37:52
Παρουσίασε το «νέο» ΕΣΥ ο Λοβέρδος  (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=340470&cid=6)

Το «νέο» ΕΣΥ, το οποίο προκύπτει από την αναδιάταξη των μονάδων του, παρουσίασε λίγο μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι οι συνενώσεις των νοσοκομείων θα γίνουν πράξη άμεσα, καθώς, μέχρι τις 20 Ιουλίου, με κοινή υπουργική απόφασή του με τον υπουργό Οικονομικών, θα προχωρήσουν οι αλλαγές στους οργανισμούς των νοσοκομείων.

Από τον νέο υγειονομικό χάρτη, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι θα εξοικονομηθούν 75 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ έως το τέλος του 2014 το ποσό που συνολικά θα κερδίσει το κράτος θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, από τα 133 νοσοκομεία - Δ.Σ. διοικητές, πάμε σε 83 νοσοκομεία - Δ.Σ. διοικητές και εξήγησε ότι σε καθένα από τα υπόλοιπα 50 νοσοκομεία (που διασυνδέονται με τα 83), τοποθετείται αναπληρωτής διοικητής και Συμβούλιο Διοίκησης διοικητικών στελεχών των νοσοκομείων αυτών, οι οποίοι θα αναφέρονται στα 83 Δ.Σ. - διοικητές. Οι διοικητές - αναπληρωτές διοικητές από 175 μειώνονται σε 144.

Ακόμα επεσήμανε ότι, σήμερα, από τις 46.000 οργανικές κλίνες λειτουργούν οι 36.000 περίπου, με κάλυψη 70%, για να συμπληρώσει ότι οι κλίνες μειώνονται σε 32.000 περίπου, δηλαδή μείωση 10% με βάση το Μεσοπρόθεσμο, με κάλυψη 80%, όπως σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.

Επίσης, από τις σχεδόν 2.000 κλινικές μονάδες συνενώνονται 330 και μεταφέρονται περίπου 40, έτσι ώστε 1.670 κλινικές μονάδες να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά σε όλα τα νοσοκομεία. Ανάλογες προτάσεις αναμένονται και στους εργαστηριακούς - απεικονιστικούς τομείς, με στόχο να υπάρχει ένα ακτινοδιαγνωστικό και ένα βιοπαθολογικό τμήμα σε κάθε νοσοκομείο και εξειδικευμένα τμήματα (ανοσολογικό, κυτταρολογικό, κ.λπ.) στα κύρια νοσοκομεία.

Με βάση την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ, προβλέπεται ένα τουλάχιστον κέντρο - μονάδα αποκατάστασης ανά Περιφέρεια, καθώς και μονάδα διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων στα κύρια νοσοκομεία.

Όσον αφορά στις μεταθέσεις γιατρών, τόνισε ότι μόλις για 600 από τους 21.000 κλινικούς γιατρούς θα υπάρξει αναγκαιότητα μετακίνησης εντός των ορίων του νομού, αλλά και άλλων 80 γιατρών, που θα χρειαστούν για κάλυψη ελλείψεων σε νοσοκομεία.
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: Αγωνιστική Παρέμβαση στις 1 Ιουλίου 2011, 13:47:24
ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ    http://www.yyka.gov.gr/articles/health/anadiataksh-twn-monadwn-toy-e-s-y/570-telikh-protash-anadiatakshs (http://www.yyka.gov.gr/articles/health/anadiataksh-twn-monadwn-toy-e-s-y/570-telikh-protash-anadiatakshs)
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: Gatekeeper στις 1 Ιουλίου 2011, 21:12:23
Τα στοιχεία των ΚΥ είναι σε σημαντικό βαθμό προβληματικά.
Αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις της Ενωσης,ΕΛΕΓΕΙΑ,ΕΚΟΓΕΝΙΑ
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 28 Ιουλίου 2011, 15:45:56
Πρόταση για κατάργηση και όχι συγχώνευση κλινικών (http://www.skai.gr/news/health/article/176047/protasi-gia-katargisi-kai-ohi-sughoneusi-klinikon-/)

ην κατάργηση των κλινικών των νοσοκομείων και όχι απλά τη συγχώνευσή τους εξετάζει το υπουργείο Υγείας, όπως ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος σε συνάντηση του με τους διοικητές.

Η κατάργηση των κλινικών είναι πρόταση του διοικητή της 1ης υγειονομικής περιφέρειας Άρη Μουσιώνη.

«Μου αρέσουν οι ριζοσπαστικές απόψεις, θα την εξετάσουμε και τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε την απόφασή μας», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

Από την πλευρά του ο κ. Μουσιώνης ανέφερε ότι με την κατάργηση των κλινικών ο ασθενής θα αντιμετωπίζεται ενιαία και όχι κατακερματισμένα και πρότεινε να αντικατασταθούν οι κλινικές με τρία τμήματα: το παθολογικό, το χειρουργικό και το εργαστηριακό.
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: Δημήτρης Μακρέας στις 28 Ιουλίου 2011, 20:25:44
Η απάντηση στον κατακερματισμό του ανθρώπινου σώματος και το επιστημολογικό κενό της σύγχρονης ιατρικής λύνεται δια χειρός Μουσιώνη -Λοβέρδου.
Ο Λοβέρδος ως ιδιαίτερα διαβασμένος και βαθύτατα φιλοσοφημένος άνθρωπος αντιλήφθηκε άμεσα το πρόβλημα.
Ακολουθεί η πρόταση για κατάργηση όλων των υπουργείων και την αντικαταστάσή τους από ένα.
Υπουργείο εφαρμογής εντολών της τρόικας.
Με υπουργό τον ίδιο φυσικά....
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 28 Ιουλίου 2011, 22:57:49
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Από την πλευρά του ο κ. Μουσιώνης ανέφερε ότι με την κατάργηση των κλινικών ο ασθενής θα αντιμετωπίζεται ενιαία και όχι κατακερματισμένα και πρότεινε να αντικατασταθούν οι κλινικές με τρία τμήματα: το παθολογικό, το χειρουργικό και το εργαστηριακό.
δεν θα χει παιδιά αυτός...
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: Δημήτρης Μακρέας στις 29 Ιουλίου 2011, 10:34:34
Μα αγαπητέ Δημήτρη η φύση δεν ξεχωρίζει αν ένας άνθρωπος είναι δεκατεσσάρων ή δώδεκα χρονών.
Οι τεχνητοί διαχωρισμοί οφείλουν να εκλείψουν...
Τίτλος: Απ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;
Αποστολή από: Γ.Κτιστάκης στις 11 Αυγούστου 2011, 15:45:17
Διασύνδεση Νοσοκομείων και καθορισμός του τρόπου διασύνδεσής τους και λειτουργείας τους!!!
http://et.diavgeia.gov.gr/f/yyka/ada/4ΑΜΩΘ-2Α9 (http://et.diavgeia.gov.gr/f/yyka/ada/4ΑΜΩΘ-2Α9)