Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Γενικά => Νομικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 1 Δεκεμβρίου 2018, 21:51:39

Τίτλος: Νομοθεσία σχετικά με την Ιατρική Εργασίας.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 1 Δεκεμβρίου 2018, 21:51:39

http://www.elinyae.gr/el/category_details.jsp?cat_id=27 (http://www.elinyae.gr/el/category_details.jsp?cat_id=27)
Τίτλος: Απ: Νομοθεσία σχετικά με την Ιατρική Εργασίας.
Αποστολή από: GirousisN στις 1 Μαΐου 2020, 15:00:48
Εξίσωση ανειδίκευτων και πτυχιούχων γιατρών εργασίας με τροπολογία Βρούτση.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των γιατρών εργασίας, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την πανδημία, συμπεριέλαβε σε άρθρο της ΠΝΠ της 20.3.2020 με τίτλο «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού Covid-19», προκειμένου να εξυπηρετήσει φίλους χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα και αδιαφορώντας για το γεγονός ότι μια ολόκληρη ειδικότητα γιατρών χάνει το δικαίωμα άσκησής της ισότιμα, απόφαση που δεν αναγνωρίζει προτεραιότητα των ειδικών και άλλες προϋποθέσεις, εξισώνοντας τους ειδικευμένους αυτούς γιατρούς με οποιονδήποτε έχει πτυχίο ιατρικής.
Η συγκεκριμένη απόφαση, σημειώνουν, είναι αντιδεοντολογική και παράλογη αλλά κυρίως παράνομη, καθώς αντιτίθεται στον ίδιο τον νόμο, που ορίζει ότι ο γιατρός ασκεί μια και μόνη ειδικότητα κατά αποκλειστικότητα (και ούτε καν κατά προτεραιότητα), η οποία ασκείται από γιατρούς που κατέχουν τον τίτλο σπουδών της, εν προκειμένω της Ιατρικής Εργασίας και Περιβάλλοντος όπως ορίστηκε προ διετίας.

Δημόσια εταιρεία ύδρευσης, η οποία είναι εξ ορισμού μεγάλης επικινδυνότητας καθώς οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε βιολογικούς παράγοντες, αντικατέστησε τον ειδικό γιατρό εργασίας με παιδίατρο!
Ομοίως, εταιρεία και πάλι πολύ υψηλής επικινδυνότητας αντικατέστησε τον ειδικό γιατρό εργασίας με γενικό χειρουργό συνταξιούχο, 72 ετών, καθώς ήταν πρώην αιρετός στην περιοχή που λειτουργεί η εταιρεία. Πλέον αυτά θα είναι μερικά από τα κριτήρια επιλογής ιατρού για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων".

https://www.avgi.gr/article/10840/11014141/exisose-aneidikeuton-kai-ptychiouchon-giatron-ergasias-me-tropologia-broutse (https://www.avgi.gr/article/10840/11014141/exisose-aneidikeuton-kai-ptychiouchon-giatron-ergasias-me-tropologia-broutse)