Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Θέματα Εργασίας => Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 25 Ιανουαρίου 2013, 00:13:34

Τίτλος: Η άποψη μιας Επιστημονικής Ιατρικής Εταιρείας ή ενός ώριμου Συστήματος Υγείας;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 25 Ιανουαρίου 2013, 00:13:34
Τι βαραίνει περισσότερο; Η άποψη κάποιας Επιστημονικής Ιατρικής Εταιρείας ή οι Κατευθυντήριες Οδηγίες χωρών που αποδεδειγμένα έχουν ένα αποτελεσματικό Σύστημα Υγείας;

Μια προσφιλής μέθοδος προώθησης καινούριων φαρμάκων στην Ελλάδα, είναι να χρησιμοποιούν ως σημείο αναφοράς τους,
την άποψη που έχει για το φάρμακο η “χ“ ή η “ψ“ Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία (... Medical Association/Society).

Ποτέ δεν είδα να χρησιμοποιούν ως σημείο αναφοράς τους, τις Κατευθυντήριες Οδηγίες που έχουν για την αντίστοιχη πάθηση, Συστήματα Υγείας με καλή σχέση κόστους - αποτελέσματος.

Συστήματα Υγείας όπως π.χ. το Βρετανικό NHS, ή το Σουηδικό που έχουν αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι ξέρουν να παράγουν ικανοποιητική Υγεία, μοιρασμένη κατά το δυνατόν δίκαια σε όλο το λαό τους, σε λογικές τιμές.

Δεν είναι τυχαίο νομίζω. Τα ώριμα και αδιάφθορα Συστήματα Υγείας, γνωρίζουν ότι η Υγεία των ανθρώπων εξαρτάται κατά κύριο λόγο από εξωφαρμακευτικούς παράγοντες. Δεν βιάζονται να ενθουσιαστούν με το “α“ ή “β“ φάρμακο. Συχνά περιμένουν για χρόνια πριν το υιοθετήσουν αφενός για να είναι πιο δοκιμασμένο και αφετέρου για να προλάβει να πέσει η τιμή του σε προσιτά επίπεδα. Άλλωστε σε αντίθεση με τις διάφορες Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες, τα ώριμα Συστήματα Υγείας υποχρεώνονται να αναλάβουν και τις οικονομικές ευθύνες των αποφάσεών τους.

Υστερόγραφο: Στα ώριμα Συστήματα Υγείας δεν συγκαταλέγω αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Οι ΗΠΑ δαπανούν στην περίθαλψη περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Γης (πάνω από 17% του ΑΕΠ τους). Παρόλα αυτά 49 εκατομμύρια άνθρωποι εκεί δεν έχουν ασφάλιση υγείας, ενώ η παιδική θνησιμότητα και το προσδόκιμο επιβίωσης των Αμερικανών πολιτών κυμαίνονται σε μετριότατα για ανεπτυγμένη χώρα επίπεδα.


Παραπομπές:

Τι ποσοστό του Α.Ε.Π. της, δίνει κάθε χώρα για την Υγεία;

http://data.worldbank.org/indicator/SH.XPD.TOTL.ZS

Το προσδόκιμο επιβίωσης ανά χώρα.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy

Η παιδική θνησιμότητα ανά χώρα.

http://www.nationmaster.com/graph/hea_inf_mor_rat-health-infant-mortality-rate&int=-1
Τίτλος: Απ: Η άποψη μιας Επιστημονικής Ιατρικής Εταιρείας ή ενός ώριμου Συστήματος Υγείας;
Αποστολή από: Polem στις 26 Απριλίου 2014, 13:04:20
Μάλλον ο συνδυασμός τους!
Οι Επιστημονικές Εταιρείες δεν είναι (δυστυχώς) απαλλαγμένες από την διασύνδεση τους με τα οικονομικά συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά και τα Εθνικά Συστήματα δεν είναι απαλλαγμένα από την διασύνδεση τους με τα δημοσιονομικά κριτήρια. Φαντάζομαι βέβαια ότι παντού στον Κόσμο και στις κατευθυντήριες οδηγίες λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους την γνώμη της επιστημονικής κοινότητας, αλλά συμβαίνει όμως και το αντίστροφο, δηλαδή η επιστημονική κοινότητα να συμπεριλαμβάνει πλέον τον δείκτη κόστος/αποτελεσματικότητα στις εκθέσεις της, κάτι που γίνεται ολοένα και πιο εμφανές στα επιστημονικά ιατρικά συνέδρια.
Το κόστος οφείλει να απασχολεί τόσο την Πολιτεία, όσο και την Επιστημονική Κοινότητα, αλλά αυτό οφείλει επίσης να προσμετράται όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά (και κυρίως) μακροπρόθεσμα. Φθηνές, αποτελεσματικές θεραπείες υπάρχουν, αλλά χρειάζεται πάντα να λαμβάνεται υπόψιν και το μέσο~, μακροπρόθεσμο κόστος όταν αυτό αφορά σε παρενέργειες, συχνότητα υποτροπών ή επιμήκυνση ημερών νοσηλείας.
Τίτλος: Απ: Η άποψη μιας Επιστημονικής Ιατρικής Εταιρείας ή ενός ώριμου Συστήματος Υγείας;
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 26 Απριλίου 2014, 17:14:03
όσοι ανατρέξουν να βρουν τις συστάσεις όπως είναι διατυπωμένες από τις επιστημονικές ιατρικές εταιρίες θα ανακαλύψουν ότι δεν είναι πάντα όπως στη διαφήμιση.
Στα διαφημιστικά φυλλάδια γίνεται συνήθως ότι γινόταν στη δικτατορία από τους καλλιτέχνες....:
Η λογοκρισία απαιτούσε κάθε μορφή λόγου να περνά από έλεγχο. Εάν δινόταν η έγκριση, απαγορευόταν να προσθέσεις ακόμη κι ένα κόμμα. Δεν σου απαγόρευε όμως κανένας να αφαιρέσεις ακόμη και προτάσεις ολόκληρες.