Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

ΠΦΥ -Εκπαίδευση => Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 17 Ιανουαρίου 2009, 08:56:26

Τίτλος: Αλκοόλ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 17 Ιανουαρίου 2009, 08:56:26
Το αλκοόλ είναι ένας σημαντικός παράγοντας του τρόπου ζωής, που σχετίζεται με την Υγεία ενός ατόμου.
Του αξίζει, νομίζω,ένας δικός του φάκελος σε αυτό το φόρουμ.
Τίτλος: 11/01/2009: Στατιστικές για το αλκοόλ στην Ελλάδα.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 17 Ιανουαρίου 2009, 08:57:59

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=11.01.2009,id=33421548
Τίτλος: Ρωσία: Το αλκοόλ σκοτώνει κάθε χρόνο μισό εκατομμύρια ανθρώπους.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 21 Ιουνίου 2009, 17:28:53
16/06/2009. (ΑΠΕ).

Ρωσία: Το αλκοόλ σκοτώνει κάθε χρόνο μισό εκατομμύρια ανθρώπους, βεβαιώνει έκθεση.
 
[spoiler]Η κατάχρηση αλκοόλ σκοτώνει κάθε χρόνο στη Ρωσία μισό εκατομμύριο ανθρώπους, ενώ κόβει ένα μεγάλο μέρος του προσδόκιμου ζωής των ανδρών, βεβαιώνει μία έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Μόσχα.

Η κατάχρηση αλκοόλ προκαλεί κάθε χρόνο τον πρόωρο θάνατο περίπου 500.000 ανθρώπων στη Ρωσία, αναφέρει η έκθεση που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Στην ίδια έκθεση, που φέρει τον τίτλο "Κατάχρηση αλκοόλ στη Ρωσία: κοινωνικο-οικονομικέςε συνέπειες και μέτρα για την καταπολέμησή της", τονίζεται ότι "η επιδημία του αλκοολισμού στη Ρωσία συμπεραίνεται από το γεγονός ότι η θνησιμότητα των ανδρών που ζουν σε συνθήκες ελευθερίας είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη των ανδρών της ίδιας ηλικίας που βρίσκονται στη φυλακή".

Η κατάχρηση αλκοόλ, αναφέρει ακόμα η έκθεση, ενοχοποιείται και στη μεγάλη πλειοψηφία των εγκλημάτων: "Περίπου το 80% των δραστών είναι μεθυσμένοι όταν διαπράττουν εγκλήματα κατά της ζωής. ¨Ενα 40% περίπου των αυτοκτονιών πραγματοποιούνται σε κατάσταση μέθης", προσθέτει η έκθεση.

Δεινοί στην κατανάλωση της βότκας, οι Ρώσοι έχουν ένα προσδόκιμο ζωής ιδιαίτερα χαμηλό για τα δεδομένα μιας βιομηχανικής χώρας: 59 χρόνια για τους άνδρες και 72 για τις γυναίκες, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2007 από τη βρετανική ιατρική επιθεώρηση Λάνσετ.

Ο πληθυσμός της Ρωσίας αριθμεί περίπου 140 εκατομμύρια ανθρώπους.
 
[/spoiler]
Τίτλος: Αυξάνεται η χρήση αλκοόλ από εφήβους.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 2 Οκτωβρίου 2009, 18:19:31
Καθημερινή, 01/10/2009.

[spoiler]Αυξητική τάση παρουσιάζει η χρήση αλκοόλ από εφήβους και νέους έως 25 ετών, παρά τη μείωση της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών στον γενικό πληθυσμό την τελευταία δεκαετία. Τα στοιχεία δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας αλλά σε όλα τα κράτη–μέλη όπου, όπως ανακοίνωσε η κ. Μάριαν Σκαρ, αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 13.000 νέοι και 2.000 νέες χάνουν ετησίως τη ζωή τους λόγω της κατάχρησης του αλκοόλ. Πρώτη στη λίστα των παραγόντων που προκαλούν θάνατο ή αναπηρία στις προηγμένες χώρες κατατάσσει τη χρήση του αλκοόλ κ. Λαρς Μόλερ, περιφερειακή σύμβουλος του ευρωπαϊκού τοπικού γραφείου του οργανισμού υγείας για το Αλκοόλ και τα Ναρκωτικά. Στη χώρα μας, 200.000 άτομα πάσχουν από αλκοολική εξάρτηση, 5.000 θάνατοι οφείλονται σε αιτίες που σχετίζονται με την κατάχρηση αλκοόλ, ενώ σύμφωνα με έρευνες το 27% των εφήβων έχει πιει περισσότερες από είκοσι φορές σε διάστημα ενός χρόνου με προτίμηση στα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (ουίσκι, βότκα). Την εικόνα για τις επιπτώσεις της κατάχρησης του αλκοόλ στη χώρα μας συμπληρώνουν τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης που παρουσιάστηκε χθες σε ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Εξαρτησιογόνων Ουσιών στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση αλκοόλ εξακολουθεί να αποτελεί δεύτερη αιτία πρόκλησης ατυχημάτων σε μοτοσικλετιστές.

[/spoiler]
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_01/10/2009_331459
Τίτλος: Το αλκοόλ πιο βλαβερό από την ηρωίνη, για την κοινωνία.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 1 Νοεμβρίου 2010, 15:32:37
Ελευθεροτυπία, 01/11/2010.


[spoiler]Το αλκοόλ είναι πιο βλαβερό από την ηρωίνη ή το κρακ σύμφωνα με έρευνα βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
 Η έρευνα που διεξήχθη υπό τον καθηγητή Ντέιβιντ Νατ για λογαριασμό της Ανεξάρτητης Επιστημονικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά (ISCD), εκτιμά πως "τα υπάρχοντα συστήματα ταξινόμησης των ναρκωτικών έχουν ελάχιστη σχέση με το πόσο βλαβερά είναι στην πραγματικότητα".

Οι ειδικοί της επιτροπής έχουν εκπονήσει ένα δικό τους σύστημα αξιολόγησης των ουσιών και εξετάζουν το πόσο βλαβερά είναι τα ναρκωτικά για τον χρήστη, αλλά και το πόσο είναι το κόστος της χρήσης τους για το σύστημα υγείας ή το σωφρονιστικό σύστημα.

Η ηρωίνη, το κρακ και η μεθαμφεταμίνη είναι τα πλέον επικίνδυνα ναρκωτικά, όμως αν κανείς υπολογίσει τις επιπτώσεις για την κοινωνία, το αλκοόλ είναι πολύ πιο επικίνδυνο, σύμφωνα με την έρευνα.
Σε μια κλίμακα επικινδυνότητας από το 0 ως το 100, το αλκοόλ "βαθμολογείται" με 72, η ηρωίνη με 55 και το κρακ με 54.

Στην συγκριτική έρευνα αξιολογήθηκαν 20 είδη ναρκωτικών σε σχέση με τις επιπτώσεις τους τόσο στους ανθρώπους, όσο και στο σύνολο της κοινωνίας.

Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει το BBC επικαλούμενο την έρευνα, το αλκοόλ είναι τρεις φορές πιο βλαβερό σε σχέση με τον καπνό και την κοκαΐνη, ενώ οι βλαβερές συνέπειες του ναρκωτικού έκσταση αναλογούν μόνο στο ένα όγδοο συγκριτικά με τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ.




[/spoiler]
http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=218963

Τίτλος: Αλκοολικοί Ανώνυμοι.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 4 Νοεμβρίου 2010, 20:04:38


http://www.aa-greece.gr/grkmain.htm
Τίτλος: Ωφέλιμο το λίγο αλκοόλ και μετά το by pass
Αποστολή από: alfie στις 15 Νοεμβρίου 2010, 16:38:14
Οι άνδρες που υποβάλλονται σε εγχείρηση στεφανιαίας παράκαμψης (μπάι πας) και μετέπειτα καταναλώνουν ένα ή δύο ποτά ημερησίως έχουν λιγότερα επόμενα καρδιολογικά προβλήματα, σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν.

Το εύρημα προέρχεται από νέα μελέτη, η οποία παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς.

Η μελέτη έδειξε πως η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μείωση κατά 25% των πρόσθετων καρδιολογικών επεμβάσεων, των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών.

«Τα οφέλη της κατανάλωσης μικρών ποσοτήτων αλκοόλ έχουν τεκμηριωθεί στους υγιείς ανθρώπους, αλλά η ανάλυσή μας εστιάσθηκε σε ασθενείς που ήδη πάσχουν από σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ουμπέρτο Μπενεντότο από το Πανεπιστήμιο «La Sapienza» της Ρώμης.

Η μελέτη διεξήχθη σε 1.021 χειρουργημένους άνδρες, τους οποίους παρακολουθούσαν οι ερευνητές επί 3,5 χρόνια. Η κατανάλωση λίγου αλκοόλ δεν φάνηκε να αλληλεπιδρά με τα φάρμακα που λάμβαναν οι ασθενείς.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς συνιστά στους άνδρες να πίνουν έως δύο ποτά την ημέρα και στις γυναίκες έως ένα. Προσοχή! Μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης καθώς και σε άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.


http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=204287&cid=15
Τίτλος: Απ: Ωφέλιμο το λίγο αλκοόλ και μετά το by pass
Αποστολή από: alfie στις 15 Νοεμβρίου 2010, 18:38:57
Δύο ποτηράκια την ημέρα, το έμφραγμα κάνουν πέρα.....
Τίτλος: ΠΟΥ: Εκατομμύρια σκοτώνει το αλκοόλ κάθε χρόνο.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 12 Φεβρουαρίου 2011, 18:51:11
Ελευθεροτυπία, 11/02/2011.
[spoiler]
Το αλκοόλ αποτελεί την αιτία για 2,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), που ζητά από τις κυβερνήσεις να δραστηριοποιηθούν περισσότερο για να πατάξουν την κατάχρηση του οινοπνεύματος.
 
Σύμφωνα με τον Οργανισμό περίπου το 4% των θανάτων παγκοσμίως οφείλεται στην κατάχρηση αλκοόλ.

Ασθένειες όπως ο καρκίνος, η κίρρωση του ήπατος, οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά και τα ατυχήματα σχετίζονται άμεσα με το αλκοόλ. Παγκοσμίως, το 6% των αντρών χάνει τη ζωή του από ασθένειες που σχετίζονται με το αλκοόλ, έναντι 1% των γυναικών.

Σχεδόν ένας στους 10 νέους ηλικίας 15 με 29 πεθαίνουν από την υπερβολική κατανάλωση του οινοπνεύματος, αυτό αντιστοιχεί σε 320 χιλιάδες ανθρώπους ετησίως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στις κυβερνήσεις να αυξήσουν τους φόρους στο αλκοόλ προκειμένου οι πωλήσεις να περιοριστούν.

Επιπλέον συνιστά τη διοργάνωση εκστρατειών για την προώθηση της πρόληψης του αλκοολισμού, τον περιορισμό έως και την απαγόρευση των διαφημίσεων συγκεκριμένων προϊόντων.[/spoiler]


http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=250426
Τίτλος: W.H.O. : Action needed to reduce health impact of harmful alcohol use.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 25 Φεβρουαρίου 2011, 09:40:53
W.H.O.    11 February 2011 | Geneva.

[spoiler]The newly published Global status report on alcohol and health analyses available evidence on alcohol consumption and provides data in over 100 individual country profiles.
News release

11 February 2011 | Geneva - Wider implementation of policies is needed to save lives and reduce the health impact of harmful alcohol drinking, says a new report launched today by WHO. Harmful use of alcohol results in the death of 2.5 million people annually, causes illness and injury to many more, and increasingly affects younger generations and drinkers in developing countries.

Harmful use of alcohol is defined as excessive use to the point that it causes damage to health and often includes adverse social consequences.

Global alcohol report
The Global status report on alcohol and health analyses available evidence on alcohol consumption, consequences and policy interventions at global, regional and national levels.

“Many countries recognize the serious public health problems caused by the harmful use of alcohol and have taken steps to prevent the health and social burdens and treat those in need of care. But clearly much more needs to be done to reduce the loss of life and suffering associated with harmful alcohol use,” says Dr Ala Alwan, WHO Assistant Director-General for Noncommunicable Diseases and Mental Health.

Health implications
Harmful use of alcohol has many implications on public health.

Nearly 4% of all deaths are related to alcohol. Most alcohol-related deaths are caused by alcohol result from injuries, cancer, cardiovascular diseases and liver cirrhosis.
Globally, 6.2% of all male deaths are related to alcohol, compared to 1.1% of female deaths. One-in-five men in the Russian Federation and neighbouring countries die due to alcohol-related causes.
Globally, 320 000 young people aged 15-29 years die annually, from alcohol-related causes, resulting in 9% of all deaths in that age group.
Too few countries use effective policy options to prevent death, disease and injury from alcohol use. From 1999, when WHO first began to report on alcohol policies, at least 34 countries have adopted some type of formal policies to reduce harmful use of alcohol. Restrictions on alcohol marketing and on drink–driving have increased, but there are no clear trends on most preventive measures. Many countries have weak alcohol policies and prevention programmes.

Effective strategies
The Global Strategy to reduce the harmful use of alcohol, endorsed by WHO's Member States in May 2010, promotes a range of proven effective measures for reducing alcohol-related harm. These include taxation on alcohol to reduce harmful drinking; reducing availability through allowing fewer outlets to sell alcohol, raising age limits for those buying and using effective drink-driving measures.

The Global Strategy also promotes the screening and brief interventions in healthcare settings to change hazardous patterns of drinking, and treatment of alcohol use disorders; regulating or banning marketing of alcoholic beverages; and conducting information and educational campaigns in support of effective policy measures.

Consumption
Worldwide consumption in 2005 was equal to 6.13 litres of pure alcohol consumed per person aged 15 years or older, according to the report. Analysis from 2001-2005 showed countries in the WHO Americas, European, Eastern Mediterranean and Western Pacific regions had relatively stable consumption levels during that time; but marked increases were seen in Africa and South-East Asia during the five-year period.

Despite widespread consumption, most people do not drink. Almost half of all men and two-thirds of women did not consume alcohol in 2005, according to the latest information made available in the report. Abstention rates are low in high-income, high consumption countries, and higher in North African and South Asian countries. But those who do drink in countries with high abstention rates consume alcohol at high levels.

Reducing harmful use of alcohol worldwide
Today’s report launch coincides with the end of a four-day meeting of officials from over 100 countries working with WHO to reduce harmful use of alcohol worldwide. This first such meeting, hosted by WHO in Geneva, was held to initiate implementation of the Global Strategy to Reduce the Harmful Use of Alcohol. The strategy aims to raise awareness on the problems of harmful alcohol use and help countries to better prevent and reduce such harm.

Notes for the editor
Harmful alcohol use is one of four common risk factors, along with tobacco use, poor diet and physical inactivity, for the four main groups of noncommunicable diseases (NCDs) – cardiovascular diseases, cancer, chronic lung diseases and diabetes.
To respond to the health and socioeconomic impacts of noncommunicable diseases , the United Nations General Assembly is holding a High-level Meeting on the Prevention and Control of NCDs on 19-20 September, 2011, in New York.
In the lead-up the UN meeting, the Russian Federation and WHO are organizing the First Global Ministerial Conference on Healthy Lifestyles and NCDs Control in Moscow on 28-29 April.

For more information, please contact:
Paul Garwood
Communications officer
WHO
Telephone: +41 79 475 55 46
E-mail: garwoodp@who.int[/spoiler]



http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2011/alcohol_20110211/en/index.html
Τίτλος: Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, σε καθημερινή βάση, ωφελεί.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 25 Φεβρουαρίου 2011, 23:09:07
Ελευθεροτυπία, 25/02/2011.

[spoiler]Το αλκοόλ κάνει καλό στην καρδιά
Ένα ποτηράκι, μειώνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικό

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, σε καθημερινή βάση, ωφελεί την καρδιά και γενικότερα το κυκλοφορικό σύστημα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν δύο καναδικές επιστημονικές μελέτες του πανεπιστημίου του Κάλγκαρι.
 Η πρώτη μελέτη, η οποία αξιολόγησε συγκριτικά τις ιατρικές έρευνες 30 ετών πάνω στο θέμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή αλλά συγκρατημένη κατανάλωση αλκοόλ (περίπου ένα ποτήρι την μέρα) μειώνει σε ποσοστό 14% έως 25% τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου.

Η δεύτερη μελέτη, από την ίδια ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, υπό τον καθηγητή Ουίλιαμ Γκάλι, κατέληξε στο ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (μέχρι 15 γραμμάρια τη μέρα για τις γυναίκες και 30 γραμμάρια για τους άνδρες) αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη κι έτσι επίσης ωφελεί το κυκλοφορικό σύστημα και την καρδιά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ευεργετικό αποτέλεσμα φαίνεται να προέρχεται από όλες τις μορφές αλκοόλ.

Οι δύο μελέτες, που δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journa”, σύμφωνα με το BBC και το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, δείχνουν ότι ο συνολικός κίνδυνος θανάτου είναι χαμηλότερος για όσους πίνουν μικρές ποσότητες αλκοόλ (2,5 έως 14,9 γραμμάρια), καθώς μειώνεται μέχρι 25% ο κίνδυνος για οποιαδήποτε καρδιαγγειακή πάθηση, ενώ παράλληλα μειώνεται και ο κίνδυνος για εγκεφαλικό.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισήμαναν ότι δεν υπάρχει λόγος να αρχίσει κανείς να πίνει επίτηδες για να κάνει καλό στην καρδιά του, καθώς «καιροφυλακτεί» πάντα ο κίνδυνος της κατανάλωσης παραπάνω αλκοόλ, με όλες τις αρνητικές συνέπειες. Ανάλογες ωφέλειες με το μέτριο αλκοόλ, μπορεί να πετύχει κανείς με τη σωματική άσκηση και τη σωστή διατροφή.

Οι Καναδοί επιστήμονες θεωρούν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν ένα διαφορετικό μήνυμα από την άποψη της δημόσιας υγείας, τασσόμενες υπέρ της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ, αν και, όπως αναγνώρισε ο καθηγητής Γκάλι, μια τέτοια δημόσια καμπάνια θα επέσυρε αντιδράσεις.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ) [/spoiler]



http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=254652
Τίτλος: Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου το πολύ αλκοόλ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 11 Απριλίου 2011, 21:17:09
Ελευθεροτυπία, 11/04/2011.
[spoiler]

Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου το πολύ αλκοόλ.


Σχεδόν το 10% των συνολικών καρκίνων στους άντρες και το 3% στις γυναίκες στην Ευρώπη αποδίδεται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα. Στη μελέτη συμμετείχαν και Έλληνες ερευνητές.
 
Για μερικές μορφές καρκίνου, τα ποσοστά είναι ακόμα υψηλότερα, καθώς υπολογίστηκε ότι το 44% των καρκίνων του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος (στόματος-λαιμού-οισοφάγου), το 33% των καρκίνων του εντέρου και το 25% των καρκίνων του ήπατος συνδέονται με το αλκοόλ σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Δανία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Μαντλέν Σούτσε του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journa”, σύμφωνα με το BBC, το Reutersκαι το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, μελέτησαν πολλές δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις διάφορων περιστατικών καρκίνου και συμπέραναν ότι σε αρκετές χιλιάδες από αυτές η ασθένεια προκλήθηκε από την κατανάλωση αλκοόλ πάνω από τα συνιστώμενα όρια.

Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα συνέβαλαν η ομότιμη καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου, η λέκτορας Βασιλική Μπενέτου και ο Δημοσθένης Ζύλης του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών.

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι το πολύ αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει κυρίως καρκίνο του ήπατος, του μαστού, του εντέρου, του στόματος, του λαιμού και του οισοφάγου.

Όταν το αλκοόλ διασπάται στον οργανισμό, παράγει μια χημική ουσία που μπορεί να κάνει ζημιά στο DNA, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μετατροπής των κυττάρων σε καρκινικά. Ο περιορισμός του αλκοόλ, μαζί με τη σωματική άσκηση, τον έλεγχο του βάρους και το κόψιμο του τσιγάρου, είναι από τους κυριότερους παράγοντες για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Ένα τυπικό αλκοολούχο ποτό περιέχει περίπου 12 γραμμάρια αλκοόλ και ισοδυναμεί με ένα ποτήρι κρασιού 125 ml (χιλιοστόλιτρα) ή με ένα ποτήρι μπίρα των 260 ml. Το συνιστώμενο ημερήσιο όριο για τους άντρες είναι δύο μερίδες αλκοόλ (24 γραμμάρια) ή δύο ποτήρια κρασιού.

Από όλους τους καρκίνους που είναι γνωστό ότι συνδέονται με το αλκοόλ, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, το 40% έως 98% εμφανίζονται σε ανθρώπους που συστηματικά πίνουν πάνω από το όριο. Οι Γερμανοί (σε ποσοστό περίπου 44% και για τα δύο φύλα) είναι αυτοί που πίνουν παραπάνω από το συνιστώμενο όριο και ακολουθούν οι Δανοί και οι Βρετανοί.

Στην Ελλάδα, πάνω από το συνιστώμενο ημερήσιο όριο εκτιμάται ότι πίνουν το 32,4% των αντρών (ένας στους τρεις) και το 23,4% των γυναικών (σχεδόν μια στις τέσσερις), ποσοστά σαφώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο των αντρών στις ευρωπαϊκές χώρες (39% των ανδρών και 33,2% των γυναικών).

Στον ελληνικό πληθυσμό άνω των 15 ετών, το 6,7% των αντρών και το 21% των γυναικών εκτιμάται ότι δεν έχει πιεί ποτέ αλκοόλ στη ζωή του, το 9,3% των αντρών και το 19% των γυναικών κάποτε έπιναν αλλά τώρα το έχουν κόψει, ενώ το 84% των αντρών και το 60% των γυναικών υπολογίζεται ότι πίνουν αλκοόλ κανονικά εφ’ όρου ζωής. Η μέση ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ για αυτή την τρίτη κατηγορία στην χώρα μας εκτιμάται ότι είναι 27,4 γραμμάρια αλκοόλ από τους άντρες και 14,4 γραμμάρια από τις γυναίκες.

«Πολλές περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η κατανάλωση αλκοόλ είχε περιοριστεί σε δύο αλκοολούχα ποτά τη μέρα από τους άντρες και σε ένα ποτό τη μέρα από τις γυναίκες, κάτι που συστήνουν πολλοί οργανισμοί υγείας. Και ακόμα, περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου θα αποφεύγονταν, αν οι άνθρωποι μείωναν την κατανάλωση αλκοόλ κάτω από αυτά τα όρια ή έκοβαν το αλκοόλ τελείως,» δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)[/spoiler]


http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=266094
Τίτλος: Αλκοόλ και εφηβεία .
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 27 Απριλίου 2011, 16:34:21
Ελευθεροτυπία, 16 Μαρτίου 2010.
 
[spoiler]Αλκοόλ και εφηβεία
.
Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ, αν. καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, διευθυντή Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), προέδρου Παγκόσμιας Ενωσης Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας.


Διεθνώς, πολλά εκατομμύρια έφηβοι κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το αλκοόλ και οι επιπτώσεις του είναι εμφανείς όχι μόνο στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον, αλλά οδηγεί και σε παραβατικές συμπεριφορές.
Στην Ελλάδα το πρόβλημα της κατανάλωσης του αλκοόλ δεν περνάει απαρατήρητο, αφού, σύμφωνα με έρευνες, το 15% των εφήβων ηλικίας 11 έως 15 ετών καταναλώνει αλκοόλ στο διάστημα μίας εβδομάδας. Πρώτη στις προτιμήσεις των εφήβων είναι η μπίρα, δεύτερα έρχονται τα σκληρά ποτά και τρίτο το κρασί.

Στην εφηβική ηλικία το αλκοόλ μειώνει τη σχολική απόδοση, την ικανότητα απορρόφησης της γνώσης και τη συγκέντρωση. Η κατανάλωση αλκοόλ σε αυτές τις ηλικίες έχει δραματική επίδραση στην προσωπικότητα, προκαλεί ευερεθιστότητα, εχθρικότητα και επιθετικότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο πειραματισμού και με άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες. Επίσης, οι έφηβοι που πίνουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από πνιγμό, πτώσεις ή αυτοκινητικά ατυχήματα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι το 30-50% των τροχαίων ατυχημάτων διεθνώς σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ στην Ευρώπη για το 20% των θανατηφόρων ατυχημάτων (περίπου 10.000 θάνατοι ετησίως) ευθύνεται το αλκοόλ.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διάλογος μέσα στην οικογένεια, έτσι ώστε τα παιδιά από νεαρή ηλικία να μάθουν τις επιπτώσεις των οινοπνευματωδών ποτών. Οι γονείς θα πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους να μη μπαίνουν ποτέ σε αμάξι του οποίου ο οδηγός έχει πιει, πολύ δε περισσότερο αν βρίσκεται σε κατάσταση μέθης και να παρέχεται η διαβεβαίωση ότι οι γονείς θα περάσουν να πάρουν τα παιδιά τους ή ότι θα εξασφαλιστεί κάποιος άλλος τρόπος ασφαλούς μετακίνησης.

Ο λόγος ο οποίος οδηγεί τους εφήβους στην (υπέρμετρη συνήθως) κατανάλωση αλκοόλ είναι γιατί πιέζονται από το κοινωνικό τους περιβάλλον. Δεν πρέπει να παραληφθεί το γεγονός ότι στη φάση της εφηβείας, το άτομο προσπαθεί να είναι μέρος του κοινωνικού συνόλου και παράλληλα να εξερευνήσει τα όριά του. Οταν οι έφηβοι δέχονται πιέσεις για να καταναλώσουν αλκοόλ μπορεί να αισθάνονται θυμό, άγχος, ενοχές, αίσθηση δειλίας και απογοήτευση σχετικά με τον εαυτό τους. Ετσι καταλήγουν να κάνουν πράξεις που κανονικά δεν θα τις έπρατταν και οι λόγοι είναι αρκετοί: ο φόβος της απόρριψης ή ότι θα χάσουν ένα φίλο, η επιθυμία να αρέσουν ή και να φαίνονται μεγαλύτεροι και η αποφυγή του χλευασμού. Επιπλέον, αρκετοί είναι οι νέοι οι οποίοι πέφτουν στον πειρασμό να πιουν αλκοόλ με την παρέα τους επειδή δεν είναι σίγουροι τι θέλουν ή επειδή δεν γνωρίζουν πώς να χειριστούν την κατάσταση.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Κάθε νέος δεν πρέπει να διστάζει να αρνηθεί κάτι που δεν εγκρίνει. Να λέει όχι κατηγορηματικά (δισταγμοί και παύσεις αφήνουν χώρο στους άλλους να συνεχίσουν την πίεση). Αντί για αλκοόλ να επιλέγει μη αλκοολούχα ποτά. Εναλλακτικά, μπορεί να βρει ενδιαφέρουσες δραστηριότητες με άλλες παρέες (παιχνίδια, σπορ, ψυχαγωγία).

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων στους νέους, λόγω κατανάλωσης αλκοόλ, το Εθνικό Δίκτυο Δήμων Προαγωγής Υγείας πραγματοποίησε εκστρατεία ενημέρωσης στους 46 δήμους-μέλη του Δικτύου. Η εκστρατεία, που περιελάμβανε ραδιοφωνικά μηνύματα, έντυπο υλικό, ειδική ιστοσελίδα και τοπικές ενημερωτικές εκδηλώσεις, πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Δεκέμβριος 2009-Φεβρουάριος 2010 υπό την αιγίδα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Συμβουλευτική Γραμμή Πρόληψης ΙΚΠΙ: 2107222727

Ιστοσελίδα Υγείας - Πρόληψης: www.neahygeia.gr
[/spoiler]

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=141653
Τίτλος: Απ: Αλκοόλ.
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 18 Νοεμβρίου 2011, 13:19:12
Μια μπύρα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα (http://www.iefimerida.gr/news/26295/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CF%8D%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%B1)

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι εκτός από το κρασί και η μπύρα βοηθά στην σωστή καρδιακή λειτουργία καθώς ένα ποτήρι μπύρας την ημέρα, μειώνει τον καρδιακό κίνδυνο κατά 31%, όπως ανακοινώθηκε σε ιταλική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ευρωπαϊκό περιοδικό επιδημιολογίας "European Journal of Epidemiology", αξιολόγησαν συγκριτικά 16 επιστημονικές μελέτες που αφορούσαν πάνω από 200.000 άτομα.

Πάντως όπως και στην περίπτωση του κρασιού, ο κίνδυνος αυξάνεται για την καρδιά, όταν αυξάνεται η κατανάλωση μπίρας. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, το μέτριο αλκοόλ, είτε στο κρασί, είτε στην μπίρα, μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας, της λεγόμενης "καλής" χοληστερόλης (HDL), με συνέπεια να μειώνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Η μπίρα όμως έχει ένα πλεονέκτημα έναντι του κρασιού. Επειδή περιέχει περισσότερο νερό, ο πότης φουσκώνει ευκολότερα και έτσι τείνει να πίνει λιγότερο, άρα να καταναλώνει λιγότερο αλκοόλ.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα οφέλη για την καρδιά δεν φαίνεται να επεκτείνονται σε άλλα αλκοολούχα ποτά, αν και έχουν γίνει λιγότερες έρευνες για αυτά. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα ότι άλλοι παράγοντες είναι αυτοί που παρέχουν το όφελος για την καρδιά και όχι το αλκοόλ, αν και οι ερευνητές προσπάθησαν να τους απομονώσουν.
Τίτλος: WHO: Global Status Report on Alcohol and Health 2011.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 20 Δεκεμβρίου 2011, 22:28:00


http://www.who.int/substance_abuse/publications/global_alcohol_report/en
Τίτλος: Απ: Αλκοόλ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 26 Ιανουαρίου 2012, 15:53:49
Φαρμακολογική θεραπεία που προλαμβάνει υποτροπή στον αλκοολισμό;

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,3388.msg24772.html#msg24772
Τίτλος: Απ: Αλκοόλ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 20 Φεβρουαρίου 2013, 19:41:50
Health Daily, 20-02-2013.

ΗΠΑ: ΥΠΕΥΘΥΝΟ
ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ
ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΚΑΡΚΙΝΟΥ

[spoiler]Σύμφωνα με έρευνα

Υπεύθυνο για πληθώρα θανάτων
θεωρείται το αλκοόλ σύμφωνα με την
πρώτη επικαιροποίηση των ποσοστών
θνησιμότητας από καρκίνο λόγω αλκοόλ
στις ΗΠΑ εδώ και 30 χρόνια. Σύμφωνα
με τα στοιχεία νέας έρευνας που
δημοσιεύεται στο περιοδικό «American
Journal of Public Health», το αλκοόλ
θεωρείται υπεύθυνο για σχεδόν 20.000
θανάτους. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με
την έρευνα όσοι καταναλώνουν 3 και
άνω ποτά την ημέρα αντιπροσωπεύουν
τους περισσότερους από τους θανάτους 7
ειδών καρκίνου, μέχρι το 60%.
Η έρευνα δείχνει ότι όσον αφορά τον
καρκίνο όσο λιγότερο πίνετε τόσο το
καλύτερο. Ωστόσο, η κατανάλωση
μόνο 1,5 ποτών την ημέρα ή λιγότερο
συνδέθηκε με έως το 35% αυτών των
θανάτων από καρκίνο, υποδεικνύοντας
ότι οποιαδήποτε χρήση αλκοόλ φέρει
ορισμένο κίνδυνο.Αξίζει να σημειωθεί
ότι η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε
συνεργασία με ερευνητές από τις ΗΠΑ,
τον Καναδά και τη Γαλλία, χρησιμοποίησε
πρόσφατα στοιχεία και έρευνες για την
κατανάλωση αλκοόλ και τη θνησιμότητα
από καρκίνο για να παράσχει
επικαιροποίηση στους καρκίνους που
συνδέονται με το αλκοόλ, στην Αμερική.
Ο ερευνητής Dr. David Nelson, του
National Cancer Institute, δήλωσε ότι
το αλκοόλ σε σχέση με τον καρκίνο δεν
θεωρεί πως λαμβάνει αρκετή προσοχή
από γιατρούς ή τη δημόσια υγεία.[/spoiler]
Τίτλος: Απ: Αλκοόλ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 11 Μαρτίου 2013, 17:43:42
11/03/2013
www.in.gr

Με απόφαση του EMA
Εγκρίθηκε η θεραπεία με Ναλμεφαίνη για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ.

[spoiler]Αθήνα.

Την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) έλαβε η δραστική ουσία ναλμεφαίνη για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, σε ενήλικες πάσχοντες από αλκοολισμό. Η άδεια κυκλοφορίας της ναλμεφαίνης βασίστηκε στα αποτελέσματα τριών κλινικών μελετών που αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του σκευάσματος, σε σύγκριση με εικονικό σκεύασμα, σε περίπου 2.000 ασθενείς με εξάρτηση από το αλκοόλ.

Η έγκριση της ναλμεφαίνη ισχύει για το σύνολο των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η κυκλοφορία του σκευάσματος στις πρώτες ευρωπαϊκές αγορές εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στα μέσα του 2013, εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες τιμολόγησης και αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ναλμεφαίνη είναι ένας μοναδικός, διπλής δράσης, ρυθμιστής του οπιοειδούς συστήματος που δρα στο σύστημα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα κίνητρα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, το οποίο είναι απορυθμισμένο σε ασθενείς με εξάρτηση από το αλκοόλ. Η συγκεκριμένη ουσία θεωρείται ότι μειώνει τις ενισχυτικές επιδράσεις του αλκοόλ και κατά συνέπεια μειώνει την ανάγκη για κατανάλωση αλκοόλ.

Η ναλμεφαίνη θα λαμβάνεται ως μέρος μιας καινοτόμου θεραπευτικής αντιμετώπισης, η οποία θα περιλαμβάνει και συνεχή ψυχοκοινωνική υποστήριξη που εστιάζει στη συμμόρφωση με τη θεραπεία και στη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ.

Η συνιστώμενη χορήγηση της είναι ένα δισκίο την ημέρα (κατά προτίμηση 1-2 ώρες πριν από την προβλεπόμενη ώρα της κατανάλωσης) τις ημέρες που ο ασθενής αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο κατανάλωσης αλκοόλ (>60γρ./ημέρα για άντρες και >40γρ./ημέρα για τις γυναίκες), δεν αντιμετωπίζει στερητικό σύνδρομο και δεν χρήζει άμεσης απεξάρτησης.

Ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ναλμεφαίνη παρουσίασαν μείωση κατά 40% στη συνολική κατανάλωση αλκοόλ εντός του πρώτου μήνα, ενώ μετά από έξι μήνες, η κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε κατά περίπου 60%. Αυτό αντιστοιχεί σε μια μέση μείωση ίση σχεδόν με ένα μπουκάλι κρασί την ημέρα. Τα δεδομένα από τη μελέτη διάρκειας ενός έτους κατέδειξαν και τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της ναλμεφαίνη πέραν των έξι μηνών. Η δραστική ουσία είναι γενικά καλά ανεκτή και οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν συνήθως ήπιες έως μέτριες και παροδικές.

«Για ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών με εξάρτηση από το αλκοόλ, η μείωση της κατανάλωσής του είναι ένας πιο αποδεκτός και ρεαλιστικός στόχος θεραπείας», σχολίασε ο Δρ Καρλ Φ. Μαν, επικεφαλής του Τμήματος Ουσιοεξαρτήσεων του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας στο Μανχάιμ της Γερμανίας. «Με αυτήν την επιλογή θεραπείας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη θεραπεία της εξάρτησης από το αλκοόλ», υπογράμμισε.

Η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ είναι συχνή σε πολλές χώρες στον κόσμο. Ειδικά στην Ευρώπη περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ, την ίδια στιγμή που το θεραπευτικό κενό είναι τεράστιο, καθώς μόλις το 8% αυτών τυγχάνουν οποιασδήποτε θεραπείας. Τόσο η αποχή όσο και η μείωση της κατανάλωσης θα έπρεπε να θεωρούνται μέρος μιας ολοκληρωμένης θεραπευτικής προσέγγισης για ασθενείς εξαρτημένους από το αλκοόλ.

Η εξάρτηση από το αλκοόλ θεωρείται νόσος του εγκεφάλου με υψηλές πιθανότητες προοδευτικής επιδείνωσης. Το αλκοόλ είναι τοξικό για τα περισσότερα όργανα του σώματος, ενώ το επίπεδο κατανάλωσης είναι στενά συνδεδεμένο με τον κίνδυνο μακροπρόθεσμης νοσηρότητας και θνησιμότητας. Το αλκοόλ αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα για περισσότερες από 60 ασθένειες και τραυματισμούς.

Γενετικοί και περιβαλλοντολογικοί παράγοντες επηρεάζουν σημαντικά την εξάρτηση από το αλκοόλ. Οι γενετικοί παράγοντες υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν το 60% του κινδύνου εκδήλωσης της νόσου.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της εξάρτησης από το αλκοόλ είναι η συχνά ακατανίκητη επιθυμία για αλκοόλ. Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον έλεγχο της κατανάλωσης του αλκοόλ και συνεχίζουν να το καταναλώνουν παρά τις επιβλαβείς επιπτώσεις που αυτό επιφέρει.

Η διάγνωση της εξάρτησης από το αλκοόλ απαιτεί τουλάχιστον τη συνύπαρξη τριών από τα έξι κριτήρια στην κατάταξη κατά ICD-10 όπως ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).
[/spoiler]
http://health.in.gr/news/healthpolicies/article/?aid=1231239145
Τίτλος: Απ: Αλκοόλ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 15 Μαΐου 2013, 22:05:46
Έτος 2010: Έρευνα για τις συνήθειες των 15χρονων Ελλήνων όσων αφορά το αλκοόλ:

15/05/2013
Καθημερινή.

[spoiler]
Στρες, αλκόολ και κάπνισμα τα... παράγωγα της κρίσης
Σε έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, προέκυψε ότι η κατάσταση υγείας του ελληνικού πληθυσμού επιδεινώθηκε μέσα στην περίοδο της κρίσης.

Η οικονομική κρίση έχει αφήσει τα αποτυπώματά της στο σύστημα και στους δείκτες Υγείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρατηρείται αύξηση των περιστατικών άγχους, κατάθλιψης, κατανάλωσης καπνού, οινοπνεύματος και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και του ηλεκτρονικού τζόγου, ιδιαίτερα στους εφήβους, λόγω ενοχών για το οικονομικό φορτίο της οικογένειας.

Η τραγική α
υτή εικόνα συμπληρώνεται από το γεγονός ότι το 58% των πολιτών αντιμετωπίζει δυσκολίες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και το 75% αντιμετωπίζει πρόβλημα με την πληρωμή των φαρμάκων. «Από την υπερβολή της σπατάλης στο παρελθόν απαντάμε με άλλη υπερβολή, καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται κάτω από ασφυκτικά πλαίσια» σχολίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Κυριάκος Σουλιώτης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εκφράζοντας το φόβο ότι μελλοντικά κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε μη ικανοποίηση των αναγκών υγείας.

Τα παραπάνω συμπεράσματα, που προκύπτουν από σειρά δειγματοληπτικών ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών για το βαθμό στον οποίο επηρεάζει η οικονομική ύφεση τη ζωή και την υγεία των Ελλήνων, παρουσιάστηκαν σήμερα με αφορμή τη διοργάνωση του 39ου Ετησίου Συνεδρίου της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (ΙΕΑ), που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 22 - 25 Μαΐου.

Ο κ. Σουλιώτης σημείωσε ότι σύμφωνα με μελέτες του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) του Πανεπιστημίου Αθηνών, «το 2011 σχεδόν όλες οι ομάδες του πληθυσμού εμφανίζονται ευάλωτες στην εκδήλωση μείζονος κατάθλιψης, ενώ τα υψηλά επίπεδα οικονομικής δυσχέρειας έχουν βρεθεί να αποτελούν παράγοντα επικινδυνότητας για την εμφάνιση κατάθλιψης και αυτοκτονικότητας».

Σε άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έγινε υπό την ερευνητική ευθύνη του Καθηγητή Ιωάννη Υφαντόπουλου, προέκυψε ότι η κατάσταση υγείας του ελληνικού πληθυσμού επιδεινώθηκε μέσα στην περίοδο της κρίσης.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία πανελλήνιας έρευνας (2010), που καταγράφουν ότι ένας στους τρεις 15χρονους καταναλώνει κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ένα στα τέσσερα αγόρια και ένα στα πέντε κορίτσια ηλικίας 15 ετών πίνουν σε κάθε «έξοδό» τους τουλάχιστον 3 ποτά και το 5,7% και το 2,3% των 15χρονων αγοριών και κοριτσιών, αντίστοιχα, αναφέρουν τουλάχιστον 3 περιστατικά μέθης τις τελευταίες 30 ημέρες.

Μέσα στην τραγική αυτή κατάσταση υπάρχει και κάτι θετικό, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας, Διευθυντή της Ε' Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Αθήνας «Ευαγγελισμός» και πρόεδρο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Αθανάσιο Σκουτέλη, καθώς η επιστημονική κοινότητα «παρεμβαίνει στην κρίση» και «ακτινογραφεί» την ελληνική κοινωνία, παρέχοντας επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες και στοιχεία, που είναι απαραίτητα προκειμένου η πολιτεία να εστιάσει αποτελεσματικά τις προσπάθειές της στην παθογένεια και στη θεραπεία της σημερινής πραγματικότητας. «Πρόθεσή μας ως Ιατρική Επιστημονική Εταιρεία, είναι να αποκτήσουν όλοι οι Έλληνες αλλά και οι εμπλεκόμενοι με την υγεία την αναγκαία γνώση προκειμένου να διέλθουν την κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις επί της σωματικής και της ψυχικής τους υγείας» υπογράμμισε ο καθηγητής.[/spoiler]

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_15/05/2013_499048
Τίτλος: Απ: Αλκοόλ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 17 Ιουλίου 2013, 15:29:08
Καθημερινή, 17/07/2013.

Στοιχεία για τον αλκοολισμό στην Ελλάδα. (ο αριθμός βέβαια αυτών που γράφει ότι παρασχέθηκε θεραπευτική βοήθεια είναι πολύ μικρός σε σχέση με αυτούς που όντως έχουν πρόβλημα).

[spoiler]Δεν θεωρούν εαυτούς αλκοολικούς.

Tο 70% των ασθενών που διαγιγνώσκονται με κατάχρηση ή εξάρτηση από το αλκοόλ, δεν ακολουθεί την ιατρική οδηγία για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση από κάποιον ειδικό γιατρό.


Αρνηση στο να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασής τους προβάλλουν επτά στους δέκα Ελληνες με εξάρτηση από το αλκοόλ. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σε δείγμα ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, περίπου το 70% των ασθενών που διαγιγνώσκονται με κατάχρηση ή εξάρτηση από το αλκοόλ, δεν ακολουθεί την ιατρική οδηγία για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση από κάποιον ειδικό γιατρό. Αλλά και από αυτούς που αποφασίζουν να απευθυνθούν σε ειδικούς ή εξειδικευμένες δομές για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους και τελικά λαμβάνουν θεραπεία, λιγότεροι από τους μισούς (το 45%) παρουσιάζουν βελτίωση στην υγεία τους, ενώ εξ αυτών το 44% υποτροπιάζει μέσα σε διάστημα περίπου 10 μηνών.
Ενδεικτικό της δυσκολίας των ασθενών να αποδεχθούν το πρόβλημά τους είναι και το εύρημα ότι τρεις στους τέσσερις με διάγνωση κατάχρησης αλκοόλ ή εξάρτησης από αυτό είχαν αρχικά επισκεφθεί τον ιατρό τους για άλλο πρόβλημα υγείας και κυρίως λόγω κατάθλιψης, υπέρτασης, διαβήτη και νοσήματα του ήπατος, για τα οποία το αλκοόλ μπορεί να είναι και ο αιτιολογικός παράγοντας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Cegedim Strategic Data και αφορά το τελευταίο εξάμηνο του 2012.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από την ετήσια έκθεση του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής για τα Ναρκωτικά και το Αλκοόλ, το 2011 στην Ελλάδα παρασχέθηκε θεραπευτική βοήθεια για μία ή περισσότερες φορές σε 1.593 άτομα με προβλήματα λόγω χρήσης οινοπνευματωδών από συμβουλευτικά κέντρα, θεραπευτικά προγράμματα και εξειδικευμένα ιατρεία νοσοκομείων.

Σχεδόν οι μισοί από όσους αιτήθηκαν θεραπευτική βοήθεια το 2011 δήλωσαν ότι είχαν απευθυνθεί στο παρελθόν σε κάποια ιατρική υπηρεσία ή ιδιώτη ψυχίατρο για προβλήματα σχετικά με τη χρήση αλκοόλ. Η μέση ηλικία πρώτης αίτησης θεραπευτικής βοήθειας ήταν τα 40 έτη, ενώ η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης αλκοόλ ως καθημερινού τρόπου συμπεριφοράς ήταν τα 29 έτη. Πάνω από τα μισά άτομα που αιτήθηκαν θεραπεία ανέφεραν ότι τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειάς τους αντιμετωπίζει ή αντιμετώπιζε πρόβλημα με το αλκοόλ.

Επικίνδυνη κατανάλωση

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ είναι αυτή των 20-40 gr αλκοόλης ημερησίως για τις γυναίκες και των 40-60 gr για τους άνδρες, ενώ επιβλαβής είναι αυτή που ξεπερνά τα συγκεκριμένα ανώτατα όρια. Ο κίνδυνος ανάπτυξης εξάρτησης από το αλκοόλ αυξάνεται όσο αυξάνεται η κατανάλωση αλκοόλ. Παράγοντας κινδύνου θεωρείται επίσης η γενετική προδιάθεση, καθώς και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η αποδοχή και η χρήση του αλκοόλ από την κοινωνική ομάδα στην οποία ανήκει το άτομο, οι γονείς, οι συναναστροφές, η διαθεσιμότητα της ουσίας κ.ά.[/spoiler]

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_17/07/2013_509723
Τίτλος: Απ: Αλκοόλ.
Αποστολή από: Denominator στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, 20:29:38
Gut Fermentation Syndrome (Auto-Brewery): A case study.

ABSTRACT
Gut Fermentation Syndrome also known as Auto-Brewery Syndrome is a relatively unknown phenomenon in modern medicine. Very few articles have been written on the syndrome and most of them are anecdotal. This article presents a case study of a 61 years old male with a well documented case of Gut Fermentation Syndrome verified with glucose and carbohydrate challenges. Stool cultures demonstrated the causative organism as Saccharomyces cerevisiae. The patient was treated with antifungals and a low carbohydrate diet and the syndrome resolved. Helicobacter pylori was also found and could have been a possible confounding variable although the symptoms resolved post-treatment of the S. cerevisiae.
Τίτλος: Απ: Αλκοόλ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 13 Δεκεμβρίου 2013, 16:52:52
12 December 2013, BMJ

Were James Bond’s drinks shaken because of alcohol induced tremor?

http://www.bmj.com/content/347/bmj.f7255


και το σχετικό άρθρο από την Καθημερινή της 13/12/2013:

    
Αλκοολικός ο Τζέιμς Μπόντ;

[spoiler]O ίδιος ο Ιαν Φλέμινγκ, που πέθανε σε ηλικία 56 ετών απο καρδιακή προσβολή, ήταν μανιώδης πότης αλλά και καπνιστής.

Μια πρωτότυπη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal ( BMJ) και την οποία υπογράφουν τρεις γιατροί «αποκάλυψε» την αληθινή φύση του μυστικού πράκτορα 007. Οι μελετητές «ερεύνησαν» τα μυθιστορήματα του Ιάν Φλέμινγκ και εντόπισαν ότι με 92 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, κατά μέσο όρο, ο Τζέιμς Μποντ είναι ένας μανιώδης αλκοολικός.

O ίδιος ο Ιαν Φλέμινγκ, που πέθανε σε ηλικία 56 ετών απο καρδιακή προσβολή, ήταν μανιώδης πότης αλλά και καπνιστής.

Aπό την πρωτότυπη μελέτη οι τρεις γιατροί «αποκρυπτογράφησαν» 12 μυθιστορήματα όπου ο 007 κατανάλωσε συνολικά 1.150 μονάδες αλκοόλ. Μία μονάδα αλκοόλ στη Βρετανία είναι 10 ml ή 8 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο κατά μέσο όρο είναι στα 10 γραμμάρια.

Με εξαίρεση τις ημέρες όπου ο Τζέιμς Μποντ είναι κρατούμενος, νοσηλεύεται ή αναρρώνει από κάποια επικίνδυνη αποστολή του, όπου οι ερευνητές υποθέτουν ότι δεν πίνει, ο πράκτορας «προσλαμβάνει» κατά μέσο όρο 92 μονάδες οινοπνευματωδών ανά εβδομάδα οι οποίες μεταφράζονται σε 736 γραμμάρια αλκοόλ ανά επτά ημέρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως όριο τα 210 γραμμάρια την εβδομάδα ( 3 ποτήρια κρασί την ημέρα). Πέρα από αυτήν την κατανάλωση η χρήση αλκοόλ θεωρείται υπερβολική . Γίνεται «υψηλού κινδύνου» στα 280 γραμμάρια και «επιβλαβής» πάνω από τα 420 γραμμάρια. Ο Τζέιμς Μποντ καταναλώνει την εβδομάδα 736 γραμμάρια αλκοόλ.

«Η εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ από τον Τζέιμς Μποντ είναι τέσσερις φορές υψηλότερη από την επιθυμητή μέγιστη κατανάλωση για έναν ενήλικα άντρα», είπε ο Δρ Πάτρικ Ντέιβις παιδίατρος στο δημόσιο νοσοκομείο του Νότινγχαμ, συν-συγγραφέας του άρθρου στο περιοδικό British Medical Journal. Ο 007 παρουσιάζει «σημαντικό κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του ήπατος, κίρρωσης, ανικανότητας και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ ή αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να τραυματιστεί σοβαρά και να πεθάνει εξαιτίας του αλκοολισμού του» αναφέρουν οι ερευνητές της μελέτης.

Ιδιαίτερης σημασίας σύμφωνα με τη μελέτη έχουν οι συνήθειες κατανάλωσης του Τζέιμς Μποντ, που είναι και η πεμπτουσία της μυθιστορηματικής ύπαρξης του βρετανού κατασκόπου του Ίαν Φλέμινγκ. Ο 007 είναι γνωστό ότι απολαμβάνει τα τσιγάρα, το αλκοόλ και τις γυναίκες, ενώ το περίφημο σλόγκαν του είναι «βότκα με μαρτίνι - χτυπημένη, όχι ανακατεμένη».

Οι τρεις γιατροί «κοσκίνισαν» τα 12 μυθιστορήματα του Φλέμινγκ στα οποία περιγράφονται οι περιπέτειες του βρετανού μυστικού πράκτορα στην υπηρεσία της «Αυτού Μεγαλειότητας» κρατώντας ακριβή λογαριασμό για κάθε αλκοολούχο ποτό που κατανάλωσε ο πράκτορας 007. Αποτέλεσμα: Ο μυστικός πράκτορας πίνει κυρίως όταν πρόκειται να εκτελέσει την ευγενική αποστολή του προς τιμήν της βασίλισσας. « Υπάρχει μόνο μια ένδειξη κατανάλωσης αλκοόλ όταν είναι εκτός υπηρεσίας» λένε οι μελετητές. «Αναγνωρίζουμε ότι η συμμετοχή των διεθνών τρομοκρατών ( ... ) μπορεί να οδηγήσει στο ποτό, αλλά θα συμβουλεύαμε να συμβουλεύσετε τον κ. Μποντ ( ... ) να μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ σε ασφαλέστερα επίπεδα», λένε οι γιατροί μελετητές της έρευνας για τον πράκτορα 007 προφανώς με αρκετή δόση χιούμορ.[/spoiler]

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_13/12/2013_532063
Τίτλος: Απ: Αλκοόλ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 12 Ιανουαρίου 2014, 21:45:16
12/01/2014. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Εξαρση πόσης αλκοόλ από εφήβους.

Το 60% ήπιε τον τελευταίο μήνα, ενώ το 11% ήπιε πάνω από δέκα φορές.

Οταν η άγνοια ή η ανοχή των γονέων απαντάται με την ασυνειδησία καταστηματαρχών, το αποτέλεσμα μπορεί να αποβεί από δυσάρεστο έως τραγικό. Μεθυσμένοι έφηβοι. Μαθητές 15-16 ετών που μετά την «μπαρότσαρκα» επιστρέφουν σπίτι τρεκλίζοντας, λέγοντας «δυο-τρία ποτάκια ήπια». Τα στοιχεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση στη «χρήση» οινοπνευματωδών –και δη «σκληρών»– από μαθητές. Το 60% των εφήβων ήπιε αλκοόλ τον τελευταίο μήνα, ενώ το 11% ήπιε πάνω από δέκα φορές.Το πιο ανησυχητικό; Το 45% ήπιε πέντε ποτά «στη σειρά».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_12/01/2014_545673

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100011_12/01/2014_545640
Τίτλος: Απ: Αλκοόλ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 30 Ιανουαρίου 2014, 17:19:49
Ο χάρτης του αλκοόλ στον πλανήτη.

http://www.alfavita.gr/arthron/%CE%BF-%CF%87%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%BF%CF%8C%CE%BB-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CF%84%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B1-%CE%B7-%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82
Τίτλος: Just one drink may impair driving ability in older people.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 11 Μαρτίου 2014, 07:35:15
Sunday 9 March 2014.

Just one drink may impair driving ability in older people.


[spoiler] The extent to which alcohol impairs the driving abilities of different age groups has been put to the test using a computer simulation. The researchers behind the investigation, from the University of Florida, publish their findings in the Psychopharmacology journal.

The team tested two age groups, people aged 25 to 35 and people aged 55 to 70.

The participants' driving abilities were measured in a task that had them drive down a simulated winding 3-mile stretch of country road. Three computer monitors mimicked the windshield and side windows of a car, and a stereo played accompanying sounds.

The drivers controlled their simulated vehicle using a steering wheel and gas and brake pedals.

Although the drivers would occasionally encounter another car as part of the simulation, there were no other distractions. "There wasn't even a cow," says author Sara Jo Nixon, a professor in the departments of psychiatry and psychology at the University of Florida.

"These simulations have been used a lot in looking at older adults, and they have been used at looking how alcohol affects the driving of younger adults, but no one's ever looked at the combination of aging drivers and alcohol," adds co-author and doctoral candidate Alfredo Sklar.
Participants were given alcoholic drinks that remained in the legal limits

In the first test, the participants drove the simulated journey completely sober. The researchers recorded how rapidly the drivers adjusted their steering wheel, and their ability to stay in the center of the their lane and maintain a constant speed.
an older driver looking flustered
The alcohol had no measurable difference on the skills of the younger drivers at all. But the driving of the older participants was adversely affected by alcohol.

In the next test, several days later, the participants were separated into groups.

Two groups were given an alcoholic drink strong enough to register breath alcohol levels of 0.04% and 0.065% respectively - both below the legal drinking limit of 0.08%. A third group was given a placebo drink "misted with a negligible amount" of alcohol.

The participants then repeated the driving task.

In the younger group, the researchers were surprised to find that the alcohol had no measurable difference on their driving skills at all. But the driving of the older participants was adversely affected.

This study is the latest in a body of research from Prof. Nixon and her team examining how even moderate amounts of alcohol can affect older adults.

Based on their results, the team believes that it could be time to reassess the legal blood alcohol levels for all drivers.

Medical News Today has recently reported on other studies that looked at the legal blood alcohol levels for drivers. At 0.08%, the US has one of the highest legal limits of any developed country. One study estimated that 40% of designated drivers still drink, while another found that one quarter of teenagers drive while under the influence.
Researchers are still to present further findings

How much the results of these simulations - which were conducted in a laboratory - might apply to a real-life setting is debatable, though.

The researchers warn that just because there was no measurable difference in the performance of the younger drivers, it does not mean that these findings would apply to driving a real car after drinking alcohol. Prof. Nixon points out that the laboratory task was much more simplified than real-world driving.

Also, the extent to which alcohol differently affects age groups is still being evaluated by the researchers. Further results are expected from the team on other simulations, which involve driving through a small town and a city populated with pedestrians and law-breaking motorists, among other obstacles.

Another component of the experiment that has yet to be analyzed involved collecting electrophysiological data from the participants' brains. The data was collected using electrodes in caps that the subjects wore while driving through the simulation.

Written by David McNamee[/spoiler]

http://www.medicalnewstoday.com/articles/273737.php

http://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/309778/poso-epikinduno-einai-ena-potiri-alkool-gia-tous-odigous-ano-ton-55/
Τίτλος: Απ: Αλκοόλ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 19 Μαΐου 2014, 10:09:30
Passive drinking.

http://en.wikipedia.org/wiki/Passive_drinking
Τίτλος: Alcohol Consumption: The Less, the Better.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 13 Αυγούστου 2014, 22:53:57
August 13, 2014

Alcohol Consumption: The Less, the Better

Beat J. Meyer, MD reviewing Holmes MV et al. BMJ 2014 Jul 10.

A simple interpretation of a Mendelian randomization meta-analysis provides convincing evidence.

Observational studies suggest that light-to-moderate alcohol consumption may be protective against cardiovascular disease, but the findings could be due to residual confounding or selection bias. Can the lack of evidence from randomized trials be overcome by a genetic approach? Researchers in a large, international collaboration conducted a Mendelian randomization meta-analysis of associations between alcohol consumption and cardiovascular biomarkers and events. The meta-analysis covered 56 epidemiological studies with data on a single nucleotide polymorphism (SNP, rs1229984) in the alcohol dehydrogenase 1B gene (ADH1B), which encodes the ADH1B enzyme accounting for much of the ethanol metabolic pathway.

The rs1229984 variant, which has been linked to flushing after alcohol consumption, less alcohol consumption, and a lower risk for alcohol dependence, was used as a proxy of alcohol consumption. The meta-analysis covered more than 260,000 individuals of European descent, including 20,259 cases of coronary heart disease and 10,164 stroke events. Compared with GG homozygotes, carriers of the A allele consumed significantly fewer alcohol units weekly, were less likely to binge drink (odds ratio, 0.78), and were more likely to abstain (OR, 1.27). They also had lower systolic blood pressure (−0.88 mm Hg), interleukin-6 levels (−5.2%), and body-mass index.

Regarding the main clinical outcome, A-allele carriers had a significantly lower risk for coronary heart disease (OR, 0.90) across all categories of alcohol consumption (heterogeneity, P=0.83). As to secondary outcomes, the A allele was associated with lower risk for ischemic stroke (OR, 0.83), but not with risk for combined stroke subtypes.

Comment

These powerful findings suggest that low alcohol consumption has a protective effect in cardiovascular health and challenge the concept of a cardioprotective effect associated with light-to-moderate alcohol consumption.

Citation:

Holmes MV et al. Association between alcohol and cardiovascular disease: Mendelian randomisation analysis based on individual participant data. BMJ 2014 Jul 10; 349:g4164. (http://dx.doi.org/10.1136/bmj.g4164)

http://www.jwatch.org/na35303/2014/08/13/alcohol-consumption-less-better
Τίτλος: Even Moderate Alcohol Intake Is Associated with Atrial Fibrillation.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Αυγούστου 2014, 08:23:08
Larsson SC et al. Alcohol consumption and risk of atrial fibrillation: A prospective study and dose-response meta-analysis. J Am Coll Cardiol 2014 Jul 22; 64:281. (http://dx.doi.org/10.1016/j.jacc.2014.03.048)

PubMed abstract (Free)
Conen D and Albert CM.Alcohol consumption and risk of atrial fibrillation: How much is too much? J Am Coll Cardiol 2014 Jul 22; 64:290. (http://dx.doi.org/10.1016/j.jacc.2014.04.038)
Τίτλος: WHO: Global status report on alcohol and health 2014.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 20 Αυγούστου 2014, 22:25:06
http://www.who.int/substance_abuse/publications/global_alcohol_report/en/
Τίτλος: Most Heavy Drinkers Are Not Alcoholics.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 22 Νοεμβρίου 2014, 14:31:00
20/11/2014. The New York Times.

Most Heavy Drinkers Are Not Alcoholics.


( suggesting that more can be done to help heavy drinkers cut back, a new government report concludes).

http://well.blogs.nytimes.com/2014/11/20/most-heavy-drinkers-are-not-alcoholics-study-finds/?module=Search&mabReward=relbias%3As%2C{%222%22%3A%22RI%3A13%22}&_r=0

Κάτι που συχνά μπορεί να βοηθήσει γερούς πότες που όμως δεν έχουν την βαριά εξάρτηση ενός αλκοολικού είναι να τους πάρεις αιματολογικές εξετάσεις που μπορεί να είναι ανεβασμένες σε περίπτωση κατάχρησης αλκοόλ, π.χ. τα S-GT, S-ASAT, S-ALAT, B-MCV, ( η S-CDT (http://druglibrary.org/schaffer/misc/driving/s22p3.htm), και η PEth (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3509610/) που είναι πιο ακριβείς εξετάσεις αίματος για κατάχρηση αλκοόλ, δεν υπάρχουν δυστυχώς στην Ελλάδα) και αν κάποια από αυτές είναι ανεβασμένη, να τους πεις να κάνουν κράτει καναδυό εβδομάδες και να επανέλθουν για εξέταση αίματος. Συχνά τότε η εξέταση αίματος έχει προλάβει να καλυτερέψει κάπως και αυτό είναι ένα feedback, που συχνά τους κάνει να προσέχουν το πόσο πίνουν. Μετά από αυτό τους προτείνεις φυσικά να έρχονται με τακτά χρονικά διαστήματα να επαναλαμβάνουν την εξέταση που ήταν ανεβασμένη και ταυτόχρονα να τους υποστηρίζεις ψυχολογικά.
Τίτλος: Association Between Moderate Alcohol Consumption and Mortality Benefits ???
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 1 Μαρτίου 2015, 23:14:25
February 26, 2015

Association Between Moderate Alcohol Consumption and Mortality Benefits: Dwindling Evidence?

Paul S. Mueller, MD, MPH, FACP reviewing Knott CS et al. BMJ 2015 Feb 10.

In a large observational study, benefits were apparent only in certain subgroups.

Previous research has shown a J-shaped relation between alcohol consumption and all-cause mortality (i.e., moderate drinkers live longer than nondrinkers and heavy drinkers). However, in some studies, former heavy drinkers (who have poorer health than never drinkers) were categorized as nondrinkers; hence, the J-shaped relation might reflect confounding rather than a biological mechanism. Researchers reassessed the relation between alcohol consumption and all-cause mortality in nearly 53,000 adults who participated in a U.K. health survey. Analyses were stratified by sex and age group (50–64 and ≥65) and adjusted for multiple potential confounders such as body-mass index and smoking.

Compared with nondrinkers (a category that included former drinkers), alcohol consumption at levels ranging from <1 unit (a standard drink contains 1–2 units of alcohol) monthly to ≤20 weekly was associated significantly with lower all-cause mortality in both age and sex groups. However, compared with never drinkers (i.e., excluding former drinkers), mortality benefits were significant only among younger men (age, 50–64) who consumed 15–20 units weekly (hazard ratio, 0.5) or 0.1–1.5 units on the heaviest drinking day (HR, 0.4) and older women (age, ≥65) who consumed ≤10 units weekly (HR, ≈0.7).

COMMENT

The J-shaped relation between alcohol consumption and all-cause mortality might be attributable in part to including former drinkers in the referent group and lack of adjustment for confounders. In this study, when never drinkers were used as the referent group and results were adjusted for numerous confounders, moderate alcohol consumption was associated significantly with mortality benefits only in younger men and older women. These results call into question the widely held assumption that moderate alcohol consumption confers health benefits in most adults.

EDITOR DISCLOSURES AT TIME OF PUBLICATION

Disclosures for Paul S. Mueller, MD, MPH, FACP at time of publication
Consultant / advisory boardBoston Scientific (Patient Safety Advisory Board)
Leadership positions in professional societiesAmerican Osler Society (Vice President)

CITATION(S):

Knott CS et al. All cause mortality and the case for age specific alcohol consumption guidelines: Pooled analyses of up to 10 population based cohorts. BMJ 2015 Feb 10; 350:h384. (http://dx.doi.org/10.1136/bmj.h384)

- See more at: http://www.jwatch.org/na37014/2015/02/26/association-between-moderate-alcohol-consumption-and?query=etoc_jwgenmed#sthash.HxV4UGZV.dpuf

Τίτλος: Απ: Αλκοόλ.
Αποστολή από: Denominator στις 29 Ιουνίου 2015, 12:02:39
Μία από τις καλύτερες ανασκοπήσεις (ίσως η καλύτερη) που έχω διαβάσει ποτέ σχετικά με το θέμα:

Friedmann PD. Clinical practice. Alcohol use in adults. N Engl J Med 2013 Jan 25; 368:365. - See more at: http://knowledgeplus.nejm.org/question-of-week/1327/answer/A/?source=http://www.nejm.org#sthash.hBFKqYS7.dpuf

Μπορείτε να το δείτε και από τη σελίδα του περιοδικού: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMcp1204714

Δυστυχώς δεν είναι ανοικτό σε όλους - αν είστε συνδρομητής ή αν ξέρετε κάποιοιν που είναι, αναζητήστε το.
Τίτλος: Γερό ποτήρι... ο Τζέιμς Μποντ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 24 Σεπτεμβρίου 2015, 14:50:39
Αθήνα
Τα περισσότερα ποτά σε σχέση με τους προκατόχους του (Πιρς Μπρόσναν, Σον Κόνερι και Ρότζερ Μουρ) εμφανίζεται να πίνει ο Ντάνιελ Κρεγκ ως Τζέιμς Μποντ, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού The Grocer.

Ειδικότερα, ο Κρεγκ πίνει 20 ποτά σε κάθε ταινία, ο Πιρς έπινε 12 ποτά ανά ταινία, ο Σον Κόνερι και ο Ρότζερ Μουρ έπιναν κατά μέσο όρο 11 ποτά, ενώ μόλις 4 ποτήρια κατανάλωνε ο Τίμοθι Ντάλτον.

Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, οι εταιρείες που χρηματοδοτούν τις ταινίες επηρεάζουν σημαντικά και τις προτιμήσεις του διάσημου πράκτορα. Έτσι, οι θαυμαστές του «007» θα τον δουν στην νέα ταινία με τίτλο Spectre να εκδηλώνει ιδιαίτερη προτίμηση στη βότκα.

Οι χορηγοί φαίνεται να γνωρίζουν την επίδραση που έχει η εικόνα του «007» στο καταναλωτικό κοινό και είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις στο τζιν εκτοξεύθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία από τη στιγμή που Ντάνιελ Κρεγκ απαρνήθηκε τη βότκα μαρτίνι το Vesper Martini (τζιν, βότκα και βερμούτ) στο Casino Royale.

Newsroom ΔΟΛ

http://news.in.gr/culture/article/?aid=1500027995
Τίτλος: Alcohol Drinking Patterns and Risk for Cancer.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 27 Σεπτεμβρίου 2015, 12:04:38
September 17, 2015

Alcohol Drinking Patterns and Risk for Cancer.

Paul S. Mueller, MD, MPH, FACP reviewing Cao Y et al. BMJ 2015 Aug 18. Rehm J. BMJ 2015 Aug 18.

Even light-to-moderate alcohol consumption was associated with excess risk for alcohol-related cancers.

Are alcohol intake and risk for cancer related? In this analysis of long-term follow-up data from the Nurses' Health Study and the Health Professionals Follow-Up Study, researchers quantified risk for cancer across all levels of alcohol consumption in 88,000 women and 48,000 men. Investigators looked in particular at light-to-moderate alcohol intake, defined as <15 g daily for women and <30 g daily for men (in the U.S., a standard drink contains 14 g alcohol).

During follow-up of ≥30 years, 22% of women and 16% of men developed incident cancers. Adjusted for multiple variables (including smoking) and compared with nondrinkers, relative risks for total cancer in women ranged from 1.04 (with light-to-moderate intake) to 1.30 (with heavy intake [≥45 g daily]); for alcohol-related cancers, corresponding relative risks ranged from 1.13 to 1.66. These increases in relative risk, driven mainly by breast cancer, were similar for never smokers and ever smokers. Risk for total cancer in men who drank was elevated significantly only among those with daily alcohol intakes of 30 g to 44.9 g (RR, 1.15); in contrast, relative risks for alcohol-related cancers ranged from 1.26 (with light-to-moderate intake) to 1.62 (with heavy intake). Among men who were light-to-moderate drinkers, risk for alcohol-related cancer was elevated only among those who had ever smoked.

Comment

Given these findings, an editorialist recommends that daily alcohol consumption be limited to roughly one drink for women and two drinks for men (thresholds that are in line with most guidelines) and that people with family histories of cancer, especially women with family histories of breast cancer, should consider abstaining altogether.

Editor Disclosures at Time of Publication

    Disclosures for Paul S. Mueller, MD, MPH, FACP at time of publication Consultant / advisory board Boston Scientific (Patient Safety Advisory Board) Editorial boards Medical Knowledge Self-Assessment Program (MKSAP 17 General Internal Medicine Committee); MKSAP 17 General Internal Medicine (author/contributor) Leadership positions in professional societies American Osler Society (Vice President)

Citation(s):

    Cao Y et al. Light to moderate intake of alcohol, drinking patterns, and risk of cancer: Results from two prospective US cohort studies. BMJ 2015 Aug 18; 351:h4238. (http://dx.doi.org/10.1136/bmj.h4238)

    Abstract/FREE Full Text

    Rehm J.Light or moderate drinking is linked to alcohol related cancers, including breast cancer. BMJ 2015 Aug 18; 351:h4400. (http://dx.doi.org/10.1136/bmj.h4400)

    FREE Full Text

- See more at: http://www.jwatch.org/na38797/2015/09/17/alcohol-drinking-patterns-and-risk-cancer?query=etoc_jwgenmed&jwd=000100032085&jspc=GP#sthash.U9iC2uVD.dpuf
Τίτλος: Απ: Αλκοόλ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 22 Φεβρουαρίου 2016, 00:36:27
Läkartidningen (Το εβδομαδιαίο Περιοδικό των Σουηδών Ιατρών), 16-02-2016

SUMMARY in English.

The evidence for the beneficial health effects of moderate drinking is weaker than commonly perceived. No randomised controlled trials have been done. Observational studies suffer from unavoidable methodological limitations, chiefly from confounding and misclassification. Clinical advice to patients as well as public health recommendations should discourage initiation of alcohol consumption, as well as recommend the reduction of excessive drinking. The absence of health benefits strengthens the arguments for effective population-level policies, e.g. raising alcohol prices and restricting the physical availability of alcohol.

References:

[spoiler]REFERENSER
Ronksley PE, Brien SE, Turner BJ, et al. Association of alcohol consumption with selected cardiovascular disease outcomes: a systematic review and meta-analysis. BMJ. 2011;342:d671.
 
Alcohol and Society 2014. Theme: The effects of low-dose alcohol consumption. A research report from IOGT-NTO and the Swedish Society of Medicine. Stockholm: IOGT-NTO, Svenska Läkaresällskapet; 2014. http://urn.kb.se/resolve?urn=URN:NBN:se:iogt-2014-aos-en

Allebeck P, Espman E, Andreasson S. Expertgrupp skulle kunna skapa konsensus och bra genomslag. Svenska riktlinjer för lågriskbruk av alkohol behövs. Läkartidningen. 2013;110:138-9. http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=19135

Bradford Hill A. Principles of medical statistics. London: The Lancet Limited; 1937.

Anglemyer A, Horvath HT, Bero L. Healthcare outcomes assessed with observational study designs compared with those assessed in randomized trials. Cochrane Database Syst Rev. 2014;(4):MR000034.

Greenberg ER. Antioxidant vitamins, cancer, and cardiovascular disease. N Engl J Med. 1996;334:1189-90.

Blacker D. Mild cognitive impairment – no benefit from vitamin E, little from donepezil. N Engl J Med. 2005;352:2439-41.

Rossouw JE, Anderson GL, Prentice RL, et al; Writing Group for the Women’s Health Initiative Investigators. Risks and benefits of estrogen plus progestin in healthy postmenopausal women: principal results from the Women’s Health Initiative randomized controlled trial. JAMA. 2002;288:321-33.

Yaffe K. Hormone therapy and the brain: déjà vu all over again? JAMA. 2003;289:2717-9.

Anderson JL. Infection, antibiotics, and atherothrombosis – end of the road or new beginnings? N Engl J Med. 2005;352:1706-9.

Naimi TS, Brown DW, Brewer RD, et al. Cardiovascular risk factors and confounders among nondrinking and moderate-drinking U.S. adults. Am J Prev Med. 2005;28:369-73.

Wannamethee G, Shaper AG. Men who do not drink: a report from the British Regional Heart Study. Int J Epidemiol. 1988;17:307-16.

Ng Fat L, Shelton N. Associations between self-reported illness and non-drinking in young adults. Addiction. 2012;107(9):1612-20.

Camacho TC, Kaplan GA, Cohen RD. Alcohol consumption and mortality in Alameda County. J Chronic Dis. 1987;40(3):229-36.

Naimi TS, Xuan Z, Brown DW, et al. Confounding and studies of »moderate« alcohol consumption: the case of drinking frequency and implications for low-risk drinking guidelines. Addiction. 2013;108(9):1534-43.

Stockwell T, Greer A, Fillmore K, et al. How good is the science? BMJ. 2012;344:e2276.

Hansel B, Thomas F, Pannier B, et al. Relationship between alcohol intake, health and social status and cardiovascular risk factors in the Urban Paris-Ile-De-France Cohort: is the cardioprotective action of alcohol a myth? European J Clin Nutr. 2010;64:561-8.

Rundberg J, Nilsson PM, Samsioe G, et al. Alcohol use and early mortality in Swedish middle-aged women: nine-year follow-up of the Women’s Health in Lund Area study. Scand J Public Health. 2014;42:344-8.

Marmot M. Social determinants of health inequalities. Lancet. 2005;365:1005-6.

Leifman H, Kühlhorn E, Allebeck P, et al. Abstinence in late adolescence – antecedents and covariates to a sober lifestyle and its consequences. Soc Sci Med. 1995;41:113-21.

Fekjaer HO. Alcohol – a universal preventive agent? A critical analysis. Addiction. 2013;108(12):2051-7.
 
Caldwell T, Rodgers B, Power C, et al. Drinking histories of self-identified lifetime abstainers and occasional drinkers: findings from the 1958 British Birth Cohort study. Alcohol Alcohol. 2006;41:650-4.

Fillmore, KM, Kerr WC, Stockwell T, et al. Moderate alcohol use and reduced mortality risk: systematic error in prospective studies. Addict Res Theory. 2006;14: 101-32.

Hemström O. Per capita alcohol consumption and ischaemic heart disease mortality. Addiction. 2001;96(Suppl 1):S93-112.

Ramstedt M. Is alcohol good or bad for Canadian hearts? A time-series analysis of the link between alcohol consumption and IHD mortality. Drug Alcohol Rev. 2006;25(4):315-20.

Kerr WC, Karriker-Jaffe K, Subbaraman M, et al. Per capita alcohol consumption and ischemic heart disease mortality in a panel of US states from 1950 to 2002. Addiction. 2011;106(2):313-22.

Skog OJ. Methodological problems in the analysis of temporal covariation between alcohol consumption and ischemic heart disease. Br J Addict. 1983;78(2):157-72.

Pun VC, Lin H, Kim JH, et al. Impacts of alcohol duty reductions on cardiovascular mortality among elderly Chinese: a 10-year time series analysis. J Epidemiol Community Health. 2013;67(6):514-8.

Fuchs FD, Chambless LE, Folsom AR, et al. Association between alcoholic beverage consumption and incidence of coronary heart disease in whites and blacks: the Atherosclerosis Risk in Communities Study. Am J Epidemiol. 2004;160:466-74.

Kerr WC, Greenfield TK, Bond J, et al. Racial and ethnic differences in all-cause mortality risk according to alcohol consumption patterns in the National Alcohol Surveys. Am J Epidemiol. 2011;174(7):769-78.

Zhou X, Li C, Xu W, et al. Relation of alcohol consumption to angiographically proved coronary artery disease in Chinese men. Am J Cardiol. 2010;106( 8 ):1101-3.

Schooling CM, Sun W, Ho SY, et al. Moderate alcohol use and mortality from ischaemic heart disease: a prospective study in older Chinese people. PLoS One. 2008;3(6):e2370.

Roy A, Prabhakaran D, Jeemon P, et al. Impact of alcohol on coronary heart disease in Indian men. Atherosclerosis. 2010;210:531-5.

Bergmann M, Rehm J, Klipstein-Grobusch K, et al. The association of pattern of lifetime alcohol-use and cause of death in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) study. Int J Epidemiol. 2013;42(6): 1772-90.

Briel M, Ferreira-Gonzalez I, You JJ, et al. Association between change in high density lipoprotein cholesterol and cardiovascular disease morbidity and mortality: systematic review and meta-regression analysis. BMJ. 2009;338:b92.

Schwartz GG, Olsson AG, Abt M, et al; dal-OUTCOMES Investigators. Effects of dalcetrapib in patients with a recent acute coronary syndrome. N Engl J Med. 2012;367(22):2089-99.

Voight BF, Peloso GM, Orho-Melander M, et al. Plasma HDL cholesterol and risk of myocardial infarction: a Mendelian randomisation study. Lancet. 2012;380(9841):572-80.

Pletcher MJ, Varosy P, Kiefe CI, et al. Alcohol consumption, binge drinking, and early coronary calcification: findings from the Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) Study. Am J Epidemiol. 2005;161(5):423-33.

Juonala M, Viikari JS, Kähönen M, et al. Alcohol consumption is directly associated with carotid intima–media thickness in Finnish young adults. Atherosclerosis. 2009;204(2):e93-8.

Corrao G, Bagnardi V, Zambon A, et al. A meta-analysis of alcohol consumption and the risk of 15 diseases. Prev Med. 2004;38(5):613-9.

Patel R, Lawlor DA, Whincup P, et al. The detection, treatment and control of high blood pressure in older British adults: cross-sectional findings from the British Women’s Heart and Health Study and the British Regional Heart Study. J Hum Hypertens. 2005;20(10):733-41.

Fuchs FD, Chambless LE, Whelton PK, et al. Alcohol consumption and the incidence of hypertension: the Atherosclerosis Risk in Communities Study. Hypertension. 2001;37:1242-50.

Chen L, Davey Smith G, Harbord RM, et al. Alcohol intake and blood pressure: a systematic review implementing a Mendelian randomization approach. PLoS Med. 2008;5(3):e52.

Holmes MV, Dale CE, Zuccolo L, et al; InterAct Consortium. Association between alcohol and cardiovascular disease: Mendelian randomisation analysis based on individual participant data. BMJ. 2014;349:g4164.

Glymour MM. Alcohol and cardiovascular disease. BMJ. 2014;349:g4334.[/spoiler]

http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Klinisk-oversikt/2016/02/Mattlig-alkoholkonsumtion-ger-ingen-positiv-halsoeffekt/#eng
Τίτλος: WHO: Status Report on Alcohol and Health in 35 European Countries, 2013.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 30 Απριλίου 2016, 09:48:13


http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0017/190430/Status-Report-on-Alcohol-and-Health-in-35-European-Countries.pdf
Τίτλος: What are the effects of drinking alcohol while taking antibiotics?
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 2 Μαΐου 2016, 08:18:05


http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/antibiotics-and-alcohol/faq-20057946
Τίτλος: 5 μύθοι για το αλκοόλ και την οδήγηση σύμφωνα με την Ελληνική Ιατροδ Εταιρεία.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 15 Μαΐου 2016, 19:29:22
Οι γιορτές τελείωσαν αλλά οι πληροφορίες αυτές παραμένουν χρήσιμες:

30/04/2016

Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία θεωρεί χρέος της να ενημερώσει αυτές τις γιορτινές ημέρες όλους τους οδηγούς σχετικά με τη χρήση αλκοόλ κατά την οδήγηση. Συγκεκριμένα καταγράφονται 5 μύθοι που διατυπώνονται συχνά και παραθέτει τις αντίστοιχες αλήθειες:

Μύθος 1 : Το αλκοτέστ της τροχαίας δίνει πάντα μικρότερες τιμές.

Αλήθεια: Το νόμιμο όριο στον εκπνεόμενο αέρα (κοινά αλκοτέστ) είναι 0,25mg/L το οποίο αντιστοιχεί με το 0,50 g/L στο αίμα (έπειτα από αιμοληψία). Ουσιαστικά μιλάμε για αντίστοιχες τιμές και με τις δύο μεθόδους.

Μύθος 2: Για να περάσεις το νόμιμο όριο πρέπει να πιείς πάνω από 3 ποτά.

Αλήθεια: Ένα μεγάλο ποτήρι µπύρα (500 ml), 200 ml κρασί ή 55 ml ουίσκι ή βότκα είναι ικανά για την υπέρβαση του ορίου.

Μύθος 3: Εγώ το αντέχω.

Αλήθεια: Το αλκοόλ, ανάλογα με τη ληφθείσα ποσότητα, έχει συγκεκριμένη επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε ένα χρόνιο πότη και ένα αρχάριο έχουν σημασία κυρίως στις χαμηλές τιμές πλησίον του νόμιμου ορίου. Κοινώς σε μεγάλες ποσότητες δεν υπάρχει άνθρωπος που να μπορεί να διατηρήσει την οδηγική του ικανότητα.

Μύθος 4: Αν τρως λιπαρά, μπορείς να πιείς και παραπάνω.

Αλήθεια: Τα λιπαρά απλώς αργούν την απορρόφηση του οινοπνεύματος από το γαστρεντερικό σύστημα. Αυτό σημαίνει απλά ότι θα καθυστερήσει για λίγα λεπτά να εμφανιστεί η ανώτερη τιμή αιθυλικής αλκοόλης. Σε καμία περίπτωση η κατανάλωση λιπαρών τροφών δεν σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να πιει παραπάνω.

Μύθος 5: Σταμάτησα να πίνω εδώ και μιάμιση ώρα άρα μπορώ να οδηγήσω.

Αλήθεια: Ισχύει ακριβώς το αντίθετο, καθώς στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχουμε την μεγαλύτερη τιμή αιθυλικής αλκοόλης στο αίμα.

Με την ελπίδα οι 5 αλήθειες να βοηθήσουν ώστε ειδικά αυτές τις γιορτινές ημέρες οι οδηγοί να αποφύγουν την κατανάλωση αλκοόλ και να φτάσουν όλοι ασφαλείς στους προορισμούς τους.

Καλή Ανάσταση σε όλους! 


http://yolife.gr/5-myooi-gia-to-alkoolapo-thn-ellhnikh-iatrodikastikh-etaireia
Τίτλος: Απ: Αλκοόλ.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 15 Μαΐου 2016, 20:02:19
Οι γιορτές τελείωσαν αλλά 34 άτομα έχασαν την ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν. Είδατε κάποιον να προβληματίζεται ; Εγώ όχι.
Ελάχιστοι γκρινιάζουν.

Πάντως η Τροχαία είχε κινητοποιηθεί οφείλω να ομολογήσω, αλλά δεν μπορεί να αστυνομοκρατείται ολόκληρο το οδικό δίκτυο, αν είναι ο άλλος στόκος θα βρει να κάνει την λαλακία του, και να πάρει στον λαιμό του και άλλους.

Χαρακτηριστικό ατύχημα αυτό με την νταλίκα που δίπλωσε στην Αθηνών-Κορίνθου και το λευκό Audi όπου σκοτώθηκαν οι επιβαίνοντες στο τελευταίο.
Τίτλος: Συμμορίες με «μπόμπες» μαζικής καταστροφής.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 13 Σεπτεμβρίου 2016, 07:39:36
Καθημερινή, 12/09/2016
Του Γιάννη Ελαφρού.


Η είδηση προκάλεσε ανατριχίλα. Μια 20χρονη Αγγλίδα που κατανάλωσε νοθευμένα αλκοολούχα ποτά στη Ζάκυνθο οδηγήθηκε με απώλεια όρασης και οξεία νεφρική ανεπάρκεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου! Η άτυχη κοπέλα νοσηλεύθηκε στη Νεφρολογική Κλινική και, σύμφωνα με τους γιατρούς, θα ξεπερνούσε το πρόβλημα με τα νεφρά της. Το ερώτημα ήταν εάν θα ξεπερνούσε το πρόβλημα με τα μάτια της.

Πόσο τραγικό: Να κινδυνεύει να χάσει την όρασή του ένας άνθρωπος γιατί κάποιοι ασυνείδητοι στο μαγαζί όπου διασκέδαζε του σέρβιραν νοθευμένα ποτά, τις λεγόμενες «μπόμπες». Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά, καθώς κατά καιρούς το φαινόμενο του βομβαρδισμού των αμέριμνων θαμώνων σε μπαρ, κυρίως των τουριστικών περιοχών, με ποτά «μπόμπες» δυναμώνει.

Και υπάρχουν ενδείξεις πως βρισκόμαστε ξανά σε περίοδο έξαρσης, καθώς η υψηλή φορολογία στα αλκοολούχα ποτά έχει εξακοντίσει στα ύψη το κέρδος του λαθρεμπορίου, με αποτέλεσμα να βρίσκονται πρόθυμοι να φτιάξουν εγκληματικές οργανώσεις για να διακινήσουν λαθραία και επικίνδυνα ποτά. Την επικίνδυνη αυξητική τάση δείχνουν και οι συλλήψεις από την Οικονομική Αστυνομία τους τελευταίους μήνες οργανωμένων συμμοριών που παρασκεύαζαν και διακινούσαν λαθραία ποτά σε μεγάλες ποσότητες.

Νοθεία με μεθανόλη

Τα νοθευμένα αλκοολούχα ποτά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, ειδικά όταν για την παρασκευή τους χρησιμοποιείται μεθανόλη αντί για αιθανόλη. Η μεθανόλη κανονικά χρησιμοποιείται ως διαλύτης, αντιψυκτικό και καύσιμο. Η χρήση σε τρόφιμα και ποτά απαγορεύεται.

«Η μεθανόλη μεταβολίζεται σε φορμικό οξύ, το οποίο προκαλεί την τοξικότητα και τη βαριά δηλητηρίαση του οργανισμού. Το αποτέλεσμα είναι η ναυτία, η έντονη τάση για έμετο, πόνοι στο στομάχι, ενώ επηρεάζεται το κεντρικό νευρικό σύστημα. Οφθαλμολογικά, η μεθανόλη προκαλεί βλάβη του μιτοχονδρίου και καταστολή του οξειδωτικού μεταβολισμού. Εχουμε έτσι υπεραιμία του οπτικού νεύρου, οίδημα, οπτική ατροφία και καταστροφή του οπτικού νεύρου», λέει στην «Κ» ο κ. Παναγιώτης Θεοδοσιάδης, καθηγητής Οφθαλμολογίας και Διευθυντής της Β΄ Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικό.

«Η μεθανόλη προξενεί επίσης βλάβη στον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας αλλαγή στην κυτταρική δομή. Τα συμπτώματα ξεκινούν ύστερα από έξι ώρες και μπορεί να είναι θαμπή όραση, φωτοφοβία, οπτική παραίσθηση, μερική ή και ολική απώλεια οράσεως», συμπληρώνει ο καθηγητής Οφθαλμολογίας. Σε περίπτωση που διαγνωσθεί έγκαιρα το πρόβλημα της μεθανόλης, χορηγείται αιθανόλη ή φομεπιζόλη, που καθυστερούν τον μεταβολισμό της μεθανόλης. Επίσης, γίνονται και ενδοφλέβιες ενέσεις κορτιζόνης. Πάντως, τα περιθώρια θεραπείας είναι μικρά.

Μεγάλα κυκλώματα

«Μπόμπες» που ανατινάζουν το οπτικό νεύρο, τα ποτά-μπόμπες κυκλοφορούν ως όπλα μαζικής δηλητηρίασης και καταστροφής. Στα μέσα Ιουλίου 2016, οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας εισέβαλαν σε αποθήκη με νοθευμένα ποτά στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, που λειτουργούσε και ως παράνομο παρασκευαστήριο. Οι αστυνομικοί βρήκαν 2.680 φιάλες αλκοολούχων ποτών διαφόρων επώνυμων σημάτων, με βουλγαρικές ετικέτες, τέσσερις δεξαμενές χωρητικότητας 1.000 λίτρων γεμάτες με αιθανόλη, 54 κενές δεξαμενές αντίστοιχης χωρητικότητας, 21 κενά πλαστικά βαρέλια χωρητικότητας 220 λίτρων έκαστο με υπολείμματα αιθανόλης. Δυστυχώς, όπως δείχνουν οι κενές δεξαμενές και τα άδεια βαρέλια, το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς είχε γίνει. Επιπλέον βρέθηκαν σειρές ετικετών επωνύμων εταιρειών αλκοολούχων ποτών, γεγονός που δείχνει πως ελληνοποιούνται τα ποτά που εισάγονται παράνομα από τη Βουλγαρία, με την αποφυγή βεβαίως των φόρων. Ταυτόχρονα, βέβαια, η εγκληματική οργάνωση είχε παρασκευάσει και αυτοσχέδια αλκοολούχα ποτά, χωρίς κανέναν έλεγχο για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Η πολύ μεγάλη αυτή αποθήκη αποτελούσε μόνο ένα σημείο από όσα διέθετε μια πολυπληθής εγκληματική οργάνωση λαθρεμπορίου (η Οικονομική Αστυνομία μίλησε για οργάνωση 50 ατόμων), που έφερνε από τη Βουλγαρία αιθανόλη και ποτά με ετικέτες της γειτονικής χώρας, σε φορτηγά με προκάλυμμα νόμιμη μεταφορά ξυλείας ή ηλεκτρικών συσκευών. Η φορολογία στα ποτά στη Βουλγαρία είναι πάνω από τρεις φορές μικρότερη απ’ ό,τι στην Ελλάδα, άρα το περιθώριο παράνομου κέρδους είναι πολύ μεγάλο. Στις αρχές Ιουλίου 2016, η ελληνική Οικονομική Αστυνομία είχε ξεκινήσει την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, με σύλληψη 13 ατόμων, την ανακάλυψη αποθηκών λαθραίων στον Καρέα, στη Μεταμόρφωση, στο Αλιβέρι της Εύβοιας, εμπλεκόμενου εργαστηρίου ποτοποιίας στον Αυλώνα κ.λπ. Οι ποσότητες που κατασχέθηκαν, πολύ μεγάλες...

http://www.kathimerini.gr/874319/article/epikairothta/ellada/symmories-me-mpompes-mazikhs-katastrofhs

Τίτλος: ΗΠΑ: Κρίση για τη δημόσια υγεία ο εθισμός στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 17 Νοεμβρίου 2016, 19:16:19
17-11-2016 www.ethnos.gr

Ο εθισμός στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά επηρεάζει δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς, γεγονός που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, όπως αναφέρουν οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές οι οποίες καταγγέλλουν ότι πολύ λίγοι άνθρωποι λαμβάνουν ιατρική βοήθεια για τα καταστροφικά αυτά προβλήματα.

«Η κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών αποτελεί μια από τις πιο επείγουσες κρίσεις δημόσιας υγείας της εποχής μας», εκτίμησε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για θέματα υγείας Βίβεκ Μέρφι, υπογραμμίζοντας ότι ο εθισμός αποτελεί μια χρόνια νόσο.
Σε έκθεσή του με τίτλο: «Αντιμετώπιση των εθισμών στην Αμερική: έκθεση του επικεφαλής γιατρού για το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και την υγεία», ο Μέρφι προσπαθεί «να αλλάξει τον τρόπο μετον οποίο η κοινωνία αντιλαμβάνεται την υπερβολική χρήση αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών», εξηγεί.
«Ο εθισμός δεν είναι μια αδυναμία χαρακτήρα, αλλά μια χρόνια παθολογική κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο ιατρικό τρόπο και με την ίδια συμπόνια όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης», τονίζει.
Το 2015 περισσότεροι από 27 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έκαναν χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών, εκ των οποίων τα 21 εκατομμύρια είχαν εθιστεί, δηλαδή αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο, διευκρινίζεται στην έκθεση.
Όμως μόνο ένας στους δέκα λαμβάνει θεραπεία.
Περισσότερο από το 40% όσων έχουν εθιστεί υποφέρουν επίσης και από ψυχικές ασθένειες, και από αυτούς λιγότεροι από τους μισούς λαμβάνουν θεραπεία.
Στην έκθεση του Μέρφι επισημαίνεται επίσης ότι περισσότεροι από 66 εκατομμύρια ενήλικοι και έφηβοι, δηλαδή σχεδόν το 25% των αμερικανικού πληθυσμού, παραδέχονται ότι κατανάλωσαν υπερβολική ποσότητα αλκοόλ τις τελευταίες 30 ημέρες.
Εκτός από τις καταστροφικές επιπτώσεις του εθισμού στις οικογένειες, εκτιμάται ότι μόνο η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κοστίζει 249 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην αμερικανική οικονομία. Η χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών κοστίζει συνολικά 193 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.
Η κατάχρηση οπιούχων αναλγητικών που συνταγογραφούνται προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στις υγειονομικές αρχές, καθώς σύμφωνα με την έκθεση ο αριθμός των Αμερικανών που τα καταχρώνται φτάνει τα 12,5 εκατομμύρια.
Εξάλλου έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί από το 1999 ο αριθμός των θανάτων από υπερβολική χρήση αναλγητικών και ηρωίνης, φτάνοντας τους 78 καθημερινά.

Με την έκθεση αυτή ο Μέρφι ευελπιστεί να έχει τα ίδια οφέλη που είχε η έκθεση για τους κινδύνους του καπνίσματος πριν από πέντε χρόνια.
«Απευθύνω νέα έκκληση να δράσουμε ώστε να τερματίσουμε τον εθισμό που αποτελεί μια κρίση για τη δημόσια υγεία», καταλήγει ο Μέρφι, ο οποίος ζητεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την έρευνα σχετικά με την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την ανάρρωση από αυτή τη χρόνια νόσο, αλλά και για δημόσια προγράμματα προκειμένου να λάβουν βοήθεια όσοι πάσχουν από εθισμό.

http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/ipa_krisi_gia_ti_dimosia_ygeia_o_ethismos_sto_alkool_kai_ta_narkotika-64665453/
Τίτλος: The benefit of alcohol is being questioned.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 27 Νοεμβρίου 2016, 18:48:32
16 Oct 2015.
Karolinska Institutet, Sweden.


Το άρθρο στα Αγγλικά:

http://ki.se/en/research/the-benefit-of-alcohol-is-being-questioned (http://ki.se/en/research/the-benefit-of-alcohol-is-being-questioned)


Και μερικά ενδιαφέροντα άρθρα σχετικά με το ίδιο θέμα στα Σουηδικά:

http://www.sls.se/Aktuellt/Debatt/Alkoholen-och-samhallet/ (http://www.sls.se/Aktuellt/Debatt/Alkoholen-och-samhallet/)

http://www.dn.se/debatt/1-000-svenskar-dor-varje-ar-i-cancer-orsakad-av-alkohol/ (http://www.dn.se/debatt/1-000-svenskar-dor-varje-ar-i-cancer-orsakad-av-alkohol/)

Τίτλος: Απ: Αλκοόλ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 29 Ιουνίου 2017, 15:38:04
SUMMARY AND COMMENT

Even Moderate Alcohol Consumption Is Associated with Adverse Effects on the Brain.

Paul S. Mueller, MD, MPH, FACP Reviewing Welch KA., BMJ 2017 Jun 6; 357:j2645

No level of alcohol use was protective of cognitive function.


http://www.jwatch.org/na44298/2017/06/27/even-moderate-alcohol-consumption-associated-with-adverse?query=etoc_jwgenmed&jwd=000100032085&jspc=GP
Τίτλος: Απ: Αλκοόλ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 1 Ιουλίου 2017, 21:29:45
21 July 2016

Alcohol consumption as a cause of cancer.

.....................
.................................

Conclusions

There is strong evidence that alcohol causes cancer at seven sites in the body and probably others. Current estimates suggest that alcohol-attributable cancers at these sites make up 5.8% of all cancer deaths world-wide. Confirmation of specific biological mechanisms by which alcohol increases the incidence of each type of cancer is not required to infer that alcohol is a cause.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/add.13477/full (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/add.13477/full)
Τίτλος: Europeans Are Drinking Themselves to Death.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 5 Ιουλίου 2017, 18:38:22
04/07/2017

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-07-03/europeans-are-drinking-themselves-to-death (https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-07-03/europeans-are-drinking-themselves-to-death)
Τίτλος: Καρκίνος δέρματος: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για κάθε επιπλέον ποτό που καταναλώ
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 7 Αυγούστου 2017, 18:16:18
05/08/2017

Καρκίνος δέρματος: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για κάθε επιπλέον ποτό που καταναλώνετε;

https://www.enews24.gr/karkinos-dermatos-poso-afxanete-o-kindynos-gia-kathe-epipleon-poto-pou-katanalonete/ (https://www.enews24.gr/karkinos-dermatos-poso-afxanete-o-kindynos-gia-kathe-epipleon-poto-pou-katanalonete/)
Τίτλος: Απ: Καρκίνος δέρματος: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για κάθε επιπλέον ποτό που καταναλώ
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 8 Αυγούστου 2017, 12:48:49
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
05/08/2017

Καρκίνος δέρματος: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για κάθε επιπλέον ποτό που καταναλώνετε;

https://www.enews24.gr/karkinos-dermatos-poso-afxanete-o-kindynos-gia-kathe-epipleon-poto-pou-katanalonete/ (https://www.enews24.gr/karkinos-dermatos-poso-afxanete-o-kindynos-gia-kathe-epipleon-poto-pou-katanalonete/)
   Διαβάζοντας και το παρακάτω θα σε στεναχωρήσω φίλτατε Αργύρη....
Παράθεση
Προστατευμένοι από την άνοια μέχρι τα 85 όσοι πίνουν! (https://www.enews24.gr/prostatevmeni-apo-tin-ania-mechri-ta-85-osi-pinoun/)
Όσοι πίνουν τακτικά μέτριες ποσότητες αλκοόλ είναι πιο πιθανό να ζήσουν μέχρι τα 85 τους χωρίς να εμφανίσουν άνοια ή άλλα νοητικά ελλείμματα.

Η κατανάλωση αλκοόλ -πάντα σε λογικά πλαίσια- φαίνεται ότι δρα προστατευτικά για τον εγκέφαλο, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι άνθρωποι που πίνουν τακτικά μέτριες ποσότητες αλκοόλ είναι πιο πιθανό να ζήσουν μέχρι τα 85 τους χωρίς να εμφανίσουν άνοια ή άλλα νοητικά ελλείμματα σε σύγκριση με όσους αποφεύγουν το ποτό.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ της λελογισμένης κατανάλωσης αλκοόλ και της μακροζωίας. «Η μελέτη αυτή είναι μοναδική, καθώς λάβαμε υπόψη τη γνωστική υγεία ηλικιωμένων αντρών και γυναικών και παρατηρήσαμε ότι το αλκοόλ συσχετίζεται όχι μόνο με τη μειωμένη θνησιμότητα αλλά και με την καλύτερη νοητική κατάσταση όσο περνούν τα χρόνια» δηλώνει η βασική συντάκτρια της μελέτης, Λίντα ΜάκΕβοϊ, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Σαν Ντιέγκο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease, μεταξύ των 1.344 αντρών και γυναικών ηλικίας 85 ετών και άνω, όσοι κατανάλωναν μέτρια προς μεγάλη ποσότητα αλκοόλ πέντε έως επτά ημέρες την εβδομάδα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παραμείνουν νοητικά ακμαίοι σε σύγκριση με όσους έκαναν αποχή από το αλκοόλ. Η γνωστική υγεία των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε ανά τετραετία επί συνολικά 29 έτη με χρήση του πρότυπου τεστ Mini Mental State Examination.
 
Η κατανάλωση αλκοόλ ορίστηκε ως μέτρια (έως ένα ποτό την ημέρα για τις ενήλικες γυναίκες κάθε ηλικίας και τους άντρες 65 ετών και άνω, έως δύο ποτά την ημέρα για τους άντρες κάτω των 65 ετών), μεγάλη (έως τρία ποτά την ημέρα για τις ενήλικες γυναίκες κάθε ηλικίας και τους άντρες 65 ετών και άνω, έως τέσσερα ποτά την ημέρα για τους άντρες κάτω των 65 ετών) και υπερβολική (ποσότητα μεγαλύτερη από τις προαναφερθείσες).

Να σημειωθεί πως, όπως αναφέρει η ΜάκΕβοϊ, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε βάθος χρόνου είναι γνωστό πως σχετίζεται με την εμφάνιση άνοιας, ωστόσο φαίνεται πως μικρότερες ποσότητες έχουν τελικά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου.
   Λοιπόν επειδή υποψιάζομαι ότι ο απόλυτος κίνδυνος καρκίνου του δέρματος είναι αρκετά μικρός και, σε κάθε περίπτωση, μικρότερος από τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας γιράσκοντας, θα προτιμήσω να καταναλώνω περιστασιακά μικρές ποσότητες οινοπνευματωδών και ας κινδυνεύω να πάθω καρκίνο δέρματος (μη μελανωματικό, που στην πλειάδα των περιπτώσεων είναι ιάσιμος). Ας παραμείνω πνευματικά υγιής (είθε...) και θα επισκέπτομαι τους ανοϊκούς που δεν έπιναν και που δεν θα θυμούνται γιατί...
Τίτλος: Prenatal Alcohol Exposure? No Safe Amount.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 27 Αυγούστου 2017, 19:11:04
August 2017

Prenatal Alcohol Exposure? No Safe Amount.

http://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2630624?utm_source=facebook&utm_medium=social_jamapeds&utm_campaign=article_alert&utm_content=automated
Τίτλος: Wine glass size in England from 1700 to 2017: a measure of our time.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 15 Δεκεμβρίου 2017, 01:09:07
BMJ, 13 December 2017

http://www.bmj.com/content/359/bmj.j5623 (http://www.bmj.com/content/359/bmj.j5623)
Τίτλος: 2018: Στατιστικά για την κατανάλωση αλκοόλ από εφήβους στην Ελλάδα.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 1 Φεβρουαρίου 2018, 23:29:42
29/01/2018 Καθημερινή.
Του Γιάννη Ελαφρού.


(http://s.kathimerini.gr/resources/2018-01/s16_280118_alcohol-thumb-large.jpg)

Αισθάνθηκα σοκ όταν είδα το παιδί μου να γυρίζει μεθυσμένο Σάββατο βράδυ. Μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου, μόλις 15 ετών, είχε βγει με φίλους του, όπως κάνει αρκετά Σαββατόβραδα. Δεν γύρισε αργά, αλλά ήταν σε άθλια κατάσταση. Είχαν πάει σε κλαμπ στο κέντρο της Γλυφάδας και ήπιαν μπίρες και σφηνάκια! Αμάθητοι καθώς είναι, μέθυσαν. Μα καλά, είναι δυνατόν να σερβίρουν σε μικρά παιδιά αλκοόλ;». Ο πατέρας που μιλάει στην «Κ», ο οποίος για ευνόητους λόγους ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δεν περιγράφει κάτι σπάνιο. Δεν είναι λίγοι οι γονείς που ειδικά το Σάββατο το βράδυ περιμένουν με αγωνία να κάνουν... αλκοτέστ στα παιδιά τους. Κι όλοι ξέρουν πόσο δύσκολο είναι αυτό, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με εφήβους.

Με την μπίρα στο χέρι

«Περπατάς στις πλατείες και στους πεζόδρομους του κέντρου της Αθήνας και βλέπεις εκατοντάδες εφήβους με ένα κουτάκι μπίρας στο χέρι. Αλήθεια, υπάρχει κάποιος έλεγχος; Οποιο παιδί επιθυμεί, μπορεί να πάει σε ένα περίπτερο ή μίνι μάρκετ και να αγοράσει μπίρα ή άλλο ποτό με αλκοόλ. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;», αναρωτιέται ο κ. Κώστας Παπαγεωργίου, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, που ανησυχεί ιδιαίτερα με την ευκολία πρόσβασης των νέων στο αλκοόλ.

Βεβαίως, στην Ελλάδα απαγορεύεται από τον νόμο η πώληση οινοπνευματωδών ποτών σε ανήλικα άτομα, δηλαδή μικρότερα των 18 ετών, είτε σε περίπτερο, σούπερ μάρκετ ή άλλο κατάστημα είτε σε μπαρ, καφετέρια και κλαμπ, ενώ σε καταστήματα που υπάρχει πώληση αλκοόλ (μπαρ, κλαμπ κ.λπ.) δεν επιτρέπεται η είσοδος και παραμονή ανηλίκου. Δυστυχώς, οι συγκεκριμένες διατάξεις δεν τηρούνται, ούτε υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα παιδιά πέφτουν θύματα ακόμα και από τα ποτά-μπόμπες, δηλαδή των αλλοιωμένων ποτών, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν άμεσα προβλήματα στην υγεία τους.

Η κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ των εφήβων, ακολουθώντας σε σημαντικό βαθμό την ευρύτερη διάδοση στην ελληνική κοινωνία και οικογένεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πιο πρόσφατης μεγάλης έρευνας στον μαθητικό πληθυσμό (σε εφήβους ηλικίας 16 ετών) από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής έρευνας ESPAD, το 94,1% των εφήβων έχει πιει αλκοολούχο ποτό, ενώ δύο στους τρεις (66,2%) έχουν πιει τον προηγούμενο μήνα.

Οι απαντήσεις των ίδιων των εφήβων επιβεβαιώνουν την κατάσταση που όλοι βλέπουμε. Πάνω από εννιά στους δέκα (90,8%) θεωρούν εύκολη την πρόσβαση σε οινοπνευματώδη ποτά, ενώ το 60,9% κατανάλωσε αλκοόλ σε μπαρ, κλαμπ, καφετέρια ή εστιατόριο τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα.
«Εκεί που έγινε πραγματικό ξεσάλωμα ήταν κατά τη διάρκεια της σχολικής εκδρομής της Β΄ Λυκείου, όταν πολλά παιδιά μέθυσαν και έκαναν εμετό. Το πρόβλημα δεν ήταν τόσο στις εξόδους, που συνοδεύονταν από τους καθηγητές, αλλά μέσα στα δωμάτια των ξενοδοχείων, καθώς είχαν περάσει κρυφά μπουκάλια με αλκοόλ», λέει στην «Κ» η κ. Δέσποινα Κυρίτση, δίνοντας γλαφυρά μία ακόμα διάσταση του προβλήματος.

Οσον αφορά την «ένταση» της κατανάλωσης, το 38,3% των ερωτηθέντων 16χρονων είχε πιει περισσότερα από πέντε ποτά στη σειρά, μία φορά τον προηγούμενο μήνα, ενώ το 12,5% είχε μεθύσει τουλάχιστον μία φορά το ίδιο διάστημα. Συνολικά, έστω μία φορά στη ζωή του είχε μεθύσει το 36,3% των εφήβων, με το 28,2% να έχει μεθύσει έστω μία φορά το τελευταίο έτος.

Για αρκετά παιδιά το αλκοολούχο ποτό δεν αποτελεί μια εξαίρεση, κάτι που θα γίνει κάποιο Σαββατόβραδο ή κάποια γιορτή. Συχνή κατανάλωση, δηλαδή τουλάχιστον 10 φορές τον προηγούμενο μήνα από τη διεξαγωγή της έρευνας, έκανε το 7,6% των ερωτηθέντων, με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει στο 9,5% στα αγόρια (με πιο συνηθισμένο ποτό την μπίρα) και να μειώνεται στο 5,6% στα κορίτσια, με κυριότερο ποτό το κρασί.

Πάνω από πέντε ποτά

Η υπερβολική κατανάλωση, με όλους τους κινδύνους που επιφέρει, κτυπά έναν στους δέκα εφήβους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του ΕΠΙΨΥ, το 9,9% των ερωτηθέντων 16χρονων ήπιε πέντε ή περισσότερα ποτά στη σειρά τουλάχιστον τρεις φορές τον προηγούμενο μήνα! Μιλάμε για τεράστια ποσότητα, με συχνότητα σχεδόν μία φορά την εβδομάδα, επικίνδυνη ακόμα και για ενηλίκους. Οι υπερβολικές αυτές δόσεις αφορούν το 12,2% των αγοριών και το 7,7% των κοριτσιών. Εχουν καταγραφεί στις εφημερίδες περιστατικά με εφήβους 15-16 ετών να βρίσκονται σε άθλια κατάσταση μετά υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, όπως να μην μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους κ.λπ.

Μόνο θετικό είναι πως το ίδιο στοιχείο το 2011 ήταν στο 13,3%, δηλαδή παρουσίασε μείωση μέχρι το 2015 που πραγματοποιήθηκε η επόμενη έρευνα του ΕΠΙΨΥ σε περίπου 3.200 μαθητές και μαθήτριες από 175 σχολεία (τα αποτελέσματα μετά την επεξεργασία τους δημοσιοποιήθηκαν το 2017). Αντίστοιχα, το ποσοστό των μαθητών που δήλωσε πως μέθυσε τουλάχιστον τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο ήταν 6,2% στην τελευταία έρευνα, έναντι 10,9% το 2003.

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πέντε πρώτων ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά το ποσοστό των εφήβων που έχουν πιει αλκοόλ έστω και μία φορά στη ζωή τους, ενώ βρίσκεται πάνω από τον μέσον όρο και στην κατηγορία της υπερβολικής, ανά περίσταση, πρόσφατης κατανάλωσης οινοπνευματωδών. Επίσης, οι έφηβοι στην Ελλάδα θεωρούν πιο εύκολη την πρόσβαση στα αλκοολούχα ποτά απ’ ό,τι στην Ευρώπη κατά μέσον όρο. Μόνο στο ποσοστό της μέθης και στη μέση κατανάλωση αλκοόλης τα επίπεδα στη χώρα μας δεν ξεπερνούν τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Αυξημένο καταγράφεται την τελευταία οκταετία το γενικό ποσοστό κατανάλωσης αλκοόλ έστω και μία φορά στη ζωή του εφήβου (αντιστρέφοντας μια γενική τάση μείωσης των προηγούμενων ετών), ενώ μειώνονται τα ποσοστά υψηλής και υπερβολικής κατανάλωσης. Η μείωση αυτή σχετίζεται από τους ερευνητές με την αύξηση του κόστους των ποτών (ειδικά σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας), αλλά και με την ευαισθητοποίηση γονιών και παιδιών, μέσω των προγραμμάτων πρόληψης.

Πίνουν και μετά... οδηγούν!

«Το αλκοόλ είναι ο τρίτος παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη της νοσηρότητας και της θνησιμότητας στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα είναι μια νόμιμη και πολύ διαδεδομένη ουσία, με οικονομική σημασία για επιχειρήσεις και κράτη. Ολα αυτά μας υποχρεώνουν σε μια πολυσύνθετη προσέγγιση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το αλκοόλ ως κάτι αθώο, ειδικά για τα νεαρά άτομα», λέει στην «Κ» η κ. Αννα Κοκκέβη, ψυχολόγος και ομότιμη καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η μακρόχρονη κατανάλωση αλκοόλ χωρίς μέτρο και όρια μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας με το πέρασμα των ετών, αλλά οι αρνητικές επιπτώσεις ξεκινούν για τους εφήβους από την πρώτη ακόμα μέθη. Σύμφωνα με την έρευνα του ΕΠΙΨΥ, ένας στους δέκα εφήβους (9,7%) οδήγησε μετά κατανάλωση αλκοόλ στη διάρκεια ενός έτους! Μάλιστα, το 0,9% ενεπλάκη σε τροχαίο, ενώ οδηγούσε μετά κατανάλωση αλκοόλ. Διπλό το πρόβλημα, αφού αποτελεί ερώτημα τι όχημα επιτρέπεται να οδηγούν άτομα 16 ετών...

Δύο στα τρία παιδιά ήπιαν το πρώτο ποτήρι πριν από τα 13

Σχεδόν δύο στα τρία παιδιά (62,1%) έχουν σηκώσει για πρώτη φορά το ποτήρι με μπίρα ή κρασί πριν από τα 13 τους, σύμφωνα με την έρευνα για το ESPAD. Αυτό σημαίνει πως αρκετά παιδιά στην Ελλάδα δοκιμάζουν αλκοόλ από το... δημοτικό. «Η Ελλάδα είναι μια οινοπαραγωγός χώρα και η κατανάλωση κρασιού ή άλλου αλκοολούχου ποτού είναι στοιχείο της πολιτισμικής μας παράδοσης. Δεν μπορεί να σκεφτεί κανείς γιορτή σε σπίτι χωρίς να σερβιριστεί κρασί, μπίρα ή άλλο ποτό. Το ερώτημα είναι πώς μπορούν οι κοινωνίες να αξιοποιήσουν τα θετικά στοιχεία, αποφεύγοντας τις επιβλαβείς επιπτώσεις», λέει στην «Κ» η κ. Αννα Κοκκέβη, ομότιμη καθηγήτρια Ψυχιατρικής.

Ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο είναι ο χρόνος εκκίνησης της κατανάλωσης αλκοόλ. «Οσο νωρίτερα ξεκινήσει η επαφή με το αλκοόλ τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εξάρτησης», υπογραμμίζει η κ. Κοκκέβη. «Στην Ελλάδα, τα παιδιά ξεκινούν το αλκοόλ πιο νωρίς από την Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της γενικότερης κουλτούρας. Αρκετοί γονείς, τελείως λανθασμένα, ενθαρρύνουν το παιδί τους να πιει ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα», σημειώνει η ίδια. Συχνά λέμε «για να μάθει» το παιδί. Το πρόβλημα είναι πως δεν μαθαίνει, αλλά εξοικειώνεται, με αποτέλεσμα στα χρόνια της εφηβείας να είναι πιο πιθανό να προχωρήσει σε συχνή ή υπερβολική κατανάλωση. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο, πως ακόμα και στα μικρά παιδιά εμφανίζονται καταστάσεις μέθης, καθώς το 4,7% των εφήβων απάντησε πως η πρώτη φορά που μέθυσε ήταν πριν από την ηλικία των 13 ετών... Επίσης, είναι χαρακτηριστικό πως τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ είναι αυξημένα στην περιφέρεια σε σχέση με την Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα. Γεγονός που δείχνει πως η κουλτούρα της οινοποσίας στην οικογένεια και η εύρεση φθηνότερου αλκοόλ τοπικής παραγωγής διευκολύνουν την πρόσβαση μικρών ηλικιών.

Βλέποντας το θέμα διαχρονικά, από τη δεκαετία του ’80 και μετά, καταγράφεται μείωση της κατανάλωσης μεταξύ των εφήβων και των παιδιών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για αποτέλεσμα και οικονομικών - κοινωνικών συνθηκών, αλλά και της δουλειάς που γίνεται από τα 60 κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Πρέπει βαθιά να κατανοηθεί πως το αλκοόλ δεν είναι ακίνδυνο, είναι μια εξαρτησιογόνος ουσία, όπως το κάπνισμα και οι παράνομες ουσίες, τα ναρκωτικά», τονίζει η κ. Κοκκέβη. «Το βασικό είναι η εκπαίδευση των παιδιών, στο σπίτι και στο σχολείο. Δεν είναι κυρίως οι απαγορεύσεις που θα λύσουν το πρόβλημα. Με τις απαγορεύσεις χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί οι έφηβοι πολλές φορές τις βλέπουν ως πρόκληση για να τις υπερβούν», συμπληρώνει.

Τα αναψυκτικά με αλκοόλη

Χρειάζεται μεγαλύτερη ευθύνη από όλους τους εμπλεκομένους. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που ασχολούνται με την πρόληψη σημειώνουν ως δούρειο ίππο των αλκοολούχων στην εφηβεία τα αναψυκτικά που κυκλοφορούν και περιέχουν ποσοστό αλκοόλης.

«Εχουμε απευθύνει επιστολές σε πάνω από 40 εταιρείες, φορείς, ιδρύματα και δημόσιους οργανισμούς, ζητώντας να ενισχύσουν το ερευνητικό έργο μας», λένε οι συντελεστές του ESPAD στην Ελλάδα. «Μέχρι τώρα έχουμε λάβει μόλις μία απάντηση. Η οικονομική κρίση δημιουργεί προβλήματα, αλλά ελπίζουμε σε μεγαλύτερη συμμετοχή και υπευθυνότητα», τονίζουν. Αντίστοιχα, περιμένουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και υποστήριξη από τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας. Χρειάστηκε να τους παρακαλέσουμε για να κάνουν έστω ανάρτηση των αποτελεσμάτων της έρευνας στην ιστοσελίδα του υπουργείου, μας είπαν, σχολιάζοντας θετικά πως πρόσφατα έλαβαν απάντηση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
http://www.kathimerini.gr/945581/article/epikairothta/ellada/efhvika-savvatovrada-me-alkool (http://www.kathimerini.gr/945581/article/epikairothta/ellada/efhvika-savvatovrada-me-alkool)
Τίτλος: Απ: Αλκοόλ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 6 Φεβρουαρίου 2018, 21:56:12
Vincent van Gogh. The Drinkers, 1890
The Art Institute of Chicago

(https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/12522935_537395539756779_121470166141999442_n.jpg?oh=a25e775621200f6642674e74f3fde8d4&oe=5B10ADBB)
Τίτλος: Η υπερβολική και χρόνια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 23 Μαρτίου 2018, 08:25:18
21/02/2018 Καθημερινή.

Η κατάχρηση του αλκοόλ αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση όλων των μορφών άνοιας, ιδίως της πρώιμης που εκδηλώνεται σε πιο μικρή ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη γαλλική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Παρισιού και του Μπορντό και του ιατρικού ινστιτούτου INSERM, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «The Lancet Public Health», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 1,1 εκατομμύριο ενηλίκους που είχαν διαγνωσθεί με άνοια κάθε αιτιολογίας (μεταξύ άλλων λόγω Αλτσχάιμερ) και παράλληλα για σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα που είχαν διαγνωσθεί με διαταραχή κατάχρησης αλκοόλ.

Περίπου το 3% των περιστατικών άνοιας αποδόθηκε σε εγκεφαλική βλάβη εξαιτίας του αλκοόλ. Η κατάχρηση του αλκοόλ σχετιζόταν με τριπλάσιο κίνδυνο άνοιας, με τον κίνδυνο να είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες από ό,τι για τις γυναίκες.

Ειδικότερα, από τις περίπου 57.300 περιπτώσεις πρώιμης άνοιας πριν την ηλικία των 65 ετών (το 5% του συνόλου), η πλειονότητά τους (39%) σχετιζόταν με τη βαριά και παρατεταμένη κατανάλωση αλκοόλ ή με κάποια διαταραχή σχετική με το αλκοόλ (18%).

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ένα πιθανό όφελος για τη εγκεφαλική υγεία των ηλικιωμένων από την ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, αλλά αυξανόμενο κίνδυνο σε περίπτωση μεγάλης κατανάλωσης, κάτι που επιβεβαιώνει η νέα έρευνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί χρόνια και βαριά την κατανάλωση αλκοόλ, όταν ξεπερνά τα 60 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ τη μέρα για τους άνδρες (πάνω από έξι ποτά τη μέρα) και τα 40 γραμμάρια για τις γυναίκες (πάνω από τέσσερα ποτά).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «η σχέση ανάμεσα στην άνοια και στο αλκοόλ χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, αλλά πιθανότατα οφείλεται στο ότι το αλκοόλ οδηγεί σε μόνιμη δομική και λειτουργική εγκεφαλική βλάβη».

Οι διαταραχές στη χρήση του αλκοόλ αυξάνουν, επίσης, τον κίνδυνο για υπέρταση, διαβήτη, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμία, που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο για αγγειακή άνοια. Η κατάχρηση του αλκοόλ συνδέεται ακόμη με το κάπνισμα και την κατάθλιψη, που αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου για άνοια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/949723/article/ygeia/ygeia-epikairothta/h-ypervolikh-kai-xronia-katanalwsh-alkool-ay3anei-ton-kindyno-anoias (http://www.kathimerini.gr/949723/article/ygeia/ygeia-epikairothta/h-ypervolikh-kai-xronia-katanalwsh-alkool-ay3anei-ton-kindyno-anoias)
Τίτλος: Ελληνες και αλκοόλ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Απριλίου 2018, 09:45:44
ΤΟ ΒΗΜΑ, 16/04/2018

http://www.tovima.gr/vimagazino/views/article/?aid=966110 (http://www.tovima.gr/vimagazino/views/article/?aid=966110)
Τίτλος: Μεθούν από τα… 11 τα Κρητικόπουλα.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 26 Ιουνίου 2018, 22:14:03
26-06-2018
Της Άννας Κωνσταντουλάκη.


Στο παρελθόν ήταν σπάνιο, τώρα πια είναι σχεδόν συνηθισμένο.

Αρκετά παιδιά 10, 12, 15 χρονών νοσηλεύονται στην Παιδιατρική Κλινική όχι γιατί προσβλήθηκαν από μια ασθένεια της ηλικίας τους αλλά γιατί ήταν μεθυσμένα.

“Έχω την εντύπωση ότι οι γονείς δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος” μας είπε ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ καθηγητής Μανόλης Γαλανάκης.

Ο γιατρός είπε ότι παλαιότερα δεν υπήρχαν στο τμήμα τέτοια περιστατικά.

“Τώρα πια είναι τακτικά και με αυξητική τάση. Έρχονται σ’ εμάς μικρά παιδιά που έχουν καταναλώσει αρκετό αλκοόλ, κυρίως κρασί.

Τα νοσηλεύουμε, συνήθως 1-2 ημέρες, και στη συνέχεια τα στέλνουμε στα σπίτια τους. Αλλά όλο αυτό που συμβαίνει προφανώς και μας ανησυχεί”.

“Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι στους νέους έχει χειροτερέψει η κατάσταση με το αλκοόλ, στις μεγαλύτερες ηλικίες έχει σταθεροποιηθεί” σημείωσε ο καθηγητής Γαστρεντερολογίας Γιάννης Μουζάς αναφερόμενος στο καινούργιο σεμινάριο που διοργανώνεται για την εκπαίδευση εθελοντών, διάρκειας 50 ωρών, που αφορά στην κοινωνική προσέγγιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, σε ημερίδα που έγινε στο Σπήλι Ρεθύμνου για το αλκοόλ, ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός το χαρακτήρισε μείζον πρόβλημα κοινωνικής υγείας.

«Χρειάζεται μία ολιστική παρέμβαση, σε ένα πεδίο μεγάλο, που μπορούν να δράσουν το πανεπιστήμιο, η ιατρική κοινότητα, η αυτοδιοίκηση αλλά και η πολιτεία ώστε να συνεργαστούν προς την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας», είπε ο κ. Ξανθός.

Τα ποσοστά αλκοολισμού για το Ρέθυμνο και τα Χανιά είναι αρκετά υψηλά, ανέφερε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Ελένη Μαυρομάτη. Επισήμανε ότι πιο υψηλά ακόμη είναι τα ποσοστά των παιδιών, των εφήβων που καταναλώνουν αλκοόλ για περισσότερο από μία φορά τον μήνα και περισσότερο από πέντε ποτήρια ποτού τη φορά.

Όπως σημείωσε: «Αυτό σύμφωνα με μελέτες τόσο ευρωπαϊκές όσο και ελληνικές από το 2015 έως και σήμερα είναι κάτι που είναι επαναλαμβανόμενο στις μικρές ηλικίες κυρίως όμως στη μελέτη του 2015 διαπιστώνουμε πως η χρήση είναι συστηματική και αφορά αγόρια από 11 έως 15 ετών σε ποσοστό 40% και στα κορίτσια σε ποσοστό 37%.

Στοιχεία που δείχνουν την κακή νοοτροπία που υπάρχει, την αποδοχή δυστυχώς από τις τοπικές κοινωνίες αλλά και ότι πιθανόν όπως φαίνεται η χρήση να ξεκινάει μέσα από την οικογένεια ανοίγοντας ουσιαστικά με την αποδοχή των γονέων έναν δρόμο που είναι πολύ σκοτεινός».

Για το θέμα μίλησε στην “Π” και η κοινωνιολόγος – κοινωνική λειτουργός, πρόεδρος του Συλλόγου “Η Επιστροφή” και συνεργάτιδα του Αλκοολογικού Ιατρείου του ΠΑΓΝΗ, Κατερίνα Σφακιανάκη.

Η κα Σφακιανάκη τόνισε ότι σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει, η επαφή των παιδιών στην Κρήτη με το αλκοόλ αρχίζει στην ηλικία των 11 ετών.

“Στη χρήση αλκοόλ υπάρχουν και πολλά συνοδά προβλήματα όπως είναι ο βιασμός, η ενδοοικογενειακή βία, τα τροχαία. Είναι εύκολο να εμπλακείς ως θύτης ή ως θύμα” υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την κα Σφακιανάκη, το Δίκτυο Αλκοολογικού Ιατρείου του ΠΑΓΝΗ, ο Σύλλογος “Επιστροφή” και το Κλαμπ Οικογενειών προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε 952 οικογένειες σε όλη την Κρήτη.

Από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι σήμερα τα νέα περιστατικά έφτασαν τα 41.

“Προφανώς και είναι πολλά” είπε η κα Σφακιανάκη αναφέροντας ότι ο μέσος όρος των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια είναι ηλικίας άνω των 30 ετών.

Σεμινάριο για εθελοντές

To Αλκοολογικό Ιατρείο ΠαΓΝΗ, ο Σύλλογος «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ», τα Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ (Κ.Ο.Π.Α Κρήτης) και το Ερευνητικό Εργαστήριο Αλκοολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο πλαίσιο της 14ης Εβδομάδας Πρόληψης Αλκοόλ, διοργανώνουν Σεμινάριο Ευαισθητοποίησης στην Οικολογική – Κοινωνική Προσέγγιση των Προβλημάτων που Σχετίζονται με το Αλκοόλ και των σύνθετων προβλημάτων (Μέθοδος Hudolin).

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εκπαίδευση νέων υπηρετών – δασκάλων και η επέκταση του Δικτύου Αλκοολογίας στην Κρήτη, μεγιστοποιώντας το εύρος και την αποτελεσματικότητα στους τομείς πρόληψης και θεραπείας των σύνθετων βιοψυχοκοινωνικών προβλημάτων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στη μεθοδολογία Hudolin, τόσο από θεωρητικής όσο και από βιωματικής πλευράς.

Γιατί αυτό το σεμινάριο;

Τα ιατρικά, ψυχολογικά, κοινωνικά, προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών βρίσκονται σε συνεχή αύξηση. Η πολυπλοκότητα αυτών των προβλημάτων επιβάλλει την ενεργοποίηση πολλαπλών προγραμμάτων δράσης, ώστε, συνεργικά, να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το σεμινάριο, στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν έως 36 άτομα, απευθύνεται σε ιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, παιδαγωγούς, ιερείς, εθελοντές, μέλη των ΚΟΠΑ αλλά και σε όσους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο της πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Το σεμινάριο αρχίζει τη Δευτέρα 16 Ιουλίου και ολοκλήρώνεται το Σάββατο 21 Ιουλίου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας του Δικτύου Αλκοολογίας

Τηλ. 6906448253 (καθημερινά 5μ.μ.-7.00μ.μ.)

Ραντεβού Αλκοολογικού Ιατρείου

τηλ. 2810 542107-108-109

Κοινωνική Υπηρεσία ΠΑΓΝΗ

Κοινωνική λειτουργός Νεκταρία Λιοδάκη τηλ. 2810 392217

24ωρη γραμμή SOS τηλ. 6947349344.

https://www.patris.gr/2018/06/26/methoyn-apo-ta-11-ta-kritikopoyla/ (https://www.patris.gr/2018/06/26/methoyn-apo-ta-11-ta-kritikopoyla/)
Τίτλος: Ανακάτεψαν την κρέμα με τσίπουρο
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 26 Ιουνίου 2018, 22:50:09
Ηλεία: Ανακάτεψαν την κρέμα με τσίπουρο - Στο νοσοκομείο το μωρό
(δεν το μύρισαν την ώρα που το πρόσθεσαν, δεν το μύρισαν την ώρα που έδιναν την κρέμα στο μωρό; )
http://www.news247.gr/koinonia/ileia-anakatepsan-tin-krema-me-tsipoyro-sto-nosokomeio-to-moro.6627270.html
Τίτλος: Απ: Αλκοόλ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 3 Αυγούστου 2018, 16:29:49
Έχω τις επιφυλάξεις μου για τα συμπεράσματα. Το ότι η άνοια φαίνεται να είναι αυξημένη σε όσους δεν πίνουν τίποτε δεν είναι, κατά την γνώμη μου, απόδειξη ότι το αλκοόλ προστατεύει αλλά ότι πολλοί από αυτούς που δεν πίνουν τίποτε έχουν ήδη τόσο άσχημη υγεία που δεν είναι σε θέση να πιουν τίποτε ή είναι παλιοί αλκοολικοί.

BMJ 2018; 362  doi: https://doi.org/10.1136/bmj.k2927 (Published 01 August 2018)
Cite this as: BMJ 2018;362:k2927

Alcohol consumption and risk of dementia: 23 year follow-up of Whitehall II cohort study.

Conclusion The risk of dementia was increased in people who abstained from alcohol in midlife or consumed >14 units/week. In several countries, guidelines define thresholds for harmful alcohol consumption much higher than 14 units/week. The present findings encourage the downward revision of such guidelines to promote cognitive health at older ages

https://www.bmj.com/content/362/bmj.k2927 (https://www.bmj.com/content/362/bmj.k2927)

Τίτλος: Απ: Αλκοόλ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 3 Αυγούστου 2018, 19:20:22
Συμφωνώ για αυτό ότι το αλκοόλ συχνά αποτελεί έναν έμμεσο δείχτη κοινωνικότητας, που, εν μέρει τουλάχιστον, εξηγεί γιατί αυτοί που πίνουν λίγο φαίνεται να ζουν περισσότερο. Εξακολουθώ όμως να είμαι επιφυλακτικός για το κατά πόσο το αλκοόλ ως χημική ουσία μπορεί να βοηθήσει το καρδιαγγειακό. Ίσα ίσα που ακόμη και σε χαμηλή χρήση αυξάνει την πιθανότητα για υπέρταση και για κοιλιακές έκτακτες συστολές ενώ σε υψηλότερη χρήση προκαλεί και διατατική μυοκαρδιοπάθεια.

...the relation between light-to-moderate drinking and HF, several gaps need to be filled, especially the role of drinking patterns, beverage types, genetic variations influencing alcohol metabolism, and the effects of light-to-moderate drinking in predicting mortality and co-morbidity among individuals with HF. In the absence of large randomized trials of moderate alcohol consumption and HF, we cannot exclude residual confounding or unmeasured confounding as possible explanations for the observed relationships. Thus, for patients who do not consume any alcohol, it would be premature to recommend light-to-moderate drinking as a means to lower the risk of HF, given the possible risk of abuse and resulting consequences...

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2365733/ (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2365733/)
Τίτλος: Μύκονος: Λιώνουν στο αλκοόλ και μετά ανάνηψη με ορούς.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 21 Αυγούστου 2018, 14:51:31
20-08-2018

https://www.protothema.gr/life-style/article/814015/mukonos-lionoun-sto-alkool-kai-meta-ananipsi-me-orous/?utm_term=Autofeed&utm_campaign=Echobox&utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1534735817 (https://www.protothema.gr/life-style/article/814015/mukonos-lionoun-sto-alkool-kai-meta-ananipsi-me-orous/?utm_term=Autofeed&utm_campaign=Echobox&utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1534735817)
Τίτλος: Απ: Αλκοόλ.
Αποστολή από: Denominator στις 21 Αυγούστου 2018, 16:59:53
Να υποθέσω ότι το χρωματάκι στους ορούς είναι από MVI.
Τίτλος: Απ: Αλκοόλ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 21 Αυγούστου 2018, 23:32:35
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Να υποθέσω ότι το χρωματάκι στους ορούς είναι από MVI.

MVI

https://www.rxlist.com/multi-vitamin-concentrate-side-effects-drug-center.htm (https://www.rxlist.com/multi-vitamin-concentrate-side-effects-drug-center.htm)
Τίτλος: No healthy level of alcohol consumption, says major study.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 24 Αυγούστου 2018, 15:27:15
The Guardian, 23-08-2018

https://www.theguardian.com/society/2018/aug/23/no-healthy-level-of-alcohol-consumption-says-major-study (https://www.theguardian.com/society/2018/aug/23/no-healthy-level-of-alcohol-consumption-says-major-study)
Τίτλος: Preoperative alcohol cessation prior to elective surgery.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 29 Αυγούστου 2018, 08:19:04
Μεταανάλυση:

Cochrane Database Syst Rev. 2012 Jul 11;(7):CD008343. doi: 10.1002/14651858.CD008343.pub2

AUTHORS' CONCLUSIONS:
Based on the finding of two studies, it appears that intensive preoperative alcohol cessation interventions, including pharmacological strategies for relapse prophylaxis and withdrawal symptoms, may significantly reduce postoperative complication rates.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22786514 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22786514)
Τίτλος: Απ: Αλκοόλ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 26 Σεπτεμβρίου 2018, 20:18:57
The Lancet.
Published:August 23, 2018
 
Alcohol use and burden for 195 countries and territories, 1990–2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016.

................
Interpretation

Alcohol use is a leading risk factor for global disease burden and causes substantial health loss. We found that the risk of all-cause mortality, and of cancers specifically, rises with increasing levels of consumption, and the level of consumption that minimises health loss is zero. These results suggest that alcohol control policies might need to be revised worldwide, refocusing on efforts to lower overall population-level consumption.
.......................................

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31310-2/fulltext (https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31310-2/fulltext)
Τίτλος: Απ: Αλκοόλ.
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 26 Σεπτεμβρίου 2018, 20:39:25
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
... We found that the risk of all-cause mortality, and of cancers specifically, rises with increasing levels of consumption, and the level of consumption that minimises health loss is zero. ...
   Διάβασα δυστυχώς το άρθρο και μου χάλασε τη διάθεση. Ούτε μια μπυρίτσα, ούτε ένα ποτηράκι καλό κρασί; Ένα τσιπουράκι με λίγο μεζέ...
   Η αλήθεια είναι σκληρή.
Τίτλος: All adults should be screened for unhealthy alcohol use, new guidelines say.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 15 Νοεμβρίου 2018, 17:49:24
CNN, 14 November 2018

https://edition.cnn.com/2018/11/13/health/alcohol-use-screening-guidelines-uspstf-study/index.html (https://edition.cnn.com/2018/11/13/health/alcohol-use-screening-guidelines-uspstf-study/index.html)
Τίτλος: Απ: Αλκοόλ.
Αποστολή από: Denominator στις 27 Νοεμβρίου 2018, 22:49:39
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
... We found that the risk of all-cause mortality, and of cancers specifically, rises with increasing levels of consumption, and the level of consumption that minimises health loss is zero. ...
   Διάβασα δυστυχώς το άρθρο και μου χάλασε τη διάθεση. Ούτε μια μπυρίτσα, ούτε ένα ποτηράκι καλό κρασί; Ένα τσιπουράκι με λίγο μεζέ...
   Η αλήθεια είναι σκληρή.
Επειδή διάβασα προσεκτικά όλο το άρθρο (το full paper είναι ελεύθερο), θα επέλεγα να διατυπώσω το συμπέρασμα ως εξής (ας με συγχωρέσει ο φίλος μου ο Αργύρης, δεν είμαι καθόλου fun του αλκοόλ, αλλά μου αρέσει και η ακριβολογία):
"Το ανώτερο ασφαλές όριο για τη λήψη αλκοόλ δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς, καθώς τα αποδεκτά περιθώρια λάθους δίνουν αποτέλεσμα που κυμαίνεται από μηδέν έως 0,8 ποτά ημερησίως. Είναι σίγουρο ότι για πάνω από 0,8 ποτά ημερησίως το αλκοόλ βλάπτει την υγεία."
Ακόμη και με αυτή τη διατύπωση όμως η ουσία δεν αλλάζει: όσο πιο κοντά στο μηδέν είναι κανείς από άποψη κατανάλωσης αλκοόλ, τόσο πιο ασφαλής θα πρέπει να αισθάνεται.
Τίτλος: Πως μαθαίνουν το αλκοόλ τα παιδιά από τους γονείς τους.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 16 Δεκεμβρίου 2018, 02:02:25
27/12/2017

Δύο σημαντικές έρευνες που έγιναν από δύο πανεπιστήμια (στο Λονδίνο και στην Πενσυλβάνια) διαπίστωσαν ότι 1 στους 6 γονείς δίνει στα παιδιά του αλκοόλ μέχρι την ηλικία των 14 ετών, όταν το σώμα και ο εγκέφαλός τους δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί πλήρως.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Adolescent Health», όταν πρόκειται για την παροχή αλκοόλ σε εφήβους, οι κύριοι ένοχοι είναι οι μορφωμένοι γονείς των λευκών παιδιών καθώς, όπως διαφάνηκε στη μελέτη, πολύ λίγοι γονείς από εθνικές μειονότητες δήλωσαν ότι επέτρεψαν την πρόωρη κατανάλωση αλκοόλ στα παιδιά τους ( μόνο το 2%).

Η μελέτη συμπεριέλαβε στοιχεία όπως ποια είναι η εθνικότητα των συμμετεχόντων, ποιοι είναι οι γονείς που αφήνουν τα παιδιά τους να πίνουν αλκοόλ στο σπίτι και το μέγεθος του ποτηριού που χρησιμοποιούν, ειδικά για τους καταναλωτές κρασιού.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από 10.000 παιδιά για τη μελέτη «Millennium Cohort», οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας διαπίστωσαν ότι ακόμα και γονείς που οι ίδιοι έκαναν ελαφριά ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ήταν εξίσου πιθανό να αφήσουν τα παιδιά τους να πίνουν αλκοόλ όπως και οι γονείς που έκαναν πολύ μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Πολλοί γονείς μπορεί να πιστεύουν ότι ενεργούν υπεύθυνα, αλλά αυτό δεν υποστηρίζεται από καμία έρευνα, ανέφεραν οι ειδικοί.

Η καθηγήτρια Jennifer Maggs (Professor, Human Development and Family Studies) στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι γονείς των κοινωνικά ευνοημένων παιδιών μπορεί να πιστεύουν ότι επιτρέποντας στα παιδιά να πίνουν θα τους διδάξουν υπεύθυνη χρήση. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες έρευνες που στηρίζουν αυτές τις ιδέες».

Προηγούμενες έρευνες μάλιστα  έδειξαν ότι όσοι αρχίζουν να πίνουν νωρίς είναι πιο πιθανό να κάνουν κακό στις σχολικές τους επιδόσεις, έχουν προβλήματα συμπεριφοράς και αναπτύσσουν προβλήματα με το αλκοόλ κατά την ενηλικίωση. Οι επίσημες ιατρικές συμβουλές συνιστούν τα παιδιά να μην πίνουν αλκοόλ έως ότου είναι τουλάχιστον 15 ετών.


Παρόλα αυτά, στην έρευνα αυτή τα 14χρονα όταν ερωτήθηκαν εάν είχαν δοκιμάσει ποτέ περισσότερες από λίγες γουλιές αλκοόλ, σχεδόν το μισό ποσοστό απάντησε θετικά και μάλιστα ένα ποσοστό 14% είχε πιει αλκοόλ από την ηλικία των 11 ετών.

Με αφορμή τη μελέτη αυτή, η Katherine Brown, chief executive of the Institute of Alcohol Studies, δήλωσε ότι οι γονείς πιθανόν δεν είναι ενήμεροι ότι δεν πρέπει να καταναλώνουν αλκοόλ τα παιδιά. «Πρέπει να δίνουμε καλύτερη καθοδήγηση στους γονείς μέσω εκστρατειών κοινωνικού χαρακτήρα καθώς και συμβουλές από γιατρούς και ειδικά στα σχολεία. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τον θετικό αντίκτυπο της μη κατανάλωσης αλκοόλ από τα νέα παιδιά» τόνισε η κ. Μπράουν.

http://www.healthweb.gr/2017/12/pos-mathenoun-alkool-ta-pedia-apo-tous-gonis-tous/ (http://www.healthweb.gr/2017/12/pos-mathenoun-alkool-ta-pedia-apo-tous-gonis-tous/)
Τίτλος: Χανιά: Μαθήτρια σε πενθήμερη νοσηλεύεται μετά από μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Δεκεμβρίου 2018, 00:11:02
Απορώ με τους καθηγητές που συνοδεύουν παιδιά στις πενθήμερες. Δεν θα το έκανα ποτέ. Έχουν σκεφτεί οι Εκπαιδευτικοί, αν "καθήσει καμιά στραβή" και καταδικαστεί στο Δικαστήριο ο Καθηγητής, για τι ποσά αποζημίωσης μιλάμε; ( Θα μου πεις, για την ώρα τουλάχιστον αυτοί που καταδικάζονται δεν είναι οι Γονείς ή οι Καθηγητές αλλά οι Ιατροί στα Επείγοντα... ).

17/12/2018

Στο νοσοκομείο των Χανίων μεταφέρθηκε τις μεταμεσονύχτιες ώρες μια μαθήτρια 16-17 χρόνων καθώς είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε την κοπέλα από την οδό Μουσούρων.

Η νεαρή βρίσκονταν στα Χανιά στο πλαίσιο πενθήμερης σχολικής εκδρομής, από την Αθήνα. Στο νοσοκομείο έσπευσε άμεσα και καθηγητής – συνοδός, ενώ για το συμβάν ενημερώθηκαν και οι αστυνομικές αρχές.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του zarpanews.gr, τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή την παρουσία αρκετών σχολείων στα Χανιά στο πλαίσιο των πενθήμερων εκδρομών, τα περιστατικά μέθης ανηλίκων είναι καθημερινά.

https://tvxs.gr/news/ellada/xania-mathitria-se-penthimeri-nosileyetai-meta-apo-megali-posotita-alkool?utm_source=FacebookE&utm_campaign=userBaseE&utm_medium=280326&fbclid=IwAR2CrKuIEGvRcpBZtmyO3TAUrqHXx7XuPpWKDyiwBngQyGhLoceGnspgpI4 (https://tvxs.gr/news/ellada/xania-mathitria-se-penthimeri-nosileyetai-meta-apo-megali-posotita-alkool?utm_source=FacebookE&utm_campaign=userBaseE&utm_medium=280326&fbclid=IwAR2CrKuIEGvRcpBZtmyO3TAUrqHXx7XuPpWKDyiwBngQyGhLoceGnspgpI4)
Τίτλος: Alcohol Abuse: Complications and Consequences.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 15 Ιανουαρίου 2019, 15:30:48
Καλή περίληψη και με πολύ κατατοπιστικές φωτογραφίες. Αξίζει να κάνετε log in στο medscape (είναι δωρεάν) και να το διαβάσετε:

05 December 2018

https://reference.medscape.com/slideshow/complications-alcoholism-6000415?src=soc_fb_190114_mscpedt_reference_mdscp_alcohol&faf=1 (https://reference.medscape.com/slideshow/complications-alcoholism-6000415?src=soc_fb_190114_mscpedt_reference_mdscp_alcohol&faf=1)
Τίτλος: Ακόμα και η μέτρια κατανάλωση ΑΛΚΟΟΛ μπορεί να προκαλέσει ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ!
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 23 Ιανουαρίου 2019, 17:24:35
Ανάρτηση του Καρδιολόγου Χρήστου Ντέλλου στον τοίχο του στο facebook, στις 23/01/2019. Την αναδημοσιεύω μετά από άδειά του:

Ακόμα και η μέτρια κατανάλωση ΑΛΚΟΟΛ μπορεί να προκαλέσει ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ!
Εδώ σίγουρα δεν οφελεί η επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης (ablation)!
Ένας ακόμα λόγος να πίνουμε προσεκτικά!

18 January 2019

Alcohol and the Electric Atrium: How Drinking Promotes AF ?

https://www.medscape.com/viewarticle/907965?src=soc_fb_share&fbclid=IwAR38T7SlFQ-thEp482xfayGIIrOFy03ZTjxTw-gJ2p2dda4EZVBpaC8wVbs (https://www.medscape.com/viewarticle/907965?src=soc_fb_share&fbclid=IwAR38T7SlFQ-thEp482xfayGIIrOFy03ZTjxTw-gJ2p2dda4EZVBpaC8wVbs)
Τίτλος: Απ: Αλκοόλ.
Αποστολή από: Πατρωνάκης Μάνος στις 26 Ιανουαρίου 2019, 17:42:45
 Η ταινία ''Flight'' του Robert Zemeckis με την υποδειγματική ερμηνεία του Denzel Washington θα μπορούσε κάλλιστα να προβάλλεται
σε ομάδες απεξάρτησης ως θεραπευτικό εργαλείο, ή ως βιωματική απόδοση όσων γνώρισαν ή γνωρίζουν τον εφιάλτη μιας οποιασδήποτε
μορφής εξάρτησης. Βρίσκεται και στο Netflix.
 
Τίτλος: Most Paroxysmal AF Patients Report 'Triggers' Like Alcohol, Caffeine Intake.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 3 Μαρτίου 2019, 08:42:36
Steve Stiles
February 28, 2019

Most Paroxysmal AF Patients Report 'Triggers' Like Alcohol, Caffeine Intake.

Three-fourths of patients with symptomatic paroxysmal atrial fibrillation (AF) in a survey-based study identified at least one acute experience they believed was a trigger of individual episodes of their arrhythmia. The most commonly reported possible triggers were consumption of alcohol, caffeine intake, a bout of exercise, and a lack of sleep.

Among the nearly 1300 survey respondents, women and those with a family history of AF were the likeliest to report that they had such triggers and that they had multiple triggers. Those with heart failure in addition to symptomatic paroxysmal AF were among the least likely to report that their atrial arrhythmia had triggers.

One goal of the analysis was to identify potential AF triggers that are modifiable and could contribute to patient discussions and, in the case of family AF history, clarify interactions between genetic predisposition and environmental promoters, observed senior author Gregory M. Marcus, MD, MAS, University of California, San Francisco.

"It's a little unsatisfying," he told theheart.org | Medscape Cardiology, that "there appears to be quite a bit of heterogeneity regarding the perceived triggers, suggesting that, for example, a catch-all recommendation may not be appropriate."

For example, he noted, avoidance of caffeine seems to be an almost universal recommendation for patients with known paroxysmal AF.

"But the reality is, yes, there may be some people for whom caffeine is a trigger, but almost certainly many others for whom it is not. Same thing for exercise. We don't want to discourage exercise, but certain types of exercise may be an important trigger for some people," Marcus said.

"We need to better understand these more idiosyncratic relationships that may be most relevant to any one given individual."

The analysis was published February 14 in Heart Rhythm, with lead author Christopher A. Groh, MD, University of California, San Francisco.

Of the 1295 patients with symptomatic paroxysmal AF who responded to the survey, 74% reported experiencing at least one of the triggers on a provided list. Among that group, the most prevalent perceived triggers that were experienced "all or some of the time" were:

An occasion of drinking alcohol in 35%

Consuming caffeine in 28%

A bout of exercise in 23%

A lack of sleep in 21%

Respondents also were invited to "write in" perceived triggers not on the provided list. By far the most common write-in trigger, at 20% of respondents, was stress or anxiety.

The remaining triggers on the provided list, cited less often, included not exercising, drinking cold beverages, eating cold foods, eating a large meal, a high-sodium diet, dehydration, and lying on the left side

March said the provided list of possible triggers to which the patients responded were based on expert consensus or collected via online survey and by social media.

"There are almost no data to show that most of these things in fact trigger afib, so at this point the best evidence we have is what the patients are telling us."

The survey participants had been identified by being part of the Health eHeart Study or subscribers to the patient advocacy organization StopAfib.org.

Those who did and did not report having triggers for their AF episodes were statistically similar for demographics and cardiovascular comorbidities, except those reporting triggers were twice as likely to have a family AF history (P = .008) and 71% less likely to have heart failure (P = .001) in adjusted analysis.

Collectively, the respondents reported a median of two separate triggers. Groups most likely to report multiple triggers included women, younger patients, and those with Hispanic ethnicity, a family history of AF, or obstructive sleep apnea.

The findings are consistent with different mechanisms thought to be underlying AF in a broad range of patients, Marcus said. They include chronic, structural changes such as myocardial fibrosis or atrial enlargement, which track with advanced age and may be less associated with acute triggers.

Or they can include more dynamic and functional properties, such as ion-channel disturbance, that can be present in the absence of structural changes and may be more likely to react to environmental and behavioral triggers, he said.

In other words, triggers seem to be associated more with lone AF than AF with structural heart disease.

"It would make sense if you have an important environmental trigger that it would more likely influence something dynamic that could have an acute and transient effect on the electrical properties of the heart, as opposed to a kind of fixed structural issue that doesn't care whether alcohol is present or they didn't get enough sleep."

Marcus said the current analysis was part of preparation for the Individualized Studies of Triggers of Paroxysmal Atrial Fibrillation (I-STOP-AFib) randomized trial, the primary end point of which is based on the Atrial Fibrillation Effect on Quality of Life survey (AFEQT).

The trial plans to enter an estimated 478 smartphone-equipped patients with symptomatic paroxysmal AF, randomly assigning them to an intervention group or a control groups, both of which call for regular use of the Kardia Mobile (AliveCor) electrocardiographic monitor.

The intervention group, but not the control group, will make personalized lifestyle changes on the basis of a preceding period in which they tracked AF frequency, symptoms, and exposure to possible triggers. They'll conduct further monitoring to determine whether avoiding identified possible triggers has an effect on AF episodes.

"The goal is to be able to provide patients with their own information regarding the probability that a perceived trigger is in fact a trigger or not," Marcus said.

Marcus discloses research funding from Medtronic and Jawbone; consulting for Johnson & Johnson and InCarda Therapeutics; and holding equity in InCarda. Groh reported no conflicts. Disclosures for the other authors are in the report.

Heart Rhythm. Published online February 14, 2019. Abstract

Follow Steve Stiles on Twitter: @SteveStiles2. For more from theheart.org | Medscape Cardiology, follow us on Twitter and Facebook.

https://www.medscape.com/viewarticle/909686?src=soc_fb_190303_mscpedt_news_mdscp_af&faf=1#vp_2 (https://www.medscape.com/viewarticle/909686?src=soc_fb_190303_mscpedt_news_mdscp_af&faf=1#vp_2)
Τίτλος: A Bottle of Wine/week Has the Cancer-Causing Potential of 5 to 10 Cigarettes/wk.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Απριλίου 2019, 00:23:35
Αυξάνονται τελευταία οι μελέτες που δείχνουν ότι ακόμη και πολύ μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία.

Αν καταναλώνει κανείς ένα μπουκάλι κρασί/εβδομάδα ( = λιγότερο από ένα ποτήρι κρασί/ημέρα) τότε ο κίνδυνος να αναπτύξει κάποιο είδος καρκίνου αυξάνεται σαν να κάπνιζε 5-10 τσιγάρα/εβδομάδα.

March 28, 2019

A Bottle of Wine Has the Cancer-Causing Potential of 5 to 10 Cigarettes
By Kelly Young

Edited by Susan Sadoughi, MD, and Richard Saitz, MD, MPH, FACP, DFASAM

Drinking a bottle of wine a week (less than one drink a day) is equivalent to smoking 5 to 10 cigarettes in terms of the absolute increase in cancer risk, according to a study in BMC Public Health.

Using health survey and lifetime-cancer-risk data from the U.K., researchers report that among men who didn't smoke, one bottle of wine per week increased the absolute risk for lifetime cancer by 1%. For women, it was 1.4%.

Additionally, drinking a bottle of wine per week was equivalent to smoking five cigarettes a week for men and ten for women in terms of cancer risk. The gender gap widened with more alcohol consumed, largely because of an increase in breast cancer risk. For instance, three bottles of wine equated to eight cigarettes a week for men and 23 for women.

The authors conclude: "These findings highlight moderate levels of drinking as an important public health issue for women and identify a need to promote ... awareness."

https://www.jwatch.org/fw115216/2019/03/28/bottle-wine-has-cancer-causing-potential-5-10-cigarettes?fbclid=IwAR2VQ7IDnbKAWUJD2OZAftbdI6Z4IESMI2rINpq2g7HTkOR6U4h-MO26TOw (https://www.jwatch.org/fw115216/2019/03/28/bottle-wine-has-cancer-causing-potential-5-10-cigarettes?fbclid=IwAR2VQ7IDnbKAWUJD2OZAftbdI6Z4IESMI2rINpq2g7HTkOR6U4h-MO26TOw)
Τίτλος: Απ: Αλκοόλ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Μαΐου 2019, 21:58:16
Health Daily, 09-05-2019

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ: ΠΤΩΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αύξηση της κατανάλωσης παγκοσμίως.


Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, η μέση κατανάλωση αλκοόλ ανά ενήλικα,
αυξήθηκε παγκοσμίως από 5,9 λίτρα καθαρού αλκοόλ το 1990 σε 6,5 λίτρα το
2017, ενώ προβλέπεται να φθάσει τα 7,6 λίτρα έως το 2030. Ωστόσο, στην Ελλάδα
η κατανάλωση αλκοόλ ακολουθεί πτωτική τάση, παρότι παραμένει αρκετά πάνω
από το μέσο όρο διεθνώς. Ειδικότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 1990 ο μέσος
ενήλικας στην Ελλάδα έπινε 12,3 λίτρα καθαρού αλκοόλ, το 2017 η κατανάλωση
του είχε πέσει σε 10,4 λίτρα (έναντι 6,5 λίτρων παγκοσμίως), ενώ το 2030
προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω σε 8,5 λίτρα (έναντι 7,6 λίτρων παγκοσμίως).
Οι Έλληνες -όπως και στις άλλες χώρες- πίνουν συστηματικά περισσότερο από τις
Ελληνίδες, περίπου τριπλάσια ποσότητα κάθε χρόνο. Το 1990 οι γυναίκες στη χώρα
μας έπιναν κατά μέσο όρο 5,6 λίτρα καθαρού αλκοόλ ετησίως, το 2017 4,6 λίτρα,
ενώ το 2030 θα πίνουν 3,6 λίτρα.
Τίτλος: Ανοιξε στο Δουβλίνο η πρώτη παμπ που δεν σερβίρει αλκοόλ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 16 Μαΐου 2019, 22:23:48
16/05/2019

https://www.protagon.gr/epikairotita/anoikse-sto-douvlino-i-prwti-pab-pou-den-servirei-alkool-44341837658 (https://www.protagon.gr/epikairotita/anoikse-sto-douvlino-i-prwti-pab-pou-den-servirei-alkool-44341837658)
Τίτλος: British people get drunk more often than anyone else, survey finds.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 19 Μαΐου 2019, 23:45:11
17 May 2019

https://edition.cnn.com/2019/05/16/health/global-drug-survey-2019-scli-intl-gbr/index.html?fbclid=IwAR0JfqJajhlOhaGX2RKWfLDA3cdCa8vYT5m8Pzz8kZx977SxnrL-v9d7Boc
Τίτλος: ΗΡΩΕΣ: Συγκλονιστικές μαρτυρίες αλκοολικών ( βίντεο 40 λεπτών ).
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 8 Νοεμβρίου 2019, 12:10:02

https://www.youtube.com/watch?v=t4IVUcYe578&feature=youtu.be&fbclid=IwAR05ztW4hdpMKHkmB3UidxN8URvlWW7wEyUrtOh_12vWdUsATVeTWF3XH0A (https://www.youtube.com/watch?v=t4IVUcYe578&feature=youtu.be&fbclid=IwAR05ztW4hdpMKHkmB3UidxN8URvlWW7wEyUrtOh_12vWdUsATVeTWF3XH0A)
Τίτλος: www.alkoologia.gr
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 11 Νοεμβρίου 2019, 18:07:01


www.alkoologia.gr (http://www.alkoologia.gr)
Τίτλος: Γεωργία Σιδέρη: Από τη δόξα της TV στην κόλαση του αλκοόλ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 14 Νοεμβρίου 2019, 22:17:13
14-11-2019  Πρώτο Θέμα.

https://www.protothema.gr/life-style/article/945715/georgia-sideri-apo-ti-doxa-tis-tv-stin-kolasi-tou-alkool/?fbclid=IwAR1fxee4OXE3NX_46GGJtdVxsqI8DvefYKoBnwJRlelDFPSoTXvy08bRznY (https://www.protothema.gr/life-style/article/945715/georgia-sideri-apo-ti-doxa-tis-tv-stin-kolasi-tou-alkool/?fbclid=IwAR1fxee4OXE3NX_46GGJtdVxsqI8DvefYKoBnwJRlelDFPSoTXvy08bRznY)
Τίτλος: Απ: Αλκοόλ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 22 Δεκεμβρίου 2019, 00:10:36
21/12/2019

Ακόμα και ένα ποτηράκι αλκοόλ την ημέρα, είτε πρόκειται για μπίρα, κρασί ή ουίσκι, είναι ικανό να σας αυξήσει κατά 5% τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Ακόμα και ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα για δέκα συνεχή έτη μπορεί να αυξήσει κατά 5% τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο Cancer.
Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Τόκιο και του Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Δρ. Masayoshi Zaitsu εστίασαν σε δείγμα περισσοτέρων από 120.000 Ιαπώνων και διαπίστωσαν ότι η τακτική κατανάλωση αλκοόλ, αύξανε ουσιαστικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Αντιθέτως τα άτομα που δεν έπιναν ποτέ αλκοόλ στη ζωή τους είχαν ελάχιστες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποια μορφή καρκίνου.

Διαπίστωσαν μάλιστα ότι δύο ποτά την ημέρα για πέντε χρόνια αύξαναν την πιθανότητα καρκίνου όσο και ένα ποτό ημερησίως για μια δεκαετία.

Το ένα ποτό ορίστηκε σε: ένα μεσαίου μεγέθους ποτήρι κρασί (180ml/6oz), 500ml (17oz) μπίρας ή 60ml (2oz) ουίσκι.

Ο συνηθέστερος καρκίνος που σχετίστηκε με την κατανάλωση αλκοόλ ήταν της στοματικής κοιλότητας του λαιμού και του φάρυγγα, καθώς και ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες.

Μάλιστα για κάθε 100 μη πότες που εκδηλώνουν καρκίνου, το ίδιο θα συμβεί σε 105 άτομα που πίνουν μια φορά την ημέρα αλκοόλ.

«Ακόμα και η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα των ερευνητών.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η μελέτη έγινε σε Ιάπωνες και ενδεχομένως τα συμπεράσματα να μην αφορούν την καυκάσια φυλή. Κι αυτό διότι, μελέτες για την κατανάλωση αλκοόλ σε ασιατικούς πληθυσμούς έχουν δείξει ότι το ποτό έχει διαφορετική επίδραση λόγω γενετικών διαφορών στην πέψη του. Περίπου το ένα τρίτο των Κινέζων, Ιαπώνων και Κορεατών κληρονομούν μια γενετική αλλαγή που δυσχεραίνει την πέψη του αλκοόλ με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται συνολικά για την υγεία τους. Πρόκειται για ανεπάρκεια του ενζύμου αλδεϋδη αφυδρογονάση που αυξάνει τον κίνδυνο σχετιζόμενου με το αλκοόλ καρκίνου.

Light to moderate amount of lifetime alcohol consumption and risk of cancer in Japan.
Masayoshi Zaitsu, Takumi Takeuchi, Yasuki Kobayashi, Ichiro Kawachi.
Cancer, 2019; First published: 09 December 2019. DOI:  https://doi.org/10.1002/cncr.32590

https://nucleus.gr/%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b8%ce%ad%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1/%ce%b4%ce%b7%ce%bc%cf%8c%cf%83%ce%b9%ce%b1-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1/14371/?fbclid=IwAR1i59UDUGrzTBTPCIZOIxUYdqC4MMvLRJTcf7-GqQ2KF107GIyB9IzDMBg (https://nucleus.gr/%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b8%ce%ad%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1/%ce%b4%ce%b7%ce%bc%cf%8c%cf%83%ce%b9%ce%b1-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1/14371/?fbclid=IwAR1i59UDUGrzTBTPCIZOIxUYdqC4MMvLRJTcf7-GqQ2KF107GIyB9IzDMBg)                                                                                                                       
Τίτλος: Alcohol Abstinence Linked to Lower Risk for Atrial Fibrillation Recurrence.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 6 Ιανουαρίου 2020, 00:40:22
January 2, 2020

Alcohol Abstinence Linked to Lower Risk for Atrial Fibrillation Recurrence
By Kelly Young

Edited by Richard Saitz, MD, MPH, FACP, DFASAM

Abstaining from alcohol may help prevent recurrent atrial fibrillation, according to a New England Journal of Medicine study.

In Australia, 140 patients with atrial fibrillation who consumed 10 or more standard alcoholic drinks per week were randomized to an abstinence or control (usual drinking) group. Over 6 months, the abstinence group reduced their average alcohol intake from 17 to 2 drinks a week, while the control group reduced theirs from 16 to 13.

Recurrences of atrial fibrillation lasting 30 seconds or more were less common in the abstinence group (53% vs. 73% of control patients). The median percentage of time spent in atrial fibrillation was also lower in the abstinence group (0.5% vs. 1.2%).

While noting some of the trial's limitations, an editorialist writes, "The current study presents a compelling argument for alcohol abstinence as part of the successful management of atrial fibrillation."

https://www.jwatch.org/fw116197/2020/01/02/alcohol-abstinence-linked-lower-risk-atrial-fibrillation?fbclid=IwAR3UOoJsA301TKl_fc-bu0pZabRSrXt2Jxh5L0FU1bcvc6te_wIq3U7r0aM (https://www.jwatch.org/fw116197/2020/01/02/alcohol-abstinence-linked-lower-risk-atrial-fibrillation?fbclid=IwAR3UOoJsA301TKl_fc-bu0pZabRSrXt2Jxh5L0FU1bcvc6te_wIq3U7r0aM)
Τίτλος: Alcohol and the risk of pneumonia: a systematic review and meta-analysis
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 11 Νοεμβρίου 2020, 01:43:17
BMJ Open 2018

Conclusions: The findings suggest that alcohol consumption increases the risk of CAP ( community-acquired pneumonia ). Therefore, strengthening policies to reduce alcohol intake would be likely to reduce the incidence of CAP.

https://bmjopen.bmj.com/content/8/8/e022344 (https://bmjopen.bmj.com/content/8/8/e022344)
Τίτλος: From Cradle to Grave, Alcohol Is Bad for the Brain
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 10 Δεκεμβρίου 2020, 00:20:39
04 Dec 2020
Megan Brooks

There is "compelling" evidence of the harmful effects of alcohol on the brain. The greatest risk occurs during three periods of life that are marked by dynamic brain changes, say researchers from Australia and the United Kingdom.

The three periods are

Gestation (conception to birth), which is characterized by extensive production, migration, and differentiation of neurons, as well as substantial apoptosis;

Later adolescence (age 15 to 19 years), a period marked by synaptic pruning and increased axonal myelination; and

Older adulthood (age 65 and beyond), a period associated with brain atrophy. Changes accelerate after age 65, largely driven by decreases in neuron size and reductions in the number of dendritic spines and synapses.

These changes in neurocircuitry could increase sensitivity to the neurotoxic effects of alcohol, Louise Mewton, PhD, Center for Healthy Brain Aging, University of New South Wales, Sydney, Australia, and colleagues say.

"A life course perspective on brain health supports the formulation of policy and public health interventions to reduce alcohol use and misuse at all ages," they write in an editorial published online December 4 in The BMJ.

Worrisome Trends
Research has shown that globally, about 10% of pregnant women drink alcohol. In European countries, the rates are much higher than the global average.

Heavy drinking during gestation can cause fetal alcohol spectrum disorder, which is associated with widespread reductions in brain volume and cognitive impairment.

Even low or moderate alcohol consumption during pregnancy is significantly associated with poorer psychological and behavioral outcomes in children, the investigators note.

In adolescence, more than 20% of 15- to 19-year-olds in European and other high-income countries report at least occasional binge drinking, which is linked to reduced brain volume, poorer white matter development, and deficits in a range of cognitive functions, they add.

In a recent study of older adults, alcohol use disorders emerged as one of the strongest modifiable risk factors for dementia (particularly early-onset dementia) compared with other established risk factors, such as high blood pressure and smoking.

Alcohol use disorders are relatively rare in older adults, but even moderate drinking during midlife has been linked to "small but significant" brain volume loss, the authors say.

Mewton and colleagues say demographic trends may compound the effect of alcohol use on brain health.

They note that women are now just as likely as men to drink alcohol and suffer alcohol-related problems. Global consumption is forecast to increase further in the next decade.

Although the effects of the COVID-19 pandemic on alcohol intake and related harms remain unclear, alcohol use has increased in the long term after other major public health crises, they add.

Given the data, Mewton and colleagues call for "an integrated approach" to reducing the harms of alcohol intake at all ages.

"Population based interventions such as guidelines on low risk drinking, alcohol pricing policies, and lower drink driving limits need to be accompanied by the development of training and care pathways that consider the human brain at risk throughout life," they conclude.

The authors have disclosed no relevant financial relationships.

BMJ. Published online December 4, 2020. Editorial

https://www.medscape.com/viewarticle/942041?src=soc_fb_share&fbclid=IwAR16MCPKttddA3U0PCKlP3NdzdYHzIqPK4HhmNzbeD0tY3-p9fYJtmpz7mA (https://www.medscape.com/viewarticle/942041?src=soc_fb_share&fbclid=IwAR16MCPKttddA3U0PCKlP3NdzdYHzIqPK4HhmNzbeD0tY3-p9fYJtmpz7mA)
Τίτλος: Πώς η βότκα κατέστρεψε τη Ρωσία
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 11 Ιουλίου 2021, 07:35:04
06/10/2020

https://www.oneman.gr/life/pos-i-votka-katestrepse-ti-rosia/ (https://www.oneman.gr/life/pos-i-votka-katestrepse-ti-rosia/)


Δείτε και σχετικό άρθρο από την wikipedia:

https://en.wikipedia.org/wiki/Alcohol_consumption_in_Russia (https://en.wikipedia.org/wiki/Alcohol_consumption_in_Russia)
Τίτλος: Alcohol May Trigger Neuropathy, Even in Those With Diabetes
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 25 Οκτωβρίου 2021, 07:12:07
20/10/2021

https://www.medscape.com/viewarticle/961225?fbclid=IwAR2I2aEDRwWUYiSS-G13mvpMdoDHR-8HJbeXAMPYsxo4BDVY0EW-o9k76hA (https://www.medscape.com/viewarticle/961225?fbclid=IwAR2I2aEDRwWUYiSS-G13mvpMdoDHR-8HJbeXAMPYsxo4BDVY0EW-o9k76hA)
Τίτλος: Alcoholic Hepatitis Admissions of Young Adults Spike in Pandemic
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 26 Νοεμβρίου 2021, 22:50:05
15 November 2021

https://www.medscape.com/viewarticle/962918?src=soc_fb_211116_mscpedt_news_mdscp_alcoholichepatitis&faf=1#vp_2 (https://www.medscape.com/viewarticle/962918?src=soc_fb_211116_mscpedt_news_mdscp_alcoholichepatitis&faf=1#vp_2)
Τίτλος: Αλκοόλ και Πανδημία covid-19: Από τα πάρτι στον καναπέ
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 29 Δεκεμβρίου 2021, 00:22:22
28/12/2021

Η πανδημία φέρεται να έχει αυξήσει την κατανάλωση αλκοόλ σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Ο αλκοολισμός πάντως είναι ασθένεια και μπορεί να καταπολεμηθεί

Τα πάρτι με ποτά έχουν γίνει πιο σπάνια στην πανδημία, όχι όμως και η κατανάλωση αλκοόλ. Φαίνεται όμως να πίνουν περισσότερο συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Δύο χρόνια χωρίς γιορτή μπύρας στο Μόναχο, λιγότερα πάρτι και σχεδόν καθόλου χριστουγεννιάτικες γιορτές με πολλά άτομα. Αυτή η κατάσταση είχε σαφώς αντίκτυπο στην κατανάλωση αλκοόλ στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Φαλκ Κίφερ, γιατρό για θέματα εθισμού και διευθυντή στο Κεντρικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας στο Μανχάιμ, η μέση κατανάλωση αλκοόλ στη Γερμανία σε σύγκριση με την εποχή πριν από την πανδημία έχει μειωθεί γενικά αλλά έχει αυξηθεί σε ορισμένες συγκεκριμένες ομάδες.

Και συγκεκριμένα σε «άτομα που ήδη έπιναν τακτικά αλκοόλ στο σπίτι απλά για να περάσουν ένα ωραίο βράδυ ή για να ξεπεράσουν τη μοναξιά, την πλήξη ή τις ανησυχίες», λέει. Για τη Γερμανία αυτό σημαίνει ότι «περίπου το 25 % των ενηλίκων που έπιναν πάνω από το μέσο όρο πριν από την πανδημία αύξησαν την κατανάλωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Σύμφωνα με μελέτη του Κεντρικού Ινστιτούτου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Νυρεμβέργης, το 37%  από τους περισσότερους από 2000 ερωτηθέντες ανέφεραν ότι αύξησαν την κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με πριν. Παρόμοια εικόνα προέκυψε και για τη χρήση καπνού.

Μικρή αύξηση στη Γερμανία

Μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής τον Γιάκομπ Μάνταϊ από το Πολυτεχνείο της Δρέσδης ρώτησε 40.000 άτομα σε 21 ευρωπαϊκές χώρες από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2020 σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διαπιστώθηκε ότι μειώθηκε λίγο.

Στη Γερμανία (1.659 ερωτηθέντες, 24 Απριλίου έως 30 Ιουνίου 2020) δεν μειώθηκε όμως κατά μέσο όρο τόσο όσο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Φαίνεται μάλιστα να σημειώθηκε αύξηση της κατανάλωσης στις γυναίκες, τους επαγγελματίες που είχαν οικονομικές δυσκολίες ή ανθρώπους που ούτως ή άλλως έπιναν. Ο Κίφερ βλέπει επίσης ως λόγο για την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ εν μέσω πανδημίας διάφορες ψυχοκοινωνικές πιέσεις, όπως για παράδειγμα τα παιδιά που διαβάζουν στο σπίτι και δεν πάνε σχολείο ή οι σύζυγοι που εργάζονται στο σπίτι, αλλά ακόμη και η πλήξη και η αίσθηση ότι δεν είσαι πλέον χρήσιμος.

Παν μέτρον άριστον

Σύμφωνα με την Κριστίνε Κράιντερ από τη γερμανική υπηρεσία για θέματα εθισμού (DHS) είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς από την αυξημένη κατανάλωση και αυτό διότι «το αλκοόλ έχει την ιδιότητα να είναι εθιστικό».

Η ειδικός στην πρόληψη των εξαρτήσεων παρατηρεί πάντως πως «Ο εθισμός στο αλκοόλ δεν είναι μια αδυναμία χαρακτήρα, αλλά μια ασθένεια». Η οικογένεια και οι φίλοι θα πρέπει να το αναφέρουν αν πιστεύουν πως κάποιος πίνει πάρα πολύ, συμβουλεύει ο Κίφερ. «Δεν θα πρέπει να διατυπωθεί όμως ως μομφή αλλά ως ανησυχία για τον άλλον. Έτσι μπορείς να τον κάνεις να σκεφθεί περισσότερο», λέει.

Σύμφωνα με την Κράιντερ, η κατανάλωση αλκοόλ είναι πάντα επικίνδυνη. «Είναι ένα δηλητήριο που εισχωρεί στα κύτταρα και αυτό είναι επιβλαβές. Παίζει ρόλο σε περίπου 200 ασθένειες. Το περίφημο ποτήρι κόκκινο κρασί είναι ένα παραμύθι» λέει. Αν οι ενήλικες θέλουν πάντως να πιουν, αυτό δεν θα πρέπει να ξεπερνάει για τις γυναίκες τα 12 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα (περίπου 0,3 του λίτρου μπύρα ή 0,15 του λίτρου κρασί). Για τους άνδρες ισχύει το διπλάσιο.

Προϋπόθεση σύμφωνα με το DHS είναι πάντως πως θα υπάρχουν δύο έως τρεις ημέρες χωρίς αλκοόλ την εβδομάδα.
Τώρα βέβαια στις γιορτές ακόμα κι αν πιει κανείς λίγο παραπάνω θα πρέπει και πάλι να μην το παρακάνει.

Σιμόνε Χουμλ (DPA)

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

https://www.in.gr/2021/12/28/health/nutrition/alkool-apo-ta-parti-ston-kanape/ (https://www.in.gr/2021/12/28/health/nutrition/alkool-apo-ta-parti-ston-kanape/)
Τίτλος: Ιταλία – Αλκοολικοί ετών… 12!
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 30 Δεκεμβρίου 2021, 00:17:53
29/12/2021

https://www.in.gr/2021/12/29/b-science/episthmes/italia-alkoolikoi-eton-12/ (https://www.in.gr/2021/12/29/b-science/episthmes/italia-alkoolikoi-eton-12/)
Τίτλος: Study: Even 2 to 3 beers a week may cause brain changes, cognitive decline
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 16 Ιουλίου 2022, 13:49:53
Ακόμη και η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ (όπως π.χ. 2 - 3 μπύρες την εβδομάδα) επηρεάζει αρνητικά το Νευρικό Σύστημα.
Το ασφαλέστερο είναι να μην πίνει κανείς καθόλου.

14-07-2022

Study: Even 2 to 3 beers a week may cause brain changes, cognitive decline

https://www.msn.com/en-us/health/medical/study-even-2-to-3-beers-a-week-may-cause-brain-changes-cognitive-decline/ar-AAZzxCC (https://www.msn.com/en-us/health/medical/study-even-2-to-3-beers-a-week-may-cause-brain-changes-cognitive-decline/ar-AAZzxCC)
Τίτλος: Έχετε μετρήσει πόσα ποτά πίνετε την εβδομάδα;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 10 Νοεμβρίου 2022, 23:30:59
04/11/2022

https://www.capital.gr/health/3655771/exete-metrisei-posa-pota-pinete-tin-ebdomada (https://www.capital.gr/health/3655771/exete-metrisei-posa-pota-pinete-tin-ebdomada)
Τίτλος: Γιατί η γενιά Z σνομπάρει το αλκοόλ;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 2 Ιανουαρίου 2023, 00:33:33
04/12/2022 protagon.gr

Οσοι γεννήθηκαν στην αρχή της νέας χιλιετίας, ενηλικιώθηκαν με ανάμεικτα συναισθήματα για τη χρήση του οινοπνεύματος. Μέχρι την πανδημία, οπότε φαίνεται ότι από εκεί και μετά άρχισαν να το αποφεύγουν συστηματικά, τουλάχιστον στις αγγλοσαξονικές χώρες

Ο πειραματισμός με το αλκοόλ –και τελικά η υπερβολική κατανάλωσή του από πολλούς– θεωρείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια μία «ιεροτελεστία» μετάβασης στην ενηλικίωση, τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο. Από μικρή ηλικία, συχνά πριν από τα 18 που στην Ελλάδα κάποιος ενηλικιώνεται (στην Αμερική αυτό συμβαίνει στα 21 έτη), το ποτό είναι ένας τρόπος διασκέδασης, σύναψης φιλικών και ερωτικών σχέσεων, αλλά και «απόδραση» από την καθημερινότητα και τα προβλήματά της. Πολύ λίγες επαγγελματικές ή κοινωνικές εκδηλώσεις δεν περιλαμβάνουν «ένα ποτάκι». Αλλά η γενιά Ζ, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν περίπου το 2000 δηλαδή, καθώς μπαίνουν στην ενηλικίωση, είτε δεν πίνουν καθόλου είτε πίνουν λιγότερο συχνά και σε μικρότερη ποσότητα από τις παλαιότερες γενιές. Η 22χρονη Λόλα, φοιτήτρια στη Βρετανία, πέρασε από διάφορες «φάσεις». Επινε πολύ και μεθούσε, μετά για λίγες μέρες δεν έπινε καθόλου, μερικές νύχτες έπινε λίγο και μετά, πάλι, «του έδινε και καταλάβαινε». Μέχρι που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού και επέστρεψε στο πατρικό της στο Λονδίνο. Αφού στην καραντίνα δεν μπορούσε να βγει, η Λόλα σταμάτησε να πίνει αλκοόλ. «Μου δόθηκε η ευκαιρία να βγάλω για λίγο από τη ζωή μου τις βαθιά ριζωμένες συνήθειες και να βρω άλλους τρόπους να αντιμετωπίζω το άγχος μου και να χαλαρώνω», είπε στο BBC. Τώρα, η νεαρή απολαμβάνει μια διαφορετική σχέση με το αλκοόλ. Βγαίνει αλλά πίνει λίγο ή καθόλου. «Δεν είμαι κατά του ποτού, απλώς δεν μου αρέσει πια να μεθάω ή να νιώθω άρρωστη το επόμενο πρωί», είπε. «Θέλω να πηγαίνω σπίτι με ασφάλεια και να θυμάμαι τους ανθρώπους που γνώρισα. Το να μένω νηφάλια λειτουργεί πολύ καλά για μένα». Η Λόλα δεν αποτελεί εξαίρεση μεταξύ των φίλων της. «Ολοι πίνουν λιγότερο από την πανδημία και μετά και δεν αισθάνονται άσχημα γι’ αυτό. Ακόμη και οι φίλοι μου που δεν έχουν περιορίσει το ποτό όσο εγώ, πιστεύουν ότι είναι καλύτερα όταν οι άνθρωποι βγαίνουν έξω και δεν μεθούν», εξήγησε. Η μεγαλύτερη πρόσφατη μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τις συμπεριφορές κατανάλωσης αλκοόλ έδειξε το 2019 ότι οι νέοι ηλικίας 16 έως 25 ετών είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να είναι εντελώς εγκρατείς, με το 26% να μην πίνει καθόλου, σε σύγκριση με τη γενιά των 55 έως 74 ετών, της οποίας μόνο το 15% δεν έπινε.

Τι γίνεται στις ΗΠΑ; Στους ενηλίκους στις Ηνωμένες Πολιτείες, η έρευνα έδειξε ότι όσοι βρίσκονται μεταξύ 35 έως 54 ετών είναι πιο πιθανό να πίνουν αλκοόλ (70%), σε σύγκριση με τη γενιά Ζ (60%) και όσους γεννήθηκαν μέχρι το 1965 (52%), ενώ μια μελέτη από το 2020 έδειξε ότι το ποσοστό των αμερικανών φοιτητών που δεν πίνουν καθόλου αυξήθηκε από 20% σε 28% μέσα σε μια δεκαετία. Από αυτούς που πίνουν, η μεγαλύτερη μερίδα των νεαρών Ευρωπαίων (από 18 έως 39 ετών) πίνει μία φορά τον μήνα (27%), ενώ στις ΗΠΑ, η ίδια ηλικιακή ομάδα πίνει μία φορά την εβδομάδα (25%).

Δύο από τους λόγους για τους οποίους οι νέοι έχουν μειώσει την κατανάλωση του αλκοόλ είναι το ότι σκέφτονται περισσότερο από τις παλαιότερες γενιές την υγεία τους και ότι οι συνομήλικοί τους τούς βλέπουν διαφορετικά», αναφέρει το δημοσίευμα του BBC. «Στο παρελθόν, μπορεί να αισθανόσουν “εκτός” αν σε ένα μέρος όπου μπορούσες να φας και να πιεις, εσύ επέλεγες να μην πιεις. Τώρα δεν είναι έτσι, δεν σε κρίνει κάποιος από το αν πίνεις ή όχι», είπε ο Τζον Χολμς, καθηγητής της Πολιτικής για το Αλκοόλ στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Sheffield. Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ από τους νέους, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι αξιοσημείωτη και διαδεδομένη στις περισσότερες πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Κατά τη διάρκεια του lockdown, το 44% των Αυστραλών που ανήκουν τη γενιά Ζ είχε μειώσει πάρα πολύ την κατανάλωση αλκοόλ – υπερδιπλάσιο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη γενιά. «Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ σίγουρα δεν συμβαίνει λόγω της πολιτικής για το αλκοόλ. Ολα αυτά που ήταν συνήθη και επικίνδυνα μειώθηκαν στις νέες γενιές, όπως η χρήση ναρκωτικών, το σεξ χωρίς προφυλάξεις, το κάπνισμα, η εγκληματικότητα και η επικίνδυνη οδήγηση» λέει η Εϊμι Πένι, ερευνήτρια στο Κέντρο Ερευνας Πολιτικής για το Αλκοόλ στο Πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης. Ο Χολμς βλέπει αυτή την εξέλιξη ως πολύ φυσική. «Η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, αλλά ο ηδονισμός και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Οι τάσεις κατανάλωσης έρχονται σε μεγάλα κύματα που ανεβαίνουν και πέφτουν, η κατανάλωση αλκοόλ θα μειωνόταν κάποια στιγμή και ήταν πιθανό ότι οι νεότερες γενιές θα έκαναν αυτή την αλλαγή. »Είναι πολύ ωραίο, σχεδόν συναρπαστικό, να βλέπεις ανθρώπους να πίνουν μη αλκοολούχα ποτά, να μπορούν να συζητούν και να παθιάζονται». Μετά την πανδημία, τα μπαρ και τα εστιατόρια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αλλαγή στις συνήθειες, άλλαξαν και αυτά που προσφέρουν, έτσι ώστε να περιλάβουν στο πελατειακό τους κοινό και άλλες γενιές και ειδικά τη γενιά Ζ. Για παράδειγμα, έχουν βάλει τραπέζια πινγκ-πονγκ ή άλλα παιχνίδια στους χώρους τους. «Ο κόσμος δείχνει ότι θέλει να βγει και να συναναστραφεί κοινωνικά χωρίς να πιει απαραίτητα, έχει βγάλει από τη ζωή του την έκφραση «να βγούμε έξω για ποτό»», είπε και η Εμα Χάτσισον, ιδρύτρια του παγκόσμιου πρακτορείου ποτών Sweet & Chilli –που σίγουρα, κάτι ξέρει περισσότερο, αφού είναι και ιδιοκτήτρια τριών μπαρ στο Λονδίνο, διαβάζουμε στο  BBC.



https://www.protagon.gr/epikairotita/giati-i-genia-z-snobarei-to-alkool-44342588329 (https://www.protagon.gr/epikairotita/giati-i-genia-z-snobarei-to-alkool-44342588329)
Τίτλος: Καταρρίπτεται ο μύθος για το κόκκινο κρασί – Οι επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 24 Ιανουαρίου 2023, 22:58:21
Το ένα ή τα δύο ποτηράκια κρασί που βάζουμε το βράδυ ΔΕΝ κάνουν καλό στην υγεία μας.

https://www.moneyreview.gr/nytimes/100796/katarriptetai-o-mythos-gia-to-kokkino-krasi-oi-epiptoseis-toy-alkool-stin-ygeia/?fbclid=IwAR2oCxbwswcCEJgrr703jKXqX1GV6y7lgRDPh-Rs8kLuRSO3veNZ6q_twm8 (https://www.moneyreview.gr/nytimes/100796/katarriptetai-o-mythos-gia-to-kokkino-krasi-oi-epiptoseis-toy-alkool-stin-ygeia/?fbclid=IwAR2oCxbwswcCEJgrr703jKXqX1GV6y7lgRDPh-Rs8kLuRSO3veNZ6q_twm8)
Τίτλος: Απ: Γιατί η γενιά Z σνομπάρει το αλκοόλ;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 7 Απριλίου 2023, 07:21:18
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
04/12/2022 protagon.gr
https://www.protagon.gr/epikairotita/giati-i-genia-z-snobarei-to-alkool-44342588329 (https://www.protagon.gr/epikairotita/giati-i-genia-z-snobarei-to-alkool-44342588329)

23-03-2023

Ο γιος μου και το κρασί.

https://grapemag.gr/taboo/o-gios-mou-kai-to-krasi/ (https://grapemag.gr/taboo/o-gios-mou-kai-to-krasi/)
Τίτλος: Απ: Αλκοόλ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 5 Φεβρουαρίου 2024, 17:20:54
Οικονομολόγοι είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν στον ΙΟΒΕ, και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι τζίροι.

Το ότι μείωση της τιμής του αλκοόλ στατιστικά αυξάνει την κατανάλωση αλκοόλ στην κοινότητα με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία, ούτε το έχουν διαβάσει ποτέ αλλά ούτε και τους περνάει από το μυαλό...

Γειά σου ρε «έγκυρε» ΙΟΒΕ...

https://www.ertnews.gr/eidiseis/oikonomia/iove-oi-oikonomikes-epidraseis-apo-ti-meiosi-tou-efk-sta-alkoolouxa-pota/
Τίτλος: Dry Dating: H νέα τάση θέλει ραντεβού χωρίς αλκοόλ – Θα το δοκίμαζες;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 5 Μαρτίου 2024, 22:41:39
05-03-2024 in.gr

Τα… νηφάλια ραντεβού μπορεί να κάνουν τις πρώτες συναντήσεις λιγότερο αγχωτικές και πιο διασκεδαστικές, λένε οι ειδικοί. Μάλιστα, όντας νηφάλιος μπορεί να σκεφτείτε πιο καθαρά αν ταιριάζετε με το άτομο που έχετε βγει ραντεβού.

Μια δημοσκόπηση του YouGov τον Ιανουάριο του 2021 διαπίστωσε ότι μεταξύ των ενηλίκων που πίνουν αλκοόλ, το 23% σχεδίαζε να δοκιμάσει έναν μήνα εθελοντικής νηφαλιότητας.

To dry dating μπορεί να σας φανεί περίεργο στην αρχή. Αλλά ένα ραντεβού χωρίς αλκοόλ, που μπορεί να εξελιχθεί σε μια σχέση χωρίς αλκοόλ, δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο.

Γιατί το επιλέγουν;
Η Catherine Gray, συγγραφέας του μπεστ σέλερ The Unnexpected Joy of Being Sober, μπορεί να ρίξει λίγο φως στο γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν όλο και περισσότερο τα αναψυκτικά λάιμ.

«Το αλκοόλ μπερδεύει το πώς νιώθουμε για το ραντεβού μας», λέει. Σε μια κοινωνία όπου το πρώτο ραντεβού συνήθως περιλαμβάνει το ποτό μέχρι το last call ή μέχρι που κάποιος από εσάς είναι αρκετά μεθυσμένος ώστε να προτείνει να συνεχίσετε σε κάποιο σπίτι, το dry dating εμφανίζεται ως συνειδητή επιλογή και ένας τρόπος να ξεπεραστεί η κατάσταση χωρίς την ομιχλώδη σκέψη.

Επιπλέον, το ποτό είναι ακριβό, επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, οι νέοι κόβουν το αλκοόλ για να μειώσουν το κόστος. Σε τελική ανάλυση, τα hangover και τα συνεχή ντελίβερι δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την τσέπη μας.

Το ρολόι χτυπά συνεχώς και στην καπιταλιστική μας κοινωνία. Περνάμε τόσες πολλές ώρες στη δουλειά, που σημαίνει ότι είμαστε ιδιαίτερα πρόθυμοι να μην χάνουμε καθόλου χρόνο σε άστοχα, μεθυσμένα ραντεβού.

Όχι μόνο το hangover σε κάνει ζόμπι και σχεδόν άχρηστο την επόμενη μέρα, αλλά και η προοπτική πολλών μεθυσμένων ραντεβού με κάποιον που στην πραγματικότητα δεν σου αρέσει ενώ είσαι νηφάλιος σου αφαιρεί πολύτιμο χρόνο που θα μπορούσε να αφιερωθεί με κάποιον που δεν τον ενδιαφέρεις και τόσο πολύ.

H νηφαλιότητα βρίσκεται σε ανοδική πορεία παγκοσμίως, με την τελευταία δημοσκόπηση της YouGov να δείχνει ότι το 39 τοις εκατό των ηλικιωμένων Gen Zers στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν πίνουν καθόλου.

Μέχρι πολύ πρόσφατα, το ποτό στα ραντεβού ήταν ο κανόνας. Πίνετε το πρώτο, πίνετετο δεύτερο, και όλα γίνονται λίγο θολά γύρω στο τρίτο. Η γνωριμία με νέους ανθρώπους μπορεί να είναι μια τρομακτική κατάσταση και το αλκοόλ δεν είναι ακριβώς ο τρόπος για να ηρεμήσετε.

https://www.in.gr/2024/03/05/go-fun/erotiki-zoi/dry-dating-h-nea-tasi-thelei-rantevou-xoris-alkool-tha-dokimazes/ (https://www.in.gr/2024/03/05/go-fun/erotiki-zoi/dry-dating-h-nea-tasi-thelei-rantevou-xoris-alkool-tha-dokimazes/)