Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Γενικά => Γενική συζήτηση => Μήνυμα ξεκίνησε από: doctorZn στις 24 Σεπτεμβρίου 2018, 23:56:20

Τίτλος: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: doctorZn στις 24 Σεπτεμβρίου 2018, 23:56:20
Χαιρετώ την ομήγυρη. Σχετικά με την Καρτα Υγείας Αθλητη που χρειαζεται πλεον για καθε αθλουμενο σε ερασιτεχνικα σωματειά γνωριζουμε αν μπορει να την υπογραψει και γενικος ιατρος μετα τον απαραιτητο έλεγχο ή μόνο σε καρδιολογο επιτρεπεται;

Η σχετικη  διατυπωση δεν ειναι απολυτα σαφης:
"Άρθρο 4
Θεώρηση

1. Η Κάρτα Υγείας του Αθλητή θεωρείται από ιατρούς μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Νομαρχιακών, Περιφερειακών ή Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, υγειονομικών στρατιωτικών μονάδων ή από ιατρούς έχοντες οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή με Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και από ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, κατέχοντες την καρδιολογική ειδικότητα.

2. Σε ιατρούς λοιπών ειδικοτήτων παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων, τα οποία θα διοργανώνει το Ε.Κ.Α.Ε., σε θέματα προαγωνιστικού ελέγχου των αθλητών.

3. Για την οργάνωση των μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων το Ε.Κ.Α.Ε. δύναται να συμβληθεί με εθνικούς και διεθνείς ιατρικούς επιστημονικούς φορείς και εταιρείες.

4. Το κόστος των μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων δύναται να καλυφθεί από τίμημα που θα επιβαρύνει τους μετεκπαιδευόμενους ή / και από χορηγίες."

Οσο το χω ψαξει ειχα βρει μια αναφορα οτι θελει μονο καρδιολογο. Με βαση την διατυπωση  του 1. εγω περισσοτερο τεινω οτι η προυποθεση για καρδιολογο αφορα μονο ιδιωτες παντως. Με βαση τα 2-4 βεβαια πιθανοτερο να απαιτει καρδιολογο μονο

Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: doctorZn στις 25 Σεπτεμβρίου 2018, 00:00:33
Μαλλον μονο καρδιολογος με βαση και το παρακατω:
https://virus.com.gr/quot-foties-quot-anavei-i-karta-ygeias-athliti/
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 25 Σεπτεμβρίου 2018, 00:01:31
Είχα στείλει ερώτημα στο ΕΚΑΕ το παρακάτω
Παράθεση
Καλημέρα σας,

Με αφορμή την κοινή υπουργική απόφαση για την κάρτα υγείας αθλητή (με αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΑΟΠΑΑΕΥΔΣ/ΤΑΕΥΕ/386611/15976/1417/152) , θα ήθελα σας
παρακαλώ να μου διευκρινίσετε τα εξής:

Αναγράφεται στην απόφαση ότι η κάρτα υγείας αθλητή, θεωρείται μόνο από καρδιολόγο κρατικής ή ιδιωτικής δομής.

α) Ιατρός άλλης ειδικότητας που θα παρακολουθήσει τα αναφερόμενα μετεκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία θα διοργανώνει το Ε.Κ.Α.Ε., σε θέματα προαγωνιστικού ελέγχου των αθλητών, μπορεί να θεωρεί ισότιμα με τον καρδιολόγο κάρτα υγείας αθλητή; Αν ναι, σε ποια απόφαση τεκμηριώνεται αυτό; Από την παραπάνω υπουργική απόφαση δεν προκύπτει ξεκάθαρα κάτι τέτοιο.

β) Η Κάρτα Υγείας Αθλητή θεωρείται από τον καρδιολόγο μόνο για καρδιολογικά θέματα υγείας που εμπίπτουν στην ειδικότητα της καρδιολογίας και απαιτείται και επιπλέον εξέταση και θεώρηση από άλλη ειδικότητα ιατρού ή ο καρδιολόγος που την θεωρεί, εξετάζει και υπογράφει συνολικά για την υγεία του αθλητή;

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά

Και πήρα απάντηση το παρακάτω:
Παράθεση
Κύριε Κουναλάκη,
σε απάντηση των ερωτημάτων σας ενημερώνουμε για τα εξής:
α) ναι οι ιατροί λοιπών ειδικοτήτων μπορούν να θεωρούν ισότιμα με τον καρδιολόγο την κάρτα υγείας του αθλητή, εφ΄όσον παρακολουθήσουν τα μετεκπαιδευτικά σεμινάρια τα οποία θα οργανώσουμε εμείς. Αυτό τεκμηριώνεται στον τίτλο του άρθρου 4 της ΚΥΑ, ο οποίος ορίζεται "ως θεώρηση" και στο πλαίσιο αυτού του άρθρου και τίτλου στην παρ.2 αναφέρεται η παροχή της δυνατότητας θεώρησης σε ιατρούς λοιπών ειδικοτήτων .
β) η φιλοσοφία της κοινής Υπουργικής απόφασης η οποία εμπεριέχεται στην εισήγηση που έστειλε το ΕΚΑΕ στο Υπουργείο Αθλητισμού για τον συγκεκριμένο λόγο, επικεντρώνεται στο Ηλεκτροκαρδιογράφημα με σκοπό την πρόληψη του Αιφνίδιου Θανάτου.
Ως εκ τούτου και οι 3 εξετάσεις οι οποίες απαιτούνται για την συμπλήρωση της κάρτας Υγείας του Αθλητή επικεντρώνονται στον ίδιο σκοπό και μπορεί να διενεργηθούν από καρδιολόγους ή από ιατρούς λοιπών ειδικοτήτων στους οποίους θα επισημανθούν συγκεκριμένα σημεία ανάγνωσης του Ηλεκτροκαρδιογραφήματος καθώς και ο τύπος της συμπλήρωσης του ατομικού και οικογενειακού ιατρικού ιστορικού και της κλινικής εξέτασης.

Με εκτίμηση
Αλέξανδρος  Καποδίστριας
Διεύθυντής ΕΚΑΕ
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: doctorZn στις 25 Σεπτεμβρίου 2018, 00:16:05
Ευχαριστω για την αμεση απαντηση. Αφου θελουν μονο καρδιολογος να κανει την θεωρηση θα επρεπε να απαιτουν την πρωτη φορα εστω να γινεται και Triplex. Βεβαια το κοστος ειδικα σε μερη χωρις καρδιολογο δημοσιου θα ξεφευγε...


Καπου διαβασα οτι η καρτα υγειας υποτιθεται βγαινει δωρεαν χωρις επιβαρυνση σωματειου/αθλουμενου...

Η πραγματικοτητα φυσικα ειναι οτι συνηθως η θεωρηση θα γινεται απο ιδιωτη καρδιολογο.. Απο κοστος εχω μαθει 10 ευρω/ αθλητη σε ομαδα της Αθηνας. Εδω στο χωριο 15/αθλητη...
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 25 Σεπτεμβρίου 2018, 07:23:04
Παράθεση
Καπου διαβασα οτι η καρτα υγειας υποτιθεται βγαινει δωρεαν χωρις επιβαρυνση σωματειου/αθλουμενου...
Εννοούν δωρεάν την έκδοση του εντύπου! Κοινώς το χαρτί!
Η θεώρηση κοστίζει! Αμ πως!
Τίτλος: Η ΕΠΣ Ηρακλείου για την θέσπιση της κάρτας υγείας αθλητή.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 8 Οκτωβρίου 2018, 22:59:15
08/10/2018

Η ΕΠΣ Ηρακλείου με ανακοίνωσή της - που υπογράφει ο Νίκος Τζώρτζογλου - αναφέρθηκε στην θέσπιση της κάρτας υγείας αθλητή και με επισήμανση προς το Υπουργείο Υγείας και το Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Η σχετική ανακοίνωση:
 
ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. ΞΑΝΘΟ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ κ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
Ε.Π.Ο.
ΕΝΩΣΕΙΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
 
Με έγγραφο που παρέλαβαν στις 4 Οκτωβρίου οι Ποδοσφαιρικές Ενώσεις όλης της χώρας, ανάμεσά τους και η ΕΠΣ Ηρακλείου, ενημερωθήκαμε επίσημα για την θέσπιση της κάρτας υγείας αθλητή για όλες τις Ομοσπονδίες, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας και του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.
 
Μια απόφαση που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ασφαλώς απαραίτητη, διασφαλίζοντας σε συνέχεια των υπαρχουσών καταστάσεων υγείας, την συμμετοχή των αθλητών στους αγώνες και τις προπονήσεις.
 
Ωστόσο, η εφαρμογή της κάρτας υγείας αθλητή από τις 9 Οκτωβρίου 2018, δηλαδή με περιθώριο μόλις πέντε ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης στις Ενώσεις και στα σωματεία, θεωρούμε ότι μπορεί να φέρει αντίστροφα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.
 
Δυστυχώς ένα τόσο σοβαρό ζήτημα αντιμετωπίζεται με προχειρότητα και βιασύνη. Αλήθεια, θα μπορούσαν 10.000 περίπου αθλητές που βρίσκονται στη δύναμη των ποδοσφαιρικών σωματείων και ακαδημιών της ΕΠΣ Ηρακλείου να εκδώσουν κάρτα υγείας μέσα σε λίγες ώρες; Ακόμα και αν όλα τα νοσοκομεία και οι γιατροί του Ηρακλείου λειτουργούσαν αυτές τις μέρες μόνο για την κάρτα υγείας αθλητή και πάλι δεν θα επαρκούσε ούτε για το 1/10 των αθλητών!
 
Και παράλληλα ερωτούμε, μήπως χρειάζονται κάρτα υγείας και εκείνοι που έθεσαν ως προθεσμία εφαρμογής λίγες μόνο ημέρες για εκατοντάδες χιλιάδες αθλητές σε όλη την Ελλάδα; Ας είμαστε σοβαροί!
 
Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου ενημερώνει ότι είναι πρακτικά αδύνατη η εφαρμογή της κάρτας υγείας αθλητή από τις 9 Οκτωβρίου. Ζητούμε την κατανόηση, την ευαισθησία και πάνω απ’ όλα την σοβαρότητα σ’ αυτό το ζήτημα και να δοθεί η παράταση ενός εύλογου χρονικού διαστήματος για την έκδοσή της από τους αθλητές.
 
ΝΙΚΟΣ ΤΖΩΡΤΖΟΓΛΟΥ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΣΗ

http://www.gazzetta.gr/football/ellada/article/1278926/i-eps-irakleioy-gia-tin-thespisi-tis-kartas-ygeias-athliti (http://www.gazzetta.gr/football/ellada/article/1278926/i-eps-irakleioy-gia-tin-thespisi-tis-kartas-ygeias-athliti)
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 11 Οκτωβρίου 2018, 00:37:08
- ΦΕΚ 94/Α/29 Ιουνίου 2017
Από την ψήφιση του παρόντος μέσα σε διάστημα ενός (1) έτους, οι Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες οφείλουν να τροποποιήσουν τα Δελτία Αθλητικής Ιδιότητας, να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των αθλητικών σωματείων της δύναμής τους και την έκδοση των καρτών υγείας των αθλητών τους

- ΦΕΚ 3254/Β/8 Αυγούστου 2018
1. Μέσα σε διάστημα ενός (1) μήνα από την έναρξη ισχύος της παρούσας, οι Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες οφείλουν να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των αθλητικών σωματείων της δύναμης τους και την έκδοση των Καρτών Υγείας των αθλητών τους.
2. Η ισχύς της απόφασης αυτής άρχεται από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

- ΦΕΚ 3967/Β/12 Σεπτεμβρίου 2018
Παρατείνουμε την προθεσμία που ορίζεται στη παράγραφο 1 του άρθρου 5 της κοινής υπουργικής απόφασης αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΑΟΠΑΑΕΥΔΣ/
ΤΑΕΥΕ/386611/15976/1417/152/03-08-2018 (Β΄ 3254/08-08-2018) έως 08-10-2018.

Σήμερα (10/10/2018) ο υφυπουργός αθλητισμού ανακοίνωσε την παράταση μέχρι 31-12-2018

Όταν υπάρχει προγραμματισμός!

Παρεμπιπτόντως, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία πως θα αποδεικνύεται η υγεία των αθλητών;
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 17 Νοεμβρίου 2018, 22:35:47
Επισυνάπτω κομμάτι από το πιστοποιητικό που χορηγήθηκε σε γενικό γιατρό στην πρώτη ημερίδα πιστοποίησης μη καρδιολόγων που έγινε σήμερα (17/11/18).
Παρατηρήστε το μακρινάρι στο τέλος. Πόση γραφειοκρατία πια για να περιγράψεις κάτι;
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Denominator στις 18 Νοεμβρίου 2018, 02:04:56
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Επισυνάπτω κομμάτι από το πιστοποιητικό που χορηγήθηκε σε γενικό γιατρό στην πρώτη ημερίδα πιστοποίησης μη καρδιολόγων που έγινε σήμερα (17/11/18).
Παρατηρήστε το μακρινάρι στο τέλος. Πόση γραφειοκρατία πια για να περιγράψεις κάτι;
Χα...
Έχεις δίκιο, Διαμαντή. Από γραφειοκρατία σκίζουμε και όσο πάμε γινόμαστε και πιο επαγγελματίες, από ότι φαίνεται.
Πάντως και εγώ που παρακολούθησα το σεμινάριο έχω να πω ότι ήταν άκρως εμπεριστατωμένο και με ομιλητές ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου, με μια κουβέντα πολύ-πολύ χρήσιμο για όσους θα ήθελαν να ασχοληθούν με το θέμα (κάτι που να πω την αλήθεια ότι δεν περίμενα, τουλάχιστον στο βαθμό που το συνάντησα).
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 18 Νοεμβρίου 2018, 09:12:46
Που ήσουν κρυμμένος;
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: fanisgp στις 18 Νοεμβρίου 2018, 13:02:32
Αξίζει όντως να παρακολουθήσουν όλοι το σεμινάριο. Το βιβλίο που πήραμε μόνο,αξίζει 150 λίρες όπως με διάθεση χιούμορ ανέφερε ο ομιλητής απ το Saint Georges
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: giota στις 18 Νοεμβρίου 2018, 19:27:20
Καλησπέρα σε όλους!
Συγχαρητήρια στους συνάδελφους που παρακολούθησαν το σεμινάριο και άνοιξαν το δρόμο και στους υπολοίπους.
Θα ήθελα να ρωτήσω από πού ακριβώς διαβάσετε και πως θα βρω το βιβλίο?
                                                                         
                                                                        Ευχαριστώ!
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: fanisgp στις 18 Νοεμβρίου 2018, 21:04:27
Το βιβλίο στο δίνουν στο σεμινάριο με την εγγραφή.Από πού να διαβάσουμε ένα ολοήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο ήταν. 
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Denominator στις 21 Νοεμβρίου 2018, 20:41:58
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το βιβλίο στο δίνουν στο σεμινάριο με την εγγραφή.Από πού να διαβάσουμε ένα ολοήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο ήταν. 
Μπορείτε να δείτε τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες στο jama (έχουν ελεύθερη πρόσβαση): http://www.onlinejacc.org/content/69/8/1057 
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 28 Νοεμβρίου 2018, 10:30:17
Όποιος θέλει πληροφορίες για το επόμενο course μπορεί να τηλεφωνήσει στο 210 - 68 41 555

ekaeoaka at gmail.com
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 30 Δεκεμβρίου 2018, 13:28:11
Ήμουν στις 29/12/2018 στην ημερίδα που διοργανώθηκε στο Ωνάσειο Νοσοκομείο από το ΕΚΑΕ και την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ώστε να πιστοποιηθούμε ως μη Καρδιολόγοι για να έχουμε πλέον το δικαίωμα να υπογράφουμε την κάρτα υγείας αθλητή. Η ημερίδα στο πόστερ που είχαν στο ισόγειο είχε τον τίτλο “Πρακτική εκτίμηση ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Το Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) στους νεαρούς αθλητές”.  Αυτός είναι και ένας πολύ πιο ακριβής τίτλος για το περιεχόμενο της ημερίδας σε σχέση με το φιλόδοξο “Προαγωνιστικός Έλεγχος Αθλητών” που γράφει το πιστοποιητικό παρακολούθησης του σεμιναρίου. Το αντικείμενο της ημερίδας (το ΗΚΓ δηλαδή) το γνωρίζανε, φαντάζομαι, καλά οι ομιλητές. Είναι επίσης στα θετικά της ημερίδας ότι δεν την σπονσάρανε φαρμακευτικές εταιρείες. Αυτό όμως που, ξέφυγε κάποια στιγμή από έναν ομιλητή, που όμως είναι ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ σημαντικό, είναι ότι μόνο στην Ελλάδα και δύο άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ακόμη, είναι υποχρεωτικό να περάσεις από Ιατρό και από ΗΚΓ για να μπορείς να αθληθείς ερασιτεχνικά. Στην Σουηδία π.χ. δεν είναι υποχρεωτικό για ερασιτέχνες αθλητές ούτε να περάσουν από Ιατρό ούτε φυσικά να κάνουν ΗΚΓ.

Όλα αυτά μήπως και γλυτώσουμε κάποιον από τους 150 αιφνίδιους θανάτους σε νέα άτομα από συγγενή καρδιολογικά νοσήματα, που συμβαίνουν στην Ελλάδα/έτος. Που δεν είναι και τόσο σίγουρο δηλαδή ότι θα τους γλυτώσουμε κιόλας (ακόμη και αν κάνουμε σε όλους όσους αθλούνται ΗΚΓ κάθε χρόνο, πράγμα που το ξέρουμε ότι στην πράξη αποκλείεται να γίνει, ακόμη και αν ερμηνεύσουμε σωστά όλα τα Καρδιογραφήματά τους πράγμα που δεν μου φάνηκε καθόλου εύκολο, και ακόμη και αν χρειαστεί να σταματήσουν εντελώς την άθληση), ενώ ταυτόχρονα είναι σίγουρο ότι θα τους αγχώσουμε και αυτούς και τις οικογένειές τους, μέχρι εκεί που δεν πάει.

Χαράς ευαγγέλια πάντως για τους ιδιώτες Καρδιολόγους και εμάς που πιστοποιηθήκαμε ...

Να γνωρίζουμε ωστόσο ότι αν παλεύαμε για να εφαρμοστεί, επιτέλους, αυστηρά ο αντικαπνιστικός νόμος το κέρδος σε ανθρώπινες ζωές θα ήταν πολλαπλάσιο και σίγουρο. Αλλά θα μου πεις ίσως να μην ήταν αυτός ο σκοπός της ημερίδας...

(Υστερόγραφο: Κανόνας νούμερο 1 για επίδοξους εκπαιδευτές: Ποτέ δεν μιλούμε 3 ώρες non stop χωρίς να κάνουμε διάλειμμα).
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 2 Ιανουαρίου 2019, 00:08:49
Εγώ πάντως, τώρα που έχει γίνει υποχρεωτικό στην Ελλάδα (σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.) να κάνεις ηλεκτροκαρδιογράφημα σε όλους πριν υπογράψεις την κάρτα Υγείας αθλητή, και βλέποντας πόσο δύσκολο είναι να το ερμηνεύσεις με σιγουριά, έχω προβληματιστεί πολύ για το αν πρέπει να αναλάβω να σφραγίζω τέτοιες κάρτες, αν και θα χάσω λεφτά αφού είμαι ιδιώτης.

Όποιοι το κάνουνε, ακόμη και αν είναι Καρδιολόγοι, τους συνιστώ να έχουν μια πολύ καλή ασφάλεια Αστικής Ευθύνης. Βλέπετε το ΗΚΓ είναι κάτι γραπτό και ως γνωστόν «Verba volant, scripta manent». Επίσης η νεκροτομή μπορεί μεν να μη δείξει τίποτε εάν επρόκειτο για μία αμιγώς ηλεκτροφυσιολογική διαταραχή αλλά όμως δείχνει ευρήματα εάν επρόκειτο για μία Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια. Στα μάτια του Δικαστή (αλλά και των συγγενών) άλλο είναι να γίνει κάποιο λάθος και να χάσει την ζωή του ένας 80άρης και άλλο ένας 30άρης. Για τον 30άρη μιλούμε για αποζημιώσεις που ανέρχονται στα 400.000 €. Αλλά και κανένα λάθος να μην γίνει, αρκεί να δει κανείς το επίπεδο των δικαστικών αποφάσεων στην Ελλάδα, σε Ιατρικά ζητήματα τουλάχιστον, (λέγε με π.χ. Ακουμιανάκη), για να καταλάβει ότι μπορεί να μπλέξει κανείς πολύ άσχημα ακόμη και χωρίς να έχει κάνει κανένα απολύτως λάθος. Ακόμη και αν αθωωθείς υπολόγισε 20.000 € (ίσως και παραπάνω) για έξοδα Δικηγόρων τα οποία δεν θα στα πληρώσει κανένας. Δεν συζητούμε για την ψυχική οδύνη. Επίσης στο Δικαστήριο ο εμπειρογνώμονας Καρδιολόγος, που σίγουρα θα φωνάξουν, ίσως να καλύψει έναν άλλο Καρδιολόγο, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα είναι το ίδιο επιεικής με τον Γενικό Ιατρό ή τον Παθολόγο... Εννοείται ότι όσοι είναι Κρατικοί Ιατροί και υπογράφουν, παίρνουν απλά και μόνο ρίσκα, χωρίς να έχουν να κερδίσουν απολύτως τίποτε.
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Denominator στις 2 Ιανουαρίου 2019, 00:20:59
Σμφωνώ Αργύρη με τους προβληματισμούς σου. Παρόλα αυτά, και στην προ ΚΥΑ (Κάρτα Υγείας Αθλητή), έκανα ΗΚΓ (όπως και πολλοί από μας) πριν υπογράψω δελτία. Τώρα τουλάχιστον έχω και ένα μπούσουλα που λέει ότι αυτό το περνάς και το άλλο όχι, το στέλνεις σε καρδιολόγο. Και φυσικά άλλο το λάθος και άλλο η αμέλεια, όπως το να υπογράφεις χωρίς να κάνεις καν ΗΚΓ ή και χωρίς να δεις καν τους αθλητές.
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 2 Ιανουαρίου 2019, 00:46:00
Εγώ δεν έκανα μέχρι τώρα ΗΚΓ διότι στην χώρα που σπούδασα Ιατρική, την Σουηδία, οι ερασιτέχνες αθλητές δεν χρειάζεται να περνάν από Ιατρό και φυσικά ούτε και να κάνουν ΗΚΓ εκτός και αν έχουν κάποιο συγγενή που πέθανε από καρδιά πριν τα 50 ή κάποια συμπτώματα.

Και επειδή έχοντας εργαστεί αρκετά χρόνια ως Ιατρός και στην Σουηδία και στην Ελλάδα, γνωρίζω ότι η Σουηδία σε θέμα Κοινωνικής θεώρησης της Ιατρικής είναι σαφώς πιο μπροστά από εμάς τους Έλληνες. Έτσι ακολουθούσα στο βαθμό που μπορούσα τον Σουηδικό τρόπο σκέψης.

Δεν είναι όμως μόνο οι Σουηδοί. Και στην Ελλάδα ο Καρδιολόγος Χρήστος Ντέλλος ο οποίος εργάζεται 30 χρόνια τώρα με προαθλητικούς ελέγχους και ο οποίος είναι Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος-Υπεύθυνος Παιδοκαρδιολογικού και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων στο Τζάνειο Νοσοκομείο έγραψε στις 31-12-2012 σε σχετική συζήτηση στην ομάδα "Υγεία και πολιτική της υγείας" στο facebook (δημοσιεύω την απάντησή του μετά από άδειά του):

"Η πικρή αλήθεια από τις μεγάλες μελέτες, αλλά και την προσωπική μου εμπειρία, είναι πως οι μαζικοί προληπτικοί καρδιολογικοί έλεγχοι δεν σώζουν ζωές. Αντίθετα δημιουργούν τεράστιο αριθμό ιατρογενών νόσων κυρίως με τα ψευδώς θετικά υπερηχοκαρδιογραφήματα!"
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Denominator στις 2 Ιανουαρίου 2019, 00:53:58
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
"Η πικρή αλήθεια από τις μεγάλες μελέτες, αλλά και την προσωπική μου εμπειρία, είναι πως οι μαζικοί προληπτικοί καρδιολογικοί έλεγχοι δεν σώζουν ζωές. Αντίθετα δημιουργούν τεράστιο αριθμό ιατρογενών νόσων κυρίως με τα ψευδώς θετικά υπερηχοκαρδιογραφήματα!"
Αυτό είναι ένα από τα σημεία που τονίστηκε στο σεμινάριο: ότι ο (ακριβός) echo καρδιάς δεν μπορεί να συνεισφέρει στην πρόληψη όσο ένα (φθηνό) ΗΚΓ και για το λόγο αυτό ο μαζικός έλεγχος σκοπός είναι να περάσει σταδιακά στην ΠΦΥ.
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 2 Ιανουαρίου 2019, 01:00:28
Κακά τα ψέμματα Βασίλη:

Όσοι Γενικοί Ιατροί και Παθολόγοι τολμήσουν να αναλάβουν να υπογράφουν την κάρτα του αθλητή θα στέλνουν τελικά πολλούς αθλητές σε Καρδιολόγο, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Μην κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάκτυλο μας. Ο μέσος Έλληνας Καρδιολόγος στον οποίο θα πάει ο ερασιτέχνης αθλητής, δεν θα μείνει στο ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Θα κάνει και υπερηχογράφημα (παρόλο που δεν το ζητούν οι Ελληνικές κατευθυντήριες οδηγίες) και θα πάρει και 50 ευρώ, γιατί έχει να πληρώσει leasing για τον υπερηχογράφο...

Και θα πει στον υποψήφιο ερασιτέχνη αθλητή να έρθει και τον επόμενο χρόνο, και τον επόμενο... και κάθε φορά να ακουμπά από ένα 50αρικο.

Αυτό και μόνο είναι ένας σίγουρος τρόπος για να ελαττώσεις σημαντικά τον αριθμό των νέων που θέλουν να αθληθούν. Και έτσι εκεί που πας να σώσεις μια χούφτα ανθρώπων από αιφνίδιο θάνατο θα βρεθούμε να χάνουμε πολλαπλάσιο αριθμό κάθε χρόνο από καθιστική ζωή και της συνέπειες της (κιλά, αλλά και στροφή σε άλλου είδους "σπορ", π.χ. αλκοόλ, κάπνισμα κτλ).
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Denominator στις 2 Ιανουαρίου 2019, 01:11:12
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Κακά τα ψέμματα Βασίλη:

Όσοι Γενικοί Ιατροί και Παθολόγοι τολμήσουν να αναλάβουν να υπογράφουν την κάρτα του αθλητή θα στέλνουν τελικά πολλούς αθλητές σε Καρδιολόγο, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Μην κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάκτυλο μας. Ο μέσος όμως  Έλληνας Καρδιολόγος στον οποίο θα πάει ο ερασιτέχνης αθλητής, δεν θα μείνει στο ΗΚΓ. Θα κάνει και υπερηχογράφημα (παρόλο που δεν το ζητούν οι Ελληνικές κατευθυντήριες οδηγίες) και θα πάρει και 50 ευρώ, γιατί έχει να πληρώσει leasing για τον υπερηχογράφο...

Και θα πει στον υποψήφιο ερασιτέχνη αθλητή να έρθει και τον επόμενο χρόνο, και τον επόμενο... και κάθε φορά να ακουμπά από ένα 50αρικο.

Αυτό και μόνο είναι ένας σίγουρος τρόπος για να ελαττώσεις σημαντικά τον αριθμό των νέων που θέλουν να αθληθούν. Και έτσι εκεί που πας να σώσεις μια χούφτα ανθρώπων από αιφνίδιο θάνατο θα βρεθούμε να χάνουμε πολλαπλάσιο αριθμό κάθε χρόνο από καθιστική ζωή και της συνέπειες της (κιλά, αλλά και στροφή σε άλλου είδους "σπορ", π.χ. αλκοόλ, κάπνισμα κτλ).
Ακριβώς αντίθετα από το σκοπό του σεμιναρίου...
Θα μπορούσαν βέβαια οι πιστοποιημένοι να ελέγχονται για το πόσες παραπομπές κάνουν αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα.
Κατά τα άλλα, φυσικά και έτσι είναι όπως τα περιγράφεις.
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 2 Ιανουαρίου 2019, 02:59:32
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εγώ πάντως, τώρα που έχει γίνει υποχρεωτικό στην Ελλάδα (σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.) να κάνεις ηλεκτροκαρδιογράφημα σε όλους πριν υπογράψεις την κάρτα Υγείας αθλητή, και βλέποντας πόσο δύσκολο είναι να το ερμηνεύσεις με σιγουριά, έχω προβληματιστεί πολύ για το αν πρέπει να αναλάβω να σφραγίζω τέτοιες κάρτες, αν και θα χάσω λεφτά αφού είμαι ιδιώτης.

Όποιοι το κάνουνε, ακόμη και αν είναι Καρδιολόγοι, τους συνιστώ να έχουν μια πολύ καλή ασφάλεια Αστικής Ευθύνης. Βλέπετε το ΗΚΓ είναι κάτι γραπτό και ως γνωστόν «Verba volant, scripta manent». Στα μάτια του Δικαστή (αλλά και των συγγενών) άλλο είναι να γίνει κάποιο λάθος και να χάσει την ζωή του ένας 80άρης και άλλο ένας 30άρης. Για τον 30άρη μιλούμε για αποζημιώσεις που ανέρχονται στα 400.000 €. Αλλά και κανένα λάθος να μην γίνει, αρκεί να δει κανείς το επίπεδο των δικαστικών αποφάσεων στην Ελλάδα, σε Ιατρικά ζητήματα τουλάχιστον, (λέγε με π.χ. Ακουμιανάκη), για να καταλάβει ότι μπορεί να μπλέξει κανείς πολύ άσχημα ακόμη και χωρίς να έχει κάνει κανένα απολύτως λάθος. Ακόμη και αν αθωωθείς υπολόγισε 20.000 € για έξοδα Δικηγόρων τα οποία δεν θα στα πληρώσει κανένας εκτός και αν έχεις και Ασφάλεια Νομικής Προστασίας. Δεν συζητούμε για την ψυχική οδύνη. Επίσης στο Δικαστήριο ο εμπειρογνώμονας Καρδιολόγος, που σίγουρα να φωνάξουν, ίσως να καλύψει έναν άλλο Καρδιολόγο, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα είναι το ίδιο επιεικής με τον Γενικό Ιατρό ή τον Παθολόγο... Εννοείται ότι όσοι είναι Κρατικοί Ιατροί και υπογράφουν, παίρνουν απλά και μόνο ρίσκα, χωρίς να έχουν να κερδίσουν απολύτως τίποτε.
+1
Συμφωνώ απόλυτα με τον ΑΑ. Πολύ ώριμη τοποθέτηση. Προσωπικά θυμάμαι σαν αγροτικό σε άγονο να μου ζητούν μαζικά απ΄το σχολείο γιατί η προηγούμενη, αφρόνως κατ΄εμέ, το έκανε. Ε, έκανα ένα ΗΚΓ και στην παραμικρή υποψία (τώρα πόσο σωστά διαβάζει το ΗΚΓ αγροτικός λίγων μηνών...)τους έστελνα σε καρδιολόγο, ό,τι και αν σχολίαζε αυτός, δεν έδινα δεκάρα, αν συνέβαινε η στραβή και με έσερναν στα δικαστήρια, ο ίδιος θα έλεγε "ανειδίκευτος γιατρός, δεν τον παρέπεμψε" κτλ.

Γενικότερα, απ΄την στιγμή που το κλίμα είναι εχθρικό, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την ανάγκη κάποιων ΓΙ για σύγκρουση και επιβεβαίωση.
Βλέπουμε πως αντιμετωπίζει την ΓΙ το κράτος, την μανία των ασθενών για ειδικό (εντός και εκτός εισαγωγικών), παρεπέμψτε. Απ την ασφάλεια του πληκτρολογίου όλα είναι εύκολα, αν όμως σε τρέξουν νομικά η ταλαιπωρία είναι αφάνταστη. Άπαξ και ξεκινήσει μια διαδικασία πρέπει να οδηγήσει κάπου, κι αυτό διαρκεί χρόνια με αναβολές κτλ. Προφανώς δεν έχετε αντιμετωπίσει την ελληνική Δικαιοσύνη πολλοί και σκέφτεστε ελαφρά τη καρδία "και τι θα μου κάνουν, θα αθωωθώ κτλ", αλλα ειλικρινά εύχομαι να μην μπλέξετε. Και να έχετε εμπειρογνώμονα Καρδιολόγο, ποιανού την θέση θα πάρει αυτός...
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 2 Ιανουαρίου 2019, 09:07:53
Να τονίσουμε επίσης ότι η "Κάρτα Υγείας Αθλητή" η οποία επί της ουσίας θα κοστίζει 50 €/έτος, θα αυξήσει και τις ταξικές διαφορές στο θέμα της άθλησης, και κατά συνέπεια, θα αυξήσει τις ταξικές διαφορές και στην Υγεία του πληθυσμού συνολικά:

Υπάρχουν πολλές οικογένειες που ζουν με 600 €/μήνα. Υπάρχει περίπτωση μια τέτοια οικογένεια να δίνει 50 €/έτος για εξέταση σε Καρδιολόγο ΚΑΘΕ χρόνο, για ΚΑΘΕ παιδί;

Ξεχάστε το.

Θα πληρώνουν οι οικογένειες (αν το κάνουν και αυτές) που έχουν λεφτά, και αυτουνών τα παιδιά θα αθλούνται συστηματικά και θα καλυτερεύουν έτσι ακόμη περισσότερο την Υγεία τους.
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 2 Ιανουαρίου 2019, 18:12:33
Και κάποιοι οικονομικοί υπολογισμοί μου οι οποίοι είναι μεν στο περίπου αλλά δεν νομίζω να ξεφεύγουν πολύ από την πραγματικότητα:

Η Ελλάδα είναι γύρω στα 11 εκατομμύρια άνθρωποι. Από αυτούς πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο αυτοί που είναι από 15 έως 30 ετών.

Εάν οι μισοί από αυτό το 1 εκατομμύριο θέλουν να αθληθούν ερασιτεχνικά και πρέπει να βγάλουν Κάρτα Υγείας Αθλητή, που όπως περιέγραψα παραπάνω θα κοστίζει περίπου 50 €/έτος

τότε μιλούμε για ένα ποσό 500.000 άτομα x 50 € = 25 εκατομμύρια ευρώ / έτος τα οποία θα φεύγουν από ένα φτωχό τμήμα του Ελληνικού Πληθυσμού που στην πλειοψηφία του είναι εκτός αγοράς εργασίας ή άνεργοι, για να μοιράζονται ΚΑΘΕ χρόνο σε περίπου 3.000 ιδιώτες Καρδιολόγους, για κάτι που στην ουσία δεν έχει αντίκρισμα στην Δημόσια Υγεία, ίσα ίσα την βλάπτει κιόλας γιατί δημιουργεί ένα τεράστιο αριθμό Ιατρογενών Νόσων.

Σαν μέτρο σύγκρισης, να πούμε ότι για όλους τους ιδιώτες συμβεβλημένους Ιατρούς του ΕΟΠΥΥ (όλων των ειδικοτήτων συνολικά) ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει λιγότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ / έτος.
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: iceman στις 2 Ιανουαρίου 2019, 19:02:51
σε ποδοσφαιρικη ακαδημια των νοτιων προαστιων Αθηνας παντως ειχε γινει συνεννοηση με καρδιολογο και οριστηκε μιασυγκεκριμενη  μερα (Σαββατο) που πηγε στο προπονητικο κεντρο και χορηγουσε τα αντιστοιχα χαρτια σε παιδια-αθλητες με αντιτιμο 10 ευρω.
εφοσον εβρισκε κατι επιληψιμο τα παρεπεμπε για υπερηχο στο ιατρειο του (δεν ξερω με τι τιμη εκει)
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 2 Ιανουαρίου 2019, 19:21:04
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
σε ποδοσφαιρικη ακαδημια των νοτιων προαστιων Αθηνας παντως ειχε γινει συνεννοηση με καρδιολογο και οριστηκε μιασυγκεκριμενη  μερα (Σαββατο) που πηγε στο προπονητικο κεντρο και χορηγουσε τα αντιστοιχα χαρτια σε παιδια-αθλητες με αντιτιμο 10 ευρω.
εφοσον εβρισκε κατι επιληψιμο τα παρεπεμπε για υπερηχο στο ιατρειο του (δεν ξερω με τι τιμη εκει)

Τώρα όμως άλλαξε ο Νόμος. Τώρα πρέπει υποχρεωτικά να κάνεις και ηλεκτροκαρδιογράφημα.

( δείτε το άρθρο 3: https://www.e-nomothesia.gr/kat-athlitismos/koine-upourgike-apophase-386611-15976-1417-152-2018.html (https://www.e-nomothesia.gr/kat-athlitismos/koine-upourgike-apophase-386611-15976-1417-152-2018.html) )
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: iceman στις 2 Ιανουαρίου 2019, 21:00:59
μα με το νεο νομο εγινε αυτο. υποθετω ειχε κουβαλησει μαζι του τον ηλεκτροκαρδιογραφο.
δεν ημουν παρων εκεινη τη μερα γιατι προτιμησα να παω σε γνωστο μου.
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 2 Ιανουαρίου 2019, 21:52:33
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
μα με το νεο νομο εγινε αυτο. υποθετω ειχε κουβαλησει μαζι του τον ηλεκτροκαρδιογραφο.
δεν ημουν παρων εκεινη τη μερα γιατι προτιμησα να παω σε γνωστο μου.

Αν παίρνει για ιστορικό, φυσική εξέταση και ΗΚΓ μόνο 10 ευρώ, υποσκάπτει απλούστατα την αξιοπιστία του.
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 4 Ιανουαρίου 2019, 07:03:09
Και κάτι για τους εμφυτεύσιμους υποδόριους απινιδωτές (implantable defibrillators), που πολλοί νομίζουν ότι είναι πανάκεια:

1ον) Οι εμφυτεύσιμοι υποδόριοι απινιδωτές δεν είναι άμοιροι παρενεργειών. Μπορεί να ακόμη και να πεθάνει κανείς από τον ίδιο τον απινιδωτή!

2ον) Οι εμφυτεύσιμοι υποδόριοι απινιδωτές δεν είναι δωρεάν. Κοστίζουν 20.000 - 30.000 € και χρειάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και συντήρηση. Και ναι μεν τους καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ εάν πληρεί ο ασθενής κάποια κριτήρια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι περίπου ένα 30% του πληθυσμού στην Ελλάδα είναι ανασφάλιστοι.
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 5 Ιανουαρίου 2019, 00:15:35
Μόνο σε μένα φαίνεται τελικά ότι σε αυτή την χώρα η Πολιτική Υγείας χαράσσεται από συντεχνίες.... lobbies όπου κάθε ειδικότητα εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα αντί να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός που να ακολουθεί βασικούς κανόνες κοινής λογικής;
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Ιανουαρίου 2019, 16:52:30
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
- ΦΕΚ 94/Α/29 Ιουνίου 2017
Από την ψήφιση του παρόντος μέσα σε διάστημα ενός (1) έτους, οι Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες οφείλουν να τροποποιήσουν τα Δελτία Αθλητικής Ιδιότητας, να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των αθλητικών σωματείων της δύναμής τους και την έκδοση των καρτών υγείας των αθλητών τους

- ΦΕΚ 3254/Β/8 Αυγούστου 2018
1. Μέσα σε διάστημα ενός (1) μήνα από την έναρξη ισχύος της παρούσας, οι Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες οφείλουν να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των αθλητικών σωματείων της δύναμης τους και την έκδοση των Καρτών Υγείας των αθλητών τους.
2. Η ισχύς της απόφασης αυτής άρχεται από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

- ΦΕΚ 3967/Β/12 Σεπτεμβρίου 2018
Παρατείνουμε την προθεσμία που ορίζεται στη παράγραφο 1 του άρθρου 5 της κοινής υπουργικής απόφασης αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΑΟΠΑΑΕΥΔΣ/
ΤΑΕΥΕ/386611/15976/1417/152/03-08-2018 (Β΄ 3254/08-08-2018) έως 08-10-2018.

Σήμερα (10/10/2018) ο υφυπουργός αθλητισμού ανακοίνωσε την παράταση μέχρι 31-12-2018

Όταν υπάρχει προγραμματισμός!

Παρεμπιπτόντως, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία πως θα αποδεικνύεται η υγεία των αθλητών;

Παράταση έως 31/07/2019 για την Κάρτα Υγείας

Με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Υγείας και του υφυπουργού Αθλητισμού που αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, παρατείνεται η προθεσμία για την εφαρμογή του μέτρου της Κάρτας Υγείας έως τις 31 Ιουλίου του 2019.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ: Τροποποιούμε την αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΑΟΠΑ-ΑΕΥΔΣ/ΤΑΕΥΕ/386611/15976/1417/152/03-08-2018 (ΦΕΚ 3254/Β’/08-08-2018) κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Υγείας και του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει ως εξής: Παρατείνεται η προθεσμία που ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 5 της κοινής υπουργικής απόφασης αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΑΟΠΑΑΕΥΔΣ/ΤΑΕΥΕ/ 386611/15976/1417/152/03-08-2018 (ΦΕΚ 3254/Β’/08-08-2018) έως 31-07-2019.
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 11 Ιανουαρίου 2019, 00:56:50
Ας δοθεί τουλάχιστον από το Κράτος η δυνατότητα της αυτοεξαίρεσης:

Δίνεις στον ενήλικα χρήστη του Κολυμβητηρίου ή του Γυμναστηρίου (ή στον κηδεμόνα του ανήλικου χρήστη) ένα χαρτί να υπογράψει όπου λέει πως η χρήση π.χ. του Κολυμβητηρίου ή του Γυμναστηρίου κτλ μπορεί να συνεπάγεται μια πάρα πολύ μικρή πιθανότητα θανάτου. (ακόμη καλύτερα είναι αν βάλουμε και νούμερο π.χ. 150 άτομα στα 11 εκατομμύρια).

Όποιος θέλει υπογράφει και αθλείται, όποιος δεν θέλει επιλέγει να πάει σε Ιατρό για Πιστοποιητικό.
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: pzogr στις 12 Φεβρουαρίου 2019, 23:34:11
Για το σχολικό αθλητισμό ισχύουν οι περιορισμοί του ΦΕΚ, δηλαδή εξέταση από καρδιολόγο ή πιστοποιημένο ιατρό;
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 13 Φεβρουαρίου 2019, 09:41:52
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Για το σχολικό αθλητισμό ισχύουν οι περιορισμοί του ΦΕΚ, δηλαδή εξέταση από καρδιολόγο ή πιστοποιημένο ιατρό;
Όχι, το ΑΔΥΜ και η μαθητική αθλητική ταυτότητα υπογράφονται από όλους.
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: schumifer στις 15 Φεβρουαρίου 2019, 17:31:05
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν παίρνει για ιστορικό, φυσική εξέταση και ΗΚΓ μόνο 10 ευρώ, υποσκάπτει απλούστατα την αξιοπιστία του.

Δε νομίζω ότι είναι αναγκαίο αυτό.
Μπορώ να σκεφτώ πολύ ευγενείς προθέσεις τύπου να βοηθήσει ένα σύλλογο με κατά κόρον μέλη με κακή οικονομική κατάσταση.
Ή να το βλέπει πολύ επιχειρηματικά, στους 10 θα τσιμπήσω 1 πχ. 10χ10 + 1χ κάμποσα. Δεν είναι κακό πρωινό μεροκάματο.
Και δεν το θεωρώ άσχημο πλάνο, εξηγούμαι : κλινική εξέταση σε παιδί που πάει να παίξει ποδόσφαιρο, ΗΚΓ και ιστορικό καρδιαγγειακό. Στο 80% και άνω μιλάμε για ζήτημα 5 λεπτών, συν η ταλαιπωρία του ΗΚΓ άλλα 3-5 λεπτά. Με την εκτίμηση τις περισσότερες φορές του ΗΚΓ να παίρνει για ένα καρδιολόγο δευτερόλεπτα.

Αν ήμουν καρδιολόγος και είχα την οικονομική ευχέρεια και την άνεση χρόνου, μπορεί να το έκανα ως κίνηση καλής θέλησης, ίσως και τσάμπα. Υποψιάζομαι ότι οι ανταγωνιστές θα με έθαβαν αλλά ίσως επειδή είμαι μακριά να το βλέπω από άλλη οπτική γωνία
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Ιουλίου 2019, 10:16:19
The prevention and management of sudden cardiac arrest in athletes
Yehia Fanous and Paul Dorian
CMAJ July 15, 2019 191 (28) E787-E791; DOI: https://doi.org/10.1503/cmaj.190166
.......
advises against the routine use of electrocardiography as a screening tool
.................

( Να τα διαβάζουν αυτά οι Γιατράρες που νομοθέτησαν στην Ελλάδα την Κάρτα Υγείας Αθλητή ).

http://www.cmaj.ca/content/191/28/E787?fbclid=IwAR39n3d9UOS8mT6C3bP6x9zBM-dzjz9VPYKAQndGhgi0jXZPxJjY8ZZQjKE (http://www.cmaj.ca/content/191/28/E787?fbclid=IwAR39n3d9UOS8mT6C3bP6x9zBM-dzjz9VPYKAQndGhgi0jXZPxJjY8ZZQjKE)

(https://scontent.fskg3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/66810436_669110983606273_2108946538540564480_n.jpg?_nc_cat=103&_nc_oc=AQncUAU90HBzB3cfoRTIhRJJgDF1rOTfk-dkV12VGG2wXGcznjDvTS_swSIdzmokl_lHSmwKyFzfVVQ9DlLDDFoj&_nc_ht=scontent.fskg3-1.fna&oh=0a38329dce41e15d2c7f0d49b33ca668&oe=5DEEA60D)
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 4 Μαΐου 2020, 18:00:22
04/05/2020

Το δημοσίευμα προσθέτει: «Όμως επειδή σε κάθε περίπτωση ο κάθε ενήλικας έχει και την ευθύνη των πράξεών του το βασικό ερώτημα που θα χρειαστεί να γίνει έρευνα σε βάθος, είναι το ποιος γιατρός εξέτασε και έδωσε την άδεια στον Μάνο Καζαντζόγλου να αγωνιστεί, υπογράφοντας και την σχετική κάρτα υγείας! Τις αμέσως επόμενες ημέρες και παρά το ιατρικό απόρρητο όπως πληροφορηθήκαμε (3-4 ημέρες), θα δοθούν και επίσημα τα ιατροδικαστικά ευρήματα. Εκεί ακριβώς θα δοθούν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα γύρω από τον αιφνίδιο θάνατο του 26χρονου».

Το δημοσίευμα θέτει μια σειρά από ερωτήματα: «Έπαιζε ποδόσφαιρο ο Μάνος εν γνώσει του και ενώ είχε πρόβλημα; Οι κάρτες υγείας πότε σφραγίστηκαν; Ποιος  γιατρός έκανε εάν έκανε την εξέταση και πως υπεγράφη; Τις κάρτες υγείας που οφείλουν να έχουν οι ομάδες και να τις καταθέτουν μαζί με τα δελτία συνοδεύονται από καρδιογράφημα;». Η ιστοσελίδα pamebala υπενθυμίζει ότι η κάρτα υγείας είναι νόμος του κράτους και δηλώνει ότι με την έρευνά της «θα προσπαθήσει να ρίξει άπλετος φως, για να αποδοθεί είτε δικαιοσύνη  και να φανεί αν υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί, είτε να  σβήσουμε κάθε “λεκέ” και να διαπιστώσουμε πως η όλη διαδικασία έγινε  με κάθε νομιμότητα και διαφάνεια».

Το δημοσίευμα του pamebala καταλήγει: «Σε κάθε εξέταση ο γιατρός θα πρέπει προτού βάλει την υπογραφή του και την σφραγίδα του να είναι βέβαιος πως ο αθλητής  έδωσε αναλυτικές λεπτομέρειες  για πιθανό ιατρικό ιστορικό της οικογενείας του, εάν  έγινε κάποιος κλινικός έλεγχος επί τούτου, και εάν έγινε ηλεκτροκαρδιογράφημα! Ο χαμός του Μάνου Καζατνζόγλου  (…) είναι η αιτία και η αφορμή να ξεσκεπάσουμε μια για πάντα μια βιομηχανία όπου οι ομάδες για να γλυτώσουν χρήμα και χρόνο, βρίσκουν έναν γιατρό «εγκληματία» και σφραγίζουν μαζικά χωρίς εξετάσεις σκορπώντας τον θάνατο! (…) Για να δούμε από εδώ και πέρα πόσοι θα τολμήσετε με 50 ευρώ να σφραγίζετε 30 δελτία».

https://www.proininews.gr/ereyna-gia-ton-thanato-toy-manoy-kazantzogloy-kai-ton-giatro-poy-sfragise-tin-karta-ygeias-toy/?fbclid=IwAR1zPVpMnJZd1dlUQAU0U5oPKtyF_ZkNhHGemoYQMzJjUYvKVr0D0kPfMXk (https://www.proininews.gr/ereyna-gia-ton-thanato-toy-manoy-kazantzogloy-kai-ton-giatro-poy-sfragise-tin-karta-ygeias-toy/?fbclid=IwAR1zPVpMnJZd1dlUQAU0U5oPKtyF_ZkNhHGemoYQMzJjUYvKVr0D0kPfMXk)
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 4 Μαΐου 2021, 08:37:06
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ούτε καν στην έντονα εμπορευματοποιημένη Υγεία των ΗΠΑ δεν συνιστούν εξέταση από Καρδιολόγο. Ούτε και για Ηλεκτροκαρδιογράφημα βλέπω να μιλούν ως γενικό screening.

AAFP (American Family Physician), May 1, 2021

The Preparticipation Physical Evaluation

https://www.aafp.org/afp/2021/0501/p539.html?cmpid=dc7fa8f4-ebd2-4332-ab97-d144886df240&utm_campaign=afp&utm_div=pub&utm_mission=ce&utm_prod=afpj&utm_soc=facebook&utm_prof=american%20family%20physician&fbclid=IwAR20GZJguBC6t08VZGnW8FyffOLA8p_Z2KygRz5TIwSilmiQL5BM-7Tr_Uo (https://www.aafp.org/afp/2021/0501/p539.html?cmpid=dc7fa8f4-ebd2-4332-ab97-d144886df240&utm_campaign=afp&utm_div=pub&utm_mission=ce&utm_prod=afpj&utm_soc=facebook&utm_prof=american%20family%20physician&fbclid=IwAR20GZJguBC6t08VZGnW8FyffOLA8p_Z2KygRz5TIwSilmiQL5BM-7Tr_Uo)

Δείτε ακόμη μια Αμερικάνικη πηγή ( Το Πανεπιστήμιο του Connecticut ) για το ίδιο θέμα, όπου καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα:

PRE-PARTICIPATION EXAMINATIONS

https://ksi.uconn.edu/prevention/pre-participation-examinations/# (https://ksi.uconn.edu/prevention/pre-participation-examinations/#)
Τίτλος: Εγχειρίδιο για την ερμηνεία του ΗΚΓ των Αθλητών
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 17 Ιανουαρίου 2023, 07:17:59


https://icardiacnet.gr/to-ite-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%84%cf%85%ce%bf-%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%bb%ce%bf-2/?fbclid=IwAR0uykpycC2xeoBCVCEXwhRWQHHLFvTSKcsNV3H87PRum8IaC_U2_Mm2cRc (https://icardiacnet.gr/to-ite-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%84%cf%85%ce%bf-%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%bb%ce%bf-2/?fbclid=IwAR0uykpycC2xeoBCVCEXwhRWQHHLFvTSKcsNV3H87PRum8IaC_U2_Mm2cRc)
Τίτλος: Απ: Kαρτα Υγειας Αθλητη- Καρδιολογος
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 16 Μαΐου 2023, 10:52:29
Ένας σίγουρος τρόπος για να μειωθούν αυτοί που αθλούνται, με ότι αυτό συνεπάγεται...


Καμπανάκι από τον Άρειο Πάγο για τους αιφνίδιους θανάτους αθλουμένων: Τα κριτήρια για την έρευνα από τους αρμόδιους Εισαγγελείς

https://www.dikastiko.gr/eidhsh/kampanaki-apo-ton-areio-pago-gia-toys-aifnidioys-thanatoys-athloymenon-ta-kritiria-gia-tin-ereyna-apo-toys-armodioys-eisaggeleis/?fbclid=IwAR2UfqhkhOPBuiLmG0O-1Wkf2mw3rJ1DzOExdVnBIJrXsU-9POocDBxhOPQ

Δείτε κάποιες σκέψεις μου εδώ:

https://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,8566.msg72416.html#msg72416 (https://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,8566.msg72416.html#msg72416)