Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων => Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 11 Αυγούστου 2015, 15:39:31

Τίτλος: Κόψτε δαπάνες αντί να αυξάνετε φόρους.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 11 Αυγούστου 2015, 15:39:31
09/08/2015. Καθημερινή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΠΟΥΝΙΔΗΣ*, ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ**




Μ​​ια επιλογή η οποία θα μπορούσε να απαλλάξει τους πολίτες από την καταιγίδα των φόρων που φέρνει η συμφωνία με τους θεσμούς, θα ήταν να γίνει μείωση των κρατικών εξόδων κατά 3% επί του ΑΕΠ μέσω της μείωσης της κρατικής σπατάλης και κυρίως της κομματικής κρατικής σπατάλης.

Τα έξοδα του κράτους μας το 2014 ήταν 49,30% επί του ΑΕΠ, υψηλότερα από της Γερμανίας (44,09%) και ακόμα υψηλότερα από της Ισπανίας (43,79%). Τα δε έξοδα των ΗΠΑ είναι μόνο 25% επί του ΑΕΠ.

Μπορεί άραγε το δικό μας κράτος να έχει περισσότερες δαπάνες από το πλούσιο γερμανικό κράτος και διπλάσια έξοδα από τις πάμπλουτες ΗΠΑ;

Λογικά η χώρα μας θα έπρεπε να είχε πολύ μικρότερα έξοδα από το γερμανικό και το ισπανικό κράτος. Δυστυχώς, έχουμε καταφέρει και έχουμε πλησιάσει και ξεπεράσει τους Ευρωπαίους μόνο στα έξοδα και όχι στην παραγωγή πλούτου. Για να καλύπτουμε αυτά τα υπερβάλλοντα έξοδα των τελευταίων 40 ετών φτάσαμε στην υπερχρέωση του κράτους στα 320 δισ.

Σε αυτό το υψηλό ποσοστό δαπανών οφείλεται και η υπερφορολόγηση των πολιτών. Δεν μπορούν οι πολίτες μας να πληρώνουν περισσότερα από ό,τι πληρώνουν οι Γερμανοί και οι Ισπανοί. Οι επερχόμενοι φόροι σημαίνουν ότι ο κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον περισσότερα από 1.000-1.500 ευρώ φόρους ετησίως, κυρίως μέσω της μετάταξης των αγαθών στο ΦΠΑ 23%. Οι θεσμοί, ξέροντας ότι δεν μπορούν να εισπραχθούν τόσοι φόροι, προτείνουν παραπάνω φόρους ώστε να εισπραχθούν τουλάχιστον τα 8 δισ. Τα 8 δισ. φόροι κατανεμημένα το 2015 και 2016 αντιστοιχούν σε 4 δισ. ετησίως ή αλλιώς 3% επί του ΑΕΠ.

Ομως, εάν η πρόταση της κυβέρνησης ήταν να μειωθεί η κρατική σπατάλη κατά 3%, δηλαδή τα έξοδα από 49,30% να υποχωρήσουν στο 46,30% του ΑΕΠ, δεν θα χρειαζόταν να ψηφιστεί καμία αύξηση της φορολογίας. Το 49,30% των εξόδων της χώρας μας επί του ΑΕΠ αντιστοιχούν σε 88,37 δισ. για το 2014 (με ΑΕΠ 179,08 δισ.). Τα 88,3 δισ. μπορούν να μειωθούν κατά 4 δισ. ώστε να μη χρειαστεί οι πολίτες να πληρώσουν τα παραπάνω 8 δισ. το 2015-2016.

Η πτώση των κρατικών δαπανών μπορεί να προέλθει χωρίς να μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, που ανέρχονται περίπου στα 40 δισ. από τα 88,37. Από τα υπόλοιπα 48,37 δισ. σίγουρα μπορούν να βρεθούν 4 δισ. σπατάλες.

Μόνο με τη μείωση των δαπανών του κράτους μπορούν να περιοριστούν οι φόροι προς τους πολίτες ώστε να μπορέσουν να ανακουφιστούν. Με τη μείωση των δαπανών κατά 3% δεν θα χρειάζονταν ατέρμονες διαπραγματεύσεις για περισσότερα δανεικά και θα είχαμε έτσι αποφύγει όλη την καταστροφή του τελευταίου εξαμήνου. Ετσι μόνο δεν θα έχουμε ανάγκη νέα δάνεια για τα οποία διαπραγματευόμαστε τους τελευταίους πέντε μήνες.

Το δημοψήφισμα δεν έδινε την επιλογή στον πολίτη να ψηφίσει υπέρ της μείωσης της σπατάλης του κράτους κατά 3%, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερφορολόγησή του.

Αντιθέτως, οι πολίτες παγιδεύτηκαν να ζητήσουν οι ίδιοι την υπερφορολόγησή τους κατά 8 δισ., χωρίς να έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν μείωση των εξόδων του κράτους. Το ερώτημα στο δημοψήφισμα θα έπρεπε να ήταν: μείωση των κρατικών δαπανών κατά 3% ή περαιτέρω φορολόγηση κατά 8 δισ.;


* Ο κ. Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης είναι ακαδημαϊκός, Distinguished Research Professor, Audencia Nantes School of Management .
** Ο κ. Γιώργος Ατσαλάκης είναι επίκουρος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης.


http://www.kathimerini.gr/826601/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/apoyh-koyte-dapanes-anti-na-ay3anete-foroys
Τίτλος: Απ: Κόψτε δαπάνες αντί να αυξάνετε φόρους.
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 12 Αυγούστου 2015, 13:40:57
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
..... Ομως, εάν η πρόταση της κυβέρνησης ήταν να μειωθεί η κρατική σπατάλη κατά 3%, δηλαδή τα έξοδα από 49,30% να υποχωρήσουν στο 46,30% του ΑΕΠ, δεν θα χρειαζόταν να ψηφιστεί καμία αύξηση της φορολογίας. Το 49,30% των εξόδων της χώρας μας επί του ΑΕΠ αντιστοιχούν σε 88,37 δισ. για το 2014 (με ΑΕΠ 179,08 δισ.). Τα 88,3 δισ. μπορούν να μειωθούν κατά 4 δισ. ώστε να μη χρειαστεί οι πολίτες να πληρώσουν τα παραπάνω 8 δισ. το 2015-2016.

Η πτώση των κρατικών δαπανών μπορεί να προέλθει χωρίς να μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, που ανέρχονται περίπου στα 40 δισ. από τα 88,37. Από τα υπόλοιπα 48,37 δισ. σίγουρα μπορούν να βρεθούν 4 δισ. σπατάλες.

Μόνο με τη μείωση των δαπανών του κράτους μπορούν να περιοριστούν οι φόροι προς τους πολίτες ώστε να μπορέσουν να ανακουφιστούν. Με τη μείωση των δαπανών κατά 3% ....
   Με 4 δισμύρια μείωση δαπανών στα 88,3 δις δαπάνες είναι 4.5% μείωση (και όχι 3%). Και αν βγάλουμε έξω  ???μισθούς-συντάξεις (γιατί να βγάλουμε έξω κάποιες συντάξεις; ) και αφήσουμε τα 48,37 δις δαπανών τότε η μείωση σε αυτά (κατά 4 δις) είναι 8.3% (και βέβαια όχι 3% που υπολογίζει στο ΑΕΠ).
   Νομίζω ότι το 8.3% είναι αρκετή μείωση. Μήπως να κόψεις απο την Υγεία; Απο την Παιδεία; Οι φίλτατοι αρθρογράφοι στατιστικολόγοι πετάνε νούμερα αλλά δεν αναφέρουν λύσεις. Φυσικά και υπάρχουν (πιθανότατα) σπατάλες αλλά θα ήθελα κάτι πιο στοχευμένο και όχι γενικότητες...
   Και ξαναλέω, μερικές συντάξεις βγάζουν μάτι. Θα μου πεις, μπορούν να τις αλλάξουν;
Τίτλος: Απ: Κόψτε δαπάνες αντί να αυξάνετε φόρους.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 12 Αυγούστου 2015, 14:48:26
Οι ΔΕΗτζήδες πόσα παίρνουν σήμερα ; Γιατί κάπου άκουσα ότι, μετά τις μειώσεις, εξακολουθούν τα 1700άρια. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν συντάξεις πάνω από 2 χιλιάρικα !
Λιγότερες μεν σαν ποσοστό, αλλά ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

Αυτή η συμπεριφορά των κυβερνώντων δεν πρέπει να ξαφνιάζει. Τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι.
Τους έλεγαν οι Τροϊκανοί για μείωση του ελλείματος με κατάργηση δημοσίων οργανισμών και οι δικοί μας αντιπρότειναν οριζόντιες περικοπές για να μην υπάρξουν απολύσεις και δυσαρεστήσουν τα πελατάκια.
Φυσικά τα πελατάκια δυσαρεστήθηκαν απ΄τις περικοπές anyway και κατέφυγαν στον επόμενο δημαγωγό που πλειοδότησε σε παροχολογία, αλλά δεν πειράζει.

Είπαμε, για όλα φταίνε οι κακοί ξένοι, η Μέρκελ, ο Σόϊμπλε κτλ. που εποφθαλμιούν τα πετρέλαια και τις θάλασσές μας...

Υ.Γ
Κλασσικό παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία.
Απ΄ότι γράφεται ΔΕΝ ήταν προαπαιτούμενο, αλλά το ζήτησαν οι δικοί μας.
Τίτλος: Απ: Κόψτε δαπάνες αντί να αυξάνετε φόρους.
Αποστολή από: thepap στις 12 Αυγούστου 2015, 16:32:26
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Κλασσικό παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία.
Απ΄ότι γράφεται ΔΕΝ ήταν προαπαιτούμενο, αλλά το ζήτησαν οι δικοί μας.

 Έχω την εντύπωση ότι οι δανειστές έιχαν ζητήσει το Φ.Π.Α. στο 23% για τα Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό υπέρ των Ιδιωτικών σχολείων.

Δείτε εδώ


http://www.cretalive.gr/people/view/sugcharhthria-k.-upourge/263641 (http://www.cretalive.gr/people/view/sugcharhthria-k.-upourge/263641)

 Αντιγράφω απο την επιστολή


 Θα πρέπει να επισημάνω επίσης ότι τα ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ έχουν δημιουργήσει και Κέντρα Ξένων Γλωσσών μέσα στα Εκπαιδευτήριά τους εισπράττοντας επι πλέον δίδακτρα στα οποία λόγω της δικής σας απόφασης δεν αποδίδεται ΦΠΑ.