Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

ΠΦΥ -Εκπαίδευση => Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: EzeΤΡΟΛ στις 24 Οκτωβρίου 2010, 10:47:52

Τίτλος: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 24 Οκτωβρίου 2010, 10:47:52
24/10/10

Δικλίδα ασφαλείας τα θεραπευτικά πρωτόκολλα (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_24/10/2010_419979) (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)

Η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων είναι ένα από τα μέτρα στα οποία προσβλέπει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα ουσιαστικά αποτελούν ένα είδος «πλαισίου» που περιγράφει το σύνολο των ενεργειών στις οποίες προχωρεί ένας γιατρός -ανάλογα με τη νόσο- προκειμένου να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει την ασθένεια. Στο πλαίσιο αυτό θέτουν «επιστημονικούς» περιορισμούς στο είδος της θεραπείας που θα ακολουθηθεί και στη δοσολογία των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τους γιατρούς και κοινή πρακτική σε όλες τις υγειονομικά προηγμένες χώρες.

Ηδη έως το τέλος Οκτωβρίου ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων θα έχει έτοιμα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τα ρευματικά νοσήματα και τη φλεβική θρόμβωση, ενώ θα ακολουθήσουν και για άλλες ασθένειες που «απορροφούν» μεγάλο μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης, όπως οι ογκολογικές παθήσεις, οι αιματολογικές, λοιμώξεις κ.ά. Στο ίδιο πλαίσιο έχει συσταθεί ειδική Ογκολογική Επιτροπή στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις επιστημονικές εταιρείες που έχουν ως αντικείμενο τις ογκολογικές παθήσεις. Η επιτροπή αυτή, μεταξύ άλλων, επεξεργάζεται και θεραπευτικά πρωτόκολλα για όλες τις μορφές καρκίνου και τα οποία θα κατατεθούν στο υπουργείο Υγείας προς περαιτέρω αξιοποίηση τόσο για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όσο και για τα ασφαλιστικά Ταμεία. Σημειώνεται ότι με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αναμένεται να «μπει φρένο» στην άσκοπη φαρμακευτική δαπάνη ειδικά σε ό,τι αφορά «πρωτότυπα» φάρμακα τα οποία δεν μπορούν να αντικατασταθούν με αντίγραφα (γενόσημα) και άρα φθηνότερα σκευάσματα.
Τίτλος: Στις Ελληνικές καλένδες τα πρωτόκολλα
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 7 Ιουνίου 2011, 14:57:26
Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και η ειλικρίνεια (http://www.iatronet.gr/endoscope.asp)
iatronet

'Σε αντιστοίχιση του κόστους με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στοχεύουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και όχι στην περιστολή του κόστους', επισήμανε ο καθηγητής Καρδιολογίας Π. Βάρδας στο σημερινό φαρμακευτικό συνέδριο.

Για να προσθέσει πως 'θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν υπάρχει ανάλογη καλλιέργεια στους γιατρούς για να ανταπεξέλθουν'…

Και να συνεχίσει λέγοντας 'Έχουμε μάθει σ΄ αυτή τη χώρα να μην είμαστε ειλικρινείς'…

Μετά απ΄ αυτό, νομίζω πως μπορούμε να περιμένουμε αρκετά για τα πρωτόκολλα…
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 31 Ιουλίου 2011, 10:45:46
Τα πρωτόκολλα θεραπείας διχάζουν τους ειδικούς (ΤΟ ΒΗΜΑ)

Αντιπαράθεση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας

Τα πρωτόκολλα θεραπείας διχάζουν τους ειδικούς. "Στον αέρα" βρίσκονται οι κατευθυντήριες οδηγίες νια την αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων οι οποίες εκπονήθηκαν από ομάδες ειδικών επιστημόνων έπειτα από πρόσκληση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Πρόκειται νια οδηγίες οι οποίες ήδη εφαρμόζονται στις ΗΠΑ, οτη Βρετανία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και καλύπτουν μεγάλο φάσμα των ιατρικών πρακτικών, από τη διάγνωση μιας πάθησης ως τη θεραπεία της, τη μετεγχειρητική αντιμετώπιση και την αποκατάσταση του ασθενούς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συγκεκριμένες οδηγίες θα αποτελέσουν εργαλείο για τους γιατρούς όχι μόνο για την αντιμετώπιση παθήσεων αλλά και νια την έγκαιρη και σωστή διάγνωσή τους. Παρά ταύτα, η συζήτηση για το θέμα των κατευθυντήριων οδηγιών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων «πάγωσε» προ ημερών καθώς υπήρξαν διαφωνίες κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Η ένταση που προκλήθηκε από μερίδα μελών, πρωτοστατούντος του χειρουργού, διευθυντή ΕΣΥ, κ. Β. Λαοπόδη (μετέχει ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος), ήταν τέτοια ώστε ο αντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ κ. Ι.Δατσέρης και ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Ι.Τούντας αποχώρησαν από τη συνεδρίαση. 

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει ξανά το ΚΕΣΥ στο τέλος Αυγούστου. Και αυτό τη στιγμή πουτα θεραπευτικά πρωτόκολλα, αν εφαρμοστούν σωστά, μπορούν να επιφέρουν εξοικονόμηση 70 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, έχουν ολοκληρωθεί από τον ΕΟΦ από τον περασμένο Φεβρουάριο και εξετάστηκαν ενδελεχώς από τις αντίστοιχες επιστημονικές ιατρικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τον κ. Δατοέρη, «κάθε σύγχρονο σύστημα υγείας οφείλει να τα εφαρμόζει και κάθε υπεύθυνος γιατρός οφείλει να προσαρμόζεται. Το πρωτεύον για την ελληνική πραγματικότητα είναι να προστατεύσουμε τους έλληνες ασθενείς από κακές ιατρικές πρακτικές" τονίζει. Από την πλευρά του, ο κ. Λαοπόδης θεωρεί αφενός ότι δεν είναι αρμόδιος ο ΕΟΦ να εκπονεί πρωτόκολλα αλλά οι επιστημονικές ιατρικές εταιρείες. Αφετέρου εκτιμά ότι, όταν οι κατευθυντήριες γραμμές παίρνουν τη μορφή ντιρεκτίβας, χάνεται και το τελευταίο «όπλο» των γιατρών αν βρεθούν υπόλογοι στο δικαστήριο. «Τη θεραπεία δεν την αποφασίζει ο υπουργός ούτε ο Θεός ο ίδιος. Την αποφασίζει μόνο γιατρός» δηλώνει o κ. Λαοπόδης.
«Αν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα είναι σωστά διαμορφωμένα, δεν υπάρχει κίνδυνος για τους γιατρούς» απαντά ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας κ. Κ. Τσιόφης - συμμετείχε στην επιτροπή εκπόνησης πρωτοκόλλων νια καρδιαγγειακές παθήσεις. «Σε όλες τις χώρες δίνουν τη γενική κατεύθυνση στον μέσο γιατρό προκειμένου να χειρίζεται περιστατικά. Πρέπει όμως να είναι έτσι διαμορφωμένα ούτως ώστε να συμβαδίζουν με την τρέχουσα επιστημονική γνώση, τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει μια χώρα ιδιαίτερα σε δύσκολη οικονομική συγκυρία» αναφέρει. Ανάλογη άποψη έχει και ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χ. Πίτσαβος, ο οποίος ήταν επικεφαλής της επιτροπής γιατην υπερλιπιδαιμία. «Και σήμερα, αν κάποιοι θέλουν να προσφύγουν στο δικαστήριο, άνετα μπορούν να το κάνουν. Αν βασιζόμασταν σε αυτό, κανένα κράτος και κανένα σύστημα υγείας δεν θα διέθετε κατευθυντήριες οδηγίες» επισημαίνει.

Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, αν εφαρμοστούν σωστά, μπορούν να επιφέρουν εξοικονόμηση 70 εκατ.ευρώ σε ετήσια βάση.


Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: kdiwavvou στις 31 Ιουλίου 2011, 11:09:44


Η εξεταστική επιτροπή Γ Ιατρικής [ τίτλος ειδικότητας ] [ μοναδική επιτροπή για όλη την επικράτεια ] :

σε συνδυασμό με επιφανείς ειδικούς διευθυντές και Αναπληρωτές διευθυντές σε ΚΥ ανά την Ελλάδα  :


όλοι μέλη σε αυτό το φόρουμ και εξοικειωμένοι με το θεσμό των κατευθυντήριων οδηγιών εύκολα μπορούν να αποφασίσουν και πιλοτικά να λειτουργήσουν πρωτόκολλα χωρίς κόστος και όχι για τα ρευματικά νοσήματα και σταδιακά για λοιπά νοσήματα αλλά :

για το σύνολο των 20 συχνότερων παθήσεων που επιφέρουν νοσηρότητα και θνητότητα αναά φύλο και ηλικιακή κατανομή

θεωρητικά, αν αυτό λάβει χώρα άμεσα και η  `ομιλούμενη γλώσσα`  είναι κοινή  από το σύνολο των ΚΥ προς τα τριτοβάθμια, όχι μόνο μπορεί να προκύψει οικονομικό όφελος από πιστοποίηση των πρωτοκόλλων της τριτοβάθμιας αλλά παράλληλα θα διασφαλιστεί ότι κανείς ουργος και λογος δεν θα υποδείξει στον Γ Ιατρό πως να κάμει τη δουλειά του


σε ένα τέτοιο πλαίσιο προσωπικά διατίθεμαι να προσφέρω προσωπικό χρόνο προς υλοποίηση μηχανογραφημένων φορμών που θα εμπεριέχουν την συσσωρευμένη εμπειρία των ειδικών Γ ιατρών συναρτήσει των κατευθυντηρίων οδηγιών στο βαθμό που μπορούν να εφαρμοσθούν στην ελλαδική πραγματικότητα

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,2819.0.html
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: stasolaris στις 31 Ιουλίου 2011, 12:26:59
Το θέμα αυτό είναι υψίστης σημασίας οχι μονο για την διασφάλιση της ποιότητας της θεραπευτικής πράξης και για το συνακόλουθο ψαλίδισμα κόστους που επικαλείται ότι θα επιφέρει,αλλά και για την προστασία του σωστά ενεργούντος θεράποντα.....
     Πιστεύω ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες που εκπονούνται απο διεθνείς οργανισμούς (πιστοποιημένους)πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη ,και αρμονικά  να συνδυάζονται αυτές με τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην  εκάστοτε χώρα στη διαμόρφωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων,άρα και στην χώραμας..
  ΠΩΣ όμως θα διασφαλιστεί η ορθότητα αυτής της εκτίμησης ,χωρίς εδώ να υποτιμάται η κρίση των αντίστοιχων επιτροπών/(ομάδων; )που καλεί ο ΕΟΦ,όσο γίνεται περισσότερο;Ειδικά η τελευταία αποστροφή του αξιότιμου ΚουΤσούφη:  ("Πρέπει όμως να είναι έτσι διαμορφωμένα ούτως ώστε να συμβαδίζουν με την τρέχουσα επιστημονική γνώση, τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει μια χώρα ιδιαίτερα σε δύσκολη οικονομική συγκυρία» αναφέρει...") με ΑΝΗΣΥΧΕΙ(καχυποψιάζει)λίγο η φράση:"δύσκολη οικονομική συγκυρία"..μην τυχον και υπαινίσεται περικοπές σε ιατρικές ενέργειες με κάποιο οικονομικό κόστος(ή και μοιραία ενίοτε αλλαγή προτεραιότητας σε αυτές τις ενέργειες)ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ όμως για την διασφάλιση υγείας του ασθενή
Θα φέρω ένα παράδειγμα απο την "ανάποδη" εδώ που εκ των υστέρων μπορούμε να κρίνουμε με σχετική ασφάλεια:το εμβόλιο γρίππης Η1Ν1,μήπως εκεί οι ομάδες(α) που ενέκριναν τις οδηγίες για τον εν λόγω  εμβολιασμό έπρεπε  να περιορίσουν δραστικότερα τις ομάδες εμβολιαστέων στον γενικό πληθυσμό;Μηπως τότε ο ΕΟΦ δεν αναζήτησε αυτές τις"ιδιαιτερότητες" που πάντοτε θα συμφωνήσω εδώ ,λίγο πολύ,υπάρχουν;
Εγινε λάθος τότε;υπερεκτιμήθηκε ο κίνδυνος;και αν ναι γιατί;δεν υπήρχε τοτε ομάδα(ες) που έλεγξε την κατάσταση(αν και είχε κριθεί απο FDA τουλάχιστον έκτακτος / δυνητικά θανατηφόρος απειλή) και πόσα χρήματα στοίχισε στο ελληνικό δημόσιο η υπερεκτίμηση αυτή;
Ναι,σαφώς και πρέπει κρατικός φορέας ΕΟΦ) να προσδιορίζει τα θεραπευτικά πρωτόκολλα,αλλά με ποιό τρόπο ίσως θα μπορούσαμε να διασφαλίσουμε την αύξηση ,ακόμη περισσότερο,της ποιότητας ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ,με ποιές επιπρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες; Με ποιό τρόπο και με γνώμωνα ,θέλω ναπιστεύω πρώτα τον ασθενή αλλά ταυτόχρονα και την απάλειψη περιττών κόστων;
Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα,ιδιαίτερα όταν νομικές εταιρείες κάνουν σωρηδόν αγωγές,π.χ βλέπε το κοριτσάκι που κατέληξε όπως αναφέρετε απο τον τύπο,απο μέθη στην Κρήτη..οι συνάδελφοι γιατροί ,αναφέρεται τουλάχιστον στον τύπο, ότιδεν έκαναν ότι έπρεπε...κει ερωτώ εδώ σ'αυτό το παράδειγμα:αν τελικά πάνε σε δίκη τι θα τους κρίνει ,εκτός απο τις μαρτυρίες για τις ενέργειες τους...στο εάν παρέλειψαν κάτι;Η άμυνα στο τι  και πως εδώ,είναι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και ο παράγων χρόνος που υπήρχε να δράσουν αυτοί οι συνάδελφοι..έτσι μόνο θα κριθούν δίκαια..
     ΚΑΙ κλείνοντας ερωτώ  ξανα και ας πάρουν θέση οι εμπειρότεροι εδώ αλλά και οχι μόνο:Με ποιό τρόπο ίσως θα μπορούσαμε να διασφαλίσουμε την αύξηση ,ακόμη περισσότερο,της ποιότητας ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ  από τον αντίστοιχο κρατικό οργανισμό στη χώρα μας ,για το ποιά πρωτόκολλα θα ισχύουν ακριβώς ,και να είναι αυτά  όσο γίνεται πιο σαφή ;

Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 31 Ιουλίου 2011, 12:53:01
Η προσπάθεια θέσπισης διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων (και) στη χώρα μας θα πρέπει κατ΄ αρχάς να τύχει θετικής αντιμετώπισης.
Η άσκηση της ιατρικής με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις (Evidence based medicine) είναι πλέον κατωχυρωμένη πρακτική στις περισσότερες χώρες του κόσμου - συμπεριλαμβανομένων και των πλέον "προηγμένων".
Στη χώρα μας τρεις είναι οι κίνδυνοι:
- Οι φορείς αξιολόγησης
- Η επέκταση σε αντικείμενα για τα οποία δεν υπάρχει παγιωμένη διεθνής ομοφωνία
- Τα κίνητρα εφαρμογής.
Όσον αφορά τους φορείς αξιολόγησης, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι επιστημονικοί φορείς που να απαρτίζονται από άτομα με εμπειρία σε αντίστοιχους τομείς. Αυτό εν πολλοίς διασφαλίζει και το δεύτερο θέμα.
Όσον αφορά τα κίνητρα εφαρμογής, θα πρέπει να αποφευχθεί η παρείσφρυση οικονομικών παραμέτρων.
Το κέρδος θα είναι οριοθέτηση και αξιολόγηση της γνώσης και βέβαια απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν συστηματικές αδικαιολόγητες παρεκκλίσεις.

Συνημμένο ένα πολύ διαφωτιστικό .pdf σχετικά με το τι είναι η Ιατρική βασιζόμενη σε ενδείξεις.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: stasolaris στις 1 Αυγούστου 2011, 11:33:03
evidense based medicine :σε ελεύθερη μετάφραση νοήματος σημαίνει,πιστεύω να συμφωνούν οι περισσότεροι,ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ  Ιατρική στηριζόμενη προφανώς σε αξιόπιστες μελέτες. Ο  Cohran δεν είπε κάτι καινούργιο το 1940 όπως σωστα γράφει ο αξιότιμος Κος Παπαδοπουλος,απλά ανέσυρε τα συμπεράσματα του Ιπποκράτη ,οι αλγόριθμοι ταξινόμησης επισφάλειας συμπερασμάτων  των Cohran &συνεργατών,και η διαβάθμιση των συγχυτικών παραγόντων πράγματι απεικονίζουν την εξελιγμένη προσπάθεια  "αντικειμενικοποίησης" της Ιατρικής ώστε πλησιέστερα στην αλήθεια αλλά και με  διαφάνεια(δείτε το και αυτό) ασκηση προς επίτευξη του καλύτερου δυνατού θεραπευτικού,προφυλακτικού,οικονομικού αποτελέσματος για τον Ασθενή αλλά και την Υγεία συνολικά....Στην ουσία είναι μέθοδος,τρόπος σκέψης ,δράσης  και σίγουρα σημαντικό βήμα για την άσκηση Ιατρικής...Η ανάσυρση της απο τους πρώτους διδάξαντες Ιπποκράτη και μαθητών ,μορφοποίηση ,εξέλιξη της,είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά....Πλέον όχι απλά  στηριζόμενοι σε μελέτες αλλά με εργαλεία ελέγχου ποιότητας μελετών,διπλές τυχαιοποιημένες κλπ.προχωρούμε,ή προσπαθούμε τουλάχιστον ,το δυνατον.....
  Αυτά λίγο πολύ είναι γνωστά και σε προπτυχιακό επίπεδο...Αλλά,αλλά λέγω κανένα ,μα κανένα τείχος προστασίας δεν μπορεί να αντισταθεί στον κορυφαίο συγχυτικό παράγοντα που με Αλαρίχεια ορμή συντρίβει ενίοτε τα πάντα....:   
  "Όσον αφορά τους φορείς αξιολόγησης, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι επιστημονικοί φορείς που να απαρτίζονται από άτομα με εμπειρία σε αντίστοιχους τομείς. Αυτό εν πολλοίς διασφαλίζει και το δεύτερο θέμα.
   Όσον αφορά τα κίνητρα εφαρμογής, θα πρέπει να αποφευχθεί η παρείσφρυση οικονομικών παραμέτρων.
   Το κέρδος θα είναι οριοθέτηση και αξιολόγηση της γνώσης και βέβαια απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν συστηματικές αδικαιολόγητες παρεκκλίσεις...."
                       πολύ κομψή η τοποθέτηση του Κου Παπαδόπουλου ειδικά στις τελευταίες γραμμές,εκεί κρύβεται  όμως και ο παράγοντας που λέω... μαμμωνάς στα παλαιά εβραϊκά σημαίνει τον πλούτο,το   πολύ  χρήμα...αυτό δηλαδή που σε συνδυασμό με άλλα πράγματα  μπορεί να ασκήσει evidance based funds medicine  επίσης!
   Τι έγινε με τα εμβόλια Η1Ν1 πρόπερσυ,υπήρχε ή δεν υπήρχε evidence based medicine, η  μήπως δεν προλάβαινε λόγω μέγιστου κινδύνου(βλέπε θανατηφόρος πανδημία?) να εφαρμοστεί;
Θα ήθελα ο αξιότιμος Κος Παπαδόπουλος απο την όχι και τόσο μακρινή Ξάνθη να σχολιάσει και τελικά νομίζω ότι το θέμα βρίσκεται ακριβώς εκεί άσκηση και έλεγχος της ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ,έλεγχοςτων τεκμηρίων..πώς θα διασφαλιστεί αυτό από τον  ΕΟΦ..απο το κράτος..με ποιά διαδικασία όσο  θα  έχουμε τα καλύτερα,ασφαλέστερα αλλά και οικονομικότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τον ασθενή και την υγεία του πληθυσμού συνολικά;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 1 Αυγούστου 2011, 12:41:03
Η επιλογή και εφαρμογή πρωτοκόλλων δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση.
Σε μία χώρα όπου ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί ανάλογος αλγόριθμος, θα μπορούσαμε να κάνουμε κατ' αρχάς δεκτά πρωτόκολλα που βασίζονται σε επαναλαμβανόμενα/αναπαραγόμενα συμπεράσματα από πολλές ανεξάρτητες, ενεργά τυχαιοποιημένες, διπλά τυφλές, κλινικές μελέτες (Grade A).
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 15 Νοεμβρίου 2011, 22:11:40
Σχετική απόφαση του ΥΥΚΑ.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 24 Νοεμβρίου 2011, 23:36:46
Από το Δεκέμβριο τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης (http://www.newsbeast.gr/health/arthro/265134/apo-to-dekemvrio-ta-protokolla-sudagografisis/)

Στόχος η ασφάλεια των ασθενών

Τα πρώτα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης (ΘΠΣ) θα αρχίσουν να υλοποιούνται στα νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά Ταμεία από την ιατρική κοινότητα της χώρας τον επόμενο μήνα, ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Σκοπός των ΘΠΣ αποτελεί η προαγωγή της ιατρικής που βασίζεται σε τεκμηρίωση και η ασφάλεια των ασθενών από τη λαθεμένη συνταγογράφηση. Επίσης, τα ΘΠΣ αποτελούν εργαλείο αντιμετώπισης της υπέρμετρης συνταγογράφησης και του υψηλού κόστους που αυτή προκαλεί, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που αποτελεί βασικό στόχο της δημοσιοοικονομικής εξυγίανσης της χώρας, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος.

«Αυτή η προσπάθεια μπορεί πραγματικά μέσα στο επόμενο διάστημα να μας δώσει έναν κανόνα λειτουργίας της ιατρικής κοινότητας, του συνόλου των γιατρών της χώρας σε μια νέα εποχή. Αυτή που δεν θα μας βάζει πάλι στις υπερβολές της υπερσυνταγογράφησης, στις υπερβολές των εκτός ενδείξεων, στις υπερβολές της υπερπαραγωγής του ανθρώπινου δυναμικού», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος

Τα πρώτα 160 ΘΠΣ συντάχθηκαν από τριμελείς ομάδες καταξιωμένων επιστημόνων σε 16 νοσολογικές κατηγορίες που όρισε ο ΕΟΦ, και εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) τον Οκτώβριο του 2011. Για τη σύνταξη των ΘΠΣ χρησιμοποιήθηκαν επικαιροποιημένες αντίστοιχες οδηγίες κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής.

Τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης (ΘΠΣ) εκτός από ένα επιστημονικό βοήθημα προς τους γιατρούς, αποτελούν ταυτόχρονα και ένα πλαίσιο αναφοράς και ελέγχου. «Οι γιατροί που συστηματικά παρεκκλίνουν από αυτά, θα πρέπει να είναι σε θέση να τεκμηριώνουν τις επιλογές τους», είπε ο κ. Δημόπουλος.

«Η ολοκλήρωση τους και η ολοκλήρωση των κλειστών νοσηλίων δημιουργεί επιτέλους για την πατρίδα μας τις προϋποθέσεις για ένα δημοσιονομικώς τακτοποιημένο, για ένα ανοιχτό και προσβάσιμο από όλους, για ένα καλοδιοικούμενο αυτή τη φορά και άρα λιγότερο διεφθαρμένο εθνικό σύστημα υγείας», τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 22 Φεβρουαρίου 2012, 08:55:40
Αναθεωρημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα: http://www.eof.gr/web/guest/protocols
Το ygeianet.gr συλλέγει γνώμες συναδέλφων (http://www.ygeianet.gr/keimeno.php?id=28191) στο info@ygeianet.gr
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Σπ. Α. Μάρκου στις 24 Φεβρουαρίου 2012, 09:03:48
Για τα αναγραφόμενα «Πρωτόκολλα ιατρικών πράξεων και φαρμάκων» στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΦ θα επιθυμούσαμε  να καταθέσουμε τις ακόλουθες παρατηρήσεις σε εκείνα τα πρωτόκολλα που αφορούν την ειδικότητα μας.
Σε κανένα από τα πρωτόκολλα αυτά δεν αναγράφεται βιβλιογραφία ώστε να έχει τον χαρακτήρα επιστημονικού εγγράφου. Λογικά οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι οι οδηγίες απηχούν τις απόψεις και εμπειρίες των συντακτών τους. Ομοίως σε κανένα πρωτόκολλο δεν αναγράφεται ο βαθμός τεκμηρίωσης κάθε παρεχομένης οδηγίας όπως αυτός καθορίζεται από τις αρχές της Τεκμηριωμένης Ιατρικής Πρακτικής (http://www.aafp.org/afp/2004/0201/p548.html (http://www.aafp.org/afp/2004/0201/p548.html)). Είναι κατά συνέπεια αδύνατον για τον επιστήμονα γιατρό να πείσει τον ασθενή του, ο οποίος δικαιούται να συμμετέχει και να αποφασίζει σε θέματα που αφορούν την υγεία του, για την επιστημονική ορθότητα μια προτεινόμενης δράσης.
Η Ελλάδα χώρα καθυστερημένη, ως προς την εφαρμογή επιστημονικών εξελίξεων, θέλει να ακολουθήσει, με υστέρηση μιας δεκαετίας, το μοντέλο των πρωτοκόλλων το οποίο ήδη αρχίζει και φθίνει. Το μοντέλο αυτό, της κατηγοριοποίησης  δηλαδή των ασθενών, δεν εξέφραζε ούτε εκφράζει  την παιδεία του Γενικού Γιατρού ο οποίος βλέπει ως “όλον” κάθε ασθενή του χωρίς να αποδομεί την μοναδικότητα του.
Για τον λόγο αυτό όλα τα έγκυρα κέντρα Τεκμηριωμένης Ιατρικής Πρακτικής, όπως το Centre for Evidence-Based Medicine in Oxford (http://www.cebm.net/ (http://www.cebm.net/)) διδάσκουν πλέον τον οικογενειακό γιατρό πώς να επιλύνει τα προβλήματα υγείας κάθε μοναδικού ασθενή και όχι τα προβλήματα της ασθένειας από την οποία  πάσχει. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά βιβλία που διδάσκουν χρόνια τώρα την συγκεκριμένη μέθοδο είναι το Evidence-Based Practice Workbook που εκδίδει το British Medical Journal (http://www.amazon.com/Evidence-Based-Practice-Workbook-Medicine/dp/1405167289 (http://www.amazon.com/Evidence-Based-Practice-Workbook-Medicine/dp/1405167289)).
Με τον τρόπο αυτό ο γιατρός μένει πιστός στην ιατρική δεοντολογία δικαιώνοντας την ιδιότητα του και ως επιστήμονας και ως θεραπευτής.
 
 
 

 
Σπύρος Μάρκου, Γενικός Οικογενειακός Γιατρός
Συντονιστής Διευθυντής Ε.Σ.Υ.
Κέντρο Υγείας Ακράτας
 
 
Πηγή Περδικάκη, Γενικός Οικογενειακός Γιατρός
Συντονιστής Διευθυντής Ε.Σ.Υ
Κέντρο Υγείας Άστρους
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: timex στις 28 Φεβρουαρίου 2012, 10:04:02
Ενα συμφωνω στο ακριβως απο πανω ποστ αφου δε μου δινει τη δυνατοτητα να πατησω το κουμπακι συμφωνω.

Διορθώθηκε το προβλημα. (κυριε Παπαδοπουλε ευχαριστω)
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Zachariadis στις 28 Φεβρουαρίου 2012, 16:09:18
Απο μια πρόχειρη πάντως επισκόπηση που έκανα σε θέματα της ειδικότητας μου ( με στάση καχυποψίας και αμφισβήτησης) τα θεραπευτικά αυτά πρωτόκολλα είναι πράγματι up to date και στηρίζονται στα τελευταία Guidlines αμερικανικών και κυρίως ευρωπαικών επιστημονικών επιτροπών.Το ότι δεν υπάρχουν μύριες βιβλιογραφικές αναφορές και βαθμοί τεκμηρίωσης διευκολύνει την ανάγνωση και έχω την αίσθηση οτι κρατάει «την ουσία».
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 28 Φεβρουαρίου 2012, 17:22:10
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Απο μια πρόχειρη πάντως επισκόπηση που έκανα σε θέματα της ειδικότητας μου ( με στάση καχυποψίας και αμφισβήτησης) τα θεραπευτικά αυτά πρωτόκολλα είναι πράγματι up to date και στηρίζονται στα τελευταία Guidlines αμερικανικών και κυρίως ευρωπαικών επιστημονικών επιτροπών.Το ότι δεν υπάρχουν μύριες βιβλιογραφικές αναφορές και βαθμοί τεκμηρίωσης διευκολύνει την ανάγνωση και έχω την αίσθηση οτι κρατάει «την ουσία».
Συμφωνώ και για λοιμώξεις/ΣΔ.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: schumifer στις 1 Μαρτίου 2012, 17:21:50
Ιδέα μου είναι ή στο stemi δεν αναφέρεται πουθενά το οξυγόνο?
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 21 Μαρτίου 2012, 13:36:25
Τώρα λοιπόν που τα θεραπευτικά πρωτόκολλα εμπλέκουν - και καλώς - στις λοιμώξεις την πενικιλλίνη, τι θα κάνουμε με το Ospen; [Μας τέλειωσε και ο Λαυρεντιάδης...] Θα γράφουμε στα σχόλια "συνταγογράφηση αντιβιοτικού β' γραμμής λόγω έλλειψης πενικιλλίνης";
 :P :P :P
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 21 Μαρτίου 2012, 18:05:56
Kττμγ, οι εξετάσεις των ιατρικών ειδικοτήτων γενικά και της Γενικής Ιατρικής πιο συγκεκριμένα και κατά μείζονα λόγο, θα πρέπει στο εξής να βασίζονται στην ενδελεχή γνώση των Θεραπευτικών και Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων του ΕΟΦ, ορθά/κοφτά, και να μπει ένα τέρμα στα ανόητα, φοιτητικού επιπέδου MCQ διαγωνίσματα του τύπου:
"Στην πρωτοπαθή χολική κίρρωση .... δ) όλα τα ανωτέρω".
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: papadnefeli στις 22 Μαρτίου 2012, 09:55:42
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή:
 http://www.eopyy.gov.gr/%CE%88%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B1%20%CE%95%CE%9F%CE%A0%CE%A5%CE%A5/%CE%9D%CE%AD%CE%B1%20-%20%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%20-%20%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%B1%20%CE%A4%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85/%CE%98%CE%95%CE%A1%CE%91%CE%A0%CE%95%CE%A5%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%91%20%CE%A0%CE%A1%CE%A9%CE%A4%CE%9F%CE%9A%CE%9F%CE%9B%CE%9B%CE%91.pdf (http://www.eopyy.gov.gr/%CE%88%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B1%20%CE%95%CE%9F%CE%A0%CE%A5%CE%A5/%CE%9D%CE%AD%CE%B1%20-%20%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%20-%20%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%B1%20%CE%A4%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85/%CE%98%CE%95%CE%A1%CE%91%CE%A0%CE%95%CE%A5%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%91%20%CE%A0%CE%A1%CE%A9%CE%A4%CE%9F%CE%9A%CE%9F%CE%9B%CE%9B%CE%91.pdf)
πρέπει να ακολουθούμε τα 160 πρωτόκολλα στη σελίδα του ΕΟΦ.Υπάρχουν όμως μόνο 110.
Τα άλλα 50 που θα τα βρώ;
Τι γίνεται;Εγώ δεν τα βλέπω ή αυτοί δεν ξέρουν τι τους γίνεται;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: ΔΟΥΒΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ στις 22 Μαρτίου 2012, 10:11:58
συμπερασμα-ο ΕΟΦ ειναι ανωτερος απο το NEJM-Ki harrison
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Harper στις 22 Μαρτίου 2012, 13:17:03
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
συμπερασμα-ο ΕΟΦ ειναι ανωτερος απο το NEJM-Ki harrison

THIS...IS...SPARTA! ;D
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Harper στις 22 Μαρτίου 2012, 13:21:16
'Η αλλιως: No ΕΟΦ ...no party...
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 22 Μαρτίου 2012, 14:46:47
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
συμπερασμα-ο ΕΟΦ ειναι ανωτερος απο το NEJM-Ki harrison

Από ιατρικής άποψης, δεν ξέρω. Μπορεί και ναι μπορεί και όχι. Μπορεί και εφάμιλλος.

Aυτό που ξέρω είναι ότι πλέον περάσαμε -δυστυχώς- για τα καλά σε μια εποχή όπου οι παροχές των ΦΚΑ (του εξής ενός: ΕΟΠΥΥ) δεν υπαγορεύονται μόνο από την ιατρική αναγκαιότητα, αλλά και από τα οικονομικά δεδομένα του οργανισμού. Με το σταμάτημα των δανεικών που έπεφταν από τον ουρανό, ήρθαμε δηλαδή κι εμείς εκεί που βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό όλες οι χώρες του κόσμου.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 20 Μαΐου 2013, 13:51:06

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ: Στο 15% το ποσοστό κέρδους το Ιούνιο – Αύξηση της χρήσης των γενόσημων (http://www.bankwars.gr/2013/05/%CE%A6%CE%91%CE%A1%CE%9C%CE%91%CE%9A%CE%95%CE%99%CE%91-%CE%A3%CF%84%CE%BF-15-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%83%CF%84%CF%8C-%CE%BA%CE%AD%CF%81%CE%B4%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%99/)
 
Περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων έως ότου αυτό φτάσει στο 15%, και εισαγωγή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης πρωτοκόλλων για τουλάχιστον πέντε θεραπευτικές κατηγορίες εντός του Ιουνίου :o ??? είναι μεταξύ άλλων οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης για τις παρεμβάσεις στον χώρο της υγείας όπως αυτές περιγράφονται στο πιο πρόσφατο επικαιροποιημένο Μνημόνιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ:

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, στο πλαίσιο της συγκράτησης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης προκειμένου αυτή να μην ξεπεράσει τα 2,440 δισ. ευρώ εφέτος, η κυβέρνηση οφείλει να μειώσει το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων στο 15% τον Ιούνιο του 2013.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς αυτή τη στιγμή το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων κυμαίνεται από 15% έως 17%, ανά φαρμακείο. Η διακύμανση αυτή οφείλεται στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει έως σήμερα στο πλαίσιο των Μνημονίων (είχε ξεκινήσει από σταθερό ποσοστό κέρδους 23,38%) και εξαρτάται μεταξύ άλλων από το ποσοστό του rebate προς τον ΕΟΠΥΥ, την τιμή των «ακριβών» φαρμάκων, όπου το κέρδος είναι σταθερά 30 ευρώ ανά συσκευασία κ.ά.

Στο «νέο» Μνημόνιο αναφέρεται επιπλέον η υποχρέωση της χώρας να ξεκινήσει εντός του τρέχοντος μήνα την ανάπτυξη συστήματος για τον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο των ασθενών, :o ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στις κεντρικές προμήθειες των νοσοκομείων με στόχο το 2014 το 45% όλων των προμηθειών φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών υλικών του ΕΣΥ να γίνεται από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, ποσοστό που πρέπει να ανέλθει στο 60% το 2015.

Επιπλέον, ζητείται η επίσπευση των διαδικασιών συγχωνεύσεων-συνενώσεων κλινικών και τμημάτων των νοσοκομείων, με την αύξηση της «κινητικότητας» του προσωπικού του ΕΣΥ σε μονάδες υγείας εντός της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, αλλά και την εξειδίκευση της δραστηριότητας μικρών νοσοκομείων σε παροχές όπως π.χ. αποκατάσταση, ή φροντίδα ασθενών με καρκίνο τελικού σταδίου.

Στο πλαίσιο της συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης, προβλέπεται η έκδοση εντός του Ιουνίου επικαιροποιημένου δελτίου τιμών φαρμάκων ενώ επαναλαμβάνεται η υποχρέωση της χώρας για αύξηση της χρήσης των γενοσήμων (50% εντός των νοσοκομείων και 60% εκτός) καθώς και καταγραφή-έλεγχο της συνταγογραφικής πρακτικής των γιατρών :o. Μάλιστα επισημαίνεται η ανάγκη προσαρμογής του λογισμικού της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ώστε να μπλοκάρει αυτόματα τη δυνατότητα ενός γιατρού να γράφει φάρμακο με εμπορική ονομασία όταν ξεπεράσει το μικρό όριο που υπάρχει σήμερα. Σε ποσοστό 15% και για ορισμένες παθήσεις επιτρέπεται η αναγραφή εμπορικής ονομασίας φαρμάκου.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 27 Ιουνίου 2013, 07:03:55
Το δοκιμασμένο, αποτελεσματικό, ασφαλές, low-budget σχήμα μεθοτρεξάτη-σουλφασαλαζίνη-υδροξυχλωροκίνη έρχεται να εκτοπίσει τα νεότερα γκλαμουράτα ανοσοτροποποιητικά που επίσημα έχουν ένδειξη μόνο επί δυσανεξίας στη MTX αλλά στην πράξη έχουν γίνει σούπα και επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους πολίτες της χρεωκοπημένης χώρας μας με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως ανά θεραπευόμενο.

Παράλληλα, η συμμετοχή στα ρευματικά νοσήματα αναμένεται να ξαναπέσει στο 10%, αλλά με πιστή ??? τήρηση των Πρωτοκόλλων.

Παραπομπές:

Φθηνά φάρμακα για χρεωκοπημένους ασθενείς (http://www.ygeianet.gr/box/cal/37261.pdf)

Therapies for Active Rheumatoid Arthritis after Methotrexate Failure (http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1303006)
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 2 Ιουλίου 2013, 15:54:40
Bubukos προς ιατρούς: Θα ενεργείτε αυστηρά εντός των Πρωτοκόλλων, είτε σας αρέσει είτε όχι. Παράλληλα, θα τιμωρώ παραδειγματικά τους φακελλάκηδες αλλά και τους υπερσυνταγογράφους.

Άδωνις: “είμαστε σε πλήρη συμφωνία με την TROICA” Οι 4 αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ (http://iatropedia.com/articles/read/4444)

Με ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων που παρουσίασε σήμερα στην TROICA ο Υπουργός Υγείας και έγινε αποδεκτό από τους Δανειστές μας, επιχειρείται η διάσωση του ΕΟΠΥΥ.
 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Με τέσσερα μέτρα εκ των οποίων τα τρία θα εφαρμοστούν άμεσα, επιχειρεί ο Άδωνις Γεωργιάδης, να δώσει οικονομική ανάσα στον μεγαλύτερο οργανισμό Υγείας της χώρας. Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνησε ο ίδιος μετά τη συνάντηση του με την TROICA, εφαρμόζεται άμεσα το claw back, δηλαδή η επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης δαπανών, από ιδιωτικές κλινικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Το ύψος της επιστροφής των χρημάτων θα ξεπεράσει το 30% ενώ για να ισορροπήσει η αγορά, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να εξοφλήσει άμεσα τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές αυτές επιχειρήσεις.

“Θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε ιδιωτικά κριτήρια σε ότι αφορά τον έλεγχο των δαπανών, ώστε ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει και στην ώρα του.” Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. Με το μέτρο αυτό η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προσπαθεί να εξοικονομήσει κοντά στα 500.000.000 ευρώ όσο ήταν και η τρύπα που είχε δημιουργηθεί από εξετάσεις και νοσηλείες.

Δεύτερη βασική δράση για την εξοικονόμηση πόρων είναι η μείωση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα του τομέα της Υγείας. Έτσι δημιουργείται αυστηρότερο ποινολόγιο για όσους παραβατούν, παίρνουν φακελάκια, υπερτιμολογούν ή υπερσυνταγογραφούν ???. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γιατρός που θα παίρνει φακελάκι, εκτός των άλλων, θα πληρώνει και 50 φορές την αξία του.

Το τρίτο μέτρο είναι η υιοθέτηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων στη χορήγηση φαρμάκων γεγονός που σημαίνει ότI για κάθε ασθένεια θα προβλέπονται και συγκεκριμένα φάρμακα που θα μπορούν να χορηγούν οι γιατροί :-* :-*. Στο ίδιο πλαίσιο θα υιοθετηθούν και διαγνωστικά πρωτόκολλα, όπου για κάθε πάθηση θα προβλέπεται συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση. :-* :-*

Η τέταρτη δράση που θα υιοθετηθεί όμως από τον Σεπτέμβριο, αφορά στην δυναμική τιμολόγηση γενόσημων φαρμάκων. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία ορίζει κλιμακωτά και μειούμενες τις τιμές των νέων φαρμάκων που βγαίνουν στην αγορά. Το συγκεκριμένο μέτρο όμως θα εφαρμοστεί από το φθινόπωρο καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε μια παράταση από την τρόικα, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό χρήσης των γενοσήμων στη χώρα μας.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 2 Ιουλίου 2013, 17:47:59
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...
Το τρίτο μέτρο είναι η υιοθέτηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων στη χορήγηση φαρμάκων γεγονός που σημαίνει ότI για κάθε ασθένεια θα προβλέπονται και συγκεκριμένα φάρμακα που θα μπορούν να χορηγούν οι γιατροί :-* :-*. Στο ίδιο πλαίσιο θα υιοθετηθούν και διαγνωστικά πρωτόκολλα, όπου για κάθε πάθηση θα προβλέπεται συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση. :-* :-*
...
Νομίζω ότι τα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα είναι και αναγκαία και αποδεκτά πλέον από την πλειονότητα των συναδέλφων.
Δε νομίζω ότι με τα μέτρα αυτά θα οδηγηθούμε σε ακρότητες αν από την άλλη μεριά έχουμε ευήκοον ους. Όπως ακρότητα ήταν η απαγόρευση συνταγογράφησης πραζολών από μη γαστρεντερολόγους και ανακλήθηκε, έτσι μπορούν να διορθωθούν κάποιοι περιορισμοί που θεωρητικά ή πρακτικά αποδειχθούν ανεφάρμοστοι.
Όμως, δε θα οδηγηθούμε ποτέ ξανά στην ακραία κατάσταση να υπογράφει ο καθένας μας, όπου θέλει, από μία κλοπιδογρέλη, μία ομεπραζόλη και μία καρνιτίνη, διανιθίζοντάς τες με ένα αντιοστεοπορωτικό κοκτέιλ. Είναι η ευκαιρία μας...
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 3 Ιουλίου 2013, 10:26:38
Χαοτικό, γεμάτο ανακρίβειες άρθρο της κ. Δ. Ευθυμιάδου στο iatropedia

Πως θα παίρνουμε τα φάρμακα μετά τα μέτρα για τον ΕΟΠΥΥ (http://www.iatropedia.gr/articles/read/4449)

Εκτός από τις διαγνωστικές εξετάσεις που θα γίνονται πλέον με το σταγονόμετρο και έπειτα από εγκρίσεις, και τα φάρμακα μπαίνουν σε διαφορετικούς κανόνες συνταγογράφησης. Τι αλλάζει ???

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Θεραπευτικά πρωτόκολλα για τα φάρμακα μπαίνουν πλέον στη ζωή μας και έτσι οι γιατροί θα πρέπει να συνταγογραφούν με συγκεκριμένους κανόνες. Από την άλλη οι ασθενείς δε θα μπορούν να παίρνουν όποια φάρμακα επιθυμούν εάν αυτά δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην ασθένεια από την οποία πάσχουν.

Ειδικότερα υιοθετούνται 4 θεραπευτικά πρωτόκολλα σε πρώτη φάση που αντιστοιχούν σε τέσσερις θεραπευτικές κατηγορίες δηλαδή σε ασθένειες.
 
Για κάθε κατηγορία προβλέπονται και συγκεκριμένα φάρμακα που θα μπορούν να χορηγούν οι γιατροί. Σε περίπτωση που θα πρέπει να συνταγογραφηθεί ένα επιπλέον σκεύασμα που μπορεί να αφορά ακόμη και παρενέργειες ή συνοδό νόσημα που επηρεάζεται από τη  βασική ασθένεια, ο ασθενής θα πρέπει όπως όλα δείχνουν να το πληρώνει από την τσέπη του ???.
 
Ερώτημα παραμένει τι θα γίνεται στις περιπτώσεις που ένα φάρμακο δεν απευθύνεται στη βασική ασθένεια του ασφαλισμένου είναι όμως απαραίτητο για τη θεραπεία του. Ο ασθενής θα περνά από ειδική επιτροπή εγκρίσεων ??? ή θα καλύπτει πλήρως το κόστος ???.
 
Άλλωστε μόλις πρόσφατα «κόπηκαν» και τα φάρμακα που δίνονταν για προστασία από τη βασική ασθένεια όπως τα σκευάσματα γαστροπροστασίας που πλέον οι ασθενείς τα πληρώνουν ??? στις περισσότερες περιπτώσεις από την τσέπη τους. Το μέτρο αυτό είχε ληφθεί επειδή ακριβώς οι γιατροί συνταγογραφούσαν ανεξέλεγκτα φάρμακα για το στομάχι αλλά μαζί με τα ξερά κάηκαν τελικώς και τα χλωρά… καθώς οι ασθενείς που πλέον χρειάζονται τα συγκεκριμένα φάρμακα πρέπει  ??? να τα πληρώσουν από την τσέπη τους.
 
Στο ίδιο πλαίσιο πάντως θα υιοθετηθούν και διαγνωστικά πρωτόκολλα, όπου για κάθε πάθηση θα προβλέπεται συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 3 Ιουλίου 2013, 12:46:46
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...
Από την άλλη οι ασθενείς δε θα μπορούν να παίρνουν όποια φάρμακα επιθυμούν εάν αυτά δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην ασθένεια από την οποία πάσχουν.
...
Ενώ μέχρι τώρα έπαιρναν ότι ήθελαν και καλοθελητές φαρμακοποιοί/γιατροί αναλάμβαναν το ξέπλυμα.
(Αυτό δεν το έγραψε).
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 23 Ιουλίου 2013, 19:25:14
Άμεσα 200 γερμανικά πρωτόκολλα στον ΕΟΠΥΥ και το ΕΣΥ (http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=23109)

Συμφωνία για την παροχή τεχνογνωσίας υπέγραψε πρόσφατα η χώρα μας με το Γερμανικό υπουργείο Υγείας και τον ΠΟΥ, για τη εισαγωγή στο ΕΣΥ των γερμανικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, συναντήθηκε σήμερα με τον αναπληρωτή Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Klemens Semtner, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες παρέδωσε 200 πρωτόκολλα διαχείρισης ασθενειών.

Ο κ. Γεωργιάδης, μετά τη συνάντηση δήλωσε πως βάσει της συμφωνίας, υπό την εποπτεία του Π.Ο.Υ, θα προχωρήσει πολύ γρήγορα η μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ και η εισαγωγή των γερμανικών DRGs. ‘Πιστεύουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι προς όφελος του ελληνικού Λαού και οι Γερμανοί εταίροι, θα μας βοηθήσουν να κάνουμε για την πατρίδα μας γρήγορα, όσα αυτοί πέτυχαν μετά από πολλά χρόνια’, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Semtner δήλωσε ότι: ‘Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η συμφωνία ανάμεσα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την ελληνική Κυβέρνηση υπεγράφη τόσο γρήγορα. Καταδεικνύει την θέληση του κ. Υπουργού να υλοποιήσει τους στόχους του.

Ελπίζουμε ότι τελικά θα γίνει φανερό στους Έλληνες πολίτες ότι τα DRGs θα βοηθήσουν στο να υπάρχουν καλύτερες υπηρεσίες υγείας για όλους και μάλιστα με μειωμένο κόστος. Η συγκεκριμένη συμφωνία δείχνει την αποφασιστικότητά μας, ως γερμανική Κυβέρνηση, να σταθούμε στο πλευρό της ελληνικής Κυβέρνησης και να συμβάλλουμε στην επιτυχία της. Άλλωστε η επιτυχία της Ελλάδας είναι ωφέλιμη για όλη την Ευρώπη’.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 23 Ιουλίου 2013, 23:07:24
To ξαναλέω: Τα DRGs δεν είναι θεραπευτικά πρωτόκολλα. Δεν έχουν καμιά σχέση. Και είναι προς όφελος όλων.

http://en.wikipedia.org/wiki/Diagnosis-related_group
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 8 Αυγούστου 2013, 13:42:58
Ε-ε-έρχονται τα πρώτα 5!


Τι αλλάζει στη νοσηλεία των ασθενών από Σεπτέμβριο (http://www.iatropedia.gr/articles/read/4703)

Θεραπευτικά πρωτόκολλα για τουλάχιστον πέντε θεραπευτικές κατηγορίες και ισάριθμα νοσήματα ενεργοποιεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για θεραπευτικές λύσεις-«πακέτα» με βάση τις οποίες οι ιατροί θα προχωρούν στη φαρμακευτική αγωγή των ασθενών.

Όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, Μαρία Σκουρολιάκου κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, οι ειδικοί του ΕΟΦ έχουν παραδώσει τα πρώτα θεραπευτικά πρωτόκολλα στην ΗΔΙΚΑ, τον φορέα που υλοποιεί την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Μέσω της ΗΔΙΚΑ τα πρωτόκολλα θα ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
 
Συνταγογράφηση
 
Με τα πρωτόκολλα, οι γιατροί θα έχουν στη διάθεσή τους ένα χρήσιμο εργαλείο αναφοράς για τις θεραπευτικές αποφάσεις που μπορούν να λαμβάνουν για τους ασθενείς. Θα μπορούν να συνταγογραφούν δηλαδή με βάση όσα ορίζει το πρωτόκολλο. Εάν παρεκκλίνουν από τις κατευθυντήριες γραμμές, θα πρέπει να είναι σε θέση να τεκμηριώνουν τις επιλογές τους. Με την πρακτική αυτή, που είναι διαδεδομένη στο εξωτερικό, ο στόχος του υπουργείου είναι διττός: να βελτιωθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών δεδομένου ότι περιορίζονται οι πιθανότητες λανθασμένης συνταγογράφησης, αλλά και να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Τι είναι :-*

Τα Θεραπευτικά Πρωτοκόλλα Συνταγογράφησης είναι κατευθυντήριες οδηγίες για την χορήγηση φαρμάκων. Οι οδηγίες αυτές συντάσσονται με βάση τα διεθνώς αποδεκτά επιστημονικά δεδομένα και βέβαια με κριτήριο το κόστος του φαρμάκου. Για να χορηγηθεί ένα φάρμακο θα πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες θα εφαρμόζονται μέσα από την εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
 
Οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν σύμφωνα με όσα ορίζει το Πρωτόκολλο :-*. Σε περίπτωση που παρεκκλίνουν, θα πρέπει να είναι σε θέση να τεκμηριώσουν :-* την επιλογή τους αυτή.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 4 Σεπτεμβρίου 2013, 20:26:54
Σύμφωνα με το ΠΘ: Συζητήσεις Άδωνι με Τρόικα για την "τρύπα" του ΕΟΠΥΥ - Ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων για επτά ασθένειες (http://www.protothema.gr/politics/article/307673/sklires-paratiriseis-troika-se-adoni-gia-ton-eopuu/)  (αντιγράφω το σχετικό με τα πρωτόκολλά)
   Ποιες είναι οι επτά πρώτες ασθένειες για τις οποίες θα εφαρμοστούν - Πως θα συνταγογραφούν τα φάρμακα οι γιατροί και πότε θα έχουν δικαίωμα να τα αλλάζουν ... 
 ...   Εκτός από τα γενόσημα, στο «οπλοστάσιο» του υπουργείου Υγείας για τις συναντήσεις με την τρόικα θα βρίσκεται από την ερχόμενη εβδομάδα και η πιλοτική εφαρμογή των πρώτων επτά πρωτοκόλλων για ισάριθμες θεραπευτικές κατηγορίες. Συνολικά, ο ΕΟΦ σε συνεργασία με τις ιατρικές επιστημονικές εταιρίες και το ΚΕΣΥ έχει καταρτίσει 150 θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα ενταχθούν στο σύστημα της e-syntagografisi της ΗΔΙΚΑ.
   Όπως πληροφορείται το protothema.gr, αρχίζει πιλοτικά η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων σε επτά ασθένειες, με τους γιατρούς να υποχρεούνται πλέον να συνταγογραφούν τα σκευάσματα όπως ορίζει το πρωτόκολλο βάσει της διάγνωσης και της πορείας του ασθενούς. Σύμφωνα με αυτά, αλλαγές στη συνταγογράφηση επέρχονται για όσους πάσχουν από άνοια, οστεοπόρωση, νόσο του Πάρκινσον, επιληψία, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση και υπερλιπιδαιμία (χοληστερίνη).  
   Στο επόμενο στάδιο εντάσσονται στα θεραπευτικά πρωτόκολλα  με ό,τι περιορισμούς συνεπάγεται αυτό για τους ασθενείς, οι λοιμώξεις, οι καρδιακές, οι αναπνευστικές και οι δερματικές παθήσεις. Τέλος, θα τεθούν σε εφαρμογή και τα πρωτόκολλα στις παρακλινικές εξετάσεις.
   Η εφαρμογή αυτών των πρωτοκόλλων αφορά το 50% του όγκου της συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ, και εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα από τον νέο τρόπο συνταγογράφησης στα οικονομικά του Οργανισμού....
κλπ...

ΥΓ: Τελικά δεν την "γλιτώνουμε" οι ορθοπαιδικοί και είναι μέσα και η οστεοπόρωση (πιθανότατα καλώς). Αν τα πρωτόκολλα είναι σαν αυτά του ΕΟΦ δεν αντιλέγω (όχι ότι θα με ρωτήσουν αλλά λέμε...) με την εφαρμογή τους (καλό θα κάνουν, γιατί γίνονται και μερικές περίεργες συνταγογραφήσεις που πρέπει να εκλείψουν). Ελπίζω μόνο να μη "φρικάρω" (πχ ξεκινάμε αγωγή με ετιδρονάτη ή στα αντιυπερτασικά αγωγή με φουροσεμίδη...). Αντε να δούμε πότε είναι η επόμενη εβδομάδα...
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 4 Σεπτεμβρίου 2013, 21:59:42
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Όπως πληροφορείται το protothema.gr, αρχίζει πιλοτικά η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων σε επτά ασθένειες, με τους γιατρούς να υποχρεούνται πλέον να συνταγογραφούν τα σκευάσματα όπως ορίζει το πρωτόκολλο βάσει της διάγνωσης και της πορείας του ασθενούς. Σύμφωνα με αυτά, αλλαγές στη συνταγογράφηση επέρχονται για όσους πάσχουν από άνοια, οστεοπόρωση, νόσο του Πάρκινσον, επιληψία, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση και υπερλιπιδαιμία (χοληστερίνη).  
Προς διευκόλυνση όλων επισυνάπτονται όπως είναι αναρτημένα στον ιστότοπο του ΕΟΦ.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 1 Οκτωβρίου 2013, 15:19:08
ΥΥΚΑ: Έκδοση νέας “θετικής λίστας” αποζημιούμενων φαρμάκων και ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. (http://www.farmakopoioi.blogspot.gr/2013/10/blog-post_6796.html)

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάρτισης της νέας θετικής λίστας αποζημιούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων, μετά από έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής και την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, που θα ισχύσει από τις  3-10-2013.

Στη θετική λίστα περιλαμβάνονται περισσότερα από 7.600 σκευάσματα  όλων των θεραπευτικών κατηγοριών,  όπως  και 1.223 σκευάσματα  νέων γενοσήμων που τιμολογήθηκαν με τα Δελτία Τιμών Ιουνίου και Αυγούστου 2013

Στη νέα θετική λίστα δεν περιλαμβάνονται νέα “καινοτόμα” φάρμακα που τιμολογήθηκαν πρόσφατα, τα οποία θα αξιολογηθούν στη βάση των αιτήσεων τους και των απαιτήσεων του Νόμου στο αμέσως προσεχές  διάστημα από την αρμόδια Επιτροπή για την έκδοση συμπληρωματικού θετικού καταλόγου.

Επίσης, ενσωματώνονται σταδιακά στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ τα πρώτα 19 θεραπευτικά πρωτόκολλα κατευθυντηρίων γραμμών συνταγογράφησης, που αφορούν 5 διαφορετικές ομάδες ασθενειών (Δισλιπιδαιμία, Σακχαρώδη Διαβήτη, Οστεοπόρωση, Αρτηριακή Υπέρταση και  Νευρολογικές διαταραχές), τα φαρμακευτικά σκευάσματα των οποίων  αντιστοιχούν  στο 50% περίπου της συνολικής μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 2 Οκτωβρίου 2013, 10:03:29
Η "Καθημερινή" μας ενημερώνει ότι "από χθες οι γιατροί θα πρέπει να ακολουθούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα σε ότι αφορά τα φάρμακα για δύο ομάδες ασθενειών, και συγκεκριμένα για τη δυσλιπιδαιμία και την οστεοπόρωση" (Άρθρο της Π. Μπουλουτζά, 2η παράγραφος, http://www.ygeianet.gr/box/cal/39142.pdf).
Κάτι σχετικό δεν υπάρχει στον ιστότοπο του ΕΟΠΥΥ.
Φυσικά δεν αποκλείεται και ο ΕΟΠΥΥ να το μάθει από την ίδια πηγή.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 2 Οκτωβρίου 2013, 15:11:47
ΗΡΘΑΝ! (http://www.idika.gr/files/TreatmentProtocolTutorial.pdf)

Αγνό χάος
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: KERASIDISN στις 2 Οκτωβρίου 2013, 16:09:09
ΕΟΠΥΥ

02/10/2013

Ανακοίνωση - Εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων


http://www.eopyy.gov.gr/%CE%88%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B1%20%CE%95%CE%9F%CE%A0%CE%A5%CE%A5/%CE%9D%CE%AD%CE%B1%20-%20%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%20-%20%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%B1%20%CE%A4%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85/%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7%20-%20%CE%95%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%AE%20%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD%20%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%BB%CF%89%CE%BD%2002-10-2013.pdf (http://www.eopyy.gov.gr/%CE%88%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B1%20%CE%95%CE%9F%CE%A0%CE%A5%CE%A5/%CE%9D%CE%AD%CE%B1%20-%20%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%20-%20%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%B1%20%CE%A4%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85/%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7%20-%20%CE%95%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%AE%20%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD%20%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%BB%CF%89%CE%BD%2002-10-2013.pdf)
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: drpetros στις 2 Οκτωβρίου 2013, 17:22:58
Συνάδελφοι, απο μια γρήγορη ματιά το νέο σύστημα συνταγογράφησης με βάση τα Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα είναι το απόλυτο χάος....!
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: samsok στις 2 Οκτωβρίου 2013, 18:03:54
φαινεται πολυ πιο χρονοβορο .... η απορια μου ειναι αν οταν μπουν τα πρωτοκολλα αλλων παθησεων θα εχει την ιδια μορφη.Δηλαδη θα υπαρχει ενα κατεβατο με με 15 πρωτοκολλα ανα ασθενεια και εμεις θα ψαχνουμε να βρουμε ψυλλους στα αχυρα???επισης θα πρεπει καθε μηνα να επαναλαβουμε αυτην την διαδικασια για τον ιδιο ασθενη?
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 2 Οκτωβρίου 2013, 18:39:58
Κυρίες και κύριοι, η ζωή είναι δύσκολη.

Μας το υπενθυμίζει με αστερίσκο και ο γνωστός φαρσέρ της ΗΔΙΚΑ, που έγινε γνωστός με το αλήστου μνήμης provisional όνομα ιατρού foufoutos.
Aν δεν πιστεύετε, παρατηρήστε την υποσημείωση κάτω από τη SIMVASTATIN στο κάτω μέρος της σελίδας 5 του pdf (http://www.idika.gr/files/TreatmentProtocolTutorial.pdf).
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 2 Οκτωβρίου 2013, 19:18:07
εγω τα έγραψα με τον κλασσικό τρόπο και δεν είδα να μου λέει κουβέντα
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: drpetros στις 2 Οκτωβρίου 2013, 19:27:52
Το παράδοξο είναι και αυτό που λες. Δηλαδή μπορείς να συνταγογραφείς και βάσει των 'Θεραπευτικών και Διαγνωστικών πρωτόκολλων' αλλά και σύμφωνα με τον παλιό "καλό" τρόπο.

Ο απόλυτος παραλογισμός !
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: samsok στις 2 Οκτωβρίου 2013, 19:31:16
πιθανότατα κάποια στιγμή θα γίνει υποχρεωτικό
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 2 Οκτωβρίου 2013, 20:03:25
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
εγω τα έγραψα με τον κλασσικό τρόπο και δεν είδα να μου λέει κουβέντα
  Αν πω ότι οι άνθρωποι είναι ψυχ- θα τους αδικήσω γιατί είναι η πρώτη μέρα (ώρες) εφαρμογής του. Μπαίνω σε λεπτομέρεις:
α) Υπάρχει λίστα με πιθανές διαγνώσεις όπου η κάθε διάγνωση αναφέρεται πολλαπλές φορές (η οστεοπορωση σε γυναίκα χωρίς κάταγμα πάνω απο 50). Κάθε φορά που ένας ιατρός (υποθέτω) καταχωρεί (γιατί δεν κατάλαβε; για να κάνει πλάκα; ) την διάγνωση αυτή επαναλάμβανεται. Μήπως η μια φορά θα ήταν αρκετή;
β) Προχωρώντας παρακάτω αποφασίζεις για πόσα χρόναι θα πάρει αγωγή ο ασθενής !!! Ανάλογα με αυτό κατοχυρώνεται η δραστική ουσία. Αν θέλεις να δώσεις αγωγή για 4ετία μπορείς μόνο SERMs, για διετία μόνο παραθορμόνη.... Δεν μπορώ να καταλάβω ποιός και πως το σκέφτηκε αυτό...
γ) Αφού αποφασίσεις ότι θα δώσεις αγωγή για 5ετία (ακόμα και αν στο μεταξύ πεθάνει η γιαγιάκα...) ενα διφωσφονικό σου επιτρέπει να δώσεις στη συνταγή ΜΟΝΟ ΜΟΝΟ τη δραστική ουσία αυτή - ούτε ένα ασβέστιο για πιπίλισμα... Για οτιδήποτε άλλο νέα συνταγή (γνωστό: χαρτιά και μελάνια υπάρχουν και δουλειά να γίνεται...)
   Μετά απο αυτά πάτησα διαγραφή του πρωτοκόλλου (μετά απο 15΄χαμένο) και εξέδωσα τη συνταγή όπως ο κ. Κουναλάκης... (ευτυχώς).
ΥΓ: Μου αρέσει που στην αρχή συστήνει συγχορήγηση ασβεστίου και D...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Κυρίες και κύριοι, η ζωή είναι δύσκολη.
Μας το υπενθυμίζει με αστερίσκο και ο γνωστός φαρσέρ της ΗΔΙΚΑ, που έγινε γνωστός με το αλήστου μνήμης provisional όνομα ιατρού foufoutos.
Aν δεν πιστεύετε, παρατηρήστε την υποσημείωση κάτω από τη SIMVASTATIN στο κάτω μέρος της σελίδας 5 του pdf (http://www.idika.gr/files/TreatmentProtocolTutorial.pdf).
   Εψαχνα να βρώ το γνωστό username που αναφέρεις και εσύ... Πάντως όντως κάποιος το διασκεδάζει εκεί προγραμματίζοντας. Άκου "η ζωή είναι δύσκολη."
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 2 Οκτωβρίου 2013, 21:55:50
Θα τολμήσω μία ίσως αφελή ερώτηση:
Γιατί θα πρέπει σώνει και καλά τον έλεγχο της τήρησης των πρωτοκόλλων να τον αναλάβει ένας προγραμματιστής, που στο κάτω-κάτω δεν καταλαβαίνει από ιατρική;
Μία απλή λύση θα ήταν η δήλωσή μας κατά πόσον ακολουθούμε το θεραπευτικό πρωτόκολλο και αν όχι, για ποιο λόγο (είναι νομίζω απλό να υπάρχει πριν από την έκδοση της ηλεκτρονικής συνταγής η ερώτηση "Ακολουθήθηκαν τα ισχύοντα θεραπευτικά πρωτόκολλα" με δύο επιλογές οι οποίες να μπορούν να τσεκαριστούν: "Ναι", "Όχι". Αν κάποιος τσεκάρει το "Όχι", να υποχρεούται να αναφέρει το λόγο σε ένα μικρό ελεύθερο πεδίο).
Η κατά δήλωση του γιατρού σύμπλευση με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και η ανά πάσα στιγμή δυνατότητα δειγματοληπτικού ελέγχου είναι ό,τι πιο απλό μπορώ να φανταστώ. Και μόνιμο, μάλιστα, χωρίς να απαιτούνται αλλαγές κάθε φορά που προστίθενται ουσίες ή αλλάζουν τα πρωτόκολλα.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Harper στις 2 Οκτωβρίου 2013, 22:23:00
Σκεφτομαι:6 χρονια ιατρικη και 4 ειδικοτητα υποχρεωτικα (για να μην αναφερω άλλα προαιρετικα αντικειμενα)...και ΟΛΑ αυτα ΓΙΑΤΙ?Για να καταληξουμε στο τέλος να παιζουμε καθε μερα στο ιατρειο και στο κομπιουτερ μας ...PcMAn,sponsored by ΗΔΙΚΑ

Χρειαζεται αραγε γιατρος για να συνταγογραφει ή αρκει ενας οιοδηποτε υπάλληλος τυπου ΚΕΠ που θα εχει μια γνωματευση ιατρικη στα χερια του και απο κει και περα θα ακολουθει τη ΝΕΑ  συνταγογραφηση τυπου συμπληρωσης φορολογικης δηλωσης?

Τα καναν σκ@τ@...και μετα μας πεταξαν μεσα!
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Harper στις 2 Οκτωβρίου 2013, 22:49:37
Ποιο ανεγκεφαλο,διεστραμμενο,σαδιστικο,κομπλεξικο και full of shit μυαλο ειχε τη λαμπρη ιδεα να μετατρεψει μια απλη συνταγογραφηση σε μαραθωνιο γιατι αυτο θα ειναι προς οφελος της δημοσιας υγειας?Εχουν καταλαβει οι ΚΡΕΤΙΝΟΙ πως συνθλιβουν το γιατρο σε γραφειοκρατικη μεγγενη και ο χρονος πραγματικης ενασχολησης με τον ασθενη ειναι πλέον ανυπαρκτος?

Αλλα θα μου πειτε τι τους νοιαζει?Αυτος που καποτε πουλαγε βιβλια συναγωνιζομενος τον κυριο ΕΞΥΠΝΗ ΣΙΤΑ εγινε σε μια νυχτα σεριφης και διαδιδει το δικο του νομο στο φαρ ουεστ.Καμμενος πολιτικα,χωρις παρελθον και μελλον,ο καταλληλος ανθρωπος για να φερει το μπαχαλο στο ονομα της εξυγιανσης,χωρις πολιτικο κοστος και αμαυρωση τζακιου και  με ανταλλαγμα το σταριλικι του υπουργου,οσο αυτο κρατησει


Τι τους νοιαζει...αφου ΑΥΤΟΙ οταν χρειαστουν γιατρο θα σηκωθει μεχρι και διαστημοπλοιο για παρτη τους...Αει στα κομματια πια...
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 2 Οκτωβρίου 2013, 23:34:03
Εγώ πάντως επέλεξα το πρωτόκολλο:
ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ- ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΓΜΑ / Αγωγή 1ου βήματος / Με διαταραχές ανωτέρου γαστρεντερικού (π.χ. γαστρίτιδα, οισοφαγίτιδα, κλπ) - Διάρκεια αγωγής έως 5 έτη

και έγραψα στον εαυτό μια συνταγούλα με PROLIA....
Φαντάζομαι ότι με άφησε να συνταγογραφήσω ένα φάρμακο αξίας 263€ μάλλον επειδή δεν κατάλαβε ότι δεν είμαι γυναίκα....

Σκέφτομαι ότι αφού το λέει και το πρωτόκολλο να αρχίσω να συνταγογραφώ και μερικά PROLIA που παραπονείται ο φαρμακευτικός αντιπρόσωπος ότι δεν του έχω γράψει κανένα....
Χωρίς τύψεις πλέον, κύριοι.... Δουλεύω βάση πρωτοκόλλου, και δικαιούμαι το καλύτερο φάρμακο για την νόσο μου....

Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Γ.Κτιστάκης στις 2 Οκτωβρίου 2013, 23:43:42
Τελικα ειμαι τυχερος που ειμαι σε μακροχρόνια αδεια!!!!!!
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: ZArk στις 3 Οκτωβρίου 2013, 10:17:41
ΚΑλημερα MORITURI
εγω αφου εχασα 20 λεπτα σε μια συνταγη ανευ επιτυχιας προσπαθησα να συνταγογραφησω μονο με icd10 και το δεχθηκε!!!
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: ZArk στις 3 Οκτωβρίου 2013, 16:08:44
Συνάδελφοι, δεν μου λειτουργει το πρωτόκολλο. Ενω επιλέγω οστεοπ χωρις γαστρεντερικα για 5 χρονια αγωγή και φαρμακο Αλενδρονατη, δεν μου επιτρέπει στην ιδια συνταγή να προσθέσω το ασβέστιο!!!!!
Επίσης δεν μου εμφανίζει το icd 10 που εχω επιλέξει, αλλα μόνο το πρωτόκολλο, αν δεν βγω απο την σελίδα του ΗΔΙΚΑ  σε κάθε νεο ασθενή με οστεοπόρωση.
Σε εσάς λειτουργεί η καφετιέρα καλύτερα?

Ευχαριστώ
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 3 Οκτωβρίου 2013, 18:18:23
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Συνάδελφοι, δεν μου λειτουργει το πρωτόκολλο. Ενω επιλέγω οστεοπ χωρις γαστρεντερικα για 5 χρονια αγωγή και φαρμακο Αλενδρονατη, δεν μου επιτρέπει στην ιδια συνταγή να προσθέσω το ασβέστιο!!!!!
Επίσης δεν μου εμφανίζει το icd 10 που εχω επιλέξει, αλλα μόνο το πρωτόκολλο, αν δεν βγω απο την σελίδα του ΗΔΙΚΑ  σε κάθε νεο ασθενή με οστεοπόρωση.
Σε εσάς λειτουργεί η καφετιέρα καλύτερα?

Ευχαριστώ
Όχι, έτσι γίνεται. Αν επιλέξεις να γράψεις με πρωτόκολλο δεν μπορείς να προσθέσεις με ICD-10.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: samsok στις 3 Οκτωβρίου 2013, 18:28:52
ουτε πρωτοκολλα ουτε τιποτα,δεν δουλευει γενικως!
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 3 Οκτωβρίου 2013, 19:05:27
Θες αλενδρονάτη + ασβέστιο "πρωτοκολλοποιημένα";
Μια συνταγή για την αλενδρονάτη (+1 ευρώ από 1η Ιανουαρίου) και μια συνταγή για το ασβέστιο (+1 ευρώ από 1η Ιανουαρίου).
Αμ πως!
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: drpetros στις 3 Οκτωβρίου 2013, 20:21:24
Συνάδελφοι σας παραθέτω ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας για το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφης βάσει των Θεραπευτικών και Διαγνωστικών πρωτόκολλων.

Επιβεβαιώνεται ότι το σύστημα είναι ακόμα πιλοτικό και επομένως προαιρετικό επι του παρόντος.

http://www.isathens.gr/syllogos/arxeio-drasewn-isa/arxeio-syndikalistiko/3228-efarmogi-e-protokollon-se-hl-syntagografisi.html (http://www.isathens.gr/syllogos/arxeio-drasewn-isa/arxeio-syndikalistiko/3228-efarmogi-e-protokollon-se-hl-syntagografisi.html)

Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Harper στις 3 Οκτωβρίου 2013, 22:09:25
Αυτο με το ευρω ανα συνταγη Διαμαντη μπορεις να το εξηγησεις λιγο?Ειχα ακουσει κ εγω κατι πρν μερες αλλα το θεωρησα μπουρδες...
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 3 Οκτωβρίου 2013, 22:21:13
(με την άδεια του @Διαμαντή)

Όλη η αλήθεια για το χαράτσι του 1€ ανά ιατρική συνταγή (http://farmakopoioi.blogspot.gr/2013/10/1_5775.html)
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: samsok στις 3 Οκτωβρίου 2013, 23:26:36
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θες αλενδρονάτη + ασβέστιο "πρωτοκολλοποιημένα";
Μια συνταγή για την αλενδρονάτη (+1 ευρώ από 1η Ιανουαρίου) και μια συνταγή για το ασβέστιο (+1 ευρώ από 1η Ιανουαρίου).
Αμ πως!
ειπα και εγω γιατι να μην επιτρεπει το πρωτοκολλο να γραψεις πανω απο ενα φαρμακο /συνταγη,το ευρω ανα συνταγη τα εξηγει ολα! που να μπουν και πρωτοκολλα σε ΑΥ ή ΣΔ που τα φαρμακα μπορει να ειναι & 3 η 4!
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 29 Ιανουαρίου 2014, 18:18:53
Μήνυμα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση:

Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα Τετάρτη 29/1/2014 έως τη Δευτέρα 10/2/2014 το ΘΠΣ της Δυσλιπιδαιμίας έχει αναρτηθεί στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και είναι σε πιλοτική λειτουργία. Κατά την πιλοτική λειτουργία οι ιατροί μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα για τη Δυσλιπιδαιμία και εκτός του ΘΠΣ, ενώ στη συνέχεια θα μπορούν να συνταγογραφούν τα σχετικά φάρμακα μόνο μέσω ΘΠΣ.

Υ.Γ. Και μία μικρή επίκαιρη παρατήρηση: Φάρμακα όπως τα ω-3 λιπαρά και το νικοτινικό οξύ που πρέπει να χρησιμοποιούνται επί ενδείξεων βάσει πρωτοκόλλου, δεν μπορούν να συνταγογραφηθούν είτε επειδή αποτελούν ΜΥΣΥΦΑ (ω-3) είτε συμπληρώματα διατροφής (Β3).
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: ioannis thessaloniki στις 29 Ιανουαρίου 2014, 20:41:08
Με βάση τα πρωτόκολλα της υπερλιπιδαιμίας, όλες οι αγωγές πρέπει να αλλάξουν από τις 10/2 και μετά, αν και εφόσον ισχύσουν για ασθενείς που βρίσκονται ήδη σε θεραπεία
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: george fagogenis στις 29 Ιανουαρίου 2014, 20:49:09
με βάση τα πρωτόκολλα της υπερλιπιδαιμίας, αν βάλεις "ροσουβαστατίνη" και ζητήσεις να γράψεις crestor......σου φέρνει το μήνυμα το crestor δεν υπάρχει!!!!!
να δώ πώς θα το συνταγογραφούμε από 10/2 και μετά....
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 29 Ιανουαρίου 2014, 20:53:18
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
με βάση τα πρωτόκολλα της υπερλιπιδαιμίας, αν βάλεις "ροσουβαστατίνη" και ζητήσεις να γράψεις crestor......σου φέρνει το μήνυμα το crestor δεν υπάρχει!!!!!
να δώ πώς θα το συνταγογραφούμε από 10/2 και μετά....

...
Να θυμίσω ότι η προηγούμενη απόπειρα στέφθηκε από αποτυχία.
Τα πρωτόκολλα βοηθούν, όταν έχουν λογική και δεν είναι μονόδρομος.
Αν είναι να δυσκολεύουν τόσο τον ασθενή και το γιατρό του, κάτι δε γίνεται σωστά.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: nickm στις 29 Ιανουαρίου 2014, 21:37:24
προσπάθησα και εγω να γράψω crestor 5,  μου το βρήκε κανονικά και κάνοντας καταχώρηση συνταγής μου έβγαλε μια ειδοποίηση με ένα κιτρινο θαυμαστικό οτι έχω ξεπεράσει το πλαφόν!!!!
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 30 Ιανουαρίου 2014, 09:44:09
Εκεί που η χώρα μας θα κάνει μεγάλη οικονομία, είναι εάν αρχίσει το ηλεκτρονικό σύστημα να μπλοκάρει την συνταγογράφηση κλοπιδογρέλης εκτός ενδείξεων.

Η αίσθησή μου είναι ότι περίπου το 95% της συνταγογραφούμενης κλοπιδογρέλης είναι εκτός ενδείξεων.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 30 Ιανουαρίου 2014, 10:00:53
Το ίδιο και τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή στη ΧΑΠ ...γίνεται μεγάλη κατάχρησή τους ( όχι αδικαιολόγητα, αφού κάποτε η συμμετοχή ήταν ...10% ! )
Αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη που θα έχει το Ντάξας, το οποίο είχε υποστηρίξει με ιδιαίτερη ζέση στο Φόρουμ διακεκριμένος Πνευμονολόγος τις.
Θα δούν πολλά ακόμη τα μάτια μας ( άνοια, ψυχώσεις, γλαύκωμα, οστεοπόρωση, ΣΔ... ) Σίγουρα, έφτασε το τέλος μιας εποχής (φαύλης και καταστροφικής) και αυτό το οφείλουμε σε μεγάλο βαθμό και στον Άδωνι, που σε καίρια ζητήματα (φραγμοί στη συνταγογράφηση, πρωτόκολλα) δεν επέδειξε την αδράνεια και τον ωχαδερφισμό των προκατόχων του (π.χ. Λυκουρέζος, Αβραμόπουλος, Ξενογιανναδακοπαπαδοπούλου, Ν. Κακλαμάνης κ.τ.ο.) 
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 30 Ιανουαρίου 2014, 10:12:43
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το ίδιο και τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή στη ΧΑΠ ...γίνεται μεγάλη κατάχρησή τους ( όχι αδικαιολόγητα, αφού κάποτε η συμμετοχή ήταν ...10% ! )
Αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη που θα έχει το Ντάξας, το οποίο είχε υποστηρίξει με ιδιαίτερη ζέση στο Φόρουμ διακεκριμένος Πνευμονολόγος τις.
Θα δούν πολλά ακόμη τα μάτια μας ( άνοια, ψυχώσεις, γλαύκωμα, οστεοπόρωση, ΣΔ... ) Σίγουρα, έφτασε το τέλος μιας εποχής (φαύλης και καταστροφικής) και αυτό το οφείλουμε σε μεγάλο βαθμό και στον Άδωνι, που σε καίρια ζητήματα (φραγμοί στη συνταγογράφηση, πρωτόκολλα) δεν επέδειξε την αδράνεια και τον ωχαδερφισμό των προκατόχων του (π.χ. Λυκουρέζος, Αβραμόπουλος, Ξενογιανναδακοπαπαδοπούλου, Ν. Κακλαμάνης κ.τ.ο.) 

ΟΚ, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που θα διευκολύνει τους γιατρούς που είναι κοντά σε αυτήν τη λογική. Μέχρι στιγμής τα δείγματα δεν είνια και τα πιο ενθαρρυντικά. Εκτός κι αν στόχος μας είναι να βάζουμε γενικώς εμπόδια και όχι να εξορθολογίσουμε, όπως λένε προσφιλώς και οι κυβερνώντες.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: fanisgp στις 30 Ιανουαρίου 2014, 10:14:45
ειναι αδυνατον να συνταγογρ. με την υπαρχουσα μορφη του πρωτοκολλου.μια συμβαστατινη και δεν καταφερα ουτε να την βρω....
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Diamantius στις 30 Ιανουαρίου 2014, 13:02:18
Μια απορία: Τα ενσωματωμένα στην Η/Σ πρωτόκολλα είναι διαφορετικά από τα αναρτημένα στο site του ΕΟΦ;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: drpetros στις 30 Ιανουαρίου 2014, 13:09:54
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μια απορία: Τα ενσωματωμένα στην Η/Σ πρωτόκολλα είναι διαφορετικά από τα αναρτημένα στο site του ΕΟΦ;

Ναι Diamantius, είναι διαφορετικά. Της οστεοπόρωσης π.χ. το πρωτόκολλο της ΗΔΙΚΑ είναι παντελώς εσφαλμένο.
'Εχω επικοινωνήσει με την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία και έχουν ήδη κινητοποιηθεί  για να γίνουν διορθώσεις.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 30 Ιανουαρίου 2014, 13:12:54
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα Τετάρτη 29/1/2014 έως τη Δευτέρα 10/2/2014 το ΘΠΣ της Δυσλιπιδαιμίας έχει αναρτηθεί στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και είναι σε πιλοτική λειτουργία.
   Απ΄ότι κατάλαβα όταν "πατάτε" καταχώρηση συνταγής και μετά ορισμός θεραπευτικού πρωτοκόλλου σας βγάζει μετά σαν επιλογή την οστεοπόρωση και τις υπερλιπιδαιμίες. Είναι έτσι ή όχι.
   Ρωτάω γιατί ήθελα να δω (περιέργεια περισσότερο) τα πρωτόκολλα της υπερλιπιδαιμίας αλλά δεν μου τα βγάζει σαν επιλογή (μόνο της οστεοπόρωσης). Είμαι αποκλεισμένος (και δίκαια βέβαια) απο αυτά ή κάνω κάτι λάθος;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 30 Ιανουαρίου 2014, 13:55:19
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα Τετάρτη 29/1/2014 έως τη Δευτέρα 10/2/2014 το ΘΠΣ της Δυσλιπιδαιμίας έχει αναρτηθεί στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και είναι σε πιλοτική λειτουργία.
   Απ΄ότι κατάλαβα όταν "πατάτε" καταχώρηση συνταγής και μετά ορισμός θεραπευτικού πρωτοκόλλου σας βγάζει μετά σαν επιλογή την οστεοπόρωση και τις υπερλιπιδαιμίες. Είναι έτσι ή όχι.
   Ρωτάω γιατί ήθελα να δω (περιέργεια περισσότερο) τα πρωτόκολλα της υπερλιπιδαιμίας αλλά δεν μου τα βγάζει σαν επιλογή (μόνο της οστεοπόρωσης). Είμαι αποκλεισμένος (και δίκαια βέβαια) απο αυτά ή κάνω κάτι λάθος;
Μήπως το αποκλείει λόγω ειδικότητας;
Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: bpikou στις 30 Ιανουαρίου 2014, 14:31:25
Σε εμένα δεν μου βγάζει καμία επιλογή για ορισμό θεραπευτικού πρωτοκόλλου, μόνο την επιλογή του ICD10.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 30 Ιανουαρίου 2014, 19:55:20
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σε εμένα δεν μου βγάζει καμία επιλογή για ορισμό θεραπευτικού πρωτοκόλλου, μόνο την επιλογή του ICD10.
   Οπότε όντως (και δικαίως όπως είπα) ελέγχει τις ειδικότητες για τα πρωτόκολλα...
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: george fagogenis στις 30 Ιανουαρίου 2014, 23:42:18
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
προσπάθησα και εγω να γράψω crestor 5,  μου το βρήκε κανονικά και κάνοντας καταχώρηση συνταγής μου έβγαλε μια ειδοποίηση με ένα κιτρινο θαυμαστικό οτι έχω ξεπεράσει το πλαφόν!!!!

πού το βρήκες το crestor; το έψαχνα σήμερα και δεν υπάρχει περίπτωση να το συνταγογραφήσω με θεραπευτικό πρωτόκολλο.....
όπως και το Inegy....
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: nickm στις 31 Ιανουαρίου 2014, 08:35:59
Το βρήκα βάζοντας πρωτα την επιλογή καπνιστής!
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: george fagogenis στις 31 Ιανουαρίου 2014, 08:40:36
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το βρήκα βάζοντας πρωτα την επιλογή καπνιστής!

δηλαδή, αν ο ασθενής μου έχει 500 χοληστερίνη και ΔΕΝ καπνίζει, ΔΕΝ δικαιούται να πάρει crestοr....
Σε ποιές οδηγίες είναι αυτά γραμμένα ρε παιδιά να σκίσω τον τίτλο της ειδικότητάς μου;  :D
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: fanisgp στις 31 Ιανουαρίου 2014, 09:49:47
καταφερα και εγραψα  με πρωτοκωλοκωλοκωλο ενα lepur 20 σε 7 λεπτα...!θελω πιο δυσκολη πίστα τωρα...
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: ΔΟΥΒΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ στις 31 Ιανουαρίου 2014, 09:56:39
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
καταφερα και εγραψα  με πρωτοκωλοκωλοκωλο ενα lepur 20 σε 7 λεπτα...!θελω πιο δυσκολη πίστα τωρα...

σκιστα ολα λεμεεεεεεε
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: george fagogenis στις 31 Ιανουαρίου 2014, 09:58:54
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
καταφερα και εγραψα  με πρωτοκωλοκωλοκωλο ενα lepur 20 σε 7 λεπτα...!θελω πιο δυσκολη πίστα τωρα...

τερμάτισέ το !!!!!!!    :laugh:
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: samsok στις 31 Ιανουαρίου 2014, 10:19:24
δεν θα τους φταιει κανεις οταν θα φανει απο το πρωτοκολλο οτι οι περισσοτεροι ασθενεις εχουν (ψευδως) περιφερικη αγγειοπαθεια εκτος απο υψηλη χοληστερινη...
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Dott.diMG στις 1 Φεβρουαρίου 2014, 12:03:50
Quiz:
Άντρας 48 ετών με ΣΔΙΙα, LDL 170, περιφ. μέσης 125 εκ.
μη καπνιστής, χωρίς έμφραγμα (ακόμα), δικαιούται Atorva 40άρα?? ::)
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 1 Φεβρουαρίου 2014, 12:43:35
Δίαιτα.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 1 Φεβρουαρίου 2014, 12:44:54
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Quiz:
Άντρας 48 ετών με ΣΔΙΙα, LDL 170, περιφ. μέσης 125 εκ.
μη καπνιστής, χωρίς έμφραγμα (ακόμα), δικαιούται Atorva 40άρα?? ::)

Δες eGFR.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 1 Φεβρουαρίου 2014, 12:52:42
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Quiz:
Άντρας 48 ετών με ΣΔΙΙα, LDL 170, περιφ. μέσης 125 εκ.
μη καπνιστής, χωρίς έμφραγμα (ακόμα), δικαιούται Atorva 40άρα?? ::)


Κατευθείαν στα σκληρά;

Μια Πράβα 20άρα, μήπως;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Diamantius στις 1 Φεβρουαρίου 2014, 13:41:36
Σαν διαβητικός θεωρείται υψηλού κινδύνου ασθενής. Στην Αγγλία το NICΕ θα του δικαιολογούσε Σιμβαστατίνη 40mg, χωρίς στόχο για τα λιπίδια. Δεν ξέρω όμως τι πρωτόκολλο έχει ενσωματώσει η ΗΔΙΚΑ...
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 1 Φεβρουαρίου 2014, 13:48:49
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Quiz:
Άντρας 48 ετών με ΣΔΙΙα, LDL 170, περιφ. μέσης 125 εκ.
μη καπνιστής, χωρίς έμφραγμα (ακόμα), δικαιούται Atorva 40άρα?? ::)

Δες eGFR.

Πώς να το δω?
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Dott.diMG στις 1 Φεβρουαρίου 2014, 14:10:35
Ο ασθενής έχει HbA1c 6,2 -HDL 38 -TG 220.
Με 40άρα Σιμβα και 20 Ατορβα δεν καταφέρνει να ρίξει LDL κάτω από 150.
Σύμφωνα με την Ελλ. Διαβ. Εταιρία http://www.ede.gr/wp-content/uploads/2012/odigies.pdf (http://www.ede.gr/wp-content/uploads/2012/odigies.pdf) είναι εκτός στόχου.
Τι προτείνετε (-ται)?
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 1 Φεβρουαρίου 2014, 14:12:46
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Quiz:
Άντρας 48 ετών με ΣΔΙΙα, LDL 170, περιφ. μέσης 125 εκ.
μη καπνιστής, χωρίς έμφραγμα (ακόμα), δικαιούται Atorva 40άρα?? ::)

Δες eGFR.

Πώς να το δω?
Χρησιμοποίησε την κρεατινίνη στους σχετικούς τύπους.
Επίσης δες και το λεύκωμα/κρεατινίνη σε τυχαίο δείγμα ούρων.
Τα παραπάνω για προσδιορισμό πιθανής ΧΝΝ.
Εννοείται ότι αν δεν έχεις αυτά τα στοιχεία δεν μπορείς να χειριστείς πλήρως τον ασθενή.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 1 Φεβρουαρίου 2014, 14:15:16
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο ασθενής έχει HbA1c 6,2 -HDL 38 -TG 220.
Με 40άρα Σιμβα και 20 Ατορβα δεν καταφέρνει να ρίξει LDL κάτω από 150.
Σύμφωνα με την Ελλ. Διαβ. Εταιρία http://www.ede.gr/wp-content/uploads/2012/odigies.pdf (http://www.ede.gr/wp-content/uploads/2012/odigies.pdf) είναι εκτός στόχου.
Τι προτείνετε (-ται)?

Tο eGFR που είναι?
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Dott.diMG στις 1 Φεβρουαρίου 2014, 15:01:54
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Quiz:
Άντρας 48 ετών με ΣΔΙΙα, LDL 170, περιφ. μέσης 125 εκ.
μη καπνιστής, χωρίς έμφραγμα (ακόμα), δικαιούται Atorva 40άρα?? ::)

Δες eGFR.

Πώς να το δω?
Χρησιμοποίησε την κρεατινίνη στους σχετικούς τύπους.
Επίσης δες και το λεύκωμα/κρεατινίνη σε τυχαίο δείγμα ούρων.
Τα παραπάνω για προσδιορισμό πιθανής ΧΝΝ.
Εννοείται ότι αν δεν έχεις αυτά τα στοιχεία δεν μπορείς να χειριστείς πλήρως τον ασθενή.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο ασθενής έχει HbA1c 6,2 -HDL 38 -TG 220.
Με 40άρα Σιμβα και 20 Ατορβα δεν καταφέρνει να ρίξει LDL κάτω από 150.
Σύμφωνα με την Ελλ. Διαβ. Εταιρία http://www.ede.gr/wp-content/uploads/2012/odigies.pdf (http://www.ede.gr/wp-content/uploads/2012/odigies.pdf) είναι εκτός στόχου.
Τι προτείνετε (-ται)?
Cr 0.8 mg/dl -GFR κ.φ. -χωρίς μικροαλβουμινουρία σε πρόσφατο έλεγχο.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 1 Φεβρουαρίου 2014, 15:02:37
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο ασθενής έχει HbA1c 6,2 -HDL 38 -TG 220.
Με 40άρα Σιμβα και 20 Ατορβα δεν καταφέρνει να ρίξει LDL κάτω από 150.
Σύμφωνα με την Ελλ. Διαβ. Εταιρία http://www.ede.gr/wp-content/uploads/2012/odigies.pdf (http://www.ede.gr/wp-content/uploads/2012/odigies.pdf) είναι εκτός στόχου.
Τι προτείνετε (-ται)?

Tο eGFR που είναι?
Δες το στο πρωτόκολλο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Zachariadis στις 1 Φεβρουαρίου 2014, 16:41:57
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Quiz:
Άντρας 48 ετών με ΣΔΙΙα, LDL 170, περιφ. μέσης 125 εκ.
μη καπνιστής, χωρίς έμφραγμα (ακόμα), δικαιούται Atorva 40άρα??
::)
--->
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σαν διαβητικός θεωρείται υψηλού κινδύνου ασθενής. Στην Αγγλία το NICΕ θα του δικαιολογούσε Σιμβαστατίνη 40mg, χωρίς στόχο για τα λιπίδια. Δεν ξέρω όμως τι πρωτόκολλο έχει ενσωματώσει η ΗΔΙΚΑ...
Σωστό το παραπάνω.Και πολύ εύλογη η απορία για ποιό πρωτόκολλο τελικά έχει υιοθετήσει η ΗΔΙΚΑ (και υπάρχουν κάμποσα με αρκετές διαφοροποιήσεις ..(.ESC 2013,ACC/AHA 2013,
NICE CG67 2008 ..κλπ) Όπως συνήθως όμως συμβαίνει μάλλον θα υπάρξει αργά η γρήγορα «υποταγή» στα αμερικανικά Guidelines...
Σύμφωνα λοιπόν με τις  2013 ACC/AHA Guidelines on the Treatment of Blood Cholesterol to Reduce Atherosclerotic Cardiovascular Risk in Adults (http://content.onlinejacc.org/article.aspx?articleid=1770217)
 α συγκεκριμέμος άνδρας θεωρείται άτομο υψηλού κινδύνου και ανήκει στις 4 ομάδες που έχουν όφελος απο την λήψη στατίνης
Παράθεση
4.5. Primary Prevention in Individuals With Diabetes
A high level of evidence supports the use of moderate-intensity statin therapy* in persons with diabetes 40 to
75 years of age. The only trial of high-intensity statin therapy in primary prevention was performed in a
population without diabetes. However, a high level of evidence was considered for event with statin therapy
reduction in individuals with a ≥7.5% estimated 10-year ASCVD risk (Section 4.6) who did not have
diabetes to recommend high-intensity statin therapy preferentially for individuals with diabetes and a ≥7.5%
estimated 10-year ASCVD risk (Section 4.7). This consideration for those with diabetes 40 to 75 years of
age recognizes that these individuals are at substantially increased lifetime risk for ASCVD events and
death. Moreover, individuals with diabetes experience greater morbidity and worse survival following the
onset of clinical ASCVD.
In persons with diabetes <40 or >75 years of age, statin therapy should be individualized based on
considerations of ASCVD risk reduction benefits, the potential for adverse effects and drug-drug
interactions, and patient preferences (Figure 4).

*moderate intensity statin therapy reduces LDL-C approximately 30 to < 50% of untreated baseline
  high intensity statin therapy reduces LDL-C approx ≥50% from the untreated baseline.

Παρόλα αυτά η προσωπική μου άποψη ταυτίζεται με αυτή του κ.Ντέλλου όπως πολύ αναλυτικά περιγράφεται εδώ:
Ένα μήλο την ημέρα, τις στατίνες κάνει πέρα! Ο αντίλογος στις νέες «οδηγίες» για χοληστερίνη. (http://www.ntellos.gr/index.php/arthra/xolisteroli-statines/ena-milo-tin-imera-tis-statines-kanei-pera)
ΙΜΗΟ..
Η πραγματικά προστατευτική δράση των στατινών σχετίζεται με τις πλειοτροπικές τους δράσεις και ιδίως την αντιφλεγμονώδη-
σταθεροποιητική της αθηρωματικής πλάκας δράση τους και μάλλον καμία σχέση ( oh yes  :P) δεν έχει με την ιδιότητα τους να ελαττώνουν τα επίπεδα
της LDL.
Αντιλαμβάνομαι οτι αυτό θα πρέπει να ακούγεται ασύλληπτα βλάσφημο και ανατρεπτικό για τους απανταχού παρόντες στατινόλαγνους και
τις εταιρίες μαζικής προώθησης τους  :laugh:







 
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Dott.diMG στις 1 Φεβρουαρίου 2014, 18:12:33
Δεν διαφωνώ με την άποψη του κ. Ντέλλου.
Ασθενείς μου με t.Chol πχ 280 χωρίς παράγοντες κινδύνου ΔΕΝ παίρνουν στατίνη.
Όμως από το άρθρο: "...Δεν προτείνουν βέβαια σε όποιον παίρνει στατίνες να τις αντικαταστήσει με μήλα. Ασθενείς με στεφανιαία νόσο, αγγειοπάθεια ή έστω ισχυρούς παράγοντες κινδύνου,  χρειάζονται και στατίνες και φρούτα."
Ο συγκεκριμένος άρρωστος έχει παράγοντες κινδύνου?
Αν ναι και πρέπει να πάρει στατίνη, το αρχικό ερώτημα στην ουσία ήταν ποιά στατίνη με βάσει ποιές οδηγίες?
Η προσωπική σας άποψη ποιά είναι, μιας και μας έχετε δώσει πολλές φορές τα φώτα σας στο παρελθόν.
Αν δώσω 20άρα Σιμβα και δεν βλέπω LDL, πως "μετράω" τη δράση του φαρμάκου?
Φοβάμαι ότι το πρωτόκολλο της ΗΔΙΚΑ είναι γενικώς ΜΗ γράφετε, αλλά αν επιμένετε:
1ον θα απηυδήσετε,
2ον να μας βγει όσο το δυνατόν φθηνότερα.
Αν από την άλλη ψάχνετε τους απανταχού στατινολάγνους γιατρέ μου μάλλον σε forum καρδιολόγων πρέπει να μπείτε :laugh:
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Diamantius στις 1 Φεβρουαρίου 2014, 18:38:39
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΙΜΗΟ..
Η πραγματικά προστατευτική δράση των στατινών σχετίζεται με τις πλειοτροπικές τους δράσεις και ιδίως την αντιφλεγμονώδη-
σταθεροποιητική της αθηρωματικής πλάκας δράση τους και μάλλον καμία σχέση ( oh yes  :P) δεν έχει με την ιδιότητα τους να ελαττώνουν τα επίπεδα
της LDL.
Αντιλαμβάνομαι οτι αυτό θα πρέπει να ακούγεται ασύλληπτα βλάσφημο και ανατρεπτικό για τους απανταχού παρόντες στατινόλαγνους και
τις εταιρίες μαζικής προώθησης τους  :laugh:

Συντάσσομαι κι εγώ μ'αυτή την άποψη. Νομίζω ότι ειδικά οι στόχοι των Ευρωπαίων για τα λιπίδια είναι άπιαστοι και υπό το φως των δεδομένων μάλλον χωρίς νόημα. Το κυνήγι της LDL θυμίζει κυνήγι μαγισσών πια.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Diamantius στις 1 Φεβρουαρίου 2014, 19:03:18
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν διαφωνώ με την άποψη του κ. Ντέλλου.
Ασθενείς μου με t.Chol πχ 280 χωρίς παράγοντες κινδύνου ΔΕΝ παίρνουν στατίνη.
Όμως από το άρθρο: "...Δεν προτείνουν βέβαια σε όποιον παίρνει στατίνες να τις αντικαταστήσει με μήλα. Ασθενείς με στεφανιαία νόσο, αγγειοπάθεια ή έστω ισχυρούς παράγοντες κινδύνου,  χρειάζονται και στατίνες και φρούτα."
Ο συγκεκριμένος άρρωστος έχει παράγοντες κινδύνου?
Αν ναι και πρέπει να πάρει στατίνη, το αρχικό ερώτημα στην ουσία ήταν ποιά στατίνη με βάσει ποιές οδηγίες?
Η προσωπική σας άποψη ποιά είναι, μιας και μας έχετε δώσει πολλές φορές τα φώτα σας στο παρελθόν.
Αν δώσω 20άρα Σιμβα και δεν βλέπω LDL, πως "μετράω" τη δράση του φαρμάκου?
Φοβάμαι ότι το πρωτόκολλο της ΗΔΙΚΑ είναι γενικώς ΜΗ γράφετε, αλλά αν επιμένετε:
1ον θα απηυδήσετε,
2ον να μας βγει όσο το δυνατόν φθηνότερα.
Αν από την άλλη ψάχνετε τους απανταχού στατινολάγνους γιατρέ μου μάλλον σε forum καρδιολόγων πρέπει να μπείτε :laugh:

Αν και δεν απευθύνεται (προφανώς) σε μένα το ερώτημα, επιτρέψτε μου να "αυθαδιάσω" απαντώντας:
Ως διαβητικός και με μπόλικο σπλαχνικό λίπος, σαφώς και έχει παράγοντες κινδύνου. Έχει ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου από στενούς συγγενείς; Υπέρταση;
Η επιλογή της στατίνης και της δόσης της νομίζω ότι πρέπει να γίνεται με βάση το κόστος της και το ενδεχόμενο αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα. Αν δεν παίρνει πχ αμλοδιπίνη, τότε τα 40mg σιμβαστατίνης είναι καλά, αν και νομίζω ότι τα 20mg της ατορβαστατίνης έχουν χαμηλότερο ημερήσιο κόστος.
Η δράση του φαρμάκου, αν δεχθούμε ότι το όφελός του είναι διάφορο από τα επίπεδα της LDL, δεν μετράται άμεσα. Ίσως είναι πιο χρήσιμο να έχει απλά στατίνη στην αγωγή του, την οποία παρακολουθείτε για τις γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειές της χωρίς να κυνηγάτε στόχους για τα λιπίδια.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Xouzouris στις 1 Φεβρουαρίου 2014, 19:53:27
Παράθεση


Παρόλαυτά η προσωπική μου άποψη ταυτίζεται με αυτή του κ.Ντέλλου όπως πολύ αναλυτικά περιγράφεται εδώ:
Ένα μήλο την ημέρα, τις στατίνες κάνει πέρα! Ο αντίλογος στις νέες «οδηγίες» για χοληστερίνη. (http://www.ntellos.gr/index.php/arthra/xolisteroli-statines/ena-milo-tin-imera-tis-statines-kanei-pera)
ΙΜΗΟ..
Η πραγματικά προστατευτική δράση των στατινών σχετίζεται με τις πλειοτροπικές τους δράσεις και ιδίως την αντιφλεγμονώδη-
σταθεροποιητική της αθηρωματικής πλάκας δράση τους και μάλλον καμία σχέση ( oh yes  :P) δεν έχει με την ιδιότητα τους να ελαττώνουν τα επίπεδα
της LDL.
Αντιλαμβάνομαι οτι αυτό θα πρέπει να ακούγεται ασύλληπτα βλάσφημο και ανατρεπτικό για τους απανταχού παρόντες στατινόλαγνους και
τις εταιρίες μαζικής προώθησης τους  :laugh:

Βλασφημο είναι σίγουρα για τους ιχθυελαιο-λαγνους που προσπαθούν χρόνια τώρα εις μάτην να μας ψησουν για τον "υπόλοιπομενο καρδιαγγειακο κίνδυνο" και το πως αυτός εκπροσωπειται από τα τριγλυκεριδια, όπως και από τους εζετιμιμπο-λαγνους που πρέπει, εν όψει των νέων αμερικανικών οδηγιών να κάνουν κυβισθησεις υπουργικου επιπέδου.

Αυτό που υποστηρίζετε, επιβεβαιωνεται εμμέσως πλην σαφώς από τις AHA/ACC 2013 στον βαθμό που ουσιαστικά εξοστρακιζονται όλα τα φάρμακα που δεν απέδειξαν μείωση των συμβαματων, ακόμα κι αν μειώνουν την LDL. ;-)
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Zachariadis στις 1 Φεβρουαρίου 2014, 20:38:57
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο συγκεκριμένος άρρωστος έχει παράγοντες κινδύνου?
Αν ναι και πρέπει να πάρει στατίνη, το αρχικό ερώτημα στην ουσία ήταν ποιά στατίνη με βάσει ποιές οδηγίες?
Η προσωπική σας άποψη ποιά είναι, μιας και μας έχετε δώσει πολλές φορές τα φώτα σας στο παρελθόν.
Αν δώσω 20άρα Σιμβα και δεν βλέπω LDL, πως "μετράω" τη δράση του φαρμάκου?

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι βέβαια σοβαρός παράγοντας κινδύνου,
όπως είναι και η παχυσαρκία ( με 125 cm περιφέρεια δεν μπορώ να φανταστώ να μήν είναι).
Είναι περίπου αποδεκτό απο όλους (αναφέρεται σε όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες ήδη απο τα τέλη του 90')
ότι ασθενής με ΣΔ ( ακόμα και με απουσία άλλων παραγόντων κινδύνου )πρέπει να λάβει αγωγή με στατίνη,όπως
εξάλλου θα πρέπει να λάβει και μικρή δόση ASA.
Ο διαβήτης προκαλεί αγγειοπάθεια με φλεγμονώδη χαρακτηριστικά που σε πολλά σημεία μοιάζει με την
τυπική αθηρωματική αγγειακή νόσο (απο πολλόυς πλέον θεωρείται ισοδύναμο στεφανιαίας νόσου).
Άρα ναι ,λόγω του ΣΔ και ανεξάρτητα απο τα επίπεδα της LDL θα πρέπει να πάρει στατίνη.
Σε ποιά δόση; Στην μικρότερη δυνατή που θα του εξασφαλίζει όφελος απο την πλειοτροπική δράση δηλ
βάση ισοδυναμίας :  ροσουβαστατίνη 5 mg = ατορβαστατίνη 10 mg = σιμβαστατίνη 20 mg = πραβαστατίνη 40mg
Έλεγχος θα γίνει πρίν την αρχική χορήγηση και μετά απο 6 μηνο,όχι όμως για να δούμε πόσο έχει πέσει η LDL ,
αλλά για την εκτίμηση ηπατικής /νεφρικής λειτουργίας.
Σημειώνω ότι εταιρίες που σπονσοράρουν την ατορβαστατίνη,έχουν κατεβάσει απο το ράφι κάθε μελέτη που
να «αποδεικνύει» ότι η σιμβαστατίνη δεν είναι η καλύτερη επιλογή σε διαβητικούς ασθενείς  για x λόγους όμως
στην ουσία δεν είναι παρά φούμερα με "RRR" ( relative risk reduction) παντού.... :P
(¨Οπως είπε και ο Κουναλάκης κάπου,όταν αντιπρόσωπος σας δείχνει ενα κατεβατό μελετών που όλες είναι RRR,
ρωτήστε τους απλά για το πόσο είναι το "ARR" (Absolute) της μελέτης ,που φυσικά και δεν θα ξέρουν να σας πουν,
αφού όχι μόνο «εντυπωσιακό» είναι ,αλλά αγγίζει την γελοιότητα)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν από την άλλη ψάχνετε τους απανταχού στατινολάγνους γιατρέ μου μάλλον σε forum καρδιολόγων πρέπει να μπείτε :laugh:
Ναι δεν έχεις άδικο.Δυστηχώς οι συνάδελφοι μου καρδιολόγοι  είναι τα κύρια θύματα αυτής της -χωρίς προηγούμενο- προπαγάνδας.
( και πρίν πεταχτεί ο διακομιστής με κάποια ιστορική πληροφορία για φάρμακο για το οποίο έγινε κάποτε στο παρελθόν
ακόμα μεγαλύτερη προπαγάνδα ...θυμίζω πως πρίν δύo χρόνια συζητούσαν (σοβαρά :o) αν είναι σωστό να μπούν στατίνες
στη ύδρευση των πόλεων για να ωφεληθούν ΟΛΟΙ !!  ;D)

¨Οσο για την Εζετιμίμπη ...άλλη μια αμαρτωλή ιστορία μετα απο Νικοτινικό-Νιασίνη...Vastarel....
To INEGY τόσο εδώ όσο και στο USA (Vytorin) δεν ξέρω τί μέλλον θα έχει.Τόσο εδώ όσο και εκεί είναι στα σπάργανα
η κυκλοφορία νέου σκευάσματος με συνδυασμό ατορναστατίνης/εζετιμίμπης.Δεν ξέρω πως θα σηκωθούν απο τον πάτο που τους
έριξαν τα πρόσφατα ACC/AHA guidelines   ;D







Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Harper στις 1 Φεβρουαρίου 2014, 20:44:03
Στο συγκεκριμενο παραδειγμα ασθενους:Εαν η σιμβαστατίνη 40 και η ατορβαστατίνη 20 δε του ριχνουν την LDL κατω απο 150,τι νοημα εχει να παρει ατροβαστατινη 40 που σε σχεση με την 20άρα (ή την ισοδυναμη σιμβα 40) θα του ριξει επιπλεον 6% την LDL.
Οπότε εαν δεχθουμε τα μεχρι σημερα guidelines -γιατι τελικα δε μπορουμε να κινουμαστε διαισθαντικα:
1.Συσταση για απώλεια βαρους και σωματικη άσκηση
2.Σε μια σιμβα 20 θα προσθετα ezetimibe
Eαν εφθανα γυρω στο 100 LDL θα ημουν ευχαριστημενος και δεν θα το πρεσαρα για παρακατω.Aλλα μεχρι να πετυχω γυρω στο 100 θα επαιζα με διπλο συνδυασμο

Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Harper στις 1 Φεβρουαρίου 2014, 21:09:39
ΕΡΩΤΗΣΗ:
μετα τις νεες οδηγιες για χοληστερολη εχει βρεθει κανεις συναδελφος σε καποιο συνεδριο-ημεριδα μπλα μπλα μπλα???
Εχει υπάρξει καποια επίσημη θεση από μεγαλα ονοματα-opinio leaders -ειδημονες στατινολογους?
Αλλαξε καποιος απο αυτους Ευαγγελιο ή παιζουν στα παλια?
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Dott.diMG στις 1 Φεβρουαρίου 2014, 21:36:57
Ημερίδα της ΕΔΕ 8/2/14 στην Ξάνθη.
Είμαι περίεργος να δω τι θα παίξει. Ως χώρα, ως επιστημονικές εταιρίες, και ως ΗΔΙΚΑ τελικά τι ενσωματώνουμε?
Βάζουμε ολίγη από Ευρωπαϊκή και πιο πολλή ACC/AHA?
Αν δεν συνέφερε οικονομικά θα ήταν άλλο το κριτήριο?
Το αρχικό ερώτημα παραμένει:
Αυτό που θεωρεί σωστό κάποιος για τον ασθενή του θα μπορεί μέσω ΘΠΣ να το γράψει?
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 7 Φεβρουαρίου 2014, 15:21:11
Έχετε βρει τρόπο να διαγράψετε πρωτόκολλο σε ασθενή;
Αποφάσισα να πειραματιστώ λίγο με το ΑΜΚΑ της μητέρας μου στο πρωτόκολλο της δυσλιπιδαιμίας και τώρα δεν μπορώ να το σβήσω!
Καταχώρηση συνταγής ---> Ορισμός θεραπευτικού πρωτοκόλλου ---> Διαγραφή νέου θεραπευτικού πρωτοκόλλου ---> Είστε σίγουρος για τη διαγραφή; (Είμαι) ---> Ο ασθενής δεν έχει εισαχθεί ακόμη σε θεραπευτικό πρωτόκολλο.
Μέχρι εδώ καλά. Πατάω "Ακύρωση" (*) για να βγω από το παράθυρο (δε βλέπω άλλο τρόπο). Μετά αν πατήσω "Ορισμός Θεραπευτικού Πρωτοκόλλου", το πρωτόκολλο της δυσλιπιδαιμίας είναι εκεί και με περιμένει! (*) Δοκίμασα στο βήμα αυτό να κλείσω το browser αντί να πατήσω "Ακύρωση". Πάλι το πρωτόκολλο με περίμενε εκεί μετά το Login!
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 7 Φεβρουαρίου 2014, 15:50:38
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Έχετε βρει τρόπο να διαγράψετε πρωτόκολλο σε ασθενή;
Αποφάσισα να πειραματιστώ λίγο με το ΑΜΚΑ της μητέρας μου στο πρωτόκολλο της δυσλιπιδαιμίας και τώρα δεν μπορώ να το σβήσω!
Καταχώρηση συνταγής ---> Ορισμός θεραπευτικού πρωτοκόλλου ---> Διαγραφή νέου θεραπευτικού πρωτοκόλλου ---> Είστε σίγουρος για τη διαγραφή; (Είμαι) ---> Ο ασθενής δεν έχει εισαχθεί ακόμη σε θεραπευτικό πρωτόκολλο.
Μέχρι εδώ καλά. Πατάω "Ακύρωση" (*) για να βγω από το παράθυρο (δε βλέπω άλλο τρόπο). Μετά αν πατήσω "Ορισμός Θεραπευτικού Πρωτοκόλλου", το πρωτόκολλο της δυσλιπιδαιμίας είναι εκεί και με περιμένει! (*) Δοκίμασα στο βήμα αυτό να κλείσω το browser αντί να πατήσω "Ακύρωση". Πάλι το πρωτόκολλο με περίμενε εκεί μετά το Login!

Ίσως είναι καλό να στείλεις το παραπάνω με email στην ΗΔΙΚΑ.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: mimis75 στις 8 Φεβρουαρίου 2014, 12:53:05
Τελικά ασθενής χωρίς ΣΝ,ΑΕΕ,Αγγειοπαθεια η νεφροπαθεια βαση πρωτοκολλου δεν μπορει να λαμβανει απο δευτερα ατορβαστατινη 20mg η ροσουβαστατινη 10 mg η εγω κανω καπου λαθος και δεν μπορω να το βρω?
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Xouzouris στις 8 Φεβρουαρίου 2014, 13:20:36
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στο συγκεκριμενο παραδειγμα ασθενους:Εαν η σιμβαστατίνη 40 και η ατορβαστατίνη 20 δε του ριχνουν την LDL κατω απο 150,τι νοημα εχει να παρει ατροβαστατινη 40 που σε σχεση με την 20άρα (ή την ισοδυναμη σιμβα 40) θα του ριξει επιπλεον 6% την LDL.
Οπότε εαν δεχθουμε τα μεχρι σημερα guidelines -γιατι τελικα δε μπορουμε να κινουμαστε διαισθαντικα:
1.Συσταση για απώλεια βαρους και σωματικη άσκηση
2.Σε μια σιμβα 20 θα προσθετα ezetimibe
Eαν εφθανα γυρω στο 100 LDL θα ημουν ευχαριστημενος και δεν θα το πρεσαρα για παρακατω.Aλλα μεχρι να πετυχω γυρω στο 100 θα επαιζα με διπλο συνδυασμο



Το νοημα, συμφωνα με τις τελευταιες οδηγιες, ειναι οτι απεμπλεκεσαι απο το κυνηγι των αριθμων.

Σου λεει, εχεις ασθενη υψηλου κινδυνου οπως ο διαβητικος του παραδειγματος;

Θα τον βαλεις σε ατορβαστατινη 40-80 ή σε ροσουβαστατινη 20-40 και, εφ'οσον την ανεχεται, εισαι ΟΚ.

Το rationale της εζετιμιμπης ηταν να "κοψεις" απο την δοση της στατινης πετυχαινοντας ταυτοχρονα την ιδια μειωση της LDL. Αυτο πλεον ανατρεπεται, καθως η υψηλη δοση στατινης ειναι επιθυμητη, δεδομενου οτι κατα τα φαινομενα, η μειωση των συμβαματων απεμπλεκεται απο τις απολυτες τιμες της LDL και συνδεεται ακριβως με την δοση στατινης μεσω πιθανοτατα της αντιφλεγμονωδους δρασης της στο τοιχωμα των αγγειων (που ειναι δοσοεξαρτωμενη, αν και απ'οσο ξερω μη μετρησιμη-θα ειχε ενδιαφερον αν καποιος ειχε καταφερει να κανει την συσχετιση με τις τιμες της hs-CRP η οποια εχει θετικη συσχετιση με τον καρδιαγγειακο κινδυνο).
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Zachariadis στις 8 Φεβρουαρίου 2014, 13:59:39
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σου λεει, εχεις ασθενη υψηλου κινδυνου οπως ο διαβητικος του παραδειγματος;

Θα τον βαλεις σε ατορβαστατινη 40-80 ή σε ροσουβαστατινη 20-40 και, εφ'οσον την ανεχεται, εισαι ΟΚ.

Αυτό που το είδατε γραμμένο;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Zachariadis στις 8 Φεβρουαρίου 2014, 17:17:18
Γιατί... ;D ;D

(http://s20.postimg.org/60g7b7p2l/image.png)(http://s20.postimg.org/gbx5hm65p/image.png)
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Xouzouris στις 8 Φεβρουαρίου 2014, 19:03:17
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σου λεει, εχεις ασθενη υψηλου κινδυνου οπως ο διαβητικος του παραδειγματος;

Θα τον βαλεις σε ατορβαστατινη 40-80 ή σε ροσουβαστατινη 20-40 και, εφ'οσον την ανεχεται, εισαι ΟΚ.

Αυτό που το είδατε γραμμένο;

Στο ιδιο αρθρο που παραθεσατε μερικα ποστ πιο πριν:

Παράθεση
4.5. Primary Prevention in Individuals With Diabetes
A high level of evidence supports the use of moderate-intensity statin therapy* in persons with diabetes 40 to
75 years of age. The only trial of high-intensity statin therapy in primary prevention was performed in a
population without diabetes. However, a high level of evidence was considered for event with statin therapy
reduction in individuals with a ≥7.5% estimated 10-year ASCVD risk (Section 4.6) who did not have
diabetes to recommend high-intensity statin therapy preferentially for individuals with diabetes and a ≥7.5%
estimated 10-year ASCVD risk (Section 4.7)
. This consideration for those with diabetes 40 to 75 years of
age recognizes that these individuals are at substantially increased lifetime risk for ASCVD events and
death. Moreover, individuals with diabetes experience greater morbidity and worse survival following the
onset of clinical ASCVD.
In persons with diabetes <40 or >75 years of age, statin therapy should be individualized based on
considerations of ASCVD risk reduction benefits, the potential for adverse effects and drug-drug
interactions, and patient preferences (Figure 4).

Παρακατω, οριζει ως "high-intensity statin therapy" ακριβως αυτα τα φαρμακα-δοσολογιες που ανεφερα.

Μπορουμε να συζητησουμε πανω στο γεγονος οτι αυτη η συσταση εχει evidence level "E" (αρα καθε αλλο παρα δεσμευτικο), καθως και στο αν ο συγκεκριμενος ασθενης του παραδειγματος εχει ASCVD risk >7.5% (δεν εχω προχειρο το εργαλειο). Σε καθε περιπτωση, εχει ενδειξη τουλαχιστον για "moderate-intensity statin therapy", δηλαδη ατορβα 10-20, σιμβα 20-40, ροσουβα 5-10 κλπ, πουθενα ομως πλεον δεν "παιζει" η εζετιμιμπη, παρα μονο σε πολυ συγκεκριμενες περιπτωσεις (πχ δυσανεξια, οικογενης δυσλιπιδαιμια, LDL >190) και παλι με level "E".


Οσο για την fire-and-forget vs. LDL<100 προσεγγιση,

Παράθεση
no evidence was found that titration or combination drug therapy to achieve specific LDL-C or non-HDL-C levels or percent reduction improved ASCVD outcomes. Therefore, this guideline does not recommend their use as performance measures
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Zachariadis στις 8 Φεβρουαρίου 2014, 21:03:37
A high level of evidence supports the use of moderate-intensity statin therapy* in persons with diabetes 40 to
75 years of age.

που αντιστοιχεί σε -όπως πολύ σωστά διευκρινίζεται- σε δόση ροσουβασταίνης 5 ως 10 mg ατορβασταίνης 10 ως 20 mg
και σιμβαστατίνης 20 ως 40 mg.

Τώρα σε ότι αφορά την εκτίμηση του ρίσκου και την δημοιυργία «ομάδας ατόμων με δεκαετή  ρίσκο στο 7,5%» που χρήζουν
στατινοθεραπείας παραθέτω απόσπασμα απο το άρθρο του κ.Ντέλλου :

Θα ανέμενε λοιπόν κανείς με βάση τα παραπάνω, πως πλέον θα ήταν λιγότεροι οι «ασθενείς» με σύσταση για λήψη στατινών, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλές τιμές χοληστερίνης δεν είναι και υψηλού κινδύνου. Εδώ λοιπόν οι σοφοί των guidelines έκαναν το πρώτο βήμα πίσω, αποφασίζοντας να κατεβάσουν δραματικά τον πήχη για την χορήγηση στατινών. Δεν θα θεωρείται πλέον ο 10ετής καρδιαγγειακός κίνδυνος του 10-20% σαν όριο για την χορήγηση των στατινών, όπως ίσχυε στα προηγούμενα αμερικανικά guidelines, (το βρετανικό NICE επίσης θεωρεί το 20%), αλλά το 7.5% ή ακόμα και το 5%! Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Αν σήμερα ένας στους τρεις αμερικανούς πολίτες άνω των 40 ετών παίρνει στατίνες, από αύριο θα πρέπει να παίρνει ένας στους δύο ή αλλιώς μια αύξηση «ασθενών» και κατανάλωσης στατινών κατά 70%! Τι έχουν να κερδίσουν αυτοί οι νέοι «ασθενείς» με βάση τις αμφισβητούμενες μελέτες, που υπερτονίζουν τα οφέλη και παραβλέπουν  προκλητικά τις παρενέργειες των στατινών, και στις οποίες στηρίχθηκαν οι νέες οδηγίες; Κρατηθείτε. Στους 140 που θα παίρνουν στατίνες, μόνο ένας θα γλυτώσει ένα καρδιακό επεισόδιο, χωρίς όμως να ζήσει περισσότερο ή να είναι υγιέστερος! Από την άλλη, περισσότεροι από 18 θα έχουν σοβαρές παρενέργειες, όπως μυοπάθεια, με μυϊκούς πόνους και αδυναμία, σακχαρώδη διαβήτη, καταρράκτη, νοητικές διαταραχές, ακόμα και στυτική δυσλειτουργία. Τα παραπάνω καταγγέλλουν από τους New York Times η καθηγήτρια Rita Redberg (καρδιολόγος  και εκδότρια του περιοδικού JAMA) και ο Dr John Abramson (lecturer at Harvard Medical School), συγγραφέας και σχετικού άρθρου στο BMJ.7, 8
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 8 Φεβρουαρίου 2014, 21:22:03
Πιστεύω ότι έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε σχετικά με τη δράση και τη χρήση των στατινών.
Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι ενδείξεις υπέρ της διάκρισης ομάδων ασθενών σε σχέση με το δόγμα "fit to target".
Ακόμη όμως και αυτή η βελτιωμένη προσέγγιση δε λαμβάνει υπόψη το άτομο, το γωνιδίωμα και την επιγενετική του, αλλά και πλήθος άλλων παραγόντων που καθορίζουν την καρδιαγγειακή νοσηρότητα (και ίσως και άλλων κινδύνων, άγνωστων έως τώρα).
Η προσωπική μου θέση είναι επιφυλακτική απέναντι σε επιθετικές θεραπείες. Τις ακολουθώ μόνο εκεί που υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία υπέρ αυτών ή εκεί όπου υπάρχει άμεσος κίνδυνος και κανείς θα πρέπει να δράσει αποφασιστικά.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Xouzouris στις 8 Φεβρουαρίου 2014, 21:58:01
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
A high level of evidence supports the use of moderate-intensity statin therapy* in persons with diabetes 40 to
75 years of age.

που αντιστοιχεί σε -όπως πολύ σωστά διευκρινίζεται- σε δόση ροσουβασταίνης 5 ως 10 mg ατορβασταίνης 10 ως 20 mg
και σιμβαστατίνης 20 ως 40 mg.

Τώρα σε ότι αφορά την εκτίμηση του ρίσκου και την δημοιυργία «ομάδας ατόμων με δεκαετή  ρίσκο στο 7,5%» που χρήζουν
στατινοθεραπείας παραθέτω απόσπασμα απο το άρθρο του κ.Ντέλλου :

Θα ανέμενε λοιπόν κανείς με βάση τα παραπάνω, πως πλέον θα ήταν λιγότεροι οι «ασθενείς» με σύσταση για λήψη στατινών, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλές τιμές χοληστερίνης δεν είναι και υψηλού κινδύνου. Εδώ λοιπόν οι σοφοί των guidelines έκαναν το πρώτο βήμα πίσω, αποφασίζοντας να κατεβάσουν δραματικά τον πήχη για την χορήγηση στατινών. Δεν θα θεωρείται πλέον ο 10ετής καρδιαγγειακός κίνδυνος του 10-20% σαν όριο για την χορήγηση των στατινών, όπως ίσχυε στα προηγούμενα αμερικανικά guidelines, (το βρετανικό NICE επίσης θεωρεί το 20%), αλλά το 7.5% ή ακόμα και το 5%! Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Αν σήμερα ένας στους τρεις αμερικανούς πολίτες άνω των 40 ετών παίρνει στατίνες, από αύριο θα πρέπει να παίρνει ένας στους δύο ή αλλιώς μια αύξηση «ασθενών» και κατανάλωσης στατινών κατά 70%! Τι έχουν να κερδίσουν αυτοί οι νέοι «ασθενείς» με βάση τις αμφισβητούμενες μελέτες, που υπερτονίζουν τα οφέλη και παραβλέπουν  προκλητικά τις παρενέργειες των στατινών, και στις οποίες στηρίχθηκαν οι νέες οδηγίες; Κρατηθείτε. Στους 140 που θα παίρνουν στατίνες, μόνο ένας θα γλυτώσει ένα καρδιακό επεισόδιο, χωρίς όμως να ζήσει περισσότερο ή να είναι υγιέστερος! Από την άλλη, περισσότεροι από 18 θα έχουν σοβαρές παρενέργειες, όπως μυοπάθεια, με μυϊκούς πόνους και αδυναμία, σακχαρώδη διαβήτη, καταρράκτη, νοητικές διαταραχές, ακόμα και στυτική δυσλειτουργία. Τα παραπάνω καταγγέλλουν από τους New York Times η καθηγήτρια Rita Redberg (καρδιολόγος  και εκδότρια του περιοδικού JAMA) και ο Dr John Abramson (lecturer at Harvard Medical School), συγγραφέας και σχετικού άρθρου στο BMJ.7, 8

Ενω σε γενικες γραμμες θεωρω εαυτον fan των αποψεων του Κου. Ντελλου και εχω παραθεσει και στο παρελθον αρθρογραφια του, θεωρω οτι αν μεινουμε στο παραδειγμα του διαβητικου ασθενη του jack η παραπανω προσεγγιση δεν εχει θεση.

Πραγματι, και με βαση παλαιοτερες κατευθυντηριες οδηγιες, οι διαβητικοι κατατασσονταν παντα στην ομαδα υψηλοτατου καρδιαγγειακου κινδυνου ακομη και χωρις την συνδρομη αλλων παραγοντων κινδυνου οπως δυσλιπιδαιμια ή καπνισμα, εξ'ου και η πεποιθηση περι "ισοδυναμου καρδιαγγειακου συμβαματος" που κατα κορον χρησιμοποιηθηκε τα περασμενα χρονια.

Μαλιστα, ο στοχος της LDL για τους διαβητικους δεν ηταν καν <100, αλλα <70 οπως και για τους στεφανιαιους (με βαση τα πρωτοκολλα του ΕΟΦ (http://www.eof.gr/c/document_library/get_file?p_l_id=34765&folderId=34743&name=DLFE-1127.pdf) ειναι ακομη ετσι).

Υπο αυτη την οπτικη, βρισκω οτι στις ACC/AHA 2013 εχει γινει ενα θετικο βημα για αυτους τους ασθενεις, αφου πρακτικα σου καταργει τον εξαντλητικα χαμηλο στοχο και σου δινει απλα την επιλογη μεταξυ διαφορων θεραπευτικων σχηματων (σε μονοθεραπεια). Mπορει κανεις ανετοτατα να αγνοησει την συσταση περι high intensity statin therapy λογω του "κακου" level "E" (ή να την κρατησει για την δευτερογενη προληψη) και να μεινει ενα σκαλοπατι παρακατω χωρις να επιδιδεται στο κυνηγι των αριθμων και αφιερωνοντας περισσοτερο χρονο στο κυνηγι του υγιεστερου lifestyle.

Χωρια που εμπεριεχονται και καποιες αρκετα πιο ελευθεριες συστασεις περι της παρακολουθησης (πχ οχι εξετασεις ρουτινας για CPK, αξιολογηση των ηπατικων μονο επι συμπτωματων, μειωση της δοσολογιας ή και διακοπη στους >75 που κανουν πρωτογενη προληψη).

Το θεμα που θετει ο Ντελλος ειναι ηδη αντικειμενο διαμαχης και στην αλλη μερια του Ατλαντικου, οχι τοσο για την μειωση του ποσοστου δεκαετους κινδυνου, αλλα κυριως για τον τροπο υπολογισμου του που φαινεται οτι υπερεκτιμα τον κινδυνο σε βαθμο κακουργηματος, τοσο ωστε να δημιουργει ουσιατικα ασθενεις υψηλου καρδιαγγειακου κινδυνου απο το πουθενα.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: HarisDimou στις 8 Φεβρουαρίου 2014, 23:43:30
Eιναι αδύνατον να συνταγογραφήσω με την υπαρχουσα μορφη του πρωτοκολλου μια ατορβαστατίνη 20 mg σε καπνιστή ασθενη με αμιγη υπερχοληστερολαιμια.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Xouzouris στις 9 Φεβρουαρίου 2014, 00:10:55
Γιατι σκατε τοσο πολυ απο την στιγμη που υπαρχει η επιλογη "Ρυθμισμενος ασθενης υπο αγωγη" και του κοτσαρετε ο,τι τραβαει η ορεξη σας, δεν καταλαβαινω.  :P

ΟΚ, η υλοποιηση οπως παντα ειναι for the festivals. Εγω θα το παω αναποδα και θα ρωτησω βασει ποιου πρωτοκολλου ασθενης 40 ετων με πιεση <120 mmHg και ολικη χοληστερολη <150 mg/dl δικαιουται ληψη σιμβαστατινης 10 ή 20 mg;  ;D

Απαντωντας στο ερωτημα, πιθανολογω οτι η λογικη βασιζεται στο οτι ο ασθενης με αμιγη υπερχοληστερολαιμια χωρις στεφανιαια νοσο, διαβητη κλπ θα ειναι το πολυ μετριου κινδυνου (αν εχει υπερταση+καπνισμα), οποτε δεν δικαιουται ληψη στατινης σε υψηλη δοση (αρα μεχρι σιμβα 20 ή ατορβα 10). Πραγματι, οποιαδηποτε συνθηκη που καθοριζει υψηλο καρδιαγγειακο κινδυνο στο πρωτο βημα (στεφανιαια νοσος, διαβητης, νεφρικη νοσος κλπ) αυτοματως "ξεκλειδωνει" ολες τις διαθεσιμες στατινες και δοσολογιες.

Αυτα βεβαια τα τσεκαρα με βαση το δικο μου ΑΜΚΑ (αντρας 40 ετων). Θα εβρισκα λογικο εαν βαλεις με τις ιδιες συνθηκες αντρα 60 ετων να σου τις "ξεκλειδωνει" νωριτερα, αλλα τωρα δεν εχω τροπο να το τσεκαρω.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 10 Φεβρουαρίου 2014, 11:56:25
Τελικά έγιναν υποχρεωτικά τα πρωτόκολλα υπερλιπιδαιμίας σήμερα ή όχι; Υποτίθεται ότι (απο την ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ) σήμερα θα γινόταν αυτό... Στην οστεοπόρωση πάντως δεν άλλαξε τπτ.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: ioannis thessaloniki στις 10 Φεβρουαρίου 2014, 16:57:07
Τα πρωτόκολλα της υπερλιπιδαιμίας είναι σε ισχύ από τις 15:30μμ σήμερα. Όμως, στις 16:50 καταχώρησα συνταγή με τον κωδικό Ε78, χωρίς να ορίσω κανένα πρωτόκολλο, παρότι στην επάνω γραμμή μου δείχνει ότι μπορώ να το ορίσω
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 10 Φεβρουαρίου 2014, 18:35:47
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τα πρωτόκολλα της υπερλιπιδαιμίας είναι σε ισχύ από τις 15:30μμ σήμερα. Όμως, στις 16:50 καταχώρησα συνταγή με τον κωδικό Ε78, χωρίς να ορίσω κανένα πρωτόκολλο, παρότι στην επάνω γραμμή μου δείχνει ότι μπορώ να το ορίσω
  Ούτε της οστεοπόρωσης η τήρηση πρωτοκόλλου δεν έγινε υποχρεωτική. Εκτός αν σε λίγο γυρίσουν οι συνταγές που μόλις έγραψα λόγω μη ένταξης σε πρωτόκολλο...
   Η ανακοίνωση στην είσοδο της καφετιέρας λέει: ""Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα 10/2/2014 και ώρα 15:30 οι ιατροί έχουν τη δυνατότητα να καταχωρούν στην ίδια συνταγή σκευάσματα που ανήκουν σε διαφορετικά ΘΠΣ είτε και σκευάσματα εκτός ΘΠΣ.""   Ενδιαφέρουσα εξέλιξη, θα την δοκιμάσω. Πάντως όντως δε λέει για υποχρέωση, προτροπή μόνο βλέπω.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: ioannis thessaloniki στις 10 Φεβρουαρίου 2014, 18:44:27
Ναι, δείτε το σαν μία νουθεσία......ή και ως συμβουλή!! Και πριν από λίγο ξαναδοκίμασα, γράφεις και εκτός πρωτοκόλλου κανονικά.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 10 Φεβρουαρίου 2014, 20:05:50
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τα πρωτόκολλα της υπερλιπιδαιμίας είναι σε ισχύ από τις 15:30μμ σήμερα. Όμως, στις 16:50 καταχώρησα συνταγή με τον κωδικό Ε78, χωρίς να ορίσω κανένα πρωτόκολλο, παρότι στην επάνω γραμμή μου δείχνει ότι μπορώ να το ορίσω
  Ούτε της οστεοπόρωσης η τήρηση πρωτοκόλλου δεν έγινε υποχρεωτική. Εκτός αν σε λίγο γυρίσουν οι συνταγές που μόλις έγραψα λόγω μη ένταξης σε πρωτόκολλο...
   Η ανακοίνωση στην είσοδο της καφετιέρας λέει: ""Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα 10/2/2014 και ώρα 15:30 οι ιατροί έχουν τη δυνατότητα να καταχωρούν στην ίδια συνταγή σκευάσματα που ανήκουν σε διαφορετικά ΘΠΣ είτε και σκευάσματα εκτός ΘΠΣ.""   Ενδιαφέρουσα εξέλιξη, θα την δοκιμάσω. Πάντως όντως δε λέει για υποχρέωση, προτροπή μόνο βλέπω.
Το εφάρμοσα ήδη.
Γράφεις πρωτοκολλοποιημένη υπολιπιδαιμική αγωγή στην ίδια συνταγή με τα υπόλοιπα φάρμακα.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Dott.diMG στις 12 Φεβρουαρίου 2014, 09:53:45
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα Τετάρτη 29/1/2014 το ΘΠΣ της Δυσλιπιδαιμίας έχει αναρτηθεί στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και είναι σε πιλοτική λειτουργία.
Κατά την πιλοτική λειτουργία οι ιατροί μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα για τη Δυσλιπιδαιμία και εκτός του ΘΠΣ, ενώ στο μέλλον θα μπορούν να συνταγογραφούν τα σχετικά φάρμακα μόνο μέσω ΘΠΣ.

-Oυφφ!  ;D
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Diamantius στις 13 Φεβρουαρίου 2014, 08:36:44
Πάει, χάλασε και το NICE... >:(

"Στατίνες για όλους"

 Cholesterol drug statins should be given to millions more, NHS guidance says  (http://www.theguardian.com/society/2014/feb/12/cholesterol-drug-statins-offered-millions-more-nhs-guidance)
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: GirousisN στις 13 Φεβρουαρίου 2014, 09:37:23
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πάει, χάλασε και το NICE... >:(

"Στατίνες για όλους"

 Cholesterol drug statins should be given to millions more, NHS guidance says  (http://www.theguardian.com/society/2014/feb/12/cholesterol-drug-statins-offered-millions-more-nhs-guidance)
Μάλλον μετααναλύσεις σαν την παρακάτω είναι άγνωστες στο NICE
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Zachariadis στις 13 Φεβρουαρίου 2014, 14:27:09
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πάει, χάλασε και το NICE... >:(

"Στατίνες για όλους"

 Cholesterol drug statins should be given to millions more, NHS guidance says  (http://www.theguardian.com/society/2014/feb/12/cholesterol-drug-statins-offered-millions-more-nhs-guidance)
Μάλλον μετααναλύσεις σαν την παρακάτω είναι άγνωστες στο NICE

...όπως και εμπεριστατωμένες σύγχρονες αναφορές για την «άσχημη» πλευρά τους ( που η φαρμακοβιομηχανία κρύβει  επιμελώς!..)

The Ugly Side of Statins. Systemic Appraisal of the Contemporary Un-Known Unknowns -July 2013 (http://file.scirp.org/Html/3-1980073_34065.htm)

ενα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

There is increased risk of Diabetes Mellitus, Cataract formation, and Erectile Dysfunction in young statin users, all of which are Alarming. Furthermore there is a significant increase in the risk of cancer and neurodegenerative disorders in the elderly plus an enhanced risk of a myriad of infectious diseases.All side effects are dose dependant and persist during treatment [1].Primary prevention clinical results provoke the possibility of not only the lack of primary cardiovascular protection by statin therapy but highlight the very real possibility of augmented cardiovascular risk in women, patients with Diabetes Mellitus and the young . Statins are associated with triple the risk of coronary artery and aortic calcification. These finding on statin major adverse effects had been under-reported and the way in which they withheld from the public, and even concealed, is a scientific farce.

Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: GirousisN στις 14 Φεβρουαρίου 2014, 08:15:07
Άρα ΕΟΦ και ΗΔΙΚΑ είναι έτη φωτός μπροστά από NICE , FDA και τους υπόλοιπους κουτόφραγκους..........!!!!!!! ;)
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 7 Μαρτίου 2014, 20:41:16
Ανακοινώσεις με συνδρομή του ΙΣΘ: ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ Φρένο στις αλόγιστες δαπάνες στα φάρμακα  (http://www.makthes.gr/news/reportage/118376/)  Της Νικολέττας Μπούκα
 
“Μπούσουλα” για τους γιατρούς της χώρας μας μπορεί να αποτελέσει η καθιέρωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων για όλες τις παθήσεις. Με βάση αυτά, κάθε γιατρός θα μπορεί να επιλέγει από μία “δεξαμενή φαρμάκων” το κατάλληλο φάρμακο για τον ασθενή του και να εξειδικεύει ανάλογα με την πάθηση και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο ασθενής, ποιο πρέπει να χορηγήσει πρώτο και ποιο στη συνέχεια. (φυσικά το "μπορεί" στην άνω πρόταση είναι λάθος, μάλλον "είναι υποχρεωμένος". Και τώρα μπορώ να επιλέξω ένα απο τα αντιοστεοκλαστικά-δεν με εμποδίζει κανείς)
    Με τον τρόπο αυτό θα μπει ένα “φρένο” στις αλόγιστες δαπάνες στα φάρμακα, ενώ μέχρι να καθιερωθούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, θα μπορούσε η Ελλάδα να εφαρμόσει την περίφημη λίστα της Στοκχόλμης, δηλαδή να υπάρχει συγκεκριμένος κατάλογος φαρμάκων που θα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ.
 Τις προτάσεις αυτές κάνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), ο οποίος εκφράζει την αντίθεσή του στο πλαφόν συνταγογράφησης που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας, χαρακτηρίζοντάς το αυθαίρετο και απαράδεκτο μέτρο, που μόνο προβλήματα δημιουργεί σε ασθενείς και γιατρούς.
     “Το πλαφόν στη συνταγογράφηση είναι ένα αντιιατρικό και απαράδεκτο μέτρο του υπουργείου. Η θέσπιση ενός ανώτατου ποσού αξίας φαρμάκων ανά γιατρό δεν οδηγεί σε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ οι ασθενείς ουσιαστικά δεν θα επιλέγουν γιατρό, αλλά συνταγογράφο. Το κριτήριο για τη χορήγηση φαρμάκων δεν πρέπει να είναι οικονομικό, αλλά σωστό και κατάλληλο για τον ασθενή και την πάθησή του”, εξηγεί ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Δημήτρης Τσάμης και συμπληρώνει ότι με την αύξηση του πλαφόν των επισκέψεων ανά γιατρό σε 400 ασθενείς και την ταυτόχρονη μείωση κατά 20% στη συνταγογράφηση, είναι προφανές ότι μόλις συμπληρωθεί το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε γιατρό, ο γιατρός δεν θα μπορεί να συνταγογραφεί και ο ασθενής δεν θα βρίσκει τα φάρμακά του.
    “Εάν το υπουργείο Υγείας δεν λάβει μέτρα, τότε θα μοιράσουμε μαύρα συνταγολόγια στα μέλη μας και οι γιατροί θα συνταγογραφούν σ΄ αυτά όταν ξεπερνούν το πλαφόν τους, σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας”, λεει ο γραμματέας του ΙΣΘ, Νικόλαος Νίτσας.
 
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
     Σύμφωνα με τον κ. Τσάμη, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει προτείνει την εφαρμογή νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων και της θετικής λίστας. Μάλιστα, έχει καταθέσει στο υπουργείο Υγείας τις προτάσεις του για το ζήτημα της συνταγογράφησης ήδη από το 2012, αλλά έπεσαν στο κενό.
 Ωστόσο, ο ίδιος επισημαίνει ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι “τα φάρμακα χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, κάτι που δεν συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επιπλέον, υπάρχει πληθώρα φαρμάκων, αλλά δεν υπάρχουν θεραπευτικά πρωτόκολλα για τη θεραπεία σε κάθε νόσο. Επίσης, στη χώρα μας κυκλοφορούν φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ευρώπη”.
    Από την πλευρά του, ο κ. Νίτσας προτείνει την υιοθέτηση του παραδείγματος της Σουηδίας και της Γερμανίας στο θέμα των φαρμάκων. Όπως τονίζει, στη Σουηδία τα ασφαλιστικά ταμεία δικαιολογούν 200 φάρμακα (φαντάζομαι εννοεί δραστικές, αλλά μόνο τόσες είναι; ) και στην Γερμανία 400, ενώ στη χώρα μας κυκλοφορούν 16.800 σκευάσματα (φυσικά δεν εννοεί δραστικές), τα οποία δικαιολογούνται από τον ΕΟΠΥΥ.

Παρατήρηση: Είναι σίγουροι στον ΙΣΘ ότι αν εφαρμόσει ο ΕΟΠΥΥΥΥς αυτά που προτείνουν δλδ 200-300 δραστικές ουσίες να αποζημιώνονται και αυστηρά πρωτόκολλα, δεν θα βγούν στους δρόμους και στα κανάλια να φωνάζουν ότι κόβονται φάρμακα απο τους ασθενείς και άλλα ωραία. Και φυσικά μετά να μας κάνει ρεζίλι ο κάθε βιβλιοπώλης λέγοντας ότι εφαρμόζει ότι προτάθηκε;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 12 Μαρτίου 2014, 20:19:20
   Σήμερα επανεμφανίστηκαν τα πρωτόκολλα με νέα μορφή στην καταχώρηση συνταγής και μάλιστα εμφανίζονται και μετά την καταχώρηση (προ της εκτυπώσιμης μορφής της συνταγής). Υποθέτω ότι μπορείς πλέον να έχεις στην ίδια συνταγή διαφορετικά πρωτόκολλα φαρμάκων. Δυστυχώς επειδή (λόγω ειδικότητας) βλέπω μόνο πρωτόκολλα οστεοπόρωσης δεν μπορώ να το δοκιμάσω εκτενέστερα. Θα δω (πρώτη ευκαιρία) αν μπορώ να καταχωρήσω διφωσφονικό μαζί με ασβεστιο...
 Update: Υπάρχει και ενημέρωση κατά το log-in: Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα 12/3/2014 και ώρα 18:30 οι ιατροί έχουν τη δυνατότητα να καταχωρούν σκευάσματα που ανήκουν σε διαφορετικά ΘΠΣ, καθώς και σκευάσματα εκτός ΘΠΣ, στην ίδια συνταγή. Επίσης, είναι πλέον υποχρεωτική η εισαγωγή διάγνωσης ICD10 κατά την Καταχώρηση Παραπεμπτικού.
   Και ναι, όντως μπορείς να καταχωρήσεις και άσχετο (με το πρωτόκολλο) φάρμακο... Καιρός ήταν. Να συμπληρώσω επίσης ότι τα πρωτόκολλα οστεοπόρωσης είναι πλέον υποφερτά (δεν ξέρω αν έχει απο καιρό γίνει αυτή η αλλαγή γιατί δεν τα δοκίμασα): μπορείς να καταχωρήσεις διφωσφονικό (ή κάτι άλλο) ανεξάρτητα αν διάλέξεις 2, 3, ή 5 χρόνια αγωγής (αναφέρομαι στην περίπτωση β' του http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,2102.msg42382.html#msg42382 που είχα γράψει - πλέον ούτε τα α και γ' δεν ισχυούν - Bravo ΗΔΙΚΑ  ;D :laugh:).
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 13 Μαρτίου 2014, 11:01:22
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
- Bravo ΗΔΙΚΑ  ;D :laugh:).
   Πρόβλημα που εντόπισα είναι ότι μπορεί να δοθεί οποιαδήποτε άλλη αγωγή εκτός πρωτοκόλλου για οστεοπόρωση (δεν σε υποχρεώνει να το ακολουθήσεις). Μπορείς ακόμα να γράψεις το φάρμακο του πρωτοκόλλου (πχ    FOSAMAX) και να προσθέσεις και ένα ακόμα (πχ PROTELOS - το καταχωρείς βέβαια ακόμα και στην ίδια συνταγή ως εκτός πτωτοκόλλου). Τώρα θα μου πείτε γιατί να το κάνεις; ...
   Πιστεύω ότι θα έπρεπε αν για κάποια πάθηση επιλεχτεί ένα πρωτόκολλο να μπλοκάρετε η συνταγογράφηση (εκτός πρωτοκόλλου) άλλων φαρμάκων πρωτοκόλλων της ίδιας πάθησης (πχ μαζί με αλεδρονάτη να μπορεί να δοθεί ασβέστιο, βιτ-D ή και δικλοφενάκη κλπ αλλά όχι ρισεδρονάτη, στρόντιο, ντενοσουμάμπη κλπ). Έτσι όπως είναι, ξεκινώ εγώ ένα πρωτόκολλο και ο επόμενος ιατρός αλλάζει κατα το δοκούν την αγωγή (χωρίς να καταργήσει το πρωτόκολλο).
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 22 Μαρτίου 2014, 14:19:16
Οδηγίες του γνωστού μας φαρμακοποιού Δ. Κλημεντίδη για τις υπερλιπιδαιμίες σε γνωστή ιστοσελίδα: Θεραπευτικά πρωτόκολλα στην e-syntagografisi: Πώς συμπληρώνονται (παραδείγματα)  (http://medispin.blogspot.gr/2014/03/e-syntagografisi.html)

του Διαμαντή Κλημεντίδη, κλινικού φαρμακοποιού            FARMAKOPOIOI

Από το απόγευμα της Τετάρτης, 19 Μαρτίου 2014, έχουν ενσωματωθεί στο μενού της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης τα θεραπευτικά πρωτόκολλα της δυσλιπιδαιμίας και της οστεοπόρωσης. Αυτό σημαίνει ότι, προκειμένου να συνταγογραφηθούν φάρμακα για αυτές τις παθήσεις, είναι υποχρεωτικό ο ασθενής να εισαχθεί στο αντίστοιχο πρωτόκολλο, ειδάλλως το σύστημα δεν τα...
 
... εμφανίζει καθόλου.
 
Όπως είναι φυσικό, κάθε αλλαγή ή προσθήκη σε ένα σύστημα που χρησιμοποιούν μερικές δεκάδες χιλιάδες ιατρών καθώς επίσης και έντεκα περίπου χιλιάδες φαρμακεία, δημιουργεί απορίες και στους μεν και στους δε. Θα επιχειρήσω να το παρουσιάσω συνοπτικά και να εξηγήσω περιληπτικά τη λογική πίσω από το πιο περίπλοκο εκ των δύο πρωτοκόλλων, αυτό της δυσλιπιδαιμίας.
 
Κάνοντας κλικ στο παραπάνω κουμπί, το σύστημα εμφανίζει αυτή την οθόνη
 
και αφού ο χρήστης πατήσει «εισαγωγή σε νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο», εμφανίζεται η λίστα με τα διαθέσιμα προς το παρόν πρωτόκολλα:
 
Επιλέγουμε «ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ» και οδηγούμαστε την εξής οθόνη:
 
Στη συνέχεια, κλικ στο κουμπί «Κωδικοί ICD10» εμφανίζει μόνο τους σχετικούς με την δυσλιπιδαιμία, όπως είναι και το λογικό να συμβαίνει.
 
Αφού επιλεγεί ο κατάλληλος κωδικός, οδηγούμαστε πλέον στο βασικό μενού του πρωτοκόλλου, όπου ο γιατρός ουσιαστικά απαντάει σε ένα ερωτηματολόγιο για τον ασθενή του, που σκοπό έχει να τον κατατάξει σε ένα επίπεδο 10ετούς καρδιαγγειακού κινδύνου, το οποίο με τη σειρά του «ξεκλειδώνει» τη διαθεσιμότητα των ανάλογων φαρμάκων.
 
Εισάγονται κατά σειρά τα εξής:
 
Α) Βήμα αγωγής, με πρώτο κριτήριο την αρτηριακή πίεση για ασθενή χωρίς εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο και στη συνέχεια επιλογή περιπτώσεων που αποδεδειγμένα ανεβάζουν κατά πολύ το καρδιαγγειακό ρίσκο (στεφανιαία νόσος, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, σακχαρώδης διαβήτης, περιφερική αγγειοπάθεια κτλ):
 
Β) Συνθήκη εισαγωγής, με κριτήρια την ολική χοληστερόλη και το κάπνισμα.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη βάση της λογικής του πρωτοκόλλου, ένας ασθενής με χαμηλή ΑΠ, χωρίς συνοδά νοσήματα, νέος στην ηλικία και μη-καπνιστής, ακόμα κι αν έχει υψηλή χοληστερόλη, παραμένει σε πολύ χαμηλό καρδιαγγειακό ρίσκο και το σύστημα εμφανίζει στις διαθέσιμες επιλογές (μενού «Δραστικές ουσίες») μόνο την σιμβαστατίνη, τις χαμηλής έντασης φλουβαστατίνη και πραβαστατίνη και την ατορβαστατίνη των 10mg. Αυτό είναι σύμφωνο με τα μέχρι τώρα δεδομένα που δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το όφελος από τη χρήση στατινών να είναι ανεξάρτητο από την τιμή της χοληστερόλης. Αποδίδεται δηλαδή στις λεγόμενες πλειοτροπικές δράσεις των στατινών, όπως η θεωρούμενη αντιφλεγμονώδης δράση που σταθεροποιεί τις αθηρωματικές πλάκες ακόμα και σε σχετικά μικρή δόση. Η λίστα διαφοροποιείται ανάλογα με την αύξηση του καρδιαγγειακού ρίσκου που προκύπτει από τις επί μέρους επιλογές του γιατρού στα πρώτα δύο μενού.
 

Τέλος, η επιλογή «Ρυθμισμένος ασθενής υπό αγωγή» ξεκλειδώνει το σύνολο των δραστικών ουσιών στο τελευταίο μενού. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει κατάχρηση αυτής της επιλογής χάριν ευκολίας, καθώς ακυρώνει όλη την ουσία του πρωτοκόλλου. Η συγκεκριμένη επιλογή έχει κλινική αξία στην περίπτωση αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα που τυχόν παίρνει ο ασθενής, πχ ένας επιληπτικός που βρίσκεται σε αγωγή με καρβαμαζεπίνη, δεν μπορεί να πάρει σιμβαστατίνη, ατορβαστατίνη, φλουβαστατίνη ή λοβαστατίνη, παρά μόνο την «αδύναμη» σχετικά πραβαστατίνη. Αν δεν καλύπτεται με αυτή, τότε η ροσουβαστατίνη είναι μονόδρομος και αν ο γιατρός είναι «ειλικρινής» ως προς την ΑΠ και τα λοιπά κριτήρια, δεν θα εμφανιστεί στις διαθέσιμες επιλογές.
 
Εν κατακλείδι, πρόκειται για μία τίμια προσπάθεια που έχει στέρεη επιστημονική βάση, παρά τις όποιες ενστάσεις (για παράδειγμα, οι νεότερες αμερικανικές οδηγίες εγκαταλείπουν την ολική χοληστερόλη ως δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου, κάτι που είναι σύμφωνο και με τα ερευνητικά δεδομένα) και αρκετά καλή και εύχρηστη υλοποίηση, αν και αυτό το τελευταίο είναι ζήτημα καθαρά υποκειμενικό.

ΥΓ: Δυστυχώς έχει και εικόνες που δεν μεταφέρονται... Αν μπορεί κάποιος να κάνει κάτι καλύτερο... Αλλιώς φαίνονται κανονικά στο MEDSPIN
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 3 Απριλίου 2014, 15:57:15
Όταν λέμε ότι στηρίζουμε τα πρωτόκολλα, πρέπει και να το εννοούμε.
Στο πρωτόκολλο της οστεοπόρωσης, αναφέρονται οι εργαστηριακές εξετάσεις που κατά περίπτωση θα πρέπει να γίνονται προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο δευτεροπαθούς οστεοπόρωσης.
Το κακό είναι ότι δύο από αυτές (25-υδροξυ-βιταμίνη D και αντισώματα αντί της ιστικής τρανσγλουταμινάσης) δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Κατά συνέπεια, είτε ο γιατρός θα αναγκαστεί να είναι πλημμελής στη διερεύνηση, είτε ο ασθενής θα πληρώσει αρκετά, εφόσον βέβαια τα διαθέτει.
Τίτλος: Τα πρωτόκολλα των Σοφών του ΚΕΣΥ
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 9 Μαΐου 2014, 20:27:34
Έρχονται νεα θεραπευτικά πρωτόκολλα (http://stithoskopio.blogspot.gr/2014/05/blog-post_256.html)

Το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου θα είναι έτοιμα 25 με 30 θεραπευτικά πρωτόκολλα, όπως τόνισε ο ΓΓ της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών Ε. Θηραίος, με αφορμή τη διοργάνωση του 40ου Ετήσιου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνέδριου.
Δύο δορυφορικά συμπόσια για το θέμα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, θα διοργανωθούν στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 14 – 17 Μαΐου 2014, στο ξενοδοχείο Hilton.
Όπως τόνισε ο κ. Θηραίος, στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα είναι έτοιμα 25 με 30 θεραπευτικά πρωτόκολλα, ενώ παράλληλα με την pdf μορφή τους θα είναι διαθέσιμη και web εφαρμογή, που θα λειτουργήσει ως εκπαιδευτικό εργαλείο, αλλά και θα επιτρέψει μια σύντομη διαβούλευση, για τυχόν παραλείψεις. Παράλληλα, αυτή η σελίδα θα επιτρέψει και στην ΗΔΙΚΑ να «τραβάει» και να ενσωματώνει στο σύστημα της τις πολύτιμες πληροφορίες των πρωτοκόλλων.
Επιπλέον, ετοιμάζεται και η ενσωμάτωση διαγνωστικών πρωτοκόλλων, που βρίσκονται στη φάση της ψηφιοποίησης και στα οποία δίνεται έμφαση, μεταξύ άλλων, στις ακτινολογικές εξετάσεις.

«Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε μια κρίσιμη μάζα πρωτοκόλλων», σημείωσε ο κ. Θηραιός Θυρεός;, που εκτίμησε πως το πλαφόν λειτουργεί, τρόπων τινά, ως ένα μεταβατικό μέτρο, έως την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή των πρωτοκόλλων, ελέω της ανάγκης για άμεσα μέτρα, κάνοντας λόγο για νέα λογική του πλαφόν, που ίσως επιτρέψει την καλύτερη εφαρμογή του.
ΑΝΑΡΤΉΘΗΚΕ ΑΠΌ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣΚΌΠΙΟ ΣΤΙΣ 5:52 Μ.Μ.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Gatekeeper στις 9 Μαΐου 2014, 22:20:46
Ο Θηραιος κάνει καλή δουλεια!!
Το σωστό να λέγεται.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 16 Μαΐου 2014, 09:58:06
Έρχονται πρωτόκολλα και για τις ρευματολογικές παθήσεις! Τι ετοιμάζει ο Άδωνις (http://farmakopoioi.blogspot.gr/2014/05/blog-post_16.html)

Με συγκεκριμένες επιστημονικές οδηγίες θα χορηγούνται σύντομα τα φάρμακα και για τις ρευματολογικές παθήσεις καθώς ετοιμάζονται με ευθύνη της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) τα σχετικά θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Το επόμενο διάστημα η ΗΔΙΚΑ, η εταιρεία του δημοσίου που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, πρόκειται να ανεβάσει στην πλατφόρμα της τα «Ρευματολογικά Θεραπευτικά Πρωτόκολλα» δηλαδή τις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν για να μπορεί ένας γιατρός να συνταγογραφήσει βιολογικούς παράγοντες αλλά και άλλα τροποποιητικά φάρμακα σε ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, Αξονική Σπονδυλαρθριτίδα, Ψωριασική Αρθρίτιδα και Ουρική Αρθρίτιδα.


Τα ρευματολογικά θεραπευτικά πρωτόκολλα έχουν συνταχθεί με ευθύνη της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) δηλαδή της επιστημονικής εταιρείας των Ελλήνων Ρευματολόγων.

Στόχος είναι η εφαρμογή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση να είναι εύχρηστη και γρήγορη και να αποφευχθούν δυσλειτουργίες του συστήματος, όπως εκείνες που παρατηρήθηκαν όταν ανέβηκαν τα αντίστοιχα πρωτόκολλα της Οστεοπόρωσης και της Δυσλιπιδαιμίας.


Με την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων επιδιώκεται:

1. Η ορθή ιατρική πρακτική της χορήγησης των φαρμάκων αυτών στους ασθενείς που τα χρειάζονται και για όσο καιρό είναι απαραίτητα.

2. Ο στοχευμένος έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω των αυτοπεριορισμών που επιβάλλονται τη στιγμή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

3. Η δυνατότητα άμεσου ελέγχου της συνταγογράφησης από την πολιτεία με παράλληλη κατάργηση των αναποτελεσματικών και γραφειοκρατικών μηχανισμών σημερινού ελέγχου (επιτροπές ΕΟΠΥΥ, γνωματεύσεις κλπ) που ταλαιπωρούν χιλιάδες ασθενείς, ιατρούς και υπαλλήλους.

4. Η δημιουργία ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων – σε συνδυασμό με την παράλληλη ανάπτυξη Μητρώου Ασθενών - με σκοπό τη συγκέντρωση επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και στατιστικών για τη χάραξη και ανάπτυξη πολιτικών της υγείας.

Όπως βλέπουμε, οι ιατροδικαστές θα εξακολουθούν να συνταγογραφούν ρευματολογικά φάρμακα, καθώς δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα περί του αντιθέτου.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 16 Μαΐου 2014, 13:57:33
Από ότι ακούγεται στο 40ο ΠΙΣ μάλλον οι βιολογικοί παράγοντες θα είναι μόνο για συγκεκριμένες ειδικότητες και κάποιοι μόνο με ενδονοσοκομειακά πρωτόκολλα.

ΥΓ μια και λέμε για πρωτόκολλα, άκουσα την πρόταση με τα πρωτόκολλα της Ένωσης Ιδιωτών Καρδιολόγων που θα βγάλει σε διαβούλευση. Προς μεγάλη μου έκπληξη, είδα ότι δεν είχαν προβλέψει και το ολόσωμο καρδιολογικό τρίπεξ κάθε έξι μήνας για όσους έχουν ηλικία άνω των 3 ετών.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 3 Ιουνίου 2014, 21:27:53
Το πάρτι με το Prolia έλαβε τέλος και σ' όποιον αρέσει.
Πλέον το ως άνω σκεύασμα αποζημιώνεται μόνο για "Οστικές meta που οφείλονται σε συμπαγείς όγκους μαστού ή προστάτη".

ΦΕΚ 1277/20-5-2014.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: DrGar στις 4 Ιουνίου 2014, 09:33:54
Μηπως  εχει  καποιος  συναδελφος  προσβαση στα  πρωτοκολλα που αναρτηθηκαν στην ιστοσελιδα  της Ιατρικης  εταιριας  Αθηνων?
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: anastaziogr στις 4 Ιουνίου 2014, 11:07:23
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το πάρτι με το Prolia έλαβε τέλος και σ' όποιον αρέσει.
Πλέον το ως άνω σκεύασμα αποζημιώνεται μόνο για "Οστικές meta που οφείλονται σε συμπαγείς όγκους μαστού ή προστάτη".

ΦΕΚ 1277/20-5-2014.

Πράγματι στο ΦΕΚ με τη θετική λίστα αναγράφεται αυτός ο περιορισμός για το Prolia. Πιθανότατα όμως τα "τσακάλια" που γράψανε τη λίστα μπέρδεψαν το Prolia (denosumab 60mg) με το Xgeva (Denosumab 120mg). Το τελευταίο έχει ένδειξη τις οστικές μεταστάσεις, ενώ το πρώτο την οστεοπόρωση. Δεν βρίσκω άλλη εξήγηση.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 4 Ιουνίου 2014, 12:45:02
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το πάρτι με το Prolia έλαβε τέλος και σ' όποιον αρέσει.
Πλέον το ως άνω σκεύασμα αποζημιώνεται μόνο για "Οστικές meta που οφείλονται σε συμπαγείς όγκους μαστού ή προστάτη".

ΦΕΚ 1277/20-5-2014.

Πράγματι στο ΦΕΚ με τη θετική λίστα αναγράφεται αυτός ο περιορισμός για το Prolia. Πιθανότατα όμως τα "τσακάλια" που γράψανε τη λίστα μπέρδεψαν το Prolia (denosumab 60mg) με το Xgeva (Denosumab 120mg). Το τελευταίο έχει ένδειξη τις οστικές μεταστάσεις, ενώ το πρώτο την οστεοπόρωση. Δεν βρίσκω άλλη εξήγηση.

Στη χθεσινή αναβάθμιση του αρχείου φαρμάκων από την ΗΔΙΚΑ δεν περιλαμβάνεται τέτοιος περιορισμός για το PROLIA
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 6 Ιουνίου 2014, 10:41:28
   Σήμερα άκουσα από μικροβιολόγο ότι κυκλοφόρησαν ποιες εξετάσες θα γίνονται δεκτές απο τον ΕΟΠΥΥΥν και απο τι ειδικότητα. Μου είπε ότι μόλις μπορέσει θα τα "κατεβάσει" και θα μου τα δώσει...
   Έχει κανείς κάποιο αρχείο, ή ξέρει τι;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 6 Ιουνίου 2014, 10:53:48
Ενημέρωση Λουράντου περί Πρώλια (http://mypharm.gr/node/10333)


Σήμερα το πρωί η γραμματεία του συλλόγου (σ.σ εννοεί τον ΦΣΑ) επικοινώνησε με τον ΕΟΠΥΥ για να τον ενημερώσει ότι ΣΤΙΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ της PROLIA που έχει δεχθεί και ο ΕΟΦ δεν υπάρχει ο καρκίνος και ως εκ τούτου ΔΕΝ μπορεί να χορηγηθεί για αυτό το λόγο, όπως ισχυρίζεται ο ΕΟΠΥΥ. Ο ίδιος ο ΕΟΦ έχει επιστήσει την προσοχή να μην χορηγούνται φάρμακα με ενδείξεις διαφορετικές από αυτές που υπάρχουν στο φύλλο οδηγιών!!!
 
Συνεπώς η οδηγία που βγήκε στο ΦΕΚ ότι σύμφωνα με τον κατάλογο της θετικής λίστας το ιδιοσκεύασμα αυτό χορηγείται ΜΟΝΟ σε περίπτωση καρκίνου ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ λάθος!!!
 
Πράγματι παραδέχτηκαν το λάθος και υποσχέθηκαν ότι θα διορθωθεί άμεσα. Οι συνταγές που εκτελέσθηκαν και εκτελούνται σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να περικοπούν και γι' αυτό (όπως μας διαβεβαίωσαν προφορικά) ενημερώθηκε το τμήμα ελέγχου του ΕΟΠΥΥ των συνταγών μας.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Medicine Man στις 6 Ιουνίου 2014, 12:50:25
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Σήμερα άκουσα από μικροβιολόγο ότι κυκλοφόρησαν ποιες εξετάσες θα γίνονται δεκτές απο τον ΕΟΠΥΥΥν και απο τι ειδικότητα. Μου είπε ότι μόλις μπορέσει θα τα "κατεβάσει" και θα μου τα δώσει...
   Έχει κανείς κάποιο αρχείο, ή ξέρει τι;

Μάλλον αναφέρεται στην παρακάτω είδηση.

Τις πρώτες οδηγίες για αναγραφή διαγνωστικών εξετάσεων παρέδωσε ο ΠΙΣ στον Υφυπουργό Υγείας

 
Τις πρώτες οδηγίες αναγραφής διαγνωστικών εξετάσεων παρέδωσε στον Υφυπουργό Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) την Παρασκευή.
 
Οι οδηγίες αφορούν σε δέκα (10) κλινικές ειδικότητες και οι οποίες θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή.
 
Συγκεκριμένα πρόκειται για τις ειδικότητες, Καρδιολογίας, Οφθαλμολογίας, Ψυχιατρικής, Διαβητολογίας, Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Νευρολογίας, Ρευματολογίας, Αγγειοχειρουργικής, Νεφρολογίας και Ενδοκρινολογίας.
 
Οι οδηγίες αυτές σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναπτύχθηκαν με πρωτοβουλία του ΠΙΣ και για την ολοκλήρωσή τους συνεργάστηκαν από κοινού οι επαγγελματικές ενώσεις των ιατρών και οι αντίστοιχες επιστημονικές εταιρείες ανά κλινική ειδικότητα.
 
«Η επιστημονική αυτή παρέμβαση έρχεται να διασφαλίσει τόσο τους ασθενείς – πολίτες όσο και τους ίδιους τους επαγγελματίες υγείας – ιατρούς, υιοθετώντας τεκμηριωμένες διεθνείς πρακτικές. Ταυτόχρονα θα συμβάλει στον εξορθολογισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, αφού το σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ εφεξής, θα εναρμονιστεί με τις συγκεκριμένες αυτές οδηγίες.» επισημαίνει το Υπουργείο.
 
Σχετικά με ην παρακολούθηση και εφαρμογή των οδηγιών αναγραφής των διαγνωστικών εξετάσεων θα οριστεί άμεσα επιτροπή που θα περιλαμβάνει εκπροσώπους του ΠΙΣ και του ΕΟΠΥΥ, για να διασφαλιστεί η επικαιροποίηση - προσαρμογή τους σε κάθε νεότερο επιστημονικό δεδομένο

http://www.iskoz.gr/index.php/eidiseis/iatrika-nea/5506-2014-06-02-19-33-04


Είναι ειδικότητα η διαβητολογία; Αυτοί του ΠΙΣ που δεν ξέρουν ούτε τις ειδικότητες θα αποφασίσουν;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: pzogr στις 6 Ιουνίου 2014, 17:55:26
Το απο ποια ειδικοτητα θα ειχε μεγαλο ενδιαφερον...
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 18 Ιουνίου 2014, 11:10:00
Μπορούμε να γράψουμε ραλοξιφένη (Evista) μέσω πρωτοκόλλου;
Δεν μπορώ να βρω τρόπο. Δε βρίσκω τη συγκεκριμένη ουσία.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: nickm στις 18 Ιουνίου 2014, 11:19:38
Η ένωση των μικροβιολόγων της Λάρισας έστειλε σε μερικούς συναδέλφους τα αποτελέσματα  απο την επιτροπή διαπραγμάτευσης για τα διαγνωστικά πρωτοκολλα, τα αρχεία αυτά περιέχουν οδηγίες για τις διαγνωστικές εξετάσεις , που κάθε ιατρική ειδικότητα θα μπορεί να συνταγογραφεί ηλεκτρονικά και θα αποζημιωνει ο ΕΟΠΥΥ.
Θα ήθελα να τα διαβάσετε προσεκτικά και να τα συζητήσουμε
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 18 Ιουνίου 2014, 11:37:03
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η ένωση των μικροβιολόγων της Λάρισας έστειλε σε μερικούς συναδέλφους τα αποτελέσματα  απο την επιτροπή διαπραγμάτευσης για τα διαγνωστικά πρωτοκολλα, τα αρχεία αυτά περιέχουν οδηγίες για τις διαγνωστικές εξετάσεις , που κάθε ιατρική ειδικότητα θα μπορεί να συνταγογραφεί ηλεκτρονικά και θα αποζημιωνει ο ΕΟΠΥΥ.
Θα ήθελα να τα διαβάσετε προσεκτικά και να τα συζητήσουμε
   Με πρόλαβες... Αντιγράφω και τη σχετική ανακοίνωση της ένωσης:
 
Subject: ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ
 ΕΝΩΣΗ   ΙΔΙΩΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΩΝ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αγαπητή /έ συνάδελφε ,
    Οι επαγγελματικές ενώσεις καθώς και  οι επιστημονικές  ιατρικές εταιρείες παρέδωσαν στον Π.Ι.Σ κι αυτός με τον θεσμικό του ρόλο έδωσε στον   ΕΟΠΥΥ και στο ΥΥΚΑ  τις οδηγίες για τις διαγνωστικές εξετάσεις , που κάθε ιατρική ειδικότητα θα μπορεί να συνταγογραφεί ηλεκτρονικά.
   Ο περιορισμός της συνταγογράφησης είναι  αποκλειστικά και  μόνον οικονομικός  !!! Αφορά τη διαχείριση ενός κλειστού κι ελλειμματικού προυπολογισμού  κι οχι τον περιορισμό της ιατρικής επιστημονικής σκέψης.   Κάθε ιατρός με βάση τα επιστημονικά κριτήρια και τις γνώσεις του οφείλει να παραπέμπει τον ασθενή του για όποιες εξετάσεις κρίνει απαραίτητες για τη διάγνωση και παρακολούθηση της νόσου του.   Το ασφαλιστικό σύστημα όμως αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δεν μπορεί να καλύψει όλες τις εξετάσεις , για όλους τους ασφαλισμένους , για όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια .
    Στη νέα πραγματικότητα καλούμαστε όλοι να προσαρμοστούμε με μοναδικό κριτήριο την ευθύνη απέναντι στον ασθενή μας. Τα διαγνωστικά εργαστήρια, όπως όλοι γνωρίζετε μετά την επιβολή των άδικων κι αυθαίρετων μέτρων claw back και rebade έχουμε φτάσει στα όρια  της οικονομικής χρεοκοπίας μας !  Δεν αντέχουμε πλεον να εκτελούμε εξετάσεις και να μην τις πληρωνόμαστε ! Δεν μπορούμε να φορολογούμαστε για εισοδήματα που ουδέποτε θα  εισπράξουμε !  Το αδιανόητο έγινε για εμάς αυτονόητο......
    Η εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλων και οδηγιών   είναι ενα απο τα μέτρα που θα επιτρέψει την αξιοπρεπή επιβίωση των εργαστηρίων και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων στα όραι των οικονομικών αντοχών μας !!!
    Στα συνημμένα αρχεία θα δείτε τις εξετάσεις( μικροβιολογικές- ακτινολογικές)  ανα κλινική ειδικότητα  που θα αποζημιώνονται απο τον ΕΟΠΥΥ.
  Με εκτίμηση
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΡΑΝΙΑ ΣΟΥΛΤΟΥΚΗ                                          ΛΙΛΙΑ ΧΕΛΙΔΩΝΗ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
[Το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου θα είναι έτοιμα 25 με 30 θεραπευτικά πρωτόκολλα, όπως τόνισε ο ΓΓ της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών Ε. Θηραίος, με αφορμή τη διοργάνωση του 40ου Ετήσιου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνέδριου.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο Θηραιος κάνει καλή δουλεια!! Το σωστό να λέγεται.
   Είπαμε αρχές Ιουνίου... Αντι για πρωτόκολλα έχουμε δύο ανυπόγραφα ελλειπέστατα XLS και ήδη πολλές γκρίνιες στη Λάρισα. Φυσικά καμιά επίσημη ανακοίνωση αν όντως ισχυούν. Είναι αυτή καλή δουλειά; Δεν αντιλέγω, μπορεί να είναι δύσκολο να τα συντάξουν. Αλλά ανακοινώσεις ιατρικές (θα γίνει την πρώτη του μηνός) με ύφος πολιτικό (ελληνικές καλένδες) δεν μου αρέσουν...
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 18 Ιουνίου 2014, 11:50:21
Πάντως, το σύστημα μας επιτρέπει να ζητούμε τα πάντα όλα και από μικροβιολογικές και από παρακλινικές εξετάσεις.
Προσωπικά, θα συνεχίσω να εκδίδω παραπεμπτικά με ό,τι μου κατέβει κρίνω σκόπιμο και [laikismos mode on] με ό,τι μου ζητά ο ασφαλισμένος, μέχρι να με εμποδίσει το ίδιο το (απρόσωπο) σύστημα.
Τίτλος: Απ: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 18 Ιουνίου 2014, 12:08:52
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
μου κατέβει    -    [laikismos mode on]
  :laugh: :laugh: :laugh:
   Συμφωνω μεν απόλυτα. Όμως στη Λάρισα τα άνω πρωτόκολλα τα θεωρούν δεδομένα (οι εργαστηριακοί) και πολλάκις δεν τα εκτελούν (τα παραπεμπτικά).
   Ας ελπίσουμε ότι (αφού μας διαβάζουν όχι ως ιερωμένοι βέβιαια απο τον ΕΟΠΥΥυυυ) θα έχουμε σύντομα επίσημη ανακοίνωση...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μπορούμε να γράψουμε ραλοξιφένη (Evista) μέσω πρωτοκόλλου;
Δεν μπορώ να βρω τρόπο. Δε βρίσκω τη συγκεκριμένη ουσία.
   Μόλις τώρα δοκίμασα να ανοίξω πρωτόκολλο σε θήλυ ασθενή 62 ετών με ιδιοπαθή οστεοπόρωση και δεν είχα πρόβλημα. Το εμφάνιζε κανονικά. Μήπως η ασθενής σας είναι άντρας; βλέπε: http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,1947.msg49406.html#msg49406
Τίτλος: Απ: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 18 Ιουνίου 2014, 12:18:52
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μπορούμε να γράψουμε ραλοξιφένη (Evista) μέσω πρωτοκόλλου;
Δεν μπορώ να βρω τρόπο. Δε βρίσκω τη συγκεκριμένη ουσία.
   Μόλις τώρα δοκίμασα να ανοίξω πρωτόκολλο σε θήλυ ασθενή 62 ετών με ιδιοπαθή οστεοπόρωση και δεν είχα πρόβλημα. Το εμφάνιζε κανονικά. Μήπως η ασθενής σας είναι άντρας; βλέπε: http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,1947.msg49406.html#msg49406
Μετά από ενδελεχή εξέταση αποδείχθηκε ότι είναι γυναίκα.
Τελικά βρήκα το "λαθος". Έβαζα διάρκεια θεραπείας 5 έτη κι εκεί δεν εμφανίζει τη ραλοξιφένη. Από 4 έτη και κάτω την εμφανίζει.
Ευχαριστώ.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 18 Ιουνίου 2014, 12:24:29
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η ένωση των μικροβιολόγων της Λάρισας

Η ανάδειξη της τοπικιστικής παραμέτρου στην υπό εξέταση υπόθεση, είναι δυνατό να αποπροσανατολίσει την συζήτηση καθώς περιέχει το γνωστό σκόπελο αλλά και ευγενές σπορ των νεο-ελλήνων, αυτό των στερεοτύπων και του εθνοφαυλισμού: Οι Μακεδόνες είναι ντόμπροι (ευθείς) αθρώποι, οι Θεσσαλονικείς καρντάσια, οι Κρητικοί είναι παλικάρια, οι Μοραΐτες παρτάκηδες, οι Γιαννιώτες παγούρια, οι Μυτιληνιοί γκασμάδες, οι Εβρίτες γκάτζοι, οι Ροδίτες τσαμπίκοι, οι Κώοι μπόχαλοι, οι Σαλαμινιοί μπακαούκες, οι Σάμιοι ουγκαντέζοι, οι Κύπριοι αδέρφια μας (όπως κι οι Σέρβοι), οι Λαρισαίοι βλάχοι, οι Αιτωλοακαρνάνες κουτσόβλαχοι και η Αθήνα βαλές που μαζεύει όλο το χαρτί.

Για την ιστορία, οι Βλάχοι κατάγονται από την Βλαχία ή Βαλλαχία, τμήμα της σημερινής Ρουμανίας, νοτίως των Καρπαθίων και βορείως του Δούναβη, που αποτελούσε πριγκιπάτο (1317-1859) και είχε δικό της θυρεό και σημαία. Οι άλλες δυο μεγάλες επαρχίες της σημερινής Ρουμανίας, είναι η Μολδαβία στο βόρειο και η Τρανσυλβανία στο δυτικό της τμήμα. Οι σημερινοί Έλληνες Βλαχόφωνοι συνεννοούνται θαυμάσια με τους Ρουμάνους, ενώ σκαμπάζουν από Ιταλικά και Ισπανικά, αφού όλοι μιλούν λατινογενή γλώσσα.

Τα Βλάχικα φύλα αυτά λοιπόν, κατέβηκαν στην Ελλάδα επί ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ως στρατιώτες λεγεωνάριοι, βασικά ως φύλακες ορεινών περασμάτων. Κατοίκησαν κυρίως την Βόρεια Ελλάδα, Ήπειρο (κυρίως Μέτσοβο), Θεσσαλία και Στερεά από το ύψος Λαμία (Ζητούνι) – Λιβαδειά μέχρι (και) το Αγρίνιο (τέως Βραχώρι < Βλαχώρι < Βλαχοχώρι). Απ’ ό,τι φαίνεται ξεμείνανε στα βουνά και ασχολήθηκαν κυρίως με την κτηνοτροφία και λιγότερο με τη γεωργία.
Δεν πάτησαν το Μοριά, διότι αυτός μονοπωλήθηκε από τους αρβανιτο-μωραΐτες.
Όλως ιδιαιτέρως, οι Βλάχοι της Αιτωλοακαρνανίας καθιερώθηκαν στο συλλογικό υποσυνείδητο ως Κουτσόβλαχοι: Ο όρος αποτελεί την ελληνική απόδοση του τούρκικου Κιουτσούκ Βαλάχ = Μικρόβλαχοι, κάτοικοι δηλαδή της Μικρής Βλαχίας, όπως ονομαζόταν η Αιτωλοακαρνανία κατά την εποχή του Βυζαντίου. Εν αντιθέσει βέβαια με τους Μπουγιούκ Βαλάχ = Μεγαλόβλαχοι, κατοίκους δηλαδή της Μεγάλης Βλαχίας όπως ονομαζόταν η περιοχή της Θεσσαλίας.

Το εφήμερο "Πριγκιπάτο των Βλάχων" του 1917, ήταν ένα όνειρο θερινής νυκτός του Βλάχου Αλκιβιάδη Διαμάντη (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%BA%CE%B9%CE%B2%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82_%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%82), ενός τυχοδιώκτη από την Σαμαρίνα. Η προσπάθεια αυτή απεδείχθη θνησιγενής, αφού υποστηρίχθηκε μόνο από την Ιταλία και κατέπεσε αμέσως. Αντίθετα, κατά την διάρκεια της κατοχής, πάλι ο ίδιος απατεώνας δημιούργησε την "Ρωμαίικη Λεγεώνα" απειλώντας και δυναστεύοντας πολλούς Βλάχους πιστούς στον ελληνισμό, για να πεθάνει τελικά μετά την ήττα των χιτλερικών δυνάμεων εξόριστος στη Ρουμανία και καταδικασμένος σε θάνατο από Ελληνικό Στρατοδικείο.

Να συμπληρώσουμε στα ανωτέρω ρηθέντα ότι ένας απλός και εύχρηστος μπούσουλας διάκρισης μεταξύ βλάχων και αρβανιτών, είναι το πώς αποκαλούν οι μανάδες το γάλα:
- Αν το λένε λάπτε, είναι Βλάχοι
- Αν το λένε κλιούμιστ, πρόκειται για Αρβανίτες

Μπούνε νοέπτε (καληνύχτα).

Πηγή: wikipedia

Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: nickm στις 18 Ιουνίου 2014, 12:27:54
δεν έβαλα επίτηδες την εισαγωγή του κειμένου γιατί απλά είναι απαράδεκτη, τώρα δεν ξέρω αν ο Θηραίος συμμετέχει και στα διαγνωστικά πρωτόκολλα και αν ναι πρέπει να δώσει εξηγήσεις και να πάρει θέση, όπως πρέπει να πάρουν θέσεις και οι επιστημονικές μας ενώσεις και άμεσα γιατί πιστεύω οτι ο ΕΟΠΥΥ θα υιοθετήσει αυτες τις οδηγίες του @@!!!
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 18 Ιουνίου 2014, 20:17:47
   Απόσπασμα απο μύνημα μου (ευλογώ τα ...γένια μου) αλλαχού: http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,5490.msg49458.html#msg49458 ( στηθοσκόπιο: Καταστροφικά μέτρα έρχονται στον ΕΟΠΥΥ...του Αιμ.Νεγκή  (http://stithoskopio.blogspot.gr/2014/06/blog-post_8505.html) )
....
...     Άνθρακες ο θησαυρός αποδεικνύονται και τα πρωτόκολλα  που παρέδωσε στον Άδωνι Γεωργιάδη, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχ. Βλασταράκος. Ο έλεγχός τους έδειξε ότι μερικά αυξάνουν (ποιά  ??? ) αντί να μειώνουν το κόστος! Μάλιστα, έμαθα ότι πρόσφατα ο ίδιος έστειλε επιστολή, επισημαίνοντας ότι δεν είναι αρμόδιος και ότι θα πρέπει να ζητηθεί η αρωγή των Επιστημονικών Εταιρειών.
    Μόνο στην Ελλάδα μπορεί να συμβαίνουν αυτά. Δηλαδή, το Κράτος να ζητεί από μία επαγγελματική ένωση να θέσει κανόνες και όρια. Και όχι από τα επιστημονικά όργανα, όπως γίνεται διεθνώς.
   Είναι ανάγκη συνεπώς ο Μάκης Βορίδης να συστήσει μία ολιγομελή  επιτροπή με τη συμμετοχή των αρμοδίων επιστημονικών οργάνων, ώστε να φτιαχτούν επιτέλους πρωτόκολλα, που να ισχύσουν από το 2015. (φέξε μου και γλίστρησα) ....
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 30 Ιουλίου 2014, 08:38:41
Μήνυμα στο e-synt για τα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα:

"Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 29/7/2014 και ώρα 23:00 αναρτήθηκε στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης το νέο παραμετροποιημένο περιβάλλον συνταγογράφησης μέσω Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων για τα ήδη αναρτημένα ΘΠΣ της Δυσλιπιδαιμίας και της Οστεοπόρωσης, καθώς και για τα ΘΠΣ της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας, της Αξονικής Σπονδυλαρθρίτιδας, της Ψωριακής Αρθρίτιδας, της Ουρικής Αρθρίτιδας και της Υπερουριχαιμίας, κατόπιν απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης και Εφαρμογής Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων Συνταγογράφησης. Οι οδηγίες χρήσης συνταγογράφησης μέσω ΘΠΣ βρίσκονται αναρτημένες στην Αρχική Σελίδα της εφαρμογής, στο σύνδεσμο "Οδηγίες Καταχώρησης Συνταγής με χρήση Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων".
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Πετράκης Νϊκος στις 30 Ιουλίου 2014, 08:51:54
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μήνυμα στο e-synt για τα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα:

"Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 29/7/2014 και ώρα 23:00 αναρτήθηκε στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης το νέο παραμετροποιημένο περιβάλλον συνταγογράφησης μέσω Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων για τα ήδη αναρτημένα ΘΠΣ της Δυσλιπιδαιμίας και της Οστεοπόρωσης, καθώς και για τα ΘΠΣ της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας, της Αξονικής Σπονδυλαρθρίτιδας, της Ψωριακής Αρθρίτιδας, της Ουρικής Αρθρίτιδας και της Υπερουριχαιμίας, κατόπιν απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης και Εφαρμογής Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων Συνταγογράφησης. Οι οδηγίες χρήσης συνταγογράφησης μέσω ΘΠΣ βρίσκονται αναρτημένες στην Αρχική Σελίδα της εφαρμογής, στο σύνδεσμο "Οδηγίες Καταχώρησης Συνταγής με χρήση Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων".

Επειδή έπρεπε να γράψω ένα Lipitor 20 σήμερα, ήρθε η γυναίκα 72 ετών, πρώην καπνίστρια (κόψιμο προ 1 1/2 έτους) το είδα το σύστημα. Ζητάει διάφορες τιμές όπως χοληστερίνη, πίεση, τριγλυκερίδια και τις ημερομηνίες μετρησης. Αλλά μάλλον αυτό, θα πρέπει κάθε φορά να αλλάζουν οι τιμές;

Και ρωτάω τώρα... Αν πω στον ασθενή ότι θέλω νέες εξετάσεις, για να δω τις πιο πρόσφατες τιμές. Δεν τους αυξάνουμε έτσι την θεραπευτική δαπάνη;

Μου ήρθε ένας κύριος για ένα Zylapour. Είχε μόνο το βιβλιάριο και δεν θυμόταν πόσο ήταν το ουρικό οξύ που ζητάει στο πρωτόκολλό. Και σε αυτόν εξετάσεις; Τελικά θα πάει να το αγοράσει γιατί μόνο η συμμετοχή του στις εξετάσεις ξεπερνάει το κόστος του φαρμάκου.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 30 Ιουλίου 2014, 12:15:12
Να επισημάνω ότι ο foufoutos των tutorial της ΗΔΙΚΑ μάλλον ξαναχτύπησε, αφού το Tutorial (http://www.e-syntagografisi.gr/wp-content/themes/e-syntagografisi/files/TreatmentProtocolTutorial.pdf) για τη χρήση των πρωτοκόλλων αναφέρεται (σελίδα 7/10 του pdf) σε έναν 33χρονο καπνιστή που κατάφερε (προφανώς με άσκηση, δίαιτα και φαρμακευτική αγωγή) να ρίξει την συστολική αρτηριακή πίεση από 333 mmHg στα 200 mmHg.
Είδες τα πρωτόκολλα!
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 12 Αυγούστου 2014, 19:18:22
Έχει κανείς σχετική εμπειρία αν μπορούμε να (αντι)γράψουμε σκευάσματα σε πρωτόκολλα τα οποία δεν ανοίγουν για την ειδικότητά μας (π.χ. ρευματολογικά) αφού γίνει η εισαγωγή του ασθενή στο σχετικό πρωτόκολλο από την κατάλληλη ειδικότητα;
Διαφορετικά, όλες οι συνταγές στο νησί μου θα πρέπει να συνταγογραφηθούν από το μοναδικό, μη συμβεβλημένο με ΕΟΠΥΥ, ρευματολόγο. Αν και οι ασθενείς θα πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι (σε σχέση με άλλες περιοχές) που υπάρχει έστω και  ένας ρευματολόγος.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Γ Παπαγεωργίου στις 12 Αυγούστου 2014, 22:29:06
Προσωπικά αντέγραψα inj metoject   σε ασθενή με ρευματοειδή αρθρίτιδα με πρωτόκολλο από ρευματολόγο χωρίς πρόβλημα πριν λίγες ημέρες, άρα λογικά μπορούμε
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 12 Αυγούστου 2014, 23:02:33
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Προσωπικά αντέγραψα inj metoject   σε ασθενή με ρευματοειδή αρθρίτιδα με πρωτόκολλο από ρευματολόγο χωρίς πρόβλημα πριν λίγες ημέρες, άρα λογικά μπορούμε

Για πρώτη φορά καταρρίπτεται ένα ταμπού: Την ευθύνη της αγωγής την παίρνει ένας άλλος ιατρός (ο Ρευμα) και όχι ο συντάξας τη συνταγή!
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Dott.diMG στις 14 Αυγούστου 2014, 12:03:42
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Έχει κανείς σχετική εμπειρία αν μπορούμε να (αντι)γράψουμε σκευάσματα σε πρωτόκολλα τα οποία δεν ανοίγουν για την ειδικότητά μας (π.χ. ρευματολογικά) αφού γίνει η εισαγωγή του ασθενή στο σχετικό πρωτόκολλο από την κατάλληλη ειδικότητα;
Διαφορετικά, όλες οι συνταγές στο νησί μου θα πρέπει να συνταγογραφηθούν από το μοναδικό, μη συμβεβλημένο με ΕΟΠΥΥ, ρευματολόγο. Αν και οι ασθενείς θα πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι (σε σχέση με άλλες περιοχές) που υπάρχει έστω και  ένας ρευματολόγος.

Παρόλο που δεν ανοίγουν πρωτόκολλο και διάγνωση ΡΑ, πριν λίγο έκανα αντιγραφή Arava από προηγούμενη δική μου τρίμηνη, από το ιστορικό του ασθενή και καταχωρήθηκε κανονικά.
Συνέστησα στο επόμενο τρίμηνο να δει τον ρευματολόγο και να ανοίξει το πρωτόκολλο.
Τουλάχιστον έτσι κερδίζουμε χρόνο και δεν τρέχει πανικόβλητος ο ασθενής να γράψει το φάρμακό του.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 14 Αυγούστου 2014, 12:26:45
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Προσωπικά αντέγραψα inj metoject   σε ασθενή με ρευματοειδή αρθρίτιδα με πρωτόκολλο από ρευματολόγο χωρίς πρόβλημα πριν λίγες ημέρες, άρα λογικά μπορούμε

Για πρώτη φορά καταρρίπτεται ένα ταμπού: Την ευθύνη της αγωγής την παίρνει ένας άλλος ιατρός (ο Ρευμα) και όχι ο συντάξας τη συνταγή!

Πάντως να πω και κάτι πάνω σε αυτό, παρόλο που συμφωνώ εν γένει:
Ο ΓΙ ή ο αναπληρών αυτόν Π/Θ ή άλλης ειδικότητας γιατρός έχει ως ρόλο όχι μόνο τη σύνταξη ενός εγγράφου, εν προκειμένω της συνταγής, αλλά πρωτίστως τον ενεργό ρόλο ενός δεύτερου ειδικού που κυρίως έχει την ευθύνη της γενικής κατάστασης, της ανίχνευσης παρενεργειών κ.λ.π.
Άρα, δεν απαλάσσεται πλήρως από την ευθύνη της συνέχισης του "πρωτοκόλλου" αν διαπιστώσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Οφείλει να επαγρυπνεί και να κατευθύνει τον ασθενή - στο απλούστερο σε μία επανεκτίμηση από τον ειδικό που ξεκίνησε το πρωτόκολλο (ή, πράγμα που κατά κόρον γίνεται σε άλλες χώρες, σε μία επικοινωνία μαζί του, γεγονός που μπορεί να λύσει το θέμα).
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: DrGuni στις 15 Σεπτεμβρίου 2014, 19:37:08
Καλησπέρα.  Θα ήθελα να ρωτήσω εάν επιτρέπεται σε  παθολόγους  /γενικούς ιατρούς  να ανοίξουν πρωτόκολλο  για οστεοπόρωση, όχι  απλά  να αντιγράψουν  αγωγή   συνταγογραφείσα  ήδη στο πλαίσιο προηγούμενου πρωτόκολλου
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 15 Σεπτεμβρίου 2014, 20:35:27
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Καλησπέρα.  Θα ήθελα να ρωτήσω εάν επιτρέπεται σε  παθολόγους  /γενικούς ιατρούς  να ανοίξουν πρωτόκολλο  για οστεοπόρωση, όχι  απλά  να αντιγράψουν  αγωγή   συνταγογραφείσα  ήδη στο πλαίσιο προηγούμενου πρωτόκολλου
   Πάντως απο π/θ συνάδερφο σας στη Λάρισα έχω δει πρωτόκολλα που το ξεκίνησαν εκείνος για οστεοπόρωση. Δεν νομίζω ότι υπάρχει -ακόμα-κάποια σαφής απαγόρευση (δυστυχώς για εμάς...  ;D).
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: samsok στις 23 Σεπτεμβρίου 2014, 18:34:37
σημερα προσπαθησα να γραψω αλενδρονατη σε ασθενη που ειναι ηδη σε θεραπευτικο πρωτοκολλο και δεν μου το επιτρεπει....εβαλα νεο βημα αλλα και παλι δεν εμφανιζεται καθολου η αλενδρονατη, ξερει κανεις τι γινεται???
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Περιθωριακός στις 24 Σεπτεμβρίου 2014, 08:59:30
Εχθές ειχα πολλά τετοια με στατίνες. Σε ασθενη πχ που επαιρνε πραβαστατινη εβγαζε ατορβαστατινη. Τους εκανα νεο βημα και επρεπε να κλεισω και να ξανανοιξω την επισκεψη για να παρει τη νέα (δηλ. την παλια) ουσια.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 27 Σεπτεμβρίου 2014, 15:41:10
Ασθενής σε πρωτόκολλο για δυσλιπιδαιμία με Crestor. Έχει συνταγογραφηθεί τρίμηνη (μέσω πρωτοκόλλου) αρχές Ιουλίου. Τώρα στο πρωτόκολλο δεν υπάρχει το κουμπί "επανάληψη βήματος" ενώ στις δραστικές ουσίες του πρωτοκόλλου αναφέρεται το Crestor.
Τι κάνω; Νέο βήμα για να κάνω το ίδιο βήμα;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 27 Σεπτεμβρίου 2014, 16:19:03
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ασθενής σε πρωτόκολλο για δυσλιπιδαιμία με Crestor. Έχει συνταγογραφηθεί τρίμηνη (μέσω πρωτοκόλλου) αρχές Ιουλίου. Τώρα στο πρωτόκολλο δεν υπάρχει το κουμπί "επανάληψη βήματος" ενώ στις δραστικές ουσίες του πρωτοκόλλου αναφέρεται το Crestor.
Τι κάνω; Νέο βήμα για να κάνω το ίδιο βήμα;

Επειδή έχει συμβεί και σε μένα, υποψιάζομαι μήπως έχει σχέση με κάποιου είδους χρονικό περιορισμό. Μήπως να δοκιμάσεις ξανά σε λίγες μέρες; Αλλιώς, κάνοντας νέο βήμα, πρέπει να περάσεις τιμές και να αιτιολογήσεις.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 27 Σεπτεμβρίου 2014, 16:50:09
7 Ιουλίου πρώτη συνταγογράφηση (και εκτέλεση) τρίμηνης. Με 2 κουτιά των 14 σε κάθε συνταγή οι 84 μέρες συμπληρώνονται αύριο Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου. Λογικά δεν είναι νωρίς για να συνταγογραφηθούν ξανά. Θα δοκιμάσω πάλι τη Δευτέρα (αν δουλεύει το σύστημα μετά την κυριακάτικη αναβάθμιση).
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: fanisgp στις 28 Σεπτεμβρίου 2014, 18:12:42
δεν εχει σχεση με τις ημερομηνιες.ειναι πάλι προβλημα του συστηματος.πρεπει να εκανα τουλαχιστον μια 10αριά την περασμενη εβδομαδα
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Νίκος Κιοσές στις 29 Σεπτεμβρίου 2014, 18:04:55
http://www.greekphcguidelines.gr/
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 29 Σεπτεμβρίου 2014, 21:14:28
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
http://www.greekphcguidelines.gr/

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,5813.msg51554.html#msg51554
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 6 Οκτωβρίου 2014, 13:40:25
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ασθενής σε πρωτόκολλο για δυσλιπιδαιμία με Crestor. Έχει συνταγογραφηθεί τρίμηνη (μέσω πρωτοκόλλου) αρχές Ιουλίου. Τώρα στο πρωτόκολλο δεν υπάρχει το κουμπί "επανάληψη βήματος" ενώ στις δραστικές ουσίες του πρωτοκόλλου αναφέρεται το Crestor.
Τι κάνω; Νέο βήμα για να κάνω το ίδιο βήμα;
   Τουλάχιστον για την οστεοπόρωση, επειδή το παρατήρησα πρόσφατα, όταν δεν εμφανίζει το κουμπί "επανάληψη βήματος" επιλέγω με κλικ το βήμα που θέλω (αλλάζει το χρώμα του και ας μη λέει επανάληψη), και μετά πατάω συνέχεια μέχρι να βγάλει ολοκλήρωση. Στην οστεοπόρωση δουλεύει και δεν χρειάζεται να ξαναδώσω τις (λίγες) παραμέτρους...
   Σήμερα διαπίστωσα πρόβλημα με το PROTELOS  (ένα απο τα λίγα PROTELOS που γράφω)... Ένω στο πρωτόκολλο υπήρχε η "ιδιοπαθής οστεοπόρωση Μ81.5" μου  έβγαλε μήνυμα λάθους ότι δεν έχω διάγνωση οστεοπόρωσης Μ80 ή Μ81... Τελικά βάζοντας Μ81 ( σκέτο δλδ 3 χαρακτήρες, όχι 4 όπως ζήτησε ο ΕΟΠΥΥΥς) το πρόβλημα λύθηκε...
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Δημήτρης Μακρέας στις 7 Οκτωβρίου 2014, 09:47:23
Δεν έχω κάνει σεφτέ σήμερα, 0 στα 3 για υπερλιπιδαιμία...
Ξέρεις κανείς τι παίζει και αν υπάρχει τρόπος να επαναλάβουμε το πρωτόκολλο?
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Δημήτρης Μακρέας στις 7 Οκτωβρίου 2014, 11:20:28
0 στα 4...
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: ZArk στις 7 Οκτωβρίου 2014, 19:03:38
Εγω κάνω επανάληψη των βημάτων και στους περισσότερους αναγκάζομαι να προσθέσω και εζετιμίμπη σαν θεραπεια δευτερης γραμμής !!!!
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 7 Οκτωβρίου 2014, 22:22:08
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εγω κάνω επανάληψη των βημάτων και στους περισσότερους αναγκάζομαι να προσθέσω και εζετιμίμπη σαν θεραπεια δευτερης γραμμής !!!!

´Ετσι ακριβώς - εγώ για να σπάω τη μονοτονία προσθέτω και καμία κολεσεβελάμη, αφού έτσι κι αλλιώς θα τη σβήσω στην έκδοση της συνταγής. Και για να γίνει όλο αυτό, αναγκάζεσαι να πεις ότι πας σε νέο βήμα, πράγμα το οποίο δε χρειάζεται ο ασθενής. ´Ασε που πρέπει να βάλεις τιμές. Ποιες; Τις παλιές με τις οποίες ήσουν στο προηγούμενο βήμα; Να στείλεις ξανά εξετάσεις, χωρίς να χρειάζεται; Να γράψεις ό,τι σου κατέβει; Αγνό χάος, που λέει κι ο @Διακομιστής.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Δημήτρης Μακρέας στις 7 Οκτωβρίου 2014, 23:09:57
Κι εγώ το ίδιο κάνω, αλλά δεν έχει καμιά λογική..
Θα μου πείτε τι έχει λογική.
Πάντως με αυτό τον τρόπο καταλήγεις να μη σε απασχολεί η ορθή και αληθής συμπλήρωση.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 7 Οκτωβρίου 2014, 23:21:54
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Κι εγώ το ίδιο κάνω, αλλά δεν έχει καμιά λογική..
Θα μου πείτε τι έχει λογική.
Πάντως με αυτό τον τρόπο καταλήγεις να μη σε απασχολεί η ορθή και αληθής συμπλήρωση.

Και φυσικά να ακυρώνεται και ο ίδιος ο στόχος των πρωτοκόλλων.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: στις 8 Οκτωβρίου 2014, 14:12:30
Τελικά αλλοπουρινόλη (zyloric και zylapour) ποιός μπορεί να γράψει ;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 8 Οκτωβρίου 2014, 15:17:18
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τελικά αλλοπουρινόλη (zyloric και zylapour) ποιός μπορεί να γράψει ;

Σίγουρα οι Γ.Ι. και οι παθολόγοι, αλλά μόνο μέσω πρωτοκόλλου. Λογικά τα πρωτόκολλα θα πρέπει να είναι ανοικτά και σε ογκολόγους, αιματολόγους, νευρολόγους - τουλάχιστον.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 8 Οκτωβρίου 2014, 15:32:15
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εγω κάνω επανάληψη των βημάτων και στους περισσότερους αναγκάζομαι να προσθέσω και εζετιμίμπη σαν θεραπεια δευτερης γραμμής !!!!

Μίλησα σήμερα με την ΗΔΙΚΑ και απ' ότι φάνηκε αγνοούσαν το θέμα. Μου εξήγησαν ότι μετά την παρέλευση εξαμήνου πρέπει να επανεκτιμηθεί το πρωτόκολλο, αλλά δεν μου εξήγησαν γιατί πρέπει σώνει και καλά να εγκαταλείπουμε το πρώτο βήμα σε ρυθμισμένους ασθενείς. Εύχομαι η παρέμβαση να μεταφερθεί εκεί που πρέπει.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: DrGuni στις 8 Οκτωβρίου 2014, 21:09:56
Αδυνατώ  να   συνταγογραφήσω  Inegy  σε  ασθενή που ελάμβανε   ήδη    και προϋπήρχε  πρωτόκολλο .     Έχει κάποιος συνάδελφος διαπιστώσει ανάλογο πρόβλημα σήμερα?
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: fanisgp στις 8 Οκτωβρίου 2014, 23:20:55
το inegy γραφεται μονο του.δηλαδή παρότι σου λεει μία ουσία απ την κατηγορία 1 και μια απ'την 2 ή 3 ολοκληρώνεις μόνο με το inegy
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: DrGuni στις 9 Οκτωβρίου 2014, 10:52:37
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
το inegy γραφεται μονο του.δηλαδή παρότι σου λεει μία ουσία απ την κατηγορία 1 και μια απ'την 2 ή 3 ολοκληρώνεις μόνο με το inegy

Ευχαριστω  πολυ συνάδελφε!
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 10 Οκτωβρίου 2014, 19:03:56
Quiz: Ποιο υπολιπιδαιμικό σκεύασμα παρακάμπτει το θεραπευτικό πρωτόκολλο της υπερλιπιδαιμίας; Μέχρι σήμερα θα έβαζα στοίχημα ότι δεν υπάρχει. Και όμως. Το Pravafenix (φερόμενος ως πρωτότυπος συνδυασμός πραβαστατίνης 40 mg και φαινοφιμπράτης 160 mg) όντως ΔΕ χρειάζεται να ενταχθεί σε πρωτόκολλο. Δε στέκομαι στο αν αυτό μας βολεύει ή όχι, αλλά στο αν θα έπρεπε να γίνεται αυτό, τη στιγμή που για να βάλεις ξεχωριστά πραβαστατίνη και φαινοφιμπράτη πρέπει να φτάσεις στο τρίτο βήμα. Τουλάχιστον κάτι δεν πήγε καλά στην υπόθεση.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: tmitras στις 10 Οκτωβρίου 2014, 19:28:42
Μα δεν είναι το μόνο! Υπάρχουν και άλλα σκευάσματα που παρακάμπτουν τελείως το πρωτόκολλο, και δεν είναι κατ' ανάγκη ούτε φθηνά ούτε συνδυασμοί...
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 10 Οκτωβρίου 2014, 19:34:28
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μα δεν είναι το μόνο! Υπάρχουν και άλλα σκευάσματα που παρακάμπτουν τελείως το πρωτόκολλο, και δεν είναι κατ' ανάγκη ούτε φθηνά ούτε συνδυασμοί...


Ποια;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 10 Οκτωβρίου 2014, 19:40:46
pitava
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: tmitras στις 10 Οκτωβρίου 2014, 19:41:38
Ένα απλό παράδειγμα είναι να δοκιμάσετε να γράψετε για παράδειγμα T Pitava. Το σκεύασμα κυκλοφορεί ήδη. Και από τιμή.....

                                                       Χονδρική           Λιανική
PITAVA FILM C. TABL 1MG BT X30   14.23   €   19.70   €               
PITAVA FILM C. TABL 2MG BT X30   21.69   €   30.03   €               
PITAVA FILM C. TABL 4MG BT X30   30.95   €   42.86   €   

Έχω δει ήδη συνταγές να κυκλοφορούν...και όχι με τόσο "επιστημονικά κριτήρια"......δυστυχώς...
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: tmitras στις 10 Οκτωβρίου 2014, 19:42:40
μια φορά είπα να γράψω στο forum σας και με πρόλαβαν.... 8)
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 10 Οκτωβρίου 2014, 19:46:47
Τέλεια! Δυο μέτρα και δυο σταθμά, λοιπόν. Και η αλλοπουρινόλη των 100 mg που κοστίζει 1 ευρώ μας μάρανε... Α, ξέχασα... Είναι επιστημονικοί οι λόγοι...
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: samsok στις 14 Οκτωβρίου 2014, 14:28:59
Tελικα με αυτο το prolia τι ισχυει? σημερα εγραψα ενα (ανοιγοντας κανονικα νεο θεραπευτικο πρωτοκολλο) και επεστρεψε η συνταγη απο το φαρμακειο λεγοντας οτι αποζημειωνεται μονο
 απο συνταγη ορθοπαιδικου.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 15 Οκτωβρίου 2014, 12:38:46
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Tελικα με αυτο το prolia τι ισχυει? σημερα εγραψα ενα (ανοιγοντας κανονικα νεο θεραπευτικο πρωτοκολλο) και επεστρεψε η συνταγη απο το φαρμακειο λεγοντας οτι αποζημειωνεται μονο
 απο συνταγη ορθοπαιδικου.
   Αν και με συμφέρει όπως λέτε - ακούγεται καλό....
   Στη Λάρισα με φαρμακείο που μίλησα, δεν έχουν πρόβλημα να δεχτούν και να εκτελέσουν συνταγή απο Π/Θ ή Γ/Ι αν μπορεί εκείνος να το συνταγογραφήσει. Ίσως αμα δοκίμαζε ο ασφαλισμένος άλλον φμφ, πιο θαρραλέο;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 22 Δεκεμβρίου 2014, 16:43:40
Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα Δευτέρα 22/12/2014 αναρτήθηκαν στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης τα θεραπευτικά πρωτόκολλα του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 (Ινσουλινοεξαρτώμενος Σακχαρώδης Διαβήτης), του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και του Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης. Μέσα στις επόμενες ημέρες τα φάρμακα του Σακχαρώδη Διαβήτη θα συνταγογραφούνται αποκλειστικά μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου.

https://www.e-syntagografisi.gr/e-pre/faces/Login?Adf-Window-Id=w0&_afrLoop=1567109464717294&_afrWindowMode=0&_adf.ctrl-state=10lxf56v8y_3&_afrRedirect=1567109702255277
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 22 Δεκεμβρίου 2014, 18:38:28
Παράθεση
Μέσα στις επόμενες ημέρες τα φάρμακα του Σακχαρώδη Διαβήτη θα συνταγογραφούνται αποκλειστικά μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου.
Από τους "ειδικούς" μόνο ή κι από "άσχετους"; Αν τα βάλουν όπως τα ρευματολογικά κάτι σύλλογοι διαβητικών θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν.....
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: spyros στις 23 Δεκεμβρίου 2014, 11:14:02
Τα είδατε καθόλου; Με μια γρήγορη ματιά που έριξα, μου φάνηκαν λίγο απαράδεκτα (ελπίζω να κάνω λάθος και να μην είδα εγώ καλα):
- Στο πρώτο βήμα του τύπου 2 οι επιλογές είναι στάνταρ, ανεξάρτητα από το αν η HbA1c είναιι 7 ή ...17.  >:(
- Από δισκία υπάρχουν μόνο μετφορμίνη-σουλφονυλουρίες-μεγλιτινίδες (τα υπόλοιπα δεν τα είδα πουθενά, σε κανένα βήμα).  ???
- Μείγματα υπάρχουν μόνο στον τύπο 1!  :laugh:
Ελπίζω να τα "συγυρίσουνε" λιγάκι πριν μας τα φορέσουνε υποχρεωτικά...
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 23 Δεκεμβρίου 2014, 19:42:47
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τα είδατε καθόλου; Με μια γρήγορη ματιά που έριξα, μου φάνηκαν λίγο απαράδεκτα (ελπίζω να κάνω λάθος και να μην είδα εγώ καλα):
- Στο πρώτο βήμα του τύπου 2 οι επιλογές είναι στάνταρ, ανεξάρτητα από το αν η HbA1c είναιι 7 ή ...17.  >:(
- Από δισκία υπάρχουν μόνο μετφορμίνη-σουλφονυλουρίες-μεγλιτινίδες (τα υπόλοιπα δεν τα είδα πουθενά, σε κανένα βήμα).  ???
- Μείγματα υπάρχουν μόνο στον τύπο 1!  :laugh:
Ελπίζω να τα "συγυρίσουνε" λιγάκι πριν μας τα φορέσουνε υποχρεωτικά...

Επειδή δεν τα είδα ακόμη, έχει επιλογή "Ασθενής υπό αγωγή" όπως στις στατίνες;
Αν έχει, όλα "εντάξει"!
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: fanisgp στις 23 Δεκεμβρίου 2014, 20:06:52
έχει επιλογή ασθενης υπο αγωγή.οταν πρεπει να δωσεις όμως τιμή  HbΑ1c δεν δέχεται τιμη δεκαδικού......!αν ειναι 7.5 πρεπει να αποφασισεις αν ειναι υπερ του μαθητή και του βάλεις 8....ή όχι...!
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: spyros στις 23 Δεκεμβρίου 2014, 20:46:54
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Επειδή δεν τα είδα ακόμη, έχει επιλογή "Ασθενής υπό αγωγή" όπως στις στατίνες;
Αν έχει, όλα "εντάξει"!
Έχει, οπότε ανοίγει όλα τα βήματα. Τι να το κάνουμε όμως αφού και τα άλλα βήματα είναι λειψά; Όποιο βήμα και να διαλέξουμε, αρκετά φάρμακα δεν υπάρχουν.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: spyros στις 23 Δεκεμβρίου 2014, 20:48:14
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
έχει επιλογή ασθενης υπο αγωγή.οταν πρεπει να δωσεις όμως τιμή  HbΑ1c δεν δέχεται τιμη δεκαδικού......!αν ειναι 7.5 πρεπει να αποφασισεις αν ειναι υπερ του μαθητή και του βάλεις 8....ή όχι...!

Το δέχεται με κόμμα, όχι με τελεία.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 24 Δεκεμβρίου 2014, 17:55:13
Αυτές οι ημερομηνίες λήξης στα βήματα των πρωτοκόλλων υπήρχαν (και δεν τις είχα δει) ή εμφανίστηκαν τώρα;
Τι ρόλο παίζουν;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 2 Ιανουαρίου 2015, 12:59:25
Τα 80 mg ατορβαστατίνης που προστέθηκαν στο πρωτόκολλο της δυσλιπδαιμίας, πώς προέκυψαν;
Είδα στο Γαληνό κάποια σκευάσματα με 80mg. Κυκλοφορούν;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 2 Ιανουαρίου 2015, 13:07:33
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τα 80 mg ατορβαστατίνης που προστέθηκαν στο πρωτόκολλο της δυσλιπδαιμίας, πώς προέκυψαν;
Είδα στο Γαληνό κάποια σκευάσματα με 80mg. Κυκλοφορούν;
Κι εμένα μου έκανε εντύπωση, Αδαμάντιε, ιδίως αν σκεφτούμε ότι δεν συμπεριλήφθηκαν τα 80mg σιμβαστατίνης.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 12 Μαρτίου 2015, 23:07:13
Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα Τρίτη 10/3/2015 αναρτήθηκε στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης το θεραπευτικό πρωτόκολλο της Αρτηριακής Υπέρτασης

Δεν έχει γίνει ακόμη υποχρεωτικό αλλά πειραματίστηκα λίγο κυρίως προσπαθώντας να βρω τους συνδυασμούς.

- Ο μόνος διαθέσιμος κωδικός ICD-10 είναι I10 Ιδιοπαθής (Πρωτοπαθής) υπέρταση
- Πρέπει να συμπληρώσεις υποχρεωτικά και τιμή χοληστερίνης
- Το μαγικό "Ασθενής υπό αγωγή" ανοίγει και τα 4 στάδια
- Η σπειρονολακτόνη υπάρχει μόνο στο 4ο στάδιο
- Στο στάδιο 3 υπάρχει το ακόλουθο σχόλιο: "Επιλογή τριών Δραστικών Ουσιών (μία από κάθε ομάδα) Ή επιλογή μίας Δραστικής Ουσίας από τους έτοιμους συνδυασμούς δύο δραστικών ουσιών και μίας δραστικής από τις άλλες ομάδες Ή επιλογή μίας Δραστικής Ουσίας από τους έτοιμους συνδυασμούς τριών δραστικών ουσιών." Πώς γίνεται να επιλέξω μια δραστική ουσία από τον έτοιμο συνδυασμό δύο ή τριών δραστικών ουσιών; Προφανώς εννοούν επιλογή ενός σκευάσματος έτοιμου συνδυασμού Είναι δύσκολο να γράψουν σωστά ελληνικά;
- Στο στάδιο 4 υπάρχει το σχόλιο: "Επιλογή μιας, δύο, τριών ή τεσσάρων δραστικών ουσιών" Αδυνατώ να το αποκωδικοποιήσω από τη στιγμή που υπάρχουν έτοιμοι συνδυασμοί.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 26 Ιουνίου 2015, 21:20:40
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα Τρίτη 10/3/2015 αναρτήθηκε στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης το θεραπευτικό πρωτόκολλο της Αρτηριακής Υπέρτασης

Προσπάθησα να γράψω αντιυπερτασική αγωγή με πρωτόκολλο και ανακάλυψα ότι (προς το παρόν τουλάχιστο) δεν προβλέπει αντιστοίχηση κανενός σκευάσματος με τη μπισοπρολόλη, παρότι στη χώρα μας κυκλοφορούν τα Pactens και Blocatens. Δεν ξέρω αν αυτό συμβαίνει και με άλλες ουσίες, καθώς με τη βαλσαρτάνη δεν υπήρξε κάποιο ανάλογο πρόβλημα. Πήρα την ΗΔΙΚΑ όπου παραπέμφθηκα στο αρμόδιο τμήμα, αλλά η αναμονή με ανάγκασε να ματαιώσω την προσπάθειά μου, τουλάχιστο για σήμερα.
Τίτλος: Ο Γιάννης Μπασκόζος επικεφαλής στ Επιτροπή Παρακολούθησης τ φαρμ δαπάνης.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 8 Ιουλίου 2015, 02:38:14
06/07/2015

Αυξητικές τάσεις παρατηρούνται από την αρχή του έτους στη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, ενώ η κατανάλωση φαρμάκων δεν εμφανίζει αξιόλογη μείωση την τελευταία πενταετία, παρά τη σημαντική υποχώρηση της δαπάνης που υπήρξε το ίδιο διάστημα.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος (φωτό) ορίστηκε επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης και της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης.

Στην επιτροπή μετέχουν, επίσης, η διευθύντρια φαρμακείου του νοσοκομείου “Άγιος Σάββας” Ουρανία Τοδούλου (αναπληρώτρια Μ. Βλάχου), ο δερματολόγος Σοφία Παπανίκου (αναπληρώτρια Αν. Αποστολοπούλου), η προϊσταμένη Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτα Λίτσα (αναπληρώτρια Χ. Κάνη), η πρόεδρος του ΕΟΦ Αικατερίνη Αντωνίου (αναπληρώτρια Δ. Μακριδάκη), η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Λειτουργίας της ΗΔΙΚΑ Ελπίδα Φωτιάδου (αναπληρώτρια Αντ. Πάνου) και ο γενικός γιατρός Ελευθέριος Θηραίος (αναπληρωτής Χ. Καρανίκας).
Δαπάνη

Η ανάγκη ελέγχου της δαπάνης είναι επιτακτική, καθώς το υπουργείο Υγείας έχει γίνει αποδέκτης ανησυχητικών στοιχείων.

Από την αρχή του έτους, καταγράφονται έντονα αυξητικές τάσεις, με την υπέρβαση να ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια το πρώτο τετράμηνο, όταν πέρυσι ήταν 200 εκατομμύρια ολόκληρο το έτος.

Η προϋπολογισθείσα ετήσια φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ είναι κάτω από τα 2 δισ. ευρώ και τις όποιες υπερβάσεις θα κληθούν να πληρώσουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Ανησυχία προκαλούν, επίσης, τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση φαρμάκων δεν εμφανίζει αξιόλογη μείωση τα τελευταία χρόνια.
Κατανάλωση

Παρά την κρίση και τις περικοπές, οι Έλληνες καταναλώνουν τον ίδιο αριθμό συσκευασιών με εκείνη που κατανάλωναν πριν από την κρίση.

Η σημαντική μείωση της δαπάνης που έχει σημειωθεί την τελευταία πενταετία (5,1 δισ. το 2009, έναντι 1,9 δισ. ευρώ το 2014 και 2015), δεν οφείλεται στη μείωση της κατανάλωσης, αλλά στο γενναίο “κούρεμα” στις τιμές των φαρμάκων.

Πληθαίνουν οι φωνές στον χώρο, οι οποίες κάνουν λόγο για ανάγκη λήψης μέτρων ενημέρωσης του κοινού, τα οποία θα οδηγήσουν σε λελογισμένη κατανάλωση φαρμάκων και αυτόματη αποσυμπίεση της δαπάνης.

Δ.Κ.

http://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/perithalpsi-asfalisi/news/31801/o-giannis-mpaskozos-epikefalis-tis-epitropis-parakoloythisis-tis-farmakeftikis-dapanis.html
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 8 Σεπτεμβρίου 2015, 09:55:45
25 νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου (http://www.farmakopoioi.blogspot.gr/2015/09/25.html)

25 θεραπευτικά πρωτόκολλα θα έχουν ενσωματωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2015 στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας .

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί τα παρακάτω Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγoγράφησης:
• ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ (1 ΘΠΣ)
• ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ (5 ΘΠΣ)
• ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ (5 ΘΠΣ)
• ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ (3 ΘΠΣ)
• ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ (1 ΘΠΣ)

Έως το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί 7 ακόμα ΘΠΣ τα οποία είναι:
• ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ: Άνοια (1), Πάρκινσον (2), Επιληψία (1)
• ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ: ΧΑΠ (1), Χρόνια βρογχίτιδα (1), Άσθμα (1)

Μέσα στο Νοέμβριο θα ενταχθούν ακόμα 2, συγκεκριμένα:
• ΨΩΡΙΑΣΗ (1)
• ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗ ΝΟΣΟΣ (1)

Tέλος το 10ο ΘΠΣ για την ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΡΡΥΘΜΙΑ θα έχει ενταχθεί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.

Με γνώμονα τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο γενικό πληθυσμό, η ΗΔΙΚΑ προβαίνει στην ανάπτυξη ενός εθνικού συστήματος «κλεισίματος ραντεβού» για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Η εν λόγω διαδικτυακή εφαρμογή των ραντεβού είναι έτοιμη και έχει εφαρμοστεί πιλοτικά στο ΠΕΔΥ Αλεξάνδρας στην Αθήνα, ενώ αναμένεται η σταδιακή επέκταση της στα υπόλοιπα ΠΕΔΥ όλης της χώρας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: GirousisN στις 8 Σεπτεμβρίου 2015, 12:46:05
Συγγνώμη, αλλά το έχω ξεχάσει. Πώς διαγράφουμε ενεργή θερ. πρωτόκολλα?
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 8 Σεπτεμβρίου 2015, 15:19:28
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Συγγνώμη, αλλά το έχω ξεχάσει. Πώς διαγράφουμε ενεργή θερ. πρωτόκολλα?
Κάνουμε νέο.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 16 Οκτωβρίου 2015, 12:32:28
Έρχονται νέοι κανόνες στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση! Τι ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ (http://drtsili.blogspot.gr/2015/10/blog-post_16.html)

Μέσα σε ένα πιο περιοριστικό περιβάλλον θα πρέπει πια να συνταγογραφούν οι γιατροί καθώς ενσωματώνονται στο σύστημα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα όσα είπε ο Δρ. Αναστάσιος Τάγαρης, Πρόεδρος Δ.Σ & Διευθύνων Σύμβουλος, Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. κατά τη διάρκεια του 6ου συνεδρίου pharma & health της Ethos Media, έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ενσωματωθούν άλλα 10 θεραπευτικά πρωτόκολλο στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ, βάση των οποίων οι γιατροί θα πρέπει να συνταγογραφούν.
Ήδη μάλιστα έως το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν ενσωματωθεί θεραπευτικά Πρωτόκολλα για τις εξής ασθένειες:
1. Άνοια
2. Πρώιμη νόσος Parkinson
3. Προχωρημένη νόσος Parkinson
4. Επιληψία
5. Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) – Παρόξυνση ΧΑΠ
6. Βρογχίτιδα

Επίσης για τέλος Νοεμβρίου προβλέπεται να έχουν ενσωματωθεί τα πρωτόκολλα για τις παρακάτω ασθένειες:
1. Ψωρίαση (πρώιμη και εγκατεστημένη)
2. Άσθμα

Για το τέλος Δεκεμβρίου προβλέπεται να έχουν ενσωματωθεί τα θεραπευτικά πρωτόκολλα:
1. Θρομβοεμβολική νόσος
2. Καρδιακή αρρυθμία

Ταυτόχρονα η ΗΔΙΚΑ φαίνεται να εκσυγχρονίζεται ενσωματώνοντας νέες λειτουργίες και υπηρεσίες. Ειδικότερα εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται να υπάρχει:
-Ενημέρωση ασθενή για τις επισκέψεις και τις συνταγογραφήσεις μέσω sms ή/και email
-Έλεγχος χρόνου διάρκειας αγωγής βάσει των SPC φαρμάκων
-Έλεγχος συνταγογραφούμενης ποσότητας βάσει των SPC φαρμάκων
-Πιλοτική λειτουργία του Συνοπτικού Φακέλου Ασθενή (patient summary) σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα EPSOS.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 20 Οκτωβρίου 2015, 21:58:25
    Aνακοίνωση του ΕΟΠΥΥΥ για το ελικοβακτηρίδιο και τη σχετική  συνταγογραφία:
Διευθυντής: Θ. Ρηγάτος   Πληροφορίες: Θ. Μπαλμπούζης

ΣΧΗΜΑ ΕΚΡΙΖΩΣΗΣ HELICOBACTER PYLORI  Αθήνα, 06.08.2015 (http://www.eopyy.gov.gr/Έγγραφα%20ΕΟΠΥΥ/Νέα%20-%20Ανακοινώσεις%20-%20Δελτία%20Τύπου/Helicobacter%20pylori%20-%20Κατευθυντήριες%20οδηγίες%2020-10-2015.pdf)

Κατόπιν των προτάσεων της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού (ΕΕΜΕΠ) από 20 Μαΐου 2015, καταρτίζονται οι ακόλουθες κατευθυντήριες οδηγίες:
1. Αγωγή εκρίζωσης του Helicobacter pylori παρέχεται από ιατρό γαστρεντερολόγο ή παιδίατρο (σε παιδιά) ή παθολόγο ή γενικής ιατρικής ή γενικής χειρουργικής, μετά από θετικές δοκιμασίες ανίχνευσης του μικροβίου (αντιγόνο κοπράνων, δοκιμασία αναπνοής, ορολογική δοκιμασία, δοκιμασία ουρεάσης ή ιστολογική ανίχνευση). Η δυνατότητα συνταγογράφησης αγωγής εκρίζωσης δεν εξαρτάται από την παρουσία ή μη πεπτικού έλκους. Ως κωδικός διάγνωσης ICD10 τίθεται ο Β98 ή Β98.0 και καλύπτει όλα τα φάρμακα των σχημάτων που αναφέρονται στη συνέχεια. Απαραίτητο είναι να επισυνάπτεται στην ηλεκτρονική συνταγή φωτοαντίγραφο πρόσφατης εξέτασης με την οποία τεκμηριώνεται λοίμωξη από Helicobacter pylori.
2. Σύμφωνα με τις προτάσεις της ΕΕΜΕΠ, λόγω υψηλών ποσοστών αντοχής του ελικοβακτηριδίου στην κλαριθρομυκίνη (25%), προτείνονται τα εξής θεραπευτικά σχήματα.
Α. Αγωγή πρώτης γραμμής: Ένα από τα εξής σχήματα:
- Διαδοχικό σχήμα: Αναστολέας αντλίας πρωτονίων (ΑΑΠ) x2 + αμοξυκιλλίνη 1g x2 για 5-7 ημέρες. Ακολούθως ΑΑΠ x2 + κλαριθρομυκίνη 500mg x2 + μετρονιδαζόλη 500mg x2 για άλλες 5-7 ημέρες.
- Ταυτόχρονο σχήμα: ΑΑΠ x2 + αμοξυκιλλίνη 1g x2 + κλαριθρομυκίνη 500mg x2 + μετρονιδαζόλη 500mg x2 για 10-14 ημέρες
- Υβριδικό σχήμα: ΑΑΠ x2 + αμοξυκιλλίνη 1g x2 για 7 ημέρες. Ακολούθως ΑΑΠ x2 + αμοξυκιλλίνη 1g x2 + κλαριθρομυκίνη 500mg x2 + μετρονιδαζόλη 500 mg x2 για άλλες 7 ημέρες.
Β. Αγωγή δεύτερης γραμμής (επί αποτυχίας της πρώτης γραμμής):
ΑΑΠ x2 + αμοξυκιλλίνη 1g x2 + λεβοφλοξασίνη 500 mg x2 για 10 ημέρες.
Επί αποτυχίας και της θεραπείας δεύτερης γραμμής συνιστάται λήψη καλλιέργειας.
Εφιστάται η προσοχή των ιατρών για την τήρηση των προαναφερθέντων πρωτοκόλλων.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 8 Νοεμβρίου 2015, 14:21:27
Τα πρωτόκολλα στην Ηλ. Συνταγογράφηση φτιάχτηκαν για να αλλάξουν τις συνταγογραφικές συνήθειες των ιατρών με βάση ιατρικά αποδεκτές κατευθυντήριες οδηγίες. Δυστυχώς, η προσωπική μου άποψη, που πάντα στηρίζω, είναι ότι όταν ο γιατρός πάει να γράψει συνταγή, έχει ήδη αποφασίσει τι θα γράψει και τα πρωτόκολλα στην Ηλ. Συνταγογράφηση είναι απλά μια γραφειοκρατική διαδικασία που πρέπει να κοροϊδέψει. Η άποψη μου είναι ότι τα πρωτόκολλα πρέπει να μπουν μαζί με medical calculators και αλγόριθμους-ερωτηματολόγια στο Ηλ. φάκελο του ασθενή σε μορφή Episode of Care και πρέπει να ξεκινάνε με το που ανοίγεις ένα ασθενή στο Ηλ. Φάκελο και όχι όταν πας να συνταγογραφήσεις. Και η παρακάτω βιβλιογραφία έρχεται να το επικυρώσει.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3715350/
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 8 Νοεμβρίου 2015, 15:30:12
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τα πρωτόκολλα στην Ηλ. Συνταγογράφηση φτιάχτηκαν για να αλλάξουν τις συνταγογραφικές συνήθειες των ιατρών με βάση ιατρικά αποδεκτές κατευθυντήριες οδηγίες. Δυστυχώς, η προσωπική μου άποψη, που πάντα στηρίζω, είναι ότι όταν ο γιατρός πάει να γράψει συνταγή, έχει ήδη αποφασίσει τι θα γράψει και τα πρωτόκολλα στην Ηλ. Συνταγογράφηση είναι απλά μια γραφειοκρατική διαδικασία που πρέπει να κοροϊδέψει. Η άποψη μου είναι ότι τα πρωτόκολλα πρέπει να μπουν μαζί με medical calculators και αλγόριθμους-ερωτηματολόγια στο Ηλ. φάκελο του ασθενή σε μορφή Episode of Care και πρέπει να ξεκινάνε με το που ανοίγεις ένα ασθενή στο Ηλ. Φάκελο και όχι όταν πας να συνταγογραφήσεις. Και η παρακάτω βιβλιογραφία έρχεται να το επικυρώσει.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3715350/

Είναι πολύ καλή πρακτική. Θα μπορούσε να σνδυαστεί με κάτι που γίνεται στη Σουηδία, αν δεν κάνω λάθος, όπου ο γιατρός που θέλει να παρεκκλίνει από την υποδεικνυόμενη από οποιονδήποτε τρόπο αγωγή (πρωτόκολλο ή μεικτά μοντέλα υποβοηθούμενα από λογισμικό) επιτρέπεται να το κάνει μόνο σε περιορισμένο ποσοστό (π.χ. 5% ή το πολύ 10%) και πάντα με αιτιολόγηση.
Αυτό το τονίζω καθότι πάντα στην ιατρική πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη για εξατομίκευση και αυτό είναι μία διαδικασία που δεν μπορεί να ενταχθεί πλήρως στη λογική των προτοκόλλων ή άλλων αλγορίθμων.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 20 Νοεμβρίου 2015, 09:41:44
Προσπάθησα σήμερα να πρωτοκολλήσω φενοφιμπράτη σε ασθενή με υπερτριγλυκεριδαιμία (πρώτη φορά), αλλά όταν πήγαινα να καταχωρήσω τη συνταγή, συναντούσα σε κάθε βήμα από όσα δοκίμασα (3ο, 4ο και 5ο) την επιλογή "Fenofibrate 145mg", λες και δεν υπάρχει σκεύασμα στα 160mg. Μάλιστα τα 145mg αντιστοιχούν στο πρωτότυπο σκεύασμα - και με τον τρόπο αυτό το γενόσημο (που έχει και υποχρεωτική ποσόστωση) αποκλείεται. Επίσης το γενόσημο δεν γινόταν αποδεκτό εκτός πρωτοκόλλου (σωστά). Επικοινώνησα με την ΗΔΙΚΑ που με πολλή ευγένεια απάντησε ότι θα δει την αναφορά.
Ξέρει κανείς κάτι για αυτό;

Update: Μου τηλεφώνησαν από την ΗΔΙΚΑ και επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει και άλλη σχετική αναφορά για το θέμα.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 20 Νοεμβρίου 2015, 12:05:24
Βασίλη μήπως σε βοηθήσει αυτό;  :

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,5994.msg57910.html#msg57910
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 20 Νοεμβρίου 2015, 12:12:41
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Βασίλη μήπως σε βοηθήσει αυτό;  :

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,5994.msg57910.html#msg57910

Κατ' αρχάς το Cholib απαιτεί πλέον πρωτόκολλο (βήμα 3, επιλογή 3).
Όμως η προσπάθειά μου ήταν να συνταγογραφήσω τη γενόσημη φενοφιμπράτη (Fenobrat 160mg) κι αυτό γιατί έχει υποχρεωτική ποσόστωση, αλλά δε βρήκα τρόπο.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 3 Δεκεμβρίου 2015, 12:49:57
Quiz: Ποια στατίνη είναι εκτός πρωτοκόλλου ακόμη και σήμερα;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 21 Απριλίου 2016, 00:36:38
Νυκτερινή ανακοίνωση:
"Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης και εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, από την 9 Μαΐου 2016 η συνταγογράφηση φαρμάκων για ασθενείς με ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ θα γίνεται αποκλειστικά μέσω των αντίστοιχων Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων. Επίσης, για τους ασθενείς με ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ από την 2 Ιουνίου 2016 η συνταγογράφηση φαρμάκων θα γίνεται αποκλειστικά μέσω του αντίστοιχου Θεραπευτικού Πρωτοκόλλου"

Βάλτε κουμπάκι "Ασθενής που λαμβάνει ήδη αγωγή" και θα σας πω εγώ που θα γραφούν τα πρωτόκολλα...........
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Dermitza στις 21 Απριλίου 2016, 09:37:10
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Quiz: Ποια στατίνη είναι εκτός πρωτοκόλλου ακόμη και σήμερα;
ατροβαστατινη με εζετιμπη LIPTRUZET
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 21 Απριλίου 2016, 10:00:22
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Quiz: Ποια στατίνη είναι εκτός πρωτοκόλλου ακόμη και σήμερα;
ατροβαστατινη με εζετιμπη LIPTRUZET
Χα χα... Όταν το πόσταρα η απάντηση ήταν ατορβαστατίνη των 30mg.
Σωστό όμως για τώρα (αν και το Liptruzet είναι συνδυασμός).
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 23 Απριλίου 2016, 12:21:56
Μπορεί να βρει κανείς τα ισχύοντα πρωτόκολλα;
Ο σύνδεσμος της συνταγογράφησης παραπέμπει σε σελίδα του ΕΟΦ που έχει κάνει καμία αναφορά σε αυτά.
Το λέω καθώς αναζήτησα τα πρωτόκολλα τους διαβήτη και της υπέρτασης, για τα οποία υπάρχει ήδη ενημέρωση ότι θα ισχύσουν υποχρεωτικά.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Kyroula στις 23 Απριλίου 2016, 15:26:12
Αν δεν κάνω λάθος αυτό ειναι το link που ψάχνεις:
http://www.eof.gr/web/guest/vigilance?p_p_id=20&p_p_lifecycle=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_20_struts_action=%2Fdocument_library%2Fview&_20_folderId=1339162
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 23 Απριλίου 2016, 18:36:20
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν δεν κάνω λάθος αυτό ειναι το link που ψάχνεις:
http://www.eof.gr/web/guest/vigilance?p_p_id=20&p_p_lifecycle=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_20_struts_action=%2Fdocument_library%2Fview&_20_folderId=1339162

Ευχαριστώ!
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 10 Μαΐου 2016, 22:45:26
Πώς πάμε με τα πρωτόκολλα του σακχαρώδη διαβήτη;

- Αν κάποιος παίρνει δύο ή περισσότερα φάρμακα για το ΣΔ και δεν τα γράψει ταυτόχρονα, προβλέπω ο γιατρός που θα ανοίξει το πρωτόκολλο να βάζει μόνο τα πρώτα φάρμακα. Όταν έρθει η ώρα να γραφτούν τα άλλα, δεν θα περιλαμβάνονται στις δραστικές ουσίες οπότε θα χρειάζεται νέο βήμα κλπ. (Όταν μπει και η υπέρταση θα γίνει σε μεγαλύτερο βαθμό)
- Με τα έτοιμα μείγματα ινσουλίνης θέλει κάποιο ψάξιμο.
- Οι ερωτήσεις "πολυουρία" και "πολυδιψία" στη συμπλήρωση του πρωτοκόλλου, τι ρόλο παίζουν;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: pzogr στις 12 Μαΐου 2016, 02:15:25
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πώς πάμε με τα πρωτόκολλα του σακχαρώδη διαβήτη;

- Αν κάποιος παίρνει δύο ή περισσότερα φάρμακα για το ΣΔ και δεν τα γράψει ταυτόχρονα, προβλέπω ο γιατρός που θα ανοίξει το πρωτόκολλο να βάζει μόνο τα πρώτα φάρμακα. Όταν έρθει η ώρα να γραφτούν τα άλλα, δεν θα περιλαμβάνονται στις δραστικές ουσίες οπότε θα χρειάζεται νέο βήμα κλπ. (Όταν μπει και η υπέρταση θα γίνει σε μεγαλύτερο βαθμό)
- Με τα έτοιμα μείγματα ινσουλίνης θέλει κάποιο ψάξιμο.
- Οι ερωτήσεις "πολυουρία" και "πολυδιψία" στη συμπλήρωση του πρωτοκόλλου, τι ρόλο παίζουν;

Το άνοιγμα θέλει προφανώς προσοχή να συμπεριλάβει όλες τις ουσίες.
Διαπίστωσα ότι δεν προβλέπεται (ή δεν κατάλαβα με ποιό τρόπο έπρεπε να το κάνω) η χορήγηση ίδιων ουσιών πχ Mix 50% και Mix 25%. Ευτυχώς που γράφονται και χωρίς πρωτόκολλο...
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Νίκος Κιοσές στις 20 Μαΐου 2016, 12:37:17
Σε περίπτωση που δεν περαστούν όλες οι δραστικές ουσίες στο πρωτόκολλο δεν μπορεί να γίνει αλλαγή. Η αλλαγή γίνεται 3 μήνες μετά την έναρξη του πρωτοκόλλου αναλόγως την τιμή της HbA1c ανοίγει επόμενα βήματα.
Αυτή ήταν η απάντηση της ΗΔΙΚΑ στην ερώτηση που έκανα, για ασθενή μου που είναι σε αγωγή με ινσουλίνη και δισκία και έγραψε τα δισκία σε άλλο συνάδελφο και θέλει τώρα τις ινσουλίνες.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 20 Μαΐου 2016, 12:39:36
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Quiz: Ποια στατίνη είναι εκτός πρωτοκόλλου ακόμη και σήμερα;
ατροβαστατινη με εζετιμπη LIPTRUZET

Ακόμη ο συνδυασμός εζετιμίμπης/ατορβαστατίνης δεν έχει ενταχθεί σε πρωτόκολλο.
Πρόκειται για ένα φάρμακο που κοστίζει μόνο του πάνω από 50 ευρώ και απευθύνεται σε ασθενείς υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 20 Μαΐου 2016, 12:41:24
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σε περίπτωση που δεν περαστούν όλες οι δραστικές ουσίες στο πρωτόκολλο δεν μπορεί να γίνει αλλαγή. Η αλλαγή γίνεται 3 μήνες μετά την έναρξη του πρωτοκόλλου αναλόγως την τιμή της HbA1c ανοίγει επόμενα βήματα.
Αυτή ήταν η απάντηση της ΗΔΙΚΑ στην ερώτηση που έκανα, για ασθενή μου που είναι σε αγωγή με ινσουλίνη και δισκία και έγραψε τα δισκία σε άλλο συνάδελφο και θέλει τώρα τις ινσουλίνες.

Ισχύει ακόμη το bug με την αντιγραφή παλαιότερων συνταγών; Δηλαδή να επιτρέπεται η αντιγραφή εκτός πρωτοκόλλου συνταγών που ήδη εκδόθηκαν παλαιότερα μέσω του ιστορικού;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 22 Μαΐου 2016, 12:19:48
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σε περίπτωση που δεν περαστούν όλες οι δραστικές ουσίες στο πρωτόκολλο δεν μπορεί να γίνει αλλαγή. Η αλλαγή γίνεται 3 μήνες μετά την έναρξη του πρωτοκόλλου αναλόγως την τιμή της HbA1c ανοίγει επόμενα βήματα.
Αυτή ήταν η απάντηση της ΗΔΙΚΑ στην ερώτηση που έκανα, για ασθενή μου που είναι σε αγωγή με ινσουλίνη και δισκία και έγραψε τα δισκία σε άλλο συνάδελφο και θέλει τώρα τις ινσουλίνες.

Αν κατάλαβα καλά, δε μπορεί να γραφτεί νέο βήμα αν δεν έχουν περάσει 3 μήνες από το προηγούμενο; Το είχα επισημάνει και παραπάνω, αν όποιος κάνει την πρώτη εγγραφή στο πρωτόκολλο δεν εντάξει όλα τα σκευάσματα που παίρνει ο ασθενής (ακόμη κι αν δεν τα συνταγογραφήσει όλα εκείνη τη στιγμή) θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Στην περίπτωση που αναφέρεται, εκτός από το "κόλπο" παράκαμψης του πρωτοκόλλου, δεν μπορεί να γράψει με κανονικό τρόπο τις ινσουλίνες για 3 μήνες; Θα αναγκαστεί να τις πληρώνει ή να τις χρωστάει ή να τις γράφει σε άλλο βιβλιάριο;
Πάντως είναι παράλογο να μην μπορεί να τροποποιηθεί το βήμα ή οι δραστικές ουσίες πριν το 3 μηνο. Αν π.χ. εμφανιστεί μια σημαντική παρενέργεια σε κάποια δραστική ουσία, δε μπορεί να γίνει αλλαγή νωρίτερα με κάποια άλλη;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Νίκος Κιοσές στις 23 Μαΐου 2016, 16:38:41
Σύμφωνα με τη απάντηση της ΗΔΙΚΑ όχι αν δεν περάσει τρίμηνο
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 23 Μαΐου 2016, 19:38:40
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Quiz: Ποια στατίνη είναι εκτός πρωτοκόλλου ακόμη και σήμερα;
ατροβαστατινη με εζετιμπη LIPTRUZET

Ακόμη ο συνδυασμός εζετιμίμπης/ατορβαστατίνης δεν έχει ενταχθεί σε πρωτόκολλο.
Πρόκειται για ένα φάρμακο που κοστίζει μόνο του πάνω από 50 ευρώ και απευθύνεται σε ασθενείς υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου.

Μπήκε!
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 28 Μαΐου 2016, 12:23:17
Διαβάζοντας προσεκτικά, έπειτα από παρατήρηση συναδέλφου, τα βήματα του πρωτοκόλλου του Σ/Δ δε βρήκα πουθενά στα 5 βήματα να επιτρέπεται η ταυτόχρονη συνταγογράφηση τριών μεμονωμένων κατηγοριών δισκίων (όπου φυσικά αυτή επιτρέπεται από τις ενδείξεις).
Το ότι αυτό είναι τεχνικά επιτρεπτό παρά τους περιορισμούς που θέτει κάθε βήμα (δείτε κάτω από το scroll bar) δεν ξέρω κατά πόσο μας καλύπτει. Όπως και να έχει όμως, αν δεν παραβεί κανείς το πρωτόκολλο όπως έχει περαστεί στην ΗΔΙΚΑ, δεν μπορεί να βρει λύση για αυτό το (σύνηθες) ενδεχόμενο - π.χ. πόσοι ασθενείς με Σ/Δ τύπου ΙΙ είναι σε αγωγή με μετφορμίνη/DPP-4 αναστολέα/σουλφονυλουρία;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: GirousisN στις 7 Ιουνίου 2016, 10:58:30
Πως γίνεται από το πρωτόκολλο του ΣΔ τύπου Ι ,να προσθέσεις και άλλη διάγνωση ICD10 εκτός της γενικής Ε10 ? Για παράδειγμα την Ε10.4.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 7 Ιουνίου 2016, 11:18:28
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πως γίνεται από το πρωτόκολλο του ΣΔ τύπου Ι ,να προσθέσεις και άλλη διάγνωση ICD10 εκτός της γενικής Ε10 ? Για παράδειγμα την Ε10.4.
Δε γίνεται. Χρησιμοποιεί μόνο το γενικό κωδικό Ε10.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: GirousisN στις 7 Ιουνίου 2016, 11:59:28
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πως γίνεται από το πρωτόκολλο του ΣΔ τύπου Ι ,να προσθέσεις και άλλη διάγνωση ICD10 εκτός της γενικής Ε10 ? Για παράδειγμα την Ε10.4.
Δε γίνεται. Χρησιμοποιεί μόνο το γενικό κωδικό Ε10.

Ευχαριστώ.
 Οπότε το έλκος ποδιού σε διαβητικό ασθενή μπορεί να περιγραφεί μόνο στα σχόλια της συνταγής.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 12 Σεπτεμβρίου 2016, 19:56:59
Παρατήρησα ότι ο συνδυασμός αλλογλιπτίνης και πιογλιταζόνης (Incresync 25/30) που κυκλοφορεί μερικές εβδομάδες, παρότι είναι πιο οικονομικός από τα συνιστώντα σκευάσματα αλλογλιπτίνη 25mg και (γενόσημη) πιολγιταζόνη 30mg, δεν μπορεί να συνταγογραφηθεί σε κανένα από τα βήματα του πρωτόκολλου του Σ/Δ τύπου ΙΙ. Το ότι γράφεται εκτός πρωτοκόλλου με κωδικό άλλον από την Ε11 δε νομίζω ότι αποτελεί δόκιμη λύση.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: GAD2 στις 25 Νοεμβρίου 2016, 09:43:35
πως γραφουμε ηπαρίνη σε bridging με sintrom μέσω πρωτοκόλλου?
γνωρίζετε σε ποιό πρωτόκολλο και με ποια διάγνωση?
δεν μπορώ να το βρω
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 25 Νοεμβρίου 2016, 09:45:23
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
πως γραφουμε ηπαρίνη σε bridging με sintrom μέσω πρωτοκόλλου?
γνωρίζετε σε ποιό πρωτόκολλο και με ποια διάγνωση?
δεν μπορώ να το βρω

Γιατί να χρησιμοποιήσετε πρωτόκολλο;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: GAD2 στις 25 Νοεμβρίου 2016, 10:00:40
έλεγα να γίνω νομιμόφρων.....
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 25 Νοεμβρίου 2016, 10:08:48
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
έλεγα να γίνω νομιμόφρων.....
Με συγχωρείτε, εδώ στο διαβήτη (που είναι και υποχρεωτικό πρωτόκολλο) βάζεις μόνο μετφορμίνη και γράφεις ό,τι νά 'ναι...
Μου φαίνεται ότι κοροϊδευόμαστε σε αυτή τη χώρα (προς Θεού, δεν πάει σε εσάς το σχόλιο...).
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: GAD2 στις 25 Νοεμβρίου 2016, 10:36:53
συμφωνώ απολύτως μαζί σας......
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 9 Φεβρουαρίου 2017, 16:39:14
Ψάχνοντας για μι παλαιότερη ανακοίνωση στο site της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έπεσα πάνω σ' αυτό με ημερομηνία 20 Απριλίου 2016 και υποτιθέμενη ημερομηνία έναρξης 2 Ιουνίου 2016
Ξέρουμε αν έγινε γαργάρα με επίσημη ανακοίνωση ή απλά δεν προχώρησε έως σήμερα;

Παράθεση
Αναρτήθηκε:20/4/16 - 1:44 μ.μ.
Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης και εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, από την 9 Μαΐου 2016 η συνταγογράφηση φαρμάκων για ασθενείς με ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ θα γίνεται αποκλειστικά μέσω των αντίστοιχων Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων. Επίσης, για τους ασθενείς με ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ από την 2 Ιουνίου 2016 η συνταγογράφηση φαρμάκων θα γίνεται αποκλειστικά μέσω του αντίστοιχου Θεραπευτικού Πρωτοκόλλου.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 9 Φεβρουαρίου 2017, 17:29:32
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ψάχνοντας για μι παλαιότερη ανακοίνωση στο site της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έπεσα πάνω σ' αυτό με ημερομηνία 20 Απριλίου 2016 και υποτιθέμενη ημερομηνία έναρξης 2 Ιουνίου 2016
Ξέρουμε αν έγινε γαργάρα με επίσημη ανακοίνωση ή απλά δεν προχώρησε έως σήμερα;

Παράθεση
Αναρτήθηκε:20/4/16 - 1:44 μ.μ.
Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης και εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, από την 9 Μαΐου 2016 η συνταγογράφηση φαρμάκων για ασθενείς με ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ θα γίνεται αποκλειστικά μέσω των αντίστοιχων Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων. Επίσης, για τους ασθενείς με ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ από την 2 Ιουνίου 2016 η συνταγογράφηση φαρμάκων θα γίνεται αποκλειστικά μέσω του αντίστοιχου Θεραπευτικού Πρωτοκόλλου.

Είναι ρητορική ερώτηση αυτό Διαμαντή;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 9 Φεβρουαρίου 2017, 17:48:05
Δεν θυμάμαι αν βγήκε κάποια σχετική ανακοίνωση παράτασης.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 9 Μαρτίου 2017, 21:50:07
Παράθεση
Σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 13/3/2017 στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης θα αναρτηθεί τo νέο Θεραπευτικό Πρωτόκολλο «Άλλες μορφές Σακχαρώδη Διαβήτη», καθώς και επικαιροποίηση του Θεραπευτικού πρωτοκόλλου «Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ».

Επικαιροποίηση; Για να δούμε τι θα δούμε!
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 16 Ιουνίου 2017, 13:26:24
Να δείτε που οι στατίνες θα αρχίσουν να αποδομούνται σιγά-σιγά, ενόψη των (απίστευτα ακριβότερων και μη τεκμηριωμένου οφέλους σε hard end-points) αναστολέων της PCSK9...
Πρώτα η επίσπευση του σακχαρώδη διαβήτη, τώρα ενδοιασμοί για τη νόσο Parkinson:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mds.27006/abstract
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: GirousisN στις 17 Ιουνίου 2017, 08:29:09
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Να δείτε που οι στατίνες θα αρχίσουν να αποδομούνται σιγά-σιγά, ενόψη των (απίστευτα ακριβότερων και μη τεκμηριωμένου οφέλους σε hard end-points) αναστολέων της PCSK9...
Πρώτα η επίσπευση του σακχαρώδη διαβήτη, τώρα ενδοιασμοί για τη νόσο Parkinson:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mds.27006/abstract

Αρκεί η αποδόμηση να βασίζεται σε RCTs και όχι σε αναδρομικές μελέτες, που χρησιμοποιούν στοιχεία από databases και μάλιστα ασθενών <64 ετών, όταν δε η μελέτη αφορά νόσο Parkinson.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι στο ίδιο περιοδικό (Movenent Disorders) και από την ίδια κλινική (Department of Neurology, Pennsylvania State University College of Medicine, Hershey, Pennsylvania ) προ 2ετίας σε προοπτική μελέτη ανακοινώθηκε το εξής:

Statin use may be associated with a higher Parkinson’s risk, whereas higher total cholesterol may be associated with lower risk.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4390443/ (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4390443/)
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 15 Σεπτεμβρίου 2017, 20:47:54
Νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα "κλειδώνουν" τις επιλογές για φάρμακα και εξετάσεις (http://healthmag.gr/post/8504/nea-therapeytika-prwtokolla-kleidwnoyn-tis-epiloges-gia-farmaka-kai-eksetaseis)
Άννα Παπαδομαρκάκη

Στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, συζητούνται σήμερα η φαρμακευτική δαπάνη, το ενιαίο μητρώο φαρμάκων, οι συνταγές των ασφαλισμένων και οι συσκευασίες φαρμάκων με τις απαραίτητες θεραπευτικές δόσεις

Δώδεκα επιπλέον κατηγορίες θεραπευτικών πρωτοκόλλων αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου, προκειμένου η ΗΔΙΚΑ να τα συμπεριλάβει στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και να "κλειδώσουν" οι θεραπευτικές επιλογές για κάθε πάθηση.

Τα νέα πρωτόκολλα, θα ενταχθούν στα ήδη υπάρχοντα, όπως του διαβήτη και της υπέρτασης και μεταξύ αυτών που βρίσκονται ήδη υπό επεξεργασία περιλαμβάνονται ογκολογικές και καρδιολογικές παθήσεις.

Με την εισαγωγή και των νέων πρωτοκόλλων, το σύστημα θα "κλειδώσει" και στο εξής οι θεράποντες γιατροί θα υποχρεούνται να τα ακολουθούν στη συνταγογράφησή τους, τόσο σε ότι αφορά τα φάρμακα (ιεράρχηση στις επιλογές των γιατρών), όσο και σε ότι αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις που διενεργούνται για να τεθεί η διάγνωση (επιλογή "πακέτων" εξετάσεων διερεύνησης).

Τα στοιχεία αυτά θα παραμένουν στο σύστημα και σιγά - σιγά, θα δημιουργείται έτσι ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς

Το θέμα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων θα απασχολήσει τη σημερινή δεύτερη και πανηγυρική ??? συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης, μαζί με την επιτροπή για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Στόχος είναι ως το τέλος του χρόνου να έχουν τεθεί σε εφαρμογή όλα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που απαιτούνται, προκειμένου να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα η κατάρτιση του ατομικού φακέλου ασθενούς, καθώς ήδη οι φάκελοι τηρούνται από 500 γιατρούς σε ολόκληρη τη χώρα, πιλοτικά. Μάλιστα, στο νέο νόμο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προβλέπεται η τήρηση ατομικού φακέλου υγείας, από τους γιατρούς των ΤΟΜΥ, υποχρεωτικά.

Το επόμενο θέμα που θα απασχολήσει την Επιτροπή Παρακολούθησης, είναι τα στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη, όπως εξελίσσεται εντός και εκτός νοσοκομείων, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα τα επίσημα στοιχεία, με αποτέλεσμα οι φαρμακευτικές να μην μπορούν να υπολογίσουν το επερχόμενο clawback, ούτε να προγραμματίσουν τα οικονομικά των εταιριών τους ως το τέλος του έτους.

Στην ατζέντα της επιτροπής, έχει ενταχθεί προς συζήτηση η κατάρτιση Ενιαίου Μητρώου Φαρμάκων, ώστε για κάθε ένα φάρμακο να συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία που υπάρχουν σε μία ενιαία πλατφόρμα. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να προταθεί η κατάρτιση του σχετικού μητρώου για οποιοδήποτε προϊόν χαρακτηρίζεται ως φάρμακο, είτε αποζημιώνεται είτε όχι, άρα εκτός από τα φάρμακα της θετικής λίστας, να προτείνεται να ενταχθούν στο ενιαίο μητρώο και αυτά που εντάσσονται στην αρνητική λίστα. Δεν θα συμπεριληφθούν στο μητρώο τα ΓΕΔΙΦΑ, όμως δεν είναι σαφές αν θα ενταχθούν στο μητρώο και τα ΜΗΣΥΦΑ.

Μεταξύ των εκκρεμών θεμάτων (που μάλλον θα παραμείνουν εκκρεμή αφού θίγουν συμφέροντα) αρμοδιότητας της Επιτροπής Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης, περιλαμβάνονται ακόμη:
  - ο αριθμός των φαρμάκων που μπορούν να αναγράφονται σε κάθε συνταγή, με στόχο να υπάρξει δυνατότητα αναγραφής πάνω από τριών σκευασμάτων την κάθε φορά, καθώς επίσης και
- η ομογενοποίηση των συσκευασιών των φαρμάκων, ώστε για τις οξείες περιπτώσεις τα φάρμακα που χορηγούνται να έχουν τη μικρότερη - αλλά πλήρη - δυνατή συσκευασία, ενώ για τις χρόνιες παθήσεις, οι συσκευασίες να έχουν τις δόσεις που χρειάζεται ο ασθενής ανά μήνα.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 15 Νοεμβρίου 2017, 18:43:47
Από ανακοίνωση στο e-prescription:

Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, την ολοκλήρωση των διαγνωστικών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη δημιουργία μητρώων ασθενών (ΕΠΦΔ/ΠΜΧΠ), από την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 τα φάρμακα του ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ θα συνταγογραφούνται αποκλειστικά μέσω των αντίστοιχων Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων.
   
Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, την ολοκλήρωση των διαγνωστικών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη δημιουργία μητρώων ασθενών (ΕΠΦΔ/ΠΜΧΠ), από την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017 η συνταγογράφηση φαρμάκων για ασθενείς με ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ θα γίνεται αποκλειστικά μέσω του αντίστοιχου Θεραπευτικού Πρωτοκόλλου.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 15 Νοεμβρίου 2017, 23:33:58
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Από ανακοίνωση στο e-prescription:

Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, την ολοκλήρωση των διαγνωστικών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη δημιουργία μητρώων ασθενών (ΕΠΦΔ/ΠΜΧΠ), από την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 τα φάρμακα του ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ θα συνταγογραφούνται αποκλειστικά μέσω των αντίστοιχων Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων.
   
Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, την ολοκλήρωση των διαγνωστικών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη δημιουργία μητρώων ασθενών (ΕΠΦΔ/ΠΜΧΠ), από την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017 η συνταγογράφηση φαρμάκων για ασθενείς με ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ θα γίνεται αποκλειστικά μέσω του αντίστοιχου Θεραπευτικού Πρωτοκόλλου.

Μέχρι τώρα πως γράφονταν τα φάρμακα για το ΣΔ; Δε μιλάω για παραθυράκια διαγνώσεων ICD-10 του τύπου "ΣΔ άλλης αιτιολογίας"
Το πρωτόκολλο για ΑΥ θα είναι διάτρητο όπως του ΣΔ; Οψόμεθα
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 16 Νοεμβρίου 2017, 08:38:19
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Από ανακοίνωση στο e-prescription:

Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, την ολοκλήρωση των διαγνωστικών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη δημιουργία μητρώων ασθενών (ΕΠΦΔ/ΠΜΧΠ), από την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 τα φάρμακα του ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ θα συνταγογραφούνται αποκλειστικά μέσω των αντίστοιχων Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων.
   
Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, την ολοκλήρωση των διαγνωστικών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη δημιουργία μητρώων ασθενών (ΕΠΦΔ/ΠΜΧΠ), από την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017 η συνταγογράφηση φαρμάκων για ασθενείς με ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ θα γίνεται αποκλειστικά μέσω του αντίστοιχου Θεραπευτικού Πρωτοκόλλου.

Μέχρι τώρα πως γράφονταν τα φάρμακα για το ΣΔ; Δε μιλάω για παραθυράκια διαγνώσεων ICD-10 του τύπου "ΣΔ άλλης αιτιολογίας"
Το πρωτόκολλο για ΑΥ θα είναι διάτρητο όπως του ΣΔ; Οψόμεθα

Μέχρι τώρα μπορούσες να δηλώσεις π.χ. 1ο βήμα (μόνο μετφορμίνη) και να γράψεις ινσουλίνη (ή ότι άλλο ήθελες).
Αυτό προφανώς δε θα γίνεται στο εξής.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 16 Νοεμβρίου 2017, 11:25:16
Δηλαδή Βασίλη, πιστεύεις ότι η παραπάνω ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ είναι μια παραδοχή ότι μέχρι τώρα το πρωτόκολλο για ΣΔ ήταν για τα μάτια του κόσμου;
Βρε θα τη βρει ο Έλληνας πάλι την άκρη. Όσο στο πρωτόκολλο της ΑΥ υπάρχει μόνο η διάγνωση "I10 Ιδιοπαθής Υπέρταση" να δούμε πόσες ιδιοπαθείς υπερτάσεις θα αρχίσουν να αποκτούν διαγνωστικό "αίτιο" για παράκαμψη του πρωτοκόλλου.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 16 Νοεμβρίου 2017, 12:15:34
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δηλαδή Βασίλη, πιστεύεις ότι η παραπάνω ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ είναι μια παραδοχή ότι μέχρι τώρα το πρωτόκολλο για ΣΔ ήταν για τα μάτια του κόσμου;
Χμμ... έχω μπερδευτεί κι εγώ! Το πρωτόκολλο του Σ/Δ ήταν υποχρεωτικό από την άνοιξη του 2016.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Βρε θα τη βρει ο Έλληνας πάλι την άκρη. Όσο στο πρωτόκολλο της ΑΥ υπάρχει μόνο η διάγνωση "I10 Ιδιοπαθής Υπέρταση" να δούμε πόσες ιδιοπαθείς υπερτάσεις θα αρχίσουν να αποκτούν διαγνωστικό "αίτιο" για παράκαμψη του πρωτοκόλλου.
Πάντως σε όσους λαμβάνουν ήδη αγωγή και ξεκινούν τώρα το πρωτόκολλο δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.
(Tip: Το 4ο βήμα τα περιλαμβάνει όλα).
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 17 Νοεμβρίου 2017, 22:42:02
Βοήθεια στη συνταγογράφηση σχετικά με το πρωτόκολλό της ΑΥ

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,7089.msg61641.html#msg61641 (http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,7089.msg61641.html#msg61641)
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 30 Νοεμβρίου 2017, 10:01:03
Έκετε προσπαθήσει να πρωτοκολλήσετε moduretic;
Ενώ υπάρχει επιλογή υδροχλωροθειαζίδης/αμιλορίδης, δε δέχεται το σκεύασμα.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 5 Δεκεμβρίου 2017, 20:41:47
Συγχωρείστε τη χρήση εμπορικών ονομασιών.
Ξέρετε αν μέσω πρωτοκόλλου δυσλιπιδαιμίας μπορεί να γραφτεί:
Inegy ή Liptruzet μαζί με Lipidil
ή
Cholib ή Pravafenix μαζί με Ezetrol;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 5 Δεκεμβρίου 2017, 23:51:23
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Συγχωρείστε τη χρήση εμπορικών ονομασιών.
Ξέρετε αν μέσω πρωτοκόλλου δυσλιπιδαιμίας μπορεί να γραφτεί:
Inegy ή Liptruzet μαζί με Lipidil
ή
Cholib ή Pravafenix μαζί με Ezetrol;
Για το πρώτο: Βήμα 3, ομάδα 1 και 2.
Το δεύτερο δε γίνεται.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 1 Μαρτίου 2018, 22:16:14
"Δυσκολεύουν" τα πράγματα!

Ανακοίνωση (https://www.e-prescription.gr/shs/portal/eprescription/%CE%9D%CE%AD%CE%B1%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/topicitem/010318/!ut/p/z1/rZLLbsIwFES_hqXlm9hOzNJqURDlEaBpE2-QMQmkIiYEiz6-vo7UTakoosW7K8-cmcVgiVMsjTqWa2XLnVFbd2cyWBB-T_uCwxB44IOYDkTS61ECwsPP3wVR0gcniOOBmM8IPDAsf_c_YYmlNra2G5zldZMfdFPWbXoHTk6Tvx46oHfG5sZ2ADwgHm_ttS5XOGMaKNFhgZZKM0QpD1HXVwFa-awbEL1kRBendX_2aevCmSfA-eUlSeYiwrMRUx_Pr-x8AchuDAzorYHef4HRJOIOGCYzwmMvmsDVwMGlHbqhly_7vRRuje3C3ixO_zJHx_Gb0d1o7eopu0GlKXY4_fqsq6Ti5B2Zj8eiqhbjMVJLDoRtj0PxCWzw7QY!/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/) στο site της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
Αναγραφή ΑΜΚΑ διενεργήσαντος ιατρού στα αποτελέσματα παρακλινικών εξετάσεων
Αναρτήθηκε:1/3/18 - 2:35 μ.μ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, από 1/4/2018 σε όλες τις απαντήσεις των παρακλινικών ελέγχων που διενεργούνται θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και  ο ΑΜΚΑ του ιατρού που διενήργησε τον έλεγχο.
Το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης θα προσαρμοστεί έτσι ώστε ο θεράπων ιατρός, κατά τη διαδικασία καθορισμού βήματος θεραπευτικού πρωτοκόλλου,  να καταχωρεί, εκτός του αποτελέσματος και της ημερομηνίας παρακλινικού  ελέγχου, τον ΑΜΚΑ του διενεργήσαντος τον έλεγχο ιατρού.
Δείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο.

(υποθέτω θα υπάρχει ΑΜΚΑ και στις εργαστηριακές εξετάσεις από νοσοκομεία και δημόσιες δομές γενικότερα)
Τα πρωτόκολλα "λήγουν" στους 6 μήνες. Θα ζητούνται καινούργιες εξετάσεις για χοληστερίνη, HDL, LDL, τριγλυκερίδια, ουρικό οξύ, γλυκοζυλιωμένη;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 2 Μαρτίου 2018, 00:01:42
Τον ΑΜΚΑ του φαρμακοποιού που εκτελεί συνταγές πότε θα τον έχουμε διαθέσιμο;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 2 Μαρτίου 2018, 00:18:57
Ότι θα εξοικονομήσουν από συνταγές θα το φάνε σε εξετάσεις...
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: pzogr στις 2 Μαρτίου 2018, 00:22:29
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
"Δυσκολεύουν" τα πράγματα!

Ανακοίνωση (https://www.e-prescription.gr/shs/portal/eprescription/%CE%9D%CE%AD%CE%B1%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/topicitem/010318/!ut/p/z1/rZLLbsIwFES_hqXlm9hOzNJqURDlEaBpE2-QMQmkIiYEiz6-vo7UTakoosW7K8-cmcVgiVMsjTqWa2XLnVFbd2cyWBB-T_uCwxB44IOYDkTS61ECwsPP3wVR0gcniOOBmM8IPDAsf_c_YYmlNra2G5zldZMfdFPWbXoHTk6Tvx46oHfG5sZ2ADwgHm_ttS5XOGMaKNFhgZZKM0QpD1HXVwFa-awbEL1kRBendX_2aevCmSfA-eUlSeYiwrMRUx_Pr-x8AchuDAzorYHef4HRJOIOGCYzwmMvmsDVwMGlHbqhly_7vRRuje3C3ixO_zJHx_Gb0d1o7eopu0GlKXY4_fqsq6Ti5B2Zj8eiqhbjMVJLDoRtj0PxCWzw7QY!/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/) στο site της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
Αναγραφή ΑΜΚΑ διενεργήσαντος ιατρού στα αποτελέσματα παρακλινικών εξετάσεων
Αναρτήθηκε:1/3/18 - 2:35 μ.μ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, από 1/4/2018 σε όλες τις απαντήσεις των παρακλινικών ελέγχων που διενεργούνται θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και  ο ΑΜΚΑ του ιατρού που διενήργησε τον έλεγχο.
Το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης θα προσαρμοστεί έτσι ώστε ο θεράπων ιατρός, κατά τη διαδικασία καθορισμού βήματος θεραπευτικού πρωτοκόλλου,  να καταχωρεί, εκτός του αποτελέσματος και της ημερομηνίας παρακλινικού  ελέγχου, τον ΑΜΚΑ του διενεργήσαντος τον έλεγχο ιατρού.
Δείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο.

(υποθέτω θα υπάρχει ΑΜΚΑ και στις εργαστηριακές εξετάσεις από νοσοκομεία και δημόσιες δομές γενικότερα)
Τα πρωτόκολλα "λήγουν" στους 6 μήνες. Θα ζητούνται καινούργιες εξετάσεις για χοληστερίνη, HDL, LDL, τριγλυκερίδια, ουρικό οξύ, γλυκοζυλιωμένη;

Αφού για κάποιο λόγο δεν καταχωρούνται απ'ευθείας τα αποτελέσματα από τα εργαστήρια, που κάνουν τον έλεγχο, θα πάμε δια της πλαγίας οδού... Και μάλλον όταν λήγουν τα πρωτόκολλα θα ψάχνουμε για ΑΜΚες.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 2 Μαρτίου 2018, 00:39:20
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αφού για κάποιο λόγο δεν καταχωρούνται απ'ευθείας τα αποτελέσματα από τα εργαστήρια, που κάνουν τον έλεγχο, θα πάμε δια της πλαγίας οδού... Και μάλλον όταν λήγουν τα πρωτόκολλα θα ψάχνουμε για ΑΜΚες.

Όποιος γιατρός βάζει "ψεύτικα" αποτελέσματα, ακόμη κι αν παραθέτει ΑΜΚΑ μικροβιολόγου, θα είναι πλέον πολύ εύκολο να αποκαλυφθεί. Ο μικροβιολόγος (ιδιώτης ή κρατικός) δεν θα κινδυνεύει γιατί απλά δεν θα έχει εκδώσει τέτοια αποτελέσματα. Κάλλιστα θα μπορεί να μηνύσει και το γιατρό που επικαλέστηκε το ΑΜΚΑ του για εικονικά αποτελέσματα.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 2 Μαρτίου 2018, 08:22:08
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο μικροβιολόγος (ιδιώτης ή κρατικός) δεν θα κινδυνεύει γιατί απλά δεν θα έχει εκδώσει τέτοια αποτελέσματα.
Πολλές φορές έχω στα χέρια μου εξετάσεις από κρατικές δομές (ασθενών που κλείνουν ραντεβού στο Νοσοκομείο ή στο πρώην ΙΚΑ).
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 2 Μαρτίου 2018, 09:40:46
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο μικροβιολόγος (ιδιώτης ή κρατικός) δεν θα κινδυνεύει γιατί απλά δεν θα έχει εκδώσει τέτοια αποτελέσματα.
Πολλές φορές έχω στα χέρια μου εξετάσεις από κρατικές δομές (ασθενών που κλείνουν ραντεβού στο Νοσοκομείο ή στο πρώην ΙΚΑ).

Βασίλη, γράφει ότι προωθείται ρύθμιση ώστε από 1η Απριλίου κάθε αποτέλεσμα που βγαίνει για παρακλινική εξέταση να έχει πάνω το ΑΜΚΑ του εργαστηριακού που έβγαλε το αποτέλεσμα. Οπότε, αν από 1η Απριλίου κλινικός γιατρός βάζει εικονικά αποτελέσματα, ακόμη κι αν καταχωρεί ΑΜΚΑ εργαστηριακού γιατρού, θα είναι πολύ εύκολο να αποδειχθεί ότι τη συγκεκριμένη ημερομηνία (γιατί θα βάζει και ημερομηνία αποτελεσμάτων) δεν εκδόθηκαν αυτά τα αποτελέσματα. Άρα αθώος ο εργαστηριακός και ένοχος ο κλινικός.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: manospall στις 2 Μαρτίου 2018, 10:02:34
και τωρα θα γελασουμε.σε κεντρα υγειας και εξωτερικα ιατρεια νοσοκομειων και κυριως αγροτικα ιατρεια .απο την μικρη μου ενασχοληση σε κεντρο υγειας και εχω εικονα απο αγροτικα ιατρεια αυτο ειναι δυσκολο εως αδυνατο.ΣΩΣΤΟ μετρο κατα τα αλλα !!!βαζουμε πρωτοκολα αλλα να γινονται οχι να γραφουμε οτι μας ελθει στο κεφαλι.επειδη ειμαι γιατρος ΚΑΙ σε δημοτικο οργανισμο δεχομαι πιεσεις καθημερινα διοτι μεγαλη μεριδα ασθενων τους παραπεμπω στους θεραποντες ιατρους τους να μου φερουν εξετασεις.με εξετασεις αιματος 5/τιας γραψε μου φαρμακα μην παω στο δημαρχο.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: silvertaur στις 3 Μαρτίου 2018, 22:01:00
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο μικροβιολόγος (ιδιώτης ή κρατικός) δεν θα κινδυνεύει γιατί απλά δεν θα έχει εκδώσει τέτοια αποτελέσματα.
Πολλές φορές έχω στα χέρια μου εξετάσεις από κρατικές δομές (ασθενών που κλείνουν ραντεβού στο Νοσοκομείο ή στο πρώην ΙΚΑ).
Ακομα και αποτελεσματα εξετασεων απο ΤΕΠ. Τα αποτελεσματα απο κρατικες δομες συνηθως δεν εχουν καν σφραγιδα, παρα μονο μια υπογραφη. Οποτε..
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: pzogr στις 4 Μαρτίου 2018, 09:57:13
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
και τωρα θα γελασουμε.σε κεντρα υγειας και εξωτερικα ιατρεια νοσοκομειων και κυριως αγροτικα ιατρεια .απο την μικρη μου ενασχοληση σε κεντρο υγειας και εχω εικονα απο αγροτικα ιατρεια αυτο ειναι δυσκολο εως αδυνατο.ΣΩΣΤΟ μετρο κατα τα αλλα !!!βαζουμε πρωτοκολα αλλα να γινονται οχι να γραφουμε οτι μας ελθει στο κεφαλι.επειδη ειμαι γιατρος ΚΑΙ σε δημοτικο οργανισμο δεχομαι πιεσεις καθημερινα διοτι μεγαλη μεριδα ασθενων τους παραπεμπω στους θεραποντες ιατρους τους να μου φερουν εξετασεις.με εξετασεις αιματος 5/τιας γραψε μου φαρμακα μην παω στο δημαρχο.

Συμφωνώ ότι δεν γίνεται πλέον να μπαίνουν τυχαία αποτελέσματα στα πρωτόκολλα, αλλά ΔΕΝ είναι σωστό μέτρο... είναι παλαιολιθικό! Το σωστό θα ήταν να μπουν επιτέλους τα αποτελέσματα απ'ευθείας από την πηγή τους. Πολλοί από τους ασθενείς κάνουν και ξανακάνουν εξετάσεις και αμέσως μετά πετούν τα αποτελέσματα στα σκουπίδια! Τα αποτελέσματα δεν υπάρχουν  και ο ΑΜΚΑ του μικροβιολόγου επίσης...
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 4 Μαρτίου 2018, 12:14:34
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το σωστό θα ήταν να μπουν επιτέλους τα αποτελέσματα απ'ευθείας από την πηγή τους.
Ακριβώς!
Αυτός που ζητά τις εξετάσεις πρέπει φέρει την ευθύνη της δαπάνης.
Αυτός που τις εκτελεί πρέπει να αποδεικνύει ότι η δαπάνη εκτελέστηκε.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 4 Μαρτίου 2018, 12:24:23
Είναι η Ελληνική πραγματικότητα το όλο θέμα.... Επιμένω ότι μόνο ο πολίτης θα ταλαιπωρηθεί από αυτό το θέμα..... 
Η ΗΔΙΚΑ έχει την υποδομή να λάβει τα αποτελέσματα. Αλλά:
α) Τα ιδιωτικά διαγνωστικά λένε ότι δεν περιλαμβάνεται στην τελευταία τροπολογία και ήδη κάνουν εκτέλεση στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ. Θα κάνουν και στην ΗΔΙΚΑ;
β) Τα δημόσια διαγνωστικά σφυρίζουν αμέριμνα.... Υπάρχει μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις η υπόνοια ότι γίνονται στο νοσοκομείο οι εξετάσεις και το παραπεμπτικό εκτελείται στον ΕΟΠΥΥ από κάποιο "δικό" μας ιδιώτη μικροβιολόγο
γ) Το υπουργείο αναρωτιέται... Θέλουν οι γιατροί να μπαίνουν τα αποτελέσματα στο σύστημα; Μήπως ξαφνικά, πολλοί ασθενείς δεν πληρούν τα πρωτόκολλα; Θα το στηρίξουν οι γιατροί;
δ) Ο ΕΟΠΥΥ έχει μια συμπεριφορά που δεν αναλύεται....... λογικά.

Με όλα τα παραπάνω ακούω ιδέες....
Η δική μου ιδέα, ήταν να αρχίσουν να μπαίνουν όλα τα αποτελέσματα από εξετάσεις από τις δημόσιες δομές αυτόματα. Και έπονται τα ιδιωτικά μικροβιολογικά...... και ακτινολογικα
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: manospall στις 4 Μαρτίου 2018, 15:25:13
σημασια  δεν εχει ποιος τις περνα αλλα να εκτελουνται.υπαρχουν ασθενης οι οποιοι λαμβανουν φαρμακα εντος του <<proto>>ΚΟΛΟΥ και εχουν να κανουν εξετασεις 6 χρονια.θα βγουν στην επιφανεια μικροβιολογικα σε κεντρα υγειας που τις εξετασεις κανει ουσιαστικα μαια ακτινογραφιες χωρις ακτινοδιαγνωστη.να δουμε ποιος εκτελων ιατρος θα βαλει το αμκα του κατω απο εξετασεις τωρα.να δουμε και φαρμακολαυνους ιατρους που εβαζαν οτι να ειναι αρκει να γραψουν το φαρμακακι τους!!!να παψει αυτη η κοροιδια του θεραπευτικου πρωτοκολου οπως ειναι σημερα.ΣΩΣΤΟ μετρο κατα την αποψη μου.θα μπορουσα να γραψω εκατονταδες περιπτωσεις <<μαιμου>>
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 4 Μαρτίου 2018, 17:24:32
Θα θυμούνται οι παλαιότεροι όταν είχε εφαρμοστεί το μέτρο με τις κινολόνες που ήθελε υποχρεωτικά αντιβιόγραμμα με ανθεκτικότητα στα άλλα αντιβιοτικά (ή κακοήθη εξωτερική ωτίτιδα, χωρίς αντιβιόγραμμα, που είχε παρουσιάσει τότε εντυπωσιακή αύξηση) ότι είχαν βρεθεί κάποιοι μικροβιολόγοι που χορηγούσαν το "κατάλληλο" αντιβιόγραμμα.
Αναρωτιέμαι αν θα υπάρξουν ανάλογες περιπτώσεις τώρα όπου, π.χ. με 10-15 ευρώ κασεράκι και απόδειξη για 5, θα δίνουν ότι συνδυασμό χοληστερίνης και σακχάρου "απαιτείται".
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: GirousisN στις 4 Απριλίου 2018, 18:21:11
Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας τα διαγνωστικά θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρούν οι γιατροί για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων.

http://www.moh.gov.gr/articles/health/domes-kai-draseis-gia-thn-ygeia/articles/health/domes-kai-draseis-gia-thn-ygeia/kwdikopoihseis/therapeytika-prwtokolla-syntagografhshs/diagnwstika-kai-therapeytika-prwtokolla-syntagografhshs/5416-diagnwstika-kai-therapeytika-prwtokolla-syntagografhshs-loimwksewn (http://www.moh.gov.gr/articles/health/domes-kai-draseis-gia-thn-ygeia/articles/health/domes-kai-draseis-gia-thn-ygeia/kwdikopoihseis/therapeytika-prwtokolla-syntagografhshs/diagnwstika-kai-therapeytika-prwtokolla-syntagografhshs/5416-diagnwstika-kai-therapeytika-prwtokolla-syntagografhshs-loimwksewn)
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: fanisgp στις 5 Απριλίου 2018, 00:55:03
Συγχαρητήρια στους συναδέλφους για αυτή την καταπληκτική δουλειά και την update βιβλιογραφική παραπομπή....!Απο που είναι το μπαλκόνι να πηδήσω;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 26 Απριλίου 2018, 23:53:40
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
"Δυσκολεύουν" τα πράγματα!

Ανακοίνωση (https://www.e-prescription.gr/shs/portal/eprescription/%CE%9D%CE%AD%CE%B1%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/topicitem/010318/!ut/p/z1/rZLLbsIwFES_hqXlm9hOzNJqURDlEaBpE2-QMQmkIiYEiz6-vo7UTakoosW7K8-cmcVgiVMsjTqWa2XLnVFbd2cyWBB-T_uCwxB44IOYDkTS61ECwsPP3wVR0gcniOOBmM8IPDAsf_c_YYmlNra2G5zldZMfdFPWbXoHTk6Tvx46oHfG5sZ2ADwgHm_ttS5XOGMaKNFhgZZKM0QpD1HXVwFa-awbEL1kRBendX_2aevCmSfA-eUlSeYiwrMRUx_Pr-x8AchuDAzorYHef4HRJOIOGCYzwmMvmsDVwMGlHbqhly_7vRRuje3C3ixO_zJHx_Gb0d1o7eopu0GlKXY4_fqsq6Ti5B2Zj8eiqhbjMVJLDoRtj0PxCWzw7QY!/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/) στο site της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
Αναγραφή ΑΜΚΑ διενεργήσαντος ιατρού στα αποτελέσματα παρακλινικών εξετάσεων
Αναρτήθηκε:1/3/18 - 2:35 μ.μ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, από 1/4/2018 σε όλες τις απαντήσεις των παρακλινικών ελέγχων που διενεργούνται θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και  ο ΑΜΚΑ του ιατρού που διενήργησε τον έλεγχο.
Το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης θα προσαρμοστεί έτσι ώστε ο θεράπων ιατρός, κατά τη διαδικασία καθορισμού βήματος θεραπευτικού πρωτοκόλλου,  να καταχωρεί, εκτός του αποτελέσματος και της ημερομηνίας παρακλινικού  ελέγχου, τον ΑΜΚΑ του διενεργήσαντος τον έλεγχο ιατρού.
Δείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο.

(υποθέτω θα υπάρχει ΑΜΚΑ και στις εργαστηριακές εξετάσεις από νοσοκομεία και δημόσιες δομές γενικότερα)
Τα πρωτόκολλα "λήγουν" στους 6 μήνες. Θα ζητούνται καινούργιες εξετάσεις για χοληστερίνη, HDL, LDL, τριγλυκερίδια, ουρικό οξύ, γλυκοζυλιωμένη;

Αφού προφανώς έχει λυθεί το πρόβλημα αναγραφής ΑΜΚΑ του διενεργήσαντος τον έλεγχο σε αποτελέσματα νοσοκομείων και ιδιωτικών ιατρείων, θεώρησαν καλό να εκδώσουν διευκρινήσεις (https://www.e-prescription.gr/shs/portal/eprescription/%CE%9D%CE%AD%CE%B1%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/topicitem/250418/!ut/p/z1/rZLLbsIwFES_JkvLN7YTnKXVoiDKm6ZNvEEmD0hFTAgWfXx9HambUtGIFu-uPHNmFoMljrHU6lRulCn3Wu3snUh_Rfk9GwgOI-A-ATEfiqjfZxSEi5-_C8JoAFYwmw3FckHhwcPyd_8Tllim2tRmi5O8bvJj2pR1m-7A2anz16MD6V6bXBsHiAfM5a29TssMJwEEa1-lHnJZ0EOMeRwpUgSIZKTIGFHUZel53Z992rpw4QmwftklSWxE72LEnODllZ07gN6NgT67NdD9LzCchtwCe9GC8pkbTuFq4LBrh3bopBnfjTcWq8wWlbrY4_hrY_azfDkcpLBTbef3ZnD8l63WVVRx-o70x2NRVavJBKk1B-rtTiPxCREC1Yc!/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/) για το πως θα αναγράφεται το ΑΜΚΑ σε αποτελέσματα από ΚΥ!!!

Παράθεση
Διευκρινίσεις προς τα Κέντρα Υγείας σχετικά με την Εγκύκλιο του Γ.Γ του Υπουργείου Υγείας για ΑΜΚΑ Ιατρού στις παρακλινικές εξετάσεις
Αναρτήθηκε:25/4/18 - 11:31 π.μ.

Σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσης σχετικά με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας για την "Αναγραφή ΑΜΚΑ διενεργήσαντος ιατρού στα αποτελέσματα παρακλινικών εξετάσεων", σας ενημερώνουμε ότι σε περιπτώσεις δυσχέρειας ή αδυναμίας να υπογράφεται ο παρακλινικός έλεγχος από τον διενεργήσαντα, ο Υπεύθυνος Συντονισμού Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας θα βεβαιώνει με το ονοματεπώνυμο, τον ΑΜΚΑ και την υπογραφή του, τη διενέργεια του παρακλινικού ελέγχου στο Κέντρο Υγείας.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 15 Μαΐου 2018, 12:00:33
Δυσκολεύομαι σήμερα ( 15/05/2018) να συνταγογραφήσω το Starlix μέσω πρωτοκόλλου. Ξέρει κανείς τίποτε;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 15 Μαΐου 2018, 13:54:39
Τουλάχιστον 2ο βήμα, μεγλιτινίδες
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 15 Μαΐου 2018, 15:08:57
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τουλάχιστον 2ο βήμα, μεγλιτινίδες
Μόνο 2ο βήμα, από ότι θυμάμαι.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 15 Μαΐου 2018, 16:19:57
Σήμερα (15/05/2018) το έψαξα πολύ. Δεν είναι στο 2ο βήμα.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 15 Μαΐου 2018, 16:54:51
Σε μένα βγαίνει. Κι έχει δίκιο ο Βασίλης. ΜΟΝΟ 2ο βήμα.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: fanisgp στις 15 Μαΐου 2018, 17:04:04
Καμιά ιδέα για να γράψουμε augmentin   με πρωτόκολλο. ..;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 16 Μαΐου 2018, 21:59:17
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Καμιά ιδέα για να γράψουμε augmentin   με πρωτόκολλο. ..;
Λοιπόν, Augmentin γράφεται με τη χρήση του πρωτοκόλλου της οξείας παραρρινοκολπίτιδας (1ο βήμα), της οξείας φαρυγγοαμυγδαλίτιδας (2ο βήμα), της πνευμονίας της κονότητας (4ο βήμα) και της οξείας επιδείνωσης ΧΑΠ (1ο βήμα).
Δοθείσης ευκαιρίας:
- Οξεία βρογχίτιδα χωρίς ή με προϋπάρχουσες παθήσεις αναπνευστικού με βλεννοπυώδεις ή πυώδεις εκκρίσεις ---> βήμα 1ο ---> αμοξυκιλλίνη ή αζιθρομυκίνη ή κλαριθρομυκίνη ή δοξυκυκλίνη και σαλβουταμόλη ή τερβουταλίνη (στη σαλβουταμόλη έχει ένα bug: εμφανίζει μόνο το μη συνταγογραφούμενο Aerolin syr, η δε τερβουταλίνη διατίθεται μόνο για παρεντερική χρήση).
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: fanisgp στις 17 Μαΐου 2018, 21:01:10
Στην οξεία παραρρινοκολπίτιδα το augmentin που βγαίνει αν ολοκληρώσουμε το πρωτόκολλο ειναι ενέσιμο...και στην  οξεία φαρυγγοαμυγδαλίτιδα για να ανοίξει  το βήμα 2 πρέπει να δηλώσουμε ότι σχεδόν πεθαίνει...!Δεν πρόλαβα να δώ τα άλλα αλλά στο 4ο πνευμονίας μάλλον θα πρέπει να δηλώσουμε οτι εχει γίνει απινίδωση ...!
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 17 Μαΐου 2018, 21:30:32
Από συναδέλφους στο facebook:

- Το πρωτο σοβαρο προβλημα συνταγογραφισης Διαβητη που ανακαλυψα πριν λιγο ειναι το εξης απλο: Η μετφορμινη δεν υπαρχει ξεχωριστα με τις 2 δυνατες δοσολογιες στο μενου επιλογης, οπως υπαρχει η ατορβαστατινη 10,20,40, για να καταλαβαινομαστε. Αυτο σημανει οτι αν ο ασθενης παιρνει MTF 850 πρωι βραδυ + MTF 1000 το μεσημερι, απλα μπορεις να γραψεις μονο 1 απ τις δυο!

- επισης ενω επιτρεπει ελευθερο συνδυασμο με ινσουλινη σε καποιες ουσιες δεν επιτρεπει συνδυασμο
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 17 Μαΐου 2018, 22:00:35
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στην οξεία παραρρινοκολπίτιδα το augmentin που βγαίνει αν ολοκληρώσουμε το πρωτόκολλο ειναι ενέσιμο...
Υπάρχουν πάρα πολλά bugs, δυστυχώς απ' ότι φαίνεται τα πρωτόκολλα θα διορθωθούν για ακόμη μία φορά με την κλασική δοκιμασμένη μέθοδο της... δοκιμής και αποτυχίας. Ας μεταφέρουμε την εμπειρία μας στο 11131, μπορεί να βοηθήσει.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 17 Μαΐου 2018, 22:54:52
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Από συναδέλφους στο facebook:

- Το πρωτο σοβαρο προβλημα συνταγογραφισης Διαβητη που ανακαλυψα πριν λιγο ειναι το εξης απλο: Η μετφορμινη δεν υπαρχει ξεχωριστα με τις 2 δυνατες δοσολογιες στο μενου επιλογης, οπως υπαρχει η ατορβαστατινη 10,20,40, για να καταλαβαινομαστε. Αυτο σημανει οτι αν ο ασθενης παιρνει MTF 850 πρωι βραδυ + MTF 1000 το μεσημερι, απλα μπορεις να γραψεις μονο 1 απ τις δυο!

Του γράφεις 1000αρι κι αν λαμβάνει 850 του λες να το ξύνει λίγο στη άκρη.......
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: pzogr στις 18 Μαΐου 2018, 01:03:26
Το ίδιο διαπίστωσα με τα μείγματα πχ Humalog Mix 50% και Humalog Mix 25%
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: fanisgp στις 18 Μαΐου 2018, 09:40:31
Το ίδιο και με διαφορετικες δοσολογίες του solosa.Βρήκα όμως το κόλπο.Κλείνεις την επίσκεψη και την ξανανοίγεις...!
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 21 Μαΐου 2018, 21:03:17
Τις τελευταίες ημέρες ασχολήθηκα (αναγκαστικά...) με τα θερπευτικά πρωτόκολλα.
Μπορώ να πω ότι ωφελήθηκα σε σημαντικό βαθμό.
Προβληματίστηκα, διάβασα, ρώτησα, και σε κάποια σημεία αμφισβήτησα μέχρι νεωτέρας.
Όταν μία παρόμοια διαδικασία αποκτήσει και παραγωγικό στοιχείο, όχι μόνο ατομικά αλλά και σε επίπεδο ομάδας (π.χ. στο forum) τότε τα αποτελέσματα μπορεί να είναι απόλυτα ικανοποιητικά.
Κακά τα ψέματα, τα πρωτόκολλα θέλουν ακόμη αρκετή δουλειά, όχι μόνο τεχνικά, αλλά και επιστημονικά - ειδικά αυτά των λοιμώξεων.
Παρόλα αυτά, η αρχή είναι το ήμυσι του παντός...
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Statinoula στις 21 Μαΐου 2018, 21:50:54
Από το  "σκισμένο μνημόνιο" των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Ιατρική του πρωτοΚ@ΛΟΥ

.............develop, by  January  2018,  a cr i t ical mass of  prescription guidelines and therapeutic  protocols  for  patient care  pathways  (primary  and  secondary  care)  for the  pathways  that  have  the  greatest therapeutic and cost implications, to feed into the  e-prescription  system;  as a  key deliverable, at least additional  20 of these therapeutic  protocols  wi l l be int roduced in the e-prescription s ystem between December 2017 and May 2018.......... (Όλα έτοιμα - just pull the trigger)

 
Τώρα για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα τι να πρωτοπεί κανείς; Ότι είναι γονατογραφήματα  ημιασχέτων με την ιατρική προσώπων;
 'Οτι "κρύβουν" με παιδαριώδη και απαξιωτικό τρόπο τις διαγνώσεις ICD-10 από τους γιατρούς;
Ότι κάθε πρωτόκολλο συμπληρώνεται με διαφορετικό τρόπο;
 
Ότι μετά την επιλογή του φαρμάκου θα μπορούσε απλά η εφαρμογή στο παρασκήνιο να αντιστοιχίζει το αντίστοιχο βήμα για τον ασθενή;.
 Το ότι το πρωτόκολλο της αρτηριακής πίεσης ζητά εισαγωγή στιγμιαίας μέτρησης  μιας παραμέτρου (αρτηριακή πίεση) που μεταβάλλεται από λεπτό σε λεπτό;
Το οτι το πρωτόκολλο της δυσλιπιδαιμίας βάζει αναγκαστικά τον ασθενή να κάνει εξετάσεις αίματος κάθε τρίμηνο (νέα πάθηση: η πρωτοκολλογενής αναιμία);
Το ότι μόλις κυκλοφορήσει κάποιο καινούργιο πανάκριβο "ψακωτάρι" από την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία, τα πρωτόκολλα και τα guidelines αλλάζουν αμέσως για να το ενσωματώσουν;.
Το ότι γίνονται και οι σχετικές κομπινούλες με κάποια ιδιοσκευάσματα (συνήθως πολυεθνικών)  τα πρωτόκολλά των οποίων  διαρκούν πολύ περισσότερο (δεν λήγουν)  από τα "ανταγωνιστικά" τους;
Το ότι με το που μπήκε το 2018 έγινε reset σε όλα τα πρωτόκολλα;

Το ότι στην τελική τα πρωτόκολλα (όχι τα guidelines) είναι ασυμβίβαστα με  την επιστημονική ελευθερία του γιατρού που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα;

Εσείς ρε παλληκάρια του υπουργείου έτσι που το πάτε, δεν πρέπει ν' αγχώνεστε που δεν βρίσκετε γιατρούς για τις ΤΟΜΥ.
Εσείς  δεν χρειάζεστε γιατρούς:  ΑΤΜ όπως στις τράπεζες χρειάζεστε: Θα
πληκτρολογεί ο ασθενής το ΑΜΚΑ του, θα γράφει την πίεσή του και τη χοληστερίνη του και θα βγαίνει το χαρτάκι με τα φάρμακα που θα πρέπει να πάρει.





Άσε που με τα πορτιεριλίκια και τα πρωτόκολλα πολύ πιθανό να συμβούν τα εξής:

Ο γιατρός θ' αξιολογείται από την πιστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων και τον αριθμό των παραπομπών.

Θα ξεφυτρώσουν κάθε λογής "αξιολογητές" (auditors) παχυλά -βεβαίως, βεβαίως - αμειβόμενοι: Από ιδιωτικές εταιρείες πιστοποίησης, από συμπράξεις επιστημονικών εταιρειών με πανεπιστημιακά τμήματα σχετικών και άσχετων ειδικοτήτων (θα γεμίσουμε με μεταπτυχιακούς και διδάκτορες στο εν λόγω λαμπρό επιστημονικό αντικείμενο), από γραφειοκράτες των ΔΥΠΕ, από σχήματα με συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης -  δημοκρατική γαρ τη λογοδοσία (accountability) και ούτω καθ' εξής. Η χαρά των ΕΣΠΑ.
 (Έχω μια παράξενη βεβαιότητα ότι πρόσωπα των αξιολογητών θα μας είναι ιδιαίτερα οικεία)
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 24 Μαΐου 2018, 19:55:40
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
"Δυσκολεύουν" τα πράγματα!

Ανακοίνωση (https://www.e-prescription.gr/shs/portal/eprescription/%CE%9D%CE%AD%CE%B1%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/topicitem/010318/!ut/p/z1/rZLLbsIwFES_hqXlm9hOzNJqURDlEaBpE2-QMQmkIiYEiz6-vo7UTakoosW7K8-cmcVgiVMsjTqWa2XLnVFbd2cyWBB-T_uCwxB44IOYDkTS61ECwsPP3wVR0gcniOOBmM8IPDAsf_c_YYmlNra2G5zldZMfdFPWbXoHTk6Tvx46oHfG5sZ2ADwgHm_ttS5XOGMaKNFhgZZKM0QpD1HXVwFa-awbEL1kRBendX_2aevCmSfA-eUlSeYiwrMRUx_Pr-x8AchuDAzorYHef4HRJOIOGCYzwmMvmsDVwMGlHbqhly_7vRRuje3C3ixO_zJHx_Gb0d1o7eopu0GlKXY4_fqsq6Ti5B2Zj8eiqhbjMVJLDoRtj0PxCWzw7QY!/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/) στο site της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
Αναγραφή ΑΜΚΑ διενεργήσαντος ιατρού στα αποτελέσματα παρακλινικών εξετάσεων
Αναρτήθηκε:1/3/18 - 2:35 μ.μ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, από 1/4/2018 σε όλες τις απαντήσεις των παρακλινικών ελέγχων που διενεργούνται θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και  ο ΑΜΚΑ του ιατρού που διενήργησε τον έλεγχο.
Το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης θα προσαρμοστεί έτσι ώστε ο θεράπων ιατρός, κατά τη διαδικασία καθορισμού βήματος θεραπευτικού πρωτοκόλλου,  να καταχωρεί, εκτός του αποτελέσματος και της ημερομηνίας παρακλινικού  ελέγχου, τον ΑΜΚΑ του διενεργήσαντος τον έλεγχο ιατρού.
Δείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο.

(υποθέτω θα υπάρχει ΑΜΚΑ και στις εργαστηριακές εξετάσεις από νοσοκομεία και δημόσιες δομές γενικότερα)
Τα πρωτόκολλα "λήγουν" στους 6 μήνες. Θα ζητούνται καινούργιες εξετάσεις για χοληστερίνη, HDL, LDL, τριγλυκερίδια, ουρικό οξύ, γλυκοζυλιωμένη;

Νεότερη ανακοίνωση
Παράθεση
Την Τετάρτη 11-6-2018, το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης θα προσαρμοστεί ώστε ο θεράπων ιατρός, κατά τη διαδικασία καθορισμού βήματος θεραπευτικού πρωτοκόλλου, να υποχρεώνεται να καταχωρεί, εκτός του αποτελέσματος και της ημερομηνίας παρακλινικού ελέγχου, και τον ΑΜΚΑ του διενεργήσαντος τον έλεγχο ιατρού, ανεξάρτητα από την ημερομηνία διενέργειας του ελέγχου.
Λίγες μέρες ακόμη για να αρχίσουν τα "όργανα"!
Τι σημαίνει "ανεξάρτητα από την ημερομηνία διενέργειας του ελέγχου";
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 31 Μαΐου 2018, 14:07:31
Το πρωτοκο(ω)λλοθύελα είναι αυτή τις τελευταίες μέρες βρε παιδιά;

Ανάρτηση νέων ΘΠΣ την Πέμπτη 31-05-2018
Αναρτήθηκε:29/5/18 - 11:03 π.μ.

Σας ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 31-5-2018, θα αναρτηθούν στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης  τα θεραπευτικά πρωτόκολλα «Λοιμώδης Γαστρεντερίτιδα», «Λοιμώξεις Ανώτερου Ουροποιητικού», «Λοιμώξεις Κατώτερου Ουροποιητικού» και  «Νόσος Paget των Οστών».

Ανάρτηση νέων ΘΠΣ για Κολπική Μαρμαρυγή και Επιληψία την Πέμπτη 31-05-2018
Αναρτήθηκε:31/5/18 - 12:46 μ.μ.

Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα  Πέμπτη 31-5-2018, θα αναρτηθούν στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης  τα θεραπευτικά πρωτόκολλα "Αντιμετώπιση Θρομβοεμβολικού Κινδύνου Ασθενών με Κολπική Μαρμαρυγή (Πρόληψη Αγγειακών Εγκεφαλικών και άλλων Θρομβοεμβολικών Επεισοδίων)", "Εστιακή Επιληψία", "Γενικευμένη Ιδιοπαθής Επιληψία και Επιληπτικά Σύνδρομα", "Άλλη Γενικευμένη Επιληψία και Επιληπτικά Σύνδρομα", "Σχετιζόμενη με την Εντόπιση (εστιακή)(μερική) Ιδιοπαθής Επιληψία και Επιληπτικά Σύνδρομα με Σπασμούς Εστιακής Έναρξης", "Παρατεταμένοι ή Επαναληπτικοί Σπασμοί στην Κοινότητα".

Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: ΝΩΝΤΑΣ ΑΓΓΕΛΗΣ στις 1 Ιουνίου 2018, 00:38:20
 ΝΕΑ ΚΟΛΠΑ!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ!
ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ!
ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ. 100% ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ!
ΕΝΩ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΜΕ 25%.
ΕΙΝΑΙ ΤΟ Τ4 ΤΩΝ 25mgr.
Ο φαρμακοποιος μου ειπε οτι το ειδε και σε αλλα, οπως το Xanax!

(http://)
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 1 Ιουνίου 2018, 07:27:54
Δημιουργική λογιστική!
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 1 Ιουνίου 2018, 14:50:29
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δυσκολεύομαι σήμερα ( 15/05/2018) να συνταγογραφήσω το Starlix μέσω πρωτοκόλλου. Ξέρει κανείς τίποτε;

Από την ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ - Ελεύθερο Βήμα στις 01/06/2018:

- το STARLIX πως το βάζω στο Πρωτόκολλο????

- Στάδιο 2 nageglitine
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: pzogr στις 1 Ιουνίου 2018, 15:16:27
Προβλέπω να ιδρύεται έδρα "ιατρικής του πρωτοκόλλου" ώστε οι μελλοντικοί γιατροί να γνωρίσουν τις δαιδαλώδεις διαδρομές της συνταγογράφησης.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 1 Ιουνίου 2018, 15:30:50
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Προβλέπω να ιδρύεται έδρα "ιατρικής του πρωτοκόλλου" ώστε οι μελλοντικοί γιατροί να γνωρίσουν τις δαιδαλώδεις διαδρομές της συνταγογράφησης.

 :laugh:
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 1 Ιουνίου 2018, 15:37:00
Από την ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ στο facebook, στις 01/06/2018:

- υπάρχει κάποια αλλαγή για συνταγογράφηση PPIs?

- Χωρίς πρωτόκολλο μόνο Κ21.9 και Κ21.0 νομίζω, όλα τα αλλά, πχ t88.7, k21 κλπ μόνο πρωτοκολλο
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 1 Ιουνίου 2018, 15:57:12
Το Κ21 είναι γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και θέλει πρωτόκολλο.
Η ΓΟΠ μπορεί να έχει οισοφαγίτιδα μπορεί και όχι.
Το Κ21.0 είναι ΓΟΠ με οισοφαγίτιδα και δεν θέλει πρωτόκολλο.
Το Κ21.9 είναι ΓΟΠ χωρίς οισοφαγίτιδα και δεν θέλει πρωτόκολλο.
Λογικότατο!
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 1 Ιουνίου 2018, 18:57:43
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το Κ21 είναι γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και θέλει πρωτόκολλο.
Η ΓΟΠ μπορεί να έχει οισοφαγίτιδα μπορεί και όχι.
Το Κ21.0 είναι ΓΟΠ με οισοφαγίτιδα και δεν θέλει πρωτόκολλο.
Το Κ21.9 είναι ΓΟΠ χωρίς οισοφαγίτιδα και δεν θέλει πρωτόκολλο.
Λογικότατο!
Αν μπεις όμως στο πρωτόκολλο της ΓΟΠΝ εμφανίζει στη συνέχεια ως επιλογές ICD-10 κωδικών έχει: Κ20 (οισοφαγίτιδα), Κ21 (γοπν), Κ21.0 (γοπν με οισοφαγίτιδα) και Κ21.9 (γοπν χωρίς οισοφαγίτιδα).
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 1 Ιουνίου 2018, 19:04:39
Σήμερα πήγα να γράψω ακλιδίνιο με πρωτόκολλο ΧΑΠ σε ασθενή με διεγνωσμένο εμφύσημα. Επέλεξα λοιπόν J43 (εμφύσημα) από τους επιτρεπόμενους κωδικούς του πρωτοκόλλου, στη συνέχεια το πρωτόκολλο παρουσίασε ως συνταγογραφική δυνατότητα μέσα στα άλλα και το ακλιδίνιο (λογικότατο) το οποίο και επέλεξα, αλλά όταν πήγα να οριστικοποιήσω τη συνταγή βγήκε ένας γνωστός τύπος μυνήματος που μου υπενθύμιζε ότι το ακλιδίνιο δεν μπορεί να συνταγογραφηθεί με J43 ["Καμία από τις διαγνώσεις του SPC του φαρμάκου "BRETARIS GENUAIR INH.POWD 322mcg/DOSE 1 συσκευή εισπνοής X 60" (J44.1, J44.8, J44.9, J44.0, J44) δε βρέθηκε στις διαγνώσεις της συνταγής"].
Μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου...
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 1 Ιουνίου 2018, 21:04:48
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το Κ21 είναι γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και θέλει πρωτόκολλο.
Η ΓΟΠ μπορεί να έχει οισοφαγίτιδα μπορεί και όχι.
Το Κ21.0 είναι ΓΟΠ με οισοφαγίτιδα και δεν θέλει πρωτόκολλο.
Το Κ21.9 είναι ΓΟΠ χωρίς οισοφαγίτιδα και δεν θέλει πρωτόκολλο.
Λογικότατο!
   Είναι λογικό. Είπαμε, έχουμε ανοχή σε όλα...
   Ως τώρα έβαζα στην γαστροπροστασία το Τ88 σε πείσμα των περισσότερων συναδέρφων μου που χρησιμοποιούν το Κ21 ανεξάρτητα αν έχει παλινδρόμηση ο ασθενής (έτσι καταλαβαίνει κανείς ότι η στατιστική βάσει των ICD στην Ελλάδα θα δώσει περίεργα, τουλάχιστον, αποτελέσματα).
   Ευχαριστώ Αδαμάντιε. Για να μην ασχολούμαι με πρωτόκολλα (Τ88.7) θα υιοθετήσω το Κ21.9 για γαστροπροστασία. Λίγοι ασθενείς παραπάνω με οισοφαγίτιδα τι να ενοχλούν.
   Δεν ξέρω αν αστειεύομαι ή όχι...
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 2 Ιουνίου 2018, 00:29:04
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ευχαριστώ Αδαμάντιε. Για να μην ασχολούμαι με πρωτόκολλα (Τ88.7) θα υιοθετήσω το Κ21.9 για γαστροπροστασία. Λίγοι ασθενείς παραπάνω με οισοφαγίτιδα τι να ενοχλούν.
Δεν ξέρω αν αστειεύομαι ή όχι...
Φαντάζεσαι να σου έρθει μπιλιετάκι επειδή ασχολείσαι με γαστρεντερολογικά περιστατικά...  ;D
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 2 Ιουνίου 2018, 10:46:10
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ευχαριστώ Αδαμάντιε. Για να μην ασχολούμαι με πρωτόκολλα (Τ88.7) θα υιοθετήσω το Κ21.9 για γαστροπροστασία. Λίγοι ασθενείς παραπάνω με οισοφαγίτιδα τι να ενοχλούν.
Δεν ξέρω αν αστειεύομαι ή όχι...
Φαντάζεσαι να σου έρθει μπιλιετάκι επειδή ασχολείσαι με γαστρεντερολογικά περιστατικά...  ;D
   Σωστή παρατήρηση. Μήπως τελικά και κάποια από τα ειδοποιητήρια του ΕΟΠΥΥ αφορούν τέτοιες περιπτώσεις;
   Τελικά, το πρωτόκολλον φυγείν αδύνατο.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: manospall στις 4 Ιουνίου 2018, 09:57:12
καλη εβδομαδα. το σουργελο που λενε οτι μπορουμε να συνταγογραφησουμε ειναι παλι χαλασμενο.ΕΛΕΟς
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 4 Ιουνίου 2018, 10:09:14
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
καλη εβδομαδα. το σουργελο που λενε οτι μπορουμε να συνταγογραφησουμε ειναι παλι χαλασμενο.ΕΛΕΟς
Κάνετε λίγο υπομονή συνάδελφε.
Τα πρωτόκολλα θέλουν θυσίες.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 22 Ιουνίου 2018, 14:44:41
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
"Δυσκολεύουν" τα πράγματα!

Ανακοίνωση (https://www.e-prescription.gr/shs/portal/eprescription/%CE%9D%CE%AD%CE%B1%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/topicitem/010318/!ut/p/z1/rZLLbsIwFES_hqXlm9hOzNJqURDlEaBpE2-QMQmkIiYEiz6-vo7UTakoosW7K8-cmcVgiVMsjTqWa2XLnVFbd2cyWBB-T_uCwxB44IOYDkTS61ECwsPP3wVR0gcniOOBmM8IPDAsf_c_YYmlNra2G5zldZMfdFPWbXoHTk6Tvx46oHfG5sZ2ADwgHm_ttS5XOGMaKNFhgZZKM0QpD1HXVwFa-awbEL1kRBendX_2aevCmSfA-eUlSeYiwrMRUx_Pr-x8AchuDAzorYHef4HRJOIOGCYzwmMvmsDVwMGlHbqhly_7vRRuje3C3ixO_zJHx_Gb0d1o7eopu0GlKXY4_fqsq6Ti5B2Zj8eiqhbjMVJLDoRtj0PxCWzw7QY!/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/) στο site της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
Αναγραφή ΑΜΚΑ διενεργήσαντος ιατρού στα αποτελέσματα παρακλινικών εξετάσεων
Αναρτήθηκε:1/3/18 - 2:35 μ.μ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, από 1/4/2018 σε όλες τις απαντήσεις των παρακλινικών ελέγχων που διενεργούνται θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και  ο ΑΜΚΑ του ιατρού που διενήργησε τον έλεγχο.
Το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης θα προσαρμοστεί έτσι ώστε ο θεράπων ιατρός, κατά τη διαδικασία καθορισμού βήματος θεραπευτικού πρωτοκόλλου,  να καταχωρεί, εκτός του αποτελέσματος και της ημερομηνίας παρακλινικού  ελέγχου, τον ΑΜΚΑ του διενεργήσαντος τον έλεγχο ιατρού.
Δείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο.

(υποθέτω θα υπάρχει ΑΜΚΑ και στις εργαστηριακές εξετάσεις από νοσοκομεία και δημόσιες δομές γενικότερα)
Τα πρωτόκολλα "λήγουν" στους 6 μήνες. Θα ζητούνται καινούργιες εξετάσεις για χοληστερίνη, HDL, LDL, τριγλυκερίδια, ουρικό οξύ, γλυκοζυλιωμένη;

Νεότερη ανακοίνωση
Παράθεση
Την Τετάρτη 11-6-2018, το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης θα προσαρμοστεί ώστε ο θεράπων ιατρός, κατά τη διαδικασία καθορισμού βήματος θεραπευτικού πρωτοκόλλου, να υποχρεώνεται να καταχωρεί, εκτός του αποτελέσματος και της ημερομηνίας παρακλινικού ελέγχου, και τον ΑΜΚΑ του διενεργήσαντος τον έλεγχο ιατρού, ανεξάρτητα από την ημερομηνία διενέργειας του ελέγχου.
Λίγες μέρες ακόμη για να αρχίσουν τα "όργανα"!
Τι σημαίνει "ανεξάρτητα από την ημερομηνία διενέργειας του ελέγχου";

Όλο και πλησιάζουμε για να αρχίσει το πανηγύρι! Οι περισσότεροι ιδιώτες βλέπω ότι έχουν προσαρμοστεί αφού το ΑΜΚΑ τους εκτυπώνεται ή υπάρχει στη σφραγίδα τους. Στο νοσοκομείο καμία ρύθμιση ως τώρα. Τα αποτελέσματα από το αιματολογικό-μικροβιολογικό δίνονται ανυπόγραφα. Από το ακτινολογικό με υπογραφή και σφραγίδα που δεν έχει ΑΜΚΑ.
Σημερινή ανακοίνωση (https://www.e-prescription.gr/shs/portal/eprescription/%CE%9D%CE%AD%CE%B1%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/topicitem/220618/!ut/p/z1/rZLLbsIwFES_hqXlazsJztJqURDlTdMGb5DJA1wRE4JFH19fR-qmVDSixbsrz5yZxWCJEyyNOumNsnpv1M7dSxmsGL_3-oLDEHhAQcwGIu71PAaC4OfvgijugxNMpwOxmDN48LH83f-EJZapsZXd4mVe1fkxrXXVpHfg7DT567ED6d7Y3NgOUAoB4Y29SnXmzFzRkFGKlM8Y8oKwQGFGKMo9j_AsyAqy5ud1f_Zp6sKFJ8D5ZZtk6SK6FyNmFC-u7NwC9G8MDLxbA8l_gdEk4g7YjeeMT0k0gauBg7YduqHrl8NBCrfGZmFvFid_maPj0Hp0N9q4espukTbFHidfn1UZl5y9I_PxWJTlajxGas2B-bvTUHwC_dUzuw!!/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/)
Παράθεση
Καταχώρηση ΑΜΚΑ διενεργήσαντος ιατρού στα αποτελέσματα παρακλινικών εξετάσεων
Αναρτήθηκε:22/6/18 - 1:05 μ.μ.

Σας ενημερώνουμε ότι από τη Δευτέρα 25-6-2018, στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, θα ξεκινήσει σταδιακά (τι σημαίνει αυτό; σιγά σιγά; ) η εφαρμογή της υπ. αριθμ. οικ.16306/27-2-2018 εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία, στη διαδικασία των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων, κατά την εισαγωγή παραμέτρων που αποτελούν αποτέλεσμα παρακλινικού ελέγχου, ο θεράπων ιατρός υποχρεούται να συμπληρώσει τον ΑΜΚΑ του διενεργήσαντος τον έλεγχο ιατρού.
Δείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 22 Ιουνίου 2018, 14:58:04
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στο νοσοκομείο καμία ρύθμιση ως τώρα.
Στο Νοσοκομείο Ξάνθης μαζί με την εκτύπωση του ονόματος του γιατρού που διενήργησε την εξέταση εμφανίζεται πλέον και ο ΑΜΚΑ.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 26 Ιουνίου 2018, 17:12:53
Έχει κανείς καταφέρει να γράψει ο,τιδήποτε με κωδικό Κ25;
Το λέω γιατί ο εν λογω ICD-10 κωδικός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μέσω του πρωτοκόλλου της εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου.
Δε υπάρχουν δηλαδή γαστρικά έλκη απουσία ελικοβακτηριδίου;
Αυτά δε χρήζουν θεραπείας;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: samsok στις 10 Αυγούστου 2018, 10:56:54
μπορει καποιος να μου πει ποιο  κ.λο πρεπει να φιλησω για να μπορεσω να γραψω lipidil se ασθενη ?????συγνωμη αλλα με εχει σταυρωσει το συστημα τους  >:(
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 10 Αυγούστου 2018, 12:59:52
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
μπορει καποιος να μου πει ποιο  κ.λο πρεπει να φιλησω για να μπορεσω να γραψω lipidil se ασθενη ?????συγνωμη αλλα με εχει σταυρωσει το συστημα τους  >:(
Η φενοφιμπράτη είναι από το 3ο βήμα και μετά.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: samsok στις 10 Αυγούστου 2018, 13:06:43
το θεμα ειναι οτι προσπαθω να τον βαλω σε 3ο βημα  και δεν το παιρνει με τιποτα ! συγκεκριμενα εχω ασθενη 62 ετων,καπνιστη , υπο στατινη με  LDL=130 και τριγλ=350 (σε 2 ελεγχους διαδοχικους)...δεν  με παιρνα με τιποτα στο 3ο βημα...

Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 10 Αυγούστου 2018, 13:23:56
Έβαλες "ασθενής υπό αγωγή"; Βάλε και μεικτή δυσλιπιδαιμία ICD 10. φούσκωσε και λίγο τις τιμές (μα με LDL 130 μόνο που πας κι εσύ!)
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Dermitza στις 23 Αυγούστου 2018, 16:50:55
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
το θεμα ειναι οτι προσπαθω να τον βαλω σε 3ο βημα  και δεν το παιρνει με τιποτα ! συγκεκριμενα εχω ασθενη 62 ετων,καπνιστη , υπο στατινη με  LDL=130 και τριγλ=350 (σε 2 ελεγχους διαδοχικους)...δεν  με παιρνα με τιποτα στο 3ο βημα...
βάζεις δυσανεξία στις στατίνες και σε πάει 5 βήμα
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 25 Σεπτεμβρίου 2018, 22:36:19
Ό,τι του φανεί....

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση > Νέα και ανακοινώσεις > Περιεχόμενο
Ανάρτηση νέου θεραπευτικού πρωτοκόλλου για την Οστεοπόρωση την Πέμπτη 27-9-2018
Αναρτήθηκε:25/9/18 - 3:52 μ.μ.

Σας ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 27-9-2018 πρόκειται να αναρτηθεί στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης το νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο «ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΥΨΗΛΟΣ  ΚΙΝΔΥΝΟΣ  ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΒΙΑΣ» το οποίο πρόκειται να αντικαταστήσει τα ισχύοντα μέχρι τώρα πρωτόκολλα («ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ- ΜΕ ΚΑΤΑΓΜΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΟ», «ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ- ΜΕ ΚΑΤΑΓΜΑ ΜΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΟ», «ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ- ΜΕ ΚΑΤΑΓΜΑ ΙΣΧΙΟΥ», «ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ- ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΓΜΑ»,«ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ - ΑΝΔΡΕΣ - ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΓΜΑ»).
Οι νέοι ασθενείς θα εντάσσονται στο νέο πρωτόκολλο,  ενώ για τους ασθενείς που είναι ήδη ενταγμένοι σε κάποιο από τα ισχύοντα πρωτόκολλα οστεοπόρωσης,  θα διατηρηθεί η δυνατότητα συνέχισης  της θεραπείας μέσω των συγκεκριμένων πρωτοκόλλων  είτε μέχρι τη λήξη του βήματος πρωτοκόλλου είτε την αλλαγή θεραπείας του ασθενή.

Από τις 11-10-2018 οι νέοι ασθενείς θα πρέπει να εντάσσονται αποκλειστικά και μόνο στο νέο πρωτόκολλο.

Αναρτήθηκε:25/9/18 - 3:52 μ.μ.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 26 Σεπτεμβρίου 2018, 13:26:54
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
.... το νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο «ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΥΨΗΛΟΣ  ΚΙΝΔΥΝΟΣ  ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΒΙΑΣ» το οποίο πρόκειται να αντικαταστήσει τα ισχύοντα ....
   Μπορεί να με πείτε γραφικό...
   Νόμιζα ότι η οστεοπόρωση αδυνατίζει το οστούν με αποτέλεσμα να μπορεί να σπάσει εύκολα, χωρίς ιδιαίτερη βία. Ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να μας διδάξει το αντίθετο μιλώντας για υψηλή βία. Υποθέσεις:
1) Δεν είναι (βέβαια) γιατροί οι συντάκτες, είναι παντελώς άσχετοι αλλά αρκετά (ως πολύ) εγωιστές και δεν ρίχνουν τα μούτρα τους να ρωτήσουν ένα γιατρό.
2) Δεν γνωρίζουν την Ελληνικήν (γλώσσα) και τι σημαίνει κάθε επίθετο. (κάπως έτσι η Υψηλή Κυριότητα στα σπίτια έγινε ψιλή κυριότητα).
3) Μορφή παλιλαλίας με επανάληψη της λέξης "υψηλός" αδιακρίτως.
4) Υπάλληλος με χαμηλό βαθμό στις πανελλήνιες στο μάθημα της Έκθεσης που βγάζει τα απωθημένα του εξωραΐζοντας και προσθέτοντας επίθετα σε ότι γράφει.
5) Χρήση της λέξης Υψηλός όσο και όπου παίρνει (ίσως ξέχασε να γράψει ΥΨΗΛΗ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ) για να τονίσει τη σημαντικότητα της πάθησης και του πρωτοκόλλου.
6) ...
   Ξέμεινα από ιδέες, αν σκεφτώ τι άλλο θα το συμπληρώσω.
   Ελπίζω να το διορθώσουν γιατί είναι τουλάχιστον γελοίο (μα, θα μου πείτε, είναι το μόνο; ). Και ελπίζω να δουλεύει, θα το δούμε αύριο...
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 17 Οκτωβρίου 2018, 01:31:45
Στη δυσλιπιδαιμία, μπορεί να γραφτεί μέσω πρωτοκόλλου Σιμβαστατίνη/Εζετιμίμπη (Inegy) + Φαινοφιμπράτη (Lipidil) αλλά αν θελήσουμε, λόγω έλλειψης Inegy, να συνταγογραφήσουμε ξεχωριστά Σιμβαστατίνη + Εζετιμίμπη + Φαινοφιμπράτη, δε γίνεται!
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Dermitza στις 17 Οκτωβρίου 2018, 12:56:29
γίνεται κλείνεις επίσκεψη ανοίγεις νέα και περνάς εκ νέου το πρωτόκολλο
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 17 Οκτωβρίου 2018, 19:00:17
Εννοείς, κάνω ένα πρωτόκολλο π.χ. με Σιμβαστατίνη και Εζετιμίμπη, γράφω αυτά τα δύο σκευάσματα, κλείνω επίσκεψη, ανοίγω νέα (δεν ανοίγω την προηγούμενη ξανά γιατί θα έχει το ίδιο βήμα πρωτοκόλλου αλλά νέα επίσκεψη) και ανοίγω ένα καινούργιο βήμα δυσλιπιδαιμίας που έχει μέσα Φαινοφιμπράτη και γράφω το Lipidil;
Απλά πράγματα και νοικοκυρεμένα!
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 18 Οκτωβρίου 2018, 00:19:08
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εννοείς, κάνω ένα πρωτόκολλο π.χ. με Σιμβαστατίνη και Εζετιμίμπη, γράφω αυτά τα δύο σκευάσματα, κλείνω επίσκεψη, ανοίγω νέα (δεν ανοίγω την προηγούμενη ξανά γιατί θα έχει το ίδιο βήμα πρωτοκόλλου αλλά νέα επίσκεψη) και ανοίγω ένα καινούργιο βήμα δυσλιπιδαιμίας που έχει μέσα Φαινοφιμπράτη και γράφω το Lipidil;
Απλά πράγματα και νοικοκυρεμένα!
Πάντως προσωπικά θα το προσθέσω στα bugs.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Dermitza στις 18 Οκτωβρίου 2018, 17:37:28
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εννοείς, κάνω ένα πρωτόκολλο π.χ. με Σιμβαστατίνη και Εζετιμίμπη, γράφω αυτά τα δύο σκευάσματα, κλείνω επίσκεψη, ανοίγω νέα (δεν ανοίγω την προηγούμενη ξανά γιατί θα έχει το ίδιο βήμα πρωτοκόλλου αλλά νέα επίσκεψη) και ανοίγω ένα καινούργιο βήμα δυσλιπιδαιμίας που έχει μέσα Φαινοφιμπράτη και γράφω το Lipidil;
Απλά πράγματα και νοικοκυρεμένα!
Ναι δυστυχώς σε κάποια είναι τρέλα....
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: fanisgp στις 29 Οκτωβρίου 2018, 19:31:42
Έλειψα ένα τριήμερο και δεν μπορώ να βρώ την ezetimibe και το inegy μέσω πρωτοκόλλου.Τι  άλλαξε πάλι ...;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 29 Οκτωβρίου 2018, 19:35:14
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Έλειψα ένα τριήμερο και δεν μπορώ να βρώ την ezetimibe και το inegy μέσω πρωτοκόλλου.Τι  άλλαξε πάλι ...;
Έβαλαν το χεράκι τους!
Βάζεις τιμές, κλικάρεις το τελευταίο "μη ανοχή στη μέγιστη δόση στατίνης" και ανοίγεις το βήμα 2 που έχει τις 3 ομάδες (ενώ πριν το κλικ, έχει ομάδα μόνο με στατίνες)
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 29 Οκτωβρίου 2018, 21:02:00
Σε πρωτόκολλο αν δεν βάλεις το ΑΜΚΑ του διενεργήσατος την εξέταση μικροβιολόγου, συνεχίζει κανονικά και το καταχωρεί, παίζαι άγχος και τπτ κυνήγι μετά ;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 7 Νοεμβρίου 2018, 22:39:05
Γιατί (και) στο επικαιροποιημένο πρωτόκολλο για την οξεία βρογχίτιδα επιμένουμε στο σιροπάκι aerolin (που δεν κυκλοφορεί κιόλας) και δε θέλουμε το inh aerolin;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: silvertaur στις 21 Νοεμβρίου 2018, 10:33:14
Να συνταγογραφηθει liptruzet αμεσα χωρις προηγουμενη ηλεκτρονικη συνταγογραφηση στατινης γινεται; Στατινη ειχε συνταγογραφηθει χειρογραφα οποτε στο συστημα δεν εμφανιζεται.

edit:το βρηκα
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: GirousisN στις 15 Ιανουαρίου 2019, 09:51:01
Σας ενημερώνουμε ότι από τη Τετάρτη 16-01-2019 οι ICD-10 διαγνώσεις που σχετίζονται με το πρωτόκολλο της Καρδιακής Ανεπάρκειας θα συνταγογραφούνται αποκλειστικά μέσω του Θεραπευτικού Πρωτοκόλλου.

 Αναρτήθηκε:14/1/19 - 11:11 π.μ.

https://www.e-prescription.gr/shs/portal/eprescription/%CE%9D%CE%AD%CE%B1%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/topicitem/140119/!ut/p/z1/rZLLbsIwFES_hqXl69hJzNJqURDlTdMm3iA3cSAVcQJY9PH1dSQ2paKIFu-uPHNmFoMlTrA06lCulC1rozbuTmWwpPye9QWHIfDAAzEbiLjXYxQEwc_fBVHcByeYTgdiMafw4GP5u_8JSywzYxu7xqludnqf7cqmTe_AyWn0274DWW2sNrYDhAEh3dbeZGWOUxVmLNCejzyuQ8RCGiKuVI585pG8m1MNfnFa92efti6ceQKcX16SpC4iPBsx8_Diys4XgP6NgQG7NZD8FxhNIu6AYTynfEqiCVwNHFzaoRu6txvdjVYOq-walaaocXLcmPssX7dbKdxU2_m9W5z8ZatNFVecfiDz-VhU1XI8RuqFA_U3h6H4Ao49Fak!/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/ (https://www.e-prescription.gr/shs/portal/eprescription/%CE%9D%CE%AD%CE%B1%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/topicitem/140119/!ut/p/z1/rZLLbsIwFES_hqXl69hJzNJqURDlTdMm3iA3cSAVcQJY9PH1dSQ2paKIFu-uPHNmFoMlTrA06lCulC1rozbuTmWwpPye9QWHIfDAAzEbiLjXYxQEwc_fBVHcByeYTgdiMafw4GP5u_8JSywzYxu7xqludnqf7cqmTe_AyWn0274DWW2sNrYDhAEh3dbeZGWOUxVmLNCejzyuQ8RCGiKuVI585pG8m1MNfnFa92efti6ceQKcX16SpC4iPBsx8_Diys4XgP6NgQG7NZD8FxhNIu6AYTynfEqiCVwNHFzaoRu6txvdjVYOq-walaaocXLcmPssX7dbKdxU2_m9W5z8ZatNFVecfiDz-VhU1XI8RuqFA_U3h6H4Ao49Fak!/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/)
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 17 Ιανουαρίου 2019, 00:12:14
Τι πρωτοκόλλιασμα είναι αυτό τις τελευταίες μέρες!
Έρχεται το ένα μετά το άλλο. Για να δούμε, ποιοι θα έχουν πρόσβαση σ' αυτό το νευρολογικό πρωτόκολλο; Ακόμη κι αυτοί που εγκαλούνται και τιμωρούνται επειδή γράφουν νευρολογικά φάρμακα ενώ, υποτίθεται, δεν έχουν κάνει νευρολογία στην ειδικότητα;


Οι διαγνώσεις των ΘΠΣ Επιληψίας και νόσου Parkinson θα συνταγογραφούνται μόνο μέσω πρωτοκόλλου
Αναρτήθηκε:16/1/19 - 12:22 μ.μ.

Σας ενημερώνουμε ότι από τη Δευτέρα 21-01-2019 οι ICD-10 διαγνώσεις που σχετίζονται με τα παρακάτω θεραπευτικά πρωτόκολλα:

- "Εστιακή Επιληψία","Γενικευμένη Ιδιοπαθής Επιληψία και Επιληπτικά Σύνδρομα",  "Άλλη Γενικευμένη Επιληψία και Επιληπτικά Σύνδρομα",  "Σχετιζόμενη με την Εντόπιση (Εστιακή-Μερική) Ιδιοπαθής Επιληψία και Επιληπτικά Σύνδρομα με Σπασμούς Εστιακής Έναρξης", "Παρατεταμένοι ή Επαναληπτικοί Σπασμοί στην Κοινότητα",

- "Πρώιμη Νόσος Πάρκινσον", "Προχωρημένη Νόσος Πάρκινσον"

θα συνταγογραφούνται αποκλειστικά μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: fanisgp στις 17 Ιανουαρίου 2019, 10:43:19
Με πήρε  τηλ. φίλη ενδοκρινολόγος! που προσπαθούσε να γράψει prolia, αν ξέρω γιατί της βγάζει ότι ο συγκεκριμένος ιατρός δεν έχει δικαίωμα γι'αυτή την ενέργεια.Απίστευτο....!
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 17 Ιανουαρίου 2019, 15:34:11
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Με πήρε  τηλ. φίλη ενδοκρινολόγος! που προσπαθούσε να γράψει prolia, αν ξέρω γιατί της βγάζει ότι ο συγκεκριμένος ιατρός δεν έχει δικαίωμα γι'αυτή την ενέργεια.Απίστευτο....!

Ένταξη νέων ασθενών στο ΘΠΣ «Οστεοπόρωση Υψηλός Κίνδυνος Καταγμάτων Xαμηλής Βίας»
Αναρτήθηκε:15/1/19 - 2:16 μ.μ.

Σας ενημερώνουμε ότι στο εξής όλοι οι νέοι ασθενείς οστεοπόρωσης θα πρέπει να εντάσσονται στο νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο «ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΥΨΗΛΟΣ  ΚΙΝΔΥΝΟΣ  ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ XAMΗΛΗΣ ΒΙΑΣ» το οποίο αντικαθιστά τα ισχύοντα μέχρι τώρα πρωτόκολλα («ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ- ΜΕ ΚΑΤΑΓΜΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΟ», «ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ- ΜΕ ΚΑΤΑΓΜΑ ΜΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΟ», «ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ- ΜΕ ΚΑΤΑΓΜΑ ΙΣΧΙΟΥ», «ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ- ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΓΜΑ»,«ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ - ΑΝΔΡΕΣ - ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΓΜΑ»).

Το ίδιο ισχύει και για ασθενείς ενταγμένους στα παλαιά πρωτόκολλα οστεοπόρωσης των οποίων λήγει το βήμα του πρωτοκόλλου.

Τέλος, μετά από ένα μήνα πρόκειται να απενεργοποιηθούν τα παλαιά πρωτόκολλα οστεοπόρωσης ως εκ τούτου όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να ενταχθούν στο νέο πρωτόκολλο «ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΥΨΗΛΟΣ  ΚΙΝΔΥΝΟΣ  ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ XAMΗΛΗΣ ΒΙΑΣ».
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 17 Ιανουαρίου 2019, 16:06:02
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Με πήρε  τηλ. φίλη ενδοκρινολόγος! που προσπαθούσε να γράψει prolia, αν ξέρω γιατί της βγάζει ότι ο συγκεκριμένος ιατρός δεν έχει δικαίωμα γι'αυτή την ενέργεια.Απίστευτο....!
Σήμερα συνταγογράφησα κανονικά με το νέο πρωτόκολλο (2ο βήμα) denosumab σε ασθενή που έπαιρνε επί 7 έτη αλενδρονάτη, βάζοντας τα στοιχεία που χρειάζεται το πρωτόκολλο (T-score, BMD και FRAX score) και δε συνάντησα κάποιο πρόβλημα.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: fanisgp στις 17 Ιανουαρίου 2019, 17:23:17
Σούπερ! Θα αυξηθεί πάλι η κίνηση στα ιατρεία  για παραπεμπτικά οστεοπόρωσης .Επειδή λήγουν όμως σε 3 εβδομάδες ή θα την πληρώνουν την εξέταση ή θα την ξαναγράφουμε. Βρε αυτοί για μας δουλεύουν και δεν το έχουμε καταλάβει
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 17 Ιανουαρίου 2019, 17:53:01
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Με πήρε  τηλ. φίλη ενδοκρινολόγος! που προσπαθούσε να γράψει prolia, αν ξέρω γιατί της βγάζει ότι ο συγκεκριμένος ιατρός δεν έχει δικαίωμα γι'αυτή την ενέργεια.Απίστευτο....!
Σήμερα συνταγογράφησα κανονικά με το νέο πρωτόκολλο (2ο βήμα) denosumab σε ασθενή που έπαιρνε επί 7 έτη αλενδρονάτη, βάζοντας τα στοιχεία που χρειάζεται το πρωτόκολλο (T-score, BMD και FRAX score) και δε συνάντησα κάποιο πρόβλημα.
Έβαλες και ΑΜΚΑ ακτινολόγου υποχρεωτικά για να ολοκληρωθεί; Διαφορετικά θα κυκλοφορήσουν σύντομα οι τιμές που "απαιτούνται" για T-score, BMD και FRAX score και θα είμαστε κομπλέ.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 17 Ιανουαρίου 2019, 19:59:36
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Με πήρε  τηλ. φίλη ενδοκρινολόγος! που προσπαθούσε να γράψει prolia, αν ξέρω γιατί της βγάζει ότι ο συγκεκριμένος ιατρός δεν έχει δικαίωμα γι'αυτή την ενέργεια.Απίστευτο....!
Σήμερα συνταγογράφησα κανονικά με το νέο πρωτόκολλο (2ο βήμα) denosumab σε ασθενή που έπαιρνε επί 7 έτη αλενδρονάτη, βάζοντας τα στοιχεία που χρειάζεται το πρωτόκολλο (T-score, BMD και FRAX score) και δε συνάντησα κάποιο πρόβλημα.
Έβαλες και ΑΜΚΑ ακτινολόγου υποχρεωτικά για να ολοκληρωθεί; Διαφορετικά θα κυκλοφορήσουν σύντομα οι τιμές που "απαιτούνται" για T-score, BMD και FRAX score και θα είμαστε κομπλέ.
Όχι, αλλά θα μπορούσα - ήταν πραγματικές τιμές.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: fanisgp στις 18 Ιανουαρίου 2019, 13:12:16
OK  το πρωτόκολλο της οστεοπόρωσης.Έβαλα τα στοιχεία που χρειάζονταν (όπως βάζουμε της χοληστερίνης...)και όλα καλά.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 18 Ιανουαρίου 2019, 21:01:51
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
OK  το πρωτόκολλο της οστεοπόρωσης.Έβαλα τα στοιχεία που χρειάζονταν (όπως βάζουμε της χοληστερίνης...)και όλα καλά.
   Φαντάζομαι Φάνη, όπως και ο Βασίλης, βάλατε BMD σε ποσοστιαία αναλογία (%) και όχι σε gr/cm2 (δλδ τιμή συνήθως μικρότερη του 1) που ζητάει. (αυτός ήταν και ο λόγος που δεν ασχολήθηκα τόσο καιρό με το πρωτόκολλο, προ 3-4 μήνες το είχα δοκιμάσει βάζοντας BMD<1 όπως συνήθως είναι, και φυσικά δεν προχωρούσε και το παράτησα εκνευρισμένος...)
   Το πρωτόκολλο σήμερα που το δοκίμασα προχωράει λογικά. Θέλει τιμή T-score μικρότερη του -2.5 (λογικό) και BMD μικρότερο (φαντάζομαι) του 75 (δεν δοκίμασα πολλές τιμές, για την ακρίβεια έβαλα 68). Το Frax (και τα υπόλοιπα) δεν είναι απαραίτητο και μπήκε μόνο για να βρισκόμαστε σε δουλειά. Τα κατάγματα αν υπάρχουν βοηθάν...
   Φυσικά οι διαγνώσεις είναι σχετικά ελλιπείς. Γεροντική οστεοπόρωση δεν υπάρχει (το αν θέλει αγωγή είναι μια άλλη συζήτηση) ούτε οστεοπόρωση σε κακοήθειες ή και τοπική (που συχνά χρήζει βραχύχρονης αγωγής). Εκεί θα αυτοσχεδιάσουμε βάζοντας άλλες διαγνώσεις...
   Αλήθεια, πως καταχωρούμε το ΑΜΚΑ του ακτινολόγου; (μόνο την ημερομηνία βλέπω)
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 19 Ιανουαρίου 2019, 09:25:29
Εδώ και καιρό ήθελα να κάνω μία παρατήρηση στο πρωτόκολλο του Σ/Δ τύπου 2: Δε ζητείται πουθενά κρεατινίνη, βάρος και φυλή ώστε να μπορεί να προσδιοριστεί το eGFR, ή η δυνατότητα να μπει το GFR εφόσον έχει προσδιοριστεί εργαστηριακά: Μετφορμίνη, SGLT2 αναστολείς, DPP4 αναστολείς και GLP1 ανάλογα έχουν σαφείς περιορισμούς ανάλογα της κάθαρσης κρεατινίνης.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 19 Ιανουαρίου 2019, 13:06:03
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εδώ και καιρό ήθελα να κάνω μία παρατήρηση στο πρωτόκολλο του Σ/Δ τύπου 2: Δε ζητείται πουθενά κρεατινίνη, βάρος και φυλή ώστε να μπορεί να προσδιοριστεί το eGFR, ή η δυνατότητα να μπει το GFR εφόσον έχει προσδιοριστεί εργαστηριακά: Μετφορμίνη, SGLT2 αναστολείς, DPP4 αναστολείς και GLP1 ανάλογα έχουν σαφείς περιορισμούς ανάλογα της κάθαρσης κρεατινίνης.

Πολύ σωστή παρατήρηση.

Ο υπολογισμός του eGFR (eGFR (https://ukidney.com/nephrology-resources/egfr-calculator) ) είναι κανονικά απαραίτητος και πριν κάνει κανείς απεικονιστική εξέταση που χρειάζεται σκιαγραφικό όπως π.χ. μια Αξονική Τομογραφία, κάτι που γίνεται όλο και συχνότερα, αλλιώς κινδυνεύουν να καταστραφούν οι νεφροί του ασθενούς.

( Παλαιότερο σχόλιό μου:  Όταν πρόκειται για παραπεμπτικό προς Ακτινολόγο για απεικονιστική εξέταση που θα χρειαστεί σκιαγραφικό, οι Σουηδοί Ακτινολόγοι ζητούν και πρόσφατη Κρεατινίνη αίματος (των τελευταίων 30 ημερών), καθώς και φύλο (τώρα που έχουν έρθει πολύ ξένοι εκεί, δεν μπορείς πάντα να το καταλάβεις αυτό από το όνομα), καθώς και το ύψος και βάρος του Ασθενούς αλλιώς δεν δέχονται το παραπεμπτικό. Την ηλικία του Ασθενούς την βλέπουν αυτόματα από το ΑΜΚΑ που συνοδεύει απαραίτητα το Παραπεμπτικό. Με την βοήθεια αυτών των στοιχείων βρίσκουν το GFR, και δεν πάνε στα κουτουρού. [Έχω δει στην Ελλάδα νεφρικές ανεπάρκειες από αυτήν την παράληψη]).
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: GirousisN στις 20 Ιανουαρίου 2019, 09:13:14
Ένας υπολογιστής του ρίσκου για CIN (Contrast Induced Nepropathy):

http://www.zunis.org/Contrast-Induced%20Nephropathy%20Calculator2.htm (http://www.zunis.org/Contrast-Induced%20Nephropathy%20Calculator2.htm)

Τα πράγματα είναι απλά τις περισσότερες φορές με τη χρήση σκιαγραφικών (υπάρχει και η MRI). Δυστυχώς κάποιες φορές περιπλέκονται όπως με τις στεφανιογραφίες.
Συγγνώμη για το off-topic.
Τίτλος: Πρωτόκολλο για το Triveram.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 22 Ιανουαρίου 2019, 13:17:04
Σύμφωνα με αντιπρόσωπο του Triveram, στις 22/01/2019, όποιος θέλει να γράψει Triveram (Atorvastatin + Perindopril + Amlodipine) ανοίγει πρωτόκολλο υπέρτασης και επιλέγει "ρύθμιση με χρήση στατίνης" και ανοίγει το φάρμακο.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 22 Ιανουαρίου 2019, 15:05:11
Έχω έναν άπορο ασθενή με Επιληψία που του γράφω Epanutin + Gardenal εδώ και χρόνια χωρίς να του παίρνω λεφτά.

Σήμερα προσπάθησα να του τα γράψω αλλά έχει μπει πρωτόκολλο στα φάρμακα της Επιληψίας. Αδύνατον πλέον να του τα γράψω ως Γενικός Ιατρός.

Δεν με αφήνει ούτε με την διάγνωση G40.4 ( =  Άλλη γενικευμένη Επιληψία και Επιληπτικά σύνδρομα) ούτε με την διάγνωση G40.3 ( = Γενικευμένη ιδιοπαθής επιληψία και Επιληπτικά Σύνδρομα).

Άντε εδώ μέσα στην πόλη της Καβάλας, όλο και θα βρούμε κανένα Νευρολόγο να φιλοτιμηθεί και να του τα γράψει δωρεάν. Έχουν όμως συναίσθηση αυτοί που αποφασίζουν, ότι υπάρχουν άνθρωποι με Επιληψία που ζούνε π.χ. σε μικρά νησάκια που πρέπει να πάρουν το καράβι ώρες ολόκληρες να πάνε στην κοντινότερη  πόλη στην στεριά,  να πληρώσουν επίσκεψη σε Νευρολόγο για να τους γράψει τα αντιεπιληπτικά τους φάρμακα, και να πληρώσουν ξενοδοχείο για μερικές ημέρες έως ότου έρθει το καράβι που θα τους γυρίσει στο νησί τους… ;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 22 Ιανουαρίου 2019, 16:47:57
Και ο εφιάλτης συνεχίζεται!
Άραγε θα μπορούν και όσοι δεν  έχουν εκπαιδευτεί σε πνευμονολογία και δεν πρέπει να γράφουν αγωγή για ΧΑΠ χωρίς γνωμάτευση πνευμονολόγου; Πάντως είναι κάπως οξύμωρο να μην μπορείς να γράψεις φάρμακα αλλά να μπορείς να ανοίξεις πρωτόκολλο ΧΑΠ!

Οι διαγνώσεις των θεραπευτικών πρωτοκόλλων της ΧΑΠ θα συνταγογραφούνται μέσω πρωτοκόλλων
Αναρτήθηκε:22/1/19 - 4:10 μ.μ.

Σας ενημερώνουμε ότι από τη Δευτέρα 28-1-2019 οι διαγνώσεις των θεραπευτικών πρωτοκόλλων "Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)" και "Παρόξυνση Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας" για ασθενείς άνω των 16 ετών  θα συνταγογραφούνται αποκλειστικά μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 22 Ιανουαρίου 2019, 17:53:30
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Έχω έναν άπορο ασθενή με Επιληψία που του γράφω Epanutin + Gardenal εδώ και χρόνια χωρίς να του παίρνω λεφτά.

Σήμερα προσπάθησα να του τα γράψω αλλά έχει μπει πρωτόκολλο στα φάρμακα της Επιληψίας. Αδύνατον πλέον να του τα γράψω ως Γενικός Ιατρός.

Δεν με αφήνει ούτε με την διάγνωση G40.4 ( =  Άλλη γενικευμένη Επιληψία και Επιληπτικά σύνδρομα) ούτε με την διάγνωση G40.3 ( = Γενικευμένη ιδιοπαθής επιληψία και Επιληπτικά Σύνδρομα).

Άντε εδώ μέσα στην πόλη της Καβάλας, όλο και θα βρούμε κανένα Νευρολόγο να φιλοτιμηθεί και να του τα γράψει δωρεάν. Έχουν όμως συναίσθηση αυτοί που αποφασίζουν, ότι υπάρχουν άνθρωποι με Επιληψία που ζούνε π.χ. σε μικρά νησάκια που πρέπει να πάρουν το καράβι ώρες ολόκληρες να πάνε στην κοντινότερη  πόλη στην στεριά,  να πληρώσουν επίσκεψη σε Νευρολόγο για να τους γράψει τα αντιεπιληπτικά τους φάρμακα, και να πληρώσουν ξενοδοχείο για μερικές ημέρες έως ότου έρθει το καράβι που θα τους γυρίσει στο νησί τους… ;
Σε μένα που είμαι παθολόγος με αφήνει να γράψω με G40. Πήπως πρέπει να δοκιμάσεις και τον G40.5 (ειδικά επιληπτικά σύνδρομα) που συνδέεται με υποκείμενη νόσο π.χ. αλκοολισμό.
Σε κάθε περίπτωση, είναι παράλογο να τεθεί φραγή στη Γ.Ι. τουλάχιστον για τα φάρμακα πρώτης γραμμής (που είναι και φθηνά - υπενθυμίζω ότι το Epanutin κοστίζει 7,36 οι 100 κάψουλες και το Gardenal 1,10 τα 20 χάπια).
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: samsok στις 22 Ιανουαρίου 2019, 20:09:49
αφηνει με G40.9 ....το δοκιμασα πριν λιγο
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: gppi στις 1 Φεβρουαρίου 2019, 16:48:09
Έχει σκεφθεί κάποιο από τα σαϊνια της εισαγωγής πρωτοκόλλων γιατί ένας ιατρός της ΠΦΥ-και δη κάποιος που εργάζεται σε δημόσια δομή-να μπει στον κόπο-ρίσκο να εκπονήσει πρωτόκολλο για Καρδιακή Ανεπάρκεια όταν απαιτούνται κλάσμα εξώθησης και σταδιοποίση κατά NYHA και σε τι ταλαιπωρια φυσική και οικονομική μπορει να βάζει τον ασθενή ώστε εκείνος να επισκεφθεί άμεσα ειδικό καρδιολόγο για να εξασφαλίσει τα φάρμακα που μέχρι χθες θεωρούταν δεδομένα για την χρονια πάθησή του?Δεν λεω πως οι ασθενείς πρέπει να ειναι ξέφραγο αμπέλι και να μην εξετάζονται ανα τακτά διαστήματα απο ειδικούς αλλά για σταθερούς χρονιους ασθενείς αν τελικά πρωτοκολλοποιηθούν σχεδόν τα πάντα -όλα δεν θα ειναι βάσανο ή συχνή (πιθανώς κάθε 6μηνο) επίσκεψη σε  ειδικούς για ανανέωση του πρωτοκόλλου πάθησής τους και ειδικά όταν οι δημόσιες δομές ψυχορραγούν απο ειδικό ιατρικό προσωπικό και ως μόνη πιθανή λύση φαντάζει η επίσκεψη σε ιδώτη?Για να μην αναφερουμε πως πολλοί ασθενέις μπορει να μην έχουν ευκολη ή και καθόλου πρόσβαση σε ειδικούς πχ νησια,ορεινές περιοχες κτλ. Και πραγματικά αναρρωτιέμαι ,όταν φθάσουμε σε αυτό το σημείο  και με εμφανή τον πέλεκυ κυρωσεων για τους γιατρούς της ΠΦΥ σε λήψη πρωτοβουλιών για σύνταξη πρωτοκολλων άραγε πόσες και ποιές παθήσεις θα μείνουν αμιγώς στη ΠΦΥ για διαχείρηση χωρίς παρέμβαση ειδικού  και ποιο θα είναι τελικά το κόστος για τον ασθενή?Καλός ο έλεγχος και ο εξορθολογισμός της ιατρικής πράξης και των οικονομικών της υγείας αλλα μήπως τελικά ο λογαριασμός μετακυλύεται ύπουλα και μεθοδικά  στον ασθενή και η πολλά ευαγγελιζόμενη ΠΦΥ απο πρωταγωνιστής μετουσιώνεται σε κομπάρσο?
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: nikmix στις 1 Φεβρουαρίου 2019, 18:55:12
Νομίζω ότι δεν υπάρχουν πολλοί γιατροί που να μην συμφωνούν ότι η σταδιακή πρωτοκολλοποίηση είναι (εμφανώς) μια προσπάθεια να απομακρυνθούν από τη συνταγογράφηση όσο περισσότεροι ιατροί και ασθενείς είναι δυνατόν μέσω της εισαγωγής κωλυμάτων και δυσχερών διαδικασιών για όλους,ώστε τελικά να βγει κερδισμένο το κράτος από τη μη συμμετοχή του στην συνταγογράφηση φαρμάκων και αναλωσίμων.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 1 Φεβρουαρίου 2019, 19:09:39
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Νομίζω ότι δεν υπάρχουν πολλοί γιατροί που να μην συμφωνούν ότι η σταδιακή πρωτοκολλοποίηση είναι (εμφανώς) μια προσπάθεια να απομακρυνθούν από τη συνταγογράφηση όσο περισσότεροι ιατροί και ασθενείς είναι δυνατόν μέσω της εισαγωγής κωλυμάτων και δυσχερών διαδικασιών για όλους,ώστε τελικά να βγει κερδισμένο το κράτος από τη μη συμμετοχή του στην συνταγογράφηση φαρμάκων και αναλωσίμων.
   Για τη γαστροπροστασία που μας ταλαιπωρεί πολλάκις, πολλοί συνάδερφοί μου στη Λάρισα δίνουν συνταγή πλέον σε απλό χαρτί (παίζει να λένε: πήγαινε στον παθολόγο -aka οικογενειακό ιατρό- να στα γράψει...).Εγώ ανοίγω συνήθως παρατραβηγμένα πρωτόκολλα αλλά ως πότε, καλό λόγο δεν θα ακούσω, θα βρεθώ και μπλεγμένος.
   Αναρωτιέμαι αν σε ερώτηση στο δικαστήριο (μετά από γαστρορραγία ασθενούς λόγω NSAID) μπορεί να απαντήσει κανείς ότι δεν με άφηνε το πρωτόκολλο να συνταγογραφήσω. Καμιά γνώμη;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 1 Φεβρουαρίου 2019, 19:48:12
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Αναρωτιέμαι αν σε ερώτηση στο δικαστήριο (μετά από γαστρορραγία ασθενούς λόγω NSAID) μπορεί να απαντήσει κανείς ότι δεν με άφηνε το πρωτόκολλο να συνταγογραφήσω. Καμιά γνώμη;
Ίσως να προσθέταμε τη γαστροπροστασία στα σχόλια της συνταγής, όπως στα ΜΗΣΥΦΑ.
Στο κάτω-κάτω μία παντοπραζόλη κοστίζει περίπου 3 ευρώ.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 1 Φεβρουαρίου 2019, 21:38:35
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ίσως να προσθέταμε τη γαστροπροστασία στα σχόλια της συνταγής, όπως στα ΜΗΣΥΦΑ.
Στο κάτω-κάτω μία παντοπραζόλη κοστίζει περίπου 3 ευρώ.

Λιγότερο από 3 ευρώ:

To Tabl. Ozepran 40 mg x 30 μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες γενοσήμων παγκοσμίως της Sandoz, με έδρα την Αυστρία, έχει Λιανική Τιμή 2.65 €.

https://www.galinos.gr/web/drugs/main/drugs/ozepran (https://www.galinos.gr/web/drugs/main/drugs/ozepran)

Εγώ όποτε το συνταγογραφώ το κλειδώνω γιατί αλλιώς ο Φαρμακοποιός θα δώσει κάτι πιο ακριβό.

( Θυμάστε εκείνα τα ωραία χρόνια που το κουτί μιας Πραζόλης έφτανε στην Λιανική τα 50 € ; Τώρα πωλείται 2,65 € και πάλι έχουν κέρδος...  )
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 25 Φεβρουαρίου 2019, 10:19:06
COPD Assessment test (χρειάζεται για το πρωτόκολλο ΧΑΠ)
http://www.catestonline.org/english/index_Greek.htm
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 10 Απριλίου 2019, 12:52:14
Δεν υπάρχει τρόπος να γράψει κανείς Ospen με πρωτόκολλο (δεν δέχεται το υπάρχον του ΙΦΕΤ).
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 10 Απριλίου 2019, 14:52:03
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν υπάρχει τρόπος να γράψει κανείς Ospen με πρωτόκολλο (δεν δέχεται το υπάρχον του ΙΦΕΤ).

Κυκλοφορεί Ospen;
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Denominator στις 10 Απριλίου 2019, 16:07:06
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν υπάρχει τρόπος να γράψει κανείς Ospen με πρωτόκολλο (δεν δέχεται το υπάρχον του ΙΦΕΤ).

Κυκλοφορεί Ospen;
Βεβαίως (κυκλοφορεί μέσω ΙΦΕΤ).
Είναι εξωτικό είδος η (φαινοξυμεθυλο)πενικλλίνη, βλέπεις.
Κατά τα άλλα, την έχουμε στο πρωτόκολλο της οξείας φαρυγγοαμυγδαλίτιδας μαζί τη βενζυλπενικικλίνη (που δεν έχει αντίστοιχο συνταγογραφούμενο σκεύασμα) και την ενέσιμη μορφή της αμοξυκιλλίνης.
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: nikmix στις 20 Ιουνίου 2019, 12:04:51
Τι κάνανε πάλι οι τσάκαλοι της ΗΔΙΚΑ!!!!Βλέπω το πρωί στο κεντρικό Site τους "Αλλαγές στην εμφάνιση (!!!) της λίστας θερ.πρωτοκόλλων ΣΗΣ",οπότε αμέσως σκέφτομαι ότι θα έχουμε προβλήματα.Και πράγματι,προσπαθώντας να συνταγογραφήσω με επανάληψη πρωτοκόλλου,το σύστημα με πληροφορεί ότι το πρωτόκολλο δεν υπάρχει!!!!Και δώστου ξανά μανά από την αρχή να περνάς όλα τα πρωτόκολλα,επειδή οι τύποι άλλαξαν τα γράμματα στα πρωτόκολλα από ΚΕΦΑΛΑΙΑ σε μικρά και τάχα μου τα ταξινόμησαν για να τα βρίσκουμε εύκολα.Άντε ξαναπέρνα για όλους τους ασθενείς όλα τα πρωτόκολλα από την αρχή ταλαίπωρε γιατρέ.....
Τίτλος: Απ: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 31 Οκτωβρίου 2019, 09:06:18
Επίσημες πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας:

https://www.moh.gov.gr/articles/health/domes-kai-draseis-gia-thn-ygeia/kwdikopoihseis/therapeytika-prwtokolla-syntagografhshs?fbclid=IwAR17dWIu-IbXubbVPM4V1xXXK3uiJFTqiI1qxAU9Qf1RdHT52SW9jwVrB_o (https://www.moh.gov.gr/articles/health/domes-kai-draseis-gia-thn-ygeia/kwdikopoihseis/therapeytika-prwtokolla-syntagografhshs?fbclid=IwAR17dWIu-IbXubbVPM4V1xXXK3uiJFTqiI1qxAU9Qf1RdHT52SW9jwVrB_o)