Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

ΠΦΥ -Εκπαίδευση => Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: timex στις 5 Ιουλίου 2008, 13:50:54

Τίτλος: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: timex στις 5 Ιουλίου 2008, 13:50:54
Μήπως θα μπορούσε κάποιος να μου εξηγήσει πως ρυθμίζουμε το sintrom?
Κατα τη διάρκεια του αγροτικού μου ρώτησα 2 από τους γενικούς που έχουμε αλλά μου είπαν ότι γίνεται κυρίως εμπειρικά...

Ξέρω ότι στην αρχή δίνουμε για μια εβδομάδα μισό την ημέρα.
Μετά κάνει εξετάσεις και αναλόγως τον χρόνο που έχει ,καθορίζουμε το πόσο Sintrom θα δώσουμε και πότε.

Εδώ είναι τα δύσκολα όμως.
Τί γίνεται απο εδώ και πέρα.
Υπάρχει κάποια φόρμουλα-τιμές που να καθορίζουν το πόσο Sintrom θα δώσουμε;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας.
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: KERASIDISN στις 5 Ιουλίου 2008, 17:05:39
Ελπίζω να σε βοηθήσει.
http://www.aafp.org/fpm/FPMprinter/20050500/77asys.html?print=yes
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: kefalidisg στις 5 Ιουλίου 2008, 17:29:04
   Πολύ σωστά οι συνάδερφοι σου είπαν ότι η δοσολογία του sintrom ρυθμίζεται κυρίως εμπειρικά κι αυτό διότι οι δόσεις πρέπει να είναι εξατομικευμένες  για τον κάθε ασθενή, μια και ο καθένας φτάνει στο επιθυμητό επίπεδο χρόνου με διαφορετική δοσολογία του φαρμάκου. Έτσι ενώ ένας μπορεί να φθάσει στον επιθυμητό χρόνο με 1/2 tb την ημέρα κάποιος άλλος μπορεί να χρειάζεται μονάχα 1/4 ή απότην άλλη και 1 ολόκληρη tb. Συνήθως η εξατομίκευση αυτή πραγματοποιείται ενδονοσοκομειακά όπου ο έλεγχος είναι ευκολότερος ,η αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών αμεσότερη αλλά και η παρουσία προσωπικού  συνεχής. Γενικώς καλό θα είναι αυτός που αναλαμβάνει να χορηγήσει sintrom να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να λαμβάνει υπόψην του και άλλα πράγματα όπως η λήψη άλλων φαρμάκων,  η καθημερινή δραστηριότητα του ασθενούς, ησυνήθης διατροφή του κ.α., αλλά και να έχει και την σχετική εμπειρία ή τουλάχιστον να βρίσκεται υπό την επίβλεψη κάποιου εμπειρότερου. Παραθέτω κάποια site με πληροφορίες για το φάρμακο:
http://www.bcardiology.gr/insert.php?kid=14&catid=12
www.health.gov.il/units/pharmacy/trufot/alonim/497.pdf
http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=1823554
http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=1824273
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: timex στις 5 Ιουλίου 2008, 18:39:21
Ευχαριστώ και τους δυο σας.
Καταλαβαίνω ότι οι δόσεις είναι εξατομικευμένες για κάθε ασθενή.
Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι το πως φτάνουμε εκει.

Ξεκινάμε με με μισο Sintrom την ημέρα για μία εβδομάδα.
Μετά βλέπουμε τον χρόνο.
Πως κινούμαστε απο εδώ και πέρα;
Ποια είναι τα όρια που θα δώσουμε 1/4 την εβδομάδα; ή 1/2 δυο φορές την εβδομάδα κτλ;

Αυτά ήθελα να μάθω.
Σε κάποια λινκς απο εκείνα που μου δώσατε υπάρχουν παραδείγματα.

Ευχαριστώ και πάλι
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 6 Ιουλίου 2008, 08:12:27
Διάβασε τα παραπάνω link που δώσανε οι συνάδελφοι και τα οποία μου φαίνονται όντως πολύ καλά.

Από την εμπειρία μου:

Όταν συναντάς για πρώτη φορά έναν Ασθενή που έρχεται για ανανέωση συνταγογράφησης και μέσα στα φάρμακά του έχει Sintrom μη ξεχάσεις τότε να τον ρωτήσεις με τι δοσολογία παίρνει το Sintrom, πόσο συχνά ελέγχει το αίμα του με την εξέταση INR, και ποιος Γιατρός έχει αναλάβει να του λέει κάθε φορά την καινούρια δοσολόγηση αυτού του φαρμάκου.

Μου έχουν τύχει αρκετοί Ασθενείς που νομίζουν ότι το Sintrom το παίρνει κανείς εφ όρου ζωής με σταθερή δοσολογία …

Σε περίπτωση που έχεις αναλάβει εσύ την θεραπεία με Sintrom τότε παρακάλεσε τον Ασθενή να αγοράσει ένα τετράδιο που θα το έχει ειδικά για το Sintrom. Εκεί θα γράψει αρχικά ο Γιατρός, το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό βιβλιαρίου του ασθενούς, την διάγνωση για την οποία παίρνει ο ασθενής το Sintrom, για πόσο καιρό θα κρατήσει η θεραπεία, και σε ποιό θεραπευτικό εύρος του INR πρέπει να στοχεύουμε. Ο Ασθενής θα γράφει επίσης κάθε μέρα την ποσότητα (σε αριθμό δισκίων) του Sintrom που πήρε, καθώς και τις τιμές του INR όταν κάνει τέτοια εξέταση. Τότε είναι πολύ πιο εύκολο για τον Γιατρό να αποκτήσει μια εμπειρική ιδέα του πόσο Sintrom χρειάζεται ο Ασθενής για να είναι το INR σε θεραπευτικά επίπεδα. Μετά γράφει ο Γιατρός ή ο Ασθενής στο τετράδιο τη νέα δοσολογία και το πότε πρέπει να γίνει η επόμενη εξέταση INR.

Είναι καλύτερο να παίρνει ο Ασθενής το Sintrom το βράδυ. Ο λόγος είναι ότι όταν ο Ασθενής δίνει αίμα τα πρωινά για μέτρηση του INR τότε μέσα σε λίγες ώρες βγαίνουν τα αποτελέσματα του INR και ο Ιατρός μπορεί να παίρνει τηλέφωνο τον Ασθενή μεσημέρι και να του λέει την νέα δοσολογία του Sintrom που θα αρχίζει από το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Αν ο Ασθενής δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη τάξη, τότε θα πρέπει ίσως να αναθεωρηθεί η απόφαση να παίρνει Sintrom.

Τις πρώτες εβδομάδες της θεραπείας με Sintrom καλύτερα να ελέγχει κανείς το INR λίγο πιο συχνά παρά λίγο ποιο αραιά… Τις πρώτες 2 – 3 εβδομάδες το ελέγχω σχεδόν κάθε 3 – 4 ημέρες και σιγά σιγά αραιώνω τα διαστήματα. Τις πιο πολλές φορές το θεραπευτικό εύρος του INR ορίζεται να είναι μεταξύ 2 και 3. Εγώ προτιμώ να είμαι λίγο πιο χαμηλά στο INR παρά λίγο πιο ψηλά…

Οι ασφαλιστικές δικλίδες για την σωστή χορήγηση του Sintrom στους Ασθενείς που το χρειάζονται, είναι κατά την γνώμη μου ένας από τους πιο ευαίσθητους δείκτες της ποιότητας παροχής Υγειονομικών υπηρεσιών σε μια χώρα.

Υστερόγραφο: Στην Βόρεια Ευρώπη χρησιμοποιούν σαν αντιπηκτικό περισσότερο τη βαρφαρίνη αντί του Sintrom (ασενοκουμαρόλη). Βαρφαρίνη υπάρχει πάντως και στην Ελλάδα και κυκλοφορούσε παλιά με το όνομα Marevan ενώ τώρα (13/07/2010) με το όνομα Panwarfin. Για την βαρφαρίνη ισχύουν τα ίδια όπως και με το Sintrom. Απλώς αλλάζει η δοσολογία (της βαρφαρίνης) σε mg ( δες το Εθνικό Συνταγολόγιο ή άλλα αντίστοιχα βιβλία).



Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: timex στις 6 Ιουλίου 2008, 09:45:44
Thank you
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: panos papadopoulos στις 15 Οκτωβρίου 2008, 01:50:43
Σημαντική πληροφορία είναι επίσης πως την πρωτη εβδομάδα χορήγησης και ας εχεις πετυχει τους επιθυμητούς χρόνους INR να ξερεις πως αντιπηξία δεν εχεις! Για αυτο την πρωτη εβδομαδα χορηγησης εφοσον θέλεις άμεσο ατιπηκτικό αποτέλεσμα χορηγείς παράλληλα και ηπαρίνη χαμηλού μοριακου βάρους! ;)
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: OBELIX στις 22 Νοεμβρίου 2008, 23:35:55
2 επισημάνσεις: στο ιατρείο αιμόστασης που κάνω στο Νοσοκομείο που εργάζομαι θεωρώ απαραίτητο (και πολύ χρήσιμο) α) τη χρήση ενός βιβλιαρίου παρακολούθησης της αντιπηκτικής (που είναι σαν ημερολόγιο) και β την παροχή γραπτών οδηγιών που συμπεριλαμβάνουν αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, τροφές υψηλές σε βιταμίνη Κ κλπ. Έτσι δεν χάνεται ο γιατρός  ρωτώντας ξανά και ξανά την προηγούμενη δόση (που πρεπει πάντα να αντιμετωπίζεται σαν συνολική δοσολογία εβδομάδος) ενώ αποφεύγεται το "μέρα παρά μέρα" που οδηγεί σε μη σταθερή δοσολογία ανά εβδομάδα. Επίσης, συμβουλή μου οι μετρήσεις να γίνονται πάντα στο ΙΔΙΟ εργαστήριο το οποίο να είναι ΑΞΙΟΠΙΣτΟ. Έχει μεγάλη σημασία καθώς παρατηρούνται διαφορές (ιδιαίτερα προς τα πάνω) που επηρεάζουν τα μεγιστα. Αν υπάρχει στην περιοχή σας ιατρείο πήξης σε Νοσοκομείο ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣτΕ τΟ.Τώρα βέβαια τα βιβλιαράκια αυτά θα έπρεπε να παρέχονται από το υπουργείο και όχι να είναι home-made αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 23 Νοεμβρίου 2008, 09:29:48
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
την παροχή γραπτών οδηγιών που συμπεριλαμβάνουν αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, τροφές υψηλές σε βιταμίνη Κ κλπ

Ευχαριστούμε για τις επισημάνσεις. Μήπως θα μπορούσατε ν' ανεβάσετε το κείμενο των οδηγιών, ώστε να το χρησιμοποιούμε κι εμείς στους ασθενείς μας στα ΚΥ;
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 10 Απριλίου 2009, 00:52:20
Από την ιστοσελίδα του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών Κοργιαλένειο - Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.  :

Είμαι αγροτικός ιατρός και θα ήθελα πληροφορίες για το πως ρυθμίζουμε το Sintrom.Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Μαρία

Το sintrom αναστέλλει την παραγωγή προθρομβίνης, ανταγωνίζεται τη Βιταμίνη Κ. Χρειάζονται 48-72 ώρες μέχρι την έναρξη της αντιπηκτικής του δράσης. Η δόση έναρξης στους ενήλικες συνήθως είναι 8-12 mg την 1η ημέρα 4-8mg τη 2η ημέρα, ενώ η δόση συντήρησης 1-8mg η οποία εξαρτάται από την τιμή του ΙΝR. Ο στόχος του INR εξαρτάται από την πάθηση : ΙNR: 2-2,5 πρόληψη εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης ΙΝR: 2,5 θεραπεία εν τω βαθει φλεβοθρόμβωσης, πνευμονικής εμβολής, κολπικής μαρμαρυγής, διατατικής μυοκαρδιοπάθειας, ρευματικής μιτροειδικής νόσου ΙΝR : 3,5 Σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια εν τω βαθει φλεβοθρόμβωσης, πνευμονικής εμβολής και σε μεταλλικές βαλβίδες Είναι σημαντικό κατά την έναρξη της θεραπείας το ΙΝR να μετράται καθημερινά, ή κάθε 2η ημέρα για τις πρώτες μέρες και κατόπιν σε μακρότερα διαστήματα ανάλογα με την ανταπόκριση του ΙΝR και τέλος κάθε 8-12 εβδομάδες. 
 
 
 ποι΄ειναι η σωστή ώρα για λήψη sintrom

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ώρα που θα πρέπει να λαμβάνει κανείς το sintrom. Αυτό που είναι σημαντικό όμως, είναι να λαμβάνεται την ίδια ώρα κάθε ημέρα. 
 
 
θα μπορουσα να εχω αναλυτικοτερη διαιτα επειδη παιρνω σιντρομ και σιδηρο

Θα πρέπει να αποφεύγονται : Συκώτι βοδινού και χοιρινού, πράσινο τσάι, πολυστρωματικά-πολυφυλλα πράσινα λαχανικά, τριφύλλι, σπαράγγια, μπρόκολο, λάχανο, μαρούλι, κουνουπίδι, σπανάκι γαλα, κρόκος αυγών , γιαούρτι, μέλι (πλούσιες σε βιταμίνη Κ) Γάλα, αυγό (μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου) Απαγορεύεται: Αλκοόλ(οξεία μεγάλη κατανάλωση μειώνει το μεταβολισμό του σκευάσματος και αυξάνει το INR, ενώ η χρόνια αυξάνει το μεταβολισμό και μειώνει το ΙΝR) 
 
 
 το sintrom επιρεάζη το χρώμα των ούρων

Αν έχετε δει αλλαγές στη χρώση των ούρων μετά από λήψη sintrom, ειδικά προς το κόκκινο χρώμα θα πρέπει να απευθυνθείτε στον Ιατρό σας και να κάνετε γενική εξέταση ούρων, ώστε να αποκλείσετε την αιματουρία η οποία είναι μια από τις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου. 
 
 
τα οσπρια έχουν πολύ βιταμίνη Κ

Μόνο η σόγια είναι όσπριο πλούσιο σε περιεκτικότητα βιταμίνης Κ Πηγές βιταμίνης Κ: γαλα, κρόκος αυγών , γιαούρτι, μέλι, συκώτι βοδινού και χοιρινού, πράσινο τσάι, πολυχρωματικά-πολυφυλλα πράσινα λαχανικά, τριφύλλι, σπαράγγια, μπρόκολο, λάχανο, μαρούλι, κουνουπίδι, σπανάκι 
 
 
ti apagorevete na troo,otan perno sitrom?

Το sintrom είναι φάρμακο το οποίο αναστέλλει την παραγωγή προθρομβίνης, και δρα ως ανταγωνιστής της Βιταμίνης Κ. Οι παρακάτω τροφές είναι πλούσιες σε Βιταμίνη Κ και καλό θα είναι να αποφεύγεται η μεγάλη σε ποσότητα κατανάλωση τους από ασθενείς που λαμβάνουν κουμαρινικά: Συκώτι βοδινού και χοιρινού, πράσινο τσάι, πολυστρωματικά-πολυφυλλα πράσινα λαχανικά, τριφύλλι, σπαράγγια, μπρόκολο, λάχανο, μαρούλι, κουνουπίδι, σπανάκι, γάλα, κρόκος αυγών , γιαούρτι, μέλι Απαγορεύεται το αλκοόλ, το οποίο σε οξεία μεγάλη κατανάλωση μειώνει το μεταβολισμό του σκευάσματος και αυξάνει το INR, ενώ σε χρόνια αυξάνει το μεταβολισμό και μειώνει το ΙΝR. Προτείνεται δίαιτα με συνετή περιεκτικότητα βιταμίνης Κ περίπου 70-140 mg/ημέρα. Αποφυγή πολυβιταμινούχων σκευασμάτων. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν χρειάζεται να αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες του ασθενούς ο οποίος είναι καλά ρυθμισμένος και το INR του βρίσκεται σε αποδεκτά για την περίπτωση του επίπεδα.



http://www.bcardiology.gr/faq.php
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: desperado στις 1 Φεβρουαρίου 2010, 15:58:43
Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω για τη χορήγηση του Sintrom - μια δεύτερη δική σας γνώμη. Σε ασθενή με κολπική μαρμαρυγή και τιμή χρόνου προθρομβίνης (INR=5.60) την πρώτη εβδομάδα, που ο ασθενής έπαιρνε 1 χάπι ημερησίως μετά το φαγητό, είναι επικίνδυνη η διακοπή για δυο ημέρες και η επανέναρξη του με 1/4 της χορήγησης; Επίσης, μπορεί να επηρεάζεται η αραιότητα από άλλα χάπια, όπως του σακχάρου ή της πίεσης;
Σας ευχαριστώ πολύ!
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: timex στις 1 Φεβρουαρίου 2010, 21:46:29
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Από την ιστοσελίδα του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών Κοργιαλένειο - Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.  :

Είμαι αγροτικός ιατρός και θα ήθελα πληροφορίες για το πως ρυθμίζουμε το Sintrom.Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Μαρία

Το sintrom αναστέλλει την παραγωγή προθρομβίνης, ανταγωνίζεται τη Βιταμίνη Κ. Χρειάζονται 48-72 ώρες μέχρι την έναρξη της αντιπηκτικής του δράσης. Η δόση έναρξης στους ενήλικες συνήθως είναι 8-12 mg την 1η ημέρα 4-8mg τη 2η ημέρα, ενώ η δόση συντήρησης 1-8mg η οποία εξαρτάται από την τιμή του ΙΝR. Ο στόχος του INR εξαρτάται από την πάθηση : ΙNR: 2-2,5 πρόληψη εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης ΙΝR: 2,5 θεραπεία εν τω βαθει φλεβοθρόμβωσης, πνευμονικής εμβολής, κολπικής μαρμαρυγής, διατατικής μυοκαρδιοπάθειας, ρευματικής μιτροειδικής νόσου ΙΝR : 3,5 Σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια εν τω βαθει φλεβοθρόμβωσης, πνευμονικής εμβολής και σε μεταλλικές βαλβίδες Είναι σημαντικό κατά την έναρξη της θεραπείας το ΙΝR να μετράται καθημερινά, ή κάθε 2η ημέρα για τις πρώτες μέρες και κατόπιν σε μακρότερα διαστήματα ανάλογα με την ανταπόκριση του ΙΝR και τέλος κάθε 8-12 εβδομάδες. 
 
 
 ποι΄ειναι η σωστή ώρα για λήψη sintrom

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ώρα που θα πρέπει να λαμβάνει κανείς το sintrom. Αυτό που είναι σημαντικό όμως, είναι να λαμβάνεται την ίδια ώρα κάθε ημέρα. 
 
 
θα μπορουσα να εχω αναλυτικοτερη διαιτα επειδη παιρνω σιντρομ και σιδηρο

Θα πρέπει να αποφεύγονται : Συκώτι βοδινού και χοιρινού, πράσινο τσάι, πολυστρωματικά-πολυφυλλα πράσινα λαχανικά, τριφύλλι, σπαράγγια, μπρόκολο, λάχανο, μαρούλι, κουνουπίδι, σπανάκι γαλα, κρόκος αυγών , γιαούρτι, μέλι (πλούσιες σε βιταμίνη Κ) Γάλα, αυγό (μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου) Απαγορεύεται: Αλκοόλ(οξεία μεγάλη κατανάλωση μειώνει το μεταβολισμό του σκευάσματος και αυξάνει το INR, ενώ η χρόνια αυξάνει το μεταβολισμό και μειώνει το ΙΝR) 
 
 
 το sintrom επιρεάζη το χρώμα των ούρων

Αν έχετε δει αλλαγές στη χρώση των ούρων μετά από λήψη sintrom, ειδικά προς το κόκκινο χρώμα θα πρέπει να απευθυνθείτε στον Ιατρό σας και να κάνετε γενική εξέταση ούρων, ώστε να αποκλείσετε την αιματουρία η οποία είναι μια από τις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου. 
 
 
τα οσπρια έχουν πολύ βιταμίνη Κ

Μόνο η σόγια είναι όσπριο πλούσιο σε περιεκτικότητα βιταμίνης Κ Πηγές βιταμίνης Κ: γαλα, κρόκος αυγών , γιαούρτι, μέλι, συκώτι βοδινού και χοιρινού, πράσινο τσάι, πολυχρωματικά-πολυφυλλα πράσινα λαχανικά, τριφύλλι, σπαράγγια, μπρόκολο, λάχανο, μαρούλι, κουνουπίδι, σπανάκι 
 
 
ti apagorevete na troo,otan perno sitrom?

Το sintrom είναι φάρμακο το οποίο αναστέλλει την παραγωγή προθρομβίνης, και δρα ως ανταγωνιστής της Βιταμίνης Κ. Οι παρακάτω τροφές είναι πλούσιες σε Βιταμίνη Κ και καλό θα είναι να αποφεύγεται η μεγάλη σε ποσότητα κατανάλωση τους από ασθενείς που λαμβάνουν κουμαρινικά: Συκώτι βοδινού και χοιρινού, πράσινο τσάι, πολυστρωματικά-πολυφυλλα πράσινα λαχανικά, τριφύλλι, σπαράγγια, μπρόκολο, λάχανο, μαρούλι, κουνουπίδι, σπανάκι, γάλα, κρόκος αυγών , γιαούρτι, μέλι Απαγορεύεται το αλκοόλ, το οποίο σε οξεία μεγάλη κατανάλωση μειώνει το μεταβολισμό του σκευάσματος και αυξάνει το INR, ενώ σε χρόνια αυξάνει το μεταβολισμό και μειώνει το ΙΝR. Προτείνεται δίαιτα με συνετή περιεκτικότητα βιταμίνης Κ περίπου 70-140 mg/ημέρα. Αποφυγή πολυβιταμινούχων σκευασμάτων. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν χρειάζεται να αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες του ασθενούς ο οποίος είναι καλά ρυθμισμένος και το INR του βρίσκεται σε αποδεκτά για την περίπτωση του επίπεδα.



http://www.bcardiology.gr/faq.php


Καλά αυτό τώρα το είδα!
Thank you!
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: babisss στις 12 Σεπτεμβρίου 2010, 16:47:42
καλησπερα... θα ηθελα κ την δικη σας αποψη στο θεμα μου... εδω και αρκετα χρονια περνω panwarfin ελεγχω μια φορα το μηνα το inr... ολα πολυ καλα. οπως ξερετε το φαρμακο αυτο δεν υπαρχει πλεον... οσους ξερω που επερναν panwarfin και το αλλαξαν με sintrom εχουν μεγαλο προβλημα ως αναφορα το inr. δηλαδη, εγω επερνα την μια μερα 1 χαπι την απομενη 1,5 την επομενη 1 κτλ.. κ ηταν πολυ ευκολο να το ξαναρυθμισω. εχω ακομα ορισμενα κουτια απο αυτο το φαρμακο αλλα σε λιγο καιρο θα πρεπει να περνω sintrom.. φιλος μου ειπε το εξης : περνω 3/4 καθε μερα ειναι λιγο, περνω 1 καθε μερα ειναι πολυ περνω 3/4 καθε μερα για 2 μερες κ την επομενη 1 κτλ και παλυ ειναι πολυ .... πως μπορω σιγα σιγα να αφησω το panwarfin και να αρχισω το sintrom?? ευχαριστω πολυ...
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: Nikos_med στις 13 Σεπτεμβρίου 2010, 11:58:32
Θα ήθελα την άποψή σας στο εξής, το οποίο είχα ακούσει σε ένα συνέδριο, για το οποίο δεν βρήκα άμεση βιβλιογραφία, αλλά νομίζω ότι πρέπει να αναφερθεί  Η ακενοκουμαρόλη ως "αντιβιταμίνη Κ" μειώνει και τους αντιπηκτικούς παράγοντες, πρωτεϊνες C και S ειδικά τις πρώτες ημέρες θεραπείας για αυτό και αρχικώς δίδεται μαζί με ηπαρίνη και όχι γιατί "κάνει απλά 48-72 ώρες" να πιάσει για λόγους μεταβολισμού ή για άγνωστους λόγους, όπως ακούγεται να λένε αρκετοί. Αργότερα υπερισχύει η αντιθρομβωτική της δράση. Μάλιστα εάν ο ασθενής έχει ήδη κάποια μερική φυσικά έλλειψη των παραπάνων πρωτεϊνών έχουμε θρομβωτικά φαινόμενα με το sintrom...Έχει κάποιος ειδικός κάποια άποψη ή γνώση; Ευχαριστώ
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: D-Michalis στις 13 Σεπτεμβρίου 2010, 19:57:50
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
καλησπερα... θα ηθελα κ την δικη σας αποψη στο θεμα μου... εδω και αρκετα χρονια περνω panwarfin ελεγχω μια φορα το μηνα το inr... ολα πολυ καλα…. … … … … .... πως μπορω σιγα σιγα να αφησω το panwarfin και να αρχισω το sintrom?? ευχαριστω πολυ...

Ιατρικά θέματα που αφορούν το πώς θα χειριστούμε επί προσωπικού ένα πρόβλημα υγείας, δεν συζητούνται στο φόρουμ.
απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Είναι το πιό σωστό επιστημονικά που μπορείτε να κάνετε. Εκείνος θα βρεί τις απαντήσεις.

Όσο για την ιδιότητα "Γενικός γιατρός" που δεν ισχύει, από ότι φαίνεται από μηνύματα που υπήρξαν, αλλά διεγράφησαν από το διαχειριστή, να την αλλάξετε άμεσα, διαφορετικά, θα διαγραφεί ο λογαριασμός σας.
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 4 Νοεμβρίου 2012, 11:29:48
What is INR?

http://en.wikipedia.org/wiki/International_normalized_ratio
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: Zachariadis στις 4 Νοεμβρίου 2012, 13:10:13
Πως και ξέθαψες αυτο το θέμα τώρα; Λίγο πολύ γνωστά δεν ειναι αυτά;
Ενδιαφέρουσα η προγούμενη σελίδα με αρκετές ερωτήσεις.Δεν ήμουν τότε μέλος του forum ειδάλλως
θα είχα σίγουρα απαντήσει.Υποθέτω ότι τα ερωτήματα σε σχέση με την ρύθμιση του sintrom είναι πια γνωστά.
Μιάς και ανασύρθηκε όμως στην επιφάνεια ,Θα θελα να κάνω μία μικρή πρόσθετη παρατήρηση στο θέμα.
Σε ότι αφορά την δίαιτα και τα τρόφιμα που «απαγορεύονται» στους ασθενείς που λαμβάνουν κουμαρινικά
αντιπηκτικά.Να θυμάστε την εξής γενική αρχή:Δεν προσαρμόζουμε την δίαιτα στις ανάγκες του φαρμάκου,
αλλά το φάρμακο στην δίαιτα του ασθενούς.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν απαγορεύομε στο ασθενή να φάει π.χ σαλάτα μαρούλι αλλά απλά
του λέμε να λαμβάνει καθημερινά περίπου σταθερή ποσότητα τέτοιας τροφής ωστε να προσαρμόσουμε
την δόση του sintrom με βάση αυτήν του την επιθυμία.Δέν πειράζει άν καταναλώνει τροφές με βιτ Κ ,αρκεί
να μην γίνονται ακραίες διαιτιτικές μεταβολές όπως π.χ μόνο χόρτα και λαχανικά κατα την διάρκεια νηστείας.
Άν η διαιτιτικές συστάσεις είναι πάντα απαγορευτικές τότε σίγουρα μια μέρα,ένας ασθενής σας,θα σας ρωτήσει
αγανακτισμένος: Γιατρέ,έχω πίεση,σάχαρο και χοληστερίνη,υψηλο ουρικό και παίρνω sintrom για κολπική μαρμαρυγή...
Πές μου τί μπορώ να τρώω;

Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: Xouzouris στις 4 Νοεμβρίου 2012, 13:57:46
Πες τα Χρυσοστομε.

Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: parpar στις 4 Νοεμβρίου 2012, 21:14:24
Πολυ σωστος  . Τις ιδιες οδηγιες δινω και εγω. Να τρωει πρασινα λαχανικα καθημερινα σε ισιες περιπου ποσοτητες ωστε να ρυθμιστει συμφωνα με τη διαιτητικη του συνηθεια. Απλα να μην γινονται υπερβολες στην καταναλωση αυτων . Εξαλλου ειναι τροφες πολυ χρησιμες για τον μεταβολισμο, βοηθουν στη σταδιακη αποροφηση της γλυκοζης με αποτελεσμα καλυτερο γλυκαιμικο προφιλ , καλη λειτουργια του εντερου ....κ.λ.π.
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 5 Νοεμβρίου 2012, 22:22:26
Παρακάτω παραθέτω ένα πληροφοριακό σημείωμα που το δίνω σε ασθενείς μου που παίρνουν sintrom. Απευθύνεται σε μη Ιατρούς και προσπάθησα να το γράψω με εκλαϊκευμένο τρόπο. Δεν διεκδικώ το αλάθητο και είστε ευπρόσδεκτοι να γράψετε τις παρατηρήσεις σας:


Πληροφορίες για όσους παίρνουν το φάρμακο Sintrom.


Το Sintrom το δίνουμε σε μόνιμη βάση όταν έχουμε ένα είδος καρδιακής αρρυθμίας που λέγεται κολπική μαρμαρυγή ή αν είχαμε επανειλημμένες εν τω βάθει θρομβώσεις (ή και μόνο μία εν τω βάθει θρόμβωση αν και σε αυτή την περίπτωση το δίνουμε μόνο για μερικούς μήνες ) ή αν έχουμε κάνει εγχείρηση βαλβίδων καρδιάς. Το δίνουμε δηλαδή σε καταστάσεις όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να γίνουν σοβαρές θρομβώσεις που με την σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή πνευμονική εμβολή με επικίνδυνα αποτελέσματα για την υγεία μας.


Το Sintrom αραιώνει το αίμα και έτσι μειώνουμε τον κίνδυνο να δημιουργηθούν θρόμβοι του αίματος.


Το INR είναι μια εξέταση του αίματος που δείχνει πόσο αραιό είναι το αίμα. Το INR των ανθρώπων που δεν παίρνουν Sintrom είναι περίπου 1,0 . Όσο πιο ψηλό είναι το INR τόσο πιο αραιό είναι το αίμα. Όταν πάσχουμε από μια από τις προαναφερόμενες καταστάσεις συνήθως ο στόχος μας είναι να έχουμε τιμή INR στο αίμα μεταξύ 2 και 3.


Το Sintrom και το INR κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Δηλαδή όταν ανεβάζουμε το Sintrom ανεβαίνει το INR και όταν κατεβάζουμε το Sintrom κατεβαίνει το INR.


Βέβαια μπορούν να υπεισέλθουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα του INR στο αίμα.

Κάποιοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα του INR είναι διατροφικοί: Το sintrom είναι φάρμακο το οποίο αναστέλλει την παραγωγή προθρομβίνης, και δρα ως ανταγωνιστής της Βιταμίνης Κ. Καλό θα είναι να αποφεύγονται μεγάλες αλλαγές στην διατροφή μας που συνεπάγονται πολύ χαμηλή ή πολύ υψηλή κατανάλωση βιταμίνης K. Τέτοιες τροφές είναι: Συκώτι βοδινού και χοιρινού, πράσινο τσάι, πολυστρωματικά-πολυφυλλα πράσινα λαχανικά, σπαράγγια, μπρόκολο, λάχανο, μαρούλι, κουνουπίδι, σπανάκι, γάλα, κρόκος αυγών, γιαούρτι, μέλι. Η κατανάλωση του αλκοόλ, αν γίνεται, να γίνεται με πολύ μέτρο και όχι με μεγάλες αυξομειώσεις.


Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα του INR είναι η ηλικία, το βάρος, η ηπατική λειτουργία, η νεφρική λειτουργία μας αλλά και γενετικοί παράγοντες. Επίσης μια οξεία ασθένεια, έμετοι ή διάρροιες, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ασθένειες του θυρεοειδούς, καρδιακή ανεπάρκεια που μπορεί να επηρεάσει το ήπαρ καθώς και αλληλεπίδρασεις του sintrom με άλλα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα του INR.


Όταν το INR ανεβαίνει ελαττώνεται μεν ο κίνδυνος για θρομβώσεις αλλά αυξάνεται ο κίνδυνος να κάνουμε αιμορραγίες π.χ. από την μύτη ή ακόμη και εσωτερικές αιμορραγίες όπως γαστρορραγίες ειδικά αν το sintrom συνδυάζεται με ασπιρίνη ή με Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα.


Η δοσολογία του Sintrom δεν είναι σταθερή. Την δοσολογία του Sintrom την ρυθμίζουμε αφού πρώτα γίνει αιμοληψία για να δούμε την τιμή του INR στο αίμα, και αφού γίνει αυτό δοσολογούμε με εμπειρικό τρόπο. Είναι πολύ σημαντικό πάντως να έχουμε ένα τετράδιο όπου γράφουμε την ημερομηνία, τις τιμές του INR και τις προηγούμενες δοσολογίες γιατί αυτό μας βοηθά πολύ στο να δώσουμε κατάλληλη δοσολογία.

Το sintrom το παίρνουμε μια φορά το 24ωρο, κατά προτίμηση την ίδια ώρα κάθε φορά. Καλύτερα είναι να παίρνουμε το sintrom το βράδυ (με ή χωρίς φαγητό δεν έχει σημασία). Ο λόγος είναι ότι δίνουμε συνήθως αίμα για INR το πρωί, μέχρι το μεσημέρι προλαβαίνουν να βγούνε τα αποτελέσματα, και έτσι όταν ρωτήσουμε τον γιατρό για την μελλοντική δοσολογία μπορούμε να αρχίσουμε να την εφαρμόζουμε από το βράδυ της ίδιας ημέρας.


Για το πόσο συχνά πρέπει να μετρούμε το INR, δεν υπάρχει μια συνολική απάντηση. Στην αρχή της θεραπείας με Sintrom ή μέχρι να σταθεροποιηθεί το INR του ασθενούς μπορεί να το κοιτούμε πολύ τακτικά π.χ. κάθε μέρα ενώ αν σταθεροποιηθεί το INR αραιώνουμε τις μετρήσεις και μπορεί να αρκεί μια φορά τον μήνα ή και πιο αραιά.
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: aresko στις 6 Νοεμβρίου 2012, 07:23:10
http://www.chaniahospital.gr/el_blood_imdp.jsp
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: pako στις 6 Νοεμβρίου 2012, 15:55:11
Από την καρδιολογική κλινική του Ασκληπιείου Βούλας, ένα χρήσιμο έγγραφο για το Sintrom. Πολλές φορές το τυπώνω και το δίνω στους ασθενείς.
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: deleteduser στις 6 Νοεμβρίου 2012, 19:08:53
Διατροφή και αντιπηκτικά. Δυσχρηστη για ηλικιωμενους στους οποίους την απλοποιώ.
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 10 Νοεμβρίου 2012, 21:31:56
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
http://www.chaniahospital.gr/el_blood_imdp.jsp

Παραθέτω και το κείμενο που αντιστοιχεί στον παραπάνω σύνδεσμο:

Αιμοδοσία - Ιατρείο Μελέτης Διαταραχών Πήξης

Υπεύθυνη Γιατρός: Σκορδυλάκη Αρετή Επιμελήτρια Α'

Αντιπηκτική Αγωγή
Έλεγχος Θρομβοφιλικών Διαθέσεων
Έλεγχος Αιμορραγικών Διαθέσεων
Αντιπηκτική Αγωγή
Ώρες λειτουργίας.
Γιατί και ποιοι πρέπει να λάβουν αντιπηκτική αγωγή.
Τρόπος δράσης των αντιπηκτικών.
Πώς λαμβάνονται.
Δίαιτα.
Αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα.
Σε άλλες ασθένειες.
Κίνδυνοι από την θεραπεία με αντιπηκτικά.
Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό.
Εγκυμοσύνη, θηλασμός.
Ταξίδια και σπορ.
Πως ελέγχεται η αποτελεσματικότητά τους.

Ώρες λειτουργίας.
Οι αιμοληψίες γίνονται κάθε πρωί από τις 8:00 π.μ. μέχρι 10:30 π.μ..Στην συνέχεια από τις 9:00 π.μ. μέχρι 11:00 π.μ. δίδονται τα αποτελέσματα με τις οδηγίες για τη δοσολογία και την επανεξέταση από τον γιατρό. Την ημέρα της εξέτασης ΔΕΝ πρέπει να έχετε πάρει το αντιπηκτικό σας.Μπορείτε να έχετε πάρει τα υπόλοιπά σας φάρμακα και το πρωινό σας εκτός και αν πρόκειται να υποβληθείτε και σε άλλες εργαστηριακές εξετάσεις πέραν του χρόνου προθρομβίνης.


Γιατί και ποιοι πρέπει να λάβουν αντιπηκτική αγωγή.

Ο πιο συχνός τρόπος αντιμετώπισης των θρομβωτικών επεισοδίων είναι η χορήγηση αντιθρομβωτικών ουσιών, με σκοπό την πρόληψη της επέκτασης του ήδη σχηματισμένου θρόμβου ή του σχηματισμού νέου θρόμβου ή εμβολής.Οι σπουδαιότερες φαρμακευτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται γι αυτό το σκοπό, είναι αντιπηκτικές ουσίες όπως η ηπαρίνη και τα παράγωγά της και τα κουμαρινικά αντιπηκτικά (Βαρφαρίνη και Sintrom).

Αντιπηκτική αγωγή λαμβάνουν:

ασθενείς με φλεβοθρόμβωση.
ασθενείς με πνευμονική εμβολή.
ασθενείς με αρτηριακή εμβολή.
ασθενείς με αρτηριακή νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου.
ασθενείς με προσθετικές καρδιακές βαλβίδες.
για πρόληψη ασθενείς:

με κολπική μαρμαρυγή
με βαλβιδοπάθεια
με κληρονομική θρομβοφιλία και θρομβωτικό επεισόδιο

Τρόπος δράσης των αντιπηκτικών

Τα αντιπηκτικά φάρμακα χορηγούμενα από το στόμα μεταβολίζονται στο ήπαρ και η δράση τους ασκείται μέσω αναστολής των παραγόντων πήξης που εξαρτώνται από την Βιταμίνη Κ.Αυτό δεν σημαίνει ότι οι παράγοντες αυτοί δεν συντίθεται, αλλά πως δεν ενεργοποιούνται στις δραστικές τους μορφές με τις οποίες συμμετέχουν στο μηχανισμό της πήξης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο σε ασθενείς με αυξημένες πιθανότητες για θρόμβωση.


Πώς λαμβάνονται

Το αντιπηκτικό λαμβάνεται ΜΙΑ φορά την ημέρα, καλύτερα μακριά από τα γεύματα, το απόγευμα ή το βράδυ.Συμβουλεύομε να λαμβάνεται πάντα την ίδια ώρα με ιδιαίτερη προσοχή να μην γίνει λάθος.


Δίαιτα

Αν υπάρχει ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΙΑΙΤΑ πολύ σπάνια θα έχουμε επίδραση στην αγωγή.Πρέπει να προσέχουμε κάθε φορά που γίνεται αλλαγή στη δίαιτα ή τον τρόπο ζωής.Τίποτα δεν απαγορεύεται.


Αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα

Μερικά φάρμακα επηρεάζουν αυξάνοντας ή μειώνοντας την δράση των αντιπηκτικών.Γι αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται ΜΟΝΟ αν είναι απολύτως απαραίτητα και ελέγχοντας συχνά το ΙΝR μήπως χρειαστεί να τροποποιηθεί η δοσολογία.

Μπορείτε να πάρετε:

σαν αντιπυρετικό = παρακεταμόλη.
σαν παυσίπονο = ιβοπρουφένη.
σαν αντιβιοτικό = αμοξυκιλλίνη.

Πρέπει να αποφεύγετε τις ενδομυϊκές ενέσεις για να μην δημιουργηθούν αιματώματα που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά.Αν όμως πρέπει να γίνουν, τότε θα πιέσετε καλά και σταθερά, αρκετή ώρα στο σημείο της ένεσης.

Τα υποδόρια εμβόλια μπορούν να γίνονται άφοβα.

Στην πραγματικότητα διαταραχή προκύπτει όταν αλληλεπιδρούν περισσότεροι του ενός παράγοντες όπως ΕΜΕΤΟΙ,ΔΙΑΡΡΟΙΕΣ,ΠΥΡΕΤΟΣ κ.λ.π.


Σε άλλες ασθένειες
Σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα υγείας όπως πυρετός,διάρροιες κ.λ.π. μπορεί να επηρεαστεί και τo INR και να χρειαστεί περιστασιακά τροποποίηση της δοσολογίας.


Κίνδυνοι από την θεραπεία με αντιπηκτικά

Οι κίνδυνοι της θεραπείας είναι:

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ: Είναι πιθανόν να παρουσιαστούν αιμορραγικές εκδηλώσεις π.χ. ρινορραγία,εκχυμώσεις,ουλορραγία κ.λ.π.,που όμως αποφεύγονται αν το INR διατηρείται στα επιθυμητά επίπεδα, ανάλογα με την πάθηση για την οποία λαμβάνεται.
Όσον αφορά τις νέες γυναίκες συνήθως δεν προκαλούν διαταραχές στον κύκλο.Πολύ σπάνια μπορεί να αυξηθεί η αιματική ροή.Αν όμως παρουσιαστεί κολπική αιμορραγία θα πρέπει η γυναίκα να συμβουλευθεί τον γυναικολόγο της για να εκτιμηθεί λεπτομερέστερα.
Σε περίπτωση δε τραυματισμού θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχουμε το INR.
Σε περίπτωση αιμορραγίας και ανάλογα με το INR μπορεί να χρειαστεί απλή διακοπή του φαρμάκου ή χορήγηση βιταμίνης Κ,οδηγίες πάντως που θα δώσει ο υπεύθυνος για την αντιπηκτική αγωγή γιατρός.
ΘΡΟΜΒΩΣΗ:Σε μερικές περιπτώσεις που το INR δεν είναι μέσα στα επιθυμητά όρια υπάρχει κίνδυνος σχηματισμού θρόμβου.
Δεν δημιουργούν πρόβλημα σε κανένα άλλο όργανο.

Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό όταν:

Πρόκειται να κάνετε εξαγωγή δοντιού.
Πρόκειται να κάνετε ενδοσκοπικό έλεγχο πεπτικού ή ουροποιητικού.
Εμφανιστούν καταστάσεις που αλλάζουν την γενική σας κατάσταση π.χ. διάρροιες, έμετοι, πυρετός κ.λ.π.
Όταν πρόκειται να πάρετε κάποιο νέο φάρμακο.
Όταν γίνει κάποιο λάθος στην λήψη των αντιπηκτικών φαρμάκων.
Όταν εμφανιστεί κάποια αιμορραγική εκδήλωση π.χ. ρινορραγία, αιματουρία, εκχυμώσεις, αίμα στα κόπρανα, ουλορραγία, μητρορραγία.

Εγκυμοσύνη, θηλασμός

Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ τα αντιπηκτικά από το στόμα γιατί προκαλούν βλάβες στο έμβρυο.Σε περίπτωση εγκυμοσύνης δίνεται ηπαρίνη υποδορίως που δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για το έμβρυο.


Ταξίδια και σπορ

Δεν υπάρχει περιορισμός στα ταξίδια, αλλά πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη το γεγονός ότι πιθανά να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο ζωής και την διατροφή· γι αυτό πρέπει να γίνεται συχνός έλεγχος.

Όσον αφορά τα σπορ,θα πρέπει να αποφεύγονται αυτά που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς (π.χ. σκι, ορειβασία κ.λ.π.)


Πως ελέγχεται η αποτελεσματικότητά τους

Η εργαστηριακή παρακολούθηση στηρίζεται στον προσδιορισμό του χρόνου προθρομβίνης και του Thrombotest εκφρασμένο σε INR (International Normalized Ratio).Ο βαθμός παράτασης του χρόνου αντανακλά και το βαθμό αναστολής των παραγόντων πήξης από τα αντιπηκτικά και αποτελεί δείκτη ρύθμισης της αντιπηκτικής αγωγής.

Έλεγχος Θρομβοφιλικών Διαθέσεων

"ΥΠΕΡΠΗΚΤΙΚΟΤΗΤΑ" ή "ΘΡΟΜΒΟΦΙΛΙΑ" είναι η αυξημένη τάση του αίματος για πήξη με αποτέλεσμα την εμφάνιση ασυνήθων ή πολύ πρώιμων θρομβωτικών φαινομένων. Υπερπηκτικές καταστάσεις είναι τόσο συγγενείς (ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΘΡΟΜΒΟΦΙΛΙΑ)όσο και επίκτητες (ΕΠΙΚΤΗΤΗ ΘΡΟΜΒΟΦΙΛΙΑ).

Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που συμβάλλουν ή συνδέονται με υπερπηκτικότητα όπως:

Κακοήθη νοσήματα.
Ηπατοπάθειες.
Εγκυμοσύνη.
Φάρμακα (π.χ. αντισυλληπτικά).
Τραύμα –χειρουργικές επεμβάσεις.
Μυελουπερπλαστικό σύνδρομα (ερυθραιμία, θρομβοκυττάρωση).
Παχυσαρκία, καθιστική ζωή.
Κάπνισμα.
Προσθετικές καρδιακές βαλβίδες.
Φλεβική ανεπάρκεια.
Ένα καλό ατομικό και οικογενειακό ιστορικό με την βοήθεια και του εργαστηρίου μας (βλέπε εργαστήρια) επιτρέπει να αξιολογήσουμε τον κίνδυνο για αρτηριακή ή φλεβική θρόμβωση και να ενεργήσουμε ανάλογα είτε στα πλαίσια της πρόληψης ή τα πλαίσια της θεραπείας.

Πάντως στο 50% των θρομβωτικών επεισοδίων δεν διαπιστώνεται συγκεκριμένο αίτιο.

Έλεγχος Αιμορραγικών Διαθέσεων

Μιλάμε για αιμορραγικές νόσους όταν τα άτομο αιμορραγεί εύκολα ή αναίτια.Διακρίνονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

Αιμορραγικές νόσοι από βλάβη του τοιχώματος των αγγείων.
Αιμορραγικές νόσοι από ελάττωση ή ποιοτική διαταραχή των αιμοπεταλίων ή
Αιμορραγικές νόσοι από διαταραχές των παραγόντων πήξης.
Μπορεί δε να είναι κληρονομικές ή επίκτητες.

Γι αυτό σε περίπτωση ασυνήθους αιμορραγικής εκδήλωσης, λόγω της πολυπλοκότητας της αιτιολογίας και των διαφορετικών θεραπειών, επιβάλλεται να διαχειριστεί το πρόβλημα του ασθενούς ειδικός γιατρός.
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 24 Απριλίου 2013, 00:16:30
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μήπως θα μπορούσε κάποιος να μου εξηγήσει πως ρυθμίζουμε το sintrom?
Κατα τη διάρκεια του αγροτικού μου ρώτησα 2 από τους γενικούς που έχουμε αλλά μου είπαν ότι γίνεται κυρίως εμπειρικά...

Ξέρω ότι στην αρχή δίνουμε για μια εβδομάδα μισό την ημέρα.
Μετά κάνει εξετάσεις και αναλόγως τον χρόνο που έχει ,καθορίζουμε το πόσο Sintrom θα δώσουμε και πότε.

Εδώ είναι τα δύσκολα όμως.
Τί γίνεται απο εδώ και πέρα.
Υπάρχει κάποια φόρμουλα-τιμές που να καθορίζουν το πόσο Sintrom θα δώσουμε;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας.

Ξαναδιαβάζοντας αυτή την θεματική ενότητα (η οποία παρεπιπτόντως έχει ήδη αναγνωστεί 23176 φορές), είδα ότι το πρώτο σχόλιο από την timex γράφει μεταξύ άλλων
 
"Ξέρω ότι στην αρχή δίνουμε για μια εβδομάδα μισό την ημέρα.
Μετά κάνει εξετάσεις και αναλόγως τον χρόνο που έχει ,καθορίζουμε το πόσο Sintrom θα δώσουμε και πότε."


Είναι όμως έτσι; Αντιγράφω από το Εθνικό Συνταγολόγιο του 2007 σελίδα 136:

Ασενοκουμαρόλη (Acenocoumarol).

Δοσολογία: Την 1η ημέρα 8-12 mg (2-3 δισκία Sintrom). Την 2η ημέρα 4-8 mg (1-2 δισκία Sintrom) και στη συνέχεια δόση συντήρησης 1-8 mg (1/4-2 δισκία Sintrom) την ημέρα με παρακολούθηση του χρόνου προθρομβίνης.

Λοιπά: Βλ. Βαρφαρίνη.

Φαρμακευτικά Προϊόντα: Sintrom/Novartis 4 mg x 20.

http://www.fsa.gr/Portals/0/National_Formulary_2007.pdf


Διαβάζοντας πάντως το Σουηδικό Εθνικό Συνταγολόγιο ( http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=19640101000028&DocTypeID=3&UserTypeID=0 ) για την έναρξη θεραπείας με Βαρφαρίνη ( Waran ) (Ασενοκουμαρόλη δεν κυκλοφορεί στην Σουηδία) λέει ότι εκτός από τον γρήγορο τρόπο έναρξης της θεραπείας που αντιστοιχεί στο παραπάνω κείμενο από το Ελληνικό Εθνικό Συνταγολόγιο, σε περίπτωση που δεν βιάζεται κανείς πολύ (π.χ. όταν ο ασθενής παίρνει ταυτόχρονα ηπαρίνη, ή χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη), μπορεί να επιλέξει κανείς να ξεκινήσει με μια δόση που να αντιστοιχεί στην υποτιθέμενη δόση συντήρησης και να κάνει τον πρώτο έλεγχο INR την 3η ή 4η ημέρα.

Ενδιαφέρον επίσης έχει αυτό που γράφει ο Καρδιολόγος, και συμφορουμίστας, κ. Ζαχαριάδης σε άλλο σημείο του φόρουμ, σχετικά με την μετάταξη από Pradaxa σε Sintrom, αλλά που όμως άπτεται και της έναρξης θεραπείας με Sintrom:

Ισχύει αυτό που ακριβώς περιγράφεις παραπάνω.
Στην πράξη εφόσον ο ασθενής μας έχει καλή νεφρική λειτουργία ξεκινάς την χορήγηση Sintrom 3 ημέρες πρίν την διακοπή του Pradaxa,
ωστε να υπάρχει αντιπηκτική κάλυψη στο χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να φτάσει σε θεραπευτικά επίπεδα το κουμαρινικό.
Μπορεί να δημιουργεί μια αίσθηση «ρίσκου» η επι 3ημέρου συγχορήγηση αλλά γενικά τόσο διάστημα απαιτείται στο SINTROM για να φτάσει
σε ικανοποιητικά επίπεδα.(εκτός άν ο ασθενής μας έχει σημαντικά επηρεασμένη ηπατική λειτουργία όπως σε αλκοολικούς,κιρρωτικούς κλπ)
Σε ότι αφορά την δόση φόρτισης του SINTROM ,αυτή συνήθως είναι 2 μέρες ολόκληρο δισκίο και εν συνεχεία μισό δισκίο για 4-5 μέρες και
έλεγχοs INR.


http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,4540.msg38811/topicseen.html#msg38811

Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: Denominator στις 24 Απριλίου 2013, 14:19:10
Η ασενοκουμαρόλη, όπως και όλα τα κουμαρινικά, αναστέλλει τους παράγοντες πήξης VII, II, IX και X (αναφέρονται με την ταχύτητα την οποία αναστέλλονται που είναι αντιστρόφως ανάλογη της ημιζωής τους) και τους αναστολείς της πήξης πρωτείνες C και S. Καθώς το πρώτο 48ωρο η σύγχρονη αναστολή και των αναστολέων της πήξης μπορεί να οδηγήσει σε τάση για θρομβώσεις, σε περιπτώσεις επείγουσας έναρξης αντιπηκτικής αγωγής με κουμαρινικά ή κλινικά επιβεβαιωμένης θρομβοφιλίας χορηγείται παράλληλα και ΗΧΜΒ.
Επιτρέψτε μου να καταθέσω προς συζήτηση τρεις - σημαντικές κατά τη γνώμη μου - εμπειρίες από τη μέχρι τώρα κλινική πράξη:
1) Σε πολλούς ασθενείς με αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο η δόση του Sintrom που απαιτείται ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητικό αντιπηκτικό αποτέλεσμα είναι μεγάλη (5 ή και πλέον mg/ημέρα).
2) Η επιθετική έναρξη του Sintrom μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα συμβάματα. Όπου δεν υπάρχει βιασύνη, δεν ξεπερνώ στην αρχική χορήγηση τα 2 mg μέχρι να μετρήσω την 4η, συνήθως, μέρα, INR - με παράλληλη χορήγηση ΗΧΜΒ, την οποία και διακόπτω μόλις επιτυχθεί ικανοποιητικό αντιθρομβωτικό αποτέλεσμα.
3) Αιμορραγία από το ΓΕΣ υπό Sintrom με INR 2-3 συνήθως υποκρύπτει παθολογικό βλεννογόνο - εδώ θα ήταν χρήσιμη και η εμπειρία ενός γαστρεντερολόγου.
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: Zachariadis στις 25 Απριλίου 2013, 00:46:22
Πράγματι «δόση εφόδου» για την ασενοκουμαρόλη δεν συνιστάται λόγω όπως πολύ σωστά αναφέρεις
αυξημένου κινδύνου αιμορραγίας και σημαντικής  μείωσης πρωτεινών C και S που οδηγεί σε μια
υπερπηκτική κατάσταση.Παρόλα αυτά ,οι περισσότεροι καρδιολόγοι ξεκινούν με μιά δόση φόρτισης
που συχνά συνοδεύεται και απο παράλληλη λήψη ηπαρίνης ΜΜΒ εφόσον η έναρξη αγωγής γίνεται
ενδονοσοκομειακά.Η ακριβής δοσολογία έναρξης εξαρτάται απο διάφορους παράγοντες.Το σχήμα που
αναφέρω σε προηγούμενη απάντηση είναι αυτό που στην πράξη χρησιμοποιείται πιο συχνά αλλά
ουσιαστικά οι δόσεις πρέπει να εξατομικεύονται.
Σε ασθενείς ηλικιωμένους,με πρόσφατη μεγάλη εγχείρηση,ηπατικό νόσημα,συμφορητική καρδιακή
ανεπάρκεια,κακή θρέψη,συγχορήγηση φαρμάκων (π.χ αμιωδαρόνη) που αυξάνουν την  ευαισθησία
στα κουμαρινικά η έναρξη γίνεται με τις χαμηλότερες δόσεις ,όχι πάνω απο 2mg /ημερησίως (μισό δισκίο SINTROM)
Συμπληρωματικά επιτρέψτε μου να επισημάνω κάποια πρακτικά ζητήματα με τα οποία ο ιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας
έρχεται αντιμέτωπος συχνά:
Ρύθμιση μη θεραπευτικού INR

1. INR < 5,απουσία εμφανούς αιμορραγίας : Μείωση δόσης SINTROM (5 - 20%) και πιο συχνή παρακολούθηση (INR σε 2-6 μέρες)
2. INR > 5 και < 9,απουσία εμφανούς αιμορραγίας : Διακοπή επομένων 1-2 δόσεων,πιο συχνή παρακολούθηση (INR σε 2-4 μέρες)
    ---> σε αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας : Διακοπή 1δόσης και εφ' απαξ χορήγηση VIT K 2-3 mg per os εφ' απαξ (ΚΟΝΑΚΙΟΝ amp 2mg/0,2ml)
    ---> σε επείγον χειρουργείο : Vit K 2,5 - 5 mg per os εφ' απαξ.
3. INR > 9,απουσία εμφανούς αιμορραγίας : Διακοπή SINTROM,χορήγηση Vit K per os 2,5 - 5 mg με αναμονή μείωσης INR σε 24-48 ώρες.
          Τροποποίηση αγωγής σε κατώτερες δόσεις.
4. Αυξημένο INR και αιμοραγία : Διακοπή SINTROM,Vit K (Konakion) σε αργή ενδοφλέβια χορήγηση (10mg σε 30 sec) με προσοχή για
    αναφυλαξία,χορήγηση πλάσματος (FFP),συμπλέγματος προβρομβίνης ή VIIa.Επανάληψη σε 12 ώρες επι εμμένουσας αύξησης INR.

Αντενδείξεις χορήγησης SINTROM
--> Εγκυμοσύνη
--> Κατάχρηση αλκοόλ,ναρκωτικών φαρμάκων
--> Άνοια,Ψύχωση
Σημεία υπερδοσολογίας
--> Αίμα στα ούρα,κόπρανα
--> Εκσεσημασμένη μηνορραγία
--> Εκχυμώσεις
--> Επιστάξεις,Ουλορραγία
--> Αιμορραγία απο έλκος ή τραυματική εστία
Μεταβολή απο ηπαρίνη σε SINTROM
--> Έναρξη SINTROM
--> Συνέχιση ηπαρίνης τουλάχιστον για 4 ημέρες
--> Διακοπή ηπαρίνης όταν το INR φτάσει σε επιθυμητό επίπεδο
--> Η μέγιστη δράση των κουμαρινικών καθυστερεί 96 ώρες ασχέτως με το INR
Περιεγχειρητική ρύθμιση αντιθρομβωτικής αγωγής
Χαμηλός κίνδυνος αιμορραγίας : Οδοντικές ,ενδοσκοπικές,καταρράκτης ,δερματικές βιοψίες ----> Συνέχιση SINTROM ή /και Salospir
(χορήγηση προαιμοστατικού παράγοντα σε οδοντιατρικές επεμβάσεις)
Υψηλός κίνδυνος αιμορραγίας : Μείζονες Θωρακικές,ενδοκοιλιακές ή πυελικές επεμβάσεις,εγχειρήσεις ΚΝΣ,πολυποδεκτομή με κολονοσκόπηση
Αντιθρομβωτική αγωγή «γέφυρας»
--> Σε μηχανικές βαλβίδες,AF ή VTE δίνουμε υποδόρια ΗΧΜΒ
--> Η τελευταία δόση της ΗΧΜΒ δίνεται 24 ώρες προ του χειρουργείου
--> Η τελευταία δόση ηπαρίνης 24 ώρες μετά την επέμβαση σε μικρές επεμβάσεις και 48-72 ώρες σε μεγάλες επεμβάσεις.Προυπόθεση η ασφαλής αιμόσταση.
--> Η διακοπή του SINTROM γίνεται 5 ημέρες πρό της επέμβασης
--> Η επανέναρξη SINTROM γίνεται 12-24 ώρες μετά την επέμβαση άν η αιμόσταση είναι ασφαλής.
--> Εαν παρά την διακοπή του SINTROM το INR δεν πέφτει κάτω απο 1,5 μια με δύο μέρες προ της επέμβασης δινουμε 1-2 mg Vit K απο το στόμα.
--> Τα αντιαιμοπεταλιακά (Aspirin ,Clopidogrel,Prasugrel) διακόπτονται 5-7 ημέρες προ της επέμβασης και ξεκινούν 24 ώρες μετά το χειρουργείο.
--> Στην επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (CABG) και την αγγειοπλαστκή (PCI) η ασπιρίνη συνεχίζεται ως το χειρουργείο
Σε επείγοντα χειρουργεία
--> Αν ο ασθενής λαμβάνει SINTROM,χορήγηση Vit K  2,5-5mg IV ή per os
--> Aν λαμβάνει αντιαιμοπεταλιακά--> μετάγγιση αιμοπεταλίων
--> Εαν τo SINTROM κανει θρομβοπενία,τα αιμοπετάλια πρεπει να ανέβουν > 150.000 προ της επαναχορήγησης

*Ουφ φτάνει κουράστηκα ...δεν είναι copy -paste  ::)
Περι Dabigatran άλλη φορά  ;)





Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 14 Ιουλίου 2013, 15:07:15
Πώς πάμε από το Pradaxa στο Sintrom και το αντίστροφο;

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,4540.msg38806.html#msg38806
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: p_arta στις 29 Ιουλίου 2013, 21:04:38
Καλησπέρα
Ήθελα να ρωτήσω το εξής:
 Μπορεί η μετάγγιση αίματος να διαταράξει το INR που ρυθμίζεται με sintrom σε ασθενή με αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας και δευτερογενή μυελοδυσπλαστικο υπό ερυθροποιητίνη;
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: Denominator στις 29 Ιουλίου 2013, 23:06:58
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Καλησπέρα
Ήθελα να ρωτήσω το εξής:
 Μπορεί η μετάγγιση αίματος να διαταράξει το INR που ρυθμίζεται με sintrom σε ασθενή με αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας και δευτερογενή μυελοδυσπλαστικο υπό ερυθροποιητίνη;
Στα ΜΔΣ συνήθως μεταγγίζουμε ερυθρά και μάλιστα πλυμένα, για να αποφευχθούν ανοσολογικού τύπου αντιδράσεις που είναι συχνές στα πολυμεταγγιζόμενα άτομα. Σε αντίθεση λοιπόν με το ολικό αίμα, που περιέχει και παράγοντες πήξης, τα ερυθρά δεν μπορούν να επηρεάσουν το INR.
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 3 Ιανουαρίου 2014, 15:10:58
Το μέλλον;

N Engl J Med. 2013 Dec 12;369(24):2294-303. doi: 10.1056/NEJMoa1311386. Epub 2013 Nov 19.

A randomized trial of genotype-guided dosing of warfarin.

Pirmohamed M, Burnside G, Eriksson N, Jorgensen AL, Toh CH, Nicholson T, Kesteven P, Christersson C, Wahlström B, Stafberg C, Zhang JE, Leathart JB, Kohnke H, Maitland-van der Zee AH, Williamson PR, Daly AK, Avery P, Kamali F, Wadelius M; EU-PACT Group.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24251363
Τίτλος: έναρξη θεραπείας με sintrom
Αποστολή από: DOCTOR στις 26 Ιουνίου 2016, 22:45:27
Καλησπέρα,έχει παρακαλώ κανείς υπόψη του εάν έχει κάτι αλλάξει κατα την έναρξη θεραπείας με σιντρομ-με τι δόση ξεκινάμε και εάν συγχορηγούμε ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους και σε τι δόση?Διαβάζω ότι γίνεται και χωρίς αλληλοεπικάλυψη-bridging?!Ευχαριστώ.
Τίτλος: Απ: έναρξη θεραπείας με sintrom
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 26 Ιουνίου 2016, 23:52:07
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Καλησπέρα,έχει παρακαλώ κανείς υπόψη του εάν έχει κάτι αλλάξει κατα την έναρξη θεραπείας με σιντρομ-με τι δόση ξεκινάμε και εάν συγχορηγούμε ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους και σε τι δόση?Διαβάζω ότι γίνεται και χωρίς αλληλοεπικάλυψη-bridging?!Ευχαριστώ.

Δεν έχει αλλάξει τίποτε. Ρίξτε μια ματιά εδώ http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,353.msg38833.html#msg38833 και εδώ:  http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,353.msg38869.html#msg38869

Το θέμα το οποίο ξεκινήσατε θα συγχωνευτεί σε λίγο με παλαιότερο σχετικό thread.
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: DOCTOR στις 28 Ιουλίου 2016, 17:26:23
Ασθενής υπό sintrom με βιολογική προσθετική βαλβίδα αορτικής προ μηνός και κολπική μαρμαρυγή κάνει inr και για κάποιο λόγο βρίσκεται χαμηλό Π.χ. 1,5 χωρις να έχει διακόψει τοsintrom θα κάνει και ΗΧΜΒ και σε τι δοςη και θα πάρει και sintrom?εχετε υπόψη σας κάποιο άρθρο που να κατατοπίζει επιςημα σε αυτό ευχαριστω!
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 27 Σεπτεμβρίου 2016, 09:34:41
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Από την καρδιολογική κλινική του Ασκληπιείου Βούλας, ένα χρήσιμο έγγραφο για το Sintrom. Πολλές φορές το τυπώνω και το δίνω στους ασθενείς.

Γενικά οι παραπάνω οδηγίες του Ασκληπιείου Βούλας με βρίσκουν σύμφωνο αν και έχω κάποιες επιφυλάξεις σε κάποια πράγματα που γράφονται σε αυτές τις οδηγίες:

Καταρχήν το Σιντρόμ δεν είναι βαρφαρίνη όπως γράφει στην σελίδα δύο. Είναι ασενοκουμαρόλη.

Επίσης από την εμπειρία μου: Η φράση «Ποτέ δεν πρέπει να καθυστερείτε να κάνετε αυτή την εξέταση πάνω από ένα μήνα.» είναι αφοριστική και υπερβολική. Σε καλά ρυθμισμένους ασθενείς που τους ξέρω χρόνια στο Ιατρείο μου συμβαίνει να κοιτώ το INR και κάθε 2 ή 3 μήνες χωρίς πρόβλημα.

Τέλος η φράση “Δεν πρέπει να τρώτε μεγάλες ποσότητες από πράσινα λαχανικά” είναι κατά την γνώμη μου λανθασμένη. Αυτό που έμαθα στην Σουηδία είναι: «Μην κάνετε μεγάλες αλλαγές από μέρα σε μέρα στην ποσότητα και στο είδος των πράσινων λαχανικών που τρώτε.» Δείτε και σχετική δημοσίευση του Καρδιολόγου Μανώλη Ζαχαριάδη: http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,353.msg34178.html#msg34178 (http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,353.msg34178.html#msg34178)
Τίτλος: Do PPIs Protect Against Upper GI Bleeding in Patients Taking Warfarin?
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 14 Οκτωβρίου 2016, 12:13:18
David J. Bjorkman, MD, MSPH (HSA), SM (Epid.) Reviewing Ray WA et al., Gastroenterology 2016 Sep 14;

Proton-pump inhibitors reduced upper gastrointestinal bleeding, but by a significant amount only in patients also taking NSAIDs or antiplatelet agents.

http://www.jwatch.org/na42457/2016/10/07/do-ppis-protect-against-upper-gi-bleeding-patients-taking?query=etoc_jwgenmed&jwd=000100032085&jspc=GP
Τίτλος: Αντικαθστώντας την Ασενοκουμαρόλη ( Sintrom ) με Βαρφαρίνη.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 19 Οκτωβρίου 2016, 09:19:42
20/07/2016
του Κλινικού Φαρμακοποιού Διαμαντή Κλημεντίδη.


Η τροποποίηση μιας φαρμακευτικής αγωγής, όπου ένα φάρμακο αντικαθίσταται από κάποιο άλλο, είναι μια κίνηση που συμβαίνει αρκετά συχνά στην καθημερινή κλινική πράξη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που επιβάλλουν κάτι τέτοιο, ανάμεσά τους η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών, η «φτωχή» θεραπευτική απόκριση και, κυνικά, η έλλειψη του φαρμάκου από την αγορά. Για κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, όπως είναι, για παράδειγμα, τα αντιυπερτασικά, μια τέτοια αλλαγή δεν γεννά ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς οι εκπρόσωποι των διαφόρων κλάσεων έχουν παρόμοιες θεραπευτικές ιδιότητες. Υπάρχουν όμως ορισμένες κατηγορίες όπου η αντικατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση· τέτοια φάρμακα είναι τα από του στόματος αντιπηκτικά.


Τα αντιπηκτικά φάρμακα, ιδίως αυτά που ανήκουν στην ομάδα των ανταγωνιστών της βιταμίνης Κ, τα οποία και μας ενδιαφέρουν εν προκειμένω, χρησιμοποιούνται σε πλειάδα νοσηρών καταστάσεων, με κοινό σημείο την υπερπηκτικότητα του αίματος, η οποία αυξάνει την πιθανότητα θρομβοεμβολικού επεισοδίου. Παραδείγματα τέτοιων καταστάσεων είναι η κολπική μαρμαρυγή, η καρδιακή ανεπάρκεια, το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, η πνευμονική εμβολή, η προσθετική βαλβίδα, και το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο.

Η βιταμίνη Κ  παίζει κρίσιμο ρόλο στην διαδικασία σχηματισμού θρόμβων μέσω της ενεργοποίησης των παραγόντων πήξης II, VII, IX, X, και των πρωτεϊνών S, C και Ζ. Ανταγωνιζόμενα την δράση της, τα αντιπηκτικά αυτής της κατηγορίας επηρεάζουν την διαδικασία σχηματισμού θρόμβων αυξάνοντας σημαντικά τον χρόνο πήξης του αίματος.

(https://myclinicalpharmacist.files.wordpress.com/2016/07/k1_vitamin_mechanism_of_action1.png?w=860)

Στην διεθνή βιβλιογραφία, οι κουμαρίνες, όπως ονομάζονται, αριθμούν τρεις, κυρίως, εκπροσώπους: την βαρφαρίνη, την ασενοκουμαρόλη και την φαινπροκουμόνη. Από αυτές, μόνο η ασενοκουμαρόλη και η βαρφαρίνη κυκλοφορούν στην χώρα μας, με την πρώτη να αποτελεί ουσιαστικά την μοναδική επιλογή στην καθημέρα κλινική πράξη.

Όπως, όμως, προαναφέρθηκε, υπάρχουν περιπτώσεις που η συνέχιση της θεραπείας με ασενοκουμαρόλη δεν είναι εφικτή. Ταυτόχρονα, η μετάβαση σε κάποιο από τα νεότερα αντιπηκτικά είτε αντενδείκνυται κλινικά, όπως συμβαίνει σε κάποιες βαλβιδοπάθειες,1 είτε βρίσκει εμπόδιο στο αυξημένο κόστος. Έτσι, η μοναδική επιλογή είναι η υποκατάστασή της με βαρφαρίνη.

Εντούτοις, αυτή η -φαινομενικά- απλή υπόθεση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη στην πραγματικότητα. Καταρχήν, οι κουμαρίνες, παρότι δρουν με τον ίδιο τρόπο, έχουν σημαντικές διαφορές ως προς τις φαρμακοκινητικές και φαρμακοδυναμικές τους ιδιότητες: ο χρόνος ημίσειας ζωής της ασενοκουμαρόλης είναι της τάξης των 8-11 ωρών, ενώ η βαρφαρίνη έχει πολύ μεγαλύτερο (36 ώρες)· αν και αποτελούν αμφότερες υποστρώματα του ισοενζύμου CYP2C9, ο μεταβολισμός τους και η σχέση δόσης-απόκρισης διαφέρουν σημαντικά· η ασενοκουμαρόλη είναι αρκετά ισχυρότερη από την βαρφαρίνη, mg προς mg.2

Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι τα αντιπηκτικά αυτής της κατηγορίας έχουν στενό θεραπευτικό δείκτη, που σημαίνει ότι αρκούν ελάχιστες διακυμάνσεις για να επιφέρουν σημαντικό κλινικό αποτέλεσμα, φαίνεται ότι η ανάγκη για προσοχή κατά την μετάβαση από το ένα στο άλλο γίνεται ακόμα πιο επιτακτική.

Παρόλα αυτά, αν και θα περίμενε κανείς να βρει στην βιβλιογραφία δεδομένα ή ακόμα και κατευθυντήριες οδηγίες για την διευκόλυνση της αλλαγής, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την μετάβαση στα νεότερα αντιπηκτικά, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Στην πραγματικότητα, οι αναφορές είναι ελάχιστες, κάτι που επισημαίνουν και οι λιγοστοί ερευνητές που έχουν δημοσιεύσει άρθρα για το θέμα.3-5

Με βάση τα ευρήματα των εν λόγω άρθρων αλλά και τις φαρμακοκινητικές ιδιότητες των δύο φαρμάκων λοιπόν, για να προτείνουμε μια στρατηγική, θα συνυπολογίσουμε τα εξής:

Ο αυξημένος χρόνος ημίσειας ζωής της βαρφαρίνης και ο σημαντικά μικρότερος της ασενοκουμαρόλης συνεπάγονται ότι, μετά την αλλαγή, τα επίπεδα της  βαρφαρίνης θα καθυστερήσουν να σταθεροποιηθούν (σε αδρές γραμμές χρειάζονται περίπου 4-5 χρόνοι ημίσειας ζωής, δηλαδή 7-10 ημέρες).
Η ασενοκουμαρόλη είναι περίπου 2 φορές ισχυρότερη από την βαρφαρίνη, ανά μονάδα  βάρους.

Το πρώτο δεδομένο σημαίνει ότι χρειάζεται να καλυφθεί ο ασθενής θεραπευτικά για το μεσοδιάστημα. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: Είτε με τη χρήση δόσης φόρτισης για την βαρφαρίνη, ήτοι μιας ενισχυμένης δόσης την πρώτη ημέρα, ακολουθούμενης από τη δόση συντήρησης τις επόμενες, είτε με την εφαρμογή bridging, γέφυρας δηλαδή, με μια ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους για τις πρώτες ημέρες μετά την αλλαγή, και μέχρι να σταθεροποιηθεί το INR στα επιθυμητά επίπεδα (συνήθως μεταξύ 2,0 και 3,0, με στόχο το 2,5).

Το δεύτερο δεδομένο σημαίνει ότι η εκτιμούμενη δόση συντήρησης της βαρφαρίνης είναι περίπου η διπλάσια, σε mg, από την δόση της ασενοκουμαρόλης: αν ένας ασθενής λάμβανε 2 mg ασενοκουμαρόλης ημερησίως, θα χρειαστεί περίπου 4 mg βαρφαρίνης. Η αναλογία αυτή κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 2 στην βιβλιογραφία, και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, της ηλικίας συμπεριλαμβανομένης.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται τακτική μέτρηση του INR, κάθε 3 ημέρες, με αντίστοιχη τιτλοποίηση της δόσης, έως ότου επιτευχθούν τα επιθυμητά επίπεδα.

Τελειώνοντας, οφείλουμε να προσθέσουμε ότι η αλλαγή σε βαρφαρίνη ενδέχεται να ωφελήσει κάποιους ασθενείς οι οποίοι δυσκολεύονται να ρυθμίσουν το INR τους με την ασενοκουμαρόλη, καθότι υπάρχει έρευνα που υποστηρίζει ότι η πρώτη καταφέρνει να κρατήσει το INR εντός των επιθυμητών ορίων με λιγότερες διακυμάνσεις, κάτι που αποδίδεται στον μεγάλο χρόνο ημίσειας ζωής, στην μικρότερη ισχύ του φαρμάκου, αλλά και στη μεγαλύτερη ευελιξία που προσφέρουν τα διαθέσιμα δισκία του 1 mg. (4)

 

ΑΝΑΦΟΡΕΣ
1. Vahanian A, Alfieri O, Andreotti F, Antunes MJ, Baron-Esquivias G, Baumgartner H, et al. Guidelines on the management of valvular heart disease (version 2012). Eur Heart J. 2012;33(19):2451–96.

2. Ufer M. Comparative Pharmacokinetics of Vitamin K Antagonists. Clin Pharmacokinet. 2005;

3. van Leeuwen Y, Rosendaal FR, van der Meer FJM. The relationship between maintenance dosages of three vitamin K antagonists: Acenocoumarol, warfarin and phenprocoumon. Thromb Res [Internet]. 2008;123(2):225–30. Available from: http://dx.doi.org/10.1016/j.thromres.2008.01.020

4. Undas A, Cieśla-Dul M, Zółciński M, Tracz W. Switching from acenocoumarol to warfarin in patients with unstable anticoagulation and its effect on anticoagulation control. Pol Arch Med Wewn. 2009;119(6):360–5.

5. Rao N K, Patil N, Avinash A, Hande HM, Kunder SK, Rao R. ACENOCOUMAROL OR WARFARIN: WHICH IS THE CLINICIAN’S ALLY? 2016;9(2).

https://clinicalpharmacist.gr/2016/07/20/sintrom-to-warfarin-transition/

Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 27 Ιανουαρίου 2018, 11:01:29
Το αντίστοιχο κεφάλαιο του Βιβλίου "Η Ιατρική στην Πράξη (https://www.iatrikistinpraxi.com/)" (υπάρχει ήδη σε ηλεκτρονική μορφή και σύντομα θα βγει και σε χαρτί).

Αντιπηκτική αγωγή – Θεραπευτική χορήγηση βαρφαρίνης (ή ασενοκουμαρόλης)

https://www.iatrikistinpraxi.com/sjukdomar/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%80%CE%B7%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%87%CE%BF%CF%81%CE%AE%CE%B3/ (https://www.iatrikistinpraxi.com/sjukdomar/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%80%CE%B7%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%87%CE%BF%CF%81%CE%AE%CE%B3/)
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: timex στις 27 Ιανουαρίου 2018, 19:02:04
Πού μπορούμε να το βρούμε σε ηλεκτρονική μορφη;
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 27 Ιανουαρίου 2018, 20:54:35
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πού μπορούμε να το βρούμε σε ηλεκτρονική μορφη;

www.iatrikistinpraxi.com (http://www.iatrikistinpraxi.com)
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: timex στις 29 Ιανουαρίου 2018, 23:04:49
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πού μπορούμε να το βρούμε σε ηλεκτρονική μορφη;

www.iatrikistinpraxi.com (http://www.iatrikistinpraxi.com)

Εννοούσα αν υπάρχει σε pdf να το κατεβάσουμε για να το έχουμε μαζί μας χωρίς να χρειάζεται πρόσβαση στο ίντερνετ.
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 30 Ιανουαρίου 2018, 07:32:58
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πού μπορούμε να το βρούμε σε ηλεκτρονική μορφη;

www.iatrikistinpraxi.com (http://www.iatrikistinpraxi.com)

Εννοούσα αν υπάρχει σε pdf να το κατεβάσουμε για να το έχουμε μαζί μας χωρίς να χρειάζεται πρόσβαση στο ίντερνετ.

Όχι δεν υπάρχει σε pdf.
Τίτλος: Απ: Ρύθμιση Sintrom.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 26 Οκτωβρίου 2018, 10:19:41
Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι στα ιδιωτικά Μικροβιολογικά εργαστήρια το INR βγαίνει μέσα σε περίπου 30 λεπτά.