Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Θέματα Εργασίας => Εργασία στο δημόσιο τομέα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Gatekeeper στις 20 Δεκεμβρίου 2011, 11:47:05

Τίτλος: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Gatekeeper στις 20 Δεκεμβρίου 2011, 11:47:05
Με την ένταξη του ΟΓΑ στον ΕΟΠΥΥ, ο ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από το εκτεταμένο δίκτυο ιδιωτών ιατρών.
Ως εκ τούτου πόλλα ΠΙ πλέον είναι περιττα...

Νομίζω πως είναι λογικό να αναμένουμε μαζικό λούκέτο σε πόλλα ΠΙ,  τα οποία λειτουργούν αποκλειστικά ως κέντρα συνταγογράφησης (προσφιλή έκφραση των ΦμΦ).
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: tasath στις 20 Δεκεμβρίου 2011, 12:13:20
Σωστό. Μαζί με αυτά θα κλείσουν και τα "συνεργαζόμενα" φαρμακεία.
Η αρχή του τέλους για τα χωριά;
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Gatekeeper στις 20 Δεκεμβρίου 2011, 12:17:51
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η αρχή του τέλους για τα χωριά;

Το τέλος για τα χωριά ξεκίνησε όταν έκλεισαν τα μονοθέσια δημοτικά,καταργηση κοινοτήτων, τώρα απλά ολοκληρώνεται το σχέδιο Μαρκεζίνη περι Αγροτουπόλεων.....(και εξαφάνιση των χωριών)
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά (για θέρμανση) των Π.Ι
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 6 Ιανουαρίου 2012, 11:14:50
Έρανος για τη θέρμανση του αγροτικού ιατρείου (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=448158&cid=4)

Οι πολικές θερμοκρασίες και τα άδεια ταμεία του Δήμου Φλώρινας ανάγκασαν τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Κάτω Κλεινών να... ζητήσει από μισό ευρώ από τους συγχωριανούς του, προκειμένου να πάρει πετρέλαιο για το αγροτικό ιατρείο της περιοχής και να γίνεται η ιατρική εξέταση υπό... φυσιολογικές συνθήκες και όχι συνθήκες ψύχους.

Αναλυτικότερα, τους -20 βαθμούς Κελσίου έχει «αγγίξει» ο υδράργυρος στις Κάτω Κλείνες και ενώ το χιόνι δεν λιώνει εδώ και δύο εβδομάδες, πάνω από τετρακόσιοι άνθρωποι εξυπηρετούνται στο παγωμένο αγροτικό ιατρείο που λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα.

Τα καύσιμα τελείωσαν και το θέμα απασχόλησε την κοινότητα και τους κατοίκους. Έπειτα από πρόταση ορισμένων από αυτούς, ο πρόεδρος της κοινότητας έλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει την ελάχιστη συμβολή του τοπικού πληθυσμού, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

«Τα έξοδα δεν είναι πολλά για να ζεσταθεί ο χώρος, καθώς ο αγροτικός γιατρός έρχεται μία φορά την εβδομάδα και χρειάζονται μόνο 5-6 ευρώ για να ζεσταθεί λίγο το ιατρείο. Το κρύο όμως είναι τσουχτερό και, επειδή ο δήμος δεν μπορούσε να μας εξυπηρετήσει, καθώς δεν έχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμες πιστώσεις, δεν μπορούσα να περιμένω άλλο» αναφέρει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μιχάλης Ευθυμιάδης.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Gatekeeper στις 13 Μαρτίου 2012, 16:11:22
http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,3635.msg28190.html#msg28190
ΣΚΟΠΟΣ
A plan for the reorganisation and restructuring is prepared for the short and medium term with a view to reducing existing
inefficiencies, utilising economies of scale and scope, and improving quality of care for patients. The aim is to reduce
hospital costs by at least 10 percent in 2011 and by an additional 5 percent in 2012 in addition to the previous year. This is to
be achieved through:
- increasing the mobility of healthcare staff (including doctors) within and across health facilities and health regions. [Q4-
2011]
- adjusting public hospital provision within and between hospitals within the same district and health region; [Q4-2011]
- revising the activity of small hospitals towards specialisation in areas such as rehabilitation, cancer treatment or terminal
care where relevant; [Q4-2011]
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Partially observed.
Hospital operational expenditure was reduced by 13.4 percent
since 2009 (7.2 percen reduction in 2011 compared to 2010).
Hospital administrations have been merged (82 rather than 131
hospital boards) but not necessarily the hospitals within each
administration. The number of hospital beds has been reduced.
Some facilities have been closed or transformed. No progress
regarding mobility of staff.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 13 Μαρτίου 2012, 18:17:47
Ο καθένας πια βγαίνει και λέει ό,τι θέλει. Αγνό χάος

Συνταγές τέλος από τα αγροτικά ιατρεία (http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=17640)
Ημερομηνία δημοσίευσης: 13 Μαρτίου 2012

Μείζον θέμα φαρμακευτικής κάλυψης κοινωνικά ευαίσθητου πληθυσμού της χώρας, προκαλούν οι πρόσφατες ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας.

Με απόφαση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου, τα φαρμακεία θα εκτελούν μόνον ηλεκτρονικές συνταγές. Για τις χειρόγραφες, ο γιατρός θα επιβαρύνεται με πρόστιμο ενός ευρώ.

Με δεδομένο ότι τα αγροτικά ή τα περιφερειακά ιατρεία της χώρας δεν διαθέτουν υπολογιστή ή ευρυζωνική σύνδεση, καθίσταται σαφές ότι ηλικιωμένοι, αγρότες, ακόμη και τουρίστες θα μένουν χωρίς φαρμακευτική συνταγή σε περίπτωση ανάγκης.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Καβάλας, κάνοντας λόγο για κατάργηση - στην ουσία - των αγροτικών ιατρείων από το υπουργείο Υγείας, με την απόφαση να επιβάλλει πρόστιμο στον ιατρό για κάθε χειρόγραφη συνταγή που συνταγογραφεί στον ασθενή:

"Με δεδομένο ότι κανένα αγροτικό ιατρείο δε διαθέτει μηχανοργάνωση για ηλεκτρονική συνταγογράφηση (ηλεκτρονικό υπολογιστή, ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο, εκτυπωτή και τα σχετικά αναλώσιμα), πολλά μάλιστα δεν διαθέτουν καν τηλέφωνο, είναι αναμενόμενο και ήδη συμβαίνει, κανένας ιατρός να μη δέχεται να συνταγογραφεί φάρμακα χειρόγραφα στους ασφαλισμένους και να χρεώνεται με 1 ευρώ πρόστιμο για κάθε συνταγή.

Κατάργηση

Ως εκ τούτου, τα αγροτικά ιατρεία προφανώς καταργούνται με όλες τις συνέπειες που αυτό επιφέρει στη Δημόσια Υγεία.

Διερωτώμεθα εάν ο κατήφορος της Υγείας έχει τέλος και εάν ο νομοθέτης (υπουργείο Υγείας) έχει συναίσθηση των ευθυνών του για τις αποφάσεις που λαμβάνει.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι σε περιοχές της επαρχίας καθώς και σε τουριστικές περιοχές, νησιά κ.λπ. το αγροτικό ιατρείο αποτελεί πολλές φορές αποκλειστικό σημείο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τόσο για τους ασθενείς και τους συνταξιούχους όσο και για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι υποδομές για ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα έπρεπε να προηγηθούν των αποφάσεων (σωστών κατά τα άλλα) για υποχρεωτική και καθολική εφαρμογή της σε όλους τους ιατρούς που συνταγογραφούν για τα ασφαλιστικά Ταμεία".

Ούτε χειρόγραφες

Να μη συνταγογραφούν ούτε χειρόγραφα σε αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία, καλεί τα μέλη του το Κίνημα Νέων Γιατρών. Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, επισημαίνει τα εξής:

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Υπουργείο Υγείας, για άλλη μια φορά εκτός τόπου και χρόνου, περιλαμβάνει στο νομοσχέδιο και τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών ιατρείων (αγροτικούς και γενικούς). Όταν στην μεγαλύτερη πλειοψηφία των κέντρων υγείας και περιφερειακών ιατρείων δεν υπάρχει υποδομή για ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Άμεσο επακόλουθο των παραπάνω είναι ότι οι γιατροί να υποχρεωθούν να πληρώνουν πρόστιμα έως και 2.000 ευρώ τον μήνα (όσος είναι περίπου ο μέσος όρος συνταγών που γράφει ένας αγροτικός τον μήνα) για να κάνουν τη δουλειά τους (εκτός και αν χρεωθούν οι ίδιοι τα έξοδα αγοράς Laptop, εκτυπωτή και σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω εταιριών κινητής τηλεφωνίας).

Επί της ουσίας οι αγροτικοί γίνονται οι πρώτοι εργαζόμενοι οι οποίοι θα πληρώνουν για να δουλεύουν, δεδομένης της μισθολογικής απολαβής των 780 ευρώ καθαρά το μήνα την οποία λαμβάνουν καθαρά με το ενιαίο μισθολόγιο, για να καλύπτουν τις ανάγκες ακόμα και του πιο απομακρυσμένου χωριού στην Ελλάδα.

Με βάση το απαράδεκτο αυτό γεγονός είμαστε υποχρεωμένοι σαν Κίνημα νέων γιατρών να καλέσουμε όλους τους συναδέλφους των περιφερειακών ιατρείων και κέντρων υγείας να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
Να παραδώσουν άμεσα τα συνταγολόγια τους από Δευτέρα 12/03 και να αρνηθούν εγγράφως για τους προαναφερόμενους λόγους την χειρόγραφη συνταγογράφηση.
Να παρευρίσκονται στον χώρο εργασίας τους (στο ιατρείο ή στο Κέντρο Υγείας) και να παρέχουν υπηρεσίες περίθαλψης σε όσους ασθενείς επιθυμούν να εξεταστούν. Σε περίπτωση όπου χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής να συνταγογραφούν σε λευκά χαρτιά.
Να κοινοποιήσουν τις αποφάσεις τους, για αναστολή της συνταγογράφησης, γραπτά στους διοικητές των νοσοκομείων και να ζήτήσουν γραπτή δέσμευση ότι κανένας ιατρός δε θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο επειδή έκανε την δουλειά του.
Να απαιτήσουν από τους ιατρικούς Συλλόγους να κινηθούν νομικά για την απόφαση αυτή.
Οι Νέοι Γιατροί ζητούν, επίσης, την κάλυψη της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) για την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση μη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου.

Καλούν τον κόσμο της επαρχίας να κινητοποιηθεί μαζί τους ενάντια στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Δ.Κ.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Harper στις 13 Μαρτίου 2012, 18:42:19
Δεν πειραζει @Διακοσμητη
...τετοιες ανακοινωσεις ειναι μάλλον προς οφελος μας ενω πιθανα ο μονος που εχει να ανησυχει  ειναι ΑΥΤΟΣ που ενδεχομενως (αρχιζω όμως και το πιστευω όλο και πιο πολυ τελευταια) να μην εχει την ψυχικη διαυγεια -ισορροπια ώστε να νιωθει ανησυχια.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Denominator στις 13 Μαρτίου 2012, 19:23:46
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο καθένας πια βγαίνει και λέει ό,τι θέλει. Αγνό χάος
Η Ελλάδα μόλις εφηύρε ένα νέο πολίτευμα: Αλληγορική Δημοκρατία.
Συμπυκνωμένο χάος.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Gatekeeper στις 15 Ιανουαρίου 2013, 13:39:00
Συγχωνεύσεις και στην πρωτοβάθμια

http://iatroinet.com/2013/01/14/%CF%83%CF%85%CE%B3%CF%87%CF%89%CE%BD%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CE%B1/

Συγχωνεύσεις μονάδων και στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, εξετάζει το υπουργείο Υγείας.

Η ένταξη των δομών του ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ, έχει προκαλέσει ένα σημαντικό περίσσευμα δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Πολλές από αυτές δεν διαθέτουν το αναγκαίο προσωπικό ή διαθέτουν πολύ περισσότερους απ΄ όσους απαιτούνται.

Ένα πολυϊατρείο του ΙΚΑ μπορεί να λειτουργεί σε απόσταση 200 μέτρων από ένα Κέντρο Υγείας και να διαθέτει παθολόγους ή καρδιολόγους, τους οποίους δεν έχει το Κέντρο Υγείας.

Ενδέχεται, επίσης, να διαθέτει άριστο απεικονιστικό ή εργαστηριακό εξοπλισμό, τον οποίο δεν διαθέτει το Κέντρο Υγείας.

Σε πολλές περιπτώσεις, δαπανώνται μεγάλα ποσά για ενοίκια, όταν σε πολύ μικρή απόσταση λειτουργεί άλλη δημόσια μονάδα, σε ιδιόκτητο κτίριο.

Η χώρα μας διαθέτει περίπου 2.000 δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία και Πολυϊατρεία), οι οποίες θα μπορούσαν – υπό προϋποθέσεις – να μειωθούν στις 1.000, χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και χωρίς να χάσει κανείς τη δουλειά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος έχει παραλάβει μία έκθεση – καταγραφής της σημερινής κατάστασης, με απώτερο στόχο να υπάρξουν συγχωνεύσεις.

Οι συνεργάτες του υπουργού εκτιμούν ότι η συγχώνευση μπορεί να γίνει εύκολα, με την προϋπόθεση ότι θα ‘εκπαιδευτούν’ οι πολίτες στο να εξυπηρετούνται από τις νέες δομές.

Στοιχεία

Οι συντάκτες της έκθεσης παραθέτουν ενδεικτικά στοιχεία από διάφορους νομούς της χώρας. Στο νομό Ιωαννίνων – σημειώνουν – λειτουργούν δύο νοσοκομεία, δύο μονάδες του ΕΟΠΥΥ και έξι Κέντρα Υγείας.

Ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει στην περιοχή δύο μισθωμένα και ένα ιδιόκτητο κτίριο: Το ένα από τα μισθωμένα κτίρια έχει εμβαδόν 442 τετραγωνικών μέτρων (οδός Πυρσινέλλα 4).

Κοστίζει στον Οργανισμό 4.500 ευρώ το μήνα και είναι κτίριο όπου στεγάζονταν οι υπηρεσίες της ΥΠΑΔ, του ΤΥΔΚΥ και του ΟΑΕΕ, που σήμερα ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ.

Σε κοντινή απόσταση – στην οδό Παύλου Μελά 34 – υπάρχει ένα τεράστιο κτίριο, εμβαδού 4.015,5 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο είναι ιδιόκτητο (Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας).

Μία τρίτη μονάδα λειτουργεί στο Μέτσοβο, σε κτίριο 183 τετραγωνικών, το οποίο κοστίζει μηνιαίως 1.882,85 ευρώ.

Το επιχείρημα των συγχωνεύσεων ενισχύεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής. Το σύνολο των χρονίως πασχόντων είναι 55.332 άτομα, ενώ ο συνολικός πληθυσμός είναι πάνω από 161.000 άτομα.

Ανάλογες περιπτώσεις εντοπίζονται σε ολόκληρη τη χώρα και η συγχώνευσή τους εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει μεγάλο οικονομικό και λειτουργικό όφελος.

Οι μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης διαθέτουν, επίσης, υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό, το οποίο μπορεί να προσφέρει καλύτερα σε μικρότερο αριθμό μονάδων.

Οι συνεργάτες του υπουργού Υγείας εξέτασαν τις εν λόγω περιοχές, όπου λειτουργούν 55 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία.

Στα Κέντρα Υγείας, απασχολούνται 2.071 γιατροί, 2.317 νοσηλευτές, 920 διοικητικοί υπάλληλοι, 143 άτομα επιστημονικό μη ιατρικό προσωπικό, 531 άτομα παραϊατρικό προσωπικό, 399 άτομα τεχνικό προσωπικό και 511 λοιπό προσωπικό.

Αξιόλογος αριθμός ατόμων (3.172) απασχολείται και στα Περιφερειακά Ιατρεία: 683 ‘αγροτικοί γιατροί, 824 γενικοί γιατροί – επιμελητές β’ , 125 νοσηλευτές και 33 μαίες.

Πανσπερμία

Στην Ελλάδα, παρατηρείται πανσπερμία δομών εξωνοσοκομειακής περίθαλψης.

Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία, πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ ή των δήμων, συνθέτουν ένα πρωτόγνωρο – για τα διεθνή δεδομένα – μωσαϊκό.

Η κατάσταση άλλαξε – διοικητικά τουλάχιστον – με τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ, στον οποίον εντάχθηκαν (από τον Ιανουάριο του 2012) όλες οι δομές που διέθεταν τα Ταμεία που τον απαρτίζουν (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ. ΟΠΑΔ, ΟΓΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ).

Στην πράξη, το ‘χάος’ εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς οι παλαιές μονάδες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, αλλά με νέα πινακίδα (ΕΟΠΥΥ).

Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι ότι στη χώρα μας λειτουργούν σήμερα 200 Κέντρα Υγείας, περισσότερα από 1.400 περιφερειακά ιατρεία και 40 πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία.

Λειτουργούν, επίσης, τα 300 πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ, τα οποία ονομάζονται πλέον πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας διαθέτουν και ορισμένοι δήμοι. Πρόκειται κυρίως για κλινικές ή μονάδες πρόνοιας.

Στη Γαλλία, η πρωτοβάθμια παρέχεται από αυτοαπασχολούμενους ιατρούς, οδοντιάτρους, βοηθητικό ιατρικό προσωπικό και σε μικρότερο βαθμό στα νοσοκομεία. Στη Γερμανία, παρέχεται από επαγγελματικές ενώσεις των ιατρών και των οδοντιάτρων.

Στη Δανία, παρέχεται από δημοτικές υπηρεσίες Υγείας και από αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες υγείας.

Στην Ισπανία, έχει δημόσιο χαρακτήρα ως προς τη χρηματοδότηση και τη λήψη των αποφάσεων και στην Ιταλία παρέχεται από γενικούς ιατρούς και παιδίατρους, οι οποίοι είναι ανεξάρτητα συμβαλλόμενοι με το ΕΣΥ.

Πηγή: Ιατρονέτ
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 15 Ιανουαρίου 2013, 23:33:34
Αυτοί που νοικιάζουν σε ΝΠΔΔ άχρηστα κτίρια με υπέρογκα ενοίκια δεν θα το αφήσουν να συμβεί. Μην ξεχνάμε ότι τέτοιες ενοικιάσεις είναι πάντα υπό την αιγίδα τοπικών βολευτών.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 16 Ιανουαρίου 2013, 00:25:27
Το πρόβλημα είναι ότι τώρα το κράτος στέρεψε, και άρχισε να φεσώνει ακόμη και τα πρώην χαϊδεμένα του παιδιά - όπως συμβαίνει και με κάποιους άλλους γνωστούς μας...  ;)
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: timex στις 16 Ιανουαρίου 2013, 00:51:48
Μάλλον ετσι εξηγειται η μεγαλη σφαγη...
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Gatekeeper στις 29 Ιανουαρίου 2013, 18:38:21
Έρχονται μαζικές μετακινήσεις προσωπικού στο ΕΣΥ! Που θα μεταφερθούν εργαζόμενοι

http://www.iatropedia.gr/articles/read/3547
 

Μεταφορά εργαζομένων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για να καλύπτονται οι ανάγκες ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας. Τι σχεδιάζει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος
 
 

Εργαζόμενοι από μικρότερα νοσοκομεία αναμένεται να μεταφερθούν άμεσα σε μεγαλύτερα προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό. Χαρακτηριστικό δείγμα το νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα από όπου ήδη εργαζόμενοι μεταφέρθηκα στο “Αττικόν”. Δείγμα των  προθέσεων της κυβέρνησης έδωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος μιλώντας στο Σκαι.
 
Όπως είπε: “Είμαστε στο να πάρουμε αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.  Για παράδειγμα το Νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα με 22% πληρότητα δεν μπορεί να διατηρεί την αυτοτέλειά του και δίπλα το ΑΤΤΙΚΟΝ να υστερεί σε ανθρώπινο δυναμικό. Ήδη έχουμε μετακινήσει εκεί νοσηλευτές από το Αγία Βαρβάρα στο ΑΤΤΙΚΟΝ και θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια”.
 
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει λεπτομερώς ένα προς ένα όλα τα νοσοκομεία ώστε να ξεκινήσει σταδιακά το ...ανακάτεμα της τράπουλας. Άλλωστε όπως συμπλήρωσε ο Αν.Λυκουρέντζος: “Και ανάλογες τέτοιες ενέργειες θα επακολουθήσουν λαμβανομένων υπόψη των πολυϊατρείων του ΙΚΑ, των κέντρων υγείας, νοσοκομειακών μονάδων οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην αποστολή τους”.
 
Βασικό κριτήριο θα αποτελέσει η πληρότητα μιας υγειονομικής μονάδες για τη μετακίνηση προσωπικού αλλά και η απόδοσή της γενικότερα στο σύστημα.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι & Κ.Υ
Αποστολή από: Gatekeeper στις 21 Ιουνίου 2013, 19:38:59
μετά από σχετική οδηγία της Task Force Greece, για την άμεση ενοποίηση όλων των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της χώρας, χωρίς την διοικητική «ομπρέλλα» του ΕΣΥ και χωρίς το ιατρικό έργο να αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη του ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προετοιμάζει την ενοποίηση υπό έναν νέο, ενιαίο φορέα για τα 200 Κέντρα Υγείας της χώρας, τους γιατρούς και το λοιπό προσωπικό του Οργανισμού και τις 169 υγειονομικές μονάδες και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ από τον Οργανισμό θα αφαιρεθεί το ιατρικό έργο, προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ να αποτελέσει, πρώτον, ένα επιτελικό, στρατηγικού ρόλου διοικητικό κέντρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, αλλά ίσως και των δημοσίων νοσοκομείων, και, δεύτερον, τον μοναδικό φορέα ο οποίος θα διαχειρίζεται το σύνολο των πληρωμών προς όλους τους παρόχους του δημοσίου συστήματος Υγείας.

http://www.iatroi.eu/2013/06/21/%CE%B5%CE%BE%CE%AF%CF%83%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CE%BB%CF%8D%CF%83%CE%B7-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BF/
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: kakalos στις 25 Ιουνίου 2013, 15:48:46
καθολου σαφες.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Gatekeeper στις 25 Ιουνίου 2013, 15:57:57
Πες μου τι δεν καταλαβαίνεις;
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Gatekeeper στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, 20:16:04
Διοικητές των νοσοκομείων έχουν ήδη στοχοποιήσει Π.Ι με χαμηλή επισκεψιμότητα και προωθούν την σταδιακή απαξίωση τους με σκοπό το οριστικό λουκέτο. Βέβαια κάποιοι Διοικητές κάνουν σχέδια και για τα ειδικά περιφερειακά ιατρεία των Φυλακών όπου εκεί προβάλει κάθετη αντίρρηση το Υπ. Δικαιοσύνης. Γεωργιαδης - Αθανασίου : 0-1.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: timex στις 19 Σεπτεμβρίου 2013, 00:45:01
Μόνο που κάποιοι διοικητές έχουν στοχοποιήσει και ΚΥ που έχουν αρκετή δουλειά !!!
Επίσης, κάποια ΚΥ βρίσκονται σε κοντινή απόσταση απο τα νοσοκομεία και λένε θα κλείσουν. Έχετε ακούσει κάτι σχετικό;
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Gatekeeper στις 19 Σεπτεμβρίου 2013, 15:47:46
Ολα ειναι ρευστά.....
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: timex στις 19 Σεπτεμβρίου 2013, 16:05:52
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ολα ειναι ρευστά.....

Δυστυχώς!
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: PAPAS NIKOLAOS στις 19 Σεπτεμβρίου 2013, 17:56:24
Για την απόφασή του να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου, αυτόνομου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στη μετατροπή του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας, αλλά και συντονιστή και διαχειριστή των εισφορών Υγείας, καθώς και των πληρωμών του δημοσίου συστήματος Υγείας προς τους παρόχους του, έκανε το πρωί της Πέμπτης 20 Σεπτεμβρίου λόγο ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο "Healthworld", ο υπουργός Υγείας έκανε επιπλέον λόγο για ενοποίηση όλων των μονάδων του ΕΟΠΥΥ, όλων των Κέντρων Υγείας και όλων των περιφερειακών ιατρείων του ΕΣΥ υπό τον νέο φορέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στον οποίο θα ενταχθούν επίσης και ιδιώτες γιατροί.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ακόμη ότι το σχέδιο θα διορθωθεί οριακά κατά τη διάρκεια του "εξαντλητικού διαλόγου" με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, ενώ ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αποκτήσει "κλειστό ετήσιο προϋπολογισμό", προκειμένου όλοι να γνωρίζουν εκ των προτέρων πόσα, τι και που θα δαπανούν.
http://www.ygeia360.gr/el/news/item/6161-neos-aytonomos-foreas-prwtobathmias-frontidas-tha-antikatasthsei-ton-eopyy
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Gatekeeper στις 19 Σεπτεμβρίου 2013, 19:39:47
Αυτή ειναι μια απο τις 3 προτάσεις που επεξεργάζονται .
Κανείς δεν γνωρίζει ποια θα εφαρμοστεί και από ποια κυβέρνηση!
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: PAPAS NIKOLAOS στις 19 Σεπτεμβρίου 2013, 23:12:06
Αυτή είναι που θέλουν και οι γερμανοί οπότε Αλλάζει πλήρως ο ΕΟΠΥΥ: Νέο φορέα ανακοίνωσε ο Άδωνις!http://www.iatropedia.gr/articles/read/5028
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Gatekeeper στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, 00:19:27
Αν ισχύει κλαψτους τους Γ.Ι των ΠΙ και ΚΥ.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, 07:26:59
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν ισχύει κλαψτους τους Γ.Ι των ΠΙ και ΚΥ.
Θες να το αναλύσεις λίγο περισσότερο;
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Gatekeeper στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, 08:17:33
Επειδή δεν είμαστε Σουηδία , ο νέος γραφειοκρατικές φορέας ( ας τον ονομάσουμε Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας ) θα κληθεί να προμηθεύει υλικό , να υποστηρίζει λογιστικά - υλικοτεχνικά καθώς και να πληρώνει τους πρώην επιμελητές & διευθυντές  ΕΣΥ ΓΙ.
Πιστεύω πως ο ΠΣΥ στα πρώτα του βήματα θα αποτύχει, λόγω ελλιπούς σχεδίασης.
Ετσι τα ΚΥ - ΠΙ θα καταρρεύσουν αφήνοντας απλήρωτους τους εργάζομενους.
Απαισιόδοξο το σενάριο ωστόσο αυτή είναι η πεποίθηση μου.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, 09:13:17
Πιστεύεις ότι το καθεστώς των συμβεβλημένων ιδιωτών (όχι εργαστηριακών) στο ιατρείο, θα συνεχίσει να υπάρχει; Ή αποκλειστικά η πρωτοβάθμια θα παρέχεται από ΚΥ (αστικού και μη αστικού τύπου), πρώην ΙΚΑ και ΠΙ;
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Gatekeeper στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, 09:22:47
Πιστεύω πως τα ΠΙ θα κλείσουν και τα ΚΥ θα ιδιωτικοποιηθουν έν ευθέτω χρόνο.
Η BUPA , HELIOS αγοράζουν μαζικά τέτοια φιλετάκια ;)
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Denominator στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, 09:41:12
Οι συμβεβλημένοι ιδιώτες θα είναι η τελευταία επιδιωκόμενη λύση (ως η πιο ακριβή), εκεί όπου δεν υπάρχει προσφορά οργανωμένων "πακέτων" παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ από ευρύτερα ιδιωτικά σχήματα.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Harper στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, 11:46:34
Βασικα ομιλουμε με σεναρια-εκτιμησεις αλλα σε αυτο το επιπεδο η προσωπικη μου αποψη ειναι η εξης:Τον τελευταιο (+) ετος ολοι οσοι εργαζομαστε σε ΠΙ-ΚΥ καλουμαστε να δωσουμε στατιστικα στοιχεια κινησης ιατρειων-ΚΥ.Ειναι πεποιθηση μου πως καποια στιγμη αρκετα Π.Ι. θα κλεισουν -υπαρχουν πολλα που υπολειτουργουν- ή για να το πω καλυτερα,θα συγχωνευθουν ωστε οι γιατροι που απασχολουνται σε αυτα να πιασουν ενα αποδεκτο-για τα GREEK STATISTICS- αριθμο ασθενων.Αυτο φυσικα συνεπάγεται απωλεια θεσεων εργασιας αλλα η λυση ειναι πολυ απλη:Αγαπητε Γενικε Ιατρε που η θεση σου χανεται γιατι το υπολειτουργον ιατρειο σου συγχωνευθηκε με αυτο του συναδελφου σου -που ειχε λιιιγη παραπανω κινηση-ΔΕΝ ΣΕ ΑΠΟΛΥΩ ,αλλα σε βαζω σε ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ.Αυτη τη στιγμη,εστω κ εαν εσυ δουλευεις στην πχ Μακεδονια (και εχεις χτισει μια ζωη εκει) εγω σου προσφερω μια θεση στην Πατμο ή στη Σαμο και σου δινω ενδεχομενως και κανα 2 κατοστοευρα/μηνα παραπανω και αντε σε 5-10 χρονια,εαν θες ελα πισω εαν ξαναπροκυρηχθουν θεσεις στη Μακεδονια,με προτεραιοτητα.Αυτο ομως εχω να σου προσφερω ΤΩΡΑ!!!
ΔΕΝ ΘΕΣ ΕΙΠΕΣ?Κανενα προβλημα,χανεις τη θεση σου...και...ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!!!

Νομιζω η φιλοσοφια τους θα ειναι καπως ετσι.Η απωλεια ΟΛΩΝ των Π.Ι. ειναι αδυνατη και μάλλον ασυμφορη (κομματικα και οικονομικα) σε πολλες περιοχες,απλα οι γιατροι που θα καλυψουν τα διασωθεντα ΠΙ θα βλεπουν πιο πολλα περιστατικα και δε θα λενε και τιποτα.Τα ΚΥ που θα απομεινουν ισως να επανδρωθουν καλυτερα και να ειναι εφημεριακα αυτονομα.Ετσι ο ιατρος των ΠΙ ειτε δε θα κανει εφημεριες=>ΟΧΙ ΡΕΠΟ=>5 εργασιμες ανα εβδομαδα =>πιο πολυς κοσμος προς εξυπηρετηση ή θα καλειται να εφημερευει (πιθανα) στο ΠΙ του.Δε θες ειπες?Ο επομενοοοοοοοςςςςςς!!!Καθολου απιθανο επίσης καποιες δομες υγειας -πολυ πιθανο τα εναπομειναντα ΠΙ-να μεταπηδησουν σε Δημους και να ελεγχονται οικονομικα και εργασιακα απο αυτους...

Φυσικα το νεο ΕΣΥ θα ψιλο-κλαταρει,οι ουρες θα ειναι τραγικες,ο κοσμος ενδεχεται να μην εξυπηρετειται καλως.Και εδω πλεον μπαινει ο ιδιωτικος τομεας που ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΧΕΙ θα καταφευγει εκει για να γλιτωσει ταλαιπωρια.Φυσικα πολλοι ιδιωτες ενδεχεται να οργανωθουν μαζι σε βιωσιμους σχηματισμους ιδιωτικους η να δουλεψουν υπο την ομπρελλα επιχειρηματιων που θα τους πληρωνει(δες τουριστοιατρεια σε νησια).

Με τα εργαστηρια δεν ξερω τι θα γινει.Μπορει να διατηρησει μια σχεση μαζι τους πληρωνοντας τους με πολυ χαμηλες τιμες-ισα να βγαινουν- και ουσιαστικα ο ασθενης που "εχει" θα καταφευγει σε αυτα πληρωνοντας κατι παραπανω απο την τσεπη του ενω ο "μη εχων" θα στρεφεται στους σχηματισμους του νεου ΕΣΥ(που μπορει κ εκει να υπαρχει ΠΛΕΟΝ συμμετοχη για εργαστηρ ελεγχο αλλα σαφως πιο μικρη σε σχεση με ενα ιδιωτικο εργαστηριο)

Βλεπω με άλλα λογια το νεο ΕΣΥ να μεταλλασεται σε ενα τεραστιο ΙΚΑ οπου θα παρεχονται στοιχειωδεις υπηρεσιες υγειας μεσα απο μεγαλες ουρες-αναμονες για τη μαζα,ενω παντα θα υπαρχει γονιμο εδαφος για ιδιωτικους σχηματιμους που θα απευθυνονται στους πιο ευπορους.Φυσικα ο μεσος γιατρος μαλλον συνθλιβεται οικονομικα

Πιθανη ιατρικη ανακαμψη???σε 10-20 χρονια που πολλοι γιατροι θα βγουν σε συνταξη,οι νεοι θα παραγονται με το σταγονομετρο,οι σχολες του εξωτερικου δε θα εχουν καμμια ζητηση και οι εναπομειναντες ιατροι(λιγοι πλεον και δυσευρετοι) θα βαζουν αυτοι τους ορους τους.Σημερα εχουμε γινει πααρρραααα πολλοι ,το ξερουν,βαζουν αυτοι τους ορους και θα παρακαλαμε σε λιγο

Πιθανη ανακαμψη υπηρεσιων υγειας και καλυτερες υπηρεσιες υγειας για το ευρυ κοινο?χαχαχα,το άλλο με τον Τοτο το ξερεις?
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: giota στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, 16:25:51
Καλησπέρα!νομίζω όμως ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα!πρέπει να συγχωνευτούν κάποια ιατρεία!ιδίως αυτά με χαμηλή επισκεψιμοτητα! αλλοιως ας κριθεί επιτέλους ο κάθε ιατρός αναλλογα με την  επισκεψιμοτητα του! διότι χαμηλή υψηλή επισκεψημοτητα όλοι το ίδιο πληρωνομαστε στο δημόσιο!
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: PAPAS NIKOLAOS στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, 16:32:55
ΕΟΠΥΥ σημενει αλλαγη εργασιακης σχεσης δηλαδη μισθο 700ευρω, συγχωνευση αλλαγη εφημεριας κυλιομενο ωραριο,  ιδιωτικα προσφορα και ζητηση δηλαδη 3ευρω ανα ασθενη
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Gatekeeper στις 23 Σεπτεμβρίου 2013, 16:38:45
http://www.ygeia360.gr/el/health-politics/item/6231-anoixtos-kindynos-na-meinei-h-xwra-proswrina-xwris-prwtobathmia-frontida-logw-kinhtikothtas

 εξαιτίας της διαδικασίας της διαθεσιμότητας - κινητικότητας στην οποία θα τεθούν κατά πάσα πιθανότητα οι γιατροί και οι εργαζόμενοι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προκειμένου να δημιουργηθεί ο νέος, ενιαίος φορέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για τον οποίο συμφώνησαν την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και επικεφαλής της τρόικας!

Ειναι πλέον οριστικό οι ιατροι των ΚΥ και ΠΙ τίθενται εκτός ΕΣΥ σε διαδικασία κινητικότητας ,διαθεσιμότητας.

Τα περί διαλόγου τον Οκτώβρη είναι καθρεφτάκια για ιθαγενείς.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Harper στις 23 Σεπτεμβρίου 2013, 21:23:52
Χμμμ...μηπως δεν αφορα τοσο τους ιατρους ΠΙ-ΚΥ αλλα τους ιατρους πρωην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ δεδομενου οτι αυτη η δομη καταργειται και οι γιατροι της ενσωματωνονται πλεον (οσοι θελουν φυσικα αλλα με νεα εργασιακα δεδομενα) στο ΕΣΥ?

Τωρα αν πιασει η δαγκανα και καποια περιφερειακα ιατρεια-Κεντρα Υγειας με τη μορφη συγχωνευσεων-καταργησεων...δεν βαζω το χερι μου στη φωτια!

Φαινεται ομως πως ανοιξαν οι ασκοι του Αιολου...οριστικα και αμετακλητα...
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: PAPAS NIKOLAOS στις 24 Σεπτεμβρίου 2013, 10:42:43
Ανοιξαν  http://www.ygeianet.gr/box/cal/38959.pdf
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Gatekeeper στις 24 Σεπτεμβρίου 2013, 11:46:51
«Σχέδιο Δράσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας»
Παλιές μελέτες Σουλιώτη και Κυριόπουλου.

http://www.ygeia-pronoia.gr/Uploads/operation-planning/action-plans/primary_health_care.pdf
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 24 Σεπτεμβρίου 2013, 12:50:52
Έρχεται νέο κύμα κινητικότητας σε ΕΟΠΥΥ-Κέντρα Υγείας! Πόσοι θα μπούνε στον «πάγο» (http://www.iatropedia.gr/articles/read/5061)

Μετά τα νοσοκομεία σειρά έχουν τώρα για κινητικότητα όσοι εργάζονται στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ (περίπου 10.000) αλλά και στα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ. Ο Άδωνις Γεωργιάδης προκειμένου να δημιουργήσει ένα ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ανακατανέμει το προσωπικό όλης της χώρας.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Αλλάζουν θέση εργασίας περίπου 10.000 εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ αλλά και ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας τους επόμενους τρεις μήνες, καθώς το επόμενο κύμα κινητικότητας θα αφορά στην Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» σε καθεστώς κινητικότητας μπαίνουν έως το τέλος του χρόνου γιατροί, διοικητικοί  υπάλληλοι αλλά και παραϊατρικό προσωπικό των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ καθώς και εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ. Το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση ΕΟΠΥΥ έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην ενοποίηση των μονάδων υγείας του φορέα με τα Κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία του ΕΣΥ ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο δίκτυο. Στο πλαίσιο αυτό θα αλλάξουν θέση εργασίας οι 10.000 εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ αλλά και εκείνοι των δομών του ΕΣΥ.
 
Η κινητικότητα τους θεωρείται δεδομένη ανεξάρτητα από το πιο σενάριο θα ακολουθηθεί για τη δημιουργία του νέου ενιαίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.
 
Οι εργαζόμενοι αναμένεται να μείνουν εκτός για μικρό χρονικό διάστημα με το 75% του μισθού τους, ώστε η μετάβαση να μην επηρεάσει την παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς και ειδικά των περιφερειακών μονάδων όπου οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε νοσοκομεία.
 
Βέβαια ο κίνδυνος κατά τη διάρκεια της κινητικότητας είναι να μείνουν κάποιες μονάδες για ένα διάστημα χωρίς προσωπικό κάτι που φαίνεται να αποτελεί πονοκέφαλο και για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. “Στόχος είναι να μη υπάρξει κενό στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας στους ασφαλισμένους” διαβεβαίωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος επεσήμανε ότι οι οδηγίες του είναι να υπάρξει σχέδιο ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
 
Σήμερα τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ μαζί με τις λιγοστές μονάδες υγείας του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ που συγχωνεύτηκαν, διαθέτουν συνολικά 10.000 εργαζόμενους. Οι γιατροί είναι περίπου 5.500, εκ των οποίων οι 500 είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Οι υπόλοιποι έχουν μια πιο ελαστική σχέση εργασίας που τους επιτρέπει να διατηρούν και ιδιωτικά ιατρεία ενώ ορισμένοι έχουν και 4ωρη σχέση εργασίας. Γεγονός βέβαια που προβληματίζει δεόντως την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Έτσι στο πλαίσιο αυτό αναζητείται φόρμουλα ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο καθεστώς εργασίας για όλους.
 
Πάντως σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, από τους περίπου 10.000 εργαζόμενους 600 διοικητικοί υπάλληλοι που ασχολούνται με διαδικασίες όπως παροχές, συντηρήσεις, ιατρικά μηχανήματα αναμένεται να διατηρήσουν τις θέσεις τους ώστε να συνεχίζουν να διεκπεραιώνουν τις υπάρχουσες υποθέσεις.
 
Ενίσχυση θα υπάρξει όμως και στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να μετακινήσει
1500 διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων, θέμα για το οποίο έχει προκληθεί θύελλα αντιδράσεων στους εκπαιδευτικούς κύκλους. Οι υπάλληλοι αυτοί είτε θα μεταφερθούν άμεσα στον ΕΟΠΥΥ είτε θα ενταχθούν στο νέο φορέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα δημιουργηθεί. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει την τρύπα στους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που έχει δεσμευτεί στην τρόικα ότι θα θέσει σε διαθεσιμότητα έως το τέλος του χρόνου.
 
Η κινητικότητα πάντως των εργαζομένων στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ και στα Κέντρα Υγείας δε θα αποφευχθεί όποια λύση και αν επιλεγεί για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Πιο πιθανό θεωρείται πάντως σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας όπου θα ενταχθούν όλες οι μικρές δομές από όπου θα παίρνουν την πρώτη ιατρική βοήθεια οι ασφαλισμένοι.
 
Στο μεταξύ ασκούνται πιέσεις από πολλές πλευρές για το σύστημα που θα ακολουθηθεί.
Από τη μία οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας του ΕΟΠΥΥ επιδιώκουν αλλαγές αλλά προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση που δε θα αλλάζει τις εργασιακές τους σχέσεις εκ βάθρων. Από την άλλη τα όργανα των γενικών γιατρών επιθυμούν να δημιουργηθεί ένα σύστημα όπου όλοι οι ασθενείς θα επισκέπτονται πρώτα έναν γενικό γιατρό πριν πάνε σε ειδικό παίρνοντας το απαραίτητο παραπεμπτικό.
 
Πρόταση που βρίσκει αντίθετο μεγάλο τμήμα του ιατρικού προσωπικού αλλά και όπως αναφέρουν πληροφορίες και την ειδική επιστημονική ομάδα που θα προτείνει στον Άδωνι Γεωργιάδη το τελικό σχέδιο.
Πάντως με το νέο κύμα κινητικότητας δε θα αποφευχθούν και πάλι οι αντιδράσεις καθώς πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Gatekeeper στις 29 Σεπτεμβρίου 2013, 15:16:50
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι συμβεβλημένοι ιδιώτες θα είναι η τελευταία επιδιωκόμενη λύση (ως η πιο ακριβή), εκεί όπου δεν υπάρχει προσφορά οργανωμένων "πακέτων" παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ από ευρύτερα ιδιωτικά σχήματα.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ


(Να αναγνωσθεί προ ημερήσιας διάταξης στην συνεδρίαση του ΔΣ την 27/9/2013)


Κε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι- μέλη του ΔΣ του ΠΙΣ


Επίκειται υπουργική απόφαση για την σύσταση 7μελούς επιτροπής (αν δεν έχει ήδη υπογραφεί) που θα διαπραγματευθεί μεταξύ άλλων αγορά ιατρικών υπηρεσιών και διαγνωστικών εξετάσεων για τον ΕΟΠΥΥ από φορείς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής με συγκεκριμένα κριτήρια (όπως ανάγκες περιοχής, ο δείκτης υγείας κ.λπ.).


Όπως καταλαβαίνετε αν συμβεί κάτι τέτοιο ουσιαστικά θα χρησιμοποιηθεί ένας μικρός αριθμός γιατρών (10-20) σε κάθε περιοχή ως υπαλληλικό προσωπικό του ιδιωτικού φορέα με μισθούς των 700 € σβήνοντας από τον υγειονομικό χάρτη 30.000 ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς.
Τίτλος: Δ. Κοντός: Δεν μπορούμε να έχουμε 560 σκόρπια Κέντρα Υγεία
Αποστολή από: Gatekeeper στις 29 Σεπτεμβρίου 2013, 15:42:01
Δ. Κοντός: Δεν μπορούμε να έχουμε 560 σκόρπια Κέντρα Υγείας

http://www.onmed.gr/eopii/300954/d-kontos-den-mporoume-na-echoume-560-skorpia-kentra-ygeias/

Στην ενοποίηση όλων των Κέντρων Υγείας  και των μονάδων του ΕΟΠΥΥ αλλά και στην αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού Οργανισμού μέσα από το δίκτυο αυτό, θα επικεντρωθεί η μεγάλη «μάχη» που θα δοθεί για την επόμενη ημέρα επιβίωσης αλλά και ανάδειξης του Οργανισμού σε έναν σημαντικό υγειονομικό φορέα της χώρας.

«Ήδη σήμερα σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν 560 σκόρπια Κέντρα Υγείας», τονίζει στο Onmed.gr ο επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, «δεν είναι δυνατόν επομένως να τα αφήσουμε όλα ανοικτά». Ωστόσο, συνεχίζει, η αναδιάρθρωση των σημείων υγείας, θα σημάνει αυτομάτως την ενδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ταυτόχρονα την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων.

Σε ερώτηση εάν ο νέος Οργανισμός που θα αναλάβει την ανάπτυξη του δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα μπορούσε να δουλέψει συμπληρωματικά με τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Κοντός τονίζει ότι «προσωπικά θα στηρίξω ό,τι αποφασίσει η κυβέρνηση και ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.  Αυτό πάντως που θα χρειαστούμε, είναι όχι μόνο οικονομική στήριξη, αλλά κοινωνική και οργανωτική».
Για το ίδιο θέμα, και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε πρόσφατη συνέντευξή του, απάντησε ότι για την υλοποίηση του νέου φορέα που θα αναλάβει την ΠΦΥ, θα προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος με όλους τους φορείς, προκειμένου να καταλήξουν σε μία απόφαση.
Πάντως, και η κινητικότητα θα παίξει κρίσιμο ρόλο στον νέο φορέα για την ανάπτυξη της ΠΦΥ, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, οι μετακινήσεις που θα γίνουν από το ένα Κέντρο Υγείας στο άλλο, θα πραγματοποιηθούν στην βάση της κινητικότητας.

Μειωμένος ο προυπολογισμός του ΕΟΠΥΥ το 2014

Αναφορικά με τον προυπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, το 2013 κινείται στα 7 δις ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται και τα ληξιπρόθεσμα χρέη.  Για το 2014 σύμφωνα με τον Κοντό, ο προυπολογισμός αναμένεται να είναι κατά τι μειωμένος. Η κρατική χρηματοδότηση για εφέτος ανέρχεται στο 1,108 δις ευρώ και σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ για την επόμενη χρονιά, γίνονται προσπάθειες ώστε να αυξηθεί. Βεβαίως όλη η μάχη που δίνεται εφέτος για τον ΕΟΠΥΥ είναι αυτή της τιθάσευσης του ελλείμματός του, το οποίο κυμαίνεται σε ένα δις ευρώ και το οποίο δεν βάζει «βόμβα» μόνο στα θεμέλια του δημοσιονομικού μας προβλήματος, αλλά και του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Κοντός, για το έλλειμμα έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα όπως rebate, clawback και κλινικό έλεγχο, που θα ξεκινήσει στις ιδιωτικές Κλινικές και Διαγνωστικά άμεσα.

Εισφορές ασφαλισμένων

Να σημειωθεί ακόμη, ότι οι εισφορές των ασφαλισμένων προς τον ΕΟΠΥΥ για το 2013 ενώ αρχικά είχαν σχεδιαστεί να φθάσουν τα 4,4 δια ευρώ, τελικά μειώθηκαν στα 4,15 δις ευρώ. Είναι εύλογο να αντιληφθεί κάποιος, ότι με την συνεχιζόμενη ύφεση και με την ανεργία να ξεπερνά το 27% , οι εισφορές το επόμενο διάστημα θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να χτυπηθούν και τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με στοιχεία μάλιστα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα  στο 12ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Healthworld, ο κ. Δημήτρης Κοντός, από τα 12,7 εκατομμύρια ασφαλισμένων του Οργανισμού, ασφαλιστική ικανότητα έχουν μόνο 6,1 εκατομμύρια, ενώ 449.000 έχουν ασφαλιστική ικανότητα, αλλά όχι ταυτοποίηση. Πάνω από 3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα, ενώ δεν είναι γνωστοί οι αριθμοί μητρώου κοινωνικής ασφάλισής τους (ΑΜΚΑ) και το ΑΦΜ. Άλλοι επίσης, έχουν διπλή ασφάλιση, καθώς είναι εγγεγραμμένοι σε δύο από τα Ταμεία που μετέχουν στον ΕΟΠΥΥ.
Αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ (2007 μέχρι 2011)- οι οποίες ανέρχονται σε 1,5 δις ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Κοντό, την περασμένη Παρασκευή, εξοφλήθηκε ένα μεγάλο ποσό και συγκεκριμένα 800 εκατ. ευρώ προς όλους τους παρόχους υγείας.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 29 Σεπτεμβρίου 2013, 19:39:10
Δεν υπάρχουν 560 κέντρα υγείας σήμερα στηνΕλλάδα. Ούτε έχει αρμοδιότητες επί των κέντρων υγείας ο κ. Κοντός. Μάλλον αναφέρεται στις μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ οι οποίες δεν λέγονται κέντρα υγείας και όφειλε να ξέρει πώς λέγονται.


Την επόμενη ημέρα του ΕΟΠΥΥ σχεδιάζουν οι αρμόδιοι του Οργανισμού και του υπουργείου Υγείας. Η πρώτη χαρτογράφηση που ολοκληρώθηκε αφορά στις κτιριακές υποδομές, ενώ η επόμενη φάση αφορά στην καταγραφή του προσωπικού.

Σύμφωνα με τον χάρτη των κτιριακών υποδομών που έχουν στη διάθεσή τους οι επικεφαλής, ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει συνολικά 398 ακίνητα στη χώρα, τα οποία αντιστοιχούν σε 150 υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων.

Σημειώνεται ότι το ΕΣΥ διαθέτει άλλα 207 Κέντρα Υγείας, 80 πολυδύναμα περιφερειακά κέντρα, 1.460 αγροτικά ιατρεία, 38 ειδικά περιφερειακά ιατρεία (π.χ. ψυχιατρικές δομές) που θεωρητικά στοχεύουν να καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών για συνταγογράφηση, κλινική εξέταση και γενικώς εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Ωστόσο, οι δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης κοστίζουν ακριβά. Το υπουργείο Υγείας δαπανά περίπου 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο για μισθώματα των πρώην πολυϊατρείων του ΙΚΑ. Από τα 398 ακίνητα, τα 298 είναι μισθωμένα και… υπερτιμημένα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής έκθεσης πρόκειται για κτίρια ακατάλληλα, παλαιά και κακοσυντηρημένα. Σχεδόν ένα στα 3 τρία κτίρια βρίσκεται στην Αττική και από το σύνολο των μισθωμένων, σε ποσοστό 80% έχει λήξει το συμβόλαιο. Η μίσθωση συνεχίζεται με παρατάσεις, χωρίς διαγωνισμούς.

Παναγιώτα Καρλατήρα 29/09/2013 Πρώτο Θέμα
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Gatekeeper στις 11 Σεπτεμβρίου 2014, 07:59:58
Στον νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ γίνεται πλέον σαφής διαχωρισμός μεταξύ ιατρών ΕΣΥ και ιατρών ΠΕΔΥ,
Αυτοί ξέρουν....   ;)
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: timex στις 11 Σεπτεμβρίου 2014, 16:03:20
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στον νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ γίνεται πλέον σαφής διαχωρισμός μεταξύ ιατρών ΕΣΥ και ιατρών ΠΕΔΥ,
Αυτοί ξέρουν....   ;)

Tί ακριβως σημαίνει αυτό;
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 11 Σεπτεμβρίου 2014, 16:08:43
Οι γιατροί των Κέντρων υγείας και των ΠΙ ανήκουν στα ΠεΔΥ αλλά όλοι κάνουν ότι δεν το ξέρουν. Απο 1/1/2015 αμετάκλητα....
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 11 Σεπτεμβρίου 2014, 18:38:20
Υπάρχουν ακόμα ιατροί  που δεν εννοούν να κατανοήσουν τι είναι το ΠΕΔΥ και το ΕΣΥ.

Το ΕΣΥ διαχωρίζεται στο ΠΕΔΥ και στο ΔΕΔΥ. Τα δύο τελευταία αποτελούν υποσυστήματα του ΕΣΥ και όχι φορείς. Η σύγχιση των εννοιών  γίνεται επειδή η αναφορά στο ΠΕΔΥ συνέπεσε χρονικά με την κατάργηση των πρωτοβάθμιων ιατρείων του ΕΟΠΥΥ, οπότε από πολλούς θεωρήθηκε ότι το ΠΕΔΥ είναι μετεξέλιξή τους, με ταυτόχρονη ενσωμάτωση και των κέντρων υγείας.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Gatekeeper στις 11 Σεπτεμβρίου 2014, 20:34:51
Λυπάμαι που θα σε στεναχωρησω αλλά δεν υπάρχει πλέον Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά Ενιαίο Σύστημα Υγειας .
Στα ΠΕΔΥ ΔΕΔΥ θα συμπεριλαμβάνονται και ιδιωτικές δομές .
Το κράτος θα αντιμετωπίζει όλες τις δομές με τον ίδιο τροπο.
Game is over για το ΕΣΥ όπως το ξέραμε !!!
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 11 Σεπτεμβρίου 2014, 21:40:40
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Λυπάμαι που θα σε στεναχωρησω αλλά δεν υπάρχει πλέον Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά Ενιαίο Σύστημα Υγειας .
Στα ΠΕΔΥ ΔΕΔΥ θα συμπεριλαμβάνονται και ιδιωτικές δομές .
Το κράτος θα αντιμετωπίζει όλες τις δομές με τον ίδιο τροπο.
Game is over για το ΕΣΥ όπως το ξέραμε !!!

Αν θέλετε, μπορώ να ρισκάρω μια πρόβλεψη:
Τίποτε από ότι αναφέρεται παραπάνω δεν θα (προλάβει να) γίνει. Όπως επίσης, και τίποτε ουσιαστικό δεν θα αλλάξει στο χώρο των ιδιωτικών φαρμακείων, δλδ δεν θα έρθει καμιά Boots και καμιά πολυεθνική αλυσίδα στη χώρα μας. Η έλευση του Σύριζα στην διακυβέρνηση της χώρας, θα τα ματαιώσει όλα. Αυτό που δεν μπορώ όμως διαβλέψω ακόμη, είναι η μετά-Σύριζα εποχή και ο βαθμός κατάρρευσης της χώρας τότε, δεδομένου ότι θα πηγαίνουμε διαρκώς προς το χειρότερο. Ίσως η πλήρης κατάρρευση της χώρας, οδηγήσει στην πλήρη αποσύνθεση των πάντων, οπότε οδηγούμαστε πάλι δια της τεθλασμένης οδού στο ίδιο αποτέλεσμα, δλδ Game over και για το ΕΣΥ, και για τους φμφ και για τα πάντα όλα.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Δημήτρης Μακρέας στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, 11:00:36
Για να καταλάβω ,αυτό που ζούμε τώρα δεν είναι η κατάρευση και η πλήρης αποσύνθεση?
Το μέλλον άδηλο, πολλά θα παίξουν το ρόλο τους, αλλά αυτό που ζούμε σήμερα με την κατάργηση κάθε βασικής δομής επιβίωσης, την πλήρη αποσύνθεση των εργασιακών σχέσεων,τι είναι ? Ανάκαμψη?
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, 11:13:09
Πολλοί προβλέπουν την καταστροφή με την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κανένας δεν προέβλεψε την καταστροφή με τη διακυβέρνηση της χώρας είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από τη ΝΔ.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, 11:17:28
Συγνώμη που ενοχλώ αλλά δεν πρέπει να ξεκαθαρίσει κάποτε η ΠΦΥ από τα νοσοκομεία; Το πρόβλημα σας είναι ποιος θα το κάνει ή ποιος δεν θα το κάνει;
Δεν νομίζω ότι κανένας τους μπορεί να ξεφύγει πλέον. Το ποτάμι δεν γυρνά πίσω.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, 11:25:54
Ο διαχωρισμός της ΠΦΥ από τα νοσοκομεία θα γίνει, όταν ωριμάσει η ειδικότητα της γενικής ιατρικής (επιστημονικά, δεοντολογικά κλπ) και αυτό προυποθέτει την αποδέσμευση της ειδικότητας από συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, 11:29:47
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο διαχωρισμός της ΠΦΥ από τα νοσοκομεία θα γίνει, όταν ωριμάσει η ειδικότητα της γενικής ιατρικής (επιστημονικά, δεοντολογικά κλπ) και αυτό προυποθέτει την αποδέσμευση της ειδικότητας από συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις.
Το νερό λιώνει και τις πέτρες στο διάβα του.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, 11:31:03
Λέτε ο Σύριζα να τα καταφέρει; Θα ήταν καλό για τη χώρα και το λαό της, αλλά δυστυχώς δεν έχω πειστεί από τα λεγόμενα των στελεχών του, που θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση. Βεβαίως, υπάρχουν πολλά σημεία που μπορεί να παρέμβει π.χ. άντληση εσόδων από τη λίστα του αίσχους (aka Lagarde), δήμευση περιουσιών και φυλάκιση πολιτικών και μη προσώπων που αποδεδειγμένα έβλαψαν το δημόσιο ταμείο (π.χ. θαλασσοδάνεια Φιλιππίδη) αλλά και άλλα πιο πρακτικά ζητήματα.

Εδώ ο κ. Γιακουμάτος τώρα λέει ότι η τιμή του γάλακτος δεν μπορεί να μειωθεί γιατί τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών και της γαλακτοβιομηχανίας έχουν συμπιεστεί όσο δεν πάει και οι αλυσίδες των σούπερ-μάρκετ καρκινοβατούν και πρέπει κι αυτές να ενισχυθούν (από τον καταναλωτή).
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, 11:35:56
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο διαχωρισμός της ΠΦΥ από τα νοσοκομεία θα γίνει, όταν ωριμάσει η ειδικότητα της γενικής ιατρικής (επιστημονικά, δεοντολογικά κλπ) και αυτό προυποθέτει την αποδέσμευση της ειδικότητας από συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις.
Το νερό λιώνει και τις πέτρες στο διάβα του.

Ζούμε μόνο  μια ζωή.
Τίτλος: Απ: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, 11:39:37
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Λέτε ο Σύριζα να τα καταφέρει; Θα ήταν καλό για τη χώρα και το λαό της, αλλά δυστυχώς δεν έχω πειστεί από τα λεγόμενα των στελεχών του, που θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση. Βεβαίως, υπάρχουν πολλά σημεία που μπορεί να παρέμβει π.χ. άντληση εσόδων από τη λίστα του αίσχους (aka Lagarde), δήμευση περιουσιών και φυλάκιση πολιτικών και μη προσώπων που αποδεδειγμένα έβλαψαν το δημόσιο ταμείο (π.χ. θαλασσοδάνεια Φιλιππίδη) αλλά και άλλα πιο πρακτικά ζητήματα.

Εδώ ο κ. Γιακουμάτος τώρα λέει ότι η τιμή του γάλακτος δεν μπορεί να μειωθεί γιατί τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών και της γαλακτοβιομηχανίας έχουν συμπιεστεί όσο δεν πάει και οι αλυσίδες των σούπερ-μάρκετ καρκινοβατούν και πρέπει κι αυτές να ενισχυθούν (από τον καταναλωτή).

Δεν είπα ότι θα τα καταφέρει. Αντιθέτως εσείς είπατε ότι δεν θα τα καταφέρει. Αφού μπορείτε να μας προφυλάξετε με τις προφητικές σας ικανότητες, που είσασταν πριν αναλάβουν την εξουσία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, να μας διαφωτίσετε με το χάρισμά σας?
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, 11:43:27
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο διαχωρισμός της ΠΦΥ από τα νοσοκομεία θα γίνει, όταν ωριμάσει η ειδικότητα της γενικής ιατρικής (επιστημονικά, δεοντολογικά κλπ) και αυτό προυποθέτει την αποδέσμευση της ειδικότητας από συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις.
Το νερό λιώνει και τις πέτρες στο διάβα του.

Ζούμε μόνο  μια ζωή.
Και μας χρωστά η ΠΦΥ, ο κόσμος, η υγεία; Ποιος από όλους; Και γιατί πρέπει να γίνει σε εμάς, για εμάς;
Η γενική ιατρική δεν έχει συμμάχους ούτε στους γιατρούς, ούτε στα συνδικαλιστικά όργανα (ακόμη και της ίδιας της ειδικότητας), ούτε στους πολιτικούς, να μην πω ούτε και σε κάποιους γενικούς ιατρούς που έχουν βολευτεί με την υπάρχουσα κατάσταση. Όλοι, μα όλοι αυτοί απλά θα το καταπιούν αμάσητο.
Το ποτάμι δεν γυρνά πίσω. Την καλημέρα μου.
Τίτλος: Απ: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, 12:38:31
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Λέτε ο Σύριζα να τα καταφέρει; Θα ήταν καλό για τη χώρα και το λαό της, αλλά δυστυχώς δεν έχω πειστεί από τα λεγόμενα των στελεχών του, που θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση. Βεβαίως, υπάρχουν πολλά σημεία που μπορεί να παρέμβει π.χ. άντληση εσόδων από τη λίστα του αίσχους (aka Lagarde), δήμευση περιουσιών και φυλάκιση πολιτικών και μη προσώπων που αποδεδειγμένα έβλαψαν το δημόσιο ταμείο (π.χ. θαλασσοδάνεια Φιλιππίδη) αλλά και άλλα πιο πρακτικά ζητήματα.

Εδώ ο κ. Γιακουμάτος τώρα λέει ότι η τιμή του γάλακτος δεν μπορεί να μειωθεί γιατί τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών και της γαλακτοβιομηχανίας έχουν συμπιεστεί όσο δεν πάει και οι αλυσίδες των σούπερ-μάρκετ καρκινοβατούν και πρέπει κι αυτές να ενισχυθούν (από τον καταναλωτή).

Δεν είπα ότι θα τα καταφέρει. Αντιθέτως εσείς είπατε ότι δεν θα τα καταφέρει. Αφού μπορείτε να μας προφυλάξετε με τις προφητικές σας ικανότητες, που είσασταν πριν αναλάβουν την εξουσία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, να μας διαφωτίσετε με το χάρισμά σας?

Αν διαβάσετε με λιγότερο εριστική διάθεση αυτά που έγραψα, ίσως δείτε κι εσείς ότι απλά πρόκειται για μια απαισιόδοξη διαίσθηση που έχω, ότι (θα) πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο μέχρι τα πάντα (ΕΣΥ, ΠΕΔΥ, ΕΟΠΥΥ, φαρμακεία κ.λπ) να διαλυθούν πλήρως. Τα υπόλοιπα που αναφέρατε (περί χαρίσματος κ.λπ) είναι ανάξια απαντήσεως, όπως και η προσπάθειά σας να με εμφανίσετε σαν απολογητή του Νουδουσόκ. Προσθέτω κι εγώ την καλημέρα μου.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, 12:51:55
Η απαισιόδοξη διάθεσή σας μάλλον σας έδωσε το δικαίωμα να βγάζετε συμπεράσματα για τη δική μου διάθεση. Το τι ερμηνεύει η διάθεσή σας, είναι δικό σας πρόβλημα. Καληνύχτα σας λοιπόν.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Denominator στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, 13:00:56
Η δυνατότητα του να σώσει ή να καταστρέψει κάποιος την Ελλάδα δεν είναι αποκλειστική. Ο νοών νοείτω.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, 13:03:39
Η δυνατότητα καταστροφής ναι, η χρονικά επιλεκτική δυνατότητα πρόβλεψης καταστροφών όμως, καταδικάζεται, γιατί δημιουργεί εντυπώσεις. Αυτήν κατέκρινα.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Δημήτρης Μακρέας στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, 15:33:30
Ας εστιαστούμε επομένως στο (κοινό) ζήτημα της  ΠΦΥ.
Αν το πρόβλημα ήταν διοικητικής φύσεως (θυμίζω το αποτυχημένο αυτοδοιίκητο των ΚΥ της κρήτης) , ο -σωστός- διοικητικός διαχωρισμός ,πιθανώς να ήταν λύση.
Το πρόβλημα όμως, είναι βαθύ ,δομικό, πρόβλημα κουλτούρας του ιατρικού κόσμου, με πρώτους τους γενικούς γιατρούς, πρόβλημα στόχευσης και σχεδιασμού από την πολιτική ηγεσία, πρόβλημα ανίδεων περί την ΠΦΥ που σχεδιάζουν για αυτήν. Πρόβλημα αντίληψης και συνηθειών των χρηστών της ΠΦΥ.
Κατά τη γνώμη μου το σημαντικότερο πρόβλημα είναι απώλεια κάθε οράματος , κάθε συζήτησης για το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας, από τη μεριά των επαγγελματιών υγείας. Το μόνο που διακρίνω είναι άγχος για το πλασάρισμα στη νέα αγορά που διαμορφώνεται και έναν εντελώς ατομικίστικο και ιδιωτικό έως ιδιοτελή τρόπο αντιμετώπισης ενός κοινωνικού ζητήματος. Βεβαίως και υπάρχουν διακριτές και ιδιαίτερα συγκροτημένες στάσεις ανθρώπων.
Πιστεύω ότι χάνεται το ίδιο το περιεχόμενο μέσα στο οποίο θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για ένα πραγματικό σύστημα ΠΦΥ.
Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτύχει να εφαρμόσει ένα σύστημα ΠΦΥ προσανατολισμένο στις κοινωνικές ανάγκες, με εξασφάλιση της αξιοπρέπειας χρηστών και εργαζόμενων, απλούστατα γιατί δεν υπάρχουν οι επιστήμονες που μπορούν να το στηρίξουν. Ακόμα και αν έχει τις καλύτερες των προθέσεων.
Εκτός και βάλει το μαχαίρι πολύ βαθιά στο κόκαλο και αποφασίσει να αφήσει πίσω του την παλιά γενιά γιατρών και να επενδύσει στους επιστήμονες που έχουν φυγει ή φεύγουν.
Αυτό όμως θα ξεσηκώσει τη συντεχνία.
 Απαιτεί συνθήκες ωρίμανσης των αιτημάτων της κοινωνίας που μάλλον δεν υπάρχουν...
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Gatekeeper στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, 17:34:19
Οπως αναφέρουν οι γραφές:

...θα έρθει ο καιρός οπου οι επιμελητές και διευθυντές ΕΣΥ θα νομίζουν πως είναι επιμελητές & διευθυντές αλλά δεν θα είναι.....


Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ .    ;)
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 13 Σεπτεμβρίου 2014, 14:25:55
Σταματήστε να ζείτε στην έρημο και να τρώτε ακρίδες. Σας πειράζουν.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 13 Σεπτεμβρίου 2014, 15:17:30
Καλά, άσε να γίνουν οι εκλογές των ιατρικών συλλόγων και θα τα πούμε αμέσως μετά.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι & ΚΥ
Αποστολή από: Gatekeeper στις 17 Νοεμβρίου 2014, 17:25:47
http://medispin.blogspot.gr/2014/11/blog-post_779.html#more

Συνάδελφοι,

σε συνέχεια του προηγουμένου σημειώματος, την Τρίτη 11/11 το ΔΣ της ΕΙΝΑ συναντήθηκε με το νέο Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κο Ν. Στακιά. Από τη μεριά μας εκτέθηκαν όλα τα μεγάλα και μικρά προβλήματα που ταλανίζουν τη δημόσια υγεία στο νομό μας:

2. Η ένταξη των Κέντρων Υγείας αγροτικού τύπου στο ΠΕΔΥ -στην οποία διαφωνούμε γιατί δε θεωρούμε την ΠΦΥ κάτι διαφορετικό από το ΕΣΥ-δε συνοδεύεται από την ανάλογη διοικητική και οικονομική μέριμνα και θα έχει σαν αποτέλεσμα τεράστιες δυσλειτουργίες στη διοικητική υποστήριξη και εφοδιασμό στα υπάρχοντα ΚΥ. Αναμένοντας και το σχετικό σχεδιασμό, αναφέρθηκε αυτό που από τις αρχές του έτους επισημάναμε ότι ΚΥ θα αλλάξουν χαρακτήρα με απόφαση της ΥΠΕ, χάνοντας το χαρακτήρα της 24ωρης λειτουργίας τους.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 17 Νοεμβρίου 2014, 19:00:20
Δηλαδή κάποια ΚΥ θα χάσουν την 24ωρη λειτουργία τους και κάποια θα τη διατηρήσουν, πιστεύοντας (τα τελευταία) ότι θα πληρωθούν ( από ποιόν; ) για την out-of-hours εργασία;
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι & ΚΥ
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 17 Νοεμβρίου 2014, 20:08:46
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
http://medispin.blogspot.gr/2014/11/blog-post_779.html#more

Συνάδελφοι,

σε συνέχεια του προηγουμένου σημειώματος, την Τρίτη 11/11 το ΔΣ της ΕΙΝΑ συναντήθηκε με το νέο Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κο Ν. Στακιά. Από τη μεριά μας εκτέθηκαν όλα τα μεγάλα και μικρά προβλήματα που ταλανίζουν τη δημόσια υγεία στο νομό μας:

2. Η ένταξη των Κέντρων Υγείας αγροτικού τύπου στο ΠΕΔΥ -στην οποία διαφωνούμε γιατί δε θεωρούμε την ΠΦΥ κάτι διαφορετικό από το ΕΣΥ-δε συνοδεύεται από την ανάλογη διοικητική και οικονομική μέριμνα και θα έχει σαν αποτέλεσμα τεράστιες δυσλειτουργίες στη διοικητική υποστήριξη και εφοδιασμό στα υπάρχοντα ΚΥ. Αναμένοντας και το σχετικό σχεδιασμό, αναφέρθηκε αυτό που από τις αρχές του έτους επισημάναμε ότι ΚΥ θα αλλάξουν χαρακτήρα με απόφαση της ΥΠΕ, χάνοντας το χαρακτήρα της 24ωρης λειτουργίας τους.

Δεν θεωρούν την ΠΦΥ κάτι διαφορετικό από το ΕΣΥ !! Δηλαδή και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ ανήκουν στην ΠΦΥ;
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 17 Νοεμβρίου 2014, 20:29:59
Είναι απίστευτο, οι γιατροί να μην μπορούμε να κατανοήσουμε πώς διαχωρίζεται ένα σύστημα υγείας σε υποσυστήματα και ποια είναι τα επίπεδα περίθαλψης. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) (το όλο), διακρίνεται στο ΠΕΔΥ και στο ΔΕΔΥ (τα μέρη) και επίπεδα περίθαλψης είναι η ΠΦΥ και η δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη (διαβαθμίσεις της περίθαλψης) . Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για σύστημα και στη δεύτερη για επίπεδα περίθαλψης. Το Πρωτοβάθμιο Δίκτυο Υγείας είναι εκείνο το υποσύστημα του ΕΣΥ που ασχολείται με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (αντικείμενο ενασχόλησης όσο αφορά ένα επίπεδο περίθαλψης).


Η προσπάθεια περιχαράκωσης, θέτοντας διαχωριστική γραμμή, οριοθετώντας σαφή όρια και συνδέοντας αυστηρά, υποσυστήματα υγείας με επίπεδα περίθαλψης και ιατρικές ειδικότητες, είναι επικίνδυνη.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 17 Νοεμβρίου 2014, 21:07:20
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Είναι απίστευτο, οι γιατροί να μην μπορούμε να κατανοήσουμε πώς διαχωρίζεται ένα σύστημα υγείας σε υποσυστήματα και ποια είναι τα επίπεδα περίθαλψης. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) (το όλο), διακρίνεται στο ΠΕΔΥ και στο ΔΕΔΥ (τα μέρη) και επίπεδα περίθαλψης είναι η ΠΦΥ και η δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη (διαβαθμίσεις της περίθαλψης) . Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για σύστημα και στη δεύτερη για επίπεδα περίθαλψης. Το Πρωτοβάθμιο Δίκτυο Υγείας είναι εκείνο το υποσύστημα του ΕΣΥ που ασχολείται με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (αντικείμενο ενασχόλησης όσο αφορά ένα επίπεδο περίθαλψης).


Η προσπάθεια περιχαράκωσης, θέτοντας διαχωριστική γραμμή, οριοθετώντας σαφή όρια και συνδέοντας αυστηρά, υποσυστήματα υγείας με επίπεδα περίθαλψης και ιατρικές ειδικότητες, είναι επικίνδυνη.

Επικίνδυνο είναι το να τα βάζουμε όλα μέσα στον ίδιο οργανισμό γιατί τότε το κράτος θα συνεχίζει να παίρνει ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους από την Πρωτοβάθμια και να τους δίνει στα Νοσοκομεία.

Η Πρωτοβάθμια και τα Νοσοκομεία πρέπει να χωρίσουν τα τσανάκια τους . Μην τους έχεις για τόσο βλάκες στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 17 Νοεμβρίου 2014, 21:10:09
Το ΕΣΥ δεν είναι οργανισμός. Άλλο η αυτοτέλεια των κέντρων υγείας ως αυτόνομων οργανισμών και άλλο να τα μπλέκουμε όλα μαζί. Υπάρχουν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας ως οργανισμοί, το ΠΕΔΥ και το ΔΕΔΥ ως υποσυστήματα υγείας και η πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη.

Έχω την αίσθηση ότι κάποιοι ίσως ικανοποιούνταν με την ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών γενικής ιατρικής, ξεχωριστών από τις ιατρικές σχολές κατά τα πρότυπα της οδοντιατρικής.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 17 Νοεμβρίου 2014, 22:22:39
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Έχω την αίσθηση ότι κάποιοι ίσως ικανοποιούνταν με την ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών γενικής ιατρικής, ξεχωριστών από τις ιατρικές σχολές κατά τα πρότυπα της οδοντιατρικής.

Λάθος αίσθηση έχεις.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 17 Νοεμβρίου 2014, 22:41:43
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Είναι απίστευτο, οι γιατροί να μην μπορούμε να κατανοήσουμε πώς διαχωρίζεται ένα σύστημα υγείας σε υποσυστήματα και ποια είναι τα επίπεδα περίθαλψης. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) (το όλο), διακρίνεται στο ΠΕΔΥ και στο ΔΕΔΥ (τα μέρη) και επίπεδα περίθαλψης είναι η ΠΦΥ και η δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη (διαβαθμίσεις της περίθαλψης) .
Το θέμα Άρη είναι ότι το ίδιο το Υπουργείο φαίνεται να επιχειρεί το διαχωρισμό ΕΣΥ και ΠΕΔΥ.
- Στην εγγραφή γιατρών στη σελίδα του ΕΟΠΥΥ για παροχές ΕΚΠΥ κάνει σαφή διαχωρισμό (επισυνάπτω εικόνα) σε γιατρούς ΕΣΥ (μόνο νοσοκομειακούς) και γιατρούς ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) και ΠΕΔΥ (ΚΥ και ΠΙ)
- Παράδειγμα στην παρακάτω εγκύκλιο του υπουργείου υγείας για διευκρινήσεις για το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητών γράφει μεταξύ άλλων στην παράγραφο Α3 (σελίδα 3 του pdf)
"3. Με το Ν. 4238/2014 (ΦΕΚ 38 τ. Α ́/17.2.2014) «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), αλλαγή σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπές διατάξεις», ρυθμίζονται μεταξύ άλλων θέματα αναμόρφωσης των παρεχομένων υπηρεσιών στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναδιάρθρωσης των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. του Π.ΕΔ.Υ., ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού κ.λ.π.. Οι σχετικές μεταβολές που έχουν προκύψει από τη μεταφορά μονάδων υγείας από το Ε.Σ.Υ. και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο Π.ΕΔ.Υ. διαμορφώνουν ένα νέο καθεστώς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο πλαίσιο των Τοπικών Δικτύων Υπηρεσιών Π.Φ.Υ. των Τομέων Π.Φ.Υ. (ΤΟ.Π.Φ.Υ.) της χώρας."
Μάλιστα ως επικεφαλίδα στη ενότητα Γ (σελίδα 11 του pdf) έχει με κεφαλαία γράμματα:
"Γ. ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΓΕΙΑΣ"
και στη συνέχεια αναλύει ως μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ
Συγκεκριμένα:
(I) Οι μονάδες υγείας του Π.Ε.Δ.Υ. (πρώην Ν.Μ.Υ. ή Τ.Μ.Υ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.),...........
(II) Οι μονάδες υγείας του Π.Ε.Δ.Υ. και συγκεκριμένα τα Κέντρα Υγείας και οι αποκεντρωμένες μονάδες τους........ (σελίδα 12 του pdf)
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: GirousisN στις 18 Νοεμβρίου 2014, 07:19:34
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Είναι απίστευτο, οι γιατροί να μην μπορούμε να κατανοήσουμε πώς διαχωρίζεται ένα σύστημα υγείας σε υποσυστήματα και ποια είναι τα επίπεδα περίθαλψης. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) (το όλο), διακρίνεται στο ΠΕΔΥ και στο ΔΕΔΥ (τα μέρη) και επίπεδα περίθαλψης είναι η ΠΦΥ και η δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη (διαβαθμίσεις της περίθαλψης) .
Το θέμα Άρη είναι ότι το ίδιο το Υπουργείο φαίνεται να επιχειρεί το διαχωρισμό ΕΣΥ και ΠΕΔΥ.
Όσο εμείς ασχολούμαστε με το πως θα διαχωρισθούν το ΕΣΥ και το ΠΕΔΥ και με ποιο τρόπο θα οριοθετηθούν οι λειτουργίες τους, το κράτος ή αν θέλετε η κυβέρνηση συνεχίζει να αποδομεί και τα 2, με εμφανείς συνέπειες στην υγεία των πολιτών.

http://www.ygeianet.gr/keimeno.php?id=45869 (http://www.ygeianet.gr/keimeno.php?id=45869)

Η υγεία των πολιτών είναι αδιαίρετη. Το ποιος και που θα την προσφέρει είναι βέβαια άλλο ζήτημα , όπως φαίνεται και από το παραπάνω άρθρο.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Gatekeeper στις 3 Δεκεμβρίου 2014, 14:36:41
http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,5995.msg53406.html#msg53406

Έν συντομία οι θέσεις ΓΓ στα ΠΙ -ΚΥ που καλύφθηκαν χωρίς κρίση μετατρέπονται σε επικουρικά πενταετούς θητείας.  ;)
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: otrellaras στις 3 Δεκεμβρίου 2014, 17:01:51
Οχι δε μετετρέπονται σε πενταετούς θητείας, γιατί απλά το όριο ηλικιας παραμενει στα 45 (όχι όπως προεβλεπε η τροπολογια του καλοκαιριου που δεν πέρασε τότε..)
Οπότε οι επιμελητες γενικοι επι θητεία, το πολύ να μπορέσουν να ξαναδηλώσουν μια θητεία (αν ειναι κατω από 45 με τη λήξη της πρωτης)..
Στην πραξη οι γενικοι γιατροι πετιούνται στο δρόμο μετα την πρωτη θητεία
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Gatekeeper στις 3 Δεκεμβρίου 2014, 17:50:12
Κάποτε πίστευα στο golden hello.
Δυστυχώς η πραγματικότητα ειναι πιο σκληρή.
Οι ΓΓ εξωθούνται βίαια στο ελ. Επάγγελμα προκειμένου να αναλάβουν ρόλο οικογενειακού ιατρου .
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Gatekeeper στις 4 Φεβρουαρίου 2015, 20:44:31
Τέλος τα ΠΙ για τους ΓΙ..

....ΕΚΤΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ .....

http://www.moh.gov.gr/articles/newspaper/proslhpseis-diorismoi/c118-agrotikoi-iatroi/3103-anakoinwsh-proswrinwn-apotelesmatwn-poy-proekypsan-apo-thn-prosklhsh-endiaferontos-stis-12-12-2014
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 5 Φεβρουαρίου 2015, 00:23:33
Αυτά τα αποτελέσματα είναι της συμπληρωματικής προκήρυξης του Δεκεμβρίου των κενών σε άγονες και νησιωτικές περιοχές που προέκυψαν από την κανονική προκήρυξη του Οκτωβρίου.
Σ' αυτή την συμπληρωματική προκήρυξη έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις μόνο υπόχρεοι και επί θητεία.
Δηλαδή κάποιος γενικός γιατρός μπορεί να πάρει θέση μόνο επι θητεία για 1 χρόνο αποποιούμενος (για να χρησιμοποιήσω την έκφραση) την ειδικότητά του κι όχι να διοριστεί ως επιμελητής Β'.
Για να διοριστεί ως επιμελητής Β' πρέπει να υποβάλει αίτηση στην κανονική προκήρυξη.
Επί θητεία μπορούν να διοριστούν (και το έχουν κάνει αρκετοί) κι άλλοι ειδικευμένοι για να αντιμετωπίσουν την ανεργία μετά την ειδικότητα.

Άλλωστε το διευκρινίζει και στις προκηρύξεις:
Κανονική προκήρυξη:
Α. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ∆ΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
∆ΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΙ∆ΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ
ΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ), ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
ΥΠΑΙΘΡΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΤΗΝ Ι∆ΙΟΤΗΤΑ ΘΗΤΕΙΑ

Συμπληρωματική προκήρυξη
Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ∆ΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
1. ∆ΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΘΗΤΕΙΑ (ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ
ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ), ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Gatekeeper στις 5 Φεβρουαρίου 2015, 07:41:55
Ενδιαφέρον . Δεν το γνώριζα !
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Gatekeeper στις 27 Μαρτίου 2015, 15:53:00
http://www.docmed.gr/epta-mines-choris-giatro-kravgi-agonias-apo-tous-katikous/

Κάποια ΦμΦ χάνει λεφτά !!   ;)
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 27 Μαρτίου 2015, 16:08:29
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
http://www.docmed.gr/epta-mines-choris-giatro-kravgi-agonias-apo-tous-katikous/

Κάποια ΦμΦ χάνει λεφτά !!   ;)

Τίτλος ρεπορτάζ: "Χωρίς γιατρό το Κέντρο Υγείας Πλαταιών" (Φαρδιά πλατιά ταμπέλα "Περιφερειακό Ιατρείο Πλαταιών"!)
Έχει και καθαρίστρια (απλήρωτη φυσικά) το ιατρείο. Μεγαλεία.
7 μήνες χωρίς γιατρό είναι μικρό διάστημα σε σχέση με άλλα ιατρεία που είναι κενά 2+ χρόνια.
Πάντως οι άνθρωποι ζητούν γιατρό 1 φορά στις 15 μέρες για να γράψουν τα φάρμακά τους. Δεν το βρίσκω παράλογο. Τόσες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού υπάρχουν στην περιοχή ώστε δε βγαίνει 1μέρα στις 15; Επίσης στο ρεπορτάζ δεν είδα να αναφέρεται πουθενά η διεύθυνση του ΚΥ στο οποίο υπάγεται το ιατρείο. Περίεργο.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Gatekeeper στις 27 Μαρτίου 2015, 16:36:40
http://thivagr.blogspot.gr/2015/03/blog-post_772.html?m=1

Επιπλέον, κάθε Σαββατοκύριακο και αργίες διοργανώνονται αγώνες ανεμόπτερων στις Πλαταιές που συγκεντρώνουν εκατοντάδες συμμετέχοντες και επισκέπτες, ένας επιπλέον λόγος που κρίνεται απαραίτητη η παρουσία ιατρού στο χωριό.  ::).  :o
Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να καλυφθεί το ταχύτερο δυνατόν η θέση στο αγροτικό ιατρείο Πλαταιών;
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 27 Μαρτίου 2015, 17:17:01
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πάντως οι άνθρωποι ζητούν γιατρό 1 φορά στις 15 μέρες για να γράψουν τα φάρμακά τους. Δεν το βρίσκω παράλογο. Τόσες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού υπάρχουν στην περιοχή ώστε δε βγαίνει 1μέρα στις 15; Επίσης στο ρεπορτάζ δεν είδα να αναφέρεται πουθενά η διεύθυνση του ΚΥ στο οποίο υπάγεται το ιατρείο. Περίεργο.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να καλυφθεί το ταχύτερο δυνατόν η θέση στο αγροτικό ιατρείο Πλαταιών;

Να προτείνω κάτι ριζοσπαστικό ;

Πόσο τους έρχεται να πηγαίνουν Θήβα ή στον κοντινότερο ιατρό anyway ; 10€ κάθε νοματαίος ;

Γιατί δεν μαζεύουν ρεφενέ 20 άτομα (περίπου τόσα μέτρησα στο video) το άνωθι ποσό έκαστος και να το δώσουν ως κίνητρο σε έναν ιατρό για να έρχεται στο χωριό τους ;

Ζούμε εποχές χρεωκοπίας του ελληνικού κράτους,, η αυτοοργάνωση είναι η λύση...

Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 27 Μαρτίου 2015, 19:13:29
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
http://thivagr.blogspot.gr/2015/03/blog-post_772.html?m=1

Επιπλέον, κάθε Σαββατοκύριακο και αργίες διοργανώνονται αγώνες ανεμόπτερων στις Πλαταιές που συγκεντρώνουν εκατοντάδες συμμετέχοντες και επισκέπτες, ένας επιπλέον λόγος που κρίνεται απαραίτητη η παρουσία ιατρού στο χωριό.  ::).  :o

Καλό! Ο γιατρός θα κάθεται Σ-Κ και αργίες στο χωρίο (χωρίς να πληρώνεται εφημερία φυσικά, αυτό εννοούν) να περιμένει πότε θα σαβουριαστεί ο ανεμοπτεριστής!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Να προτείνω κάτι ριζοσπαστικό ;

Πόσο τους έρχεται να πηγαίνουν Θήβα ή στον κοντινότερο ιατρό anyway ; 10€ κάθε νοματαίος ;

Γιατί δεν μαζεύουν ρεφενέ 20 άτομα (περίπου τόσα μέτρησα στο video) το άνωθι ποσό έκαστος και να το δώσουν ως κίνητρο σε έναν ιατρό για να έρχεται στο χωριό τους ;

Ζούμε εποχές χρεωκοπίας του ελληνικού κράτους,, η αυτοοργάνωση είναι η λύση...


Σωστή πρόταση! Και με 2-3 ευρώ ανά εξεταζόμενο ή βιβλιάριο πάλι θα μαζευόταν ένα σεβαστό ποσό!
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Gatekeeper στις 16 Σεπτεμβρίου 2015, 11:42:16
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Συγχωνεύσεις και στην πρωτοβάθμια

http://iatroinet.com/2013/01/14/%CF%83%CF%85%CE%B3%CF%87%CF%89%CE%BD%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CE%B1/

Συγχωνεύσεις μονάδων και στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, εξετάζει το υπουργείο Υγείας.

Η ένταξη των δομών του ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ, έχει προκαλέσει ένα σημαντικό περίσσευμα δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Πολλές από αυτές δεν διαθέτουν το αναγκαίο προσωπικό ή διαθέτουν πολύ περισσότερους απ΄ όσους απαιτούνται.

Ένα πολυϊατρείο του ΙΚΑ μπορεί να λειτουργεί σε απόσταση 200 μέτρων από ένα Κέντρο Υγείας και να διαθέτει παθολόγους ή καρδιολόγους, τους οποίους δεν έχει το Κέντρο Υγείας.

Ενδέχεται, επίσης, να διαθέτει άριστο απεικονιστικό ή εργαστηριακό εξοπλισμό, τον οποίο δεν διαθέτει το Κέντρο Υγείας.

Σε πολλές περιπτώσεις, δαπανώνται μεγάλα ποσά για ενοίκια, όταν σε πολύ μικρή απόσταση λειτουργεί άλλη δημόσια μονάδα, σε ιδιόκτητο κτίριο.

Η χώρα μας διαθέτει περίπου 2.000 δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία και Πολυϊατρεία), οι οποίες θα μπορούσαν – υπό προϋποθέσεις – να μειωθούν στις 1.000, χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και χωρίς να χάσει κανείς τη δουλειά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος έχει παραλάβει μία έκθεση – καταγραφής της σημερινής κατάστασης, με απώτερο στόχο να υπάρξουν συγχωνεύσεις.

Οι συνεργάτες του υπουργού εκτιμούν ότι η συγχώνευση μπορεί να γίνει εύκολα, με την προϋπόθεση ότι θα ‘εκπαιδευτούν’ οι πολίτες στο να εξυπηρετούνται από τις νέες δομές.

Στοιχεία

Οι συντάκτες της έκθεσης παραθέτουν ενδεικτικά στοιχεία από διάφορους νομούς της χώρας. Στο νομό Ιωαννίνων – σημειώνουν – λειτουργούν δύο νοσοκομεία, δύο μονάδες του ΕΟΠΥΥ και έξι Κέντρα Υγείας.

Ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει στην περιοχή δύο μισθωμένα και ένα ιδιόκτητο κτίριο: Το ένα από τα μισθωμένα κτίρια έχει εμβαδόν 442 τετραγωνικών μέτρων (οδός Πυρσινέλλα 4).

Κοστίζει στον Οργανισμό 4.500 ευρώ το μήνα και είναι κτίριο όπου στεγάζονταν οι υπηρεσίες της ΥΠΑΔ, του ΤΥΔΚΥ και του ΟΑΕΕ, που σήμερα ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ.

Σε κοντινή απόσταση – στην οδό Παύλου Μελά 34 – υπάρχει ένα τεράστιο κτίριο, εμβαδού 4.015,5 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο είναι ιδιόκτητο (Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας).

Μία τρίτη μονάδα λειτουργεί στο Μέτσοβο, σε κτίριο 183 τετραγωνικών, το οποίο κοστίζει μηνιαίως 1.882,85 ευρώ.

Το επιχείρημα των συγχωνεύσεων ενισχύεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής. Το σύνολο των χρονίως πασχόντων είναι 55.332 άτομα, ενώ ο συνολικός πληθυσμός είναι πάνω από 161.000 άτομα.

Ανάλογες περιπτώσεις εντοπίζονται σε ολόκληρη τη χώρα και η συγχώνευσή τους εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει μεγάλο οικονομικό και λειτουργικό όφελος.

Οι μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης διαθέτουν, επίσης, υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό, το οποίο μπορεί να προσφέρει καλύτερα σε μικρότερο αριθμό μονάδων.

Οι συνεργάτες του υπουργού Υγείας εξέτασαν τις εν λόγω περιοχές, όπου λειτουργούν 55 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία.

Στα Κέντρα Υγείας, απασχολούνται 2.071 γιατροί, 2.317 νοσηλευτές, 920 διοικητικοί υπάλληλοι, 143 άτομα επιστημονικό μη ιατρικό προσωπικό, 531 άτομα παραϊατρικό προσωπικό, 399 άτομα τεχνικό προσωπικό και 511 λοιπό προσωπικό.

Αξιόλογος αριθμός ατόμων (3.172) απασχολείται και στα Περιφερειακά Ιατρεία: 683 ‘αγροτικοί γιατροί, 824 γενικοί γιατροί – επιμελητές β’ , 125 νοσηλευτές και 33 μαίες.

Πανσπερμία

Στην Ελλάδα, παρατηρείται πανσπερμία δομών εξωνοσοκομειακής περίθαλψης.

Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία, πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ ή των δήμων, συνθέτουν ένα πρωτόγνωρο – για τα διεθνή δεδομένα – μωσαϊκό.

Η κατάσταση άλλαξε – διοικητικά τουλάχιστον – με τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ, στον οποίον εντάχθηκαν (από τον Ιανουάριο του 2012) όλες οι δομές που διέθεταν τα Ταμεία που τον απαρτίζουν (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ. ΟΠΑΔ, ΟΓΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ).

Στην πράξη, το ‘χάος’ εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς οι παλαιές μονάδες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, αλλά με νέα πινακίδα (ΕΟΠΥΥ).

Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι ότι στη χώρα μας λειτουργούν σήμερα 200 Κέντρα Υγείας, περισσότερα από 1.400 περιφερειακά ιατρεία και 40 πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία.

Λειτουργούν, επίσης, τα 300 πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ, τα οποία ονομάζονται πλέον πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας διαθέτουν και ορισμένοι δήμοι. Πρόκειται κυρίως για κλινικές ή μονάδες πρόνοιας.

Στη Γαλλία, η πρωτοβάθμια παρέχεται από αυτοαπασχολούμενους ιατρούς, οδοντιάτρους, βοηθητικό ιατρικό προσωπικό και σε μικρότερο βαθμό στα νοσοκομεία. Στη Γερμανία, παρέχεται από επαγγελματικές ενώσεις των ιατρών και των οδοντιάτρων.

Στη Δανία, παρέχεται από δημοτικές υπηρεσίες Υγείας και από αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες υγείας.

Στην Ισπανία, έχει δημόσιο χαρακτήρα ως προς τη χρηματοδότηση και τη λήψη των αποφάσεων και στην Ιταλία παρέχεται από γενικούς ιατρούς και παιδίατρους, οι οποίοι είναι ανεξάρτητα συμβαλλόμενοι με το ΕΣΥ.

Πηγή: Ιατρονέτ

Ας δούμε ένα παραδειγμα .
Το ΠΙ ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟΥ.
http://ygeiamap.gov.gr/Poi-Page/?pid=3024
Εχει 2 ιατρούς ΕΣΥ για τους οποίους πληρώνει 2000 ευρω τον μήνα έκαστο ήτοι 4000ευρω το μήνα συνολικά.
Πληρώνει ενοίκιο 288ευρω τον μήνα . https://diavgeia.gov.gr/doc/7%CE%A8%CE%91%CE%A14690%CE%925-%CE%A6%CE%A12?inline=true
Δηλαδή συνολικά 4288 ευρω τον μήνα χωρις λογαριασμούς ΔΕΚΟ , αναλώσιμα κτλ.

Απο το esy.net προκύπτει μέση μηνιαία επισκεψιμότητα περι τα 370 άτομα.
Με κόστος για τον ΕΟΠΥΥ περι τα 3700 ευρώ.

Αξίζει τα λεφτά του το συγκεκριμένο ΠΙ?
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Denominator στις 16 Σεπτεμβρίου 2015, 12:02:31
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ας δούμε ένα παραδειγμα .
Το ΠΙ ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟΥ.
http://ygeiamap.gov.gr/Poi-Page/?pid=3024
Εχει 2 ιατρούς ΕΣΥ για τους οποίους πληρώνει 2000 ευρω τον μήνα έκαστο ήτοι 4000ευρω το μήνα συνολικά.
Πληρώνει ενοίκιο 288ευρω τον μήνα . https://diavgeia.gov.gr/doc/7%CE%A8%CE%91%CE%A14690%CE%925-%CE%A6%CE%A12?inline=true
Δηλαδή συνολικά 4288 ευρω τον μήνα χωρις λογαριασμούς ΔΕΚΟ , αναλώσιμα κτλ.

Απο το esy.net προκύπτει μέση μηνιαία επισκεψιμότητα περι τα 370 άτομα.
Με κόστος για τον ΕΟΠΥΥ περι τα 3700 ευρώ.

Αξίζει τα λεφτά του το συγκεκριμένο ΠΙ?

Το μοναδικό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι για 370 ασθενείς/μήνα φτάνει μισός ιδιώτης.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 16 Σεπτεμβρίου 2015, 13:13:20
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αξίζει τα λεφτά του το συγκεκριμένο ΠΙ?
Το μοναδικό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι για 370 ασθενείς/μήνα φτάνει μισός ιδιώτης.
   Υπάρχει ή θέλει να πάει ιδιώτης συμβεβλημένος ιατρός στην περιοχή; Που φυσικά οι μετά τους 200 ασθενείς θα πληρώνουν (ή μήπως θα δικαιολογεί περισσότερους ασθενείς; ). Ή να το θέσω αλλιώς, πόσα θέλει ένας ιδιώτης για 370+ επισκέψεις; Ή αν μιλάμε για capitation (Το Ζευγολατιό είναι κωμόπολη. Διαθέτει πληθυσμό 4363 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή 2011) πόσα πρέπει να πληρώνει τον ιδιώτη;
   Μήπως πρέπει να στείλουμε τους ασθενείς σε γειτονικά ΠΙ ή στο Κιάτο ή Κόρινθο ή ίσως κατευθείαν στην Αθήνα; Πως μετράμε (σε αυτή την περίπτωση του κλεισίματος) την ταλαιπωρία των πολιτών; Νομίζω ότι το συγκεκριμένο ΠΙ (με την απόκλιση-ζημιά που υπολογίζετε ~700 ευρόπουλα) αξίζει τα λεφτά του (εκτός αν πράγματι ανοίξουν εκεί δύο ιδιώτες συμβεβλημένοι - για την ώρα υπάρχουν 2 συμβεβλημένοι στο γειτονικό (3km) Βραχάτι [ 2.951 κάτοικοι] )
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Gatekeeper στις 16 Σεπτεμβρίου 2015, 13:19:45
Αν ο ΕΟΠΥΥ ανοίξει τις συμβάσεις του σε όλους τους ιατρούς τότε ειναι πολύ πιθανό να καταργηθούν πολλα ΠΙ.
Ώς τότε .....
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Denominator στις 16 Σεπτεμβρίου 2015, 13:26:53
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αξίζει τα λεφτά του το συγκεκριμένο ΠΙ?
Το μοναδικό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι για 370 ασθενείς/μήνα φτάνει μισός ιδιώτης.
   Υπάρχει ή θέλει να πάει ιδιώτης συμβεβλημένος ιατρός στην περιοχή; Που φυσικά οι μετά τους 200 ασθενείς θα πληρώνουν (ή μήπως θα δικαιολογεί περισσότερους ασθενείς; ). Ή να το θέσω αλλιώς, πόσα θέλει ένας ιδιώτης για 370+ επισκέψεις; Ή αν μιλάμε για capitation (Το Ζευγολατιό είναι κωμόπολη. Διαθέτει πληθυσμό 4363 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή 2011) πόσα πρέπει να πληρώνει τον ιδιώτη;
   Μήπως πρέπει να στείλουμε τους ασθενείς σε γειτονικά ΠΙ ή στο Κιάτο ή Κόρινθο ή ίσως κατευθείαν στην Αθήνα; Πως μετράμε (σε αυτή την περίπτωση του κλεισίματος) την ταλαιπωρία των πολιτών; Νομίζω ότι το συγκεκριμένο ΠΙ (με την απόκλιση-ζημιά που υπολογίζετε ~700 ευρόπουλα) αξίζει τα λεφτά του (εκτός αν πράγματι ανοίξουν εκεί δύο ιδιώτες συμβεβλημένοι - για την ώρα υπάρχουν 2 συμβεβλημένοι στο γειτονικό (3km) Βραχάτι [ 2.951 κάτοικοι] )
Πάντως το Ζευγολατιό έχει Καρδιολόγο και Ενδοκρινολόγο, σύμφωνα με τον Ι. Σ. Κορινθίας (http://iskorinthias.gr/?page_id=156) - αυτό σημαίνει ότι σίγουρα έλκει το ενδιαφέρον κάποιων συναδέλφων.
Τα υπόλοιπα είναι θέμα σχεδιασμού και κινήτρων.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 16 Σεπτεμβρίου 2015, 13:51:58
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πάντως το Ζευγολατιό έχει Καρδιολόγο και Ενδοκρινολόγο, σύμφωνα με τον Ι. Σ. Κορινθίας (http://iskorinthias.gr/?page_id=156) - αυτό σημαίνει ότι σίγουρα έλκει το ενδιαφέρον κάποιων συναδέλφων. Τα υπόλοιπα είναι θέμα σχεδιασμού και κινήτρων.
   Και τα δύο είναι δεύτερα ιατρεία (παραρτήματα). Ο Κ/Δ έχει σύμβαση στην Κόρινθο αλλά έχει στο Ζευγολατιό; Ο ΕΝΔ δεν έχει.
   Συμφωνώ ότι είναι θέμα κινήτρων. Στην ισοπέδωση της Ελλάδας (δεν μπορείς εύκολα να δώσεις πολλά παραπάνω στο Ζευγολατιό - τι να πούνε στα Ψαρά μετά) ποιο πρέπει να είναι το κίνητρο και πόσο. Μήπως θα ξεπερνάει τελικά τα 4500; Ο πληθυσμός είναι αρκετός.
   Πρέπει να αλλάξουν πολλά...
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Denominator στις 16 Σεπτεμβρίου 2015, 14:06:05
Η σύμβαση δεν αφορά το γιατρό και όχι το ιατρείο;
Θα μου πεις, αν τις πρώτες μέρες του μήνα δεν πατάει κανείς στο παράρτημά του, είναι σα να μην έχει σύμβαση...
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 16 Σεπτεμβρίου 2015, 14:07:19
Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά και σε αυτή την χώρα γίνονται επίτηδες δύσκολα:
- Οι πληθυσμοί στις απογραφές δεν έχουν καμιά αξία. Μπορεί και η μετακίνηση να συμφέρει γιατί πάει στο γιατρό, παίρνει τα φάρμακα του, κάνει και τις εξετάσεις του, κάνει και τα ψώνια του και το κουτσομπολιό του.
- Όταν σου πουν επιλέγεις οικογενειακό ιατρό με προδιαγραφές gatekeeping σε κάποια θέματα εκεί όλες οι ανάγκες καταγράφονται και λειτουργούν κοντά στην πραγματικότητα.
Μπορεί να χρειάζονται 2 γιατροί, μπορεί και κανένας. Μπορεί να χρειάζεται τοπικό ιατρείο, μπορεί να χρειάζεται κινητή μονάδα.
Σήμερα, δεν ξέρουμε.... ή τουλάχιστον κάποιοι δεν έχουν την ικανότητα να το μετρήσουν. Υπάρχουν σήμερα δεδομένα και μπορείς να κάνεις σχεδιασμό. Δυστυχώς, όταν μοίρασαν τρελά χρήματα για "χάρτες" στο παρελθόν, εγώ σήμερα δεν θα γράψω δημόσια τον τρόπο και την μεθοδολογία. Όποιος έχει την νοητική ικανότητα μπορεί να κάνει λογισμικά ανάλυσης δεδομένων για έχει σημερινή πραγματική εκτίμηση αναγκών από τα υπάρχοντα στοιχεία.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Πατρωνάκης Μάνος στις 16 Σεπτεμβρίου 2015, 18:54:33
 Οι έως τώρα υπολογισμοί κίνησης ασθενών/μήνα αναφέρονται σε ιδιώτες με συνταγή/μήνα;
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Denominator στις 16 Σεπτεμβρίου 2015, 18:59:50
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι έως τώρα υπολογισμοί κίνησης ασθενών/μήνα αναφέρονται σε ιδιώτες με συνταγή/μήνα;
Εξέφρασα προσωπική και μόνο άποψη, αν και έχω λόγους να πιστεύω ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Αναφέρομαι σε αμιγώς ιδιώτες (χωρίς δηλαδή σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ). Οι γιατροί αυτοί δεν έχουν κανένα λόγο να γράψουν μηνιαίες συνταγές σε χρόνια νοσήματα, αλλά τρίμηνης ή και μεγαλύτερης διάρκειας. Επιπρόσθετα, ένα σημαντικό μέρος των επισκέψεών τους δεν αφορά συνταγογράφηση, αλλά οξέα περιστατικά και χρόνια προβλήματα προς διερεύνηση.
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Avluela στις 16 Σεπτεμβρίου 2015, 23:19:34
Πρεπει να υπολογιστουν πολλοι παραμετροι για να κρινεις αν πρεπει να κλεισει ενα ΠΙ ή οχι. Εχουμε και λεμε: ποσα ρεπο και αδειες παιρνουν οι γιατροι,αρα ποσες μερες ειναι στην πραγματικοτητα ανοιχτο το ΠΙ? Ποσοι ειναι οι εξεταζομενοι τον μηνα? Ο αριθμος συνταγων δεν μας λεει τιποτα τωρα που υπαρχουν 2μηνες ,3μηνες , 6μηνες. Μπορει ενα χωριο να καλυπτεται ανετα με μια επισκεψη γιατρου τον μηνα,εφοσον πχ γραφει 6μηνες,αλλα τι θα γινει με τους αρρωστους που θα χρειαστουν γιατρο τις υπολοιπες μερες? Τελικα ο γιατρος ειναι γιατρος ή γραμματεας? Η γνωμη μου ειναι οτι οι 2,3,6μηνες σθνταγες μπηκαν ακριβως γι'αυτο το λογο.Να μειωθει η κινηση στα ιατρεια, εστι ωστε να δωθει η αφορμη για καταργησεις ιατρειων.Γιατι νομιζετε οτι ζηταν στατιστικα καθε μηνα?
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Gatekeeper στις 5 Νοεμβρίου 2015, 09:46:03
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν ο ΕΟΠΥΥ ανοίξει τις συμβάσεις του σε όλους τους ιατρούς τότε ειναι πολύ πιθανό να καταργηθούν πολλα ΠΙ.
Ώς τότε .....

Ανάλογοι έλεγχοι θα γίνουν όμως και στους δημόσιους φορείς σύμφωνα με το 3ο μνημόνιο ενώ μέχρι τον Ιούνιο του 2016 οι υπηρεσίες θα εκπονήσουν εκτίµηση της ικανότητας του δηµοσίου τοµέα ανά περιφέρεια και ανά ειδικότητα και θα την χρησιµοποιήσουν για να επανεξετάσουν την ανάγκη για ανάθεση σε ιδιωτικούς παρόχους ανά περιφέρεια.

Γεγονός που σημαίνει ότι είναι πιθανό να διακοπούν διάφορες δραστηριότητες από τον δημόσιο τομέα και να δοθούν στον ιδιωτικό με σχετικές συμβάσεις που θα συνάψει ο ΕΟΠΥΥ.

Στο πλαίσιο των αλλαγών ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναμένεται όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr να ξεκινήσει και τη συζήτηση με τους φορείς και συλλόγους των γιατρών προκειμένου να επανεξεταστεί όλο το πλαίσιο της συνεργασίας του κλάδου με τον οργανισμό και να γίνουν νέες συμβάσεις.

http://www.healthreport.gr/%CF%84%CE%B9-%CE%B8%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CE%BF%CF%80%CF%85%CF%85-%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%BF
Τίτλος: Απ: Ερχεται η σειρά των Π.Ι
Αποστολή από: Gatekeeper στις 19 Φεβρουαρίου 2016, 15:42:11
http://www.healthreport.gr/έτοιμη-η-λίστα-με-τα-λουκέτα-σε-πεδυ-κέν/

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η λίστα με τις μονάδες που θα εξαφανιστούν από το …χάρτη περιλαμβάνει δεκάδες δομές. Καθόλου αφύσικο βέβαια αν σκεφτεί κανείς ότι σε πολλά σημεία της χώρας είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, τόσο κέντρα υγείας όσο και νοσοκομεία και μονάδες του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ), σύμφωνα με τις…κομματικές πελατειακές σχέσεις.

Αποτέλεσμα είναι σήμερα πολλές μονάδες από αυτές να είναι σχεδόν άδειες, αφού οι ασθενείς έχουν πολλές επιλογές σε πολύ μικρές χιλιομετρικές αποστάσεις.

Τα κριτήρια που έπαιξαν ρόλο για να σχεδιασθεί το νέο ΠΕΔΥ με τις πολύ λιγότερες δομές είναι:

-η επισκεψιμότητα. Μονάδες που εμφανίζουν εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό επισκέψεων θα συγχωνευθούν σύμφωνα με έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

-η χιλιομετρική απόσταση. Όταν σε μία περιοχή υπάρχει τόσο Κέντρο υγείας όσο και μονάδα του ΠΕΔΥ και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων υπάρχει και νοσοκομείο, θα ακολουθήσει κλείσιμο τουλάχιστον της μίας μονάδας.

-πληθυσμιακά κριτήρια. Ο αριθμός των δομών που θα παραμείνει σε μία περιοχή θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κατοίκων που υπάρχουν.

–αποδοτικότητα. Ήδη υπάρχουν στο υπουργείο υγείας-λένε οι καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr– λίστες με όλα τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν την αποδοτικότητα της κάθε μονάδας ξεχωριστά. Μία αποδοτικότητα που σχετίζεται με το κόστος- όφελος αλλά και τη δημιουργία υπηρεσιών από εργαστήρια κλπ.