Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

ΠΦΥ -Εκπαίδευση => Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 18 Φεβρουαρίου 2011, 00:02:37

Τίτλος: Μητρικός Θηλασμός.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Φεβρουαρίου 2011, 00:02:37
Ο Μητρικός Θηλασμός έχει πολλά οφέλη και για το βρέφος και για την μητέρα. Του αξίζει νομίζω μια ξεχωριστή ενότητα σε αυτό το φόρουμ.
Τίτλος: Ιστοσελίδες για τον Μητρικό Θηλασμό.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Φεβρουαρίου 2011, 00:05:08

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,1030.msg6526.html#msg6526
Τίτλος: Παιδίατροι πλασιέ βρεφικών προϊόντων.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Φεβρουαρίου 2011, 00:07:15

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,2006.msg13128.html#msg13128
Τίτλος: 15 λανθασμένες οδηγίες που βλάπτουν τον θηλασμό.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Φεβρουαρίου 2011, 00:08:54


http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,2390.msg15643.html#msg15643
Τίτλος: Σαμποτάζ στον μητρικό θηλασμό.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Φεβρουαρίου 2011, 00:10:32
[spoiler]Καθημερινή, 12/02/2011.

Σαμποτάζ... στον μητρικό θηλασμό
Της Γαληνης Φουρα.


Μαιευτήρια σαμποτάρουν τον μητρικό θηλασμό και προωθούν συγκεκριμένες μάρκες βρεφικού γάλακτος. Το «πάρτι» με τις εταιρείες γάλακτος, όπως αποκάλυψε έρευνα της Εθνικής Επιτροπής Θηλασμού και του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, συνεχίζεται, αφού μαιευτικές κλινικές έχουν αναλάβει την προώθηση των προϊόντων τους με τη μορφή δώρων προς τις μητέρες. Εφτά στις δέκα μητέρες (67%) φεύγουν από το μαιευτήριο με μια συνταγή «για να υπάρχει στο σπίτι σε περίπτωση που χρειαστεί», ακόμη κι όταν θηλάζουν στο μαιευτήριο και τουλάχιστον μία στις τρεις (36%) με δείγματα σε σκόνη κατά παράβαση της νομοθεσίας. Ετσι εξηγείται γιατί έχουμε εντυπωσιακά μικρά ποσοστά μητρικού θηλασμού. Παρ’ ότι οι περισσότερες Ελληνίδες έχουν διάθεση να θηλάσουν, στον έκτο μήνα θηλάζει αποκλειστικά μόλις το 0,9% έναντι 12% στις ΗΠΑ.

Οι συνέπειες είναι σοβαρές για την υγεία του βρέφους και της μητέρας, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με εκτιμήσεις παιδιάτρων, ο οικογενειακός προϋπολογισμός επιβαρύνεται περίπου με 5.000 ευρώ για το γάλα που χορηγείται τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Η πρώτη εκτροπή που ανέδειξε η έρευνα είναι ότι σε πολλά μαιευτήρια το βρέφος αποχωρίζεται από τη μητέρα του και στο διάστημα αυτό μπορεί να πάρει ξένο γάλα, συχνά χωρίς να ερωτηθούν οι γονείς. Μόλις στο 27% των τοκετών φέρνουν το νεογέννητο στη μητέρα την πρώτη ώρα για να θηλάσει. Το 88% των Ελληνίδων ξεκινάει τον θηλασμό, τα βρέφη όμως παίρνουν παράλληλα και γάλα σε σκόνη. Μόνο το 41% θηλάζει αποκλειστικά από την πρώτη ημέρα. Τον πρώτο μήνα το ποσοστό αυτό πέφτει ακόμα περισσότερο, μόλις 20,7% των Ελληνίδων θηλάζουν αποκλειστικά τα παιδιά τους και τον τρίτο οι μισές από αυτές (11,1%).

«Η βιομηχανία δίνει εκατομμύρια για το ξένο γάλα», υπογραμμίζει στην «Κ» η διευθύντρια της Α΄ Παιδιατρικής Kλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία - Αδαμαντία Μαλλιαρού, «αλλά και η Ελληνίδα μάνα έχει τεράστια ευθύνη. Δεν νοείται να έχει άδεια τοκετού ένα χρόνο και να μη θηλάζει το παιδί της». Η κ. Μαλλιαρού χαρακτηρίζει «εγκληματική πράξη» τη χορήγηση αναστολέων γαλουχίας (χάπια) στις μητέρες για να κόψουν το γάλα. «Αυτό απαγορεύεται από τη διεθνή βιβλιογραφία», τονίζει και προσθέτει ότι στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τα μαιευτήρια θα γίνουν στο μέλλον περισσότερο «φιλικά» προς τα βρέφη.

Προς το παρόν, κανένα κρατικό ή ιδιωτικό μαιευτήριο δεν έχει πιστοποιηθεί ως Baby Friendly Hospital, όταν η Τουρκία έχει πιστοποίηση για 150 κλινικές. Αυτό προσπαθεί τώρα η Εθνική Επιτροπή Θηλασμού με επικεφαλής τον πρόεδρό της καθηγητή Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιο Χρούσο. «Με επιχορήγηση από τα ΕΣΠΑ πρόκειται να συγκροτηθεί γραφείο που θα ελέγχει ποιες κλινικές διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΠΟΥ», ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής. «Πρόσφατα ξεκίνησε στην Ελλάδα το rooming in και άρχισαν να μην κρατούν τα βρέφη μακριά από τις μητέρες τους. Το μητρικό γάλα περιέχει πολλές βιοενεργές ουσίες και δεν είναι εύκολο παρά τις προσπάθειες να το μιμηθούν, διότι υπερτερεί παντού. Το IQ των παιδιών που θηλάζουν είναι κατά τι υψηλότερο, παθαίνουν πολύ λιγότερες γαστρεντερίτιδες και τροφικές αλλεργίες τον πρώτο χρόνο της ζωής, έχουν μικρότερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα. Το κόστος για τις υπηρεσίες είναι μεγάλο».

Κόστος 5.000 ευρώ

Ο διευθυντής της Παιδιατρικής Kλινικής του νοσοκομείου Ξάνθης, Δημ. Αδαμίδης, εκτιμά ότι το κόστος για τη χορήγηση ξένου γάλακτος για την οικογένεια τα δύο πρώτα χρόνια φτάνει τα 5.000 ευρώ. «Το μητρικό γάλα προστατεύει από οξεία γαστρεντερίτιδα κατά 53%, από αλλεργία στο γάλα (79%), από πνευμονία (27%). Το 8% των βρεφών εμφανίζει αλλεργία και το θεραπευτικό γάλα είναι πολύ ακριβό. Εκτιμώ ότι μόνο γι’ αυτές τις τρεις αιτίες εάν οι μητέρες θήλαζαν το σύστημα υγείας θα μπορούσε να εξοικονομήσει 2.000 ευρώ ανά βρέφος. Στις ΗΠΑ έχουν εκτιμήσει (Pediatric 2010) ότι θα εξοικονομούσαν 13 δισ. δολ. ετησίως και θα προλαμβάνονταν 900 θάνατοι κυρίως στη βρεφική ηλικία εάν η συντριπτική πλειοψηφία των μητέρων θήλαζε αποκλειστικά έως τον έκτο μήνα.
[/spoiler]

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_12/02/2011_432377
Τίτλος: To ζύγισμα των βρεφών ως εμπόδιο στο θηλασμό
Αποστολή από: Μαρία Χόρτη στις 18 Φεβρουαρίου 2011, 10:28:10
Το ζύγισμα του μωρού αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τον παιδίατρο. Το βάρος του παιδιού παρακολουθείται τακτικά και οι τιμές τοποθετούνται σε ειδικές καμπύλες αύξησης, ώστε να συγκρίνουμε την πρόσληψη βάρους του συγκεκριμένου βρέφους με εκείνη των περισσότερων βρεφών της ίδιας ηλικίας και φύλου. Με τον τρόπο αυτό ανιχνεύουμε μη φυσιολογικές αποκλίσεις, όπως τάση για παχυσαρκία, για καθυστέρηση ή στασιμότητα στην αύξηση.

Το ζύγισμα αποτελεί παράλληλα και σημαντική ιατρική παρέμβαση που, όπως κάθε άλλη, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την επιτυχία του θηλασμού. Η εκτίμηση του βάρους του μωρού, όταν γίνεται υπερβολικά συχνά ή με λάθος τρόπο, στα χέρια ενός κακώς εκπαιδευμένου και μη ενημερωμένου γιατρού, μπορεί να μετατραπεί σε εμπόδιο που αγχώνει τη μητέρα, γίνεται αφορμή για αμφιβολίες σχετικά με το θηλασμό, για χορήγηση «συμπληρώματος» ξένου γάλακτος και τελικά για αποθηλασμό.

Μια αρχική απώλεια βάρους κατά 5-8% σε σύγκριση με το βάρος γέννησης είναι απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη. Επιπλέον, στα όρια του φυσιολογικού είναι το μωρό να συνεχίζει να μη βάζει βάρος έως την όγδοη ημέρα της ζωής του και να μην επανακτά το βάρος της γέννησής του έως την 14η ημέρα της ζωής του. Από εκεί κι έπειτα, η παρακολούθηση της αύξησης γίνεται τοποθετώντας τις μετρήσεις στις ενδεδειγμένες καμπύλες αύξησης για βρέφη, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.

Ποιες όμως είναι οι σωστές καμπύλες αύξησης που πρέπει να συμβουλευόμαστε;


Εάν ο παιδίατρός μας χρησιμοποιεί τις καμπύλες αύξησης που υπάρχουν στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού μας, είναι πιθανό:

1. Κάποια παιδιά τριών ή τεσσάρων μηνών που θηλάζουν να χαρακτηρίζονται παχύσαρκα ενώ δεν είναι
2. Κάποια παιδιά τριών και τεσσάρων μηνών που παίρνουν μπιμπερό να χαρακτηρίζονται φυσιολογικά ενώ δεν παίρνουν ικανοποιητικό βάρος
3. Κάποια παιδιά ενός έτους που θήλασαν για μήνες ή συνεχίζουν να θηλάζουν χαρακτηρίζονται λιποβαρή ενώ είναι φυσιολογικά
4. Κάποια παιδιά ενός έτους που δε θήλασαν καθόλου χαρακτηρίζονται φυσιολογικά ενώ είναι παχύσαρκα!

Οι καινούργιες καμπύλες αύξησης των βρεφών παρέχουν ένα εργαλείο για την σωστή εκτίμηση των παιδιών στις σύγχρονες χώρες που χαρακτηρίζονται από πολυπολιτισμικότητα. Όλα τα παιδιά αυτού του κόσμου που μεγαλώνουν σε υγιή περιβάλλοντα και ακολουθούν τις συνιστώμενες πρακτικές διατροφής παρουσιάζουν εξαιρετικά ίδιους ρυθμούς αύξησης.

De Onis M et al. WHO growth standards for infants and young children. Arch Pediatr. 2009;16(1):47-53.


Διαβάστε περισσότερα εδω:
http://ygeiaonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4356%3Ato-&catid=116%3Apaid&directory=27
Τίτλος: To ζύγισμα των βρεφών ως εμπόδιο στο θηλασμό.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Μαρτίου 2011, 21:28:39
Παραθέτω ολόκληρο το άρθρο από το οποίο προέρχεται το παραπάνω κείμενο:


To ζύγισμα των βρεφών ως εμπόδιο στο θηλασμό.
      
 
Ο Στέλιος Παπαβέντσης, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C. Παιδίατρος - Πιστοποιημένος Σύμβουλος Θηλασμού και Γαλουχίας, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, γιατί είναι σημαντικό το ζύγισμα των βρεφών, σε σχέση με τον μητρικό θηλασμό και ποιος ο ρόλος του παιδιάτρου.

[spoiler]

Το ζύγισμα του μωρού αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τον παιδίατρο. Το βάρος του παιδιού παρακολουθείται τακτικά και οι τιμές τοποθετούνται σε ειδικές καμπύλες αύξησης, ώστε να συγκρίνουμε την πρόσληψη βάρους του συγκεκριμένου βρέφους με εκείνη των περισσότερων βρεφών της ίδιας ηλικίας και φύλου. Με τον τρόπο αυτό ανιχνεύουμε μη φυσιολογικές αποκλίσεις, όπως τάση για παχυσαρκία, για καθυστέρηση ή στασιμότητα στην αύξηση.

Το ζύγισμα αποτελεί παράλληλα και σημαντική ιατρική παρέμβαση που, όπως κάθε άλλη, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την επιτυχία του θηλασμού. Η εκτίμηση του βάρους του μωρού, όταν γίνεται υπερβολικά συχνά ή με λάθος τρόπο, στα χέρια ενός κακώς εκπαιδευμένου και μη ενημερωμένου γιατρού, μπορεί να μετατραπεί σε εμπόδιο που αγχώνει τη μητέρα, γίνεται αφορμή για αμφιβολίες σχετικά με το θηλασμό, για χορήγηση «συμπληρώματος» ξένου γάλακτος και τελικά για αποθηλασμό.

Οι γονείς χρειάζεται μόνο να γνωρίζουν μερικές βασικές αρχές στη φυσιολογική αύξηση των βρεφών. Τα τελειόμηνα μωρά έρχονται στον κόσμο εφοδιασμένα με αποθήκες ενέργειας. Η φύση τούς δίνει ένα παράθυρο ευκαιρίας, κατά τις πρώτες δέκα ημέρες της ζωής, ώστε να εξοικειωθούν με το τάισμα στο στήθος, να αποβάλλουν το μηκώνιο -τα μαύρα κόπρανα του νεογέννητου- , να απομακρύνουν από το σώμα τους τα πρόσθετα υγρά, συμπεριλαμβανομένων των ενδοφλέβιων υγρών που έλαβε η μητέρα κατά τον ιατρικοποιημένο τοκετό και την επισκληρίδιο αναισθησία.

Μια αρχική απώλεια βάρους κατά 5-8% σε σύγκριση με το βάρος γέννησης είναι απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη. Επιπλέον, στα όρια του φυσιολογικού είναι το μωρό να συνεχίζει να μη βάζει βάρος έως την όγδοη ημέρα της ζωής του και να μην επανακτά το βάρος της γέννησής του έως την 14η ημέρα της ζωής του. Από εκεί κι έπειτα, η παρακολούθηση της αύξησης γίνεται τοποθετώντας τις μετρήσεις στις ενδεδειγμένες καμπύλες αύξησης για βρέφη, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό από τα άλλα, αναπτύσσεται με τον δικό του ιδιαίτερο ρυθμό και μόνο γενικές εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε. Είναι αυθαίρετο να λέμε στους γονείς ότι το μωρό τους αυτόν το μήνα έπρεπε να βάλει 500 γραμμάρια ή ένα κιλό. Η μητέρα είναι απαραίτητο να απαιτεί το πέρασμα των μετρήσεων σε σωστές καμπύλες αύξησης. Εκεί, με τη βοήθεια του ειδικού, διαπιστώνουμε κατά πόσο το μωρό μας ακολουθεί τη δική του καμπύλη, όπως είναι το φυσιολογικό, ή, σπανιότερα, είτε πέφτει κατά δύο ή περισσότερες γραμμές με την πάροδο του χρόνου, είτε βρίσκεται κάτω από την τελευταία, κατώτερη γραμμή του σχεδιαγράμματος, πράγμα που χρειάζεται διερεύνηση και αντιμετώπιση.

Ποιες όμως είναι οι σωστές καμπύλες αύξησης που πρέπει να συμβουλευόμαστε;

Ο ρυθμός ανάπτυξης των υγειών βρεφών που θηλάζουν αποκλίνει σημαντικά από τις παραδοσιακές καμπύλες βάρους για βρέφη. Αυτές είναι ανεπαρκείς γιατί βασίζονται κυρίως σε βρέφη που τρέφονται με μπιμπερό. Μια μεγάλη έρευνα διεξήχθηκε με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μεταξύ 1997 και 2003 σε έξι χώρες του κόσμου: τη Βραζιλία, την Γκάνα, την Ινδία, τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και το Ομάν.

Η μελέτη παρακολούθησε την σωματική αύξηση σε 882 μωρά από τη γέννηση έως την ηλικία των πέντε ετών. Κάθε μωρό εξετάστηκε και ζυγίστηκε 21 φορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τα βρέφη αυτά ήταν τελειόμηνα, δεν είχαν κάποιο πρόβλημα υγείας ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες - όπως κάπνισμα της μητέρας- που να περιορίζουν την αύξησή τους. Θήλασαν αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά για τουλάχιστον τρεις μήνες, πήραν τις πρώτες στερεές τροφές μετά τον έκτο μήνα και συνέχισαν να θηλάζουν μέχρι τον 12ο μήνα.

Με τα δεδομένα αυτής της μελέτης οι επιστήμονες κατασκεύασαν καινούργιες καμπύλες σωματικής αύξησης για αγόρια και κορίτσια βρεφικής και νηπιακής ηλικίας. Οι καμπύλες αυτές αντιπροσωπεύουν τον ρυθμό ανάπτυξης που θα έπρεπε να έχει κάθε βρέφος, εάν οι μητέρες ακολουθούσαν τις καλύτερες πρακτικές, δηλαδή αποκλειστικό θηλασμό, αποφυγή καπνίσματος, εισαγωγή στερεών τροφών όταν πρέπει.

Τα καινούργια στάνταρ ανάπτυξης καταδεικνύουν την φυσιολογική ανθρώπινη ανάπτυξη κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής κάτω από ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εκτιμήσουμε παιδιά σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, ανεξάρτητα από εθνικότητα, κοινωνικο-οικονομική κατάσταση και τρόπο διατροφής.

Τα στάνταρ για πρώτη φορά τοποθετούν το μητρικό θηλασμό στη θέση του φυσιολογικού και εγκαθιστούν το μωρό που θηλάζει ως το φυσιολογικό μοντέλο για αύξηση και ανάπτυξη. Η χρήση τους μπορεί να βοηθήσει τις πολιτικές για την προώθηση του θηλασμού. Το αντιπροσωπευτικό δείγμα από έξι χώρες του κόσμου παρέχει μια πραγματικά διεθνή αναφορά που υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι πληθυσμοί παιδιών μεγαλώνουν παρόμοια σε όλα τα μέρη του κόσμου, εφόσον ικανοποιούνται οι ανάγκες τους σε υγεία και φροντίδα.

Οι καινούργιες καμπύλες αύξησης των βρεφών παρέχουν ένα εργαλείο για την σωστή εκτίμηση των παιδιών στις σύγχρονες χώρες που χαρακτηρίζονται από πολυπολιτισμικότητα. Όλα τα παιδιά αυτού του κόσμου που μεγαλώνουν σε υγιή περιβάλλοντα και ακολουθούν τις συνιστώμενες πρακτικές διατροφής παρουσιάζουν εξαιρετικά ίδιους ρυθμούς αύξησης.
De Onis M et al. WHO growth standards for infants and young children. Arch Pediatr. 2009;16(1):47-53.

 

Φανταστείτε ότι ακόμα και οι καινούργιες καμπύλες αύξησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πλησιάζουν μεν στο φυσιολογικό, αλλά δεν το αντιπροσωπεύουν πλήρως! Τα μωρά στα οποία στηρίχθηκαν θήλασαν αποκλειστικά για τουλάχιστον τρεις μήνες, όταν η σημερινή, τεκμηριωμένη οδηγία των επιστημόνων είναι για αποκλειστικό θηλασμό έξι μηνών και συνέχιση του θηλασμού έως τουλάχιστον την συμπλήρωση του δεύτερου έτους του παιδιού.
Ωστόσο, έστω και με αυτούς τους περιορισμούς, οι καμπύλες αύξησης του ΠΟΥ έχουν σημαντικές διαφορές με εκείνες που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά - και στη χώρα μας - και στηρίζονται σε βρέφη που πίνουν μόνο ξένο γάλα. Το φυσιολογικό μωρό, δηλαδή εκείνο που θηλάζει αποκλειστικά, τείνει να βάζει πολύ βάρος κατά τους πρώτους 3-4 μήνες της ζωής του. Η εντυπωσιακή αυτή αύξηση δεν πρέπει να μας ανησυχεί και δεν συνιστά παχυσαρκία. Έπειτα ο ρυθμός αύξησής του μειώνεται σημαντικά, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με το μωρό που πίνει μπιμπερό.

Αυτό σημαίνει πως τα παιδιά ενός έτους που θηλάζουν δεν είναι λεπτά, αλλά εκείνα που δε θηλάζουν παχύσαρκα!

Αν βασιστούμε στις παραδοσιακές καμπύλες, μωρά εννιά μηνών που συνεχίζουν να θηλάζουν συχνά χαρακτηρίζονται ψευδώς ως λιποβαρή. Αντίστροφα, πάρα πολλά παιδιά με μπιμπερό, που στις παραδοσιακές καμπύλες φαίνονται να μεγαλώνουν φυσιολογικά, στην πραγματικότητα είναι παχύσαρκα. Το μέσο βάρος των βρεφών στην ηλικία του ενός έτους στο διάγραμμα του ΠΟΥ είναι ένα ολόκληρο κιλό λιγότερο από τα παλιά διαγράμματα! Αντί λοιπόν να τρομοκρατούμε μητέρες που θηλάζουν ότι το μωρό τους δεν παίρνει βάρος γιατί το γάλα τους «δεν είναι καλό, δεν είναι πια αρκετό», θα έπρεπε καλύτερα να κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου σε πολλές άλλες μητέρες που μεγαλώνουν μωρά και νήπια χωρίς να τα θηλάσουν, με αποτέλεσμα πρώιμη και παθολογική παχυσαρκία.

Όλα αυτά σημαίνουν πρακτικά τα εξής:

Εάν ο παιδίατρός μας χρησιμοποιεί τις καμπύλες αύξησης που υπάρχουν στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού μας, είναι πιθανό:

1. Κάποια παιδιά τριών ή τεσσάρων μηνών που θηλάζουν να χαρακτηρίζονται παχύσαρκα ενώ δεν είναι
2. Κάποια παιδιά τριών και τεσσάρων μηνών που παίρνουν μπιμπερό να χαρακτηρίζονται φυσιολογικά ενώ δεν παίρνουν ικανοποιητικό βάρος
3. Κάποια παιδιά ενός έτους που θήλασαν για μήνες ή συνεχίζουν να θηλάζουν χαρακτηρίζονται λιποβαρή ενώ είναι φυσιολογικά
4. Κάποια παιδιά ενός έτους που δε θήλασαν καθόλου χαρακτηρίζονται φυσιολογικά ενώ είναι παχύσαρκα!

Μελέτη του 2009 από την Αγγλία παρακολούθησε 536 παιδιά από τη γέννησή τους μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών. Οι επιστήμονες μελέτησαν την διατροφή τους κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής. Όταν έγιναν τεσσάρων ετών, μέτρησαν την συνολική μάζα λίπους και μυών στο σώμα τους.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: Τα παιδιά που θήλασαν τουλάχιστον για δώδεκα μήνες είχαν κατά μέσο όρο 4.5 κιλά λίπους στο σώμα τους.

Εκείνα που δε θήλασαν καθόλου βρέθηκε να έχουν στην ηλικία των τεσσάρων ετών 5 κιλά λίπους στο σώμα τους, δηλαδή μισό κιλό περισσότερο. Η μέση μυϊκή μάζα των παιδιών που θήλασαν ήταν 12.6 κιλά, ενώ εκείνη των παιδιών που δε θήλασαν καθόλου 12 κιλά. Τα αποτελέσματα αυτά αποδείχθηκαν ανεξάρτητα από διάφορους άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να τα τροποποιήσουν.
Πιο απλά, ένα παιδί που δε θήλασε έχει, στην ηλικία των τεσσάρων ετών, μισό κιλό λίπους στο σώμα του περισσότερο από ότι θα έπρεπε, ενώ υπολείπεται κατά παραπάνω από μισό κιλό σε μάζα μυών από το φυσιολογικό!

Robinson SM et al. Variations in infant feeding practice are associated with body composition in childhood: a prospective cohort study. J Clin Endocrinol Metab. 2009;94(8):2799-805.
 

Οι καμπύλες ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν ήδη υιοθετηθεί από πολλές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία. Πρόσφατα, το Εθνικό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νοσημάτων των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία συνιστάται η χρήση των καμπυλών του ΠΟΥ για την εκτίμηση της αύξησης των βρεφών κάτω των 2 ετών στις ΗΠΑ.

Στην απόφαση αυτή είναι σύμφωνη η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία και ο Σύνδεσμος Διεθνώς Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας. Η απόφαση προτρέπει επαγγελματίες δημόσιας υγείας, ιδιώτες παιδιάτρους, παιδιάτρους σε νοσοκομεία και άλλους κλινικούς γιατρούς να εγκαθιδρύσουν το θηλασμό ως κλινικό στάνταρ για πολιτικές και πρακτικές γύρω από την εκτίμηση της φροντίδας των βρεφών.
Οι καμπύλες ανάπτυξης του ΠΟΥ είναι εύκολα και άμεσα διαθέσιμες για κάθε ενδιαφερόμενο -επαγγελματία ή γονιό- στην ιστοσελίδα του CDC www.cdc.gov/growthcharts
Αμφισβητήστε κάθε ειδικό που σας ανησυχεί αναίτια για το βάρος του θηλάζοντος μωρού σας στηριζόμενος σε παραδοσιακές καμπύλες αύξησης, πολύ δε περισσότερο εκείνον που σας προτείνει την εύκολη λύση του «συμπληρώματος» με την πρώτη ευκαιρία.

Το πλήρες κείμενο του CDC: www.cdc.gov

Στέλιος Παπαβέντσης, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.
Παιδίατρος - Σύμβουλος Γαλουχίας
www.pediatros-thes.gr [/spoiler]

 
http://ygeiaonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4356%3Ato-&catid=116%3Apaid&directory=27
Τίτλος: "Πειραγμένες" οι καμπύλες ανάπτυξης των παιδιών από φαρμακευτικές εταιρείες;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Μαρτίου 2011, 19:37:25

http://www.pfy.gr/forum/index.php?topic=1651.msg10784#msg10784
Τίτλος: Μητρικός θηλασμός: Εκτίμηση βρεφικής διατροφής από επαγγελματία υγείας.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 25 Μαρτίου 2011, 11:02:51



http://www.mitrikosthilasmos.com/2011/03/blog-post_24.html
Τίτλος: Συμβουλές για καλύτερο θηλασμό.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 14 Απριλίου 2011, 00:06:00
MedNutrition.
Δευτέρα, 11 Απρίλιος 2011
[spoiler]
Συμβουλές για καλύτερο θηλασμό.
      
Επίτευξη και διατήρηση της παραγωγής γάλατος από την μητέρα.

Το καλύτερο ερέθισμα για την παραγωγή γάλακτος από τους μαστούς είναι το να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα πλήρης κένωση των μαστών. Ακόμη απαραίτητο είναι από τις πρώτες μέρες της ζωής να γίνεται προσπάθεια για θηλασμό ακόμη και όταν υπάρχει πολύ λίγο ή καθόλου γάλα.

Τα βρέφη που δεν έχουν την απαίτηση να φάνε  (δεν κλαίνε) πρέπει να μπαίνουν στο στήθος κάθε 3 ώρες όλο το 24ωρο. Πολύ βασική θεωρείται η τοποθέτηση του νεογέννητου και της μητέρας σε κατάλληλη θέση, ώστε να ξεκινήσει ο θηλασμός  από την πρώτη ώρα ζωής. Δεν πρέπει να παρέχεται στο μωρό υποκατάστατο γάλα, νερό ή τσάι.

Κανένας παράγοντας δεν είναι σημαντικότερος για έναν επιτυχή θηλασμό από την καλή ψυχολογική κατάσταση της μητέρας.

Πώς θα καταλάβει η μητέρα αν επαρκεί το μητρικό γάλα για την σίτιση του βρέφους:

Η παραγωγή γάλακτος θεωρείται φυσιολογική, όταν το βρέφος κοιμάται 2-4 ώρες μεταξύ των γευμάτων και το βάρος του αυξάνεται φυσιολογικά. Όταν το βρέφος δεν πηγαίνει αμέσως για ύπνο  ή ξυπνάει σε 1-2 ώρες  ή αδειάζει και τους 2 μαστούς, τότε η ποσότητα γάλακτος από τον θηλασμό δεν θεωρείται ικανοποιητική.
          
Ο χρυσός φιόγκος είναι ένα ιδανικό σύμβολο του χρυσού κανόνα για τον αποκλειστικό και συνεχή μητρικό θηλασμό. Η μια θηλιά συμβολίζει την μητέρα και η άλλη το παιδί. Ο κόμπος συμβολίζει την υποστήριξη του πατέρα, της οικογένειας, της κοινωνίας. Η μία άκρη συμβολίζει την προσθήκη των στερεών τροφών μετά τους έξι μήνες και η άλλη τον οικογενειακό προγραμματισμό για μια νέα εγκυμοσύνη, μετά τα τρία έως πέντε χρόνια.

Η παχυσαρκία, με τα πολλαπλά της αίτια και τις ακόμη περισσότερες συνέπειές της, αποτελεί μια πρόκληση για τον παιδίατρο αλλά και για τον διατροφολόγο που εργάζεται με παιδιά. Σε πολλές περιπτώσεις, τα προληπτικά μέτρα μπορούν να αποτρέψουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες και ο θηλασμός, είναι ένα από αυτά.

Για να στηρίζουμε το μέλλον στα παιδιά μας, πρέπει πρώτα να φροντίσουμε να μπορούν τα ιδία να "στηριχτούν στα πόδια τους" με υγεία!!!![/spoiler]

 
Γράφει η Αναστασία Φουντουκίδου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος.

http://www.mednutrition.gr/content/view/5633/468/
Τίτλος: Απ: Αγελάδες με... μητρικό γάλα
Αποστολή από: alfie στις 19 Ιουνίου 2011, 18:09:11
Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένες αγελάδες που παράγουν γάλα που θα μπορούσε να υποκαταστήσει το μητρικό (http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=75008&catID=19).

Ερευνητές του China Agricultural University, εισήγαγαν γενετικό κώδικα ανθρώπου στο DNA εμβρύων αγελάδας και στη συνέχεια μετέφεραν τα έμβρυα σε παρένθετες αγελάδες.

Το 2003, μετά από χρόνια ερευνών σε ποντίκια, επιστήμονες κατόρθωσαν να δημιουργήσουν την πρώτη αγελάδα που θα παρήγαγε γάλα με τις ίδιες θρεπτικές ιδιότητες του μητρικού και με γεύση ακόμα εντονότερη και πιο γλυκιά.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Li Ning, δήλωσε ότι το γενετικά τροποποιημένο γάλα αγελάδας είναι κατά 80% ίδιο με το μητρικό.

Το τροποποιημένο γάλα αγελάδας περιέχει αρκετές σημαντικές ιδιότητες ανθρώπινου γάλατος, ιδιαίτερα πρωτεΐνες και αντισώματα, που πιστεύουμε ότι είναι καλά για την υγεία μας και ικανά να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα', δήλωσε ο ερευνητής.

Η ομάδα του Li που υποστηρίζεται από μεγάλη κινεζική εταιρεία βιοτεχνολογίας στοχεύει να κυκλοφορήσει προσιτή μορφή γάλατος στην αγορά εντός 3 ετών.

Ο Li δήλωσε ότι πριν κυκλοφορήσει στην αγορά το γάλα, για μωρά και ανθρώπους, χρειάζονται αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και να αποδειχτεί ότι το γάλα αγελάδας είναι καλό και ασφαλές για ηλικιωμένους, παιδιά και αρρώστους, ιδιαίτερα για όσους πάσχουν από χρόνιες νόσους. Μόνο μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω η κυβέρνηση μπορεί να το εξετάσει και να εγκρίνει την κυκλοφορία του, πρόσθεσε.

Η Greenpeace θεωρεί ότι γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα δεν θα πρέπει να μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα.

Οι Κινέζοι γονείς είχαν μεικτή αντίδραση. Ορισμένοι ήταν πρόθυμοι να δοκιμάσουν το γάλα, ενώ άλλοι είναι πολύ επιφυλακτικοί.


ΠΗΓΗ: iatronet.gr
Τίτλος: Απ: Αγελάδες με... μητρικό γάλα
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 19 Ιουνίου 2011, 18:17:33
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένες αγελάδες που παράγουν γάλα που θα μπορούσε να υποκαταστήσει το μητρικό (http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=75008&catID=19).

Ερευνητές του China Agricultural University, εισήγαγαν γενετικό κώδικα ανθρώπου στο DNA εμβρύων αγελάδας και στη συνέχεια μετέφεραν τα έμβρυα σε παρένθετες αγελάδες.

Το 2003, μετά από χρόνια ερευνών σε ποντίκια, επιστήμονες κατόρθωσαν να δημιουργήσουν την πρώτη αγελάδα που θα παρήγαγε γάλα με τις ίδιες θρεπτικές ιδιότητες του μητρικού και με γεύση ακόμα εντονότερη και πιο γλυκιά.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Li Ning, δήλωσε ότι το γενετικά τροποποιημένο γάλα αγελάδας είναι κατά 80% ίδιο με το μητρικό.

Το τροποποιημένο γάλα αγελάδας περιέχει αρκετές σημαντικές ιδιότητες ανθρώπινου γάλατος, ιδιαίτερα πρωτεΐνες και αντισώματα, που πιστεύουμε ότι είναι καλά για την υγεία μας και ικανά να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα', δήλωσε ο ερευνητής.

Η ομάδα του Li που υποστηρίζεται από μεγάλη κινεζική εταιρεία βιοτεχνολογίας στοχεύει να κυκλοφορήσει προσιτή μορφή γάλατος στην αγορά εντός 3 ετών.

Ο Li δήλωσε ότι πριν κυκλοφορήσει στην αγορά το γάλα, για μωρά και ανθρώπους, χρειάζονται αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και να αποδειχτεί ότι το γάλα αγελάδας είναι καλό και ασφαλές για ηλικιωμένους, παιδιά και αρρώστους, ιδιαίτερα για όσους πάσχουν από χρόνιες νόσους. Μόνο μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω η κυβέρνηση μπορεί να το εξετάσει και να εγκρίνει την κυκλοφορία του, πρόσθεσε.

Η Greenpeace θεωρεί ότι γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα δεν θα πρέπει να μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα.

Οι Κινέζοι γονείς είχαν μεικτή αντίδραση. Ορισμένοι ήταν πρόθυμοι να δοκιμάσουν το γάλα, ενώ άλλοι είναι πολύ επιφυλακτικοί.


ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Προσωπικά είμαι αρκετά επιφυλακτικός.
Τίτλος: Απ: Αγελάδες με... μητρικό γάλα
Αποστολή από: alfie στις 19 Ιουνίου 2011, 18:27:51
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Προσωπικά είμαι αρκετά επιφυλακτικός.

Κι εγώ το ίδιο λέω - δεν θα έδινα ποτέ και για κανένα λόγο στα παιδιά μου από αυτές τις κινέζικες διατροφικές "πατέντες", πιθανές ωρολογιακές βόμβες για την υγεία τους.
Κι ας κάνω και λάθος..
Τίτλος: Απ: Μητρικός Θηλασμός.
Αποστολή από: Μαρία Χόρτη στις 19 Ιουνίου 2011, 20:45:05
Συμφωνώ με τους δύο προλαλήσαντες συναδέλφους.

Ίσως κάποια στιγμή καταφέρουμε να φτιάξουμε γάλα πολύ κοντά στο μητρικό. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι, επιπλέον των μοναδικών συστατικών του, το μωρό μαζί με το μητρικό γάλα παίρνει και τα πολύτιμα αντισώματα, αλλά και δημιουργεί ένα μοναδικό συναισθηματικό δέσιμο με τη μητέρα. Όλα αυτά μαζί κάνουν το μητρικό γάλα ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟ και το μητρικό θηλασμό ό,τι καλύτερο για τη μητέρα και το μωρό.

Δε μπορώ να καταλάβω λοιπόν γιατί επιδιδόμαστε σε τεράστια εγχειρήματα να παράγουμε γάλα που να υποκαταστησει το μητρικό αντί να κάνουμε το αυτονόητο (και θεωρητικά πιο εύκολο): Να πείσουμε τις μητέρες να θηλάσουν τα μωρά τους και να τις στηρίξουμε σε αυτό.
Τίτλος: Απ: Μητρικός Θηλασμός.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 20 Απριλίου 2013, 22:18:51
Ένα καλό βιβλίο σχετικά με τον μητρικό θηλασμό. Χρήσιμο και για επαγγελματίες υγείας:

Επιστροφή στον μητρικό θηλασμό: Οδηγός επιβίωσης για γονείς και επαγγελματίες υγείας.


Εκδότης : ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Συγγραφέας : Παπαβέντσης Στέλιος Χ.


[spoiler]Περιγραφή
Το βιβλίο αυτό σκοπεύει να οπλίσει με γνώση το 80% των Ελληνίδων που εξαναγκάζονται από την κουλτούρα του μπιμπερό να μην ακολουθήσουν την επιθυμία τους – να θηλάσουν το παιδί τους. Το ισχύον σύστημα στερεί την ελευθερία επιλογής στη μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών που θέλουν να θηλάσουν. Αυτές οι μητέρες χρειάζονται επειγόντως επιχειρήματα και επιστημονικά δεδομένα ώστε να μπορούν να αντικρούουν σχόλια που εχθρεύονται τον θηλασμό, ενάντιες πρακτικές, πιέσεις και αντιλήψεις χωρίς καμία επιστημονική βάση που καθημερινά υποσκάπτουν τις προσπάθειές τους.

Αυτό το βιβλίο θα βοηθήσει ακόμα να μεταδοθούν στο ευρύ κοινό οι εκπληκτικές αλήθειες που με καταιγιστικό ρυθμό αποκαλύπτονται για τον μητρικό θηλασμό κατά τα τελευταία χρόνια, μέσα από επιστημονικές έρευνες από όλο τον κόσμο. Θα ωθήσει το άμεσο περιβάλλον των νέων γονιών να αλλάξουν ξεπερασμένες νοοτροπίες, παρέχοντας έτσι υποστήριξη στον μητρικό θηλασμό ως τον φυσιολογικό τρόπο διατροφής των βρεφών. Θα ευαισθητοποιήσει επαγγελματίες υγείας και μη που έρχονται σε επαφή με μικρά παιδιά και μητέρες, ώστε να προστατεύσουν με έγκυρο και επιστημονικό τρόπο τη γαλουχία. Θα κινητοποιήσει πολιτικούς, μέσα μαζικής ενημέρωσης και εργοδότες ώστε να δώσουν ώθηση σε μια εθνική καμπάνια προστασίας του μητρικού θηλασμού ως σημαντικού μέσου προστασίας της δημόσιας υγείας στη χώρα μας. Θα τους πείσει ότι η αύξηση στα ποσοστά των παιδιών που θηλάζουν είναι προς το συμφέρον –υγείας, οικονομικό, οικολογικό, κοινωνικό– όλων.[/spoiler]
Τίτλος: Απ: Μητρικός Θηλασμός.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 30 Σεπτεμβρίου 2013, 15:31:06
Journal of Human Lactation.

Official Journal of the International Consultant Association.

http://jhl.sagepub.com
Τίτλος: Θηλάζουμε όταν έχουμε πυρετό;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 30 Ιανουαρίου 2014, 16:54:23
[spoiler]    Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
    Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

    Εδώ και 3 μέρες ανεβάζω πυρετό. Την πρώτη μέρα έφτασε 39,3 οπότε πήρα ντεπόν 1000 και όταν έπεσε ο πυρετός θήλασα.

    Ο παιδίατρος μου είπε ότι πάνω από 38 να μην θηλάσω και ούτε τα διαστήματα που κατεβαίνει ο πυρετός να θηλάσω. Μου είπε επίσης να μην πάρω αντιβίωση και να δω μήπως δεν ανεβάσω άλλο.

    Την δεύτερη μέρα έφτασα μέχρι 37,9 οπότε θήλαζα κανονικά τα ξημερώματα της τρίτης ημέρας είχα 38,3 και θήλασα γιατί δεν είχα δει καλά το θερμόμετρο. Πήρα ντεπόν και μετά συνέχισα να θηλάζω. Το απόγευμα ξανά ανέβηκε στο 38,6 οπότε πήρα ντεπόν και έπεσε οπότε συνέχισα να θηλάζω.

    Έχω τρελαθεί. Η παθολόγος μου λέει πάρε αντιβίωση και μην θηλάζεις, ο παιδίατρος δεν κάνει με τον πυρετό να θηλάζω αλλά να περιμένω μήπως πέσει χωρίς αντιβίωση... Τί να κάνω; μήπως έκανα κακό στο μωράκι μου που το θήλασα με 38,3; μήπως το κολλήσω και αρρωστήσει;

    Σας παρακαλώ βοηθήστε με δεν θέλω να σταματήσω το θηλασμό και να πάρω αντιβίωση.

    Θα δέχεται μετά το στήθος το μωράκι μου ή θα έχω γάλα αρκετό αφού θα αναγκαστώ να το βγάζω με το θήλαστρο...

    Αιμιλία Κ., Κομοτηνή


Λυπάμαι πολύ που τόσο ο παιδίατρός σας όσο και ο παθολόγος σας αναλαμβάνουν την ευθύνη να σας συμβουλέψουν για το θηλασμό ενώ έχουν πλήρη άγνοια και κανένα ενδιαφέρον για το θέμα. Υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοί τους που είναι ενημερωμένοι και μπορούν να σας συμβουλέψουν αξιόπιστα.

Οι περισσότερες αντιβιώσεις είναι συμβατές με το θηλασμό. Ο παιδίατρός σας γνωρίζει ποιες αντιβιώσεις μπορεί να χορηγήσει σε ένα βρέφος. Όλες αυτές οι αντιβιώσεις είναι συμβατές με το θηλασμό.

Ο πυρετός δεν αποτελεί αντένδειξη για το θηλασμό και δεν υπάρχει καμία θερμοκρασία πάνω από την οποία το γάλα σας είναι ακατάλληλο για θηλασμό.

ΕΔΩ θα βρείτε τις οδηγίες της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιάτρων όπως δημοσιεύτηκαν στο Pediatrics, παρακαλώ να τις τυπώσετε και να τις δώσετε στους γιατρούς σας (που όφειλαν να τις γνωρίζουν).

Ο θηλασμός είναι πολύ σημαντικός για την υγεία του παιδιού σας και τη δική σας για να τον διακινδυνεύσετε με λάθος συμβουλές.

Περαστικά σας και καλή συνέχεια.[/spoiler]


http://www.mitrikosthilasmos.com/2011/01/blog-post_4160.html
Τίτλος: Απ: Μητρικός Θηλασμός.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 1 Φεβρουαρίου 2014, 20:53:45
Μια πολύ καλή βάση δεδομένων για Παιδίατρους, και όχι μόνο, όπου γράφεται π.χ. την δραστική ουσία ενός φαρμάκου και σας βγάζει αν και πόσο επικίνδυνο είναι για ένα παιδί που θηλάζει.

http://www.e-lactancia.org/en
Τίτλος: Απ: Μητρικός Θηλασμός.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 3 Ιουνίου 2014, 22:23:22
Η «Αλκυόνη» ως Εθνική πρωτοβουλία προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού στο πλαίσιο της υποστήριξης και της ενημέρωσης των θηλαζουσών προσφέρει σωστή και υπεύθυνη πληροφόρηση μέσω της νέας τηλεφωνικής γραμμής 10525 για το θηλασμό.

Η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής αποτελεί μία βασική δράση του προγράμματος της «Αλκυόνης» που υλοποιεί το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας.

Υπό την εποπτεία της Υπεύθυνης Έργου Κας Ι. Αντωνιάδου-Κουμάτου η γραμμή επικοινωνίας 10525 στελεχώνεται από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, μαίες και παιδιάτρους.

Λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες 9:00 – 17:00 και παρέχει ενημέρωση σχετικά με το θηλασμό και συμβουλευτική στις θηλάζουσες.

Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού
Διεύθυνση: ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 38-40, 115 27 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: 210 77 01 557 – 210 77 99 244
E-mail: alkyoni.thilasmos@ich.gr & inchildh@otenet.gr

Πηγή: http://www.mitrikosthilasmos.com/2013/10/tilefoniki-grammi-thilasmou.html#ixzz33bdTUeSw

Τίτλος: Οδηγίες για θηλάζουσες μητέρες.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 11 Νοεμβρίου 2016, 22:23:32
Οδηγίες σε θηλάζουσες μητέρες. Επισυνάπτονται και σε αρχεία jpg.
Ένας χρήσιμος και έγκυρος σύνδεσμος από την κυβέρνηση της Αυστραλίας με παρόμοιες πληροφορίες είναι ο https://www.qld.gov.au/health/children/babies/breastfeeding/index.html (https://www.qld.gov.au/health/children/babies/breastfeeding/index.html)
(http://www.pfy.gr/forum/index.php?action=dlattach;topic=2466.0;attach=5020;image)
(http://www.pfy.gr/forum/index.php?action=dlattach;topic=2466.0;attach=5022;image)
Τίτλος: Ten Steps to Successful Breastfeeding.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 17 Νοεμβρίου 2016, 22:04:45
   
Ten Steps to Successful Breastfeeding

Every facility providing maternity services and care for newborn infants should:


1) Have a written breastfeeding policy that is routinely communicated to all health care staff.

2) Train all health care staff in skills necessary to implement this policy.

3) Inform all pregnant women about the benefits and management of breastfeeding.

4) Help mothers initiate breastfeeding within half an hour of birth.

5) Show mothers how to breastfeed, and how to maintain lactation even if they should be separated from their infants.

6) Give newborn infants no food or drink other than breast milk, unless medically indicated.

7) Practise rooming-in - that is, allow mothers and infants to remain together - 24 hours a day.

8 ) Encourage breastfeeding on demand.

9) Give no artificial teats or pacifiers (also called dummies or soothers) to breastfeeding infants.

10) Foster the establishment of breastfeeding support groups and refer mothers to them on discharge from the hospital or clinic.

Source: Protecting, Promoting and Supporting Breastfeeding: The Special Role of Maternity Services, a joint WHO/UNICEF statement published by the World Health Organization.

https://www.unicef.org/newsline/tenstps.htm
Τίτλος: Μητρικός Θηλασμός: Οδηγός για Επαγγελματίες Υγείας.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Μαρτίου 2018, 15:46:02
Πολύ καλό online βιβλίο στα Ελληνικά.

Κατεβάστε το και στον υπολογιστή σας σε περίπτωση που χαλάσει ο παρακάτω σύνδεσμος:


http://epilegothilasmo.gr/wp-content/uploads/HTML/files/assets/basic-html/index.html#1 (http://epilegothilasmo.gr/wp-content/uploads/HTML/files/assets/basic-html/index.html#1)
Τίτλος: Απ: Μητρικός Θηλασμός.
Αποστολή από: Dott.diMG στις 27 Σεπτεμβρίου 2018, 13:50:11
Συστάσεις για την εισαγωγή στερεών τροφών το 1ο χρόνο της ζωής
Τίτλος: Απ: Μητρικός Θηλασμός.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Μαρτίου 2019, 16:44:42
18/03/2019 Health Daily.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Σε δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Δύο Τράπεζες Μητρικού Γάλακτος αρχίζουν σχεδόν ταυτόχρονα την λειτουργία τους
σε δύο μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Η μία Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος
δημιουργήθηκε και εξοπλίστηκε με την χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και
η λειτουργία της αρχίζει άμεσα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ενώ η δεύτερη, που
εγκαινιάζεται στις 18 Μαρτίου στο Ιπποκράτειο, εξοπλίστηκε χάρη σε πρωτοβουλία
της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τη φροντίδα των προώρων νεογνών
«Ηλιτόμηνον». Η δημιουργία Τραπεζών Μητρικού Γάλακτος στη Θεσσαλονίκη ήταν
απολύτως απαραίτητη και έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό, καθώς η μοναδική
Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος της χώρας για δότριες μητέρες λειτουργεί στην
Αθήνα και δεν επαρκεί για τις ανάγκες όλης της χώρας. Το μητρικό γάλα, λόγω της
μοναδικής διατροφικής σύνθεσης, αποτελεί την καλύτερη διατροφή για τα βρέφη και
πρέπει να είναι διαθέσιμο αμέσως μετά τη γέννηση.
Τίτλος: Απ: Μητρικός Θηλασμός.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, 11:06:32
(https://scontent.fskg3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/70809413_10156952053491137_6690651670902210560_n.jpg?_nc_cat=109&_nc_oc=AQns7SPbG3aQgtq09Uqtb5klH1TlN8lWdkVsYFd_0N2ns7edK73crO9AsxEIc7ehxgSga4Qr1C26MwYcjfBJ91v-&_nc_ht=scontent.fskg3-1.fna&oh=171fcb4999725d3bb419dbbb25ac50bf&oe=5E3C427E)
Τίτλος: Breastfeeding and Stress in Children
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Σεπτεμβρίου 2021, 19:47:53
November 2020
DOI:10.21203/rs.3.rs-104367/v1

Abstract

Objective:
Repeated serious stress e.g. repeated serious life events or chronic stress may contribute to increased morbidity . One of the most important protective health factors for children is breast-feeding, but the mechanisms for this effect are not fully elucidated. Our objective was to assess if the duration of breastfeeding actually could influence degree of stress of children still at school-age.

Methods: A random sample of 126 children from the ABIS-study, a prospective population-based child cohort study in southeast of Sweden was included. We had registered duration of breastfeeding and a number of psycho-social factors related to breast-feeding and/or stress. As a biomarker of stress we measured the child´s cortisol in hair at 8 years of age.

Results: We found a negative correlation (r= -0.23, p=0.009) between total duration of breastfeeding and hair cortisol levels. In a multivariate analysis this association persisted (p=0.006) even when adjusted for other potential intervening factors like age of mother at delivery and early psychosocial vulnerability in the family, an index based on 12 factors.

Conclusion: A long breastfeeding seems to decrease stress many years later in children. This is a reason to facilitate for mothers to breast-feed their children, also in the modern society where women are expected to have a professional life.

https://www.researchgate.net/publication/346866786_Breastfeeding_and_Stress_in_Children (https://www.researchgate.net/publication/346866786_Breastfeeding_and_Stress_in_Children)