Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Απριλίου 2024, 22:39:41

Τελευταία μηνύματα

Σελίδες: [1] 2 3 ... 10
1
Όταν πάμε να συνταγογραφήσουμε το Tabl. Augmentin (875+125) στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση μας βγάζει δύο επιλογές. Μια που ο κωδικός, του φαρμάκου τελειώνει σει -146 και μια άλλη που ο κωδικός τελειώνει σε κάτι άλλο. Αυτό που κυκλοφορεί είναι αυτό που τελειώνει σε -146
2
Ενδιαφέροντα Links / Realistic Medicine
« Τελευταίο μήνυμα από Argirios Argiriou στις Σήμερα στις 17:13:39 »


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
3
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μπορεί ο γενικός γιατρός να κάνει μπότοξ; Έχει αυτό το δικαίωμα;
19.04.2024 Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την εφαρμογή θεραπειών βοτουλινικής τοξίνης και υαλουρονικού οξέος.
Η εφαρμογή υαλουρονικού οξέος και βοτουλινικής τοξίνης (Botox) αποτελεί ιατρική πράξη και διενεργείται για αισθητικούς και θεραπευτικούς σκοπούς από ειδικευμένους/-ες ιατρούς των εξής ειδικοτήτων (στα εκπαιδευτικά προγράμματα των οποίων εμπίπτει η εν λόγω τεχνική):
1) Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής,
2) Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας,
3) Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής. 
Επιπλέον, ιατροί των ειδικοτήτων Νευρολογίας, Νευροχειρουργικής και Οφθαλμολογίας δύνανται να χρησιμοποιούν την ως άνω τεχνική αποκλειστικά για θεραπευτικούς σκοπούς, τοπικά στην πάσχουσα περιοχή και σε συγκεκριμένες επιστημονικά τεκμηριωμένες ενδείξεις.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
4
Χρήσιμες πληροφορίες / Απ: Επίκαιρες επιδημίες.
« Τελευταίο μήνυμα από Argirios Argiriou στις Χθες στις 21:20:13 »
ertnews 18/04/2024

Μεξικό: Τα κρούσματα δάγκειου πυρετού στην αμερικανική ήπειρο αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50% σε μια «επείγουσα» κατάσταση

Τα κρούσματα δάγκειου πυρετού έχουν δημιουργήσει μια «επείγουσα κατάσταση» στο Μεξικό, αν και τα κρούσματα στα επίκεντρα της νόσου Αργεντινή και Βραζιλία μοιάζουν να έχουν σταθεροποιηθεί, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας.

Ο PAHO, μια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, επιβεβαίωσε περισσότερα από 5,2 εκατομμύρια κρούσματα δάγκειου πυρετού στην Αμερική φέτος, ήτοι μια αύξηση 48% από τα 3,5 εκατομμύρια κρούσματα που ο οργανισμός είχε ανακοινώσει προηγουμένως, στα τέλη του περασμένου μήνα.

Περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι πέθαναν από τη νόσο, ένας αριθμός μεγαλύτερος από τους 1000 και πλέον θανάτους τον περασμένο μήνα, για το έτος έως τον Μάρτιο.

«Έχουμε μια επείγουσα κατάσταση», δήλωσε ο διευθυντής του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας Γιαμπάς Μπαρμπόσα σε μια ενημέρωση δημοσιογράφων.

Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο έως αυτήν τη στιγμή, η Αργεντινή και η Βραζιλία «καταγράφουν ακόμη μια πολύ ισχυρή διασπορά», επισήμανε ο Μπαρμπόσα, προσθέτοντας πως «τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται πως υπάρχει μια σταθεροποίηση ή ακόμα και μια μείωση» στα κρούσματα των χωρών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
5
Μπορούμε πλέον να συνταγογραφούμε μικροαλβουμίνη ούρων.

Είναι στα διαγνωστικά 1

και το ψάχνουμε ως

ΜΙΚΡΟΑΛΒΟΥΜΙΝΗ (ΘΟΛΟΣΙΜΕΤΡΙΑ Η' ΝΕΦΕΛΟΜΕΤΡΙΑ κωδικός 130000298 και στο σχόλιο γράφουμε: τυχαίο δείγμα.

και προσθέτουμε και

Κρεατινίνη ούρων (CREAT) κωδικός 130000325 και στο σχόλιο γράφουμε: τυχαίο δείγμα.

ΟΛΙΚΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΟΥΡΩΝ κωδικός 130000299 και στο σχόλιο γράφουμε: τυχαίο δείγμα.

6
Χρήσιμες πληροφορίες / Απ: Ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά.
« Τελευταίο μήνυμα από schumifer στις Χθες στις 11:30:13 »
Η κατάντια του να μη βρίσκει ο ασθενής αμοξικιλλίνη για στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα (να μη σας πω το άλλο με τον Τοτό και τη πενικιλλίνη V), να μην υπάρχει μετοκλοπραμίδη, να μη βρίσκεις αντιτετανικό εμβόλιο αλλά οροί υπάρχουν να φάνε και ο κότες. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει ένας να ντρέπεται ή αν όλοι οι ιθύνοντες πετάνε χαρταετό
7
Χρήσιμες πληροφορίες / Απ: Ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά.
« Τελευταίο μήνυμα από Argirios Argiriou στις Χθες στις 11:25:35 »
Το Diftavax είναι σε μερική έλλειψη... (εδώ, μας λείπουν βασικά εμβόλια τα καινοτόμα φάρμακα, μας μάραναν)
8
Καθημερινή  17/04/2024
Ρούλα Σαλούρου


Σύμφωνα με νέα αναλογιστική μελέτη, μέχρι το 2070 δεν χρειάζονται περαιτέρω περικοπές αλλά οι συντάξεις θα είναι χαμηλές

Εξασφαλισμένη θεωρείται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος έως το μακρινό 2070, σύμφωνα με τη νέα αναλογιστική μελέτη που έχει εκπονήσει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή και έχει ήδη κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπάρχει βέβαια μια πολύ σημαντική και άκρως υποχρεωτική προϋπόθεση: να μην αλλάξει τίποτα όσον αφορά τις λεγόμενες «παραμετρικές αλλαγές», ήτοι όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ύψος και τρόπος υπολογισμού των παροχών κ.λπ.

Και βέβαια, μια εξίσου απογοητευτική διαπίστωση, ότι έχουμε ένα βιώσιμο σύστημα, ανεπαρκές όμως ως προς τη μία και μοναδική υποχρέωση: να εξασφαλίζει σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους ένα επαρκές εισόδημα διαβίωσης.

Η μελέτη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», παρουσιάζει ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, σε μια γηρασμένη κοινωνία, με μικρότερο πληθυσμό, ιδιαίτερα μειωμένες δαπάνες αλλά και σημαντικά χαμηλότερες συντάξεις. Οι ειδικοί μάλιστα εκτιμούν πως η σταδιακή μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, κάτω και από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, οδηγεί ουσιαστικά σε συντάξεις ακόμη και κάτω από τα 900 με 850 ευρώ μεικτά.

Ετσι, ακόμη και με τις πλέον δυσοίωνες δημογραφικές και οικονομικές μελλοντικές προοπτικές, το διανεμητικό συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας δεν χρειάζεται και νέες περικοπές συντάξεων προκειμένου να εξασφαλισθεί η μακροχρόνια χρηματοοικονομική του βιωσιμότητα.

Ανάγκη αποταμίευσης

Απαιτούνται βέβαια, και μάλιστα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, σημαντικές παρεμβάσεις τόσο από την πλευρά της πολιτείας, όσο και από τους ίδιους τους ασφαλισμένους. Κι αυτό, όχι μόνο για να συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα ο λειτουργικός και διοικητικός σχεδιασμός βελτίωσης των υπηρεσιών και η έγκαιρη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, αλλά και μακροπρόθεσμα ο σχεδιασμός πολιτικών για να εξασφαλιστεί η επάρκεια των μελλοντικών συνταξιοδοτικών παροχών. Σε αυτό το επίπεδο, η προσωπική ευθύνη των ασφαλισμένων, η συνειδητή αποταμίευση προκειμένου να μη φθάσει κάποιος στα όρια της εξαθλίωσης μεγαλώνοντας, εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει στο μέλλον σημαντικό ρόλο. Αρκεί φυσικά, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, και η πολιτεία να έχει τα αντανακλαστικά να αναδιαμορφώνει τους κανόνες, με βάση τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία.

Το δημογραφικό πρόβλημα

Η «Κ» παρουσιάζει σήμερα τις βασικές παραδοχές που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις οποίες στηρίζεται η μελέτη, που θα παρουσιαστεί επίσημα εντός του Μαΐου. Και όπως σε ολόκληρη την Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα, το δημογραφικό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στην Ελλάδα, την τελευταία πενταετία (2019-2023), ο αριθμός των γεννήσεων υπολείπονταν κατά μέσον όρο, ετησίως, του αριθμού των θανάτων κατά 52.000 άτομα. Για τον λόγο αυτόν η Eurostat αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για τον πληθυσμό της Ελλάδας, προβλέποντας ότι ο πληθυσμός της θα μειωθεί σε 7,8 εκατ. κατοίκους μέχρι το 2070 από 8,6 εκατ. άτομα που προέβλεπε στις δημογραφικές προβολές του 2019. Αυτή την παραδοχή – εκτίμηση λαμβάνει υπόψη και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

Οπως επίσης, δέχεται ότι το εργατικό δυναμικό της χώρας θα μειωθεί από 4,606 εκατ. άτομα το 2022, σε 3,111 εκατ. άτομα το 2070, όταν στις αντίστοιχες δημογραφικές προβολές του 2019 προέβλεπε ότι το εργατικό δυναμικό της χώρας μας το 2070 θα είναι 3,57 εκατ. άτομα. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις δυσμενέστερες δημογραφικές προοπτικές της Eurostat για τη χώρα μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντίστοιχα αναθεώρησε προς το δυσμενέστερο τη μακροπρόθεσμη μέση αύξηση του ΑΕΠ για τη χώρα μας την περίοδο 2023-2070 σε 1,1% από 1,2% που προέβλεπε στις μελέτες της το 2021.

Οσο για τα επιπλέον δημογραφικά στοιχεία, φαίνεται πως ο δείκτης εξάρτησης των ηλικιωμένων θα διπλασιαστεί μέχρι το 2070, το ποσοστό των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών θα αντιστοιχεί το 2030 στο 26,1% του πληθυσμού και θα φτάσει το 2070 στο 33%. Μάλιστα, από αυτούς, οι μισοί θα είναι άνω των 80 ετών.

Το όριο συνταξιοδότησης

Η ηλικία συνταξιοδότησης, ή για την ακρίβεια η ηλικία εξόδου από την αγορά εργασίας, για το 2022 εκτιμάται στα 63,8 έτη. Θα αυξηθεί στα 64,6 το 2030 και θα φτάσει τα 67,5 το 2070. Ενδιάμεσα βέβαια, θα πρέπει η χώρα μας όπως και όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, να αναπροσαρμόσει το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση τον δείκτη για το προσδόκιμο ζωής. Το οποίο, βάσει των στοιχείων της Ε.Ε. από 84,2 για τις γυναίκες και 78,8 για τους άνδρες το 2022, θα ανέβει στο 86,8 και 82,2, αντίστοιχα, το 2040 και θα εκτιναχθεί στο 90,4 για τις γυναίκες και το 86,5 για τους άνδρες, το 2070.

Τέλος, το εργατικό δυναμικό από 4,6 εκατ. άτομα το 2022, εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε 4,3 εκατ. το 2030 και θα περιοριστεί δραματικά, σε 3,11 εκατ. άτομα, το 2070.

Μικρότερες δαπάνες

Οπως εκτιμά, μιλώντας στην «Κ» ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης αλλά και ο δρ του Παντείου και αναλογιστής Βασίλης Μπέτσης, με αυτά τα δεδομένα, το επίπεδο των συνταξιοδοτικών δαπανών στην Ελλάδα θα μειωθεί από το 15,6% κοντά στο 11,4% του ΑΕΠ, δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο (12% του ΑΕΠ) των χωρών της Ε.Ε.-27. Βέβαια, οι κ. Ρομπόλης και Μπέτσης ξεκαθαρίζουν ότι η εν αναμονή μελέτη μπορεί να χαρακτηρίζει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα ως χρηματοοικονομικά βιώσιμο, παραβλέπει όμως την παράμετρο της κοινωνικής αποτελεσματικότητας, δηλαδή την επάρκεια των συντάξεων. Και αυτό, γιατί βάσει των μετρήσεων, η μέση σύνταξη θα μειωθεί το 2070 σε 850 ευρώ έναντι 950 ευρώ σήμερα.

Τεράστια βάρη στους νέους

Εναν τρομακτικό «φόρο» της τάξης του 108% του εισοδήματός τους θα πρέπει να πληρώνουν οι νέοι του 2060 προκειμένου το ασφαλιστικό σύστημα, εκτός από το να είναι βιώσιμο, να είναι και ικανό να εγγυηθεί ότι το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων θα είναι τουλάχιστον ίδιο με αυτό που είχαν ως εργαζόμενοι. Καθώς βέβαια κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, η δημογραφική γήρανση θα επιφέρει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο, τόσο των ατόμων της παραγωγικής ηλικίας όσο και των ηλικιωμένων. Εκτός εάν η κοινωνία προετοιμαστεί κατάλληλα. Την εκτίμηση αυτή κάνει ο καθηγητής Οικονομικών του ΑΠΘ Νίκος Χ. Βαρσακέλης, σε άρθρο του για τη διαΝΕΟσις.

Στο μέλλον η παραγωγική γενιά πρέπει να πληρώνει ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 25% του μέσου εισοδήματος από την εργασία, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των ηλικιωμένων. Πρόκειται για έναν «φόρο», που καταβάλλεται από τη μια με τις ασφαλιστικές εισφορές και από την άλλη μέσω των φόρων που εισπράττει το κράτος και μεταβιβάζει στους ηλικιωμένους, ενισχύοντας τα ταμεία. Σύμφωνα με τα σενάρια για το δημογραφικό, το 2060 ο «φόρος» αυτός θα ανέλθει στο 45%, κατά μέσον όρο, στις αναπτυγμένες χώρες. Δηλαδή, η παραγωγική γενιά θα πρέπει να φορολογείται με 45% για να διατηρηθεί το επίπεδο κατανάλωσης της γενιάς των ηλικιωμένων. Η χώρα μας βέβαια, κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως, καθώς για το 2060 ο φόρος προβλέπεται σε 108%.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
9
Ενδιαφέροντα Links / Απ: Give blood.
« Τελευταίο μήνυμα από Argirios Argiriou στις 17 Απριλίου 2024, 12:05:48 »
17/04/2024  ertnews.gr

Υπάρχουν πάρα πολύ σημαντικές ελπιδοφόρες ενδείξεις, μετά την πολύ βαθιά και παρατεταμένη κρίση λόγω του κορονοϊού, και είπαμε τότε όλοι οι άνθρωποι της αιμοδοσίας, την κρίση αυτή να την κάνουμε ελπίδα, είπε στο ΕΡΤNEWS ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγιώτης Κατσίβελας.

Σε μια πολιτική εξωστρέφειας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, τόσο το 2022 όσο και το 2023 δημοσιοποιήσαμε τα στοιχεία από την αιμοδοσία.

Αυτό το ελπιδοφόρο και ουσιαστικό το οποίο υπάρχει είναι ότι τα δύο τελευταία χρόνια 160.000 νέοι άνθρωποι μπήκαν στην αιμοδοσία.
Υποχρέωσή μας είναι να τους εντάξουμε και να τους κάνουμε μόνιμα στελέχη, γιατί αυτό είναι το πρόβλημα της αιμοδοσίας στη χώρα μας.             

Το 2023 συγκεντρώσαμε πάνω από 550.000 μονάδες σε αίμα, και λέμε τα νούμερα γιατί ουσιαστικά δείχνουν την πραγματικότητα και το μέγεθος των αναγκών της χώρας μας σε αίμα.

Από αυτά ήταν 18.000 μονάδες περισσότερες από το 2022, και 30.000 μονάδες περισσότερο εθελοντικό αίμα από το 2022 και 18 χιλιάδες φίλοι και συγγενείς των ανθρώπων που είχαν να δώσουν αίμα δεν χρειάστηκε να τους χρησιμοποιήσουμε.

Πριν από την πανδημία το ποσοστό του εθελοντικού αίματος στη χώρα μας ήταν 60%, τώρα ξεπεράσαμε το 68% και έχει πέσει και πολύ ο μέσος όρος ηλικίας των εθελοντών.
Να επισημάνουμε ότι οι χώρες της Μεσογείου έχουν το πολύ μεγάλο πρόβλημα που βεβαίως οφείλουμε σαν κοινωνία να αντιμετωπίσουμε, της ασθένειας της μεσογειακής αναιμίας.

Η χώρα μας, από τις 550.000 μονάδες αίματος που συγκεντρώνει, οι 100.000 πηγαίνουν ανελαστικά στους ανθρώπους με μεσογειακή αναιμία.
Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις πρώτες πέντε – έξι χώρες στον κόσμο, με κριτήριο την μεγαλύτερη συγκέντρωση αίματος ανά μονάδα πληθυσμού.
Παρόλα αυτά, δεν έχουμε καταφέρει να δώσουμε μια σωστή και μόνιμη λύση στο πρόβλημα της έλλειψης αίματος γιατί έχουμε τον αιμοδότη της μιας φοράς.

Ο κάθε αιμοδότης μας δίνει κατά μέσον όρο το χρόνο 1,3 μονάδες αίματος.

Οι άντρες μπορούν να δίνουν μέχρι τέσσερις φορές τον χρόνο, οι γυναίκες μέχρι τρεις φορές τον χρόνο και εμείς δίνουμε μόλις 1,3 φορές.
Στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας λέμε τουλάχιστον ας δίνουμε από δύο φορές όλοι, αλλά σταθερά.
Ενόψει Πάσχα, υπενθυμίζουμε ότι το πρόβλημα της χώρας μας είναι πως σε περιόδους διακοπών και καλοκαιρινών εορτών πέφτει η εισροή αίματος στο σύστημα.

Κατά συνέπεια είναι μια πάρα πολύ καλή περίοδος να συμμετάσχουν όλοι εθελοντικά σε μια αιμοδοσία.
Αιμοδοσίες γίνονται σε όλη την Ελλάδα, ανακοινώνονται συστηματικά από τους χώρους κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τις σελίδες όλων των αιμοδοσιών και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και υπάρχουν και 95 σταθερά σημεία αιμοδοσίας σε όλη τη χώρα που είναι τοποθετημένα τόσο ωραία γεωγραφικά ώστε να μπορεί ο καθένας να συμμετέχει, αρκεί να είναι υγιής και να έχει περίσσεια καρδιάς.

Η διαδικασία είναι απολύτως ασφαλής, είναι αποδεδειγμένα ασφαλείς τόσο οι αιμοδότες όσο και οι ασθενείς που παίρνουν το αίμα, γιατί γίνεται μια φοβερή δουλειά από τους ανθρώπους της αιμοδοσίας.
Στους αιμοδότες δίνεται κι ένα πολύ μικρό δωράκι, με την έννοια της ευγένειας αλλά και της προσέλκυσης, το οποίο τους υπενθυμίζει ότι πρέπει να ξανάρθουν.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
10
Νομικά θέματα / Απ: Άδειες Δημοσίων Υπαλλήλων.
« Τελευταίο μήνυμα από iceman στις 17 Απριλίου 2024, 11:11:50 »
Ποσο παλια ειναι αυτη η  εφημεριδα? ;D
Η μηχανογραφικη αδεια (αδεια χρησης Η/Υ) εχει καταργηθει απο τα πρωτα μνημονια
Σελίδες: [1] 2 3 ... 10