Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

ΠΦΥ -Εκπαίδευση => Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 12 Νοεμβρίου 2008, 00:45:34

Τίτλος: Σωτήριος ο συστηματικός εμβολιασμός κατά της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 12 Νοεμβρίου 2008, 00:45:34
Ελευθεροτυπία, 10/11/2008

ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟ, ΓΡΙΠΗ

Σωτήριος ο συστηματικός εμβολιασμός

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μείωση των θανάτων σε ποσοστό 81% στις περιπτώσεις λοίμωξης από πνευμονιόκοκκο και γρίπη και των κρουσμάτων σε ποσοστό 63% θα μπορούσε να επιφέρει η συστηματική εφαρμογή των εμβολίων κατά του πνευμονιόκοκκου και της γρίπης, επισήμανε ο καθηγητής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Χρήστος Λιονής, σε συμπόσιο στο πλαίσιο του 22ου Ιατρικού Συνεδρίου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οπως είπε, τα δύο εμβόλια μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία. Το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου συστήνεται σε ομάδες πληθυσμού στις οποίες συμπεριλαμβάνονται παιδιά και ηλικιωμένοι, αλλά και επιλεγμένες κατηγορίες ατόμων με χρόνια νοσήματα και ειδικές καταστάσεις υγείας. Η λοίμωξη από πνευμονιόκοκκο συνοδεύεται από πολλές και σοβαρές επιπλοκές με θνησιμότητα που φτάνει το 30% στους ενήλικες. Στη χώρα μας, δυστυχώς, το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού-στόχου είναι ιδιαιτέρα χαμηλό και εκτιμάται ότι δρα στο 10%. Το εμβόλιο γίνεται άπαξ και μόνο σε ειδικές ομάδες ασθενών επαναλαμβάνεται ύστερα από 5 χρόνια.

Το εμβόλιο κατά της γρίπης δεν γίνεται με συστηματικό τρόπο και δεν εμβολιάζονται όλα τα άτομα που περιλαμβάνονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Το ποσοστό κάλυψης δεν είναι ικανοποιητικό και κυμαίνεται στο 30-40% του συνόλου των ατόμων στις κατηγορίες στόχου.


http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=10.11.2008,id=20091264