Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
30 Μαρτίου 2024, 03:04:15

Τελευταία μηνύματα

Σελίδες: [1] 2 3 ... 10
1
Οικονομικός Ταχυδρόμος, 29/03/2024

ΕΥΔΑΠ: Το νερό της Αθήνας στα πιο ποιοτικά της Ευρώπης

Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, που φτάνει τα 2 δισ. ευρώ έχει ως στόχο τη διαφύλαξη του πολύτιμου αυτού αγαθού

Η ανάγκη της διαφύλαξης του νερού, πολύτιμου αγαθού της φύσης και πραγματική πηγή ζωή για τον άνθρωπο, αναδεικνύεται όλο και πιο έντονη, την ίδια στιγμή που ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μία διαφαινόμενη διεθνή κρίση πόσιμου νερού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού (World Water Day) στις 22 Μαρτίου, η οποία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1992 κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, αποτελεί αφορμή για την ευαισθητοποίηση της κοινή γνώμης σχετικά με τη σπουδαιότητα του νερού στην ανάπτυξη και ευημερία της κοινωνίας, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Παράλληλα, έρχεται να μας υπενθυμίσει τις δράσεις που καλούμαστε να αναλάβουμε ώστε το πολύτιμο αυτό αγαθό, να παραμένει προσβάσιμο σε όλους αλλά και ποιοτικό.

Η κλιματική κρίση, η οποία διαταράσσει την ισορροπία στον κύκλο του νερού καθώς και η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση, λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν επιδράσει καταλυτικά στην ποσότητα και την ποιότητα των διαθέσιμων υδάτινων πόρων διεθνώς. Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν γίνεται πάντα σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, έχει ως αποτέλεσμα, τα αποθέματα να εξαντλούνται πιο γρήγορα απ’ ό,τι ανανεώνονται, αυξάνοντας τις πιθανότητες περαιτέρω γενικευμένης λειψυδρίας κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Για την ΕΥΔΑΠ, απόλυτη προτεραιότητα και στόχος είναι το νερό να παραμείνει προσιτό σε όλους, διασφαλίζοντας την υψηλή του ποιότητα και την επαρκή ποσότητα.

Για τον σκοπό αυτό, η Εταιρεία παραμένει πιστή στη δέσμευσή της να αντιμετωπίζει με συνέπεια και υπευθυνότητα όλες τις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις, όπως και η κλιματική αλλαγή, υλοποιώντας μεγάλες επενδύσεις στον κύκλο του νερού και την κυκλική οικονομία.

Ως ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στην Ελλάδα, η ΕΥΔΑΠ εντάσσει στη στρατηγική της τα κριτήρια ESG, υλοποιεί δράσεις, αναπτύσσει και ενσωματώνει τεχνολογικές καινοτομίες, σε όλο τον κύκλο του νερού, διασφαλίζοντας την κορυφαία ποιότητα του νερού που παρέχει σε όλους τους καταναλωτές της.

Ποιότητα νερού βαθμολογημένη με «άριστα»
Η ΕΥΔΑΠ τροφοδοτεί την περιοχή της Αθήνας με ένα από τα πιο ποιοτικά νερά της Ευρώπης. Ενδεικτικό είναι πως ο φορέας European Benchmarking Co-operation, κατά τη διεθνή αξιολόγηση εταιρειών ύδρευσης που διενήργησε, βαθμολόγησε το νερό της ΕΥΔΑΠ με 99,7%, για την ποιότητά του, τιμή υψηλότερη από τον μέσο όρο των βαθμολογιών μεταξύ των εταιρειών ύδρευσης της Δυτικής Ευρώπης. Οι διακρίσεις όμως για το νερό της Αθήνας δεν σταματούν εδώ: Σύμφωνα με το Urban Water Atlas for Europe, το νερό της ΕΥΔΑΠ κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο ποιοτικά νερά της Ευρώπης, επιβεβαιώνοντας την υψηλή ποιότητα που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου.

Φυσικά, η πρωτιά αυτή δεν είναι τυχαία: Οι κάτοικοι της Αθήνας διαθέτουν στις βρύσες τους νερό άριστης ποιότητας καθώς οι κύριες πηγές υδροληψίας και οι Ταμιευτήρες που χρησιμοποιεί η ΕΥΔΑΠ βρίσκονται σε αγνές περιοχές, απαλλαγμένες από γεωργική και βιομηχανική δραστηριότητα, ενώ ταυτόχρονα η ΕΥΔΑΠ φροντίζει για την ίδια άριστη ποιότητά του σε όλα τα σημεία του δικτύου, μέχρι και τη βρύση του καταναλωτή, υλοποιώντας συνεχείς ποιοτικούς ελέγχους, περισσότερους και από αυτούς που ορίζει η νομοθεσία. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι η μεταφορά του από τους ταμιευτήρες στις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού (ΜΕΝ) γίνεται με φυσικό τρόπο μέσω βαρύτητας, επομένως με μικρή κατανάλωση ενέργειας.

Καθημερινοί έλεγχοι 365 μέρες τον χρόνο
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους καταναλωτές, υλοποιώντας συνεχείς επενδύσεις στην τεχνολογία, η ΕΥΔΑΠ φροντίζει καθημερινά έτσι ώστε το νερό της «βρύσης» να παραμένει ένα από τα καθαρότερα της Ευρώπης. Διαμορφώνοντας το κατάλληλο πλαίσιο, διενεργεί καθημερινούς ελέγχους ποιότητας, τόσο στο ακατέργαστο, όσο και στο πόσιμο νερό, ώστε να εξασφαλίζει ότι αυτό που φτάνει στους πολίτες, είναι ασφαλές.

Συγκεκριμένα, με σκοπό την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού, έχουν επιλεγεί περίπου 1.000 αντιπροσωπευτικά σημεία σε όλο το σύστημα υδροδότησης της ΕΥΔΑΠ (Ταμιευτήρες, Μονάδες Επεξεργασίας Νερού, αντιπροσωπευτικά σημεία του δικτύου διανομής). Καθημερινά, 365 ημέρες τον χρόνο, λαμβάνονται δείγματα και διεξάγονται αναλύσεις, σύμφωνα με καθορισμένο πρόγραμμα, στα διαπιστευμένα κατά ISO 17025 χημικά και μικροβιολογικά εργαστήρια της Εταιρείας, όπου εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες αναλυτικές μέθοδοι με εργαστηριακό εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής. Αξίζει να σημειωθεί πως οι έλεγχοι που διενεργούνται, ιδιαίτερα στο πόσιμο νερό, υπερκαλύπτουν τις συχνότητες που προβλέπει η νομοθεσία. Ενδεικτικά, ο αριθμός των δειγμάτων πόσιμου νερού που εξετάζονται για μικροβιολογικές παραμέτρους, ξεπερνά τις 9.000 ετησίως, έναντι των 3.300 που επιβάλλονται από τη Νομοθεσία.

Ταυτόχρονα, έλεγχοι διενεργούνται και σε πραγματικό χρόνο, με την online παρακολούθηση κρίσιμων ποιοτικών παραμέτρων, τόσο στο ανεπεξέργαστο όσο και στο πόσιμο νερό, με τη βοήθεια εξελιγμένων συστημάτων τα οποία στέλνουν τα αποτελέσματα με τηλεμετρία καθώς και έγκαιρες ειδοποιήσεις, σε περίπτωση ακραίων τιμών.

Επενδύουμε για την ποσότητα και την ποιότητα
Κύριο μέλημα της ΕΥΔΑΠ είναι η διασφάλιση- σε όλο τον κύκλο του νερού – της επαρκούς ποσότητας και κατάλληλης ποιότητας καθαρού, πόσιμου νερού.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της Εταιρείας, που φτάνει τα 2 δισ. ευρώ περίπου έχει ως στόχο τη διαφύλαξη του πολύτιμου αυτού αγαθού, ώστε να μη λείψει από κανέναν!

Αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής και με αιχμή του δόρατος τα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων για την παραγωγή ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική, στόχο έχουν την προστασία του υπόγειου υδροφορέα, αλλά και την επαναχρησιμοποίηση για δευτερεύουσες χρήσεις. Εξίσου μεγάλης σημασίας είναι και το εκτεταμένο πρόγραμμα αναβάθμισης των δικτύων, ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών στη διαχείριση τους, με στόχο τη μείωση των απωλειών και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των αναγκών. Με αυτό τον τρόπο, ο φυσικός πόρος προστατεύεται και δεν διασπαθίζεται.

Με απώτερο στόχο, μέσα από συνεχείς επενδύσεις σε έργα υποδομής, τη στοχευμένη μετάβαση σε καινοτόμες εφαρμογές και την αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, να συνεχίσει να προσφέρει άριστης ποιότητας νερό, προσβάσιμο σε όλους, εστιάζοντας παράλληλα στην επίτευξη μιας ισορροπημένης και αειφόρου ανάπτυξης. Γιαυτό κάθε χρόνο, στις 22 Μαρτίου έχουμε κάθε λόγο να γιορτάζουμε το ποιοτικότερο νερό της Ευρώπης!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
2
Ανάρτηση του κ. Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Ομότιμου Καθηγητή Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου στο ΑΠΘ στις 29/03/2024 στον τοίχο του στο facebook:

Μελέτη ρίχνει φως στην αλληλεπίδραση γονιδίων στον εθισμό   
    στο κάπνισμα
Αν πάρετε μια ρουφηξιά νικοτίνη για πρώτη φορά, τότε  το DNA σας παίζει σημαντικό ρόλο, μαζί με κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, στη διαμόρφωση του τι θα συμβεί στη συνέχεια.
  Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα είναι εξαιρετικά κληρονομικό, με τις γενετικές διαφορές να ευθύνονται για το 40% έως 75% των διαφορών στις καπνιστικές συμπεριφορές των ανθρώπων. Επιπρόσθετα, περίπου το 22% των ενηλίκων παγκοσμίως κάνουν χρήση νικοτίνης και το κάπνισμα συνδέεται με έναν στους πέντε θανάτους σε αρκετές χώρες. Γνωρίζουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται στους Πρωταθλητές Ευρώπης στην κατανάλωση καπνού.
   Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει χιλιάδες γενετικές παραλλαγές που επηρεάζουν τα πάντα, από το πότε οι άνθρωποι δοκιμάζουν για πρώτη φορά το κάπνισμα μέχρι το πόσο ωραία αισθάνεται το πρώτο τσιγάρο μέχρι το πόσο συχνά ανάβουν και πόσο δύσκολο είναι να το κόψουν. Ορισμένες παραλλαγές επηρεάζουν το πόσο γρήγορα μεταβολίζουμε τη νικοτίνη, ενώ άλλες βασίζονται στο πόσο ευαίσθητοι είμαστε σε αυτήν. Αλλά λίγα είναι γνωστά για το πώς αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και με άλλες γενετικές διαφορές.
    Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο  ρίχνει φως σε αυτές τις αλληλεπιδράσεις και παρέχει νέα εικόνα για την πιο γνωστή γενετική παραλλαγή, την rs16969968,  που σχετίζεται με το κάπνισμα – που συνήθως ονομάζεται «Mr. Big. Η παραλλαγή βρίσκεται σε ένα γονίδιο που ονομάζεται CHRNA5F (νικοτινικός υποδοχέας ακετυλοχολίνης 5) και επηρεάζει το πόσο καλά συνδέεται η νικοτίνη με τους υποδοχείς του εγκεφάλου. Άτομα με ευρωπαϊκή καταγωγή και με μια συγκεκριμένη εκδοχή του Mr. Big, γνωστή ως έκδοση AA, είναι λιγότερο ευαίσθητα στη νικοτίνη και έχει αποδειχθεί ότι καπνίζουν περισσότερο. Από την άλλη, όταν οι άνθρωποι είχαν την εκδοχή του Mr. Big που ενίσχυε τον κίνδυνο αλλά είχαν επίσης και τη γενετική παραλλαγή που ονομάζεται rs73586411, κάπνιζαν πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο.
     Η μελέτη αυτή αντιπροσωπεύει την πρώτη αξιόπιστη επιστατική συσχέτιση μεταξύ γενετικών πολυμορφισμών μεμονωμένων νουκλεοτιδίων για συμπεριφορές καπνίσματος και παρέχει μια νέα κατεύθυνση για πιθανές μελλοντικές μελέτες που σχετίζονται με αυτήν την αλληλεπίδραση.
 
   *Romero, P. N., et al. (2024). Loci on Chromosome 20 Interact with rs16969968 to Influence Cigarettes per Day in European Ancestry Individuals. Drug and Alcohol Dependence.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
3
28/03/2024 ertnews

«Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ώστε να φανεί τάχα ότι η κυβέρνηση δεν έχει την ενσυναίσθηση», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, πριν από την ονομαστική ψηφοφορία ως κατάληξη της τριήμερης συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας.

«Προσέρχομαι στη σημερινή συζήτηση θεωρώντας την τραγωδία των Τεμπών ένα ζήτημα πολύ μεγαλύτερο από απλή αφορμή για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Θα μιλήσω περισσότερο για την αλήθεια γύρω από αυτό το δυστύχημα. Θα είναι λιγότερες οι αναφορές μου στα πολιτικά ζητήματα. Στέκομαι με σεβασμό και ταπεινότητα απέναντι στη μνήμη των ανθρώπων που χάσαμε και στις οικογένειες τους. Μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να κάνουν τη θλίψη τους διαμαρτυρία. Μπορούν και να αδικούν την Πολιτεία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε όλες και όλους ως πρωθυπουργός, ως πολίτης, ως πατέρας. «Θέλω να με ακούσετε όχι μόνο με την καρδιά αλλά και με το μυαλό. Δεν έχουμε καταφέρει να βαδίσουμε σε ένα αύριο ενωμένοι με λιγότερες σκιές σαν αυτές που οδηγούν τους πολίτες να κλείνουν τα αυτιά τους και να μη πιστεύουν κανένα και τίποτα. Γι’αυτό ζήτησα συγνώμη εξ ονόματος όλων. Χωρίς και να πιστέψω ποτέ ότι υπάρχουν Έλληνες που πενθούν περισσότερο από άλλους», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι επέλεξαν στάση που κανείς διανοήθηκε σε άλλες τραγωδίες. «Θέλησαν να κάνουν κομματικό τους λάβαρο την πάνδημη οδύνη, να μετατρέψουν τον πόνο της κοινωνίας σε εργαλείο για να χτυπήσουν την κυβέρνηση, εμένα προσωπικά. Αναρωτιέμαι, θυμάμαι στην επέτειο, στον πρώτο χρόνο, όταν ντύσατε μαύρη την Κουμουνδούρου. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει το ίδιο και εμείς το 2019 αλλά δεν το κάναμε. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά αυτής της παράταξης με τη δική σας. Είμαι πάντα εδώ. Τοποθετήθηκα πολλές φορές. Απουσίασα μόνο σε μία συνεδρίαση όπως πάντα έκανα σε αντίστοιχες διαδικασίες, αλλά και γιατί το λόγο για την υπόθεση δεν μπορούν να τον έχουν τα κόμματα παρά μόνο η ανεξάρτητη δικαιοσύνη», τόνισε.

«Κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να ρίξουν το σπόρο της αμφιβολίας στη δικαιοσύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους το πόνου. Και όλα αυτά βαδίζοντας σε ένα διπλό, αλλά τυφλό δρόμο. Εισάγατε με θράσος στην προπαγάνδα σας λεξιλόγιο άλλων εποχών. Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε κάποιους από τους μύθους», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Αναγνωρίζω ότι απέναντί μου, απευθύνομαι σε μία κοινωνία που είναι καχύποπτη και θυμωμένη. Αναλαμβάνω να πω την αλήθεια», σημείωσε.

«Ας ξεκινήσουμε από το παραπλανητικό δημοσίευμα του Βήματος. Όλες οι συζητήσεις ήταν εξαρχής στη διάθεση των αρχών. Σας άκουγα κ. Φάμελλε και γυρνούσε στο μυαλό μου εκείνη η βραδιά. ‘Αλλοι προσπάθησαν να κρύψουν σε άλλες συγκυρίες. Είδα ότι πιο φρικιαστικό είδα στη ζωή μου. Λέτε ότι μέλημά μου και σκέψη μου ήταν να πειράξω αυτούς τους διαλόγους. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά; Αυτή ήταν η έγνοια… πώς θα πειράξω τους διαλόγους;», συνέχισε ο κ.Μητσοτάκης.

«Πάμε να δούμε και τη διαστρέβλωση την οποία επιχειρείτε να κάνετε. Αυτό το οποίο εννοεί το δημοσίευμα και υιοθετήσατε είναι ότι με κάποιο τρόπο δεν φταίει ο σταθμάρχης. Ρωτώ, ο άνθρωπος αυτός είναι προφυλακισμένος με απόφαση της δικαιοσύνης, διότι δεν αμφισβητείται ότι έγιναν 7 παραβιάσεις του κανονισμού ασφαλείας και ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο στη λάθος γραμμή. Υπάρχει έστω και ένας εδώ μέσα, ο οποίος να πιστεύει ότι αν ο σταθμάρχης είχε κάνει σωστά τη δουλειά του θα είχε γίνει το ατύχημα; Γιατί λοιπόν αμφισβητείτε κάτι το οποίο η ίδια η δικαιοσύνη έχει κρίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει συμβεί;», πρόσθεσε.

«Πάμε στο άλλο τερατούργημα. Σπεύσαμε, λέει, συνειδητά να μπαζώσουμε το έδαφος. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Για να συγκαλύψουμε, αναρωτιέμαι, τι ακριβώς με το μπάζωμα; Όταν ξέρετε όσοι διακινείτε αυτές τις αθλιότητες , ότι το μέλημα των συνεργείων ήταν να σηκώσουν τα βαγόνια για να βρούμε ανθρώπους από κάτω. Αυτό ένοιαζε τους διασώστες. Εχετε αποκρύψει το γεγονός ότι οι περιβόητες θεωρίες περί ξυλολίου, ότι ανατινάχτηκε το τρένο και η κυβέρνηση έσπευσε να τα συγκαλύψει. Τέτοια τερατουργήματα», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι υπάρχει ένας πραγματογνώμονας και οι υπόλοιποι είναι τεχνητοί σύμβουλοι. «Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω ότι ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη. Αλλά εγώ σας λέω την αλήθεια και αυτή την αλήθεια δεν μπορείτε να την αμφισβητήσετε», τόνισε.

«Δεν ήθελα να αναφερθώ στον εθνικό εισαγγελέα. Φτάσατε κ. Κωνσταντοπούλου να επικαλεστείτε το μηχανοδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Δεν ντρέπεστε να λέτε αυτά τα πράγματα; Υπάρχει πατέρας και μητέρα που σας ακούει; Πώς τολμάτε να εργαλειοποιείτε έτσι τον πόνο του παιδιού;», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός ρώτησε πότε έχει κινηθεί η δικαιοσύνη με μεγαλύτερη ταχύτητα. «Ποτέ δεν κινήθηκε. Σε 34 άτομα έχει αποδώσει κατηγορίες. Έχουμε άρει το απόρρητο σε υποθέσεις ατυχημάτων. Είπα να φέρουμε διάταξη να το κάνουμε αμέσως. Την καταψηφίσατε», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τέταρτο και κρίσιμο ζήτημα. Αν είχε ολοκληρωθεί η 717 το δυστυχήμα δεν θα είχε συμβεί. Ναι, είναι πολύ πιθανό, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να συμβεί αυτό το δυστύχημα. Συμφωνώ, το έχω πει και εγώ. Τοπικά λειτουργούσε σύστημα και ο σταθμάρχης έβλεπε ότι το τρένο ήταν στη λάθος γραμμή», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο θέμα της 717 είπε ότι υπεγράφη το 2014 και έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2016 και ο κ. Σπίρτζης είχε κάνει 6 παρατάσεις. «Δεν κάνατε μόνο αυτά. Τη σπάσατε σε δύο κομμάτια και μας κληροδοτήσατε σύμβαση με πάρα πολλά προβλήματα. Και ο υπουργός πήρε απόφαση. Ή θα καταργούσε τη συμβαση ή θα πήγαινε ολοκληρώνοντας την 717. Η απόφαση ήταν να ολοκληρωθεί όσο πιο συντομα. Δεν μπορεί να κατηγορείτε για καθυστέρηση και να λέτε ότι επρεπε να γίνει δεκτή η εισήγηση να ξεκινήσει από την αρχή», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θεμα της ευρωπαίας εισαγγελέως. «Η αρμοδιότητα της ευρωπαικής εισαγγελίας περιορίζεται σε πράξεις που θίγουν τα οικονομικά της ΕΕ», σημείωσε και ανέφερε: «για όλα τα υπόλοιπα πήρε τις απαντήσεις της από τον ‘Αρειο Πάγο γιατί αφορούν το Σύνταγμα και την ελληνική δικαιοσύνη. Έχει ξεπεράσει το όριο της αρμοδιότητάς της. Σας φάνηκε χρήσιμη γιατί υποψήφιος ευρωβουλευτής σας είπε να φέρουμε και την ευρωπαία εισαγγελέα για να ρίξουμε την κυβέρνηση».

«Υπουργοί, εννοείτε, ότι ευθύνονται για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Για να κατηγορηθεί κάποιος για ποινικές ευθύνες το σύνταγμα απαιτεί κατηγορητήριο και προανακριτική επιτροπή . Ο κ. Φάμελλος είπε να κάνουμε προκαταρκτική αφηρημένα, χωρίς κατηγορητήριο. Μου θυμίζει τον κ. Πολάκη ο οποίος έλεγε να βάλουμε φυλακή κάποιον πολιτικό μπας και σωθούμε. Αυτό είναι το κράτος δικαίου στη δική σας αντίληψη; Αν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της μη ολοκλήρωσης μιας δημόσιας σύμβασης και μιας τραγωδίας, τότε ρωτώ, όταν ο ίδιος ο εισαγγελέας στην αγόρευση για το Μάτι είπε ότι αν είχαμε το 112, θα είχαν σωθεί ζωές, ζητήσαμε να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στον κ. Παππά; Και γελάτε κιόλας..», ανέφερε.

Είπε, επίσης, ότι ο δρόμος Πάτρας – Πύργος δεν ολοκληρώθηκε επειδή έγινε 8 κομμάτια και πήρε πέντε χρόνια για να ξαναμπεί το έργο μπροστά. «Αυτοί που έχασαν τη ζωή τους σημαίνει ότι ο κ. Σπίρτζης έχει ποινική ευθύνη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας; Η απάντηση είναι όχι», υπογράμμισε.

«Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε. Και μιας μιλάμε για το άρθρο 86 του Συντάγματος. Το 2007 ήμουν νεοεκλεγμένος βουλευτής. Μαζί με πολύ λίγους άλλους πρωτίστως της ΝΔ είχα καταθέσει πρόταση να αλλάξει και να καταργηθεί η αποσβεστική προθεσμία, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής στον οποίο εμπίπτει ο υπουργός της δικής σας κυβέρνησης, ο κ. Σπίρτζης. Εμείς αλλάξαμε την παραγραφή και πήγε στα 20 χρόνια. Εμείς δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από καμία παραγραφή. Εμείς το κάναμε αυτό, δεν το κάνατε εσείς», συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι έχουν γίνει πολλά για την ασφάλεια στο δίκτυο των σιδηροδρόμων. Έδειξε φωτογραφία του κέντρου διοίκησης του 717 μετά το δυστύχημα. «Πράγματι, στη συνείδηση όλων, πρώτα του Κώστα Καραμανλή, θα πλανάται αυτό το βάρος, ότι αν η 717 είχε τελειώσει πιθανόν το ατύχημα να μην είχε συμβεί. Αλλά δεν θα μιλήσετε εσείς για την 717 όταν αυτό θα έπρεπε να ήταν έτοιμο από το 2016», υπογράμμισε.

Ο Πρωθυπουργός είπε επίσης μεταξύ άλλων ότι το σύστημα της τηλεδιοίκησης με εξαίρεση το κομμάτι που καταστράφηκε στον Ντάνιελ είναι έτοιμο.

«Στο ευρωπαϊκό δίκτυο των τρένων μόλις το 12% σήμερα έχει εγκατεστημένα όλα αυτά τα συστήματα ασφάλειας. Τα τρένα δεν τρακέρνουν γιατί ο γενικός κανονισμός ασφαλείας τηρείται ευλαβικά», εξήγησε.

«Κάτι αλλάζει στους ελληνικούς σιδηροδρόμους αλλά απέχουμε πολύ από το σημείο που θέλουμε», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Και φτάνουμε στο σημερινό παράδοξο. Ενώ για τα Τέμπη ουσιαστικά πραγματικό συμπληρωματικό κατηγορητήριο δεν έχετε τεκμηριώσει, προτείνετε να αμφισβητηθεί η δεδηλωμένη με όχημα ένα παραπλανητικό τίτλο μιας εφημερίδας. Πρωί πρωί βγαίνει ένα δημοσίευμα το οποίο διαψεύδεται αμέσως, φαίνεται ότι ουσιαστικά έχει αναιρεθεί από ότι βγήκε στη δημοσιότητα δύο ημέρες μετά. Ένα δημοσίευμα το οποίο δεν λέει τίποτα το καινούργιο. Υιοθετείται αμέσως από εσάς και θέτετε θέματα δυσπιστίας. Εντυπωσιακά αντανακλαστικά. Κάποιος καχύποπτος θα σας έλεγε ότι γνωρίζατε το δημοσίευμα πριν τυπωθεί η εφημερίδα. Βλέπατε μπροστά… Ένα κόμμα κ. Ανδρουλάκη το οποίο έχει περάσει την κυβέρνηση γενεές 14. Το βέβαιο είναι ότι μέχρι και εφημερίδες που έχουμε βρεθεί πολύ σκληρά απέναντι και έχουμε καταλήξει με κάποιες στα δικαστήρια, κατά κανόνα παίρνουν τηλέφωνο να πουν ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης. Αυτοί έκριναν ότι έπρεπε να ενημερώσουν την αντιπολίτευση για το δημοσίευμα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Δεν έχω καταλάβει αν ήσαστε σε συνεννόηση. Ο κ. Παππάς λέει ότι ήσαστε. Όλο αυτό που βλέπουμε γίνεται στην υπηρεσία ενός στόχου. Να πέσει ο Μητσοτάκης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με νωπή τη λαϊκή ετυμηγορία , με τη συμπεριφορά σας, με τις ακρότητες, εσείς εμποδίζετε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Κατασκευάσατε κείμενο που δεν είναι παρά κακέκτυπο κολάζ από κατηγορίες κάθε είδους. Είναι λίγο παράξενο εισηγητής στην πρόταση να είναι ο κ. Παππάς, 13-0 καταδικασμένος για παράβαση καθήκοντος. Θα έρθετε εσείς να μας μιλήσετε για κράτος δικαίου. Εσείς κ. Ανδρουλάκη που παρουσιάζετε την Ελλάδα περίπου τυραννική κυβέρνηση».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα η κυβέρνηση κατέθεσε κείμενο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που απαντά στις ανακρίβειες του ψηφίσματος για το κράτος δικαίου, σημείο προς σημείο.

Ο κ. Μητσοτάκης διάβασε στη Βουλή κείμενο του κ. Αλιβιζάτου στην Καθημερινή και απευθυνόμενος στον κ. Ανδρουλάκη είπε: «Ο κ. Αλιβιζάτος μόλις σας αποκάλεσε αφελή και ανιστόρητο».

Συνέχισε να διαβάζει το ίδιο κείμενο και σημείωσε: «Να σταματήσει επιτέλους ο φαντάρος των 20 ημερών τις ανιστόρητες ανοησίες περί παρατηρητών, νοθείας των εκλογών και αποχώρησης της κυβέρνησης. Ας μάθει ο κ. Κασσελάκης. Ορκίζεται αύριο. Απολύεται.. Ναι, ήτανε κουραστική η θητεία. Ας μάθει ότι η δημοκρατία μας γιορτάζει 50 χρόνια ζωής και ακμής. Κανείς δεν έχει αμφισβητήσει τις εκλογές και τη μετάβαση της εξουσίας. Αυτό το κεκτημένο δεν αμφισβητήθηκε ούτε το ’89-’90, ούτε το 2000 για να έρθει να το αμφισβητήσει ο κ. Κασσελάκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον χαρακτήρισε υπονομευτή του πολιτεύματος. Αυτή είναι η μία όψη. Η άλλη είναι ότι είναι φαιδρός και δεν ξέρω τι είναι χειρότερο. Κάθε μέρα λέει και μια σαχλαμάρα».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μετατάσσει το κόμμα του σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ . «Θα καταφέρετε το αμίμητο. Να είστε τρίτο κόμμα πίσω από τον κ. Κασσελάκη», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ταύτιση του δημοσιογραφικού συγκροτήματος με το ΠΑΣΟΚ στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

«Ο κ. Παπανδρέου καταψήφισε το άρθρο 16 το 2008 και εσείς δεν επιτρέψατε να γίνει αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση», σημείωσε.

«Κάθε επιχειρηματικό συμφέρον έχει δικαίωμα να διεκδικεί ό,τι θέλει. Υποστηρίζω τις διακριτές ευθύνες. Οι κυβερνήσεις ορίζουν τους κανόνες και αυτό οδηγεί ενίοτε σε συγκρούσεις. Αυτό είναι το κόστος των διαφορετικών ρόλων. Δεν είναι καινούργιο. Έχουμε ζήσει εποχές διαπλεκόμενων, σχέσεις νταβατζήδων. Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε να αλλάξουμε. Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο. Η απάντηση έχει δοθεί. Ο κυρίαρχος λαός και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια και αν νομίζουν κάποιοι ότι όλοι και όλα είναι εξαγοράσιμα είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αν κάποιος εκδότης, μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει πολιτικές βλέψεις ας εμφανιστεί ανοιχτά. Ο ίδιος όμως , όχι μέσω πληρεξουσιών. Αν επιθυμούν να εμφανιστούν, να κριθούν, να συγκριθούν και να μετρηθούν», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Σε αυτή την πρόταση δυσπιστίας είναι ένας πραγματικός συγγραφέας αλλά δεν την υπέγραψε. Υιοθετείτε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας που διακίνησε ο κ. Βελόπουλος. Αναρωτιέμαι που είναι σήμερα; Έχουμε όμως μπροστά μας μια εκλογική αναμέτρηση και είναι βέβαιο ότι κάποιοι θέλουν να προβάλλεται εικόνα πολιτικής αστάθειας».

«Τον Ιούνιο θα έχουμε ευρωπαϊκή μάχη πιο κρίσιμη από άλλη ευρωπαϊκή μάχη στο παρελθόν. Οι ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για αδιαφορία. Τα μηνύματα της κοινωνίας πρώτοι τα εισπράττουμε. Ακριβώς αυτή η συγκυρία που οδηγεί τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ σε συντονισμό με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας. Η Βουλή θα απαντήσει θεσμικά καταψηφίζοντας. Πιστεύω ότι και οι πολίτες έχουν βγάλει συμπεράσματα και στις ευρωεκλογές, κοντός ψαλμός, θα στείλουν το δικό τους μήνυμα σε όσους δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός είπε για τα Τέμπη ότι όσοι άκουσαν τη συζήτηση ξεχώρισαν πραγματικά στοιχεία από μύθους. «Προσπάθησα να περιγράψω όσο καλύτερα μπορούσα, τι έγινε και τι θα κάνουμε για να μην έχουμε ποτέ ξανά άλλα Τέμπη. Το μεγαλύτερο στοίχημα του πολιτισμού είναι να μαθαίνουμε από το παρελθόν μας χωρίς να το ξαναζούμε. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε», πρόσθεσε ζητώντας από τους βουλευτές να καταψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
4
Δεν είναι καθόλου άσχετο!Το ξέρω από πρώτο χέρι όταν σε μια εξέταση ρουτίνας με παίρνει πανικόβλητη η μικροβιολόγος πως βρήκε psa 6.5  και το free παθολογικό. Ο ουρολόγος όμως με ρώτησε αμέσως αν είχε προηγηθεί επαφή την προηγούμενη ημέρα. Σε 15 ημέρες  0.46!!Εντυπωσιακό!
5
ertnews 29-03-2024

Έκρηξη των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στη Λατινική Αμερική – Πάνω από 3,5 εκατ. κρούσματα και 1000 νεκροί από τις αρχές του έτους

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική οδεύουν να ζήσουν φέτος τη χειρότερη περίοδο του δάγκειου πυρετού που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς την επιδημία ευνοούν η υπερθέρμανση του πλανήτη και το φαινόμενο Ελ Νίνιο, προειδοποίησε χθες Πέμπτη ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΠΑΟΥ).

Σε λιγότερους από τρεις μήνες το 2024, οι αρχές της περιφέρειας αυτής ήδη κατέγραψαν πάνω από 3,5 εκατομμύρια κρούσματα και κάπου χίλιους θανάτους από την ιογενή νόσο, που μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω τσιμπήματος θηλυκών κουνουπιών-διαβιβαστών του ιού.

Οι αριθμοί αυτοί προκαλούν «ανησυχία, καθώς τα κρούσματα είναι τριπλάσια από αυτά που είχαν καταγραφεί ως την αντίστοιχη χρονική στιγμή του 2023, χρονιάς-ρεκόρ με πάνω από 4,5 εκατ. κρούσματα», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δρ. Ζάρμπας Μπαρμπόσα, ο διευθυντής του ΠΑΟΥ, περιφερειακού παραρτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Το 2024 «πιθανόν» θα είναι «η χειρότερη περίοδος του δάγκειου πυρετού που έχει καταγραφεί ποτέ» στην αμερικανική ήπειρο, πρόσθεσε.

Η ιογενής ασθένεια προκαλεί υψηλό πυρετό και, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, παίρνει σοβαρότερη μορφή, προκαλεί αιμορραγικό πυρετό. Οι θάνατοι είναι γενικά πολύ σπάνιοι, δεν ξεπερνούν το 0,01% του συνόλου των κρουσμάτων.

Πολύ διαδεδομένη σε χώρες με θερμό κλίμα, η νόσος εξαπλώνεται κυρίως σε αστικές και ημιαστικές ζώνες, όπου καταγράφονται από 100 ως 400 εκατομμύρια κρούσματα κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Κάπου 4 δισεκ. άνθρωποι, περίπου ο μισός πληθυσμός της υφηλίου, ζουν σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν, σύμφωνα με τους αριθμούς των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), της βασικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας υγείας των ΗΠΑ.

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων επαληθεύεται σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, όμως πάνω απ’ όλα σε τρία κράτη του λεγόμενου νότιου κώνου: τη Βραζιλία (81%), την Παραγουάη (6%) και την Αργεντινή (3,4%), όπου καταγράφτηκε το 92% των συνολικών κρουσμάτων και το 87% των θανάτων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
6
Πολιτιστικό στέκι / Απ: Ιατρικά blog.
« Τελευταίο μήνυμα από Argirios Argiriou στις Χθες στις 00:15:55 »

A Country Doctor Writes:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
7
Πολιτιστικό στέκι / Μαρκ Σαγκάλ: Πόρος, 1954/Συλλογή Gallerie Enrico Navarra
« Τελευταίο μήνυμα από Argirios Argiriou στις 28 Μαρτίου 2024, 23:10:56 »
Μαρκ Σαγκάλ: Πόρος, 1954/Συλλογή Gallerie Enrico Navarra



Ο Μαρκ Σαγκάλ στον Πόρο

“Η Ελλάδα είναι ακόμα Ευρώπη και είναι ήδη Ανατολή. Αυτή η χώρα έχει μαγευτικές μυρωδιές, εντελώς ανατολίτικες. Οι λόφοι της, οι ερειπωμένοι ναοί της, ο δροσερός αγέρας που αναπνέεις, αναδίδουν ένα άρωμα που το κάνει πιο δυνατό η μνήμη της θαυμαστής Ιστορίας της. Ολα είναι φως εκεί. Ενα φως μοναδικό, ασύλληπτης διαύγειας και γλυκύτητας. Η λεπτομέρεια αναδεικνύεται πάντα με μιαν ακρίβεια τόσο απαλή στο μάτι. (…) Ποτέ δεν αισθάνθηκα κάτι παρόμοιο μ’ αυτό που δοκίμασα σ’ αυτήν τη χώρα, όπου κάθε μνημείο, κάθε ερείπιο ταξιδεύει τη φαντασία του θεατή τρεις χιλιάδες χρόνια πίσω”
Μαρκ Σαγκάλ

Η βίλα “Γαλήνη” στον Πόρο που ανάμεσα σε άλλους φιλοξενούσε και τον Γιώργο Σεφερη φιλοξένησε και τον Μαρκ Σαγκάλ το καλοκαίρι του 1952 και το φθινόπωρο του 1954.
Μαγεύτηκε από το τοπίο και συνομίλησε με το παρελθόν και τον πολιτισμό της Ελλάδας ο Σαγκάλ μεσα από την επίσκεψη του στο αρχαιολογικό μουσείο, στη Μητρόπολη με τις τοιχογραφιες του Νικολάου Παρθένη στον τρούλο της, το μικρό εκκλησάκι με τις ζωγραφιές του Σπύρου Βασιλείου μέσα στο αρχοντικό Διαμαντόπουλου. Οι εμπειριες αυτες σε συνδυασμό με τη γνωριμία του με τον Στρατη Ελευθεριάδη, το γνωστό τεχνοκριτικό, εκδότη και συλλέκτη Τεριαντ που προϋπήρχε, εγκαινίασαν την ελληνική περίοδο στη δημιουργία του που διήρκεσε από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1980

Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
8
Δείτε επίσης και κάτι που φαντάζει άσχετο αλλά δεν είναι εντελώς άσχετο παρόλα αυτά:



Before having a PSA test, men should not have ejaculated during the previous 48 hours.

Semen released during sexual activity can cause PSA levels to rise temporarily, which may affect the test results.

For the same reason, before having a PSA test men should not have:

exercised vigorously in the previous 48 hours
an active urinary infection (UTI) or had a UTI in the past 6 weeks
had a prostate biopsy in the previous 6 weeks

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
9
ertnews 27/03/2024

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
10
Ertnews. 28-03-2024

Παράλληλη αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς στην Ευρώπη και την Ελλάδα – Ο ρόλος της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σελίδες: [1] 2 3 ... 10