Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Απριλίου 2024, 23:38:21

Τελευταία μηνύματα

Σελίδες: 1 ... 7 8 [9] 10
81
CNN greece  31/03/2024
Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου


Ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος δεν είναι μία εύκολη περίπτωση λοίμωξης την οποία πρέπει να υποτιμάμε. Αποτελεί σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας και απαιτεί μεγάλη προσοχή. Επιπλέον, πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται περισσότερο είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Μάλιστα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) καταγράφει ήδη από τις αρχές του 2023 μέχρι σήμερα, σε διάστημα δηλαδή 15 μηνών, 105 κρούσματα, εκ των οποίων τα 50 αφορούν σε παιδιά και τα 55 σε ενήλικες.

Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ καθηγητή Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί και 27 θάνατοι, εκ των οποίων οι 16 αφορούν σε ενήλικες.

«Επομένως απαιτείται προσοχή και εγρήγορση από όλους μας, όταν παρατηρούμε υψηλό πυρετό γύρω στο 40, έντονο πόνο στο λαιμό και γενικά κακουχία, η οποία δεν περνά στα παιδιά με ένα αναλγητικό. Χρειάζεται άμεση επίσκεψη στον γιατρό».

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο. Πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης (φορεία του παθογόνου). Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή.

Σοβαρή λοίμωξη

Οι σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το GAS προέρχονται από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α(iGAS). Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Αξίζει να τονίσουμε, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ότι ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν αύξηση στον αριθμό των περιπτώσεων διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, εντός του 2022, ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο και μετά. Στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η αύξηση των κρουσμάτων iGAS σε παιδιά ήταν αρκετές φορές υψηλότερη από τα προ-πανδημικά επίπεδα για την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Κατά την ίδια περίοδο, αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών.

Προσοχή στα strep test στο σπίτι

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας καθηγητής Παιδιατρικής και επί πολλά έτη πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, ο στρεπτόκοκκος και ιδιαίτερα ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος, μπορεί να μας μπερδέψει και να δημιουργήσει σύγχυση, καθώς δεν κάνει βήχα, συνάχι και καταρροή. Αντίθετα, κάνει πολύ υψηλό πυρετό που φθάνει το 40, πολύ πόνο στο λαιμό (αίσθηση ότι έχουμε πρόκες) ενώ δημιουργεί και πύον στο λαιμό.

Μάλιστα, τόσο ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος, όσο και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, εφιστούν την προσοχή μας, αναφορικά με τα strep test, όταν γίνονται στο σπίτι, καθώς μπορεί να βγουν ψευδώς αρνητικά και επομένως να μην έχουμε ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης.

Δεν επιτηρούνται

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, οι λοιμώξεις από iGAS δεν επιτηρούνται από το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων στη χώρα μας, και επομένως δεν είναι εφικτό να εκτιμηθεί το συνολικό επίπεδο κυκλοφορίας στην κοινότητα. Παρόλα αυτά, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων iGAS διεθνώς, ο ΕΟΔΥ έχει ενημερώσει τις Υπηρεσίες Υγείας της χώρας μας να δηλώνουν όλα τα περιστατικά iGAS από τις αρχές του έτους 2023.

Σε περίπτωση νοσηλείας ή θανάτου, περιστατικού με λοίμωξη από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το Τμήμα Νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και συγγενών λοιμώξεων, της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προκειμένου να γίνει διερεύνηση των επαφών και λήψη μέτρων Δημόσιας Υγείας και επιπλέον να συλλεγούν τα επιδημιολογικά δεδομένα για το νόσημα.

Η δήλωση των κρουσμάτων από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α γίνεται με την ίδια διαδικασία δήλωσης των νοσημάτων, μέσω του ειδικού Δελτίου δήλωσης διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGAS).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
82
52 τετραγωνικά:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
83
Μόνο 25 τετραγωνικά:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
84
Πολιτιστικό στέκι / Το Μαγισσάκι
« Τελευταίο μήνυμα από Argirios Argiriou στις 31 Μαρτίου 2024, 20:05:19 »
Ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης
Μουσική: Νένα Βενετσάνου
Ερμηνεία: Νένα Βενετσάνου


Από τους χρόνους τους παλιούς το `χω βαθύ μεράκι
να βγω στις πέρα θάλασσες να βρω το μαγισσάκι

Τ’ άπιαστο σαν αερικό στην εμορφιά του Μάης
που αν κάνεις να τον μυριστείς αλίμονό σου εκάεις

Έβγα έβγα μαγισσάκι χτύπα χτύπα το ραβδάκι
ντο και ρε και μι και φα μες στα ροζ τα σύννεφα

Τι ζουμπούλια και τι κρίνα τι και τούτα τι κι εκείνα
ντο και ρε και φα και μι φούχτα μου και δύναμη

Ποιος θα μου δώκει δύναμη κι ένα μακρύ καμάκι
να βγω στις πέρα θάλασσες να βρω το μαγισσάκι

Που `ναι σπηλιά του ο ουρανός άγγελος η μαμά του
κι αφρός το φουστανάκι του στην άκρια του κυμάτου

Χτύπα χτύπα το ραβδάκι γίνε το νερό στ’ αυλάκι
φα και ρε και μι και ντο μες στο μπλε το ξάγναντο

Τα παπιά και τα βαπόρια παν μαζί και πάνε χώρια
έξι τέσσερα κι οχτώ γούρι μου και φυλαχτό

Ανοίξτε πύλες κι εκκλησιές ν’ ανάψω ένα κεράκι
να κάνει θαύμα στα κρυφά για με το μαγισσάκι

Που να κοιμάμαι ξυπνητός να τρέχω ξαπλωμένος
και να με λεν χωρίς καρδιά μα να `μαι ερωτευμένος

Έβγα έβγα μαγισσάκι χτύπα χτύπα το ραβδάκι
ντο και ρε και μι και φα μες στα ροζ τα σύννεφα

Τα παπιά και τα βαπόρια παν μαζί και πάνε χώρια
έξι τέσσερα κι οχτώ γούρι μου και φυλαχτό

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

85
Καθημερινή, 24/03/2024
του Παύλου Παπαδόπουλου.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
86
Πολιτιστικό στέκι / Νένα Βενετσάνου-Ρωτώ να μάθω την αλήθεια
« Τελευταίο μήνυμα από Argirios Argiriou στις 30 Μαρτίου 2024, 16:55:19 »


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
87
ΕΟΠΥΥ / Απ: ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ
« Τελευταίο μήνυμα από pzogr στις 30 Μαρτίου 2024, 13:57:22 »
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Συνάδελφε σχολιάζω αποκλειστικά και μόνο επειδή εσύ το έθεσες. Νομίζω ότι τα μόνα "επιλήψιμο" στατιστικά είναι ο αυξημένος μέσος όρος εμβαλαγίων ανά ασφαλισμένο και οι συνταγές ανά ασφαλισμένο. Τα υπόλοιπα εξαρτώνται λιγότερο από σένα και σίγουρα δεν μπορείς να κατηγορηθείς επειδή βλέπεις περισσότερους από το μέσο όρο. Υποθέτω ότι κι η επεξεργασία των δεδομένων δεν γίνεται μ'αυτό το σκοπό - δεν θα'παιρνα και όρκο βέβαια... Δεν νομίζω ότι ο ΕΟΠΥΥ θα βάλει ποτέ συγκεκριμένα πλαφόν γιατί τη δημιουργική ασάφεια τη θέλουν. Είναι όπως με τις τιμωρίες συναδέλφων για συνταγογράφηση εκτός ειδικότητας, ενώ μπορούν ουσιαστικά να απαγορεύσουν τη συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων σε συγκεκριμένες ειδικότητες μέσω της ΗΔΙΚΑ...

Αυτό που μου κάνει όμως εντύπωση είναι ότι με 519 επισκέπτες (μόνο από τη συνταγογράφηση - φαντάζομαι ότι υπήρχαν και άλλοι που δεν χρειάστηκαν φάρμακα) το ιατρείο είναι "χαμηλής οικονομικής απόδοσης";
Από τις 400-500 συνταγογραφήσεις τον ("καλό") μήνα θα υπολογίσεις ότι πληρώνονται οι μισές. Αναλυτικά:
Στην πόλη που διατηρώ το ιατρείο υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος ανταγωνισμός, πολλοί συμβεβλημένοι Γ.Ι και Παθολόγοι, πολλά ΤΟΜΥ, ΚΑΠΗ, 1 ΚΥ αστικού τύπου (πρωην ΙΚΑ/ΠΕΔΥ) με 1 παραρτημα, 1 ειδικό Π.Ι. (ΕΣΥ) με ΤΕΡΑΣΤΙΑ συνταγογραφική κίνηση, 1 ΚΥ αγροτικού τύπου σε πολύ μικρή απόσταση. Επίσης πολλοί φμφ δίνουν τα ΑΜΚΑ σε ιδιώτες (προσωπικά δεν το κάνω) αλλά και  ΕΣΥτες Γ.Ι. και παθολόγους που κάνουν  συνταγογράφηση - delivery έναντι ευτελούς αμοιβής (πχ 10-15 ευρώ την 6 μηνη).
Κι εγώ  κατ' ανάγκη διατηρώ πολύ πολύ χαμηλά την τιμή της συνταγογράφησης (διαφορετικά  θα είχα  ελάχιστους στο ιατρείο μου που θα ήθελαν μια απλή συνταγογράφηση / έκδοση παραπεμπτικού για απλές εξετάσεις). Επιπλέον Στους 2 συγγενείς 1ου βαθμού ή στο ζεύγάρι πληρώνει μόνο ό ένας (1+1 δώρο), η επανεξέταση (με ότι συνταγοράφηση απαιτηθεί), είναι πάντα δωρεάν, 10-15% είναι άυλες (που δεν πληρώνονται ποτέ) και από 3-4μηνες συνταγές έχω αναγκαστεί να κάνω 6μηνες διότι οι περισσότεροι ειδικοί (καρδιολόγοι, νευρολόγοι, ψυχίατροι, πνευμονολόγοι) γράφουν για τους δικούς τους λόγους, πλέον 6μηνες. Παρά ταύτα, κάθε χρόνο τα 4 τελευταία χρόνια τα κέρδη μου  μου έχουν  πτωτική πορεία ~ 8-10% το χρόνο.Έχω χάσει από την αρχή λειτουργίας το ~15% των ασθενών μου λόγω κυρίως του θεσμου του προσωπικού γιατρού και του αποκλεισμού των ανασφαλίστων.  Επίσης έχω λειτουργικά έξοδα (χωρίς να υπολογίσω την εφορία) 1000 ευρώ το μήνα. Κατά Μ.Ο. μου μένουν καθαρά (χωρίς την εφορία)  200 ευρώ παραπάνω το μήνα από όσα έβγαζα στο ΕΣΥ (χωρίς εφημερίες). Και είμαι ευχαριστημένος, διότι οδεύω Θεού θέλοντος προς  πρόωρη συνταξιοδότηση. Γι' αυτό και ανησυχώ για τα πρόστιμα.

Αυτό πρακτικά μάλλον σημαίνει ότι συμφέρει καλύτερα η σύμβαση του ΕΟΠΥΥ, ιδίως με τόσα έξοδα. Πελατολόγιο υπάρχει απ'ό,τι φαίνεται και ο ΕΟΠΥΥ δίνει κατά μέσο όρο 10 ευρώ ανά επίσκεψη με πλήρες πρόγραμμα επισκέψεων (αδρή εκτίμηση προφανώς). Αν οι μισοί δεν πληρώνουν κι οι υπόλοιποι πληρώνουν όποτε τους καπνίσει, εγώ θα ξανασκεφτόμουν το μη συμβεβλημένο ιατρείο; Με αυτό το πελατολόγιο λογικά το ωράριο θα πρέπει να είναι παραπλήσιο έτσι κι αλλιώς. Αν δεν γίνομαι αδιάκριτος, σε ποιά πόλη γίνονται όλα αυτά;
88
Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα / Υπέροχη Χώρα - Ανάξιοι Διαχειριστές
« Τελευταίο μήνυμα από GirousisN στις 30 Μαρτίου 2024, 12:19:01 »
Του Παύλου Παπαδάτου

Σε προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο "Η χώρα της εικονικής πραγματικότητας", είχα αναφερθεί στην πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας που απέχει πολύ από αυτή που μας παρουσιάζεται. Την περασμένη εβδομάδα ήλθε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s και άφησε την Ελλάδα ‘μετεξεταστέα’ στην κλίμακα Ba1. Μεταξύ των λόγων που ανέφερε ήταν το γεγονός του γερασμένου πληθυσμού της χώρας, πράγμα όμως που ως φαίνεται δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση. Και το λέω αυτό γιατί επιλέξαμε να σπαταλήσουμε έξι δισ. ευρώ με την - ουσιαστικά αναίτια - κατάργηση του λιγνίτη, προκειμένου να αποκτήσουμε δήθεν ευρωπαϊκό προφίλ, αντί να εξασφαλίσουμε έναν μισθό σε κάθε πτωχή οικογένεια που θα έκανε από δύο παιδιά και άνω. Μόλις χθες η έρευνα της Eurostat έδειξε ότι από τις 27 ευρωπαϊκές χώρες η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων βρίσκεται στην 26η θέση, μόλις λίγο πάνω από αυτή των Βουλγάρων. Οι διαχρονικά θλιβερές κυβερνητικές πολιτικές ερήμωσαν τα νησιά και την ύπαιθρό μας και σταδιακά θα ερημώσουν τη χώρα ολόκληρη.

Η κυβέρνηση οφείλει να γίνει ελληνοκεντρική και να αφήσει στην άκρη τους μικρομεγαλοϊδεατισμούς της, θέλοντας να παρουσιάζεται ως διεθνής παίκτης, γιατί  καταντάει αστεία μιμούμενη το κινηματογραφικό έργο "Little big man".

Ο λαός είναι ακόμη στο σκοτάδι για τις πρωτοφανείς τηλεφωνικές υποκλοπές και ίσως δεν αντιλαμβάνεται τη λίαν επικίνδυνη αντιπαράθεση με τη Ρωσία στην οποία μας έχουν οδηγήσει τα πολλά πάρε δώσε με την Ουκρανία. Θεωρεί όμως ύψιστη προσβολή στη μνήμη των νεκρών των Τεμπών τη βουλευτική υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή, το μπάζωμα των τεκμηρίων της τραγωδίας, αλλά και την αλλοίωση των μαγνητοφωνημένων συζητήσεων με μοναδικό σκοπό το κουκούλωμα των ευθυνών των κυβερνώντων. Ο λαός αισθάνεται ντροπή για την καταδίκη της χώρας μας από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, γεγονός που αντί να συνετίσει την κυβέρνηση, απεναντίας την έκανε πιο αλαζονική, ντροπή για τα ευτράπελα συμπεράσματα της περίφημης εξεταστικής επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών, για τον εξευτελισμό του θεσμού του γάμου, αλλά και για τον κυνισμό με τον οποίο οι κυβερνώντες απεκδύονται όλων των ευθυνών τους για κάθε τι δυσώδες. Και είναι μέγα λάθος ο πρωθυπουργός να πηγαίνει κόντρα στα αισθήματα των πολιτών, ειδικά όταν αυτά ταυτίζονται με την προσωπική τους αξιοπρέπεια αλλά και με το γενικότερο όφελος.

Πραγματικά εκπλήττομαι με τη στάση του κυρίου Πρωθυπουργού, ο οποίος φαίνεται σαν να καταβάλλει μια συνεχή προσπάθεια δημιουργίας ενός προφίλ που τον απομακρύνει από τον λαό, αντί να παρουσιάζεται αυθεντικός και αφτιασίδωτος. Το ηγετικό στυλ δεν δημιουργείται ακολουθώντας management τύπου ‘μπαμπούσκα’ - Εγώ εκεί ψηλά και όλοι από κάτω μου νάνοι… Για το καλό του ιδίου, της ΝΔ και της χώρας έπρεπε να ακολουθεί ακριβώς τον αντίθετο δρόμο. Ένας ξένος σύμβουλος δεν ενδιαφέρεται για το καλό της χώρας, παρά μόνο πώς θα φαίνεται ο ίδιος καλός και πώς θα δημιουργεί ψευδαισθήσεις στον ‘πελάτη’ που τον καλοπληρώνει. Γι’ αυτό και τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά.

Ένας Ηγέτης δημιουργεί υποψήφιους ηγέτες. Δεν κόβει το κεφάλι του υπουργού που ξεχωρίζει αλλάζοντάς του υπουργείο ή δίνοντας σε άλλον υπουργό "κουτσουρεμένες" αρμοδιότητες. Η ΝΔ με πρόεδρο και πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, είχε εν δυνάμει 4-5 πρωθυπουργούς: Αβέρωφ, Ράλλη, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Σταύρο Δήμα κ.α. Ακόμη και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε είναι έναν Σημίτη, έναν Γεννηματά, έναν Αρσένη, κ.α. Σήμερα, ακόμη και οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής πρέπει να σιωπούν, δεν πρέπει να έχουν λόγο, ενοχλούν… Ακόμη και η Ντόρα πρέπει να είναι στο περιθώριο.

Ας γίνει αντιληπτό. Ποτέ πρωθυπουργός δεν εξελέγη για τρίτη συνεχή τετραετία. Το ίδιο θα γίνει και τώρα, και ας έχει απέναντί του πολιτικούς "ογκόλιθους" του βεληνεκούς Κασσελάκη και Ανδρουλάκη. (Φυσικά και η ίδια η τετραετία δεν προοιωνίζεται αρραγής…). Ο λαός δεν είναι ηλίθιος και η πλειοψηφία φωνάζει: O πλέον κατάλληλος πρωθυπουργός είναι ο κανένας! Και καλό είναι να γνωρίζουν οι κυβερνώντες ότι η προσπάθεια να παραμείνουν στην εξουσία παραβλέποντας τα συμφέροντα της χώρας οδηγεί σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Δυστυχώς, η υπέροχη χώρα μας έχει ανάξιους διαχειριστές.

Σημείωση

Ως φαίνεται τα ευρωπαϊκά μας βάρη θα τα σηκώσει λόγω ειδικότητας ο Πύρρος Δήμας, θα τα "τρέξει” η ταχύτατη κυρία Πατουλίδου, τις οικονομικές μας επιδιώξεις θα τις αναλάβει ο σπεσιαλίστας οικονομολόγος κύριος Αυτιάς, τους "αδίκως" διωχθέντες από την ευρωπαϊκή εισαγγελία η κυρία Σπυράκη, η οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν αθωώθηκε γιατί ήταν αθώα, αλλά γιατί επέστρεψε στην ΕΕ τα παρανόμως από αυτήν εισπραχθέντα. Που σύμφωνα με την §1 του άρθρου 50 του Ελληνικού Ποινικού Κώδικα, με το οποίο συμφώνησε ο Ευρωπαίος εισαγγελέας, σταματάει η δίωξη του ατόμου το οποίο επέστρεψε στο θύμα του, δηλαδή στην ΕΕ, τα παρανόμως εισπραχθέντα. Τώρα, δεν είναι κρίμα να μην βρούμε και ένα παραθυράκι για την κυρία Ασημακοπούλου που θα μπορούσε να μεταλαμπαδεύσει στους Ευρωπαίους λίγη έπαρση και εγωισμό από τα μεγάλα δικά της αποθέματα; Δυστυχώς μπλέξαμε. Και μάλιστα άσχημα.

* Ο κ. Παύλος Παπαδάτος είναι Επικοινωνιολόγος - Οικονομολόγος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
89
ertnews 30-03-2024

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
90
Οικονομικός Ταχυδρόμος, 29/03/2024

ΕΥΔΑΠ: Το νερό της Αθήνας στα πιο ποιοτικά της Ευρώπης

Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, που φτάνει τα 2 δισ. ευρώ έχει ως στόχο τη διαφύλαξη του πολύτιμου αυτού αγαθού

Η ανάγκη της διαφύλαξης του νερού, πολύτιμου αγαθού της φύσης και πραγματική πηγή ζωή για τον άνθρωπο, αναδεικνύεται όλο και πιο έντονη, την ίδια στιγμή που ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μία διαφαινόμενη διεθνή κρίση πόσιμου νερού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού (World Water Day) στις 22 Μαρτίου, η οποία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1992 κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, αποτελεί αφορμή για την ευαισθητοποίηση της κοινή γνώμης σχετικά με τη σπουδαιότητα του νερού στην ανάπτυξη και ευημερία της κοινωνίας, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Παράλληλα, έρχεται να μας υπενθυμίσει τις δράσεις που καλούμαστε να αναλάβουμε ώστε το πολύτιμο αυτό αγαθό, να παραμένει προσβάσιμο σε όλους αλλά και ποιοτικό.

Η κλιματική κρίση, η οποία διαταράσσει την ισορροπία στον κύκλο του νερού καθώς και η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση, λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν επιδράσει καταλυτικά στην ποσότητα και την ποιότητα των διαθέσιμων υδάτινων πόρων διεθνώς. Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν γίνεται πάντα σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, έχει ως αποτέλεσμα, τα αποθέματα να εξαντλούνται πιο γρήγορα απ’ ό,τι ανανεώνονται, αυξάνοντας τις πιθανότητες περαιτέρω γενικευμένης λειψυδρίας κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Για την ΕΥΔΑΠ, απόλυτη προτεραιότητα και στόχος είναι το νερό να παραμείνει προσιτό σε όλους, διασφαλίζοντας την υψηλή του ποιότητα και την επαρκή ποσότητα.

Για τον σκοπό αυτό, η Εταιρεία παραμένει πιστή στη δέσμευσή της να αντιμετωπίζει με συνέπεια και υπευθυνότητα όλες τις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις, όπως και η κλιματική αλλαγή, υλοποιώντας μεγάλες επενδύσεις στον κύκλο του νερού και την κυκλική οικονομία.

Ως ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στην Ελλάδα, η ΕΥΔΑΠ εντάσσει στη στρατηγική της τα κριτήρια ESG, υλοποιεί δράσεις, αναπτύσσει και ενσωματώνει τεχνολογικές καινοτομίες, σε όλο τον κύκλο του νερού, διασφαλίζοντας την κορυφαία ποιότητα του νερού που παρέχει σε όλους τους καταναλωτές της.

Ποιότητα νερού βαθμολογημένη με «άριστα»
Η ΕΥΔΑΠ τροφοδοτεί την περιοχή της Αθήνας με ένα από τα πιο ποιοτικά νερά της Ευρώπης. Ενδεικτικό είναι πως ο φορέας European Benchmarking Co-operation, κατά τη διεθνή αξιολόγηση εταιρειών ύδρευσης που διενήργησε, βαθμολόγησε το νερό της ΕΥΔΑΠ με 99,7%, για την ποιότητά του, τιμή υψηλότερη από τον μέσο όρο των βαθμολογιών μεταξύ των εταιρειών ύδρευσης της Δυτικής Ευρώπης. Οι διακρίσεις όμως για το νερό της Αθήνας δεν σταματούν εδώ: Σύμφωνα με το Urban Water Atlas for Europe, το νερό της ΕΥΔΑΠ κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο ποιοτικά νερά της Ευρώπης, επιβεβαιώνοντας την υψηλή ποιότητα που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου.

Φυσικά, η πρωτιά αυτή δεν είναι τυχαία: Οι κάτοικοι της Αθήνας διαθέτουν στις βρύσες τους νερό άριστης ποιότητας καθώς οι κύριες πηγές υδροληψίας και οι Ταμιευτήρες που χρησιμοποιεί η ΕΥΔΑΠ βρίσκονται σε αγνές περιοχές, απαλλαγμένες από γεωργική και βιομηχανική δραστηριότητα, ενώ ταυτόχρονα η ΕΥΔΑΠ φροντίζει για την ίδια άριστη ποιότητά του σε όλα τα σημεία του δικτύου, μέχρι και τη βρύση του καταναλωτή, υλοποιώντας συνεχείς ποιοτικούς ελέγχους, περισσότερους και από αυτούς που ορίζει η νομοθεσία. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι η μεταφορά του από τους ταμιευτήρες στις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού (ΜΕΝ) γίνεται με φυσικό τρόπο μέσω βαρύτητας, επομένως με μικρή κατανάλωση ενέργειας.

Καθημερινοί έλεγχοι 365 μέρες τον χρόνο
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους καταναλωτές, υλοποιώντας συνεχείς επενδύσεις στην τεχνολογία, η ΕΥΔΑΠ φροντίζει καθημερινά έτσι ώστε το νερό της «βρύσης» να παραμένει ένα από τα καθαρότερα της Ευρώπης. Διαμορφώνοντας το κατάλληλο πλαίσιο, διενεργεί καθημερινούς ελέγχους ποιότητας, τόσο στο ακατέργαστο, όσο και στο πόσιμο νερό, ώστε να εξασφαλίζει ότι αυτό που φτάνει στους πολίτες, είναι ασφαλές.

Συγκεκριμένα, με σκοπό την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού, έχουν επιλεγεί περίπου 1.000 αντιπροσωπευτικά σημεία σε όλο το σύστημα υδροδότησης της ΕΥΔΑΠ (Ταμιευτήρες, Μονάδες Επεξεργασίας Νερού, αντιπροσωπευτικά σημεία του δικτύου διανομής). Καθημερινά, 365 ημέρες τον χρόνο, λαμβάνονται δείγματα και διεξάγονται αναλύσεις, σύμφωνα με καθορισμένο πρόγραμμα, στα διαπιστευμένα κατά ISO 17025 χημικά και μικροβιολογικά εργαστήρια της Εταιρείας, όπου εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες αναλυτικές μέθοδοι με εργαστηριακό εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής. Αξίζει να σημειωθεί πως οι έλεγχοι που διενεργούνται, ιδιαίτερα στο πόσιμο νερό, υπερκαλύπτουν τις συχνότητες που προβλέπει η νομοθεσία. Ενδεικτικά, ο αριθμός των δειγμάτων πόσιμου νερού που εξετάζονται για μικροβιολογικές παραμέτρους, ξεπερνά τις 9.000 ετησίως, έναντι των 3.300 που επιβάλλονται από τη Νομοθεσία.

Ταυτόχρονα, έλεγχοι διενεργούνται και σε πραγματικό χρόνο, με την online παρακολούθηση κρίσιμων ποιοτικών παραμέτρων, τόσο στο ανεπεξέργαστο όσο και στο πόσιμο νερό, με τη βοήθεια εξελιγμένων συστημάτων τα οποία στέλνουν τα αποτελέσματα με τηλεμετρία καθώς και έγκαιρες ειδοποιήσεις, σε περίπτωση ακραίων τιμών.

Επενδύουμε για την ποσότητα και την ποιότητα
Κύριο μέλημα της ΕΥΔΑΠ είναι η διασφάλιση- σε όλο τον κύκλο του νερού – της επαρκούς ποσότητας και κατάλληλης ποιότητας καθαρού, πόσιμου νερού.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της Εταιρείας, που φτάνει τα 2 δισ. ευρώ περίπου έχει ως στόχο τη διαφύλαξη του πολύτιμου αυτού αγαθού, ώστε να μη λείψει από κανέναν!

Αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής και με αιχμή του δόρατος τα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων για την παραγωγή ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική, στόχο έχουν την προστασία του υπόγειου υδροφορέα, αλλά και την επαναχρησιμοποίηση για δευτερεύουσες χρήσεις. Εξίσου μεγάλης σημασίας είναι και το εκτεταμένο πρόγραμμα αναβάθμισης των δικτύων, ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών στη διαχείριση τους, με στόχο τη μείωση των απωλειών και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των αναγκών. Με αυτό τον τρόπο, ο φυσικός πόρος προστατεύεται και δεν διασπαθίζεται.

Με απώτερο στόχο, μέσα από συνεχείς επενδύσεις σε έργα υποδομής, τη στοχευμένη μετάβαση σε καινοτόμες εφαρμογές και την αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, να συνεχίσει να προσφέρει άριστης ποιότητας νερό, προσβάσιμο σε όλους, εστιάζοντας παράλληλα στην επίτευξη μιας ισορροπημένης και αειφόρου ανάπτυξης. Γιαυτό κάθε χρόνο, στις 22 Μαρτίου έχουμε κάθε λόγο να γιορτάζουμε το ποιοτικότερο νερό της Ευρώπης!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σελίδες: 1 ... 7 8 [9] 10