Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Γενικά => Νομικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 9 Νοεμβρίου 2013, 21:47:30

Τίτλος: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Νοεμβρίου 2013, 21:47:30
Νόμιζα ότι όσοι είναι ανασφάλιστοι δεν δικαιούνται περίθαλψης στα Νοσοκομεία παρά μόνο άν πληρώσουν.

Προφανώς όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα αν διαβάσει κανείς το παρακάτων δημοσίευμα του onmed.gr.

Υπάρχει κάποιο νομοθετικό πλαίσιο;
Τίτλος: Απ: Τι ισχύει τελικά για την περίθαλψη των ανασφάλιστων από τα Νοσοκομεία;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Νοεμβρίου 2013, 21:47:47
09/11/2013
www.onmed.gr



650.000 ευρώ σε 14 νοσοκομεία για ανασφάλιστους.


650.000 ευρώ σε 14 νοσοκομεία για ανασφάλιστουςΔεκατρία νοσοκομεία της Αττικής και ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης δέχονται μέχρι στιγμής οικονομικά αδύνατους και ανασφάλιστους πολίτες προκειμένου να τους περιθάλψουν δωρεάν.

 

Μάλιστα για τον σκοπό αυτό, το υπουργείο Υγείας ενέκρινε επιχορήγηση ύψους 647.430.00 ευρώ για το 2013 προκειμένου να στηρίξει την προσπάθεια των συγκεκριμένων νοσηλευτικών Ιδρυμάτων. Ηδη για το παραπάνω ποσό, έχουν εγκριθεί και τα αντίστοιχα χρηματικά εντάλματα πληρωμής στο όνομά τους.

 

Αναλυτικά, η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής έχει λαμβάνειν 422.430,00 ευρώ, η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου θα λάβει 150.000 ευρώ και η 3η ΥΠΕ Μακεδονίας που ουσιαστικά περιλαμβάνει ένα νοσοκομείο -το Παπανικολάου (για το Ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης) θα λάβει το ποσό των 75.000 ευρώ.

 

Αναλυτικά τα νοσοκομεία που  θα λάβουν την επιχορήγηση για τους οικονομικά αδύναμους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας είναι:

 

Από την 1η ΥΠΕ:

Παίδων Π. & Α. Κυριακού, Σωτηρία, Λαικό, ΚΑΤ, Σισμανόγλειο- Αμαλία Φλέμιγκ, Κοργιαλένειο- Μπενάκειο ΕΕΣ, Ανδρέας Συγγρός, Κωνσταντοπούλειο – Πατησίων, Ογκολογικό Αγιοι Ανάργυροι, Παμμακάριστος, Σπηλιοπούλειο Η Αγία Ελένη.

Από την 2η ΥΠΕ:

Ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής και Ψυχιατρικό νοσοκομείο Δρομοκαείτιο

 

Τέλος για την 3η ΥΠΕ όπως είπαμε παραπάνω, είναι το Παπανικολάου.

http://www.onmed.gr/politiki-ygeias/303152/650000-euro-se-14-nosokomeia-gia-anasfalistous/
Τίτλος: Απ: Τι ισχύει τελικά για την περίθαλψη των ανασφάλιστων από τα Νοσοκομεία;
Αποστολή από: drpetros στις 11 Νοεμβρίου 2013, 19:31:49
αυτά είναι...
Τίτλος: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 3 Ιανουαρίου 2014, 23:08:45
03/01/2014.
του Αρίστου Δοξιάδη.


Σήμερα το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο ανακοίνωσε οτι ένας ανασφάλιστος ασθενής που είχε εξετάσει πέθανε γιατί “... δεν καταφέραμε να βρούμε δημόσιο νοσοκομείο που θα τον δεχτεί χωρίς κόστος,  αφού αδυνατούσε να ανταποκριθεί οικονομικά.” Η ανακοίνωση εδώ.  Το ΜΚΙ αναφέρει οτι υπάρχουν και άλλοι ασθενείς που κινδυνεύουν για παρόμοιους λόγους,  και κάνει έκκληση για να σωθούν.

Το θλιβερό περιστατικό ας γίνει αφορμή για να καταλάβουμε τις παθογένειες του συστήματος υγείας όπως χτίστηκε από το 1982, και όπως μεταλλάσσεται μέσα στην κρίση. Δεν είμαι ειδικός, αλλά προσπάθησα να καταλάβω τι συνέβαινε και τι συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Με βοήθησε μια συζήτηση στο facebook, στον τοίχο του ιατρού Αλέξανδρου Καραγιάννη, με άλλους ιατρούς και νοσηλεύτριες (εδώ).

Το ΕΣΥ δεν ήταν ποτέ “δωρεάν”, όπως π.χ. είναι το δημόσιο σχολείο. Ο ασθενής έπρεπε να πληρώσει για την νοσηλεία, είτε ο ίδιος, είτε το ασφαλιστικό του ταμείο. Πριν από την κρίση, αυτό δεν φαινόταν να είναι μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, για δύο λόγους: Πρώτο, οι ανασφάλιστοι ήταν σχετικά λίγοι, αλλά και απο αυτούς, πολλοί δεν ήταν φτωχοί.

Δεύτερο, στην πράξη, όποιος δεν είχε να πληρώσει δεν πλήρωνε, τα χρωστούσε, χωρίς συνέπειες αφού τα νοσοκομεία σπανίως τον κυνηγούσαν για την είσπραξη. Το σύστημα λειτουργούσε στην πράξη σα να ήταν σύστημα ελεύθερης και καθολικής πρόσβασης, αλλά χωρίς να είναι επίσημα. Αρκούσε ο ανασφάλιστος ασθενής να υπογράψει μια υπεύθυνη δήλωση οτι θα πληρώσει ο ίδιος μετά την θεραπεία για να γίνει κανονικά η εισαγωγή. Αυτό έλυνε το πρόβλημα του ασθενή, αλλά ήταν πολύ προβληματική μέθοδος για την διαχείριση των πόρων του συστήματος. Τα νοσοκομεία είχαν τεράστια ανείσπρακτα υπόλοιπα, εκτός προϋπολογισμού, που τα κάλυπτε εκ των υστέρων το κεντρικό κράτος.

Ηταν κι αυτός ένας λόγος που οι δαπάνες του συστήματος φούσκωναν ανεξέλεγκτα, πέρα από κάθε άλλο τομέα του κράτους, μαζί βέβαια με τις σπατάλες σε φάρμακα, και εξετάσεις κτλ. Προφανώς δεν ήθελε κανένας να το πειράξει, και να πάμε σε καθολική ελεύθερη πρόσβαση. Γιατί σε ένα σύστημα όπου οι δαπάνες της νοσηλείας θα ήταν ρητά και από πριν ενταγμένες στον κρατικό προϋπολογισμό (για να καλύπτουν και τους ανασφάλιστους), θα έπρεπε να είναι και πιο αυστηρός ο κεντρικός έλεγχος στις δαπάνες, και τότε θα έχαναν πολλά λεφτά οι διοικήσεις των νοσοκομείων, οι γιατροί και οι προμηθευτές.

Ηρθε η κρίση, αυξήθηκαν οι ανασφάλιστοι και οι φτωχοί, και μειώθηκαν οι πόροι. Επιπλέον, τα νοσοκομεία πιέζονται να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά τους, και προφανώς να μην έχουν τόσα πολλά ανείσπρακτα υπόλοιπα. Τι συμβαίνει λοιπόν σήμερα; Εδώ, από την συζήτηση που ανέφερα, καταλαβαίνω οτι η πρακτική διαφέρει κατά περίπτωση.

Μερικοί λένε οτι ακόμα και σήμερα, αν ο ανασφάλιστος ασθενής υπογράψει την σχετική υπεύθυνη δήλωση, θα νοσηλευτεί κανονικά. Αλλά αν ζητήσει να νοσηλευτεί χωρίς κόστος, και δεν εμπίπτει σε κάποια ειδική κατηγορία που το δικαιούται, το νοσοκομείο θα αρνηθεί. Αν ισχύει αυτό, τότε ενδέχεται να φταίει ο χειρισμός από την πλευρά των ιατρών του ΜΚΙ. Σταχυολογώ από την συζήτηση στο ΦΒ:

ΘΣ, Ιατρός: “Όταν δεις έναν ασθενή με αιμόπτυση και πόνο στο θώρακα ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ (στο ιατρείο, στο σπίτι, στο δρόμο, σε ταβέρνα…) καλείς το ΕΚΑΒ και τον στέλνεις για νοσηλεία. Κανονικά μπαίνεις στο ασθενοφόρο και τον συνοδεύεις γιατί μπορεί να έχει πνευμονική εμβολή και να καταλήξει μέσα σε λίγα λεπτά, ή καλείς εφόσον είναι γιατρός, κινητή μονάδα και όχι απλό ασθενοφόρο. Οτιδήποτε άλλο είναι ποινικό αδίκημα… συμπεριλαμβανομένων και των αξονικών τομογραφιών σε εξωτερική βάση… Τώρα, εάν καλέσεις στο τηλέφωνο το γραφείο κίνησης ενός νοσοκομείου και ζητήσεις ο ασθενής σου (γιατί “σου” είναι, έχεις την ευθύνη του) να νοσηλευτεί δωρεάν, φυσικά το γραφείο κίνησης θα πει πως αυτό δεν γίνεται… Πάντως δεν μπορώ να πιστέψω ότι έγινε επικοινωνία με γιατρό σε τμήμα επειγόντων και είπε “μην φέρετε τον ασθενή αν είναι ανασφάλιστος”, ή κάτι ισοδύναμο…”

ΕΜ, Νοσηλεύτρια: “Ειδικά για την περίπτωση του 66χρονου είναι περίεργη η κατάληξη διότι αφενός υπήρχε ένα χρόνιο πρόβλημα, αφετέρου με τα συμπτώματα που αναφέρονται (αιμόπτυση κλπ) θα μπορούσε να απευθυνθεί σε κάποιο τμήμα επειγόντων περιστατικών.Το υγειονομικό προσωπικό δεν είναι υπεύθυνο για την οικονομική τακτοποίηση μιας νοσηλείας και έτσι σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί να αρνηθεί την παροχή υπηρεσιών υγείας . Άρα ακόμη και αν είχε τεθεί ζήτημα ως προς την εισαγωγή στο τμήμα επειγόντων θα του είχε παρασχεθεί βοήθεια. Στο [στρατιωτικό] νοσοκομείο που εργάζομαι τουλάχιστον (αγνοώ τι γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία) υπογράφεται μια υπεύθυνη δήλωση από τον ανασφάλιστο πως θα καλύψει τα έξοδα και γίνεται η εισαγωγή. … Από όσο γνωρίζω αν ο ασθενής έχει σώας τας φρένας αρκεί η δική του δήλωση. Αν το ΜΚ ιατρείο ήθελε τέτοια ρητή συμφωνία (το οποίο είναι αδύνατο) λυπάμαι που το λέω φέρει ευθύνη για την κατάληξη του 66χρονου.”

Αλλοι όμως λένε οτι σήμερα δεν αρκεί η δήλωση, γιατί τα πράγματα έχουν σφίξει. ΠΤ: “Από μια συζήτηση που έκανα με τη γυναίκα μου που είναι ιατρός του ΕΣΥ, το συμπέρασμα είναι ότι πράγματι αυτά που λέει η ανακοίνωση του Κοινωνικού ιατρείου, ισχύουν. Οι λόγοι είναι οικονομικοί, δηλαδή οφείλεται στο περιορισμένο budget των νοσοκομείων.”

Δεν ξέρω τι πραγματικά συμβαίνει σήμερα, ούτε αν η πρακτική είναι ίδια σε κάθε νοσοκομείο, ούτε αν φταίει και ο χειρισμός από τη πλευρά του ΜΚΙ. Αυτό που προκύπτει καθαρά, νομίζω, είναι οτι το σύστημα του ΕΣΥ της μεταπολίτευσης, με την δήθεν διαφοροποίηση σε ανασφάλιστους και μη, δεν μπορεί να λειτουργήσει πια. Η πρόσβαση πρέπει να γίνει ανοιχτή σε όλους, και να βρεθούν πραγματικοί πόροι για να καλυφθούν οι δαπάνες, όχι φανταστικές και ανεισπρακτες απαιτήσεις από ασθενείς.

Αν αυτό σημαίνει και εισητήριο 25 ευρώ, ας γίνει έτσι. Κυρίως όμως, πρέπει να συνεχίσει η προσπάθεια να κοπούν οι σπατάλες, που ακόμα είναι πολλές: απεριόριστες τομογραφίες, ακριβά γενόσημα (θυμίζω πόσο κατηγορήθηκε ο υπουργός που αποφάσισε να ρίξει τις τιμές), κτλ. Αν δεν βρεθούν οι πόροι, όσο και να καταγγέλλουμε, οι φτωχοί θα μένουν απέξω.

http://aristosd.wordpress.com/2014/01/03/%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B9/
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 4 Ιανουαρίου 2014, 10:48:28
Οι στρατιωτικοί και το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας με ποια λογική εξαιρούνται της καταβολής των 25 ευρώ?
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: eliastheod στις 5 Ιανουαρίου 2014, 22:59:47
μια διεθνής καμπάνια των "γιατρών του κόσμου" ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματικοποίηση των υπηρεσιών υγείας στον κόσμο

εδώ βέβαια τι μας νοιάζει; δε μας αγγίζει
εδώ χτίζουμε ένα σύστημα υγείας που θα είναι προσβάσιμο σε όλους
θα μπορεί να πηγαίνει όποιος θέλει, όπου θέλει να τον "βλέπει" ο γιατρός
ακόμα και ο "εξειδικευμένος της γειτονιάς" κατά τον πρόεδρο του ΙΣΑ.
όταν λέμε "βλέπει" εννοούμε επισκοπικά,
 αλλά αυτο δεν το αναφέρουμε γιατί είναι όρος ιατρικός, και δεν τον καταλαβαίνει ο κόσμος που θα μας ψηφίσει
όπως θα έλεγε και ένας αρθρογράφος της "καθημερινής" ή ένας αξιόπιστος σχολιαστής του "μεγάλου" καναλιού η φασαρία για το 25ε είναι λαϊκισμός...
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 5 Ιανουαρίου 2014, 23:09:17
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι στρατιωτικοί και το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας με ποια λογική εξαιρούνται της καταβολής των 25 ευρώ?
Επειδή και μένα μου έκανε εντύπωση και το έψαξα, εξαιρούνται μόνο εάν υπηρετεί στο νοσοκομείο υπάλληλος, νοσηλευτής, ιατρός, κλπ που είναι στρατιωτικός και πληρώνεται από το υπουργείο Άμυνας. Σε αυτή την περίπτωση εξαιρούνται και από το 5ευρω
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 5 Ιανουαρίου 2014, 23:28:55
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
μια διεθνής καμπάνια των "γιατρών του κόσμου" ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματικοποίηση των υπηρεσιών υγείας στον κόσμο

εδώ βέβαια τι μας νοιάζει; δε μας αγγίζει
εδώ χτίζουμε ένα σύστημα υγείας που θα είναι προσβάσιμο σε όλους
θα μπορεί να πηγαίνει όποιος θέλει, όπου θέλει να τον "βλέπει" ο γιατρός
ακόμα και ο "εξειδικευμένος της γειτονιάς" κατά τον πρόεδρο του ΙΣΑ.
όταν λέμε "βλέπει" εννοούμε επισκοπικά,
 αλλά αυτο δεν το αναφέρουμε γιατί είναι όρος ιατρικός, και δεν τον καταλαβαίνει ο κόσμος που θα μας ψηφίσει
όπως θα έλεγε και ένας αρθρογράφος της "καθημερινής" ή ένας αξιόπιστος σχολιαστής του "μεγάλου" καναλιού η φασαρία για το 25ε είναι λαϊκισμός...
Κάποια στιγμή, τουλάχιστον οι υγειονομικοί, θα πρέπει να μάθουμε την διαφορά μεταξύ της δημόσιας υγείας (public health) και της περίθαλψης....
Η δημόσια υγεία είναι επένδυση του κράτους για την υγεία των πολιτών ενώ η περίθαλψη είναι στην καλύτερη η καθυστερημένη δευτεροπαθής πρόληψη...
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: eliastheod στις 6 Ιανουαρίου 2014, 00:22:20
Το «ελεύθερη πρόσβαση (ασφαλισμένων και ανασφαλίστων) στις δομές πρωτοβάθμιας», να σε «βλέπει» ένας γιατρός, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, ή και ο εξειδικευμένος της γειτονιάς που προσπαθεί να χωρέσει στο κάδρο και ο ΙΣΑ,
 είναι «δημόσια υγεία»;
Ή μήπως είναι το παλιό μπαλκονάτο προεκλογικό σλόγκαν «θα σας φέρω και γιατρούς»
Ή και μια κατευθυνόμενη είσοδος στην ιδιωτικοποιημένη και προσοδοφόρα δευτεροβάθμια περίθαλψη, με ότι αποκλεισμούς αυτή θα εμπεριέχει (τόσο σε ασφαλισμένους όσο και σε ανασφάλιστους);
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 6 Ιανουαρίου 2014, 00:26:36
όχι δεν είναι δημόσια υγεία. ή για την ακρίβεια είναι ένα μικρό υποσύνολο της δημόσιας υγείας.
Ένα ουδέτερο αρχικό κείμενο με καλή βιβλιογραφία είναι εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Public_health
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 6 Ιανουαρίου 2014, 01:21:47
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι στρατιωτικοί και το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας με ποια λογική εξαιρούνται της καταβολής των 25 ευρώ?
Επειδή και μένα μου έκανε εντύπωση και το έψαξα, εξαιρούνται μόνο εάν υπηρετεί στο νοσοκομείο υπάλληλος, νοσηλευτής, ιατρός, κλπ που είναι στρατιωτικός και πληρώνεται από το υπουργείο Άμυνας. Σε αυτή την περίπτωση εξαιρούνται και από το 5ευρω

Aναφέρεστε στην παράγραφο 5 και 6 της κοινής υπουργικής απόφασης με αριθμ. πρωτ. Υ4α/οικ.18421/14-2-2011 (ΦΕΚ 257/Β/11) που αναφέρεται σε νοσοκομεία που υπηρετεί ειδικός ιατρός και σε κέντρα υγείας που υπηρετεί οπλίτης ιατρός. Υπάλληλος και νοσηλευτής όχι. Δεν ξέρω αν υπάρχει κέντρο υγείας σήμερα στο οποίο να υπηρετεί οπλίτης ιατρός, για δε τα νοσοκομεία έχω κι εκεί επιφυλάξεις, άρα όλο το στρατιωτικό προσωπικό πληρώνει 25 ευρώ για εισαγωγή σε νοσοκομείο παρά τις μπαρούφες που λέγονται στα ΜΜΕ. Είναι οι ίδιες μπαρούφες που έχουν παρασύρει το σύστημα στην καταβολή του εξέταστρου των 5 ευρώ στα κέντρα υγείας που δεν υπάρχει στην νομοθεσία.

http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wFYAFdDx4L2G3dtvSoClrL85-NoES4RXmB5MXD0LzQTLf7MGgcO23N88knBzLCmTXKaO6fpVZ6Lx3UnKl3nP8NxdnJ5r9cmWyJWelDvWS_18kAEhATUkJb0x1LIdQ163nV9K--td6SIufo4sVADeAIakrRi_lz6TjDTD98GxVI2W5ta8Ijpysu6
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 6 Ιανουαρίου 2014, 09:14:39
Έγγραφο που μου έδειξαν σαν "εγκύκλιο" που ήρθε στο ΠαΓΝΗ δεν περιοριζόταν σε γιατρό (αν δεν αρνούμαι ότι μπορεί να έγινε εκ του πονηρού).
Πάντως στο ΠαΓΝΗ έκανε ειδικότητα στρατιωτικός ιατρός όταν το είχα ψάξει για το 5ευρο γιατί μου το έλεγαν εδώ οι αεροπόροι....
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 6 Ιανουαρίου 2014, 11:14:09
Η υπουργική απόφαση είναι σαφέστατη και αναφέρεται σε ειδικό στρατιωτικό γιατρό για την περίπτωση των νοσοκομείων και οπλίτη γιατρό για την περίπτωση των κέντρων υγείας. Η περίπτωση του ειδικευόμενου στρατιωτικού ιατρού ούτε καν εξετάζεται.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 6 Ιανουαρίου 2014, 11:55:52
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η υπουργική απόφαση είναι σαφέστατη και αναφέρεται σε ειδικό στρατιωτικό γιατρό για την περίπτωση των νοσοκομείων και οπλίτη γιατρό για την περίπτωση των κέντρων υγείας. Η περίπτωση του ειδικευόμενου στρατιωτικού ιατρού ούτε καν εξετάζεται.
Η υπουργική απόφαση δεν είναι σαφέστατη γιατί ξεκινάει με το "οι ειδικοί στρατιωτικοί", αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη περίπτωση "συνεργασίας" ενώ υπάρχουν κι άλλες που δεν καταργούνται και μετά συνεχίζει "οι στρατιωτικοί". Επίσης υπάρχει και η αμέσως επόμενη παράγραφος-παραθυράκι 7.
Και προφανώς την φέρνουν στα γούστα τους....
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 6 Ιανουαρίου 2014, 23:38:48
Η παράγραφος 5 αναφέρεται στους ειδικούς στρατιωτικούς γιατρούς και τη διάθεσή τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η παράγραφος 6 αναφέρεται σε στρατιωτικούς γιατρούς που υπηρετούν σε στρατιωτικές μονάδες (ανειδίκευτους δηλαδή) και οπλίτες ιατρούς και τη διάθεσή τους σε κέντρα υγείας. Η παράγραφος 7 αναφέρεται στη ρύθμιση του ζητήματος από τις Υ.ΠΕ. Το ζήτημα είναι ότι τα 25 ευρώ τα πληρώνουν και οι στρατιωτικοί για την εισαγωγή τους σε νοσοκομείο και σε αυτό δεν υπάρχει ούτε παραθυράκι ούτε γούστο γιατί απλώς κανένας στρατιωτικός γιατρός είτε ειδικός είτε οπλίτης δεν πάει να υπηρετήσει από γούστο σε νοσοκομείο του ΕΣΥ ή κέντρο υγείας, αλλά επειδή θα έχει διαταχθεί να το κάνει λόγω αναγκών. Τότε και μόνο δεν θα πληρώνουν οι στρατιωτικοί το 25ευρω για την εισαγωγή τους.
Τίτλος: Απ: Τι ισχύει τελικά για την περίθαλψη των ανασφάλιστων από τα Νοσοκομεία;
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 5 Φεβρουαρίου 2014, 15:40:40
Με απευθείας συνομιλίες του Κοινωνικού Ιατρείου με τη Διοίκηση των Νοσοκομείων θα γίνεται η διευθέτηση των νοσηλείων των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.

Από εδώ (http://www.ygeianet.gr/box/cal/41786.pdf).
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 14 Φεβρουαρίου 2014, 18:43:51
14/02/2014.


Η Δημόσια Υγεία ακόμη αντέχει…Ο ανασφάλιστος όμως,αντέχει;;

Σε πείσμα των διακομματικών κυβερνητικών προσπαθειών των τελευταίων ετών, που κατατείνουν στη σταδιακή απαξίωση και υποβάθμιση του ΕΣΥ, η Δημόσια Υγεία ακόμη αντέχει. Η έλλειψη απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής στα Νοσοκομεία, τα προσχώματα στη λειτουργία τους, η φθίνουσα χρηματοδότησή τους, αντισταθμίζεται από το έμψυχο δυναμικό, τον υπερβάλλοντα ζήλο και το φιλότιμο του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού που είναι η ψυχή των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων. Που δίνουν την καθημερινή μάχη για την υγεία του Έλληνα Ασθενή, κόντρα στις αντιξοότητες και τις τρικλοποδιές των κρατικών ιθυνόντων.

Αρκετές φορές τα μέσα μαζικής εξημέρωσης έχουν προβάλλει περιπτώσεις, όπου ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της καθυστέρησης του ασθενοφόρου, όπως αποφαίνονται οι τηλεκήνσορες με πιασάρικες ατάκες, χωρίς να έχουν διασταυρώσει και ελέγξει την πληροφορία. Αρκεί να περάσει το μήνυμα στον τηλεθεατή ότι το άχρηστο εθνικό σύστημα υγείας «σκότωσε» άλλον έναν δύσμοιρο που έπεσε στην ανάγκη του. Για να κλείσουν το μάτι στον έντρομο τηλεθεατή και «υποψήφιο» ασθενή, δείχνοντας προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Υπό αυτήν την έννοια, δεν θα περίμενε ποτέ κανείς τα κανάλια να προβάλλουν και το αντιπαράδειγμα, όπως αυτό που συνέβη σήμερα στην Τρίπολη. Όταν ένας συμπολίτης μας υπέστη ανακοπή μέσα στο παρκαρισμένο αυτοκίνητό του σε κεντρική πλατεία της πόλης. Η ακαριαία άφιξη του ασθενοφόρου και η –σε χρόνο μηδέν- διακομιδή στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, αλλά και η ενδεδειγμένη αντιμετώπισή του από γιατρούς και νοσηλευτές, ήταν αυτά που του έσωσαν τη ζωή. Η περίπτωση προσφέρεται για επαίνους και θα έπρεπε να έχει δημοσιοποιηθεί, με τον τρόπο που κοινολογούνται και τα ατυχή περιστατικά. Αλλά κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί το σκοπό της διάλυσης του ΕΣΥ.

Ακόμη και έτσι, το κράτος δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Γιατί; Γιατί ο συγκεκριμένος ασθενής είναι ένας από τους πολλούς επαγγελματίες, ο οποίος είναι ανασφάλιστος λόγω της προφανούς αδυναμίας του να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές του. Κάτι που με την τελευταία νομοθετική πρόβλεψη της κυβέρνησης, σημαίνει ότι εάν ο άρρωστος τελικά καταφέρει να συνέλθει και να βγει από το Νοσοκομείο, θα κληθεί να καταβάλλει ένα μεγάλο ποσό για το χρονικό διάστημα της νοσηλείας του στην εντατική μονάδα του Νοσοκομείου. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν δύναται να καταβάλει το συγκεκριμένο ποσό, τότε αυτό θα του … καταλογιστεί ως δημόσιο έσοδο και θα κληθεί να το πληρώσει στην Εφορία.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο ασθενής, όταν με το καλό πάρει εξιτήριο και του ανακοινωθεί το ποσό που πρέπει να πληρώσει, θα γλυτώσει τη δεύτερη ανακοπή. Ένα είναι βέβαιο: ότι ούτε με το θάνατο δεν γλυτώνει κανείς σήμερα από την Εφορία…

Παπασταματάκης Γεώργιος

Χειρουργός

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας


http://www.isarkadias.gr/39557/articles/i-dimosia-igia-akomi-antechi-o-anasfalistos-omosantechi/
Τίτλος: Απ: Τι ισχύει τελικά για την περίθαλψη των ανασφάλιστων από τα Νοσοκομεία;
Αποστολή από: nikmix στις 18 Φεβρουαρίου 2014, 10:42:29
Γεωργιάδης: Πρόσβαση στα πολυϊατρεία και για τους ανασφάλιστους.
Ο υπουργός Υγείας τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να εξετάζονται και από γιατρούς και να κάνουν και εργαστηριακές εξετάσεις.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/health/article/252244/georgiadis-prosvasi-sta-poluiatreia-kai-gia-tous-anasfalistous-/#ixzz2tf3zNq3h
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 21 Απριλίου 2014, 19:02:35
19/04/2014. Καθημερινή.
της Πεννη Μπουλουτζα.


«Μίζες» υπέρ ανασφάλιστων.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των 13 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τις «μίζες» των εξοπλιστικών των Ενόπλων Δυνάμεων που δεσμεύθηκαν ή επεστράφησαν και αποφασίστηκε να διατεθούν για την περίθαλψη ανασφάλιστων πολιτών. Σε κάθε νοσοκομείο συστήνεται τριμελής επιτροπή –σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας– που θα εξετάζει αιτήματα για κάλυψη του κόστους χειρουργικών επεμβάσεων ανασφάλιστων. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου επεξεργάζεται πρόγραμμα φαρμακευτικής κάλυψης ανασφάλιστων, η εφαρμογή του οποίου σχεδιάζεται να ξεκινήσει πριν από τα τέλη Μαΐου. Οπως ανέφεραν στην «Κ» αρμόδιες πηγές, εξετάζεται η δωρεάν χορήγηση γενoσήμων σε ανασφάλιστους για βασικές κατηγορίες παθήσεων όπως υπέρταση, διαβήτης κ.ά.

Πριν από την κρίση, οι ανασφάλιστοι ήταν λίγοι και οι υπηρεσίες των νοσοκομείων δεν ήταν «σχολαστικές» ως προς την είσπραξη των νοσηλίων. Σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει άρδην και συχνά οι γιατροί μηχανεύονται τρόπους για να διευκολύνουν ανασφάλιστους. «Προχθές ήρθε στο νοσοκομείο ένας φοιτητής με υψηλό πυρετό. Ανασφάλιστος. Κατέβηκα στο Αιματολογικό και παρακάλεσα εάν μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις χωρίς να πληρώσει», αναφέρει στην «Κ» γιατρός του ΕΣΥ. Σε πολλές περιπτώσεις βαφτίζουν «επείγουσες» εξετάσεις και επεμβάσεις που... δεν είναι τόσο επείγουσες. Ή ακόμη αποκρύπτουν ότι ασθενείς έχουν συνοδούς για να μην κληθούν να διευθετήσουν τις διαδικασίες για τη χρέωση των νοσηλίων. Αλλωστε, «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»: οι ανεξόφλητες οφειλές ανασφάλιστων Ελλήνων πολιτών για νοσηλεία μόνο στα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής ήταν, το 2013, 11.264.104 ευρώ και το πρώτο δίμηνο του 2014, 2.026.146 ευρώ. Συνολικά εκτιμάται ότι περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ δαπανώνται ετησίως για την περίθαλψη απόρων και ανασφάλιστων στο ΕΣΥ.

«Το πρόβλημα οξύνεται. Σε κάθε γενική εφημερία, μόνο στη δική μας κλινική βλέπουμε 5-6 ανασφάλιστους ασθενείς», αναφέρει στην «Κ» ο διευθυντής Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού κ. Ηλίας Σιώρας και προσθέτει: «Μας ζητούν να συντομεύσουμε τη νοσηλεία για να μην πληρώσουν πολλά στο τέλος ή να γράψουμε μόνο τις άκρως απαραίτητες εξετάσεις». «Οι ανασφάλιστοι στη γενική εφημερία εξυπηρετούνται πάντα», αναφέρει στην «Κ» η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, συντονίστρια διευθύντρια Γ΄ Παθολογικής κλινικής στο «Γ. Γεννηματάς», κ. Ματίνα Παγώνη. «Δεν βλέπουμε στο πρόσωπο του ασθενούς εάν είναι ασφαλισμένος ή όχι. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε κι αυτό κάνουμε».

Φυσικά υπάρχουν και οι πρωτοβουλίες εντός ΕΣΥ για δωρεάν περίθαλψη ανασφάλιστων με την αξιοποίηση χορηγιών και τη συνεργασία άλλων κοινωνικών φορέων. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές είναι η περίπτωση της Ογκολογικής Μονάδας της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής στο «Σωτηρία», στην οποία παρακολουθούνται δωρεάν 120 καρκινοπαθείς. Στην αρχή το ιατρείο λειτουργούσε κάθε Τετάρτη απόγευμα. Τώρα τα περιστατικά έχουν διαμοιραστεί όλες τις ημέρες. «Αυτό που με στενοχωρεί ιδιαίτερα είναι ότι ενώ πίστευα πως θα υπάρξει μείωση στον ρυθμό προσέλευσης των ασθενών στο ιατρείο (που βάσιζε αυτή του, την πίστη;), αυτός παραμένει σταθερός, κάθε μήνα», σημειώνει στην «Κ» ο υπεύθυνος της μονάδας, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας - Ογκολογίας κ. Κωνσταντίνος Συρίγος.

Σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, το νεοσύστατο ΠΕΔΥ δέχεται δωρεάν τους ανασφάλιστους. Οπως αναφέρει στην «Κ» η διευθύντρια της μονάδας «ΠΕΔΥ Αλεξάνδρας» κ. Κυριακή Ζαμάγια, «μας έρχονται και ανασφάλιστοι, αλλά δειλά. Οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν ακόμη. Αλλωστε και οι ασφαλισμένοι συνεχίζουν να ρωτούν εάν θα πληρώνουν στο ΠΕΔΥ».

http://www.kathimerini.gr/763490/article/epikairothta/ellada/mizes-yper-anasfalistwn
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 21 Μαΐου 2014, 13:52:30
Έχω μπερδευτεί λίγο. Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο ή πρόκειται απλώς για εξαγγελία;

20.05.2014
Δωρεάν και ως επείγοντα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται οι ανασφάλιστοι στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ.



Δωρεάν πρόσβαση στις μονάδες υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας έχουν όλοι οι πολίτες που δεν διαθέτουν ασφάλιση, ενώ σε δευτεροβάθμιο επίπεδο θα γίνονται δεκτοί ως επείγονται περιστατικά.

Αυτά τόνισε ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της ΝΕΡΙΤ επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «υποχρέωση της Πολιτείας είναι κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε ένα ελάχιστο πακέτο υπηρεσιών υγείας».

Συγκεκριμένα ο κ. Μπέζας υπογράμμισε ότι η πρόσβαση στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ είναι πλέον ελεύθερη για όλους τους πολίτες, μη εξαιρουμένων και όσων είναι ανασφάλιστοι.

Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν ιατρικές εξετάσεις, συνταγογράφηση και διαγνωστικές εξετάσεις, όπου υπάρχει δυνατότητα, δωρεάν χωρίς καμία αμοιβή. Επιπλέον, επείγοντα περιστατικά, που υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του ανασφάλιστου, θα γίνονται δεκτά στα νοσοκομεία και το κόστος νοσηλείας θα καλύπτεται μέσω ειδικού λογαριασμού.

Ο κ. Μπέζας ανέφερε επίσης, ότι έχει παραταθεί για έναν χρόνο, έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2015, η ισχύς των βιβλιάριων υγείας των ανασφάλιστων υπερήλικων του ΟΓΑ.

«Οφείλουμε να προστατεύσουμε υγειονομικά τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, ώστε να έχουν πρόσβαση στο αγαθό της υγείας», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας.


http://www.iefimerida.gr/node/155693#ixzz32LYAkbOb
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 21 Μαΐου 2014, 17:14:53
Επομένως σε δευτεροβάθμιο επίπεδο μόνο ως επείγοντα περιστατικά (που υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους) θα γίνονται δεκτοί οι ανασφάλιστοι.
Αν το καταλαβαίνω καλά, ένας ανασφάλιστος που προσέρχεται στο πρωτοβάθμιο σύστημα (ΚΥ., Π.Ι., μονάδες ΙΚΑ) και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση (λόγω ελλείψεων στην πρωτοβάθμια) χωρίς απειλητική κατάσταση για τη ζωή του (π.χ. εργαστηριακές εξετάσεις, ακτινογραφίες κλπ) θα πρέπει να τα "ακουμπάει" στο νοσοκομείο.

Παράθεση
Ο κ. Μπέζας ανέφερε επίσης, ότι έχει παραταθεί για έναν χρόνο, έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2015, η ισχύς των βιβλιάριων υγείας των ανασφάλιστων υπερήλικων του ΟΓΑ.
Ανασφάλιστων υπερήλικων του ΟΓΑ; Τι σόι ανασφάλιστοι είναι αφού είναι του ΟΓΑ; Επίσης αν είναι υπερήλικες του ΟΓΑ έχουν ασφάλιση εφ' όρου ζωής άρα δεν είναι ανασφάλιστοι.
Ό,τι να ναι!
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Denominator στις 22 Μαΐου 2014, 09:31:21
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Επομένως σε δευτεροβάθμιο επίπεδο μόνο ως επείγοντα περιστατικά (που υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους) θα γίνονται δεκτοί οι ανασφάλιστοι.

Ένας διαβητικός που έχει ανάγκη από ινσουλίνη και είναι ανασφάλιστος, τι μπορεί να κάνει;
α) Να την αγοράσει - πράγμα που συνήθως είναι από δύσκολο έως αδύνατο, λόγω κόστους.
β) Να απευθυνθεί σε ένα από τα Κοινωνικά Ιατρεία/Φαρμακεία (ΚΙΦ). Τα ΚΙΦ έχουν αρκετά φάρμακα τις περισσότερες φορές, αλλά σπάνια σκευάσματα που είναι ακριβά και θέλουν ψυγείο.
Επίσης, ένα σημαντικό θέμα με τους διαβητικούς είναι τα αναλώσιμα. Αν είναι ανασφάλιστοι αλλά ινσουλινοθεραπευόμενοι, συνήθως αδυνατούν να βρουν το ποσό που απαιτείται για να μετρούν στοιχειωδώς το σάκχαρό τους (το κόστος για περίπου 60-90 ταινίες το μήνα + σκαρφιστήρες + βελόνες υπερβαίνει, με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, τα 50 ευρώ).
Ακόμη και από θέμα κόστους είναι τελείως ασύμφορο να περιμένει κανείς ο διαβητικός να κάνει την επιπλοκή για να αντιμετωπιστεί ως επείγον περιστατικό από δευτεροβάθμιο κέντρο.
Κάτι πρέπει να αλλάξει στη λογική της αντιμετώπισης των ανασφάλιστων και μάλιστα άμεσα.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 29 Μαΐου 2014, 15:50:11
29/05/2014
Γεωργιάδης: Δωρεάν περίθαλψη στους ανασφάλιστους.


Υπογράφεται την Παρασκευή κοινή υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν νοσοκομειακής (σε πρώτη φάση) περίθαλψης και στη συνέχεια φαρμακευτικής, στα περίπου 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους.


Την ελεύθερη πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας για τα περίπου 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας.


Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους διοικητές των νοσοκομείων, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι υπογράφεται την Παρασκευή η κοινή υπουργική απόφαση μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας.

Με αυτή θα παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν νοσοκομειακής (σε πρώτη φάση) περίθαλψης και στη συνέχεια φαρμακευτικής περίθαλψης.

Η διαδικασία που θα ακολουθείται έχει ως εξής:

Ο ανασφάλιστος πολίτης θα προσέρχεται στις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), όπου θα εξετάζεται δωρεάν.

Ο γιατρός του ΠΕΔΥ θα του χορηγεί παραπεμπτικό, στην περίπτωση που κρίνει ότι ο ασθενής χρειάζεται νοσηλεία.

Με το παραπεμπτικό αυτό ο ασφαλισμένος θα προσέρχεται στο νοσοκομείο, όπου τριμελής ιατρική επιτροπή θα αξιολογεί εάν χρειάζεται όντως νοσηλεία.

Στην περίπτωση που θεωρηθεί ότι ο ασθενής πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο, θα του παρέχονται όλες οι υπηρεσίες και το κόστος θα το αναλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, θα ακολουθήσει νέα ρύθμιση για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων.

http://greekmed.gr/2014/05/29/%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AC%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CF%88%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B1%CE%BD/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 29 Μαΐου 2014, 16:48:22
Παράθεση
Η διαδικασία που θα ακολουθείται έχει ως εξής:

Ο ανασφάλιστος πολίτης θα προσέρχεται στις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), όπου θα εξετάζεται δωρεάν.
Δεν ισχύει το ταληράκι στα ΚΥ του ΕΣΥ (ΠΕΔΥ) ;
Ο ανασφάλιστος (και ο εισπράκτορας γιατρός, διοικητικός ή όποιος άλλος) θα ξέρει από πριν ότι χρειάζεται νοσηλεία και δεν θα κόβει εξέταστρο; Ή το ταληράκι θα πληρώνεται μετά  την εξέταση αν δεν απαιτείται νοσηλεία;
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 29 Μαΐου 2014, 17:34:53
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Παράθεση
Η διαδικασία που θα ακολουθείται έχει ως εξής:
Ο ανασφάλιστος πολίτης θα προσέρχεται στις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), όπου θα εξετάζεται δωρεάν.
Δεν ισχύει το ταληράκι στα ΚΥ του ΕΣΥ (ΠΕΔΥ) ;
Ο ανασφάλιστος (και ο εισπράκτορας γιατρός, διοικητικός ή όποιος άλλος) θα ξέρει από πριν ότι χρειάζεται νοσηλεία και δεν θα κόβει εξέταστρο; Ή το ταληράκι θα πληρώνεται μετά  την εξέταση αν δεν απαιτείται νοσηλεία;
   Οι ανασφάλιστοι έχουν πατρίδα... Αυτοί που είναι σε μεγάλα αστικα κέντρα όπου υπάρχουν ΠΕΔΥ (παλιά ΙΚΑ) δεν πληρώνουν τώρα (όλοι) και δεν θα πληρώνουν. Οπότε θα μπορούν να παραπέμπονται στα νοσοκομεία.
   Οι ανασφάλιστοι β' κατηγορίας των περιοχών που έχει ΚΥ (ΠΕΔΥ) απλά έχασαν. Εκεί οι ασφαλισμένοι πληρώνουν εξέταστρο, οι ανασφάλιστοι θα γλιτώσουν; (εκτός αν το καταργήσει τελείως που δεν το βλέπω).
   Μένει να δούμε την ΥΑ αν και όταν υπογραφεί. Κάποιους όρους θα έχει αλλιώς θα φτάσουμε να νοσηλεύουμε δωρεάν και τον κάθε Ψωμιάδη με την πουράκλα (ζητώ συγγνώμη απο τους ΑΕΚτζήδες για τον πρώην πρόεδρο) -  ή τον αδερφό-Γεωργιάδη.
   Σήμερα άκουσα στο Δημοτικό ραδιόφωνο Λάρισας ότι σε ΚΥ δεν εξέταζαν μαθητή που είχε χτυπήσει (μάλλον δεν έκαναν ακτινογραφία) γιατι δεν είχε πεντάευρο...
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Denominator στις 29 Μαΐου 2014, 17:56:13
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Σήμερα άκουσα στο Δημοτικό ραδιόφωνο Λάρισας ότι σε ΚΥ δεν εξέταζαν μαθητή που είχε χτυπήσει (μάλλον δεν έκαναν ακτινογραφία) γιατι δεν είχε πεντάευρο...

Σε επείγον περιστατικό, όπως ένας τραυματισμός, παρέχονται άμεσα ιατρικές υπηρεσίες και στη συνέχεια οι γραφειοκράτες του συστήματος αναζητούν τους πόρους από το ταμείο ή τον ασθενή, σν δεν έχει ασφάλεια. Οποιαδήποτε άλλη διαδικασία θεωρώ ότι παρεκκλίνει σε πολλά επίπεδα και αν πράγματι συμβαίνει πρόκειται για επικίνδυνο φαινόμενο.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 29 Μαΐου 2014, 19:16:34
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Σήμερα άκουσα στο Δημοτικό ραδιόφωνο Λάρισας ότι σε ΚΥ δεν εξέταζαν μαθητή που είχε χτυπήσει (μάλλον δεν έκαναν ακτινογραφία) γιατι δεν είχε πεντάευρο...

Σε επείγον περιστατικό, όπως ένας τραυματισμός, παρέχονται άμεσα ιατρικές υπηρεσίες και στη συνέχεια οι γραφειοκράτες του συστήματος αναζητούν τους πόρους από το ταμείο ή τον ασθενή, σν δεν έχει ασφάλεια. Οποιαδήποτε άλλη διαδικασία θεωρώ ότι παρεκκλίνει σε πολλά επίπεδα και αν πράγματι συμβαίνει πρόκειται για επικίνδυνο φαινόμενο.

Βασίλη, ένα πιθανό διάστρεμμα ή ένα πιθανό κάταγμα αποτελεί έκτακτο αλλά όχι επείγον περιστατικό (κάποια κατάγματα μπορεί να είναι και επείγοντα  περιστατικά).  Αν η περίπτωση αφορούσε μαθητή που χτύπησε στο σχολείο πιστεύω ότι αφορά κατά 90% έκτακτο αλλά μη επείγον περιστατικό.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Denominator στις 30 Μαΐου 2014, 00:53:31
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Σήμερα άκουσα στο Δημοτικό ραδιόφωνο Λάρισας ότι σε ΚΥ δεν εξέταζαν μαθητή που είχε χτυπήσει (μάλλον δεν έκαναν ακτινογραφία) γιατι δεν είχε πεντάευρο...

Σε επείγον περιστατικό, όπως ένας τραυματισμός, παρέχονται άμεσα ιατρικές υπηρεσίες και στη συνέχεια οι γραφειοκράτες του συστήματος αναζητούν τους πόρους από το ταμείο ή τον ασθενή, σν δεν έχει ασφάλεια. Οποιαδήποτε άλλη διαδικασία θεωρώ ότι παρεκκλίνει σε πολλά επίπεδα και αν πράγματι συμβαίνει πρόκειται για επικίνδυνο φαινόμενο.

Βασίλη, ένα πιθανό διάστρεμμα ή ένα πιθανό κάταγμα αποτελεί έκτακτο αλλά όχι επείγον περιστατικό (κάποια κατάγματα μπορεί να είναι και επείγοντα  περιστατικά).  Αν η περίπτωση αφορούσε μαθητή που χτύπησε στο σχολείο πιστεύω ότι αφορά κατά 90% έκτακτο αλλά μη επείγον περιστατικό.

Αν εννοούμε ότι οι ανασφάλιστοι θα δέχονται ιατρική βοήθεια λίγο πριν καταλήξουν - και πολλές φορές όταν αυτή δε θα έχει πια νόημα ή θα κοστίζει πανάκριβα - λυπάμαι, αλλά έχουμε χάσει όχι τη μπάλα αλλά το γήπεδο.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 30 Μαΐου 2014, 09:48:48
Δεν αναφέρομαι μόνο στους ανασφάλιστους αλλά σε όλους τους ασθενείς. Ο χαρακτηρισμός εκτάκτων αλλά μη επειγόντων περιστατικών ως επείγοντα για να προηγηθούν ή για να αποφύγουν χρεώσεις δε με βρίσκει σύμφωνο.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Denominator στις 30 Μαΐου 2014, 10:05:55
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν αναφέρομαι μόνο στους ανασφάλιστους αλλά σε όλους τους ασθενείς. Ο χαρακτηρισμός εκτάκτων αλλά μη επειγόντων περιστατικών ως επείγοντα για να προηγηθούν ή για να αποφύγουν χρεώσεις δε με βρίσκει σύμφωνο.
Αυτό είναι σωστό!
Άσε που είναι ένας συνηθισμένος μηχανισμός για να εξυπηρετούνται "πελάτες".
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 30 Μαΐου 2014, 10:36:39
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν αναφέρομαι μόνο στους ανασφάλιστους αλλά σε όλους τους ασθενείς. Ο χαρακτηρισμός εκτάκτων αλλά μη επειγόντων περιστατικών ως επείγοντα για να προηγηθούν ή για να αποφύγουν χρεώσεις δε με βρίσκει σύμφωνο.
Αυτό είναι σωστό!
Άσε που είναι ένας συνηθισμένος μηχανισμός για να εξυπηρετούνται "πελάτες".

Ενίοτε και ανασφάλιστα αδέλφια υπουργών υγείας!
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 30 Μαΐου 2014, 21:12:01
1ον «Ασπιρίνες» τα μέτρα για τους ανασφάλιστους  (http://www.virus.com.gr/site/index.php/articles/health-and-pharma-news-editorial/item/2922-aspirines-ta-metra-gia-tous-anasfalistous)
   Άνθρακες ο θησαυρός με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Άδωνις για τους ανασφάλιστους. Και έτσι εξηγείται ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφεται λίγες ημέρες μετά τις εκλογές. Αν υπογράφονταν πριν, θα τους έπαιρναν με τις πέτρες…
   Όποιος λοιπόν ανασφάλιστος χρειάζεται νοσηλεία θα μπλέξει σε ένα γραφειοκρατικό κυκεώνα. Καταρχάς, θα πρέπει να λάβει γνωμάτευση από γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας ότι χρήζει νοσηλείας. Πιθανολογώ γιατρό του ΠΕΔΥ και όχι ιδιώτη συμβεβλημένο.
    Η γνωμάτευση αυτή όμως δεν είναι αρκετή. Η περίπτωσή του θα εξετάζεται από τριμελείς επιτροπές που θα συσταθούν σε κάθε νοσοκομείο! Δηλαδή, τρεις άλλοι γιατροί που θα ορίσει προφανώς ο κομματικά επιλεγμένος διοικητής του νοσοκομείου, θα εξετάσουν αν η γνωμάτευση του συναδέλφου τους είναι σωστή!
    Ο υπουργός Υγείας δήλωσε χθες πως πρέπει να μπουν αυτοί οι κανόνες για να αποτραπεί η κατάχρηση. Λες και υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες ανασφάλιστοι που θέλουν χωρίς σοβαρό λόγο υγείας να εισαχθούν στα δημόσια νοσοκομεία! Για να βάλουν μέσα το σύστημα...
    Ο μοναδικός λόγος που ένας γιατρός θα «έλεγε ψέματα» για έναν ανασφάλιστο ασθενή του ότι χρήζει νοσηλείας είναι για να μπορεί να λάβει τα φάρμακά του χωρίς οικονομική επιβάρυνση… Αυτό λοιπόν θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση. Όμως, αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα με τους ανασφάλιστους: η κάλυψη της δαπάνης για τη φαρμακευτική θεραπεία.
    Χθες, ο Άδωνις σφύριξε αδιάφορα για το θέμα. Είπε γενικόλογα ότι εκκρεμούν συνεννοήσεις με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν δεσμεύτηκε ούτε για το πώς ούτε και για το πότε θα ρυθμιστεί το ζήτημα. Μάλλον περιμένει να κάνουν και άλλες δωρεές οι φαρμακοβιομηχανίες…
    Σήμερα, χιλιάδες ανασφάλιστοι που έχουν κάποιο χρόνιο πρόβλημα, όπως διαβήτη, υπέρταση ή χοληστερίνη, δεν παίρνουν την αναγκαία θεραπεία. Και δυστυχώς, οδηγούνται στα νοσοκομεία ως επείγοντα από επιπλοκές που οφείλονται στο γεγονός ότι η νόσος τους δεν αντιμετωπίζεται όπως πρέπει. Και έτσι αυξάνεται κατακόρυφα το κόστος!
    Ας το πει ξεκάθαρα λοιπόν η κυβέρνηση και ας πάψει να μας κοροϊδεύει. Ας δηλώσει ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για να καλύψει τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων. Έτσι και αλλιώς, με τόσο χαμηλούς προϋπολογισμούς σε ΕΟΠΥΥ και ΕΣΥ για τα φάρμακα, όπως πάμε, δεν θα υπάρχουν χρήματα για τους ασφαλισμένους…
    Το καίριο ερώτημα όμως είναι: Αν αντί για τον ΕΟΠΥΥ, τα χρήματα για την ιατρογφαρμακευτική περίθαλψη όλων των Ελλήνων τα διαχειριζόταν μία μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία, μήπως τα χρήματα θα ήταν επαρκή; Πολύ φοβάμαι ότι όλοι γνωρίζουμε την απάντηση... (εγώ δεν πιστεύω ότι την γνωρίζω - πολύ σίγουρος ο Αιμίλιος)
    Το έχω πει και άλλη φορά. Το πρόβλημα δεν είναι αν φτάνουν τα διαθέσιμα χρήματα για τις ανάγκες υγείας των Ελλήνων. Αλλά αν φτάνουν για να πληρωθούν οι μισθοί στο ΕΣΥ και να αμειφθούν οι ιδιωτικοί πάροχοι. Προφανώς όχι...


2ον Με βάση 60 εκατομμυρίων ευρώ η νοσηλεία ανασφάλιστων  (http://www.virus.com.gr/site/index.php/health/health-and-pharma-news-reports/item/2930-me-vasi-60-ekatommyrion-evro-i-nosileia-anasfaliston)
   Στο λογαριασμό των νοσοκομείων που αφορά στην κάλυψη των αναγκών των ανασφάλιστων θα χρεώνεται το κόστος νοσηλείας υποστηρίζει ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος προσβλέπει σε εξοικονόμηση 20% από την κωδικοποίηση υπηρεσιών και προϊόντων.
   Σε αυτούς τους λογαριασμούς θα έρθουν τα 40 εκατομμύρια από την αύξηση στα τσιγάρα, που αντικατέστησε το 25ευρο, καθώς και 20 εκατομμύρια από τα κλεμμένα». «Σε συνδυασμό με την ομαλή εξέλιξη των προϋπολογισμών των νοσοκομείων του ΕΣΥ και με τη μεγάλη μεταρρύθμιση της κωδικοποίησης ιατρικών προϊόντων και υπηρεσιών, έχουμε την οικονομική δυνατότητα να καλύψουμε τους ανασφάλιστους», τόνισε στο STAR ο Υπουργός Υγείας. (δλδ δεν υπάρχει σαφές κονδύλιο; Αντε να δούμε την ΥΑ)
   Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, από το μητρώο κωδικοποίησης, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο και να επιφέρει εξοικονόμηση δαπανών σε ετήσια βάση 20%.
   Η ΚΥΑ μεταξύ Υπουργών Υγείας και Εργασίας υπογράφεται, το πιθανότερο εντός της ημέρας.
   Τα βήματα για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων ξεκινούν από το γιατρό σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, από τον οποίο ο ανασφάλιστος ασθενής παίρνει γνωμάτευση για τη νοσηλεία του και μετά μεταβαίνει στο δημόσιο νοσοκομείο, όπου τριμελής επιτροπή (Διοίκηση- διευθυντής υπηρεσιών-γιατρός πάθησης) θα εξετάζει το αίτημα.
   Απαντώντας σε ερώτηση για την πολυπλοκότητα της διαδικασίας ο κ. Γεωργιάδης, δεν πρόκειται για επιτροπή που χρειάζεται ραντεβού, αλλά κυρίως η συγκεκριμένη διαδικασία είναι απαραίτητη για να αποφεύγονται φαινόμενα κατάχρησης.
   Όπου σταθεί και όπου βρεθεί μιλάει για τους προκατόχους του ο Υπουργός Υγείας, αποδίδοντας τους εύσημα για τις αποφάσεις που επέτρεψαν την ανάπτυξη των πολιτικών για τους ανασφάλιστους (που οι ίδιοι σε πολλές περιπτώσεις δημιούργησαν),  ενώ δεν ξέχασε να αναφέρει και τις προσπάθειες του Υπουργού Εργασίας. (ευλογούμε τα γένια μας; )
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 4 Ιουνίου 2014, 17:25:25
04/06/2014. ΑΥΓΗ.

Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων ( ΠΕΦΝΙ ):

Οι προυπολογισμοί των Νοσοκομείων δεν φτάνουν για να καλύψουν τους ανασφάλιστους.
Οι ανασφάλιστοι να καλυφτούν κατευθείαν από τον Κρατικό Προυπολογισμό.

http://www.ygeianet.gr/box/cal/43689.pdf
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: GirousisN στις 5 Ιουνίου 2014, 18:29:17
 Ας ακολουθήσουμε το παρακάτω σενάριο

 1)Ο ανασφάλιστος προσέρχεται στο ΠΕΔΥ (αν είναι βράδυ ή ΣΚ κλάφτα). Εκεί αφού εξετασθεί παίρνει το " μαγικό χαρτάκι" για το νοσοκομείο.
 2) Στο νοσοκομείο δείχνει το μαγικό χαρτάκι και περιμένει στην ουρά για την απόφαση της τριμελούς επιτροπής ( αμιγώς ιατρικής ή μικτής σύστασης ,εδώ οι γνώμες διίστανται, ενώ ελπίζουμε όλοι σε 24ωρη λειτουργία των εν λόγω    επιτροπών).
 3) Αφού όλα έχουν εξελιχθεί κατ' ευχήν βρίσκει τελικά το κρεβάτι του θαλάμου να τον περιμένει.
 4)Σε λίγο ενημερώνεται όμως από το θεράποντα ιατρό του, ότι πιθανά ο προυπολογισμός του νοσοκομείου δεν  επαρκεί για την ολοκλήρωση της νοσηλείας του,περιμένουν όμως μια επιχορήγηση, ενώ και το φάρμακο που θα χρειασθεί δεν το έχει το φαρμακείο του νοσοκομείου ,λόγω κόστους, αλλά ο ΕΟΠΥΥ.
 Στη θέση του συγκεκριμένου αρρώστου τι θα κάνατε ?
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 5 Ιουνίου 2014, 19:02:05
05/06/2014

“Πάγωσαν” προσωρινά οι διαδικασίες για την ΚΥΑ περί φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφαλίστων.



Από Βασίλη Βενιζέλο – ygeia360.gr

Ενός επικείμενου ανασχηματισμού μύρια έπονται! Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ygeia360.gr, λοιπόν, “πάγωσαν” ήδη όλες οι διαδικασίες στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για την κατάρτιση της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) περί πλήρους κάλυψης της φαρμακευτικής εξωνοσοκομειακής περίθαλψης των ανασφαλίστων κατοίκων της χώρας μας, καθώς η αναμονή του επικείμενου ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος μπλοκάρει κάθε δυνατότητα διαβούλευσης και συνεννόησης του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων στην αγορά του φαρμάκου φορέων.

http://greekmed.gr/2014/06/05/%CF%80%CE%AC%CE%B3%CF%89%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AC-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: GirousisN στις 5 Ιουνίου 2014, 19:08:50
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
05/06/2014

“Πάγωσαν” προσωρινά οι διαδικασίες για την ΚΥΑ περί φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφαλίστων.



Από Βασίλη Βενιζέλο – ygeia360.gr

Ενός επικείμενου ανασχηματισμού μύρια έπονται! Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ygeia360.gr, λοιπόν, “πάγωσαν” ήδη όλες οι διαδικασίες στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για την κατάρτιση της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) περί πλήρους κάλυψης της φαρμακευτικής εξωνοσοκομειακής περίθαλψης των ανασφαλίστων κατοίκων της χώρας μας, καθώς η αναμονή του επικείμενου ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος μπλοκάρει κάθε δυνατότητα διαβούλευσης και συνεννόησης του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων στην αγορά του φαρμάκου φορέων.

http://greekmed.gr/2014/06/05/%CF%80%CE%AC%CE%B3%CF%89%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AC-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook
Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε δηλαδή.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 5 Ιουνίου 2014, 19:53:56
Όταν λέμε ανασφάλιστους, εννοούμε προφανώς τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι δε διαθέτουν ούτε καν ασφάλεια οικονομικής αδυναμίας (πρόνοιας, με το γνωστό βιβλιάριο υγείας).

Αυτοί γιατί δε διαθέτουν την παραπάνω ασφάλεια?  Είναι δηλαδή άνεργοι και συγχρόνως δεν είναι οικονομικά αδύνατοι (διαθέτουν δηλαδή περιουσιακά στοιχεία) και ως εκ τούτου δεν τους χορηγείται η συγκεκριμένη ασφαλιστική κάλυψη? Και πόσο είναι αυτό το όριο της οικονομικής αδυναμίας? Κάποιος δηλαδή που έχει ένα σπίτι, θεωρείται ή όχι οικονομικά αδύνατος σύμφωνα με την πολιτεία?

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ
•που έχασαν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και
•που το ατομικό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ ή τα 25.000 ευρώ (άθροισμα των ατομικών εισοδημάτων των συζύγων) στην περίπτωση των έγγαμων

Δηλαδή, έχω 4 οικοδομικά τετράγωνα στην Αθήνα και αυτό ούτε που μετράει. Αν έχω εισόδημα μαζί με τη γυναίκα μου από τα ενοίκια έως 25.000 ευρώ, είμαι ανασφάλιστος και δικαιούμαι ασφαλιστική κάλυψη από το δημόσιο.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο διαπίστωσα ότι υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των ανασφάλιστων και των δικαιούχων οικονομικής αδυναμίας.

Άρα ανασφάλιστος δε σημαίνει ότι έχει οικονομική αδυναμία. Η προυπόθεση αποτελεί το εισόδημα των 25.000 ευρώ και μόνο  για εγγάμους


Επιπλέον υπενθυμίζεται ότι

Οι ανασφάλιστοι δικαιούνται σύνταξη από τον ΟΓΑ εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
►Είναι Έλληνες υπήκοοι ή Έλληνες το γένος.
►Μένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
►Έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.
►Δεν λαμβάνουν οι ίδιοι, αλλά ούτε και οι σύζυγοί τους, στην περίπτωση εγγάμων, σύνταξη ή άλλο περιοδικό βοήθημα από οποιαδήποτε πηγή, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις οι οποίες αναφέρονται στη συνέχεια.
►Το ετήσιο εισόδημά τους από εργασία ή από οποιαδήποτε πηγή -ατομικό προκειμένου για μεμονωμένο άτομο και οικογενειακό προκειμένου για έγγαμους- να μην ξεπερνά το ύψος των ετήσιων βασικών συντάξεων που χορηγεί ο ΟΓΑ στον αγρότη ή στο αγροτικό ζευγάρι αντίστοιχα (4620 ευρώ για το μεμονωμένο άτομο και 9240 ευρώ για το ζευγάρι).


Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 6 Ιουνίου 2014, 19:46:44
Δικαιούχοι και παροχές   06/06/2014 16:38 (http://www.healthview.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF/5966/%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CF%87%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%AD%CF%82)
   Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας, Εργασίας και Οικονομίας για την δωρεάν νοσηλεία των ανασφάλιστων. Σύμφωνα με την απόφαση – με ημερομηνία υπογραφών 3 Ιουνίου - δικαιούχοι δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης (πολυήμερης ή βραχείας) είναι:
    α. Ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες ή πολίτες ελληνικής καταγωγής (ομογενείς, κάτοχοι δελτίου ταυτότητας ομογενούς) ή υπήκοοι κρατών−μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή υπήκοοι τρίτων χωρών, νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, οι οποίοι στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφαλίστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και
    β. Ασφαλισμένοι που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στα οικεία Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως επίσης και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους. Αρμόδια για την κρίση των δικαιούχων είναι τριμελής επιτροπή του Νοσοκομείου. (τελικά το εισόδημα τους μετράει ή όχι; βλέπε αδερφό Γεωργιάδη...)
 
Σε κάθε Νοσοκομείο ορίζονται τριμελείς επιτροπές από το Διοικητή κατά περίπτωση στο Παθολογικό, Χειρουργικό και Ψυχιατρικό Τομέα.
  Οι εν λόγω Επιτροπές συγκροτούνται από το Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας ως Πρόεδρο, το Συντονιστή Διευθυντή του αντίστοιχου Τομέα και το Διευθυντή της Διοικητικής−Οικονομικής Υπηρεσίας, ως μέλη. Με την ίδια απόφαση ορίζεται γραμματέας της Επιτροπής διοικητικός υπάλληλος του Νοσοκομείου. Οι συνεδριάσεις των επιτροπών πραγματοποιούνται εντός ωραρίου εργασίας.
 
Για τις οριζόμενες κατηγορίες δικαιούχων, ορίζεται:
   α. Για τους έχοντες πρόβλημα υγείας, παρέχεται δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη μόνον εφόσον αυτοί προσκομίσουν με αίτησή τους, ιατρική γνωμάτευση υπογεγραμμένη από το θεράποντα ιατρό και τον προϊστάμενο του αντιστοίχου τμήματος στη τριμελή Επιτροπή του Νοσοκομείου στο οποίο έχουν παραπεμφθεί.
    Συνεδριάζουν άμεσα  ??? (και ΣΚ; ) προκειμένου να λάβουν απόφαση επί των υποβαλλομένων αιτημάτων και εισηγούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση της δαπάνης. Η δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη αυτών αφορά εξολοκλήρου σε ότι έχει σχέση με τη πάθησή τους και παρέχεται μόνο από το Νοσοκομείο που τους παρακολουθεί και για όσο διάστημα χρειάζεται.
    β. Για τους προσερχόμενους στα επείγοντα, ορίζεται ως προϋπόθεση ο χαρακτηρισμός των περιστατικών ως επειγόντων από τον υπεύθυνο των ΤΕΠ. Για την εν λόγω κατηγορία παρέχεται δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη μόνον εφόσον αυτοί προσκομίσουν ιατρική γνωμάτευση από τον υπεύθυνο των ΤΕΠ στις οριζόμενες Επιτροπές και ακολουθείται η ως άνω οριζόμενη διαδικασία.
    Η δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη αυτών αφορά στο χρονικό διάστημα από την προσέλευση στα επείγοντα μέχρι τη γραπτή διαβεβαίωση των υπευθύνων ιατρών ότι διενεργήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις ή επεμβατικές πράξεις και δεν κινδυνεύει πλέον η υγεία τους.
    Οι οριζόμενοι δικαιούχοι νοσοκομειακής περίθαλψης παραπέμπονται σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ από τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Π.Ε.ΔΥ. και τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων.
    Για τις ως άνω περιπτώσεις η ασφαλιστική ικανότητα βεβαιώνεται από το οικείο Ασφαλιστικό Ταμείο ή οποιονδήποτε φορέα που νομιμοποιείται για τη βεβαίωση ασφαλιστικής ικανότητας. Οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διαπίστωση της ασφαλιστικής ικανότητας διενεργούνται αυτεπάγγελτα από τα Νοσοκομεία.
    Οι αποφάσεις των ανωτέρω οριζομένων τριμελών Επιτροπών και των Διοικητικών Συμβουλίων των Νοσοκομείων δύνανται να υπόκεινται σε έλεγχο από το Σ.Ε.Υ.Π.Π.
    Οι δικαιούχοι της παραγράφου 8 υποχρεούνται να έχουν ΑΜΚΑ, προκειμένου να υπαχθούν στις διατάξεις της παρούσας απόφασης.

ΥΓ: Για το ποιος θα πληρώσει το μαλλί, κουβέντα... Μένει να το δούμε στην πράξη.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 6 Ιουνίου 2014, 20:42:39
Δικαιούχοι δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης
(πολυήμερης ή βραχείας) καθίστανται οι ακόλουθες
κατηγορίες πολιτών:
α. Ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες ή πολίτες ελληνικής
καταγωγής (ομογενείς, κάτοχοι δελτίου ταυτότητας
ομογενούς) ή υπήκοοι κρατών−μελών της Ευρωπαϊκής
Ένωσης ή υπήκοοι τρίτων χωρών
, νόμιμα και μόνιμα
διαμένοντες στην Ελλάδα, οι οποίοι στερούνται των
προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφαλίστου και
δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό
φορέα


Πως να έχουν ΑΜΚΑ, αφού η έκδοσή του απαιτεί να έχεις ασφαλιστεί έστω και κάποτε στην Ελλάδα.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 6 Ιουνίου 2014, 21:47:32
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δικαιούχοι δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης
(πολυήμερης ή βραχείας) καθίστανται οι ακόλουθες
κατηγορίες πολιτών:
α. Ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες ή πολίτες ελληνικής
καταγωγής (ομογενείς, κάτοχοι δελτίου ταυτότητας
ομογενούς) ή υπήκοοι κρατών−μελών της Ευρωπαϊκής
Ένωσης ή υπήκοοι τρίτων χωρών
, νόμιμα και μόνιμα
διαμένοντες στην Ελλάδα, οι οποίοι στερούνται των
προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφαλίστου και
δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό
φορέα


Πως να έχουν ΑΜΚΑ, αφού η έκδοσή του απαιτεί να έχεις ασφαλιστεί έστω και κάποτε στην Ελλάδα.


Είναι σίγουρο ότι για να πάρει κανείς ΑΜΚΑ, πρέπει να έχει ασφαλιστεί έστω κάποτε στην Ελλάδα;
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 6 Ιουνίου 2014, 22:40:15
Πώς αλλιώς να δικαιούσαι κοινωνική ασφάλιση? (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης)
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 7 Ιουνίου 2014, 09:22:41
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πώς αλλιώς να δικαιούσαι κοινωνική ασφάλιση? (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης)
Βγαίνει σε ΚΕΠ με ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και χωρίς να κρατάς κανένα βιβλιάριο εάν δεν έχεις.
Χρειάζεται η ταυτότητα σου και να είσαι νομίμως στη χώρα.....
https://www.amka.gr/aparaitita.html

Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 7 Ιουνίου 2014, 10:44:40
H κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με την εργασία. Αν έχεις εργαστεί, έχεις κοινωνική ασφάλιση και επομένως ΑΜΚΑ. Αν δεν έχεις εργαστεί, δικαιούσαι κοινωνική ασφάλιση? Οι ανασφάλιστοι της τελευταίας ρύθμισης δικαιούνται παροχές κοινωνικής ασφάλισης (και όχι κοινωνική ασφάλιση εξολοκλήρου) η δαπάνη της οποίας καλύπτεται από τους πόρους των νοσοκομείων και  όχι από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Τα παραπάνω αποτελούν τα δικαιολογητικά (πιστοποίησης ταυτοπροσωπίας) που απαιτούνται να προσκομίσει κάποιος προκειμένου να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (δηλαδή ότι είναι καταχωρημένος σε κάποιο μητρώο φορέα κοινωνικής ασφάλισης), αλλά δε σημαίνει ότι είναι και τα μοναδικά προαπαιτούμενα. Στη συνέχεια το ΚΕΠ θα πρέπει να ελέγξει αν ο ενδιαφερόμενος είναι καταχωρημένος σε κάποιο φορέα κοινωνικής ασφάλισης (έχει πληρώσει εισφορές) και να εκδώσει ΑΜΚΑ.

Άλλωστε τι νόημα θα είχε να έχει κάποιος ΑΜΚΑ χωρίς να καλύπτονται οι παροχές του από κάποιο φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

''Ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) είναι ουσιαστικά η ταυτότητα εργασίας και ασφάλισης κάθε εργαζόμενου, συνταξιούχου και προστατευόμενου μέλους της οικογένειάς τους στη χώρα μας. Με τον ΑΜΚΑ θα εξυπηρετήστε πιο εύκολα και γρήγορα σε όλες σας τις συναλλαγές που αφορούν την εργασία και την ασφάλιση όπως: να προχωρήσετε σε έναρξη απασχόλησης και ασφάλισης, να καταβάλετε τις ασφαλιστικές σας εισφορές, να εκδώσετε ή να ανανεώσετε το βιβλιάριο ασθένειας, να πάρετε τη σύνταξή σας ή τις οποιεσδήποτε παροχές, επιδόματα και βοηθήματα και όλα αυτά με πολύ λιγότερες καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες.''
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Ιουνίου 2014, 11:51:47
Γραφείο Τύπου Υπουργού
Αθήνα, 17 Ιουνίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Ο Υπουργός Υγείας για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και το κέρδος των φαρμακοποιών.

Στο ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ και στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.

Διευκρίνισε ότι έχει ήδη εκδοθεί η σχετική απόφαση και έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ με ημερομηνία 3/6/2014. Σε αυτήν ορίζεται ότι οι ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες, οι πολίτες ελληνικής καταγωγής, οι πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφάλιστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, είναι δικαιούχοι δωρεάν πολυήμερης ή βραχείας νοσοκομειακής περίθαλψης.

Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι το μόνο που απομένει πλέον είναι μια τυπική απόφαση της διοικήσεως του κάθε νοσοκομείου από την αρμόδια τριμελή επιτροπή η οποία απαρτίζεται από τον Διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας ως Πρόεδρος και τους Συντονιστή-Διευθυντή του κάθε τομέα και Διευθυντή της οικονομικής υπηρεσίας ως μέλη.

“Η Επιτροπή αυτή πρέπει να αξιολογήσει το αίτημα του ανασφάλιστου. Πρόκειται για μια τυπική διαδικαστική πράξη αφού ο νόμος ορίζει ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις».

Παράλληλα ο κ. Βορίδης, αναφερόμενος στο ζήτημα του κέρδους των φαρμακοποιών, έκανε σαφές ότι η σχετική απόφαση του Υπουργείου θα ανακοινωθεί “μέσα στις επόμενες ημέρες».

http://greekmed.gr/2014/06/18/%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1-%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B1/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Denominator στις 18 Ιουνίου 2014, 23:42:02
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι το μόνο που απομένει πλέον είναι μια τυπική απόφαση της διοικήσεως του κάθε νοσοκομείου από την αρμόδια τριμελή επιτροπή η οποία απαρτίζεται από τον Διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας ως Πρόεδρος και τους Συντονιστή-Διευθυντή του κάθε τομέα και Διευθυντή της οικονομικής υπηρεσίας ως μέλη.

“Η Επιτροπή αυτή πρέπει να αξιολογήσει το αίτημα του ανασφάλιστου. Πρόκειται για μια τυπική διαδικαστική πράξη αφού ο νόμος ορίζει ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις».


Όταν δε θέλεις κάτι να γίνει άμεσα, απλώς κάνε μία επιτροπή. Όταν δε θέλεις να γίνει ποτέ, κάνε περισσότερες.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: thepap στις 19 Ιουνίου 2014, 10:07:32
Σκεφτείτε κι αυτο

Χειρουργούνται οι άφραγκοι ασφαλισμένοι ?
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 27 Ιουνίου 2014, 11:56:18
Το άρθρο εγείρει αρκετά ερωτηματικά. Π.χ. θα καλύπτονται φαρμακευτικά και οι χρόνιες ασθένειες των ανασφάλιστων ή μόνο οι επείγουσες; Αν θα καλύπτονται και οι χρόνιες ασθένειες είναι βέβαιοι ότι θα φτάσουν 200 εκατομ €/εξάμηνο; Θα έχουν δικαίωμα όλοι οι Ιατροί να συνταγογραφούν στους ανασφάλιστους;

26 Ιουνίου 2014
www.capital.gr

Παροχή δωρεάν φαρμάκων για τους ανασφάλιστους.

Δεκτή έγινε η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που θα επιτρέπει τη δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη για τους ανασφάλιστους πολίτες, σε συνέχεια της δωρεάν ιατρικής τους κάλυψης, δηλαδή της ελεύθερής τους πρόσβασης στις δομές του ΠΕΔΥ.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας - δημόσιο λογιστικό», προβλέπεται «η παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης σε ασφαλισμένους που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και δε δικαιούνται υπηρεσιών φαρμακευτικής περίθαλψης από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Mε κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε σχετική λεπτομέρεια».

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο του κράτους πρόνοιας κρίνεται ως επείγουσα η κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών, δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που έχει συντελέσει στην αύξηση του αριθμού τους. Πλην όμως στους σκοπούς του ΕΟΠΥΥ, ως αυτοί περιγράφονται στο άρθρο 8 του ν. 4238/2014, δεν περιλαμβάνεται η φαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων πολιτών κι έτσι καθίσταται επιβεβλημένη η προτεινόμενη προσθήκη».

Το μέτρο αφορά περίπου 2,4 εκατομμύρια ανασφάλιστους, ενώ θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η πρόσβαση στο φάρμακο όσων έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα αποτελούσε πάγιο αίτημα της τρόικας και η λήψη των απαραίτητων μέτρων προβλεπόταν εντός του Ιουνίου.

Δικαιούχοι της παροχής δωρεάν φαρμάκων θα είναι οι ανασφάλιστοι και τα προστατευόμενα μέλη τους, οι οποίοι δεν καλύπτονται από άλλη νομοθετική ρύθμιση και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Το ατομικό εισόδημα τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Στην περίπτωση έγγαμων που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, το άθροισμα των ατομικών εισοδημάτων των δύο συζύγων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 25.000 ευρώ.

http://www.capital.gr/News.asp?id=2050859

Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: D-Michalis στις 27 Ιουνίου 2014, 12:14:36
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δικαιούχοι της παροχής δωρεάν φαρμάκων θα είναι οι ανασφάλιστοι και τα προστατευόμενα μέλη τους, οι οποίοι δεν καλύπτονται από άλλη νομοθετική ρύθμιση και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Το ατομικό εισόδημα τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Στην περίπτωση έγγαμων που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, το άθροισμα των ατομικών εισοδημάτων των δύο συζύγων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 25.000 ευρώ.

Εδώ, κάπου είναι στραβός ο γιαλός.
Δωρεάν λοιπόν αν έχεις έως 12.000 και είσαι ανασφάλιστος (από που τα έχεις, αλήθεια και είσαι ανασφάλιστος?).
Ο μισθωτός όμως των 580Ε (6.960 μικτά ετησίως) που πληρώνει και εισφορές από αυτά, θα πληρώνει για τα φάρμακα του το μερίδιο που του αναλογεί.
Δωρεάν λοιπόν ο ένας με 12.000 και όλα δικά του, ΜΗ Δωρεάν ο άλλος με 7.000 και ΟΧΙ ΟΛΑ δικά του !!!

Που είναι η δικαιοσύνη σε αυτά?
Κοινωνική ευαισθησία και μέριμνα θα πεί να πληρώνει ο εργαζόμενος και καταβάλλων εισφορές με μικρότερο εισόδημα, αλλά να απολαμβάνει ο μη εργαζόμενος και μη καταβάλλων εισφορές με μεγαλύτερο?

Πολύ μπαρούτι μου μυρίζει. Πολύ προεκλογικά χαϊδέματα μου ακούγονται
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 27 Ιουνίου 2014, 12:52:47
Πολύ γέλιο για αυτή την χώρα......που δεν φτιάχνει με τίποτα!!!

Είναι γνωστό στην πιάτσα, ότι οι απανταχού μη εργαζόμενοι για διάφορους λόγους, με κάποιο εισόδημα (πχ από κανένα νοίκι), έβρισκαν με κάποιο τρόπο (είτε τα είχαν είτε τα νοίκιαζαν εικονικά) τον απαιτούμενο αριθμό χωραφιών για να ασφαλιστούν στο ταμείο με συντριπτικά αστείες εισφορές σε σχέση με τα υπόλοιπα ταμεία: στον ΟΓΑ.... Με αυτό τον τρόπο είχαν και περίθαλψη και σύνταξη.
Τώρα δεν έχουν κανένα λόγο να ασφαλιστούν.... Δωρεάν φάρμακα, εθνική σύνταξη. Άντε να κλείσει και ο ΟΓΑ και να πάνε όλοι που δουλεύουν πραγματικά στον ΟΑΕΕ.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: D-Michalis στις 27 Ιουνίου 2014, 14:51:23
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
έβρισκαν με κάποιο τρόπο (είτε τα είχαν είτε τα νοίκιαζαν εικονικά) τον απαιτούμενο αριθμό χωραφιών για να ασφαλιστούν στο ταμείο με συντριπτικά αστείες εισφορές σε σχέση με τα υπόλοιπα ταμεία: στον ΟΓΑ

Ξέχασες και τους μαγαζάτορες των μικρών περιοχών, που δεν ασφαλίζονταν στο ΤΕΒΕ ως επαγγελματίες που ήταν, αλλά στον ΟΓΑ, αν και δεν ήταν αγρότες.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 28 Ιουνίου 2014, 21:31:23
27/06/2014. Newsbomb.

Καθυστερεί στην πράξη η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων

Υποπολλαπλάσιο των πραγματικών αναγκών, το εκτιμώμενο ποσό των 340 εκατ. ευρώ.

Υποπολλαπλάσιο των πραγματικών αναγκών, το εκτιμώμενο ποσό των 340 εκατ. ευρώ
Σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα λυθεί στην πράξη το φλέγον ζήτημα της φαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών εκφράζει η ιατρική κοινότητα, παρά την ψήφιση από τη βουλή της σχετικής τροπολογίας του υπουργείου Υγείας, αργά το βράδυ της Τετάρτης.
Η τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και εποπτείας - δημόσιο λογιστικό», ήταν αναγκαία προσθήκη καθώς στους σκοπούς του ΕΟΠΥΥ δεν περιλαμβάνεται η φαρμακευτική κάλυψη ανασφάλιστων πολιτών. Αναμένεται, τώρα, η έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.
Ωστόσο, η θεσμική επίλυση του θέματος δεν εξασφαλίζει αυτόματα και την πρακτική. Πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους αναφέρουν ότι ο προϋπολογισμός για τους ανασφάλιστους πολίτες θα ανέλθει σε 340 εκατ. ευρώ.
Το ποσό αυτό, όμως, εκτιμάται ότι δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για την κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης των ανασφάλιστων.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «η εκτίμηση ότι 340 εκατομμύρια ευρώ αρκούν για την κάλυψη φαρμακευτικής δαπάνης των ανασφάλιστων πολιτών δεν ευσταθεί, καθώς απαιτούνται 2 δισ. ευρώ για τη συνολική κάλυψη φαρμακευτικής δαπάνης. Ως εκ τούτου το ανωτέρω ποσό είναι υποπολλαπλάσιο του πραγματικού».
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ευαγγελισμού, καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας, ενός νοσοκομείου που σήκωσε μεγάλο βάρος της περίθαλψης ανασφάλιστων πολιτών το προηγούμενο διάστημα, στο τμήμα επειγόντων, και με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις για να λυθεί το θέμα, εκφράζει τις δικές του επιφυλάξεις. Μιλώντας στο newsbomb.gr σημειώνει ότι η κάλυψη νοσηλείας και φαρμάκου για τους ανασφάλιστους ως προαπαιτούμενο της τρόικας, πρόκειται για μέτρο που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες περίθαλψης των πολιτών, καθώς αποτελεί ένα μίνιμουμ πλαίσιο, «για να μην πεθαίνει κόσμος στο δρόμο». Το γεγονός αυτό καταδεικνύεται από το ύψος της δαπάνης που εκτιμάται, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, καθώς η νοσηλεία γίνεται πλέον με το νέο τρόπο βάσει σχετικής εγκυκλίου που έχει αποσταλεί στα νοσοκομεία.
«Πώς είναι δυνατόν με 340 εκατ. να καλυφθούν οι φαρμακευτικές ανάγκες των 2.500.000 με 2.700.000 ανασφάλιστων πολιτών;» ρωτά και συνεχίζει: με βάση αυτούς τους αριθμούς προκύπτει δαπάνη κατ' άτομο για φάρμακα 125,9 ευρώ, ποσό ακόμη χαμηλότερο από τη μέση ετήσια κατ' άτομο δαπάνη που είναι στα 180 ευρώ για την Ελλάδα. Το τελευταίο αυτό μέγεθος υπολείπεται κατά 45% του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι από τους ανασφάλιστους οι περισσότεροι είναι άνεργοι, και παρουσιάζουν αυξημένη νοσηρότητα λόγω συνθηκών διαβίωσης, γίνεται σαφές ότι τα 340 εκατ. δεν φτάνουν ούτε για το «μισό» των αναγκών τους.
Επιπλέον, από τη στιγμή που δεν έχει οριστικοποιηθεί από πού θα καλυφθεί αυτή η δαπάνη, ο κ. Σιώρας θέτει το ερώτημα αν θα υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα ή ενδεχομένως θα αφαιρεθεί από την προϋπολογισμένη δαπάνη για τους ασφαλισμένους, η οποία επίσης είναι οριακή. «Δηλαδή, παίρνουν από τους φτωχούς για να δώσουν στους πάμφτωχους», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει «αυτή άλλωστε είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε αναφέρει λίγο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο, ότι 100 εκατ. ευρώ σε σύνολο 200 (αυτή ήταν η τότε εκτίμηση) θα καλυφθούν από το πλεόνασμα. Για τα υπόλοιπα, είχε ζητήσει τη συνεισφορά των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας. Ωστόσο οι επικεφαλής των επιχειρήσεων είχαν ζητήσει από τον κ. Γεωργιάδη να συνεισφέρουν σε είδος, καθώς δεν είναι πάντα εύκολο να προχωρήσουν σε σχετικές εκπτώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ, όπως είχαν υποστηρίξει.
Φαίνεται, λοιπόν, πως η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, έστω και σε ένα στοιχειώδες επίπεδο, αργεί μέχρι να γίνει πράξη, παρόλο που πρόκειται για ένα αυτονόητο δικαίωμα, αυτό της πρόσβασης όλων των πολιτών σε δημόσια και δωρεάν υγεία.


Read more: http://www.newsbomb.gr/fakelos-ygeia/story/465409/kathysterei-stin-praxi-i-farmakeytiki-kalypsi-ton-anasfaliston#ixzz35xaVkvNS
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 30 Ιουνίου 2014, 13:32:26
   Νέο όμως δημοσίευμα στο 360: Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014 11:48   Διορθωμένη υπέρ του συνόλου των ανασφαλίστων η ΚΥΑ για την φαρμακευτική περίθαλψη  (http://www.ygeia360.gr/el/abbvie/item/11721-diorthwmenh-yper-toy-synoloy-twn-anasfalistwn-h-kya-gia-thn-farmakeytikh-perithalpsh) Από Βασίλη Βενιζέλο
    Διορθωμένη σε σχέση με την ψηφισθείσα τροπολογία, και μάλιστα διορθωμένη προκειμένου να καλύπτει το σύνολο του ανασφάλιστοι πληθυσμού της χώρας μας, εκδόθηκε το πρωί της Δευτέρας 30 Ιουνίου η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Υγείας Μάκη Βορίδη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για την πλήρη κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφαλίστων κατοίκων της χώρας μας.
    Συγκεκριμένα και ενώ η ψηφισθείσα τροπολογία του Μάκη Βορίδη περιλαμβάνει μόνον τους ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, η κατ' εξουσιοδότηση του νόμου ΚΥΑ αναφέρει το εξής:
    "Οι ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες, οι νομίμως διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια ομογενείς, οι υπήκοοι κρατών−μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υπήκοοι τρίτων χωρών, νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, οι οποίοι στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφαλίστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και οι ασφαλισμένοι που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στα οικεία Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως επίσης και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας τους, δικαιούνται δωρεάν φαρμακευτική φροντίδα".

ΥΓ: α) Δεν είναι παράνομο η υπουργική απόφαση να λέει άλλα απο τον ψηφισθέντα νόμο στον οποίο στηρίζεται; [μιλάω για το γράμμα -δυστυχώς- του νόμου όχι για το πνεύμα, ειναι σωστό να νοσηλεύονται κάπως και οι ανασφάλιστοι. Απλά η κατάστρατήγηση των ψηφισθέντων νόμων ανοίγει το κουτί της Πανδώρας (sic)].
b) αυτό το υπήκοοι τρίτων χωρών δεν το κατάλαβα πλήρως. Ελπίζω να μην γεμίσουμε έστω νόμιμους (πχ Βούλγαρους) μετανάστες που έρχονται για "ιατρικό τουρισμό" στη χώρα μας...
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 30 Ιουνίου 2014, 13:52:03
ΦΕΚ 1753
28/06/2014

Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών.

Καθορισμός προυποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασιών πρόσβασης στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών

http://www.nomotelia.gr/photos/File/1753b-14.pdf
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 11 Ιουλίου 2014, 14:17:19
Ακατανόητες υπουργικές αποφάσεις και νομικές (παρ)ερμηνείες για τα φάρμακα των ανασφάλιστων (http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ygeia&id=35250)

Τι θα έπραττε, άραγε, η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στην περίπτωση κατά την οποία είχε να εφαρμόσει μία κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Υγείας Μάκη Βορίδη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, για την πλήρη κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων, την οποία ούτε καν η δικανική δεινότητα του Μάκη Βορίδη μπορεί να ερμηνεύσει ορθολογικά, επαρκώς και με ακρίβεια;

Πρόκειται για την γνωστή μας ΚΥΑ για τα φάρμακα των ανασφάλιστων, η οποία προβλέπει ρητώς στην παράγραφο 1 ότι οι αναφερόμενες στην ΚΥΑ κατηγορίες ανασφάλιστων δικαιούνται «δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης». Μάλιστα. Χμ! Στην παράγραφο 2, όμως, η ίδια ΚΥΑ προβλέπει ότι οι ανασφάλιστοι θα προμηθεύονται τα φάρμακά τους σύμφωνα με την ίδια διαδικασία και τις ίδιες επιβαρύνσεις και συμμετοχές οι οποίες βαρύνουν και τους ασφαλισμένους!

Τρικυμία εν κρανίω, λοιπόν, για τον συντάκτη της ΚΥΑ, απροσεξία αδικαιολόγητη, όμως, για τους τρεις συναρμοδίους υπουργούς... Και τι πράττει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ; Μα, τι άλλο: «Αποφαίνεται» με εγκύκλιό της ότι η παράγραφος 2 υπερισχύει νομικώς και ερμηνευτικώς της παραγράφου 1 της ως άνω ΚΥΑ! Γιατί; Όχι για κάποια δόκιμη νομική αιτία, αλλά μόνον επειδή μια τέτοια αλλοπρόσαλλη «ερμηνεία» συμφέρει οικονομικώς το ταμείο του ΕΟΠΥΥ!

Υπενθυμίζουμε απλώς στην διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ότι είναι τελείως διαφορετική κατάσταση η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε σχέση με την χορήγηση μετ' εκπτώσεως φαρμάκων στους ανασφάλιστους... Μάλιστα, πρόκειται για μια διαφορά τόσο σοβαρή που είναι σίγουρο ότι θα αφήσει πολύ μεγάλο μέρος των ανασφάλιστων της χώρας μας εκτός φαρμακευτικής περίθαλψης και πάλι!

Λέτε η τρόικα να αντιληφθεί τα ιερογλυφικά και αντιφατικά ελληνικά της ως άνω ΚΥΑ και να απαιτήσει την απαραίτητη διόρθωση και την πιστή αποσαφήνιση και τήρηση της παραγράφου 1;
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 11 Ιουλίου 2014, 14:20:27
Κατάργηση του 50-50 από 14-7, και ταμείο ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΕΟΠΥΥ (http://farmakopoioi.blogspot.gr/2014/07/euromedica-50-50-14-7.html)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ EUROPHARMACY HELLAS

- Σύμφωνα με την 25118/8-7-14 εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ οι συνταγές των ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ θα υποβάλλονται από τους συμβεβλημένους φαρμακοποιούς κάθε μήνα (στις ίδιες ημέρες και στα ίδια σημεία υποβολής των συνταγών των ασφαλισμένων) με αυτοτελή φάκελο, ξεχωριστή συγκεντρωτική κατάσταση και τιμολόγιο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να μετονομάσετε, στο πρόγραμμα Euromedica, ένα ασφαλιστικό ταμείο σε ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΕΟΠΥΥ ???.


- ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ, από 14/7/14 και μόνο για τον ΕΟΠΥΥ, ο επιμερισμός της επιβάρυνσης κατά 50-50 μεταξύ ταμείου και ασφαλισμένου. Πιο συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις που επιλέγεται φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης, ο ασθενής καλύπτει εκτός από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή, το ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ  :-* :-* :-* :-* :-* μεταξύ της τιμής αποζημίωσης και της λιανικής τιμής του φαρμάκου που ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 50€ ΑΝΑ ΜΟΝΑΔΙΑΙΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ.
Τίτλος: Απ: Τι ισχύει τελικά για την περίθαλψη των ανασφάλ
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 17 Ιουλίου 2014, 13:51:07
Διευκρινίσεις ΗΔΙΚΑ για το «ταμείο ανασφάλιστων» (http://farmakopoioi.blogspot.gr/2014/07/blog-post_17.html)
Αθήνα, 17/7/2014

Η ΗΔΙΚΑ ενημέρωσε τις Εταιρείες προγραμμάτων φαρμακείου με το παρακάτω ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο κοινοποίησε στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, προκειμένου να προετοιμάσουν τις εφαρμογές τους και άμεσα να ξεκινήσει η υλοποίηση  της Υπουργικής Απόφασης για την ασφαλιστική κάλυψη των ανασφάλιστων.

Επειδή έχει  ζητηθεί από την ΗΔΙΚΑ να συμπεριλάβει άμεσα στην εφαρμογή  της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης την φαρμακευτική περίθαλψη  των ανασφάλιστων σας ενημερώνω με τις διευκρινίσεις που μας έστειλε ο ΕΟΠΥΥ στο συνημμένο έγγραφο του:

 "Θα εισάγουμε στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης φορέα : «Ταμείο Ανασφάλιστων». Προτείνουμε η ονομασία να είναι «Δικαιούχος φαρμακευτικής περίθαλψης του Ν.4270/2014»
 ·         Οι συνταγές θα μπορούν να εκδίδονται μόνο ηλεκτρονικά από ιατρούς Νοσοκομείων και ΠΕΔΥ και σε καμία περίπτωση χειρόγραφα. Επιβεβαιώνεται ότι ισχύει
 ·         Οι συνταγές με φάρμακα σοβαρών παθήσεων για αποκλειστικά νοσοκομειακή χρήση (πρώην 1Α) που εκτελούνται από φαρμακεία νοσοκομείων θα μπορούν να εκτελούνται μόνο από φαρμακεία νοσοκομείων και αν χαρακτηρισθούν με "Στερείται" θα μπορούν να εκτελεστούν και σε φαρμακεια του ΕΟΠΥΥ.  «O ΕΟΠΥΥ το χορηγεί μόνο σε εξαιρετικές και σπάνιες περιπτώσεις σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της Υ.Α. 3457 (ΦΕΚ 64Β’/16.01.201) αρ 11 παρ1, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.» δεδομένου ότι το ίδιο μήνυμα εμφανίζεται στο σύστημα για τους ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ
 ·         Οι συνταγές με φάρμακα σοβαρών παθήσεων που εκτελούνται είτε από φαρμακεία νοσοκομείων είτε από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να εκτελούνται μόνο από φαρμακεία νοσοκομείων και από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούν να εκτελεστούν από ιδιωτικά φαρμακεία. Επιβεβαιώνεται ότι ισχύει σε συμφωνία με την Υ.Α. 56432/2014 (ΦΕΚ 1753 Β’).
 ·         Πάνω στην εκτύπωση της εκδοθείσας συνταγής ως ασφ. φορέας θα εμφανίζεται «Ταμείο Ανασφάλιστων» και καμία άλλη σήμανση. Προτείνουμε η ονομασία να είναι «Δικαιούχος φαρμακευτικής περίθαλψης του Ν.4270/2014» και δεν χρειάζεται άλλη σήμανση.
 Στις συνταγές αυτές θα γίνεται η κράτηση του 1 ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ ; Γενικά για τις συνταγές των ανασφάλιστων ισχύουν οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις με τους ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ άρα και η συμμετοχή και το 1 ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ, όταν εκτελούνται από ιδιωτικά φαρμακεία."
Θα σας ενημερώσω άμεσα με τον κωδικό του ταμείου δικαιούχων ανασφάλιστων, τον οποίο πρέπει να συμπεριλάβετε στα προγράμματα σας:
Τμήμα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ΗΔΙΚΑ
Τίτλος: Απ: Τι ισχύει τελικά για την περίθαλψη των ανασφάλιστων από τα Νοσοκομεία;
Αποστολή από: Dott.diMG στις 19 Ιουλίου 2014, 13:51:45
Καθορισμός προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασιών
πρόσβασης στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης
ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών».

Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: GirousisN στις 2 Σεπτεμβρίου 2014, 11:12:05
http://ygeianet.gr/box/cal/44688.pdf (http://ygeianet.gr/box/cal/44688.pdf)

Με λιγότερο από 1Ε / ανασφάλιστο συμπολίτη μας, καθάρισε για το 2014 η κυβέρνηση μια ακόμη βαρύγδουπη εξαγγελία της !!

http://www.kathimerini.gr/769472/article/epikairothta/politikh/dwrean-2000000-anasfalistoi-sta-nosokomeia (http://www.kathimerini.gr/769472/article/epikairothta/politikh/dwrean-2000000-anasfalistoi-sta-nosokomeia)
Τίτλος: Απ: Τι ισχύει τελικά για την περίθαλψη των ανασφάλιστων από τα Νοσοκομεία;
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 10 Οκτωβρίου 2014, 12:55:10
   Ένα σχετικό δημοσίευμα των ΝΕΩΝ: Πώς «εφαρμόζουν» τον νέο νόμο επτά νοσοκομεία (http://www.tanea.gr/news/greece/article/5167964/pws-efarmozoyn-ton-neo-nomo-epta-nosokomeia/) (ορατό σε συμβεβλημένους  - παρασύρθηκα - σε μέλη εννοούσα).
  Υπάρχει και στο ΥΓΕΙΑΝΕΤ ως εικόνα "σκαναρισμένη" (http://www.ygeianet.gr/box/cal/45301.pdf) και το επισυνάπτω...
   Μάλλον τα πράγματα στα νοσοκομεία για τους ανασφάλιστους δεν είναι τόσο απλά...
Τίτλος: Απ: Τι ισχύει τελικά για την περίθαλψη των ανασφάλιστων από τα Νοσοκομεία;
Αποστολή από: papadnefeli στις 14 Οκτωβρίου 2014, 13:29:23
Σε ανασφάλιστους φάρμακα συνταγογραφούν και οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων και κέντρων υγείας ή μόνο στα Ιατρεία ΠΕΔΥ(πρώην Ικα);
Μπορουν και οι αγροτικοί -ειδικευόμενοι;
Τίτλος: Απ: Τι ισχύει τελικά για την περίθαλψη των ανασφάλιστων από τα Νοσοκομεία;
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 14 Οκτωβρίου 2014, 14:17:26
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σε ανασφάλιστους φάρμακα συνταγογραφούν και οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων και κέντρων υγείας ή μόνο στα Ιατρεία ΠΕΔΥ(πρώην Ικα);
Μπορουν και οι αγροτικοί -ειδικευόμενοι;

Διαβάστε το παραπάνω σχετικό ΦΕΚ.
Τίτλος: Εμβολιασμός άπορων και ανασφάλιστων πολιτών.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 19 Νοεμβρίου 2014, 19:06:13


http://www.nomotelia.gr/photos/File/100237-14.pdf
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 17 Ιανουαρίου 2015, 22:56:35
Νέα και ανακοινώσεις

Ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα έκδοσης και εκτέλεσης συνταγών φαρμάκων σε δικαιούχους Πρόνοιας
Ημερομηνία δημοσίευσης: Πέμπτη 5:29:36 μ.μ.

Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα Πέμπτη 15/01/2015 ενεργοποιήθηκε στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης η δυνατότητα έκδοσης και εκτέλεσης συνταγών φαρμάκων σε δικαιούχους Πρόνοιας, κατόχους βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας. Οι συνταγές αυτές εκδίδονται σε νοσοκομεία και ΠΕΔΥ και εκτελούνται μόνο σε νοσοκομειακά φαρμακεία.

Προκειμένου οι ιατροί να συνταγογραφήσουν στους δικαιούχους Πρόνοιας θα πρέπει να επιλέξουν ως φορέα το "Ταμείο Πρόνοιας". Προσωρινά οι συνταγές αυτές θα εκτελούνται μόνο μέσω της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και όχι μέσω ΑΡΙ.


http://www.e-prescription.gr/shs/portal/eprescription/news/news-details/150115/!ut/p/z1/rZJNb4MwDIZ_DcfIhkJIj6iHIrp2k9g6yKUKEFqmEiiNuo9fv1D1NImiTvhm2X78Wn6BQwJciUu1F7pqlDiaPOV0x-wlDVmMq-etu8AgjiLmhy6ykML7tQEHIkDgw_O4cmELHHiudKsPkMq2k-e8q9p-u4V_UiU_zxbmjdJSaQttD23b68fbvCogzYTDhIMeKYtSENfPMpJRmhOf2jJj6BXzUt7k3tHDx87l15Y7B6dmhT_ImLsQP6h5BGhPDHzBqYF0aqD3MDAae6wxutOtF-u9wQp9IJUqG0huHjPF6uN04oGxam-_Lw3Jf7za1m81m30T9fNa1vVusyHCKJx5x8tT8AvhIQU0/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/
Τίτλος: E-Syntagografisi και στους Άπορους, με εγκύκλιο Βορίδη.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 24 Ιανουαρίου 2015, 09:18:25
23/01/2015



Και στους άπορους επεκτείνεται η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, σύμφωνα με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης στις 21 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο εφαρμογής της υπουργικής απόφασης 139491/06 (ΦΕΚ 1747/τ. Β' 30-11-2006).

Στόχος της εγκυκλίου είναι να υπάρξει εξορθολογισμός του συστήματος, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν πλαστά βιβλιάρια απορίας.

Η συνταγογράφηση, σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα γίνεται ηλεκτρονικά, με τη χρήση του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και το «Βιβλιάριο Οικονομικής Αδυναμίας», το οποίο θα χρησιμοποιείται για λόγους ταυτοπροσωπίας. Ο ιατρός θα έχει την ευθύνη καταχώρισης των στοιχείων του ασθενή στην ειδική εφαρμογή-φόρμα του ΣΗΣ, επιλέγοντας κατά την επεξεργασία του ασφαλιστικού φορέα «Ταμείο Πρόνοιας». Το υπόλοιπο της διαδικασίας θα ακολουθεί τους κανόνες του συστήματος που ισχύουν για τους λοιπούς ασφαλισμένους.

Η εκτέλεση των συνταγών αυτών θα γίνεται μόνο από φαρμακεία των Δημοσίων Νοσοκομείων. Ειδικότερα, θα γίνεται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, στα οποία υπηρετούν οι ιατροί που έχουν προβεί στη συνταγογράφηση, καθώς και από τα νοσοκομεία αναφοράς, σύμφωνα με την αριθ. Γ3α/οικ. 3579/14-01/2015 (ΦΕΚ 93 τ. Β ́/20-01-2015), των κέντρων υγείας/μονάδων υγείας των ΠΕΔΥ, εφόσον η συνταγογράφηση έχει γίνει από ιατρούς των μονάδων αυτών.

Η εκτέλεση της ηλεκτρονικής συνταγής θα ακολουθεί τους λοιπούς κανόνες που ισχύουν και για το σύνολο των ασφαλισμένων που έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στο ΣΗΣ. Σε περίπτωση που το φαρμακείο του Νοσοκομείου δεν διαθέτει απόθεμα για την πλήρη εκτέλεση της συνταγής:

Α) εκτελεί τη συνταγή μερικώς και το υπόλοιπο ανεκτέλεστο μέρος ακυρώνεται
Β) μαρκάρει ηλεκτρονικά την ένδειξη «ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ» και ο ασθενής αποκτά δικαίωμα εκτέλεσης σε άλλο φαρμακείο Νοσοκομείου

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των ανωτέρω είναι όλοι οι κάτοχοι Βιβλιαρίου Οικονομικής Αδυναμίας να διαθέτουν ΑΜΚΑ.

Στις περιπτώσεις όπου οι δικαιούχοι κατέχουν ήδη βιβλιάριο Οικονομικής Αδυναμίας και δεν έχουν ΑΜΚΑ, τα Νοσοκομεία θα πρέπει για τελευταία φορά να εκτελούν τις ιατρικές συνταγές και ταυτόχρονα να ενημερώνουν τους δικαιούχους προφορικώς και ενυπόγραφα, επί του Βιβλιαρίου Οικονομικής Αδυναμίας, για την υποχρέωση τους να εκδώσουν ΑΜΚΑ.

Πηγή: http://www.onmed.gr/farmako/item/325081-e--syntagografisi-kai-stous-aporous--me-egkyklio-voridi#ixzz3PillnaAS
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 24 Ιανουαρίου 2015, 10:30:14
Παράθεση
Η συνταγογράφηση, σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα γίνεται ηλεκτρονικά, με τη χρήση του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και το «Βιβλιάριο Οικονομικής Αδυναμίας», το οποίο θα χρησιμοποιείται για λόγους ταυτοπροσωπίας. Ο ιατρός θα έχει την ευθύνη καταχώρισης των στοιχείων του ασθενή στην ειδική εφαρμογή-φόρμα του ΣΗΣ, επιλέγοντας κατά την επεξεργασία του ασφαλιστικού φορέα «Ταμείο Πρόνοιας». Το υπόλοιπο της διαδικασίας θα ακολουθεί τους κανόνες του συστήματος που ισχύουν για τους λοιπούς ασφαλισμένους.
Το σύστημα "ΑΤΛΑΣ" είναι ενημερωμένο για τα βιβλιάρια απορίας ή θα κληθούν οι γιατροί να εντάξουν πλαστά βιβλιάρια στο ΣΗΣ; Όταν μας βγάζει μήνυμα "δεν διαθέτει ασφαλιστική ικανότητα, ελέγξτε τη θεώρηση βιβλιαρίου" κι έχουμε μπροστά μας ένα πιθανά πλαστό αλλά θεωρημένο βιβλιάριο θα μας αφήνει το ΣΗΣ να προχωρήσουμε και να συνταγογραφήσυμε ή θα πρέπει να απευθυνθεί (που; ) για ενημέρωση του ΑΤΛΑΣ;

Τα φαρμακεία των νοσοκομείων έχουν την υποδομή να εκτελούν ηλεκτρονικές (ουσιαστικά ηλεκτρονικά εκτυπωμένες) συνταγές; Ή θα τις εκτελούν χειρόγραφα;
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 24 Ιανουαρίου 2015, 11:01:33
Τα φαρμακεία των νοσοκομείων εκτελούν χειρόγραφα.

Σε περιπτώσεις που βγαίνει μήνυμα "δεν διαθέτει ασφαλιστική ικανότητα, ελέγξτε τη θεώρηση βιβλιαρίου", η μόνη επιλογή που δίνεται είναι να συνταγογραφήσει ο γιατρός της δημόσιας μονάδας στον ασθενή με το νόμο περί ανασφαλίστων, οπότε ο ασφαλισμένος πρόνοιας πρέπει να απευθυνθεί στις δομές κοινωνικής πρόνοιας των δήμων, ώστε να επικαιροποήσουν τα στοιχεία του.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 24 Ιανουαρίου 2015, 13:50:36
Κι όμως μου έχουν τύχει  2 διαφορετικές περιπτώσεις όταν με την εισαγωγή του ΑΜΚΑ βγάζει μήνυμα "δεν διαθέτει ασφαλιστική ικανότητα, ελέγξτε τη θεώρηση βιβλιαρίου" και πάω να συνεχίσω τη συνταγογράφηση.

1. Βγάζει νέο μήνυμα ότι πρέπει να απευθυνθεί στο ταμείο του για επικαιροποίηση ή να γίνει συνταγογράφηση ως ανασφάλιστος και δεν μου επιτρέπει να συνεχίσω.
2. Να με αφήσει να συνταγογραφήσω και πάνω στη συνταγή να γράφει "δεν διαθέτει ασφαλιστική ικανότητα, ελέγξτε τη θεώρηση βιβλιαρίου".

δεν έχω καταλάβει πότε γίνεται το ένα ή το άλλο.

Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 24 Ιανουαρίου 2015, 14:00:40
Ναι, αυτό λέω. Πρέπει να απευθυνθεί ο ασφαλισμένος στις υπηρεσίες πρόνοιας των δήμων, ώστε να γίνει επικαιροποίση των στοιχείων του.

Ως ανασφάλιστος δεν μπορεί να συνταγογραφηθεί καθώς δεν είναι ανασφάλιστος. Είναι ασφαλισμένος στην πρόνοια.

Αν πάλι βγάζει "δεν διαθέτει ασφαλιστική ικανότητα, ελέγξτε τη θεώρηση βιβλιαρίου", θέλει πάλι επικαιροποίση των στοιχείων του μέσω των υπηρεσιών πρόνοιας των δήμων.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 24 Ιανουαρίου 2015, 14:58:18
Το κόστος νοσηλείας για τους ανασφάλιστους στο -δημόσιο- νοσοκομείο που εργάζομαι είναι 70€/ημέρα, συν το κόστος των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν (πλέγματα κτλ.)
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Denominator στις 24 Ιανουαρίου 2015, 18:25:00
Αφού πλέον υπάρχει το "ταμείο ανασφαλίστων", μέσω του οποίου οι κρατικοί λειτουργοί μπορούν να συνταγογραφούν σε ανασφάλιστους, ποια είναι πλέον πρακτικά η διαφορά στη συνταγογράφηση από κατόχους βιβλιαρίων Πρόνοιας; Το ότι οι κάτοχοι βιβλιαρίων Πρόνοιας παίρνουν τα φάρμακά τους από τα Νοσοκομεία; Αυτό δεν αποτελεί ένα εμπόδιο για να βρίσκουν άμεσα διαθέσιμο ό,τι χρειάζονται; Το λέω καθώς είμαι πεπεισμένος ότι τα φαρμακεία των Νοσοκομείων υστερούν σε σχέση με ένα ιδιωτικό φαρμακείο σε όλα πλην ίσως του κόστους για το κράτος - αν κι αυτό ακόμη είναι συζητήσιμο.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 24 Ιανουαρίου 2015, 18:57:01
Οι κάτοχοι του βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας (ταμείο πρόνοιας) προμηθεύοντα τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, οι δαπάνες των οποίων καταβάλλονται από το ίδιο το νοσοκομείο, ενώ οι ανασφάλιστοι (δικαιούχοι του νόμου 4170/2014) προμηθεύονται τα φάρμακά τους από οποιοδήποτε ιδιωτικό φαρμακείο και οι δαπάνες για αυτά καταβάλλονται από ειδικό λογαριασμό του προυπολογισμού.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Denominator στις 24 Ιανουαρίου 2015, 20:22:27
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι κάτοχοι του βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας (ταμείο πρόνοιας) προμηθεύοντα τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, οι δαπάνες των οποίων καταβάλλονται από το ίδιο το νοσοκομείο, ενώ οι ανασφάλιστοι (δικαιούχοι του νόμου 4170/2014) προμηθεύονται τα φάρμακά τους από οποιοδήποτε ιδιωτικό φαρμακείο και οι δαπάνες για αυτά καταβάλλονται από ειδικό λογαριασμό του προυπολογισμού.

Ναι, το σχολιάζω διότι μου έχει τύχει πολλές φορές ασφαλισμένοι της Πρόνοιας να μην μπορούν να βρουν τα (συγκεκριμένα) φάρμακά τους στο (μοναδικό) φαρμακείο του Νοσοκομείου, ενώ οι ανασφάλιστοι δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα, αφού μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε ιδιωτικό φαρμακείο.
Μήπως δηλαδή είναι προτιμότερο να είναι κανείς ανασφάλιστος υπό αυτήν την έννοια;
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 24 Ιανουαρίου 2015, 20:40:42
Αν οι ασφαλισμένοι πρόνοιας δε βρουν φάρμακα στο φαρμακείο ενός νοσοκομείου, μπορούν να απευθυνθούν σε φαρμακείο άλλου νοσοκομείου. Ακόμα και σε περίπτωση μερικής εκτέλεσης συνταγής.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Denominator στις 24 Ιανουαρίου 2015, 20:51:55
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν οι ασφαλισμένοι πρόνοιας δε βρουν φάρμακα στο φαρμακείο ενός νοσοκομείου, μπορούν να απευθυνθούν σε φαρμακείο άλλου νοσοκομείου. Ακόμα και σε περίπτωση μερικής εκτέλεσης συνταγής.

Να αλλάξουν νομό για φάρμακα που μπορεί να κοστίζουν ακόμη και λίγες δεκάδες ευρώ;
Κι αν δεχθούμε (σαδιστικά) ότι έχουν άπλετο χρόνο, τους περισσεύουν χρήματα;
Είναι λογικό από πλευράς νομοθέτη, την ίδια ώρα που στους τελείως ανασφάλιστους δίνει τη δυνατότητα να επιλέγουν ιδιωτικό φαρμακείο;
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 24 Ιανουαρίου 2015, 21:56:34
Τα κονδύλια που διατίθενται για τις δυο κατηγορίες (ανασφάλιστοι και ασφαλισμένοι πρόνοιας) είναι διαφορετικής προέλευσης. Για τους μεν πρώτους, από τον κρατικό προυπολογισμό, για τους άλλους, από έσοδα των νοσοκομείων. Για τους μεν πρώτους, έγκειται στην ευθύνη της πολιτείας η φαρμακευτική τους κάλυψη, για τους δε άλλους, η ευθύνη της φαρμακευτικής τους κάλυψης είναι της τοπικής αυτοδιοίκησης (κοινωνική πρόνοια δήμων) και για αυτό και καλύπτεται από τα νομαρχιακά νοσοκομεία, στα διοικητικά συμβούλια των οποίων υπάρχει και εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Denominator στις 24 Ιανουαρίου 2015, 22:08:51
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τα κονδύλια που διατίθενται για τις δυο κατηγορίες (ανασφάλιστοι και ασφαλισμένοι πρόνοιας) είναι διαφορετικής προέλευσης. Για τους μεν πρώτους, από τον κρατικό προυπολογισμό, για τους άλλους, από έσοδα των νοσοκομείων. Για τους μεν πρώτους, έγκειται στην ευθύνη της πολιτείας η φαρμακευτική τους κάλυψη, για τους δε άλλους, η ευθύνη της φαρμακευτικής τους κάλυψης είναι της τοπικής αυτοδιοίκησης (κοινωνική πρόνοια δήμων) και για αυτό και καλύπτεται από τα νομαρχιακά νοσοκομεία, στα διοικητικά συμβούλια των οποίων υπάρχει και εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Χα!
Αυτό επιτείνει το σουρεαλισμό του θέματος...
Πάντως, το θέμα που θίγω είναι ότι πολλοί από τους "ασφαλισμένους" της Πρόνοιας, όταν φεύγουν άπραγοι έχοντας στηθεί και παρακαλέσει για φάρμακα στα Φαρμακεία των Νοσοκομείων, θα εύχονταν πολύ να είναι "ανασφάλιστοι" με συνταγή εκτελεστέα σε οποιοδήποτε φαρμακείο.
Τίτλος: Παρατείνεται για ένα χρόνο η ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανέργων και ανασφάλιστων.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 3 Μαρτίου 2015, 22:03:43
18/02/2015


Αφορά όσους «κόλλησαν»  πάνω από 50 ένσημα το 2014 - Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει η εγκύκλιος ( που είναι αυτή η εγκύκλιος; )
Ρύθμιση ανάσα για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανέργων και ανασφάλιστων προώθησε σήμερα το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Με εγκύκλιο που υπογράφει η γενική διευθύντρια κ. Αρτεμις Δεδούλη  παρατείνεται  για ένα χρόνο η ιατροφαρμακευτική κάλυψη όσων κατά τον προηγούμενο χρόνο είχαν πάνω από 50 ένσημα ενώ συνεχίζεται η πλήρης  υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων υπερήλικων, των οποίων η σύνταξη από τον ΟΓΑ είχε διακοπεί.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η εγκύκλιος

α) στους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και στα μέλη οικογένειας τους, για την περίοδο από 1/3/2015 έως 29/2/2016, είναι δυνατή η χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2014), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπεντάμηνου.

β) στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν.2768/1999 (Α, 273) όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος, παρατείνεται έως την 29η Φεβρουαρίου 2016.

γ)στους ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε. ηλικίας άνω των 30 και έως 65 ετών, που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματος τους, έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ.8 του άρθρου δευτέρου του ν.3845/2010 (Α,65) και παραμένουν άνεργοι, η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος παρατείνεται έως την 29η Φεβρουαρίου 2016.

δ) στους ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε., του Ε.Τ.Α.Α./Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και στους υπερήλικες ασφαλισμένους του Ο.Γ.Α., που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της υποπ. Α3, του άρθρου πρώτου του ν.4254/2014 (Α, 85), η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές σε είδος, παρατείνεται έως 29/2/2016.

ε) στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» και «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ» καθώς και τα μέλη οικογένειας τους, για την περίοδο από 1/3/2015 έως 29/2/2016, είναι δυνατή η χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης ημερών ασφάλισης.

Μέχρι την ολοκλήρωση της σχετικής νομοθετικής διαδικασίας και δεδομένου ότι, την 28η/2/2015 λήγει η ασφαλιστική ικανότητα των ανωτέρω ασφαλισμένων, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τις αρμόδιες υπηρεσίες σας:

i.Για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ., για την περίοδο 1/3/2015 έως 29/2/2016, με την συμπλήρωση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2014), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπεντάμηνου.

ii.Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας των εργαζομένων των επιχειρήσεων με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» και «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ», για την περίοδο 1/3/2015 έως 29/2/2016, γίνεται χωρίς την συμπλήρωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης.

iii.Παρατείνεται η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος έως 29/2/2016, των ανέργων που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν.2768/1999 (Α, 273), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

iv.Παρατείνεται η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές σε είδος έως 29/2/2016, στους ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε. που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου δεύτερου του ν.3845/2010 (Α, 65) και της περ. Α, της υποπ. Α3, του άρθρου πρώτου του ν.4254/2014 (Α, 85).

v.Παρατείνεται η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές σε είδος έως 29/2/2016, στους ασφαλισμένους του Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της περ. Β, της υποπ. Α3, του άρθρου πρώτου του ν.4254/2014 (Α, 85).

vi.Παρατείνεται η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές σε είδος έως 29/2/2016, στους υπερήλικες ασφαλισμένους του Ο.Γ.Α. των οποίων το ασφαλιστικό δικαίωμα επανεξετάζεται βάσει της περ. 5, της υποπ. ΙΑ6, του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 (Α,222) και έχουν κάνει χρήση της διατάξεων της περ. Γ, της υποπ. Α3, του άρθρου πρώτου του ν.4254/2014 (Α, 85).


http://www.protothema.gr/greece/article/452616/parateinetai-gia-ena-hrono-i-iatrofarmakeutiki-kalupsi-anergon-kai-anasfaliston-/
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 19 Απριλίου 2015, 16:44:32
Ποιοι μπορούν να προμηθευτούν Βιβλιάριο Υγείας από τα ΚΕΠ (http://pharmateam.blogspot.gr/2015/04/blog-post_54.html#axzz3XlLiVG30)

Απλοποιείται η διαδικασία νοσηλείας των ανασφάλιστων πολιτών, με την κατάργηση των τριμελών επιτροπών που έχουν συγκροτηθεί σε κάθε νοσοκομείο και οι οποίες εισηγούνταν στις διοικήσεις τα αιτήματα νοσηλείας.

Σύμφωνα με την πρόταση της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Υγείας -με αντικείμενο την πρόσβαση των ανασφαλίστων στο δημόσιο σύστημα υγείας και αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την προσεχή εβδομάδα- οι πολίτες που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις δομές του δημοσίου συστήματος υγείας, τόσο στην πρόληψη όσο και στη νοσηλεία.

Επίσης, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, δίνεται η δυνατότητα στους ανασφάλιστους πολίτες, οι οποίοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ (6.000 είναι σήμερα), να προμηθεύονται βιβλιάριο υγείας από τα ΚΕΠ.


Τίτλος: Απ: Τι ισχύει τελικά για την περίθαλψη των ανασφάλιστων από τα Νοσοκομεία;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 22 Ιουνίου 2015, 13:43:01
Διάβασα το ΦΕΚ που αναφέρεται στην απάντηση #6 αλλά δε βρήκα κάποιο σχετικό κριτήριο ένταξης.
Γράφει:
1. Οι ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες, οι νομίμως διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια ομογενείς, οι υπήκοοι κρατών−μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υπήκοοι τρίτων χωρών, νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, οι οποίοι στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφαλίστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και οι ασφαλισμένοι που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στα οικεία Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως επίσης και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας τους, δικαιούνται δωρεάν φαρμακευτική φροντίδα.

Όσοι λοιπόν δεν μπορούν να βγάλουν βιβλιάριο ανασφάλιστου (Απορίας ή Πρόνοιας όπως τα λέμε), δηλαδή όσοι έχουν κάποια ή αρκετά εισοδήματα, ακίνητα ή/και κινητά μπορούν να ενταχθούν σ' αυτή την κατηγορία;
Δηλαδή αν βάλω στο σύστημα το ΑΜΚΑ και μου βγάλει ότι έχει απωλέσει ασφαλιστική ικανότητα, έχω δικαίωμα να τον εντάξω ως δικαιούχο του Ν.4270/14; Έτσι απλά;
Χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο; (υποθέτω δεν είναι δουλειά μου να ζητάω εκκαθαριστικά εφορίας)
Τίτλος: Απ: Τι ισχύει τελικά για την περίθαλψη των ανασφάλιστων από τα Νοσοκομεία;
Αποστολή από: schumifer στις 22 Ιουνίου 2015, 16:39:01
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
υποθέτω δεν είναι δουλειά μου να ζητάω εκκαθαριστικά εφορίας

Μην τους δινεις ιδεες...
Τίτλος: Τα Δημόσια νοσοκομεία κλείνουν τις πόρτες στους ανασφάλιστους.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 29 Ιουνίου 2015, 12:47:29
23/06/2015. Ναυτεμπορική.

ΙΣΑ: Τα Δημόσια νοσοκομεία κλείνουν τις πόρτες στους ανασφάλιστους.

Οι πόρτες των δημόσιων νοσοκομείων παραμένουν κλειστές για τους ανασφάλιστους πολίτες επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Οι εθελοντές γιατροί του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, διαπίστωσαν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, «όχι μόνο δεν ξεκίνησε η κάλυψη της περίθαλψης των ανασφάλιστων, αλλά η κατάσταση έχει χειροτερεύσει δραματικά, και ακόμα και νοσοκομεία που μέχρι πρόσφατα, εξυπηρετούσαν τους ασθενείς του Ιατρείου, πλέον έκλεισαν τις πόρτες τους στους ανασφάλιστους -όπως για παράδειγμα το νοσοκομείο Σισμανόγλειο».
Ο ΙΣΑ ζητεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ενημερωθεί για ποιο λόγο δεν εφαρμόζονται όσα έχουν ανακοινωθεί για την κάλυψη της περίθαλψης των ανασφάλιστων, ενώ διερωτάται «γιατί οι πόρτες των δημόσιων νοσοκομείων έχουν κλείσει περαιτέρω και η περίθαλψη των ανασφάλιστων παραμένει στον αέρα», μια κατάσταση, όπως σημειώνει, «που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των ασθενών».

http://www.naftemporiki.gr/story/969584/isa-ta-dimosia-nosokomeia-kleinoun-tis-portes-stous-anasfalistous
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: schumifer στις 29 Ιουνίου 2015, 13:42:58
Το οτι μπορει σιγα σιγα να κλεινουν για τους ασφαλισμενους το εχει σκεφτει κανεις;
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 11 Σεπτεμβρίου 2015, 00:50:11
08-07-2014

Εγκύκλιος ΕΟΠΥΥ για τη διαδικασία χορήγησης φαρμάκων σε ανασφάλιστους.


http://pharmateam.blogspot.gr/2014/07/blog-post_144.html#axzz3lMzesuQ3


01-08-2014

Συνταγογράφηση σε ανασφάλιστους-άνεργους πολίτες.

http://www.isf.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=12522%3Asuntagografhsh-se-anasfalistous-anergous-polites&Itemid=1

και ένα σχετικό σχόλιο Ιατρού του ΕΣΥ, με δράση στην περίθαλψη ανασφάλιστων, στην ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ/ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ στις 10/09/2015:

Συνταγογραφώ κανονικά, αλλάζοντας το καθεστως ασφάλισης σε δικαιούχους του νόμου.. Τα φαρμακεία πρέεπι να καταθέσουν τις συνταγές αυτές χειρόγραφα με ξεχωριστή λίστα γι αυτό και κάποια αρνούντε να τις εκτελέσουν... Ότι έχω γράψει μέχρι τώρα στην περιοχή εκτελείτε κανονικότατα (και αναλώσιμα διαβήτη)

Τίτλος: Αναγγελία ανασφάλιστων από τα Δημόσια Νοσοκομεία, στην εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 12 Δεκεμβρίου 2015, 14:52:55
08/12/2015

http://www.eopyy.gov.gr/%CE%88%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B1%20%CE%95%CE%9F%CE%A0%CE%A5%CE%A5/%CE%9D%CE%AD%CE%B1%20-%20%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%20-%20%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%B1%20%CE%A4%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85/%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%9A%CE%9F%CE%99%CE%9D%CE%A9%CE%A3%CE%97%20%CE%93%CE%99%CE%91%20%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%93%CE%93%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%91%20%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%A3%CE%A6%CE%91%CE%9B%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%A9%CE%9D%2008-12-2015.pdf
Τίτλος: Ποιοι ανασφάλιστοι θα δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 15 Δεκεμβρίου 2015, 22:08:10
15/12/2015

Με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου που κατατέθηκε στην βουλή χθες αργά το βράδυ καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους πολίτες αλλά διευρύνονται ακόμη περισσότερο οι δικαιούχοι της προνοιακής παροχής.

Συγκεκριμένα διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων στους οποίους παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας καθώς και νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ορίζεται ότι η κατοχή Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) συνιστά προϋπόθεση για την παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών υπό τις οριζόμενες εξαιρέσεις και με απόφαση των αναφερόμενων Υπουργών, καθορίζονται οι λοιποί όροι και προϋποθέσεις, η ακολουθούμενη διαδικασία κ.λπ.

Ειδικότερα οι ανασφάλιστοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στις Δημόσιες Δομές Υγείας και δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης .

Η νοσηλευτική περίθαλψη παρέχεται μέσω των Νοσοκομείων του ΕΣΥ των εποπτευόμενων και επιχορηγούμενων από το Υπουργείο Υγείας νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των εποπτευόμενων και επιχορηγούμενων από το Υπουργείο Υγείας Ν.Π.Ι.Δ., των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των εποπτευόμενων και επιχορηγούμενων από το Υπουργείο Παιδείας, "Ερευνας και Θρησκευμάτων Νοσοκομείων, των Δημοτικών Ιατρείων, καθώς και μέσω των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ιδρυμάτων αποκατάστασης και κοινωνικής φροντίδας.

Η φαρμακευτική περίθαλψη παρέχεται από τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά φαρμακεία. Φάρμακα υψηλού κόστους, παρέχονται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.

Δικαιούχοι των δικαιωμάτων περίθαλψης είναι οι εξής:

α) οι μη άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένοι Έλληνες πολίτες ή ελληνικής καταγωγής ομογενείς, οι πολίτες Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπών τρίτων χωρών, όσοι διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα καθώς και τα μέλη των οικογενειών (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα) όλων των προαναφερομένων,

β) τα πρόσωπα των παρακάτω κατηγοριών, ανεξαρτήτως του νομικού καθεστώτος στο οποίο βρίσκονται και της κατοχής νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα:

ϊ) ανήλικοι έως 18 ετών,

ii) γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης,

iii) άτομα με αναπηρία που φιλοξενούνται σε δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ή σε Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης για άτομα με αναπηρίες ή άλλα ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα,

ϊν) άτομα που φιλοξενούνται σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας.

ν)άτομα που φιλοξενούνται σε όλες τις θεραπευτικές δομές των εγκεκριμένων οργανισμών θεραπείας του ν. 4139/2013 (Α'74) η παρακολουθούνται στους ίδιους οργανισμούς ως εξωτερικοί ασθενείς,

νί) οι κρατούμενοι σε φυλακές, οι φιλοξενούμενοι σε ιδρύματα αγωγής ανηλίκων και σε στέγες φιλοξενίας ανηλίκων των εταιριών ανηλίκων (ΝΠΔΔ) και οι τελούντες σε καθεστώς διοικητικής κράτησης,

νϋ) όσοι παρέχουν κοινωφελή εργασία στο πλαίσιο έκτισης ποινής,

viii) άτομα με αναπηρία 67% και πάνω και άτομα που η κατάσταση της υγείας τους απαιτεί νοσηλεία ή χρειάζονται συνεχή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή αποκατάσταση λόγω δυσίατων ή χρόνιων ή ανίατων ή σπάνιων νοσημάτων- παθήσεων και τα άτομα λοιπών χρόνιων νοσημάτων, εφόσον το χρόνιο νόσημα βεβαιώνεται από ιατρικές γνωματεύσεις θεραπόντων ιατρών Δημόσιων Δομών

Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ή Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων.

ix) Οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας (αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και δικαιούχοι επικουρικής προστασίας) και οι ανιθαγενείς και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα), είτε είναι κάτοχοι άδειας διαμονής σε ισχύ, είτε εκκρεμεί η έκδοση απόφασης επί αιτήσεως ανανέωσης του καθεστώτος τους διεθνούς προστασίας, ή επί ενδικοφανούς προσφυγής ή ενδίκου μέσου κατά απορριπτικής της αιτήσεως ανανέωσης απόφασης ή κατά τον χρόνο κατά τον οποίον υπάρχει δικαίωμα ενδικοφανούς προσφυγής ή ενδίκου μέσου.

Χ) Όσοι διαμένουν στην Ελλάδα με καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς ή εξαιρετικούς λόγους και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα), είτε αυτοί είναι κάτοχοι άδειας διαμονής σε ισχύ, είτε εκκρεμεί η έκδοση απόφασης επί αιτήσεως ανανέωσης του καθεστώτος τους διεθνούς προστασίας, ή επί ενδικοφανούς προσφυγής ή ενδίκου μέσου κατά απορριπτικής της αιτήσεως ανανέωσης απόφασης ή κατά το χρόνο κατά τον οποίο υπάρχει δικαίωμα ενδικοφανούς προσφυγής ή ενδίκου μέσου.

xi) Αιτούντες διεθνούς προστασίας και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα) από την ημερομηνία εκδήλωσης της βούλησης υποβολής αιτήματος διεθνούς προστασίας (αρχικού ή μεταγενέστερου) και μέχρις ότου η απόφαση επί του αιτήματος διεθνούς προστασίας τους καταστεί τελεσίδικη δηλαδή με απόφαση του αρμοδίου δικαστηρίου επί αιτήσεως ακυρώσεως κατά απόφασης επιτροπής προσφυγών ή αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία υποβολής του ενδίκου μέσου της αίτησης ακύρωσης.

xii) Θύματα των εγκλημάτων που είναι ανασφάλιστοι και για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα προστασίας και αρωγής και αλλοδαποί που εμπίπτουν στις διατάξεις του ν.3875/2010 (Α'158) «Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος» και για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα προστασίας και αρωγής. Πολίτες τρίτων χωρών, κάτοχοι γραπτής βεβαίωσης απόφασης αναβολής απομάκρυνσης κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ.4 του άρθρου 24 του ν 3907/2011 (Α'7).

Για την παροχή των υπηρεσιών της παρούσας ρύθμισης προς τους δικαιούχους απαιτείται η κατοχή από αυτούς Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

παρόντος άρθρου.

Οι δαπάνες της παρούσας ρύθμισης καλύπτονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

Με απόφαση των Υπουργών Υγείας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομικών και κάθε κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις της πρόσβασης και της νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους Φορείς, ενδεχόμενη οικονομική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη στη βάση οικονομικών κριτηρίων, η απαιτούμενη διοικητική διαδικασία, η τήρηση ηλεκτρονικών μητρώων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου. Η διαπίστωση της ασφαλιστικής ικανότητας των δικαιούχων της παρούσας πραγματοποιείται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

Πηγή:eisodima.gr

http://sknews.gr/permalink/36279.html
Τίτλος: Απ: Ποιοι ανασφάλιστοι θα δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 16 Δεκεμβρίου 2015, 20:56:52
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ορίζεται ότι η κατοχή Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) συνιστά προϋπόθεση για την παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών υπό τις οριζόμενες εξαιρέσεις και με απόφαση των αναφερόμενων Υπουργών, καθορίζονται οι λοιποί όροι και προϋποθέσεις, η ακολουθούμενη διαδικασία κ.λπ.....
   Δηλαδή πρέπει όλοι οι ...παρεπιδημούντες να έχουν ΑΜΚΑ. Πρέπει βέβαια να αποφασιστεί ποιος θα το εκδίδει. Και φυσικά είναι καταστρατήγηση του ορισμού του ΑΜΚΑ (μάλλον καλώς σε τελική ανάλυση) αφού δεν θα είναι αριθμός κοινωνικής ασφάλισης αλλά ουσιαστικά αριθμός ταυτοποίησης.
   Φτάνουν τα ΑΜΚΑ για τόσο κόσμο; Θα κάνω τον υπολογισμό...
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: md στις 17 Δεκεμβρίου 2015, 10:34:19

Οι δαπάνες της παρούσας ρύθμισης καλύπτονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ


Και με τα χρηματα που θα περισσεψουν θα πληρωθουν οι παροχοι  :laugh: :laugh: :laugh:
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 17 Δεκεμβρίου 2015, 10:39:27
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Οι δαπάνες της παρούσας ρύθμισης καλύπτονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ


Και με τα χρηματα που θα περισσεψουν θα πληρωθουν οι παροχοι  :laugh: :laugh: :laugh:

Τρομερή ατάκα. ;D
Τίτλος: ΠΟΕΔΗΝ: Ψίχουλα από την κυβέρνηση για την περίθαλψη των ανασφαλίστων...
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Ιανουαρίου 2016, 15:25:38
18/01/2016
του Βασίλη Βενιζέλου.


Ψίχουλα προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016 για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των ανασφαλίστων συνανθρώπων μας, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοοσκομείων (ΠΟΕΔΗΝ)!
 
Συγκεκριμένα, η σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει τα εξής:
 
"Οι Υπουργοί της Υγείας προώθησαν στη Βουλή Νομοσχέδιο για την υγειονομική κάλυψη των οικονομικά αδυνάτων και ανασφαλίστων. Στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας του έτος 2016 για την κάλυψη των οικονομικών αδυνάτων εγγράφηκε κονδύλι 1.265.000 ευρώ. Με αυτό το αστείο ποσό η κυβέρνηση θα καλύψει την Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, 2,5 εκ. ανασφάλιστων (έμμεσα, άμεσα) πολιτών; Το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την υγειονομική κάλυψη των ανασφαλίστων προβλεπόταν 100 εκ. ευρώ δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ. Αν και ο ΕΟΠΥΥ εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας δεν χορήγησε ούτε ένα ευρώ στα Νοσοκομεία από οφειλόμενα Νοσήλια. Μηδέν πρόβλεψη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.".
 

http://www.ygeia360.gr/en/component/k2/item/20409-poedhn-psixoyla-apo-thn-kybernhsh-gia-thn-perithalpsh-twn-anasfalistwn

Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Denominator στις 18 Ιανουαρίου 2016, 17:02:25
Δηλαδή ένα πενηνταράκι στον καθένα;
Δε νομίζω ότι πρέπει να χρεωθούμε 1,2 Μ για τα προσχήματα...
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 18 Ιανουαρίου 2016, 19:20:00
Το ερώτημα είναι αν πιάνουν τόπο ή πάνε στο βρόντο.

ΟΟΣΑ: Στην τρίτη θέση Ελλάδα στις κατά κεφαλήν δαπάνες για φάρμακα (http://pharmateam.blogspot.gr/2016/01/blog-post_42.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook#axzz3xcKmDHTu)

Περίπου 720 δολάρια το χρόνο δαπανά για φάρμακα κάθε Έλληνας, το χρόνο. Το ποσό αυτό μάλιστα κατατάσσει την Ελλάδα σε μία από τις πρώτες θέσεις στη κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με την έκθεση του 2015 -δόθηκε στην δημοσιότητα το Νοέμβριο – η χώρα μας ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα για φαρμακευτικές δαπάνες κατά κεφαλή μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία. Συγκεκριμένα, κάθε Έλληνες εμφανίζεται να δαπανά 721 δολάρια ετησίως κατά μέσο όρο για φάρμακα (σε όρους αγοραστικής δύναμης - PPP) έναντι 1.026 δολαρίων που ξοδεύει ένας Αμερικάνος και 752 δολαρίων ένας Ιάπωνας. Στον αντίποδα βρίσκονται η Εσθονία και η Δανία που καταλαμβάνουν τις δυο τελευταίες θέσεις με 272 και 240 δολάρια αντίστοιχα.


Η φαρμακευτική δαπάνη στις χώρες του ΟΟΣΑ ανήλθε σε περίπου 800 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013, δηλαδή περίπου το 20% των συνολικών δαπανών για την υγεία. Η μέση κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη είναι στα 500 δολάρια (δεν αφορά κατανάλωση σε νοσοκομεία), με τις Ηνωμένες Πολιτείες, να εμφανίζει διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με το μέσο όρο του ΟΟΣΑ, και περισσότερο από 35% υψηλότερο σε σχέση με την Ιαπωνία.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν δαπάνες για φάρμακα που καταναλώνονται σε νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη είναι υψηλή και αφορά κατά μέσο όρο το 43% της συνολικής δαπάνης. Οι περισσότερες από τις ιδιωτικές δαπάνες για φάρμακα (37%) προέρχεται απευθείας από τις τσέπες των νοικοκυριών. Χώρες όπως η Γαλλία, Γερμανία και την Ιαπωνία αναφέρουν σχετικά χαμηλό μερίδιο της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης περίπου 25-30%, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά (δύο χώρες όπου η ιδιωτική ασφάλιση υγείας παίζει μεγάλο ρόλο στη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης), καθώς και Πολωνία αναφέρουν περισσότερο από το 60% της φαρμακευτικής δαπάνης.
Τίτλος: Με ψίχουλα η περίθαλψη για τους ανασφάλιστους.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 11 Φεβρουαρίου 2016, 23:00:19
11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Με μόλις… σαράντα ευρώ κοστολόγησε το υπουργείο Υγείας το ύψος της υγειονομικής περίθαλψης φέτος για κάθε ανασφάλιστο πολίτη, σύμφωνα με τα όσο προβλέπονται στο νομοσχέδιο “Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις” που φέρνει ξανά στη Βουλή- μετά την άρον άρον απόσυρσή του το Δεκέμβριο-, γνωστό ως παράλληλο πρόγραμμα της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα λοιπόν με την κοστολόγηση των μέτρων για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, προβλέπονται μόνο 100 εκατ. ευρώ για περίπου 2,5 εκατ. άτομα που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, κάτι ωστόσο που αποτελεί το… αισιόδοξο σενάριο, δεδομένου πως ο αριθμός των ανασφάλιστων υπολογίζεται πως μπορεί να αγγίζει και τα 3 εκατ.

Πρόκειται για κονδύλια που σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχουν προβλεφθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και πρόκειται να καλύψει ο ΕΟΠΥΥ με στόχο της διεύρυνση των κατηγοριών των δικαιούχων στους οποίους παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας, καθώς και νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου οι ανασφάλιστοι με τον ΑΜΚΑ τους θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη, εξετάσεις, νοσηλεία και συνταγογράφηση.

Όπως όμως εξηγούν φορείς της αγοράς της Υγείας, το ύψος των δαπανών στα 100 εκατ. ευρώ είναι εξαιρετικά χαμηλό για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις των ανασφάλιστων. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, πως όταν ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια η συζήτηση για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους, οι φαρμακευτικές εταιρείες, που μάλιστα θα αναλάμβαναν το μισό του κόστους, είχαν εκτιμήσει πως απαιτούνταν τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ (με τον αριθμό των ανασφάλιστων τότε να είναι μικρότερος σε σχέση με σήμερα). Συμπληρώνουν οπότε πως για να επαρκέσει το διαθέσιμο κονδύλι, το πιθανότερο είναι να μπουν πολύ αυστηρά κριτήρια στην επιλογή των δικαιούχων, οπότε στην ουσία το νομοσχέδιο θα αφορά λιγότερους ανασφάλιστους, ή να μπει πλαφόν στις παροχές που θα δικαιούνται.

Ακόμη όμως και τα 100 εκατ. ευρώ που προβλέπονται από το ΓΛΚ δεν είναι σαφές πως θα τα εξασφαλίσει τελικά ο ΕΟΠΥΥ, ειδικά αφού ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για την επόμενη τριετία είναι πιο “σφιχτός” από ποτέ. Ξεκάθαρη απάντηση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν υπάρχει προς το παρόν, με τον Ανδρέα Ξανθό να σημειώνει γενικότερα πως γίνεται προσπάθεια αναπροσανατολισμού δημόσιων πόρων προς τις δομές της Υγείας, όπως επίσης και να διασφαλιστεί πως οι εισφορές από τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταλήγουν- όπως προβλέπεται- στο σύστημα Υγείας, κάτι που όμως δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr

Πηγή. http://www.capital.gr/story/3102975
Τίτλος: Απ: Τι ισχύει τελικά για την περίθαλψη των ανασφάλιστων ;
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 21 Φεβρουαρίου 2016, 12:34:26
ΑΣΦΑΛΙΣΗ Νόμος η δωρεάν περίθαλψη ανασφαλίστων μόνο με το ΑΜΚΑ - Φάρμακα και για το βιβλιάριο πρόνοιας  (http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/asfalish/95161/nomos-i-dorean-perithalpsi-anasfaliston-mono-me-to-amka-farmaka-kai-gia-to-vivliario-pronoias)

 Νόμος η δωρεάν περίθαλψη ανασφαλίστων μόνο με το ΑΜΚΑ - Φάρμακα και για το βιβλιάριο πρόνοιας Share Like us Tweet Follow us Plus One Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα όπου και περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για την Δημόσια Υγεία, την Εργασία, την Κοινωνική Αλληλεγγύη, αλλά και την Παιδεία, την Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μία σημαντική ρύθμιση που περιλαμβάνει ο νόμος είναι η πρόσβαση σε παροχές υγείας για τους ανασφάλιστους μόνο με το ΑΜΚΑ τους.

Ειδικότερα με την ψήφιση του νομοσχεδίου καθιερώνεται η πλήρης δωρεάν νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων μόνο με τον ΑΜΚΑ. Ετσι οι ανασφάλιστοι με τον ΑΜΚΑ τους θα μπορούν να νοσηλεύονται και να πραγματοποιούν εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ θα έχουν το ίδιο ποσοστό συμμετοχής με τους ασφαλισμένους στα φάρμακα. Mε την ίδια ρύθμιση, όσοι έχουν βιβλιάριο απορίας θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Ρυθμίζονται επίσης θέματα για την στελέχωση και άμεση λειτουργία 150 κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, για την στελέχωση των απομακρυσμένων και παραμεθόριων αγροτικών ιατρείων, κέντρων υγείας και νοσοκομείων με την καθιέρωση τόσο οικονομικών κινήτρων όσο και με εξασφάλιση ενισχυμένης μοριοδότησης ως προς την υπηρεσιακή ανέλιξη όσων γιατρών και υγειονομικών υπηρετήσουν σε αυτά.

Επιπλέον, λαμβάνονται μέτρα για την εξομοίωση των μισθών των υπηρετούντων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στον ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς του ΕΣΥ ???, μέτρα για την πρόσληψη προσωπικού με την προκήρυξη νέων θέσεων γιατρών και υγειονομικών ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η πρώτη δέσμη προσλήψεων.

Τέλος, επιλύονται γραφειοκρατικά προβλήματα για την άμεση έναρξη της λειτουργίας του νοσοκομείου Θήρας.

www.dikaiologitika.gr
Τίτλος: Απ: Τι ισχύει τελικά για την περίθαλψη των ανασφάλιστων από τα Νοσοκομεία;
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 21 Φεβρουαρίου 2016, 18:00:01
Παράλληλο πρόγραμμα και ανασφάλιστοι:
- Καταργεί πρακτικά τις επιτροπές για μη επείγουσα χρήση υπηρεσιών υγείας (πχ εξετάσεις, ραντεβού στα τακτικά ιατρεία, επεμβάσεις).
- Δεν θέτει υποχρεώσεις του στυλ υπεύθυνων δηλώσεων ότι "στο μέλλον θα πληρωθούν" για νοσηλείες ως ανασφάλιστος....
- Δεν βάζει εισοδηματικά κριτήρια, στο να είσαι "ανασφάλιστος". Αρκεί να μην πληρώνεις τις εισφορές σου. Επίσης, μπαίνουν και οι μετανάστες μέσα.
- Συνεχίζεις όπως σήμερα, ως ανασφάλιστος να μπορείς να πάρεις συνταγή από γιατρό δημόσιας δομής και να την εκτελέσεις σε ιδιωτικό φαρμακείο όπως είχε θεσπιστεί κατ' απαίτηση της τρόικας το Μάρτη του 2014. Γίνεται μνεία μόνο ότι μπορεί με εισοδηματικά κριτήρια να έχεις χαμηλότερη συμμετοχή.
- Όλα γίνονται μέσω δημόσιων μονάδων και τίποτα μέσω ιδιωτικών, όπως δηλαδή γινόταν μέχρι σήμερα.

Η αίσθηση μου είναι ότι δεν συμφέρει να ασφαλίζεσαι πλέον.Καλύτερα μαύρα και "ανασφάλιστος" με μια ιδιωτική ασφάλιση για να μην στοιβάζεσαι στο ΕΣΥ. Η φαρμακευτική περίθαλψη που ήταν το άγχος των ιδιωτικών ασφαλιστικών καλύπτεται από το κράτος: Πως ήταν παλαιά με το ΙΚΑ που πήγαινες σε ιδιώτη ιατρό και μετά έψαχνες γιατρό του ΙΚΑ να σου συνταγογραφήσει τα φάρμακα και τις εξετάσεις του ιδιώτη... Η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Φυσικά, περιμένουμε κοινή υπουργική απόφαση για τις λεπτομέρειες του πως θα εφαρμοστεί. Ο διάβολος πάντα κρύβεται στις λεπτομέρειες....
Τίτλος: Απ: Τι ισχύει τελικά για την περίθαλψη των ανασφάλιστων από τα Νοσοκομεία;
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 22 Φεβρουαρίου 2016, 11:58:32
Εμπαιγμός το δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μόνο με το ΑΜΚΑ - όσοι οφείλουν παραμένουν ανασφάλιστοι (http://cityportal.gr/articles_det1.asp?subcat_id=212&article_id=77887)

Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά ο εμπαιγμός συνεχίζεται, οι ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ παραμένουν ανασφάλιστοι. Μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου (δες εδώ) διαπιστώνεται ότι ακόμα μια φορά μεταθέτουν τη λύση για το πρόβλημα των χιλιάδων ανασφάλιστων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.
 
Ο νόμος «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) επί της αρχής, στα άρθρα, στο σύνολό του και στις τροπολογίες του.
«Κατά» ψήφισαν επί της αρχής η ΝΔ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων και «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν άρθρα του νομοσχεδίου
 
Με το άρθρο 33 του συγκεκριμένου νόμου ρυθμίζονται τα θέματα παροχών υγείας σε κοινωνικές ομάδες ανασφάλιστων.
 
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου, “οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ασφαλιστικών ταμείων της χώρας και τα μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι έχουν απωλέσει τις ασφαλιστικές τους καλύψεις λόγω οφειλών, ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ παροχών υγείας”,  ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ και θα περιμένουν την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης … τη στιγμή που το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία χορηγείται σε νόμιμους μετανάστες, πρόσφυγες κι άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες…
Τίτλος: Απ: Τι ισχύει τελικά για την περίθαλψη των ανασφάλιστων από τα Νοσοκομεία;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 22 Φεβρουαρίου 2016, 12:53:22
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εμπαιγμός το δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μόνο με το ΑΜΚΑ - όσοι οφείλουν παραμένουν ανασφάλιστοι (http://cityportal.gr/articles_det1.asp?subcat_id=212&article_id=77887)

Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά ο εμπαιγμός συνεχίζεται, οι ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ παραμένουν ανασφάλιστοι. Μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου (δες εδώ) διαπιστώνεται ότι ακόμα μια φορά μεταθέτουν τη λύση για το πρόβλημα των χιλιάδων ανασφάλιστων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.
 
Ο νόμος «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) επί της αρχής, στα άρθρα, στο σύνολό του και στις τροπολογίες του.
«Κατά» ψήφισαν επί της αρχής η ΝΔ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων και «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν άρθρα του νομοσχεδίου
 
Με το άρθρο 33 του συγκεκριμένου νόμου ρυθμίζονται τα θέματα παροχών υγείας σε κοινωνικές ομάδες ανασφάλιστων.
 
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου, “οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ασφαλιστικών ταμείων της χώρας και τα μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι έχουν απωλέσει τις ασφαλιστικές τους καλύψεις λόγω οφειλών, ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ παροχών υγείας”,  ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ και θα περιμένουν την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης … τη στιγμή που το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία χορηγείται σε νόμιμους μετανάστες, πρόσφυγες κι άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες…

Το ίδιο το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μας προτρέπει, αν έχουν μη ανανεωμένο βιβλιάριο, να τους εντάξουμε στην κατηγορία Ν.4270/14.
Τι γίνεται μ' αυτό;
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 26 Φεβρουαρίου 2016, 14:45:03
Τι αξία μπορεί να έχει ένα έγγραφο που αντί για ημερομηνία γράφει 25/2/201 ?

http://www.onmed.gr/images/egkuklios.jpg
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 26 Φεβρουαρίου 2016, 14:52:19
Πώς γράφονται πλέον οι εξετάσεις με βάση τον παραπάνω νόμο στους μη έχοντες ασφαλιστική κάλυψη?
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 6 Μαρτίου 2016, 23:28:27
Απάντηση Ιατρού εργαζομένου στο ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) στις 26/02/2016 στην ομάδα "Υγεία και πολιτική της υγείας" στο facebook:

-  Έτσι κι αλλιώς στις δομές του ΠΕΔΥ - πρώην ΙΚΑ - οι ανασφάλιστοι εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουν δωρεάν πρόσβαση και πλήρη φαρμακευτική περίθαλψη... Δεν δικαιούνται όμως αναγραφή εξετάσεων παρά μόνο αυτών που πραγματοποιούνται στις δομές του πρώην ΙΚΑ....

Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 7 Μαρτίου 2016, 18:36:39
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Απάντηση Ιατρού εργαζομένου στο ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) στις 26/02/2016 στην ομάδα "Υγεία και πολιτική της υγείας" στο facebook:

-  Έτσι κι αλλιώς στις δομές του ΠΕΔΥ - πρώην ΙΚΑ - οι ανασφάλιστοι εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουν δωρεάν πρόσβαση και πλήρη φαρμακευτική περίθαλψη... Δεν δικαιούνται όμως αναγραφή εξετάσεων παρά μόνο αυτών που πραγματοποιούνται στις δομές του πρώην ΙΚΑ....

....με χρέωση.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 15 Μαρτίου 2016, 22:25:20
Καθορισμός προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασιών πρόσβασης στο σύστημα νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών

http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wFGQ40gSLPFOXdtvSoClrL82cXdM4ldZWf3U4LPcASlceJInJ48_97uHrMts-zFzeyCiBSQOpYnTy36MacmUFCx2ppFvBej56Mmc8Qdb8ZfRJqZnsIAdk8Lv_e6czmhEembNmZCMxLMtV-E8DlUhBN5UhcxKhgR_3OuYRLxvS2ipoFM2t0V8ohs
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 16 Μαρτίου 2016, 07:35:16
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Καθορισμός προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασιών πρόσβασης στο σύστημα νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών

http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wFGQ40gSLPFOXdtvSoClrL82cXdM4ldZWf3U4LPcASlceJInJ48_97uHrMts-zFzeyCiBSQOpYnTy36MacmUFCx2ppFvBej56Mmc8Qdb8ZfRJqZnsIAdk8Lv_e6czmhEembNmZCMxLMtV-E8DlUhBN5UhcxKhgR_3OuYRLxvS2ipoFM2t0V8ohs

Αν δεν κάνω λάθος, αυτές είναι οι προϋποθέσεις, κριτήρια κλπ για την έκδοση του λεγόμενου βιβλιαρίου "πρόνοιας" ή "απορίας". Γι' αυτούς υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και εκτέλεση μόνο σε κρατικά φαρμακεία.
Μεταξύ των δικαιούχων:
Παράθεση
δ. Ανασφάλιστοι πρώην βουλευτές και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα τέκνα).

Με τους δικαιούχους φαρμακευτικής περίθαλψης Ν.4270/2014 τι προϋποθέσεις ισχύουν; Μόνο να μην έχει ανανεωμένη ασφαλιστική ικανότητα;
Επομένως αν δεν έχει τα εισοδηματικά και λοιπά κριτήρια ώστε να βγάλει βιβλιάριο πρόνοιας, μπορεί να έχει φαρμακευτική περίθαλψη μέσω ηλεκτρονικών συνταγών του Ν.4270 και εκτέλεση από ιδιωτικά φαρμακεία.

Σημειώνεται ότι και στις δύο κατηγορίες, δεν υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικού παραπεμπτικού. Πως κάνουν εξετάσεις;
Επίσης για τους δικαιούχους του Ν.4270, που δεν μπορούν να βγάλουν βιβλιάριο απορίας, τι ισχύει για τη νοσοκομειακή περίθαλψη;
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 16 Μαρτίου 2016, 09:43:56
Καθορισμός προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασιών πρόσβασης στο σύστημα νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 16 Μαρτίου 2016, 09:48:49
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Καθορισμός προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασιών πρόσβασης στο σύστημα νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών

Τι σημαίνει η επισήμανση;
Όσοι δεν έχουν τα οικονομικά κριτήρια για να βγάλουν βιβλιάριο ανασφάλιστου, μπορούν να έχουν φαρμακευτική περίθαλψη μέσω του Ν.4270/2014 αλλά πως νοσηλεύονται;

Από το ανωτέρω ΦΕΚ
Δ. ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ
Στους δικαιούχους βιβλιαρίου δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης παρέχεται:
1. Δωρεάν πλήρης νοσηλεία σε κλίνες Γ’ θέσης. Ειδικά όμως οι Αρχιερείς των Πατριαρχείων δικαιούνται Α΄θέση ενώ οι ιερείς και λαϊκοί αυτών ΒΒ΄ θέση.
2. Εξέταση και δωρεάν χορήγηση φαρμάκων (λίστας) στα ιδρύματα που αναφέρονται στην Απόφαση και διενέργεια παρακλινικών ή εργαστηριακών εξετάσεων.
3. Μεταφορά ασθενών με πλωτό ή αεροπορικό μέσο.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 16 Μαρτίου 2016, 13:29:58
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Καθορισμός προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασιών πρόσβασης στο σύστημα νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών

http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wFGQ40gSLPFOXdtvSoClrL82cXdM4ldZWf3U4LPcASlceJInJ48_97uHrMts-zFzeyCiBSQOpYnTy36MacmUFCx2ppFvBej56Mmc8Qdb8ZfRJqZnsIAdk8Lv_e6czmhEembNmZCMxLMtV-E8DlUhBN5UhcxKhgR_3OuYRLxvS2ipoFM2t0V8ohs

Αν δεν κάνω λάθος, αυτές είναι οι προϋποθέσεις, κριτήρια κλπ για την έκδοση του λεγόμενου βιβλιαρίου "πρόνοιας" ή "απορίας". Γι' αυτούς υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και εκτέλεση μόνο σε κρατικά φαρμακεία.
Μεταξύ των δικαιούχων:
Παράθεση
δ. Ανασφάλιστοι πρώην βουλευτές και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα τέκνα).

Με τους δικαιούχους φαρμακευτικής περίθαλψης Ν.4270/2014 τι προϋποθέσεις ισχύουν; Μόνο να μην έχει ανανεωμένη ασφαλιστική ικανότητα;
Επομένως αν δεν έχει τα εισοδηματικά και λοιπά κριτήρια ώστε να βγάλει βιβλιάριο πρόνοιας, μπορεί να έχει φαρμακευτική περίθαλψη μέσω ηλεκτρονικών συνταγών του Ν.4270 και εκτέλεση από ιδιωτικά φαρμακεία.

Σημειώνεται ότι και στις δύο κατηγορίες, δεν υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικού παραπεμπτικού. Πως κάνουν εξετάσεις;
Επίσης για τους δικαιούχους του Ν.4270, που δεν μπορούν να βγάλουν βιβλιάριο απορίας, τι ισχύει για τη νοσοκομειακή περίθαλψη;

Τα παραπάνω κριτήρια ισχύουν όχι μόνο για τους δικαιούχους βιβλιάριο οικονομικής αδυναμίας (πρόνοιας), αλλά και για τους ανασφάλιστους. Θέτονται δηλαδή τα κριτήρια, ποιοι ακριβώς δικαιούνται πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι υπόλοιποι που δεν περιγράφονται στα κριτήρια και μέχρι την έκδοση της νέας υπουργικής απόφασης που ορίζει ο τελευταίος νόμος, δεν δικαιούνται πρόσβαση στο σύστημα υγείας, αλλά πληρώνουν τις οποιεσδήποτε υπηρεσίες (εργαστηριακές εξετάσεις κλπ).
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 16 Μαρτίου 2016, 15:15:09
Συνοψίζοντας
- Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας λαμβάνουν φαρμακευτική περίθαλψη χωρίς συμμετοχή από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, με ηλεκτρονικές συνταγές. Νοσηλεία και εργαστηριακές εξετάσεις μπορούν να έχουν, χωρίς επιβάρυνση, στις ανάλογες δημόσιες δομές. (Για εξετάσεις υποθέτω με χειρόγραφα παραπεμπτικά). Δικαιούνται διακομιδής με πλωτό ή πτητικό μέσο
- Οι ανασφάλιστοι, αλλά μη δικαιούμενοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας, λαμβάνουν φαρμακευτική περίθαλψη με την ανάλογη συμμετοχή από τα ιδιωτικά νοσοκομεία με ηλεκτρονικές συνταγές. Για νοσηλεία και εργαστηριακές εξετάσεις, σε δημόσιες δομές, πληρώνουν το εκάστοτε κρατικό τιμολόγιο. Ανάλογα πληρώνουν σε περίπτωση διακομιδής με πλωτό ή πτητικό μέσο.

Συμφωνείτε;

Επισυνάπτω το μήνυμα που βγάζει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε περίπτωση ανασφάλιστου ΑΜΚΑ. Βλέπετε ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρχει βιβλιάριο οικονομικής αδυναμίας, προτρέπει την ένταξη στην κατηγορία του Ν.4270/2014 χωρίς να αναφέρει όρους και προϋποθέσεις.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 16 Μαρτίου 2016, 22:43:42
https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A9%CE%A114465%CE%981%CE%A9-%CE%9D%CE%98%CE%99
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 17 Μαρτίου 2016, 12:47:27
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A9%CE%A114465%CE%981%CE%A9-%CE%9D%CE%98%CE%99
   Μια πιο εκτενής ανάλυση:
Παραμένει μέχρι νεοτέρας το βιβλιάριο υγείας ανασφαλίστου (http://virus.com.gr/parameni-mechri-neoteras-vivliario-igias-anasfalistou/) By: Ιοκάστη Αλειφεροπούλουon: 16 - 03 - 2016

Με το προηγούμενο καθεστώς θα εξακολουθήσει να παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους δεν έχουν ασφάλιση, μέχρι την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) στη βάση όσων ορίζει το «παράλληλο πρόγραμμα» (Ν. 4368/2016).

Σχετική εγκύκλιο εξέδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, αναφέροντας ότι μέχρι την έκδοση νέας ΚΥΑ η έκδοση βιβλιαρίων για ανασφάλιστους θα συνεχιστεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο πλαίσιο της ΚΥΑ 139491/2006 (ΦΕΚ 1747 τ.Β).

Δικαιούχοι
Σύμφωνα με το νόμο του 2006 (επισυνάπτεται) δικαιούχοι δωρεάν νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι ανασφάλιστοι που το οικογενειακό ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά το ποσό των 6.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 20% για τη σύζυγο και για κάθε ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτό το εισόδημα δεν προέρχεται από επαγγελματική δραστηριότητα τέτοια που να του παρέχει τη δυνατότητα ασφάλισης.

«Το καθορισθέν αυτό εισόδημα, αυξάνεται κατά 50% στις περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία 67% και άνω. Ως εισόδημα νοείται το φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο», σημειώνεται στην ΚΥΑ.

Το βιβλιάριο ανασφαλίστου χορηγείται για 1 έτος.

Δικαιολογητικά
Σύμφωνα με το νόμο για την έκδοση του συγκεκριμένου βιβλιαρίου απαιτούνται τα παρακάτω γενικά δικαιολογητικά:

1. Αίτηση επί εντύπου που χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία της Ν.Α., στην οποία θα επισυνάπτεται φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου ή ταυτότητα ανιθαγενούς, δύο (2) φωτογραφίες του μέλους για το οποίο θα εκδοθεί βιβλιάριο και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 στην οποία θα βεβαιώνεται ότι όλα τα στοιχεία που προσκομίζονται είναι αληθή, ότι ο αιτών είναι ανασφάλιστος και δεν δικαιούται ασφάλιση άμεσα ή έμμεσα από άλλο μέλος της οικογένειας και ότι σε περίπτωση που αλλάξει η ασφαλιστική του κατάσταση θα δηλωθεί αμέσως και θα παραδοθεί το βιβλιάριο στην υπηρεσία έκδοσής του. Επιπλέον στην υπεύθυνη δήλωση θα δηλώνεται ότι δεν υπάρχουν εισοδήματα από συντάξεις ή άλλες πηγές του εξωτερικού.
2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας όπου δε απαιτείται απόδειξη (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ), όταν δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση ή υπάρχει νέα εγκατάσταση κ.λπ.
3. Άδεια διαμονής για τους υπηκόους των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα της κατοικίας τους.

Για την κατηγορία 1Α εκτός των γενικών δικαιολογητικών, απαιτείται ακόμη:

Αντίγραφο εντύπων Ε1, Ε2, Ε9 από την εφορία, καθώς και αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποχρεούται στη υποβολή φορολογικής δήλωσης, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ.

Βεβαίωση:

   Αποδεικτικό πληρωμής Προνοιακού επιδόματος και
   Του ΟΓΑ προκειμένου για δικαιούχο που εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 39 του ν. 2459/1997 (επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα ή σύνταξη ή ισόβια πολυτεκνική σύνταξη).
   Για τους ομογενείς, επικυρωμένο αντίγραφο του ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς. Για τους ομογενείς, αλλοδαπούς ή πρόσφυγες, γίνεται έλεγχος του διαβατηρίου για την είσοδο και έξοδο από τη χώρα και κρατούνται επικυρωμένα φωτοαντίγραφα στο σχετικό φάκελο.

Εγγραφή στο Μητρώο Ανασφάλιστων και Οικονομικά Αδυνάτων

Οι δικαιούχοι που εφοδιάζονται με βιβλιάριο ανασφαλίστου, εγγράφονται στο Μητρώο Ανασφαλίστων και Οικονομικά Αδυνάτων που τηρείται στην αρμόδια υπηρεσία Υγείας ή Πρόνοιας κάθε Νομαρχίας.

Σύμφωνα με το νόμο ακολουθείται η εξής διαδικασία:

α) Κατάθεση από τον αιτούντα (ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του) των προβλεπόμενων δικαιολογητικών στην αρμόδια υπηρεσία Πρόνοιας ή Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του τόπου μόνιμης κατοικίας του

β) Έλεγχος των δικαιολογητικών από την υπηρεσία ως προς την πληρότητα και γνησιότητα.

γ) Διαβίβαση των δικαιολογητικών σε ειδική Επιτροπή Κοινωνικής Αρωγής η οποία συγκροτείται με απόφαση του Νομάρχη κατά Νομ/κή Αυτοδ/ση ή Νομ/κό Διαμέρισμα ή Νομ/κό Τομέα και αποτελείται από έναν υπάλληλο της ΔΟΥ κατηγορίας ΠΕ, έναν υπάλληλο (κατά προτίμηση Κοινωνικό Λειτουργό) της αρμόδιας Δ/νσης Πρόνοιας και έναν υπάλληλο της Δ/νσης Υγείας (κατά προτίμηση ιατρικής ειδικότητας ή παραιατρικού επαγγέλματος) με τους αναπληρωτές τους.

Μετά τη λήξη του χρόνου ισχύος του βιβλιαρίου, η ανανέωσή του γίνεται με την ίδια διαδικασία με την οποία εκδίδεται. Δεν προσκομίζονται εκ νέου δικαιολογητικά που σύμφωνα με την κρίση της αρμόδιας υπηρεσίας υπάρχουν στο φάκελο του αιτούντα. Άλλωστε, η νομοθεσία προβλέπει να τηρείται και ηλεκτρονικός φάκελος με όλα τα δικαιολογητικά και στοιχεία των αιτούντων, στα οποία το αρμόδιο υπουργείο έχει επίσης δυνατότητα άμεσης πρόσβασης.

Παροχές 
Στους δικαιούχους βιβλιαρίου δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης παρέχεται:

   Δωρεάν πλήρης νοσηλεία σε κλίνες Γ’ θέσης.
   Εξέταση και δωρεάν χορήγηση φαρμάκων (λίστας) στα ιδρύματα που αναφέρονται στην Απόφαση και διενέργεια παρακλινικών ή εργαστηριακών εξετάσεων.
   Μεταφορά ασθενών με πλωτό ή αεροπορικό μέσο.
FEK-B-1747-2006 (http://s1.virus.com.gr/wp-content/uploads/2016/03/FEK-B-1747-2006.pdf)
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 17 Μαρτίου 2016, 13:31:39
Ποιο είναι το μητρώο ανασφαλίστων και που τηρείται?
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 18 Μαρτίου 2016, 19:50:39
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποιο είναι το μητρώο ανασφαλίστων και που τηρείται?
Όπως λέει άνω:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εγγραφή στο Μητρώο Ανασφάλιστων και Οικονομικά Αδυνάτων    Οι δικαιούχοι που εφοδιάζονται με βιβλιάριο ανασφαλίστου, εγγράφονται στο Μητρώο Ανασφαλίστων και Οικονομικά Αδυνάτων που τηρείται στην αρμόδια υπηρεσία Υγείας ή Πρόνοιας κάθε Νομαρχίας.
Σύμφωνα με το νόμο ΘΑ ακολουθείται η εξής διαδικασία:
α) Κατάθεση από τον αιτούντα (ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του) των προβλεπόμενων δικαιολογητικών στην αρμόδια υπηρεσία Πρόνοιας ή Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του τόπου μόνιμης κατοικίας του
β) Έλεγχος των δικαιολογητικών από την υπηρεσία ως προς την πληρότητα και γνησιότητα.
γ) Διαβίβαση των δικαιολογητικών σε ειδική Επιτροπή Κοινωνικής Αρωγής η οποία ΘΑ συγκροτείται με όποτε την πάρει απόφαση του Νομάρχη κατά Νομ/κή Αυτοδ/ση ή Νομ/κό Διαμέρισμα ή Νομ/κό Τομέα και αποτελείται από έναν υπάλληλο της ΔΟΥ κατηγορίας ΠΕ, έναν υπάλληλο (κατά προτίμηση Κοινωνικό Λειτουργό) της αρμόδιας Δ/νσης Πρόνοιας και έναν υπάλληλο της Δ/νσης Υγείας (κατά προτίμηση ιατρικής ειδικότητας ή παραιατρικού επαγγέλματος) με τους αναπληρωτές τους.

....
   Φαντάζομαι πρέπει να αρχίσουν ενέργειες οι περιφέρειες ή οι Δήμοι. Το "Νομαρχίες" που αναφέρεται δεν το κατάλαβα: εννοεί τους Καλλικρατικούς Δήμους ή παραπέμπει σε κάτι που δεν υπάρχει επίτηδες (ώστε να μην γίνει τελικά τίποτα). Με το καλό θα γίνουν οι τριμελείς επιτροπές των έξι ατόμων (με τους αναπληρωτές βέβαια) σε μερικούς μήνες και θα οργανωθούν τα μητρώα...
    Ναι, μόλις διαπίστωσα ότι το άνω κείμενο είναι του 2006 (έτσι εξηγούνται οι Νομαρχίες). Αν απο το 2006 δεν οργανώθηκαν τα μητρώα  θα είναι πολύ αστείο να οργανωθούν τώρα άμεσα. Ίσως με το επόμενο μνημόσυνο... εμ, μνημόνιο.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 18 Μαρτίου 2016, 20:04:39
Το άρθρο συγχέει τους ανασφάλιστους με τους δικοιούχους βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας. Οι δικαιούχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή αλλιώς δικαιούχοι βιβλιαρίου πρόνοιας, δεν είναι ανασφάλιστοι, αλλά ασφαλίζονται με δαπάνες της κοινωνικής πρόνοιας. Προυπόθεση βέβαια είναι να μην είναι ασφαλισμένοι σε άλλον ασφαλιστικό φορέα (και ίσως για αυτό το λόγο και ο χαρακτηρισμός ''ανασφάλιστοι'').

Αντίθετα, οι ανασφάλιστοι δεν πληρούν τα κριτήρια για να εκδόσουν βιβλιάριο πρόνοιας.

Οι υπηρεσίες πρόνοιας της αυτοδιοίκησης τηρούν όντως μητρώο οικονομικά αδυνάτων, αλλά όχι πάντως μητρώο ανασφαλίστων και αυτό γιατί προφανώς οι ανασφάλιστοι που δεν δικαιούνται βιβλιάριο οικονομικής αδυναμίας διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία που σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν τους επιτρέπει να τους παρασχεθούν προνοιακές κοινωνικές παροχές.
Τίτλος: Απ: Τι ισχύει τελικά για την περίθαλψη των ανασφάλιστων από τα Νοσοκομεία;
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 5 Απριλίου 2016, 00:54:48
Η πολυ-αναμενόμενη υπουργική απόφαση για το νόμο για τους ανασφάλιστους.
Επισυνάπτεται
Τίτλος: Απ: Τι ισχύει τελικά για την περίθαλψη των ανασφάλιστων από τα Νοσοκομεία;
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 5 Απριλίου 2016, 09:04:30
Πώς γράφονται επομένως οι εξετάσεις στους ανασφάλιστους?
Τίτλος: Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 11 Απριλίου 2016, 22:47:35
11-04-2016
Ναυτεμπορική.


Πάνω από 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους θα καλύψουν οι προβλέψεις της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που τέθηκε σε εφαρμογή στις 4 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό «επιλύεται μία θεσμική και λειτουργική εκκρεμότητα και καλύπτονται, πλέον, υγιεινομικά οι ανασφάλιστοι, καθώς και οι πρόσφυγες και μετανάστες».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις θα καλύπτονται από το Δημόσιο οι εξετάσεις, εργαστηριακές και άλλες, καθώς και η νοσηλεία αυτών των ανθρώπων, αποκλειστικά από δομές του ΠΕΔΥ και τα νοσοκομεία, σε πρώτη φάση, καθώς έγινε ξεκάθαρο ότι προς το παρόν δεν θα μπορούν να πηγαίνουν σε συμβεβλημένους γιατρούς.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη που υπάρχει στη νέα ΚΥΑ, θα παρακάμπτονται οι τριμερείς επιτροπές, ενώ οι έχοντες ανάγκη θα παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ακόμη κι αν το βιβλιάριο πρόνοιας που έχουν έχει λήξει.

Όσον αφορά εκείνους που δεν έχουν ΑΜΚΑ, δηλαδή πρόσφυγες και μετανάστες, θα λαμβάνουν μία κάρτα εξάμηνης διάρκειας από τα νοσοκομεία και με αυτή θα έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη. Σε αυτές τις κατηγορίες ανήκουν οι ευάλωτες ομάδες των προσφύγων και μεταναστών, όπως είναι παιδιά, ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες και άλλοι.

Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, ήδη, το ΠΕΔΥ καλύπτει εργαστηριακά μόνο το 10% των ασφαλισμένων και απαιτείται ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμισή του για να καλύψει όλο και περισσότερους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Εκτιμάται ότι σήμερα στη χώρα μας 300.000 άνθρωποι έχουν βιβλιάριο απορίας και το κόστος τους για τον προϋπολογισμό είναι 30 εκατ. ευρώ.

Τα κριτήρια

Οι ανασφάλιστοι που «μπαίνουν» κάτω από το δίχτυ προστασίας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα, το οποίο δεν ξεπερνά τα 2.400 ευρώ, ενώ όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου «τουλάχιστον 170.000 οικογένειες, δηλαδή 400.000 άνθρωποι, εμπίπτουν στις προϋποθέσεις που τίθενται για όσους εντάσσονται στο πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης».

Όπως εξήγησε η κ. Φωτίου, από την 1η Ιανουαρίου 2017, στόχος είναι να μπουν 700.000 άνθρωποι στο πρόγραμμα με το ελάχιστο εισόδημα αλληλεγγύης, η δαπάνη του οποίου ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ και θα εφαρμοστεί αρχικά σε 30 δήμους της χώρας.

Κονδύλι 100 εκατ. μέσω ΕΟΠΥΥ

Ερωτηθείς ο υπουργός Υγείας για τη χρηματοδότηση του προγράμματος που αφορά τους ανασφάλιστους, απάντησε ότι, ήδη, έχει διασφαλιστεί ένα κονδύλι επιπλέον 100 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδότηση μέσω του ΕΟΠΥΥ, ενώ για το 2016 υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση της χρηματοδότησης και στα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, τόνισε ότι αυξάνεται η ροή χρημάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ και εξήγησε ότι αποδόθηκαν στον ΕΟΠΥΥ τα τελευταία χρόνια 3,5 δισ. ευρώ και φέτος αυτή η χρηματοδότηση αυξήθηκε κατά 500 εκατ. ευρώ.

Στέλνοντας μήνυμα προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, ο κ. Ξανθός εξήγησε ότι για να περιοριστεί η σπατάλη στη νοσοκομειακή και φαρμακευτική δαπάνη θα υπάρξει επιτήρηση και παρακολούθηση αυτής της δαπάνης ηλεκτρονικά, ενώ παραδέχθηκε ότι σε ένα μέρος από το clow back (επιστροφές) θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η έκπτωση που δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στα νοσοκομεία.

Αναφερόμενος στις οφειλές και τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, σημείωσε ότι για το 2016 υπάρχει αύξηση στην πρόβλεψη για τις δαπάνες, καθώς το 2015 αυτή ήταν στο 1 δισ. 388 εκατ. ευρώ. Το 2016 υπολογίζεται ότι θα είναι 1 δισ. 634 εκατ. ευρώ.

Όπως εξήγησε, μετά την αξιολόγηση, προτεραιότητα για το σύστημα υγείας είναι να αποπληρώσει τα χρήματα που οφείλει σε τρίτους. Αυτές οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων προς προμηθευτές αγγίζουν σήμερα τα 3 δισ. ευρώ.

http://www.naftemporiki.gr/story/1092481/ti-problepei-i-kya-gia-tous-anasfalistous
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 13 Απριλίου 2016, 19:58:24
Αντιγράφω χθεσινή (13/04/2016) ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου μαζί με τα σχόλια του συναδέλφου EzeΤΡΟΛ από άλλο σημείο του φόρουμ:

ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ (http://pharmateam.blogspot.gr/2016/04/blog-post_12.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook#axzz45eOCPAbN)

Για μια ακόμη φορά η Πολιτεία νομοθετεί χωρίς την συμμετοχή των θεσμικών της συμβούλων που είναι οι υγειονομικοί φορείς.

Ενημερωθήκαμε λοιπόν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι οι ανασφάλιστοι και οι άποροι θα καλύπτονται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία. :laugh: :laugh:  :-* :-*

Επισημαίνουμε ότι τα φαρμακεία της γειτονιάς και στην κρίσιμη περίοδο των capital controls, απέδειξαν ότι η λειτουργία τους είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης.

Έτσι και τώρα ο Φαρμακοποιός θα κληθεί να αντιμετωπίσει ασαφείς και βεβιασμένες αποφάσεις, του πολιτικού συστήματος.

Ερωτούμε:

- Ποια είναι, συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά κριτήρια για τον χαρακτηρισμό κάποιου ως ανασφάλιστου ή απόρου;

- Ποιος, μέσα από τις δομές των νοσοκομείων θα πιστοποιεί την αναγκαιότητα της ασφαλιστικής κάλυψης; Δηλαδή ο συνταγογράφος γιατρός θα έχει online σύνδεση με το Υπουργείο Οικονομικών; :laugh: :laugh:

- Δυνατότητα συνταγογράφησης θα έχουν όλοι οι γιατροί ή αναλόγως με την πάθηση, θα πρέπει να συνταγογραφεί ο ειδικός γιατρός;

- Στα μέρη όπου δεν υπάρχουν νοσοκομεία ή άλλες μονάδες υγείας θα μπορεί να συνταγογραφεί ο αγροτικός γιατρός;

Η ιατροφαρμακευτική κάλυψη του ελληνικού λαού είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, ειδικά όταν βρισκόμαστε στο κέντρο την μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών, για να εξαγγέλλεται βεβιασμένα. Εύλογα λοιπόν κάποιος θα σκεφθεί ότι η κάλυψη των ανασφάλιστων θα έχει την ίδια τύχη με την- δίχως τέλος- διαπραγμάτευση της αξιολόγησης με την Τρόικα.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 13 Απριλίου 2016, 20:20:53
Στο ΦΕΚ 908 Β, 4 Απριλίου 2016,  Ρυθµίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο ∆ηµόσιο Σύστηµα Υγείας, άρθρο 4, Ηλεκτρονικό Μητρώο Ανασφάλιστων − οικονοµικά αδυνάτων, αναφέρεται ότι  το Ηλεκτρονικό Μητρώο περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, στοιχεία για τον αριθµό των δικαιούχων, το σύνολο των παροχών υπηρεσιών υγείας και το κόστος αυτών και συνδέεται µε το σύστηµα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των δηµόσιων υπηρεσιών υγείας.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 13 Απριλίου 2016, 21:39:55
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στο ΦΕΚ 908 Β, 4 Απριλίου 2016,  Ρυθµίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο ∆ηµόσιο Σύστηµα Υγείας, άρθρο 4, Ηλεκτρονικό Μητρώο Ανασφάλιστων − οικονοµικά αδυνάτων, αναφέρεται ότι  το Ηλεκτρονικό Μητρώο περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, στοιχεία για τον αριθµό των δικαιούχων, το σύνολο των παροχών υπηρεσιών υγείας και το κόστος αυτών και συνδέεται µε το σύστηµα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των δηµόσιων υπηρεσιών υγείας.

Καλά τα ΦΕΚ. Το θέμα όμως είναι: Το Ελληνικό κράτος έχει λεφτά να πληρώσει; Από ότι φαίνεται ένας επαγγελματικός κλάδος που έχει άμεση σχέση με το θέμα (οι Φαρμακοποιοί) αμφιβάλλει πολύ.
Τίτλος: Απ: Τι ισχύει τελικά για την περίθαλψη των ανασφάλιστων από τα Νοσοκομεία;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 14 Απριλίου 2016, 09:29:08
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πώς γράφονται επομένως οι εξετάσεις στους ανασφάλιστους?

Παράθεση
Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα Τετάρτη 13/04/2016 στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ενεργοποιείται η δυνατότητα καταχώρησης παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων για τους φορείς «Δικαιούχοι φαρμακευτικής περίθαλψης του Ν.4270/2014» και «Ταμείο Πρόνοιας», σύμφωνα με την υπ’ αρ. Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132 ΚΥΑ (ΦΕΚ 908 Β’/4-4-2016).
Υποθέτω θα μπορούν να τις κάνουν μόνο στις δημόσιες δομές.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 14 Απριλίου 2016, 11:27:13
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Καλά τα ΦΕΚ. Το θέμα όμως είναι: Το Ελληνικό κράτος έχει λεφτά να πληρώσει; ...
   Μα τι ερώτηση είναι αυτή μετά απο τόσα χρόνια στην Ελλάδα. Πρώτα βγάζουμε τα ΦΕΚ, "εξ απ' ανέκαθεν"  :D, και μετά προσπαθούμε να βρούμε χρηματοδότηση και να τα μπαλώσουμε. Οι προϋπολογισμοί (πχ του 2016) αποφασίζονται και ψηφίζονται μέσα στο 2016 και αναθεωρούνται μέχριο τέλος του έτους, ενίοτε και μέσα στο επόμενο έτος. Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνεις;
   Τα πράγματα είναι απλά. Η φαρμακευτική δαπάνη είναι καθορισμένη ~3 δισμοίροια (+ κάτι ψιλά για τα νοσοκομεία). Βάζοντας παραπάνω δικαιούχους απλά μικραίνεις το κομμάτι της πίτας (αυξάνεις το clawback των φαρμακευτικών επιχειρήσεων). Εσύ δεν πληρώνεις τίποτα (και σίγουρα όχι απο την τσέπη σου). Στην αρχή εξαγγέλλεις, κάνοντας πλάκα, ότι θα δοθούν 200 εκ. και μετά τα ρίχνεις στους κακούς θεσμούς-Γερμανούς-τροικοΔΝΤ που δεν σε αφήνουν.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Denominator στις 14 Απριλίου 2016, 12:05:25
Νομίζω ότι η εφαρμογή των ΦΕΚ δεν είναι μόνο θέμα προϋπολογισμού και δαπανών.
Αλήθεια τι έγινε με την εφαρμογή εκείνου του ΦΕΚ που προϋπέθετε ότι η ΗΔΙΚΑ θα βάλει (σωστό) αυτόματο κόφτη στην έκδοση παραπεμπτικών; Μήπως οι αρμόδιοι δεν μπορούν να αποφασίσουν ποιο είναι το "σωστό"; Γιατί η άλλη λύση είναι η απόλυτη σύγχυση...
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 1 Ιουνίου 2016, 07:25:37
31/05/2016
Υπουργείο Υγείας

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις σχετικά με την διασφάλιση της πρόσβασης των
ανασφάλιστων και των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων στο δημόσιο σύστημα
υγείας.
Τίτλος: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους ανασφάλιστους.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 16 Ιουνίου 2016, 23:29:20
13/06/2016

Σύμφωνα με τη συλλογή εγγράφων και νόμων που σταχυολογήσαμε η τελική κατάταξη για τους ανασφάλιστους (μέχρι νεοτέρας) έχει ως εξής:

Ποιοί είναι οι ανασφάλιστοι:

Όλοι θα λέγονται πια «Δικαιούχοι του άρθρου 33 του νόμου 4368/2016»
Ο παλιός φορέας «ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ» θα μετονομαστεί σε «Ταμείο Πρόνοιας-Δικαιούχοι του άρθρου 33 του νόμου 4368/2016» και θα παραμείνει ενεργός μόνο για ένα μεταβατικό στάδιο για όσους δικαιούχους Πρόνοιας έχουν βιβλιάριο Πρόνοιας σε ισχύ. Μόλις λήξουν θα μετονομαστούν κι αυτοί όπως όλοι.
Οσες συνταγές έχουν ήδη συνταγογραφηθεί ως «Δικαιούχοι φαρμακευτικής περίθαλψης του Ν.4270/2014» θα εκτελούνται ηλεκτρονικά σε όλα τα φαρμακεία. Η κατηγορία αυτή θα είναι πια όπως όλοι.

Ποιοί συνταγογραφούν για τους ανασφάλιστους:

Συνταγογραφούν μόνο οι ιατροί δημόσιων δομών.

Τί δίνουν τα ιδιωτικά φαρμακεία:

Εκτελούνται οι συνταγές φαρμάκων της Θετικής Λίστας
Όχι τα παραπεμπτικά (αναλώσιμα, ιατρικά βοηθήματα), τα οποία εκτελούνται μόνο στα Νοσοκομεία.
Δεν εκτελούνται συνταγές με ΦΥΚ (δίνονται μόνο από Νοσοκομεία-φαρμακεία ΕΟΠΥΥ)
Δεν εκτελούνται συνταγές με φάρμακα που δίνει μόνο ο ΕΟΠΥΥ (π.χ. τα γνωστά φάρμακα εξωσωματικής)

Με τί συμμετοχή:

Οι συμμετοχές είναι κανονικά 0-10-25%, εκτός από τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που ορίζει ο νόμος, οι οποίοι μέσα στο σύστημα θα είναι κλειδωμένοι μόνο στο 0%
Οι συνταγές έχουν κανονικά το 1€

Πώς καταθέτουμε αυτές τις συνταγές:

Κανονικά όπως όλες οι υπόλοιπες στον ΕΟΠΥΥ στον ίδιο φάκελο σε ξεχωριστό πακέτο (ματσάκι)
Δεν χρειάζεται συγκεντρωτική κατάσταση φαρμάκων
Χρειάζεται ξεχωριστό τιμολόγιο
 
Προγράμματα Φαρμακείου:

Μέχρι να καταθέσουμε τις συνταγές Ιουνίου τα προγράμματα θα πρέπει να έχουν κάνει update ώστε και οι 3 πρόχειρες κατηγορίες ανασφάλιστων που περιγράψαμε στην αρχή (κανονικοί, παλιά βιβλιάρια Πρόνοιας που δεν έχουν λήξει και συνταγές του καταργημένου ν. 4270/14 που όμως έχουν ήδη γραφτεί), να βγαίνουν σε ένα (1) πακέτο, με ένα (1) τιμολόγιο.
Αν κάποιες συνταγές με τις παραπάνω περιγραφές δεν εκτελούνται ακόμα στα προγράμματά μας, τότε εκτελούμε στην ΗΔΙΚΑ και μετά θα περαστούν στο πρόγραμμα.

Στο παρακάτω link εκτός από το παραπάνω κείμενο μπορείτε κάτω, κάτω να δείτε Οδηγίες Συνταγογράφησης για Δικαιούχους του ν4368/16.

http://farmakopoioi.blogspot.gr/2016/06/blog-post_18.html
Τίτλος: Βραδυφλεγής βόμβα στ σαθρά θεμέλια του ΕΟΠΥΥ η παροχή δωρεάν περίθαλψης σε ανασφ
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 22 Ιουνίου 2016, 22:41:27
Πριν βιαστεί κανείς να κατηγορήσει κανείς το παρακάτω κείμενο για αναλγησία ας κάνει ένα κόπο να το διαβάσει πρώτα προσεκτικά.

Και εγώ είμαι υπέρ του να οργανώσουμε ένα σύστημα Υγείας που να καλύπτει όλους τους ανθρώπους που ζουν στην χώρα μας. Και υπάρχουν συνταγές (http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,1036.msg6548.html#msg6548) έτοιμες και πετυχημένες. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι είμαστε έτοιμοι να σπάσουμε αυγά και να τα βάλουμε με τις συντεχνίες των Ιατρών και του Φαρμάκου... Αυτά που κάνουμε στην Ελλάδα δεν είναι παρά πασαλήματα με σκοπό απλώς τον εντυπωσιασμό και τα πρόσκαιρα εκλογικά κέρδη.


21/06/2016

Βραδυφλεγής βόμβα στα σαθρά θεμέλια του ΕΟΠΥΥ η παροχή δωρεάν περίθαλψης σε ανασφάλιστους και αλλοδαπούς.

Γράφει για το HealthReport.gr η Ζωή Δέδε, φαρμακοποιός, πρ. Πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων.

Βραδυφλεγής βόμβα στα σαθρά θεμέλια του ΕΟΠΥΥ η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και αλλοδαπούς.

Μετά την ψήφιση των διατάξεων του νόμου 4368/2016 (ΦΕΚ 21 Α΄, 21-2-2016 Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις) , την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με του όρους εφαρμογής (ΦΕΚ 908 Β΄ 4-4-2016) και την έκδοση της εγκυκλίου εφαρμογής στις 31-5-2016 από το Υπουργείο Υγείας , ξεκίνησε η εφαρμογή της παροχής υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις 8-6-2016 με την εγκύκλιο εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ.

Οι προβλέψεις των ως άνω διατάξεων αφορούν σε όλους τους ανέργους, στους ασφαλισμένους Έλληνες πολίτες που έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία, στους άπορους και στους αλλοδαπούς πρόσφυγες και μετανάστες κάθε κατηγορίας, αριθμός δικαιούχων που με μέτριους υπολογισμούς αγγίζει τα 2 εκατομμύρια.

Οι παροχές αφορούν σε :

α). Παροχή δωρεάν νοσοκομειακής κάλυψης
β). Παροχή δωρεάν κάθε είδους εξετάσεων στα δημόσια νοσοκομεία.
γ). Παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλες τις δημόσιες και δημοτικές δομές.
δ). Παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης δωρεάν ή με συμμετοχή, σε όλα τα ιδιωτικά φαρμακεία, τα φαρμακεία των νοσοκομείων και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Μέχρις εδώ όλα φαίνονται ηθικά και κοινωνικά δίκαια, και κανείς φυσικά δεν θα μπορούσε να έχει αντίρρηση για την κάλυψη όλων των πολιτών που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης, αν δεν υπήρχαν τα ψιλά γράμματα.

Ειδικότερα :

1. Η διαδικασία πιστοποίησης για την ένταξη των δικαιούχων σε αυτό το πρόγραμμα, είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, απαιτεί ένα οργανωμένο κράτος (επιπέδου Ελβετίας), οργανωμένες νοσοκομειακές υπηρεσίες αλλά και υπηρεσίες Δήμων πλήρως μηχανογραφημένες και με δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης με το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την ΗΔΙΚΑ. Το αποτέλεσμα είναι να εγγραφούν όσοι το δηλώσουν.

2. Η διαδικασία διαχωρισμού των κατηγοριών δικαιούχων (με εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία) είναι εξ ίσου δύσκολη έως αδύνατη. Με τα σημερινά δεδομένα, το σύστημα αδυνατεί να κατατάξει τους δικαιούχους σε κατηγορίες συμμετοχής στη δαπάνη, με αποτέλεσμα όλοι να εντάσσονται σήμερα στο καθεστώς «απολύτως δωρεάν χωρίς καμία συμμετοχή».

Το γεγονός αυτό φέρνει σε προνομιακή κατάσταση τους δικαιούχους αυτούς σε σχέση με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, που πληρώνουν και ασφαλιστικές εισφορές και συμμετοχές. Μάλιστα ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι πληρώνουν αυξημένες εισφορές περίθαλψης κατά 2% από το 2015, με το δικαιολογητικό της κάλυψης του ελλειμματικού ΕΟΠΥΥ. Χωρίς να θέλουμε να είμαστε μάντεις κακών, η προθεσμία για μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα που δίνει η ΚΥΑ για τις 15-7-2016, θα παραταθεί για πολύ μετά.

3. Η δαπάνη για την κάλυψη του προγράμματος αυτού είναι, κατά τους συνυπογράφοντες Υπουργούς, «..αδύνατον να προϋπολογιστεί», με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ σε ανυπολόγιστο βαθμό.

4. Ενώ τα παραπεμπτικά για εξετάσεις και η συνταγογράφηση, επιχειρείται να ελεγχθούν μέσω των γιατρών του δημόσιου νοσοκομειακού συστήματος και αποκλείονται οι ιδιώτες, εν τούτοις δίνεται η ίδια δυνατότητα (παραπεμπτικών και συνταγογράφησης) και στους γιατρούς των δημοτικών ιατρείων, οι οποίοι είναι όλοι ιδιώτες, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος ο έλεγχος παραγωγής παραπεμπτικών και συνταγών.

5. Η φαρμακευτική περίθαλψη αντί να διοχετεύεται αποκλειστικά στα νοσοκομειακά φαρμακεία , όπου μέχρι σήμερα εξυπηρετούσαν τους κατόχους βιβλιαρίων απορίας, δίνεται τώρα σε όλα τα ιδιωτικά φαρμακεία με μηδενική συμμετοχή. Το αποτέλεσμα είναι η επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ να είναι κατά 45 % μεγαλύτερη.

6. Η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη είναι «κλειστή» και συμφωνημένη με την Τρόικα μέχρι του ποσού των 2 δις € σε ετήσια βάση και η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη μέχρι του ποσού των 570 εκατ. €.

Η προσθήκη ενός «ανυπολόγιστου» ποσού στη δαπάνη αυτή θα υποχρεώσει την Κυβέρνηση σε λήψη νέων μέτρων, τόσο προς την κατεύθυνση των ασφαλισμένων (περικοπές παροχών και αύξηση συμμετοχών) όσο και προς την κατεύθυνση των προμηθευτών (αύξηση επιστροφών Claw back). Και οι δύο δεν είναι ηθικό και δίκαιο να υποχρεωθούν να συμμετάσχουν σε μια δαπάνη που έχει το χαρακτήρα της προνοιακής παροχής.

7. Η δαπάνη των εργαστηριακών εξετάσεων αλλά και ο επί πλέον φόρτος εργασίας, θα επιβαρύνει σε ανυπολόγιστο βαθμό τα εργαστήρια των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να υπολογιστούν οι ανάγκες προμηθειών υλικών και αντιδραστηρίων μέσω των μειοδοτικών διαγωνισμών και να μην επαρκεί το ελάχιστο πλέον προσωπικό για την ικανοποίησή τους.

Τέλος και κυρίως, το σύστημα αυτό παράγει ανισότητες μεταξύ των πολιτών που καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές για να διατηρήσουν έναν ασφαλιστικό οργανισμό «αγοραστή υπηρεσιών υγείας» και εκείνων που απολαμβάνουν υπηρεσίες και αγαθά από τον ίδιο οργανισμό χωρίς να καταβάλουν τίποτε.

Το ίδιο το σύστημα εξωθεί τους πολίτες (σε όσες περιπτώσεις αυτοί μπορούν) να μην καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου υγείας, αφού μπορούν ες αεί να απολαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Θα ήταν λογικό και δίκαιο οι δύο νέοι ασφαλιστικοί οργανισμοί που δημιουργούνται σήμερα με την νέα εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ, δηλαδή «Δικαιούχοι του άρθρου 33 του νόμου 4368/2016» και «Ταμείο Πρόνοιας – Δικαιούχοι του άρθρου 33 του νόμου 4368/2016», να επιχορηγούνται εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από αντίστοιχα επιχορηγούμενα προγράμματα της Ε.Ε. και τα οποία θα μπορούσε να διεκδικήσει το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αυτό σημαίνει ότι η Κυβέρνηση θα ήταν υποχρεωμένη να εγγράψει τη δαπάνη αυτή και να μην παριστάνει την κοινωνικά ευαίσθητη «με ξένα κόλλυβα». Την ίδια ευθύνη έχει και η αντιπολίτευση η οποία δεν ανέδειξε το θέμα και προτίμησε να μην τα χαλάσει με τους ανασφάλιστους ψηφοφόρους.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν ο προβληματικός ΕΟΠΥΥ και τα ελλειμματικά δημόσια νοσοκομεία να αναλάβουν το βάρος ενός τέτοιου ανυπολόγιστου εγχειρήματος. Και όταν έρθει ο λογαριασμός, θα ψάχνει τότε η Κυβέρνηση για «ισοδύναμα» και θα τα φορτώσει με τη μεγαλύτερη ευκολία είτε στους συνεπείς ασφαλισμένους είτε στους ανάλγητους δανειστές.

http://www.healthreport.gr/%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%B4%CF%85%CF%86%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CE%AE%CF%82-%CE%B2%CF%8C%CE%BC%CE%B2%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%83%CE%B1%CE%B8%CF%81%CE%AC-%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CF%84/

Τίτλος: Απ: Βραδυφλεγής βόμβα στ σαθρά θεμέλια του ΕΟΠΥΥ η παροχή δωρεάν περίθαλψης σε ανασφ
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 22 Ιουνίου 2016, 23:43:20
Παράθεση
2. Η διαδικασία διαχωρισμού των κατηγοριών δικαιούχων (με εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία) είναι εξ ίσου δύσκολη έως αδύνατη. Με τα σημερινά δεδομένα, το σύστημα αδυνατεί να κατατάξει τους δικαιούχους σε κατηγορίες συμμετοχής στη δαπάνη, με αποτέλεσμα όλοι να εντάσσονται σήμερα στο καθεστώς «απολύτως δωρεάν χωρίς καμία συμμετοχή».

Σ' αυτό δεν έχει δίκιο. Από την μέχρι τώρα εμπειρία όλοι είναι στο 25% με εξαίρεση όσων είναι στο Ταμείο Πρόνοιας που έχουν μηδενική συμμετοχή αλλά, σε περίπτωση που πάνε σε ιδιωτικό φαρμακείο, πληρώνουν την όποια επιβάρυνση προκύπτει από διαφορές λιανικής και ασφαλιστικής τιμής κλπ ενώ στα φαρμακεία των νοσοκομείων δεν πλήρωναν τίποτα.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 29 Ιουνίου 2016, 12:54:19
Και ανακοίνωση επεξηγηματική του υπουργείου:
Πρόσβαση των Ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας (http://www.moh.gov.gr/articles/health/anaptyksh-monadwn-ygeias/3999-prosbash-twn-anasfalistwn-sto-dhmosio-systhma-ygeias)

Με το ν.4368/2016 και την ΚΥΑ Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/4-4-2016 θεσπίζεται για πρώτη φορά το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
 
Τι δικαιούμαι σαν ανασφάλιστος;
 
-          Ό,τι ακριβώς δικαιούνται και οι ασφαλισμένοι από τις δημόσιες δομές παροχής υγείας.
 
-          Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές υγείας, μονάδες ψυχικής υγείας, δομές απεξάρτησης και πανεπιστημιακά νοσοκομεία.
 
-          Το σύνολο των νοσηλευτικών και διαγνωστικών πράξεων χωρίς καμία χρέωση
 
-          Προγραμματισμένα χειρουργεία χωρίς καμία χρέωση
 
-          Πρόληψη και προαγωγή υγείας χωρίς καμία χρέωση
 
-          Δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη
 
-          Δωρεάν παροχές μαιευτικής περίθαλψης και προγραμματισμό τοκετών από τα Δημόσια Νοσοκομεία
 
-          Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής από τα ιδιωτικά και τα δημόσια φαρμακεία
 
 -          Φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες και πράξεις ειδικής αγωγής
 
 -          Χορήγηση ιατρικών βοηθημάτων και αναλωσίμων υλικών
 
Πώς δικαιούμαι των παροχών; (μάλλον όλοι οι κάτοικοι τουλάχιστον του πλανήτη)
 
-          Αν είσαι Έλληνας πολίτης ή διαμένεις νόμιμα στην Ελλάδα, απευθύνεσαι σε όλες τις δημόσιες δομές με το ΑΜΚΑ σου.
 
-          Αν δε μένεις νόμιμα στην Ελλάδα αλλά ανήκεις σε κάποια ευάλωτη ομάδα που χρήζει άμεσης υγειονομικής κάλυψης (έγκυες, παιδιά, χρόνιοι, ανάπηροι, ψυχικά ασθενείς, κτλ) δικαιούσαι την Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού με την οποία θα έχεις πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας.
 
-          Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος, εξακολουθούν να δικαιούνται πρόσβασης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών
 
-          Κανένας άνθρωπος δεν εξετάζεται από καμία επιτροπή νοσοκομείου προκειμένου να εγκριθεί η πρόσβασή του στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
 
Πού να απευθυνθώ;
 
-          Αν έχεις ΑΜΚΑ σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας που οφείλουν να σου διασφαλίσουν άμεσα πλήρη πρόσβαση στις υπηρεσίες τους
 
-          Αν δεν έχεις ΑΜΚΑ ή νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής, αλλά ανήκεις σε κάποια ευάλωτη ομάδα πληθυσμού (α.33 του 4368/2016), στα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων ή στις Διοικητικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων όπου θα σε ενημερώσουν πώς μπορείς να βγάλεις την Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης.
 
Ποιους αφορά η ρύθμιση;
 
-          2.5 εκατομμύρια ανασφάλιστων πολιτών
 
-          Όσους λόγω κρίσης έχασαν την ασφάλισή τους, ακόμα και αν έχουν χρέη στους ασφαλιστικούς τους φορείς
 
-          Όσους διαμένουν νόμιμα στη χώρα
 
-          Όσους δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής, αλλά χρήζουν άμεσης υγειονομικής περίθαλψης ως μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (π.χ. ανήλικοι, έγκυες, άτομα με αναπηρία, τοξικοεξαρτημένοι, άστεγοι κλπ.) (νομίζω το άστεγοι περιλαμβάνει τους πάντες)
 
Τι χρειάζεται να πληρώσω;
 
-          Δε χρειάζεται να πληρώσεις απολύτως τίποτα για το σύνολο των νοσηλευτικών και διαγνωστικών πράξεων που προβλέπονται στη ρύθμιση
 
-          Δε χρειάζεται να πληρώσεις τίποτα αν εξαιρείσαι των συμμετοχών λόγω ειδικότερων διατάξεων
 
-          Δε χρειάζεται να πληρώσεις τίποτα για εξωνοσοκομειακές θεραπείες, εμβολιασμούς και πρόληψη (αυτό το "εξωνοσοκομειακές" το αφήνει πολύ αόριστα και είναι παραπλανητικό)
 
-          Υποχρεούσαι στις ίδιες συμμετοχές που έχουν και οι ασφαλισμένοι στη φαρμακευτική δαπάνη, εκτός αν εμπίπτεις στις εισοδηματικές, κλινικές και κοινωνικές εξαιρέσεις της ΚΥΑ, οπότε και πάλι έχεις μηδενική συμμετοχή
 
Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;
 
Μπορείς να απευθυνθείς στις Διοικητικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων και των Μονάδων ΠΦΥ, στις Υπηρεσίες Πρόνοιας των Δήμων, σε όλες τις Πρωτοβάθμιες Δομές Υγείας, στο Υπουργείο Υγείας, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στην ΗΔΙΚΑ.
 
Ε-mail επικοινωνίας Υπουργείου Υγείας: (για όποιον θελήσει προσωπική ενημέρωση)
 damy@moh.gov.gr
 minister@moh.gov.gr
 depminister@moh.gov.gr

   YΓ: Πραγματικά το κόστος μοιάζει ασύλληπτο και σίγουρα δεν έχει υπολογιστεί. Δεν αφορά μόνο τα επείγοντα αλλά και τα τακτικά περιστατικά (πχ αρθροπλαστικές, όπως λέει: "Ό,τι ακριβώς δικαιούνται και οι ασφαλισμένοι από τις δημόσιες δομές παροχής υγείας."). Και οι προϋπολογισμοί είναι κλειστοί....
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 29 Ιουνίου 2016, 13:54:42
Μ' αρέσει που τα mail επικοινωνίας είναι αυτά του υπουργού και του υφυπουργού.
Αφού λοιπόν η ανακοίνωση είναι σε μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, ας γράψω κι εγώ δύο ερωτήσεις:
- Γιατί να πληρώνω ασφαλιστικές εισφορές;
- Πως θα πληρωθεί όλο αυτό το κόστος;
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 29 Ιουνίου 2016, 14:19:27
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μ' αρέσει που τα mail επικοινωνίας είναι αυτά του υπουργού και του υφυπουργού.
Αφού λοιπόν η ανακοίνωση είναι σε μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, ας γράψω κι εγώ δύο ερωτήσεις:
- Γιατί να πληρώνω ασφαλιστικές εισφορές;
- Πως θα πληρωθεί όλο αυτό το κόστος;
Γιατί εάν δεν ανήκεις στους φτωχούς, θα έχεις την δυνατότητα πρόσβασης με την ασφάλεια σου σε ανθρώπινες αλλά ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.
Αν ανήκεις στους φτωχούς, έχεις άπλετο χρόνο και υπομονή, και δεν έχεις άλλη επιλογή.
Αν είσαι φτωχός, πραγματικά δεν έχεις λόγο ασφάλισης. Αν πληρώνεσαι κάτω από 300€, δεν αξίζει καν να δουλεύεις. Υπάρχουν και οι κάρτες σίτησης, το επίδομα αλληλεγγύης, και χίλια άλλα πράγματα.
Σε αυτή τη χώρα, δεν προσπαθούμε να έχουν όλοι δουλειά, προσπαθούμε όλοι να παίρνουν κι από κάτι να επιβιώσουν. Ακόμη και στα κομμουνιστικά καθεστώτα σου βρίσκουν μια δουλειά ότι να 'ναι. Εδώ σου δίνουν tablet και επιδόματα.
Γιατί οι φυλακισμένοι της φτώχειας είναι διαχρονικά στην ιστορία, οι καλύτεροι στρατοί.....
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 29 Ιουνίου 2016, 20:08:22
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Γιατί οι φυλακισμένοι της φτώχειας είναι διαχρονικά στην ιστορία, οι καλύτεροι στρατοί.....
Λαμβάνοντας υπόψιν και την μείωση του ΕΚΑΣ και την διαμόρφωση των συντάξεων (εκτός Δημοσίου) στα όρια της επιβίωσης, αναρωτιέται κανείς γιατί να προσπαθεί κανείς να κάνει κάτι σ' αυτή την χώρα ;
Αφού όλοι στο τέλος ένα ξεροκόμματο θα πάρουν απ΄το κράτος...

Σ' αυτό έχω καταλήξει και εγώ, επιθυμούν όλοι να σιτίζονται απ΄το κράτος με ένα ξεροκόμματο για να τους ψηφίζουν.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 30 Ιουνίου 2016, 13:30:02
Και ένα σχετικό έγγραφο του ΕΟΠΥΥ προς ...κάθε ενδιαφερόμενο:

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με πρόσβαση ανασφαλίστων πολιτών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας» (https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/24014)
Σχετικά: 1. Άρθρο 33 του Νόμου 4368/2016, «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις». 2. Υπουργική Απόφαση Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/4.4.2016 (ΦΕΚ 908/Β/04-04-2016), «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας». 3. έγγραφο μας υπ' αριθμ. 13821/18.4.2016 (ΑΔΑ: 7ΦΝΙΟΞ7Μ-Ν3Δ) με σχετικές οδηγίες. 4. έγγραφο υπ' αριθμ. Α3γ/γ.π. οικ. 39364/31.5.2016 (ΑΔΑ: ΩΕ1Α465ΦΥΟ- 6ΦΝ) του Υπουργείου Υγείας.
  Σε συνέχεια των ανωτέρω διατάξεων και οδηγιών που αφορούν στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε ανασφάλιστους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σάς επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
  Οι ανασφάλιστοι που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής ή Κ.Υ.Π.Α. δικαιούνται παροχή φαρμάκων με τις προϋποθέσεις συμμετοχής που ορίζονται στην Κ.Υ.Α (σχετικό 2), ενώ εξαιρούνται από οποιαδήποτε συμμετοχή μόνο οι δικαιούχοι των παρ. 2, 8 και 9 του άρθρου 6 αυτής. Φάρμακα υψηλού κόστους, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 33 του Ν.4368/2016, παρέχονται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ. Επίσης δίδεται πλέον η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των απαραίτητων φαρμάκων μέσα από το σύστημα της ΗΔΙΚΑ με τη χρήση του ΑΜΚΑ και μόνον.
     Σύμφωνα με το άρθρο 7, παρ. 1 της Κ.Υ.Α., οι υπηρεσίες Πρόνοιας των Δήμων που ασκούν αρμοδιότητες κοινωνικής προστασίας εξετάζουν τις αιτήσεις για δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη που κατατίθεται από τους δικαιούχους της παρ. 2Β και 8 του άρθρου 6 της Κ.Υ.Α. (σχετικό 2) και εκδίδουν για τους ανωτέρω αποφάσεις παροχής δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης.
     Είναι λογικό ότι πρέπει να μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και τα πληροφοριακά συστήματα να προσαρμοσθούν (και είναι -επίτηδες- αργά τα ζα) στα νέα δεδομένα. Για το λόγο αυτό, μέχρι την έκδοση των σχετικών αποφάσεων απαλλαγής από τη συμμετοχή και μέχρι τις 15 Ιουλίου 2016 (αντί για την 1η Ιουνίου που είχε αρχικώς ορισθεί), για τους ανωτέρω ασφαλισμένους ισχύουν, αναφορικά με τις δαπάνες για φαρμακευτική αγωγή, οι όροι και οι προϋποθέσεις ελέγχων και συμμετοχών που ισχύουν κατά τη συνταγογράφηση των φαρμάκων αυτών σε ασφαλισμένους, κατά τα οριζόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση υπ' αριθμ. Γ.Π./ΟΙΚ. 56432/28.6.2014 (Β' 1753). Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή τους καθορίζεται αποκλειστικά με βάση την αναγραφόμενη διάγνωση.
     Θέματα μητρώου ανασφαλίστων - οικονομικά αδυνάμων πολιτών με ΑΜΚΑ ή Κ.Υ.Π.Α., συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη και λοιπών ηλεκτρονικών εφαρμογών καταγραφής δικαιούχων γίνονται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, η οποία και διαχειρίζεται την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
     Σας ενημερώνουμε ότι από τις 08 Ιουνίου 2016 εφαρμόστηκαν στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης οι διατάξεις του ν.4368/2016 για τους ανασφάλιστους πολίτες και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η ασφαλιστική κάλυψη των εν λόγω ασθενών θα καθορίζεται από το σύστημα ΑΤΛΑΣ. Με την εισαγωγή του ΑΜΚΑ στην καταχώρηση της επίσκεψης, το σύστημα ΑΤΛΑΣ επιστρέφει για τις περιπτώσεις αυτές τον φορέα «Δικαιούχοι του άρθρου 33 του νόμου 4368/2016».
     Ο φορέας «ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ» θα μετονομαστεί σε «Ταμείο Πρόνοιας - Δικαιούχοι του άρθρου 33 του νόμου 4368/2016» και θα παραμείνει ενεργός για ένα μεταβατικό στάδιο για όσους δικαιούχους Πρόνοιας έχουν βιβλιάριο Πρόνοιας σε ισχύ. Η συνταγογράφηση για τον φορέα αυτόν θα γίνεται με ποσοστό συμμετοχής 0%, ενώ η εκτέλεση θα γίνεται σε όλα τα φαρμακεία.
    Τέλος, ο φορέας «Δικαιούχοι φαρμακευτικής περίθαλψης του Ν.4270/2014» καταργείται, ωστόσο οι συνταγές που έχουν ήδη καταχωρηθεί με τον φορέα αυτόν θα εκτελούνται ηλεκτρονικά σε όλα τα φαρμακεία. Κατά τα λοιπά ισχύει το ανωτέρω σχετικό (3) έγγραφο μας.
 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΠΕΡΣΙΜΗΣ Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: silvertaur στις 1 Ιουλίου 2016, 17:12:14
με το 1 ευρω ανα συνταγη τι θα γινει;

με την ασφαλιστικη διαφορα που μπορει να προκυπτει σε μια συνταγη τι θα γινει;

Αυτοι δηλαδη που ειναι δικαιουχοι δωρεαν φαρμακων θα τα επιβαρυνθουν ή οχι;
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 1 Ιουλίου 2016, 18:42:58
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
με το 1 ευρω ανα συνταγη τι θα γινει;

με την ασφαλιστικη διαφορα που μπορει να προκυπτει σε μια συνταγη τι θα γινει;

Αυτοι δηλαδη που ειναι δικαιουχοι δωρεαν φαρμακων θα τα επιβαρυνθουν ή οχι;
Από προσωπική εμπειρία, δικαιούχος ταμείου Πρόνοιας που μέχρι τώρα τα έπαιρνε από το νοσοκομείο χωρίς καμιά συμμετοχή, τώρα που πήγε σε ιδιωτικό φαρμακείο πλήρωσε τη διαφορά λιανικής και ασφαλιστικής. Ας μην ξεχνάμε πως όταν πηγαίνουν στο φαρμακείο του νοσοκομείου παίρνουν μόνο ότι σκεύασμα διαθέτει το νοσοκομείο ενώ στο ιδιωτικό φαρμακείο "διαλέγουν" (και πληρώνουν ανάλογο για τις επιλογές τους).
Βέβαια δημιουργείται το ερώτημα αν η επιλογή σκευάσματος ήταν του ασφαλισμένου (ανασφάλιστου για να είμαστε ακριβείς) ή του φαρμακοποιού.
Για το 1 ευρώ δε γνωρίζω αν το πλήρωσε, δε μπορώ να το δω από το σύστημα. Υποθέτω έγινε ότι κα στις περιπτώσεις που (κανονικοί) ασφαλισμένοι που παίρνουν φάρμακα με 0%, π.χ. αντινεοπλασματικά. Πληρώνουν το 1 ευρώ; Δεν το γνωρίζω.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 1 Ιουλίου 2016, 19:21:01
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Για το 1 ευρώ δε γνωρίζω αν το πλήρωσε, δε μπορώ να το δω από το σύστημα. Υποθέτω έγινε ότι κα στις περιπτώσεις που (κανονικοί) ασφαλισμένοι που παίρνουν φάρμακα με 0%, π.χ. αντινεοπλασματικά. Πληρώνουν το 1 ευρώ; Δεν το γνωρίζω.
   Δεν το πληρώνουν σίγουρα οι 0% (αντινεοπλασματικά κλπ). Το ξέρω, το έχω δει, αλλά δεν θυμάμαι την εγκύκλιο προ 3-4ετίας (όχι ότι έχει σημασία).
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: OBELIX στις 12 Ιουλίου 2016, 16:53:35
Προσφατα νοσηλεψαμε τον πρωτο ιατρικο τουριστα απο την Ουκρανια. Καθολου απορος, καθολου προσφυγας, απλα εβγαλε πρασινη καρτα και αδεια διαμονης στην αδερφη του εδω, πληρωσε μια επισκεψη σε ιατρειο πανεπιστημιακου και ξεκινησε θεραπεια χιλιαδων ευρω για κακοηθες νοσημα με εξοδα του νοσοκομειου. Τελειο?
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 12 Ιουλίου 2016, 17:11:35
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Προσφατα νοσηλεψαμε τον πρωτο ιατρικο τουριστα απο την Ουκρανια. Καθολου απορος, καθολου προσφυγας, απλα εβγαλε πρασινη καρτα και αδεια διαμονης στην αδερφη του εδω, πληρωσε μια επισκεψη σε ιατρειο πανεπιστημιακου και ξεκινησε θεραπεια χιλιαδων ευρω για κακοηθες νοσημα με εξοδα του νοσοκομειου. Τελειο?

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι ο ιατρικός τουρισμός αφήνει ευρώ ή συνάλλαγμα. Είμαστε πολύ large ως χώρα τελικά.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 13 Ιουλίου 2016, 14:26:24
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Προσφατα νοσηλεψαμε τον πρωτο ιατρικο τουριστα απο την Ουκρανια. Καθολου απορος, καθολου προσφυγας, απλα εβγαλε πρασινη καρτα και αδεια διαμονης στην αδερφη του εδω, πληρωσε μια επισκεψη σε ιατρειο πανεπιστημιακου και ξεκινησε θεραπεια χιλιαδων ευρω για κακοηθες νοσημα με εξοδα του νοσοκομειου. Τελειο?

Άντε μετά να περισσέψουν λεφτά για αυτούς που όντως πλήρωσαν ασφαλιστικές εισφορές:

13/07/2016

Στον «αέρα» οι ειδικές εξετάσεις των καρκινοπαθών! Απλήρωτα τα ραδιοφάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ.

http://www.healthreport.gr/%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA/
Τίτλος: Mηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνι
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 14 Ιουλίου 2016, 23:42:25
14/07/2016

Γραφείο Τύπου

Υπουργείου Υγείας

 

 

Δελτίο Τύπου

 

Αθήνα, 14 Ιουλίου 2016

Mηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Δωρεάν, από τα ιδιωτικά φαρμακεία, θα προμηθεύονται τα φάρμακά τους οι πρώην κάτοχοι βιβλιαρίων απορίας και οι οικονομικά αδύναμοι  ανασφάλιστοι, από την 1η Αυγούστου.

Καταργείται το 1ευρώ/ συνταγή για τις συνταγές μηδενικής συμμετοχής.

Την 1η Αυγούστου θα αρχίσει η εφαρμογή της εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας για τη μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Η σημαντικότερη αλλαγή που θα επιφέρει το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι η εξίσωση του δικαιώματος ασφαλισμένων, ανασφάλιστων και πρώην κατόχων βιβλιαρίων πρόνοιας ως προς την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ειδικότερα, με βάση το νέο σύστημα συνταγογράφησης, οι οικονομικά αδύναμοι ανασφάλιστοι θα δικαιούνται μηδενική συμμετοχή στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής. Αυτό θα διασφαλίζεται με τη διασταύρωση των εισοδηματικών και ασφαλιστικών κριτηρίων μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων της ΗΔΙΚΑ και της Γενικής Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΠΠΣ).

Επιπλέον, οι πρώην κάτοχοι βιβλιαρίου πρόνοιας, οι ανασφάλιστοι που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια της ΚΥΑ 25132/2016 (ΦΕΚ Β 908) και όσοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και είναι κάτοχοι ΑΜΚΑ,  δεν θα καταβάλλουν πλέον το 1 ευρώ/ συνταγή υπέρ του ΕΟΠΥΥ, ενώ τα φάρμακά τους θα τα προμηθεύονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, όπως ισχύει σήμερα. Ωστόσο, τα ψυχιατρικά και νευρολογικά φάρμακα θα παραμείνουν στα φαρμακεία των νοσοκομείων προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχεια της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν οι ασθενείς. Όσον αφορά τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), θα χορηγούνται από τα φαρμακεία και τα ειδικά σημεία διανομής του ΕΟΠΥΥ.

http://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/4033-mhdenikh-symmetoxh-sth-farmakeytikh-kalypsh-twn-anasfalistwn-kai-eyalwtwn-koinwnikwn-omadwn
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 15 Ιουλίου 2016, 12:31:23
ΠΦΣ: ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ (http://farmakopoioi.blogspot.gr/2016/07/blog-post_72.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook)

 Στην πολύ δύσκολη περίοδο για τους 'Eλληνες πολίτες, δεν μπορεί κανείς να μην αποδεχθεί την ορθότητα της πρόσφατης εγκύκλιου για την κάλυψη των ανασφάλιστων  μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων.

Όμως για μια ακόμη φορά το Υπουργείο Υγείας επέλεξε τον δρόμο της ανακοίνωσης προς τα ΜΜΕ χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση ή συντονισμός με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Ο Π.Φ.Σ. ενόψει και της επικείμενης  συνάντησης του με τον Υπουργό Υγείας θα ήθελε να επισημάνει ότι το μέτρο αυτό δεν πρέπει να αποβεί σε βάρος των υπολοίπων ασφαλισμένων γιατί η αύξηση της δαπάνης που θα επέλθει με δεδομένο το ανελαστικό ανώτατο όριο της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης θα οδηγήσει σε περικοπές φαρμάκων.

Επίσης επισημαίνει ότι οι φαρμακοποιοί αδυνατούν να σηκώσουν και  βάρος από την μη κοστολογημένη και μη ελεγχόμενη δαπάνη που ενδεχομένως να προκύψει

Οι έλληνες Φαρμακοποιοί κατανοούν και αποδέχονται την υψηλό κοινωνικό ρόλο που έχουν να επιτελέσουν , αρκεί η Πολιτεία να τους στηρίζει και να μην υποσκάπτει την βιωσιμότητα του μικρομεσαίου φαρμακείου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                             Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ                                             ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ
Τίτλος: Απ: Mηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνι
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 15 Ιουλίου 2016, 13:15:13
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
14/07/2016

Γραφείο Τύπου

Υπουργείου Υγείας

 

 

Δελτίο Τύπου

 

Αθήνα, 14 Ιουλίου 2016

Mηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Δωρεάν, από τα ιδιωτικά φαρμακεία, θα προμηθεύονται τα φάρμακά τους οι πρώην κάτοχοι βιβλιαρίων απορίας και οι οικονομικά αδύναμοι  ανασφάλιστοι, από την 1η Αυγούστου.

Καταργείται το 1ευρώ/ συνταγή για τις συνταγές μηδενικής συμμετοχής.

Την 1η Αυγούστου θα αρχίσει η εφαρμογή της εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας για τη μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Η σημαντικότερη αλλαγή που θα επιφέρει το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι η εξίσωση του δικαιώματος ασφαλισμένων, ανασφάλιστων και πρώην κατόχων βιβλιαρίων πρόνοιας ως προς την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ειδικότερα, με βάση το νέο σύστημα συνταγογράφησης, οι οικονομικά αδύναμοι ανασφάλιστοι θα δικαιούνται μηδενική συμμετοχή στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής. Αυτό θα διασφαλίζεται με τη διασταύρωση των εισοδηματικών και ασφαλιστικών κριτηρίων μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων της ΗΔΙΚΑ και της Γενικής Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΠΠΣ).

Επιπλέον, οι πρώην κάτοχοι βιβλιαρίου πρόνοιας, οι ανασφάλιστοι που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια της ΚΥΑ 25132/2016 (ΦΕΚ Β 908) και όσοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και είναι κάτοχοι ΑΜΚΑ,  δεν θα καταβάλλουν πλέον το 1 ευρώ/ συνταγή υπέρ του ΕΟΠΥΥ, ενώ τα φάρμακά τους θα τα προμηθεύονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, όπως ισχύει σήμερα. Ωστόσο, τα ψυχιατρικά και νευρολογικά φάρμακα θα παραμείνουν στα φαρμακεία των νοσοκομείων προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχεια της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν οι ασθενείς. Όσον αφορά τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), θα χορηγούνται από τα φαρμακεία και τα ειδικά σημεία διανομής του ΕΟΠΥΥ.

http://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/4033-mhdenikh-symmetoxh-sth-farmakeytikh-kalypsh-twn-anasfalistwn-kai-eyalwtwn-koinwnikwn-omadwn


Θα μπορούν οι ανασφάλιστοι και οι προαναφερόμενες κοινωνικές ομάδες να προσέρχονται και σε ιδιώτες Ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ;

Πήξαμε από ασαφείς ανακοινώσεις, που ακόμη και όταν ζητάς εγγράφως να τις αποσαφηνίσουν σε αγνοούν (http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,1478.msg62277.html#msg62277).

Είναι ίσως και αυτό μέρος της λεγόμενης γκρίζας διοίκησης (http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,6018.msg59832.html#msg59832).

Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 16 Ιουλίου 2016, 22:45:32
Δείτε τι εισόδημα πρέπει να έχουν οι ανασφάλιστοι για να δικαιούνται δωρεάν φάρμακα και περίθαλψη! (http://farmakopoioi.blogspot.gr/2016/07/blog-post_83.html)

Με νέα εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας δίνει στη δημοσιότητα τα εισοδηματικά κριτήρια που πρέπει να έχουν οι ανασφάλιστοι για να δικαιούνται δωρεάν φάρμακα και περίθαλψη.
Από την 1η Αυγούστου ανασφάλιστοι συμπολίτες μας αλλά και άποροι δικαιούνται δωρεάν φάρμακα και περίθαλψη.

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε μάλιστα σε εγκύκλιό του τα εισοδηματικά κριτήρια που πρέπει να έχουν οι δικαιούχοι ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τις δωρεάν υπηρεσίες.
Η υγειονομική φροντίδα που παρέχεται με το νέο πλαίσιο είναι πλήρης και περιλαμβάνει την νοσηλευτική, διαγνωστική και φαρμακευτική κάλυψή τους.

Ειδικότερα, από 1/8/2016 με βάση το νέο σύστημα συνταγογράφησης οι οικονομικάαδύναμοι ανασφάλιστοι δικαιούνται μηδενικής συμμετοχής στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής. Η βάση για την διασφάλιση της μηδενικής συμμετοχής στη φαρμακευτική αγωγή είναι η διασταύρωση των εισοδηματικών και ασφαλιστικώνκριτηρίων μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων της ΗΔΙΚΑ ΑΕ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να ακολουθήσουν τις οδηγίες ώστε να εξυπηρετηθούν οι πολίτες όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας.

Δείτε παρακάτω όλη την εγκύκλιο
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 17 Ιουλίου 2016, 01:14:15
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δείτε τι εισόδημα πρέπει να έχουν οι ανασφάλιστοι για να δικαιούνται δωρεάν φάρμακα και περίθαλψη! (http://farmakopoioi.blogspot.gr/2016/07/blog-post_83.html)

Με νέα εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας δίνει στη δημοσιότητα τα εισοδηματικά κριτήρια που πρέπει να έχουν οι ανασφάλιστοι για να δικαιούνται δωρεάν φάρμακα και περίθαλψη.
Από την 1η Αυγούστου ανασφάλιστοι συμπολίτες μας αλλά και άποροι δικαιούνται δωρεάν φάρμακα και περίθαλψη.

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε μάλιστα σε εγκύκλιό του τα εισοδηματικά κριτήρια που πρέπει να έχουν οι δικαιούχοι ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τις δωρεάν υπηρεσίες.
Η υγειονομική φροντίδα που παρέχεται με το νέο πλαίσιο είναι πλήρης και περιλαμβάνει την νοσηλευτική, διαγνωστική και φαρμακευτική κάλυψή τους.

Ειδικότερα, από 1/8/2016 με βάση το νέο σύστημα συνταγογράφησης οι οικονομικάαδύναμοι ανασφάλιστοι δικαιούνται μηδενικής συμμετοχής στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής. Η βάση για την διασφάλιση της μηδενικής συμμετοχής στη φαρμακευτική αγωγή είναι η διασταύρωση των εισοδηματικών και ασφαλιστικώνκριτηρίων μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων της ΗΔΙΚΑ ΑΕ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να ακολουθήσουν τις οδηγίες ώστε να εξυπηρετηθούν οι πολίτες όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας.

Δείτε παρακάτω όλη την εγκύκλιο

Παράθεση
3. Τα ψυχιατρικά και νευρολογικά φάρμακα τα οποία χορηγούνται από δημόσιες δομές της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της ανωτέρω σχετικής (3) ΚΥΑ παρέχονται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 2γ του άρθρου 1 της ανωτέρω σχετικής (3) ΚΥΑ.
Η εξαίρεση αυτή επιβάλλεται για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχειας της φαρμακευτικής αγωγής που λάμβαναν από τις εν λόγω δημόσιες δομές υγείας.

Επομένως γι' αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να εκδίδεται ξεχωριστή συνταγή αφού θα εκτελούνται μόνο από φαρμακεία νοσοκομείων. Ποια είναι αυτά τα φάρμακα; Θα βγει νεότερη ανακοίνωση ή θα πρέπει οι γιατροί που συνταγογραφούν να είναι με τα ΦΕΚ και τις ΚΥΑ στο χέρι;

Παράθεση
II. Πρώην κάτοχοι Ατομικού Βιβλιαρίου Οικονομικά Αδυνάμου ή Ανασφάλιστου, μετά τη λήξη της ισχύος του Βιβλιαρίου και χωρίς οποιαδήποτε διατύπωση, εφόσον το πραγματικό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 6.000€ για μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενο κατά 1.200€ για τον/την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο).
Επομένως οι κάτοχοι βιβλιαρίου Πρόνοιας μέχρι να λήξει η ισχύς του θα τα παίρνουν άνευ συμμετοχής. Μετά μπορεί να τα παίρνουν άνευ συμμετοχής (αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια) μπορεί και όχι.

Παράθεση
10. Μέχρι την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας εγκυκλίου (1/8/16) οι κάτοχοι Ατομικών Βιβλιαρίων των Οικονομικά Αδυνάμων ή Ανασφάλιστων θα λαμβάνουν τα φάρμακα τους από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, σύμφωνα με τις προγενέστερες εγκυκλίους και διατάξεις.
Αλαλούμ!
Συνταγογράφησα μέσα στον Ιούλιο σε άτομα με βιβλιάριο πρόνοιας και εκτέλεσαν σε ιδιωτικά φαρμακεία. Τώρα, μέχρι 1η Αυγούστου, τους στέλνει πάλι στα φαρμακεία των νοσοκομείων! Άραγε οι συνταγές που εκτέλεσαν οι ιδιώτες φαρμακοποιοί πάνε υπέρ πίστεως;

Συνοψίζοντας, με εξαίρεση όσους έχουν βιβλιάριο Πρόνοιας σε ισχύ όπου μέχρι να λήξει είναι άνευ συμμετοχής, για όλους τους άλλους (καθώς και για όσους έχουν "ληγμένο" βιβλιάριο Πρόνοιας) θα βάζουμε το ΑΜΚΑ κι ότι συμμετοχή βγάλει το σύστημα. Για όποιες ενστάσεις υπάρχουν θα παραπέμπονται αρμοδίως και ουδεμία εμπλοκή και ευθύνη θα έχει ο γιατρός.
Αν και στο τέλος μας πετάει το μπαλάκι, αφού αν εγκριθεί η ένσταση στην υπηρεσία πρόνοιας τότε:
Παράθεση
Κατόπιν έγκρισης από την υπηρεσία πρόνοιας του δήμου ο δικαιούχος θα πρέπει να απευθυνθεί εκ νέου στον γιατρό για την ορθή επανάληψη της συνταγής, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.
δηλαδή θα βάζουμε μηδενική συμμετοχή ενώ το σύστημα θα βγάζει συμμετοχή; Γιατί να μη διορθωθεί η καταχώρηση στο σύστημα ώστε να βγάζει μηδενική συμμετοχή;

Στην Ελλάδα οι οικονομικά αδύνατοι μπορούν να έχουν ακίνητη περιουσία που να αρχίζει από 150 χιλιάδες ευρώ και να φτάνει μέχρι 240 χιλιάδες ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή σύνθεση!
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 18 Ιουλίου 2016, 10:10:56
Τρολάρισμα από ΦΣΑΧ: Σταματάμε το κοινωνικό φαρμακείο, αφού πλέον δεν έχει λόγο ύπαρξης

Πάτρα: Σταματά την λειτουργία του το Κοινωνικό Φαρμακείο (http://farmakopoioi.blogspot.gr/2016/07/blog-post_48.html)

Η ανακοίνωση του ΦΣΑΧ:

«Θα θέλαμε να ενημερώσουμε το κοινό της Πάτρας, ότι το κοινωνικό φαρμακείο μετά από 6 χρόνια λειτουργίας, και μετά από την θέσπιση της πρόσβασης όλων των πολιτών στις δομές υγείας κλείνει τον κύκλο του σαν δομή στήριξης των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.

Από την στιγμή που κάθε ανασφάλιστος έχει πια την δυνατότητα να καταφύγει στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και να συνταγογραφήσει τα φάρμακα του, ενώ οι προνοιακοί ασθενείς υποχρεωτικά πλέον προμηθεύονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία - και με δεδομένη την πρόβλεψη για μηδενική συμμετοχή - δεν υφίσταται πλέον ομάδα αναφοράς για την λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Ιουλίου 2016, 10:28:09
Δεν είναι τρολάρισμα. Η αλήθεια είναι.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 18 Ιουλίου 2016, 15:53:56
Τα κοινωνικά φαρμακεία πως λειτουργούν; Πως εξασφαλίζεται ότι οι ωφελούμενοι είναι και δικαιούχοι;

Σχετικά με την ανακοίνωση για την παύση λειτουργίας του κοινωνικού φαρμακείου Πάτρας, μέχρι τώρα οι ωφελούμενοι απ' αυτό πλήρωναν συμμετοχή; Γιατί, αν έχω καταλάβει καλά από την εγκύκλιο, όσοι ανασφάλιστοι δεν πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα πληρώνουν συμμετοχή στις συνταγές που θα εκτελούν στα ιδιωτικά φαρμακεία.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 18 Ιουλίου 2016, 17:48:55
Κρίνοντας από το δικό μας κοινωνικό φαρμακείο, οι δικαιούχοι λαμβάνουν (ανάλογα με τη διαθεσιμότητα που υπάρχει) "δευτερογενή" φάρμακα, δλδ φάρμακα που προέρχονται από δωρεές ή περίσσεια αγωγών άλλων ασφαλισμένων και που συνήθως τα έχει πληρώσει ήδη ο Εοπυυ.

Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Denominator στις 18 Ιουλίου 2016, 18:01:24
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Κρίνοντας από το δικό μας κοινωνικό φαρμακείο, οι δικαιούχοι λαμβάνουν (ανάλογα με τη διαθεσιμότητα που υπάρχει) "δευτερογενή" φάρμακα, δλδ φάρμακα που προέρχονται από δωρεές ή περίσσεια αγωγών άλλων ασφαλισμένων και που συνήθως τα έχει πληρώσει ήδη ο Εοπυυ.



Έτσι ακριβώς. Το ίδιο κάνει και το Κοινωνικό Φαρμακείο Ξάνθης, που στην ουσία συλλέγει και διανέμει με την επίβλεψη ιατρού και φαρμακοποιού φάρμακα σε άπορους. Γιατί να διπλοπληρώνονται φάρμακα και κάποια να πετιούνται;
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 18 Ιουλίου 2016, 18:50:02
Το ερώτημα και η επισήμανσή μου είναι:
- Πως επιλέγονται οι δικαιούχοι των κοινωνικών φαρμακείων; (π.χ. κάποιος ανασφάλιστος που βάσει των κριτηρίων του νόμου θα πληρώνει συμμετοχή στο ιδιωτικό φαρμακείο, μέχρι τώρα αν πήγαινε σε ένα κοινωνικό φαρμακείο θα έπαιρνε δωρεάν φάρμακα; )
- Φάρμακα από κοινωνικό φαρμακείο σημαίνει χωρίς συμμετοχή για τους δικαιούχους. Φάρμακα για τους ανασφάλιστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία σημαίνει συμμετοχή αν δεν πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο νόμος και σημαίνει τζίρο για το φαρμακείο είτε ο ανασφάλιστος πληρώνει συμμετοχή είτε όχι.

Μήπως το κοινωνικό φαρμακείο λειτουργεί πλέον ανταγωνιστικά προς τα ιδιωτικά και γι' αυτό πρέπει να κλείσει;
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 1 Αυγούστου 2016, 21:55:17
Από την ιστοσελίδα του ΥΥΚΑ:
Όροι και προϋποθέσεις για την «Πρόσβαση των Ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας»
Οδηγίες προς τους δικαιούχους και Πίνακες δικαιούχων.

http://www.moh.gov.gr/articles/health/anaptyksh-monadwn-ygeias/3999-prosbash-twn-anasfalistwn-sto-dhmosio-systhma-ygeias
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 3 Αυγούστου 2016, 00:25:24
02/08/2016

ΥΥΚΑ. Τι δικαιούμαι σαν ανασφάλιστος;

http://www.docmed.gr/iika-ti-dikeoume-san-anasfalistos/
Τίτλος: Δείτε εάν δικαιούστε δωρεάν φάρμακα μόνο με το ΑΜΚΑ μέσω ΗΔΙΚΑ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 5 Αυγούστου 2016, 01:19:37
01/08/2016

ΑΣΦΑΛΙΣΗ Δείτε εάν δικαιούστε δωρεάν φάρμακα μόνο με το ΑΜΚΑ μέσω ΗΔΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝΦΑΡΜΑΚΑΑΜΚΑΗΔΙΚΑ 01/08/2016 - 15:55 Αξιολόγηση:3.59 1 2 3 4 5 (17ψήφοι) Share Like us Tweet Follow us Plus One Ξεκινά από σήμερα Δευτέρα 1η Αυγούστου, η διαδικασία χορήγησης δωρεάν φαρμάκων σε ανασφάλιστους δικαιούχους, με την χρήση του ΑΜΚΑ. Η ΗΔΙΚΑ έχει ειδική εφαρμογή που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν εαν δικαιούνται δωρεάν φάρμακα

Mε την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους θα μπορούν όσοι δικαιούνται, να προμηθεύονται δωρεάν φάρμακα από τη  Δευτέρα 1η Αυγούστου, καθώς ξεκινά η διαδικασία χορήγησης που προβλέπεται από την σχετική εγκύκλιο που έχει αποσταλεί σε όλους τους Δήμους της χώρας, όπως ενημερώνει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου. Η διαδικασία για τον έλεγχο ένταξης στο πρόγραμμα δωρεάν φαρμάκων γίνεται μέσω της εφαρμογής για την αίτηση του Κοινωνικού Ελάχιστου Εισοδήματος. Βάζοντας τους κωδικούς του TAXISNET και αμέσως μετά το ΑΜΚΑ τους οι ενδιαφερόμενοι μπαίνουν στην εφαρμογή και πρέπει να επιλέξουν την επιλογή Ασφαλιστική ικανότητα όπως παρουσιάζουν πρώτα τα dikaiologitika.gr στις σχετικές φωτογραφίες.

ΒΗΜΑ 1: Ανοιγουμε την σελιδα https://keaprogram.gr και επιλεγουμε απο το μενου "Εισοδος με διαπιστευτήρια Taxisnet"

ΒΗΜΑ 2: Συνεχεια με TAXISNET

ΒΗΜΑ 3: Βάζουμε τους κωδικούς μας

ΒΗΜΑ 4: Πατάμε εξουσιοδότηση

ΒΗΜΑ 5: Συμπληρώνουμε το ΑΜΚΑ μας

Και επιλέγουμε το κουμπί Ασφαλιστική ικανότητα επάνω στην μπάρα της σελίδας

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν φάρμακα

Εξαιρούνται από οποιαδήποτε συμμετοχή στις δαπάνες για φαρμακευτική αγωγή: Α. Άτομα και οικογένειες των οποίων το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 2.400 ευρώ για μεμονωμένο άτομο και των 3.600 ευρώ για το ζευγάρι ή για το μεμονωμένο άτομο με ένα εξαρτώμενο μέλος (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο), προσαυξανόμενο κατά 600 ευρώ για κάθε περαιτέρω εξαρτώμενο μέλος (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο) της οικογένειας. Β. Άτομα με αναπηρία κάτω του 67% ή άτομα ανήκουν στις κατηγορίες χρονίως πασχόντων και των οποίων το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 6.000 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για τον/ την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο). Επίσης, άτομα που στις 4/4/2016 είχαν βιβλιάριο ανασφάλιστου σε ισχύ (περιλαμβάνονται όσοι είχαν καταθέσει αίτηση για έκδοση ή θεώρηση μέχρι 4/4) εφόσον το πραγματικό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 6.000 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για τον/την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο). Και για τις δυο περιπτώσεις ισχύουν ταυτόχρονα και περιουσιακά κριτήρια: η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 150.000 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος. Επιπρόσθετα το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το τριπλάσιο του αντίστοιχου ορίου εισοδήματος. Σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης το τελευταίο έτος δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση χορήγησης δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης. Δωρεάν φάρμακα δικαιούνται χωρίς εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια οι ανάπηροι με ποσοστό 67% και άνω, άτομα που φιλοξενούνται σε θεραπευτικές δομές, φυλακισμένοι κ.ά. Εκκρεμείς αιτήσεις για έκδοση ή θεώρηση βιβλιαρίων θα εξετάζονται για την δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη. Η νοσηλεία είναι δωρεάν από την ημερομηνία δημοσίευσης το νόμου 4368, δηλαδή από 21/2/2016. Δεν εκδίδονται πλέον βιβλιάρια ή πιστοποιητικά κοινωνικής προστασίας.

Ενδεικτικά παραδείγματα:

α. Οικογένεια, όλα ή ορισμένα από τα μέλη της οποίας κατείχαν βιβλιάριο ανασφαλίστου σε ισχύ την 04-04-2016 και ένα από αυτά είναι ταυτόχρονα άτομο με αναπηρία 67% και άνω. Στην περίπτωση του ατόμου με αναπηρία 67% και άνω που ήταν ταυτόχρονα κάτοχος βιβλιαρίου δεν πραγματοποιείται   έλεγχος   εισοδήματος,   αφού   εφαρμόζεται   η   ευνοϊκότερη διάταξη. Πραγματοποιείται έλεγχος οικογενειακού εισοδήματος για την εξέταση της αίτησης των υπόλοιπων μελών. Σε περίπτωση υπέρβασης εισοδήματος, θετική απόφαση εκδίδεται μόνο για το άτομο με αναπηρία 67% και άνω. Οικογένεια, τα μέλη της οποίας δεν ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες δικαιούχων, πλην ενός τέκνου που είναι άτομο με αναπηρία 67% και άνω και ενός τέκνου με αναπηρία κάτω από 67%. Στην περίπτωση αυτή ο αιτών (πατέρας ή μητέρα) αιτείται μόνο για τα τέκνα. Πραγματοποιείται έλεγχος οικογενειακού εισοδήματος για την εξέταση της αίτησης του ατόμου με αναπηρία κάτω από 67% και σε περίπτωση υπέρβασης, θετική απόφαση εκδίδεται μόνο για το άτομο με αναπηρία 67% και άνω. Άτομο που ανήκει στις κατηγορίες χρονίως πασχόντων της Κ.Υ.Α. 31102/1870/2013 (ΦΕΚ 2906 τ.Β'), αλλά διαθέτει γνωμάτευση ΚΕΠΑ, δεν χρειάζεται να προσκομίσει ιατρική γνωμάτευση, αλλά για διευκόλυνση των Υπηρεσιών σας προτιμάται η γνωμάτευση ΚΕΠΑ και κρίνεται αναλόγως του ποσοστού του (άνω ή κάτω από 67 %)



http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/asfalish/117552/deite-ean-dikaioyste-dorean-farmaka-mono-me-to-amka-meso-idika
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 5 Αυγούστου 2016, 20:32:49
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
.....
Αν είσαι φτωχός, πραγματικά δεν έχεις λόγο ασφάλισης. Αν πληρώνεσαι κάτω από 300€, δεν αξίζει καν να δουλεύεις. Υπάρχουν και οι κάρτες σίτησης, το επίδομα αλληλεγγύης, και χίλια άλλα πράγματα.....
   Για τους ανασφάλιστους >67 ετών υπάρχει λύση οσονούπω:

Ποιοι ανασφάλιστοι άνω των 67 θα λάβουν το επίδομα των 360 ευρώ (http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500094199)

  Με βασική προϋπόθεση την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, και εφόσον έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος ηλικίας, θα μπορούν οι ανασφάλιστοι υπερήλικες να λάβουν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης των 360 ευρώ.

  Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκινά τη Δευτέρα 22 Αυγούστου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημεωθούν για τα δικαιολογητικά από τον δικτυακό τόπο του ΟΓΑ.

Όπως γράφει η Καθημερινή, για να πάρει κανείς το επίδομα πρέπει σωρευτικά:
  να έχει συμπληρώσει τα 67
  να μην λαμβάνει ή να μη δικαιούται σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα μεγαλύτερη από 360 ευρώ (σε όσους παίρνουν σύνταξη μικρότερη από 360 ευρώ δίνεται μόνο η διαφορά)
  να διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα 15 έτη
  να έχει ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα μέχρι 4.320 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 8.640 ευρώ, φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας κάτω από 90.000 ευρώ και τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης κινητής περιουσίας κάτω από 6.000 ευρώ

  Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στον ανταποκριτή του ΟΓΑ του τόπου κατοικίας, εκτυπώνεται, υπογράφεται και αποστέλλεται στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΓΑ, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, βεβαίωση για τον χρόνο έναρξης της συνταξιοδότησης και το ποσό της σύνταξης όπως και για το αν δικαιούνται ΕΚΑΣ (σε περίπτωση συνταξιούχων) ή πρόσφατη βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα της αλλοδαπής, από την οποία να προκύπτει ο χρόνος ασφάλισης, για όσους έχουν χρόνο ασφάλισης σε χώρα του εξωτερικού.

  Η βεβαίωση από ελληνικούς φορείς και το Δημόσιο μπορεί να αναζητείται αυτεπάγγελτα.
Newsroom ΔΟΛ
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 29 Αυγούστου 2016, 00:25:12
Από σήμερα 12/08/2016 τα φάρμακα των Νο3, Νο5 και Νο6 για τους ανασφάλιστους θα εκτελούνται μόνο σε φαρμακεία νοσοκομείων.

Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα Παρασκευή 12/8/2016, σύμφωνα με την υπ' αριθ. Α3γ/Γ.Π.οικ.53790 15/07/2016 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης τα φάρμακα των θεραπευτικών κατηγοριών Ν03 (αντιεπιληπτικά), Ν05 (ψυχοτρόπα) και Ν06 (ψυχοαναληπτικά) για τους δικαιούχους του άρθρου 33 του νόμου 4368/2016, για τους οποίους ισχύει η παροχή της μηδενικής συμμετοχής στο κόστος φαρμακευτικής αγωγής, θα καταχωρούνται σε ξεχωριστές συνταγές οι οποίες θα εκτελούνται μόνο σε φαρμακεία νοσοκομείων.

https://www.e-prescription.gr/shs/portal/eprescription/%CE%9D%CE%AD%CE%B1%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/topicitem/120816/!ut/p/z1/rZLLbsIwFES_hqXlazsEs7RaFJTyCNC0xBvkOAmkIiYEiz6-vo7UTakoosW7K8-cmcVgiZdYGnUs18qWO6O27k6kv2L83hsKDiPgPgUxC0U8GHgMBMHP3wVBPAQniKJQLOYMHrpY_u5_whJLbWxtNzjJ6yY_6Kas2_QOnJwmfz10QO-MzY3tAKHAid_aa11mOCn6hBOlU6RpliIvZQQp4hHkRKmf97OMUn5a92efti6ceQKcX16SJC6idzZiRvHiys4XgN0bA33v1kDyX2AwDbgD9uI54xEJpnA1MLy0Qzd02ozvxmuHVXaDSlPs8PJrY-6zfNnvpXBTbef3ZvHyL1utq7ji7B2Zj8eiqlaTCVIpB9bdHkfiEx1JtqA!/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 29 Αυγούστου 2016, 11:03:26
Όταν πάμε να γράψουμε εμβόλια, ορούς και φάρμακα του ΙΦΕΤ μαζί με τα υπόλοιπα φάρμακα, βγάζει μήνυμα ότι δεν είναι δυνατή η έκδοση συνταγής με αυτό το συνδυασμό φαρμάκων.
Γιατί δεν κάνουν κάτι ανάλογο για τις παραπάνω κατηγορίες φαρμάκων για τους ανασφάλιστους αφού, όπως φαίνεται, είναι τεχνικά εφικτό, αντί να ψάχνουμε αν τα φάρμακα ανήκουν στις κατηγορίες Ν03, Ν04 και Ν05;
(Ίσως να έχει γίνει και να γκρινιάζω άδικα. Δεν μου έτυχε σχετική περίπτωση συνταγογράφησης)
Τίτλος: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους ανασφάλιστους.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 4 Οκτωβρίου 2016, 18:02:05
13-06-2016

http://farmakopoioi.blogspot.gr/2016/06/blog-post_18.html
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: silvertaur στις 4 Οκτωβρίου 2016, 18:45:06
Εχει γραψει καποιος συναδελφος αναλωσιμα διαβητη σε ανασφαλιστο; του εδωσε το φαρμακειο του νοσοκομειου οτι δικαιουται βασει νομοθεσιας;
Μετρητη σακχαρου απο το νοσοκομειο πως προμηθευεται ο ανασφαλιστος;
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 12 Οκτωβρίου 2016, 08:52:24
10/10/2016

Θέμα: Διάθεση Ψυχιατρικών και Νευρολογικών Φαρμάκων σε ανασφάλιστους.

....................
οι εν λόγω ασθενείς θα μπορούν να
προμηθεύονται τα ψυχιατρικά και νευρολογικά φάρμακά τους, εκτός από τα
φαρμακεία των νοσοκομείων και από τα ιδιωτικά φαρμακεία συμβεβλημένα με
τον ΕΟΠΥΥ. Η ανωτέρω ρύθμιση τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, κατόπιν
προσαρμογής του συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από την ΗΔΙΚΑ.
................................

https://diavgeia.gov.gr/doc/65%CE%9E9465%CE%A6%CE%A5%CE%9F-2%CE%9B2?inline=true
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 12 Οκτωβρίου 2016, 14:39:31
Παράθεση
Ως  γνωστό  από  01/08/2016  τα  ψυχιατρικά  και  τα  νευρολογικά  φάρμακα  διατίθενται  στους  δικαιούχους  του  μέτρου  «Μηδενική  συμμετοχή  στο  κόστος φαρμακευτικής  αγωγής»  από  τα  φαρμακεία  των δημόσιων νοσοκομείων (Νοσοκομεία  ΕΣΥ  και  Πανεπιστημιακά  νοσοκομεία) της  χώρας.
Το μέτρο  αυτό εφαρμόστηκε προκειμένου οι πλέον ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού να συνεχίσουν απρόσκοπτα την φαρμακευτική αγωγή τους.
Πλην όμως, για τη διευκόλυνση των δικαιούχων του συγκεκριμένου μέτρου και προκειμένου να αποκλειστεί κάθε είδους στιγματισμός τους, σας γνωρίζουμε ότι οι εν λόγω ασθενείς θα μπορούν να προμηθεύονται τα ψυχιατρικά και νευρολογικά φάρμακά τους, εκτός από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και από τα ιδιωτικά φαρμακεία συμβεβλημένα με τον  ΕΟΠΥΥ.
Αρχικά είπαμε να παίρνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα μόνο από τα φαρμακεία των νοσοκομείων για να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη φαρμακευτική αγωγή τους. (Τι σημαίνει "να συνεχίσουν απρόσκοπτα"; Όπως και να έχει σκοπός ήταν η διευκόλυνσή τους υποθέτω)
Μετά είπαμε να τα παίρνουν και από τα ιδιωτικά φαρμακεία για τη διευκόλυνσή τους. (Κι άλλη διευκόλυνση)
Ο μόνος πραγματικός λόγος είναι ο μη στιγματισμός.
Βέβαια αυτό που δεν αναφέρεται είναι ότι αν στο ιδιωτικό φαρμακείο τους δώσουν κάποιο πρωτότυπο η "μηδενική συμμετοχή" μπορεί να γίνει "σημαντική συμμετοχή". Ενώ στα φαρμακεία των νοσοκομείων παίρνουν ακόμη και τα πρωτότυπα χωρίς καμία συμμετοχή.

Με την ευκαιρία υπάρχει κάποιος κατάλογος που μπορούμε να βρούμε τις κατηγορίες  Ν03 (αντιεπιληπτικά), Ν05 (ψυχοτρόπα) και Ν06 (Ψυχοαναληπτικά) ;
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Denominator στις 12 Οκτωβρίου 2016, 20:20:34
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Με την ευκαιρία υπάρχει κάποιος κατάλογος που μπορούμε να βρούμε τις κατηγορίες  Ν03 (αντιεπιληπτικά), Ν05 (ψυχοτρόπα) και Ν06 (Ψυχοαναληπτικά) ;

Διαμαντή δες το ΦΕΚ με τη θετική λίστα: http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,4049.msg62530.html#msg62530 (σελ. 25512).
Τίτλος: Συνταγογράφηση εμμέσων μελών ανασφάλιστων πολιτών δικαιούχων μηδενικ συμμετοχής.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 17 Μαρτίου 2017, 22:22:11
17/03/2017
Συνταγογράφηση εμμέσων μελών ανασφάλιστων πολιτών δικαιούχων μηδενικής συμμετοχής.

( θα πρέπει ο Ιατρός εκτός από το ΑΜΚΑ του ασθενή να συμπληρώνει και το ΑΜΚΑ του άμεσα δικαιούχου).


(https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/17359211_10209946209704722_7181703724812799913_o.jpg?oh=1013fa721156240a7b7992cbfe0fba0e&oe=5963EECD)
Τίτλος: Απ: Συνταγογράφηση εμμέσων μελών ανασφάλιστων πολιτών δικαιούχων μηδενικ συμμετοχής.
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 22 Μαρτίου 2017, 13:25:48
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
17/03/2017
Συνταγογράφηση εμμέσων μελών ανασφάλιστων πολιτών δικαιούχων μηδενικής συμμετοχής.

( θα πρέπει ο Ιατρός εκτός από το ΑΜΚΑ του ασθενή να συμπληρώνει και το ΑΜΚΑ του άμεσα δικαιούχου).
   Δεν είναι οξύμωρο; Ήξερα ότι υπάρχουν άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι (και είναι λογικό). Αλλά έμμεσα ανασφάλιστος; Τι πάει να πει; Ότι έχεις πατέρα ανασφάλιστο; Αν είσαι σύζυγος ανασφάλιστου και εργάζεσαι (έχεις ασφάλεια) μήπως μπορείς να διαλέξεις (για να γράφεις δωρεάν τα φάρμακα στα ΚΥ-ΠΕΔΥ-ΤΟΜΥ ή ότι άλλο ονομάσουν) να είσαι έμμεσα ανασφάλιστος;
   Γινόμαστε γελοίοι... Τα "προστατευόμενα" μέλη (που δεν είναι πλέον προστατευόμενα) του ανασφάλιστου είναι ανασφάλιστα (ως τώρα δλδ πως τα έβγαζε το σύστημα συνταγογράφησης; Τα έβγαζε κατά λάθος ασφαλισμένα; ) και ως ανασφάλιστα δικαιούνται δωρεάν δημόσιας περίθαλψης.
   Προστατευόμενος θεωρείται αυτός που υπάγεται στην ασφάλιση του άλλου (προστατεύεται). Αν είσαι ανασφάλιστος τι προστασία παρέχεις; Τα παιδιά έχουν γονέα δεν έχουν προστάτη (ίσως μόνο τα άρρενα μετά τα 45  :laugh:).
   Ποιος συνέταξε την ανακοίνωση και τι ήθελε να πει;
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 22 Μαρτίου 2017, 15:46:57
φσντάζομαι ότι η ιστορια γίνεται για το 0% και για τέκνα γονέα με 0%
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 22 Μαρτίου 2017, 19:56:11
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
φσντάζομαι ότι η ιστορια γίνεται για το 0% και για τέκνα γονέα με 0%
   Ναι, έχετε δίκιο. Τελικά αφορά τους παλιότερα ασφαλισμένους ΠΡΟΝΟΙΑΣ-ΑΠΟΡΙΑΣ που είχαν βιβλιάριο και τώρα εξομοιώθηκαν με τους γενικώς ανασφάλιστους. Δηλαδή τελικά υπάρχουν ανασφάλιστοι με βιβλιάριο (ΠΡΟΝΟΙΑΣ και συμμετοχή 0%) και ανασφάλιστοι χωρίς!
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 22 Μαρτίου 2017, 21:58:57
Χωρίς χρήματα για ανασφάλιστους τα νοσοκομεία     ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ (http://www.kathimerini.gr/901186/article/epikairothta/ellada/xwris-xrhmata-gia-anasfalistoys-ta-nosokomeia)

(http://s.kathimerini.gr/resources/2017-03/s24_190317_farmaka-thumb-large.jpg)

Χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση καλούνται να καλύψουν και εφέτος τα νοσοκομεία του ΕΣΥ τις διαρκώς αυξανόμενες δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων. Η νομοθετική ρύθμιση του περασμένου Απριλίου, διευκόλυνε τη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας των περίπου 2,5 εκατ. ανασφάλιστων και άπορων, που πλέον απευθύνονται στα νοσοκομεία μόνο με τον ΑΜΚΑ τους, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η σχετική ζήτηση, αλλά και οι δαπάνες. Ωστόσο, η χρηματοδότηση των μονάδων του ΕΣΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό παραμένει και εφέτος σε χαμηλά επίπεδα, με το υπουργείο Υγείας να «προσδοκά» σε επιπλέον πόρους προς τα νοσοκομεία από τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ωστόσο σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τον ελλειμματικό, εν τη γενέσει του, ΕΦΚΑ.

Μόνο στα νοσοκομεία της Αθήνας (1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής), η περίθαλψη ανασφάλιστων Ελλήνων και αλλοδαπών καθώς και ασθενών με βιβλιάριο απορίας κόστισε πέρυσι 57,2 εκατ. ευρώ. Το 2013 το ποσό αυτό ανερχόταν στα 41,5 εκατ. ευρώ, το 2014 ανέβηκε στα 47,5 εκατ. ευρώ και το 2015 ήταν στα 51 εκατ. ευρώ. Στις δωρεάν παροχές προς τους ασφαλισμένους και άπορους περιλαμβάνονται και οι εργαστηριακές εξετάσεις με την προϋπόθεση αυτές να εκτελούνται στο ΕΣΥ. Εντός του 2016, 204.000 ανασφάλιστοι σε όλη τη χώρα υποβλήθηκαν δωρεάν σε εργαστηριακές εξετάσεις συνολικού κόστους 23,5 εκατ. ευρώ. Ηδη, τους δύο πρώτους μήνες του 2017 εκδόθηκαν παραπεμπτικά εξετάσεων για 85.755 ανασφάλιστους πολίτες αξίας 7,3 εκατ. ευρώ.  (όσο το μαθαίνει ο κόσμος θα αυξάνεται, είναι λογικό)


«Από την εμπειρία μας βλέπουμε ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων που προσέρχεται στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί», σημειώνει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» κ. Ηλίας Σιώρας, «τα νοσοκομεία όμως δεν έχουν την επαρκή χρηματοδότηση. Ο κρατικός προϋπολογισμός προς τα νοσοκομεία είναι ίδιος με πέρυσι, στο 1,156 δισ. ευρώ και τα όρια δαπανών επίσης περιορισμένα».

Υπόσχεση (είναι και τζάμπα)

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας θα δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία ύψους 500-600 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ. Ομως ο ΕΟΠΥΥ λαμβάνει κρατική επιχορήγηση και εισφορές ασφαλισμένων από τον ΕΦΚΑ, ο οποίος ξεκίνησε με έλλειμμα 750 εκατ. ευρώ. «Εφόσον ο ΕΦΚΑ είναι ελλειμματικός, πώς θα χρηματοδοτήσει τον ΕΟΠΥΥ;», τονίζει ο κ. Σιώρας και καταλήγει: «Δεν τίθεται θέμα διάκρισης ανάμεσα σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, αλλά ανάμεσα στις ανάγκες των νοσοκομείων και στη χρηματοδότηση».

Συνολικά το 2016 η φαρμακευτική δαπάνη ανασφάλιστων –που βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ– ανήλθε σε 58.351.130 ευρώ. Από αυτά τα 24.486.961 ήταν για φάρμακα που διατέθηκαν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα 33.864.169 για φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Η τάση κατά τη διάρκεια του χρόνου εμφανίζεται αυξητική, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Αύγουστο και μετά άτομα με ιδιαίτερα χαμηλό εισόδημα απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση καταβολής συμμετοχής στο κόστος των φαρμάκων και παράλληλα «μεταφέρθηκε» η φαρμακευτική δαπάνη των απόρων από τα νοσοκομεία στον ΕΟΠΥΥ. Ετσι, ενώ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2016 η μηνιαία δαπάνη ήταν κάτω από ένα εκατομμύριο ευρώ, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο έφτασε τα 9 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2017, η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των φαρμάκων ανασφάλιστων ανήλθε στα 10,6 εκατ. ευρώ και τον Φεβρουάριο στα 9,7 εκατ. ευρώ.

Μπορεί να έχουν αρθεί τα εμπόδια στην πρόσβαση των ανασφάλιστων και άπορων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ωστόσο τα κοινωνικά ιατρεία συνεχίζουν να δέχονται σε καθημερινή βάση δεκάδες πολίτες για ιατρικές επισκέψεις και φάρμακα. «Πάντα υπάρχει ανάγκη», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» η παιδίατρος, εθελόντρια και υπεύθυνη του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΜΚΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Ελένη Μελιάδου. Σύμφωνα με την ίδια, καθημερινά προσέρχονται στο κοινωνικό ιατρείο τουλάχιστον 90 πολίτες είτε για να επισκεφθούν κάποιον από τους εθελοντές γιατρούς είτε για να λάβουν εντελώς δωρεάν τα φάρμακά τους. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος περίπου κατά 10% σε σχέση με παλαιότερα, πριν ισχύσει ο νέος τρόπος ελεύθερης πρόσβασης των ανασφάλιστων σε υπηρεσίες υγείας. «Υπάρχουν κάποιοι που δεν το γνωρίζουν καν. Εμείς, πάντως, τους ενημερώνουμε για τη δυνατότητα που υπάρχει να απευθυνθούν πλέον στο ΕΣΥ», καταλήγει η κ. Μελιάδου.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 22 Μαρτίου 2017, 23:22:46
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
φσντάζομαι ότι η ιστορια γίνεται για το 0% και για τέκνα γονέα με 0%
   Ναι, έχετε δίκιο. Τελικά αφορά τους παλιότερα ασφαλισμένους ΠΡΟΝΟΙΑΣ-ΑΠΟΡΙΑΣ που είχαν βιβλιάριο και τώρα εξομοιώθηκαν με τους γενικώς ανασφάλιστους. Δηλαδή τελικά υπάρχουν ανασφάλιστοι με βιβλιάριο (ΠΡΟΝΟΙΑΣ και συμμετοχή 0%) και ανασφάλιστοι χωρίς!

Μην περιορίζεσαι στην κατοχή ή όχι βιβλιαρίου πρόνοιας στο παρελθόν.
Το σύστημα βγάζει αυτόματα αν ανήκει ο ασφαλισμένος (μάλλον ο μη ασφαλισμένος) στην κατηγορία της μηδενικής συμμετοχής.
Αν το κριτήριο είναι το εισόδημα και γίνεται διασταύρωση με TAXIS, τότε έχω δει πρώην κατόχους βιβλιαρίου πρόνοιας που το σύστημα τους βγάζει συμμετοχή 25% (ίσως δεν έπρεπε να έχουν βιβλιάριο πρόνοιας; ) και μη κατόχους σχετικού βιβλιαρίου που το σύστημα τους βγάζει στη 0% συμμετοχή.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 23 Μαρτίου 2017, 10:35:29
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
....Το σύστημα βγάζει αυτόματα αν ανήκει ο ασφαλισμένος (μάλλον ο μη ασφαλισμένος) στην κατηγορία της μηδενικής συμμετοχής.
Αν το κριτήριο είναι το εισόδημα και γίνεται διασταύρωση με TAXIS, τότε έχω δει πρώην κατόχους βιβλιαρίου πρόνοιας που το σύστημα τους βγάζει συμμετοχή 25% (ίσως δεν έπρεπε να έχουν βιβλιάριο πρόνοιας; ) και μη κατόχους σχετικού βιβλιαρίου που το σύστημα τους βγάζει στη 0% συμμετοχή.
   Αν πράγματι λειτουργεί σωστά (όσο σωστό είναι το δηλωθέν εισόδημα αφού θυμάμαι τον Ψωμιάδη της ΑΕΚ που δήλωνε σχεδόν φτωχός) έχω εντυπωσιαστεί! Είναι μία πρόοδος.
   Οι ιδιώτες δεν μπορούμε να το δούμε (τις άνω συμμετοχές) αφού δεν έχουμε καθόλου πρόσβαση στους ανασφάλιστους... Βγάζει μήνυμα που προτρέπει να βάλεις** συμμετοχή 0% (όπως γίνεται στο "χαμένο ΕΚΑΣ") ή είναι η μόνη επιλογή (υποχρεωτικά) όταν καταχωρείς το σκεύασμα; Αν κάποιος έχει βιβλιάριο Πρόνοιας και "δεν βγαίνει" το 0% δεν έχετε γκρίνιες;

** αν είναι προτροπή, πως το δικαιολογείς στη συνταγή; (πχ τσεκάρεις το ΕΚΑΣ ή τι άλλο)
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 23 Μαρτίου 2017, 11:05:39
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Βγάζει μήνυμα που προτρέπει να βάλεις** συμμετοχή 0% (όπως γίνεται στο "χαμένο ΕΚΑΣ") ή είναι η μόνη επιλογή (υποχρεωτικά) όταν καταχωρείς το σκεύασμα; Αν κάποιος έχει βιβλιάριο Πρόνοιας και "δεν βγαίνει" το 0% δεν έχετε γκρίνιες;

Επισυνάπτω το μήνυμα που βγαίνει όταν το ΑΜΚΑ αντιστοιχεί στην κατηγορία άνευ συμμετοχής. Σε άλλους ανασφάλιστους δε βγαίνει το μήνυμα οπότε εκεί πάμε στο 25% ή ανάλογα με την πάθηση σε 10% ή 0%.

Η επιλογή συμμετοχής είναι μόνο 0%.

Σχετικά με το αν κάποιος είχε βιβλιάριο πρόνοιας και τώρα του βγάζει συμμετοχή, ομολογώ ότι δεν είχα αντιδράσεις!
Ίσως "ικανοποιούνται" από το γεγονός ότι μπορούν να τα πάρουν από ιδιωτικό φαρμακείο και δεν τρέχουν στο φαρμακείο του νοσοκομείου. (στην περίπτωσή μου δεν είναι κοντά το νοσοκομείο, οπότε υπάρχει κάποιο κόστος για να μεταβούν σ' αυτό)
Ίσως (κάποιοι) ξέρουν ότι δεν δικαιούνταν βιβλιάριο πρόνοιας (το πως μπορούσες να βγάλεις είναι λίγο πολύ γνωστό) και απλά δεν αντιδρούν.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Denominator στις 23 Μαρτίου 2017, 14:49:39
Το πρώτο μέρος του μηνύματος το καταλαβαίνω.
Το δεύτερο;
Ποιοι καθορίζουν τις λιανικές και ασφαλιστικές τιμές;
Οι γιατροί;
´Η μήπως κινδυνεύει να αποκαλυφθεί το τι σημαίνει δωρεάν σε κάποια φάρμακα;
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 28 Απριλίου 2017, 16:22:00
Σύμφωνα με καταγγελία του ΜΚΙΕ
Μετ' εμποδίων η πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δομές Υγείας

Εμπόδια στην πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στις δομές Υγείας καταγγέλλει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (MKIE), κάνοντας λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά μερίδας «λειτουργών» του πρωτοβάθμιου Δημόσιου Συστήματος Υγείας, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, το MKIE επικαλείται μαρτυρίες ασθενών σύμφωνα με τις οποίες, κατά παράβαση του Νόμου 4368/2016 για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο Σύστημα Υγείας, αυταρχικά και αυθαίρετα εμποδίζεται η ομαλή και αξιοπρεπή πρόσβαση ανασφάλιστων πολιτών, στην συνταγογράφηση φαρμάκων και την διαδικασία εργαστηριακών εξετάσεων, με δημόσιους λειτουργούς να παραπέμπουν ανασφάλιστους πολίτες σε διαδικασία έκδοσης βιβλιαρίων.

«Θεωρούμε ύψιστης σημασίας το Υπουργείο Υγείας να πάρει πρωτοβουλία ενημέρωσης για τον πρόσφατο Νόμο 4368/2016 κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών τόσο σε σχέση με τους σχετιζόμενους με την υγεία – γιατρούς και διοικητικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας – όσο και το σύνολο του πληθυσμού», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500141564

Τι εννοεί σε διαδικασία έκδοσης βιβλιαρίων; Βιβλιαρίων οικονομικά αδυνάτων;
Αφού πλέον ο καθένας μπορεί να είναι ανασφάλιστος και να έχει και τα φάρμακά του και τις εξετάσεις του στις δημόσιες δομές. Συμφέρει.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 16 Αυγούστου 2017, 22:05:51
Το καλοκαίρι σκάνε μύτη οι Ελληνοαμερικάνοι.
Κάποιοι έχουν βιβλιάρια ΟΓΑ, άλλοι συνταξιούχου κι άλλοι, κυρίως μεσόκοπες γυναίκες, "εν ενεργεία" (μάλλον έρχονται από την Αμερική για να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους).
Θυμάμαι ότι παλαιότερα πλήρωναν τις ασφαλιστικές εισφορές για να ενεργοποιηθεί η ασφαλιστική ικανότητα και μετά έκαναν τις προμήθειές τους σε φάρμακα για να τα πάρουν στο Αμέρικα, λέγοντάς μας παράλληλα με κομπασμό, για να ψαρώσουν εμάς τους ιθαγενείς, πόσο ακριβά είναι τα φάρμακα στην Αμερική.
Φέτος που ψιλιάστηκαν την ιστορία ότι οι ανασφάλιστοι προμηθεύονται κανονικότατα φάρμακα, κανένας δεν έκανε ανανέωση του βιβλιαρίου! Μάλιστα σε μία "ανασφάλιστη" Ελληνοαμερικάνα σήμερα μου έβγαλε ότι δικαιούται με μηδενική συμμετοχή λόγω απορίας. Σκέφτηκα να βγάλω να της δώσω κατιτίς για τα εισιτήρια της επιστροφής.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 16 Αυγούστου 2017, 22:48:49
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το καλοκαίρι σκάνε μύτη οι Ελληνοαμερικάνοι.
Κάποιοι έχουν βιβλιάρια ΟΓΑ, άλλοι συνταξιούχου κι άλλοι, κυρίως μεσόκοπες γυναίκες, "εν ενεργεία" (μάλλον έρχονται από την Αμερική για να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους).
Θυμάμαι ότι παλαιότερα πλήρωναν τις ασφαλιστικές εισφορές για να ενεργοποιηθεί η ασφαλιστική ικανότητα και μετά έκαναν τις προμήθειές τους σε φάρμακα για να τα πάρουν στο Αμέρικα, λέγοντάς μας παράλληλα με κομπασμό, για να ψαρώσουν εμάς τους ιθαγενείς, πόσο ακριβά είναι τα φάρμακα στην Αμερική.
Φέτος που ψιλιάστηκαν την ιστορία ότι οι ανασφάλιστοι προμηθεύονται κανονικότατα φάρμακα, κανένας δεν έκανε ανανέωση του βιβλιαρίου! Μάλιστα σε μία "ανασφάλιστη" Ελληνοαμερικάνα σήμερα μου έβγαλε ότι δικαιούται με μηδενική συμμετοχή λόγω απορίας. Σκέφτηκα να βγάλω να της δώσω κατιτίς για τα εισιτήρια της επιστροφής.
To θέμα αυτό το έχω θέσει προσωπικά, αλλά είναι ανίκανοι στο υπουργείο υγείας.
Η λύση είναι πάρα πολύ απλή. ΑΜΚΑ έχει δικαίωμα να έχει κάθε έλληνας πολίτης. Για να θεωρηθεί ανασφάλιστος πρέπει να ζει στην Ελλάδα. Εφόσον ζει στην Ελλάδα, υποχρεούται να υποβάλει φορολογική δήλωση έστω και μηδενική. Η ΗΔΙΚΑ έχει πρόσβαση στην βάση του gsis και μπορεί να παίρνει την πληροφορία εάν ένας ΑΜΚΑ έχει ΑΦΜ και έχει υποβληθεί δήλωση, χωρίς να χρειάζεται να ξέρει τίποτα περισσότερο.

Απλά είναι ΑΝΙΚΑΝΟΙ.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 17 Αυγούστου 2017, 00:16:17
Όλοι αυτοί οι Ελληνοαμερικάνοι που έχουν βιβλιάρια ΟΓΑ (πλέον ληγμένα) δε σημαίνει ότι για να το βγάλουν έχουν ΑΦΜ; Αν έχουν ΑΦΜ δεν υποχρεούνται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης; Υπάρχει πρόβλεψη μη υποβολής για τους ομογενείς;
Την άλλη πως μου την έβγαλε άπορη; Με ποια στοιχεία εισοδήματος;
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 17 Αυγούστου 2017, 01:56:14
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Όλοι αυτοί οι Ελληνοαμερικάνοι που έχουν βιβλιάρια ΟΓΑ (πλέον ληγμένα) δε σημαίνει ότι για να το βγάλουν έχουν ΑΦΜ; Αν έχουν ΑΦΜ δεν υποχρεούνται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης; Υπάρχει πρόβλεψη μη υποβολής για τους ομογενείς;
Την άλλη πως μου την έβγαλε άπορη; Με ποια στοιχεία εισοδήματος;
Σε αυτους, όσους δεν τους βγάζει άπορους, δεν ξέρει το ΑΦΜ τους. Παλαιά, έβγαζες ΑΜΚΑ χωρίς ΑΦΜ. Επίσης, το ότι έχεις ΑΦΜ δεν σημαίνει ότι κοιτάζει και κανείς εάν κάνεις φορολογική δήλωση, δεν γίνεται ανενεργός με κάποιο τρόπο. Η εφορία δεν κάνει τίποτα μέχρι να φανείς σε γκισέ της....
Αυτό που έθεσα είναι ότι εάν δεν έχεις κάνει φορολογική δήλωση, δεν θα έπρεπε να σε θεωρεί ανασφάλιστο.
Με τους ευρωπαίους ασφαλισμένους να δεις πάρτι. Έρχονται Ελλάδα, δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι και βγάζουν ΑΦΜ, παίρνουν ΑΜΚΑ, κάνουν ότι θεραπεία γουστάρουν και δεν κάνουν ποτέ φορολογική δήλωση....
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 30 Νοεμβρίου 2017, 10:58:18
Μήπως ο ορθοπεδικός (http://www.docmed.gr/orthopedikos-petaxe-ston-dromo-anasfalisto/#prettyPhoto) δείχνει το δρόμο για όλους τους ανασφάλιστους αλλοδαπούς και ομογενείς που κυκλοφορούν μόνο με ΑΜΚΑ;
Όσοι είναι ανασφάλιστοι να προσκομίζουν το μη ανανεωμένο βιβλιάριο υγείας του πρώην ασφαλιστικού φορέα ή το βιβλιάριο πρόνοιας;
Συνεχίζει να είναι απαραίτητη η προσκόμιση βιβλιαρίου;
Τίτλος: Τι ισχύει με την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 17 Ιανουαρίου 2018, 07:54:02
16/01/2018

https://www.nextdeal.gr/%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B1/%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1/ti-ischyei-me-thn-prosbash-twn-anasfalistwn-sto-dhmosio-systhma-ygeias (https://www.nextdeal.gr/%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B1/%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1/ti-ischyei-me-thn-prosbash-twn-anasfalistwn-sto-dhmosio-systhma-ygeias)
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 24 Ιανουαρίου 2018, 00:26:01
Από συζήτηση στις 23/01/2018 στην ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ στο facebook:

- Τα νευρολογικά και ψυχοτρόπα φάρμακα εδώ και καιρό γράφονται ξεχωριστά από τα υπόλοιπα στους ανασφάλιστους...

- Μόνο τα αναλώσιμα πλέον των ανασφάλιστων από νοσοκομείο.
Τίτλος: Απ: Τι ισχύει με την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 24 Ιανουαρίου 2018, 10:21:06
Παράθεση
Μόνο τα αναλώσιμα πλέον των ανασφάλιστων από νοσοκομείο.

Αν και βγαίνουν πλέον γνωματεύσεις για αναλώσιμα ΣΔ για να ανασφάλιστους που γράφουν "εκτελούνται μόνο από δημόσιες δομές", το φαρμακείο στο δικό μας νοσοκομείο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μου δήλωσε ότι δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει. Ότι φέρνει ταινίες μόνο για τα "μηχανάκια" που έχουν οι κλινικές στο νοσοκομείο.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 8 Φεβρουαρίου 2018, 14:38:15
ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ και δεν ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ολες οι βεβαιωμενες στην εφορια οφειλες Ιατρικης και Νοσηλευτικης περιθαλψης των ανασφαλιστων.

(https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/27654789_1908048862841207_6123588837789250900_n.jpg?oh=8376b15f717ca2ce7c17bc493d92fd9c&oe=5B1607F2)
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 13 Φεβρουαρίου 2018, 20:33:18
Από συζήτηση στην ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ στο facebook στις 13/02/2018 :

Στην Ελλάδα ο καθένας μπορεί να βγάλει ΑΜΚΑ. Κάτοικος εξωτερικού, τουρίστας, περαστικός, ξένος εργάτης στις φράουλες. Τα "δικαιολογητικά" είναι διαβατήριο ή ξένη ταυτότητα. Μετά με τον ΑΜΚΑ εμφανίζεται ανασφάλιστος στο σύστημα ηλεκτρονικής και "δικαιούται" και μηδενική συμμετοχή! Είμαστε large. Στην περίπτωσή σου, από σπόντα κατάλαβες ότι είναι κάτοικος εξωτερικού, αν δεν σου έλεγε τίποτα, που να το καταλάβεις!

https://www.amka.gr/aparaitita.html (https://www.amka.gr/aparaitita.html)
Τίτλος: ΑΜΚΑ σε δικαιούχους προστασίας και αιτούντες άσυλο- Η διαδικασία χορήγησης.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 15 Φεβρουαρίου 2018, 00:11:12
14-02-2018

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΜΚΑ σε δικαιούχους προστασίας και αιτούντες άσυλο- Η διαδικασία χορήγησης


Οδηγίες για την απόδοση ΑΜΚΑ σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας και αιτούντες άσυλο δίνει το υπουργείο Εργασίας.

Οπως αναφέρεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα και του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιου Πετρόπουλου, από 1/6/2009, ο ΑΜΚΑ καθιερώθηκε υποχρεωτικά ως αριθμός εργασιακής και ασφαλιστικής ταυτοποίησης όλων των πολιτών της χώρας.

Όσον αφορά την απόδοση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα εξής: Δελτίο ταυτότητας ομογενούς (αντίστοιχο της ελληνικής αστυνομικής) ή διαβατήριο ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο στα ελληνικά, όταν δεν υπάρχει δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο ή τα έγγραφα αυτά δεν περιέχουν τα ζητούμενα για την απογραφή στοιχεία. Για ανήλικα άτομα που γεννήθηκαν στη χώρα, αρκεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, τα στοιχεία που απαιτούνται για την καταχώρηση στο Εθνικό Μητρώο και την απονομή ΑΜΚΑ, είναι τα παρακάτω:


Επώνυμο κατά τη γέννηση
Σημερινό επώνυμο, σύμφωνα με την ισχύουσα ταυτότητα που προσκομίζεται για την έκδοση ΑΜΚΑ
Όνομα
Όνομα πατέρα
Όνομα μητέρας
Φύλο
Ημερομηνία γέννησης (πλήρης)
Χώρα γέννησης
Νομός γέννησης (μόνο για όσους γεννήθηκαν στην Ελλάδα)
Υπηκοότητα
Στοιχεία ταυτότητας (αριθμός, έτος έκδοσης και είδος ταυτότητας). Επιτρέπονται και οι λατινικοί χαρακτήρες
Ταχυδρομική δ/νση επικοινωνίας στην Ελλάδα (οδός-αριθμός, ΤΚ, πόλη-δήμος, νομός)
Τηλέφωνο επικοινωνίας
Όπως διευκρινίζεται, απαραίτητη είναι μία διεύθυνση επικοινωνίας, η οποία δεν ταυτίζεται υποχρεωτικά με διεύθυνση κατοικίας. Περαιτέρω, αποσαφηνίζεται ότι ο φορέας κύριας ασφάλισης και ο φορέας υγείας δεν αποτελούν υποχρεωτικά στοιχεία για την απόδοση ΑΜΚΑ. Επίσης, δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση του ΑΜΚΑ η ύπαρξη εργασιακής σχέσης ή η παροχή υπηρεσιών ή έργου.

Σε περίπτωση απογραφής, μέσω εκπροσώπου, απαιτείται επιπλέον η ταυτότητα ή το διαβατήριο ή το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του εκπροσώπου (κατά περίπτωση, όπως αναφέρεται παραπάνω) και επιπλέον υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) ότι εκπροσωπεί τον ενδιαφερόμενο. Εάν ο εκπρόσωπος εκπροσωπεί περισσότερα του ενός πρόσωπα, δεν χρειάζεται ξεχωριστή υπεύθυνη δήλωσή του για κάθε εκπροσωπούμενο, αλλά αρκεί μία δήλωση που αναφέρει τα ονόματα όλων.

Τα προσκομιζόμενα έγγραφα για την απόδοση ΑΜΚΑ πρέπει να είναι τα πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα αυτών. Τα παραπάνω δικαιολογητικά δεν κατατίθενται στα ΚΕΠ ούτε στα γραφεία ΑΜΚΑ, απλώς επιδεικνύονται, πλην της υπεύθυνης δήλωσης του εκπροσώπου.

Επίσης, σημειώνεται ότι η κατοχή και η προσκόμιση στις αρμόδιες υπηρεσίες αδειών διαμονής διεθνούς προστασίας είτε δελτίων αιτούντος διεθνούς προστασίας ή δελτίου αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού εμπίπτουν και ικανοποιούν πλήρως τον τύπο των περιγραφέντων στην ανωτέρω ΚΥΑ απαιτούμενων δικαιολογητικών που αφορούν στην απόδοση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους.

Στην περίπτωση των ασυνόδευτων ανηλίκων (κάτω των 18 ετών), τα οποία είναι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας και αιτούντες άσυλο, δεν απαιτείται συμπλήρωση του πεδίου ΑΜΚΑ του εκπροσώπου.


http://www.iefimerida.gr/news/396392/amka-se-dikaioyhoys-prostasias-kai-aitoyntes-asylo-i-diadikasia-horigisis (http://www.iefimerida.gr/news/396392/amka-se-dikaioyhoys-prostasias-kai-aitoyntes-asylo-i-diadikasia-horigisis)
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 20 Αυγούστου 2018, 20:58:21
Ελληνοαμερικανός σε ΠΙ, να αγχώνεται, ψάχνει την πιστωτική του κάρτα American Express για να πληρώσει, και η απάντηση να είναι δεν προβλέπεται, ειναι δημόσιο και έτσι και να κοιτάζει σαν χάνος ο Ελληνοαμερικάνος, καθώς στο Μουρίκα δεν υπάρχει το τσάμπα, εκεί για οποιαδήποτε επεμβατική πράξη πλερώ κατοστάρικα !
Ελλαδάρα.
Τίτλος: Συνταγογράφηση και από ιδιώτες γιατρούς στους ανασφάλιστους.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 12 Μαρτίου 2019, 23:44:39
12/03/2019
Του Αιμίλιου Νεγκή.


Πέρασε στα ψιλά μία σημαντική ρύθμιση, που εντάχθηκε στον νέο νόμο, που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή. Εφεξής, λοιπόν, οι ανασφάλιστοι αποκτούν πρόσβαση και σε ιδιώτες γιατρούς για τη συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων.

Προφανώς, η ρύθμιση θα διευκολύνει την πρόσβαση των ανασφαλίστων σε ιατρική περίθαλψη – αν και παραμένει ένα μεγάλο εμπόδιο ότι δεν δίδεται δικαίωμα πρόσβασης σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια.

Δηλαδή, συνεχίζει ο περιορισμός ότι οι εξετάσεις θα γίνονται μόνο σε εργαστήρια του δημοσίου (νοσοκομεία ΕΣΥ, πρώην ΙΚΑ). Είναι προφανές επίσης ότι δεν καλύπτεται το κόστος της ιατρικής επίσκεψης σε ιδιώτη γιατρό.

Ειδικότερα, το άρθρο 104 του νέου νόμου «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στην παράγραφο 1 του άρθρου 33 του νόμου 4368/2016 προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Οι πιστοποιημένοι στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) ιατροί έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως αυτές ορίζονται ανωτέρω. Οι ως άνω θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις πραγματοποιούνται σε δημόσιες δομές υγείας».

Να τονίσουμε ότι, παρά την ψήφιση του μέτρου, ακόμη, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς θα πρέπει η ΗΔΙΚΑ να επιτρέψει τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων και στους ιδιώτες γιατρούς. Κάτι που παραμένει άγνωστο πότε  θα γίνει.

Βέβαια, όσο θετικό και αν είναι το μέτρο για τους ανασφάλιστους, γεννιέται το ερώτημα αν η εφαρμογή του πυροδοτήσει αύξηση των δαπανών των ανασφαλίστων.  Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφαλίστων ανέρχεται πλέον σε 200 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, υπερβαίνει το 10% του ετήσιου κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, που αφορά τη φαρμακευτική περίθαλψη όλων των Ελλήνων.

https://virus.com.gr/syntagografisi-kai-apo-idiotes-giatroys-stoys-anasfalistoys/?fbclid=IwAR0wbiaO3HEyv02AOjkD0GFZbaU-2lkTeng2xv7mytYM0o7-GR23uK1B0vo#.XIeXLPLMhuU.facebook (https://virus.com.gr/syntagografisi-kai-apo-idiotes-giatroys-stoys-anasfalistoys/?fbclid=IwAR0wbiaO3HEyv02AOjkD0GFZbaU-2lkTeng2xv7mytYM0o7-GR23uK1B0vo#.XIeXLPLMhuU.facebook)
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Denominator στις 12 Μαρτίου 2019, 23:56:20
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Να τονίσουμε ότι, παρά την ψήφιση του μέτρου, ακόμη, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς θα πρέπει η ΗΔΙΚΑ να επιτρέψει τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων και στους ιδιώτες γιατρούς. Κάτι που παραμένει άγνωστο πότε  θα γίνει.
Πόσο δύσκολο είναι αυτό ως διαδικασία για την ΗΔΙΚΑ;
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 13 Μαρτίου 2019, 09:45:21
(https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/52315704_2295336103867429_4540351744126746624_n.jpg?_nc_cat=103&_nc_ht=scontent-sof1-1.xx&oh=5a11e7d633e51360502a2e33672f26d6&oe=5D27D7BE)
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 13 Μαρτίου 2019, 19:52:53
Χρήσιμες πληροφορίες από συζήτηση σε Ιατρική ομάδα του facebook στις 13/03/2019:

- Οι ανασφάλιστοι παίρνουν τα φάρμακά τους από συνηθισμένα Φαρμακεία (αν δεν είναι υψηλού κόστους).

- Μόνο αναλώσιμα παίρνουν από τα Φαρμακεία των Νοσοκομείων

- Κάποιοι ανασφάλιστοι (οι παλιοί "απορίας" που λέγαμε) αν θέλουν μπορούν να πάρουν φάρμακα άνευ συμμετοχής από φαρμακεία των νοσοκομείων, όποιο σκεύασμα έχει διαθέσιμο το νοσοκομείο στη συγκεκριμένη δραστική, περιεκτικότητα κλπ. Αν πάλι θέλουν, μπορούν να πάνε σε ιδιωτικό φαρμακείο άνευ συμμετοχής αλλά με όποια επιβάρυνση προκύπτει ανάλογα με τις επιλογές τους (γενόσημο, πρωτότυπο κλπ)
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 6 Μαΐου 2019, 16:33:07
Δημοσίευση συναδέλφου στις 06/05/2019 σε Ιατρική ομάδα του facebook:

Σε ανασφάλιστους για αναλώσιμα ΣΔ εκδίδουμε γνωμάτευση αλλά η προμήθεια γίνεται από φαρμακεία δημόσιων δομών (νοσοκομεία, ΚΥ). ΑΝ ΕΧΟΥΝ αναλώσιμα γενικότερα και ειδικότερα τη μάρκα που χρησιμοποιεί ο λήπτης. Στη δική μου περιοχή το φαρμακείο του νοσοκομείου δηλώνει αδυναμία χορήγησης.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Ιουνίου 2019, 00:22:19
Για τους ανασφάλιστους από συνάδελφο, Ιατρό, στο facebook στις 07/06/2019:

"Υπάρχει εκτενής αναφορά στα ΜΚΔ σχετικά με την περίθαλψη των ανασφάλιστων, από κάθε λογής άσχετο, που καταλήγει ως συνήθως να αποθεώνει τις πολιτικές επιλογές του.
Εγώ θα αναφέρω μερικά facts, και όποιος έχει μάτια ας δει.

FACT 1. Η πρόσβαση των ανασφάλιστων νομοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2014 από την τότε κυβέρνηση (φωτο 1&2).

FACT 2. Ο κωδικός ΚΑΕ 2323 του προϋπολογισμού για «επιχορήγηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα για δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης οικονομικά αδύνατων», το 2010 ήταν 9,3 εκ ευρώ, το 2011 7,7 εκ ευρώ, το 2018 1 εκ ευρώ και το 2019 100.000 ευρώ.
Ακόμα και τα περίπου 10 εκ του 2010 είναι προφανώς ανεπαρκή. Πόσο μάλλον τα 100.000 του 2019. Τότε πώς μπορούν κάποιοι να μιλάνε για κοινωνική ευαισθησία και πολιτική; από πού πληρώνεται τελικά η περίθαλψη των ανασφάλιστων; 👇👇👇

FACT 3. "... λόγω της αύξησης των εσόδων του από ασφαλιστικές εισφορές αλλά και της αναμενόμενης ομαλοποίησης των αποδόσεων των εσόδων αυτών από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης" λέει ο προϋπολογισμός του 2018 (στο εδάφιο που εξηγεί γιατί η επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ κατά 226 εκ ευρώ).
Θα πει κανείς πως είναι λογικό οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν για τους ανασφάλιστους. Εξαρτάται λέω εγώ από το πόσοι είναι οι ανασφάλιστοι, γιατί από τη στιγμή που δεν υπάρχει αύξηση της επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ και σοβαρή πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του για αντίστοιχες δαπάνες, το αποτέλεσμα είναι η οριζόντια πτώση του επιπέδου της περίθαλψης ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Εδώ ακριβώς βρισκόμαστε σήμερα. Για να κατανοήσουμε για άλλη μια φορά ότι η αναδιανομή προϋποθέτει παραγωγή, δεν αρκεί η αριστερή πσυχούλα."

(https://scontent.fskg3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/62079457_10215777850732545_1601739423760777216_n.jpg?_nc_cat=107&_nc_ht=scontent.fskg3-1.fna&oh=6509cc85e12219fe936d880e81526b72&oe=5D8B01C0)

(https://scontent.fskg3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/61991350_10215777853972626_794887915506237440_n.jpg?_nc_cat=111&_nc_ht=scontent.fskg3-1.fna&oh=a19459d7c03347c0ba1331cf6602e8f2&oe=5D8F30A9)
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Ιουνίου 2019, 00:28:01
Κάποτε επίσης πρέπει να καταλάβουμε ότι ανασφάλιστοι δεν είναι μόνο όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν αλλά και όσοι επιλέγουν να μην πληρώσουν. Και γιατί άλλωστε να πληρώσουν αφού τους παρέχονται φάρμακα και περίθαλψη δωρεάν; Ούτε συμμετοχή στα φάρμακα δεν πληρώνουν ενώ εγώ που πληρώνω εισφορές πληρώνω και συμμετοχή.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 9 Ιουνίου 2019, 01:35:40
Αν και το άρθρο μιλάει για δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη εγώ θα περιλάβω και τη ιατροφαρμακευτική στα σχόλιά μου:

Τι σημαίνουν αυτά στο 8α
"νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα"
Πως αποδεικνύεται η νομιμότητα και κυρίως η μονιμότητα διαμονής; Πληροφορούμαι πως όλοι όσοι παίρνουν άδεια προσωρινής διαμονής στην Ελλάδα, μέχρι να εξεταστεί το αίτημα ασύλου, είχαν μέχρι πρότινος δικαίωμα έκδοσης ΑΜΚΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι αυτοί μόνιμοι κάτοικοι;
Οι ομογενείς που έρχονται λίγους μήνες το καλοκαίρι αλλά έχουν ΑΜΚΑ (και φαίνονται ανασφάλιστοι φυσικά) και φεύγουν με προμήθειες φαρμάκων για να ξεχειμωνιάσουν στην Αμερική, θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι;

"και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα";
Επισημοποιείται και νομιμοποιείται η επιλογή να είναι κάποιος ανασφάλιστος μου φαίνεται;

(Αλήθεια, η ιδιωτική ασφάλιση πως αποδεικνύεται αν δεν την επικαλεστεί ο ίδιος ο ασφαλισμένος; )
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 9 Ιουνίου 2019, 01:40:42
Σκεφτείτε ότι το ΤΣΑΥ απαιτεί ΚΑΘΕ φορά επικαιροποίηση στοιχείων, ανεξάρτητα που του καταβάλλονται εισφορές, κάθε φορά που αλλάζεις δουλειά πρέπει να πηγαίνεις στην Αχαρνών... υπάρχει λόγος απ΄την στιγμή που αν λογίζεσαι ως ανασφάλιστος παίρνεις φάρμακα με 0% συμμετοχή ;
Ελλάς το μεγαλείο σου.  :P
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Denominator στις 9 Ιουνίου 2019, 08:27:06
Το ΤΣΑΥ είναι μακράν το χειρότερο ταμείο από άποψη οργάνωσης και φυσικά εξυπηρέτησης, άσχετα αν κάποιοι υπάλληλοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Προσωπικά δεν έχω ούτε ηλεκτρονικό φάκελο και για αυτό φέρεται να φταίει μία εταιρεία που είχε αναλάβει το λογισμικό και που έχει αποχωρήσει (πληροφόρηση της Δ/νσης Μηχανογράφησης) ενώ κανείς (μα κανείς...) δεν μπορεί να διορθώσει πια τίποτε. Και μία λεπτομέρεια (...): Το ταμείο μου χρωστάει διπλοπληρωμένες εισφορές από το 2010 (από ταυτόχρονη καταβολή και του ΔΠΘ μέχρι να σταματήσει η μισθοδοσία μου μετά την παραίτησή μου από εκεί και δική μου όπως ήμουν υποχρεωμένος ως μετέπειτα ελεύθερος επαγγελματίας) - μετά από 9 έτη δεν έχει κουνηθεί φύλλο.
Ελλάς το μεγαλείο σου, προσυπογράφω...
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 9 Ιουνίου 2019, 10:49:40
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το ΤΣΑΥ είναι μακράν το χειρότερο ταμείο από άποψη οργάνωσης και φυσικά εξυπηρέτησης, άσχετα αν κάποιοι υπάλληλοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Προσωπικά δεν έχω ούτε ηλεκτρονικό φάκελο και για αυτό φέρεται να φταίει μία εταιρεία που είχε αναλάβει το λογισμικό και που έχει αποχωρήσει (πληροφόρηση της Δ/νσης Μηχανογράφησης) ενώ κανείς (μα κανείς...) δεν μπορεί να διορθώσει πια τίποτε. Και μία λεπτομέρεια (...): Το ταμείο μου χρωστάει διπλοπληρωμένες εισφορές από το 2010 (από ταυτόχρονη καταβολή και του ΔΠΘ μέχρι να σταματήσει η μισθοδοσία μου μετά την παραίτησή μου από εκεί και δική μου όπως ήμουν υποχρεωμένος ως μετέπειτα ελεύθερος επαγγελματίας) - μετά από 9 έτη δεν έχει κουνηθεί φύλλο.
Ελλάς το μεγαλείο σου, προσυπογράφω...
Μου ζήτησαν φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου του ΤΣΑΥ για να δουν πότε ξεκίνησε η ασφάλιση, φυσικά και δεν το βρήκα (καθώς πέραν αυτού δεν το έχω χρειαστεί για οτιδήποτε άλλο), οπότε πήγα να μου το τυπώσουν απ τα αρχεία τους, μου τύπωσε μια σελίδα Α4 της κακιάς ώρας και μετά μου λέει πήγαινε στον 2ο όροφο να σου βάλουν μια σφραγίδα ! Κοντεύουμε 2020 και εμείς πάμε σε άλλον όροφο σε έναν σφραγιδοπατητή να μας βάλει σφραγίδα !

Ζήτησα να τους στείλω κάτι χαρτιά με mail και να τα τυπώσουν και μου λένε δεν έχουμε toner, το έκανε η υπάλληλος με βαριά καρδιά και μετά με... νουθέτησε την επόμενη φορά να τα έχω σε φωτοτυπίες !


Οι τύποι είναι απλά ΤΡΑΓΙΚΟΙ.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Denominator στις 9 Ιουνίου 2019, 15:22:08
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το ΤΣΑΥ είναι μακράν το χειρότερο ταμείο από άποψη οργάνωσης και φυσικά εξυπηρέτησης, άσχετα αν κάποιοι υπάλληλοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Προσωπικά δεν έχω ούτε ηλεκτρονικό φάκελο και για αυτό φέρεται να φταίει μία εταιρεία που είχε αναλάβει το λογισμικό και που έχει αποχωρήσει (πληροφόρηση της Δ/νσης Μηχανογράφησης) ενώ κανείς (μα κανείς...) δεν μπορεί να διορθώσει πια τίποτε. Και μία λεπτομέρεια (...): Το ταμείο μου χρωστάει διπλοπληρωμένες εισφορές από το 2010 (από ταυτόχρονη καταβολή και του ΔΠΘ μέχρι να σταματήσει η μισθοδοσία μου μετά την παραίτησή μου από εκεί και δική μου όπως ήμουν υποχρεωμένος ως μετέπειτα ελεύθερος επαγγελματίας) - μετά από 9 έτη δεν έχει κουνηθεί φύλλο.
Ελλάς το μεγαλείο σου, προσυπογράφω...
Μου ζήτησαν φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου του ΤΣΑΥ για να δουν πότε ξεκίνησε η ασφάλιση, φυσικά και δεν το βρήκα (καθώς πέραν αυτού δεν το έχω χρειαστεί για οτιδήποτε άλλο), οπότε πήγα να μου το τυπώσουν απ τα αρχεία τους, μου τύπωσε μια σελίδα Α4 της κακιάς ώρας και μετά μου λέει πήγαινε στον 2ο όροφο να σου βάλουν μια σφραγίδα ! Κοντεύουμε 2020 και εμείς πάμε σε άλλον όροφο σε έναν σφραγιδοπατητή να μας βάλει σφραγίδα !

Ζήτησα να τους στείλω κάτι χαρτιά με mail και να τα τυπώσουν και μου λένε δεν έχουμε toner, το έκανε η υπάλληλος με βαριά καρδιά και μετά με... νουθέτησε την επόμενη φορά να τα έχω σε φωτοτυπίες !


Οι τύποι είναι απλά ΤΡΑΓΙΚΟΙ.
Η μόνη συμβουλή που μπορώ να δώσω σε ασφαλισμένο του ΤΣΑΥ είναι η εξής:
Φύλαξε ο,τιδήποτε έχεις πάρει από το ταμείο και πολύ περισσότερο οποιοδήποτε αποδεικτικό πληρωμής προς αυτό ως κόρη οφθαλμού.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 10 Ιουνίου 2019, 15:13:16
Προσωπικά συμφωνώ με ένα σύστημα Beveridge όπου το κόστος Υγείας πληρώνεται από τους φόρους και καλύπτει όλους τους πολίτες μιας χώρας (είτε έχουν δουλειά είτε όχι) π.χ. όπως γίνεται στην Μεγάλη Βρετανία ή την Σουηδία.

Εδώ όμως έχουμε, κατά κύριο λόγο, ένα σύστημα Bismark όπου την Υγεία την πληρώνουν από κοινού Εργοδότες και Εργαζόμενοι και δεν μπορεί αυτοί που δεν έχουν δουλειά να παίρνουν τα φάρμακα τους με 0% και αυτοί που έχουν δουλειά και πληρώνουν εισφορές να παίρνουν τα φάρμακα τους με 25%. Αργά ή γρήγορα (μάλλον γρήγορα) αυτοί που έχουν δουλειά θα κοιτούν πως να αποφύγουν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές και το σύστημα θα καταρρεύσει.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 10 Ιουνίου 2019, 16:46:27
Όσον αφορά το πεντάευρο:

Κανείς, δεν θα σταματήσει κάποιον αναίσθητο ή με αίματα από το να μπει στο Κέντρο Υγείας ή στο Νοσοκομείο, και το ξέρουμε πολύ καλά.

Απλά σε τέτοιες περιπτώσεις στέλνουμε μετά ένα λογαριασμό (5 ευρώ) στο σπίτι του με ένα ΙΒΑΝ του Νοσοκομείου και όποιος έχει αυτά τα πέντε ευρώ (και λίγο φιλότιμο) τα πληρώνει.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: schumifer στις 10 Ιουνίου 2019, 17:39:17
Δεν πιστεύω ότι θα ασχολούνται πολλοί να τα πληρώνουν έτσι, στην εφορία να πηγαίνουν καλύτερα.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 10 Ιουνίου 2019, 19:54:08
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν πιστεύω ότι θα ασχολούνται πολλοί να τα πληρώνουν έτσι, στην εφορία να πηγαίνουν καλύτερα.

Και αυτό θα ήταν μια καλή λύση.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 10 Ιουνίου 2019, 20:26:08
Νομίζω η καλύτερη, να καθίσει να πληρώσει ο άλλος έστω και ενα 5€ από φιλότιμο δεν παίζει, αλλωστε "ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΝ" αυτά απ΄τις κρατήσεις τους  8), μόνο μέσω Εφορίας "πείθονται".
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 10 Ιουνίου 2019, 23:01:01
Μια ιστορική διαδρομή επί του θέματος από συνάδελφο Γενικό Ιατρό στις 10/06/2019 στο facebook:

Το θέμα των ανασφαλίστων το έζησα ως γιατρός. Έβλεπα στο 2012-2013 πολλούς ασθενείς μου να είναι άνεργοι και πλέον ανασφάλιστοι καθώς είχαν απολυθεί με το ξεκίνησε η κρίση. Με την είσοδο στο μνημόνιο, είχα αρχίσει να διαβάζω κάθε κείμενο που συναντούσα από την τρόικα και κάπου στο 2013 είδα ότι ήταν προαπαιτούμενο για την δόση του 2014 η κάλυψη των ανασφαλίστων. Στα νοσοκομεία υπήρχε θέμα και είχαν συσταθεί επιτροπές που έκριναν εάν μπορούσε κάποιος ή όχι να νοσηλευτεί χωρίς να πληρώσει τα έξοδα. Εκείνη την εποχή, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ούτε οι γιατροί στο ΕΣΥ έκαναν την απαραίτητη διαδικασία για τον ασθενή να περάσει από τις επιτροπές, ούτε και οι ασθενείς ήξεραν τα δικαιώματα τους. Έτσι, πολλοί ασθενείς βρέθηκαν με χρέη. Ο ΕΟΠΥΥ είχε μια σκληρή συμπεριφορά και έβλεπε άμεσα κάθε ανασφάλιστο σαν εξ αρχής λαμόγιο. Η κυβέρνηση σκεφτόταν ότι είχε μια ακόμη τρύπα να καλύψει σε χρήμα και ήταν σε πίεση. Θυμάμαι τέτοιες μέρες, Ιούνιο-Ιούλιο να έχει δημοσιευτεί η απόφαση για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων ώστε να πάρουμε την δόση κάπου τον Αυγουστο-Σεπτέμβριο, να λειτουργεί στην Ηλ. Συνταγογράφηση αλλά να μην μιλάει κανένας για αυτή. Και μπορούσαν μόνο οι γιατροί των νοσοκομείων και κέντρων υγείας να συνταγογραφήσουν αλλά ουδείς τους είχε ενημερώσει επίσημα, υπήρχε μια μεγάλη τρομοκρατία με τα πλαφόν και το πόσο κοστίζεις συνταγογραφόντας. Ήμουν από τους ελάχιστους που έλεγα στον κόσμο που ήταν ανασφάλιστος για αυτή τη δυνατότητα και πως να γράψουν τα φάρμακα τους. Εκείνη την εποχή δεν έπαιρνες και ΑΜΚΑ ευκολα εάν δεν ήσουν μόνιμος κάτοικος Ελλάδας. Το να φανείς ανασφάλιστος, έπρεπε να είχες κάποια ασφάλιση νωρίτερα σε ισχύ Οι ξένοι υπήκοοι πρακτικά ήταν έξω όλοι. Η τρύπα του συστήματος ήταν ο ΟΓΑ. Πλήρωναν τα λιγοστά ασφάλιστρα του ΟΓΑ σε χωράφια που δήθεν είχαν νοικιάσει και καλλιεργούσαν και είχαν ασφάλιση στην Ελλάδα, κι ας ζούσαν έξω. Θυμάμαι ασθενείς του εξωτερικού, ασφαλισμένοι του ΟΓΑ ως "αγρότες" που ερχόντουσαν 3-4 φορές το χρόνο για να γράψουν φάρμακα. Αυτά άλλαξαν την επόμενη χρονιά με την κυβέρνηση του Συριζα. Καταργήθηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στα νοσοκομεία. Κάθε ΑΜΚΑ γύρναγε σε ανασφάλιστος εάν δεν είχε ασφάλιση και μπορούσες πλέον να πάρεις ΑΜΚΑ εξαιρετικά εύκολα. Εξαιρετικά ανακουφιστικό για τους συμπολίτες μας αλλά πήγαμε στο άλλο άκρο για την μαύρη εργασία και κυρίως για τους ξένους.
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Ιουνίου 2019, 09:49:19
ΦΕΚ Ν. 4600/19 ( συνταγογράφηση ανασφαλίστων και από ιδιώτες Ιατρούς).

N.4600/19 ΦEK43 A' / 09/03/2019

Άρθρο 104 του νόμου 4600/2019

https://farmakopoioi.blogspot.com/2019/03/460019.html?fbclid=IwAR1OoskmHx3IqA1_BOiFtJl4FFkujGevRwop2H4ku_rUItbqYCRL4Iz8kyg (https://farmakopoioi.blogspot.com/2019/03/460019.html?fbclid=IwAR1OoskmHx3IqA1_BOiFtJl4FFkujGevRwop2H4ku_rUItbqYCRL4Iz8kyg)

https://farmakopoioi.blogspot.com/2019/03/blog-post_35.html (https://farmakopoioi.blogspot.com/2019/03/blog-post_35.html)

https://www.scribd.com/document/401781852/N-4600-19-%CE%A6EK43-A-%CE%95%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%A6-%CE%BF%CF%8D%CF%82#from_embed (https://www.scribd.com/document/401781852/N-4600-19-%CE%A6EK43-A-%CE%95%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%A6-%CE%BF%CF%8D%CF%82#from_embed)

Συνταγογραφούνται και τα αναλώσιμα ανασφαλίστων από ιδιώτες Ιατρούς, αλλά εκτελούνται μόνο σε Κρατικές Δομές.

https://farmakopoioi.blogspot.com/2019/03/blog-post_20.html?fbclid=IwAR38Qo7h0gRFe3z3k1yyA_84aYYVhLJ_EC_sFlxt_iKbYXpGKuFQzd-xUNg (https://farmakopoioi.blogspot.com/2019/03/blog-post_20.html?fbclid=IwAR38Qo7h0gRFe3z3k1yyA_84aYYVhLJ_EC_sFlxt_iKbYXpGKuFQzd-xUNg)

(https://scontent.fskg3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/64582679_2451086614959043_1825734002745540608_n.jpg?_nc_cat=105&_nc_ht=scontent.fskg3-1.fna&oh=c53dfbd3697c312d99b73a02d7ebe41e&oe=5DC6EB94)
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Ιουνίου 2019, 17:36:23
Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησα ινσουλινοθεραπεία σε μία ανασφάλιστη ασθενή. Την ινσουλίνη την πήρε από ιδιωτικό Φαρμακείο χωρίς πρόβλημα αλλά τα αναλώσιμα διαβήτη δεν μπορούσε να της τα δώσει το ιδιωτικό φαρμακείο παρά την προτρέψαν να πάει σε Δημόσιο Νοσοκομείο.

Στις 18/06/2019 με τηλεφώνησαν από Κρατικό Νοσοκομείο της περιοχής μου από το τμήμα προμηθειών και με ρώτησαν αν γνωρίζω ποιος νόμος υπαγορεύει ότι οι ανασφάλιστοι Διαβητικοί μπορούν να παίρνουν τα αναλώσιμά τους από Δημόσιο Νοσοκομείο ακόμη και αν το παραπεμπτικό το έχει γράψει ιδιώτης Ιατρός.

Τους ανέφερα για τους νόμους που επισυνάπτω στο αμέσως προηγούμενο post.

Διαβάστε επίσης σχετική συζήτηση με βάση αυτό το συμβάν σε Ιατρική Ομάδα στο facebook:

- Πες τους να δουν το παραπεμπτικό για τα αναλώσιμα. Γράφει ότι τα αναλώσιμα ΣΔ οι ανασφάλιστοι τα προμηθεύονται μόνο από δημόσιες δομές
Επίσης μπορείς να αντιστρέψεις την ερώτηση και να τους πεις αν γνωρίζουν ποιος νόμος το απαγορεύει.

- Ναι, αλλά μου είπε ότι μέχρι πρόσφατα τέτοια παραπεμπτικά λάμβανε μόνο από Κρατικούς Ιατρούς. Με ρωτά βάσει ποιου νόμου μπορεί ένας Ιδιώτης Ιατρός να γράφει σε ανασφάλιστους παραπεμπτικά για αναλώσιμα Διαβήτη τα οποία να εκτελούνται στο Φαρμακείο του Νοσοκομείου. (του έχουν έρθει πρόσφατα παρόμοια παραπεμπτικά και από άλλους ιδιώτες Ιατρούς).

- Το γεγονός ότι το σύστημα επιτρέπει την έκδοση τέτοιων παραπεμπτικών ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό δεν το επέτρεπε δεν είναι αρκετό;

- Δεν γράφει αναλώσιμα ο νόμος για ανασφάλιστους αλλά από τη στιγμή που εκδίδεται γνωμάτευση από ιδιώτη είναι παράνομη; Επίσης ο ανασφάλιστος μπορεί να απευθυνθεί σε δημόσιο φαρμακείο για να πάρει τα φάρμακά του (αν το επιθυμεί αντί για ιδιωτικό φαρμακείο). Αν έχει συνταγή από ιδιώτη πάλι θα την απορρίψουν; Τι να πω; Αναρωτιέμαι αν μπορεί να γράψει (ιατρός δημοσίου ή ιδιώτης) κάποιο άλλο αναλώσιμο π.χ. αερόστρωμα σε ανασφάλιστο και αν μπορεί να το προμηθευτεί από δημόσια δομή ή ιδιώτη πάροχο.

Τελικά το τμήμα προμηθειών του γειτονικού μου Κρατικού Νοσοκομείου ΔΕΝ έδωσε αναλώσιμα διαβήτη στην ανασφάλιστη ασθενή μου, που της τα συνταγογράφησα ηλεκτρονικά, ως ιδιώτης Ιατρός, πριν λίγες μέρες. Της είπαν ότι πρέπει να τα συνταγογραφήσει κρατικός Ιατρός.

( Η ουσία είναι ότι οι Πολιτικοί νομοθετούν χωρίς να ελέγχουν πρώτα εάν αυτά που νομοθετούν μπορούν να καλυφθούν από οικονομικής άποψης. Με άλλα λόγια στο Νοσοκομείο ΔΕΝ έχουν τόσα αναλώσιμα που θα απαιτούνταν αν άρχιζαν και οι ιδιώτες Ιατροί να τα συνταγογραφούν, και μετά αρχίζουν οι προφάσεις.... )

 "Η γκρίζα διοίκηση". Ένα κείμενο του Δημήτρη Κουναλάκη που βρίσκει εφαρμογή και στην περίπτωσή μας:  https://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,6018.msg59832.html?fbclid=IwAR1HDQBNXyW2fyA-SS2JVY7YWaZHP3yfJg-ogROtgkKJ3Hfxh200OBLEVo0#msg59832 (https://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,6018.msg59832.html?fbclid=IwAR1HDQBNXyW2fyA-SS2JVY7YWaZHP3yfJg-ogROtgkKJ3Hfxh200OBLEVo0#msg59832)
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Denominator στις 18 Ιουνίου 2019, 18:01:32
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Τελικά το τμήμα προμηθειών του γειτονικού μου Κρατικού Νοσοκομείου ΔΕΝ έδωσε αναλώσιμα διαβήτη στην ανασφάλιστη ασθενή μου, που της τα συνταγογράφησα ηλεκτρονικά, ως ιδιώτης Ιατρός, πριν λίγες μέρες. Της είπαν ότι πρέπει να τα συνταγογραφήσει κρατικός Ιατρός.


Παράβαση καθήκοντος;
Έχουν ακούσει κάτι σχετικά;
Τίτλος: Απ: Νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 25 Ιουνίου 2019, 13:25:37
Η Ιατρική στα χρόνια της χολέρας.

https://nucleus.gr/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1-%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%BF%CE%B9-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82/13391/?fbclid=IwAR3jvhHLQrZSwSGTT3k1ja0vrh6saLdYhXGBbikixzBdkHaCbEdftol3Qf4 (https://nucleus.gr/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1-%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%BF%CE%B9-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82/13391/?fbclid=IwAR3jvhHLQrZSwSGTT3k1ja0vrh6saLdYhXGBbikixzBdkHaCbEdftol3Qf4)

Και το σχόλιό μου στο παραπάνω άρθρο:

Ή θα κάνουμε ένα σύστημα Υγείας που θα χρηματοδοτείται από τους φόρους και θα καλύπτει τους πάντες ( σύστημα Beveridge), και του οποίου δηλώνω οπαδός. Ή θα κάνουμε ένα σύστημα που βασίζεται σε εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων ( σύστημα Bismark) και καλύπτει μόνο όσους εργάζονται. Μόνο που τώρα, στην Ελλάδα, έχουμε καταλήξει να έχουμε Beveridge που οικονομικά όμως στηρίζεται σαν Bismark. Αυτό λοιπόν, που έχουμε τώρα στην Ελλάδα το μόνο σίγουρο ότι θα καταρρεύσει αργά ή γρήγορα (μάλλον γρήγορα) γιατί κάποιοι νιώθουν κορόιδα.