Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

ΠΦΥ -Εκπαίδευση => Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: EzeΤΡΟΛ στις 13 Μαρτίου 2010, 20:46:30

Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 13 Μαρτίου 2010, 20:46:30
Μεταφορά, από τον διαχειριστή Αργύρη Αργυρίου, μηνύματος του Διακομιστή της 6 Μαρτίου 2010:

Τέτοια θέματα προσελκύουν αρχικά μια μερίδα αναγνωστών, δέχονται όμως λίγες απαντήσεις και πολύ σύντομα στη συνέχεια γειώνονται/θάβονται.
Ωστόσο, θα τολμήσω να θίξω ακόμη ένα θέμα-ταμπού: Τη συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεων τους.

Ως γενική αρχή, ισχύει ότι Τα Ασφαλιστικά Ταμεία Δεν Αποζημιώνουν Φαρμακευτικά Σκευάσματα Όταν Αυτά Χορηγούνται Εκτός Των Ενδείξεων Τους.

Η/Οι ένδειξη/ενδείξεις ενός φαρμάκου αναφέρονται στο φύλο οδηγιών (SPC) του, και, συγκεντρωτικά, στο Εθνικό Συνταγολόγιο του ΕΟΦ (πιο πρόσφατη έκδοση: 2007).
Εκεί μας περιμένουν πολλές, μα πολλές εκπλήξεις.

Για παράδειγμα οι Αναστολείς της ΑchE (φάρμακα τύπου Exelon, Aricept, Reminyl, Ebixa) έχουν επίσημη ένδειξη "Ήπια ως μέτρια άνοια της Ν. Alzheimer" και νομίζω τώρα πρόσφατα προσπαθούν να πλασάρουν και την "Παρκινσονική άνοια".

Όπως όμως όλοι γνωρίζουμε, αυτά τα φάρμακα συνταγογραφούνται κατά κόρον με διάγνωση "Άνοια" (έτσι, απλά), "Οργανικό Ψυχοσύνδρομο", και άλλες, δηλαδή ...συνταγογραφούνται εκτός των ενδείξεών τους. Χορηγούνται ακόμη και σε ασφαλισμένους με διαταραχές μνήμης, σε ασθενείς με σοβαρή άνοια ή άνοια τελικού σταδίου, μέχρι και σε κατακεκλιμένους ως ...δυναμωτικό!

Μάλιστα, η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι 0%! Και μιλάμε για σκευάσματα με εξωπραγματική/εξωφρενική τιμή, που αγγίζει το ύψος της ...μηνιαίας σύνταξης του ασφαλισμένου!!

Με αυτό το αίσχος, τί θα γίνει; Πότε θα πάψει το ξεχείλωμα των επίσημων ενδείξεων των φαρμάκων, που γίνεται προκειμένου να εξυπηρετηθεί η εκ του πονηρού, κακώς εννοούμενη συνταγογραφία; Πότε θα ξυπνήσουν οι Ελεγκτές των Ταμείων;  Πότε θα λογοδοτήσει κάποιος γίγαντας/μερακλής συνάδελφος (κυρίως πρόκειται για "ειδικολόγους", π.χ. "ανοιολόγος", "κολοκυθολόγος", κ.λπ.) που ξεκινά σε ασφαλισμένο μια αγωγή με φάρμακα εκτός ενδείξεων;

Εκ του διαχειριστού Αργύρη Αργυρίου: Από την σειρά αυτή και κάτω έχουμε το μήνυμα του Διακομιστή της 13 Μαρτίου 2010:

Ποιό μυστικό κρύβει ο “Κωδικός Νόσου” που αναγράφεται πλέον στα νέα συνταγολόγια του ΙΚΑ;

Όλοι γνωρίζουμε ότι Τα Ασφαλιστικά Ταμεία Δεν Δικαιολογούν Δαπάνες Για Φάρμακα Όταν Αυτά Χορηγούνται Εκτός Των Ενδείξεών Τους.

Έτσι, για παράδειγμα, το Exelon σύμφωνα με τον ΕΟΦ έχει ένδειξη και δικαιολογείται μόνο για “Ήπιας και μέτριας βαρύτητας άνοια της Ν. Alzheimer”. Μάλιστα, η συμμετοχή του ασφαλισμένου σε αυτή την περίπτωση, είναι μηδέν %.

Αυτό σημαίνει ότι όταν το συνταγογραφούμε σε ασφαλισμένο με “άνοια”, “οργανικό ψυχοσύνδρομο” ή ο,τιδήποτε άλλο:
α) ασκούμε ανορθόδοξη ιατρική αφού χορηγούμε φάρμακο εκτός των ενδείξεων του
β) ο ασφαλισμένος πρέπει να πληρώσει το φάρμακο κατά 100%

Στην Ελλαδάρα όμως, ποτέ δεν έχει γίνει ως τώρα έλεγχος και γενικώς όλα τα φάρμακα περνάνε χύμα με όλες τις ενδείξεις.

Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει, και σωστά, ο “Κωδικός Νόσου” που φιγουράρει στα νέα συνταγολόγια του ΙΚΑ: Κάθε νόσημα θα έχει δικό του κωδικό, και έτσι δεν θα μπορεί να συγχέεται η “Ν. Alzheimer” με την “άνοια” ή το “οργανικό ψυχοσύνδρομο”, ούτε η “Μείζων κατάθλιψη” με την “κατάθλιψη”.
Επίσης, θα μπορεί εύκολα να ελέγχεται αν ένα φάρμακο δίνεται εντός ή εκτός των ενδείξεων του.

Το μείζων ζήτημα που ανακύπτει εδώ, είναι ποιός θα καθορίζει τους “Κωδικούς Νόσου” του κάθε ασφαλισμένου. Ποιός θα αποδίδει, για παράδειγμα, στον ασφαλισμένο τον κωδικό της Ν. Alzheimer που θα του επιτρέπει να παίρνει το Εξελόν με 00% ; Ο Νευρολόγος; Μόνο ο Νευρολόγος; Όλοι οι Νευρολόγοι; Μόνο οι συμβεβλημένοι με το Ταμείο του Ασφαλισμένου; Μόνο ο Νευρολόγος που ασχολείται με την άνοια; Ο Ψυχίατρος;  Ο Παθολόγος; Ο Γενικός Ιατρός; Με τί κριτήρια θα τίθεται η κάθε διάγνωση και θα αποδίδεται ο ανάλογος κωδικός;

Η εισαγωγή του “Κωδικού Νόσου” είναι γενικά ένα πολύ σωστό μέτρο, φτάνει να επιβιώσει από τον πόλεμο που θα του κάνουν οι γνωστοί-άγνωστοι που επιθυμούν τη διαιώνιση του “χύμα” και να εφαρμοστεί επιτέλους κάποτε.
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 14 Μαρτίου 2010, 02:06:25
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αυτό σημαίνει ότι όταν το συνταγογραφούμε σε ασφαλισμένο με “άνοια”, “οργανικό ψυχοσύνδρομο” ή ο,τιδήποτε άλλο:
α) ασκούμε ανορθόδοξη ιατρική αφού χορηγούμε φάρμακο εκτός των ενδείξεων του
β) ο ασφαλισμένος πρέπει να πληρώσει το φάρμακο κατά 100%

Κι όμως! Για κάθε ποσοστό συμμετοχής αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο γιατρός! Ο φαρμακοποιός εκτελεί με τη συμμετοχή που έχει γράψει ο γιατρός. (εκτός των περιπτώσεων που η συμμετοχή πρόκειται να "δυσαρεστήσει" τον πελάτη οπότε σπεύδει να επισημάνει στο γιατρό την απαραίτητη "διόρθωση")
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 18 Μαρτίου 2010, 20:12:43
SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS


Εξαιρετικής σημασίας εγκύκλιος του ΙΚΑ ( από τις 16 Φεβ. 2010! ), αναφέρει ότι "Όταν συνταγογραφούνται φάρμακα εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων και δοσολογίας, όπως αυτά καθορίζονται στην Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος που συνοδεύει το φάρμακο, θα αποζημιώνονται μόνο στις περιπτώσεις που θα προσκομίζεται έγκριση ατομικής παρηγορητικής θεραπείας από τον ΕΟΦ".

Δηλαδή, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να συνταγογραφούμε φάρμακα εκτός των ενδείξεων τους, γιατί τότε ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ!
Κατ΄εξαίρεση αποζημιώνονται όταν συνοδεύονται από "Έγκριση Ατομικής Παρηγορικής Θεραπείας" που εκδίδεται από τον ΕΟΦ.

Ελπίζω μόνο ο ΕΟΦ να μην το ξεχειλώσει και να μη φτάσει σε σημείο να δίνει τέτοια έγκριση για οποιοδήποτε φάρμακο επί οποιασδήποτε πάθησης. Σημειωτέον, ο κάθε ιατρός προσφεύγει προσωπικά στον ΕΟΦ και ζητάει αυτή την εξαίρεση ατομικά για έναν ασθενή ξεχωριστά!

Πάντως, η ουσία είναι ότι μπήκε (επιτέλους) τέρμα στο ξεχείλωμα των ενδείξεων των φαρμάκων!

Μεγάλη προσοχή στο εξής στη διάγνωση που θέτουμε στη συνταγή!
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 18 Μαρτίου 2010, 23:16:35
Χμ, όπως είδαμε,  αν η χορηγηθεί ένα φάρμακο εκτός των ενδείξεών του,
 π.χ. tts Exelon 9.5 για "οργανικό ψυχοσύνδρομο",
τότε ... δεν αποζημιώνεται!

Επομένως, αυτός που την πατάει είναι ...Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ!

Αυτός είναι που θα δώσει το φάρμακο στον ασφαλισμένο και αυτός κατόπιν δεν θα αποζημιωθεί ποτέ από το Ταμείο!

Αυτό το αναμμένο κάρβουνο καίει τον φαρμακοποιό! Χο χο χοχχχοοο!!

Κανονικά, μετά από αυτά, ο φαρμακοποιός είναι αυτός που πρέπει να μην εκτελεί συνταγές που αναγράφουν φάρμακα εκτός ενδείξεων!
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 20 Μαρτίου 2010, 13:09:51
Χαλάμε το πάρτι του Φαρμακοποιού!

Τέρμα τα Εξελόν, Αρισέπτ, Ρεμινύλ, Εμπίξα, και λοιπό συναπάντημα, για άσχετες ενδείξεις, όπως "άνοια", "οργανικό ψυχοσύνδρομο", "διαταραχές μνήμης" κ.λπ.
Τα σκευάσματα αυτά έχουν μόνο μία ένδειξη:  "Ήπια και μέσης βαρύτητας άνοια της Ν. Αλτσχάιμερ".  Ποιά είναι τα διαγνωστικά κριτήρια της Ν. Αλτσχάιμερ; Ποιός μπορεί να θέσει τη διάγνωση;

Επίσης, τέρμα οι καρνιτίνες που έχουν μοναδική ένδειξη "ένδεια καρνιτίνης" - Πώς εξακριβώνεται ότι υπάρχει ένδεια καρνιτίνης;

Κόβουμε την εκτός ενδείξεων χορήγηση φαρμάκων σε ασφαλισμένους, με το παρακάτω έντυπο:


Οδηγία προς τον Ασφαλισμένο σχετικά με τη συνταγογράφηση φαρμακευτικού σκευάσματος

Αγαπητέ ασφαλισμένε,

Σύμφωνα με τις εγκυκλίους των Ασφαλιστικών Ταμείων, τα φαρμακευτικά σκευάσματα δεν αποζημιώνονται όταν χορηγούνται εκτός των ενδείξεών τους.
Η πιο πρόσφατη σχετική εγκύκλιος ανακοινώθηκε από το ΙΚΑ στις 16-02-2010, με αριθμό Πρωτοκόλλου Γ 55/737.

Το σκεύασμα …………………………………………………. με λιανική τιμή …………………. Ευρώ, έχει βάσει του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων ως εγκεκριμέν… ένδειξ….. τ….. κάτωθι:
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….…

Προκειμένου επομένως να συνταγογραφηθεί το ……………………………………, απαιτείται να προσκομιστεί στο Κέντρο Υγείας ή στο Περιφερικό Ιατρείο γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού, συμβεβλημένου με το Ασφαλιστικό Ταμείο του ασφαλισμένου, όπου θα αναφέρεται τεκμηριωμένα η διάγνωση για την οποία απαιτείται αγωγή με το εν λόγω φαρμακευτικό σκεύασμα, συμφώνως προς τις ενδείξεις του,  καθώς και η χρονική διάρκεια της αγωγής.


                              -----Ο----
                               ΙΑΤΡΟΣ


Δεν το κάνουμε (μόνο) για να χαλάσουμε τη σούπα του φαρμακοποιού.
Δεν το κάνουμε μόνο για να προστατέψουμε τον ασφαλισμένο από την ανορθόδοξη ιατρική (χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεων τους).
Είμαστε ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ να το κάνουμε!
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 20 Μαρτίου 2010, 13:14:31
Αγαπητέ διακομιστή, ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ είναι και οι συνάδελφοι να δίνουν γνωματεύσεις και όχι κωλόχαρτα.
Εάν στείλεις για δεύτερη φορά τον ηλικιωμένο να λάβει "σωστή" γνωμάτευση από τον συνάδελφο τότε το έχεις χάσει το παιχνίδι.
Και εν πάση περιπτώσει ΕΣΥ αποφασίζεις για ποιο λόγο χορηγείς ένα φάρμακο, αλλιώς δεν σε υποχρεώνει κανείς να γίνεις αντιγραφέας.


edit: Και κάτι ακόμα. στη γνωμάτευση ο ιατρός ΔΕΝ ΑΝΑΓΡΆΦΕΙ το ποσοστό συμμετοχής, αυτό είναι δουλειά του ιατρού που συνταγογραφεί.
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 20 Μαρτίου 2010, 13:27:14
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αγαπητέ διακομιστή, ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ είναι και οι συνάδελφοι να δίνουν γνωματεύσεις και όχι κωλόχαρτα.
Εάν στείλεις για δεύτερη φορά τον ηλικιωμένο να λάβει "σωστή" γνωμάτευση από τον συνάδελφο τότε το έχεις χάσει το παιχνίδι.
Και εν πάση περιπτώσει ΕΣΥ αποφασίζεις για ποιο λόγο χορηγείς ένα φάρμακο, αλλιώς δεν σε υποχρεώνει κανείς να γίνεις αντιγραφέας.


edit: Και κάτι ακόμα. στη γνωμάτευση ο ιατρός ΔΕΝ ΑΝΑΓΡΆΦΕΙ το ποσοστό συμμετοχής, αυτό είναι δουλειά του ιατρού που συνταγογραφεί.

Σωστά, υπεύθυνος για όλα είναι ο ιατρός που εκδίδει τη συνταγή για το Ταμείο.
Όμως, ηθικά, δεν μπορώ να κόψω μια ειδική θεραπεία που δόθηκε κατόπιν οδηγίας ενός ιατρού συγκεκριμένης ειδικότητας, για μια πάθηση που δεν θα μπορούσα να διαγνώσω ή να αντιμετωπίσω εγώ.

Νομίζω όμως ότι συμφωνούμε πως ο συνάδελφος οφείλει να αναγράψει λεπτομερώς τη διάγνωση πάνω στη συνταγή του, η οποία πρέπει να είναι σύμφωνη προς τις ενδείξεις του φαρμακευτικού σκευάσματος που (μου) προτείνει προς συνταγογράφηση.
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 20 Μαρτίου 2010, 13:40:14
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ είναι και οι συνάδελφοι να δίνουν γνωματεύσεις και όχι κωλόχαρτα.

Το έχω σκεφτεί κι εγώ, φίλε.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κ. Μ. Τ. που έχει γεμίσει τα χωριά της Μακεδονίας με Εξελόν, στις συνταγές της ......ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ !!!!!!!!

Μόνο αναγράφει το φαρμακευτικά σκεύασμα!!! Το οποίο "συμπτωματικά" είναι ...........το Εξελόν!!!
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 20 Μαρτίου 2010, 13:43:30
Ποια είναι η κ Μ.Τ.???? Και γιατί έχει προτίμηση στα χωριά μόνο? Το ξέρει ο Ιατρικός σύλλογος της περιοχής ότι ασκεί διχαστική ιατρική εξαιρώντας από τις ικανότητές της τους πληθυσμούς των πόλεων?
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 20 Μαρτίου 2010, 14:01:51
Υποθέτω ότι έχει κάνει εξίσου "καλή δουλειά" και στα αστικά κέντρα, απλά εγώ βλέπω πληθυσμούς της υπαίθρου.

Είναι τυπική η μεθόδευσή της για να μην αφήνει "ίχνη" σκορπίζοντας παντού η ίδια τη διάγνωση "Ν. Αλτσχάιμερ":
Γράφει μόνο το όνομα του ασφαλισμένου και από κάτω ...tts Exelon! Έτσι απλά, χωρίς διάγνωση!

Με αυτό τον τρόπο, πετάει το μπαλάκι στον δύσμοιρο ιατρό του Κ.Υ. ή του Π.Ι., ο οποίος ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ να βάλει αυτός τη διάγνωση "Ν. Αλτσχάιμερ", γιατί αλλιώς ο ασφαλισμένος πρέπει να πληρώσει το Εξελόνι κατά 100%!

Και αν βρεθεί κανείς ιατρός που να αρνηθεί να παίξει τη συμπαιγνία, τότε γίνεται εχθρός, ανεπιθύμητος, παλιάνθρωπος, αρχ@@@ι, γ... την πανακ....... του, το σπίτι του μέσα που τον πέταζε, κ.λπ., κ.λπ. (ο ιατρός τρώει βρίσιμο για κάνα 10λεπτο), κατόπιν αναφορές στον Δ/ντη, στο Νοσοκομείο, "Πάρ΄τε τον από δώ, δεν ξέρει τί του γίνεται, δεν συνεργάζεται, δεν μας γράφει ...φάρμακα!"
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 20 Μαρτίου 2010, 14:15:24
Μάζεψε όλες τις συνταγές τις, σε απλό συνταγολόγιο γράφει φαντάζομαι, μία προς μία, βάλτες σε έναν ωραιότατο φάκελλο και στείλτες στο υπουργείο περιβάλλοντος ως αποδεικτικό κατασπατάλησης χαρτιού και υπεύθυνης για το κόψιμο των δέντρων του Αμαζονίου.
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 20 Μαρτίου 2010, 16:04:15
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Και αν βρεθεί κανείς ιατρός που να αρνηθεί να παίξει τη συμπαιγνία, τότε γίνεται εχθρός, ανεπιθύμητος, παλιάνθρωπος, αρχ@@@ι, γ... την πανακ....... του, το σπίτι του μέσα που τον πέταζε, κ.λπ., κ.λπ. (ο ιατρός τρώει βρίσιμο για κάνα 10λεπτο), κατόπιν αναφορές στον Δ/ντη, στο Νοσοκομείο, "Πάρ΄τε τον από δώ, δεν ξέρει τί του γίνεται, δεν συνεργάζεται, δεν μας γράφει ...φάρμακα!"
Αν ήταν να με διώξουν από το ιατρείο επειδή καθημερινά κάνουν αναφορές....τηλεφωνικές στη διευθύντριά μου, στο διοικητή του νοσοκομείου ακόμα και στον αντινομάρχη υπεύθυνο Δημόσιας Υγείας τότε θα έπρεπε να με "αποστρατεύσουν" πριν καλά καλά τελειώσω τον πρώτο στυλό.

Είναι απλά τα πράγματα Διακομιστή. Τους λες πως ο ειδικός ιατρός έγραψε το φάρμακο με συμμετοχή 25% και θα πρέπει να πάνε να το διορθώσουν γιατί αλλιώς θα πληρώνουν 70 ευρουλάκια κάθε φορά. Αποτέλεσμα.....την επόμενη ημέρα θα έρθει με σωστή γνωμάτευση.
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 20 Μαρτίου 2010, 18:11:32
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τους λες πως ο ειδικός ιατρός έγραψε το φάρμακο με συμμετοχή 25% και θα πρέπει να πάνε να το διορθώσουν γιατί αλλιώς θα πληρώνουν 70 ευρουλάκια κάθε φορά.

Αμ δεν είναι ούτε καν 25% η συμμετοχή.

Όταν ένα φάρμακο χορηγείται εκτός των ενδείξεων του, η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι ...100%!

(Κοινώς: Αν το θέλει, το αγοράζει μόνος του με τη συνταγή σε λευκό χαρτί από τον θεράποντα γιατρό του.)
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 21 Μαρτίου 2010, 11:23:11
Ας δούμε τις ενδείξεις ορισμένων κοινών φαρμάκων, όπως αποτυπώνονται στο Εθνικό Συνταγολόγιο (ΕΟΦ) του 2007:

Εxelon, Aricept, Reminyl, Ebixa
Eνδείξεις: Συμπτωματική θεραπεία της ήπιας έως μέτριας άνοιας της Ν. Αλτσχάιμερ.

Μοvatec
Ενδείξεις: Συμπτωματική θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, των εξάρσεων της οστεοαρθρίτιδας και της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας.

Depon, Apotel, Panadol
Eνδείξεις: Αντιμετώπιση ήπιας ως μέτριας έντασης άλγους, δυσμηνόρροιας και ως αντιπυρετικό.

Χozal
Ενδείξεις: Συμπτωματική αντιμετώπιση εποχιακής και χρόνιας αλλεργικής ρινίτιδας και χρόνιας ιδιοπαθούς κνίδωσης.

Dexa-Rhina Spray
Ενδείξεις: Προφύλαξη από την αλλεργική ρινίτιδα.

Καρνιτίνες (Superamin, Minoa, Soludamin, Inestom, Carnil, και ό,τι άλλο κυκλοφορεί στην περιοχή σας)
Ενδείξεις: Πρωτοπαθής και δευτεροπαθής ανεπάρκεια καρνιτίνης.

Lyrica
Ενδείξεις: Περιφερικός και κεντρικός νευροπαθητικός πόνος σε ενήλικες. Συμπληρωματική θεραπεία εστιακών επιληπτικών κρίσεων με ή χωρίς γενίκευση σε ενήλικες. Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή σε ενήλικες.  (Προσοχή: Όχι "κατάθλιψη", όχι 0%!)

Ως γνωστό, αν η διάγνωση που θέτουμε στη συνταγή δεν εμπίπτει στις ενδείξεις του σκευάσματος, ο φαρμακοποιός δεν θα αποζημιωθεί από το Ασφαλιστικό Ταμείο.

Θα φτάσουμε επομένως στο σημείο να στραφεί ένδικα ο φαρμακοποιός κατά του ιατρού για την ανορθόδοξη, μη εξουσιοδοτημένη, εκτός ενδείξεων χορήγηση του φαρμάκου;
Ας φρόντιζε ο ίδιος έγκαιρα να διαπιστώσει ότι το εμπόρευμά του (φάρμακο) χορηγείται εκτός ενδείξεων και ας το χρέωνε 100% στον ασφαλισμένο.

Μένει να τα δούμε όλα αυτά στην πράξη.




Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: flone στις 21 Μαρτίου 2010, 22:16:59
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Με αυτό τον τρόπο, πετάει το μπαλάκι στον δύσμοιρο ιατρό του Κ.Υ. ή του Π.Ι., ο οποίος ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ να βάλει αυτός τη διάγνωση "Ν. Αλτσχάιμερ", γιατί αλλιώς ο ασφαλισμένος πρέπει να πληρώσει το Εξελόνι κατά 100%!

Και αν βρεθεί κανείς ιατρός που να αρνηθεί να παίξει τη συμπαιγνία, τότε γίνεται εχθρός, ανεπιθύμητος, παλιάνθρωπος, αρχ@@@ι, γ... την πανακ....... του, το σπίτι του μέσα που τον πέταζε, κ.λπ., κ.λπ. (ο ιατρός τρώει βρίσιμο για κάνα 10λεπτο), κατόπιν αναφορές στον Δ/ντη, στο Νοσοκομείο, "Πάρ΄τε τον από δώ, δεν ξέρει τί του γίνεται, δεν συνεργάζεται, δεν μας γράφει ...φάρμακα!"

Διακομιστή, είσαι η προσωποποίηση της γκρίνιας ;D
Πολύ απλά, μπορείς να παραπέμπεις τους ασθενείς στο Νευρολόγο του "Νομαρχιακού" Νοσοκομείου σας με την παράκληση να χορηγήσει κανονική συνταγή-γνωμάτευση με βάση την οποία μετά θα συνταγογραφείς. Στο κάτω κάτω, δεν έχει πυελονεφρίτιδα ο ασθενής, άνοια -υποτίθεται ότι- έχει. Ας ξεκινήσει την αγωγή ένα μήνα μετά, δεν χάθηκε ο κόσμος.
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 21 Μαρτίου 2010, 22:21:34
Το ΓΝNΧ δεν έχει Νευρολόγο.  Τhere is no Neurologist in GNNX.
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 21 Μαρτίου 2010, 22:31:17
Είσαι ειδικός γιατρός και ως τέτοιος να συμπεριφέρεσαι. Έχεις το δικαίωμα να βάλεις διάγνωση στον ασθενή.


Η ΠΟΛΛΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 21 Μαρτίου 2010, 22:40:24
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Είσαι ειδικός γιατρός και ως τέτοιος να συμπεριφέρεσαι. Έχεις το δικαίωμα να βάλεις διάγνωση στον ασθενή.

Διάγνωση ναι. Καραγκιοζιλίκια για να σπρώχνω φάρμακα, όχι.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ.

Eίναι "Η πολλή συνταγογράφηση".

edit:

Σύμφωνα με αυτά που γνωρίζω, η Ν. Αλτσχάιμερ ευθύνεται για το 3% των περιπτώσεων άνοιας.
Στο χωριό μου, οι 3 γέροντες με άνοια παίρνουν όλοι αναστολείς achE με συνταγή Νευρολόγου ==> άρα πάσχουν όλοι από Ν. Αλτσχάιμερ ==> 3 στα 3 = 100% ==> άνοια = Ν. Αλτσχάιμερ = αναστολείς achE = 281 ευρώ έκαστος !!
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 21 Μαρτίου 2010, 22:52:38
Έτσι ξεκίνησε το πικάρισμα:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Είσαι ειδικός γιατρός και ως τέτοιος να συμπεριφέρεσαι.
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 21 Μαρτίου 2010, 22:56:31
Πες τους ότι δεν έχουν άνοια ή Αlzheimer και μην τους γράφεις τα φάρμακα. Έχει μεγαλύτερη πειθώ ο νευρολόγος από σένα ?
Ευχαριστώ για την ορθογραφική διόρθωση.
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: D-Michalis στις 21 Μαρτίου 2010, 22:58:41
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Έτσι ξεκίνησε το πικάρισμα:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Είσαι ειδικός γιατρός και ως τέτοιος να συμπεριφέρεσαι.

Γιατί πικάρισμα και όχι άποψη? Εγώ τουλάχιστον έτσι την εξέλαβα, όπως σωστή εξέλαβα και την απάντησή σου.
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 21 Μαρτίου 2010, 23:04:42
Ο νευρολόγος έχει το πλεονέκτημα του κατά τεκμήριο ειδήμονα, αυτού στον οποίο προσέφυγαν ζητώντας βοήθεια.
Αντιθέτως, εγώ είμαι ένας αμελητέος κρίκος, ένας τυπικός μεσάζων που παρεμβάλεται μόνο για χάρη της συνταγής. (Ωστόσο, επιζητούν την υπογραφή μου και την ανάληψη ευθυνών από μέρους μου απέναντι στο Ασφαλιστικό τους Ταμείο.).

Επιπλέον, ο νευρολόγος έχει το πλεονέκτημα ότι χορηγώντας το tts, τους χορηγεί ελπίδα ή, έστω, μπαλαμούτι.
Αντίθετα, εγώ που προσπαθώ να τους το κόψω, γίνομαι αντιδημοφιλής, στυγνός και κυνικός, αφού τους ψαλιδίζω την όποια ελπίδα αντιπροσωπεύει το tts.

Όμως, κάπως έτσι (με τα όλα τα ανεξέλεγκτα tts) φτάσαμε στη χρεωκοπία. Κάπως έτσι, φτάσαμε να στερούμαστε μισθών και συντάξεων, αμοιβών εφημεριών, προσλήψεων προσωπικού  και ακόμη να στερούμαστε ουσιαστικής ιατρικής περίθαλψης για όσους πραγματικά την έχουν ανάγκη.
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 21 Μαρτίου 2010, 23:54:43
Στον νευρολόγο προσέφυγαν κατόπιν παραπομπής δικής μας, των γιατρών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, επειδή ακριβώς θεωρούμε τον εαυτό μας έναν αμελητέο κρίκο, έναν τυπικό μεσάζοντα που παρεμβάλεται για χάρη της συνταγής. Αν αντιληφθούμε ότι έχουμε περισσότερο ενεργητικό ρόλο στο όλο σύστημα υγείας, πρώτα εμείς, τότε η χορήγηση ελπίδας, που κι αυτή χρειάζεται, θα γίνεται από εμάς, τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης συμβάλλοντας και στην εξυγίανση έτσι και εξορθολογισμό των οικονομικών της υγείας.
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 22 Μαρτίου 2010, 00:10:37
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στον νευρολόγο προσέφυγαν κατόπιν παραπομπής δικής μας, των γιατρών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, επειδή ακριβώς θεωρούμε τον εαυτό μας έναν αμελητέο κρίκο, έναν τυπικό μεσάζοντα που παρεμβάλεται για χάρη της συνταγής.

Όχι απαραιτήτως:

α) Μπορεί να είχαν ήδη προσφύγει προ της ελεύσεώς μας στο χωρίο τους.

β) Μπορεί να έχουν προσφύγει στον σούπερ ανοιολόγο ακούγοντας ή διαβάζοντας για "θαυματουργά χάπια" από "θαυματουργούς γιατρούς", όπερ σημαίνει ψευδής/ απατηλή διαφήμιση. Αντίθετα, ένας low-profile, συνετός, υπεύθυνος και μελετημένος ιατρός, δεν καταφεύγει σε μεγαλαυχίες, φρούδες υποσχέσεις, λαϊκισμούς  και λοιπά παπατζηλίκια ==> όπερ, χάνει σε απήχηση από το κοινό.

γ) Υπάρχουν επιστημονικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στο χώρο της άνοιας και κάνουν τα αδύνατα δυνατά προς εξεύρεση/άγρα πελατών. Έχουμε δει πολύ πρόσφατα μέχρι και τηλεοπτικές διαφημίσεις στον Αντ1 για ένα "Παγκόσμιο" συνέδριο Ν. Αλτσχάιμερ, με μια γοητευτική ώριμη κυρία να κρατάει μια βαλίτσα στην πλατφόρμα ενός σιδηροδρομικού σταθμού, κοιτάζοντας αποσβολλωμένη την κάμερα ==> περνάμε το μήνυμα της μελαγχολίας ==> συγκινούμε/ευαισθητοποιούμε τους θεατές.

δ) Είναι στη φύση του συνοδού που θέλει να προσφέρει το καλύτερο για τον άνθρωπό του, να θέλει να βρει τον πιο "τοπ"/κορυφαίο ειδικό, αν είναι δυνατό τον Δ/ντη της Κλινικής, ή τον Καθηγητή Πανεπιστημίου, ή ακόμη και τον ίδιο τον Αλτσχάιμερ αυτοπροσώπως.

ε) Ένα σκεύασμα που κάνει 281 ευρώ, αυθυποβάλλει (τους συνοδούς)  και δημιουργεί ελπίδες από μόνο του, έστω και αν ο πάσχων δεν παρουσιάζει καμία βελτίωση/έχει τόσο βαριά άνοια που δεν μπορεί να αναγνωρίσει ούτε ένα πρόσωπο απέναντί του.

Κοινώς, το φάρμακο (και το χρήμα) κάνει τον κόσμο (της Υγείας) να γυρνά.
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: D-Michalis στις 23 Μαρτίου 2010, 21:28:56
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
.... Αντιθέτως, εγώ είμαι ένας αμελητέος κρίκος, ένας τυπικός μεσάζων που παρεμβάλεται μόνο για χάρη της συνταγής. (Ωστόσο, επιζητούν την υπογραφή μου και την ανάληψη ευθυνών από μέρους μου απέναντι στο Ασφαλιστικό τους Ταμείο.).


Ο καθένας μπορεί να μας θεωρεί ότι κρίκο θέλει.
Το θέμα είναι εμείς θεωρούμε τον εαυτό μας αρμόδιο να δώσουμε τις οδηγίες – θεραπείες? Αν ναι, τότε δεν έχει σημασία γιατί ήρθε σε εμάς ή πήγε στον Νευρολόγο (ή τον κάθε «νευρολόγο». Εμείς απλά κάνουμε τη δουλειά μας ως ιατροί και όχι συνταγογράφοι.
Οι πιεστικές ανάγκες των Π.Ι. για ξέπλυμα συνταγών, δεν προέκυψαν από το πουθενά. Είναι κυρίως προϊόν της αναγκαιότητας να επιβιώσουν τριπλάσιοι γιατροί από όπσους χρειάζεται η χώρα, αλλά παράλληλα και δικών μας οπισθοχωρήσεων –ωχαδελφισμών-συμφερόντων προϊόν.
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 3 Απριλίου 2010, 22:33:55
03/04/2010

Τα "τρωκτικά" στην υγεία συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητα (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)

    * Το... πάρτι στα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζεται.
    * Μετά δύο χρόνια δεν ολοκληρώθηκε ακόμη η προκαταρτική για έρευνα-σοκ της "Μακεδονίας".

Το... πάρτι στα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζεται. Τα “τρωκτικά” της υγείας δρουν ανενόχλητα, κερδοσκοπώντας ανεξέλεγκτα σε βάρος του ελληνικού λαού και της ελληνικής πολιτείας, με αποτέλεσμα το χρέος των νοσηλευτικών ιδρυμάτων να έχει εκτοξευθεί στα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η εφημερίδα “Μακεδονία”, ήδη από το 2008, είχε αποκαλύψει με έρευνά της το “καρτέλ” που έχει στηθεί στον χώρο του ΕΣΥ, φέρνοντας στη δημοσιότητα τα νομοθετικά κενά και την κρατική ανοχή που επιτρέπουν στις φαρμακευτικές εταιρείες και τις εταιρείες προμήθειας αναλώσιμων χειρουργικών υλικών να κερδοσκοπούν ανενόχλητες, χρεώνοντας σήμερα με 110 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως τα νοσοκομεία.

Με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα η “Μ” αποκάλυψε την κακοδιαχείριση που γίνεται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας στο θέμα της προμήθειας και της χορήγησης των φαρμάκων. Καταπατώντας τον νόμο του 2006 και στηριζόμενοι στα “παράθυρα” της νομοθεσίας, κάποιοι συνεχίζουν να τρώνε με... χρυσά κουτάλια, οδηγώντας τόσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία να βουλιάζουν όλο και περισσότερο στα χρέη.

Όπως καταγγέλλουν οι γνωρίζοντες, οι παραγγελίες φαρμάκων γίνονται ακόμη και... τηλεφωνικώς, ενώ το μεγάλο φαγοπότι έχει στηθεί με τα ογκολογικά και άλλα εξειδικευμένα, πανάκριβα φάρμακα.

Λαθρεμπόριο και αδιαφορία

Την ίδια στιγμή, η υπερσυνταγογράφηση -και μάλιστα χωρίς να αναγράφεται στη συνταγή η ένδειξη του φαρμάκου- δίνει και παίρνει. Ακόμη όμως κι αν οι γιατροί γράψουν την αιτία για την οποία ζητούν ένα συγκεκριμένο φάρμακο, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η ένδειξη που γράφουν είναι αληθινή, καθώς δεν υπάρχει έλεγχος ούτε από τα νοσοκομεία ούτε από τα ταμεία των ίδιων των ασφαλισμένων, τα οποία, αν και γνωρίζουν τι συμβαίνει, αδιαφορούν.

Επιπλέον, οι επιτήδειοι φτάνουν στο σημείο να κάνουν ακόμη και λαθρεμπόριο χαπιών, καθώς τα τεμάχια από τα χάπια που περισσεύουν είτε πετιούνται είτε πωλούνται παρανόμως στα Βαλκάνια.

Κι όλα αυτά παρότι έχει συσταθεί, από υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, Εθνική Επιτροπή Προμηθειών η οποία όμως ποτέ δεν λειτούργησε, αφήνοντας έτσι τις παραγγελίες φαρμάκων και χειρουργικών αναλώσιμων στα τρωκτικά και σε όσους τρέφονται από αυτά. Όμως και η τωρινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρότι γνωρίζει το χάος που επικρατεί σε βάρος πάντα των ελλήνων φορολογουμένων που πληρώνουν πολύ ακριβά τα σπασμένα, δεν έχει αντιδράσει, γνωρίζοντας όμως ότι τα νοσοκομεία χρεώνουν το ταμείο του κράτους με 110 εκατ. ευρώ το μήνα!

Πλιάτσικο Ανήθικο όμως είναι και το παιχνίδι των εταιρειών που έχει στηθεί με τα υλικά ορθοπλαστικής, τα καρδιολογικά, τα μοσχεύματα και άλλα. Η Ελλάδα ξοδεύει για τα υλικά αυτά ποσό που αντιστοιχεί σε χώρα με πληθυσμό 38.000.000 κατοίκων. Άλλωστε, είναι γνωστό το... ανέκδοτο των διαδρόμων που λέει ότι “ή η Ελλάδα έγινε χώρα των 38 εκατομμυρίων κατοίκων ή όλοι οι Έλληνες αρρώστησαν ξαφνικά από τις ίδιες αρρώστιες ή απλώς επικρατεί μεγάλο πλιάτσικο”.

Οι εταιρείες αυτές, εκμεταλλευόμενες τον φορολογικό παράδεισο της Κύπρου, ίδρυσαν εταιρείες συμφερόντων τους στη Μεγαλόνησο. Έτσι, πωλούν τα εμπορεύματά τους στις κυπριακές τους εταιρείες, οι οποίες, αφού προσθέσουν το υπερκέρδος, τα μεταπωλούν στη συνέχεια στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα είναι ο πενταπλασιασμός της αξίας των αναλώσιμων αυτών υλικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας βηματοδότης “ενός χώρου VVI” πωλείται στην Ελλάδα περίπου 3.600 ευρώ, ενώ στην Κύπρο 620 ευρώ και στη Γερμανία 550 ευρώ. Αντίστοιχα, ένας βηματοδότης “δύο χώρων DDD” στον έλληνα ασθενή στοιχίζει 6.230 ευρώ, στον κύπριο 1.128 ευρώ και στον γερμανό μόλις 850 ευρώ.

Οι ρυθμοί χελώνας της δικαιοσύνης

Του Βασίλη Παπαδημούλη

Η αντίδραση της Εισαγγελίας ήταν άμεση μετά τη δημοσίευση της αποκαλυπτικής έρευνας της “Μ” για τα τρωκτικά της υγείας που δρουν στη Βόρεια Ελλάδα που, ακροβατώντας στα όρια της νομιμότητας, τρώνε με… χρυσά κουτάλια, βουλιάζοντας όλο και περισσότερο στα χρέη, τόσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για χορό εκατομμυρίων ευρώ, που μπαίνουν στις τσέπες επιτήδειων και αναφέρονταν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και τρόπους με τους οποίους σε διάφορα νοσοκομεία ξαφρίζονται τα χρήματα των πολιτών.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση της αυτεπάγγελτης εισαγγελικής παρέμβασης, που έγινε από τον εισαγγελέα κ. Τόλια, με την παραγγελία προκαταρτική εξέταση, πολλοί ένιωσαν ανακούφιση, καθώς θα έμπαινε φραγμός σε αυτούς που κερδίζουν δισεκατομμύρια σε βάρος των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων, χρήματα που πληρώνει ο ελληνικός λαός.

Η έρευνα, μεταξύ άλλων, αποκάλυπτε το μεγάλο φαγοπότι που γίνεται με τα ογκολογικά και άλλα εξειδικευμένα πανάκριβα φάρμακα. Το λαθρεμπόριο φαρμάκων, που γίνεται με τα χάπια που περισσεύουν και τα οποία πωλούνται παρανόμως στα Βαλκάνια. Την υπερσυνταγογράφηση και μάλιστα χωρίς να γράφεται στη συνταγή η ένδειξη του φαρμάκου κατά παράβαση του νόμου 3457/2006, που δεν επιτρέπει τη χορήγηση των φαρμάκων εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων. Και αναφερόταν σε συγκεκριμένα νοσοκομεία και τρόπους με τους οποίους κάποιοι λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα.

Αρκετοί μάλιστα ήταν εκείνοι που πίστεψαν ότι το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκαλο και θα ξεριζωθούν τα καρκινώματα που λυμαίνονται τον πολύπαθο χώρο της υγείας. “Αφού αποκαλύπτουν τόσα οι δημοσιογράφοι, ο εισαγγελέας θα βρει την άκρη και θα στείλει τα τρωκτικά στη φυλακή”, ισχυρίζονταν πολλοί. Πραγματικά, τα τέσσερα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της “Μακεδονίας”, τα οποία περιέγραφαν την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, διαβιβάστηκαν από τον εισαγγελέα στον πταισματοδίκη με εντολή να ερευνηθούν σε βάθος όλες οι καταγγελίες.

Αλλαγές προσώπων

Η δικογραφία σχηματίσθηκε τον Μάρτιο του 2008 με αριθμό Ε 2008/2863. Ο πταισματοδίκης, αφού κάλεσε διάφορους εμπλεκόμενους και πήρε καταθέσεις, επέστρεψε τη δικογραφία στον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικών διώξεων. Μελετώντας τα στοιχεία της δικογραφίας, ο εισαγγελέας διαπίστωσε πως υπήρχαν ελλείψεις και σοβαρές παραλείψεις, με νέα εντολή του διαβίβασε και πάλι τη δικογραφία στον πταισματοδίκη, ζητώντας συμπληρωματική έρευνα. Οι μήνες πέρασαν και, όταν η έρευνα ολοκληρώθηκε, ο πταισματοδίκης ξανάστειλε τη δικογραφία στον εισαγγελέα που την είχε διατάξει. Αλλά ο συγκεκριμένος εισαγγελέας είχε προαχθεί και είχε φύγει από τη Θεσσαλονίκη. Η δικογραφία λοιπόν χρεώνεται σε άλλον εισαγγελέα, τον κ. Σμυρνή, ο οποίος τη μελέτησε και διαπίστωσε ότι έλειπε ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία: η έκθεση των επιθεωρητών υγείας. Έτσι, την έστειλε για δεύτερη φορά πίσω στον πταισματοδίκη, ζητώντας να ενσωματωθεί σʼ αυτήν το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας υγείας, για τα όσα καταγγέλλονταν στην αποκαλυπτική έρευνα της “Μ”. Πριν από λίγες ημέρες ο πταισματοδίκης, και αφού πέρασαν τέσσερις μήνες, επέστρεψε και πάλι τη δικογραφία στον εισαγγελέα, χωρίς όμως την έκθεση που είχε ζητηθεί, καθώς οι ελεγκτές Δημόσιας Υγείας δεν την είχαν αποστείλει. Έτσι λοιπόν ο εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει και πάλι στον πταισματοδίκη τη δικογραφία, για να συμπληρωθεί. 

Αργοπορία... Πέρασαν δύο χρόνια τώρα, και η δικαιοσύνη δεν έχει κινηθεί για ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα, που απασχολεί όλη την ελληνική κοινωνία, καθώς καταδεικνύεται η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και δίνει απάντηση και στο ερώτημα των ημερών,“πού πήγαν τα λεφτά;”.

Η κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η δικαιοσύνη, καθώς καθυστερεί υπερβολικά την εκδίκαση των υποθέσεων και την έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Γιατί η απονομή της δικαιοσύνης δεν αρκεί να είναι ορθή, αλλά πρέπει να είναι και επίκαιρη. Οι ρυθμοί απονομής της δικαιοσύνης όμως στην Ελλάδα αγγίζουν τα όρια της αρνησιδικίας και απογοητεύουν του πολίτες, που σε πολλές περιπτώσεις βλέπουν τις υποθέσεις να θάβονται. Η προανάκριση που ξεκίνησε για τα τρωκτικά στον χώρο της υγείας κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί και ίσως ασκηθούν διώξεις στους υπευθύνους που λεηλατούν το ΕΣΥ και τα ταμεία. Αλλά με τους ίδιους ρυθμούς, αυτούς της χελώνας, θα κινηθεί και η κύρια ανάκριση της υπόθεσης και όταν κάποτε αυτή φθάσει στο ακροατήριο, θα είναι κουτσουρεμένη, καθώς κάποια από τα αδικήματα θα έχουν παραγραφεί

Η αργοπορία φέρνει στρεβλώσεις. Όταν ξέρεις ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι να ξεκαθαρίσει το πράγμα, ποιος ζει ποιος πεθαίνει. Όσο η κύρωση απομακρύνεται από την πράξη τόσο αποδυναμώνεται ο φόβος της τιμωρίας και τόσο ενθαρρύνεται η παραβατικότητα. Στο τέλος, ο σεβασμός προς τους νόμους γίνεται αποκλειστικά υπόθεση φιλότιμου.
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 16 Απριλίου 2010, 15:39:09
Αυστηρές προϋποθέσεις θέτει ...το γνωστό Ίδρυμα ως προς τη συνταγογράφηση των Φορστέο και Πρεοτάκτ, που είναι αλήθει είχαν αρχίσει να γίνονται σούπα (υψηλή η τιμή τους γαρ). Άντε, σύντομα το ίδιο και με τα Εξελόν-like σκευάσματα.

http://www.ika.gr/gr/infopages/memos/GEN_G55_757_15-4-2010.pdf

Υ.Γ. Προσοχή! Στα μέρη μου περιφέρεται ένας φαρμακοποιός με ένα συνταγολόγιο του ΟΓΑ υπό μάλης, που ανήκει μάλιστα σε ασφαλισμένη όχι του δικού του, αλλά γειτονικού χωριού, και αναζητά ιατρό προς συνταγογράφηση ενός Φορστέο. Ουρ τακ τακ, μογγόλε, που θα πάρεις εσύ -ειδικά- τέτοια συνταγή από μένα!


2802544801017    FORSTEO INJ.SOL 1PENx3MLx20MCG/80ML        324,65 €   373,16 €   549,10 €
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: Koterakis στις 16 Απριλίου 2010, 18:54:54
.
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 17 Απριλίου 2010, 12:29:38
Οι ενέσεις βουτυλικής νευροτοξίνης (Botox) για την (προσωρινή έστω) εξάλειψη των ρυτίδων του προσώπου, τυγχάνουν εσχάτως ιδιαίτερης δημοφιλίας.

Οι ενέσεις Botox έχουν ιδιαίτερα σημαντικό κόστος ανά φιαλίδιο:
2802480201018    BOTOX PD.INJ.SOL 100UN BT X 1 VIAL       168,60 €   193,79 €   285,16 €

και συνήθως χρειάζονται περισσότερα του ενός φιαλίδια σε κάθε συνεδρία. Μάλιστα, οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται μετά την πάροδο του αποτελέσματος (γύρω στο 6μηνο).

O ενέσεις αυτές, δεν έχουν ένδειξη και δεν καλύπτονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία όταν χρησιμοποιούνται για κοσμητικούς/αισθητικούς σκοπούς (εξάλειψη ρυτίδων κ.α.)

Το θέμα είναι να βρίσκαμε έναν τρόπο να τις συνταγογραφούσαμε....

Όμως ιδού! Ο τρόπος υπάρχει και είναι φανερός μπροστά στα μάτια μας: Στις ενδείξεις των Botox λοιπόν, περιλαμβάνεται ...το μυικό ραιβόκρανο.

Πατάμε λοιπόν μια διαγνωσάρα "μυικό ραιβόκρανο", συνταγογραφούμε όσα Botox μας χρειάζονται, και αφήνουμε τον γίγαντα Θ. Αμπατζόγλου να πληρώνει το λογαριασμό. Αμ πως!
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 27 Απριλίου 2010, 16:05:08
26/04/2010
Προχωρά η κωδικοποίηση νόσων και διαγνώσεων (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

Το θέμα της κωδικοποίησης νόσων και διαγνώσεων, καθώς και οι άλλες αναγκαίες κωδικοποιήσεις στο χώρο της υγείας, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Όπως είπε η υπουργος Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η κωδικοποίηση των νόσων και των διαγνώσεων προχωρά άμεσα, ενώ τα επόμενα βήματα για τον εξορθολογισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, θα αφορούν και τις ιατρικές πράξεις.

Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, σύμφωνα με την υπουργό, θα είναι καλύτερα επιδημιολογικά στοιχεία και αρτιότερη ταξινόμηση των αναγκών που πραγματικά έχουν τα νοσοκομεία, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη κατανομή των πόρων και εξυπηρέτηση των πολιτών ,αλλά και συνολικά καλύτερη διοίκηση του χώρου της υγείας και των προμηθειών με επιστημονική βάση.
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 29 Ιουνίου 2010, 16:06:40
Με υπερεπείγουσα και άκρως ενδιαφέρουσα χθεσινή εγκύκλιο του, το Ίδρυμα ξεκαθαρίζει ότι δεν θα αποζημιώνει κανένα φάρμακο όταν χορηγείται εκτός των ενδείξεών του.
Μάλιστα, τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζουν οι ιατροί τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ ενδείξεις του κάθε φαρμακευτικού σκευάσματος που συνταγογραφούν.
Το Ίδρυμα επιφυλάσσεται για την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες ιατρούς.

http://www.ika.gr/gr/infopages/memos/GEN_G55_780_28-6-2010.pdf
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: Gatekeeper στις 30 Ιουνίου 2010, 16:30:31
Καιρoς λοιπον οι εκδοσεις του ΕΟΦ να είναι ενημερωμενες και συχνες οπως το BNF ( http://bnf.org/bnf/index.htm )
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 29 Ιουλίου 2010, 00:05:37
Εγκύκλιος-κωλοτούμπα του Ιδρύματος προβλέπει ότι φάρμακα θα εξακολουθούν -μέχρι νεοτέρας- να αποζημιώνονται από το Ίδρυμα ακόμη και όταν χορηγούνται εκτός των ενδείξεων τους, στις περιπτώσεις που:
- οι ασφαλισμένοι ήδη τα ελάμβαναν μέχρι τώρα (δλδ δεν ξεκινούν από τώρα και στο εξής)
και ταυτόχρονα ισχύει είτε το α) είτε το β)
α) υπάρχει έγκριση από την "Επιτροπή του Ιδρύματος" (Commission of the Institution) Αθήνα-Θεσσαλονίκη (504 χλμ)
β) υπάρχει έγκριση ατομικής παρηγορικής θεραπείας ΕΟΦ (EOF individual palliative treatment approval)

Aξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο, μόνο οι ιατροί του Ιδρύματος είναι σε θέση να συνταγογραφούν φάρμακα εκτός των ενδείξεών τους.

Όλο το μεγαλείο, εδώ (http://www.ika.gr/gr/infopages/memos/GEN_G55_784_22-7-2010.pdf).

Μένει να διευκρινήσουν και με τί ποσοστό συμμετοχής θα συνταγογραφείται ένα φάρμακο εκτός των ενδείξεών του.
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 26 Σεπτεμβρίου 2010, 10:05:12
Καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100035_26/09/2010_416507) (Η Καθημερινή)

Γιατί βρίσκονται «εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων» από τα Ταμεία

Τραγικά εμπόδια πρόσβασης στη θεραπεία αντιμετωπίζουν εκατοντάδες καρκινοπαθείς, λόγω του νέου πλαισίου που απαγορεύει την αποζημίωση από τα Ταμεία φαρμάκων τα οποία βρίσκονται «εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων». Οπως τονίζουν όμως γιατροί, «οι μισές θεραπείες που υιοθετούνται σε καρκινοπαθείς, αφορούν χορήγηση φαρμάκων εκτός ενδείξεων» και στην ογκολογία «κάθε χρόνο ένα μεγάλο τμήμα των γνώσεών μας τροποποιείται». Την ίδια ώρα, από το κερδοσκοπικό παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη, καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις σε σειρά φαρμάκων για πολλές παθήσεις.

Πιο πολλά, εδώ (http://fimotro.blogspot.com/2010/09/blog-post_848.html)
.
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 3 Μαΐου 2011, 09:49:52
Tώωωωωωωωρα ξύπνησαν και είδαν το πάρτι;

Πόρισμα-Καταπέλτης για το γιατρό του Νοσοκομείου Φιλιατών που συνταγογραφούσε ακριβά φάρμακα εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων! (http://epirusgate.blogspot.com/2011/05/blog-post_03.html)

Το ότι το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών στη Θεσπρωτία,είναι ένα μικρό ακριτικό νοσοκομείο δε σημαίνει ότι μένει εκτός των σκανδάλων υπεσυνταγογράφισης γιατρών.Κάθε άλλο!!!

Σύμφωνα με το πόρισμα-καταπέλτη του ΣΕΥΥΠ, που εκδόθηκε μετά από διενέργεια ελέγχων, ιατρός του Νοσοκομείου Φιλιατών συνταγογραφούσε κατ’ εξακολούθηση και επί σειρά ετών ακριβά φάρμακα (ερυθροποιητίνες) εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με το πόριμα του ΣΕΥΥΠ:

1. Ο ιατρός του ΕΣΥ κ.***, προέβη κατ΄εξακολούθηση σε συνταγογράφηση ερυθροποιητικών παραγόντων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων σε ασθενείς ασφαλιστικών ταμείων κατά παράβαση του Ν.3457/8-5-2006

2. Η εν λόγω συνταγογράφηση σε πολλές περιπτώσεις στηρίχθηκε σε αποτελέσματα ιατρικών εργαστηριακών εξετάσεων που στερούνται εγκυρότητας και νομιμότητας

3. Τα σκευάσματα *** και *** σύμφωνα με την άδεια κυκλοφορίας τους είναι εγκεκριμένα «μόνο για νοσοκομειακή χρήση» σε Κέντρα Αιμοδοσίας, Αιματολογικές και Ογκολογικές κλινικές και έχουν συνταγογραφηθεί από τον κ*** και χορηγηθεί σε εξωτερικούς ασθενείς για χρήση κατ΄οίκον με όλους τους κινδύνους.

4. Επίσης στις γνωματεύσεις που έχουν χορηγηθεί από τον κ*** και στις αντίστοιχες χορηγήσεις (συνταγές) συστήνονται σε ασθενείς δοσολογικά σχήματα ερυθροποιητικού παράγοντα ***για αντιμετώπιση αναιμίας σαν συνέπεια χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, η αναγκαιότητα, ορθότητα και ασφάλεια από τη χρήση αυτών για τον ασθενή απαιτεί τη γνώμη επιτροπής ειδικών.

5. Εμφανίζεται συνταγογράφηση σε ασθενείς και εκτέλεση των αντίστοιχων συνταγών, χωρίς οι ασθενείς αυτοί να καταγράφονται στο βιβλίο μητρώου των εξωτερικών ιατρείων, γεγονός που γεννά ερωτήματα για την ύπαρξη ή όχι αυτών των ασθενών και συνιστά για τον κ. ***, κατ΄ελάχιστο, παράβαση των διατάξεων του Π.Δ. 67/2000 όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε

6. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την πολύχρονη εμπειρία του κ.*** και σχεδόν ταυτόχρονη , με τη θέση σε κυκλοφορία των προϊόντων *** και ***αυξητική συνταγογράφηση αυτών, γεννούν υποψίες για υποκινούμενη από πρακτικές προώθησης φαρμακευτικών προϊόντων

7. Η δαπάνη που προέκυψε από την εκτέλεση των μη σύννομων συνταγών που εκδόθηκαν από τον κ.***, έχει καταβληθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία ως φαίνεται από έγγραφο του οικονομικού τμήματος του νοσοκομείου και αποτελεί για τα ασφαλιστικά ταμεία, εν δυνάμει, ισόποση πιστωτική οικονομική απαίτηση.

Το πόρισμα έχει αποσταλεί στον Υπουργό Υγείας κ.Ανδρέα Λοβέρδο, στην Εισαγγελεία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, στη διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών, στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσπρωτίας και στο ΣΔΟΕ.Η διοικήτρια του Νοσοκομείου κ.Ιουλία Μαρκούλα που, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες δέχεται απειλές για τη ζωή της αν δε παραιτηθεί, όχι μόνο δε παραιτείται αλλά συνεχίζει τη στενή συνεργασία της με το Υπουργείο Υγείας και τον Υπουργό κ.Ανδρέα Λοβέρδο, το ΣΕΥΥΠ, την Εισαγγελική Αρχή Θεσπρωτίας, την Ασφάλεια Θεσπρωτίας και το ΣΔΟΕ προκειμένου να ερευνηθούν σε βάθος όλες οι καταγγελίες που υπάρχουν για το νοσοκομείο Φιλιατών, να καταλογιστούν οι πειθαρχικές και οι ποινικές ευθύνες στους υπευθύνους ώστε να αποκατασταθεί το κύρος του νοσοκομείου και η οικονομική ζημία του νοσοκομείου και των ασφαλιστικών ταμείων.
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: Denominator στις 7 Μαΐου 2011, 11:28:55
Kάτι που επίσης γίνεται κατά κόρον είναι:
1) Η αναγραφή αντιυπερτασικών που δεν έχουν ένδειξη για Σ/Ν κάτω από την ομπρέλα της "στεφανιαίας νόσου" για μείωση του ποσοστού (από 25 σε 10%)
2) Η επιβάρυνση της διάνγωσης για δωρεάν χορήγηση αντικαταθλιπτικών
3) Η χορήγηση του venoruton με την ένδειξη "αιμορροϊδοπάθεια" σε ασθενείς με φλεβική ανεπάρκαια κάτω άκρων
4) Η χορήγηση αντιεπιληπτικών κατά του νευροπαθητικού πόνου με την ένδειξη "κρίσεις Ε" για μείωση του ποσοστού συμμετοχής (από 25 σε 10%)
5) Η χορήγηση αφειδώς στατινών και συνθετικών DPA & EPA πέραν του προτεινόμενου στόχου γιατί η τάδε ατορβαστατίνη κυκλοφορεί μόνο σε 40 άρι και όχι σε 10 άρι που φτάνει για να αντιμετωπίσει την κατάσταση ή γιατί η κ. τάδε άκουσε ότι τα ω-3 λιπαρά σώζουν ζωές ό,τι κι αν κάνει ο ασθενής.
Δυστυχώς ο κατάλογος είναι μακρύς και όλοι τον γνωρίζουμε.
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: Δημήτρης Μακρέας στις 7 Μαΐου 2011, 12:34:24
Βασίλη σωστά όσα γράφεις και πόσα ακόμα. Που να μιλήσουμε και για την ΟΠόρωση.
Επίσης έχει πολύ ενδιαφέρον ο λόγος για τον οποίο κάποιες ασθένειες (ή ούτε καν ασθένειες) πριμοδοτούνται με 10% , σε αντίθεση με άλλες.
Ειδικά για την υπερλιπιδαιμία, η οποία δεν είναι καν νόσος, η πριμοδότηση έγινε για να μπουν οι στατίνες στην αγορά.
Μια μικρή ένσταση στο σημείο υπέρταση και ΣΝ , με την έννοια ότι δε μπορεί ένας ΑΜΕΑ να κάνει και άλλος να μην κάνει για την ΣΝ. Βεβαίως η συζήτηση είναι μεγάλη...
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 7 Μαΐου 2011, 13:08:14
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
1) Η αναγραφή αντιυπερτασικών που δεν έχουν ένδειξη για Σ/Ν κάτω από την ομπρέλα της "στεφανιαίας νόσου" για μείωση του ποσοστού (από 25 σε 10%)

Άλλη μια περίπτωση είναι η Ρ.Α. για να δικαιολογούμε τα ΜΣΑΦ (αλλά και τις πραζόλες βεβαίως βεβαίως) με 10%.

Τη Ν. Αλτσάιμερ τη μπάσαμε με 0% συμμετοχή, προφανώς για να σπρώξουμε τα αντιανοϊκά και πάει λέγοντας...

Αντίθετα, μάλλον αδικημένο είναι το ΑΕΕ, που έχει συμμετοχή 25% στις κλοπη-δογρέλες του.

Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 7 Μαΐου 2011, 13:22:42
Παράθεση
4) Η χορήγηση αντιεπιληπτικών κατά του νευροπαθητικού πόνου με την ένδειξη "κρίσεις Ε" για μείωση του ποσοστού συμμετοχής (από 25 σε 10%)
"Μηδενισμός" (για να χρησιμοποιήσω την έκφραση που αρέσει στον διακοσμητή -πρώην διακομιστή- ) ισχύει για τα  αντιεπιληπτικά ή κάνω λάθος;
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 7 Μαΐου 2011, 13:35:04
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Παράθεση
4) Η χορήγηση αντιεπιληπτικών κατά του νευροπαθητικού πόνου με την ένδειξη "κρίσεις Ε" για μείωση του ποσοστού συμμετοχής (από 25 σε 10%)
"Μηδενισμός" (για να χρησιμοποιήσω την έκφραση που αρέσει στον διακοσμητή -πρώην διακομιστή- ) ισχύει για τα  αντιεπιληπτικά ή κάνω λάθος;

Nαι, τα αντιεπιληπτικά μηδενίζονται.

Να θυμηθούμε ότι μέχρι πριν 1-2 χρόνια μηδενίζαμε τα πάντα σε ασθενείς με Ca και οι συνταγές περνούσαν κανονικά από τον "έλεγχο"; Π.χ., ασφαλισμένος με Ca προστάτη, έπαιρνε τα αποσυμφορητικά ρινός και τις αλοιφές με το μπαρμπαδάκι (έκφραση του Διαμαντή) με 0% !
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 7 Μαΐου 2011, 21:59:02
Αυτό πιστεύεις ότι οφείλεται στην αλλαγή νοοτροπίας των συνταγογράφων ή στην αλλαγή χρώματος του κουπονιού στο "μπαρμπαδάκι"; (που δεν αποζημιώνεται πλέον ακόμη κι αν συνταγογραφηθεί με οποιοδήποτε ποσοστό συμμετοχής)
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 7 Μαΐου 2011, 22:30:04
Μάλλον στο δεύτερο.

Να προσθέσουμε εδώ ότι όταν συνταγογραφούμε ένα φάρμακο με καφέ κουπόνι (π.χ. το μπαρμπαδάκι), πρέπει να συντάσσουμε κανονική συνταγή από το συνταγολόγιο του Ασφαλιστικού Ταμείου, ώστε ο φμφ να οπισθοκολλήσει (συγγνώμη για τη λέξη) το καφέ κουπόνι στη συνταγή και να το υποβάλλει στο Ταμείο (προκειμένου να ελεγχθεί φορολογικώς).

Πολλοί φμφ ζητούνε τα φάρμακα με καφέ κουπόνι να τα συνταγογραφούμε σε λευκό χαρτί, post it, χαρτοπετσέτα ή οποιοδήποτε άλλο ανεπίσημο χαρτί, ισχυριζόμενοι ότι όταν τα γράφουμε σε κανονική συνταγή, οι ασφαλισμένοι διαμαρτύρονται σε αυτούς για την 100% συμμετοχή. Ακόμη και αν δεν υπήρχε το θέμα του φορολογικού ελέγχου του φμφ, ο καβγάς ασφαλισμένου-φμφ είναι αρκετός για να μην κάνουμε το χατίρι στον φμφ (και να δει και ο ίδιος από την ανάποδη πώς είναι όταν μαλώναμε όλα αυτά τα χρόνια για τα Μουκοσολβάνια που παίρνανε από αυτούς οι ασφαλισμένοι και κατόπιν μας ζητούσανε να ξεπλύνουμε).
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: Γιώργος Κανελλόπουλος στις 8 Μαΐου 2011, 12:23:16
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αντίθετα, μάλλον αδικημένο είναι το ΑΕΕ, που έχει συμμετοχή 25% στις κλοπη-δογρέλες του.



Το πλαβίξ δεν έχει ένδειξη για ΑΕΕ, μόνο για ΣΝ, άρα δεν έχει λόγο μειωμένης συμμετοχής 25%... Σόρρυ για τη διόρθωση, Διακοσμητή, αλλά έχει υπάρξει αιτία καβγάδων το συγκεκριμένο στο ιατρείο  8)
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 8 Μαΐου 2011, 15:09:03
Το plavix έχει τις ενδείξεις που αναφέρονται στο ΕΟΦ. Διαβάστε τι γράφει.
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 9 Μαΐου 2011, 12:50:13
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αντίθετα, μάλλον αδικημένο είναι το ΑΕΕ, που έχει συμμετοχή 25% στις κλοπη-δογρέλες του.



Το πλαβίξ δεν έχει ένδειξη για ΑΕΕ, μόνο για ΣΝ, άρα δεν έχει λόγο μειωμένης συμμετοχής 25%... Σόρρυ για τη διόρθωση, Διακοσμητή, αλλά έχει υπάρξει αιτία καβγάδων το συγκεκριμένο στο ιατρείο  8)

Mπορείς να διαβάσεις εκτενείς σχετικές συζητήσεις στα θρεντ "Ασπιρίνη ή κλοπιδογρέλη;", "Πότε πρέπει να συνταγογραφούμε την κλοπιδογρέλη;", "Clopidogrel: Σε κάποιους δεν έχει αποτέλεσμα..." και αλλού στο Φόρουμ.

Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: Denominator στις 12 Δεκεμβρίου 2011, 23:57:12
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το πλαβίξ δεν έχει ένδειξη για ΑΕΕ, μόνο για ΣΝ, άρα δεν έχει λόγο μειωμένης συμμετοχής 25%... Σόρρυ για τη διόρθωση, Διακοσμητή, αλλά έχει υπάρξει αιτία καβγάδων το συγκεκριμένο στο ιατρείο  8)
Tυχαία είδα το post και παραθέτω από το SPC του Plavix:

Η κλοπιδογρέλη ενδείκνυται σε ενήλικες για την πρόληψη των αθηροθρομβωτικών επεισοδίων σε:
•   Aσθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου (από λίγες ημέρες μέχρι λιγότερο από 35 ημέρες), ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (από 7 ημέρες μέχρι λιγότερο από 6 μήνες) ή εγκατεστημένη περιφερική αρτηριακή νόσο.
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: Γιώργος Κανελλόπουλος στις 6 Απριλίου 2012, 16:29:51
Δικαιολογητικά για επιτροπή (http://www.eopyy.gov.gr/%CE%88%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B1%20%CE%95%CE%9F%CE%A0%CE%A5%CE%A5/%CE%9D%CE%AD%CE%B1%20-%20%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%20-%20%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%B1%20%CE%A4%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85/%CE%9355%20673%2019-01-2009%20%CE%A3%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC%20%CE%BC%CE%B5%20%CF%84%CE%B1%20%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC%20%CE%B3%CE%B9%CE%B1%20%CE%A6%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC%20%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%AC%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1%20%CF%80%CE%BF%CF%85%20%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9%20%CE%B1%CF%80%CF%8C%20%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE%20%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CF%89%CE%BD.pdf), για φάρμακα εξωτερικού ή υψηλού κόστους εκτός ενδείξεων.
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 4 Μαΐου 2012, 08:58:39
Ανακοινώσεις του ΕΟΦ

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΙΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ (http://www.eof.gr/web/guest/home;jsessionid=66b534e19da8c07b1af5d7c0924b?p_p_id=62_INSTANCE_2WKd&p_p_lifecycle=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_pos=2&p_p_col_count=12&_62_INSTANCE_2WKd_struts_action=%2Fjournal_articles%2Fview&_62_INSTANCE_2WKd_groupId=12225&_62_INSTANCE_2WKd_articleId=196354&_62_INSTANCE_2WKd_version=1.0)

Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση ΔΥΓ3α / οικ.Γ.Υ.154/29.2.2012  (ΦΕΚ 545 Β/1.3.2012), συγκροτήθηκε στον ΕΟΦ στις  5 / 4 / 2012 Ειδική Επιτροπή, η οποία θα εξετάζει τη σε εξαιρετικές περιπτώσεις  χορήγηση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων. Για την περίπτωση αυτή τα αιτήματα πρέπει να είναι πλήρως τεκμηριωμένα και να κατατίθενται στον ΕΟΦ μόνο από τα Νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ και τους άλλους ΦΚΑ στο πρωτόκολλο του ΕΟΦ.
Επισυνάπτονται τα δικαιολογητικά και το υπόδειγμα της αίτησης.

Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 4 Ιουλίου 2012, 18:46:27
Εισαγωγή διάγνωσης με ελεύθερο κείμενο, ή αλλιώς  "Το μεγάλο παραθυράκι (http://www.ygeianet.gr/box/cal/30335.pdf)" (The Big Little Window).
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 4 Ιουλίου 2012, 22:44:42
Το πάρτι με την εκτός ενδείξεων συνταγογράφηση (http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4735461)

Με το πρόσχημα της έρευνας, γιατροί γράφουν φάρμακα σε ασθενείς των οποίων τα νοσήματα δεν περιλαμβάνονται στις εγκεκριμένες θεραπευτικές ενδείξεις των σκευασμάτων αυτών

Το κόλπο είχε ως εξής: Οι ασθενείς προσέρχονταν κανονικά στα εξωτερικά ιατρεία της νευρολογικής κλινικής σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας για εξετάσεις. Και ενώ δεν έπασχαν από τα νοσήματα που αναγράφονταν στις εγκεκριμένες θεραπευτικές ενδείξεις συγκεκριμένου φαρμάκου, οι γιατροί τους το έγραφαν. Το ίδιο γινόταν και στο ιατρείο ημερήσιας νοσηλείας της νευρολογικής, αλλά και σε ολόκληρη την κλινική.


Σε γενικές γραμμές ο νόμος απαγορεύει τη συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός ενδείξεων. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση κατά την οποία πραγματοποιούνται έρευνες για τη δράση του φαρμάκου και σε άλλες ασθένειες, το οποίο φυσικά απαιτεί ειδική έγκριση κατόπιν σχετικού αιτήματος. Ή όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι υπόλοιπες επιλογές και υπάρχουν ενδείξεις βάσει δοκιμών ότι μία φαρμακευτική ουσία μπορεί να βοηθά στην αντιμετώπιση ενός νοσήματος. Και σε αυτή την περίπτωση για τη χρήση του φαρμάκου απαιτείται ειδική άδεια.
Οταν διευθυντικό στέλεχος της νευρολογικής κλήθηκε πέρυσι να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση εκτός ενδείξεων συνταγογράφηση, με υπόμνημά του απάντησε πως η πρακτική αυτή ακολουθήθηκε συνειδητά «στα πλαίσια εφαρμογής ερευνητικών πρωτοκόλλων». Ανέφερε επίσης ότι πολλά από αυτά τα ερευνητικά πρωτόκολλα έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά ενώ για άλλα έχουν υπάρξει ανακοινώσεις σε συνέδρια. Ωστόσο, κατά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στα αρχεία του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου δεν βρέθηκε ούτε αίτημα ούτε έγκριση για χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου εκτός ενδείξεων - δηλαδή για την εφαρμογή ερευνητικού πρωτοκόλλου.
Σαν να μην έφταναν αυτά, από προφορικές μαρτυρίες ειδικευόμενων γιατρών στη νευρολογική κλινική προέκυψε ότι εμφανίζονταν παραπλανητικές διαγνώσεις.
Οπως τελικά υπολογίστηκε από τους ελεγκτές που ολοκλήρωσαν την εξέταση της εν λόγω υπόθεσης πριν από μερικούς μήνες, από το 2007 μέχρι και το 2009 η εκτός ενδείξεων συνταγογράφηση αυτού και μόνο του φαρμάκου στη νευρολογική κλινική κοστολογείται πάνω από 1,8 εκατ. ευρώ. Δεν έκρυβαν μάλιστα τις υποψίες τους ότι ρόλο σε όλα αυτά έπαιξαν οι πρακτικές προώθησης φαρμακευτικών προϊόντων. Η συγκεκριμένη υπόθεση σήμερα βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα.
Η αλήθεια είναι ότι η εκτός ενδείξεων - ή off-label όπως αποκαλείται στο εξωτερικό - χρήση φαρμάκων σε κάποιες περιπτώσεις σώζει ζωές. Στο παρελθόν βέβαια έχει υπάρξει και καταγεγραμμένη απώλεια εξαιτίας αυτής της πρακτικής. Οταν όμως όλα τα άλλα δεν λειτουργούν, ένα σκεύασμα που προορίζεται για διαφορετική ασθένεια ενώ υπάρχουν υπόνοιες ότι μπορεί να αντιμετωπίσει και άλλα νοσήματα ίσως να αποτελεί λύση.
«Οσον αφορά τα ερευνητικά πρωτόκολλα δοκιμών για τη χρήση φαρμάκων σε άλλες ασθένειες πέρα από αυτές για τις οποίες ενδείκνυνται, στα νοσοκομεία επικρατεί χάος. Συνήθως τα ασφαλιστικά ταμεία επιβαρύνονται με όλες τις εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε αυτούς που συμμετέχουν στις δοκιμές. Το ίδιο ισχύει και για τα φάρμακα. Στην ουσία, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν γνωρίζουν αν οι ασφαλισμένοι είναι μέρος της δοκιμής ή όχι και έτσι επιβαρύνονται με το κόστος. Και ενώ οι συμμετέχοντες στη δοκιμή θα πρέπει να είναι τυπικά ασφαλισμένοι σε ασφαλιστικές εταιρείες σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, το νοσοκομείο δεν μπορεί να εισπράξει χρήματα από ασφαλιστική εταιρεία λόγω της νομικής φύσης του», επισημαίνει επαγγελματίας του χώρου της υγείας που έχει δει πολλές τέτοιες δοκιμές να πραγματοποιούνται σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας.
Κανονικά, για να μπορέσει σήμερα ένας γιατρός να προχωρήσει σε εκτός ενδείξεων συνταγογράφηση θα πρέπει να υποβάλει πολυσέλιδο αίτημα στον ΕΟΦ με τα προσωπικά του στοιχεία, του ασθενούς, του φαρμάκου, των ερευνών που έχουν γίνει για την off-label χρήση του φαρμάκου, και φυσικά να λάβει την απαραίτητη έγκριση. Στο μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας αυτοί οι φραγμοί δεν υπήρχαν. Και έτσι, η εκτός ενδείξεων συνταγογράφηση ήταν εκτός ορίων. Ακόμα όμως και τώρα που χρειάζονται ειδικές εγκρίσεις, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει συγκεκριμένη εικόνα των δαπανών από την off-label συνταγογράφηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει την τελευταία περίοδο ο ΕΟΦ, 150-200 γιατροί τον μήνα πανελλαδικά προχωρούν σε αιτήσεις για εκτός ενδείξεων χρήση φαρμάκων. Ο αριθμός αυτός όμως φαίνεται να ωχριά μπροστά στις εκτιμήσεις για τις off-label δαπάνες στην Ελλάδα, οι οποίες μπορεί και να ξεπερνούσαν το 20% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης όταν δεν υπήρχαν αυστηροί κανονισμοί.
Στη διάθεση των «ΝΕΩΝ» είναι αγωγή στην οποία πρώην στέλεχος φαρμακευτικής υποστήριζε ότι το 70% των εσόδων από τις πωλήσεις αντικαρκινικού σκευάσματος στις ΗΠΑ προερχόταν από εκτός ενδείξεων συνταγογράφηση, ενώ παράλληλα γνωστοποιούσε λεπτομέρειες για τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν ώστε να πείθουν τους γιατρούς να γράφουν συνταγές. Μπορεί στην Ελλάδα να μην εφαρμόζονταν τόσο επιθετικές πρακτικές από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας, όμως από τη συγκεκριμένη υπόθεση προκύπτει μία τάξη μεγέθους για την εκτός ενδείξεων χρήση του συγκεκριμένου αντικαρκινικού. Σημειώνεται ότι η φαρμακευτική τελικά ήρθε σε συμβιβασμό με το πρώην στέλεχός της καταβάλλοντας 5,7 εκατομμύρια δολάρια. Υπάρχει ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι ο αριθμός των 150-200 γιατρών που υποβάλλουν μηνιαίως αιτήματα στον ΕΟΦ είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τα πραγματικά μεγέθη της εκτός ενδείξεως συνταγογράφησης στη χώρα μας. Ενας μόνο γιατρός σε νοσοκομείο της Ηπείρου πιάστηκε πρόσφατα να έχει κόψει μέσα σε τέσσερα χρόνια περίπου 1.000 συνταγές -κατά μέσο όρο 20 τον μήνα - για off-label χρήση δύο σκευασμάτων ερυθροποιητικών παραγόντων. Από τους ελέγχους βρέθηκε ότι, ενώ τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν άδεια μόνο για νοσοκομειακή χρήση, εκείνος τα χορηγούσε σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου για να τα χρησιμοποιήσουν στο σπίτι, με όσους κινδύνους υποκρύπτει μια τέτοια ενέργεια. Επίσης, οι ελεγκτές ανακάλυψαν ότι κάποιες από τις συνταγές αφορούσαν ασθενείς που δεν είχαν εγγραφεί στο μητρώο των εξωτερικών ιατρείων, γεγονός που προκάλεσε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ύπαρξη ή όχι αυτών των ασθενών. Και αυτή η υπόθεση σήμερα απασχολεί τις εισαγγελικές Αρχές.
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: Νίκος Κιοσές στις 5 Ιουλίου 2012, 07:14:48
Η συνταγογράφηση είναι προβληματική στο σύνολο της. Πολλά σκευάσματα που χορηγούνται σύμφωνα με τις ενδείξεις για την νόσο χορηγούνται σε μη εγκεκριμένες δοσολογίες ή για περισσότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο χορήγησης (κλασικό παράδειγμα πραζόλη για 10 έτη), άρα πάλι εκτός ενδείξεων.
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: Γιώργος Κανελλόπουλος στις 19 Αυγούστου 2012, 13:07:27
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ (www.eof.gr (http://www.eof.gr)) στις 3/5/2012, έχει αλλάξει η διαδικασία έγκρισης για την χορήγηση φαρμάκου εκτός ενδείξεων.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση ΔΥΓ3α/οικ. Γ.Υ.154/29.2.2012 (ΦΕΚ 545 Β/1.3.2012), συγκροτήθηκε στον ΕΟΦ στις 5/4/2012 Ειδική Επιτροπή, η οποία εξετάζει τη σε εξαιρετικές περιπτώσεις χορήγηση φαρμάκων εκτός ενδείξεων. Για την περίπτωση αυτή τα αιτήματα πρέπει να είναι πλήρως τεκμηριωμένα και να κατατίθενται στον ΕΟΦ μόνο από τα Νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ και τους άλλος ΦΚΑ στο πρωτόκολλο του ΕΟΦ.
Επισυνάπτονται τα δικαιολογητικά και το υπόδειγμα της αίτησης.
(Μόλις είδα ότι το πιο πάνω λινκ του Διακοσμητή είναι το ίδιο ακριβώς με αυτό που έγραψα. Δεν πειράζει, ας υπάρχουν τα συννημένα έτοιμα εδώ.)
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 20 Μαρτίου 2013, 19:46:28
Ιστορίες τρέλας και διαφθοράς στον ΕΟΠΥΥ - Χρέωναν σε ασφαλισμένους ασθένειες για να πουλούν φάρμακα (http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=198752&catid=3)

Καρπούς αποδίδουν οι too little, too late έλεγχοι, που συνεχίζει να διενεργεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα, προκειμένου να προασπίσει τα δικαιώματα των ασφαλισμένων από παραβατικές συμπεριφορές μερίδας παρόχων υγείας.
Όπως έγινε γνωστό σήμερα, τον Μάρτιο του 2013 έχουν επιβληθεί κυρώσεις για διαπιστωθείσες παραβάσεις και οριστικό αποκλεισμό σε παρόχους υγείας ύψους 500.000 ευρώ. Επίσης, έχουν ήδη δρομολογηθεί ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων η αναζήτηση και ο καταλογισμός των πάσης φύσεως αστικών και ποινικών ευθυνών.

Σε σχετική ανακοίνωση ο Οργανισμός αναφέρει:

«1. Από πρόσφατους ελέγχους σε δύο φαρμακεία της Καλλιθέας και στο ιατρείο ενός ιατρού, διαπιστώθηκε παράνομη πώληση φαρμάκων από τα φαρμακεία προς δύο φαρμακεμπορικές επιχειρήσεις και παράνομη συνταγογράφηση. Στα συγκεκριμένα φάρμακα περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, και φάρμακα που περιλαμβάνονταν σε αποφάσεις ΕΟΦ απαγόρευσης εξαγωγών.

Επιπλέον, προέκυψε συνεργασία τού ενός φαρμακοποιού με τον συνταγογράφο ιατρό. Με τη συνδρομή της ΗΔΙΚΑ, βρέθηκαν συνταγές που είχαν εκδοθεί και εκτελεστεί από το ίδιο φαρμακείο. Επίσης, από τον έλεγχο παρατηρήθηκε συνταγογράφηση σε μεγάλη έκταση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, οι συνταγές των οποίων, στην πλειονότητά τους, ακυρώνονταν αρκετές ημέρες αργότερα.
 
Οι ασφαλισμένοι δεν έπασχαν από τις αναφερόμενες στις συνταγές παθήσεις και δεν είχαν επισκεφθεί τον ιατρό κατά τις ημερομηνίες συνταγογράφησης και ακύρωσης των συνταγών. Επομένως, χρησιμοποιήθηκε παράτυπα το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προς όφελος του ιατρού και του φαρμακοποιού, αφού ο ιατρός διαπιστώθηκε ότι είχε άμεση σχέση με τη μία από τις δύο φαρμακοεμπορικές επιχειρήσεις, καθώς ήταν διαχειριστής αυτής και εξήγαγε φάρμακα στο εξωτερικό. Επισημαίνεται ότι ο ιατρός συνταγογραφούσε παράτυπα στον ΕΟΠΥΥ με την ιδιότητα του γενικού ιατρού, ενώ κατείχε την ειδικότητα Μαιευτικής-Γυναικολογίας, την οποία και ασκεί παράλληλα με την ιδιότητα του γενικού ιατρού, ενώ η άσκηση δύο ιατρικών ειδικοτήτων δεν επιτρέπεται από τον νόμο. Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκε υπερσυνταγογράφηση και εικονική συνταγογράφηση, από τον εν λόγω ιατρό.

2. Από στοιχεία της ΚΜΕΣ σχετικά με μία ασφαλισμένη διαπιστώθηκε συνταγογράφηση μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου ίδιων φαρμάκων από επτά ιατρούς. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι το βιβλιάριο είχε κλαπεί και ο κατέχων αυτό επισκεπτόταν ιατρούς και πιεστικά ζητούσε τη συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων επιδεικνύοντας τις σχετικές ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων, τις οποίες κατείχε. Οι επτά ιατροί συνταγογραφούσαν ό,τι τους ζητούσε, χωρίς να ελέγξουν την προηγούμενη συνταγογράφηση. Ο εν λόγω κύριος ακολούθως προσκομίζοντας τις συνταγές και τις ταινίες γνησιότητας απαιτούσε από φαρμακοποιούς την επιστροφή χρημάτων που αντιστοιχούσαν σε αυτές και εκείνοι τελικά ενέδιδαν, χρεώνοντας παράνομα τον ΕΟΠΥΥ

3. Επίσης, από ελέγχους διαπιστώθηκε ότι ιατρός πιστοποιημένος με τον ΕΟΠΥΥ είχε ανοίξει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, όπου ζητούσε από ασφαλισμένους, πελάτες του ή μη, από όλη την Ελλάδα, την αποστολή των στοιχείων τους στην ιστοσελίδα του, ώστε ο ίδιος να τους διαβιβάζει αφού συνταγογραφούσε, με courier τη συνταγή, χωρίς εξέταση του ασφαλισμένου με φυσική του παρουσία, με αντικαταβολή αμοιβής δέκα ευρώ. Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε φαρμακείο, το οποίο μέσω διαδικτύου θα μεριμνούσε για την ηλεκτρονική έκδοση συνταγών».
Τίτλος: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: Gatekeeper στις 20 Μαρτίου 2013, 22:51:32
http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,2465.msg38173.html#msg38173
Τίτλος: Απ: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 11 Οκτωβρίου 2013, 21:31:13
(http://img545.imageshack.us/img545/318/12d4.jpg)
Τίτλος: Απ: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 12 Οκτωβρίου 2013, 10:21:55
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
http://img545.imageshack.us/img545/318/12d4.jpg
  Να υποθέσω ότι με το ατύχημα έσπασε κανένα πόδι και δίνουμε τα σαλικιλικά για προφύλαξη θρόμβωσης; Απο την άλλη όντως είναι ""Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους "" αφού οι συνθήκες έλλειψης βαρύτητας δεν προκαλούν (απο όσο θυμάμαι, διορθώστε με αν κάνω λάθος) θρομβώσεις...
   Θυμήθηκα παλιότερα ένα λέκτορα στο 2ο έτος (Φυσιολογία ή Βιοχημεία - μμμ, φοιτητικά χρόνια...) που αναφερόταν συχνά στο μάθημα του σε διαστημική Ιατρική. Το μέλλον (της Ελλάδας) είναι πλέον εδω  :laugh:
Τίτλος: Απ: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: Harper στις 12 Οκτωβρίου 2013, 10:27:48
με τοσα UFO στην Ελλαδα η διαστημικη ιατρικη ειναι παντα επικαιρη...
Τίτλος: Απ: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους
Αποστολή από: medicus στις 12 Οκτωβρίου 2013, 10:28:42
Έχουμε φτάσει... και ξεπεράσει και το 6ο Συνέδριο Αεροδιαστημικής Ιατρικής.  :o
"Πετάει" η ιατρική εκπαίδευση στην Ελλάδα...  8)


(http://3.bp.blogspot.com/_FFsCIUW9y9o/TJpBUQZpMvI/AAAAAAAAAw8/hsbXcTxlRl0/s1600/POSTER-06b.jpg)