Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων => Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Δ. Κουναλάκης στις 17 Αυγούστου 2016, 16:38:31

Τίτλος: Ξανά και πάλι φασισμός;
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 17 Αυγούστου 2016, 16:38:31
Είναι εντυπωσιακό, πως η ιστορία κάνει κύκλους. Από την wikipedia πήρα τον ορισμό του φασισμού και τον παραθέτω παρακάτω. Υπάρχει φασισμός σήμερα; Προσωπικά, πιστεύω ότι ανθεί ξανά και είναι εξαιρετικά οργανωμένος. Αλλά και η ιστορία κάνει κύκλους με μικρές αλλαγές. Πάρτε το ορισμό του φασισμού παρακάτω και αντικαταστήστε την "ντεμοντέ" ιδέα του "έθνους" με κάτι πιο sic που πουλάει σήμερα. Δεν θα σας το ονοματίσω, βγάζει μάτι.

Επίσης, για όσους διαβάζουν λίγο ιστορία, θα ξέρουν ότι τα φασιστικά καθεστώτα λειτούργησαν σταθεροποιώντας την κυριαρχία του καπιταλισμού και της αστικής τάξης των χωρών αυτών. Συνέτριψαν τις εργατικές συλλογικότητες των χωρών του (σωματεία, συνδικάτα, κόμματα), κατέστειλαν με ωμή βία τις απεργίες των εργαζομένων των χωρών αυτών και τελικά αποκατέστησαν την τάξη υπέρ της καπιταλιστικής κυριαρχίας.

"Ο φασισμός είναι ριζοσπαστική, αυταρχική και εθνικιστική πολιτική ιδεολογία που έχει ως στόχο να θέσει το έθνος, το οποίο ορίζει βάσει αποκλειστικών βιολογικών, πολιτισμικών και ιστορικών συνθηκών, υπεράνω κάθε άλλης αξίας και να δημιουργήσει μια κινητοποιημένη εθνική κοινότητα. Το διακριτικό χαρακτηριστικό του φασισμού είναι η ιδέα του κορπορατισμού, που αντιτίθεται στην ελεύθερη αγορά και στην απεριόριστη επιδίωξη κέρδους από τα άτομα, ενώ βασίζεται σε συγκεκριμένη γραμμή που θέτει τους επιχειρηματίες και το εργατικό δυναμικό συνδεδεμένους στενά μαζί σε ένα οργανικό και πνευματικά ενοποιημένο σύνολο. Ως μορφή οικονομίας χαρακτηρίζεται από την επέκταση του άμεσου πολιτικού και παρεμβατικού σχεδιασμού και ελέγχου πάνω στην βιομηχανία και την οργανωμένη εργατική τάξη για το κοινό συμφέρον."
Τίτλος: Απ: Ξανά και πάλι φασισμός;
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 17 Αυγούστου 2016, 18:06:02
Δεν μας γράφετε ακριβώς σε τι αναφέρεστε αντί να το πήγαινετε γύρω-γύρω ;

Ο φασισμός μπορεί να πάρει πολλές μορφές, π.χ ένας τελευταίος που υφιστάμεθα είναι αυτός της πολιτικής ορθότητας.