Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 00:28:20

Τελευταία μηνύματα

Σελίδες: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Health Daily, 22-03-2024

2.000 ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΠΟΛΥΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2022

7 στους 10 Έλληνες έχει πάρει αντιβιοτικό μέσα στο χρόνο
 
Τη σπουδαιότητα της σωστής ενημέρωσης με την αρωγή και των δημοσιογράφων για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και τη σημασία των εμβολίων ανέδειξε η ημερίδα που συνδιοργανώθηκε στην Αθήνα από τον ΕΔΟΕΑΠ με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) και την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας (ΕΕΧ). Τη σημασία της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών επεσήμανε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και του ΕΔΔΥΠΠΥ, Γιώργος Πατούλης, εξηγώντας πως «το αντιβιοτικό, από όπλο στα χέρια της επιστήμης, μπορεί να αποβεί και μοιραίο όταν χρησιμοποιείται αλόγιστα». Ο Πρόεδρος ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, Σταύρος Καπάκος, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των δράσεων του ΕΔΔΥΠΠΥ, επισημαίνοντας πως «οι άνθρωποι της ενημέρωσης, σε συνδυασμό με τους επιστήμονες, αποτελούν ένα ισχυρό δίδυμο για την αξιόπιστη ενημέρωση των πολιτών». Για την παραπληροφόρηση ως προς τα εμβολιαστικά προγράμματα που «οδήγησε στην επανεμφάνιση παλαιών νοσημάτων, τα οποία είχαν εξαφανισθεί, όπως η ιλαρά» μίλησε ο Αρχίατρος του ΕΔΟΕΑΠ, δρ. Εμμανουήλ Ανδρεάδης. Η Καθηγήτρια Παθολογίας- Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου παρουσίασε τη στατιστική εικόνα της Ελλάδας μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, που την καθιστούν σταθερά πρώτη στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, με συνέπεια την ανάπτυξη μικροβιακής αντοχής στην κοινότητα, από το 2011 έως σήμερα και υπογράμμισε τις βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούν οι γιατροί για τη συνταγογράφηση, ώστε να σταματήσει η κατάχρηση των αντιβιοτικών. Αναφερόμενη στις συνέπειες της υπερκατανάλωσης των αντιβιοτικών, επισήμανε τις παρενέργειες, όπως οι αλλεργικές αντιδράσεις αλλά και σε ζωτικά τμήματα του οργανισμού όπως οι νεφροί, καθώς και στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων που «πολεμούν-αντιστέκονται» στα αντιβιοτικά όταν τα χρειαστεί ο ασθενής. Χαρακτηριστικά, το 2020 η Ελλάδα ήταν πρώτη, με 2.000 θανάτους, από πολυανθεκτικά μικρόβια στην Ε.Ε. ενώ ήταν μόνο 100 στη Νορβηγία και 300 στη Σουηδία! Η Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Κυριακή Κανελλακοπούλου, ανέφερε ότι το ποσοστό των Ελλήνων που έχει πάρει κάποιο αντιβιοτικό στη διάρκεια του χρόνου αυξήθηκε από 50% (2013) στο 75% (2023). Το 16% δήλωσε ότι το προμηθεύτηκε χωρίς συνταγή, ενώ την τελευταία δεκαετία, ένας στους τρεις (32%) διατηρεί στο σπίτι κάποιο αντιβιοτικό για ώρα ανάγκης
22
Health Daily, 22-03-2024

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΟΣΟΥΝ ΑΠΟ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

Χωρίς θεραπεία η θνητότητά τους φθάνει το 50%

Σύμφωνα με στοιχεία των υπευθύνων της επιστημονικής Ομάδας Εργασίας «Φυματίωση και Λοιμώξεις από Μη Φυματικά Μυκοβακτηρίδια» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), «Η φυματίωση είναι ένα νόσημα που μπορεί να προληφθεί και τις περισσότερες φορές να θεραπευτεί. Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν από φυματίωση και χωρίς θεραπεία η θνητότητά τους φθάνει το 50%. Αντίθετα, με την συνιστώμενη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) θεραπεία, περίπου 85% αυτών θα θεραπευτούν. Το 2022, 1,3 εκατομμύρια θάνατοι προκλήθηκαν από φυματίωση, με την νόσο να παραμένει η δεύτερη αιτία θανάτου στον κόσμο από μεταδιδόμενο νόσημα, μετά την Covid-19 και 13η θανάτου συνολικά. Το σύνολο των θανάτων που προκαλεί είναι διπλάσιο από τους θανάτους από HIV/ AIDS παγκόσμια. Στα πλαίσια του στόχου του ΠΟΥ για την εξάλειψη της φυματίωσης μέχρι το 2030, το διάστημα 2015- 2022 υπήρξε μείωση κατά 8,7% στην επίπτωση και 19% στον αριθμό των θανάτων από φυματίωση παγκοσμίως. Ωστόσο, παραμένει μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας για τους παρακάτω λόγους: 1. Το 10% κάθε χρόνο από τους νεοδιαγνωσμένους ασθενείς είναι παιδιά. 2. Δεν υπάρχει πρόσβαση στη θεραπεία για όλο τον πλανήτη. 3. Η ανθεκτική φυματίωση παραμένει απειλή. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, η ΕΠΕ σε συνεργασία με το ΓΝΘ "Γ. Παπανικολάου", την Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ), διοργανώνουν εκδήλωση την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 (17.30-21.30) στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, αίθουσα Μ. Αναγνωστάκης».
23
Στα κέντρα υγείας υπηρετούν και πολλές άλλες ειδικότητες πλην Παθολόγων/Γ.Ι. όμως, που δεν είναι προσωπικοί ιατροί.
24
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Παντως αναφερεται για ολους τους ιατρους ΕΣΥ, οποτε και της πρωτοβαθμιας και οχι μονο νοσοκομειακων οπως το προηγουμενο.

Τα γύρισε Τούμπα τελικά ο Γεωργιάδης και ενώ στη δημόσια διαβούλευση αναφερόταν γενικα σε ιατρούς ΕΣΥ, στο νομοσχέδιο που έφερε τελικά στη Βουλή ιδιωτικό έργο θα επιτρέπεται μόνο σε "ιατρούς ΕΣΥ που υπηρετούν σε νοσοκομεία". Καραγκιόζης όπως πάντα.

Εμ βέβαια. Τους ιατρούς ΕΣΥ των ΚΥ και των ΠΙ τους χρειαζόμαστε μόνο για οικογενειακούς. Και επειδή δεν μας φθάνουν, οι υπόλοιποι δηλώστε όποιον μη συμβεβλημένο επιθυμείτε, αρκεί να τον πληρώνετε από την τσέπη σας.
25
Κυκλοφορούντα φάρμακα και γενόσημα τους / Γενόσημο του Tabl. Medrol
« Τελευταίο μήνυμα από Argirios Argiriou στις 23 Μαρτίου 2024, 23:21:09 »
Tabl. Provist 16 mg x 14 με Λιανική Τιμή 4 €. Της Unipharma.

Το καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
26
Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα / Απ: Ευαισθητοποιημένος καταναλωτής
« Τελευταίο μήνυμα από Argirios Argiriou στις 23 Μαρτίου 2024, 22:12:37 »




Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος



27
Εργασία σε Άγονες Περιοχές / Ωραριο
« Τελευταίο μήνυμα από Ioanna47 στις 23 Μαρτίου 2024, 17:56:10 »
Καλησπέρα σε όλους,το ωραριο των αγροτικων είναι 5νθημερο 7ωρο συνεχές όπως και των ειδικευομενων με ελεύθερα τα σαβ/κα εκτός αν υπάρχει εφημερια;
Και για τον πρώτο μήνα στο νοσοκομειο υπάρχει συγκεκριμένο πλαφόν εφημεριών;
Ευχαριστώ.
28
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Παντως αναφερεται για ολους τους ιατρους ΕΣΥ, οποτε και της πρωτοβαθμιας και οχι μονο νοσοκομειακων οπως το προηγουμενο.

Τα γύρισε Τούμπα τελικά ο Γεωργιάδης και ενώ στη δημόσια διαβούλευση αναφερόταν γενικα σε ιατρούς ΕΣΥ, στο νομοσχέδιο που έφερε τελικά στη Βουλή ιδιωτικό έργο θα επιτρέπεται μόνο σε "ιατρούς ΕΣΥ που υπηρετούν σε νοσοκομεία". Καραγκιόζης όπως πάντα.
29
Ουσιαστικά πρόκειται για τα ίδια εμβόλια που πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι ενήλικες, συν κάποια εμβόλια που είναι για ευπαθείς ομάδες.


Ertnews 22.03.2024

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
30
ΕΟΠΥΥ / Απ: ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ
« Τελευταίο μήνυμα από Mavrogialouros στις 22 Μαρτίου 2024, 21:45:06 »
Το υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να εξειδικευσουν αμέσως  και ρητώς ποιές συνταγογραφικές συμπεριφορές οδηγούν στην υπέρβαση του πλαφόν, ώστε να είμαστε σε θέση να προστατέψουμε τους εαυτούς μας.

Αναλυτικότερα:

Θα πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των ασθενών που εξυπηρετούμε συνταγογραφικά;
Θα πρέπει να υπολογίζουμε το κόστος της κάθε συνταγής, (μαντεύοντας τα ιδιοσκεύασματα που ο ασθενής θα λάβει τελικά) και να αρνούμαστε να συνταγογραφήσουμε το σύνολο της φαρμακευτικής αγωγής του εάν αυτό υπερβαίνει το πλαφόν;
Θα πρέπει να σταματήσουμε οριζόντια τη συνταγογράφηση  "ακριβών" φαρμάκων πχ ινσουλινών, ΝΟACs, GPL-1, SGLT-2, συνδυασμών υπολιπιδαιμικων, ακριβών εμβολίων,κτλ και να παραπέμπουμε τους ασθενείς σε "ειδικούς"  ή σε συναδέλφους με περιθώριο στο πλαφόν για να γράψουν τις συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων;
Θα πρέπει να πληκτρολογούμε μόνο γενόσημα  κατά την αναζήτηση των ιδιοσκευασμάτων;
Θα πρέπει ή όχι να εκδίδουμε πολύμηνες συνταγές;
Θα πρέπει να αναστέλλουμε τη συνταγογράφηση κάθε φορά που επίκειται αλλαγή του δελτίου τιμών

Τελικά τι είναι ο ΕΟΠΥΥ;   Προϊστάμενος και εργοδότης  και μπορεί να μας επιβάλλει ποινές για αδικήματα που αυτός επινοεί με κρυφούς αλγορίθμους; Ποιούς θα αφορούν οι ποινές; Όλους τους γιατρούς γενικώς, ή μόνο τους ιδιώτες  ή τους συμβεβλημένους;  Μήπως το χρεωκοπημένο μόρφωμα   αποφάσησε να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του χυδαίου claw back με τη μορφή προστίμων, σε όλο το ιατρικό σώμα; Ή απειλεί αόριστα με ύφος και ήθος που ταιριάζει μοναχά σε απολυταρχικά καθεστώτα;








Σελίδες: 1 2 [3] 4 5 ... 10