Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων => Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 9 Οκτωβρίου 2008, 00:37:28

Τίτλος: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Οκτωβρίου 2008, 00:37:28
08/10/2008  (ΒΗΜΑ).
 
Το 2007, σε κάθε 1 εκατ. Ελληνες αντιστοιχούσαν 141 νεκροί.

Τα πρωτεία στους θανάτους από τροχαία ατυχήματα έχει η χώρα μας στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα έρχεται πρώτη και με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο στην Ευρώπη των «15» και έκτη στην Ευρώπη των «27». Σύμφωνα με την ΕΕ, το 2007 σε κάθε 1 εκατ. κατοίκους αντιστοιχούσαν 141 νεκροί συμπατριώτες μας σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Τα νέα στοιχεία ήλθαν να επιβεβαιώσουν την αρνητική παράδοση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας. Μόνο την περίοδο του καλοκαιριού σε περισσότερα από 4.000 τροχαία 482 Ελληνες σκοτώθηκαν στους ελληνικούς δρόμους, ενώ 599 τραυματίστηκαν βαριά και άλλοι 4.539 ελαφρά. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΕ, στο πρώτο οκτάμηνο του 2008 η Ελλάδα παρουσίασε αύξηση θανατηφόρων τροχαίων κατά 8,6%. Και όλα αυτά παρά την εφαρμογή του νέου αυστηρότερου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ακόμη, είναι ενδεικτικό ότι το 2006 στα 16.010 τροχαία που σημειώθηκαν στην Ελλάδα σκοτώθηκαν 1.657 και τραυματίστηκαν 19.733 άνθρωποι. Επίσης, στη χώρα μας διογκώνεται το φαινόμενο των οδηγών οι οποίοι χτυπούν και εγκαταλείπουν πεζούς και μοτοσικλετιστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Διαδίκτυο τα απεγνωσμένα μηνύματα που απευθύνονται σε τυχόν μάρτυρες τροχαίων γίνονται ολοένα περισσότερα.

Η επικίνδυνη άνοδος των θανατηφόρων δυστυχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα απασχολήσει και την αυριανή συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Μεταφορών η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο. Στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας  της ΕΕ ο γάλλος υπουργός μεταφορών Ντομινίκ Μπουσερό αναμένεται να προτείνει στους ομολόγους του σκληρότερα μέτρα αλλά και νέες ιδέες, όπως είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών για παραβάτες, καθώς υπεύθυνοι για ουκ ολίγα ατυχήματα στον κοινοτικό χώρο είναι ξένοι υπήκοοι.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι κύριες αιτίες δυστυχημάτων είναι η
υπερβολική ταχύτητα (30%), η οδήγηση σε κατάσταση μέθης (25%), διάφορες άλλες αιτίες (24%), η μη χρήση της ζώνης ασφαλείας (24%) και η παραβίαση του φωτεινού σηματοδότη (24%).

http://www.ygeianet.gr/keimeno.php?id=6301
 
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 12 Απριλίου 2009, 22:28:06
Αθλητής ποδηλασίας νεκρός σε τροχαίο στον Πύργο
12 Απριλίου 2009, Τo Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα είναι αφιλόξενη για τα ποδήλατα και τους χρήστες τους. Αυτό, όμως, συμβαίνει κυρίως μέσα στις πόλεις, με τον μεγάλο όγκο κάθε λογής οχημάτων να μην αφήνει ούτε πιθαμή για τους ποδηλάτες… Φαίνεται, όμως, πως ακόμη και στις εθνικές οδούς δεν είναι ασφαλείς και μάλιστα ούτε τα (υποτιθέμενα) μέτρα για την προστασία τους που κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων για το άθλημα που αγαπούν μπορούν να τους εξασφαλίσουν!

      Αυτό δείχνει ο τραγικός θάνατος σε τροχαίο ενός 31χρονου αθλητή του ΓΑΣ Κρόνος Ιωαννίνων, ο οποίος συμμετείχε στο 4ο BREVET, την Ποδηλατική Βόλτα που διοργάνωσε το Σάββατο ο Ποδηλατικός Σύλλογος Πύργου… Ο άτυχος Γιώργος Βίδος είχε ήδη περάσει την Αρχαία Ολυμπία και κινείτο μέσω της εθνικής προς τον Πύργο, όπου επρόκειτο να τερματίσει στο στάδιο της πόλης, όταν στο 134χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης – Πύργου συνάντησε τον θάνατο.

        Στο αντίθετο ρεύμα, με κατεύθυνση από Πύργο προς το Στρέφι, κινείτο ένα κλειστό φορτηγό με οδηγό έναν 33χρονο που, πιθανότατα λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου εξ αιτίας της βροχής, έχασε τον έλεγχο. Το αυτοκίνητο πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, προσέκρουσε αρχικά σε μια τσιμεντένια κολώνα την οποία έκοψε και στη συνέχεια παρέσυρε τον 31χρονο ποδηλάτη, που δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Το ποδήλατο και ο οδηγός χτύπησαν στο πλάι του οχήματος στην πλευρά του συνοδηγού και εκτινάχθηκαν σε παρακείμενο χωράφι με αποτέλεσμα ο Βίδος να σκοτωθεί ακαριαία μπροστά στα μάτια των συναθλητών του.

        Ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πύργου, ενώ το Τμήμα Τροχαίας Πύργου διενεργεί προανάκριση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα.
Τίτλος: Αυξάνονται τα θανατηφόρα τροχαία στην Ελλάδα με θύματα νέους.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 21 Απριλίου 2009, 19:05:57

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_21/04/2009_276021
Τίτλος: Μείωση των νεκρών από τροχαία, παραμένουμε πρώτοι στην Ε.Ε.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 27 Ιουλίου 2009, 00:19:53


http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=478831
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 31 Οκτωβρίου 2012, 21:04:27
31/10/2012 Health Daily.

ΕΛΛΑ∆Α: 1ηΣΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

 
Σύµφωνα µε στοιχεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής
Επιτροπής στην Ελλάδα και της ΙΟΑΣ
Την πρώτη θέση φαίνεται να κατέχει η χώρα µας σε θανάτους από τροχαία
δυστυχήµατα στην Ευρώπη, ιδίως στους νέους ηλικίας 18- 24 χρόνων, οι
οποίοι διαπράττουν και τις περισσότερες παραβάσεις. Πιο αναλυτικά, σύµφωνα
µε στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής
Επιτροπής στην Ελλάδα και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»
(ΙΟΑΣ) η διάσπαση της προσοχής κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποτελεί έναν
από τους βασικότερους παράγοντες για την πρόκληση τροχαίων ατυχηµάτων.
Ιδιαίτερη σηµασία παρουσιάζει το γεγονός ότι µόνο τρία δευτερόλεπτα
απροσεξίας φαίνεται να είναι αρκετά για την πρόκληση ατυχήµατος, όπως
υποστηρίζουν οι ειδικοί και τα στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα. Τέλος,
σηµειώνεται ότι στην Ελλάδα, η «αφηρηµένη» οδήγηση ευθύνεται για την
πρόκληση του 35% των τροχαίων.
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Δημήτριος στις 31 Οκτωβρίου 2012, 23:29:44
http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Poems&act=details&poem_id=154314
Τίτλος: Προσεκτική οδήγηση στις γιορτές, χωρίς αλκοόλ
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 26 Δεκεμβρίου 2015, 08:41:31
ΑΥΓΗ, 24/12/2015

Τις γιορτινές αυτές μέρες αρκετοί οδηγοί παρασύρονται και πίνουν ένα παραπάνω ποτηράκι αλκοόλ, με πολλές φορές τραγικά αποτελέσματα. «Στην Ελλάδα, τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν, σύμφωνα με τα στατιστικά, την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 19-39 ετών, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των θανατηφόρων τροχαίων οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών», τονίζει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (ΕΙΕ).

Σύμφωνα με τον νόμο, εξηγεί, ένας οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ όταν το ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισμό του είναι από 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος (μετά από αιμοληψία) ή πάνω από 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου, ανά λίτρο εκπνεόµενου αέρα (στα γνωστά αλκοτέστ της τροχαίας).

Ενδεικτικά, η ΕΙΕ αναφέρει ότι σχετικά με την ποσότητα του αλκοόλ που είναι ικανή για να φτάσουμε το ανωτέρω όριο, πρέπει να έχουμε υπόψη τα ακόλουθα: Με κατανάλωση 490ml μπύρας (ένα ποτήρι μεγάλο), 200 ml κρασιού, 60 ml ούζου, 55ml ουίσκι ή βότκας «πιάνουμε» το όριο.

http://www.avgi.gr/article/6138073/prosektiki-odigisi-stis-giortes-xoris-alkool
Τίτλος: Τα θανατηφόρα τροχαία μειώθηκαν κατά 53%.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Ιανουαρίου 2016, 15:52:43
09/01/2016 Έθνος.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

Τα θανατηφόρα τροχαία μειώθηκαν κατά 53%

Λεωφόρος Αθηνών, Κηφισίας, Ποσειδώνος, Βουλιαγμένης, Αλεξάνδρας, Ιερά Οδός. Μπορεί να αποτελούν μερικές από τις κεντρικότερες αρτηρίες της πρωτεύουσας, όμως για την Τροχαία είναι έξι από τους φονικότερους δρόμους της χώρας.

Το «δαχτυλίδι» στην Κηφισίας και η στροφή μετά το ύψος του ΚΑΤ, η παραλιακή στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης, η Λεωφόρος Αθηνών από την οδό Θερμοπυλών μέχρι τη Γ. Παπανδρέου αποτελούν σημεία-καρμανιόλες για τους ανυποψίαστους οδηγούς, αφού σύμφωνα με τα στατιστικά της Τροχαίας συμβαίνουν τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα.

Oμως και το επαρχιακό οδικό δίκτυο δεν είναι λιγότερο επικίνδυνο, καθώς οι ντόπιοι αναπτύσσουν μεγαλύτερες ταχύτητες αφού αισθάνονται μεγαλύτερη εξοικείωση με τους δρόμους της πόλης ή του χωριού τους.

Το πρώτο εξάμηνο του 2015 σημειώθηκαν 66 θανατηφόρα τροχαία στο εθνικό δίκτυο και 11 στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο. Στην Εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης σημειώθηκαν μόλις 11 τροχαία, 4 στην Αθηνών- Πατρών και 4 στην Εγνατία οδό. Ωστόσο, στη ΝΕΟ Αθηνών-Πατρών υπάρχει σημείο γεμάτο με κίτρινες πινακίδες που συνιστούν προσοχή στους οδηγούς, καθώς εκεί έχουν χάσει τη ζωή τους 22 άτομα, όλοι από τροχαίο.

«Ο μέσος συνετός οδηγός στην Ελλάδα έχει ξεφύγει. Φωνάζει, εκνευρίζεται, δεν έχει υπομονή. Φταίει η κρίση και οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας», τονίζει ο γενικός αστυνομικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας.

Οι αριθμοί μιλούν
Κανείς δεν μπορεί να μετρήσει τον πόνο, τη δυστυχία, τις συνέπειες πίσω από τους αριθμούς των στατιστικών. Γιατί πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι που δεν πραγματοποίησαν ποτέ τα όνειρά τους. Ομως οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές που χάνονται στην άσφαλτο. Την περίοδο 2004-2014 περίπου 14.665 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους.

Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα συνιστά την πρώτη αιτία των θανατηφόρων τροχαίων (σε ποσοστό 9,5%), ενώ η απόσπαση προσοχής του οδηγού ακολουθεί κατά πόδας (με 6,1%). Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι το γεγονός πως δύο στα τρία τροχαία (67,4%) συμβαίνουν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Τα ΙΧ έχουν την «τιμητική» τους στην πρόκληση θανατηφόρων ατυχημάτων, αφού σε σύνολο 328 περιστατικών, τα 158 οφείλονται σε αυτοκίνητα και τα 121 σε μοτοσικλέτες.

Τα θύματα είναι συνήθως οι οδηγοί, δεν λείπουν όμως και τα ατυχήματα με θύματα πεζούς που απλώς έτυχε να βρίσκονται τη λάθος ώρα, στον λάθος τόπο...

Και για όσους ρίχνουν στο... νεαρόν της ηλικίας την ευθύνη των περισσότερων τροχαίων, θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι ηλικίες των 55+ μετρούν διπλάσιο αριθμό θυμάτων από την ηλικιακή ομάδα των 26-35 ετών. Πάντως στις ηλικίες 15-29 ετών τα τροχαία δυστυχήματα συνιστούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, τη δεύτερη στις ηλικίες μεταξύ 5-14 ετών και την τρίτη στο γκρουπ 30-44 ετών.

Ετησίως χάνονται 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο σε τροχαία, ενώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δύο άνθρωποι χάνουν κάθε μέρα τη ζωή τους στον δρόμο και άλλοι τρεις μένουν ανάπηροι.

Ωστόσο, οι στατιστικές της τελευταίας δεκαετίας έχουν και μια ελπιδοφόρα παράμετρο: την κατακόρυφη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων κατά 53% και των σοβαρών τραυματισμών κατά 55%. Πιο συγκεκριμένα, το 2004 793 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, όταν ο αντίστοιχος αριθμός για το 2014 έφτανε τους 167. Μείωση που συνδέεται κατά κύριο με τον περιορισμό των μετακινήσεων (λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας), αλλά και με τη βελτίωση της ασφάλειας των αυτοκινητοδρόμων.


Πάντως, τους πρώτους 9 μήνες του 2015 καταγράφηκε αύξηση των νεκρών και των σοβαρά τραυματιών σε τροχαία κατά 9,7% και 3,7% αντίστοιχα σε σχέση με το 2014. Αυτό το γεγονός αποδεικνύει πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε αλλά αντιθέτως να εντείνουμε τις προσπάθειες για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όλων των χρηστών του οδικού δικτύου. Τον ρόλο αυτό έχει αναλάβει το Ινστιτούτο για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη Τροχαίων Ατυχημάτων «Πάνος Μυλωνάς».

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Η δεκάχρονη δράση του Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς

Ηταν 12 Μαΐου του 2005 όταν ο 22χρονος φοιτητής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών Πάνος Μυλωνάς έχασε τη ζωή του σε ένα τροχαίο δυστύχημα στον δρόμο προς την Πάτρα, όπου σπούδαζε.

Το τραγικό αυτό συμβάν αποτέλεσε την αφορμή για την ίδρυση του Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς, που φέτος συμπλήρωσε δέκα χρόνια αδιάλειπτης δράσης στον χώρο της Οδικής Ασφάλειας.

Το έργο του, που έχει αναγνωριστεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, του υφυπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Παναγιώτη Σγουρίδη, του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη κ.ά.

«Το Ι.Ο.ΑΣ. είναι πράγματι μοναδικό στο να αναδείξει το ζήτημα της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης. Αλλά η βελτίωση της οδικής ασφάλειας έχει να κάνει επίσης και με ευρύτερη αλλαγή του συστήματος. Απαιτεί ενημέρωση της κοινής γνώμης, πολιτική βούληση και την υποστήριξη των κοινωνικών εταίρων, από τη βιομηχανία έως και την κοινωνία των πολιτών» επεσήμανε η πρόεδρος του Ινστιτούτου, κυρία Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά.

Συμπλήρωσε δε πως για τα επόμενα χρόνια στόχος του Ι.Ο.ΑΣ. είναι η στενή συνεργασία με θεσμικούς φορείς, πανεπιστήμια, εταιρείες και ενώσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση των μαθητών (μέσω προγραμμάτων προσαρμοσμένων σε κάθε ηλικία), των γονιών τους αλλά και των εκπαιδευτικών.

Βράβευση
«Επιδίωξή μας είναι η αλλαγή της κουλτούρας οδηγικής συμπεριφοράς, ώστε να ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα» τόνισε η κυρία Δανέλλη-Μυλωνά.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν οι «Τροχονόμοι της Χρονιάς», οι εθελοντές που ξεχώρισαν, ενώ υπήρχε και έκθεση των εφαρμογών, προγραμμάτων, αλλά και του εξοπλισμού που διαθέτει το Ινστιτούτο.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΡΙΝΟΥ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64313664
Τίτλος: Οι Αμερικανοί σκοτώνονται ξανά στους δρόμους – λόγω κινητών.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 16 Μαρτίου 2016, 00:12:34
15/03/2016

Ερευνα δείχνει πόσο αφηρημένοι οδηγοί είναι οι Αμερικάνοι αλλά και πόσο επικίνδυνη είναι η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την διάρκεια της οδήγησης. Αίσθηση προκαλεί ότι το να τρως ή ακόμα να βάφεσαι ενώ οδηγείς δεν είναι τόσο επικίνδυνο.

Μέχρι τις αρχές του 2000, στις ΗΠΑ υπήρχαν λιγότεροι θάνατοι από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα σε σχέση με άλλες αναπτυγμένες χώρες. Αυτό άλλαξε. Αν μετρήσει κάποιος τους θανάτους σε τροχαία ανά 100.000 κατοίκους, οι ΗΠΑ αυτήν την στιγμή βρίσκονται στην 17η θέση από τα 29 κράτη με υψηλά εισοδήματα για τα οποία υπάρχουν μετρήσιμα και καταγεγραμμένα δεδομένα. Οι ΗΠΑ «χάνουν» από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, της Φιλιππίνες, και το Μπρουνέι, σύμφωνα με την Αριαν Μάρσαλ στο citylab.

Τι άλλαξε από τότε; Οι ερευνητές από το Virginia Tech Transportation Institute (VTTI) έχουν την δική τους θεωρεία: Οι αμερικάνοι οδηγοί έχουν γίνει απλά χειρότεροι στην οδήγηση. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στη εθνική Ακαδημία Επιστημών τον περασμένο μήνα, αναφέρει ότι η προσοχή όσων οδηγούν επιβατικά οχήματα, αποσπάται περισσότερες από τις μισές φορές που βρίσκονται πίσω από το τιμόνι. Αυτό διπλασιάζει τον κίνδυνο ατυχήματος. Σχεδόν το 70% των ατυχημάτων που ανέλυσαν οι ερευνητές είχαν σχέση με κάποιο είδος «παρατηρήσιμης απόσπασης προσοχής».

«Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, επειδή παρατηρούμε έναν νεότερο πληθυσμό οδηγών, εφήβων, που είναι πιο επιρρεπείς στο να ασχοληθούν με πράγματα που τους αποσπούν την προσοχή όσο οδηγούν», αναφέρει σε δήλωσή του ο Τομ Ντίνγκους, ο υπεύθυνος ερευνητής της έρευνας και διευθυντής του VTTI. Και προσθέτει ότι η ανάλυσή τους δείχνει ότι αν δεν πάρουμε μέτρα στο προσεχές μέλλον για να μειώσουμε τις ενέργειες που μας αποσπούν την προσοχή μέσα σε ένα όχημα, αυτοί που θα αντιπροσωπεύσουν την επόμενη γενιά οδηγών θα συνεχίσουν να αποτελούν κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων.

Και φυσικά ο βασικός ένοχος είναι το κινητό τηλέφωνο. Οχι βέβαια η συσκευή αλλά ο ιδιοκτήτης της. Για να ολοκληρώσουν την ανάλυσή τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μεγάλο, άνευ προηγουμένου, σύνολο δεδομένων φυσικής οδήγησης, που επιχορηγήθηκε από την κυβέρνηση: περισσότεροι από 3.500 συμμετέχοντες συμφώνησαν να αφήσουν τους ερευνητές να τοποθετήσουν κάμερες, αισθητήρες, ακόμα και ραντάρ μέσα στα οχήματά τους. Επίσης, οι ερευνητές μπορούσαν να εντοπίζουν τα οχήματα και να καταγράφουν την συμπεριφορά των οδηγών οπουδήποτε και αν κινούνται, για μια περίοδο τριών χρόνων. Με αυτόν τον τρόπο οι ερευνητές παρατήρησαν ακριβώς τι συμβαίνει πριν από ένα ατύχημα, καταγράφοντας παραπάνω από 56 εκατομμύρια χιλιόμετρα οδήγησης.

Και σε αυτά τα τρία χρόνια παρατήρησης είδαν κινητά τηλέφωνα. Πολλά κινητά τηλέφωνα. Παρατήρησαν τους οδηγούς να καλούν με το κινητό τους το 0,14% του συνολικού χρόνου παρατήρησης, κάτι που ανέβασε τις πιθανότητες ατυχήματος κατά 12% σε σχέση με τους οδηγούς που ανήκουν στην κατηγορία «υποδειγματικής οδήγησης». Οδηγούς, δηλαδή, που ενώ οδηγούν βρίσκονται σε κατάσταση επαγρύπνησης, νηφαλιότητας και προσοχής. Περισσότεροι οδηγοί έστειλαν μηνύματα, κατά 1,91% του συνολικού χρόνου εκτοξεύοντας τις πιθανότητες ατυχήματος. Κατά 3,24% επί του συνολικού χρόνου παρατηρήθηκε ότι οι οδηγοί μίλαγαν στο τηλέφωνο διπλασιάζοντας το ρίσκο ατυχήματος. Ενώ το να προσπαθήσει κάποιος να πιάσει το κινητό του όσο οδηγεί, πολλαπλασιάζει επί πέντε τις πιθανότητες να βρεθεί σε ατύχημα.

Το τηλέφωνο δεν είναι ο μοναδικός ένοχος. Οι ερευνητές παρατήρησαν ακόμα, ότι οι οδηγοί που μιλούσαν με έναν έφηβο ή ενήλικο συνεπιβάτη κατά 14,6 επί του συνολικού χρόνου παρατήρησης, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες ατυχήματος κατά 1,4%. Μικρό ποσοστό αλλά εξίσου ενδιαφέρον. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το να μιλάς με έναν ενήλικο επιβάτη στο μπροστινό κάθισμα μπορεί να έχει «προστατευτική επίδραση», μειώνοντας το ρίσκο ατυχήματος ακόμα και όταν οι οδηγοί ανήκουν στην κατηγορία «υποδειγματικής οδήγησης». Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό συνέβη επειδή δεν μπόρεσαν να καταγράψουν όλες τις συζητήσεις και έτσι υπερεκτιμούν την επικινδυνότητα των συζητήσεων ή επειδή υπερ-δειγμάτισαν εφήβους οδηγούς. Παλιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι οι νεαροί και άπειροι οδηγοί είναι ιδιαίτερα κακοί στο να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα όταν οδηγούν. Γι’ αυτό οι επιβάτες καλό θα ήταν να μην ενοχλούν τους έφηβους οδηγούς.

Αλλη μια επικίνδυνη απόσπαση της προσοχής, είναι το να οδηγούμε συναισθηματικά φορτισμένοι. Οι ερευνητές παρατήρησαν οδηγούς να βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση (να είναι λυπημένοι ή να κλαίνε) μόνο το 0,2%  επί του συνολικού χρόνου παρατήρησης αλλά κάτι τέτοιο αυξάνει τις πιθανότητες ατυχήματος κατά 1.000%.

Θα σας φανεί περίεργο αλλά το να βάζει κάποια μέικ απ, δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο φαίνεται σύμφωνα με όσα παρατήρησαν οι ερευνητές. Το να τρώει και να πίνει κάποιος (μη αλκοολούχα ποτά) δεν προκαλεί μεγάλες αλλαγές στις πιθανότητες ατυχήματος. Παρόλα αυτά, οι συνετοί οδηγοί καλύτερα να απολαμβάνουν τα γεύματά τους προτού βρεθούν σε εθνικές οδούς.

Επίσης, το να έχει κάποιος πιει πριν οδηγήσει είναι αρκετά επικίνδυνο. Χρήση αλκοόλ και φαρμάκων/ναρκωτικών παρατηρήθηκε στο 0,1% επί του συνολικού χρόνου παρατήρησης αλλά ανέβασε το ρίσκο ατυχήματος κατά 40%!

Οι θάνατοι σε τροχαία μειώθηκαν στις ΗΠΑ περισσότερο χάρη στην βελτιωμένη ασφάλεια των οχημάτων και στη καλύτερη σήμανση των δρόμων. Παρόλα αυτά, το 2013, 32.719 άνθρωποι πέθαναν στους αμερικάνικους δρόμους. Οι ερευνητές από το VTTI υπολογίζουν ότι το 36% των ατυχημάτων – τα τέσσερα εκατομμύρια από τα έντεκα εκατομμύρια των ατυχημάτων που γίνονται κάθε χρόνο – θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν δεν υπήρχε κάτι να τους αποσπά την προσοχή. Η αυστηρή εφαρμογή των κανόνων θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά.

http://www.protagon.gr/epikairotita/erevna-apokalyptei-poso-afirimenoi-odigoi-eimaste-44341081318
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 16 Μαρτίου 2016, 20:32:53
Εμείς έχουμε περάσει σε "άλλα επίπεδα πρόσφυσης" (https://www.youtube.com/watch?v=MbPdW1_ZMNQ) (aka ηλιθιότητας), συχνά βλέπεις κόσμο να γράφει... μηνύματα ενώ οδηγεί, να ποστάρει στο facebook ή να διαβάζει απ΄το fb !

Καταλαβαίνω ότι για τον περισσότερο κόσμο η οδήγηση είναι μια πολύ βαρετή διαδικασία κι την κάνουν σαν αγγαρεία, αλλά εδώ μιλάμε ότι τα τροχαία ατυχήματα έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα, κι τα πράγματα έχουν χειροτερέψει τα τελευταία χρόνια ελέω κρίσης, με την εύκολη δικαιολογία της ανέχειας κι την καταφανή παραβίαση του ΚΟΚ, τα ασυντήρητα αυτοκίνητα, την ελλιπή αστυνόμευση κτλ

Φρονώ ότι η Πολιτεία αδιαφορεί επιδεικτικά για το τεράστιο αυτό πρόβλημα που έχει εξελιχθεί σε μέγιστο εθνικό θέμα, ενώ οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν είναι στοχευμένες κι όχι υψηλού κόστους:

- ενεργοποίηση των καμερών ελέγχου κυκλοφορίας στην Αθήνα κι τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι αδιανόητο να κάνεις βαριές τροχαίες παραβάσεις (παραβίαση Stop, ερυθρού σηματοδότη κτλ) στο ΚΕΝΤΡΟ της Αθήνας κι να το ξεπερνάς χωρίς κυρώσεις.
Ο τροχονόμος είναι για για περιορισμένο χρονικό διάστημα στον δρόμο, τον έχεις το πρωϊ, θα τον αποσύρεις το μεσημέρι, πρέπει να τον πληρώσεις υπερωρίες κτλ. Η κάμερα θα είναι 24h το 24ωρο εκεί, θα καταγράψει, κι θα φωτογραφίσει.
Το ζήτημα ΔΕΝ είναι οικονομικό, δλδ να βεβαιώσεις παραβάσεις κι πρόστιμα, θα εξηγήσω παρακάτω.

- η Τροχαία να χρησιμοποιεί αυτοκίνητα με συμβατικές πινακίδες. Πόσο δύσκολο είναι να το πράξεις αυτό, κι να έχεις κάποια ΙΧ να ελέγχουν κάποιους τύπους που κάνουν αυτοσχέδιους αγώνες, επικίνδυνη οδήγηση κτλ ;

- αντί προστίμων, σε σοβαρές τροχαίες παραβάσεις (παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, STOP κτλ.), προτείνεται η καθιέρωση ολιγόμηνης κοινωνικής εργασίας σε νοσοκομείο ατυχημάτων, όπου θα ο παραβάτης θα έρχεται σε άμεση επαφή με τις συνέπειες των πράξεών του (βαριά τραυματισμένους, διαμελισμένους, ανάπηρους κτλ).

- να επιτραπούν (νομικά) οι κάμερες στα ταμπλό των αυτοκινήτων, γνωστές ως dash cams κι να λαμβάνονται υπόψιν στα δικαστήρια.
Είναι λογικό να μιλάμε για προσωπικά δεδομένα στον ΔΗΜΟΣΙΟ δρόμο όταν διαπράττονται πλημμελήματα ή κακουργήματα ;
Σε ποιά σοβαρή χώρα ισχύουν αυτά ;
Προφανώς δεν μπορείς να έχεις παντού κάμερες στους δρόμους, όμως ο νομοταγής πολίτης μπορεί να καταβάλλει ένα μικρό κόστος κι να είναι καλυμμένος σε περίπτωση που δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία σε κάποιο δικαστήριο.

Δεν υπάρχει ΟΥΔΕΜΜΙΑ δικαιολογία να οδηγείς μία μάζα από σίδερο βάρους 1-2 τόνων απερίσκεπτα, σε περίπτωση που προκληθεί σοβαρό τροχαίο, ο δράστης να πηγαίνει για ανθρωποκτονία εξ' αμελείας, να μην πω εκ προθέσεως (καθώς ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ τις επιπτώσεις της απερισκεψίας σου) με minimum χρόνο φυλάκισης τα 10 χρόνια.

Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας οίκτος απ΄την κοινωνία για τέτοιες συμπεριφορές, ξεκινάς να πας στην δουλειά σου κι έρχεται ο άλλος πάνω σου (πιωμένος-μαστουρωμένος) κι σε σκοτώνει, γιατί να πέφτει στα μαλακά με έναν καλό δικηγόρο ;

-Εξελίξη της τελευταίας στιγμής-

Αντί αυστηροποίησης του νομικού πλαισίου, έχουμε ελάφρυνσή  του !

Μειώνονται τα υψηλά πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113944513)

Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: GirousisN στις 17 Μαρτίου 2016, 11:21:40
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

-Εξελίξη της τελευταίας στιγμής-
Αντί αυστηροποίησης του νομικού πλαισίου, έχουμε ελάφρυνσή  του !
Μειώνονται τα υψηλά πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113944513)

Το πρόβλημα δεν είναι η αυστηροποίηση των ποινών που επιβάλει ο ΚΟΚ ,αλλά η μη εφαρμογή τους (καθολική επιστροφή πινακίδων προ εορτών και σε ημέτερους όλο το χρόνο).
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 17 Μαρτίου 2016, 12:25:32
Μα γράφουν ως δικαιολογία για την ελάφρυνση των προστίμων ότι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, αλλά μήπως τα εφάρμοσαν ;

Και πάλι όπως έγραψα παραπάνω, στόχος του ΚΟΚ δεν πρέπει να είναι η ενίσχυση των κρατικών Ταμείων, αλλά η αλλαγή της οδικής συμπεριφοράς του Έλληνα οδηγού.

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια με πρόφαση την κρίση, τα πράγματα έχουν τελείως ξεχαρβαλωθεί, πλέον καθείς εφαρμόζει τον ΚΟΚ όπου κι όταν τον βολεύει, κι όταν τον παραβιάζει πουλάει κι τσαμπουκά μάλιστα στο στυλ "και τι έγινε", πράγμα απολύτως φυσικό απ' την στιγμή που γνωρίζουν ότι βεβαίωση παράβασης χωρίς κάμερες της Τροχαίας κι χωρίς dash cams ΔΕΝ μπορεί να γίνει.

Δεν θεωρώ ότι είμαστε τόσο κακοί οδηγοί, όσο ότι θριαμβεύει ο παρτακισμός που μας διακρίνει, όπως κι η βεβαιότητα για την απουσία κυρώσεων.
Άλλωστε οι ίδιοι Έλληνες όταν οδηγούν στο εξωτερικό πηγαίνουν σαν κότες, γνωρίζοντας ότι αν τους πιάσουν οι κυρώσεις θα είναι βαρύτατες...

Φυσικά δεν μπορεί να περιμένει κανείς καλύτερη συμπεριφορά απ΄τον απλό πολίτη, όταν βλέπει βουλευτές, υπουργούς να οδηγούν χωρίς ζώνη κι κράνος.
Τίτλος: Οι λίγες ώρες ύπνου του οδηγού αυξάνουν τον κίνδυνο για τροχαίο.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 6 Δεκεμβρίου 2016, 22:51:01
Νέα αμερικανική έρευνα υποστηρίζει ότι οι οδηγοί που χάνουν μία έως δύο ώρες ύπνου, σε σχέση με τον συνιστώμενο ύπνο των επτά ωρών, αντιμετωπίζουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των ανθρώπων κοιμούνται λιγότερες από επτά ώρες, πράγμα που καθιστά πολλούς από αυτούς πιο επιρρεπείς σε τροχαίο. Η έκθεση του Ιδρύματος ΑΑΑ για την Ασφάλεια των Μεταφορών προειδοποιεί τους οδηγούς ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες για τους ίδιους ή για άλλους.

«Δεν μπορεί κάποιος να χάνει τον ύπνο του και παρόλα αυτά να περιμένει πως θα είναι σε θέση να λειτουργεί με ασφάλεια στο τιμόνι. Η έρευνά μας δείχνει ότι όποιος έχει κοιμηθεί λιγότερες από πέντε ώρες, αντιμετωπίζει κίνδυνο τροχαίου όπως κάποιος που είναι μεθυσμένος» δήλωσε ο διευθυντής του Ιδρύματος ΑΑΑ δρ Ντέιβιντ Γιανγκ.

Σύμφωνα με την μελέτη, που βασίσθηκε στην ανάλυση ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος 7.234 οδηγών που ενεπλάκησαν σε 4.570 τροχαία, όποιος κοιμάται τέσσερις έως πέντε ώρες, έχει πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο τροχαίου, σε σχέση με όποιον κοιμάται επτά ώρες. Ο αυξημένος αυτός κίνδυνος είναι ανάλογος με τον κίνδυνο όποιου οδηγεί έχοντας καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το νόμιμο όριο.

Αναλυτικότερα, ο κίνδυνος τροχαίου είναι 1,3 φορές μεγαλύτερος για όσους κοιμούνται έξι έως επτά ώρες, 1,9 φορές μεγαλύτερος για όσους κοιμούνται πέντε έως έξι ώρες, 4,3 φορές μεγαλύτερος για όσους κοιμούνται τέσσερις έως πέντε ώρες και 11,5 φορές μεγαλύτερος για τους οδηγούς που έχουν κοιμηθεί λιγότερες από τέσσερις ώρες.

Σχεδόν ένας στους τρεις οδηγούς, σύμφωνα με την μελέτη, παραδέχθηκαν ότι τουλάχιστον μια φορά το μήνα οδηγούν τόσο κουρασμένοι που δυσκολεύονται να κρατήσουν τα μάτια τους ανοιχτά.

Η ΑΑΑ συνιστά στους οδηγούς που θα κάνουν μακρινά ταξίδια, να νιώθουν σε εγρήγορση, να κάνουν στάσεις κάθε δύο ώρες περίπου, να αποφύγουν να έχουν προηγουμένως φάει βαριά φαγητά, να έχουν συνοδηγό και να εναλλάσσονται στο τιμόνι, καθώς επίσης να αποφεύγουν τη λήψη φαρμάκων που φέρνουν υπνηλία.

https://enoidaotioydenoida.blogspot.gr/2016/12/blog-post_42.html
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 6 Δεκεμβρίου 2016, 23:25:34
Το σοβαρότερο ατύχημα το έπαθα μετά από εφημερία και στο καπάκι χειρουργείο.

Μπορεί να είχα δίκιο, αλλά ίσως προλάβαινα να φρενάρω νωρίτερα αν είχα κοιμηθεί κανονικα.

Επίσης σε μεγάλα ταξίδια, αν δεν υπάρχει 2ος οδηγός, η λύση είναι μικροί ύπνοι (2-3 ωρών).
Τίτλος: Απ: Οι λίγες ώρες ύπνου του οδηγού αυξάνουν τον κίνδυνο για τροχαίο.
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 7 Δεκεμβρίου 2016, 14:07:48
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
..... Η έρευνά μας δείχνει ότι όποιος έχει κοιμηθεί λιγότερες από πέντε ώρες, αντιμετωπίζει κίνδυνο τροχαίου όπως κάποιος που είναι μεθυσμένος....
   Υπερβολές. Εξαρτάται από την κατανάλωση και μερικώς από τον οργανισμό. Άλλο 3 ποτηράκια κρασί (ελαφρά πάνω απο το όριο) και άλλο 5 μπουκάλια. Άσε που στις περισσότερες περιπτώσεις αυτός που κατανάλωσε 5 μπουκάλια (συνήθως βράδυ-νύχτα) δεν έχει κοιμηθεί κιόλας (για να γίνω ειρωνικός, έτσι ανοίγει ο δρόμος αθώωσης του οινοπνεύματος: κυρ τροχονόμε, δεν φταίν τα 5 μπουκάλια, το ξενύχτι φταίει...).
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Επίσης σε μεγάλα ταξίδια, αν δεν υπάρχει 2ος οδηγός, η λύση είναι μικροί ύπνοι (2-3 ωρών).
   Ωραίο θεωρητικά αλλά πού; Σε πάρκινγκ στην Εθνική οδό; Το έχεις κάνει ποτέ; Εγώ, ειδικά μέσα στη νύχτα, δεν θα το έκανα... (να σταματήσω να περπατήσω και να ρίξω νερό στο πρόσωπο ναι αλλά όχι ύπνο). Νομίζω η πιθανότητα ατυχήματος είναι μικρότερη από τις άλλες πιθανότητες.
Τίτλος: Απ: Οι λίγες ώρες ύπνου του οδηγού αυξάνουν τον κίνδυνο για τροχαίο.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 24 Δεκεμβρίου 2016, 14:16:17
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Επίσης σε μεγάλα ταξίδια, αν δεν υπάρχει 2ος οδηγός, η λύση είναι μικροί ύπνοι (2-3 ωρών).
   Ωραίο θεωρητικά αλλά πού; Σε πάρκινγκ στην Εθνική οδό; Το έχεις κάνει ποτέ; Εγώ, ειδικά μέσα στη νύχτα, δεν θα το έκανα... (να σταματήσω να περπατήσω και να ρίξω νερό στο πρόσωπο ναι αλλά όχι ύπνο). Νομίζω η πιθανότητα ατυχήματος είναι μικρότερη από τις άλλες πιθανότητες.

Σωστή παρατήρηση, βασικά είχα υπόψιν μου τους κλειστούς αυτοκινητόδρομους Αυστρίας-Γερμανίας όπου υπάρχουν διάφορα ειδικά μέρη που παρέχουν ασφάλεια (κάμερες κτλ.)

Btw, δείτε το ΑΠΟΛΥΤΟ βίδεο με ταρζανιές οδηγών SUV και αναρωτηθείτε για την νοημοσύνη πολλών εξ αυτών (κατ΄εμέ οι χειρότεροι οδηγοί μαζί με τους Smartάκηδες).
Ο τίτλος τα λέει όλα...
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 30 Δεκεμβρίου 2016, 20:14:43
Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί αυτό το βίντεο στον Σωλήνα:


Όπου παρατηρούμε τα εξής:

- το εξαιρετικό σύστημα αποφυγής ατυχήματος της Tesla, το οποίο φρενάρει ακαριαία (emergency brake) όταν ανιχνεύει μπροστά άλλο όχημα, εν προκειμένω το ατύχημα.
Όσοι αναρωτιόνται τι μας ενδιαφέρει ένα ηλεκτρονικό σύστημα σε ένα όχημα αξίας (στην Ελλάδα) 100k, θα πω ότι και το ABS ήταν στην αρχή απλησίαστο μέχρι να γίνει προσιτό και να εγκατασταθεί σε όλα τα ΙΧ σήμερα.
Φυσικά ακόμα και όσοι δεν οδηγούμε αμάξι με τέτοιο σύστημα μπορούμε να κινούμαστε το ίδιο ασφαλώς, αρκεί να τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας και να έχουμε το μυαλό μας στην οδήγηση (στο βίντεο φαίνεται άλλο αμάξι που κινείται παράλληλα με το Tesla το οποιο επίσης καταφέρνει να ακινητοποιηθεί ασφαλώς)

- είναι ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες SUV, ότι δλδ επειδή είναι ψηλότερα απ ΄τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου, είναι πιο ασφαλείς.
Αυτό μπορεί να είναι πλεονέκτημα αν κτυπήσουν ένα μικρότερο αμάξι πλαγιομετωπικά και το καβαλήσουν, αλλά αν τους κτυπήσει αυτό από πίσω ή πίσω και πλάγια, σε αντίθεση με τις "κούρσες", το SUV τους θα ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ... μπορείτε να δείτε διάφορα βίντεο στον youtube που συμβαίνει ακριβώς αυτό.
Αν προσέξετε το μεγάλο SUV το ανατρέπει ένα Opel Corsa !
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 3 Ιανουαρίου 2017, 10:55:36
Παράθεση
Hράκλειο, παραμονή πρωτοχρονιάς….

03 Τρίτη
Ιαν. 2017

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Σχόλιο αναγνώστη μας

Ηράκλειο, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, ώρα 7.00 πμ – στον σχεδόν άδειο δρόμο (5 χλμ.) με το αυτοκίνητο για την δουλειά μου μετράω: 11 οδηγούς να περνάνε με κόκκινο πολυσύχναστες διασταυρώσεις, 13 χωρίς ζώνη (εμφανώς για εμένα) και έναν με ένα περίπου 5χρονο παιδί, και αυτό χωρίς ζώνη, να έχει «δαγκώσει» το ντουλαπάκι του συνοδηγού, περίπου 20 να στρίβουν εκεί που απαγορεύεται, 2 να παραβιάζουν το STOP ώστε να αναγκαστώ να φρενάρω απότομα και επειδή δεν μπόρεσα να συγκρατήσω άλλους αριθμούς- κάποιοι που δεν σταματούν στις διαβάσεις, που τρέχουν τουλάχιστον με 90 μες στην πόλη, και σε ένα σημείο άτομα που βγαίνοντας από νυχτερινό κέντρο επιβιβάζονται στο ΙΧ τους.
Για ποια σποτάκια της αστυνομίας μιλάμε; Μήπως και είμαστε κάποια σκανδιναβική χώρα, όπου οι άνθρωποι είναι ευαισθητοποιημένοι και έτοιμοι να ακούσουν ότι είναι κοινωνικά ωφέλιμο και να προβούν σε βελτιωτικές πράξεις;

Εδώ ο ντιπ για ντιπ ελληνάρας τζάμπα μάγκας ξέρει καλύτερα, αυτά είναι για τους άλλους, που δεν είναι σαίνια στην οδήγηση, τα κόκκινα και οι κανόνες του ΚΟΚ για τους χαζούς που δεν έχουν το αετίσιο βλέμμα και το μυαλό ξουράφι να ελέγχουν τα πάντα στην κίνηση σε χρόνο ντετέ… άσε που αυτοί οι άλλοι δεν αντέχουν στο ποτό, γι αυτούς είναι φτιαγμένα τα όρια του αλκοόλ στο αίμα! Κτλ. κτλ.
Λοιπόν, ως προοδευτικός άνθρωπος πάντα θεωρούσα τις ατομικές ελευθερίες μέγιστο αγαθό. Αλλά δεν μπαίνουν και πιο ψηλά από την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.


Τον υποψήφιο δολοφόνο πρέπει να τον σταματήσεις!

Με σφιχτούς ελέγχους από αστυνομικούς και τροχαία με πολιτικά και με κάμερες, με αυτοκίνητα χωρίς διακριτικά και όχι μπλόκα που τα βλέπεις από χιλιόμετρα μακριά! Να την στήνουν έξω από κλαμπ, μπουζουξίδικα και κολάδικα, κτλ. Και με πρόστιμα τσουχτερά που αν δεν τα πληρώσεις επί τόπου πας αυτόφωρο και αν πάλι δεν πληρώσεις σε δυο εβδομάδες: δήμευση άμεσα, χωρίς μα και μου!
Και Point System αυστηρό, με απώλεια διπλώματος, και στην υποτροπή ποινή φυλάκισης- ο τύπος αυτός χωρίς καμία παιδεία, έτοιμος να σου σκοτώσει τα παιδιά μόνο τον φόβο θα καταλάβει, αλλά και οι άλλοι που δεν έχουν ιδέα απο ΚΟΚ!

Δηλαδή στις βορειοευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόζουν τα παραπάνω και περισσότερα έχουν άλλο DNA και προσαρμόζονται; Δεν νομίζω…
Αυτά!

Δημήτρης Τσάκος
Υ.Γ. Όσο για τους «κακούς δρόμους»: Είναι γνωστό ότι οι αρμόδιοι δεν ενδιαφέρονται για εσάς και τα παιδιά σας, ούτε καν για τα δικά τους, αλλιώς θα είχαν βελτιώσει την κατάσταση- ενδιαφέρονται για άλλα…
Τι κάνουμε λοιπόν μέχρι να αλλάξει αυτό; Κόβουμε ταχύτητα στα επικίνδυνα σημεία, π ρ ο σ έ χ ο υ μ ε, τόσο απλά!!! Στον άμεσο κίνδυνο του τώρα- τώρα δεν περιμένεις έρθει το συνεργείο του Δήμου, μα πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό..
Πηγή: https://sostegr.wordpress.com/2017/01/03/%CE%B7%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AE-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%82/

Λοιπόν, για να μην μασάμε τα λόγια μας: της εκδιδόμενης γυναικός το κιγκλίδωμα γίνεται στη Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα αυτές τις μέρες.
Και κανενός το αφτί δεν ιδρώνει, πέραν όσων κυκλοφορούμε στους δρόμους και έχουμε μια στοιχειώδη αντίληψη της επικινδυνότητας αυτών που κάνουν στους δρόμους οι Ελληνάρες.
Γιατί για Ελληνάρες μιλάμε, που όλα τα σφάζουν κι όλα τα μαχαιρώνουν, και όλα τα κάνουν καλύτερα απ΄τους άλλους, και ειδικά απ΄τους... ξενέρωτους ξένους που δεν γνωρίζουν πως να διασκεδάζουν και να οδηγούν όντες τύφλες στο μεθύσι.

Και οι στατιστικές με τους νεκρούς και τραυματίες ; Ε, ποιός ασχολείται με αυτές.

Μην τα ρίχνουμε στην Αστυνομία, μου έλεγε αστυνομικός ότι άμα βγουν να κόψουν κώλους αρχιζουν τα τηλέφωνα.
Αποτύπωση του πόσο δρέλο είναι αυτό το κράτος, οι δρόμοι του.

Υ.Γ
Δεν έχω δει ΠΟΤΕ αμάξι της Τροχαίας με πολιτικά να σταματάει κάποιον για επικίνδυνη οδήγηση παραβίαση STOP, κόκκινου και πολλοί έχουν αποθρασυνθεί τόσο που τα κάνουν σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας πλέον...
Τίτλος: Βενιζέλειο: Τραυματίας σε τροχαίο ένας στους δέκα π φτάνουν στο χειρουργικό TEΠ.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 4 Ιανουαρίου 2017, 18:09:39
02/01/2017 ΠΑΤΡΙΣ

Τραυματίας σε τροχαίο ένας στους δέκα που φτάνουν στο χειρουργικό ιατρείο.

http://www.patris.gr/articles/309204?PHPSESSID=hp543l83gfo8ik04m8n9n9llu7#.WG0D-PmLSUl
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 4 Ιανουαρίου 2017, 19:05:58
Ο συνδυασμός αλκοόλ+ ανομία (ουδείς ελέγχει για κράνος-εξάρτηση-ζώνη) + δίκυκλα + νοοτροπία ψευτομαγκιάς και χωριατιάς ("εγώ τα ξέρω όλα και οδηγώ καλύτερα απ τους άλλους") οδηγεί σε τόσο αυξημένα επιπέδα τροχαίων δυστυχημάτων, λόγω ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΝ παραβάσεων του ΚΟΚ (STOP-κόκκινο).

Κάμερες να έβαζαν μόνο σε κεντρικές διασταυρώσεις να ξέσκιζαν όσους σφάζουν τα κόκκινα, θα άλλαζε δραματικά το τοπίο.

Αφού δεν θέλουν οι ίδιοι να αλλάξουν νοοτροπία και ουδείς δεν θέλει να επιβάλλει μια στοιχειώδη τάξη, ας πεθαίνουν σαν τα αρνιά στην άσφαλτο...
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 17 Ιανουαρίου 2017, 19:03:18
Οι τύποι είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ, μετά την τραγική τους πολιτική στο μεταναστευτικό, μειώνουν ΤΩΡΑ τα πρόστιμα για ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΕΣ και ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ παραβάσεις του ΚΟΚ όπως η παραβίαση του STOP και τι αντικανονικό προσπέρασμα...
Παράθεση

Μείωση προστίμων ΚΟΚ; Shut up and take my money

Νίκος Τόσκας, Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη: «Ήδη υπάρχει πρόταση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για μείωση στο μισό των χρηματικών προστίμων, με εξαίρεση την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη και την οδήγηση υπό την επήρεια μέθης», ακούω τυχαία σε δελτίο ειδήσεων στην τηλεόραση και αναρωτιέμαι αν άκουσα καλά. Κοιτάζω τον τίτλο στη σχετική κάρτα. «Κόβουν στη μέση τα πρόστιμα του ΚΟΚ». Στο βίντεο ακολουθούν κάρτες με τα παραδείγματα στα μελλοντικά μειωμένα πρόστιμα.

    Παραβίαση STOP: 700 ευρώ
    Αντικανονικό προσπέρασμα, μη χρήση φλας: 700 ευρώ
    Νέα ρύθμιση: 175 ευρώ (αν εξοφληθούν μέσα στον απαιτούμενο χρόνο)

    Χρήση κινητού τηλεφώνου: 100 ευρώ
    Με νέα ρύθμιση: 25 ευρώ (σε 10 μέρες)

Αναζητώ στο google την επιβεβαίωση της είδησης και το πόση βαρύτητα έχει δοθεί στο θέμα (όχι και πολλή). Βρίσκω συνέντευξη του κ. Τόσκα να λέει τα εξής: «Ήδη υπάρχει πρόταση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για μείωση στο μισό των χρηματικών προστίμων, με εξαίρεση την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη και την οδήγηση υπό την επήρεια μέθης. Μια πρόταση την οποία επεξεργαζόμαστε μαζί με τον συνάδελφο κ. Σπίρτζη από το υπουργείο Μεταφορών. Είναι θέμα ημερών η υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης.».

Και γιατί να εξαιρεθούν η παραβίαση κόκκινου σηματοδότη και η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης; Αναρωτιέμαι. Ας μειωθούν τα πρόστιμα σε όλες τις παραβιάσεις. Γιατί λογικά, το να παραβιάσεις STOP ή το να χρησιμοποιείς το κινητό τηλέφωνο είναι σημαντικά λιγότερο βλαβερό (τουλάχιστον 50%) και για αυτό αξιολογήθηκε από τους αρμόδιους για τη ρύθμιση φορείς πως «εντάξει βρε αδερφέ, αυτά δεν είναι τόσο σημαντικά, οπότε ας τα μειώσουμε».

Ας κάνουμε μια παρένθεση εδώ για το κινητό: είμαστε ανησυχητικά αυξανόμενοι οι οδηγοί που μιλάμε στο κινητό τηλέφωνο την ώρα της οδήγησης, ή ακόμα χειρότερα, στέλνουμε sms σε κάποιον, γιατί προφανώς είναι υπέρ-επείγον να το στείλουμε εκείνη τη στιγμή. Τη στιγμή που υπερ-εκτιμούμε τις οδηγικές δυνατότητές μας και σκεφτόμαστε πόσο επιδέξιοι είμαστε, που σίγουρα θα στείλουμε το sms μας και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Έχετε προσέξει όμως καμιά φορά όταν οδηγείτε σε μια μεγάλη λεωφόρο (Βασιλίσσης Σοφίας π.χ. ή Κηφισίας) και βλέπετε ένα αυτοκίνητο λίγο μπροστά σας να κάνει αριστερές και δεξιές μανούβρες που δεν έχουν λογική, πατώντας τις γραμμές και καμιά φορά «κόβοντάς σας» και μπαίνοντας μπροστά σας χωρίς προειδοποίηση; Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, προσπερνώντας τον λίγο μετά, επιβεβαιώνετε ότι μιλάει στο κινητό του ή κοιτάζει τη φωτεινή οθόνη του smart phone (όταν δε πέφτει το βραδάκι, είναι και πιο έντονο λόγω της σκοτεινότητας). Συμπεριφορά που 9 στους 10 οδηγούς την έχουμε κάνει τουλάχιστον μία φορά.

Ε λοιπόν, σε αυτόν τον οδηγό μέχρι τώρα έλεγε το Κράτος: «Κοίτα να δεις, εγώ σαν Κράτος που σε προστατεύει, οφείλω να νομοθετήσω και να σου πω ότι το να μιλάς στο κινητό* είναι παράνομο, επικίνδυνο και για αυτό μέχρι τώρα σου έβαζα πρόστιμο 100 ευρώ (50 αν το πλήρωνες σε 10 μέρες) και στέρηση διπλώματος για ένα μήνα». Τώρα όμως (όταν εφαρμοστεί η ρύθμιση), με το να φτάνει το πρόστιμο στα 25 ευρώ αν γίνει εξόφληση εντός 10 ημερών, τι του λέει; Δεν του λέει κάτι. Σου λέει αυτός. Σου λέει shut up and take my money, θα μιλήσω στο κινητό μου, και οκ, θα σου δώσω και ένα εικοσιπενταρικάκι κι είμαστε εντάξει (κι όσο για το δίπλωμα, λίγο μια ένσταση που θα κάνουμε για να το πάρουμε νωρίτερα του ενός μήνα, λίγο που δε μας νοιάζει να κυκλοφορούμε και χωρίς δίπλωμα, θα περάσει ο καιρός). Όλα καλά.

Αδυνατώ να καταλάβω πώς -έστω και σε καιρό κρίσης- προστατεύεις σαν Κράτος τον πολίτη σου με το να του μειώνεις τα πρόστιμα σε παραβιάσεις που μπορεί να οδηγήσουν -και συχνά οδηγούν- σε θανατηφόρα ατυχήματα. Ας δείξει το Κράτος το κοινωνικό του πρόσωπο κάπου αλλού, όχι εκεί.

Fun fact:

Στη συνέχεια στο βίντεο του δελτίου υπάρχουν δηλώσεις ερωτώμενων πολιτών για σχολιασμό του θέματος, όπου ένας οδηγός ταξί λέει:

    «Μείωση; Μια χαρά είναι, γιατί είναι πολύ ακριβά φίλε. Το κράνος τώρα και 170 ευρώ και εντός 10 ημερών;»

(Σωστά, 170 ευρώ για κάτι που μπορεί να σου σώσει τη ζωή είναι όντως πολύ ακριβά. Καλύτερα χωρίς κράνος.)

Στο ίδιο βίντεο του δελτίου, σε σχετική με τα πρόστιμα ερώτηση που γίνεται προς δικυκλιστή σε μηχανάκι (και που συνοδεύεται από συνοδηγό) ακούμε τα εξής:

    -(Δημοσιογράφος) Το (πρόστιμο για το) κράνος μειώνεται.

    -(Οδηγός δικύκλου) Ναι ε; (γέλια)

    -(Δημοσιογράφος) Αλλά μήπως πρέπει να το φοράμε;

    -(Οδηγός δικύκλου) Ναι, βέβαια, σίγουρα... Εντάξει αυτό είναι θέμα ασφαλείας, δηλαδή του καθενός, οπότε, θεωρώ ότι είναι κακό ας πούμε, θα έπρεπε να είναι υψηλά η τιμή του. Αυστηρότερο ίσως. Ό,τι αφορά την ασφάλεια δηλαδή.

Σημείωση: Ο δικυκλιστής οδηγός δε φορά κράνος. Ούτε και η συνοδηγός του (αφήνω μικρό ενδεχόμενο να έβγαλαν και οι δύο το κράνος προκειμένου να μιλήσουν στο δημοσιογράφο). Νομίζω την ίδια αίσθηση πικρού γέλιου μου αφήνει η προς εφαρμογή ρύθμιση.


*Παρεμπιπτόντως, κάτι που δεν ήξερα και έμαθα (the hard way), η χρήση hands-free δεν είναι επιτρεπτή την ώρα της οδήγησης, αλλά εναπόκειται στην κρίση του οργάνου της τροχαίας που θα σου κάνει τον έλεγχο και θα αποφασίσει για το αν θα υπάρξει κύρωση ή όχι. Το μόνο που επιτρέπεται 100% στην οδήγηση είναι το bluetooth.
Πηγή: http://www.huffingtonpost.gr/thanos-kampylis/-shut-up-and-take-my-mone_b_14198858.html
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Denominator στις 17 Ιανουαρίου 2017, 19:35:30
Μάλλον το πρόβλημα δεν είναι το ύψος των προστίμων, αλλά η εισπραξιμότητα...
Βλέπεις, ρευστό να είναι και όσο να' ναι...
 :o
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 25 Ιανουαρίου 2017, 23:07:38
Έγινε πατέρας και σκοτώθηκε στο δρόμο για το μαιευτήριο - Τραγωδία στην εθνική οδό (http://www.lamiareport.gr/index.php/ellada/item/56046-egine-pateras-kai-skotothike-sto-dromo-gia-to-maieftirio-tragodia-stin-ethniki-odo-pics-vids)

Κοιτάξτε πως έγινε το Getz, μετωπική με νταλίκα, no hope, τώρα υπερβολική ταχύτητα σε βρεγμένο οδόστρωμα, φθαρμένα λάστιχα, πως του φύγε, ποιός ξέρει...

Κρίμα.
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 7 Φεβρουαρίου 2017, 19:59:08
Στην γειτονική Ιταλία (συναγωνίζονται εμάς ως χειρότεροι οδηγοί στην Ευρώπη), έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο, αυτό της αυτοδικίας πλέον.

Ελπίζω να μην τα βιώσουμε εδώ αυτά, αλλά όταν το έρημο το δικαστικό σύστημα δεν μπορεί να αποδώσει δικαιοσύνη και βλέπει με επιείκεια τους δράστες τροχαίων...

Παράθεση
Ιταλία: αυτοδικία μετά από θανατηφόρο τροχαίο…

07 Τρίτη Φεβ. 2017

Στις 2 Φεβρουαρίου εξω από ενα καφέ στην πόλη της Vasto του Abruzzo, στην Κεντρική Ιταλία ο 34χρονος Fabio Di Lello πυροβόλησε επανειλημμένα και σκότωσε τον 22χρονο Italo D’Elisa ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι οδηγώντας ένα ΙΧ παραβίασε το κόκκινο και σκότωσε την 33χρονη σύζυγο του Roberta Smargiassi.

Ο Fabio Di Lello παραδόθηκε στην αστυνομία αφού πρώτα πήγε στο κοιμητήριο και τοποθέτησε το περίστροφο που χρησιμοποίησε για τον φόνο πάνω στον τάφο της συζύγου του.

Ο Fabio Di Lello, ο οποίος εργαζόταν ως φούρναρης, και ημιεπαγγελματίας ποδοσφαιριστής έχει τεθεί σε προσωρινή κράτηση.

Οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι φοβόταν ότι το ιταλικό νομικό σύστημα, το οποίο είναι εμφανώς δυσλειτουργικό και αργό, θα αποτύχει να αποδώσει δικαιοσύνη και να τιμωρήσει τον κατηγορούμενο για τον φόνο της γυναίκας..

«Αυτή είναι μια τραγική υπόθεση που έχει συγκλονίσει ολόκληρη την πόλη», δήλωσε ο Giancarlo Vitiello, διοικητής της αστυνομίας στο Vasto.

Η σύζυγός του Di Lello, Roberta, οδηγούσε ένα μοτοποδήλατο Yamaha το περασμένο καλοκαίρι, όταν χτυπήθηκε από ένα Fiat Punto που οδηγούσε ο Italo D‘Elisa που παραβίασε το κόκκινο στο σηματοδότη. Στο τέλος αυτού του μήνα έπρεπε να εμφανιστεί στο δικαστήριο με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Ο Fabio Di Lello βασανίζονταν από τη σκέψη ότι δικαιοσύνη δεν πρόκειται να αποδοθεί και ήταν πολύ θυμωμένος από το γεγονός ότι ο D’Elisa δεν είχε ζητήσει καν συγγνώμη για ό, τι συνέβη, είπαν οι δικηγόροι του.

«Ο Fabio ήταν σε κατάσταση σοκ, ήταν σε κατάθλιψη για την απώλεια της συζύγου του,» δήλωσε ο ο δικηγόρος του Giovanni Cerella,.«Σκέφτονταν ότι δικαιοσύνη δεν θα αποδοθεί. Αλλά ποτέ δεν μου έδωσε την εντύπωση ότι σχεδίαζε μια αντίδραση σαν αυτή. Έμεινα εμβρόντητος όταν το έμαθα. Δεν είχε καμία εμπειρία στη διαχείριση πυροβόλων όπλων. Αλλά η ψυχολογική κατάσταση του ήταν πολύ εύθραυστη ».

Στην σελίδα του στο Facebook o Fabio Di Lello είχε αναρτήσει τη φωτογραφία της συζύγου του με το σύνθημα “Δικαιοσύνη για την Roberta” και μια φωτογραφία από το φιλμ «Μονομάχος» στο οποίο ο πρωταγωνιστής παίρνει εκδίκηση για τον άδικο χαμό της οικογένειας του

Δήλωση της προέδρου της AIFVS (Associazione Italiana Familiari e Vittime della strada)

Προς τις Πολιτικές Αρχές, Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Mattarella, Πρόεδρο της Γερουσία, Grasso
Πρόεδρο της Βουλής, Boldrini, Υπουργό Δικαιοσύνης, Orlando,
Υπουργό Υγείας, Lorenzini, Προέδρους Κοινοβουλευτικών ομάδωνi
ΜΜΕ

Ένας φυσιολογικός άνθρωπος φτάνει στο σημείο να αποδώσει δικαιοσύνη μόνος του.

Ποιος Φταίει;

Δεν είναι η πρώτη φορά που μετά από ένα τροχαίο έγκλημα ακολουθεί μια περαιτέρω τραγωδία, καρπός ενός πόνου που γίνεται ανυπόφορος, όταν στη μοναξιά προστίθεται η μη ανταπόκριση του κράτους και της δικαιοσύνης.

Θυμόμαστε όλοι τη μητέρα του Alex* που το 2011 έβαλε τέρμα στη ζωή της μια μέρα μετά το φόνο του γιου της, αλλα υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που καταδεικνύουν τον ανείπωτο πόνο.

Τώρα είναι ώρα να σκεφτούμε και να δοθεί το απαιτούμενο βάρος στις αιτίες.

Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη δυσπιστία της κοινωνίας για τη δικαιοσύνη, για τις διαδικασίες και τις αναβολές μέσα στο χρόνο των δικαστηρίων αλλα και συνολικότερα για λόγους για τους οποίους θεωρούνται υπεύθυνοι η ηγεσία της δικαιοσύνης και του κράτους. Τα θύματα και οι οικογένειες τους, άνθρωποι απελπισμένοι που εμπλέκονται συναισθηματικά αναγκάζονται να υπομένουν τη μοναξιά και τις μη αναστρέψιμες συνέπειες του εγκλήματος. Συλλογικότητες χρησιμοποιώντας τα βιώματα τους πάνω στον πόνο προσπαθούν να δώσουν μια ανθρωπιστική ώθηση και να εξασφαλίσουν ψυχολογική και νομική βοήθεια σε όσους βρίσκονται σε απόγνωση και αδυναμία απέναντι σ όλα αυτούς τους θεσμούς των οποίων η γραφειοκρατία τιμωρεί σύμφωνα με τις ανάγκες «της συγκεκριμένης περίπτωσης».

Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της Ευρωπαικής Οδηγίας 2012/29UE** για τον σεβασμό και τα δικαιώματα των θυμάτων των τροχαίων που δεν περιορίζεται στα στάδια της διαδικασίας αλλά συνολικά στην στην κατάσταση του θύματος, μια αντιμετώπιση που απ όλα τα θύματα εγκλημάτων δεν έχουν μόνο οι οικογένειες των θυμάτων τροχαίων συγκρούσεων

Απαιτούμε την συνεργασία των οργάνων και όλων των σχετικών οργανισμών ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο υποστήριξης όλων αυτών που υπομένουν την ταλαιπωρία μιας μη αναστρέψιμης αδικίας και που δεν μπαίνουν στον πειρασμό να πάρουν την δικαιοσύνη στα χέρια τους.

Αυτός ο πειρασμός που απελευθερώθηκε στο μυαλό και όπλισε το χέρι του Di Lello πρέπει να αποτελέσει για το κράτος και για αυτους που διαχειρίζονται τη δικαιoσύνη,μια μεγάλη ευκαιρια αναστοχασμού για την ιστορική πλεον ανικανότητα τους, και μια ώθηση αλλαγής για να βοηθήσουν τους ανθρώπους και να » σταματήσει το μακελειό στους δρόμους» για να μην υπάρχουν πλεον ουτε θύματα ουτε θύτες

Giuseppa Cassaniti Mastrojeni
πρόεδρος AIFVS, 2 Φεβρουαρίου 2017

*Τον Ιούνιο του 2011 στη Vicenza της Βόρειας Ιταλίας o 24χρονος Alex Di Stefano έχασε τη ζωή του, θύμα μιας τροχαίας σύγκρουσης Την επόμενη ημέρα η 48χρονη μητέρα του Carla Tesssari αυτοκτόνησε. Λίγους μήνες πρν, τον Ιανουάριο του 2011 στα Τρίκαλα μια μητέρα τριών ανήλικων παιδιών αυτοκτόνησε πέφτοντας στο ποτάμι, παίρνοντας μαζι και το 10χρονο αυτιστικό γιό της, την ημέρα των γενεθλίων του. Δεκαπέντε ημέρες πριν είχε χάσει τον σύζυγο της Κώστα Καλύβα σε τροχαία σύγκρουση.

**Η Ευρωπαική Οδηγία 2012/29UE αφορά στα δικαιώματα και την προστασία των θυμάτων εγκληματικών επιθέσεων. Μια σειρά απο χώρες, ανάμεσα τους το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά απο παρεμβάσεις οργανώσεων των θυμάτων τροχαίων συγκρούσεων προχωρούν τις διαδικασίες για να συμπεριλαμβάνονται και τα θύματα των τροχαίων στα θύματα εγκληματικών επιθέσεων και να μην υπάρχει διαφοροποίηση στην αντιμετώπιση και στα δικαιώματα τους.
Πηγή: https://sostegr.wordpress.com/2017/02/07/%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%B7%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF/
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 9 Φεβρουαρίου 2017, 01:27:32
Οι συνέπεις της πρόσκρουσης μοτοσυκλέτας που κινείται με 50kmph με ΙΧ που κινείται με περίπου 20kmph:


Ο τύπος επέζησε γιατί ΦΟΡΟΥΣΕ ΚΡΑΝΟΣ !

Πάει λοιπόν και το επιχείρημα καποιων "δεν φοράω κράνος γιατί δεν τρέχω και προσέχω", στο βίντεο ο γιωταχής ήταν αυτός που δεν πρόσεξε τον μηχανόβιο, αλλα ο τελευταίος θα κοιτούσε τα ραδίκια ανάποδα χωρίς κράνος.
Τίτλος: Το μάθημα που έγινε θεωρία συνωμοσίας.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 12 Φεβρουαρίου 2017, 00:03:54
10/02/2017

http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/to-mathima-pou-egine-thewria-synwmosias-44341345229 (http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/to-mathima-pou-egine-thewria-synwmosias-44341345229)
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 26 Φεβρουαρίου 2017, 20:14:19
Που να το πεις και να πιστέψουν ότι έγινε τέτοια τραγωδία σε πάρκινγκ της Εθνικής;
Με πόση ταχύτητα μπήκε ο άλλος (ότι οδηγούσε Πόρσε λέτε να έπαιζε σημασία γενικότερης νοοτροπίας; ) στο ΠΑΡΚΙΝΓΚ και συγκρούστηκε με το σταθμευμένο όχημα; Νεκρή η 33χρονη μητέρα και το 3χρονο αγοράκι (και 2 άτομα από την Πόρσε). Τι βίωσε και βιώνει ο τραγικός πατέρας που βγήκε να πάει στην τουαλέτα και είδε όλα αυτό το σκηνικό με τα μάτια του; (Βλέποντας τις εικόνες, ίσως να φέρει κι αυτός μερική ευθύνη αφού μάλλον πάρκαρε ακριβώς μπροστά στις τουαλέτες που ο δρόμος είναι σχετικά στενός κι όχι στο πλάτωμα του πάρκινγκ)

Τραγωδία με 4 νεκρούς σε πάρκινγκ της Εθνικής Οδού (http://news247.gr/eidiseis/koinonia/tragwdia-me-4-nekrous-se-parkingk-ths-ethnikhs-odou.4548644.html?utm_source=Sport24&utm_medium=BestofNetwork_home&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos1)
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 26 Φεβρουαρίου 2017, 20:44:57
Και εδώ μας φταίνε οι δρόμοι (νομίζετε ότι έχει καλύτερους δρόμους ο Γερμανός απ' τον Αθηνών-Λαμίας ή καλύτερα οχήματα από... Πόρσε?) ή απλώς η ηλιθιότητα του μέσου Έλληνα οδηγού που λέει ο Ιαβέρης ;
Ή η διάθεση επίδειξης (γενικά ομιλώντας, δεν γνωρίζω τις περιστάσεις στο συγκεκριμένο) θα προσέθετα εγώ ;

Αστυνόμεση δεν υπάρχει εδώ και καιρό στους δρόμους, πολιτικά οχήματα της Τροχαίας ούτε για  δείγμα.

Μάλιστα μετά την ουσιαστική κατάργηση των προστίμων, παρατηρώ ότι η χρήση κινητού στην οδήγηση έχει καθιερωθεί και ορισμένοι δεν αφήνουν το ένα χέρι τους απ΄το κινητό.
Εισπράττουμε αυτά που σπέρνουμε, ο λαός μας επιθυμεί την αναρχία στον δρόμο...

Υ.Γ
Έχω δει τα απίστευτα στους δρόμους, οφειλόμενα καθαρά σε βλακεία και στ@ρχιδισμό του μέσου Έλληνα, να σταματάνε καταμεσής του δρόμου χωρίς alarm για να μιλήσουν στο κινητό, τις προάλλες ο άλλος με 8άρι Honda Civic να κάνει αναστροφή σε παράδρομο της Ε.Ο και επειδή δεν τον έπαιρνε η ολοκλήρωση της αναστροφής στο οδόστρωμα ενω είχε μεγάλο "σκαλοπάτι" να βγει εκτός, να έχει σταματήσει πιάνοντας την μια λωρίδα, ομιλούμε για μειωμένο καταλογισμό, τα γράφω όλα στα παπάκια μου και κάνω ότι μου καπνίσει, ειλικρινά δεν ξέρω τι να σκεφτώ για τις συμπεριφορές που συναντώ καθημερινα.
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 26 Φεβρουαρίου 2017, 22:24:32
Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε (http://news247.gr/eidiseis/koinonia/vinteo-h-stigmh-poy-h-porse-sygkrouetai-me-to-aytokinhto-sthn-athhnwn-lamias.4548830.html?utm_source=Sport24&utm_medium=BestofNetwork_home&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos1) το συμβάν.
Τελικά καμία ευθύνη του οδηγού-πατέρα. Είχε παρκάρει κανονικά στο πλάτωμα του πάρκινγκ.
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 26 Φεβρουαρίου 2017, 22:37:39
Μονο το βίντεο:

Ο οδηγός της Porsche είχε χάσει τον έλεγχο με πολλά, πάρα πολλά χλμ, δεν υπήρχε καμμία περίπτωση να αντιδράσει κάποιος, ενώ ο άτυχος πάτερας πάρκαρε στον προβλεπόμενο χώρο εκτός Ε.Ο.

Είναι απ΄τις περιπτώσεις που απλά δεν μπορείς να δραπετεύσεις απ΄τον θάνατο.

Δεν κρίνω σκόπιμο να μεταφέρω την ράδιο αρβύλα του ελληνικού Ιντερνετ για τον οδηγό της Porsche, απ' την στιγμή που δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση.
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Γ Παπαγεωργίου στις 27 Φεβρουαρίου 2017, 21:50:35
«Το αυτοκίνητο γίνεται όπλο, όταν μπαίνει μέσα ένα βλήμα»  …Αναστάσιος Μαρκουΐζος (Ιαβέρης)
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 27 Φεβρουαρίου 2017, 22:19:10
Δυστυχώς, όπως και με τον συχωρεμένο Παντελίδη (εκεί έπαιξαν μέχρι και θεωρίες συνωμοσίας και υπήρξε μεγαλύτερη συμ-πάθεια μιας και "λαϊκό" παιδί), τέτοια περιστατικά ΔΕΝ γίνονται αφορμή για ενημερωτική εκστρατεία για το ζήτημα.

Πριν λίγες ώρες επέστρεψα απ ΄την Αθηνών-Λαμίας, πλείστες όσες ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΕΣ παραβιάσεις της ΛΕΑ από εξυπνάκηδες, θα κάνει κάτι η Τροχαία ή θα έχουμε τους παραβάτες να μας  μιλούν για τα... προσωπικά τους δεδομένα ;

Δυστυχώς υπάρχουν βλήματα που καβαλούν όγκους 1 και 2 τόννων μη συνειδητοποιώντας το βάρος της ευθύνης τους, ενώ η αστυνόμευση είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ.
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Gatekeeper στις 1 Μαρτίου 2017, 17:19:55
Η ουσία είναι ότι οι ψυχούλες χάθηκαν λόγω τσιγκουνιας... Χιόνολάστιχα 10ετίας  :-\
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 1 Μαρτίου 2017, 18:02:15
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η ουσία είναι ότι οι ψυχούλες χάθηκαν λόγω τσιγκουνιας... Χιόνολάστιχα 10ετίας  :-\

Όταν τρέχεις με πάνω από 200 χιλιόμετρα/ώρα ακόμη και τέλεια λάστιχα να έχεις...
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 1 Μαρτίου 2017, 20:06:49
Αυτό το σκέφτηκα κι εγώ ότι ίσως αν είχε καλύτερα λάστιχα να μην είχε συμβεί το κακό. Όμως δεν παύει να ισχύει ότι πήγαινε με πάαααρα πολλά χιλιόμετρα, πολύ πάνω από το όριο. Άρα το αίτιο είναι η υπερβολική ταχύτητα κι όχι τα λάστιχα. Αν πήγαινε στο όριο (νομίζω 130 είναι στην εθνική) ακόμη κι αν έσκαγε το λάστιχο (που μπορεί να μην έσκαγε σ' αυτή την ταχύτητα) θα ήταν πολύ εύκολο με ένα τέτοιο supercar να το μαζέψει παρά με ένα συμβατικό ή ένα σαραβαλάκι 20ετίας.
Αν ήθελε να νοιώσει το ίλιγγο της ταχύτητας ας πήγαινε σε ειδική πίστα. Αλλά που να πληρώσει ο τσιφούτης (κάτοχος Πόρσε) για πίστα όταν δεν πληρώνει να αλλάξει λάστιχα! Πόσο μάλιστα όταν στην περιοχή, όπως διαβάζω, υπάρχει ευθεία 16 χιλιομέτρων. Να η πίστα, έτοιμη.
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Clemence στις 3 Μαρτίου 2017, 19:59:37
http://makpress.blogspot.gr/2017/03/porsche.html (http://makpress.blogspot.gr/2017/03/porsche.html)
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 28 Μαρτίου 2017, 00:23:11
Παλιό αλλά ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ βίδεο.

Χειρουργός τραύματος εξηγεί τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα (πεζός) όταν το κτυπήσει αμάξι (με ABS) που πεδίζει ακαριαία απ΄τα 70kmph μέσα στην πολη.

Τίτλος: Το αλκοόλ, υπεύθυνο για τα περισσότερα θύματα στην άσφαλτο.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 10 Μαΐου 2018, 08:55:15
10/05/2018 Καθημερινή.

Η πλειονότητα των τροχαίων δυστυχημάτων σημειώνεται μετά τα μεσάνυχτα και έως τις 7 το πρωί. Τα τροχαία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες μεταξύ 19 και 39 ετών, ενώ τα μισά εξ αυτών οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ και άλλων παράνομων ουσιών. Το γεγονός ότι οι Ελληνες διατηρούμε μια «χαλαρή» σχέση όσον αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ εκτός από γνωστό είναι και εμφανές στα στατιστικά.

Το χθεσινό τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στον Κηφισό, όταν ο οδηγός του φορτηγού έχασε τον έλεγχο του οχήματος, εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα και παρέσυρε δύο Ι.Χ. στο πέρασμά του, καταδεικνύει με τον δραματικότερο τρόπο ότι το κακό μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Η ευθύνη, όμως, δεν αποδίδεται στην «κακιά ώρα» αλλά στην ανευθυνότητα του ατόμου, το οποίο θεωρώντας ότι «αντέχει» πίνει κι ένα ποτηράκι παραπάνω προτού οδηγήσει. Ο οδηγός του φορτηγού, που συνέθλιψε στο πέρασμά του δύο Ι.Χ. οδηγώντας στον θάνατο δύο άτομα και μια γυναίκα στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση, βγήκε θετικός στο αλκοτέστ.

Το γεγονός ότι από τα συνολικά 679 θανατηφόρα ατυχήματα που καταγράφηκαν το 2017 στη χώρα τα περισσότερα (153) σημειώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα, συνδέεται άρρηκτα με την κόπωση κατά την οδήγηση αλλά και με την κατανάλωση αλκοόλ. Από τα παραπάνω δυστυχήματα 314 σχετίζονται με κακή οδηγική συμπεριφορά στην οποία περιλαμβάνεται και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Ταυτόχρονα άλλα 84 δυστυχήματα σημειώθηκαν λόγω υπερβολικής ταχύτητας και 10 λόγω παραβίασης ερυθρού σηματοδότη. Η υπερβολική ταχύτητα και η παραβίαση του κόκκινου συνδέονται πολύ συχνά με την κατανάλωση αλκοόλ. Στην τσιμπίδα της τροχαίας πιάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς 439.265 παραβάτες οδηγοί σε όλη τη χώρα. Εξ αυτών οι 33.620 εντοπίστηκαν να οδηγούν υπό την επήρεια μέθης.

Από τα δυστυχήματα που σημειώθηκαν πέρυσι τα 21 συνέβησαν στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης, τα 8 στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Πατρών, 13 στην Εγνατία Οδό, 211 σε κατοικημένες περιοχές και 426 στο λοιπό οδικό δίκτυο.

Το 2017 καταγράφηκαν 69 θάνατοι/εκατομμύριο κατοίκων στην Ελλάδα με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. να διαμορφώνεται σε 49 θανάτους/εκατομμύριο κατοίκων.

Περισσότερο από το ήμισυ (55%) όλων των τροχαίων δυστυχημάτων σημειώνεται σε αγροτικούς δρόμους, σε σύγκριση με μόλις 8% σε αυτοκινητόδρομους. Το 37% των ανθρώπων πεθαίνουν σε ατυχήματα σε αστικές περιοχές. Σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους ήταν επιβάτες οχημάτων, το 21% ήταν πεζοί.

http://www.kathimerini.gr/963391/article/epikairothta/ellada/to-alkool-ypey8yno-gia-ta-perissotera-8ymata-sthn-asfalto (http://www.kathimerini.gr/963391/article/epikairothta/ellada/to-alkool-ypey8yno-gia-ta-perissotera-8ymata-sthn-asfalto)
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 10 Μαΐου 2018, 18:41:10
Αυτό το κακόγουστο αστείο με την "κακιά ώρα" απ τους Έλληνες δημοσιογραφίσκους της πλάκας, πρέπει να σταματήσει ΧΘΕΣ.

Αν εξαιρέσουμε δυστυχήματα όπως αυτό με τον υιό Βακάκη (που και εκεί υπάρχει ευθύνη, απλά οι νεκροί προέκυψαν από μια τραγική συγκυρία), στα περισσότερα τροχαία υπάρχει ευθύνη του ανθρώπινου παράγοντα.

Τέλος το χαϊδεμα αυτιών, "σεβασμός στην μνήμη των νεκρών" (όταν οι νεκροί ευθύνονται).

Κάποτε πρεπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Υ.Γ
Δυστυχώς τύποι σαν τον Ιαβέρη τείνουν να γίνουν γραφικοί πλέον με την ίδια και ίδια επιχειρηματολογία, κατ' εμέ λείπουν άνθρωποι σαν τον συχωρεμένο Σταθάκη.
Τίτλος: Δεν οδηγούμε μεθυσμένοι (ούτε ταχύπλοο).
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 19 Μαΐου 2018, 22:01:54
19/05/2018

Ματωμένο bachelor στα Χανιά: Αυτά είναι τα δύο αδέλφια που χάθηκαν με το ταχύπλοο στα βράχια.

http://www.docmed.gr/matomeno-bachelor-sta-chania-afta-ine-ta-dyo-adelfia-pou-chathikan-tachyploo-sta-vrachia/ (http://www.docmed.gr/matomeno-bachelor-sta-chania-afta-ine-ta-dyo-adelfia-pou-chathikan-tachyploo-sta-vrachia/)
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 8 Σεπτεμβρίου 2018, 02:36:43
Άλλος ένας υπουργός που έχει γραμμένο τον νόμο (https://www.athensvoice.gr/politics/474051_allos-enas-ypoyrgos-poy-ehei-grammeno-ton-nomo)
Παράθεση
Τι προκαλεί η βεβαιότητα της ατιμωρησίας οποιασδήποτε αντικοινωνικής - παραβατικής συμπεριφοράς
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 26 Νοεμβρίου 2018, 02:24:58
Καλή η προσπάθεια για παιδεία και φιλότιμο του Ιαβέρη, αλλά στα σοβαρά κράτη, έχουν και άλλα μέσα να επιβάλλουν την τήρηση του ΚΟΚ:
Παράθεση
Προσοχή μεγάλη σε τύπους-ρουφιανους σαν και αυτόν, κυκλοφορούν γύρο μας και φωτογραφίζουν τις οδηγίκες μας μικροπαρανομιες του μεροκαματου..Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με έβγαλε φωτογραφία. Σε διαπληκτησμο που είχα μαζί του κατάλαβα πως είναι ρουφιανους της ordnungsamt. Σε τηλεφωνική επαφή που είχα με την αστυνομία μου είπαν πως είναι νομιμότατη η φωτογράφηση και πως έχει όλο το δίκαιωμα να στείλει φωτογραφίες και επιστολή στην ordnungsamt και να έρθει το πρόστιμο στο σπίτι.. Προσοχή
(https://scontent.fath4-2.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-0/p280x280/46846132_344458219439114_7363975759775399936_n.jpg?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent.fath4-2.fna&oh=f4cff19b8ff3c153fe47cf0637ddd377&oe=5BFC08FE)

Σε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα θα είχαμε αντίστοιχες αντιδράσεις περί "ρουφιάνων" όπως και του Ελλανάρα της Γερμανίας...
Τίτλος: «Να θυμηθούμε μαζί και να μιλήσουμε γι’ αυτό που μας πονάει».
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 7 Ιανουαρίου 2019, 00:34:43
29/12/2018 Καθημερινή.
Γιώργος Τερζής.


«Οπως κάθε χρόνο και φέτος θα συναντηθούμε στα γραφεία μας για να μιλήσουμε γι’ αυτούς που λείπουν και ό,τι απόμεινε από εμάς. Τα γραφεία θα είναι ανοικτά από τις 3 και 30 το απόγευμα μέχρι όσο θελήσουμε. Θα έχουμε φαγητό, που θα φέρουμε όλοι. Οι παλιοί ξέρουν, οι καινούργιοι να μη διστάσουν να έρθουν. Ας συναντηθούμε να ανταλλάξουμε για λίγο σκέψεις και συναισθήματα, σε ένα περιβάλλον που αυτό είναι όχι απλά αποδεκτό, αλλά δημιουργήθηκε κυρίως γι’ αυτό τον σκοπό».

Είχα, πάντοτε, στο μυαλό μου ότι οι «Σαββατιάτικες Συναντήσεις» θα έπρεπε να ασχοληθούν με το ζήτημα των τροχαίων στην Ελλάδα, μία από τις βασικές, άλλωστε, αιτίες απώλειας ζωών και βαρύτατων τραυματισμών στη χώρα. H πρόσκληση του Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα - SOSTE (https://sostegr.wordpress.com/category/soste/)», που διαβάσατε εισαγωγικά, μου έδειξε ότι αυτή ήταν η ώρα. Στη συνάντηση αυτή δεν επιτρέπονται, προφανώς, «τρίτοι», καθώς αυτό που ενώνει τα μέλη του συλλόγου είναι το πένθος της απώλειας δικών τους ανθρώπων από τροχαία, η οργή για τη δικαστική αντιμετώπιση των θυτών, σε δεύτερο χρόνο, και ταυτόχρονα η αποφασιστικότητα να αλλάξουν κάτι στη γενικευμένη κουλτούρα ελαφρότητας έναντι της ανθρώπινης ζωής στους δρόμους της Ελλάδας.

Λίγα 24ωρα έπειτα από αυτή τη συνάντηση μνήμης, στα γραφεία του συλλόγου στο κέντρο της Αθήνας, έχω απέναντί μου τον Γιώργο Κουβίδη και την Αντα Μαυράκη, πρόεδρο και μέλος του SOSTE. Και οι δύο βίωσαν την απώλεια την ίδια χρονιά, το 2007. Ο Κουβίδης, ιατρός, διευθυντής του ακτινολογικού τμήματος στο Δρομοκαΐτειο, έχασε τον γιο του όταν οδηγός άλλου αυτοκινήτου παραβίασε ερυθρό σηματοδότη στη Σταδίου και προσέκρουσε με ταχύτητα 120 χιλιομέτρων στο αυτοκίνητο που επέβαινε ως συνοδηγός ο 30χρονος Κώστας. Με λίγους μήνες απόσταση, η Μαυράκη, επίσης ιατρός που σήμερα υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου με βαθμό διευθυντή, πληροφορήθηκε ότι η απόφαση ενός οδηγού ταξί να κάνει αναστροφή στη λεωφόρο Κύμης είχε ως συνέπεια ο 40 ετών σύζυγός της, οδηγός μηχανής, να βρει ακαριαίο θάνατο πέφτοντας πάνω στα κιγκλιδώματα.

Οπως μου εξομολογούνται, δεν είναι μόνον ο κοινός πόνος που τους έφερε κοντά, το 2011 όταν και ιδρύθηκε ο σύλλογος. Είναι και η απόγνωση για τη χαλαρή ποινική αντιμετώπιση της επικίνδυνης οδήγησης στην Ελλάδα. Στην περίπτωση Κουβίδη, με πλήρη καταλογισμό ευθύνης, ο δράστης καταδικάστηκε σε 18 μήνες με αναστολή, χωρίς να κρατηθεί ούτε μία ημέρα και χωρίς, φυσικά, να του αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης. Στην περίπτωση Μαυράκη, η οποία έχει δύο κορίτσια, που την ημέρα του δυστυχήματος ήταν 5 ετών και 18 μηνών, ο επαγγελματίας οδηγός τιμωρήθηκε με ποινή δύο ετών με αναστολή.

Τι είναι, όμως, αυτός ο σύλλογος και η ετήσια συνάντηση των μελών του, εν μέσω εορτών; Αφορμή μνήμης; Ευκαιρία αλληλοϋποστήριξης; Εφαλτήριο διεκδίκησης; Και οι δύο μου απαντούν ότι είναι όλα μαζί. Και, κυρίως, οικειότητα.

«Είναι ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορείς να μιλήσεις. Ξέρετε, πολύ γρήγορα ακόμη και η οικογένεια η δικιά σου κουράζεται εντός εισαγωγικών ή σε εγκαλεί να επανέλθεις στην προηγούμενη κατάσταση», εξηγεί ο Γ. Κουβίδης, προσθέτοντας «αλλά αυτό είναι αδύνατο, είτε το παιδί σου χάσεις είτε τον σύντροφό σου». «Νιώθεις πως κανείς δεν θα κουραστεί να σε ακούει, έχει τα ίδια βιώματα με εσένα, και ο ένας πραγματικά βοηθά τον άλλο. Αφορά ανθρώπους από τελείως διαφορετικά μέρη, με διαφορετικό κοινωνικό στάτους και επίπεδα μόρφωσης κι όμως, η δυνατότητα επικοινωνίας, η πραγματική αδελφοσύνη είναι κάτι μοναδικό...».

«Να θυμηθούμε μαζί και να μιλήσουμε γι’ αυτό που μας πονάει», προσθέτει η Αντα Μαυράκη, βάζοντας στη συζήτησή μας και τη βούληση των περίπου 350 μελών του συλλόγου να πιέσουν ώστε σταδιακά να αλλάξει η οδηγική κουλτούρα στην Ελλάδα. Η ίδια θεωρεί ότι η συμπεριφορά των Ελλήνων στο τιμόνι έχει επιδεινωθεί λόγω της κρίσης και ότι η μείωση στον αριθμό των θανατηφόρων δυστυχημάτων τα τελευταία χρόνια οφείλεται μόνον στον περιορισμό των μετακινήσεων λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Και οι δύο αναδεικνύουν το ζήτημα της ουσιαστικής ατιμωρησίας, καθώς εκτιμούν πως η αυστηροποίηση της νομοθεσίας θα έστελνε το μήνυμα ότι η πολιτεία, επιτέλους, αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το ζήτημα. «Δεν λέμε ότι οι δράστες είχαν “προσωπικά” με το θύμα, αλλά όταν έχεις σκοτώσεις έναν άνθρωπο δεν μπορεί να σε αποδίδουν αμέσως στην κυκλοφορία», σημειώνει ο Κουβίδης, προσθέτοντας ότι το σήμα της ατιμωρησίας το στέλνει η ίδια η πολιτεία, ακόμη και με την παραδοσιακή επιστροφή των πινακίδων στις εορτές.

Τα μέλη του συλλόγου έχουν κάνει σημαντική προσπάθεια για την αλλαγή του ΚΟΚ (μία μείωση της μέσης ταχύτητας κατά 5% στο οδικό δίκτυο προκαλεί μείωση των θανατηφόρων κατά 30% σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) και του Ποινικού Κώδικα. Μάλιστα, είχαν έρθει σε συμφωνία με τον (σ.σ. ως γνωστόν εξαιρετικά ανεκτικό ως προς την ποινική μεταχείριση) τότε υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο για ένα πακέτο αλλαγών. Ωστόσο, από τον Νοέμβριο του 2016, επί Στ. Κοντονή, «πάγωσαν» τα πάντα και, πλέον, αναμένουν συνάντηση με τον νέο υπουργό Μιχ. Καλογήρου. Κεντρικό τους αίτημα είναι η άμεση αλλαγή της νομοθεσίας για την εγκατάλειψη θυμάτων, καθώς σε αντίθεση με τους... κοινούς πολίτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με κακούργημα και φυλάκιση 6 ετών (306 ΠΚ) αν εγκαταλείψουν τραυματία, οι οδηγοί που εγκαταλείπουν τα θύματά τους τιμωρούνται μόλις με 6 μήνες για πλημμέλημα (43 ΠΚ). Επίσης, ζητούν την αναβάθμιση σε κακούργημα παραβάσεων όπως η παραβίαση ορίου ταχύτητας και ερυθρού σηματοδότη, η οδήγηση σε κατάσταση μέθης και η χρήση κινητού, εφόσον λόγω αυτών προκλήθηκε θανατηφόρο ατύχημα. Θέτω το, νομικό και ουσιαστικό, ζήτημα της «εύλογης» ποινής, δεδομένου ότι και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι ουσιαστική ικανοποίηση των συγγενών που έχασαν τον άνθρωπό τους δεν μπορεί να υπάρξει. Κουβίδης και Μαυράκη, ωστόσο, επιμένουν στην ανάγκη να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα: «Αποτελεί, πλέον, κοινή παραδοχή πως δεν μπορεί να πίνεις δύο μπουκάλια αλκοόλ, να παραβιάζεις το κόκκινο και να οδηγείς. Δεν υπάρχει άλλοθι. Τα ξέρουμε όλα στην εποχή μας». Κλείνοντας τη συνάντηση, τους ερωτώ εάν θα επιμείνουν, ακόμη κι αν βρίσκουν κλειστές πόρτες. «Δεν έχουμε επιλογή... εκπροσωπούμε αυτούς που έχουν φύγει».

http://www.kathimerini.gr/1002298/article/epikairothta/ellada/na-8ymh8oyme-mazi-kai-na-milhsoyme-gi-ayto-poy-mas-ponaei?fbclid=IwAR2X0npN2QQTQB0qhYIyh54gPKvVvi53o6Y-O-2ROTvi-rGYVLjQ-2a3BPY (http://www.kathimerini.gr/1002298/article/epikairothta/ellada/na-8ymh8oyme-mazi-kai-na-milhsoyme-gi-ayto-poy-mas-ponaei?fbclid=IwAR2X0npN2QQTQB0qhYIyh54gPKvVvi53o6Y-O-2ROTvi-rGYVLjQ-2a3BPY)

Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 7 Ιανουαρίου 2019, 04:41:37
Δεν πας στην φυλακή για πλημμέλημα στην Ελλάδα.

Εντελώς πληροφοριακά, περισσότερες πιθανότητες έχεις να πας φυλακή στην Ελλάδα αν σκοτώσεις ζώο καθώς είναι κακούργημα, παρά άνθρωπο σε τροχαίο που προκάλεσες, καθώς είναι πλημμέλημα.
Τίτλος: Μολδαβία: Μακάβρια τιμωρία για όσους συλλαμβάνονται να οδηγούν μεθυσμένοι.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 7 Μαΐου 2019, 23:36:13
Τρίτη, 07 Μαΐου 2019.  Θοδωρής Τσίκας.


Αν θες να πάρεις πίσω την άδεια οδήγησης πρέπει να πλένεις για τρεις μήνες πτώματα στο νεκροτομείο!

Το 1897 ήταν η χρονιά που για πρώτη φορά επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο για οδήγηση σε κατάσταση μέθης. Αυτό έγινε σε οδηγό λεωφορείου στο Λονδίνο στον οποίο επιβλήθηκε το μεγάλο για την εποχή πρόστιμο των 25 σελινιών.

Έκτοτε, οι Αρχές σε όλον τον κόσμο αναζητούν τρόπους να πείσουν τους οδηγούς ότι η κατανάλωση αλκοόλ συνεπάγεται μειωμένες αντιδράσεις και αλλοιωμένη αντίληψη, με άμεσο κίνδυνο για πρόκληση ατυχήματος.

Ως επί το πλείστον έχουν αποτύχει. Παρά τα βαριά πρόστιμα, τις ποινές φυλάκισης, ακόμη και την οριστική αφαίρεση της άδειας, ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων εξακολουθεί να πίνει και να οδηγεί.

Στη Μολδαβία, μια χώρα στην Ανατολική Ευρώπη, αποφάσισαν να βάλουν τέλος στο φαινόμενο οδηγών που κάθονταν στο τιμόνι «τύφλα» από τη βότκα.  Έτσι, τον περασμένο Δεκέμβριο τέθηκε σε εφαρμογή ένα πολύ σκληρό μέτρο για όσους συλλαμβάνονται να οδηγούν μεθυσμένοι.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, που αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Publika, οι εν λόγω οδηγοί χάνουν αμέσως το δικαίωμά να οδηγούν και περιμένουν τη δικαστική απόφαση, ανάλογα με την περίπτωση του καθενός, για το πόσο καιρό θα τους απαγορεύεται να πιάσουν τιμόνι.

Σε περίπτωση που η περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο αίμα τους είναι μεγαλύτερη από 0,3 mg/lt, τους αφαιρείται οριστικά η άδεια οδήγησης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι οδηγοί έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την επιστροφή της άδειας, αλλά μόνο αφού κυριολεκτικά περάσουν από την κόλαση.

Ποια είναι αυτή;

Προσφορά κοινωνικής υπηρεσίας στα… νεκροτομεία της χώρας για τρεις μήνες ή για δώδεκα συνεδρίες, στη διάρκεια των οποίων καλούνται να παρίστανται σε αυτοψίες και στη συνέχεια να είναι αυτοί που αναλαμβάνουν το πλύσιμο σορών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν σήμερα 24 άτομα που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα με τα έξι από αυτά να έχουν ήδη ξεκινήσει.

https://www.drive.gr/news/kosmos/moldabia-makabria-timoria-gia-osoys-syllambanontai-na-odigoyn-methysmenoi?fbclid=IwAR3moiExQau07lZfdctZmtqMw27k37nWXZA2JGWocSbY5SUkomB6zGIxcK8 (https://www.drive.gr/news/kosmos/moldabia-makabria-timoria-gia-osoys-syllambanontai-na-odigoyn-methysmenoi?fbclid=IwAR3moiExQau07lZfdctZmtqMw27k37nWXZA2JGWocSbY5SUkomB6zGIxcK8)
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 4 Ιουνίου 2019, 01:04:41
Να ενημερώσουμε λίγο το νήμα:

Πραγματικό περιστατικό από ΜΗ γιατρό:
Παράθεση
Κλασικα λοιπον... εξω απο το σπιτι μου τρακαρισμα ΠΑΛΙ...
Κοπελα με συνοδηγο ενα μικρο παιδακι περασε το STOP με ενα Smart και απο δεξια της ερχοταν ενα νεαρο παλικαρι με μηχανακι γνωστης αλυσιδας πιτσαριας...
Ολη η γειτονια εξω να δουμε τι εγινε...
Το παλικαρι ΦΟΡΑΓΕ ΚΡΑΝΟΣ (εστω και οχι full face) οποτε απο κεφαλι τουλαχιστον ειμαστε ενταξει... αριστερο ομως ποδι χτυπημενο (ευτυχως χωρις αιμοραγιες)...
Σιγουρευτηκαμε λοιπον οτι το παλικαρι εχει κανονικα τις αισθησεις του, δεν εχει χτυπησει πουθενα αλλου (επικοινωνουσε κανονικοτατα)... οποτε αποφαση δικια του ηταν να αφαιρεσει το κρανος μονος του... αν και καλου-κακου του προτιναμε να μην το κανει καθως προφανως δεν ειχαμε κολλαρο για τον αυχενα του.
Ωστοσο επειδη ηθελε να "ανασηκωσει" το κεφαλι του για να βγαλει το τηλεφωνο του απο το τσαντακι που ειχε στην μεση του απλα του στηριξα το κεφαλι με τα χερια... ωστε να μην δημιουργηθει παραπανω προβλημα.
Κατα τα αλλα δεν τον αφησαμε να κανει καποια αλλη κινηση... περα απο το να παραμεινει οριζοντιομενος στην ασφαλτο.
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι απο τα πρωτα δευτερολεπτα ολη η γειτονια καλεσαμε ασθενοφορο... αλλωστε ο ανθρωπος ειναι το πρωτο μας μελημα !!!

Και εδω αρχιζουν τα ωραια...
Ρωτησα τους γυρω αν εχει καλεσει καποιος ΚΑΙ την Τροχαια...
Η απαντηση ηταν οχι... οποτε λεω ΟΚ θα την καλεσω εγω...
Και πεταγεται η κοπελα και αρχιζει να με ρωταει...
-Συγνωμη... εσενα δεν σε αφορα το θεμα... αφορα εμενα και το παλικαρι που χτυπηθηκε... τι δουλεια εχεις εσυ να την καλεσεις ???
-Ωραια... καλεσε την εσυ λοιπον...
-Δεν εχω μπαταρια...
-Οριστε... καλεσε την απο το δικο μου τηλεφωνο...
-Οχι... δεν εχω καμια δουλεια με το τηλεφωνο σου... και στην τελικη τι σε βαλαμε εσενα... δικηγορο ??? Οτι θελω εγω θα κανω και να μην ανακατεβεσαι... αντε τωρα...
-Συγνωμη... τι λες... με απειλεις κι απο πανω ??? Εγω θα την καλεσω και εσυ λεγε οτι θες...
(Καλω την Τροχαια λοιπον... επωνυμα... δινω οδο, περιοχη, εμπλεκομενα οχηματα, αναφερω και τον τραυματισμο και οτι εχουμε καλεσει ασθενοφορο)
Συνεχιζει αυτη...
-Εχω και ενα μικρο παιδι στο αυτοκινητο... και ανακατεβεται ο αλλος... και δεν σεβεται... κτλ κτλ...
-Ακου να δεις κοπελα μου... ζητας να σεβαστουμε το παιδι σου αλλα πρωτη εσυ δεν το σεβεσαι οταν περνας το STOP... κοιταξαμε τον ανθρωπο που χτυπησες και καλεσαμε ασθενοφορο... οποτε υποχρεωση μας ειναι να διασφαλισουμε οτι ολα θα κινησουν και νομιμα (γιατι πριν ελεγε οτι ο αλλος ετρεχε και κατι αλλες τετοιες σαχλες)...

Και εδω αρχιζουν τα πιο ωραια !!!
-Αμα σου ριξω μια στα μουτρα θα σου πω εγω...
-(παω μπροστα της) Αντε... για ριξε... να δουμε τι θα γινει...

Εδω λοιπον επεμβαινει η γειτονια... με τραβανε πισω... και αρχιζουν και ΤΗΝ ΚΡΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ !!! ΟΛΟΙ ΟΜΩΣ !!!
Μου μιλησαν και 2-3 γειτονες... να μην δινω σημασια στις κουταμαρες που λεει η αλλη κτλ κτλ...

Ασθενοφορο λοιπον ηρθε... 1α περασαν κολλαρο στον τραυματια... και μετα με προσοχη απομακρυναμε σηκωτο το παπι... τον σηκωσαμε και τον βαλαμε στο φορειο και εφυγε για το νοσοκομειο...

Η Τροχαια ηρθε και αυτη... εκανε αλκοτεστ και στους 2 οδηγους... εβγαλε τις μεζουρες κτλ κτλ και ξεκινησε την καταγραφη του συμβαντος...

Ολα καλα λοιπον... ληξη συναγερμου !

-ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ-
Ηρεμια και κυριο μελημα ο ανθρωπος...
Ασθενοφορο και Τροχαια... (με αυτην την σειρα
ΔΕΝ δινουμε σημασια στα λογια/τσαμπουκαλεματα ΚΑΝΕΝΟΣ...


Ξερω ειναι μεγαλο το κειμενο και μπραβο σε οποιον εφτασε μεχρι εδω...
Προσοχη στον δρομο και τα ματια σας 14...
Αντε... μπας και βγαλουμε και αυτο το καλοκαιρι...
Respect στο παληκάρι που γνωρίζει από ακινητοποίηση ΑΜΣΣ, πρόσφατα ρώτησα αγροτικό αν έκανε σε ατύχημα και δεν γνώριζε...
Τίτλος: 709 θάνατοι σε 655 τροχαία ατυχήματα το 2018.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 20 Ιουνίου 2019, 19:14:02
Τα στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα ατυχήματα κατά τη χρονιά που πέρασε, δείχνουν ελαφριά μείωση που πάντως, δε μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντικό βήμα προόδου

Πρόσφατα, η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά της Τροχαίας, για τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας το 2018. Αν και υπάρχει μείωση σε σύγκριση με το 2017, εντούτοις υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να θεωρήσουμε πως υπάρχει πραγματική βελτίωση.

Κατά τη διάρκεια του 2018, στην Ελλάδα καταγράφηκαν 655 (έναντι 679 το 2017) θανατηφόρα τροχαία, με τον αριθμό των θανάτων να φτάνει στους 709 (έναντι 730 το 2017). Συνολικά, ο αριθμός των τροχαίων το 2018 ήταν 10.633, ελάχιστα μειωμένος σε σύγκριση με το 2017, όταν καταγράφηκαν 10.702 ατυχήματα.

Πέραν των θανατηφόρων που προαναφέραμε, το 2018 είχαμε 601 σοβαρά ατυχήματα (έναντι 607 το 2017) και 9.377 ελαφρά ατυχήματα (έναντι 9.416 το 2017). Το 2018 είχαμε μόλις 3 σοβαρά τραυματίες λιγότερους από το 2017 (701 αντί για 704), ενώ οι ελαφρείς τραυματισμοί ήταν κατά 3 περισσότεροι από το 2017 (12.073 έναντι 12.070).

Η συνολική εικόνα σαφώς και δεν είναι αρνητική, ωστόσο μια τόσο μικρή βελτίωση δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού. Όπως έχουμε ξαναγράψει πολλές φορές, πραγματική λύση στο πρόβλημα θα υπάρξει μόνο όταν δεν υπάρχει κανένας νεκρός στους δρόμους. Μέχρι τότε, η εικόνα θα έχει διαρκώς μαύρο φόντο...

http://www.iaveris.gr/safety-first/296-709-thanatoi-se-655-atiximata-2018?fbclid=IwAR2ksdHbM1qHsKXgaM-OwweSAwtX9u7YMcy1nQ4QggFMFMc9vNh2qjNZuh0 (http://www.iaveris.gr/safety-first/296-709-thanatoi-se-655-atiximata-2018?fbclid=IwAR2ksdHbM1qHsKXgaM-OwweSAwtX9u7YMcy1nQ4QggFMFMc9vNh2qjNZuh0)
Τίτλος: Πρωταθλητές Ελλάδας στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 9 Αυγούστου 2019, 20:47:33
   Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι είναι οι Κρητικοί, ελπίζω με ανοχή του συντονιστή του ιστότοπου:
Μην βγείτε βόλτα, προτιμήστε μια ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο! (https://www.cretalive.gr/opinions/mhn-bgeite-bolta-protimhste-mia-eleytherh-ptosh-choris-aleksiptoto-1006571?fbclid=IwAR1--YlWt1sO4L-5g-A_H8JxPe1D3AdlIlJ-2KEwnYECY4hGtXSfQclhxXA)
Κώστας Μπογδανίδης
Απόψεις | 08.08.19 09:58
Μην βγείτε βόλτα, προτιμήστε μια ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο!
...είναι μάλλον πιο πιθανόν να επιστρέψετε σώοι και αβλαβείς από μία…ακραία απόλαυση παρά να αρχίσετε το σουλάτσο στους δρόμους της Κρήτης, ειδικά αυτή την εποχή!
...
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 10 Οκτωβρίου 2019, 22:10:27
Διαβάζω ένα ντοσιέ από ένα Trauma Course από το Πανεπιστήμιο της Uppsala 4-6 Απριλίου του 2011. ( Akuta sjukdomstillstånd och trauma ).

Και κολλάω σε μια υποσημείωση:

Τρακάρισμα όταν είσαι μέσα σε αυτοκίνητο που τρέχει με 50 χλμ/ώρα ισοδυναμεί με ελεύθερη πτώση από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας !!!
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 10 Οκτωβρίου 2019, 23:09:55
Είχα πρόσφατα ως ασθενή υψηλόβαθμο (υψηλότερα είναι ελάχιστοι  :) ) της Τροχαίας και αφού του την "είπα" ότι δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους, μου απάντησε:

- υπάρχει πλήρης αδιαφορία της ελληνικής κοινωνίας γενικά, δεν είναι θέμα μόνο της Τροχαίας ως υπηρεσία

- πολλοί αστυνομικοί δεν γνωρίζουν οι ίδιοι τον ΚΟΚ (επ αφορμή παραβίασης προτεραιότητας σε φανάρι μπροστά σε περιπολικό που αδράνησε επιδεικτικά)

Αυτά τα ολίγα μπόρεσα να εκμαιεύσω.
Τίτλος: Έως και ισόβια για τους μεθυσμένους οδηγούς – τι προβλέπει η τροποποίηση του ΠΚ
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 5 Νοεμβρίου 2019, 20:58:14
05/11/2019

https://www.protagon.gr/epikairotita/isovia-gia-tous-methysmenous-odigous-ti-provlepei-i-tropopoiisi-tou-pk-44341938887 (https://www.protagon.gr/epikairotita/isovia-gia-tous-methysmenous-odigous-ti-provlepei-i-tropopoiisi-tou-pk-44341938887)
Τίτλος: Απ: Έως και ισόβια για τους μεθυσμένους οδηγούς – τι προβλέπει η τροποποίηση του ΠΚ
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 7 Νοεμβρίου 2019, 13:33:53
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
05/11/2019

https://www.protagon.gr/epikairotita/isovia-gia-tous-methysmenous-odigous-ti-provlepei-i-tropopoiisi-tou-pk-44341938887 (https://www.protagon.gr/epikairotita/isovia-gia-tous-methysmenous-odigous-ti-provlepei-i-tropopoiisi-tou-pk-44341938887)
   Φυσικά ο τίτλος ""ισόβια για τους μεθυσμένους οδηγούς – τι προβλέπει η τροποποίηση του ΠΚ"" του Protagon είναι τουλάχιστον παραπλανητικός (κάτι σαν clickbait μου μοιάζει). Τα ισόβια είναι μόνο αν είσαι η προσωποποίηση του " χάρος βγήκε παγανιά και θέρισε μια γειτονιά"".
Τίτλος: Τα τροχαία μειώνονται όταν έχει κανείς αναμμένα φώτα και την ημέρα.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 25 Νοεμβρίου 2019, 16:22:25
Κανονικά πρέπει να έχει κανείς αναμμένα φώτα και όταν έχει ηλιοφάνεια.

Ακόμη και όταν έχει ηλιοφάνεια τα αναμμένα φώτα στο αυτοκίνητο ελλατώνουν τα ατυχήματα με γύρω στο 10%. Το Ελληνικό κράτος όμως σφυρίζει αδιάφορα.

Permanent Headlight Usage Shown to Reduce Car Accidents

Author: Jonathan Rosenfeld, Attorney.

Monday, July 17, 2017

Numerous studies have shown that a practice as simple as turning on your headlights whenever you are driving may reduce your chances of being in an accident. While car manufacturers are beginning to produce more vehicles with daytime running lights, this is not mandated by the government and most vehicles remain without them. Since it would take an incredibly long time to phase out all of the cars and trucks on the road today in order to replace them with vehicles that used daytime running lights, there is a debate running that the burden should instead be on drivers to run their lights at all times via the introduction of new laws.

Headlights Make Cars More Visible During the Day

Even though headlights are most effective at night and during inclement weather, research is showing that they do make vehicles more visible to other motorists during a clear day as well. While each study varies, some have noted that headlight use during the day has resulted in a reduction of accidents by up to 10%. The types of accidents which were prevented were more significant, however.

While daytime headlight usage reduced the number of two vehicle crashes by 5.7%, it also resulted in the reduction of pedestrian accidents by 12% and a 23% reduction in motorcycle accidents involving vehicles coming from the other direction. Since these types of accidents tend to result in far more serious injuries and more fatalities, this reduction rate deserves merit.

The reason for the reduction in accident rates is entirely due to increased visibility. Motorists and pedestrians are more likely to see vehicles during the day that have their headlights on than those that don’t, even though it is clear and light out.

International Studies Suggest the Need for New Laws

Numerous European countries have begun implementing laws requiring the use of daytime running lights and the data has shown a significant change in the number of accidents reported throughout the day in these countries. In Denmark, there was a reduction in left turn related incidents of over 37% while Canada reported a reduction in multiple vehicle crashes of over 11%. Denmark also saw a reduction in multiple vehicle accidents.

In the United States, automakers are not required to produce vehicles with daytime running lights and drivers are not required to use their headlights unless it is dark or they are driving during inclement weather. Only 27% of the vehicles being produced today come with this technology as a standard feature, so the easiest way to encourage the use of headlights at all times would be through the creation of laws.

The Financial Cost of Running Headlights at all Times

Those who have any concerns over the economic impact of requiring drivers to use their headlights at all times would be relieved to learn of the results from a study conducted by the National Highway Traffic Safety Administration. Taking into account the cost of replacing headlamps more frequently and the impact on fuel efficiency, it would only cost drivers about $3-$40 per year depending on the type of headlamps their vehicles were equipped with.

This is an extremely low cost when weighing the impact on crash, injury and fatality rates.

Education on this issue is critical, as most drivers are not aware of the connection between daytime headlight usage and the number of accidents prevented. If they were aware of the benefits and low cost to this practice, more of them would be sure to use their headlamps voluntarily in order to make themselves more visible and to prevent catastrophic accidents from occurring.

ABOUT THIS AUTHOR: Jonathan Rosenfeld, Attorney.

I’m an Illinois lawyer with a nationwide practice who represents members of our society who have been seriously injured or killed due to the irresponsible acts of an individual or company. The injured have the same rights as everyone else — to be treated with compassion and respect— but their vulnerability means they need special protection and representation against those who injure, neglect or abuse them. This is my life’s work.

I recognize that an injured person has one opportunity to get the compensation that the law allows. I am fully dedicated and mindful of this...

jonathan@rosenfeldinjurylawyers.com
847-835-8895


https://www.natlawreview.com/article/permanent-headlight-usage-shown-to-reduce-car-accidents?fbclid=IwAR3s5Ttz6kUbnG5aFDfBeP4Ifn8DHjOJukT0nTiqst5g9QuCHmJ4fEHCZqI (https://www.natlawreview.com/article/permanent-headlight-usage-shown-to-reduce-car-accidents?fbclid=IwAR3s5Ttz6kUbnG5aFDfBeP4Ifn8DHjOJukT0nTiqst5g9QuCHmJ4fEHCZqI)
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 26 Νοεμβρίου 2019, 20:14:37
Στις βόρειες χώρες, όχι ιδιαίτερα βόρεια, μιλάμε και για την Βουλγαρία, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ τον χειμώνα.
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 26 Νοεμβρίου 2019, 20:24:55
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στις βόρειες χώρες, όχι ιδιαίτερα βόρεια, μιλάμε και για την Βουλγαρία, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ τον χειμώνα.

Το ίδιο και στην Αλβανία (το 1/2 της οποίας είναι νοτίως του γεωγραφικού πλάτους του νομού Έβρου).
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: schumifer στις 27 Νοεμβρίου 2019, 11:40:12
Έχω την εντύπωση ότι είναι ευρωπαϊκός νόμος να βγαίνουν όλα τα αμάξια εδώ και κάποια χρόνια με τα Daylight Running Lights, αυτά τα συνήθως λεντ που δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν. Οπότε αργά η γρήγορα θα εκπολιτισθούμε
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 27 Νοεμβρίου 2019, 20:49:49
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Έχω την εντύπωση ότι είναι ευρωπαϊκός νόμος να βγαίνουν όλα τα αμάξια εδώ και κάποια χρόνια με τα Daylight Running Lights, αυτά τα συνήθως λεντ που δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν. Οπότε αργά η γρήγορα θα εκπολιτισθούμε
   Πείτε με απολίτιστο αλλά προσωπικά με τρομάζουν** τα αναμμένα φώτα των αυτοκινήτων ντάλα μεσημέρι με ήλιο που να σε πονάνε τα μάτια. Σαν τους ενοχλητικούς που το βράδυ έχουν μόνιμα αναμμένους τους προβολείς (ή τους αναβοσβήνουν ενίοτε). Να μην πω για τα φώτα ομίχλης που είναι επίσης μόνιμα αναμμένα (που ξέρεις μπορεί να πέσει ξαφνικά ομίχλη και να μην προλάβουμε να τα ανάψουμε...).
   Τώρα αν είναι θέμα ασφάλειας πάω πάσο. Ας αγνοήσουμε τη φωτορύπανση (ίσως να προσθέσουμε και φωτάκια -όχι να το κάνουμε και γύφτικο- όπως πολλά φορτηγά για καλύτερα). Και θα τολμήσω να προσθέσω και τη χρήση φάρου ή σειρήνας (λίγο διαφορετική από ασθενοφόρο να μην γίνεται παρεξήγηση) που σίγουρα θα κάνει το πέρασμα του αυτοκινήτου αισθητό και αξέχαστο περιορίζοντας έτι περισσότερο τα τροχαία.
   Είμαι απολίτιστος...

   ** Το αισθάνομαι-αντιλαμβάνομαι κάτι ΣΑΝ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (CAPS) ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ.
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 27 Νοεμβρίου 2019, 23:01:21
Το βασικό πρόβλημα είναι τα διάφορα μουφο-xenon των 30-50€. Αυτά σας τυφλώνουν και κανείς σε ΚΤΕΟ φυσικά δεν ασχολείται για να τα κόψει...
Τα LED DRL δεν τυφλώνουν, δεν έχουν τέτοια δέσμη.
Τίτλος: Είκοσι νεκροί και 566 τραυματίες σε 503 τροχαία τον Δεκέμβριο στην Αττική
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 6 Ιανουαρίου 2020, 00:37:09
03/01/2020

Ούτε να είχαμε πόλεμο! Είκοσι νεκροί και 566 τραυματίες σε 503 τροχαία τον Δεκέμβριο στην Αττική.

Στοιχεία που συγκλονίζουν και μας μεταφέρουν σε εμπόλεμες ζώνες προέκυψαν από την μάστιγα των τροχαίων δυστυχημάτων. Αριθμοί βγαλμένοι από πολεμικό ρεπορτάζ κάπου στη Συρία ή στο Ιράκ. Όμως μιλάμε για την Αττική , για την πρωτεύουσα και η εικόνα σε παγώνει.

Είκοσι άτομα έχασαν τη ζωή τους και 566 τραυματίστηκαν (15 σοβαρά και 551 ελαφρά) σε 503 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, συνολικά, που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο 2019, στην περιοχή της Αττικής.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, τα κυριότερα αίτια των τροχαίων αυτών ήταν η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση ρυθμιστικών πινακίδων και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς, ενώ η μη χρήση προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων που εφαρμόζει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για την τροχονομική αστυνόμευση και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στην περιοχή του Λεκανοπεδίου, βεβαιώθηκαν 20.657 παραβάσεις από τις οποίες οι 503 σε βαθμό πλημμελήματος.

Ενδεικτικά βεβαιώθηκαν:

– 544 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, από τις οποίες οι 66 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος

– 2.349 ορίου ταχύτητας

– 243 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

– 368 για χρήση κινητού τηλεφώνου

– 404 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

– 421 για μη χρήση προστατευτικού κράνους

Πηγή ΑΠΕ

https://www.otavoice.gr/roi-eidiseon-geniki/2020/01/oute-na-eixame-polemoeikosi-nekroi-kai-566-traymaties-se-503-troxaia-ton-dekemvrio-stin-attiki/?fbclid=IwAR3bqJhilhhJLhJ8MpOM5ueGk1uifYjJE2usa1t3-p1-OfDsb5C3zKYzwaE (https://www.otavoice.gr/roi-eidiseon-geniki/2020/01/oute-na-eixame-polemoeikosi-nekroi-kai-566-traymaties-se-503-troxaia-ton-dekemvrio-stin-attiki/?fbclid=IwAR3bqJhilhhJLhJ8MpOM5ueGk1uifYjJE2usa1t3-p1-OfDsb5C3zKYzwaE)
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 7 Ιανουαρίου 2020, 23:54:24
Γιατί δεν μπαίνουν κάμερες σε κεντρικές διασταυρώσεις και δρόμους ; είναι δυνατόν Κηφισίας και Ποσειδώνος να πιάνεις 120άρες και παραπάνω χωρίς κυρώσεις όταν δεν έχει κίνηση ;
Τίτλος: Μέτρα για να μην αυξηθούν οι θάνατοι στην άσφαλτο.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 19 Μαρτίου 2020, 23:40:39
16/03/2020 Καθημερινή.
Της Αλεξάνδρας Κασσίμη.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει πετύχει σημαντική μείωση στον αριθμό των νεκρών από τροχαία δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, τα απόλυτα νούμερα εξακολουθούν να σοκάρουν. Ταυτόχρονα, οι προοπτικές για το 2019 είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, καθώς σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται αύξηση του αριθμού των τροχαίων δυστυχημάτων, ιδιαίτερα μετά τον Μάρτιο. Σημειώνεται ότι εάν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω προβλέψεις, θα είναι η πρώτη χρονιά, ύστερα από τουλάχιστον δέκα χρόνια κατά την οποία θα καταγραφεί αύξηση των θανάτων στην άσφαλτο. Η χώρα μας έχει πετύχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μείωσης θανάτων από το 2010 και μετά. Η ποσοστιαία μείωση των θανάτων από τροχαία στην Ελλάδα άγγιξε το 45,2% μεταξύ 2010 και 2018 ακολουθούμενη από την Λιθουανία (-43,1%), την Πορτογαλία (-35,3%) και τη Σλοβακία (-35,1%). Μοναδική χώρα που κατέγραψε υψηλότερο ρυθμό μείωσης θανάτων από τροχαία είναι η Νορβηγία, η οποία μείωσε σχεδόν κατά το ήμισυ (-48,6%) τον αριθμό των νεκρών το διάστημα μεταξύ 2010-2018.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι οι συγκοινωνιολόγοι επισημαίνουν ότι η μείωση των θανάτων από τροχαία δεν αποτελεί κάποια νίκη της οδικής ασφάλειας κατά της απερισκεψίας των οδηγών, αλλά είναι κυρίως αποτέλεσμα της οικονομικής συγκυρίας η οποία περιόρισε σε μεγάλο βαθμό την κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά και την ταχύτητα κίνησής τους (ως μέσο μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων).

Η ενίσχυση του κυκλοφοριακού φόρτου φαίνεται ότι είχε τη δική της επίδραση στην αύξηση του αριθμού των νεκρών που αναμένεται να καταγραφεί το 2019.

«Είναι σαφές ότι η κρίση οδήγησε σε περιορισμένες μετακινήσεις, συρρικνώνοντας και την πιθανότητα ατυχήματος στους δρόμους. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, παρατηρούμε σχετικά ενισχυμένο κυκλοφοριακό φόρτο που δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε αύξηση των συμβάντων», εξηγεί στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Παναγιώτης Παπαντωνίου.

Το κόστος μάλιστα των τροχαίων ανέρχεται στο 3,5% του ΑΕΠ όπως έχει επισημανθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μέλη της οποίας επικαλέστηκαν στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το ποσό αυτό που ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ περίπου προκύπτει από τους θανάτους, τους τραυματισμούς και τις υλικές ζημιές των καταγεγραμμένων ατυχημάτων.

Ανανέωση του ΚΟΚ

Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται την ανανέωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ο οποίος αναμένεται να αυστηροποιηθεί. Στόχος είναι οι ποινές να λειτουργήσουν κατασταλτικά και να έχουν ως γνώμονα τον σωφρονισμό και όχι τα εξοντωτικά οικονομικά πρόστιμα. Ειδικότερα αναμένεται η μείωση ορισμένων προστίμων, της οποίας θα προηγηθεί η διασφάλιση της εισπραξιμότητας. Ταυτόχρονα εξετάζεται η κατάργηση της διάταξης περί διά βίου αφαίρεσης του διπλώματος οδήγησης, καθώς κρίνεται ότι δεν έχει τον σωφρονιστικό χαρακτήρα που επιβάλλεται να έχει μια ποινή. Σε περίπτωση μη χρήσης ζώνης ασφαλείας, για παράδειγμα, θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης του οδηγού, αλλά όχι η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

Ακόμη ένα στοιχείο το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων των αρμοδίων είναι το ζήτημα των ορίων κατανάλωσης αλκοόλ. Με δεδομένο ότι μεγάλος αριθμός ατυχημάτων είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής κατανάλωσης από τους οδηγούς, πολλοί είναι υπέρμαχοι της άποψης ότι το όριο πρέπει να μηδενιστεί. Αναζητώντας τις πρακτικές των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών διαπιστώνεται ότι με την εξαίρεση της Σουηδίας, προκύπτει πως όσες χώρες έχουν υιοθετήσει αυστηρότερους κανονισμούς στην κατανάλωση αλκοόλ παρουσιάζουν και αναλογικά μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση των θυμάτων.

Μάλιστα, κάποιες χώρες οι οποίες έχουν υιοθετήσει το όριο 0,2 gr/lt (Νορβηγία, Πολωνία) εμφανίζουν καλύτερα αναλογικά αποτελέσματα ακόμα και σε σύγκριση με όσες έχουν επιβάλει μηδενικό όριο. Διαπιστώνεται, ωστόσο, ότι οι επιδόσεις των χωρών που δεν επιτρέπουν καθόλου τη χρήση αλκοόλ κατά την οδήγηση (Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Τσεχία) είναι εντυπωσιακές. Τρεις από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, όπου παρατηρείται αύξηση του ποσοστού θανάτων, διατηρούν ακόμα το ανώτατο όριο του 0,5 gr/lt, όπως και η Ελλάδα.

Η μηδενική ανοχή στην κατανάλωση αλκοόλ πριν από την οδήγηση μπορεί να αποτρέψει ακόμη και 5.000 θανάτους στην άσφαλτο σε ετήσια βάση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport SafetyCouncil - ETSC) το 25% των 25.000 θανάτων που σημειώνονται στην Ε.Ε. συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ και θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν υιοθετούνταν ο μηδενισμός του επιτρεπόμενου ορίου κατανάλωσης πριν από την οδήγηση.

Επίσης, σοβαρά φαίνεται ότι έχει πάρει η κυβέρνηση την αστυνόμευση της Λωρίδας Εκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) η οποία βρέθηκε τον φετινό χειμώνα στο επίκεντρο της επικαιρότητας, καθώς η παραβίασή της οδήγησε σε πολύωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας. Τα πρώτα εντυπωσιακά δείγματα γραφής φάνηκαν κατά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας (28/2 έως 2/3/2020) κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι σε τμήματα των αυτοκινητοδρόμων Αθηνών - Λαμίας, Αθηνών - Κορίνθου και της Αττικής Οδού. Συνολικά βεβαιώθηκαν 479 παραβάσεις σε οδηγούς οι οποίοι κινούνταν στη ΛΕΑ, εκ των οποίων οι 310 μέσω Ειδικών Ηλεκτρονικών Τεχνικών Συσκευών (κάμερες) και 169 κατά τη διάρκεια επιτόπιων τροχονομικών ελέγχων. Σημειώνεται ότι η χρήση της ΛΕΑ κατατάσσεται στις παραβάσεις αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς και προβλέπεται σήμερα, πριν από την αναθεώρηση του ΚΟΚ, η επιτόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος και της άδειας οδήγησης του παραβάτη για εξήντα ημέρες, καθώς και η καταχώριση εννέα βαθμών ΣΕΣΟ (Point System), χωρίς την επιβολή διοικητικού προστίμου. Η Τροχαία επισημαίνει συνεχώς ότι η χρήση της ΛΕΑ προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την κίνηση οχημάτων άμεσης ανάγκης και οχημάτων συντήρησης των αρμόδιων υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων, περιστατικών ή άλλων αναγκών.

Η πλατφόρμα «e-drive academy»

Διαθέσιμη από τον περασμένο Νοέμβριο είναι η πλατφόρμα «e-drive academy» που περιλαμβάνει διαδραστικό και θεωρητικό εκπαιδευτικό υλικό για την οδική ασφάλεια. Πρόκειται για το αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας του υπουργείου Μεταφορών, το οποίο ύστερα από πολλές καθυστερήσεις πήρε την τελική του μορφή. Πλέον μπορεί όποιο σχολείο ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα στην οποία παρέχεται ήδη πρόσβαση από το υπουργείο Παιδείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε επίπεδο περιεχομένου δεν απαιτούνται αλλαγές, καθώς αυτό έχει κατηγοριοποιηθεί ανά ηλικιακές ομάδες (μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου αλλά και για μη μαθητές και ενήλικες). Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί κάποια αναβάθμιση σε τεχνικό επίπεδο, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και η πλατφόρμα σχεδιάστηκε και ήταν έτοιμη προς χρήση (τεχνικά τουλάχιστον) από το 2012. Ετσι το υπουργείο Υποδομών προγραμματίζει την αναβάθμιση της πλατφόρμας ώστε αυτή να «τρέχει» ταχύτερα και αποτελεσματικότερα στα σχολεία τα οποία θα την χρησιμοποιήσουν.

(https://s.kathimerini.gr/resources/2020-03/terxieopx-thumb-large.jpg)

https://www.kathimerini.gr/1069263/article/epikairothta/ellada/metra-gia-na-mhn-ay3h8oyn-oi-8anatoi-sthn-asfalto (https://www.kathimerini.gr/1069263/article/epikairothta/ellada/metra-gia-na-mhn-ay3h8oyn-oi-8anatoi-sthn-asfalto)
Τίτλος: List of countries by traffic-related death rate
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 6 Απριλίου 2020, 18:06:27


https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_traffic-related_death_rate?fbclid=IwAR1eL8WR3eGEK_Z_wTy9CYROG0gC6iQDpE8BUeDHq3tJpcR0RD86B4YKJoE#List (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_traffic-related_death_rate?fbclid=IwAR1eL8WR3eGEK_Z_wTy9CYROG0gC6iQDpE8BUeDHq3tJpcR0RD86B4YKJoE#List)
Τίτλος: 02/09/2020 Τροχαία: 17 νεκροί τον Αύγουστο στην Αττική
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 3 Σεπτεμβρίου 2020, 15:39:17
Οι νεκροί από τροχαία τον Αύγουστο του 2020 ήταν περίπου όσοι και οι νεκροί από τον Κοροναιό. Απλώς οι νεκροί από Τροχαία είναι σημαντικά νεότερης ηλικίας.

https://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Troxaia-17-nekroi-ton-Aygoysto-sthn-Attikh_206584.asp?a=1&fbclid=IwAR00NS2WZ7D0ohLypL5UIBjVhihQu_ya_5t2m5IE3Z72BalvEPr_SUXMWBs (https://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Troxaia-17-nekroi-ton-Aygoysto-sthn-Attikh_206584.asp?a=1&fbclid=IwAR00NS2WZ7D0ohLypL5UIBjVhihQu_ya_5t2m5IE3Z72BalvEPr_SUXMWBs)
Τίτλος: Απ: 02/09/2020 Τροχαία: 17 νεκροί τον Αύγουστο στην Αττική
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 9 Σεπτεμβρίου 2020, 11:38:06
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι νεκροί από τροχαία τον Αύγουστο του 2020 ήταν περίπου όσοι και οι νεκροί από τον Κοροναιό. Απλώς οι νεκροί από Τροχαία είναι σημαντικά νεότερης ηλικίας.....
   Θυμάμαι μια ομιλία παλιού καθηγητή Ορθοπαιδικής σε συνέδριο που είχε τον τίτλο: "Η επικίνδυνη ανοχή στους θανάτους στα τροχαία ατυχήματα". Αυτό ακριβώς συμβαίνει. Οι θάνατοι νέων στα τροχαία δεν κάνουν αίσθηση, δεν πουλάνε στα δελτία ειδήσεων.
Τίτλος: Η Ελλάδα κατέγραψε τ μεγαλύτερη μείωση τροχαίων ατυχημ στην ΕΕ μεταξύ 2010-2020.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 24 Απριλίου 2021, 07:46:24
20/04/2021 Capital

Η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση τροχαίων ατυχημάτων στην ΕΕ μεταξύ 2010-2020.

Σχεδόν 4.000 λιγότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020, σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκτιμάται ότι πέρυσι σκοτώθηκαν 18.800 άτομα σε τροχαία δυστυχήματα, μια πρωτοφανής ετήσια μείωση της τάξης του 17% σε σύγκριση με το 2019. Η μείωση της κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας είχε σαφή αντίκτυπο, αν και μη μετρήσιμο, στον αριθμό των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα.

Κατά τη δεκαετία 2010 - 2020, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα στην ΕΕ μειώθηκε κατά 36%, ποσοστό που υπολείπεται του στόχου μείωσης κατά 50% που είχε τεθεί. Μόνο η Ελλάδα (με μείωση δεκαετίας 54%) υπερέβη τον στόχο, ακολουθούμενη από την Κροατία (44%), την Ισπανία (44%), την Πορτογαλία (43%), την Ιταλία (42%) και τη Σλοβενία (42%). Συνολικά, εννέα κράτη μέλη κατέγραψαν μείωση άνω του 40%.

Η Ελλάδα είχε το 2010 113 θανάτους από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων (τους περισσότερους σε όλη την ΕΕ), αλλά η αναλογία είχε πέσει σε 64 ανά εκατομμύριο το 2019 και το 2020 υποχώρησε περαιτέρω στους 54 θανάτους ανά εκατομμύριο. Η μείωση των θανάτων από τροχαία στη χώρα μας ήταν 16% μεταξύ 2019-2020 και 54% μεταξύ 2010-2020.

Συνολικά στην ΕΕ πέρυσι σημειώθηκαν 42 θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων, έναντι 51 το 2019 και 67 το 2010, γεγονός που σημαίνει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η ήπειρος με τους ασφαλέστερους δρόμους στον κόσμο, καθώς ο αντίστοιχος παγκόσμιος μέσος όρος υπερβαίνει τους 180 θανάτους.

Η μείωση των θανάτων από τροχαία στην ΕΕ πέρυσι δεν ήταν ομοιόμορφη. Οι μεγαλύτερες μειώσεις (20% ή περισσότερο) σημειώθηκαν στο Βέλγιο, στη Βουλγαρία, στη Δανία, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Κροατία, στην Ιταλία, στην Ουγγαρία, στη Μάλτα και στη Σλοβενία. Αντίθετα, πέντε κράτη μέλη (Εσθονία, Ιρλανδία, Λετονία, Λουξεμβούργο και Φινλανδία) κατέγραψαν αύξηση στον αριθμό των θανάτων.

Οι ασφαλέστεροι δρόμοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Σουηδία (18 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων το 2020), ενώ η Ρουμανία (85 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων) κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό το 2020.

Η μείωση του όγκου της κυκλοφορίας, ως αποτέλεσμα της πανδημίας Covid-19, είχε σαφή αντίκτυπο, αν και μη μετρήσιμο, στον αριθμό των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα. Ωστόσο, προκαταρκτικά στοιχεία στις ΗΠΑ δείχνουν ότι αυξήθηκαν τα τροχαία δυστυχήματα το 2020 παρά τον χαμηλότερο όγκο της κυκλοφορίας. Τα στοιχεία σε ορισμένες χώρες της ΕΕ υποδηλώνουν επίσης αυξημένη συμπεριφορά ανάληψης κινδύνων, ιδίως υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, σε περιόδους κατά τις οποίες είχαν επιβληθεί μέτρα εγκλεισμού.

Από την άλλη, λόγω της Covid-19, η χρήση ποδηλάτων έχει αυξηθεί σημαντικά. Η ενθαρρυντική αυτή εξέλιξη μπορεί να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα και στην κλιματική αλλαγή, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί νέες προκλήσεις όσον αφορά την οδική ασφάλεια. Στην ΕΕ, το 70% περίπου των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα σε αστικές περιοχές αφορά ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, μεταξύ των οποίων οι πεζοί, οι μοτοσικλετιστές και οι ποδηλάτες.

Πίνακας

Θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων — προκαταρκτικά στοιχεία για το 2020

2010    2019    2020 % 2019-2020 % 2010-2020

ΕΕ-27 67    51    42    -17 %    -36 %

Βέλγιο    78    56    44    -22 %    -40 %

Βουλγαρία    105    90    67    -26 %    -40 %

Τσεχία    77    58    48    -16 %    -35 %

Δανία    46    34    27    -22 %    -39 %

Γερμανία    45    37    33    -11 %    -25 %

Εσθονία    59    39    45    15 %    -24 %

Ιρλανδία    47    29    30    6 %    -30 %

Ελλάδα    113    64    54    -16 %    -54 %

Ισπανία    53    37    29    -21 %    -44 %

Γαλλία    64    50    39    -21 %    -36 %

Κροατία    99    73    58    -20 %    -44 %

Ιταλία    70    53    40    -25 %    -42 %

Κύπρος    73    59    54    -8 %    -20 %

Λετονία    103    69    74    7 %    -35 %

Λιθουανία    95    67    63    -6 %    -41 %

Λουξεμβούργο    64    36    42    18 %    -19 %

Ουγγαρία    74    62    46    -25 %    -39 %

Μάλτα    31    32    21    -31 %    -15 %

Κάτω Χώρες    32    34    31    -8 %    1 %

Αυστρία    66    47    38    -19 %    -39 %

Πολωνία    103    77    65    -15 %    -37 %

Πορτογαλία    80    63    52    -18 %    -43 %

Ρουμανία    117    96    85    -12 %    -31 %

Σλοβενία    67    49    38    -22 %    -42 %

Σλοβακία    69    50    45    -9 %    -33 %

Φινλανδία    51    38    40    4 %    -19 %

Σουηδία    28    22    18    -14 %    -29 %


Ελβετία    42    22    26    21 %    -31 %

Νορβηγία    43    20    18    -11 %    -54 %

Ισλανδία    25    17    22    33 %    0 %

Πηγή: ΑΜΠΕ

https://www.capital.gr/epikairotita/3540370/i-ellada-kategrapse-ti-megaluteri-meiosi-troxaion-atuximaton-stin-ee-metaxu-2010-2020 (https://www.capital.gr/epikairotita/3540370/i-ellada-kategrapse-ti-megaluteri-meiosi-troxaion-atuximaton-stin-ee-metaxu-2010-2020)
Τίτλος: Και όμως, δεν είμαστε πρωταθλητές: Αυτές είναι οι πιο αγχωτικές χώρες για να οδη
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 5 Φεβρουαρίου 2022, 22:56:58
04/02/2022

Και όμως, δεν είμαστε πρωταθλητές: Αυτές είναι οι πιο αγχωτικές χώρες για να οδηγείς

https://www.protagon.gr/themata/kai-omws-den-eimaste-prwtathlites-aftes-einai-oi-pio-agxwtikes-xwres-gia-na-odigeis-44342437292 (https://www.protagon.gr/themata/kai-omws-den-eimaste-prwtathlites-aftes-einai-oi-pio-agxwtikes-xwres-gia-na-odigeis-44342437292)
Τίτλος: Για τα θύματα ενός ακήρυχτου πολέμου
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 7 Ιουνίου 2022, 20:42:14
Καθημερινή, 31/05/2022
Του Μανώλη Ανδριωτάκη.


ΒΙΒΛΙΟ
Για τα θύματα ενός ακήρυχτου πολέμου
Ο επίμονος αγώνας της Ελένης Καρύδη, η οποία έχασε άδικα τον 19χρονο γιο της από τροχαίο, για την οδική ασφάλεια

Σύμφωνα µε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο σκοτώνονται παγκοσμίως πάνω από 1,3 εκατ. άνθρωποι από τροχαίες συγκρούσεις. Οι τραυματίες στους δρόμους φτάνουν έως και τα 50 εκατομμύρια. Τα τροχαία είναι η πρώτη αιτία θανάτου για νέους ανθρώπους από 5 έως 29 ετών. Και όμως, ούτε αυτοί οι αριθμοί, αλλά ούτε και ο ανείπωτος πόνος και η συντριβή που φέρνουν η απώλεια και η αναπηρία, δεν επαρκούν ώστε να αφυπνιστεί η παγκόσμια κοινότητα και να δράσει.

Για τον αδελφοκτόνο ακήρυχτο πόλεμο των δρόμων που σκοτώνει αδιάκριτα, χωρίς να κοιτάζει ηλικία, φύλο, τάξη, θρήσκευμα, μιλούν δημόσια ελάχιστοι, οι οποίοι κινδυνεύουν πάντα να γίνουν γραφικοί. Αλλά μιλούν επίσης κι όσοι διάβηκαν τον Ρουβίκωνα των τροχαίων: οι άνθρωποι που έχασαν ένα δικό τους πρόσωπο, μια κόρη, ένα γιο, ένα σύντροφο, ένα γονιό.

Ασχολούμαι με την οδική ασφάλεια πάνω από μία δεκαετία. Οταν έκανα ένα ντοκιμαντέρ για τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες ήρθα σε επαφή με δεκάδες οικογένειες θυμάτων. Τα βλέμματα αυτών των ανθρώπων έχουν αποτυπωθεί ανεξίτηλα στη μνήμη μου. Εξαιτίας τους σέβομαι τα όρια της ταχύτητας και προσπαθώ να γίνομαι όλο και καλύτερος χρήστης του οδικού δικτύου. Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω.

Ανάμεσα στους σπουδαίους ανθρώπους που γνώρισα όλα αυτά τα χρόνια είναι η Ελένη Καρύδη. Η γυναίκα αυτή έχασε πριν από 20 χρόνια τον 19χρονο γιο της, Δημήτρη, εξαιτίας ενός ασυνείδητου οδηγού, και αντί να μείνει στο στάδιο του θρήνου, μετέτρεψε την απόγνωσή της σε αγώνα, και σε δημιουργία. Το έχουν κάνει και αρκετοί άλλοι άνθρωποι που έχασαν παιδιά στη χώρα μας: η Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά με το «Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς», ο Φαίδων Καρυδάκης με τη γέφυρα για τον Σόλωνα, ο Γιώργος Κουβίδης και ο Μανώλης Σταυρουλάκης με τον σύλλογο «SOS Τροχαία Εγκλήματα».

Στο σπαραξικάρδιο και πολύτιμο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Ο Ηρωάς μου» (εκδ. Νίκας), η Ελένη Καρύδη περιγράφει την κάθοδό της στην κόλαση της απώλειας και τη συνακόλουθη ανάδυσή της. Τα νέα που φέρνει απ’ το μέρος όπου κανείς δεν θέλει να βρεθεί, παραδόξως είναι καλά. Μόνο κέρδος μπορεί να έχει κάποιος διαβάζοντας τα λόγια της. Εχω συνέχεια στον νου μου δύο λέξεις όσο τα διαβάζω: ανθεκτικότητα και ενσυναίσθηση. Η ανθεκτικότητα μπορεί να μας απευαισθητοποιήσει, αλλά αν έχουμε ενσυναίσθηση, αν μπορούμε να μπαίνουμε ταυτόχρονα και στα παπούτσια του άλλου, τότε μπορούμε να κάνουμε πολλά. Και η Ελένη μέσω της «Εταιρείας Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων – Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας» έχει κάνει πάρα πολλά – και συνεχίζει.

Αναμφίβολα, ο στόχος της είναι δύσκολος. Θέλει να μη βρεθεί κανείς άλλος στη θέση της, να μη χρειαστεί να θρηνήσει άλλη μάνα το παιδί της· υποστηρίζει την εκμηδένιση των τροχαίων. Η αφήγησή της καλύπτει το μισό βιβλίο, το άλλο μισό είναι οι προσπάθειές της να γίνουν αλλαγές. Ετσι πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι οι βιογραφίες των ανθρώπων. Το ένα μισό να αφορά τους εαυτούς μας, στα δύσκολα και στα εύκολα που περνάμε. Αλλά το άλλο μισό θα έπρεπε να αφορά τους όρους της συνύπαρξής μας, σε αυτό το δύσκολο αλλά και στο μόνο που έχει αξία, στο «μαζί».

Το βιβλίο αυτό δεν είναι μια απλή παρακαταθήκη, όπως υποστηρίζει η ίδια, είναι ένα εγερτήριο. Να κάνουμε όλοι κάτι για την οδική ασφάλεια. Ο καθένας όπως μπορεί. Είναι ένα είδος ταπεινής ικεσίας. Οσο δεν μεριμνούμε για την οδική ασφάλεια, είμαστε συνένοχοι, γιατί τα τροχαία έχουν ευθύνες και μπορούν να αποτραπούν. Λείπουν πολλά. Πάνω από όλα, η έμπρακτη βούληση. Αλλά λείπει και η ατομική ευθύνη. Η οδική ασφάλεια είναι ένα από τα πιο υποτιμημένα θέματα στη χώρα μας. Ασχολείται μια ολόκληρη κοινωνία με την οπαδική βία, και καλά κάνει, αλλά την ίδια στιγμή καθημερινά χάνονται νέα παιδιά στους δρόμους. Τα κλαίνε μόνο οι δικοί τους και αυτό ήταν. Μετά, σιωπή.

Τα μέσα ενημέρωσης

Η ευθύνη των μέσων είναι σαφής. Ασχολούμαστε μόνο στα πολύνεκρα, όταν σκοτώνεται κάποιος διάσημος ή όταν διαλύεται ένα πανάκριβο αμάξι. Αν θέλετε να καταλάβετε τι σημαίνει τροχαίο, διαβάστε το βιβλίο αυτής της σπουδαίας μητέρας. Είμαι κι εγώ γονιός, και τρέμω απ’ τον φόβο μου. Σκέφτομαι ότι όταν μεγαλώσει το παιδί μου θα ήθελα να πάει σε μια άλλη χώρα, όπου η οδική ασφάλεια έχει τη θέση που της αξίζει. Εκτός και αν ακούσουμε όλο και περισσότεροι το μήνυμα της Ελένης και των άλλων ανθρώπων που ασχολούνται με την οδική ασφάλεια, και κάνουμε επιτέλους αποφασιστικά βήματα εμπρός. Μπορούμε.

https://www.kathimerini.gr/culture/books/561883183/gia-ta-thymata-enos-akirychtoy-polemoy/ (https://www.kathimerini.gr/culture/books/561883183/gia-ta-thymata-enos-akirychtoy-polemoy/)
Τίτλος: Τι αξίζει να θυμάσαι οδηγώντας στη βροχή
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 28 Φεβρουαρίου 2023, 07:28:27

https://www.protagon.gr/themata/ti-aksizei-na-thymasai-odigwntas-sti-vroxi-44342609835 (https://www.protagon.gr/themata/ti-aksizei-na-thymasai-odigwntas-sti-vroxi-44342609835)
Τίτλος: Όταν ξεχνάς τη ζώνη ασφαλείας | www.autoreport.gr | Ζώνη Ασφαλείας
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 29 Μαρτίου 2023, 19:19:22


https://www.youtube.com/watch?v=asW4vnvNVT8 (https://www.youtube.com/watch?v=asW4vnvNVT8)
Τίτλος: 8.243 νεκροί στην άσφαλτο τα τελευταία 10 χρόνια
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 7 Ιουνίου 2023, 07:24:52
07/06/2023 in.gr
Μαρία Μουρελάτου.


Στους δρόμους της χώρας μοιάζει να ισχύει πλέον ο νόμος του παραλόγου με τον ΚΟΚ να πηγαίνει καθημερινά περίπατο - Ελλάδα και Μεξικό οι χειρότερες χώρες για να οδηγείς το 2023 - O ανθρώπινος παράγοντας υπεύθυνος στο 95% των περιπτώσεων
Δεν περνά μέρα σχεδόν που να μην απασχολήσει την επικαιρότητα ένα σοκαριστικό τροχαίο σε κάποιον κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας αλλά και στην περιφέρεια, με παρασύρσεις πεζών και οδηγούς νεκρούς. Μόνο τον Μάιο, η ΕΛ.ΑΣ. κλήθηκε να διαχειριστεί στην Αττική 578 τροχαία εκ των οποίων τα 20 ήταν θανατηφόρα.

Με τις διατάξεις του ΚΟΚ να έχουν πάει περίπατο, στους δρόμους της χώρας μοιάζει να ισχύει πλέον ο νόμος του παραλόγου. Οδηγοί αλλάζουν λωρίδα, ξεπαρκάρουν ή στρίβουν χωρίς φλας, παραβιάζουν το όριο ταχύτητας, δεν φοράνε ζώνη, οδηγούν κοιτάζοντας την οθόνη του κινητού τους ενώ συστηματικά παραβιάζουν το κόκκινο.

Αντιστοίχως, οι πεζοί δεν περνούν από τις διαβάσεις, διασχίζουν δρόμους έχοντας στα αφτιά ακουστικά με μουσική, με το βλέμμα στο κινητό, ενώ ταυτόχρονα κρατούν από το χέρι κάποιο ανήλικο άτομο.

Η κακή φήμη που συνοδεύει τους ελληνικούς δρόμους φτάνει όμως και εκτός συνόρων. «Η οδήγηση είναι επικίνδυνη. Αυτό οφείλεται σε επιθετική οδήγηση και φτωχής ποιότητας δρόμους και οχήματα. Οδηγοί και μοτοσικλετιστές συχνά αγνοούν τα σήματα κυκλοφορίας. Σπάνια δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς, ούτε καν όταν ο πεζός έχει πράσινο. Προσέξτε ακόμα κι αν βρίσκεστε σε διάβαση πεζών, ελεγχόμενες διασταυρώσεις και πεζοδρόμια. Τα πεζοδρόμια στην Ελλάδα είναι πολύ στενά και συνήθως μπλοκαρισμένα».

Αυτά, μεταξύ άλλων, συμβουλεύει τους πολίτες της χώρας του αυστραλιανός ιστότοπος (smartraveller.gov.au) στο πλαίσιο ταξιδιωτικής οδηγίας την ώρα που έρευνα στην Αυστραλία μεταξύ 22 χωρών για το ποια είναι η καλύτερη και η χειρότερη χώρα για να οδηγείς για το 2023 κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση μαζί με το Μεξικό, με σκορ 1,83/10.

Τα αποκαρδιωτικά στοιχεία
Μας αδικούν ή αυτοί είμαστε; Μάλλον το δεύτερο καθώς οι έλληνες οδηγοί σε έρευνα παραδέχονται πως οδηγούν ξεπερνώντας το όριο ταχύτητας (79%), χωρίς ζώνη (44%) και χρησιμοποιώντας παράλληλα το κινητό (84%).

Τα τελευταία 10 χρόνια η χώρα μας (2012-2022) θρήνησε 8.243 νεκρούς στην άσφαλτο. Το μαύρο ρεκόρ σε νεκρούς κατέχει η Περιφέρεια Αττικής και ακολουθούν οι Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος και τα νησιά, ενώ τον Μάρτιο του 2023 τα τροχαία ατυχήματα με θάνατο ή τραυματισμό κατέγραψαν αύξηση, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022, κατά 27,8%. Το ίδιο και οι νεκροί (+18,8%), οι βαριά τραυματίες (+8,1%) και οι ελαφρά τραυματίες (+26%).

Από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» τονίζουν: «O ανθρώπινος παράγοντας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος ή συνυπεύθυνος στο 95% των τροχαίων. Οι βασικοί παράγοντες πρόκλησης τροχαίων που σχετίζονται με τον άνθρωπο είναι η υπερβολική ταχύτητα, η μη χρήση ζώνης ή κράνους, η κατανάλωση αλκοόλ πριν την οδήγηση και η απόσπαση προσοχής, κυρίως μέσω κινητού τηλεφώνου.

Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, όμως, παρατηρούμε και μια επιθετικότητα που διακρίνει τους έλληνες οδηγούς. Στη χώρα μας υπάρχει έλλειμμα σε τεχνικά μέσα, τα οποία θα μπορούσαν να ενισχύσουν τους ελέγχους έχοντας άμεσα αποτελέσματα στην ασφαλή κυκλοφορία. Μερικά εξ αυτών: έξυπνη διάβαση με ειδική σήμανση και φώτα LED, πινακίδες επισήμανσης επικίνδυνων σημείων, πεζοδιαβάσεων, ειδικά ραντάρ ταχύτητας (VMS)».

Αλλες προτάσεις από ειδικούς (όπως ο Αρης Ζωγράφος, πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης) είναι ο ορισμός του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές στα 30 χλμ., η απενεργοποίηση εντός του αυτοκινήτου του GSM (Global System for Mobile Communications) και το να μην παίρνει μπροστά το ΙΧ αν ο οδηγός έχει κάνει χρήση αλκοόλ ή εξαρτησιογόνων ουσιών, με την εκτίμηση ότι έτσι θα επέλθει μείωση τροχαίων συμβάντων κατά 85%.

https://www.in.gr/2023/06/07/greece/8-243-nekroi-stin-asfalto-ta-teleytaia-10-xronia/ (https://www.in.gr/2023/06/07/greece/8-243-nekroi-stin-asfalto-ta-teleytaia-10-xronia/)
Τίτλος: Γιατί αυτό το μπαράζ θανάτων στην άσφαλτο;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 13 Ιουνίου 2023, 23:26:01
12/06/2023 protagon.gr
Ελευθερία Κόλλια.


Είναι δυνατόν στην εποχή των προηγμένων συστημάτων ασφαλείας, του ευφυούς ελέγχου ταχύτητας και του συστήματος παρεμπόδισης της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος, να αποτελούν μάστιγα οι παρασύρσεις πεζών; Τι μπορεί να μειώσει δραματικά τη συχνότητα των τροχαίων μέσα στην πόλη; Η μείωση της ταχύτητας, λένε με μια φωνή οι συγκοινωνιολόγοι

Τα στοιχεία είναι απολύτως σοκαριστικά: μέσα σε περίπου 40 μέρες, μόνο η Αττική μέτρησε 23 νεκρούς, ενώ από τις 30 Μαΐου έως και τις 6 Ιουνίου, καταγράφηκαν σε γειτονιές της Αθήνας πέντε θανατηφόρα τροχαία ύστερα από παράσυρση πεζών. Κάποιοι άλλοι χαροπαλεύουν ακόμη σε Εντατικές νοσοκομείων. Μπαράζ στην άσφαλτο. Είναι δυνατόν στην εποχή των προηγμένων συστημάτων ασφαλείας στα μηχανοκίνητα οχήματα, την εποχή του ευφυούς ελέγχου ταχύτητας και του συστήματος παρεμπόδισης της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος, να αποτελούν μάστιγα οι παρασύρσεις πεζών; Τι μπορεί να μειώσει δραματικά τη συχνότητα των τροχαίων μέσα στην πόλη; Η μείωση της ταχύτητας, λένε με μια φωνή οι συγκοινωνιολόγοι. Διόλου τυχαία η Ευρωπαϊκή Ενωση «δείχνει» στα ΙΧ τα 30 χλμ. την ώρα, έχοντας θέσει ως στόχο λιγότερους –κατά 50%– θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα ως το 2030. Στον ορίζοντα στέκει, βεβαίως, το αποκαλούμενο «Vision Zero», το σχέδιο για μηδενικούς θανάτους στην άσφαλτο ως το 2050. Οι ειδικοί διευκρινίζουν την αναφορά στα 30 χλμ. την ώρα: δεν νοείται η εφαρμογή του μέτρου οριζοντίως και η ταχύτητα αυτή σε λεωφόρους όπως η Κηφισίας ή η Μεσογείων. Εξυπακούεται όμως σε γειτονιές, σε δρόμους και δρομίσκους, π.χ. στο Χαλάνδρι, στο Μαρούσι, στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί όπου τα ΙΧ συνυπάρχουν με πεζούς και ποδηλάτες. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Στατιστικές του παρελθόντος συνδέουν μεγαλύτερες ταχύτητες, ακόμη και αυτή των 50 χλμ./ώρα, με κίνδυνο θανάτου της τάξης του 90% σε τυχόν τροχαίο. Αντιθέτως, όταν το κοντέρ δείχνει 30 χλμ./ώρα, ο κίνδυνος συρρικνώνεται στο 10%. Οι Βρυξέλλες και το Παρίσι (αλλά και η Γκρενόμπλ και η Λιλ) έχουν μειώσει το όριο ταχύτητας σε δρόμους τους στα 30 χλμ/ώρα. Στα Ηλύσια Πεδία οι Παριζιάνοι κινούνται με 50 χλμ./ώρα, ενώ ακόμη και στην Boulevard Périphérique, περιφερειακό δρόμο, η ταχύτητα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 70 χλμ/ώρα. Και οι Ισπανοί το έχουν κάνει πράξη, και μάλιστα στην πλέον σκληροπυρηνική εκδοχή. Με κεντρικό μήνυμα «Λιγότερη ταχύτητα, περισσότερη ζωή στην πόλη», η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών της χώρας εισήγαγε το 2021 το μέτρο των 20 χλμ. την ώρα σε συγκεκριμένους δρόμους από όπου διέρχεται μεγάλος αριθμός πεζών. Στη Μαδρίτη, στη Βαρκελώνη, στο Μπιλμπάο, στη Σεβίλλη. Μετά την εκδήλωση του πολέμου στη γειτονιά της Ευρώπης οι λόγοι επιβολής χαμηλών ταχυτήτων σχετίζονται πια και με το ενεργειακό. Τον Απρίλιο του 2022 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς οδικής ασφάλειας απέστειλαν επιστολή στους αρμόδιους Ευρωπαίους Επιτρόπους ζητώντας να γίνουν συστάσεις για χαμηλότερα όρια ταχύτητας στα κράτη-μέλη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο, να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων, αλλά και οι τραυματισμοί και οι θάνατοι εξαιτίας της υπερβολικής ταχύτητας. Υποστηρίζουν, δε, πως η μείωση της ταχύτητας σε ολόκληρη την ΕΕ μόλις κατά 1% θα μπορούσε να σώσει 2.100 ζωές ετησίως. Κινητό και πεζογέφυρες Αλλοτε η επιθετική συμπεριφορά αρκετών οδηγών (σε έξαρση, κατά κοινή ομολογία, μετά τη δοκιμασία της πανδημίας), άλλοτε τα λάθη πεζών που δεν διστάζουν να διασχίζουν καθέτως –και παράτολμα– ακόμη και λεωφόρους όπως η Συγγρού, κάποτε και τα προβλήματα υποδομής, όλα συντείνουν «στην κακιά την ώρα». Το οδικό περιβάλλον στην Ελλάδα δεν είναι το  ιδεατό – παρότι έχει βελτιωθεί αισθητά τις τελευταίες δεκαετίες. Υπάρχουν σημεία στα οποία έπρεπε να  χαθούν ανθρώπινες ζωές για να κατασκευαστούν πεζογέφυρες, με κορυφαίο το παράδειγμα της πεζογέφυρας «Σόλων Καρυδάκης» επί της λεωφόρου Κηφισίας, στα όρια Ψυχικού – Φιλοθέης, μετά την απώλεια του 15χρονου μαθητή που της «χάρισε» το όνομά του. Υπάρχουν πεζοδρόμια κατεστραμμένα, που υποχρεώνουν τους πεζούς να περπατούν στο οδόστρωμα. Δεν υπάρχουν υπόγειες διαβάσεις σε επικίνδυνες περιοχές. Και βέβαια, υπάρχει το κινητό, αυτή η μάστιγα. Που αποσπά την προσοχή, που εξάπτει πολλές φορές το θυμικό, που κάνει πεζούς και οδηγούς να κινούνται σαν υπνωτισμένοι… (Τι κι αν με βάση τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας το να το έχει ο οδηγός στα χέρια του συνιστά επικίνδυνη παράβαση;). Σταθερά, το αλκοόλ ήταν και παραμένει αιτία τροχαίων. Το 23-25% των θανάτων σε τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα υπολογίζεται πως σχετίζεται με την κατανάλωσή του – ποσοστό που δεν διαφοροποιείται και πολύ από αυτά άλλων χωρών της ΕΕ. Ακόμη και ένα «ποτηράκι»  –«τι είναι ένα ποτηράκι;»– κρασί μπορεί να αυξήσει αισθητά τον χρόνο αντίδρασης σε τυχόν ατύχημα, μειώνοντας κατά 50% τα αντανακλαστικά του οδηγού. Ολα αυτά, βεβαίως, τα περί κινητού, κρασιού και 30 χλμ./ώρα, θα μπορούσαν, ειδικά στη δική μας χώρα, να αποτελέσουν αντικείμενο διχαστικού κοινωνικού debate, τρολαρίσματος στα social media και άγριου χαβαλέ-ανεκδότων μεταξύ οδηγών. Δυστυχώς, όμως, η υπόθεση αφορά την ανθρώπινη ζωή και την ευθύνη της. Οταν οι εκλογές τελειώσουν με το καλό και η χώρα αποκτήσει κυβέρνηση, μήπως να δούμε και καμιά βαρβάτη εκστρατεία ευαισθητοποίησης από το αρμόδιο υπουργείο;

Στο κείμενο συνέδραμαν η Ζωή Χριστοφόρου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθύντρια του Εργαστηρίου Μεταφορών και Βιώσιμης Κινητικότητας στο ίδιο ίδρυμα, καθώς και ο Παναγιώτης Παπαντωνίου, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.

https://www.protagon.gr/themata/giati-afto-to-baraz-thanatwn-stin-asfalto-44342739720 (https://www.protagon.gr/themata/giati-afto-to-baraz-thanatwn-stin-asfalto-44342739720)
Τίτλος: Μόλις 25.000 € είναι η εξαγοράσιμη ποινή οδηγού που σκότωσε δύο νέα παιδιά
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 15 Σεπτεμβρίου 2023, 18:02:51
15-09-2023

Μόλις 12.500 € κοστίζει η ζωή ενός 20χρονου παιδιού.


https://www.ertnews.gr/dimosio-vima/arthrografia/molis-25-000-einai-i-eksagorasimi-poini-odigou-pou-skotose-dyo-nea-paidia-yparxei-atimorisia-sta-troxaia-lene-dyo-eidikoi/ (https://www.ertnews.gr/dimosio-vima/arthrografia/molis-25-000-einai-i-eksagorasimi-poini-odigou-pou-skotose-dyo-nea-paidia-yparxei-atimorisia-sta-troxaia-lene-dyo-eidikoi/)
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 26 Νοεμβρίου 2023, 17:56:02
25/11/2023 ertnews


https://www.ertnews.gr/dimosio-vima/arthrografia/mastiga-ta-troxaia-dystyximata-ston-astiko-isto-ti-leei-stin-ert-i-proedros-tou-institoutou-odikis-asfaleias/
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 26 Δεκεμβρίου 2023, 20:59:03



https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/ta-troxaia-proti-aitia-thanatou-se-neares-ilikies-elegxoi-alkotest-se-oli-ti-xora/
Τίτλος: Βίντεο σοκ: Η στιγμή που ποδηλάτης εκτινάσσεται στον αέρα μετά από σύγκρουση με
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 2 Ιανουαρίου 2024, 14:28:53
Βίντεο σοκ: Η στιγμή που ποδηλάτης εκτινάσσεται στον αέρα μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο

https://www.in.gr/2024/01/02/world/vinteo-sok-stigmi-pou-podilatis-ektinassetai-ston-aera-meta-apo-sygkrousi-aytokinito/ (https://www.in.gr/2024/01/02/world/vinteo-sok-stigmi-pou-podilatis-ektinassetai-ston-aera-meta-apo-sygkrousi-aytokinito/)
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 27 Ιανουαρίου 2024, 22:22:38


https://www.ertnews.gr/infographic/infographic-tragikos-apologismos-sta-odika-troxaia/
Τίτλος: Απ: Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 14 Φεβρουαρίου 2024, 23:20:13
ertnews 14/09/2024

https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/g-giannis-sto-proto-me-mia-kali-astynomeysi-sto-95-kai-me-xrisi-kranous-tha-glitosoume-100-nekrous-apo-tous-220-to-xrono-audio/
Τίτλος: Στατιστικά σχετικά με τα τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 8 Απριλίου 2024, 00:08:13
06/04/2024 dnews.gr

https://www.dnews.gr/eidhseis/auto-moto/467193/to-52-ton-thanaton-stin-ee-apo-troxaia-atyximata-simeiothikan-se-eparxiakoys-dromous (https://www.dnews.gr/eidhseis/auto-moto/467193/to-52-ton-thanaton-stin-ee-apo-troxaia-atyximata-simeiothikan-se-eparxiakoys-dromous)
Τίτλος: Μεγάλο το ποσοστό θανάτων σε τροχαία από τη μη χρήση ζώνης
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 8 Απριλίου 2024, 00:14:39
01-06-2023 dnews.gr

https://www.dnews.gr/eidhseis/auto-moto/431111/megalo-to-pososto-thanaton-se-troxaia-pou-proerxetai-apo-ti-mi-xrisi-zonis (https://www.dnews.gr/eidhseis/auto-moto/431111/megalo-to-pososto-thanaton-se-troxaia-pou-proerxetai-apo-ti-mi-xrisi-zonis)