Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Γενικά => Νομικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 14 Φεβρουαρίου 2014, 21:55:29

Τίτλος: Στηρίζεται νομικά ο διαχωρισμός Ιατρικών πράξεων ανά ειδικότητα;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 14 Φεβρουαρίου 2014, 21:55:29
Από πρόσφατο μήνυμα του medicus σε άλλο σημείο του φόρουμ:

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 287/28-11-2005)
NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3418  ( Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας ).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

Άρθρο 1

1. Ιατρική πράξη είναι εκείνη που έχει ως σκοπό τη με οποιαδήποτε επιστημονική μέθοδο πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου.
2. Ως ιατρικές πράξεις θεωρούνται και εκείνες οι οποίες έχουν ερευνητικό χαρακτήρα, εφόσον αποσκοπούν οπωσδήποτε στην ακριβέστερη διάγνωση, στην αποκατάσταση ή και τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων και στην προαγωγή της επιστήμης.
3. Στην έννοια της ιατρικής πράξης περιλαμβάνονται και η συνταγογράφηση, η εντολή για διενέργεια πάσης φύσεως παρακλινικών εξετάσεων, η έκδοση ιατρικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων και η γενική συμβουλευτική υποστήριξη του ασθενή.
4. Κατά τον παρόντα Κώδικα:
α) στην έννοια «ασθενής» περιλαμβάνεται κάθε χρήστης των υπηρεσιών υγείας,
β) στην έννοια «οικείος» περιλαμβάνονται οι συγγενείς εξ αίματος και εξ αγχιστείας σε ευθεία γραμμή, οι θετοί γονείς και τα θετά τέκνα, οι σύζυγοι, οι μόνιμοι σύντροφοι, οι αδελφοί, οι σύζυγοι και οι μόνιμοι σύντροφοι των αδελφών, καθώς και οι επίτροποι ή οι επιμελητές του ασθενούς και όσοι βρίσκονται υπό δικαστική συμπαράσταση.
5. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται κατά την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα και ανεξάρτητα από τον τρόπο ή τη μορφή άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, ατομικά, ομαδικά ή με τη μορφή ιατρικής εταιρείας, ως ελεύθερο επάγγελμα ή όχι.

Άρθρο 3

3. Ο ιατρός, κατά την άσκηση της ιατρικής, ενεργεί με πλήρη ελευθερία, στο πλαίσιο των γενικά αποδεκτών κανόνων και μεθόδων της ιατρικής επιστήμης, όπως αυτοί διαμορφώνονται με βάση τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης σύγχρονης επιστημονικής έρευνας. Έχει δικαίωμα για επιλογή μεθόδου θεραπείας, την οποία κρίνει ότι υπερτερεί σημαντικά έναντι άλλης, για τον συγκεκριμένο ασθενή, με βάση τους σύγχρονους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, και παραλείπει τη χρήση μεθόδων που δεν έχουν επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Από τα παραπάνω δεν προκύπτει πουθενά ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ της ιατρικής πράξης ανά ειδικότητα. Ο νόμος είναι σαφέστατος. Χρησιμοποιείται η λέξη "ιατρός" και μόνο αυτή διότι, νομικά, είναι και η μόνη με υπόσταση. Ο "ιατρός" λαμβάνει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος(και όλη την ευθύνη) και όχι ο "ειδικός" ή ο "εξειδικευμένος" ή ο "μεταπτυχιακός" ή ο "διδακτορικός".

Η βάση των πάντων είναι ο "ιατρός". Οι υπόλοιποι τίτλοι απλά προσθέτουν προσόντα και δεξιότητες. Δηλαδή ο δερματολόγος δεν γνωρίζει τι εστί γρίππη; Ή ο καρδιολόγος πρεσβυωπία; κ.ο.κ..........

Το φώναζα και θα το φωνάζω πάντα. Ο τίτλος μας είναι "ΙΑΤΡΟΣ". Αυτόν πρέπει να προστατεύσουμε και να τιμήσουμε. Όλα τα υπόλοιπα έπονται...

Ευχαριστώ.


http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,5378.msg46216.html#msg46216