Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

ΠΦΥ -Εκπαίδευση => Θέματα Ειδικευομένων => Μήνυμα ξεκίνησε από: anastasios theodoridis στις 20 Απριλίου 2012, 20:23:43

Τίτλος: Το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 20 Απριλίου 2012, 20:23:43
Στα πλαίσια μιας σύμβασης εξαρτημένης εργασίας, ο εργοδότης έχει, σύμφωνα με το άρθρο 648 του Αστικού Κώδικα, την υποχρέωση να καταβάλλει στον εργαζόμενο τις συμβατικώς προβλεπόμενες αποδοχές του μετά την παροχή των συμφωνηθεισών υπηρεσιών του, υποχρεούμενος περαιτέρω να τηρεί τους λοιπούς συμβατικούς όρους καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης. Ωστόσο, η τυχόν παράβαση από τον εργοδότη της υποχρέωσής του να καταβάλλει στον εργαζόμενο τον μισθό που δικαιούται ενέχει διακριτή αυτοτέλεια σε σχέση με την γενική έννοια της αντισυμβατικής συμπεριφοράς, καθόσον ο μισθωτός εξαρτά κατά κανόνα την προοπτική κάλυψης των βασικών βιοτικών αναγκών του από την καταβολή των δεδουλευμένων.

Για τον λόγο αυτό, ο νόμος, και ειδικότερα η συνδυαστική εφαρμογή των άρθρων 325, 329, 353 και 656 του Αστικού Κώδικα, παρέχει το δικαίωμα στον εργαζόμενο να προβεί σε επίσχεση της παροχής που οφείλει συμβατικά στον εργοδότη, δηλαδή να αρνηθεί να παρέχει εφεξής τη συμφωνηθείσα εργασία του, προκειμένου να εξασφαλίσει την ικανοποίηση ληξιπροθέσμων αξιώσεών του κατά του τελευταίου από μισθούς, αποδοχές και άλλες παροχές οφειλόμενες για την εργασία που έχει ήδη παράσχει, ή την οποίαν απέκρουσε αδικαιολόγητα ο εργοδότης, χωρίς να αποκλείεται η άσκηση του συγκεκριμένου δικαιώματος να αποβλέπει στην εκπλήρωση άλλου ουσιώδους όρου της εργασιακής σύμβασης, από την παράβαση του οποίου έχει δημιουργηθεί ενδεχομένως ληξιπρόθεσμη αξίωση του εργαζομένου.

Παράλληλα με τον τρόπο αυτό, παρέχεται στον εργαζόμενο η πραγματική δυνατότητα, ειδικά σε περίπτωση κακοπιστίας ή επίκαιρης αδυναμίας του εργοδότη να του καταβάλλει τα δεδουλευμένα, να παρέχει αλλού την εργασία του, προκειμένου να εξασφαλίσει τα αναγκαία για τη διαβίωσή του έσοδα, μέχρι να διασαφηνιστεί οριστικά το μέλλον της εργασιακής του σχέσης.

Ωστόσο, το δικαίωμα του εργαζομένου προς επίσχεση εργασίας υπόκειται σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που αποβλέπουν τόσο στην ασφάλεια δικαίου όσο και στην αποτροπή της καταχρηστικής άσκησης του. Ειδικότερα, βασική προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος αυτού είναι η αξιόλογη καθυστέρηση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του εργοδότη, ανεξάρτητα από το αν η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε δυστροπία του ή όχι. Το αν η καθυστέρηση είναι δικαιολογημένη κρίνεται από τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης.

Για δε την εγκυρότητα της επίσχεσης εργασίας απαιτείται σαφής δήλωση επίσχεσης, που στηρίζεται σε βάσιμες αξιώσεις, η οποία θα διαλαμβάνει ρητή αναφορά στις ανεξόφλητες αποδοχές του εργαζομένου καθώς και στο χρονικό σημείο από το οποίο και εφεξής ο εργαζόμενος θα απέχει από την υποχρέωση παροχής των υπηρεσιών του, μέχρι ο εργοδότης να του καταβάλλει τις καθυστερούμενες αποδοχές του ή, ενδεχομένως, να εκπληρώσει άλλον ουσιώδη όρο της σύμβασης.

Η ακριβής τήρηση της ανωτέρω προϋπόθεσης ενέχει θεμελιώδη σημασία για τον εργαζόμενο, διότι σε περίπτωση που η δήλωση του προς άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης δεν διακρίνεται από την αξιούμενη σαφήνεια, ελλοχεύει ο κίνδυνος να θεωρηθεί απλή άρνηση προς παροχή εργασίας, και ως εκ τούτου να μην επιφέρει ουδέν εκ των επιδιωκομένων εννόμων αποτελεσμάτων. Βεβαίως το Δικαστήριο, σε περίπτωση αμφιβολιών ως προς την αληθή βούληση του δηλούντος, μπορεί να προβεί αυτεπαγγέλτως στην εξαγωγή κριτηρίων ερμηνείας της από τους κανόνες της λογικής και της εμπειρίας, αυτό όμως δεν αποκλείει η δήλωση να κριθεί τελικά ότι εξέφραζε τη βούληση όχι επίσχεσης αλλά καταγγελίας της εργασιακής σχέσης εκ μέρους του εργαζομένου.

Επιπλέον, σε περίπτωση που η δήλωση επίσχεσης δεν στηρίζεται σε βάσιμες αξιώσεις, δηλαδή κατατείνει στην ικανοποίηση αμφισβητούμενων, μη σημαντικών και ανεκκαθάριστων αξιώσεων, ο εργοδότης μπορεί να αντιτείνει κατ’ ένσταση, ότι το ασκηθέν από τον ενάγοντα μισθωτό δικαίωμα για επίσχεση της εργασίας του ασκήθηκε καταχρηστικά, υπερβαίνοντας ανεπίτρεπτα τον οικονομικό και κοινωνικό σκοπό για την εξυπηρέτηση του οποίου προβλέπεται.

Η ιδιαιτερότητα των εννόμων συνεπειών που επιφέρει η επίσχεση εργασίας είναι, ότι παρότι ο εργαζόμενος παύει να παρέχει την εργασία του, δηλαδή απόσχει από την μελλοντική εκπλήρωση των συμβατικών του υποχρεώσεων, δεν περιέρχεται σε υπερημερία, αντιθέτως δε αυτός που καθίσταται υπερήμερος είναι ο εργοδότης, ο οποίος υποχρεούται, όσο διαρκεί η υπερημερία του, και δεν καταβάλλει τις οφειλόμενες αποδοχές, να πληρώνει τον εργαζόμενο, που έχει ασκήσει το δικαίωμα επίσχεσης, σαν να εργαζόταν κανονικά.

Ως εκ τούτου, ο εργοδότης, με τη λήψη της δήλωσης επίσχεσης, δεν έχει δικαίωμα να θεωρήσει λελυμένη τη σύμβαση εργασίας και γίνεται υπερήμερος ως προς την αποδοχή των υπηρεσιών του εναγομένου, εφόσον αποκρούει την προσφορά τους χωρίς να προβαίνει σε νόμιμη καταγγελία της σύμβασης, η δε υπερημερία του παύει είτε με την καταβολή των οφειλομένων, ή αναλόγως την εκπλήρωση του ουσιώδους όρου της σύμβασης που παραβαίνει, είτε ύστερα από σχετική συμφωνία του με τον εργαζόμενο, είτε βεβαίως με τη νομότυπη καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι ο υπερήμερος εργοδότης έχει το δικαίωμα, σύμφωνα με το άρθρο 656 εδάφιο 2 ΑΚ, να αφαιρέσει από το μισθό καθετί που ο εργαζόμενος ωφελήθηκε από τη ματαίωση της εργασίας ή από την παροχή της αλλού. Έτσι, σε περίπτωση που από την υπερημερία του εργοδότη και την απαλλαγή του μισθωτού από την υποχρέωση παροχής των υπηρεσιών του, προέκυψε για αυτόν κάποια ωφέλεια από την παροχή της εργασίας του σε άλλον εργοδότη, η ωφέλεια αυτή καταλογίζεται στις αποδοχές υπερημερίας, οι οποίες μειώνονται αναλόγως, ώστε να οφείλεται το υπόλοιπο, για το οποίο και μόνο επιδικάζονται και τυχόν τόκοι υπερημερίας.

Capital.gr 5/12/2008
Τίτλος: Απ: Το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 20 Απριλίου 2012, 20:24:44
Επίσχεση Εργασίας – Υπερημερία Εργοδότη

ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Το δικαίωμα της επίσχεσης ή κατάσχεσης ή παρακράτησης, είναι κατ’ ένσταση προσβαλλόμενο ενοχικό δικαίωμα. Στο Εργατικό Δίκαιο και ειδικά στη σύμβαση εργασίας, το δικαίωμα αυτό παρουσιάζει κάποια ιδιομορφία: αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ασκηθεί αυτό από τον μισθωτό, όταν ο εργοδότης καθυστερεί την καταβολή των οφειλομένων αποδοχών του ή δεν εκπληρώνει τις νόμιμες ή συμβατικές του υποχρεώσεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ή με τη συμπεριφορά του ο εργοδότης προσβάλει την προσωπικότητα του εργαζομένου. Ασκώντας το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας ο μισθωτός δικαιούται να δηλώσει στον εργοδότη ότι διακόπτει την απασχόλησή του μέχρι να του καταβληθούν οι καθυστερούμενες αποδοχές ή να συμμορφωθεί ο εργοδότης με τις νόμιμες υποχρεώσεις του και να απέχει από τα καθήκοντα της εργασίας του.

Κατά το χρονικό διάστημα της επίσχεσης εργασίας ο εργοδότης περιέρχεται σε κατάσταση υπερημερίας, γι\' αυτό οι μισθωτοί δεν υποχρεούνται να παρέχουν εργασία ούτε και να παρουσιάζονται στην επιχείρηση, αλλά έχουν δικαίωμα να απασχοληθούν σε άλλο εργοδότη, για αντιμετώπιση βασικών τους αναγκών. Οπωσδήποτε όμως πρέπει ο μισθωτός, που ασκεί το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας, να βρίσκεται πάντοτε στη διάθεση του εργοδότη, εφόσον αρθεί η υπερημερία του, για να αναλάβει εργασία (Α.Κ. 656, Υπ. Εργασίας 1669/10.09.1982).

Η επίσχεση εργασίας έχει ως αποκλειστικό και μόνο σκοπό να υποχρεώσει τον εργοδότη να καταβάλει στο μισθωτό τις δεδουλευμένες και καθυστερούμενες αποδοχές. Δεν μπορεί να ασκηθεί επίσχεση εργασίας με σκοπό τον εξαναγκασμό του εργοδότη για αυξήσεις αποδοχών ή άλλες παροχές που δεν είναι ληξιπρόθεσμες. Η επίσχεση εργασίας αποτελεί μονομερή δικαιοπραξία που ισχύει από τη στιγμή που περιέρχεται σε γνώση του εργοδότη. Το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας μπορεί να ασκηθεί και όταν ο εργοδότης προσκαλεί τον μισθωτό, που άκυρα απέλυσε να αναλάβει εργασία, χωρίς όμως να εξοφλεί ταυτόχρονα και τους μισθούς υπερημερίας, δηλαδή, τις αποδοχές από την άκυρη απόλυση μέχρι επάνοδο στην εργασία.

Όταν ο μισθωτός απέχει από την εργασία του, ασκώντας το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας για βάσιμες αξιώσεις του, ο εργοδότης δεν μπορεί να θεωρήσει λυμένη τη σύμβαση εργασίας και γίνεται υπερήμερος ως προς την αποδοχή των υπηρεσιών του εργαζόμενου, εφόσον αποκρούει την προσφορά του χωρίς να προβαίνει σε νόμιμη καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας από πολλούς μαζί (ομαδική επίσχεση) υποστηρίζεται ότι μπορεί να ασκηθεί, γι αυτό και εμφανίζει ομοιότητες με την απεργία, με την οποία δεν πρέπει να συγχέεται.

Προϋποθέσεις

Απαραίτητες προϋποθέσεις ασκήσεως δικαιώματος επίσχεσης εργασίας σύμφωνα με το άρθρο 325 του Α.Κ. κ.λ.π. είναι οι κατωτέρω:

α) Πρώτη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ενεργός εργασιακή σύμβαση εργασίας (έγκυρη ή άκυρη).

β) Να υπάρχει αξίωση απαιτητή ή ληξιπρόθεσμη.

γ) Να γίνεται ρητώς και σαφώς (γραπτώς ή προφορικώς εγκαίρως) ότι αρνείται να παρέχει τις υπηρεσίες του μέχρι να εκπληρώσει ο εργοδότης την υποχρέωση που τον βαρύνει. Η δήλωση του μισθωτού, ότι ασκεί το δικαίωμα της επίσχεσης είναι βασικότατη και πρέπει να είναι ασαφής γραπτή ή προφορική, και να γίνεται έγκαιρα.

δ) Να ασκείται εντός των ορίων της καλής πίστεως, των χρηστών και συναλλακτικών ηθών και του κοινωνικοοικονομικού σκοπού του δικαιώματος.

ε) Η αξίωση να είναι συναφής προς την οφειλή και να στρέφεται κατά του προσώπου του εργοδότη.

Άρση – Ματαίωση Επίσχεσης Εργασίας

Οι συνέπειες της επίσχεσης εργασίας αίρονται βεβαίως με τη συμμόρφωση του εργοδότη. Δηλαδή, με την καταβολή των οφειλομένων δεδουλευμένων αποδοχών (μισθοί ή ημερομίσθια, δώρα εορτών, άδεια και επίδομα άδειας κ.λ.π.) ή τη λήψη των νομίμων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας ή γενικά τη συμμόρφωσή του για κάθε νόμιμη ή συμβατική του υποχρέωση, που κρίνεται ότι είναι αξιόλογη και όχι ασήμαντη.

Ο εργοδότης μπορεί να ματαιώσει την επίσχεση εργασίας με την παροχή πραγματικής ασφάλειας στον εργαζόμενο π.χ. με κατάθεση των οφειλομένων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όχι όμως και την παροχή απλής εγγύησης.

Αποτελέσματα Επίσχεσης Εργασίας
Η άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης είναι δυνατόν να οδηγήσει, σύμφωνα με εύλογη κρίση της αρμόδιας υπηρεσίας, σε τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας, των εργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα αυτό (άρθρο 5 Ν.549/77), από τον Ο.Α.Ε.Δ.

ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΗ

Άκυρη Απόλυση: Σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας χωρίς καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης ή του εγγράφου καταγγελίας, ή σε περίπτωση καθυστέρησης μιας από τις τριμηνιαίες δόσεις της αποζημίωσης, καθώς και σε περίπτωση μη αποδοχής από το μισθωτό της βλαπτικής μεταβολής των όρων εργασίας, η σύμβαση εργασίας θεωρείται ότι εξακολουθεί να ισχύει, και ο εργοδότης καθίσταται υπερήμερος σύμφωνα με τις διατάξεις 349-350 Α.Κ. και υποχρεούται στην καταβολή αποδοχών του μισθωτού από την ημέρα της άκυρης απόλυσης και έως ότου αρθεί η υπερημερία.
Επίσης, σε κατάσταση υπερημερίας περιέρχεται ο εργοδότης σε περίπτωση μη αποδοχής της εργασίας του μισθωτού. Εάν ο εργοδότης περιέλθει σε υπερημερία είναι υποχρεωμένος στην καταβολή όλων των αποδοχών του μισθωτού που θα ελάμβανε εάν ο εργοδότης δεν αρνείτο την εργασία του.
Παράλληλα όμως ο υπόχρεος εργοδότης, δικαιούται να εκπέσει από τις αποδοχές υπερημερίας, ό,τι ο μισθωτός ωφελήθηκε από τη ματαίωση της εργασίας του ή από την παροχή αυτής αλλού, εφ’ όσον όμως αυτή παρασχεθεί μέσα στον ίδιο χρόνο που θα παρείχε την εργασία του ο μισθωτός στον υπερήμερο εργοδότη.
Σαν ωφέλεια λαμβάνεται υπόψη ό,τι έλαβε ο μισθωτός από κάθε απασχόλησή του.
Για το λόγο αυτό δεν εκπίπτουν από τις αποδοχές που οφείλει ο εργοδότης το επίδομα ανεργίας, ασθενείας και συντάξεις. Ενώ αντίθετα, στις αποδοχές υπερημερίας που οφείλει ο εργοδότης περιλαμβάνονται οι αποδοχές αδείας και επιδόματος αδείας.
Σε περίπτωση που ακυρωθεί η γενόμενη απόλυση, η αποζημίωση που καταβλήθηκε στο μισθωτό δεν επιστρέφεται στον εργοδότη αλλά συμψηφίζεται με τις αποδοχές που οφείλονται για το χρονικό διάστημα της υπερημερίας του.
Παράλληλα από τις αποδοχές που οφείλει ο εργοδότης, θα παρακρατηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του μισθωτού.
Επίσης παρακρατούνται τα επιδόματα ανεργίας που έλαβε ο μισθωτός και αποδίδονται από τον εργοδότη στον Ο.Α.Ε.Δ. εντός προθεσμίας 15 ημερών (άρθρο 31 Ν.Δ. 2698/53).
Εάν ο εργοδότης παραλείψει να παρακρατήσει το επίδομα ανεργίας, υποχρεούται πλέον ο ίδιος να καταβάλει το ποσό αυτό στον Ασφαλιστικό Οργανισμό σαν να το παρακράτησε.

Άρση Υπερημερίας: Η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει τις αποδοχές στο μισθωτό του που απολύθηκε άκυρα, παύει μόνο όταν επέλθει άρση της υπερημερίας κατά νόμιμο τρόπο, είτε δηλαδή με δήλωση του, ότι αποδέχεται το μισθωτό στην εργασία του με τους ίδιους όρους, είτε με μεταγενέστερη έγκυρη καταγγελία σύμβασης εργασίας.

Η εργασία του μισθωτού σε άλλο εργοδότη δεν αίρει την υπερημερία του εργοδότη, αλλά πρέπει να προκύπτει σαφώς ότι ο μισθωτός αποδέχεται την απόλυση.

Επίσης την άρση της υπερημερίας δεν επιφέρει η αδυναμία του μισθωτού να προσέλθει στην εργασία του, κατά το διάστημα της υπερημερίας λόγω ασθενείας, αλλά πρέπει η αδυναμία παροχής εργασίας να οφείλεται σε υπαιτιότητα του μισθωτού, οπότε για το διάστημα αυτό αίρεται η υπερημερία (Αρ. Πάγου 569/92).

http://www.ypakp.gr/  (Θέματα - Εργασιακά - Επίσχεση Εργασίας/Υπερημερία Εργοδότη)
Τίτλος: Απ: Το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 20 Απριλίου 2012, 20:26:11
(http://farm8.staticflickr.com/7120/6950608578_a0e9cd37d1_z.jpg)
Τίτλος: Απ: Το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 21 Απριλίου 2012, 21:50:27
(http://farm8.staticflickr.com/7107/7099574133_027d025d64_b.jpg)
(http://farm8.staticflickr.com/7204/6953508424_e2b9c85703_b.jpg)
Τίτλος: Απ: Το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 27 Μαΐου 2012, 21:13:53
(http://farm8.staticflickr.com/7237/7280938308_cb3d8decb3_b.jpg)
Τίτλος: Απ: Το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας
Αποστολή από: eliastheod στις 27 Μαΐου 2012, 21:44:01
σήμερα είχε πατάτες μπλουμ
η σίτιση
Τίτλος: Απ: Το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 28 Μαΐου 2012, 22:23:56
(http://farm8.staticflickr.com/7084/7288654622_88959d77b5_b.jpg)
Τίτλος: Απ: Το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 28 Μαΐου 2012, 22:52:23
Αν μη τι άλλο εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη η άποψη του νομικού συμβούλου ε;
Ούτε ένα νόμο ή/και δεδικασμένο δεν παραθέτει!
Μ' αρέσει και ο πρώτος πληθυντικός: " Το δημόσιο νοσοκομείο δεν κλείνει, ακόμη κι αν δουλεύουμε δωρεάν"!
Μου θύμισε το γράμμα του Έλληνα της Ευρώπης στο συγγενή του στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821: "Η επανάσταση πρέπει να συνεχιστεί. Ή όλοι θα νικήσουμε ή όλοι θα πεθάνετε!"

Επίσης το έγγραφό του που έχει ημερομηνία 08/05/12 και κάτω κάτω γράφει μέσα σε πλαίσιο "Ενέργειες με εντολή διοικητή στις 24 (21; δυσανάγνωστο ).05.2012". Τι σημαίνει αυτό;
Τίτλος: Απ: Το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας
Αποστολή από: D-Michalis στις 29 Μαΐου 2012, 01:27:12
Εγώ νόμιζα ότι οι νομικές υπηρεσίες γνωματεύουν προς την υπηρεσία στην οποία υπηρετούν και όχι πως εντέλλουν τις δομές που υπόκεινται στην υπηρεσία αυτή, αυτό νόμιζα πως είναι έργο της διοίκησης της δομής, και εν προκειμένω, αν γίνει δεκτή η γνωμοδότηση, από τη διοίκηση.
Εδώ μάλλον εζήλωσαν τον Βουδούρη.

Από την άλλη, είδες τελικά άμα θητεύεις πρώτα μεγαλο-συνδικαλιστής, πώς μπορείς να κατανοείς τους εργαζόμενους, ακόμη και όταν εξελιχθείς σε μεγαλο-διοικητή !!!

Μπράβο Χριστίνα

Τίτλος: Απ: Το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 29 Μαΐου 2012, 23:54:34
Αθήνα, 29 Μαΐου 2012

ΠΡΟΣ: Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου (2η ΥΠΕ)

Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά

Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά

Ομοσπονδία Εργαζόμενων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος

Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Διοίκηση ΓΝΑ «ο Ευαγγελισμός»

Δ/ντή Ιατρικής Υπηρεσίας ΓΝΑ «ο Ευαγγελισμός»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Προϊστάμενο Νομικής Υπηρεσίας 2ης ΥΠΕ

ΘΕΜΑ: Πρόταση για άμεση απομάκρυνση του Προϊστάμενου Νομικής Υπηρεσίας από τα καθήκοντά του.


Με βαθιά λύπη λάβαμε γνώση του Αρ.Πρ.12930/240/19.5.12 έγγραφο του κ.Σημαντήρη, Προϊστάμενου της Νομικής Υπηρεσίας της 2ης ΥΠΕ, στο οποίο όχι μόνο αποφασίζει και εκδικάζει, ερήμην Δικαστικής Αρχής, τη νομιμότητα ή μή του δικαιώματος στην επίσχεση εργασίας των Νοσοκομειακών Ιατρών, αλλά ταυτόχρονα προσβάλει την αξιοπρέπεια του Ιατρικού Λειτουργήματος προτείνοντας δωρεάν συσσίτιο στους Ιατρούς αντί για πληρωμή των δεδουλευμένων.

Ενώ οι Ειδικευόμενοι και Ειδικευμένοι Ιατροί του ΕΣΥ βρίσκονται οικονομικά εξαθλιωμένοι, με το Δημόσιο να είναι υπερήμερο απέναντί τους για δεδουλευμένα πολλών μηνών, η επίσημη άποψη του Νομικού Προϊστάμενου της 2ης ΥΠΕ, σε πλήρη εναρμόνιση με τις προ μηνών θέσεις του πρ.Διοικητή της 1ης ΥΠΕ, κ. Μουσιώνη, είναι ότι οι κινητοποιήσεις των χιλιάδων Ιατρών, σε πλέον των 50 νοσοκομείων της χώρας, που βρίσκονται ή βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας, αποτελούν παράνομη πράξη.

Βέβαια, αντίθετη ακριβώς άποψη εκφράζει η Συνεδρίαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με Αρ.Πρ.38/1.2.2011, που παράλληλα γνωμοδοτεί ομοφώνως ότι οι Ιατροί που πραγματοποίησαν επίσχεση εργασίας οφείλουν να αποζημιωθούν όχι μόνο για το μισθό τους, αλλά και υπερωριακά για τις αντίστοιχες εφημερίες κατά την διάρκεια της επίσχεσης. Ταυτόσημη γνωμοδότηση είχαν όλες οι Προϊστάμενες Αρχές των Επιθεωρητών Εργασίας, σε αντίστοιχες καταγγελίες των Ιατρών απέναντι στην υπερημερία των εργοδοτών τους.

Οι Ειδικευόμενοι Ιατροί του ΓΝΑ Ευαγγελισμός, συμπεραίνουμε ότι ο κ.Σημαντήρης παρέχει λανθασμένες πληροφορίες στη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ σε ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά τους Ιατρούς σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, και ως εκ τούτου κρίνεται ανεπαρκής για την θέση στην οποία τελεί. Επιβεβαίωση των ανωτέρω φαίνεται να αποτελεί η απάντηση της Διοικήτριας της 2ης ΥΠΕ με Αρ.Πρ. 99/13104/28.5.12, με την οποία διαχωρίζει σαφώς τη θέση της από τις απόψεις του ανωτέρου Νομικού Προϊστάμενου.

Πέραν τούτου, σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε περαιτέρω προσβολή της αξιοπρέπειας των Ιατρικών Λειτουργών, με απόψεις περί δωρεάν σίτισής τους επί οικονομικής δυσχέρειας τους, λόγω βέβαια των περικοπών στις απολαβές και της άτυπης στάσης πληρωμής των εφημεριών. Ο κ. Σημαντήρης παρέλειψε να δώσει

διευκρινίσεις σχετικά με την σίτιση των υπόλοιπων μελών των οικογενειών μας αλλά και σχετικά με τις λοιπές βιοποριστικές ανάγκες των Ιατρών του ΕΣΥ. Πέραν, δηλαδή, του δωρεάν συσσιτίου στους Ιατρούς, θα παρέχεται τροφή και στέγη στις οικογένειές τους; Ή μήπως θα προτείνει να προβούν σε πλιάτσικο από τα Δημόσια Νοσοκομεία, με αντικείμενα αξίας ανάλογης των παρανόμως καθυστερούμενων δεδουλευμένων;

Προτείνουμε, λοιπόν, στον κ. Σημαντήρη για λόγους ευθιξίας, άμεσα να υποβάλει την παραίτησή του, ενώ σε αντίθετη περίπτωση συμβουλεύουμε την κα Διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ να απομακρύνει από την θέση ευθύνης του τον Προϊστάμενο της Νομικής της Υπηρεσίας.

Η απάντηση των απλήρωτων και «νηστικών» Ειδικευόμενων Ιατρών του ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» θα λάβει την μορφή επίσχεσης εργασίας, με Πανελλαδικό συντονισμό με τους Ειδικευόμενους και Ειδικευμένους Ιατρούς των λοιπών μονάδων του ΕΣΥ, αν μέχρι τις 10 Ιουνίου 2012 δεν έχουν καταβληθεί εξ’ ολοκλήρου, έντοκα, και για όλες τις εφημερίες που μας αναλογούσαν κατά την προηγούμενη επίσχεση εργασίας, οι παρανόμως χρωστούμενες αποζημιώσεις.

Για τον Σύλλογο Ειδικευόμενων Ιατρών ΓΝΑ «ο Ευαγγελισμός»,
το Διοικητικό Συμβούλιο:
Τίτλος: Απ: Στον Εισαγγελέα επιμελητής κατά ειδικευόμενων επειδή κάνουν επίσχεση εργασία
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 24 Ιουλίου 2012, 19:01:58
Στον Εισαγγελέα επιμελητής κατά ειδικευόμενων επειδή κάνουν επίσχεση εργασίας! (http://corfupress.com/news/%CE%A0%CE%A1%CE%A9%CE%A4%CE%9F%CE%A3%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%94%CE%9F/21727-2012-07-24-07-29-09)

Ιατρός επιμελητής του νοσοκομείου οδήγησε συναδέλφους του ειδικευόμενους στον Εισαγγελέα επειδή κάνουν επίσχεση εργασίας και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι του δημιουργούν με την απουσία του πρόβλημα στην κλινική του! Αυτό κατήγγειλε σήμερα το πρωί μιλώντας στον τοπικό σταθμό της ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας Αντώνης Γεωργόπουλος, ο οποίος στηλίτευσε την πράξη του συναδέλφου του υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν οι ιατροί να τα βάζουν με τους ιατρούς επειδή ασκούν το δημοκρατικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους να διεκδικούν τα οφειλόμενα προς αυτούς.
Το όνομα του καταγγέλλοντας δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο, ο κ. Γεωργόπουλος υπογράμμισε πως τόσο οι ειδικευόμενοι όσο και η ΕΓΕΣΥΚ εκλήθησαν χθες το μεσημέρι από την Εισαγγελέα προκειμένου να δώσουν τις θέσεις τους για την καταγγελία, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης.

Συνεχίζεται η επίσχεση των ειδικευόμενων

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται σήμερα η επίσχεση εργασίας των ειδικευόμενων με αποχή από τις εφημερίες καθώς το Νοσοκομείο τους οφείλει δεδουλευμένα εφημεριών τεσσάρων μηνών. Η επίσχεση συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα ενώ το μεσημέρι θα συνεδριάσει η ΕΓΕΣΥΚ με αντικείμενο τις εξελίξεις με τις πετσοκομμένες προσλήψεις επικουρικών, την έλλειψη προσωπικού, τις απλήρωτες εφημερίες, την υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου, τις ελλείψεις σε υλικό κλ.

Συμπαράσταση από το ΣΥΡΙΖΑ

Την συμπαράστασή του στην κινητοποίηση εξέφρασε το μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας Γιώργος Ραιδεστινός, ο οποίος παρευρέθη στη συνάντησή τους με το διοικητή του Ιδρύματος. Στη συνάντηση τονίστηκε ότι η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο είναι τραγική, εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης προσωπικού. Γιατροί και νοσηλευτές καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια να ανταποκριθούν επαρκώς στα καθήκοντά τους απέναντι στους ασθενείς.
Όπως δήλωσε ο Γιώργος Ραιδεστινός: «ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαραστέκεται στον αγώνα των ειδικευόμενων γιατρών και εκτιμά ότι η υγεία νοσεί. Οι γιατροί, εξαντλημένοι από τις 30 ώρες συνεχόμενης εργασίας και απλήρωτοι, καλούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, σε μια περίοδο που η αύξηση της προσέλευσης πολιτών στα νοσοκομεία, λόγω της κρίσης, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ο δρόμος του αγώνα και της αντίστασης απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές, που έχουν οδηγήσει και την υγεία σ’ αυτή την κατάσταση, είναι αναγκαίος όσο ποτέ. Με ενότητα των εργαζομένων και του συνόλου των πολιτών αυτές οι πολιτικές μπορούν να ανατραπούν».
Τίτλος: Απ: Στον Εισαγγελέα επιμελητής κατά ειδικευόμενων επειδή κάνουν επίσχεση εργασία
Αποστολή από: Harper στις 24 Ιουλίου 2012, 21:56:16
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στον Εισαγγελέα επιμελητής κατά ειδικευόμενων επειδή κάνουν επίσχεση εργασίας! (http://corfupress.com/news/%CE%A0%CE%A1%CE%A9%CE%A4%CE%9F%CE%A3%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%94%CE%9F/21727-2012-07-24-07-29-09)

Ιατρός επιμελητής του νοσοκομείου οδήγησε συναδέλφους του ειδικευόμενους στον Εισαγγελέα επειδή κάνουν επίσχεση εργασίας και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι του δημιουργούν με την απουσία του πρόβλημα στην κλινική του!

Φαινεται πως για "καποιους" ειναι πολλα τα λεφτα!Κινδυνευουν τα "μαγαζακια" τους και δειχνουν τα δοντακια τους.Λες και δεν εχουμε ΟΛΟΙ τις ιδιες αγωνιες ή δε φοραμε ΟΛΟΙ την ιδια φανελα...Κάποιοι μάλλον ειναι ιατροτεροι των ιατρων...

Αγαπουλα...την ΚΟΥΚΟΥΛΑ!

Αισχος...απλα αισχος!
Τίτλος: Απ: Στον Εισαγγελέα επιμελητής κατά ειδικευόμενων επειδή κάνουν επίσχεση εργασία
Αποστολή από: Σπύρος Κ. στις 27 Ιουλίου 2012, 14:51:50
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στον Εισαγγελέα επιμελητής κατά ειδικευόμενων επειδή κάνουν επίσχεση εργασίας! (http://corfupress.com/news/%CE%A0%CE%A1%CE%A9%CE%A4%CE%9F%CE%A3%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%94%CE%9F/21727-2012-07-24-07-29-09)

Ιατρός επιμελητής του νοσοκομείου οδήγησε συναδέλφους του ειδικευόμενους στον Εισαγγελέα επειδή κάνουν επίσχεση εργασίας και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι του δημιουργούν με την απουσία του πρόβλημα στην κλινική του! Αυτό κατήγγειλε σήμερα το πρωί μιλώντας στον τοπικό σταθμό της ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας Αντώνης Γεωργόπουλος, ο οποίος στηλίτευσε την πράξη του συναδέλφου του υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν οι ιατροί να τα βάζουν με τους ιατρούς επειδή ασκούν το δημοκρατικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους να διεκδικούν τα οφειλόμενα προς αυτούς.
Το όνομα του καταγγέλλοντας δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο, ο κ. Γεωργόπουλος υπογράμμισε πως τόσο οι ειδικευόμενοι όσο και η ΕΓΕΣΥΚ εκλήθησαν χθες το μεσημέρι από την Εισαγγελέα προκειμένου να δώσουν τις θέσεις τους για την καταγγελία, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης.

Το όνομα του καταγγέλοντος μου έχει γνωστοποιηθεί, επειδή όμως δεν έχει διασταυρωθεί η πηγή δεν θέλω (ακόμα) να το δημοσιεύσω. Πρόκειται όμως για επικουρικό ιατρό της χειρουργικής (και έχει το θράσος να λέει "κλινική του"). Φήμες λένε ότι οδηγήθηκε σε αυτήν την πράξη λαμβάνοντας υποσχέσεις άνωθεν για ανανέωση της σύμβασής του (ως γνωστόν στην Κέρκυρα πολλές συμβάσεις επικουρικών που έληξαν, δεν ανανεώθηκαν)
Τίτλος: Απ: Το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας
Αποστολή από: doctoras στις 12 Αυγούστου 2012, 14:52:10
Έχει κάποιος διαθέσιμη την απόφαση αυτή από τη Συνεδρίαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με Αρ.Πρ.38/1.2.2011 να μου την στείλει με email;
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αθήνα, 29 Μαΐου 2012

ΠΡΟΣ: Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου (2η ΥΠΕ)

Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά

Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά

Ομοσπονδία Εργαζόμενων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος

Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Διοίκηση ΓΝΑ «ο Ευαγγελισμός»

Δ/ντή Ιατρικής Υπηρεσίας ΓΝΑ «ο Ευαγγελισμός»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Προϊστάμενο Νομικής Υπηρεσίας 2ης ΥΠΕ

ΘΕΜΑ: Πρόταση για άμεση απομάκρυνση του Προϊστάμενου Νομικής Υπηρεσίας από τα καθήκοντά του.


Με βαθιά λύπη λάβαμε γνώση του Αρ.Πρ.12930/240/19.5.12 έγγραφο του κ.Σημαντήρη, Προϊστάμενου της Νομικής Υπηρεσίας της 2ης ΥΠΕ, στο οποίο όχι μόνο αποφασίζει και εκδικάζει, ερήμην Δικαστικής Αρχής, τη νομιμότητα ή μή του δικαιώματος στην επίσχεση εργασίας των Νοσοκομειακών Ιατρών, αλλά ταυτόχρονα προσβάλει την αξιοπρέπεια του Ιατρικού Λειτουργήματος προτείνοντας δωρεάν συσσίτιο στους Ιατρούς αντί για πληρωμή των δεδουλευμένων.

Ενώ οι Ειδικευόμενοι και Ειδικευμένοι Ιατροί του ΕΣΥ βρίσκονται οικονομικά εξαθλιωμένοι, με το Δημόσιο να είναι υπερήμερο απέναντί τους για δεδουλευμένα πολλών μηνών, η επίσημη άποψη του Νομικού Προϊστάμενου της 2ης ΥΠΕ, σε πλήρη εναρμόνιση με τις προ μηνών θέσεις του πρ.Διοικητή της 1ης ΥΠΕ, κ. Μουσιώνη, είναι ότι οι κινητοποιήσεις των χιλιάδων Ιατρών, σε πλέον των 50 νοσοκομείων της χώρας, που βρίσκονται ή βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας, αποτελούν παράνομη πράξη.

Βέβαια, αντίθετη ακριβώς άποψη εκφράζει η Συνεδρίαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με Αρ.Πρ.38/1.2.2011, που παράλληλα γνωμοδοτεί ομοφώνως ότι οι Ιατροί που πραγματοποίησαν επίσχεση εργασίας οφείλουν να αποζημιωθούν όχι μόνο για το μισθό τους, αλλά και υπερωριακά για τις αντίστοιχες εφημερίες κατά την διάρκεια της επίσχεσης. Ταυτόσημη γνωμοδότηση είχαν όλες οι Προϊστάμενες Αρχές των Επιθεωρητών Εργασίας, σε αντίστοιχες καταγγελίες των Ιατρών απέναντι στην υπερημερία των εργοδοτών τους.

Οι Ειδικευόμενοι Ιατροί του ΓΝΑ Ευαγγελισμός, συμπεραίνουμε ότι ο κ.Σημαντήρης παρέχει λανθασμένες πληροφορίες στη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ σε ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά τους Ιατρούς σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, και ως εκ τούτου κρίνεται ανεπαρκής για την θέση στην οποία τελεί. Επιβεβαίωση των ανωτέρω φαίνεται να αποτελεί η απάντηση της Διοικήτριας της 2ης ΥΠΕ με Αρ.Πρ. 99/13104/28.5.12, με την οποία διαχωρίζει σαφώς τη θέση της από τις απόψεις του ανωτέρου Νομικού Προϊστάμενου.

Πέραν τούτου, σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε περαιτέρω προσβολή της αξιοπρέπειας των Ιατρικών Λειτουργών, με απόψεις περί δωρεάν σίτισής τους επί οικονομικής δυσχέρειας τους, λόγω βέβαια των περικοπών στις απολαβές και της άτυπης στάσης πληρωμής των εφημεριών. Ο κ. Σημαντήρης παρέλειψε να δώσει

διευκρινίσεις σχετικά με την σίτιση των υπόλοιπων μελών των οικογενειών μας αλλά και σχετικά με τις λοιπές βιοποριστικές ανάγκες των Ιατρών του ΕΣΥ. Πέραν, δηλαδή, του δωρεάν συσσιτίου στους Ιατρούς, θα παρέχεται τροφή και στέγη στις οικογένειές τους; Ή μήπως θα προτείνει να προβούν σε πλιάτσικο από τα Δημόσια Νοσοκομεία, με αντικείμενα αξίας ανάλογης των παρανόμως καθυστερούμενων δεδουλευμένων;

Προτείνουμε, λοιπόν, στον κ. Σημαντήρη για λόγους ευθιξίας, άμεσα να υποβάλει την παραίτησή του, ενώ σε αντίθετη περίπτωση συμβουλεύουμε την κα Διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ να απομακρύνει από την θέση ευθύνης του τον Προϊστάμενο της Νομικής της Υπηρεσίας.

Η απάντηση των απλήρωτων και «νηστικών» Ειδικευόμενων Ιατρών του ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» θα λάβει την μορφή επίσχεσης εργασίας, με Πανελλαδικό συντονισμό με τους Ειδικευόμενους και Ειδικευμένους Ιατρούς των λοιπών μονάδων του ΕΣΥ, αν μέχρι τις 10 Ιουνίου 2012 δεν έχουν καταβληθεί εξ’ ολοκλήρου, έντοκα, και για όλες τις εφημερίες που μας αναλογούσαν κατά την προηγούμενη επίσχεση εργασίας, οι παρανόμως χρωστούμενες αποζημιώσεις.

Για τον Σύλλογο Ειδικευόμενων Ιατρών ΓΝΑ «ο Ευαγγελισμός»,
το Διοικητικό Συμβούλιο:

Τίτλος: Απ: Το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 12 Αυγούστου 2012, 23:57:33
(http://4.bp.blogspot.com/-6zStDeRNm2g/T8Ogtv2RJbI/AAAAAAAAABA/wXPKVbuTSsc/s640/%CF%83%CE%AC%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B70001.jpg)
(http://2.bp.blogspot.com/-W_F2iYUg_ao/T8Ogu3Ob5-I/AAAAAAAAABI/k9wQt4OYt5M/s640/%CF%83%CE%AC%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B70002.jpg)
(http://2.bp.blogspot.com/-A8-Rv1u1S5A/T8OgwvVGg9I/AAAAAAAAABQ/fQtEyxV0Q4M/s640/%CF%83%CE%AC%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B70003.jpg)
(http://3.bp.blogspot.com/-l-ckhpC4xPI/T8OgyI47QJI/AAAAAAAAABY/lkZJQXZdkgk/s640/%CF%83%CE%AC%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B70004.jpg)
(http://1.bp.blogspot.com/-Faz0MP9mfHw/T8Ogz7jeqnI/AAAAAAAAABg/guyN8lQxHvE/s640/%CF%83%CE%AC%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B70005.jpg)
(http://3.bp.blogspot.com/-4zufCKBWygE/T8Og0vglqdI/AAAAAAAAABo/tTUiu_Oz9HM/s640/%CF%83%CE%AC%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B70006.jpg)
Τίτλος: Απ: Το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 15 Μαρτίου 2013, 21:15:04
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν μη τι άλλο εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη η άποψη του νομικού συμβούλου ε;
Ούτε ένα νόμο ή/και δεδικασμένο δεν παραθέτει!
Μ' αρέσει και ο πρώτος πληθυντικός: " Το δημόσιο νοσοκομείο δεν κλείνει, ακόμη κι αν δουλεύουμε δωρεάν"!
Μου θύμισε το γράμμα του Έλληνα της Ευρώπης στο συγγενή του στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821: "Η επανάσταση πρέπει να συνεχιστεί. Ή όλοι θα νικήσουμε ή όλοι θα πεθάνετε!"
   Ο "συμπαθής" νομικός ξαναχτύπησε και θεωρεί ότι οι γιατροί στην Ελλαδα κάνουν ιατρικά λάθη γιατί κάνουν επισχέσεις εργασίας ως ειδικευόμενοι... Και φυσικά, μην ξεχνάμε ότι προ 50ετίας πλήρωνες για να μάθεις την τέχνη στο μάστορα...
Τη νομική συμβουλή απο εδώ ή στο επισυναπτόμενο (http://www.ygeianet.gr/box/fck/file/Simantiris(1).pdf)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙΝΑΠ  (http://medispin.blogspot.gr/2013/03/blog-post_8578.html) Απάντηση στον καλο νομκό (; )
[spoiler]Ομόφωνη απόφαση του ΔΣ τις ΕΙΝΑΠ σχετικά με τις κινητοποιήσεις των ιατρών του Τζανείου νοσοκομείου
   1) Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καλύπτει απόλυτα τις κινητοποιήσεις στη μορφή ακριβώς που αποφάσισαν οι ιατροί του ΤΖΑΝΕΙΟΥ στη γενική τους συνέλευση (επίσχεση εργασίας για τους ειδικευόμενους, εξειδικευόμενους και επικουρικούς, αποχή από το τακτικό έργο για τους ιατρούς ΕΣΥ). Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με πρόσφατες αποφάσεις του έχει δηλώσει πως, όσον αφορά τα απλήρωτα δεδουλευμένα των εφημεριών, καλύπτει όποιες κινητοποιήσεις αποφασίζουν οι γενικές συνελεύσεις των νοσοκομείων, με τη μορφή ακριβώς που τις αποφασίζουν. Επίσης, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ έχει δηλώσει πως οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών φέρουν την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για ό,τι ήθελε συμβεί στα νοσοκομεία, λόγω της απαράδεκτης καθυστέρησης στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών.
   2) Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει το απαράδεκτο κείμενο που κυκλοφόρησε εχθές από τον νομικό σύμβουλο της 2ης ΥΠΕ, κ. Σημαντήρη, το οποίο τιτλοφορείται «γνωμοδότηση».
   - Το εν λόγω έγγραφο μόνο νομική γνωμοδότηση δεν αποτελεί. Περιλαμβάνει ένα ασυνάρτητο συνονθύλευμα εκφράσεων που αντιφάσκουν μεταξύ τους και είναι τελείως αβάσιμες. Σε κάποια σημεία ισχυρίζεται πως η επίσχεση εργασίας δεν επιτρέπεται στο δημόσιο τομέα γενικά για όλους, ούτε για τους ιδιωτικού δικαίου εργαζόμενους. Υπενθυμίζεται πως κανένας δεν αμφισβητεί το δικαίωμα στην επίσχεση των ιδιωτικού δικαίου εργαζομένων, όπως είναι οι ειδικευόμενοι, ούτε καν το νομικό συμβούλιο του κράτους. Αντίθετα, υπάρχει σωρεία γνωμοδοτήσεων αλλά και νομολογία υπέρ του δικαιώματος στην επίσχεση εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, των δημοσίου δικαίου (εν προκειμένω και των ιατρών ΕΣΥ) συμπεριλαμβανομένων. Σε άλλα σημεία του εγγράφου του ο κ. Σημαντήρης υπαινίσσεται πως οι ειδικευόμενοι έχουν μεν δικαίωμα επίσχεσης, πλην όμως οι ημέρες της επίσχεσης θα πρέπει να προστεθούν στο χρόνο ειδικότητας για δήθεν «εκπαιδευτικούς λόγους». Εδώ υπενθυμίζεται πως υπάρχει σωρεία γνωμοδοτήσεων και αποφάσεων που καταρρίπτει τον παραπάνω ισχυρισμό, και υπάρχει και πρόσφατο σχετικό παράδειγμα σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας.
   - Το σημαντικότερο όμως είναι το γεγονός πως ο συντάκτης αυτού του εγγράφου- λίβελου, χρησιμοποιεί μια σειρά αισχρά επιχειρήματα που θέλουν να μας γυρίσουν εκατοντάδες χρόνια πίσω και που είναι άκρως υβριστικά και προσβλητικά για τους νέους ιατρούς, αλλά και για τους Έλληνες ιατρούς εν γένει. Ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται πως οι ειδικευόμενοι επιδεικνύουν «θράσος» όταν εξαγγέλλουν επίσχεση, πως η χώρα μας βρίθει από «αγράμματους ιατρούς» γιατί κάνουν και καμιά … απεργία όταν είναι ειδικευόμενοι, και γι’ αυτό «πληρώνονται μεγάλα ποσά για ιατρικά λάθη», και πως οι ειδικευόμενοι πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που παίρνουν ένα μισθό «γιατί παλιότερα ο μαθητευόμενος (κάλφας) πλήρωνε τον διδάσκοντα (τεχνίτη) αντί να πληρώνεται» (!!!).
   - Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σημαντήρης κυκλοφορεί απαράδεκτα έγγραφα με τη μορφή «γνωμοδότησης», είναι αυτονόητη υποχρέωση της 2ης ΥΠΕ να τον αποπέμψει άμεσα από νομικό της σύμβουλο.
   Σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία εκπροσώπου της ΕΙΝΑΠ με τον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ, κ. Ευδοκιμίδη, ο τελευταίος ευθαρσώς δήλωσε πως δεν αποδοκιμάζει, αντιθέτως δε, υιοθετεί το παραπάνω έγγραφο. Ελπίζουμε πως η δήλωση αυτή έγινε πρόχειρα, χωρίς ο κ. Ευδοκιμίδης να έχει διαβάσει τη «γνωμοδότηση». Γι’ αυτό τον καλούμε να αποδοκιμάσει το έγγραφο αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση, η ΕΙΝΑΠ θα ζητήσει την παραίτησή του. Επίσης, θα ζητήσει από τον Ιατρικό Σύλλογο στον οποίο ανήκει να πράξει τα δέοντα.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ
[/spoiler]