Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Θέματα Εργασίας => Εργασία στο δημόσιο τομέα => Μήνυμα ξεκίνησε από: mandreou στις 9 Αυγούστου 2009, 16:06:20

Τίτλος: Συνταγογραφία κατά την εφημερία
Αποστολή από: mandreou στις 9 Αυγούστου 2009, 16:06:20
Σας συμβαίνει και εσάς συνάδελφοι να σας ζητούν να συνταγογραφήσετε φάρμακα σε ώρα εφημερίας; Και αν πως το αντιμετωπίζετε; Σήμερα Κυριακή και ώρα 16.00 μ.μ. λογόφερα με ένα κύριο που επέμεινε να του γράψω τα φάρμακα της συζύγου του κι όταν του ανέφερα πως και να τα ΄ γραφα το μοναδικό φαρμακείο ήταν κλειστό μου απάντησε ότι θα τα πάρει από το φαρμακείο του γείτονος νομού που βρίσκεται μάλιστα δίπλα από το ΚΥ της περιοχής. Κι αφού με απείλησε ότι θα με καταγγείλει αύριο απεχώρησε. Από την εμπειρία σας υπάρχει νομοθεσία που σε ώρα εφημερίας με υποχρεώνει να συνταγογραφώ;   
Τίτλος: Απ: Συνταγογραφία κατά την εφημερία
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 9 Αυγούστου 2009, 16:15:12
Όχι όσο γνωρίζω. Κατά την εφημερία αντιμετωπίζονται επείγοντα περιστατικά.
Γκρίζα εξαίρεση η μικτή εφημερία, όπου στο σκεπτικό του νόμου είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας με ραντεβού που δεν είναι επείγοντα κατά τις απογευματινές ώρες.
Μια και στην εποχή μας, υπάρχει αγωνία για το πλαφόν, αλλά όχι για το τι υπηρεσίες παρέχει το ΕΣΥ σε ώρες που εξυπηρετούν τον κόσμο και όχι τον πλαφονατζή, λες να το θυμηθούν κάποιοι που κατά καιρούς στέλνουν e-mails;

Λες στο όνομα της γρίπης....συγνώμη, της εξυπηρέτησης του εργαζόμενου ασθενή ή γονέα, να θυμηθούν ότι το πλαφόν βλάπτει τα ανύπαρκτα απογευματινά ραντεβού για την εξυπηρέτηση του κόσμου;

Τώρα τον κόσμο τον καταλαβαίνω αλλά υπάρχουν κανόνες λειτουργίας παντού και πρέπει να τους ακολουθούμε.
Τίτλος: Απ: Συνταγογραφία κατά την εφημερία
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 9 Αυγούστου 2009, 19:11:54
Αλλο απογευματινό ιατρείο και άλλο μικτή εφημερία. Στην μικτή εφημερία υποχρεούται ο ειδικός ιατρός ( γιατί μόνο από ειδικούς γίνονται) να παραμείνει στο χώρο εργασίας 7 ώρες πλέον μετά τη λήξη του πρωινού ωραρίου δηλαδή μέχρι τη δεκάτη βραδινή και μετά μπορεί να αποχωρήσει αλλά να είναι on call όποτε τον χρειαστούν και να επιστρέψει στον εργασιακό του χώρο.
Τίτλος: Απ: Συνταγογραφία κατά την εφημερία
Αποστολή από: flone στις 9 Αυγούστου 2009, 22:09:37
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κάποιος πιο είναι το επίσημο ωράριο (το 7ωρο) μετά την εφαρμογή του Ν 3754/2009 και κατά συνέπεια πότε τελειώνει η μεικτή εφημερία η οποία ως γνωστό 6 ώρες μετά το πέρας του πρωινού ωραρίου μετατρέπεται σε εφημερία ετοιμότητας.

Για να δικαιωθεί και η...Διακομιστού Αρκουδιάς (B' 4) :D, ο 3205/2003 (άρθρο 45) ορίζει -όπως γράφει και ο κ. Ιωάννου- την μικτή ως "αποτελούμενη από ενεργό 6ωρη εφημερία, μετά το πέρας του τακτικού πρωινού ωραρίου, που συνεχίζεται με εφημερία ετοιμότητας μέχρι τη συμπλήρωση του 16ώρου".
Λεπτομέρεια, αλλά ίσως και όχι αν κάνει έφοδο ο αξιωματικός φυλακής στις...21:30!
Αν υποθέσουμε ότι το (νέο) ωράριο λήγει στις 15:00, τότε οι "ενεργές" ώρες της μικτής είναι μέχρι 21:00 (?).

Είναι ενδιαφέρον αυτό που αναφέρει ο κ. Κουναλάκης και θα παρακαλούσα να μας δώσει περισσότερα στοιχεία για το αν στις μικτές έχουμε παραπάνω υποχρεώσεις (ή απλά έτσι ξεκίνησε αλλά δεν εφαρμόστηκε?)

Επίσης, αν δεν έχει αλλάξει, απογευματινό ιατρείο απαγορεύεται σε μέρα που ο γιατρός εφημερεύει.

Παρόμοια συζήτηση http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,765.0.html ("συνταγογραφηση σε εφημερια")
Τίτλος: Απ: Συνταγογραφία κατά την εφημερία
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 9 Αυγούστου 2009, 22:20:46
άλλο απογευματινό ιατρείο και άλλο απογευματινά ραντεβού για τακτικά περιστατικά σε μικτη εφημερία.
Αυτό που αναφέρω για τις μικτές υπήρχε στην εισηγητική έκθεση της βουλής αλλά όχι μέσα στο νόμο. Συνεπώς, καθένας μπορεί να δηλώσει άγνοια αλλά αν ποτέ φτάσει κάτι σε δικαστήριο εκεί μπορεί να ψάξουν το πνεύμα του νόμου κατά τον Αλέκο Παπαδόπουλο που τις δημιούργησε.
Δεν είμαι σίγουρος εάν το έχω κρατήσει, το είχε όμως σίγουρα ο κ. Μιχάλης και ίσως υπάρχει στο parliament.gr

Προσοχή Βρήκα το νόμο με τις εισηγητικές: http://www.parliament.gr/ergasies/nomodetails.asp?lawid=273

Δεν έχει μέσα αυτό που περιγράφω για τις μικτές και δεν θυμάμαι που το έχω διαβάσει, πιθανώς να είναι κάποιο έγγραφο του υπουργείου, άρα δεν έχει ιδιαίτερη αξία. Δεν ξέρω εάν ο κ. Μιχάλης θυμάται κάτι παραπάνω. Συγνώμη για την αναστάτωση... :(
Τίτλος: Απ: Συνταγογραφία κατά την εφημερία
Αποστολή από: flone στις 9 Αυγούστου 2009, 23:01:28
Μπέρδεμα με τους νόμους του ΕΣΥ...

Οι μικτές καθιερώθηκαν με το άρθρο 20 του 2703/99
http://www.parliament.gr/ergasies/nomodetails.asp?lawid=973

αλλά μάλλον θέλει...ανασκαφή στις τροπολογίες!!!
---------------------------------------------------------------------------------------
Η τροπολογία είναι αυτή http://www.parliament.gr/ergasies/nomosxedia/Tropologies/973/NOM_NOM_TR_2703_2460_779_UG3.DOC και η Εισηγητική Έκθεση αναφέρει:
"Με την πρώτη παράγραφο του άρθρου καθιερώνεται νέα εφημερία, για τους γιατρούς και οδοντιάτρους που εφημερεύουν στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., μεικτού τύπου, κατά την οποία ο εφημερεύων παραμένει για 6 ώρες, μετά την εξάντληση του τακτικού ωραρίου, στο Νοσοκομείο και μετά συνεχίζει να βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας μέχρι τη συμπλήρωση του 16ώρου. Καθορίζεται επίσης η συνολική αμοιβή αυτής της εφημερίας".
Στο τελικό κείμενο του Νόμου προστέθηκε "και των κέντρων υγείας".

O 3205 απλά επαναλαμβάνει τα περί μικτής.

Καμία αναστάτωση. Προφανώς, μέχρι να ψηφιστούν οι νόμοι... παραδίδουν το "πνεύμα".
Τίτλος: Απ: Συνταγογραφία κατά την εφημερία
Αποστολή από: Αγωνιστική Παρέμβαση στις 10 Αυγούστου 2009, 13:48:57
Μερικές φορές διυλίζομεν τον κώνωπα και καταπίνομεν την κάμηλον.
Η συνταγογράφηση είναι ιατρική πράξη.
Γιατρός σε ώρα υπηρεσίας δεν μπορεί να αρνηθεί ιατρική πράξη.
Στη διάρκεια ενεργού και μικτής εφημερίας ο γιατρός υποχρεούται να παρευρίσκεται στο χώρο εργασίας για διαφορετικό  κάθε φορά χρονικό διαστημα.
Την ευθύνη των ιατρικών πράξεων  και του ασθενούς την έχει ο γιατρός.
Οι ιατρικές πράξεις διακρίνονται σε επείγουσες και μη επειγουσες και εναπόκειται στο γιατρό (σαν υπηρεσία , αλλά και σαν άτομο να κρίνει το επείγον ή όχι) και να "διευθητήσει" τη σειρά αντιμετώπισης των περιστατικών
Είθισται η  σκέτη συνταγογράφηση να θεωρείται μη επείγουσα ιατρική πράξη και είθισται να εκτελείται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες κατα το πρωινό ωράριο.(Αποφάσεις Διοικήσεων,ΔΙΥ,Επιστημονικών Συμβουλίων)-Τετοιο έχει συμβεί σε μας.Ανακοινώσεις έξω από τις αίθουσες ενημερώνουν το κοινό.
Τώρα αν κατα τη διάρκεια της εφημερίας , όταν δεν έχεις κάποιο περιστατικό και σου έλθει κάποιος "φουκαριάρης", η κάποιος παππούς η γιαγιά που αμέλησε να επικαιροποιήσει τη συνταγή του και ξέμεινε από φάρμακα , δεν νομίζω ότι θα είναι ιδιαίτερος κόπος να αφιερώσεις τρια λεπτά και να "αντιγράψεις" τη συνταγή.
Αν πάλι διακρίνεις δόλο , ευγενικά τον ενημερώνεις ότι μπορεί να έλθει την επομένη το πρωί και να εξυπηρετηθεί.
Αν πάλι πνίγεσαι στη δουλειά , τον ενημερώνεις ότι δεν μπορείς να τον εξυπηρετήσεις και θα καθυστερήσει πολύ, γι αυτό καλό θα ήταν να επανέλθει την επομένη το πρωί στο χώρο συνταγογράφησης.Τον ενημερώνεις ότι μπορεί να πάρει το φάρμακό του από το φαρμακοποιό της γειτονιάς του( μην σκάτε, όλοι έχουν τον οικογενειακό... φαρμακοιποιό τους) και την επομένη να προσκομίσει την ιατρική συνταγή.

Μερικές φορές ειδικά όταν δεν έχουμε περιστατικά  ο χρόνος που αφιερώνουμε στο να διαπληκτισθούμε με τον πολίτη είναι πολλαπλάσιος του χρόνου που θα αφιερώναμε για να  συνταγογραφήσουμε.
Ασε που χαλάμε και τη...ζαχαρένια μας  με τους καυγάδες, για ώρες ,όταν πέσουμε  και σε κανένα ζόρικο.

Εξ άλλου με τη συνταγογράφηση δεν σου κόβει και την καλημέρα :) (ειδικά σε κωμοπόλεις και μικρές πόλεις), λέει  και κανένα καλό λόγο για σένα :) και επειδή υπάρχει και... φιλότιμο  σε αυτή τη χώρα ακόμη ...μπορεί να φας και κανένα κόκκορα
 χωριάτικο η καμια καθαρή συναγρίδα :D :D


Γιατί ψέμματα λέω;
Τίτλος: Απ: Συνταγογραφία κατά την εφημερία
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 10 Αυγούστου 2009, 15:46:17
Υποψιάζομαι ότι η Αγωνιστική παρέμβαση δουλεύει σίγουρα σε νοσοκομείο και όχι σε κέντρο υγείας ή περιφερειακό ιατρείο. Και η αλήθεια είναι με το μέρος της εάν είναι έτσι. Αλλά...

Η συνταγογραφία είναι ιατρική πράξη, όχι απλά θα συμφωνήσω, αλλά θα υπενθυμίσω για άλλη μια φορά, ότι με εξαίρεση τους ανειδίκευτους, για όλους τους υπόλοιπους δεν υπάρχει η έννοια της "συνταγογράφησης" επίσημα. Κάθε φάρμακο που φέρει στο βιβλιάριο την σφραγίδα σου, έχεις την ευθύνη του ακέραια, όποιος και να το σύστησε. Το γνωστό προεδρικό διάταγμα ορίζει στις υποχρεώσεις των ιατρών, να εξετάζουν των ασθενή, υποχρεωτικά πριν γράψουν το οποιοδήποτε φάρμακο, ακόμη και το χρόνιο. Συνεπώς, δεν είναι τρία λεπτά για έναν ασθενή που δεν γνωρίζεις.

Μπορεί να ανατρέξει κανείς τους νόμους παραπάνω και θα ανακαλύψει ότι οι εφημερίες δηλώνονται ρητά ότι είναι για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Και τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Είναι επείγον να μην έχει φάρμακα για την πίεση, την στεφανιαία νόσο, κλπ, κλπ;
Η αλήθεια είναι ότι δυνητικά μπορεί να βλαφτεί η υγεία του. Κοκκορα δεν θα πάρεις εάν δεν έχεις την αίγλη του νοσοκομειακού ή εάν δεν προσφέρεις κάποια εκδούλευση. Και η αναγραφή των φαρμάκων ακόμη και σε ώρα εφημερίας έχει πάψει να θεωρείται εκδούλευση. Ίσως βέβαια να υπάρχουν παρθένες περιοχές που να υπάρχουν άνθρωποι με φιλότιμο, αλλά τις αρπαχτές των νοσοκομειακών συναδέλφων όταν ο ασθενης βρίσκεται στην ανάγκη, τις πληρώνουν οι υπόλοιποι καθώς ο ασθενείς θέλει να βγάλει το άχτι του κάπου.

Προσωπικά, τι κάνω; Αφήνω τον όποιο θέλει συνταγογράφηση να περιμένει στο τέλος όλων των επειγόντων περιστατικών αφού του εξηγήσω σύντομα ότι θα δω τα φάρμακα που λαμβάνει και θα του γράψω μέγιστο 1 κουτί από κάθε σκεύασμα που κρίνω ότι είναι απαραίτητο για την υγεία του μέχρι την επόμενη εργάσιμη μέρα που θα μπορεί να τα γράψει και όχι απαραίτητα όσα λαμβάνει. Στην ιδέα αυτή, οι περισσότεροι φεύγουν χωρίς να περιμένουν. Αυτοί που τσαμπουκαλεύονται μένουν με τον τσαμπουκά, δεν το παζαρεύω. Γράφω μόνο τα απολύτως απαραίτητα φάρμακα και σε αριθμό τέτοιο που εντός μηνός θα ξαναέρθει σίγουρα. Ταυτόχρονα, σημειώνω το περιστατικό στον ιατρικό φάκελο ή στο βιβλιάριο του και την επόμενη φορά που θα το επαναλάβει τρώει πόρτα. Προτιμώ την "καλημέρα" τύπου ιατρού ή την απουσία της, από την καλημέρα τύπου "βολευτή".

Να σημειώσω ακόμη ότι ο παπούλης που δεν πρόσεξε και του τελείωσε ένα φάρμακο, έρχεται χωρίς τσαμπουκά και λέει: "Έχασα το νου μου και μου τελείωσε το Χ φάρμακο, μπορείς σε παρακαλώ να μου το γράψεις;" και δεν έχει την απαίτηση να του γράψεις όλη τη χρόνια αγωγή. Σε αυτόν δεν θα το αρνηθώ ποτέ, αλλά αυτό το είδος σπανίζει.
Να υπενθυμίσω ότι ηλικιωμένοι που πολυ-ξεχνάνε τα φάρμακα τους και που ίσως έχουν κάποιου βαθμού άνοια, μάλλον πρέπει να ειδοποιήσετε τον κοινωνικό λειτουργό της "Βοήθειας στο σπίτι", του ΚΑΠΗ, του νοσοκομείου, εάν δεν έχει αναλάβει κάποιος την προσοχή του, πριν κάνετε την πιστοποίηση θανάτου ένα πρωι από φάρμακα που πήρε και μόνο ο Θεός και το "CSI" θα ξέρουν σε τι δόσεις. Βλέπεις, δεν είναι μόνο να προσέχεις να μην μείνει από φαρμάκια... συγνώμη φάρμακα.....

Τα λέω ψέματα, ΑΠ;
Τίτλος: Απ: Συνταγογραφία κατά την εφημερία
Αποστολή από: Αγωνιστική Παρέμβαση στις 10 Αυγούστου 2009, 18:28:34
Κατ αρχήν σέβομαι την προσωπική επιλογή του καθένα για το πως θα χειριστεί το ζήτημα της συνταγογράφησης.

Εξέφρασα μια απόψη ,όπως και ο καθένας  , για το πώς μπορεί να χειριστεί κάποιος μια αντίστοιχη κατάσταση που αντιμετώπισε η συνάδελφος και νομίζω ότι είναι αρκετοί οι συνάδελφοι που ακολουθούν κάποιο παρόμοιο. .Ελπίζω επίσης να μην παρεξηγήθηκε ο σκωπτικός τρόπος αυτής της έκφρασης.

Αλλά αλήθεια, δεν έτυχε ποτέ να συνταγογραφήσεις κ. Κουναλάκη χωρίς να εξετάσεις πλήρως  τον ασθενή;Εννοώ δεν μπήκες ποτέ στη διαδικασία να αναγράψεις τα φάρμακα που παίρνει ο ασθενής ,στο βιβλιάριό του  τα οποία είχε αναγράψει άλλος συνάδελφος απλά γιατί του τέλειωσαν τα φάρμακα;
Είναι άγνωστη αυτή η  πρακτική  στα  ΚΥ αλλά και σε ΠΙ;

Είναι βέβαια, όπως θα γνωρίζεις,  μια πάγια τακτική στα περισσότερα νοσοκομεία και είναι αρκετά αυτά που απασχολούν ξεχωριστό γιατρό  , σε ξεχωριστό χώρο μόνο για τη συνταγογράφηση.

Δεν εξετάζω το ορθόν ή όχι της διαδικασίας.Είναι προφανές ποιο είναι ή ποιο έπρεπε να είναι.

Δεν μπαίνω επίσης  στη λογική αντιπαράθεσης νοσοκομειακών συναδέλφων και συναδέλφων που εργαζόνται στην ΠΦΥ (ΚΥ,ΠΦΥ κλπ) .Καθείς  εφ ώ ετάχθη

Γνωρίζω  πάντως ότι κοκκόρια δεν χρειάζεται να  έχεις την "αίγλη νοσοκομειακού συναδέλφου" για να λάβεις :)
Τίτλος: Απ: Συνταγογραφία κατά την εφημερία
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 10 Αυγούστου 2009, 19:07:40
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η συνταγογράφηση είναι ιατρική πράξη. Γιατρός σε ώρα υπηρεσίας δεν μπορεί να αρνηθεί ιατρική πράξη.
Στη διάρκεια ενεργού και μικτής εφημερίας ο γιατρός υποχρεούται να παρευρίσκεται στο χώρο εργασίας για διαφορετικό  κάθε φορά χρονικό διαστημα.
Την ευθύνη των ιατρικών πράξεων  και του ασθενούς την έχει ο γιατρός.
Οι ιατρικές πράξεις διακρίνονται σε επείγουσες και μη επειγουσες και εναπόκειται στο γιατρό (σαν υπηρεσία , αλλά και σαν άτομο να κρίνει το επείγον ή όχι) και να "διευθητήσει" τη σειρά αντιμετώπισης των περιστατικών
Είθισται η  σκέτη συνταγογράφηση να θεωρείται μη επείγουσα ιατρική πράξη και είθισται να εκτελείται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες κατα το πρωινό ωράριο.(Αποφάσεις Διοικήσεων,ΔΙΥ,Επιστημονικών Συμβουλίων)-Τετοιο έχει συμβεί σε μας.Ανακοινώσεις έξω από τις αίθουσες ενημερώνουν το κοινό.
Δεν νομίζω ότι διαφωνούμε σε τίποτα από τα παραπάνω, πλην ίσως του ότι οι αποφάσεις των τοπικών οργάνων δεν μπορούν να ορίσουν μη επείγουσα εργασία στην εφημερία. Και ξέρεις πολύ καλά, ότι καλές οι οδηγίες αλλά δεν τις είδα ποτέ να φτάσουν σε σημείο να ορίζουν το επείγον στην ελληνική πραγματικότητα και κυρίως δημόσια διοίκηση στο ΕΣΥ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τώρα αν κατα τη διάρκεια της εφημερίας , όταν δεν έχεις κάποιο περιστατικό και σου έλθει κάποιος "φουκαριάρης", η κάποιος παππούς η γιαγιά που αμέλησε να επικαιροποιήσει τη συνταγή του και ξέμεινε από φάρμακα , δεν νομίζω ότι θα είναι ιδιαίτερος κόπος να αφιερώσεις τρια λεπτά και να "αντιγράψεις" τη συνταγή.
Αν πάλι διακρίνεις δόλο , ευγενικά τον ενημερώνεις ότι μπορεί να έλθει την επομένη το πρωί και να εξυπηρετηθεί.
Αν πάλι πνίγεσαι στη δουλειά , τον ενημερώνεις ότι δεν μπορείς να τον εξυπηρετήσεις και θα καθυστερήσει πολύ, γι αυτό καλό θα ήταν να επανέλθει την επομένη το πρωί στο χώρο συνταγογράφησης.Τον ενημερώνεις ότι μπορεί να πάρει το φάρμακό του από το φαρμακοποιό της γειτονιάς του( μην σκάτε, όλοι έχουν τον οικογενειακό... φαρμακοιποιό τους) και την επομένη να προσκομίσει την ιατρική συνταγή.

Πως ορίζεις τον φουκαριάρη; Γιατί 3 χρόνια στο νοσοκομείο, ποτέ δεν ένοιωθα σίγουρος για το ποιος είναι ο "φουκαριάρης", εαν εννοούμε το ίδιο. Αντίθετα, μετά από 6 χρόνια στο ΚΥ, μπορώ να σου πω ότι οι πραγματικοί φουκαριάριδες δεν θα έρθουν στην εφημερία, γιατί λέω καλημέρα με πολλούς που πλέον γνωρίζω. Όλοι οι υπόλοιποι μπορεί, οι ντόπιοι φουκαριάδες σπάνια. Κι αυτό τολμώ πλέον να το πω, γιατί ξέρω πλέον μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Να σου πω, ποιοι είναι οι πραγματικοί φουκαριάδες που έρχονται με τσαμπουκά; Αυτοί που παίρνουν το λεωφορείο από την πόλη, να έρθουν στο χωριό να γράψουν τα φάρμακα. Γιατί τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, το ανύπαρκο ΙΚΑ ιδίως και αυτό το χάλι με την "συνταγογραφία" και τα φασόν έχει φέρει ανθρώπους σε εξαθλίωση. Όχι γιατί είναι κακοί, αλλά γιατί έχοντας νιώσει στο πετσί τους το κάθε νοσοκομείο ξεσπούν στον ιατρό του κέντρου υγείας και του περιφερειακού ιατρείου, που δεν έχει τους σεκιουριτάδες να τον πετάξουν έξω.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αλλά αλήθεια, δεν έτυχε ποτέ να συνταγογραφήσεις κ. Κουναλάκη χωρίς να εξετάσεις πλήρως  τον ασθενή;Εννοώ δεν μπήκες ποτέ στη διαδικασία να αναγράψεις τα φάρμακα που παίρνει ο ασθενής ,στο βιβλιάριό του  τα οποία είχε αναγράψει άλλος συνάδελφος απλά γιατί του τέλειωσαν τα φάρμακα;
Είναι άγνωστη αυτή η  πρακτική  στα  ΚΥ αλλά και σε ΠΙ;

Είναι βέβαια, όπως θα γνωρίζεις,  μια πάγια τακτική στα περισσότερα νοσοκομεία και είναι αρκετά αυτά που απασχολούν ξεχωριστό γιατρό  , σε ξεχωριστό χώρο μόνο για τη συνταγογράφηση.
Έτυχε αλλά είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Η συνταγογράφηση για μένα σημαίνει να ξέρω πως παίρνει τα φάρμακα του ο ασθενής, ποιος τα έδωσε, με τι ιστορικό ξεκίνησε να τα παίρνει, θα δω ότι εξετάσεις κουβαλάει μαζί του (και κρατώ αρχείο για τις περισσότερες), θα δω τα ζωτικά του, και θα εκμαιεύσω τυχόν παρενέργειες. Ότι κλινική εξέταση γίνει μαζί με ότι αποτελέσματα εξετάσεων κρίνω σκόπιμα θα κρατηθούν στο φάκελο ασθενή του ΚΥ. Να σου ότι ουκ ολίγες φορές έχω κόψει φάρμακα που έχουν δώσει άλλοι συνάδελφοι, ανεξαρτήτως ειδικότητας; Σε μεγάλο ποσοστό, δεν γράφω φάρμακα που δεν έχουν μια λογική και ακόμη κι αν τα έδωσε και καθηγητής μου.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Γνωρίζω  πάντως ότι κοκκόρια δεν χρειάζεται να  έχεις την "αίγλη νοσοκομειακού συναδέλφου" για να λάβεις :)

Το πόσα "κοκόρια" θα λάβεις είναι καθαρά θέμα marketing... Και υπάρχουν συνάδελφοι που τους χαίρομαι και δεν τους ζηλεύω που είναι αστέρια σε αυτό τον τομέα ανεξαρτήτως του πόσο καλοί ιατροί είναι.
Όμως το "κοκόρι" δεν είναι κάτι σαν το φακελάκι του φουκαριάρη ;
Να θυμηθούμε λίγο τους λόγους που δίνει ο έλληνας φακελάκι;
α) Θέλει να επιλέξει ιατρό, ημερομηνία, θάλαμο, ανέσεις
β) Θέλει να προσπεράσει την ουρά στην λίστα αναμονής
γ) Θέλει να σιγουρευτεί ότι θα τον προσέξουν, όντας άγνωστος σε ένα άγνωστο περιβάλλον (νοσοκομείο) που μετατρέπει τα πρόσωπα σε νούμερα και τους ανθρώπους σε διαγνώσεις (πχ. "βάλε το εμπύρετο μέσα...")
δ) Θέλει να πείσει τους συγγενείς και γείτονες ότι κάνει τα πάντα για το αγαπημένο του πρόσωπο που ασθενεί ("του δώσαμε χ ευρώ φακελάκι")
ε) Θέλει να ευχαριστήσει τον ιατρό του γιατί σε μια δύσκολη στιγμή του στάθηκε.

Πίστεψε με μόνο το τελευταίο παίζει στην πρωτοβάθμια και όταν προσφέρεις εκδουλεύσεις το (α) Όλα τα υπόλοιπα που αποτελούν και την πλειοψηφία είναι "κοκορια" του νοσοκομείου. Έχω δεχτεί "κοκορια", αφού όμως πάντα ξεκαθαρίζω ότι εγώ θα κάνω την δουλειά μου και αυτό που πρέπει πάρω-δεν πάρω "κοκορι".
Τίτλος: Απ: Συνταγογραφία κατά την εφημερία
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 10 Αυγούστου 2009, 19:28:45
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κάποιος πιο είναι το επίσημο ωράριο (το 7ωρο) μετά την εφαρμογή του Ν 3754/2009 και κατά συνέπεια πότε τελειώνει η μεικτή εφημερία η οποία ως γνωστό 6 ώρες μετά το πέρας του πρωινού ωραρίου μετατρέπεται σε εφημερία ετοιμότητας.

Για να δικαιωθεί και η...Διακομιστού Αρκουδιάς (B' 4) :D, ο 3205/2003 (άρθρο 45) ορίζει -όπως γράφει και ο κ. Ιωάννου- την μικτή ως "αποτελούμενη από ενεργό 6ωρη εφημερία, μετά το πέρας του τακτικού πρωινού ωραρίου, που συνεχίζεται με εφημερία ετοιμότητας μέχρι τη συμπλήρωση του 16ώρου".
Λεπτομέρεια, αλλά ίσως και όχι αν κάνει έφοδο ο αξιωματικός φυλακής στις...21:30!
Αν υποθέσουμε ότι το (νέο) ωράριο λήγει στις 15:00, τότε οι "ενεργές" ώρες της μικτής είναι μέχρι 21:00 (?).

Είναι ενδιαφέρον αυτό που αναφέρει ο κ. Κουναλάκης και θα παρακαλούσα να μας δώσει περισσότερα στοιχεία για το αν στις μικτές έχουμε παραπάνω υποχρεώσεις (ή απλά έτσι ξεκίνησε αλλά δεν εφαρμόστηκε?)

Επίσης, αν δεν έχει αλλάξει, απογευματινό ιατρείο απαγορεύεται σε μέρα που ο γιατρός εφημερεύει.

Παρόμοια συζήτηση http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,765.0.html ("συνταγογραφηση σε εφημερια")
Η εφημερία δεν ειναι πλέον 16ωρη αλλά 17ωρη. Νόμος 3754/2009, άρθρο 2.Οπότε και η μικτή δεν είναι 6ωρη αλλά 7ωρη ενεργός που συνεχιζεται από εφημερία ετοιμότητας μέχρι τη συμπλήρωση του 17ώρου.
Τίτλος: Απ: Συνταγογραφία κατά την εφημερία
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 10 Αυγούστου 2009, 19:39:27
Το υπουργείο υγείας σε επίσημη ιστοσελίδα του ( www.ygeianet.gov.gr ) περί υγειονομικού χάρτη θεωρεί ως ωράριο λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων των κέντρων υγείας απο τις 9 ως τις 14 δηλαδή 5 ώρες . Οι υπόλοιπες 2 ώρες μέχρι τη συμπλήρωση του πρωινού 7ώρου είναι ένα ερώτημα .
Τίτλος: Απ: Συνταγογραφία κατά την εφημερία
Αποστολή από: D-Michalis στις 10 Αυγούστου 2009, 21:54:41
1ον: Καλά θυμάται ο κ. Κουναλάκης, η διατύπωση όμως για τις μικτές δεν βρίσκεται στην εισηγητική του νόμου, αλλά στην εισηγητική της επιτροπής εφημεριών που είχε τότε συσταθεί για να εισηγηθεί το σύστημα εφημέρευσης.
Εκεί λοιπόν οι γνωστές ως εφημερίες «μικτές» αναφέρονταν ως «μικτές» ή περιγεγραμμένου έργου». Προβλέπονταν δηλαδή να εκτελεί προδιαγεγραμμένο –προγραμματισμένο έργο ο γιατρός και παράλληλα να επικουρεί την εφημερία. Περιγεγραμμένο όμως, όχι περάστε, τι θέλετε, αμέσως, …
2ον:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Κατ αρχήν σέβομαι την προσωπική επιλογή του καθένα για το πως θα χειριστεί το ζήτημα της συνταγογράφησης.
Αγαπητέ "Αγωνιστική Παρέμβαση"ξέρεις πιστεύω ότι σέβομαι τις θέσεις σου. Όμως το ότι ο καθένας κάνει ότι κρίνει δεν οδηγεί πουθενά. Οι κανόνες που όλοι θα συμφωνήσουμε να τηρήσουμε οδηγούν.
Ένας από αυτούς τους κανόνες είναι ότι «είμαι στο Κ.Υ. 24 ώρες και πρέπει να αντέξω. Αν κάνω τη συνήθη εργασία δεν θα αντέξω. Κάνω λοιπόν τα επείγοντα και προσπαθώ να επιβιώσω βιολογικά» Και μη μου πείτε «για μία συνταγή, χάθηκες ρε συ τώρα»? Όχι φίλε. Ποτέ δεν είναι μία συνταγή. Στο νοσοκομείο έκανα εξαιρέσεις, γιατί κανείς δεν θα το μάθαινε. Στο Κ.Υ. αν κάνω μία τη βδομάδα τώρα, 5 μετά, όλοι στο τέλος θα απαιτούν την παροχή αυτής της υπηρεσίας –και κάθε άλλης- όποτε βολευτούν. Καλό μπορεί να είναι για τον πολίτη, αλλά και γω πρέπει να αντέξω βιολογικά. Όχι για μία εφημερία, αλλά για πολλές επί μήνες και έτη.
Εξ’ άλλου είναι ιατρική πράξη? Η Συνταγογραφία, ναι. Η συγκεκριμένη Συνταγογραφία όχι. Κανείς δεν έρχεται σε εφημερία να συζητήσει και ανανεώσει την αγωγή του. Όλα αυτά τα περιστατικά που έχουμε όλοι κατά νου, είναι άνθρωποι που ήρθαν στο «γραφιά» να τους «περάσει» τα φάρμακα. Δεν ήρθαν βλέποντας ιατρική πράξη και επαφή γιατρού –ασθενή.
Θα συμφωνήσω με το ότι κάποιος από λάθος ξέμεινε. Αν ξέμεινε από φ. ορισμένων ασθενειών είναι όντως πρόβλημα. Η λύση όμως είναι η συνταγογράφηση? Θέλετε να μου πείτε ότι αν το ζητήσει από το φαρμακείο και έρθει «να το περάσει την άλλη μέρα» δεν θα του το δώσουν? Ξέρετε κανένα φαρμακείο στην Ελλάδα που δεν προ-διαθέτει τα φάρμακα στον «πελάτη του»? Μήπως τα τραγικοποιούμε λίγο?

Εν πάση περιπτώσει. Προσωπικά για να απαλλάξω από τέτοια διλήμματα τους γιατρούς μου απαγόρευσα κάθε είδους Συνταγογραφία στο Κ.Υ. εν ώρα εφημερίας και η «πρόφαση» προς τους πολίτες είναι «η σφραγίδα του Κ.Υ. που απαιτείται επίσης, δεν είναι διαθέσιμη σε ώρες μη πρωινού ωραρίου».
Έτσι, ούτε εντάσεις ούτε διλήμματα δημιουργούνται σχετικά με αυτό το θέμα. Και όποτε δημιουργούνται, είναι γιατί κάποιος κάποια στιγμή, ξέχασε τον κανόνα και έκανε «χάρη» Έλα μου όμως που ο ευεργετηθείς ξαναχρειάστηκε «χάρη» και έπεσε σε άλλον? Το "δώσε θάρος στο χωριάτη ..." στα θέματα αυτά ισχύει σε υπερθετικό βαθμό.
Δεν είναι άγγελοι οι πολίτες. Δεν είμαστε ούτε και ‘μείς.
Τίτλος: Απ: Συνταγογραφία κατά την εφημερία
Αποστολή από: timex στις 10 Αυγούστου 2009, 22:36:34
Και εμείς στο ΚΥ που έκανα αγροτικό κατα τη διάρκεια της εφημερίας δεν συνταγογραφούσαμε φάρμακα.
Βέβαια όταν κάποιος έκανε εναμιση χιλιόμετρο με τα πόδια ή ερχόταν απο διπλανό χωριό για να γράψει φάρμακα, τον ενημερώναμε πως δε γίνεται συνταγογράφηση σε ώρα εφημερίας γιατί βλέπουμε μόνο τα επέιγοντα περιστατικά ,αλλά στο τέλος του τα γράφαμε με την προειδοποίηση οτι την επόμενη φορά αν έρθει σε ώρα εφημερίας δεν θα του γράφαμε.
Όλα τα παραπάνω με ήρεμο τρόπο βέβαια για να μην υπάρχουν τσακωμοί κτλ.
Όλοι έδειχναν κατανόηση.
Για εμένα μετράει πάρα πολύ ο τρόπος που σου ζητουν να τους γράψεις τα φάρμακα.

Είναι λογικό να μη γράφονται φάρμακα κατα τη διάρκεια της εφημερίας, γιατί τότε ο καθενας θα ερχεται όποτε του καπνίσει αφού οι περισσότεροι βαριούνται να περιμένουν τη σειρά τους το πρωι!!
Τίτλος: Απ: Συνταγογραφία κατά την εφημερία
Αποστολή από: mandreou στις 10 Αυγούστου 2009, 23:17:59
Ο συγκεκριμένος ασθενής που ανέφερα είχε απλή συνταγή από το Νοσοκομείο (ασφαλισμένος του ΙΚΑ) για να πάρει τα φάρμακα του μετά από εξιτήριο, και δεν τίθονταν θέμα αν θα τον εξυπηρετούσε ο φαρμακοποιός απλά θεώρησε αυτονόητο μετά το φαγητό του (υπενθυμίζω ότι ήρθε στις 4 το απόγευμα ) να πάρει και τη συνταγή του ΙΚΑ για να μην ταλαιπωρείται σήμερα Δευτέρα. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι μάλλον κια οι συνάδελφοι στο γειτονικό ΚΥ δεν του έκαναν τη χάρη κι έτσι ήρθε σήμερα κι έγραψε τη συνταγή του κανονικά χωρίς να πει κουβέντα!  
Όσο για τα κοκόρια έπαθα πλάκα πριν από τρεις μέρες που ήρθε μια θειά κι έπέμενε να την εξετάσω εγώ για το γόνατο της που πονούσε (προχωρημένη ΟΑ ), κι όταν της είπα ότι έπρεπε να απευθυνθεί στο ορθοπεδικά ΕΙ του Νοσοκομείου για ενδεχόμενο προγραμματισμό επέμβασης, μου ζήτησε να τη στείλω με το ασθενοφόρο για να εξετασθεί!!!! Όταν της εξήγησα ευγενικά πως αυτό δεν γινόταν με ρώτησε δεικτικά αν μου άρεσε η μαρμελάδα που μου είχε δώσει πέρυσι!!!! Έπαθα πλάκα γιατί προσωπικά όταν μου δίνουν σπιτικά γλυκά  ή λαχανικά ντρέπομαι να πω όχι και μετά δεν ξέρω που να τα δώσω!!! Ποτέ μέχρι τώρα δεν μου είχε τύχει κάτι τέτοιο και μετά από αυτό δε θέλω ούτε να ξαναακούσω για προσφορές τέτοιου τύπου!  
Τίτλος: Απ: Συνταγογραφία κατά την εφημερία
Αποστολή από: D-Michalis στις 10 Αυγούστου 2009, 23:27:29
Κάποτε κάποια μου είχε δώσει λίγα αυγά. Όταν μετά από καιρό μου ζήτησε κάτι, της εξήγησα ευγενικά ότι δε γίνεται έτσι, αλλά πρέπει να …
Η πρώτη της αντίδραση ήταν: Η κα … είμαι που σου είχα δώσει τα αυγά του Αγ. Κων/νου (θυμόνταν και ημέρα).
Αλλά και η δική μου: «Ναι? Για θύμισέ μου πόσα ήταν και τη τιμή είχαν κείνη την εποχή για να σου φέρω τα χρήματα, γιατί το είχα αμελήσει. Με συγχωρείς»
Τίτλος: Απ: Συνταγογραφία κατά την εφημερία
Αποστολή από: Αγωνιστική Παρέμβαση στις 11 Αυγούστου 2009, 00:08:46
Μια εναλλακτική λύση ήταν να τις επιστρέψεις μερικές κότες και να ισχυριστείς ότι προέρχονταν από τα αυγά που σου έδωσε ;D
Και να της θέσεις το έρωτημα: Οι κότες έκαναν τ' αυγά ή τα αυγά τις κότες; ;D ;D
Εκεί να δεις κομπλάρισμα. ;D

Πιο σοβαρά τώρα.

1.Νομίζω ότι καθείς κατάλαβε τις απόψεις του άλλου.
2.Κανείς δεν ανέφερε, νομίζω, για συστηματική συνταγογράφηση στη εφημερία.Οπότε δεν τίθεται θέμα.Η συζήτηση ήταν για το πόσο ελαστικοί είμαστε ή θεωρούμε ότι μπορούμε  να είμαστε σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις.
3.Αντιλαμβάνομαι τη διαφορετικότητα των συνθηκών εργασίας (Νοσοκομείο -ΚΥ-ΠΙ) όσο και τη διαφορά στη συχνότητα αλλά  και τη διαφορά στη πιθανότητα" επιπλοκών" τέτοιων έκτακτων συνταγογραφήσεων ανάμεσα σε ένα ΚΥ και σε ένα νοσοκομείο.
Τίτλος: Απ: Συνταγογραφία κατά την εφημερία
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 11 Αυγούστου 2009, 12:27:53
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Όταν της εξήγησα ευγενικά πως αυτό δεν γινόταν με ρώτησε δηκτικά αν μου άρεσε η μαρμελάδα που μου είχε δώσει πέρυσι!!!!

Α χα! "Timeo Danaos et dona ferentes." ("Φοβού του Δαναούς ακόμη και όταν φέρνουν δώρα", Βιργιλίου Αινειάδα)
Τίτλος: Απ: Συνταγογραφία κατά την εφημερία
Αποστολή από: Γιάννης Ιωάννου στις 11 Αυγούστου 2009, 14:20:45
Με τον ν. 3205/2003 (επισυνάπτω το συγκεκριμένο άρθρο 45) ρυθμίζεται ο τρόπος πληρωμής των εφημεριών των ιατρών ΕΣΥ. Παρατηρείστε ότι μέχρι την 22 ώρα το ποσό που θα πάρει ο γιατρός είναι όσες ώρες εφημερίας έχει πραγματοποιήσει επί το ωρομίσθιο. Δηλ αν το πρωινό ωράριο είναι 08.00-15.00 θα πληρωθεί 7 ώρες επί το ωρομίσθιο. Αν είναι 09.00-16.00 τότε θα είναι 6 ώρες επί το ωρομίσθιο κ.ο.κ. Μετά από τις 22.00 έως την 6ην πρωινή (06.00) αναλόγως της ημέρας (αργία ή καθημερινή) οι αποδοχές είναι διαφορετικές. Σε κάθε περίπτωση όμως το ωράριο εργασίας στην εφημερία είναι μέχρι τις 6.00 το πρωί. Τι γίνεται από τις 6.00 μέχρι την έναρξη του πρωινού ωραρίου; Προσφέρουμε κοινωνικό έργο όπως η ιδιότητά μας το επιβάλλει; Μήπως το ωράριο αρχίζει 6.00 το πρωί και δεν μας το λέει κανείς; Ή μήπως κάποια άλλη απόφαση που δεν γνωρίζω καλύπτει το κενό αυτό;
Η μικτή εφημερία ορίζεται σαφώς. Έξι ώρες μετά από το πρωινό ωράριο ο ιατρός θα πάει σπίτι του και θα εφημερεύει σε ετοιμότητα από το σπίτι του. Το 7 ώρες που αναφέρθηκε δεν προκύπτει από καμιά απόφαση και δεν μπορούμε να το συμπεραίνουμε αυθαίρετα. Κάποιος που εφημερεύει συνεχόμενα ενεργή και την επομένη μικτή εφημερία (08.00 μέχρι 21.00 της επόμενης ημέρας) ακόμα και η μια ώρα που έχει να κάνει επιπλέον είναι σημαντική. Και δεν μιλώ για τους συναδέλφους που έχουν την ευχέρεια να είναι κοντά το σπίτι τους στο Κ.Υ. και μπορεί να “πετάγοντε δυο λεπτά” και να επιστρέφουν. Μιλώ για εκείνους που έχουν ένα διευθυντή που στήνει καρτέρι στους γιατρούς του αν θα αργήσουν λίγο στο ωράριο ή αν θα πάνε σαν άνθρωποι να φάνε στο σπίτι τους το μεσημέρι που θα κοπάσει λίγο η κίνηση. Ή αν θέλετε γι' αυτούς που πραγματικά στις 37 ώρες του προηγούμενου παραδείγματος έχουν ξεκουραστεί μόνο 3 με 4 ώρες το βράδυ.
Υπάρχουν καλοί Διευθυντές δεν αντιλέγω αλλά αν αφεθούμε στην καλή διάθεση ενός κακού Διευθυντή για το ωράριο και δεν γνωρίζουμε σαφώς ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας, κάποια στιγμή θα μας έρθει πρωτοκολλημένη η καταγγελία παραβίασης του ωραρίου ή “εγκατάλειψης θέσης” (όπως στο στρατό) εν ώρα εφημερίας  και τότε θα ψαχνόμαστε.
Έτσι και με το θέμα της συνταγογραφίας συμφωνώ με τον κύριο Μιχάλη ότι θα πρέπει να γίνεται μόνο τα πρωινά γιατί αν μαθευτεί ότι γίνονται “χάρες” από ορισμένους γιατρούς τότε αυτοί που δεν θα κάνουν “χάρες” θα είναι οι “κακοί” γιατροί και οι “κακοί” γιατροί θα μπαίνουν στο στόχαστρο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Και γι όλα φταίει η στρόγγυλη σφραγίδα. Πράγματι πρέπει να μένει ερμητικά κλεισμένη στο γραφείο της Διοίκησης (όπου και ανήκει) που ως γνωστό τα απογεύματα παραμένει κλειστό. Ο γιατρός όταν συνταγογραφεί σε βιβλιάριο είναι υποχρεωμένος να μην παραλείπει τίποτα, ούτε σφραγίδες ούτε υπογραφές γιατί και ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να εκτελεί συνταγές με ελλειπή στοιχεία και ο άρρωστος θα σε κατηγορήσει ότι τον ταλαιπώρησες άδικα όταν τον στείλει πίσω ο φαρμακοποιός για να του βάλεις την στρογγύλη. Αν όντως σε κάποιον άρρωστο χρειαστεί να γραφούν φάρμακα για επείγον περιστατικό ή γιατί του έχουν τελειώσει τότε για να μην μπορεί να διαμαρτυρηθεί σε τίποτα σε μια απλή συνταγή αναγράφονται τα επείγοντα φάρμακα τα οποία παίρνει από το φαρμακείο και έρχεται την επομένη να τα γράψει κανονικά. Όπως και να το κάνουμε το να αρρωστήσει κάποιος το απόγευμα είναι ένα ατυχές γεγονός που επιφέρει και ένα άλλο ατυχές γεγονός της ταλαιπωρίας της συνταγογράφησης.
Αν πάλι οι γιατροί ενός Κέντρου Υγείας είναι σύμφωνοι ότι η δουλειά είναι τόσο λίγη που θα μπορούσαν άνετα να συνταγογραφούν και τα απογεύματα τότε θα πρέπει να συνταγογραφούν σε όλους τους ασθενείς και όχι επιλεκτικά δίκην χάρης ή εξυπηρέτησης για να μην βρεθούν όπως προείπα στο στόχαστρο οι “κακοί” γιατροί.
Τίτλος: Απ: Συνταγογραφία κατά την εφημερία
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 11 Αυγούστου 2009, 19:31:24
Το πρωινό ωράριο έχει σταθερή έναρξη και λήξη και δεν είναι μεταβαλλόμενο οπότε δεν τίθεται θέμα στο ένα κέντρο υγείας να είναι 0800-1500 και σε άλλο 0900-1600. Εξάλλου το πως κοστολογείται το ωρομίσθιο δεν σημαίνει οτι και τότε τελειώνει ο χρόνος εφημερίας. Με άλλα λόγια το ότι 2200-0600 κοστολογείται το ωρομίσθιο με δεδομένη τιμή , δε σημαίνει οτι και 0600-0800 ή 0600-0900 δεν αποτελεί συνέχεια της εφημερίας που κοστολογείται με άλλο ωρομίσθιο. Εξάλλου υπάρχει εγκύκλιος του Υπ.Υγείας που αναφέρει ότι ο χρόνος εφημερίας αυξήθηκε κατά μια ώρα και έτσι θα πληρωθούν πλέον οι εφημερίες με το νέο μισθολόγιο του νόμου 3754/2009, οπότε αυξήθηκε κατά μια ώρα και η ενεργός και η μικτή και συμπαρασύρουν φυσικά και την εφημερία ετοιμότητας. Οπότε αν θεωρήσουμε ότι με βάση εγκυκλίους του Υπ.Υγείας που ορίζουν οτι η μικτή είναι 6/ωρη ενεργος εφημερία που ακολουθείται απο ετοιμότητας έχουμε πλέον 7ωρη ενεργό εφημερία που ακολουθείται από ετοιμότητας. Τώρα , ετοιμότητας μέχρι τις 0800 ή τις 0900 , νομιζω είναι θέμα του εκάστοτε διευθυντή του κέντρου υγείας. Ε, ας πάρουν και αυτοί κάποια απόφαση-πρωτοβουλία. 
Τίτλος: Απ: Συνταγογραφία κατά την εφημερία
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 14 Αυγούστου 2009, 19:49:16
Υπουργική απόφαση ΔΥ/1γ/3824/1993 (συνεχές πρωινό οκτάωρο με έναρξη 07.30 και λήξη την 15.30μμ ) . Τώρα πλέον επτάωρο βάση του 3754 του 2009 άρθρο 2.