Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

ΠΦΥ -Εκπαίδευση => Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 14 Μαρτίου 2010, 00:11:04

Τίτλος: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 14 Μαρτίου 2010, 00:11:04
Τελευταία γίνεται πολύς λόγος μεταξύ των Γιατρών σε παγκόσμιο επίπεδο για την σημασία της Βιταμίνης D στην υγεία.
Παραθέτω παρακάτω σχετικό άρθρο από τα Νέα:


TA NEA, 09/03/2010.

Επιστήμονες από τη Δανία κατόρθωσαν να βρουν για ποιον λόγο η «βιταμίνη του ήλιου» παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη νοσημάτων όπως ο καρκίνος και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σε μελέτες στο εργαστήριο ανακάλυψαν ότι χωρίς την βιταμίνη D παραμένουν ανενεργά τα κύτταρα-δολοφόνοι του ανοσοποιητικού συστήματος, με επακόλουθο να μην αντιδρούν ό,τι κι αν απειλήσει τον οργανισμό.

Το εύρημα αυτό εκτιμάται ότι θα συμβάλλει όχι μόνο στην καλύτερη αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων, αλλά και στην επινόηση νέων εμβολίων εναντίον πολλών απειλητικών νοσημάτων.

Η μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Immunology».

Όπως γράφουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κάρστεν Γκάισλερ, από το Τμήμα Διεθνούς Υγείας, Ανοσολογίας & Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου, ανακάλυψαν πως τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος βασίζονται στην βιταμίνη D για να ενεργοποιηθούν.

Σε περίπτωση που ο οργανισμός δεν διαθέτει επαρκείς ποσότητες από την βιταμίνη αυτή (και αυτό συμβαίνει στους μισούς κατοίκους του πλανήτη, ακόμα και στην χώρα του ήλιου, την Ελλάδα), τα Τ-κύτταρα παραμένουν σε λανθάνουσα κατάσταση και δεν αντιδρούν, όποια κι αν είναι η απειλή.

«Όταν ένα Τ-κύτταρο εκτεθεί σε έναν “εισβολέα”, όπως λ.χ. τα μικρόβια, ενεργοποιείται μία “κεραία” που διαθέτει και η οποία ουσιαστικά είναι ένας υποδοχέας βιταμίνης D», εξηγεί ο δρ Γκάισλερ. «Καθώς σηκώνεται η “κεραία” αυτή, αναζητά μόρια βιταμίνης D στον οργανισμό. Εάν τα βρει, το Τ-κύτταρο θα ενεργοποιηθεί. Εάν όχι, η “κεραία” ξαναμαζεύεται και το Τ-κύτταρο παραμένει αδρανές».

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση ασβεστίου (άρα στην απόκτηση και διατήρηση γερών οστών και δοντιών), καθώς και ότι τα χαμηλά επίπεδά της σχετίζονται με την ανάπτυξη νοσημάτων όπως ο καρκίνος και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ωστόσο, «δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πόσο ζωτικός είναι ο ρόλος της στην λειτουργία του ίδιου του αμυντικού συστήματός μας, δηλαδή του ανοσοποιητικού», λέει ο δρ Γκάισλερ. «Αυτό τώρα το μάθαμε – και είναι πραγματικά πολύ σημαντικό».

Οι πηγές

Η περισσότερη βιταμίνη D παράγεται από τον οργανισμό ως φυσικό υποπροϊόν της έκθεσης του δέρματος στον ήλιο.

Σε επίπεδο διατροφής, καλές πηγές βιταμίνης D είναι τα ιχθυέλαια (με πρώτο το μουρουνέλαιο) και τα «παχιά» ψάρια (όπως το σκουμπρί, ο σολομός, η σαρδέλα και η ρέγγα). Υπάρχουν επίσης εμπλουτισμένα με βιταμίνη Dτρόφιμα, καθώς και συμπληρώματα διατροφής.

Ο δρ Γκάισλερ εκτιμά ότι το νέο εύρημα όχι μόνον θα συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενειών, αλλά και στις μεταμοσχεύσεις όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος απόρριψης των μοσχευμάτων (γι’ αυτό και χορηγούνται ανοσοκατασταλτικά φάρμακα), καθώς και στα αυτοάνοσα νοσήματα (προκαλούνται όταν το ανοσοποιητικό εκλαμβάνει λανθασμένα ως εισβολείς τους υγιείς ιστούς του σώματος).

Τα οφέλη

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσαν πέρυσι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D στον οργανισμό είναι η καλύτερη μέθοδος προστασίας από τον καρκίνο.

Αναλύοντας τα ευρήματα 2.750 ερευνητικών εργασιών, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση αυτή μπορεί να μειώσει τα κρούσματα καρκίνου του μαστού κατά ένα τέταρτο και τα κρούσματα καρκίνου του εντέρου κατά ένα τρίτο.
 
Με άλλα λόγια, αν όλοι μας είχαμε όση βιταμίνη D χρειαζόμαστε, θα καταγράφονταν παγκοσμίως 200.000 λιγότερα κρούσματα καρκίνου του μαστού και 250.000 λιγότερα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η αύξηση αυτή «μπορεί να κάνει περισσότερα για την πρόληψη του καρκίνου απ΄ ό,τι μια ολόκληρη βιβλιοθήκη με συμβουλές για τον τρόπο ζωής μας», είχαν τότε γράψει οι ερευνητές.

Άλλες μελέτες έχουν αποκαλύψει πως είναι πολύτιμη και για την πρόληψη της καρδιοπάθειας και του διαβήτη.

15 λεπτά την ημέρα

Πως μπορεί όμως να εκτίθεται κανείς στον ήλιο για να έχει αρκετή βιταμίνη D και ταυτοχρόνως να αποφύγει τον καρκίνο του δέρματος, που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου;

Οι επιστήμονες συνιστούν να φροντίζουμε να βρισκόμαστε καθημερινά για 12 έως 15 το πολύ λεπτά στον ήλιο (όχι τις επικίνδυνες ώρες 11.00-16.00 το καλοκαίρι), έχοντας το πρόσωπο και τα χέρια μας εκτεθειμένα και προστατευμένοι από αντηλιακό με χαμηλό δείκτη προστασίας ( έως  8  ).

Αν κάποιος έχει πολύ σκούρο δέρμα, μπορεί να χρειαστεί λίγα λεπτά περισσότερο.



http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=9117&la=1
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 15 Μαρτίου 2011, 09:29:59
Συζήτηση από άλλο σημείο του φόρουμ σχετικά με το εμπορικό σκεύασμα βιταμίνης D, και την δοσολογία του:

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,2495.msg16579.html#msg16579
Τίτλος: Clinical Review: Diagnosis and management of vitamin D deficiency.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Απριλίου 2011, 18:56:14
Clinical Review.

Diagnosis and management of vitamin D deficiency.

Simon HS Pearce, professor of endocrinology, honorary consultant physician12, Tim D Cheetham, senior lecturer in paediatric endocrinology, honorary consultant paediatrician

BMJ 2010; 340:b5664 doi: 10.1136/bmj.b5664 (Published 11 January 2010).


http://www.hillingdongp.org.uk/documents/vitamin%20d.pdf
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Loumakis στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, 22:42:12
   Στο 7ο Παμπελοποννησιακό Συμπόσιο Γενικής Ιατρικής που έγινε στο Λουτράκι πριν λίγες ημέρες (το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να το βρείτε εδώ (http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,2423.0.html)), είχα διάλεξη με θέμα "Βιταμίνη D: ο ρόλος στην πρωτοβάθμια πρόληψη μιας παραμελημένης βιταμίνης με πολυσχιδή δράση".  Σκέφθηκα να ανεβάσω στο φόρουμ την παρουσίαση μου για να ενημερωθούν όσοι συνάδελφοι επιθυμούν. Υπάρχει καταιγισμός ερευνών και ανακαλύψεων στο εξωτερικό πάνω στις πολύτροπες δράσεις [προτιμώ τον όρο "πολύτροπες" αντί "πλειοτροπικές", είναι εννοιολογικά ορθότερος] της βιταμίνης D, που μας ήταν άγνωστες πριν από μερικά χρόνια. Δυστυχώς στα Ελληνικά συνέδρια ελάχιστα λέγονται (αν λέγονται κιόλας), μάλλον γιατί στη σημερινή εποχή της χρηματοδοτούμενης και κατευθυνόμενης από φαρμακευτικές εταιρείες ιατρικής εκπαίδευσης, η βιταμίνη D δεν "πουλάει" (μπορούμε να την φτιάξουμε όλοι τζάμπα από τον ήλιο και το φαρμακευτικό σκεύασμα κοστίζει μόλις 2,40 ευρώ).
   Σας επισυνάπτω λοιπόν την παρουσίαση μου σε Powerpoint. Στο τελευταίο slide υπάρχουν αριθμοί που αντιπροσωπεύουν υπερσυνδέσεις (links). Κάνοντας κλίκ  επάνω τους (σε προβολή παρουσίασης), θα οδηγηθείτε σε σχετικά άρθρα στο ίντερνετ (πολλά  είναι σε μορφή .pdf  και μπορείτε να τα κατεβάσετε στον υπολογιστή σας). Τα περισσότερα άρθρα είναι ελεύθερης πρόσβασης ή χρειάζονται δωρεάν εγγραφή στο site (π.χ. το medscape).
  Επίσης άλλα σχετικά άρθρα και παραπομπές υπάρχουν σε άλλο σημείο (http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,2495.msg16579.html#msg16579) του φόρουμ.
  Καλή ανάγνωση και ενημέρωση.
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 7 Αυγούστου 2012, 19:57:42
Ann Intern Med. 2012 May 1;156(9):627-34.

Serum 25-hydroxyvitamin D concentration and risk for major clinical disease events in a community-based population of older adults: a cohort study.

de Boer IH, Levin G, Robinson-Cohen C, Biggs ML, Hoofnagle AN, Siscovick DS, Kestenbaum B.

SourceUniversity of Washington, Seattle, USA. deboer@u.washington.edu

..........
......................

RESULTS: Over a median 11-year follow-up, the composite outcome occurred in 1018 participants (63%). Defining events included 137 hip fractures, 186 myocardial infarctions, 335 incidences of cancer, and 360 deaths. The association of low 25-(OH)D concentration with risk for the composite outcome varied by season (P = 0.057). A concentration lower than a season-specific Z score of -0.54 best discriminated risk for the composite outcome and was associated with a 24% higher risk in adjusted analyses (95% CI, 9% to 42%). Corresponding season-specific 25-(OH)D concentrations were 43, 50, 61, and 55 nmol/L (17, 20, 24, and 22 ng/mL) in winter, spring, summer, and autumn, respectively.

LIMITATION: The observational study was restricted to white participants.

CONCLUSION: Threshold concentrations of 25-(OH)D associated with increased risk for relevant clinical disease events center near 50 nmol/L (20 ng/mL). Season-specific targets for 25-(OH)D concentration may be more appropriate than static targets when evaluating health risk.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22547472?dopt=Abstract

Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Loumakis στις 18 Αυγούστου 2012, 19:50:52
  Με την ευκαιρία του αρθρου που παρεθεσε ο συναδελφος Αργυρίου για τη βιταμίνη D, να προσθεσω οτι υπαρχει μια σημαντικη διαφοροποιηση σε σχεση με το σκευασμα βιταμινης D που πρεπει να χρησιμοποιειται. Υπο το φως προσφατων σχετικα στατιστικων αναλύσεων (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21735411) που εδειξαν οτι μόνο η χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3) μειωνει τη θνησιμότητα, αλλα όχι και η εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2), εχω αναθεωρησει την πρακτική μου (http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,2495.msg16579.html#msg16579) σε περιπτωσεις έλλειψης ή ανεπαρκειας βιταμίνης D και δεν χορηγω πλέον Sterogyl (βιταμίνη D2), αλλα μόνο σκευάσματα βιταμίνης D3, τα οποία ομως δυστυχως δεν αποζημιωνονται απο τα ταμεία (δεν εχουν "κουπόνι"). Και επειδη ο παραγοντας κόστος ειναι πολυ σημαντικός πλέον για τους ασθενεις, έψαξα και βρηκα οτι το φθηνότερο σκεύασμα βιταμίνης D3 ειναι το πόσιμο διαλυμα υγρης βιταμινης D3 της Solgar. Περιεχει 2500 μοναδες βιταμινης D3 ανα μισό ml, εχει όγκο 59 ml, κόστος 17-20 ευρω ανάλογα αν το παραγγείλεις μεσω Internet (http://www.skroutz.gr/c/81/diatrofh.html?keyphrase=%CE%B2%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CE%B7+D&order_dir=asc&page=2) ή απο το φαρμακείο σου, πραγμα το οποίο σημαίνει οτι σε περίπτωση έλλειψης βιταμινης D (επίπεδα 25-ΟΗ-βιταμινης D < 20 ng/ml) το μηνιαίο κόστος θεραπείας (δόση 1 ml = 5000 μοναδες /ημέρα) ειναι λιγότερο απο 10 ευρώ.
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Loumakis στις 3 Οκτωβρίου 2012, 22:50:53
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Στο 7ο Παμπελοποννησιακό Συμπόσιο Γενικής Ιατρικής που έγινε στο Λουτράκι πριν λίγες ημέρες (το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να το βρείτε εδώ (http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,2423.0.html)), είχα διάλεξη με θέμα "Βιταμίνη D: ο ρόλος στην πρωτοβάθμια πρόληψη μιας παραμελημένης βιταμίνης με πολυσχιδή δράση".  Σκέφθηκα να ανεβάσω στο φόρουμ την παρουσίαση μου για να ενημερωθούν όσοι συνάδελφοι επιθυμούν. Υπάρχει καταιγισμός ερευνών και ανακαλύψεων στο εξωτερικό πάνω στις πολύτροπες δράσεις [προτιμώ τον όρο "πολύτροπες" αντί "πλειοτροπικές", είναι εννοιολογικά ορθότερος] της βιταμίνης D, που μας ήταν άγνωστες πριν από μερικά χρόνια. Δυστυχώς στα Ελληνικά συνέδρια ελάχιστα λέγονται (αν λέγονται κιόλας), μάλλον γιατί στη σημερινή εποχή της χρηματοδοτούμενης και κατευθυνόμενης από φαρμακευτικές εταιρείες ιατρικής εκπαίδευσης, η βιταμίνη D δεν "πουλάει" (μπορούμε να την φτιάξουμε όλοι τζάμπα από τον ήλιο και το φαρμακευτικό σκεύασμα κοστίζει μόλις 2,40 ευρώ).
   Σας επισυνάπτω λοιπόν την παρουσίαση μου σε Powerpoint. Στο τελευταίο slide υπάρχουν αριθμοί που αντιπροσωπεύουν υπερσυνδέσεις (links). Κάνοντας κλίκ  επάνω τους (σε προβολή παρουσίασης), θα οδηγηθείτε σε σχετικά άρθρα στο ίντερνετ (πολλά  είναι σε μορφή .pdf  και μπορείτε να τα κατεβάσετε στον υπολογιστή σας). Τα περισσότερα άρθρα είναι ελεύθερης πρόσβασης ή χρειάζονται δωρεάν εγγραφή στο site (π.χ. το medscape).
  Επίσης άλλα σχετικά άρθρα και παραπομπές υπάρχουν σε άλλο σημείο (http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,2495.msg16579.html#msg16579) του φόρουμ.
  Καλή ανάγνωση και ενημέρωση.

Στο 8ο Συμποσιο Γενικης Ιατρικης που εγινε πριν λιγες ημερες στη Αθήνα, επανέλαβα τη διάλεξη για τη βιταμίνη D. Επισυνάπτω την εργασία, "βελτιωμένη και επηυξημένη". Να προσθεσω μόνο, οτι στα σκευάσματα βιταμίνης D3 λογικού κόστους συγκαταλέγεται και το D3-fix extra (2000 IU) της Uni-pharma, το οποίο αγνοούσα.
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Loumakis στις 14 Οκτωβρίου 2012, 21:58:57
   Μία πρακτική συμβουλή σε όσους θελουν να μετρησουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στους ασθενεις τους, ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Με δεδομένο ότι στη λίστα εξετασεων του ΕΟΠΥΥ (e-diagnosis) δεν περιλαμβανεται η 25-ΟΗ-βιταμίνη D (που τα επίπεδα της αποτελούν μέτρο της επάρκειας σε βιταμίνη D του οργανισμού), αλλά η 1,25-(ΟΗ)2-βιταμίνη D (που μας είναι σχεδόν άχρηστη, γιατί τα επίπεδα της πέφτουν μόνο σε πολύ βαρειά έλλειψη βιταμίνης D), προτείνω να επιλέγετε τη δεύτερη και να λέτε στον μικροβιολόγο να μετρήσει την πρώτη (έχουν το ίδιο κόστος).
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 19 Οκτωβρίου 2012, 18:25:50
A Pooled Analysis of Vitamin D Dose Requirements for Fracture Prevention

Heike A. Bischoff-Ferrari, M.D., Dr.P.H., Walter C. Willett, M.D., Dr.P.H., Endel J. Orav, Ph.D., Paul Lips, M.D., Pierre J. Meunier, M.D., Ronan A. Lyons, M.D., M.P.H., Leon Flicker, M.D., John Wark, M.D., Ph.D., Rebecca D. Jackson, M.D., Jane A. Cauley, Dr.P.H., Haakon E. Meyer, M.D., Ph.D., Michael Pfeifer, M.D., Kerrie M. Sanders, Ph.D., Hannes B. Stähelin, M.D., Robert Theiler, M.D., and Bess Dawson-Hughes, M.D.

N Engl J Med 2012; 367:40-49  July 5, 2012


..........
...............
Conclusions
High-dose vitamin D supplementation (≥800 IU daily) was somewhat favorable in the prevention of hip fracture and any nonvertebral fracture in persons 65 years of age or older.
.......................
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 19 Νοεμβρίου 2012, 13:51:02
Η Uni-pharma ( www.uni-pharma.gr ) έχει διάφορα σκευάσματα βιταμίνης D3 (cholecalciferol).

Το Tabl. D3fix  1.200 IU x 60 που στις 02/02/2022 κοστίζει συνήθως 10,40 ευρώ στα φαρμακεία

και το

Tabl. D3fix extra  2.000 IU x 60 που στις 02/02/2022 κοστίζει συνήθως 13 ευρώ στα φαρμακεία

Επίσης υπάρχουν τα Tabl. D3fix Ultra 10.000 IU x 30 ( σύμφωνα με τον φαρμακευτικό αντιπρόσωπο, για ένα τρίμηνο μόνο, μέρα παρά μέρα σε περίπτωση έντονης έλλειψης ) που στις 02/02/2022 κοστίζει συνήθως 22 - 23 ευρώ στα φαρμακεία

Τα Tabl. D3fix MAX 4.000 IU x 60 ( σύμφωνα με τον φαρμακευτικό αντιπρόσωπο, π.χ. για υπέρβαρους ) που στις 02/02/2022 κοστίζει συνήθως 18 - 19 ευρώ στα φαρμακεία

Τα Tabl. Eff. D3 Cal fix (Calcium 500 mg + Cholecalciferol 800 I.U.) x 20 που στις 02/02/2022 κοστίζει συνήθως 11 - 12 ευρώ στα φαρμακεία

Τα φάρμακα αυτά δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και η τιμολόγηση είναι ελεύθερη, για αυτό οι παραπάνω τιμές είναι ενδεικτικές ενώ στο διαδίκτυο μπορεί να τα βρει κανείς και φθηνότερα.

Τα δισκία όλων των παραπάνω μορφών είναι διχοτομούμενα.

Προτεινόμενη δοσολογία για τα δύο πρώτα σκευάσματα είναι ένα δισκίο την ημέρα συνήθως μαζί με κάποιο γεύμα, αλλά γράφει ότι το δοσολογικό σχήμα μπορεί να τροποποιηθεί με τη συμβουλή του Ιατρού.

Σε ένα διαφημιστικό σελιδοδείκτη των σκευασμάτων γράφει επίσης ότι δεν περιέχουν ζάχαρη ή αλάτι.

Από την μελέτη της βιβλιογραφίας που έχω κάνει μέχρι τώρα έχω καταλήξει ότι για τους περισσότερους αρκούν 600 IU/ημέρα, τους σκοτεινούς μήνες του χειμώνα (π.χ. τους μήνες που περιέχουν στο όνομά τους το γράμμα ρ ). Ένα κουτάκι Tabl. D3fix 1200 IU x 60 που τα δισκία του όπως είπαμε διχοτομούνται και που στο skroutz.gr στις 30/01/2022 το βρίσκει κανείς με Λιανική Τιμή 6,5 ευρώ αν το πάρει κανείς με δοσολογία 1/2 x 1 φτάνει για να "βγάλει" κανείς 4 μήνες. (βγαίνει μάλλον πιο φθηνό από ότι να πάρει κανείς σκεύασμα που το έχει συνταγογραφήσει Ιατρός).

Υπάρχουν επίσης και οι σταγόνες Oral solution drops D3fix x 30 ml, 200 μg Vitamin D3/ml ή 200 IU Vitamin D3/σταγόνα, που στις 22/03/2022 έχει περίπου 6 ευρώ Λιανική Τιμή, και η δοσολογία ακόμη και για τα νεογέννητα είναι 1-2 σταγόνες/ημέρα συνήθως μαζί με το φαγητο τουλάχιστον το χειμερινό εξάμηνο του έτους ( = όσοι μήνες περιέχουν το γράμμα ρ ) και για το νεογέννητα αυτό είναι καλό να το κάνουμε τα δύο πρώτα χειμερινά εξάμηνα της ζωής τους. Το μπουκαλάκι με τις σταγόνες κοστίζει γύρω στα 12 ευρώ.
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: anastaziogr στις 19 Νοεμβρίου 2012, 18:40:21
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η Uni-pharma ( www.uni-pharma.gr ) έχει βγάλει πρόσφατα δύο σκευάσματα βιταμίνης D3 (cholecalciferol).

Το Tabl. D3fix  1.200 IU x 60 που σήμερα (19/11/2012 κοστίζει 9,5 ευρώ)

και το

Tabl. D3fix extra  2.000 IU x 60 που σήμερα κοστίζει 12 ευρώ.

Τα φάρμακα αυτά δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα δισκία και της μιας και της άλλης συσκευασίας είναι διχοτομούμενα.

Προτεινόμενη δοσολογία και για τα δύο σκευάσματα είναι ένα δισκίο την ημέρα συνήθως μαζί με κάποιο γεύμα, αλλά γράφει ότι το δοσολογικό σχήμα μπορεί να τροποποιηθεί με τη συμβουλή του Ιατρού.

Σε ένα διαφημιστικό σελιδοδείκτη των σκευασμάτων γράφει επίσης ότι δεν περιέχουν ζάχαρη ή αλάτι.

Ο τοπικός αντιπρόσωπος της εταιρείας μου είπε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να βγάλει βιταμίνη D3 και σε σταγόνες.

Τα παραπάνω σκευάσματα, τα οποία από όσο γνωρίζω είναι τα μόνα φαρμακευτικα σκευάσματα "σκέτης" βιτ D3 που κυκλοφορούν στην Ελλάδα (αν εξαιρέσουμε το Solgar, το οποίο υποτίθεται οτι είναι διατροφικό συμπλήρωμα) και όντως, δυστυχώς, δε καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε αντιθεση καλύπτονται τα ανάλογα της βιτ D (αλφακαλσιδόλη κλπ) καθώς επίσης και οι συνδυασμοί ασβεστίου και βιτ D3.

Παρόλα αυτά όλες (τουλάχιστον όλες όσες ξέρω) οι κατευθυντήριες οδηγίες (Ελληνικές, Βρεττανικές, Αμερικανικές) για την αντιμετώπιση και θεραπεία της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης καθώς και υποβιταμίνωσης D (εξαιρουμένων ειδικών περιπτώσεων όπως νεφρικής ή ηπατικής ανεπάρκειας ή  ραχίτιδας ανθεκτικής στη βιτ D) συνιστούν απλή βιτ D (και μάλιστα κατά προτίμηση D3) και όχι αλφακαλσιδόλη.
Παρόλα αυτά στην Ελλάδα, πολλοί "ειδικοί" της οστεοπόρωσης (ορθοπαιδικοί, ενδοκρινολόγοι, παθολόγοι, γενικοί ιατροί, γυναικολόγοι) πιστεύοντας ότι χορηγόντας την "μισοενεργοποιημένη" μορφή της βιτ D θα κάνουν καλύτερη δουλειά...προτιμούν την  άλφακαλσιδόλη....

Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Loumakis στις 22 Νοεμβρίου 2012, 23:16:11
Vitamin D prevents clogged arteries in diabetics (http://news.wustl.edu/news/Pages/24586.aspx)

People with diabetes often develop clogged arteries that cause heart disease, and new research at Washington University School of Medicine in St. Louis suggests that low vitamin D levels are to blame.

In a study published Nov. 9 in the Journal of Biological Chemistry, the researchers report that blood vessels are less likely to clog in people with diabetes who get adequate vitamin D. But in patients with insufficient vitamin D, immune cells bind to blood vessels near the heart, then trap cholesterol to block those blood vessels.

“About 26 million Americans now have type 2 diabetes,” says principal investigator Carlos Bernal-Mizrachi, MD. “And as obesity rates rise, we expect even more people will develop diabetes. Those patients are more likely to experience heart problems due to an increase in vascular inflammation, so we have been investigating why this occurs.”

In earlier research, Bernal-Mizrachi, an assistant professor of medicine and of cell biology and physiology, and his colleagues found that vitamin D appears to play a key role in heart disease. This new study takes their work a step further, suggesting that when vitamin D levels are low, a particular class of white blood cell is more likely to adhere to cells in the walls of blood vessels.

Vitamin D conspires with immune cells called macrophages either to keep arteries clear or to clog them. The macrophages begin their existence as white blood cells called monocytes that circulate in the bloodstream. But when monocytes encounter inflammation, they are transformed into macrophages, which no longer circulate.

In the new study, researchers looked at vitamin D levels in 43 people with type 2 diabetes and in 25 others who were similar in age, sex and body weight but didn’t have diabetes.

They found that in diabetes patients with low vitamin D — less than 30 nanograms per milliliter of blood — the macrophage cells were more likely to adhere to the walls of blood vessels, which triggers cells to get loaded with cholesterol, eventually causing the vessels to stiffen and block blood flow.

“We took everything into account,” says first author Amy E. Riek, MD, instructor in medicine. “We looked at blood pressure, cholesterol, diabetes control, body weight and race. But only vitamin D levels correlated to whether these cells stuck to the blood vessel wall.”

In one of those studies, the researchers are giving vitamin D to people with diabetes and hypertension to see whether the treatment may lower blood pressure. In the second study, African Americans with type 2 diabetes are getting vitamin D along with their other daily medications, and the research team is evaluating whether vitamin D supplements can slow or reverse the progression of heart disease.

Sometime in the next several months, the scientists hope to determine whether vitamin D treatment can reverse some of the risk factors associated with cardiovascular disease.

“In the future, we hope to generate medications, potentially even vitamin D itself, that help prevent the deposit of cholesterol in the blood vessels,” Bernal-Mizrachi explains. “Previous studies have linked vitamin D deficiency in these patients to increases in cardiovascular disease and in mortality. Other work has suggested that vitamin D may improve insulin release from the pancreas and insulin sensitivity. Our ultimate goal is to intervene in people with diabetes and to see whether vitamin D might decrease inflammation, reduce blood pressure and lessen the likelihood that they will develop atherosclerosis or other vascular complications.”
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Loumakis στις 8 Δεκεμβρίου 2012, 20:20:08
  Αφιερώνω το παρακάτω άρθρο σε φίλο και συνάδελφο του φόρουμ, που πληροφορήθηκα οτι η γυναίκα του ειναι έγκυος, για να της μετρήσει τα επίπεδα βιταμίνης D και να της δωσει έγκαιρα θεραπεία υποκαταστασης, εάν χρειάζεται. Με βάση την παρακάτω εξαιρετικά πρωτότυπη εργασία, υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη σχετίζονται με καλύτερη διανοητική και ψυχοκινητική ανάπτυξη των βρεφών. Στη γυναίκα του εύχομαι καλή λευτεριά και στους δύο ένα γερό και έξυπνο μωράκι.

Circulating 25-Hydroxyvitamin D3 in Pregnancy and Infant Neuropsychological Development απο το Pediatrics (http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2012/09/12/peds.2011-3289.abstract)

OBJECTIVE: To investigate whether circulating 25-hydroxyvitamin D3 [25(OH)D3] concentration in pregnancy is associated with neuropsychological development in infants.

METHODS: The Spanish population-based cohort study INfancia y Medio Ambiente Project recruited pregnant women during the first trimester of pregnancy between November 2003 and February 2008. Completed data on 1820 mother-infant pairs were used. Maternal plasma 25(OH)D3 concentration was measured by high-performance liquid chromatography in pregnancy (mean 13.5±2.1 weeks of gestation). Offspring mental and psychomotor scores were assessed by trained psychologists at age 14 months (range, 11–23) by using the Bayley Scales of Infant Development. β-Coefficients with 95% confidence intervals (CIs) of mental and psychomotor scores associated with continuous or categorical concentrations of maternal plasma 25(OH)D3 were calculated by using linear regression analysis.

RESULTS: The median plasma value of 25(OH)D3 in pregnancy was 29.6 ng/mL (interquartile range, 21.8–37.3). A positive linear relationship was found between circulating concentrations of maternal 25(OH)D3 concentrations in pregnancy and mental and psychomotor scores in the offspring. After adjustment for potential confounders, infants of mothers with 25(OH)D3 concentrations in pregnancy >30 ng/mL showed higher mental score (β = 2.60; 95% CI 0.63–4.56) and higher psychomotor score (β = 2.32; 95% CI 0.36–4.28) in comparison with those of mothers with 25(OH)D3 concentrations <20 ng/mL.

CONCLUSIONS: Higher circulating concentration of maternal 25(OH)D3 in pregnancy was associated with improved mental and psychomotor development in infants.

  Με την ευκαιρία αυτή να κάνω και ένα σχόλιο σε προηγούμενη ανάρτηση του φόρουμ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τα παραπάνω σκευάσματα, τα οποία από όσο γνωρίζω είναι τα μόνα φαρμακευτικα σκευάσματα "σκέτης" βιτ D3 που κυκλοφορούν στην Ελλάδα (αν εξαιρέσουμε το Solgar, το οποίο υποτίθεται οτι είναι διατροφικό συμπλήρωμα) και όντως, δυστυχώς, δε καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε αντιθεση καλύπτονται τα ανάλογα της βιτ D (αλφακαλσιδόλη κλπ) καθώς επίσης και οι συνδυασμοί ασβεστίου και βιτ D3.

Παρόλα αυτά όλες (τουλάχιστον όλες όσες ξέρω) οι κατευθυντήριες οδηγίες (Ελληνικές, Βρεττανικές, Αμερικανικές) για την αντιμετώπιση και θεραπεία της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης καθώς και υποβιταμίνωσης D (εξαιρουμένων ειδικών περιπτώσεων όπως νεφρικής ή ηπατικής ανεπάρκειας ή  ραχίτιδας ανθεκτικής στη βιτ D) συνιστούν απλή βιτ D (και μάλιστα κατά προτίμηση D3) και όχι αλφακαλσιδόλη.
Παρόλα αυτά στην Ελλάδα, πολλοί "ειδικοί" της οστεοπόρωσης (ορθοπαιδικοί, ενδοκρινολόγοι, παθολόγοι, γενικοί ιατροί, γυναικολόγοι) πιστεύοντας ότι χορηγόντας την "μισοενεργοποιημένη" μορφή της βιτ D θα κάνουν καλύτερη δουλειά...προτιμούν την  άλφακαλσιδόλη....

   Συμφωνώ απόλυτα οτι δεν χρειάζεται να δίνει κανείς αλφακαλσιδόλη (One-Alpha κλπ.), αλλά απλή βιταμίνη D. Η προτίμηση για την αλφακαλσιδόλη ειναι αποτέλεσμα διαφημιστικης προώθησης απο τις μητρικες φαρμακευτικες εταιρείες. Η μόνη περίπτωση που χρειάζεται να δωσει κανείς αλφακαλσιδόλη ειναι προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια, όπου λόγω αδυναμίας υδροξυλίωσης της βιταμίνης D στη θέση 1 (υπενθυμίζω οτι το ηπαρ υδροξυλιώνει  τη βιταμίνη D στη θέση 25 και ο νεφρος στη θεση 1 για να παραχθεί η ενεργός ορμόνη 1,25-(OH)2-βιταμίνη D), χορηγούμε έτοιμη 1-OH-βιταμίνη D (αλφακαλσιδόλη)  παρακάμπτοντας τον νεφρό. Επιπλέον η αλφακαλσιδόλη εχει μικρό, αλλά υπαρκτό κίνδυνο υπερασβεστιαιμίας, που η απλή  βιταμίνη D δεν έχει (παρα μόνο σε τεράστιες δόσεις, υπερβολικά πανω απο τις συνιστωμενες).
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Loumakis στις 17 Δεκεμβρίου 2012, 14:54:52
  Αυξανονται και πληθύνονται οι ερευνες οι σχετικες με την βιταμινη D, που αποδεικνύουν οτι ειναι πολλαπλα ευεργετική στην προληψη νοσηματων. Παραθέτω αλλες δύο. Η μια ερχεται να επιβεβαιωσει τη σημασια της βιταμινης D στην πρόληψη του σακχαρωδη διαβήτη τύπου Ι (στο πλαισιο της γενικότερης προληψης των αυτοάνοσων νοσηματων) και η δεύτερη αναδεικνύει μια πιθανή προληπτικη δραση στον τερηδονισμό των δοντιων, που όμως εκδηλωνεται μεχρι την ηλικια των 13 ετων. Και δύο μαζί αποδεικνύουν ποσο σημαντικό ειναι να μετριεται η βιταμίνη D και στην παιδική ηλικία (άραγε πόσοι παιδίατροι τη μετρανε στα πλαισια ενος προληπτικού τσεκ-άπ; )

Diabetes Risk Linked to Low Vitamin D Levels (http://www.medscape.com/viewarticle/775570?src=mp)

 Low serum vitamin D concentration was associated with an increased risk of developing "insulin-requiring" diabetes in a nested case-control study of active-duty military service members.

The study, led by Edward D. Gorham, PhD, MPH, a research epidemiologist from the Naval Health Research Center, San Diego, and assistant adjunct professor in the Department of Family and Preventive Medicine at the University of California, San Diego, was published online September 7 and in the December issue of Diabetologia.

Dr. Gorham and colleagues used prediagnostic serum taken as part of a US Department of Defense serological surveillance program between 2002 and 2008. They compared levels of 25(OH)D between 1000 consecutive patients who developed insulin-requiring diabetes and 1000 healthy matched control participants. Case and control participants had all been on active duty at the time of the initial blood draw. Individuals from the 2 groups were matched based on "date that the blood sample was drawn (±2 days), age (±3 months), length of military service (±30 days), sex, and whether the control was on active duty when the case was diagnosed," the authors write.

A median of 1 year (range, 1 month - 10 years) elapsed between the blood sample collection and diabetes diagnosis. More than two thirds of all the study participants were younger than 35 years.

Those in the lowest quintile of serum 25(OH)D levels (<43 nmol/L) had a 3.5-fold greater likelihood of developing insulin-requiring diabetes than those in the highest quintile of serum 25(OH)D levels (≥100 nmol/L). Those in the second-lowest quintile of serum 25(OH)D levels (43 - 59 nmol/l) had a 2.5-fold greater risk. Odds ratios for the next 3 serum 25(OH)D levels quintiles (60 - 77, 78 - 99, and ≥100 nmol/L) were 0.8, 1.1, and 1.0 (reference), respectively ( P trend < .001).

"Based on the present study, it may be that no further reduction in risk would be expected once a serum 25(OH)D concentration of >60 nmol/l has been attained," the authors note.

Those who developed diabetes had significantly lower mean 25(OH)D levels than the healthy control patients (62.2 nmol/L vs 72.5 nmol/L; P ≤ .0001).

Among racial groups, blacks were more likely to develop diabetes than other races, but the association between 25(OH)D levels and diabetes was seen in all racial groups.

After adjustment for race, those with the lowest quintile of 25(OH)D were at nearly 2-fold greater risk of developing diabetes compared with those in the highest quintile (odds ratio, 1.9; 95% confidence interval, 1.4 - 2.7; P < .0001). Compared with whites, the odds ratio for blacks was 1.6 (95% confidence interval, 1.2 - 2.0; P < .001).

As the researchers explain, worldwide rates of type 1 diabetes vary by latitude, with annual age-standardized incidences ranging from a low in the tropics (0.5 per 100,000 in Venezuela) to a high near the Arctic Circle (60/100,000 in Finland).

It is possible, the researchers state, that vitamin D affects immune function. "Vitamin D deficiency is associated with major effects on the innate immune system. This could potentially influence the risk of diabetes by reducing risk of infection of islet cells," the authors write.

A potential study limitation includes the possibility that a small number of patients may have had complicated type 2 diabetes. "Cases in the present study were included solely because they were dependent on insulin," the authors note.


Vitamin D Supplements May Reduce Risk for Dental Caries (http://www.medscape.com/viewarticle/775594?src=mp)

Dental professionals may want to consider whether their patients have adequate vitamin D levels when assessing them for caries, a new study suggests.

Vitamin D supplements were associated with a 47% reduction in risk for caries, according to a systematic review and meta-analysis published online November 9 in Nutrition Reviews.

However, the quality of the evidence amounted to ''low certainty'' by the standards of the US Preventive Services Task Force, according to the study's author, Philippe P. Hujoel, DDS, PhD, professor of oral health sciences, University of Washington, Seattle.

"There have been 3 studies conducted recently," Dr. Hujoel told Medscape Medical News. "They were very favorable, but they increased vitamin D levels by low amounts through full-spectrum lighting, making it unclear if the caries reduction was due to vitamin D or due to the pineal gland activation. Dentistry has emphasized fluoride and sealants, and vitamin D has fallen by the wayside."

Vitamin D has long been known to play a role in tooth formation, but some researchers have theorized that it might have additional benefits in reducing caries through either antimicrobial or immunological effects.

The decline in interest in the effects of vitamin D on caries is puzzling because even those studies done between World War I and World War II suggest that supplements and ultraviolet light treatments could reduce caries rates, Dr. Hujoel said.

The American Dental Association (ADA) initially endorsed that finding, and the American Medical Association (AMA) followed suit, but then the ADA reversed its position for reasons that are no longer clear, Dr. Hujoel said. He is exploring that history for a future article.

Dr. Hujoel did not find a big difference between the effects of ultraviolet therapy and nutritional supplementation with either vitamin D2 or vitamin D3.

Ineffective After Age 13 Years

According to his analysis, vitamin D supplementation was ineffective after the age of 13 years, particularly for girls, and he theorized that changes in body fat could influence the way vitamin D is stored and metabolized.

He notes that the better trials he found were more likely to show evidence for the success of the treatment. "Regardless of whether trial quality was defined by an overall quality score, by individual study design characteristics, by the pivotal nature of a study, or by the time era in which the studies were conducted, higher study quality translated into higher vitamin D effectiveness," he writes.

For example, the studies in which the treatment groups were more similar showed a significantly larger vitamin D benefit than those studies in which investigators assigned vitamin D on the basis of health awareness or caries experience.

In addition, the trials with the biggest funding, scope, and sample sizes reported more pronounced beneficial effects. Finally, 2 studies published in 1975 and 1989 with more contemporary design, caries scoring methods, and settings showed more effectiveness than the 22 controlled clinical trials conducted between World War I and World War II.

Dr. Hujoel also researched whether the caries reduction associated with vitamin D was a result of "vehicle effects" (the benefits of whatever was administered along with the vitamin D). For example, some trials used cod liver oil, which also included vitamin A, iodine, and marine fats.

Other trials used ultraviolet light therapy, which could have activated the participants' pineal glands, increasing salivation. That effect might have been more important than stimulating their skin to produce vitamin D precursors.

However, these alternative explanations cannot easily account for the consistent benefit across trials that used a variety of vitamin D therapies.

Falls Short of Proof

The meta-analysis falls short of proving that vitamin D protects against caries, Dr. Hujoel acknowledged. Although some of the studies done decades ago were sophisticated for their time, with control groups, randomization, and statistical analysis, they did not entirely meet contemporary standards of study design.

In a few, investigators also appeared to have conflicts of interest. For example, he writes, "[a] pathologist involved with patenting vitamin D3 extraction was described as cooperating 'heartily' with caries trials and coauthored a report suggesting that vitamin D3 was superior to vitamin D2."

In addition, Dr. Hujoel pointed out, populations have changed since the early 20th century, when the bulk of the research was done. Diets were lower in carbohydrates and phosphate, rickets was common, fluoride was less widely used, and sun exposure was considered essential to health.

Finally, Dr. Hujoel notes that he did not find evidence of a dose response. For this reason, he does not think that patients who have adequate serum vitamin D levels are likely to get any benefit from supplements.

"I'm not at all in favor of supplementing," he said. "Children should play in the sun or get vitamin D through their diet."

Still, it would not hurt to recommend that patients with caries make sure they are getting adequate vitamin D, as they will likely benefit in more ways that just the narrow issue of caries prevention, he said.

That recommendation might particularly pertain to patients found to be at high risk for recurring caries, according to Michael Rethman, DDS, an associate clinical professor at the University of Maryland in Baltimore and former chair of the ADA's Council on Scientific Affairs. Dr. Rethman was not involved in the study.

"I agree with [Dr. Hujoel's] analysis that this is a topic that ought to be looked at with well-designed prospective clinical trials," Dr. Rethman told Medscape Medical News.
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Μαρία Χόρτη στις 17 Δεκεμβρίου 2012, 16:17:21
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
  Μία πρακτική συμβουλή σε όσους θελουν να μετρησουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στους ασθενεις τους, ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Με δεδομένο ότι στη λίστα εξετασεων του ΕΟΠΥΥ (e-diagnosis) δεν περιλαμβανεται η 25-ΟΗ-βιταμίνη D (που τα επίπεδα της αποτελούν μέτρο της επάρκειας σε βιταμίνη D του οργανισμού), αλλά η 1,25-(ΟΗ)2-βιταμίνη D (που μας είναι σχεδόν άχρηστη, γιατί τα επίπεδα της πέφτουν μόνο σε πολύ βαρειά έλλειψη βιταμίνης D), προτείνω να επιλέγετε τη δεύτερη και να λέτε στον μικροβιολόγο να μετρήσει την πρώτη (έχουν το ίδιο κόστος).

Σε δυο μικροβιολογικα της περιοχης μου παρολο που στο παραπεμπτικο που εκδιδω ειναι γραμμενο όπως λέτε (επιλεγω 1,25-ΟΗ-D3 αλλά στα σχολια ζηταω την 25-OH-D3) ο ασθενής επιβαρύνεται με 10 ευρω επιπλέον. Οι μικροβιολόγοι ισχυριζονται ότι είναι εξέταση που δεν την κάνουν αυτοι αλλά την στέλνουν Αθήνα, και το κόστος της ειναι 2πλάσιο απο την 1,25... οπότε παιρνουν τα χρηματα απο τον ΕΟΠΥΥ για την 1,25 και ζητανε 10 ευρω επιπλεον απο τον ασθενη.
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: medicus στις 17 Δεκεμβρίου 2012, 16:37:32
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...
Σε δυο μικροβιολογικα της περιοχης μου παρολο που στο παραπεμπτικο που εκδιδω ειναι γραμμενο όπως λέτε (επιλεγω 1,25-ΟΗ-D3 αλλά στα σχολια ζηταω την 25-OH-D3) ο ασθενής επιβαρύνεται με 10 ευρω επιπλέον. Οι μικροβιολόγοι ισχυριζονται ότι είναι εξέταση που δεν την κάνουν αυτοι αλλά την στέλνουν Αθήνα, και το κόστος της ειναι 2πλάσιο απο την 1,25... οπότε παιρνουν τα χρηματα απο τον ΕΟΠΥΥ για την 1,25 και ζητανε 10 ευρω επιπλεον απο τον ασθενη.

Το έχουν κάνει και σε εμένα και κινήθηκα ως εξής. Τους ζήτησα το αποτέλεσμα να είναι τυπωμένο σε έντυπο του μικροβιολογικού, στο οποίο στέλνουν το δείγμα προς εξέταση, και υπογεγραμμένο, φυσικά, από τον υπεύθυνο μικροβιολόγο της "Αθήνας". Τελικά, αφού "έσπασαν" το ακουστικό της τηλεφωνικής τους συσκευής και μου έριξαν και κανά δυο "ευχές", συμμορφώθηκαν. Έτσι η "Αθήνα" αποδείχτηκε φάντασμα και την εξέταση την κάνουν οι ίδιοι χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση.

Μια δοκιμή θα σε πείσει(ή μάλλον θα ΤΟΥΣ πείσει)!!!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: και φαντάσου ότι εγώ δεν στέλνω παραπεμπτικό μέσω ΕΟΠΠΥ αλλά σε "ελεύθερο-λευκό" παραπεμπτικό, οπότε ο ασθενής πληρώνει 100% την εξέταση. Παρόλα αυτά προσπάθησαν να ζητήσουν αρκετά περισσότερα για την συγκεκριμένη εξέταση. Αλήθεια ξέρετε πόσο κοστίζει στην περιοχή σας η μία και πόσο η άλλη εξέταση, ως λιανική τιμή;  

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: κρατάω αντίγραφο όλων των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων που εντέλλω. Το κάνω για να είμαι "καλυμμένος". Βέβαια δημιουργήθηκε κάποιο μικρό "προβληματάκι", διότι σε έλεγχο που μου έκανε το ΣΔΟΕ στο ηλεκτρονικό μου αρχείο πήρε με "στικάκι"(σε αρχείο excel) όλα τα δεδομένα των εργαστηριακών εξετάσεων που είχα και πήγανε στα αναφερόμενα μικροβιολογικά προς διασταύρωση στοιχείων.
 
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Loumakis στις 19 Δεκεμβρίου 2012, 15:54:57
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
  Μία πρακτική συμβουλή σε όσους θελουν να μετρησουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στους ασθενεις τους, ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Με δεδομένο ότι στη λίστα εξετασεων του ΕΟΠΥΥ (e-diagnosis) δεν περιλαμβανεται η 25-ΟΗ-βιταμίνη D (που τα επίπεδα της αποτελούν μέτρο της επάρκειας σε βιταμίνη D του οργανισμού), αλλά η 1,25-(ΟΗ)2-βιταμίνη D (που μας είναι σχεδόν άχρηστη, γιατί τα επίπεδα της πέφτουν μόνο σε πολύ βαρειά έλλειψη βιταμίνης D), προτείνω να επιλέγετε τη δεύτερη και να λέτε στον μικροβιολόγο να μετρήσει την πρώτη (έχουν το ίδιο κόστος).

Σε δυο μικροβιολογικα της περιοχης μου παρολο που στο παραπεμπτικο που εκδιδω ειναι γραμμενο όπως λέτε (επιλεγω 1,25-ΟΗ-D3 αλλά στα σχολια ζηταω την 25-OH-D3) ο ασθενής επιβαρύνεται με 10 ευρω επιπλέον. Οι μικροβιολόγοι ισχυριζονται ότι είναι εξέταση που δεν την κάνουν αυτοι αλλά την στέλνουν Αθήνα, και το κόστος της ειναι 2πλάσιο απο την 1,25... οπότε παιρνουν τα χρηματα απο τον ΕΟΠΥΥ για την 1,25 και ζητανε 10 ευρω επιπλεον απο τον ασθενη.

Μου προξενούν έκπληξη αυτα που αναφέρεις συνάδελφε. Προσωπικά δεν ειχα ποτέ τετοιου ειδους προβλημα, ουτε με τα μικροβιολογικα εργαστηρια της περιοχης μου (Αγιας και Λάρισας), αλλα ούτε καν με δυο εργαστηρια της Αθήνας, όπου πήγαν για μετρηση της 25-ΟΗ-βιταμινης D συγγενικά μου πρόσωπα. Κανένα δεν ζήτησε επιπλέον χρέωση.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
... και φαντάσου ότι εγώ δεν στέλνω παραπεμπτικό μέσω ΕΟΠΠΥ αλλά σε "ελεύθερο-λευκό" παραπεμπτικό, οπότε ο ασθενής πληρώνει 100% την εξέταση. Παρόλα αυτά προσπάθησαν να ζητήσουν αρκετά περισσότερα για την συγκεκριμένη εξέταση. Αλήθεια ξέρετε πόσο κοστίζει στην περιοχή σας η μία και πόσο η άλλη εξέταση, ως λιανική τιμή;   

Ρώτησα τα δυο μικροβιολογικα εργαστηρια της Αγιάς πόσο χρεώνουν σε ανασφάλιστους ασθενεις (δηλ. εκτος ΕΟΠΥΥ) τη μετρηση της 25-ΟΗ-βιταμινης D και μου απάντησαν 15 ευρώ το ένα και 20 ευρώ το άλλο (για σύγκριση ο ΕΟΠΥΥ την κοστολογει 11,89 ευρω). Επαναλαμβανω οτι δεν παραγγέλλω την 1,25-(ΟΗ)2-βιταμίνη D.
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Μαρία Χόρτη στις 20 Δεκεμβρίου 2012, 00:14:17
Ευχαριστω για τις απαντήσεις σας. Μάλλον πρέπει να κάνω μια κουβεντούλα με τα μικροβιολογικά εδω...
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 20 Ιανουαρίου 2013, 22:38:10
Στο χθεσινό (19/01/2013) φύλλο της Σουηδικής εφημερίδας Dagens Nyheter (θα έλεγα ότι αντιστοιχεί στην δική μας Καθημερινή),
έχει ένα άρθρο για τα διάφορα σκευάσματα βιταμίνης D (αναφέρεται στην μορφή D3).

Στο άρθρο αυτό τονίζεται ότι πολλά σκευάσματα περιέχουν βιταμίνη D σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις που μπορούν να αποβούν επικίνδυνες για τον άνθρωπο με υπερασβεστιαιμία που μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων νεφρολιθίαση αλλά και να επηρεάσει τα κόκκαλα, την καρδιά, τους μαλακούς ιστούς ακόμη και τους πνεύμονες.

Γράφει επίσης ότι για την ώρα στην Σουηδία η Κρατική Αρχή Υγειινής των Τροφών ( Livsmedelsverket  http://www.slv.se/en-gb  ) συστήνει για ανθρώπους από 2 ετών και άνω μια ημερήσια δόση 7,5 μg.
Μελετάται όμως η συστηνώμενη δοσολογία να αυξηθεί για ανθρώπους από 2 ετών και άνω στα 10 μg/ημέρα
και από 75 ετών και άνω στα 20 μg/ημέρα.

Για τις παραπάνω πληροφορίες το άρθρο βασίστηκε σε συνέντευξη που πήραν από την Ann Burgaz, επιστήμονα του Livsmedelsverket.

http://www.dn.se/ekonomi/halsofarlig-styrka-pa-felmarkta-d-vitaminpiller

Επειδή μέχρι τώρα είχα συνηθίσει να διαβάζω της ποσότητες της βιταμίνης D σε IU (International Units) και όχι σε μg,
έψαξα και βρήκα στο Wikipedia ένα άρθρο στο οποίο υπάρχει και μετατροπέας των IU (International Units) σε μg
όπου 1 µg = 40 IU

Γράφει συγκεκριμένα στην Wikipedia:

Recommended supplement limits

The U.S Institute of Medicine has established a Tolerable Upper Level of Intake (UL) to protect against vitamin D toxicity. These levels in micrograms (ug) and International Units (IU) for male and female are:
(Conversion : 1 µg = 40 IU and 0.025 µg = 1 IU.[4])

    0–6 months: 25 µg (1000 IU)
    7–12 months: 38 µg (1500 IU)
    1–3 years: 63 µg (2500 IU)
    4–8 years:75 µg (3000 IU)
    9+ years:100 µg (4000 IU)
    Pregnant and Lactating: 100 µg (4000 IU)

The recommended daily allowance is 15 µg/d (600 IU per day). Overdose has been observed at 1,925 µg/d (77,000 IU per day). Acute overdose requires between 15,000 µg/d (600,000 IU per day) and 42,000 µg/d (1,680,000 IU per day) over a period of several days to months, with a safe intake level being 250 µg/d (10,000 IU per day).[5] Foods contain low levels, and have not been known to cause overdose.
Suggested tolerable upper intake level (UL)

Based on risk assessment, a safe upper intake level of 250 µg (10,000 IU) per day in healthy adult has been suggested

http://en.wikipedia.org/wiki/Hypervitaminosis_D
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: karts στις 28 Ιανουαρίου 2013, 20:08:11
Απο οτι καταλαβα ειναι προτιμοτερη η βιταμινη D3 απο την καλσιδιολη λογω του ενδεχομενου δηλητηριασης με την αλφακαλσιδιολη?  Σχετικα με το calcioral στα συστατικα στο φυλλαδιο αναφερεται οτι περιεχει υδρογονωμενα φυτικα λιπη που ως γνωστον αυξανουν τον κινδυνο για καρδιοπαθεια! Τα σκευασματα ασβεστιου και βιταμινης D3 μηπως πρεπει καθε 3μηνο να διακοπτονται για μια εβδομαδα?  Μηπως πρεπει να συγχορηγουνται με βιταμινη Κ για να αποφευγεται η εναποθεση ασβεστιου στα τοιχωματα των αγγεων? Διαβασα οτι η αναλογια ασβεστιου-μαγνησιου πρεπει να ειναι 2/1 διοτι διαφορετικα ευνοειται η δημιουργια θρομβων. γνωριζει καποιος σχετικα?
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: karts στις 1 Φεβρουαρίου 2013, 08:54:57
Για την Ελλαδα στο γεωγραφικο πλατος που βρισκεται θα επρεπε να εκτιθομαστε στον ηλιο το μεσημερι και οχι αλλες ωρες, 10 με 15 λεπτα αρκουν διοτι διαφορετικα δεν σχηματιζεται στο δερμα επαρκη βιταμινη D? Αλλου διαβασα οτι μετα την εκθεση στον ηλιο σε ακαλυπτα μερη του σωματος δεν θα πρεπει για 2 ημερες η περιοχη που εκτιθεται στον ηλιο να ερθει σε επαφη με νερο διοτι δεν σχηματιζεται διαφορετικα απο το δερμα η βιταμινη, γνωριζει καποιος σχετικα? Υπαρχουν καθολου μελετες για τους μοναχους σχετικα με την επιπτωση σε Σ.Δ και καρκινο?
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: karts στις 1 Φεβρουαρίου 2013, 19:13:16
Μια μεγαλη επιδημιολογικη μελετη η NATIONAL HEALTH AND NUTRITION EXAMINATION SURVEY διαρκεια απο το 2001 εως 2006 με δειγμα 15000 ενηλικων κατεληξε στο συμπερασμα οτι οι υψηλες δοσεις βιταμινης D προκαλουν καρδιαγγειακες φλεγμονες και οτι φυσιολογικα επιπεδα βιταμινης D συνοδευονται απο χαμηλα επιπεδα CRP, ενω επιπεδα βιταμινης D μεγαλυτερα απο τα φυσιολογικα συνοδευονται απο υψηλοτερα επιπεδα CRP.                           Αν τελικα τα πραγματα εχουν ετσι ,μηπως πρεπει να ειμεθα επιφυλακτικοι στην χορηγηση <<υψηλων>> δοσεων βιταμινης D?
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: karts στις 1 Φεβρουαρίου 2013, 20:53:45
Ενω υψηλα επιπεδα βιταμινης D φαινεται να συνδεονται με καρδιαγγειακες φλεγμονες , απο την αλλη χαμηλα επιπεδα βιταμινης D φαινεται να συνδεονται με αυξημενο κινδυνο για καρδιαγγειακα επεισοδια!
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Harper στις 1 Φεβρουαρίου 2013, 23:39:49
Το τελευταίο διάστημα-λόγω οικονομικής στενότητας προφανώς -με επισκέπτονται στο ΠΙ ασθενείς που βλέπω για πρώτη φορά μετά αρκετά χρόνια σε αυτό το πόστο!Το παράδοξο είνιαι λοιπόν πως έχω δει σε 3-4 από αυτούς να λαμβάνουν αγωγή με σκευάσματα ασβεστίου-Βιταμίνης D και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ αλφακαλσοδόλης!Και μάλιστα τα λαμβάνουν καιρό και είναι συνταγογραφημένο απο ειδικούς ιατρούς.
Η συγκεκριμένη τακτική πέρα από το ότι με έχει ξενίσει μου δημιουργεί πρόβλημα συνταγογράφησης.Ήθελα να ρωτήσω την προσωπική σας γνώμη εάν δηλ ο άνωθεν συνδυασμός είναι δόκιμος(έστω και σε ακραιες περιπτώσεις) ή εάν απλά είναι εντελώς αδόκιμος(κάτι που προσωπικά πιστεύω).
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Loumakis στις 2 Φεβρουαρίου 2013, 00:04:35
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Απο οτι καταλαβα ειναι προτιμοτερη η βιταμινη D3 απο την καλσιδιολη λογω του ενδεχομενου δηλητηριασης με την αλφακαλσιδιολη?  .......
Ακριβως. Το σταδιο που ρυθμιζει την τελικη παραγωγη της καλσιτριολης (1,25-(ΟΗ)2-βιταμινης D) ειναι η 1α-υδροξυλιωση στο νεφρό. Οταν αυτο το σταδιο εχει παρακαμφθει (αλφακαλσιδολη), η πιθανοτητα υπερασβεστιαιμίας ειναι μεγαλύτερη.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
.... Σχετικα με το calcioral στα συστατικα στο φυλλαδιο αναφερεται οτι περιεχει υδρογονωμενα φυτικα λιπη που ως γνωστον αυξανουν τον κινδυνο για καρδιοπαθεια!....
Το αν το calcioral περιεχει υδρογονωμενα φυτικα λιπη ειναι κατι που δεν το γνωριζω. Ομως, πόσο να αυξησουν επιπλέον τον κίνδυνο για καρδιοπαθεια τα (απειροελάχιστης μάλλον ποσοτητας, εαν υπαρχουν) υδρογονωμενα φυτικα λιπη σε ενα ασθενη που η διατροφη του ειναι ήδη "τίγκα" σε κορεσμενα ή trans-ακόρεστα λιπαρα οξέα;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
....Τα σκευασματα ασβεστιου και βιταμινης D3 μηπως πρεπει καθε 3μηνο να διακοπτονται για μια εβδομαδα?  Μηπως πρεπει να συγχορηγουνται με βιταμινη Κ για να αποφευγεται η εναποθεση ασβεστιου στα τοιχωματα των αγγεων? Διαβασα οτι η αναλογια ασβεστιου-μαγνησιου πρεπει να ειναι 2/1 διοτι διαφορετικα ευνοειται η δημιουργια θρομβων. γνωριζει καποιος σχετικα?
Δεν χρειαζεται να διακοπτονται τα σκευασματα ασβεστιου και βιταμινης D. Η εναπόθεση ασβεστίου στα τοιχωματα των αγγειων φαίνεται να εχει σχέση με τις δημιουργουμενες αιχμες υπερασβεστιαιμίας οταν η περιεκτικότητα των συμπληρωματων σε ασβέστιο ειναι μεγαλη. Υπ' αυτη την άποψη υπαρχουν ενδείξεις οτι καλό ειναι να αποφευγονται τα σκευασματα μεγαλης περιεκτικοτητας σε ασβεστιο (π.χ. Calcioral με 1000 mg ασβεστιου/δισκιο ή Megacalcium) και να αντικαθίστανται με σκευασματα μικροτερης περιεκτικοτητας (500 mg) και χορηγηση δυο φορες ημερησιως, κατα προτιμηση μετα τα γευματα, ωστε να επιβραδυνεται ακόμα περισσότερο η ταχύτητα απορρόφησης του ασβεστίου. Η βιταμινη Κ δεν εχει καμμια σχεση με την εναποθεση ασβεστιου στα αγγεια. Η δημιουργία θρόμβων εχει συσχετισθεί με την υπομαγνησιαιμία και οχι με την αναλογια ασβεστίου-μαγνησίου στην τροφή, αν και ειναι αλήθεια οτι η υπερβολικη προσληψη ασβεστίου μειώνει την απορρόφηση του μαγνησίου απο το γαστρεντερικό, οχι ομως μεχρι του σημειου να προκαλει υπομαγνησιαιμία.
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: karts στις 2 Φεβρουαρίου 2013, 00:41:09
Αν θυμαμαι καλα στο φυλλο οδηγιων σχετικα με το CALCIORAL και το IDEOS, ενω στα εκδοχα για το CALCIORAL στα συστατικα αναφερεται οτι περιεχει υδρογονωμενα φυτικα λιπη δεν εχω διαβασει να αναγραφει κατι αναλογο για το IDEOS.                   Τελευταια βλεπουν το φως της δημοσιοτητας μελετες που αναφερουν οτι ενδεχομενως η μακροχρονια ληψη σκευασματων ασβεστιου να αυξανει τον κινδυνο καρδιαγγειακων επεισοδιων!    Αλλα δεν γνωριζω ποσο αξιοπιστη μπορει να ειναι αυτη η μελετη?
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 2 Φεβρουαρίου 2013, 13:10:53
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το τελευταίο διάστημα-λόγω οικονομικής στενότητας προφανώς -με επισκέπτονται στο ΠΙ ασθενείς που βλέπω για πρώτη φορά μετά αρκετά χρόνια σε αυτό το πόστο!Το παράδοξο είνιαι λοιπόν πως έχω δει σε 3-4 από αυτούς να λαμβάνουν αγωγή με σκευάσματα ασβεστίου-Βιταμίνης D και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ αλφακαλσοδόλης!Και μάλιστα τα λαμβάνουν καιρό και είναι συνταγογραφημένο απο ειδικούς ιατρούς.
Η συγκεκριμένη τακτική πέρα από το ότι με έχει ξενίσει μου δημιουργεί πρόβλημα συνταγογράφησης.Ήθελα να ρωτήσω την προσωπική σας γνώμη εάν δηλ ο άνωθεν συνδυασμός είναι δόκιμος(έστω και σε ακραιες περιπτώσεις) ή εάν απλά είναι εντελώς αδόκιμος(κάτι που προσωπικά πιστεύω).
To έχω δει ορισμένες φορές αντιγράφοντας συνταγή (καθότι είμαι στον ΕΟΠΠΥΥΥ) συναδέρφων μου και διαφώνησα (αν και  την αντέγραψα τελικά.... για την ακρίβεια ήταν FOSAVANCE+CALCIORAL D3). Δεν ξέρω καμμιά συνταγογραφική οδηγία που να το δικαιολογεί και δεν το χρησιμοποιώ ως αγωγή. Πάντως γίνεται μια πλύση εγκεφάλου απο τους ιατρικούς επισκέπτες για χορήγηση όσο το δυνατός περισσότερο βιτ D.
   Tις καλές εποχές είχαμε και συνδυασμούς καλσιτονίνης και διφοσφονικών...
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Harper στις 2 Φεβρουαρίου 2013, 13:28:58
Το θεμα δυστυχώς ειναι πως πρέπει πλέον να είμαστε πιο προσεκτικοί σε συνταγογράφηση γιατι ο κάθε συνάδελφος καλά κάνει -γιατον ιδιο-και γράφει ένα λευκό χαρτάκι ως συνταγη αλλά τελικά εμείς χρεωνόμαστε την αγωγή-σκευασμα και εμείς θα κληθουμε να δώσουμε εξηγήσεις.Να δειτε άλλα διλληματα που αντιμετωπίζω καθημερινά με αντιβιώσεις-nsaid με 30-60 χαπια/κουτι-φλουκοναζόλες 15αρες για κολπίτιδες που θέλουν μόνο 1-2,στατινες σε 80αρηδες κτλ...

Και δεν ειναι μόνο νομικό-ελεγκτικό το θέμα αλλά κατά πόσο ιατρικα στέκει πχ εν προκειμένω να χορηγουμε Vit D από 2 μπάντες!
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: medicus στις 4 Φεβρουαρίου 2013, 09:30:10
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...
   Tις καλές εποχές είχαμε και συνδυασμούς καλσιτονίνης και διφοσφονικών...

Όπως και δύο στατινών ημερησίως, άλλη για το πρωί και άλλη για το βράδυ, κάτι σαν κρέμα προσώπου(νυκτός και ημέρας)...  ;)
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: NewGP στις 4 Φεβρουαρίου 2013, 19:46:58
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τα σκευασματα ασβεστιου και βιταμινης D3 μηπως πρεπει καθε 3μηνο να διακοπτονται για μια εβδομαδα?

μήπως το συμπλήρωμα ασβέστιο δεν πρέπει να χορηγείται καθόλου;
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22549199
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Loumakis στις 5 Φεβρουαρίου 2013, 00:23:28
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τα σκευασματα ασβεστιου και βιταμινης D3 μηπως πρεπει καθε 3μηνο να διακοπτονται για μια εβδομαδα?

μήπως το συμπλήρωμα ασβέστιο δεν πρέπει να χορηγείται καθόλου;
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22549199
και
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν θυμαμαι καλα στο φυλλο οδηγιων σχετικα με το CALCIORAL και το IDEOS, ενω στα εκδοχα για το CALCIORAL στα συστατικα αναφερεται οτι περιεχει υδρογονωμενα φυτικα λιπη δεν εχω διαβασει να αναγραφει κατι αναλογο για το IDEOS.                   Τελευταια βλεπουν το φως της δημοσιοτητας μελετες που αναφερουν οτι ενδεχομενως η μακροχρονια ληψη σκευασματων ασβεστιου να αυξανει τον κινδυνο καρδιαγγειακων επεισοδιων!    Αλλα δεν γνωριζω ποσο αξιοπιστη μπορει να ειναι αυτη η μελετη?

  Πραγματι υπαρχουν εργασιες που συνδεουν τη ληψη συμπληρωματων ασβεστιου με περισσοτερα καρδιαγγειακα επεισόδια (εμφραγματα). Καποιοι ερευνητες, διερευνωντας τον παθοφυσιολογικο μηχανισμό με βαση τα διαθεσιμα δεδομενα, πιθανολογούν οτι αιτία ειναι οι υψηλες αιχμες υπερασβεστιαιμίας μετα τη ληψη των συμπληρωματων υψηλης περιεκτικοτητας σε ασβεστιο (πχ 1000 mg) που προκαλούν ασβέστωση των αρτηριακων τοιχωματων (δειτε παραπάνω την απάντηση μου με αριθμο #25). Για το λόγο αυτό, προσωπικα ειτε δεν δινω καθόλου συμπληρώματα ασβεστίου, είτε τα δινω σε χαμηλή δοσολογία (πχ calcioral 500 mg) και μάλιστα με την οδηγία να τα παιρνουν με γεμάτο στομάχι για να μειωθει η μετ-απορροφητική ασβεστιαιμική αιχμή. Σε αυτούς που ηδη παίρνουν συμπληρώματα (απο συναδελφους ορθοπαιδικούς κλπ.) και ειναι απρόθυμοι να τα κόψουν η να τα μειωσουν  παρα τις συστασεις μου, "σπάω" τη δόση σε μικροτερες, δηλ. το calcioral 1000/800 1x1 το κανω calcioral 500/400 1x2 μετα τα γευματα.
  Η κύρια πρακτική μου ειναι να αποκαθιστώ τα φυσιολογικα επίπεδα βιταμινης D, συνιστωντας ταυτοχρονα επαρκη ληψη γαλακτοκομικων προϊόντων. Η επαρκεια βιταμινης D εξασφαλίζει πολυ καλυτερη απορροφητικότητα του ασβεστίου της τροφης. Αν λάβουμε υπ' όψη οτι η απορροφηση ασβεστιου σε συνθηκες ελλειψης βιταμινης D ειναι 10-15% και σε συνθηκες επαρκειας βιταμινης D 30-40%, αυτο σημαινει οτι μπορούμε ακόμα και να διπλασιασουμε το απορροφούμενο απο το εντερο ασβεστιο, χωρις κάν να τροποποιησουμε την διαιτητικη πρόσληψη του, απλα και μονο διορθωνοντας τα επίπεδα της βιταμινης D.

Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Loumakis στις 7 Φεβρουαρίου 2013, 00:23:50
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τα σκευασματα ασβεστιου και βιταμινης D3 μηπως πρεπει καθε 3μηνο να διακοπτονται για μια εβδομαδα?

μήπως το συμπλήρωμα ασβέστιο δεν πρέπει να χορηγείται καθόλου;
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22549199
και
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν θυμαμαι καλα στο φυλλο οδηγιων σχετικα με το CALCIORAL και το IDEOS, ενω στα εκδοχα για το CALCIORAL στα συστατικα αναφερεται οτι περιεχει υδρογονωμενα φυτικα λιπη δεν εχω διαβασει να αναγραφει κατι αναλογο για το IDEOS.                   Τελευταια βλεπουν το φως της δημοσιοτητας μελετες που αναφερουν οτι ενδεχομενως η μακροχρονια ληψη σκευασματων ασβεστιου να αυξανει τον κινδυνο καρδιαγγειακων επεισοδιων!    Αλλα δεν γνωριζω ποσο αξιοπιστη μπορει να ειναι αυτη η μελετη?

  Πραγματι υπαρχουν εργασιες που συνδεουν τη ληψη συμπληρωματων ασβεστιου με περισσοτερα καρδιαγγειακα επεισόδια (εμφραγματα). Καποιοι ερευνητες, διερευνωντας τον παθοφυσιολογικο μηχανισμό με βαση τα διαθεσιμα δεδομενα, πιθανολογούν οτι αιτία ειναι οι υψηλες αιχμες υπερασβεστιαιμίας μετα τη ληψη των συμπληρωματων υψηλης περιεκτικοτητας σε ασβεστιο (πχ 1000 mg) που προκαλούν ασβέστωση των αρτηριακων τοιχωματων (δειτε παραπάνω την απάντηση μου με αριθμο #25). Για το λόγο αυτό, προσωπικα ειτε δεν δινω καθόλου συμπληρώματα ασβεστίου, είτε τα δινω σε χαμηλή δοσολογία (πχ calcioral 500 mg) και μάλιστα με την οδηγία να τα παιρνουν με γεμάτο στομάχι για να μειωθει η μετ-απορροφητική ασβεστιαιμική αιχμή. Σε αυτούς που ηδη παίρνουν συμπληρώματα (απο συναδελφους ορθοπαιδικούς κλπ.) και ειναι απρόθυμοι να τα κόψουν η να τα μειωσουν  παρα τις συστασεις μου, "σπάω" τη δόση σε μικροτερες, δηλ. το calcioral 1000/800 1x1 το κανω calcioral 500/400 1x2 μετα τα γευματα.
  Η κύρια πρακτική μου ειναι να αποκαθιστώ τα φυσιολογικα επίπεδα βιταμινης D, συνιστωντας ταυτοχρονα επαρκη ληψη γαλακτοκομικων προϊόντων. Η επαρκεια βιταμινης D εξασφαλίζει πολυ καλυτερη απορροφητικότητα του ασβεστίου της τροφης. Αν λάβουμε υπ' όψη οτι η απορροφηση ασβεστιου σε συνθηκες ελλειψης βιταμινης D ειναι 10-15% και σε συνθηκες επαρκειας βιταμινης D 30-40%, αυτο σημαινει οτι μπορούμε ακόμα και να διπλασιασουμε το απορροφούμενο απο το εντερο ασβεστιο, χωρις κάν να τροποποιησουμε την διαιτητικη πρόσληψη του, απλα και μονο διορθωνοντας τα επίπεδα της βιταμινης D.


Διαβαστε τα αρθρα στα οποια βασιζονται τα παραπανω εδώ (http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,3227.0.html).
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Loumakis στις 13 Φεβρουαρίου 2013, 22:00:24
   Απο το Medscape μια συνοπτικη, αλλα αρκετα περιεκτική ανασκόπηση των παθησεων με τις οποιες σχετιζεται η ελλειψη βιταμινης D, υπο μορφή slideshow. Στα τελευταια slides υπαρχουν links που παραπεμπουν σε σχετικη βιβλιογραφια. Πολύ καλή, σας τη συνιστώ.

   Vitamin D: Is It the Best Thing Under the Sun? (http://www.medscape.com/features/slideshow/vitamin-d?nlid=28097_440&src=wnl_edit_medp_publ&uac=4496SY&spon=42)
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 23 Ιουλίου 2013, 14:40:29
Παραθέτω σε μορφή pdf τον οδηγό φαρμάκου των σταγόνων Sterogyl, όπως υπάρχει μέσα στο κουτί του Sterogyl.

Είναι δυστυχώς στα Γαλλικά αλλά ακόμη και αυτοί που δεν ξέρουν Γαλλικά παίρνουν νομίζω μια ιδέα.
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D. (και τον Σ.Δ. τυπου ΙΙ)
Αποστολή από: Loumakis στις 7 Νοεμβρίου 2013, 22:09:41
  Μια ερευνα απο Ελληνική ομάδα δειχνει καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο σε διαβητικούς ασθενείς τύπου ΙΙ με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.

  http://www.medscape.com/viewarticle/811237_1 (http://www.medscape.com/viewarticle/811237_1)
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 25 Ιουλίου 2014, 18:37:46
BMJ. 2014 Apr 1;348:g1903. doi: 10.1136/bmj.g1903.

Vitamin D and risk of cause specific death: systematic review and meta-analysis of observational cohort and randomised intervention studies.

...................
........................
CONCLUSIONS: Evidence from observational studies indicates inverse associations of circulating 25-hydroxyvitamin D with risks of death due to cardiovascular disease, cancer, and other causes. Supplementation with vitamin D3 significantly reduces overall mortality among older adults; however, before any widespread supplementation, further investigations will be required to establish the optimal dose and duration and whether vitamin D3 and D2 have different effects on mortality risk.

................................

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24690623?dopt=Abstract
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: anasm στις 28 Ιουλίου 2014, 13:16:50
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Παραθέτω σε μορφή pdf τον οδηγό φαρμάκου των σταγόνων Sterogyl, όπως υπάρχει μέσα στο κουτί του Sterogyl.

Είναι δυστυχώς στα Γαλλικά αλλά ακόμη και αυτοί που δεν ξέρουν Γαλλικά παίρνουν νομίζω μια ιδέα.


Να ρωτήσω κάτι, που μπορεί και να ακουστεί ως "άσχετο"... ;;

1) Αφενός, δεν καταλαβαίνω, γιατί,
άπαξ και το εν λόγω προϊόν κυκλοφορεί στην ελληνική Αγορά, δεν φέρει πλήρες SPC και PIL, εννοείται, στα ελληνικά...

2) Αν και δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές απορροφησιμότητας και βιοδιαθεσιμότητας (κάποτε που διάβαζα τα σχετικά Osteoporosis guidelines...),
γιατί να μην συστήσουμε ένα σκεύασμα Βιταμίνης D3 αντί για αυτό D2 ;;
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Γ.Κτιστάκης στις 28 Ιουλίου 2014, 21:39:03
Τοτε ψαχναμε να βρουμε σκευασμα D3 στη Ελλαδα και αυτο ηταν σχετικο . Αυτος νομιζω ηταν κια ο λογος της αναρτησης.
Τίτλος: Vitamin D and the risk of dementia and Alzheimer disease.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Αυγούστου 2014, 08:19:07
Littlejohns TJ et al. Vitamin D and the risk of dementia and Alzheimer disease. Neurology 2014 Sep 2; 83:1.

...................
..............................

Conclusion: Our results confirm that vitamin D deficiency is associated with a substantially increased risk of all-cause dementia and Alzheimer disease. This adds to the ongoing debate about the role of vitamin D in nonskeletal conditions.


http://www.neurology.org/content/early/2014/08/06/WNL.0000000000000755
Τίτλος: Ιnsufficient evidence to recommend for or against screening for vitamin D defic
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 19 Δεκεμβρίου 2014, 22:45:52
December 18, 2014
Screening for Vitamin D Deficiency in Adults
Jamaluddin Moloo, MD, MPH reviewing LeFevre ML. Ann Intern Med 2014 Nov 25.

The U.S. Preventive Services Task Force finds insufficient evidence to recommend for or against screening for vitamin D deficiency in asymptomatic adults.

Sponsoring Organization: U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF)

Target Audience: Primary care providers

Background and Objective

Low serum levels of vitamin D have been associated with elevated risk for a number of adverse outcomes, including fractures. In this statement, the USPSTF evaluates evidence on screening for vitamin D deficiency in community-dwelling adults treated in primary care settings who have no signs or symptoms of vitamin D deficiency and no conditions for which vitamin D is recommended.

Key Points

    Although several tests are available to measure serum vitamin D levels, their accuracy is unknown; no clear consensus exists on a threshold that defines vitamin D deficiency, but commonly cited thresholds are 20 and 30 ng/mL for total serum 25-hydroxyvitamin D.

    Causes of vitamin D deficiency include low vitamin D intake and little or no sun exposure; obesity and darker skin pigmentation also are potential causes, but whether these factors are associated with adverse clinical outcomes is unclear.

    Evidence is adequate that treatment of patients with asymptomatic vitamin D deficiency does not improve outcomes with regard to cancer, type 2 diabetes, risk for fractures, or risk for death.

    The harms of treating patients with vitamin D deficiency are small to none.

    The USPSTF concludes that evidence is insufficient to assess the balance of benefits and harms of screening for vitamin D deficiency (I statement).

Comment

Although rates of testing for vitamin D deficiency and rates of outpatient visits for vitamin D deficiency have risen substantially, the USPSTF finds no compelling evidence that screening for vitamin D deficiency in asymptomatic adults is beneficial. This guideline does not trump a previous statement in which the USPSTF recommended vitamin D supplementation (and exercise) for preventing falls in community-dwelling older adults (age, ≥65) who are at high risk for falls.
Editor Disclosures at Time of Publication
Citation(s):

    LeFevre ML.Screening for vitamin D deficiency in adults: U.S. Preventive Services Task Force recommendation statement. Ann Intern Med 2014 Nov 25; [e-pub ahead of print]. (http://dx.doi.org/10.7326/M14-2450)

- See more at: http://www.jwatch.org/na36379/2014/12/18/screening-vitamin-d-deficiency-adults?query=etoc_jwgenmed#sthash.59dsGF8O.dpuf
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 22 Ιανουαρίου 2015, 10:30:57
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η Uni-pharma ( www.uni-pharma.gr ) έχει βγάλει πρόσφατα δύο σκευάσματα βιταμίνης D3 (cholecalciferol).

Το Tabl. D3fix  1.200 IU x 60 που σήμερα (19/11/2012 κοστίζει 9,5 ευρώ)

και το

Tabl. D3fix extra  2.000 IU x 60 που σήμερα κοστίζει 12 ευρώ.

Τα φάρμακα αυτά δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα δισκία και της μιας και της άλλης συσκευασίας είναι διχοτομούμενα.

Προτεινόμενη δοσολογία και για τα δύο σκευάσματα είναι ένα δισκίο την ημέρα συνήθως μαζί με κάποιο γεύμα, αλλά γράφει ότι το δοσολογικό σχήμα μπορεί να τροποποιηθεί με τη συμβουλή του Ιατρού.

Σε ένα διαφημιστικό σελιδοδείκτη των σκευασμάτων γράφει επίσης ότι δεν περιέχουν ζάχαρη ή αλάτι.

Υπάρχουν επίσης και οι σταγόνες Oral solution drops D3fix x 30 ml, 200 μg Vitamin D3/ml ή 200 IU Vitamin D3/σταγόνα, και η δοσολογία ακόμη και για τα νεογέννητα είναι 1-2 σταγόνες/ημέρα συνήθως μαζί με το φαγητο τουλάχιστον το χειμερινό εξάμηνο του έτους ( = όσοι μήνες περιέχουν το γράμμα ρ ) και για το νεογέννητα αυτό είναι καλό να το κάνουμε τα δύο πρώτα χειμερινά εξάμηνα της ζωής τους. Το μπουκαλάκι με τις σταγόνες κοστίζει γύρω στα 12 ευρώ.

Κυκλοφορούν πλέον και άλλα σκευάσματα βιταμίνης D3 :

Tabl. Lamberts Vitamin D 1000 IU (25 μg) x 120, με συνιστώμενη δοσολογία 1x1 και ΛΤ 15 € (δηλαδή φτάνει για 4 μήνες)

Tabl. Lamberts Vitamin D 400 IU (10 μg) x 120 με συνιστώμενη δοσολογία για ορισμένες περιπτώσεις 1x1 και ΛΤ 10 € (δηλαδή φτάνει για 4 μήνες)

Caps Lamberts Vitamin D3 4000 IU (100 μg) x 120, με συνιστώμενη δοσολογία (για ορισμένες περιπτώσεις) 1x1 και ΛΤ 20 € ( δηλαδή φτάνει για 4 μήνες )

Tabl. Chew Lamberts Vitamin D3 280 IU x 180 για ηλικίες άνω των 3 ετών με συνιστώμενη δοσολογία για ορισμένες περιπτώσεις 1x1 και ΛΤ 17 € ( δηλαδή φτάνει για 6 μήνες)


Σύμφωνα με φυλλάδιο της εταιρείας Lamberts όλα τα παραπάνω σκευάσματα περιέχουν D3 (αν και στα δύο πρώτα ο τίτλος του σκευάσματος δεν γράφει για vitamin D και όχι για vitamin D3)


Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Loumakis στις 28 Ιανουαρίου 2015, 22:03:19
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η Uni-pharma ( www.uni-pharma.gr ) έχει βγάλει πρόσφατα δύο σκευάσματα βιταμίνης D3 (cholecalciferol).

Το Tabl. D3fix  1.200 IU x 60 που σήμερα (19/11/2012 κοστίζει 9,5 ευρώ)

και το

Tabl. D3fix extra  2.000 IU x 60 που σήμερα κοστίζει 12 ευρώ.

Τα φάρμακα αυτά δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα δισκία και της μιας και της άλλης συσκευασίας είναι διχοτομούμενα.

Προτεινόμενη δοσολογία και για τα δύο σκευάσματα είναι ένα δισκίο την ημέρα συνήθως μαζί με κάποιο γεύμα, αλλά γράφει ότι το δοσολογικό σχήμα μπορεί να τροποποιηθεί με τη συμβουλή του Ιατρού.

Σε ένα διαφημιστικό σελιδοδείκτη των σκευασμάτων γράφει επίσης ότι δεν περιέχουν ζάχαρη ή αλάτι.

Υπάρχουν επίσης και οι σταγόνες Oral solution drops D3fix x 30 ml, 200 μg Vitamin D3/ml ή 200 IU Vitamin D3/σταγόνα, και η δοσολογία ακόμη και για τα νεογέννητα είναι 1-2 σταγόνες/ημέρα συνήθως μαζί με το φαγητο τουλάχιστον το χειμερινό εξάμηνο του έτους ( = όσοι μήνες περιέχουν το γράμμα ρ ) και για το νεογέννητα αυτό είναι καλό να το κάνουμε τα δύο πρώτα χειμερινά εξάμηνα της ζωής τους. Το μπουκαλάκι με τις σταγόνες κοστίζει γύρω στα 12 ευρώ.

Κυκλοφορούν πλέον και άλλα σκευάσματα βιταμίνης D3 :

Tabl. Lamberts Vitamin D 1000 IU (25 μg) x 120, με συνιστώμενη δοσολογία 1x1 και ΛΤ 15 € (δηλαδή φτάνει για 4 μήνες)

Tabl. Lamberts Vitamin D 400 IU (10 μg) x 120 με συνιστώμενη δοσολογία για ορισμένες περιπτώσεις 1x1 και ΛΤ 10 € (δηλαδή φτάνει για 4 μήνες)

Caps Lamberts Vitamin D3 4000 IU (100 μg) x 120, με συνιστώμενη δοσολογία (για ορισμένες περιπτώσεις) 1x1 και ΛΤ 20 € ( δηλαδή φτάνει για 4 μήνες )

Tabl. Chew Lamberts Vitamin D3 280 IU x 180 για ηλικίες άνω των 3 ετών με συνιστώμενη δοσολογία για ορισμένες περιπτώσεις 1x1 και ΛΤ 17 € ( δηλαδή φτάνει για 6 μήνες)


Σύμφωνα με φυλλάδιο της εταιρείας Lamberts όλα τα παραπάνω σκευάσματα περιέχουν D3 (αν και στα δύο πρώτα ο τίτλος του σκευάσματος δεν γράφει για vitamin D και όχι για vitamin D3)


Αργυρη, οταν εψαχνα για το φθηνοτερο σκευασμα βιταμινης D στην ελληνικη αγορά (γιατι εαν κανείς εχει τη δυνατοτητα και την επιθυμία να παραγγειλει απο το εξωτερικό μεσω Ιντερνετ, ειναι φθηνότερα) , θυμάμαι οτι ειχα καταληξει οτι το σκευασμα D3 Fix της Unipharma ειναι το φθηνοτερο. Εαν μάλιστα συνυπολογίσουμε την περιεκτικοτητα βιταμινης D, το φθηνότερο όλων ειναι το διαλυμα D3 Fix. Κοστιζει 10-12 ευρώ νομίζω,  η μια σταγόνα αντιστοιχεί σε 200 μοναδες και σε δοσολογία 4000 μοναδων (20 σταγονων) ημερησίως διαρκεί ακριβώς για 2 μηνες, αρα 5-6 ευρώ μηνιαίως. Ειναι δηλαδη συγκρίσιμη η τιμή του με το φθηνότερο σκευασμα απο αυτά που παραθέτεις της Lamberts (παντα με συνυπολογισμό της περιεκτικοτητας σε βιταμινη), δηλαδή το τρίτο στη σειρά με τις καψουλες των 4000 μοναδων. Εγώ θα συνεχίσω να επιλέγω το D3 Fix για να ενισχύω μια ελληνικη εταιρεία.
Τίτλος: Vitamin D and pregnancy: 9 things you need to know.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 15 Φεβρουαρίου 2015, 00:27:14
OBG Management.
August 2011 · Vol. 23, No. 8

http://www.obgmanagement.com/home/article/vitamin-d-and-pregnancy-9-things-you-need-to-know/b8549d223c6dbd0858d547b03a057744.html
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D (σχεση με εγκεφαλικά επεισόδια)
Αποστολή από: Loumakis στις 17 Φεβρουαρίου 2015, 21:21:01
  Χαμηλά επίπεδα βιταμινης D σχετίζονται με βαρύτερα εγκεφαλικά επεισόδια και χειρότερη πρόγνωση, συμφωνα με προσφατη μελέτη.

  http://www.medscape.com/viewarticle/839763?src=wnl_edit_tpal&uac=194460EX#vp_1 (http://www.medscape.com/viewarticle/839763?src=wnl_edit_tpal&uac=194460EX#vp_1)

 
Τίτλος: Δηλητηρίαση από Βιταμίνη D, από σκεύασμα που αγοράστηκε στο διαδίκτυο.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 10 Ιουνίου 2015, 02:54:23
Περίληψη στα Αγγλικά, άρθρου στα Σουηδικά από το Läkartidningen  (Το περιοδικό του Πανσουηδικού Ιατρικού Συλλόγου).

May 2015.


Summary

Intoxication with vitamin D may lead to severe hypercalcemia, renal failure and occasionally to death. An increasing amount of vitamin D supplement is sold over-the-counter (OTC) or over the internet. Here we present a case were a person obtained vitamin D over the internet and administered 50 000 IE daily (εντάξει είναι τεράστια ποσότητα, και την έπαιρνε ημερησίως επί 6 μήνες, για την ακρίβεια 25.000 IU x 2 επί 6 μήνες) to his father for a period of six months, in the pursuit to stop or reverse the progression of a vascular dementia. The treatment resulted in a severe hypercalcemia and recurrent hospitalizations. (Τα αποτελέσματα της δηλητηρίασης με Βιταμίνη D μπορούν να κρατήσουν μήνες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο ασθενής είχε ενοχλήσεις μέχρι και 7 μήνες μετά την παύση της θεραπείας με βιταμίνη D) In cases with an unexplained hypercalcemia, being associated with high levels of 25(OH)-vitamin D3 the possibility of intake of D-vitamin sold without a doctor’s prescription should be investigated.

http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Fallbeskrivning/2015/06/D-vitaminforgiftning-av-preparat-kopt-pa-natet/
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Γ.Κτιστάκης στις 15 Αυγούστου 2015, 09:39:18
Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D δεν δυναμώνουν τα οστά.
IatronetΠέμπτη 06 Αυγούστου 2015617 προβολές
2 Αστέρια

«Αν και η υψηλή δόση βιταμίνης D αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου, η αύξηση αυτή είναι μόλις 1% και δεν μεταφράζεται σε κέρδη για την οστική μάζα στην σπονδυλική στήλη, στο ισχίο ή συνολικά στο σώμα» δήλωσε η Dr. Karen Hansen, associate professor of Medicine, University of Wisconsin School of Medicine & Public Health, Madison.

Επίσης η έρευνα δεν έδειξε να επηρεάζει η βιταμίνη D ούτε την μυϊκή μάζα, δύο τεστ της μυϊκής φυσικής κατάσης ή τον κίνδυνο πτώσης.
Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύονται στο περιοδικό «JAMA Internal Medicine».

Οι ερευνητές λένε ότι σχεδόν οι μισές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες εκδηλώνουν κάποιου είδους οστικό κάταγμα εξαιτίας χαμηλής οστικής μάζας, χαμηλής μυϊκής μάζας ή/και χαμηλής οστικής πυκνότητας.

Η νέα έρευνα έγινε σε 230 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Μεταξύ 2010-2013 οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και λάμβαναν υψηλή ή χαμηλή δόση της βιταμίνης, ή εικονικό φάρμακο.

Στο τέλος 12 μηνών, όσες είχαν πάρει εικονικό φάρμακο είχαν μείωση του ρυθμού απορρόφησης ασβεστίου κατά λίγο περισσότερο από 1%. Η ομάδα που έπαιρνε χαμηλή δόση βιταμίνης D είχε μείωση περίπου 2%. Και η ομάδα που έπαιρνε υψηλή δόση είχε αύξηση του ρυθμού απορρόφησης ασβεστίου κατά 1% - ποσοστό που δεν είναι αρκετό για ενίσχυση των οστών, σύμφωνα με την Hansen και τους συνεργάτες της.
Η ομάδα της χαμηλής δόσης λάμβανε 800 IU βιταμίνη D την ημέρα και η ομάδα της υψηλής δόσης 50000 IU.
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Loumakis στις 18 Ιανουαρίου 2016, 22:08:44
    Είναι πολύ σημαντικό για τα οικονομικά των ασθενών σε περίοδο κρίσης το ότι κυκλοφόρησαν δύο σκευάσματα βιταμίνης D3 τα οποία έχουν κουπόνι και καλύπτονται από τα ταμεία. Αυτά είναι oι σταγόνες και οι πόσιμες αμπούλες Deltius και οι πόσιμες αμπούλες Lecalcif. Οι περιεκτικότητες τους είναι:
Α) πόσιμες σταγόνες Deltius: 200 I.U. βιταμίνης D3 /σταγόνα, το φιαλίδιο έχει 500 σταγόνες και κόστος περίπου 10 ευρώ (δηλ. ο ασθενής πληρώνει 2,5 ευρώ)
Β) πόσιμες αμπούλες Deltius: 25000 I.U. βιταμίνης D3 / αμπούλα και κόστος 4 ευρώ η αμπούλα
Γ) πόσιμες αμπούλες Lecalcif: 25000 I.U. βιταμίνης D3 /αμπούλα, με 4 αμπούλες ανα συσκευασία  και κόστος περίπου 9 ευρώ το κουτί.
 Χρησιμοποιώ κυρίως τα Α και Γ και έχω προσαρμόσει τη δοσολογία την προτεινόμενη από την Αμερικανική Εταιρεία Ενδοκρινολογίας στην περιεκτικότητα των διαθέσιμων σκευασμάτων. Ετσι σε περίπτωση έλλειψης βιταμίνης D3 (25-OH-D3 < 20 ng/ml) δίνω τρίμηνη συνταγή με ένα φιαλίδιο Deltius ανα μήνα και την οδηγία να παίρνει 20 σταγόνες (4000 I.U.) την ημέρα, κατά προτίμηση μετα το φαγητό για καλύτερη απορρόφηση. Εναλλακτικά δίνω τρίμηνη συνταγή με ένα κουτί Lecalcif  ανα μήνα και την οδηγία να παίρνει μία αμπούλα την εβδομάδα. Συνολικά στο τρίμηνο ο ασθενής εχει πάρει τις ίδιες μονάδες περίπου βιταμίνης D με αυτές που προτείνονται από την  Εταιρεία για δίμηνη θεραπεία.
Σε περίπτωση ανεπάρκειας βιταμίνης D3 (25-OH-D3 < 30 ng/ml), χορηγώ 10 σταγόνες (2000 I.U.) Deltius την ημέρα για 2 μήνες ή ένα κουτί Lecalcif  και την οδηγία να παίρνει μία αμπούλα την εβδομάδα, μέχρι να τελειώσει. Βέβαια και για μεγαλύτερο διάστημα να πάρει θεραπεία ο ασθενής δεν υπάρχει πρόβλημα (η βιταμινη D δεν παρουσιάζει τοξικότητα σε αυτές τις δοσολογίες).
Στη διάγνωση της συνταγής βάζω «ανεπάρκεια βιταμίνης D»(Ε55) (το παρωχημένο σύστημα ταξινόμησης δεν κάνει διάκριση έλλειψης και ανεπάρκειας).
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Loumakis στις 29 Μαρτίου 2016, 22:28:58
    Η έλλειψη έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης όσο και το κάπνισμα, με βάση Σουηδική μελέτη! Νομίζω ότι είναι καιρός να αναθεωρηθούν προς το ηπιότερο οι δρακόντειες απαγορεύσεις των δερματολόγων, που έχουν προκαλέσει υστερία με τον ήλιο στο ευρύ κοινό.

  Avoiding Sun as Dangerous as Smoking (http://www.medscape.com/viewarticle/860805)
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 29 Μαρτίου 2016, 22:33:47
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
    Η έλλειψη έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης όσο και το κάπνισμα, με βάση Σουηδική μελέτη! Νομίζω ότι είναι καιρός να αναθεωρηθούν προς το ηπιότερο οι δρακόντειες απαγορεύσεις των δερματολόγων, που έχουν προκαλέσει υστερία με τον ήλιο στο ευρύ κοινό.

  Avoiding Sun as Dangerous as Smoking (http://www.medscape.com/viewarticle/860805)

Από την άλλη μεριά τα κρούσματα κακοήθους μελανώματος, μιας από τις επιθετικότερες μορφές καρκίνου που συχνά οφείλεται σε άκριτη έκθεση στον ήλιο, αυξάνονται.

Είναι δίκοπο μαχαίρι.

http://www.livescience.com/37124-skin-cancer-deaths-grow.html
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 29 Μαρτίου 2016, 23:21:39
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η έλλειψη έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης όσο και το κάπνισμα, με βάση Σουηδική μελέτη!
Για να το ελαφρύνω κι λίγο:
Προσωπικά θα προτιμούσα να πεθάνω από έλλειψη βιταμίνης D παρέα με μια ξανθιά Σουηδέζα, παρά από μελάνωμα δίπλα σε μια Ελληνίδα.  :D
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Loumakis στις 30 Μαρτίου 2016, 11:08:41
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η έλλειψη έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης όσο και το κάπνισμα, με βάση Σουηδική μελέτη!
Για να το ελαφρύνω κι λίγο:
Προσωπικά θα προτιμούσα να πεθάνω από έλλειψη βιταμίνης D παρέα με μια ξανθιά Σουηδέζα, παρά από μελάνωμα δίπλα σε μια Ελληνίδα.  :D

Για να το ελαφρύνω αβάσταχτα σε σχέση με την πεζή καθημερινότητα μας, εγώ θα προτιμούσα να έχω μία ξανθή Σουηδέζα αγκαλιά σε μιά ερημική αμμουδιά της Κρήτης, κάτω απο τις ζεστές ακτίνες του ελληνικού ήλιου. Δεν θα χρειαζόταν να πεθάνω για να πάω στον παράδεισο, αφού θα τον ζούσα ήδη εδώ στη γή. Κι ούτε θα μ' ένοιαζε εάν έχω επάρκεια σε βιταμίνη D.
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: schumifer στις 30 Μαρτίου 2016, 17:53:39
Και νομίζετε ότι η Σουηδέζα θα έμενε να σας βλέπει να φεύγετε σιγά σιγά.....
Γηροκομείο και άντε γεια!
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Loumakis στις 30 Μαρτίου 2016, 21:53:15
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
    Η έλλειψη έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης όσο και το κάπνισμα, με βάση Σουηδική μελέτη! Νομίζω ότι είναι καιρός να αναθεωρηθούν προς το ηπιότερο οι δρακόντειες απαγορεύσεις των δερματολόγων, που έχουν προκαλέσει υστερία με τον ήλιο στο ευρύ κοινό.

  Avoiding Sun as Dangerous as Smoking (http://www.medscape.com/viewarticle/860805)

Από την άλλη μεριά τα κρούσματα κακοήθους μελανώματος, μιας από τις επιθετικότερες μορφές καρκίνου που συχνά οφείλεται σε άκριτη έκθεση στον ήλιο, αυξάνονται.

Είναι δίκοπο μαχαίρι.

http://www.livescience.com/37124-skin-cancer-deaths-grow.html

Αργύρη, όπως το άρθρο γράφει, αλλά και απο άλλες έρευνες που γνωρίζω, τα μελανώματα με τη χειρότερη πρόγνωση είναι των ατόμων με τη μικρότερη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ή τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D (που σχετίζεται ως γνωστόν με την έκθεση στον ήλιο). Τα πράγματα είναι πιο σύνθετα απο ότι μέχρι τώρα νομίζαμε. Αλλωστε, τις τελευταίες δεκαετίες η έκθεση στον ήλιο και τα ποσοστά επάρκειας βιταμίνης D παγκοσμίως μειώνονται (πράγμα που μπορεί να εξηγήσει ίσως την αυξανόμενη θνητότητα απο μελάνωμα στη μελέτη που παραθέτεις).
Τίτλος: Vitamin D: What’s the “right” level?
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 27 Μαΐου 2017, 22:48:56
Harvard Health Blog
POSTED DECEMBER 19, 2016, 9:30 AM , UPDATED JANUARY 06, 2017, 5:34 PM
Monique Tello, MD, MPH, Contributing Editor


http://www.health.harvard.edu/blog/vitamin-d-whats-right-level-2016121910893?utm_source=facebook&utm_medium=socialmedia&utm_campaign=121916&utm_content=blog (http://www.health.harvard.edu/blog/vitamin-d-whats-right-level-2016121910893?utm_source=facebook&utm_medium=socialmedia&utm_campaign=121916&utm_content=blog)
Τίτλος: Circulating vitamin D concentration and risk of seven cancers: Mendelian randomi
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 3 Νοεμβρίου 2017, 16:57:09
31-10-2017

Circulating vitamin D concentration and risk of seven cancers: Mendelian randomisation study.


BMJ 2017; 359 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.j4761 (Published 31 October 2017)
Cite this as: BMJ 2017;359:j4761.

................
Conclusions: There is little evidence for a linear causal association between circulating vitamin D concentration and risk of various types of cancer, though the existence of causal clinically relevant effects of low magnitude cannot be ruled out. These results, in combination with previous literature, provide evidence that population-wide screening for vitamin D deficiency and subsequent widespread vitamin D supplementation should not currently be recommended as a strategy for primary cancer prevention.

http://www.bmj.com/content/359/bmj.j4761 (http://www.bmj.com/content/359/bmj.j4761)
Τίτλος: Vitamin D Screening and Supplementation in Primary Care: Time to Curb Our Enthus
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Απριλίου 2018, 10:06:04
American Family Physician
15 February 2018


Vitamin D Screening and Supplementation in Primary Care: Time to Curb Our Enthusiasm.



https://www.aafp.org/afp/2018/0215/p226.html#.WtbkTDStN6U.facebook (https://www.aafp.org/afp/2018/0215/p226.html#.WtbkTDStN6U.facebook)
Τίτλος: Vitamin D, the Sunshine Supplement, Has Shadowy Money Behind It.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 19 Αυγούστου 2018, 17:24:37
18 August 2018.
The New York Times.

https://www.nytimes.com/2018/08/18/business/vitamin-d-michael-holick.html?smid=fb-nytimes&smtyp=cur (https://www.nytimes.com/2018/08/18/business/vitamin-d-michael-holick.html?smid=fb-nytimes&smtyp=cur)
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 3 Σεπτεμβρίου 2018, 22:33:15
(https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/40610020_10156041345073640_5987452541137321984_n.jpg?_nc_cat=0&oh=5e25a8bf7c5a1139d79e1758a08eb019&oe=5C287773)
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: GirousisN στις 11 Σεπτεμβρίου 2018, 13:25:57
Ομοβροντία άρθρων τους τελευταίους μήνες σε σχέση με τη μη πρόληψη καταγμάτων παρά τη χορήγηση βιταμίνης D και ασβεστίου.

https://www.aafp.org/afp/2018/0815/od2.html (https://www.aafp.org/afp/2018/0815/od2.html)

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2667071 (https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2667071)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29930018 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29930018)
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 13 Σεπτεμβρίου 2018, 08:46:31
09 September 2018

The Largest Ever Clinical Study on Vitamin D Shows We're Wrong About One of Its Main Benefits.

https://www-sciencealert-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.sciencealert.com/the-largest-ever-clinical-study-on-vitamin-d-shows-we-re-wrong-about-its-benefits/amp (https://www-sciencealert-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.sciencealert.com/the-largest-ever-clinical-study-on-vitamin-d-shows-we-re-wrong-about-its-benefits/amp)
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 13 Σεπτεμβρίου 2018, 13:24:03
Από την άνω ανάρτηση:
Παράθεση
Pseudo-disease
We have created another pseudo-disease that is encouraged by vitamin companies, patient groups, food manufacturers public health departments and charities. Everyone likes to believe in a miracle vitamin pill and feels "they are doing something"....
We should also trust that thousands of years of evolution would cope with a natural drop in vitamin D levels in winter without us snapping our limbs. About half the population take vitamins daily, despite zero benefits, with increasing evidence of harm....
While vitamin D treatment still has a rare medical role in severe deficiency, or those bed bound, the rest of us should avoid being "treated" with this steroid for this pseudo-disease and focus on having a healthy lifestyle, sunshine and importantly save your money and energy on eating a rich diversity of real food.
   Μόλις έφυγε αντιπρόσωπος συμπληρώματος D που θα μου πει σύντομα τις νέες συνταγογραφικές οδηγίες (που φαντάζομαι θα ανεβάζουν και πάλι τα όρια και τη χορήγηση D). Θα δείξει...
   Αργύρη θα ήθελα να ρωτήσω (και όποιον άλλον δούλεψε-δουλεύει εκεί), αν συνηθίζουν οι Σουηδοί (από μόνοι τους, χωρίς απαραίτητα ιατρική οδηγία) να λαμβάνουν συμπληρώματα D. Έχω ακούσει ότι η χρήση τους στις βόρειες χώρες είναι αρκετά διαδεδομένη...
Τίτλος: Vitamin D Supplements and Prevention of Cancer and Cardiovascular Disease.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 12 Νοεμβρίου 2018, 00:02:00
November 10, 2018
NEJM

CONCLUSIONS
Supplementation with vitamin D did not result in a lower incidence of invasive cancer or cardiovascular events than placebo. (Funded by the National Institutes of Health and others; VITAL ClinicalTrials.gov number, NCT01169259.)

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1809944?fbclid=IwAR0ybkYeGZHk09wpx8CKqkgOITjqP9vDQ0WcgDBUYf4-kWghEFke_p5dMo0 (https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1809944?fbclid=IwAR0ybkYeGZHk09wpx8CKqkgOITjqP9vDQ0WcgDBUYf4-kWghEFke_p5dMo0)
Τίτλος: Excess Vitamin D Linked to Kidney Damage.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 9 Απριλίου 2019, 21:54:06
April 08, 2019

https://www.medscape.com/viewarticle/911444?src=soc_fb_190412_mscpedt_news_mdscp_vitamind&faf=1 (https://www.medscape.com/viewarticle/911444?src=soc_fb_190412_mscpedt_news_mdscp_vitamind&faf=1)
Τίτλος: Why Are So Many People Popping Vitamin D?
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 14 Απριλίου 2019, 21:26:30
The New York Times.
April 10, 2017



https://www.nytimes.com/2017/04/10/health/vitamin-d-deficiency-supplements.html?fbclid=IwAR3uIYiGGF4MBCFDJ34Uwa7aFk_H9PUYBpqhUwvsJ2TkBJnb638QkSdhBuc (https://www.nytimes.com/2017/04/10/health/vitamin-d-deficiency-supplements.html?fbclid=IwAR3uIYiGGF4MBCFDJ34Uwa7aFk_H9PUYBpqhUwvsJ2TkBJnb638QkSdhBuc)
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 14 Απριλίου 2019, 21:27:50
Ενδιαφέρον σχόλιο συναδέλφου Γενικού Ιατρού, στις 05/04/2019 σε Ιατρική ομάδα στο facebook:

Κι εγώ έχω αγανακτήσει... 20ρηδες μετρούν τη βιτ. D για να δουν πού βρίσκονται. Τα εργαστήρια αν δεν την έχει ζητήσει ο ιατρός σε κάθε προσερχόμενο, τη βάζουν από μόνα τους και του λένε να πάει να τη γράψει. Πάντα οι τιμές βγαίνουν χαμηλές, ακολούθως χορηγείται σκεύασμα και μετά έχουμε πάλι επανέλεγχο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη βιτ. Β12. Έχουμε ξεπεράσει τα όρια της απάτης, περάσαμε στο χώρο του γελοίου.
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: GirousisN στις 15 Απριλίου 2019, 20:30:26
Is Sunlight Exposure Enough to Avoid Wintertime Vitamin D Deficiency in United Kingdom Population Groups?

The results from a series of studies show that sun exposure in an urban/suburban environment in northern England, UK was low (<3% ambient UVR) across different age groups and ethnicities, but it was particularly low (~1%) amongst South Asians. Nonetheless, this exposure was a major source of vitamin D, since dietary intake and supplement use was shown to be low.
Sustaining 25(OH)D > 25 nmol/L has been defined as a marker of adequate sun exposure for vitamin D purposes. This was achieved in real-life by 95% and 83% of white skinned healthy adults and adolescents, respectively, although an equivalent nutritional target would be 97.5% of the population.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6121420/ (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6121420/)

Αυτά στο Manchester. Για την Ελλάδα τώρα τα διάφορα supplements έχουν καταστεί πανάκεια για "ασθενείς" και ΦμΦ.
Τίτλος: ΔΕΝ είναι απαραίτητο να παίρνετε βιταμίνη D και ας έχει βρεθεί ανεπάρκεια.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Απριλίου 2019, 14:59:04
23/10/2018

Οι μετρήσεις βιταμίνης D,  που  έχουν γίνει "μόδα",  δείχνουν αυξημένη συχνότητα εμφάνισης ανεπάρκειας βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό.  Χρειάζεται όμως να κάνουν όλοι εξέταση μέτρησης της βιταμίνης D και να πάρουν θεραπεία υποκατάστασης, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα δείξουν ανεπάρκεια;

Η απάντηση στο ερώτημα είναι "όχι"  και αυτό γιατί υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις  για το ποιοι θα πρέπει να κάνουν μέτρηση και ποιοι θα πρέπει να πάρουν βιταμίνη D.

"Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D  είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο και επειδή αυτό το γνωρίζουν οι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων  η μέτρησή της έχει γίνει της μόδας. Όμως η μέτρηση πρέπει να γίνεται βάσει των ενδείξεων και κριτηρίων που θέτουν οι διεθνείς οργανισμοί  και αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.  Όσον αφορά τους υγιείς ανθρώπους, που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D,  διεθνώς δεν έχει τεκμηριωθεί βιβλιογραφικά ότι θα έχουν όφελος αν πάρουν θεραπεία υποκατάστασης"  επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ενδοκρινολόγος, ακαδημαϊκός  υπότροφος στο   Τμήμα Ενδοκρινολογίας Διαβήτη και Μεταβολισμού  στην Α΄ Παθολογική Κλινική -Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ, Σπύρος Καρράς.

Ποιοι πρέπει να κάνουν εξετάσεις μέτρησης της βιταμίνης D; Ποιά είναι τα κριτήρια επάρκειας;  Ποιοι πρέπει να παίρνουν βιταμίνη D; Τι μπορεί να συμβεί αν κάποιος παίρνει βιταμίνη D χωρίς λόγο; 
Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά  δίνει ο κ. Καρράς, ο οποίος ήταν ομιλητής σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα τη βιταμίνη D, το οποίο πραγματοποιήθηκε  στο 27ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων.

Ερ. Ποιοι πρέπει να κάνουν εξετάσεις  μέτρησης βιταμίνης D;

Απ. Η μέτρηση βιταμίνης D αυξήθηκε εκθετικά τα τελευταία 15 χρόνια. Σύμφωνα με την Endocrine Society oι ενδείξεις  μέτρησης συγκέντρωσης βιταμίνης D είναι συγκεκριμένες και πρέπει να γίνονται μόνο σε όσους πάσχουν  από: παθήσεις των οστών (ραχίτιδα, οστερομαλακία, οστεοπόρωση), από χρόνιες παθήσεις των νεφρών, ηπατική ανεπάρκεια , σύνδρομα δυσαπορρόφησης (κυστική ίνωση, φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, νόσο του Crohn, βαριατρική χειρουργική, ακτινική εντερίτιδα) και υπερπαραθυρεοειδισμό.
Επίσης πρέπει να γίνονται σε έγκυες και θηλάζουσες, σε ηλικιωμένους με ιστορικό πτώσεων ή καταγμάτων χαμηλής βίας, σε παχύσαρκα παιδιά και ενήλικες, σε ασθενείς και κοκκιωματώδεις νόσους και μερικά λεμφώματα καθώς και σε όσους κάνουν χρήση αντιεπιληπτικών, κορτικοστεροειδών, φαρμάκων κατά του AIDS, αντιμυκητιασικών, χολεστυραμίνης. 

Δεν υπάρχει ένδειξη για μέτρηση της συγκέντρωσης βιταμίνης D σε άτομα που δεν πάσχουν από αυτές τις παθήσεις”

Ερ. Ποια είναι τα κριτήρια επάρκειας βιταμίνης D;

Απ. Σύμφωνα με την Endocrine Society επάρκεια θεωρείται συγκέντρωση μεγαλύτερη ή ίση με 30ng/ml, σχετική ανεπάρκεια  20-30 ng/ml, έλλειψη 10-20ng/ml και σοβαρή έλλειψη κάτω από 10ng/ml. Συγκέντρωση της 25(ΟΗ)D (25 ύδροξυ βιταμίνης D)  κάτω από 10 ng/ml χαρακτηρίζεται ως κλινική υποβιταμίνωση, η οποία εκδηλώνεται με οστικά άλγη, κατάγματα και μυική αδυναμία. Όταν οι συγκεντρώσεις είναι κάτω από 10 ng/ml μπορεί να εμφανιστεί ραχίτιδα στα παιδιά και οστεομαλακία κατά τη μετέπειτα ζωή.

Ερ. Ποιοι πρέπει να παίρνουν βιταμίνη D;

Απ. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει επίσημη ένδειξη να γίνει μέτρηση και βρεθεί ότι η συγκέντρωση είναι κάτω από 30 ng/ml,  μπορούμε να δώσουμε θεραπεία υποκατάστασης. Aυτές οι συγκεντρώσεις ισχύουν για άτομα στα οποία συνυπάρχει τουλάχιστον μια νόσος από αυτές που αναφέρθηκαν στις ενδείξεις μέτρησης. Υπάρχει όμως και μια τεράστια μερίδα του γενικού πληθυσμού στους οποίους οι μετρήσεις δείχνουν  μία συγκέντρωση ορού 25  ή 23 ή 21 ng/ml.

 Αυτά τα επίπεδα φαίνεται να είναι τα συνήθη επίπεδα στον γενικό πληθυσμό και ειδικά  στην ελληνική επικράτεια. Και για αυτό ακριβώς οι γιατροί τους λένε ότι έχουν ανεπάρκεια. Στην πραγματικότητα δεν έχει τεκμηριωθεί βιβλιογραφικά πρώτον ότι όντως έχουν ανεπάρκεια με την έννοια των κριτηρίων  τα οποία υιοθετούμε για τον γενικό πληθυσμό  που είναι το κάτω από 20 ng/ml. Και δεύτερον, έστω και αν βρούμε  18 ή 19 ng/ml, σε κάποιον που δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας που να συνιστά ένδειξη για μέτρηση, δεν  έχουμε λόγο να δώσουμε υποκατάσταση. Το πρόβλημα είναι ότι  μπορεί να βρούμε  μεγάλο επιπολασμό  υποβιταμίνωσης D, αλλά δεν έχουμε τυχαιοποιημένες μελέτες  σε αυτούς οι οποίοι δεν είναι  ασθενείς που να έλαβαν υποκατάσταση και να είχαν  κάπου θετικές εκβάσεις  όσον αφορά τις μελέτες υποκατάστασης.

Οι μελέτες όπου βασίζεται η υποβιταμίνωση D είναι μελέτες παρατήρησης. Δηλαδή κάνουμε μετρήσεις σε μια συγκεκριμένη δεξαμενή ελληνικού γενικού πληθυσμού και βρίσκουμε ότι κατά μέσο όρο  βιταμίνη D είναι 20 ng/ml. Αν σε αυτούς που είναι υγιείς,  χωρίς να συνοδεύονται από τις ενδείξεις προς μέτρηση, δώσουμε  υποκατάσταση, δεν έχουμε τεκμηριωμένες ενδείξεις  ότι  ωφελούνται κάπου. Είναι προβληματικό το να δώσουμε υποκατάσταση με βάση κάτι το οποίο διεθνώς βιβλιογραφικά δεν έχει ισχυρά δεδομένα  ότι βελτιώνει κάτι.  Αυτό είναι η όλη διελκυστίνδα και η ασάφεια που υπάρχει στο πεδίο.

Ερ. Τι μπορεί να συμβεί αν κάποιος παίρνει βιταμίνη D χωρίς λόγο;

Απ. Ο αυξανόμενος ρυθμός λήψης βιταμίνης D χωρίς ιατρική συνταγή, π.χ. από το Ιντερνετ, και χωρίς ένδειξη ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των περιπτώσεων υπερβιταμίνωσης D. Είναι αποδεκτό ότι οι συγκεντρώσεις βιταμίνης D μέχρι 80 ng/ml είναι ασφαλείς για παιδιά και ενήλικες. Σε συγκεντρώσεις υψηλότερες  100 ng/ml παρατηρείται τοξική δράση. Αυτό συμβαίνει όταν η καθημερινή λήψη βιταμίνης D είναι μεγαλύτερη από 10.000 IU/ημέρα. Η υπερβιταμίνωση D είναι εξαιρετικά σπάνια λόγω λήψης τροφής ή έκθεσης στον ήλιο.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

https://medlabgr.blogspot.com/2018/10/d_23.html?fbclid=IwAR3fYoQ3gqiUwZKjUlquQ_YBm3TR7uYrlP98l_0rucNLBEu7MzPtRzBHOsw#ixzz5lQm23tHB&gsc.tab=0 (https://medlabgr.blogspot.com/2018/10/d_23.html?fbclid=IwAR3fYoQ3gqiUwZKjUlquQ_YBm3TR7uYrlP98l_0rucNLBEu7MzPtRzBHOsw#ixzz5lQm23tHB&gsc.tab=0)
Τίτλος: You Need Vitamin D to Live. How Could This Woman Survive With None in Her Blood?
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 18 Απριλίου 2019, 18:13:17
New York Times.
13 April 2019.


https://www.nytimes.com/2019/04/13/health/vitamin-d-bones.html?fbclid=IwAR04RACdidku7UsEShm3CU9DSmtlGsu7Aa6UhDxKDQoSrmqoMRoFYyrygtY (https://www.nytimes.com/2019/04/13/health/vitamin-d-bones.html?fbclid=IwAR04RACdidku7UsEShm3CU9DSmtlGsu7Aa6UhDxKDQoSrmqoMRoFYyrygtY)
Τίτλος: Η βιταμίνη D παραλίγο να τον σκοτώσει
Αποστολή από: Γ Παπαγεωργίου στις 19 Απριλίου 2019, 00:08:05
Ένας άνδρας ανέπτυξε νεφρική ανεπάρκεια μετά από καθημερινή λήψη δωδεκαπλάσιας της συνιστώμενης δόσης βιταμίνης D. Ο 54χρονος άνδρας από τον Καναδά λάμβανε αυτές τις υπερβολικές δόσεις για σχεδόν 30 μήνες αφότου είχε επισκεφθεί και συμβουλευτεί έναν ειδικό εναλλακτικής ιατρικής.

Η υγεία του επιδεινώθηκε όταν πήγε για διακοπές δύο βδομάδων και περνούσε οκτώ ώρες την ημέρα κάνοντας ηλιοθεραπεία – η έκθεση στον ήλιο βοηθά το σώμα να συνθέσει βιταμίνη D. Τα ιατρικά τεστ έδειξαν ότι τα επίπεδα κρεατινίνης στο σώμα του ήταν εξαιρετικά υψηλά, σύμπτωμα δυσλειτουργίας των νεφρών. Οι γιατροί τότε εντόπισαν μία επικίνδυνη συγκέντρωση βιταμίνης D και ασβεστίου στο αίμα του κάτι που παρεμπόδιζε την φυσιολογική λειτουργία των νεφρών του. Ο ασθενής, ο οποίος δεν είχε ιστορικό έλλειψης βιταμίνης D λάμβανε συνολικα 8.000-12.000IU βιταμίνης D ημερησίως. Η συνιστώμενη ποσότητα λήψης βιταμίνης D για τους κατοίκους του Καναδά φτάνει στα 1.000 IU.

Οι γιατροί που εξέτασαν τον 54χρονο με επικεφαλής τον νεφρολόγο Bourne Auguste από το Γενικό Νοσοκομείο του Τορόντο, εξέφρασαν την ανησυχία τους πως και άλλοι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο λάθος. «Θεώρησε πως οι βιταμίνες είναι ακίνδυνες και η λογική του ήταν πως όση περισσότερη βιταμίνη D, τόσο πιο γερά θα είναι τα οστά του».

Για άγνωστους λόγους, ο ασθενής δήλωσε πως συναντούσε έναν εναλλακτικό θεραπευτή για να θεραπεύσει τις ασθένειές του. Η «ειδικός» του σύστησε να λαμβάνει οχτώ σταγόνες από ένα προϊόν ημερησίως, το οποίο περιείχε 500IU βιταμίνης D ανά σταγόνα.

Τα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα του αυξήθηκαν από τα 100μmol/L πριν τις διακοπές του στην Νοτιοανατολική Ασία σε 132μmol/L. Ο γιατρός θεώρησε πως ενδέχεται να υπέφερε από αφυδάτωση ή θερμοπληξία και του είπε να σταματήσει να λαμβάνει την αντιυπερτασική και τη διουρητική φαρμακευτική αγωγή που λάμβανε. Αλλά τέσσερις εβδομάδες μετά, τα επίπεδα κρεατινίνης του έφτασαν τα 376μmol/L χωρίς όμως να έχει κάποια προφανή ασθένεια. Του συστήθηκε τότε να δει κάποιον νεφρολόγο και ήταν τότε που ρωτήθηκε για ιατρικό του ιστορικό και ανέφερε τα συμπληρώματα. Φυσικά του ζητήθηκε να σταματήσει να τα λαμβάνει όπως επίσης και να αποφεύγει τροφές πλούσιες σε ασβέστιο.

Χρειάστηκε ένας χρόνος να επιστρέψει το κυκλοφορικό σύστημα του ασθενούς σε φυσιολογική κατάσταση αλλά η περιπέτεια αυτή του άφησε χρόνια νεφρικά προβλήματα και δεν αποκλείεται να χρειαστεί αιμοκάθαρση αργότερα στη ζωή του.

https://ygeiamou.gr/%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CE%B1/19829/i-vitamini-d-paraligo-na-ton-skotosi/ (https://ygeiamou.gr/%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CE%B1/19829/i-vitamini-d-paraligo-na-ton-skotosi/)
Τίτλος: Vitamin D supplementation for prevention of mortality in adults (Cochrane 2014)
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 23 Απριλίου 2019, 08:37:10
Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του:

Cochrane 10 January 2014

Vitamin D supplementation for prevention of mortality in adults

Authors' conclusions:
 
Vitamin D3 seemed to decrease mortality in elderly people living independently or in institutional care. Vitamin D2,alfacalcidol and calcitriolhad no statistically significant beneficial effects on mortality. Vitamin D3 combined with calcium increased nephrolithiasis. Both alfacalcidol and calcitriol increased hypercalcaemia. Because of risks of attrition bias originating from substantial dropout of participants and of outcome reporting bias due to a number of trials not reporting on mortality, as well as a number of other weaknesses in our evidence, further placebo-controlled randomised trials seem warranted.

https://www.cochrane.org/CD007470/ENDOC_vitamin-d-supplementation-for-prevention-of-mortality-in-adults?fbclid=IwAR13rGjG72h5S4O3yURpG4cGrg2txHQHrQsCj0fRlcAyd18cn60ANzsH00I
Τίτλος: Βιταμίνη D - Total Cancer Incidence and Mortality
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 13 Ιουλίου 2019, 23:20:54
Annals of Oncology
Vitamin D Supplementation and Total Cancer Incidence and Mortality
A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials (https://www.medscape.com/viewarticle/914752?nlid=130530_944&src=WNL_mdplsfeat_190709_mscpedit_orth&uac=114096FJ&spon=8&impID=2022899&faf=1)

N. Keum; D. H. Lee; D. C. Greenwood; J. E. Manson; E. Giovannucci

Conclusions: In an updated meta-analysis of RCTs, vitamin D supplementation significantly reduced total cancer mortality but did not reduce total cancer incidence.

Συμπέρασμα ??? Την δίνουμε σε καρκινοπαθείς για να βελτιώσουμε τη θνητότητα;
Τίτλος: No Bone Benefits Seen With High-Dose Vitamin D in Healthy Cohort
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 3 Οκτωβρίου 2019, 21:21:43
September 30, 2019

https://www.medscape.com/viewarticle/919179?src=soc_fb_191004_mscpedt_news_endo_vitamind&faf=1#vp_3 (https://www.medscape.com/viewarticle/919179?src=soc_fb_191004_mscpedt_news_endo_vitamind&faf=1#vp_3)
Τίτλος: Απ: No Bone Benefits Seen With High-Dose Vitamin D in Healthy Cohort
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 4 Οκτωβρίου 2019, 13:40:37
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
September 30, 2019

https://www.medscape.com/viewarticle/919179?src=soc_fb_191004_mscpedt_news_endo_vitamind&faf=1#vp_3 (https://www.medscape.com/viewarticle/919179?src=soc_fb_191004_mscpedt_news_endo_vitamind&faf=1#vp_3)
   Πάντως στα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο ο Dr. H Robert Silverstein (που διαπιστώνω ότι είναι μάλλον βίγκαν η κάτι ανάλογο, πάντως υπέρ των συμπληρωμάτων...) αναφέρει ότι χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερες δόσεις:
Dr. H Robert Silverstein
Ask the wrong question, get the wrong answer. A 25-OH D3 level of 40ng/mL IS NOT necessarily adequate. Many thoughtful and science-based physician believe that the proper, necessary, and sufficient level of 25-OH D3 is 50-66 ng/mL and so conclusions canNOT be drawn at a level of 40. It is much like a stuck door, one has to push hard enough (achieving that level of 50-66) to open it: less will not do.  Moreover, no experienced physician gives ONLY 1 gram of FISH OIL: the proper dose is 5-15,000 mg (1-3 teaspoons distilled) fish oil. At best, it should be stated with humility that the desired effects were not noted at the 25-OH D3 levels obtained. Moreover, recent studies have shown that there is not increase in toxicity when a level of 50 ng/mL is achieved. The IOM gets it wrong, in my best guess. HRS, MD, FACC
Τίτλος: Does Vitamin D Supplementation Alone Prevent Fractures?
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 8 Ιανουαρίου 2020, 06:46:51
Thomas L. Schwenk, MD and Allan S. Brett, MD reviewing Yao P et al. JAMA Netw Open 2019 Dec 2

Meta-analysis shows a small benefit for vitamin D and calcium together but not for vitamin D alone.

https://www.jwatch.org/na50608/2020/01/07/does-vitamin-d-supplementation-alone-prevent-fractures?query=etoc_jwgenmed&jwd=000100032085&jspc=GP (https://www.jwatch.org/na50608/2020/01/07/does-vitamin-d-supplementation-alone-prevent-fractures?query=etoc_jwgenmed&jwd=000100032085&jspc=GP)

( Από την άλλη όταν παίρνεις Ασβέστιο και / ή Βιταμίνη D αυξάνεται ο κίνδυνος για νεφρολιθίαση... )
Τίτλος: Does Vitamin D Supplementation Improve Bone Density?
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 2 Οκτωβρίου 2020, 08:23:45
Does Vitamin D Supplementation Improve Bone Density?

Allan S. Brett, MD reviewing LeBoff MS et al. J Bone Miner Res 2020 May

In an unselected older population, the answer appears to be “no.”

https://www.jwatch.org/na52543/2020/10/01/does-vitamin-d-supplementation-improve-bone-density?query=etoc_jwgenmed&jwd=000100032085&jspc=GP (https://www.jwatch.org/na52543/2020/10/01/does-vitamin-d-supplementation-improve-bone-density?query=etoc_jwgenmed&jwd=000100032085&jspc=GP)
Τίτλος: Not Enough Evidence' to Recommend Vitamin D for COVID-19 Treatment
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 23 Δεκεμβρίου 2020, 01:38:19
17 December 2020

There is currently insufficient evidence to support taking vitamin D solely to prevent or treat COVID-19, according to new guidance

https://www.medscape.com/viewarticle/942809?src=soc_fb_201218_mscpedt_news_mdscp_vitamind&faf=1&fbclid=IwAR12gbNXzwXbGvgeOmo_xVGQv7EXD2F_K1ZmoafeKPZKYwdfJsfnh3rQlD0 (https://www.medscape.com/viewarticle/942809?src=soc_fb_201218_mscpedt_news_mdscp_vitamind&faf=1&fbclid=IwAR12gbNXzwXbGvgeOmo_xVGQv7EXD2F_K1ZmoafeKPZKYwdfJsfnh3rQlD0)
Τίτλος: Don't Screen for Vitamin D in General Population, Says US Task Force
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 14 Απριλίου 2021, 15:30:05
13-04-2021

https://www.medscape.com/viewarticle/949167?src=soc_fb_share&fbclid=IwAR1ygvfVTH4v7RkV17iOwv7KoXxgJPSO03sJXZCTY5twTlibnKDJd_jtJYs (https://www.medscape.com/viewarticle/949167?src=soc_fb_share&fbclid=IwAR1ygvfVTH4v7RkV17iOwv7KoXxgJPSO03sJXZCTY5twTlibnKDJd_jtJYs)
Τίτλος: Ξάνθη: Το 83.8% του πληθυσμού παρουσίαζε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 31 Οκτωβρίου 2021, 17:20:00
Αυτοί που καθορίσαν τα φυσιολογικά όρια της Βιταμίνης D στο αίμα, με βάση ποιες πληθυσμιακές μελέτες τα καθορίσαν, άραγε;

14-01-2021

https://xanthipost.gr/2021/01/14/%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%bc/ (https://xanthipost.gr/2021/01/14/%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%bc/)

Τίτλος: Βιταμίνη D : Επηρεάζει την θνητότητα;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 8 Φεβρουαρίου 2022, 07:16:10
Επειδή πολύς λόγος γίνεται για τη βιταμίνη D και τη θεραπευτική της παρέμβαση, να παραθέσω τα αποτελέσματα πενταετούς παρακολούθησης ατόμων 60 ετών και άνω που λάμβαναν 60.000 IU μηνιαίως. Η μελέτη ηταν διπλή τυφλή και περιλάμβανε 21000 και κάτι άτομα.

Ανάλυση των ευρημάτων έδειξε ότι η λήψη βιταμίνης D δεν είχε επίπτωση τόσο στη γενική όσο και στην επιμέρους θνητότητα (από νοσήματα της συγκεκριμένης ηλικιακής περιόδου).

Σχολιαστές της μελέτης τονίζουν ότι καλύτερη είναι η λήψη της βιταμίνης μέσω των τροφών και της έκθεσης σε ήλιο παρά μέσω φαρμακευτικών σκευασμάτων.

 

Lancet Diabetes Endocrinol 2022. doi.org/10.1016/S2213-8587(21)00345-4 (http://doi.org/10.1016/S2213-8587(21)00345-4)

Lancet Diabetes Endocrinol 2022 doi.org/10.1016/S2213-8587(22)00002-X (http://doi.org/10.1016/S2213-8587(22)00002-X)

Primary Care / 01-02-2022

http://loimoxi.blogspot.com/2022/02/bitaminh-d.html (http://loimoxi.blogspot.com/2022/02/bitaminh-d.html)
Τίτλος: Does Routine Vitamin D Supplementation Prevent Fractures?
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 25 Μαρτίου 2022, 08:47:29
Does Routine Vitamin D Supplementation Prevent Fractures?

Allan S. Brett, MD, reviewing Chakhtoura M et al. J Clin Endocrinol Metab 2022 Mar

For community-dwelling people, the answer probably is no, according to this review of meta-analyses.

https://www.jwatch.org/na54757/2022/03/24/does-routine-vitamin-d-supplementation-prevent-fractures (https://www.jwatch.org/na54757/2022/03/24/does-routine-vitamin-d-supplementation-prevent-fractures)
Τίτλος: Απ: Σχετικά με την Βιταμίνη D.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 26 Μαΐου 2022, 15:44:50
Έχω μια απορία. Με βάση ποιες πληθυσμιακές μελέτες βρίσκουν τις φυσιολογικές τιμές της βιταμίνης D στο αίμα; Σε μια ηλιόλουστη χώρα όπως η Ελλάδα, η μεγάλη πλειοψηφία των πελατών μου στο Ιατρείο φαίνεται να έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Και από ότι φαίνεται, δεν είμαι ο μόνος που το παρατηρώ αυτό: «το 83.8% του πληθυσμού παρουσίαζε έλλειψη ή ανεπάρκεια τηςβιταμίνης D με μέση τιμή 20.47±0,13.»

https://xanthipost.gr/2021/01/14/%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%bc/?fbclid=IwAR3ReEzDHborCBWNirBma_A2OG_tcpSwWL4AxtDCUNhdBUCnL4MP24v_Zg4 (https://xanthipost.gr/2021/01/14/%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%bc/?fbclid=IwAR3ReEzDHborCBWNirBma_A2OG_tcpSwWL4AxtDCUNhdBUCnL4MP24v_Zg4)
Τίτλος: Η υπερβιταμίνωση D είναι πιθανή και επικίνδυνη: Μεσήλικας νοσηλεύτηκε μετά από 3
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 7 Ιουλίου 2022, 14:44:28
06-07-2022

https://www.iatropedia.gr/diatrofi/i-ypervitaminosi-d-einai-pithani-kai-epikindyni-mesilikas-nosileftike-meta-apo-3-mines-symptomaton/156719/?fbclid=IwAR1B-Px8olIY_YN5J2xEuGEqNzurRSZoVulzsxoRba-ugHN94FcfEO36r5o (https://www.iatropedia.gr/diatrofi/i-ypervitaminosi-d-einai-pithani-kai-epikindyni-mesilikas-nosileftike-meta-apo-3-mines-symptomaton/156719/?fbclid=IwAR1B-Px8olIY_YN5J2xEuGEqNzurRSZoVulzsxoRba-ugHN94FcfEO36r5o)
Τίτλος: Το αίνιγμα της βιταμίνης D
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 29 Σεπτεμβρίου 2022, 00:06:07
19/08/2022

Του Καρδιολόγου Θανάση Δρίτσα.

Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού συνεχίζει να λαμβάνει σήμερα συμπληρώματα βιταμίνης D ενώ η κλινική αξία του βιοχημικού προσδιορισμού και της λήψης σκευασμάτων βιταμίνης D παραμένει σκοτεινή.

Καθημερινά όλοι οι γιατροί βλέπουμε, ανεξαρτήτως ειδικότητας, προσδιορισμούς ρουτίνας της βιταμίνης D στις βιοχημικές εξετάσεις των ασθενών. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων μάλιστα τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα (συγκεκριμένα της 25-υδρόξυ μορφής) εμφανίζονται μειωμένα. Αποτέλεσμα αυτών των «μειωμένων» επιπέδων είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού συνεχίζει να λαμβάνει σήμερα συμπληρώματα βιταμίνης D ενώ η κλινική αξία του βιοχημικού προσδιορισμού και της λήψης σκευασμάτων βιταμίνης D παραμένει σκοτεινή. Στις ΗΠΑ φαίνεται ότι περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού άνω των 60 ετών λαμβάνει συμπληρώματα βιταμίνης D, ενώ αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει μάλιστα όσους λαμβάνουν πολυ-βιταμινούχα σκευάσματα τα οποία περιέχουν και βιταμίνη D.

Ευρεία μελέτη
Η μεγάλη κλινική μελέτη VITAL (διπλά τυχαιοποιημένη σε σχέση με placebo με συμμετοχή περίπου 26 χιλιάδων συμμετεχόντων) που είχε στόχο να εκτιμήσει την κλινική αξία συμπληρώματος βιταμίνης D ή και ωμέγα-λιπαρών οξέων δημοσιεύθηκε το 2019 στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» και δεν έδειξε σημαντική επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στην επίπτωση καρκίνου ή καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Η μελέτη VITAL εξέτασε την πρόσληψη βιταμίνης D3 (2.000 μονάδων ημερησίως) με ή χωρίς πρόσληψη 1 γραμμαρίου ημερησίως ωμέγα-λιπαρών οξέων (τύπου fish oil) στην πρόληψη καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Συμμετείχαν στη μελέτη αυτή άνδρες άνω των 50 και γυναίκες άνω των 55 ετών. Μη σημαντικά ήσαν επίσης τα ευρήματα της πρόσληψης ωμέγα-λιπαρών οξέων (στο σύνολο του πληθυσμού της μελέτης VITAL) στην επίπτωση καρκίνου και καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Πρόσφατα ευρήματα με σημασία
Πολύ πρόσφατα (Ιούλιος 2022) δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine τα αποτελέσματα μιας δευτερεύουσας-επικουρικής μελέτης (Le Boff και συνεργάτες) που βασίστηκε στη VITAL και έδειξαν ότι η συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D3 δεν οδήγησε σε μείωση οστικών καταγμάτων (μετά από πέντε χρόνια παρακολούθησης των συμμετεχόντων) ακόμη και στο 20% των μετεχόντων που ελάμβαναν συμπληρώματα ασβεστίου (1.200 mg ασβεστίου/ημερησίως). Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν μεγάλη έκπληξη και ανατρέπουν ακόμη και το αναμενόμενο σενάριο της ευεργετικής επίδρασης της βιταμίνης D στο επίπεδο των οστών, ο σκελετός άλλωστε αποτελούσε ανέκαθεν τον κύριο στόχο των επιδράσεων της βιταμίνης D. Προηγούμενες μελέτες αναφέρουν συσχέτιση μεταξύ οστεοπόρωσης και μειωμένων επιπέδων βιταμίνης D, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές της VITAL υπάρχει ενδεχόμενο στα ευρήματα αυτά να παίζει ρόλο και η πρωτεΐνη η οποία δεσμεύει τη βιταμίνη D. Σε πρόσφατο (28 Ιουλίου 2022) άρθρο σύνταξης του περιοδικού «New England Journal of Medicine» (VITAL Findings: A Decisive Verdict on Vitamin D Supplementation/Steven R. Cummings, Clifford Rosen), το οποίο σχολιάζει αποκλειστικά τα δεδομένα της VITAL, αναφέρεται πρόσφατη τυχαιοποιημένη μελέτη (high resolution computed tomography) η οποία δεν δείχνει διαφορά στην οστική πυκνότητα μεταξύ όσων λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D και όσων λαμβάνουν placebo. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δευτερεύουσας ανάλυσης VITAL (Ιούλιος 2022) είναι ξεκάθαρο ότι η πρόσληψη συμπληρωματικά 2.000 διεθνών μονάδων βιταμίνης D3 δεν μειώνει τον συνολικό αριθμό οστικών (μη σπονδυλικών) καταγμάτων ούτε ιδιαίτερα των καταγμάτων που αφορούν το ισχίο. Τα ευρήματα αυτά βρέθηκε ότι είναι ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, εθνότητα ή άλλα δημογραφικά χαρακτηριστικά. Τα αποτελέσματα της μελέτης VITAL φαίνεται ότι αφορούν και όσους μετέχοντες είχαν αρχικά βρεθεί με χαμηλά επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D στο αίμα.

Χωρίς κλινικό νόημα ο όρος «έλλειψη»
Σύμφωνα με την ανάλυση της πρόσφατης δημοσίευσης στο New England Journal of Medicine δεν υπάρχει ωφέλεια από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D για την πρόληψη μείζονων ζητημάτων υγείας που συνδέονται με αυξημένη χρόνια θνητότητα (καρκίνος, καρδιαγγειακά). Με βάση τα κλινικά δεδομένα της VITAL o όρος «έλλειψη βιταμίνης D» αναζητεί επιτακτικά κάποιο μελλοντικό κλινικό νόημα. Και βέβαια υπάρχει πλέον, με βάση τα ευρήματα της VITAL, μια αμφισβήτηση της κλινικής αξίας του προσδιορισμού των επιπέδων βιταμίνης D «ως ρουτίνας» στον γενικό πληθυσμό. Πιθανά στο μέλλον επιπλέον μεγάλες τυχαιοποιημένες μελέτες να αποσαφηνίσουν σε ποιες ίσως ειδικές ομάδες ασθενών έχει κλινικό όφελος η μέτρηση των επιπέδων βιταμίνης D.

Εμφαση στον τρόπο ζωής
Είναι βέβαιο ότι οι διαμάχες (κλινικών και εργαστηριακών ειδικών) γύρω από την αξία της χορήγησης συμπληρωμάτων διατροφής-βιταμινών θα συνεχιστούν στο μέλλον με δεδομένο και το τεράστιο οικονομικό ενδιαφέρον στο αντικείμενο αυτό. Αναμένονται προφανώς περαιτέρω κλινικές μελέτες οι οποίες θα ασχοληθούν σε πολλά επίπεδα με την αξιολόγηση της μεθόδου προσδιορισμού των επιπέδων σε σχέση με την ωφέλεια από συμπληρωματική λήψη σκευασμάτων βιταμίνης D. Πολλοί καρδιολογικοί ασθενείς προσέρχονται όμως με φόβο στα ιατρεία επειδή (μεταξύ των άλλων) οι βιοχημικές εξετάσεις τους δείχνουν «έλλειψη» βιταμίνης D και  διατυπώνουν έτσι μια αγωνία για τη διαχείριση αυτού του ευρήματος, η «έλλειψη» αυτή βέβαια καταγράφεται σε μεγάλο αριθμό ασθενών. Και βέβαια η κοινή λογική προβληματίζεται για την αξιολόγηση ενός εργαστηριακού ευρήματος που παρατηρείται σε τόσο μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Η κλινική αξία αυτού του ευρήματος παραμένει αμφίσημη αφού, πέραν της ηλιόλουστης Μεσογείου, (εργαστηριακή) έλλειψη βιταμίνης D έχει καταγραφεί και σε έγκριτη επιστημονική δημοσίευση που αφορούσε πληθυσμό της (επίσης ηλιόλουστης) Χαβάης. Οσον αφορά την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων η τάση για χημικές-φαρμακευτικές λύσεις μη αποδεδειγμένης κλινικής αξίας (βλ. συμπληρώματα διατροφής-βιταμινών) υποβαθμίζει την αποδεδειγμένη κλινική αξία παρεμβάσεων αλλαγής τρόπου ζωής (life style) όπως είναι η συστηματική φυσική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση του σωματικού βάρους και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, η διαχείριση του επαγγελματικού άγχους και η τροποποίηση των ψυχοκοινωνικών παραγόντων κινδύνου.

*Ο κ. Θανάσης Δρίτσας είναι καρδιολόγος, αναπληρωτής διευθυντής, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

https://www.in.gr/2022/08/29/b-science/gnomes/ainigma-tis-vitaminis/ (https://www.in.gr/2022/08/29/b-science/gnomes/ainigma-tis-vitaminis/)
Τίτλος: Vitamin D and Risk for Type 2 Diabetes in People With Prediabetes
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 11 Φεβρουαρίου 2023, 18:39:39
Annals of Internal Medicine

7 February 2023
Vitamin D and Risk for Type 2 Diabetes in People With Prediabetes
A Systematic Review and Meta-analysis of Individual Participant Data From 3 Randomized Clinical Trials

Conclusion:
In adults with prediabetes, vitamin D was effective in decreasing risk for diabetes.


https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M22-3018?fbclid=IwAR1q9QL-PasICGvs5FTH9RvbfmQ-AwiprY3KflYGyOMFQgmebTSL42wON3Q (https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M22-3018?fbclid=IwAR1q9QL-PasICGvs5FTH9RvbfmQ-AwiprY3KflYGyOMFQgmebTSL42wON3Q)