Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Γενικά => Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 28 Μαρτίου 2015, 21:23:42

Τίτλος: Ποιόν εκπροσωπεί κυρίως ο ΠΙΣ; Το σύνολο των Ιατρών ή τους απολυθέντες του ΙΚΑ;
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 28 Μαρτίου 2015, 21:23:42
Το αίτημα που υπογράμμισα στο νούμερο 7, είναι όλα τα λεφτά:

27/03/2015

   
Θετική η συνάντηση ΠΙΣ με υπουργό Υγείας. Τι συζητήθηκε.

Θετική η συνάντηση του Προεδρείου του ΠΙΣ με τον Υπουργό Υγείας κ. Π. Κουρουμπλή
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 27 Μαρτίου, μέσα σε κλίμα συνεργασίας και καλής διάθεσης εκατέρωθεν, η συνάντηση του προεδρείου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τον Υπουργό Υγείας κ. Π. Κουρουμπλή και τον Γεν. Γραμματέα Δημ. Υγείας κ. Ι. Μπασκόζο, όπου συζητήθηκαν οι προτεραιότητες για την υγεία και την περίθαλψη των πολιτών καθώς και η ιατρική λειτουργία.
Στη σύσκεψη παρίστατο ο Πρόεδρος κ. Μ. Βλασταράκος, ο Α ΄Αντιπρόεδρος κ. Κ. Γιαννακόπουλος, ο Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Κ. Κουτσόπουλος, ο Γεν. Γραμματέας κ. Δ. Βαρνάβας και ο ταμίας κ. Β. Παναγιωτίδης.

Συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την χρηματοδότηση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, την ενίσχυση των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε πόρους και προσωπικό, την ανάταξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και την ανάγκη για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς όλους τους παρόχους.

Το προεδρείο του ΠΙΣ έθεσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα εξής θέματα και τις ακόλουθες προτάσεις:
1) Νομοθεσία Π.Ι.Σ., Ιατρικών Συλλόγων, προτεραιότητα για Νομοθετική ρύθμιση.
2) Νομοθετική ρύθμιση για μεταφορά του υπόλοιπου των ληξιπρόθεσμων αμοιβών (συνολικού ύψους 1,9 δις) των παρόχων υγείας. Η υποχρέωση έληξε για αποπληρωμή την 31.12.2014, δεν ολοκληρώθηκε και ένα υπόλοιπο μη εξοφληθέντος ποσού επέστρεψε στο Υπουργείο Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.). Πρέπει η ρύθμιση να γίνει άμεσα, προκειμένου να μεταφερθούν τα υπόλοιπα αυτά ποσά των ληξιπρόθεσμων στον προϋπολογισμό του 2015 του ΕΟΠΥΥ. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αποπληρωθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ του 2015, ο οποίος δεν προβλέπεται να είναι θετικός.
3) Άμεση διεκπεραίωση μέσω Υ.Υ.Κ.Α. και Υπουργείου Οικονομικών της τακτικής επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ των 43 εκ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθούν οι πάροχοι του Ιανουαρίου του 2015. Το 10% των ιατρικών επισκέψεων του 2012-2013 και 2014 που δεν χρειάζεται εκκαθάριση μέσω ελεγκτικών εταιρειών θα πρέπει να αποπληρωθεί άμεσα. Θεωρούμε ότι πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να εκπληρώνει τις συμβατικές του υποχρεώσεις.
4) Στήριξη της Νοσοκομειακής περίθαλψης με κάθε τρόπο, με άμεση προτεραιότητα τη στελέχωση των 150 κλινών ΜΕΘ καθώς και την αποπληρωμή των εφημεριών των ιατρών που καθυστερούν για πολύ καιρό. Επίσης, ζητήθηκε να επιταχυνθούν οι προσλήψεις και να ενισχυθεί η επιχορήγηση, να καταβάλλεται κανονικά, ιδιαίτερα μέριμνα, για τις Νησιωτικές και Ακριτικές περιοχές.
5) Αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, ώστε να καλύπτονται και οι ανασφάλιστοι όπως και οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι.
6) Δυνατότητα αναγραφής του brand name των φαρμάκων στη συνταγογράφηση – στο πεδίο σχόλιο- για αύξηση του ποσοστού των γενοσήμων, ώστε να μην αλλάζει από τον φαρμακοποιό το φάρμακο το οποίο συστήνει ο ιατρός.
7) Σχετικά με το ΠΕΔΥ, θα πρέπει να οργανωθεί, ώστε να υπάρχουν δημόσιες δομές σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο. Προσωποπαγείς θέσεις για τους υπηρετούντες μέσω δικαστικών αποφάσεων ή όσους από τους 2.500 αποχωρησάντων που θέλουν να επανέλθουν σε αυτή τη θέση και ΠΑΑ για όλους τους υπόλοιπους που έχουν δηλώσει. Για το βαθμό Δ/ντού στο ΠΕΔΥ η 25ετία να μετατραπεί σε 20ετία, όπως είχε υποβληθεί και σχετική τροπολογία στον τελευταίο Νόμο.
8 ) Ολοκλήρωση της λειτουργίας Ηλεκτρονικού Συστήματος Υγείας – σε real time παρακολούθηση των υπηρεσιών – Ηλεκτρονική κάρτα, Ηλεκτρονικός φάκελος, Πρωτόκολλα και ΗΔΙΚΑ με πιο οργανωμένη λειτουργία.
9) Να δοθεί το μήνυμα από το Υπουργείο Υγείας του ανάλογου σεβασμού στο έργο των λειτουργών υγείας και όχι της διαπόμπευσης και συκοφάντησης που υπηρετούν σκοπιμότητες και ενισχύουν άλλα κοινωνικά αντανακλαστικά.
10) Αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος.(Ν.3919/2011)
11) Άμεση Κατάργηση claw back και rebate,
Κλείνοντας το Προεδρείο του Π.Ι.Σ. τόνισε τη σημασία της συνεχούς συνεργασίας με την Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με κοινό στόχο την επίτευξη των βέλτιστων στην υγεία και την περίθαλψή του ελληνικού λαού και σε ευπρεπή και ποιοτική ιατρική λειτουργία, με ανάλογο σεβασμό σε κάθε πολίτη.
Ο Υπουργός απαντώντας στις προτάσεις του ΠΙΣ διαβεβαίωσε ότι ο ΠΙΣ θα αποτελεί τον Ανώτατο θεσμικό σύμβουλο της Πολιτείας στα θέματα που αφορούν την περίθαλψη των πολιτών και την ιατρική λειτουργία.

Συγκεκριμένα:

1) Θα προωθηθεί άμεσα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για αναμόρφωση της ιατρικής νομοθεσίας
2) Θα παραταθεί η αποπληρωμή προς τους παρόχους υγείας των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι 31.12.2015
3) Διαβεβαίωσε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχιστεί κανονικά η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ των 43 εκ. ευρώ για τον μήνα Μάρτιο, προκειμένου να αποπληρωθούν οι πάροχοι για τον μήνα Ιανουάριο
4) Για τα Νοσοκομειακά ζητήματα θα προωθηθούν νέες προσλήψεις ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες ακριτικών και νησιωτικών περιοχών για κοινωνικούς και εθνικούς λόγους
5) Θα συνεργαστεί με τον ΠΙΣ για τα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα προκειμένου να εξορθολογιστούν οι δαπάνες και με την ηλεκτρονική παρακολούθηση του συστήματος σε real time, να οδηγηθούμε σε κατάργηση των περιοριστικών μέτρων (claw back και rebate)
6) Άμεση συνεργασία με τον ΠΙΣ για την συνδιαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για τον περιορισμό του ανοίγματος του ιατρικού επαγγέλματος ( Ν. 3919/2011)
7) Σύντομα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Υπουργού Υγείας με το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ (στην οποία συμμετέχει ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ.), προκειμένου να συζητηθούν όλα τα επιμέρους προβλήματα του ΕΟΠΥΥ, όσον αφορά την περίθαλψη και τους παρόχους υγείας
8) Όσον αφορά για νέους όρους συμβάσεων που ζητούν οι ελεγκτικές εταιρείες για τον έλεγχο του 2013 και 2014 δεν πρόκειται να ισχύσουν. Παραμένουν οι παλαιοί
Το Προεδρείο του ΠΙΣ ευχαριστώντας τον Υπουργό για την παραγωγική συζήτηση, ζήτησε για ακόμη μια φορά τη στενή συνεργασία προκειμένου να υπηρετήσουμε όλοι μαζί τον κοινό στόχο υγεία και περίθαλψη που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, αλλά και ιατρική λειτουργία με κανόνες ιατρικής και ηθικής δεοντολογίας.

Αθήνα, 27 Μαρτίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΙΣ

http://www.docmed.gr/thetiki-i-sinantisi-pis-me-ipourgo-igias-ti-sizitithike/