Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

ΠΦΥ -Εκπαίδευση => Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Δ. Κουναλάκης στις 13 Νοεμβρίου 2010, 22:35:33

Τίτλος: Ενδιαφέρον περιστατικό με άρωμα από Σακχαρώδη Διαβήτη
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 13 Νοεμβρίου 2010, 22:35:33
Ένα πραγματικό περιστατικό που μου έτυχε προσφάτως στο φιλικό μου περιβάλλον που βγαίνει από τις νόρμες που έχουμε μάθει... θα ήθελα την συμμετοχή σας και την γνώμη σας.

35χρονος με καθιστική εργασία και ΒΜΙ 35 προσέρχεται με μια σειρά από εξετάσεις και ένα ύφος ξεκάθαρης ειρωνείας για τους ιατρούς... Το αίτημα του είναι να ακούσει την γνώμη μου καθώς το Internet δεν μπόρεσε να του δώσει λύση και οι συνάδελφοι δεν συμφωνούν μεταξύ τους.

Πριν 7 χρόνια είχε αρχίσει να έχει τιμή γλυκόζης ορού νηστείας που πλησίαζε το 100 (98mg/dl) αλλά όλες οι άλλες εξετάσεις του ήταν καλές και απλά δεν έκανε εξετάσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια. Όλα λογικά μέχρι εδώ. Πριν δύο χρόνια σε εξετάσεις βρέθηκε να έχει πάει στο 110 και απλά όπως αναφέρει έχασε 5 κιλά και το ξέχασε. Το τελευταίο δίμηνο άρχισε να έχει συχνότερη ούρηση (χωρίς νυκτουρία) και καθώς είχε ξαναπάρει βάρος είπε να ξανακάνει εξετάσεις.
Οι εξετάσεις έδειξαν τα εξής: Glu=112, Ur=42.7, Cr=1.07, total Chol 148, HDL=39, LDL=100, trigl=78, HCT=47.4, HGB=15.7, MCV=93.3, MCH=30.9, WBC=7280, PLT=259000, TKE=5, TSH=2.43, Γεν. Ούρων όλα φυσιολογικά.
Ο ιατρός που τον είδε του συνέστησε να κάνει καμπύλη γλυκόζης με 75γρ και γλυκοζυλιωμένη. Την έκανε και τα αποτελέσματα:
Νηστείας: 104, 1η ώρα:124, 2η ώρα: 103 Ως εδώ καλά. Η HbA1c όμως ήταν 6.0

Και εδώ αρχίζει το πρόβλημα. Ο διαβητολόγος που πήγε του είπε ότι δεν έχει σάκχαρο και να ξεχάσει την γλυκοζυλιωμένη γιατί μπορεί να είναι λάθος καθώς δεν ταιριάζει με τα σάκχαρα νηστείας. Του συνέστησε να χάσει βάρος και να ξεχάσει τα υπόλοιπα. Όμως ο τύπος πήγε την ξανα-έκανε σε άλλο εργαστήριο και ήρθε με μια τιμή 6.1 και φυσικά άρχισε το μπλέξιμο. Ψάχνοντας στο Internet άρχισε πλέον να έχει καυτά ερωτήματα αμφισβήτησης της ιατρικής όπως ασκείται...

1. Γιατί η γλυκοζυλιωμένη μου είναι αυξημένη αφού δεν έχω σάκχαρο;
2. Μήπως έχω σάκχαρο και δεν ξέρετε να το διαγνώσετε;
3. Τελικά αυτή η γλυκοζυλιωμένη έχει επίπτωση πουθενά ή απλά την μετράτε για την πλάκα σας;
4. Γιατί άμα ρωτήσω τρεις γιατρούς μαζεύω τέσσερις απόψεις;
5. Τελικά είμαι άρρωστος ή όχι; Γιατί οι εξετάσεις είναι και δεν είναι....
6. Κινδυνεύω να πάθω κάτι από όλα αυτά ή να τα ξεχάσω;

Από το κληρονομικό του ιστορικό: Η μητέρα του έχει παθολογική ανοχή στη γλυκόζη για περίπου 10 χρόνια και σάκχαρο τα τελευταία 2 χρόνια, ΑΥ, υπερχοληστεριναιμία. Ο πατέρας του δεν έχει σάκχαρο αλλά όπως αναφέρει είναι αδύνατος και έχει περάσει ΟΕΜ και έχει υπερχοληστεριναιμία. Ο πατέρας του πατέρα του πέθανε από το 3ο ΑΕΕ με σάκχαρο, ΣΝ και μια ΠΕ στο ιστορικό του.

Του είπα να χάσει βάρος και να κάνει παραπάνω αεροβική άσκηση, του είπα ότι εάν παραμείνουν αυτά τα σάκχαρα νηστείας να τον βάλω σε φάρμακο (μετφορμίνη) και του είπα ότι είναι θέμα χρόνου να έχει επίσημα ΣΔ αν και επισήμως τώρα δεν έχει. Του εξήγησα την άποψη μου ότι η αυξημένη γλυκοζυλιωμένη δεν είναι καλή και του είπα ότι ίσως βρίσκεται σε κίνδυνο. Είπα να του στείλω και κάποιες εξετάσεις ακόμη όπως PSA & B12-φυλλικό οξύ και βλέποντας.
Επειδή είναι καλός φίλος και μου τα χώνει με τρόπο μου πέταξε και το εξής: "Δηλαδή εάν πάω τώρα στο Ράπτη, θα μου πει τα ίδια ή θα μου πει ότι και ο διαβητολόγος;"

Εδώ βρέθηκα σε μια κατάσταση όπου η ιατρική δεν είναι μαύρο ή άσπρο και η πραγματικότητα απέχει από τα βιβλία....
Εσείς τι θα κάνατε;
Τίτλος: Απ: Ενδιαφέρον περιστατικό με άρωμα από Σακχαρώδη Διαβήτη
Αποστολή από: Harper στις 13 Νοεμβρίου 2010, 23:34:15
φαίνεται πως πρόκειται για IFG χωρίς IGTT.Οπως και να'χει,είναι προδιαβητης.Το ίδιο προκύπτει και από την HbA1c που δεν είναι σύμφωνα με τα νέα κριτήρια διαγνωστική διαβήτη αλλά προδιαβήτη(είναι μικρότερη του 6,5).Οπότε σε αυτη την περίπτωση δεν βάζεις θεραπεία αφού συμφωνα με τα όσα ξέρω ούτε καν μετφορμίνη δε βάζεις σε προδιαβήτη αλλά συνιστάς αυτά που ηδη έκανες δηλ ασκηση και απώλεια βάρους-διάιτα.Φυσικά τον επαναξιολογείς κατά τακτικά διαστήματα και σε περίπτωση που μεταπέσει σε διαβήτη ξεκινάς μετφορμίνη και αναλόγως τροποποιείς
Τίτλος: Απ: Ενδιαφέρον περιστατικό με άρωμα από Σακχαρώδη Διαβήτη
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 14 Νοεμβρίου 2010, 00:01:54
Έχω ακούσει για τον προ-διαβήτη αλλά αυτό είναι νόσος; Πάσχει δηλαδή από κάτι ή είναι υγιής; Αυτό μου το ρώτησε.
Αλλάζει κάπου την επιβίωση; Έχει κάποια παρενέργεια-συνέπεια πλην του να καταλήξει σε ΣΔ;
Πόσο μπορεί να διαρκέσει ο προ-διαβήτης; Γιατί εάν διαρκέσει 30 χρόνια τι διαφορά έχει από αυτόν που δεν έχει "προ-διαβητη" και αποκτά διαβήτη στα 65;
Και τι εξετάσεις θα του κάνω για να τον παρακολουθήσω όταν με "παθολογική" τιμή νηστείας έχει καλύτερη καμπύλη από άλλους που δεν έχουν παθολογική τιμή νηστείας;
θα του κάνω γλυκοζυλιωμένη; Είναι αξιόπιστη η παρακολούθηση του προ-διαβητικού με αυτή;

Τίτλος: Απ: Ενδιαφέρον περιστατικό με άρωμα από Σακχαρώδη Διαβήτη
Αποστολή από: Harper στις 14 Νοεμβρίου 2010, 00:47:57
Του εξηγείς πως δεν είναι νόσος αλλά προδιάθεση για νόσο.Εξάλλου για αυτό και δεν χρειάζεται θεραπεία αλλά μόνο αλλαγη τρόπου ζωής.Απλά αν δεν προσέξει μπορεί να μεταπέσει σε διαβήτη.Είναι μια κατάσταση πρόδρομη νόσου και όχι νόσος καθ'αυτή ένα καμπανάκι που χτυπάει και αν δεν προσέξει κάποια στιγμή δεδομένου και του ιδιαίτερα βεβαρυμένου κληρονομικού ιστορικού θα μεταπέσει σε ΣΔ.Δεν μπορείς να ξέρεις πότε θα μεταπέσει σε ΣΔ αλλά έχεις εντοπίσει μια προδιάθεση και του την επισημαίνεις.Δεν είναι η μόνη περίπτωση στην ιατρική που υπάρχουν γκρίζες ζώνες και το ξέρεις πολύ καλά αυτό.Είναι σα να σε ρωτάει ο με κολπική μαρμαρυγή ασθενής πότε θα πάθει εγκεφαλικό ή ο οστεοπενικός πότε θα μεταπέσει σε οστεοπόρωση.Μπορείς να το ξέρεις???
Προσωπικά θα τον παρακολουθούσα πχ κάθε 6μηνο με γλυκόζη νηστείας και θα μπορούσα να έστελνα και γλυκοζυλιωμένη..Αν δε θέλει να συμμορφωθεί με τα παραπάνω δε νομίζω πως πρέπει και να πονοκεφαλιάζεις.Αν θέλει μπορει να είναι ειρωνικός και απαξιωτικός όπως και να επισκεφθεί όποιον άλλο ιατρό επιθυμεί.Δικαιωμά του!!!
Εξάλλου δεν είμαστε θεοί και ούτε η ιατρική είναι πανάκεια και από της στιγμή και μόνο που καθεσαι και το συζητάς και ψάχνεις την αλήθεια νομίζω πως σε τιμά και συνειδησιακά πρεπει να είσα οκ.Αυτά φυσικά στην περίπτωση που μιλάμε για πραγματικό περιστατικό.

Αν από την άλλη το περιστατικό είναι φανταστικό και η όλη συζήτηση γίνεται σαν δήθεν αφορμή για να συζητήσουμε τις γκρίζες ζώνες στην ιατρική και τα κατευθυνόμενα guidelines τότε καλό είναι να το ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής και να μετατοπίσουμε την κουβέντα σε αυτό το επίπεδο για να μη ντουφεκάμε στον αέρα
Τίτλος: Απ: Ενδιαφέρον περιστατικό με άρωμα από Σακχαρώδη Διαβήτη
Αποστολή από: timex στις 14 Νοεμβρίου 2010, 09:15:39
Εγώ πιστευω πως εκτός απο καμπύλη σακχάρου και γλυκοζηλιωμένη ,θα πρέπει να κάνει και ινσουλίνη ορού.
Ισως παράλληλα με  την καμπύλη σακχάρου να κάνει και καμπύλη ινσουλινης.
Σίγουρο είναι πως η αλλαγή τρόπου ζωής θα τον βοηθήσει.Πράγμα δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.
Τίτλος: Απ: Ενδιαφέρον περιστατικό με άρωμα από Σακχαρώδη Διαβήτη
Αποστολή από: tax2684 στις 14 Νοεμβρίου 2010, 23:57:05

(...Εξάλλου δεν είμαστε θεοί και ούτε η ιατρική είναι πανάκεια και από της στιγμή και μόνο που καθεσαι και το συζητάς και ψάχνεις την αλήθεια νομίζω πως σε τιμά και συνειδησιακά πρεπει να είσαι οκ...)

Σωστά,δεν είστε θεοί και ούτε η ιατρική είναι πανάκεια όπως σωστά αναφέρατε.Το κακό όμως είναι ότι πολλοί από εσάς δεν έχουν ανοιχτά αυτιά σε μία διαφορετική άποψη που διαφέρει από τον τρόπο σκέψης,που κατά ένα ποσοστό καθοδηγείται από τις φαρμακευτικές εταιρίες..
Τίτλος: Απ: Ενδιαφέρον περιστατικό με άρωμα από Σακχαρώδη Διαβήτη
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 15 Νοεμβρίου 2010, 14:29:27
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν από την άλλη το περιστατικό είναι φανταστικό και η όλη συζήτηση γίνεται σαν δήθεν αφορμή για να συζητήσουμε τις γκρίζες ζώνες στην ιατρική και τα κατευθυνόμενα guidelines τότε καλό είναι να το ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής και να μετατοπίσουμε την κουβέντα σε αυτό το επίπεδο για να μη ντουφεκάμε στον αέρα

To περιστατικό είναι πραγματικό και στην παρούσα φάση περιμένω να μου φέρει τις απαντήσεις στις εξετάσεις που του ζήτησα γιατί και εμένα μου φαίνεται λίγο μεγάλη η τιμή της γλυκοζυλιωμένης για τα συγκεκριμένα σάκχαρα νηστείας και την καμπύλη. θέλω να αποκλείσω ότι δεν ανεβαίνει πλασματικά λόγω παράτασης της ζωής των αιμοσφαιρίων.

Γιατί σκέφτηκα την μετφορμίνη και γιατί δεν ζήτησα ινσουλίνη:
Η γλυκοζυλιωμένη είναι ένας δείκτης του πόσο κολλάνε τα σάκχαρα στις πρωτεΐνες του οργανισμού από την μια μεριά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του σακχάρου είναι αποτέλεσμα αυτής της συγκόλλησης. Συνεπώς εάν με ρώταγαν τι γλυκοζυλιωμένη θα επιθυμούσα να έχω θεωρητικά θα τους έλεγα μηδέν (κάτι που πρακτικά δεν είναι εφικτό λόγω των ελάχιστων επιπέδων σακχάρου που απαιτεί η τροφοδοσία του εγκεφάλου). Θα ήθελα συνεπώς λόγω ηλικίας να έχει εάν είναι δυνατόν φυσιολογική γλυκοζυλιωμένη.

Το γεγονός ότι στην καμπύλη δεν βγάζει ούτε παθολογική ανοχή στην γλυκόζη παρά την προετοιμασία που λέει ότι έκανε, και έχει πρωινά σάκχαρα αυξημένα με κάνει να πιστεύω ότι ίσως έχει κάποιο γονιδιακό πρόβλημα (συνήθως μιτοχονδριακό) που προάγει την γλυονεογέννεση και επειδή μένει με >100 σάκχαρα την νύχτα τσιμπάει την γλυκοζυλιωμένη ενώ την μέρα μπορεί να είναι απόλυτα φυσιολογικός. Σε αυτή την περίπτωση διαβήτη η μετφομίνη θα μπορούσε να έχει πολύ καλό αποτέλεσμα και να μου ρίξει την γλυκοζυλιωμένη μειώνοντας τις νυχτερινές τιμές.
Δεν αποκλείω την αντοχή στην ινσουλίνη αλλά δεν υπάρχουν μελέτες που να μπορούν να σου επιτρέψουν να αξιολογήσεις τις τιμές που θα πάρεις. Οι τιμές βέβαια της ινσουλίνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν αναφορά για να συγκρίνεις στο μέλλον αλλά και πάλι θα είναι προσωπικές εκτιμήσεις και τίποτα παραπάνω.

Εννοείται ότι η άσκηση και η απώλεια βάρους είναι το νούμερα 1 στην "θεραπεία" του και περιμένω να τον ξαναδώ για να σας πω τη συνέχεια.
Ωστόσο θα ήθελα την γνώμη όσων έχουν διάθεση.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σωστά,δεν είστε θεοί και ούτε η ιατρική είναι πανάκεια όπως σωστά αναφέρατε.Το κακό όμως είναι ότι πολλοί από εσάς δεν έχουν ανοιχτά αυτιά σε μία διαφορετική άποψη που διαφέρει από τον τρόπο σκέψης,που κατά ένα ποσοστό καθοδηγείται από τις φαρμακευτικές εταιρίες..
Είμαι ανοικτός να ελέγξω ότι δεν έχει ελεγχθεί. Αλλά ματζούνια που μοσχοπουλάει ο κάθε εμποράκος και που δεν έχει αποδειχτεί ότι προσφέρουν κάτι, ευχαριστώ δεν θα πάρω και δεν θα συστήσω. Θα προτιμήσω επίσης να δώσω μια χημική ουσία ανεξαρτήτως εάν είναι φυτικής προέλευσης (δηλαδή από φυτά ή μύκητες) ή εργαστηριακής προέλευσης (δηλαδή από χημική σύνθεση) όταν ξέρω με ακρίβεια σε τι ποσότητα περιέχεται και τι άλλες ουσίες-εκδοχα της κάνουν παρέα στο συγκεκριμένο σκεύασμα ανά δόση. Συνεπώς,τα διάφορα φυτικής προέλευσης ματζούνια που δεν διαθέτουν ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία της σύστασης τους, είναι ΜΑΤΖΟΥΝΙΑ. Ακόμη και ο Μιθριδάτης είχε ποσοτικό και ποιοτικό έλεγχο στη δηλητήριο που έπινε για να μην δηλητηριαστεί. Εάν δεν καταλαβαίνεις, λυπάμαι.
Τίτλος: Απ: Ενδιαφέρον περιστατικό με άρωμα από Σακχαρώδη Διαβήτη
Αποστολή από: kdiwavvou στις 15 Νοεμβρίου 2010, 15:12:34
''πιστεύω ότι ίσως έχει κάποιο γονιδιακό πρόβλημα (συνήθως μιτοχονδριακό) που προάγει την γλυονεογέννεση και επειδή μένει με >100 σάκχαρα την νύχτα τσιμπάει την γλυκοζυλιωμένη ενώ την μέρα μπορεί να είναι απόλυτα φυσιολογικός''
----------------------------------------------------------------------------------------


ασφαλώς σε ένα παχύσαρκο  άτομο σκεφτόμαστε ΣΔ ΙΙ και το life style modification σαν 1ο βημα

το ερέθισμα αυξημένης γλυκόζης πλάσματος πυροδοτεί
1ον ελευθέρωση σχηματισμένης ινσουλίνης αποθηκευμένης σε κοκκία
2ον έναρξη σύνθεσης ινσουλίνης

εάν υφίστανται λειτουργικά β κύτταρα έστω και απορρυθμισμένα / στεγνωμένα, στο 2ωρο θα πρέπει να είναι ευγλυκαιμικός [= υγιής / ή προδιαβητικός ]  ή υπογλυκαιμικός [ διαβητικός μη ρυθμιζόμενος πλέον per os ]

το ότι δεν δίνει ακόμη ίζημα και κυλίνδρους δε σημαίνει ότι αποκλείουμε μια ήδη εγκατεστημένη πολυσυστηματική ύπουλη παθολογία από την διαφορική διάγνωση
το ότι κάμει καθιστικού τύπου ζωή ίσως υποκρύπτει τα σημεία μιας χρονίου κόπωσης

οργασμική η σκέψη για έλεγχο για αναιμία λοιπόν και συμφωνώ
ενοχλήματα από τις αρθρώσεις δίνει ;  και αν ναι τι  κατανομή έχουν ;
οι δείκτες φλεγμονής δεν είναι ειδικοί ούτε θέτουν διάγνωση αλλά  είναι μια επιπλέον εύκολη εργαστηριακή δοκιμασία
ροές πνευμονικές ελέγχθησαν ; και εάν ναι και βρέθηκαν περιοριστικού τύπου θα έπρεπε να αποδωθούν εξ αρχής στην παχυσαρκία και τον καθιστικό τύπο ζωής ;

θα είχε  ένδειξη μια βιοψία αγγείου λ.χ ωλένιας αρτηρίας ας πούμε ;


δεν ξέρρω, αυθόρμητα διατύπωσα τα ως άνω
Τίτλος: Απ: Ενδιαφέρον περιστατικό με άρωμα από Σακχαρώδη Διαβήτη
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 15 Νοεμβρίου 2010, 18:59:44
Με έχεις λίγο μπερδέψει και ίσως θα πρέπει να ξανασυντάξεις το μήνυμα σου για να καταλάβω κάποια πράγματα, αλλά:
α) αναιμία δεν έχει με βάση την γενική αίματος και τους δείκτες. Ωστόσο επειδή χαμηλή Β12 και φυλλικό αυξάνουν την γλυκοζυλιωμένη είπα να στείλω και τέτοιους δείκτες.
β) Η καμπύλη γλυκόζης προϋποθέτει τις δύο προηγούμενες μέρες να γίνει κατάχρηση σε τροφές πλούσιες σε σάκχαρα και αυτό το τονίζω και το δίνω και σε χαρτί σε όποιους ζητάω καμπύλη. Με αυτό τον τρόπο στεγνώνεις το πάγκρεας από περισσευούμενη ινσουλίνη και δοκιμάζεις τι επάρκεια έχει η παραγωγή ινσουλίνης. Αυτός λέει ότι το έκανε με την καρδιά του και τον πιστεύω γιατί συνήθως μου τα λέει χύμα. Συνεπώς, παραγωγή έχει επαρκή με βάση τα στάνταρς της καμπύλης, ευγλυκαιμικός όμως δεν είναι την νύχτα. Να σου υπενθυμίσω μόνο ότι το ερέθισμα της αυξημένης γλυκόζης θα μας πάρει μερικές ακόμη δεκαετίες μέχρι να καταλαβουμε πλήρως τους μηχανισμούς και μακάρι να ήταν τόσο απλό.
γ) Σχετικα με τα ανοσολογικά του, επισήμως σύμφωνα με τους ΩΡΛ πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα και λαμβάνει κατά καιρούς κορτιζόνη ρινικά και αντιισταμινικά αλλά από πέρσι τον ζόρισα να κάνει θαλάσσια μπάνια στη θάλασσα και μου λέει ότι φέτος δεν έχει πάρει τίποτα από τα δύο. Κάναμε και μια IgE και μας βγήκε 42 με παθολογική πάνω από το 150 αν θυμάμαι καλά. Σε αξονικές δεν φαινόταν τίποτα το ιδιαίτερο. Σπιρομέτρηση πριν δύο χρόνια ήταν στα φυσιολογικά πλαίσια από ότι θυμάμαι,την είχαμε κάνει λόγω του ότι είχε κάνει επεισόδια δύσπνοιας όταν η "αλλεργική ρινίτιδα" ήταν σε έξαρση. Βέβαια με τα αντιισταμινκά δεν είμαι σιγουρος ότι ήταν αξιόπιστη η σπιρομέτρηση.

Αυτό με την βιοψία μου άρεσε....καλό ανέκδοτο... για δοκίμασε το σε κανένα ασθενή...
Τίτλος: Απ: Ενδιαφέρον περιστατικό με άρωμα από Σακχαρώδη Διαβήτη
Αποστολή από: Loumakis στις 15 Νοεμβρίου 2010, 23:19:47
  Με αφορμη το παραπανω περιστατικό ανέτρεξα στις προσφατες οδηγίες (2010) της Αμερικανικης Διαβητολογικης Εταιρείας.
  Πραγματι εχει προδιαβήτη, αφού η γλυκοζυλιωμένη του ειναι στο εύρος τιμών 5,7-6,4 και η γλυκόζη νηστείας του >100. Για την ακρίβεια ο νεος όρος που προτείνεται, αντι για τον προδιαβήτη, είναι "κατηγορίες αυξημενου κινδύνου για διαβήτη", στις οποίες υπάγονται η αυξημενη HbA1c (5,7-6,4), η διαταραχή γλυκόζης νηστείας (IFG) (100-125) και η διαταραχή ανοχής γλυκόζης (IGT) (140-200 στο δίωρο της καμπύλης).
  Με βαση τις οδηγίες, άτομα με "προδιαβήτη" πρεπει να χασουν βάρος και να ασκούνται πιο συχνά. Ο ασθενης της περιπτωσης μας είναι και παχύσαρκος (ΒΜΙ 35) και της καθιστικης ζωής.
  Η μετφορμίνη συνισταται (χαλαρά) για τους ασθενεις με μεγάλο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη που είναι ταυτόχρονα παχύσαρκοι και <60 ετών. Ασθενείς με μεγαλο κίνδυνο αναπτυξης διαβήτη θεωρούνται οσοι εχουν ταυτόχρονα IFG και IGT και αλλους παραγοντες κινδύνου (HbA1c >6, υπέρταση, χαμηλή HDL, αυξημενα τριγλυκερίδια και οικογενειακό ιστορικό διαβήτη). Απο τα προηγούμενα ο ασθενης τα εχει όλα εκτός απο IGT.
  Η μετονομασία του όρου "προδιαβήτης" σε "κατηγορία αυξημενου κινδύνου για διαβήτη" δίνει και την απάντηση στο ερώτημα του συναδελφου Κουναλάκη για τον ασθενή της περίπτωσης μας. Δεν νοσεί, αλλά πρεπει να ευαισθητοποιηθεί με αλλαγες του τρόπου ζωής του, προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο να νοσήσει απο διαβήτη.
  Η πλάκα είναι οτι αυτόν τον ασθενή πριν απο ενα χρόνο θα τον είχαμε καθησυχάσει οτι δεν εχει απολύτως τίποτα και θα τον είχαμε στείλει σπίτι του (απο αποψη ρύθμισης σακχαρου). Οι προσφατες οδηγίες της ADA έκαναν τη διαφορά (τις επισυναπτω για τους Αγγλομαθείς), γι' αυτό κι εγώ ειχα την υπόνοια οτι το περιστατικό ηταν "εκπαιδευτικού" χαρακτήρα και όχι πραγματικό.
   
Τίτλος: Απ: Ενδιαφέρον περιστατικό με άρωμα από Σακχαρώδη Διαβήτη
Αποστολή από: D-Michalis στις 16 Νοεμβρίου 2010, 00:16:28
Λοιπόν.
1. Παρακολούθηση + οδηγίες για σωστή διατροφή / αδυνάτισμα, γιατί σαφώς θα κάνει διαβήτη (σε πόσο καιρό? Δεν ξέρω Δημήτρη).
2. Σίγουρα δεν θα σου δώσει τίποτε η ινσουλίνη ορού, αφού υπάρχει ινσουλινοαντοχή και ούτε κάνει σα τιμή αναφοράς για μελλοντικές μετρήσεις, γιατί πάλι η μεταβολή της ινσουλινοεξάρτησης με το διάβα του χρόνου, δεν θα σε βοηθήσει να αξιοποιήσεις τις τιμές ινσουλίνης.
3. Η αντιδραστική νεογλυκογένεση προς το πρωϊ, πιθανόν παίζει, αλλά, δεν γνωρίζω αν η μετφορμίνη θα προσφέρει πράγματι σε αυτή τη διαδικασία. Ίσως όμως αξίζει να δοκιμαστεί.
4. Ο Ράπτης? Δεν ξέρω τι θα του έλεγε, ξέρω όμως να σου πώ για τα ποσοστά ρύθμισης των διαβητικών που τον εμπιστεύονται.
5. Ο τύπος πρέπει να καταλάβει ότι βρίσκεται σε γκρίζα ζώνη, συνεπώς ό καθένας θα του τα περιγράφει με τον τρόπο που εκείνος θεωρεί προσφορότερο, αλλά το σίγουρο είναι ότι οδεύει προς τον Γολγοθά, και όσο πιο νωρίς αλλάξει τρόπο ζωής, τόσο μακρύτερα θα τον πάει αυτό το Γολγοθά και τόσο πιο μικρό θα τον κάνει.
Τίτλος: Απ: Ενδιαφέρον περιστατικό με άρωμα από Σακχαρώδη Διαβήτη
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 16 Νοεμβρίου 2010, 00:30:46
Δεν μπορώ να προσθέσω τίποτα μέχρι να έχω ξανά νέα του.
Όμως δύο βασικά προβλήματα έχω σε αυτόν τον ασθενή:
α) Ποια είναι η καλύτερη εξατομικευμένη αντιμετώπιση του.
β) Πως θα του εξηγήσεις αυτή την κατάσταση που βρίσκεται.

Ο κ. Χριστακόπουλος στις ημερίδες του διαβήτη πριν 4-5 χρόνια έλεγε ότι όταν άκουγε τη φράση "έχω ολίγο σάκχαρο" στην ερώτηση εάν είναι κάποιος διαβητικός, το παραλλήλιζε με την εγκυμοσύνη και ένιωθε ότι άκουγε ότι "είμαι ολίγον έγκυος". τώρα στην περίπτωση μας εγώ μπορώ να πω ότι είναι προ-έγκυος;;;

Η αίσθηση που έχω μέχρι σήμερα είναι ότι οι ασθενείς ζητάνε από μας μια ξεκάθαρη απάντηση σε δύο ερωτήματα:
1. Πάσχω από κάτι;
2. Θεραπεύεται;

Προσωπικά, επέλεξα να του εξηγήσω ότι αυτό που του συμβαίνει δεν είναι παρά παθολογικό. Μπορεί να μην το λένε σακχαρώδη διαβήτη και να το ακούσει με διάφορα άλλα ονόματα, αλλά δεν είναι κάτι που το θεωρούμε φυσιολογικό. Και η απάντηση μου στο δεύτερο ερώτημα ήταν ότι ναι θεραπεύεται εάν χάσεις άμεσα βάρος και κάνεις αερόβια άσκηση. Εάν παραμείνει θα γίνει διαβήτης και δεν θα θεραπεύεται.
Τίτλος: Απ: Ενδιαφέρον περιστατικό με άρωμα από Σακχαρώδη Διαβήτη
Αποστολή από: Nikos_med στις 17 Νοεμβρίου 2010, 00:19:59
Εάν ενδεχομένως καταναλώνει ποσότητες αλκοόλ,αν και αυτό δεν φαίνεται από το MCV του, μπορεί να δώσει και χαμηλές τιμές γλυκόζης και υψηλές τιμές HbA1c. Βέβαια η παχυσαρκία σχεδόν ταυτίζεται με αντίσταση στην ινσουλίνη...
Τίτλος: Απ: Ενδιαφέρον περιστατικό με άρωμα από Σακχαρώδη Διαβήτη
Αποστολή από: ΑΡΗΣ στις 17 Νοεμβρίου 2010, 01:44:18
Έχουμε δηλαδή πολυουρία, χωρίς απώλεια βάρους ενώ θα περιμέναμε στο διαβήτη απώλεια βάρους,χωρίς νυκτερινή ενούρηση ενώ θα περιμέναμε το αντίθετο. Έτσι έχουμε πολύ ήπια συμπτώματα (χαρακτηριστικό του Σ/Δ ΙΙ) σε ασθενή που θα περιμέναμε να εμφανίσει Σ/Δ Ι. Ήπια συμπτώματα σε ασθενή με Σ/Δ Ι παρατηρούνται σε ασθενείς με συνυπάρχοντα αυτοανοσοποιητικά νοσήματα μεταξύ 30-40 ετών αλλά αυτές είναι συνήθως γυναίκες (διαβήτης LADA) ενώ εδώ πρόκειται για άντρα.
Εστω λοιπόν πάλι ότι έχουμε υπόνοια Σ/Δ, αν και τα συμπτώματά του δεν είναι και ιδιαίτερα, η διάγνωση θα γίνει με μέτρηση του πλάσματος αίματος το οποίο πρέπει να είναι μεγαλύτερο απο 126mg/dl (σαφώς παθολογικό) για να τεθεί η διάγνωση και μπορεί να επιβεβαιωθεί με μια δεύτερη εξέταση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε σάκχαρο ολικού αίματος (που είναι κατά 10%-20% οι τιμές του χαμηλότερες από αυτές του πλάσματος) 112mg/dl. Αν και δεν χρειάζονταν οι τιμές του σακχάρου ολικού αίματος και μπορούσαμε να θέσουμε διάγνωση με ένα απλό μηχανάκι σακχάρου, ας θεωρήσουμε ότι το 112mg/dl μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε σε δοκιμασία ανοχής γλυκόζης.
Η δοκιμασία ανοχής γλυκόζης που αναφέρεται είναι φυσιολογική. Επίσης δεν καταλαβαίνω σε τι εξυπηρετεί η γλυκοζηλιωμένη αιμοσφαιρίνη σε μη διαβητικό ασθενή καθώς αυτή αποτελεί δείκτη της ποιότητας της ρύθμισης του Σ/Δ για το προηγούμενο δίμηνο αλλά πολύ περισσότερο γιατί πρέπει να θεωρηθεί παθολογική μια τιμή 6 αυτής και η προσπάθεια να ερμηνευτούν εργαστηριακές εξετάσεις και μόνο. Τέλος υπενθυμίζεται ότι η γλυκοζηλιωμένη αιμοσφαιρίνη και ειδικότερα το κλάσμα αυτής είναι ένωση αμιγώς με γλυκόζη ενώ η αιμοσφαιρίνη (όχι η γλυκοζηλιωμένη) εκτός από γλυκόζη είναι ενωμένη και με άλλα σάκχαρα. Επίσης υπενθυμίζεται ότι σε διαβητικά άτομα, μεταβολή της γλυκοζηλιωμένης κατά 0,1%, πχ από 6 σε 6,1 σημαίνει μεταβολή της γλυκόζης αίματος του διμήνου κατά 4mg/dl μονάχα.
Τίτλος: Απ: Ενδιαφέρον περιστατικό με άρωμα από Σακχαρώδη Διαβήτη
Αποστολή από: Δ. Κουναλάκης στις 21 Νοεμβρίου 2010, 00:33:11
Παρακολουθώντας χθες ένα σεμινάριο του ΕΛΙΚΑΡ τέθηκε και ο ΣΔ σε σχέση με την ΣΝ και τα καρδιαγγειακά συμβάματα.
Από μελέτες που (ξανα)παρουσιάστηκαν φαίνεται ότι όσο νωρίτερα κάνεις ευγλυκαιμικό τον ασθενή τόσο μειώνονται τα καρδιαγγειακά συμβάματα.
Περιγράφηκε μάλιστα ότι οξειδωτικοί παράγοντες προκαλούν μη-αντιστρεπτές βλάβες στο m-RNA με αποτέλεσμα την δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων και την αντοχή στην προσπάθεια ρύθμισης....
Έχω κρατήσει τις δημοσιεύσεις και θα τις ανεβάσω....
Τίτλος: Απ: Ενδιαφέρον περιστατικό με άρωμα από Σακχαρώδη Διαβήτη
Αποστολή από: Gatekeeper στις 23 Νοεμβρίου 2010, 00:51:09
Δημήτρη λαμβάνει φάρμακα ?
Εάν ναι ποιά?
Δεν πρόσεξα να αναφέρεις.