Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

ΠΦΥ -Εκπαίδευση => Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: mairip στις 23 Φεβρουαρίου 2015, 23:34:45

Τίτλος: Παραπεμπτικο σημειωμα
Αποστολή από: mairip στις 23 Φεβρουαρίου 2015, 23:34:45
Καλως σας βρηκα. ειμαι "νεο αιμα" στο χωρο της Ιατρικης και εχω μερικες αποριες αν μπορειτε να με βοηθησετε.
Σε ασθενη με υπονοια Καλοηθους Υπετροφιας Προστατη που εξεταζω σε κεντο υγειας (ιστορικο-κλινικη εξεταση-δακτυλικη), στο παραπεμπτικο σημειωμα τι γραφω;
Στους ουρολογους θα τον στειλω με παραπεμπτικο για υπερηχο νεφρων κυστεως και προστατη μονο; Ουρο-ροομετρια θα χρειαστει να την γραψω εγω στο παραπεμπτικο ή θα την κανουν οι ουρολογοι οταν χρειαστει; PSA, Cr, και καλλιεργειες αιματος θα στειλω εγω ή παλι θα το κανουν οι ουρολογοι;
Τίτλος: Απ: Παραπεμπτικο σημειωμα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 24 Φεβρουαρίου 2015, 00:46:51
Αν εργάζεσαι σε ΚΥ, όπως λέει το προφίλ σου, κι εκεί εργάζεται κάποιος γενικός γιατρός ή παθολόγος θα ήταν καλό να εκτιμήσει κι αυτός το περιστατικό.
Αν για οποιοδήποτε λόγο ο ειδικευμένος του ΚΥ δεν θέλει ή δεν μπορεί να εκτιμήσει το περιστατικό, τότε παραπέμπεις σε ουρολόγο με παραπεμπτικό που αναφέρεις όσα ευρήματα έχεις από ιστορικό, κλινική εξέταση και δακτυλική κι εκείνοι θα δώσουν όσες εξετάσεις  κρίνουν απαραίτητες.
Άλλωστε σχεδόν όλες τις εξετάσεις που αναφέρεις δεν μπορείς να τις "γράψεις" λόγω ιδιότητας αγροτικού ιατρού. Επίσης αν έκανες δακτυλική δεν ενδείκνυται να ζητήσεις PSA για ένα ικανό διάστημα γι'αυτό θα το επισημάνεις ότι έκανες δακτυλική στο σημείωμά σου για να μην οδηγηθούν οι ουρολόγοι σε λανθασμένα συμπεράσματα.
Τίτλος: Απ: Παραπεμπτικο σημειωμα
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 24 Φεβρουαρίου 2015, 15:32:42
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
............
Επίσης αν έκανες δακτυλική δεν ενδείκνυται να ζητήσεις PSA για ένα ικανό διάστημα γι'αυτό θα το επισημάνεις ότι έκανες δακτυλική στο σημείωμά σου για να μην οδηγηθούν οι ουρολόγοι σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Διαμαντή αυτό είχα ακούσει και εγώ παλαιότερα, αλλά το ξαναέψαξα τελευταία και βρήκα
ότι το S-PSA δεν αυξάνεται, κλινικώς, σημαντικά αν προηγηθεί απλή δακτυλική εξέταση (= Digital rectal exam = DRE ).

http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,5030.msg42870.html#msg42870
Τίτλος: Απ: Παραπεμπτικο σημειωμα
Αποστολή από: mairip στις 24 Φεβρουαρίου 2015, 16:32:51
Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις...!!!
Ωραια δηλαδη εγω απλα θα βαλωστην αιτια παραπομπης: παραπομπη σε ουρολογο για αποκλεισμο καλοηθους υπερτροφιας προστατη; (ή θα βαλω και αποκλεισμο Ca προστατη και λιθιασης;) Δεν εννοουσα οτι εγω θα παραγγειλω τις εξετασεις δεν εχω αυτη τη δικαιοδοσια. Αλλα δεν χρειαζεται να γραψω στην αιτια παραπομπης Παραπομπη σε ουρολογο για υπερηχο νεφρων κυστεως και προστατη για αποκλεισμο ΚΥΠ, Ca προστατη και λιθιασης; (δεν ξερω απλα θελω να μαθαινω και να τα γραφω ολοκληρωμενα ασχετα αν αυτοι δεν κανουν τις εξετασεις που εγραψα!
Τίτλος: Απ: Παραπεμπτικο σημειωμα
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 24 Φεβρουαρίου 2015, 16:41:50
Προς mairip:

Συμπτωματολογία: τάδε
Ιστορικό : τάδε
Κλινικά ευρήματα: τάδε

Παράκληση για ουρολογική εκτίμηση αν το σημείωμά σου απευθύνεται άμεσα στο ουρολόγο ή παραπομπή για ουρολογική εκτίμηση αν είναι γενικότερο.
Τέλος.

(Δεν είναι απαραίτητο να επισημαίνεις τι σκέφτεσαι ή τι θες να αποκλείσεις γιατί κάποιοι μπορεί να το πάρουν στραβά και να θεωρήσουν ότι τους κάνεις υποδείξεις τι να κάνουν και τι να ψάξουν)


Προς Αργύρη:
Δεν ξέρουμε όμως πόσο "απλή" μπορεί να είναι μια δακτυλική εξέταση προστάτη και τι χειρισμοί μπορεί να έχουν γίνει ιδιαίτερα από κάποιον μη ειδικό/έμπειρο.