Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Ιουνίου 2023, 13:48:57

Τελευταία μηνύματα

Σελίδες: [1] 2 3 ... 10
1
Στην Ελλάδα είναι συνηθισμένο να παραγγέλνουν τα εξής:



Εξέταση ούρων για Χλαμύδια

Εξέταση ούρων για Γονόκοκκο


Εξέταση αίματος για HIV1 και HIV2

Εξέταση αίματος για HbsAg (ηπατίτιδα Β)

Εξέταση αίματος για HCV    (ηπατίτιδα C )

Εξέταση αίματος για Σύφιλη (TPHA, RPR)



2
Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο / Απ: Κάπνισμα.
« Τελευταίο μήνυμα από Argirios Argiriou στις Σήμερα στις 07:27:05 »
02/06/2023 Health Daily

KΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ: ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ  ΤΟ ΑΤΜΙΣΜΑ αλλά όχι ακίνδυνο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος που εορτάστηκε πρόσφατα, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αναφέρεται στο άτμισμα και στους κινδύνους που ενδεχομένως εγκυμονεί για την Υγεία. Όπως αναφέρεται, έχει καλλιεργηθεί η άποψη ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα. Πρόσφατες όμως έρευνες δείχνουν ότι το άτμισμα ενέχει τους ίδιους κινδύνους με το κάπνισμα. Σε αντίθεση με τα απλά τσιγάρα οι συσκευές ατμίσματος δεν περιέχουν καπνό ούτε εκπέμπουν πίσσα, συμβάλλοντας έτσι στην άποψη ότι είναι λιγότερο βλαβερές για την υγεία. Το 2019 μια σημαντική αύξηση των τραυματισμένων πνευμόνων έκανε κάποιους να αναρωτηθούν αν το άτμισμα είναι στην πραγματικότητα πιο βλαβερό από το κάπνισμα.Σύμφωνα με τα CDC, ορισμένοι ειδικοί εξακολουθούν να θεωρούν το άτμισμα λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα τσιγάρων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το άτμισμα δεν είναι επιβλαβές. Τόσο το κάπνισμα όσο και το ηλεκτρονικό τσιγάρο μοιράζονται κοινούς κινδύνους και ενδέχεται να προκαλέσουν καρδιακές, αναπνευστικές παθήσεις καρκίνους κ.ά. «Συμπερασματικά, αν και δεν είναι ακίνδυνο το άτμισμα, είναι γενικά λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το άτμισμα, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους εύρους των μακροπρόθεσμων κινδύνων για την υγεία τους.Επομένως το καλύτερο είναι οι καπνιστές να κόψουν εντελώς το κάπνισμα», σημειώνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.
3
Ενδιαφέροντα Links / ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΡΕΥΝΑ
« Τελευταίο μήνυμα από Antoniosl στις Σήμερα στις 02:24:37 »
Καλησπέρα σας,
Ονομάζομαι Λιασκόπουλος Αντώνιος και είμαι μεταπτυχιακός φοιτητής Ψυχολογίας. Στην παρούσα φάση εκπονώ την διπλωματική μου εργασία στο τμήμα ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Στα πλαίσια της διπλωματικής μου εργασίας διεξάγω μια έρευνα και θα ήθελα δείγμα ιατρικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, η έρευνα αφορά τις φαρμακευτικές επιλογές, που χρησιμοποίει το ιατρικό προσωπικό, για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.
Παρακαλώ, όσες-οι ασκείτε το επάγγελμα του γιατρού να συμπληρώσετε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο μερικών ερωτήσεων.
Η έρευνα πρόκειται να δημοσιοποιηθεί μόλις ολοκληρωθεί.
Η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη.
Αναλυτικές πληροφορίες δίνονται εντός του ερωτηματολογίου.
Με τιμή

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
4
Καθημερινή, 07/06/2023
Μαριάννα Χιονά.


Στον ευαίσθητο κλάδο της ψυχικής υγείας, η απουσία νομικού πλαισίου για ορισμένους επαγγελματικούς τίτλους αφήνει έκθετους τους πολίτες που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες τους

Το άρθρο είναι κλειδωμένο:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
5
07/06/2023 in.gr
Μαρία Μουρελάτου.


Στους δρόμους της χώρας μοιάζει να ισχύει πλέον ο νόμος του παραλόγου με τον ΚΟΚ να πηγαίνει καθημερινά περίπατο - Ελλάδα και Μεξικό οι χειρότερες χώρες για να οδηγείς το 2023 - O ανθρώπινος παράγοντας υπεύθυνος στο 95% των περιπτώσεων
Δεν περνά μέρα σχεδόν που να μην απασχολήσει την επικαιρότητα ένα σοκαριστικό τροχαίο σε κάποιον κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας αλλά και στην περιφέρεια, με παρασύρσεις πεζών και οδηγούς νεκρούς. Μόνο τον Μάιο, η ΕΛ.ΑΣ. κλήθηκε να διαχειριστεί στην Αττική 578 τροχαία εκ των οποίων τα 20 ήταν θανατηφόρα.

Με τις διατάξεις του ΚΟΚ να έχουν πάει περίπατο, στους δρόμους της χώρας μοιάζει να ισχύει πλέον ο νόμος του παραλόγου. Οδηγοί αλλάζουν λωρίδα, ξεπαρκάρουν ή στρίβουν χωρίς φλας, παραβιάζουν το όριο ταχύτητας, δεν φοράνε ζώνη, οδηγούν κοιτάζοντας την οθόνη του κινητού τους ενώ συστηματικά παραβιάζουν το κόκκινο.

Αντιστοίχως, οι πεζοί δεν περνούν από τις διαβάσεις, διασχίζουν δρόμους έχοντας στα αφτιά ακουστικά με μουσική, με το βλέμμα στο κινητό, ενώ ταυτόχρονα κρατούν από το χέρι κάποιο ανήλικο άτομο.

Η κακή φήμη που συνοδεύει τους ελληνικούς δρόμους φτάνει όμως και εκτός συνόρων. «Η οδήγηση είναι επικίνδυνη. Αυτό οφείλεται σε επιθετική οδήγηση και φτωχής ποιότητας δρόμους και οχήματα. Οδηγοί και μοτοσικλετιστές συχνά αγνοούν τα σήματα κυκλοφορίας. Σπάνια δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς, ούτε καν όταν ο πεζός έχει πράσινο. Προσέξτε ακόμα κι αν βρίσκεστε σε διάβαση πεζών, ελεγχόμενες διασταυρώσεις και πεζοδρόμια. Τα πεζοδρόμια στην Ελλάδα είναι πολύ στενά και συνήθως μπλοκαρισμένα».

Αυτά, μεταξύ άλλων, συμβουλεύει τους πολίτες της χώρας του αυστραλιανός ιστότοπος (smartraveller.gov.au) στο πλαίσιο ταξιδιωτικής οδηγίας την ώρα που έρευνα στην Αυστραλία μεταξύ 22 χωρών για το ποια είναι η καλύτερη και η χειρότερη χώρα για να οδηγείς για το 2023 κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση μαζί με το Μεξικό, με σκορ 1,83/10.

Τα αποκαρδιωτικά στοιχεία
Μας αδικούν ή αυτοί είμαστε; Μάλλον το δεύτερο καθώς οι έλληνες οδηγοί σε έρευνα παραδέχονται πως οδηγούν ξεπερνώντας το όριο ταχύτητας (79%), χωρίς ζώνη (44%) και χρησιμοποιώντας παράλληλα το κινητό (84%).

Τα τελευταία 10 χρόνια η χώρα μας (2012-2022) θρήνησε 8.243 νεκρούς στην άσφαλτο. Το μαύρο ρεκόρ σε νεκρούς κατέχει η Περιφέρεια Αττικής και ακολουθούν οι Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος και τα νησιά, ενώ τον Μάρτιο του 2023 τα τροχαία ατυχήματα με θάνατο ή τραυματισμό κατέγραψαν αύξηση, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022, κατά 27,8%. Το ίδιο και οι νεκροί (+18,8%), οι βαριά τραυματίες (+8,1%) και οι ελαφρά τραυματίες (+26%).

Από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» τονίζουν: «O ανθρώπινος παράγοντας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος ή συνυπεύθυνος στο 95% των τροχαίων. Οι βασικοί παράγοντες πρόκλησης τροχαίων που σχετίζονται με τον άνθρωπο είναι η υπερβολική ταχύτητα, η μη χρήση ζώνης ή κράνους, η κατανάλωση αλκοόλ πριν την οδήγηση και η απόσπαση προσοχής, κυρίως μέσω κινητού τηλεφώνου.

Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, όμως, παρατηρούμε και μια επιθετικότητα που διακρίνει τους έλληνες οδηγούς. Στη χώρα μας υπάρχει έλλειμμα σε τεχνικά μέσα, τα οποία θα μπορούσαν να ενισχύσουν τους ελέγχους έχοντας άμεσα αποτελέσματα στην ασφαλή κυκλοφορία. Μερικά εξ αυτών: έξυπνη διάβαση με ειδική σήμανση και φώτα LED, πινακίδες επισήμανσης επικίνδυνων σημείων, πεζοδιαβάσεων, ειδικά ραντάρ ταχύτητας (VMS)».

Αλλες προτάσεις από ειδικούς (όπως ο Αρης Ζωγράφος, πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης) είναι ο ορισμός του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές στα 30 χλμ., η απενεργοποίηση εντός του αυτοκινήτου του GSM (Global System for Mobile Communications) και το να μην παίρνει μπροστά το ΙΧ αν ο οδηγός έχει κάνει χρήση αλκοόλ ή εξαρτησιογόνων ουσιών, με την εκτίμηση ότι έτσι θα επέλθει μείωση τροχαίων συμβάντων κατά 85%.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
6

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
7
06-06-2023 ertnews

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Eυδοξία Λυμπέρη

Νέα στοιχεία από την Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) που δημοσιεύθηκαν σήμερα δείχνουν επίπεδα ρεκόρ διαγνώσεων γονόρροιας και σύφιλης το 2022.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι:

Οι διαγνώσεις γονόρροιας αυξήθηκαν σε 82.592 το 2022, αύξηση 50,3% σε σύγκριση με το 2021 (54.961) και 16,1% σε σύγκριση με το 2019 (πριν από την πανδημία COVID-19) – αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός διαγνώσεων για κάθε χρόνο από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1918.
Οι διαγνώσεις λοιμώδους σύφιλης αυξήθηκαν σε 8.692 το 2022, αυξημένες κατά 15,2% σε σύγκριση με το 2021 (7.543) και 8,1% σε σύγκριση με το 2019 και αυτός είναι ο μεγαλύτερος ετήσιος αριθμός από το 1948.
άτομα ηλικίας 15 έως 24 ετών παραμένουν αυτοί που είναι πιθανότερο να διαγνωστούν με σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ).
-Το 2022, υπήρχαν περισσότερες από 400 διαγνώσεις ΣΜΝ καθημερινά μεταξύ των νέων.

Το UKHSA υπενθυμίζει σε όλους όσους κάνουν σεξ με νέους ή περιστασιακούς συντρόφους να φορούν προφυλακτικό και να κάνουν τακτικά εξετάσεις, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, ακόμα κι αν δεν εμφανίζει κάποιος συμπτώματα.

Ενώ η αύξηση των διαγνώσεων γονόρροιας και σύφιλης θα οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των εξετάσεων, η κλίμακα της αύξησης των διαγνώσεων υποδηλώνει έντονα ότι υπάρχει μεγαλύτερη μετάδοση των ΣΜΝ στον πληθυσμό.

Ανθεκτικότερα στα αντιβιοτικά

Η γονόρροια γίνεται ολοένα και πιο ανθεκτική στα αντιβιοτικά και κινδυνεύει να γίνει μη θεραπεύσιμη στο μέλλον, καθιστώντας ζωτικής σημασίας τον έγκαιρο έλεγχο και τη διάγνωση της λοίμωξης από τους ανθρώπους ώστε να μπορούν να αποτρέψουν τη μετάδοση της, προειδοποιεί η UKHSA και προτείνει τακτικό έλεγχο για ΣΜΝ και HIV, τουλάχιστον σε ετήσια βάση για όλους όσους κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό με νέους ή περιστασιακούς συντρόφους.

“Επιπλέον, γυναίκες και άλλα άτομα με μήτρα και ωοθήκες, ηλικίας κάτω των 25 ετών που είναι σεξουαλικά δραστήρια θα πρέπει να κάνουν τεστ για χλαμύδια μετά τη σεξουαλική επαφή με έναν νέο σύντροφο”, συμπληρώνει η ανακοίνωση της UKHSA.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
8
Ναι αυτό το τμήμα του σχολίου ήταν μάλλον ατυχές. Έπρεπε να δοθεί έμφαση στη συνταγογράφηση με ψεύτικη διάγνωση διαβήτη για να πάρει ο πελάτης την έκπτωση. Αυτό πρέπει να κυνηγηθεί.
9
Μιλώντας στο iatropedia.gr η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, υποστηρίζει πως πολλοί ασθενείς που έλαβαν Ozempic, δεν είχαν ιστορικό συνταγογράφησης σε άλλες αντιδιαβητικές θεραπείες:

“Το συγκεκριμένο φάρμακο, δεν είναι πρώτου σταδίου φάρμακο. Το παίρνεις αφού έχεις λάβει προηγουμένως κάποιες άλλες αγωγές παραδοσιακές κλπ για ένα δύο χρόνια. Συνεχίζεις σε άλλη αγωγή, αν δεν μπορείς να ρίξεις τις τιμές. Τότε πας σε αυτά τα φάρμακα”


Από που προκύπτει η ανάγκη για 1-2 χρόνια άλλης αγωγής; Στο spc του φαρμάκου αναφέρεται ως ένδειξη και η μονοθεραπεία ή έστω επί αδυναμίας χρήσης πιο παλιών επιλογών πχ μετφορμίνης. Αν πχ πάρεις το glucophage και κάνεις 5 διάρροιες την ημέρα στα πόσα χρόνια το αλλάζεις; Ή πρέπει μετά να δοκιμάσεις και actos ή diamicron; (για να πάμε στα πιο φθηνά). Αφού υπάρχει συγκεκριμένη αλληλουχία θεραπευτικών ενεργειών γιατί δεν την επιβάλλει μέσω της ΗΔΙΚΑ; Μάλλον για να έχουμε να λέμε...
10
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Για να δούμε λοιπόν τι πληρώνουμε όλοι μας στην εφορία:

🫰Στα ενοίκια:

Εισοδήματα έως 12.000 ευρώ: 15%
 
Εισοδήματα από 12.001 έως 35.000 ευρώ: 35%
 
Εισοδήματα από 35.001 και άνω: 45%

Στα πρώτα 100Κ πληρώνεις 39Κ

🫰Στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων
 
(Ελεύθεροι επαγγελματίες, Επιχειρηματίες, Αγρότες, Μισθωτοί και Συνταξιούχοι):

Εισοδήματα έως 10.000 ευρώ: 9%
 
Εισοδήματα από 10.001 έως 20.000 ευρώ: 22%
 
Εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ 28%
 
Εισοδήματα από 30.001 έως 40.000 ευρώ 36%

Εισοδήματα από 40.001 και άνω ευρώ 44%
 
Στα πρώτα 100Κ πληρώνεις 36Κ

🫰Στα Εισοδήματα Νομικών Προσώπων - Εταιρειών:
 
Πληρώνουν το τέλος επιτηδεύματος και μετά 22% επί των κερδών.

Στα πρώτα 100Κ πληρώνεις 22,8Κ

🫰Στα Εισοδήματα Αγροτικών Συνεταιρισμών

ανεξαρτήτως ποσού ευρώ 10%

Στα πρώτα 100Κ πληρώνεις 10Κ

🫰Στα Εισοδήματα των Τραπεζών

ανεξαρτήτως ποσου ευρώ 29%

Στα πρώτα 100Κ πληρώνουν 29Κ

Στα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων πληρώνεις 15%

Υπάρχει και η υποχρέωση κατανάλωσης του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές για συγκεκριμένες κατηγορίες εξόδων, που δεν περιλαμβάνουν πχ ενοίκια, ιδιωτικά σχολεία, οπότε μπορεί να αυξηθούν τεχνητά οι συντελεστές.
Σελίδες: [1] 2 3 ... 10