Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

ΠΦΥ -Εκπαίδευση => Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο => Μήνυμα ξεκίνησε από: Argirios Argiriou στις 10 Μαΐου 2019, 08:14:00

Τίτλος: Οδηγίες σε γιατρούς για το Ραμαζάνι.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 10 Μαΐου 2019, 08:14:00
Καθημερινή, 09/05/2019
Πεννυ Μπουλουτζα.


Πιο συχνές μετρήσεις του σακχάρου αίματος των διαβητικών ατόμων. Προσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής με βάση τις ώρες αποχής από το νερό και την τροφή. Ενέσιμα και διαδερμικά φάρμακα, καθώς και γαργάρες επιτρέπονται. Αντίθετα, απαγορεύονται τα εισπνεόμενα, οι σταγόνες και τα υπόθετα.

Γρίφος για δυνατούς λύτες είναι η νηστεία του Ραμαζανίου για τους επαγγελματίες υγείας. Ο μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενείται στην Ελλάδα έχει προσθέσει μία ακόμα πρόκληση για γιατρούς και νοσηλευτές, που οφείλουν να προσαρμόσουν την κλινική τους πράξη στα νέα δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ - πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) εξέδωσε οδηγίες προς επαγγελματίες υγείας για το πώς οφείλουν να διαχειριστούν ασθενείς και χρονίως πάσχοντες μουσουλμάνους, που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα τη νηστεία του Ραμαζανίου. Οπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, κατά το Ραμαζάνι οι μουσουλμάνοι θα απέχουν από τροφή και νερό από την ανατολή έως και τη δύση του ηλίου, με αποτέλεσμα να υπάρξει κίνδυνος ιατρικών επιπλοκών. «Οι επαγγελματίες υγείας οφείλουν να είναι σε επαγρύπνηση και να ρωτούν τους ασθενείς τους εάν νηστεύουν, καθώς και να συζητούν μαζί τους τον βαθμό επικινδυνότητας της συμμετοχής τους στη νηστεία. Για τους ασθενείς που επιλέγουν να νηστέψουν, η εξατομίκευση της φροντίδας και ο συχνός έλεγχος είναι απαραίτητα».

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, για τους διαβητικούς που νηστεύουν, η ημερήσια λήψη θερμίδων ανατρέπεται και χρειάζεται ανασχεδιασμός των αντιδιαβητικών φαρμάκων, ενώ θα πρέπει να δοθούν συμβουλές στους πάσχοντες για την αποφυγή επιπλοκών, όπως π.χ. υπογλυκαιμία. «Συμβουλέψτε τους διαβητικούς ασθενείς να ελέγχουν το σάκχαρο αίματος πιο συχνά κατά τη νηστεία. Λάβετε υπόψη σας πόσο θα κρατήσει η νηστεία. Ενσωματώστε την εμπειρία των ασθενών με χρόνια νοσήματα που νήστεψαν τα προηγούμενα χρόνια στις θεραπευτικές οδηγίες που δίνετε τώρα», σημειώνει. Σύμφωνα με τον Οργανισμό ένα άτομο που νηστεύει μπορεί να λάβει ενέσιμα και διαδερμικά φάρμακα, καθώς και γαργάρες, εφόσον δεν τις καταπίνει. Δεν μπορεί όμως να λάβει εισπνεόμενα, σταγόνες ωτικές ή ρινικά σπρέι καθώς και υπόθετα (κολπικά και από τον ορθό). Τέλος, ο ΕΟΔΥ προτείνει στους γιατρούς να υπενθυμίζουν σε άτομα με εύθραυστη υγεία και ασθενείς το δικαίωμα εξαίρεσης από τη νηστεία, που τους δίνει το Κοράνι.

Ειδικές οδηγίες για τις θηλάζουσες μητέρες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ σε αραβικά και φαρσί, ώστε να τυπωθούν και να διανεμηθούν. Τέλος, ο Οργανισμός έχει εκδώσει οδηγίες για ασφαλή τρόφιμα στα κέντρα φιλοξενίας, με δεδομένες τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την περίοδο.

http://www.kathimerini.gr/1023124/article/epikairothta/ellada/odhgies-se-giatroys-gia-to-ramazani?fbclid=IwAR06i1kYkLl1cIzp5HJ0rg_YPH_2XEd6YNKaAj4iFr8WkMnJA2emr-q75FY (http://www.kathimerini.gr/1023124/article/epikairothta/ellada/odhgies-se-giatroys-gia-to-ramazani?fbclid=IwAR06i1kYkLl1cIzp5HJ0rg_YPH_2XEd6YNKaAj4iFr8WkMnJA2emr-q75FY)