Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Γενικά => Γενική συζήτηση => Μήνυμα ξεκίνησε από: Αγωνιστική Παρέμβαση στις 16 Μαρτίου 2011, 14:41:55

Τίτλος: Δίκτυο μέτρησης Ραδιενέργειας στον Ελληνικό χώρο.
Αποστολή από: Αγωνιστική Παρέμβαση στις 16 Μαρτίου 2011, 14:41:55
Μετά τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε πυρηνικούς σταθμούς στην Ιαπωνία, σαν επακόλουθο του σεισμού που έπληξε τη χώρα, υπάρχει από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), συνεχής ενημέρωση αλλά και συνεχής καταγραφή της ραδιενέργειας στον Ελληνικό χώρο.

Τις μετρήσεις του δικτύου μπορείτε να τις παρακολουθείτε εδώ: http://www.eeae.gr/gr/index.php?pvar=php/enviro/telemetry (http://www.eeae.gr/gr/index.php?pvar=php/enviro/telemetry)

Το τελευταίο επίσημο δελτίο  τύπου της ΕΕΑΕ :

Δελτίο τύπου της ΕΕΑΕ, 16/03/2011, 11:30

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), αξιολογώντας όλες τις διαθέσιμες επίσημες πληροφορίες, εκτιμά ότι η κατάσταση στην Ιαπωνία βαίνει επιδεινούμενη.

Από άποψη ακτινοπροστασίας:

    * τα καταγραφόμενα επίπεδα ραδιενέργειας στο χώρο του σταθμού εμφανίζουν αυξητικές τάσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες τιμές (16 Μαρτίου, 04:00 ώρα Ελλάδος) ο ρυθμός δόσης στην πύλη του σταθμού Fukushima Daiichi κυμαινόταν στα 3mSv/h (3000μSv/h).
    * τα καταγραφόμενα επίπεδα ραδιενέργειας στις γειτονικές προς το σταθμό πόλεις εμφανίζονται αυξημένα. Όπως προκύπτει από τις διαθέσιμες τιμές ρυθμού δόσης που καταγράφηκαν χθες σε πόλεις που βρίσκονται εκτός της ζώνης αποκλεισμού των 30km, η μέγιστη τιμή (19μSv/h) ήταν στην πόλη της Fukushima, περίπου 70km από τον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi.

Οι προσπάθειες αντιμετώπισης των σοβαρών τεχνικών προβλημάτων στις μονάδες του πυρηνικού σταθμού Fukushima Daiichi συνεχίζονται και η κατάσταση μεταβάλλεται συνεχώς, με αποτέλεσμα η πληροφόρηση να είναι αποσπασματική. Ως εκ τούτου, η ΕΕΑΕ αξιολογεί και σχολιάζει συνολικά την κατάσταση με βάση τη ραδιολογική της διάσταση.

Η ΕΕΑΕ θα εξακολουθήσει να ενημερώνει με ημερήσιο δελτίο τύπου. Επίσης, το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων είναι στη διάθεση των μέσων ενημέρωσης για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί των ανακοινώσεών της.

Σημείωση: Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ (http://www.eeae.gr), όπου επίσης υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με το Ευρωπαϊκό δίκτυο EURDEPγια τον έλεγχο των επιπέδων ραδιενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πληροφορίες:Τηλ. 210 6506803, 210 6506714, info@eeae.gr

Τα δελτία τύπου μπορείτε να τα παρακολουθείτε εδώ:  http://www.eeae.gr/gr/index.php?fvar=html/president/_ana_press_japan (http://www.eeae.gr/gr/index.php?fvar=html/president/_ana_press_japan)