Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Θέματα Εργασίας => Εργασία στο δημόσιο τομέα => Μήνυμα ξεκίνησε από: deleteduser στις 30 Απριλίου 2010, 14:59:12

Τίτλος: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: deleteduser στις 30 Απριλίου 2010, 14:59:12
Μια άποψη που έγραψα λίγο βιαστικά και αυθόρμητα, χωρίς πηγές και βιβλιογραφικές αναφορές, ένα πρωί πολύ πρωί (λόγω πρώιμης αφύπνισης).


Οι βασικές γραμμές της πολιτικής που θα ακολουθηθεί τα επόμενα χρόνια στο χώρο της Υγείας έχουν ήδη αρχίσει να διαγράφονται. Η συνταγή δεν είναι «νέα». Έχει εφαρμοσθεί και σε άλλες χώρες με ή χωρίς ΔΝΤ και τα αποτελέσματά της έχουν ήδη καταγραφεί και αποτιμηθεί. Μείωση μισθών, περιστολή προσλήψεων, κατάργηση υπηρεσιών, συμπράξεις με ιδιώτες. Ακολουθώντας μια αιτιολογική λογική λύσης και προβλήματος και με βάση τις ανωτέρω προτάσεις, οι οποίες παρουσιάζονται ως μονόδρομος, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι τα προβλήματα του ΕΣΥ εστιάζονται στους υψηλούς μισθούς των εργαζομένων, το πλεονάζον προσωπικό, την πληθώρα ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών και τις περιττές δημόσιες δαπάνες.
Είναι όμως έτσι; Δυστυχώς για τους κυβερνώντες - πραγματικούς και κατ’ επίφαση- και εν αντιθέσει με τους περίπλοκους μηχανισμούς της διεθνούς οικονομίας, τη λειτουργία του ΕΣΥ την αντιλαμβανόμαστε με ακρίβεια με βάση τη συλλογική προσωπική μας εμπειρία είτε ως εξυπηρετούμενοι είτε ως εργαζόμενοι σε αυτό. Οι ελλείψεις σε «μάχιμο» προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή είναι τεράστιες (κυρίως στην περιφέρεια), οι υπηρεσίες εκλείπουν και σταδιακά υποβαθμίζονται, η κρατική χρηματοδότηση αποκλιμακώνεται ταχέως, οι μισθοί της πλειοψηφίας των εργαζομένων είναι καθηλωμένοι την ίδια στιγμή που η παραοικονομία και ο ιδιωτικός τομέας ανθούν.
Διαφωνεί κανείς; Κόμματα, συνδικαλιστές, ινστιτούτα, ΔΝΤ, ΕΕ ; Όχι βέβαια. Όμως στην «κρίσιμη αυτή καμπή», μετράνε τα άμεσα αποτελέσματα.(τα οικονομικά κι όχι άλλα) κι όχι η λύση του προβλήματος, η οποία μετατίθεται αέναα. Και φυσικά παρακάμπτεται το γεγονός ότι οι βραχυπρόθεσμες λύσεις μόνο βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα μπορεί να έχουν και σε βάθος χρόνου αντί να αντιμετωπίζουν διογκώνουν το πρόβλημα. Κι αυτό δεν αποτελεί μια καταστροφολογική άποψη για λόγους εντυπωσιασμού. Απορρέει από την τοπική και διεθνή εμπειρία εφαρμογής αυτών των πολιτικών οι οποίες οδηγούν στα εξής αποτελέσματα : Υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, ταξική αναδιανομή της πρόσβασης και αντιμετώπισης εις βάρος των κατώτερων οικονομικά στρωμάτων και διόγκωση των δημοσίων και ιδιωτικών δαπανών για την υγεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μεταρρύθμιση του NHS (το αντίστοιχο ΕΣΥ) τη δεκαετία του ‘90 στη Βρετανία, μια χώρα «λαγό» των εξελίξεων στο χώρο των συστημάτων Υγείας. Και βέβαια, η αντιστοιχία γίνεται εφιαλτική αν αναλογιστούμε ότι ο σοσιαλιστής Μπλερ αποδόμησε ένα σύστημα υγείας πρότυπο για τα δεδομένα της Δυτικής Ευρώπης. Ενώ το ΕΣΥ;
Το ΕΣΥ δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 και ο αρχικός σχεδιασμός του δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ακόμη και αυτός ο ελλιπής σχεδιασμός άρχισε να υποσκάπτεται αμέσως μετά τη «γέννησή» του. Πώς; Επιλεκτικά αναφέρω κάποιους τρόπους: Απουσία υγειονομικού χάρτη και ανάπτυξη υγειονομικών μονάδων με βάση μικροπολιτικές τοπικές ανάγκες, υπερστελέχωση περιφερικής και κεντρικής διοίκησης με ακατάλληλο προσωπικό και βάσει ρουσφετολογικών κριτηρίων, απουσία πρωτοβάθμιων δομών φροντίδας και αποκατάστασης, καθώς και κοινωνικών υπηρεσιών πρόληψης και πρόνοιας, νομιμοποίηση, επί της ουσίας, πρακτικών κερδοσκοπίας φαρμακευτικών εταιρειών, γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων (μίζες από προμήθειες υλικών και από υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων,  «φακελάκι», πλασματικές εφημερίες - υπερωρίες κλπ), ανισομερής κατανομή εργασίας εις βάρος των ανειδίκευτων γιατρών (αγροτικοί και ειδικευόμενοι), ανισομερής στελέχωση υπέρ του κέντρου και εις βάρος της περιφέρειας και ταυτόχρονη ελλιπής στελέχωση υγειονομικών μονάδων κυρίως όσον αφορά σε μη ιατρικό προσωπικό, συνειδητή υπολειτουργία τμημάτων  υψηλής κερδοφορίας εις όφελος ιδιωτικών δομών και άλλα πολλά Και πάλι διαφωνεί κανείς; Σε γενικές γραμμές όχι.
Το αποτέλεσμα προκαλεί την απορία ακόμη και των «Απεσταλμένων». Πώς γίνεται ένα ιδιαίτερα ελλειμματικό ΕΣΥ να συνδυάζεται με τόσο χαμηλές ποιοτικά υπηρεσίες και ταυτόχρονα τόσο υψηλές ιδιωτικές δαπάνες; Κι όμως γίνεται. Και η κρίση και οι πολιτικές που φαίνεται ότι θα «επιβληθούν» στο όνομά της είναι προφανές ότι  θα συνδράμουν στο πρόβλημα κι όχι στη λύση του. Όσο για προτάσεις ας πάρουμε τις παραπάνω σκόρπιες παρατηρήσεις κι ας τις αντιστρέψουμε. Απλά, γρήγορα και αποτελεσματικά. Κι αυτό όχι για να έχουμε μια υγεία όπως τη θέλουμε, αλλά για να έχουμε ένα σύστημα υγείας που μπορούμε να ανεχτούμε.
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: alfie στις 23 Νοεμβρίου 2010, 10:01:31
Oι μετατάξεις από τις ΔEKO στον στενό δημόσιο τομέα θα λογίζονται ως προσλήψεις και θα προσμετρούνται στον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις. Παράλληλα, ο συγκεκριμένος κανόνας «1 προς 5» επεκτείνεται σε εκπαίδευση και Σώματα Aσφαλείας, όπου θα ίσχυε το «1 προς 1». Mε τα νέα δεδομένα οι προσλήψεις στο Δημόσιο «παγώνουν» και το 2011, με μοναδική εξαίρεση τον κλάδο της Yγείας.
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: αννουλα στις 23 Νοεμβρίου 2010, 12:24:27
βγηκε επισημα alfie οτι η υγεια εξαιρειται απο το παγωμα των προσληψεων ή απλως ετσι ακουγεται;
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: alfie στις 23 Νοεμβρίου 2010, 20:31:01
Είναι επίσημο Αννούλα, στους ευαίσθητους τομείς της υγείας και της παιδείας δεν θα ισχύσει ο κανόνας 1/5.
Εγώ πάντως ξέρω ότι όλα αυτά είναι μόνο λόγια - στην πράξη συμβαίνουν άλλα...
Για παράδειγμα οι παρατάσεις στους αγροτικούς από δω και στο εξής θα θεωρούνται mission impossible.
Ήδη το υπουργείο απέρριψε όλες τις αιτήσεις για παράταση, και η πλειοψηφια των ιατρείων που κενώνονται μεχρι και το τέλος του Νοέμβρη θα παραμείνουν κενά έως και τα μέσα Μάρτη που θα ερθουν οι αντικαταστάτες μας...
Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα...
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: Gatekeeper στις 24 Νοεμβρίου 2010, 10:09:07
 Ο κ. Τόμσεν σήμερα σε συνέντευξή του (http://www.ygeianet.gr/index.php) δίνει ρητά τέλος στις εξαιρέσεις:

"Για παράδειγμα στο θέµα των προσλήψεων, ειδικότερα στην δυνατότητα να εξαιρούνται οι τοµείς της Υγείας και της Παιδείας από τον κανόνα του 1 προς 5 (1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις), όπως διεκδικούσε η κυβέρνηση, απαντά ότι «υπάρχουν αρκετά περιθώρια να καλυφθούν (σ.σ. οι συγκεκριµένες ανάγκες) στο υφιστάµενο πλαίσιο». Τέλος, λοιπόν, οι εξαιρέσεις".


Μόνο επικουρικοί θα προσλαμβάνονται και αυτό γιατί η δαπάνη μισθοδοσίας τους, επιβαρυνει τον ισολογισμό των Νοσοκομείων και όχι το κονδύλι μισθοδοσίας του Υπουργείου.
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 24 Νοεμβρίου 2010, 10:22:00
Οι µετατάξεις θα µετρούν και ως προσλήψεις

ΕξαιρΕτικα ασφυκτικό είναι το πλαίσιο που συµφωνήθηκε για τις νέες προσλήψεις. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι εργαζόµενοι των ΔΕΚΟ που θα µεταταγούν σε άλλους φορείς του Δηµοσίου θα υπολογίζονται τόσο ως αποχωρήσεις όσο και ως προσλήψεις στην αναλογία της µιας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεις που εφαρµόζεται στο Δηµόσιο.

Κανονικά, το 2011 είχε υπολογιστεί ότι θα συνταξιοδοτηθούν και άρα θα αποχωρήσουν από το Δηµόσιο περίπου 40.000 εργαζόµενοι, άρα µπορούσαν να προσληφθούν 8.000 νέοι υπάλληλοι. Αν υπάρξουν 5.000 µετατάξεις από ΔΕΚΟ και φορείς που θα κλείσουν, τότε οι αποχωρούντες θα είναι 45.000 και άρα η δυνατότητα νέων προσλήψεων ανεβαίνει στις 9.000, εκ των οποίων όµως οι 5.000

θα είναι οι µεταταγέντες των ΔΕΚΟ. Ετσι, το περιθώριο πραγµατικών νέων προσλήψεων περιορίζεται στο µισό, στις 4.000. Αν συνυπολογιστούν µάλιστα και οι υποχρεωτικές προσλήψεις των αποφοίτων των στρατιωτικών σχολών και της Σχολής Δηµόσιας Διοίκησης, όπως και των δικαστικών, τα περιθώρια περιορίζονται δραστικά.

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση είχε επιδιώξει να εξαιρούνται τουλάχιστον οι τοµείς της υγείας, της παιδείας και των σωµάτων ασφαλείας, ώστε να µην κινδυνεύσουν κρίσιµοι τοµείς της δηµόσιας ζωής. Οµως, ούτε κι αυτό µπόρεσε να το περάσει από το «φράγµα» της τρόικας, η οποία θέλει πάση θυσία να δει το Δηµόσιο να µειώνεται.


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4605581

(http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs592.ash2/154440_169200036433716_100000311623013_415274_3450066_n.jpg)
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: alfie στις 24 Νοεμβρίου 2010, 12:21:58
"Ειδικά για την αντιμετώπιση της σπατάλης στον χώρο της Υγείας η αναθεωρημένη συμφωνία προβλέπει άμεση δράση για μείωση τιμών φαρμάκων, νέο πλαίσιο προμηθειών Υγείας και ηλεκτρονική συνταγογράφηση παντού. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία σώματος εσωτερικών ελεγκτών στα νοσοκομεία στο β΄ τρίμηνο του 2011."

 
 
 
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: Αγωνιστική Παρέμβαση στις 24 Νοεμβρίου 2010, 13:10:03
Υπουργούς μάνατζερ απαιτούν οι μεταρρυθμίσεις»
Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010 09:31
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1901128     http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1901128 (http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1901128)
O κ. Σερβάας Ντερόζ, εκπρόσωπος της Κομισιόν στην «τρόικα» και αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις μεταρρυθμίσεις μετά από μία «πολύ εντυπωσιακή» αρχή μιλώντας στo naftemporiki.gr.
Στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις μεταρρυθμίσεις μετά από μία «πολύ εντυπωσιακή» αρχή αναφέρθηκε μιλώντας στo naftemporiki.gr ο κ. Σερβάας Ντερόζ, εκπρόσωπος της Κομισιόν στην «τρόικα» και αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Ντερόζ απέδωσε αυτήν την επιβράδυνση στις εκλογές, τον ανασχηματισμό, και το γεγονός ότι εισερχόμαστε στο δεύτερο, δύσκολο, κύμα μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, εμφανίστηκε θετικός για την έγκριση της εκταμίευσης της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ωστόσο απέφυγε να εκφράσει εκτιμήσεις για την κρίσιμη, τέταρτη δόση του δανείου.

Τόνισε ότι «δεν ανησυχεί για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης» να εφαρμόσει το πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι όλοι οι υπουργοί το στηρίζουν, αν και ίσως με κάποιες διαφορές στο βαθμό. Απέκλεισε τη μείωση του κατώτατου μισθού, μίλησε για τη δημιουργία συστήματος διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού για το δημόσιο τομέα στην Ελλάδα, ενώ δεν απέκλεισε την παράταση αποπληρωμής των δανείων.

Όσο για το πότε θα αρχίσει η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος, ο κ. Ντερόζ μας είπε χαρακτηριστικά: «'Ηδη βλέπω φως στην άκρη του τούνελ αλλά δεν ξέρω πόσο μακρύ είναι»...

Αναφέρατε ότι η περικοπή μισθών και συντάξεων δεν είναι μία στρατηγική που είναι βιώσιμη στο μακροπρόθεσμο ορίζοντα και ότι χρειαζόμαστε διαρθρωτικές αλλαγές για να πετύχουμε τους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. Είστε πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να κάνει αυτές τις αλλαγές, όσο βαθιές κι αν πρέπει να είναι; Έχετε διαπιστώσει καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος; Ο κ. Πόουλ Τόμσεν (σ.σ. επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα) ανέφερε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το πρόγραμμα είναι οι καθυστερήσεις�

Είδαμε μια πολύ εντυπωσιακή διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην αρχή, με αλλαγές, μεταξύ άλλων, στην αγορά εργασίας και πιο πρόσφατα στις μεταφορές, που ήταν μια πολύ δύσκολη μεταρρύθμιση και έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης. Αλλά οι περισσότερες από αυτές τις αλλαγές, εκτός από αυτήν στις μεταφορές, αν και πολύ σημαντικές, ήταν σχετικά εύκολες στην υλοποίηση. Σε κάποιους τομείς, πράγματι, έχουμε δει κάποια καθυστέρηση και υπάρχει η αντίληψη ότι παρατηρείται μια κάποια επιβράδυνση στη δυναμική των μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι�αυτό. Ένας είναι σίγουρα οι εκλογές που πάντα διαταράσσουν τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Επίσης ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, καθώς οι υπουργοί πρέπει να εξοικειωθούν με το νέο τους χαρτοφυλάκιο. Tο τρίτο είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, καθώς η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το πρώτο κύμα των αλλαγών και πρέπει να εισέλθει στο δεύτερο. Το δεύτερο κύμα μπαίνει στην καρδιά του δημόσιου τομέα και των μεταρρυθμίσεων της κοινωνίας, είναι ο σκληρός πυρήνας που αντιμετωπίζουμε τώρα και που αφορά μεταρρυθμίσεις για να καταπολεμηθούν δημοσιονομικές αδυναμίες του δημόσιου τομέα. Σχετίζεται με τον τομέα της υγείας και με τις δημόσιες επιχειρήσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη φορολογική διοίκηση. Αυτοί τεχνικά είναι πολύ δύσκολοι τομείς, χρειάζεται ικανότητες, ανθρώπινο δυναμικό, μάνατζμεντ στο υψηλότερο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του υπουργικού, και πολιτική βούληση. Αναφέρατε την πολιτική βούληση, αλλά χρειάζονται πολλά άλλα στοιχεία για να επιτευχθούν αυτές οι αλλαγές. Δεν ανησυχώ για την πολιτική βούληση. Η κυβέρνηση έχει πολύ ισχυρή λαϊκή εντολή μετά τις εκλογές, ο πρωθυπουργός στηρίζει με ισχυρή αποφασιστικότητα το πρόγραμμα. Όλη η κυβέρνηση στηρίζει το πρόγραμμα, η αντίληψη ότι το στηρίζει μόνο ο υπουργός Οικονομικών είναι εντελώς λανθασμένη. Όλοι οι υπουργοί το στηρίζουν ή θα έπρεπε να το στηρίζουν. Με όλους τους υπουργούς που έχω μιλήσει, σχεδόν όλοι το στηρίζουν, συνειδητοποιούν την ανάγκη να εφαρμοστεί. Μετά τις εκλογές πρέπει να χρησιμοποιήσετε το πολιτικό σας κεφάλαιο. Έχετε μπροστά σας τρία χρόνια χωρίς εκλογές. Ο πρώτος χρόνος είναι ο πιο σημαντικός. Το πολιτικό κεφάλαιο που δεν χρησιμοποιούμε πριν τις εκλογές, το χρησιμοποιούμε ακριβώς μετά. Οπότε πρέπει να γίνουν τώρα οι διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο και οι άλλες διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, τα κλειστά επαγγέλματα, τον τουρισμό, το εμπόριο.

Αναφέρατε ότι «σχεδόν όλοι» στηρίζουν το πρόγραμμα. Υπάρχουν αμφιβολίες για κάποιους υπουργούς;

Δεν έχω αμφιβολίες ότι όλοι στηρίζουν το πρόγραμμα, αλλά ο βαθμός μπορεί να διαφέρει. Ακόμα και η υπουργός που μπορεί να έχετε στο μυαλό σας στηρίζει πλήρως το πρόγραμμα, απλώς βλέπει διαφορετικά από εμάς τις λύσεις σε κάποια προβλήματα.

Έχετε πει ότι οι αλλαγές στο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν θα επηρεάσουν τους κατώτατους μισθούς. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα;

Ήμασταν σε μία συζήτηση για την ελαστικότητα στις επιχειρησιακές συμβάσεις και κάποιοι από τους κοινωνικούς εταίρους φοβούνταν ότι μέσω αυτής της μεταρρύθμισης θα ανοίγαμε την πόρτα σε χαμηλότερους κατώτατους μισθούς. Αυτό δεν ισχύει. Η συζήτηση ήταν για το υπό ποιες συνθήκες οι επιχειρησιακές συμβάσεις για αυξήσεις ή μειώσεις μπορούν να απέχουν από τις κλαδικές χωρίς προϋποθέσεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι μισθοί θα πάνε κάτω από τον κατώτατο.

Πόσο σίγουρος είστε ότι η τρίτη δόση του δανείου θα εκταμιευτεί;

Απολύτως σίγουρος. Η εκτίμησή μας θα κοινοποιηθεί στους υπουργούς της ευρωζώνης και όλοι θα συμμετέχουν στις συζητήσεις.

Και η τέταρτη δόση;

Δεν ξέρω, δεν έχω κρυστάλλινη σφαίρα. Δεν ξέρω τι θα συμβεί στην Ελλάδα. Και πάλι θα εξέφραζα τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει, αλλά δεν ξέρω τι θα συμβεί.

Είναι δυνατό να πετύχουμε τους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς απολύσεις στο δημόσιο τομέα, απλώς ακολουθώντας τον κανόνα 5 αποχωρήσεις προς 1 πρόσληψη;

Οι μετατάξεις θα θεωρούνται προσλήψεις και ο κανόνας 5 προς 1 δεν θα έχει εξαιρέσεις, όπως στο παρελθόν. Την περασμένη χρονιά υπήρχαν εξαιρέσεις, τώρα δεν υπάρχουν πλέον εξαιρέσεις, ούτε για τους καθηγητές, ούτε για τους αστυνομικούς, ούτε για τα παραϊατρικά επαγγέλματα. Όλες οι μετατάξεις από τις δημόσιες επιχειρήσεις στο δημόσιο τομέα θεωρούνται προσλήψεις. Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν υπάρχει διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού για το δημόσιο τομέα. Μέχρι τον Ιούλιο δεν ήξεραν πόσα άτομα υπήρχαν, δεν ξέρουν ποιος θα συνταξιοδοτηθεί, ποιος θα φύγει, τι χρειάζονται. Οπότε η κυβέρνηση είναι τώρα έτοιμη να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, που θα συνάδει με τον κανόνα 5-1.

Να υποθέσω ότι δεν θα προσλάβουν περισσότερο προσωπικό για να το πραγματοποιήσουν�

Όχι, μπορούν να πληρώσουν έναν σύμβουλο να το κάνει και αυτό είναι πιθανό να συμβεί. Αυτό είναι παλιό πρόβλημα, υπάρχει πρόβλημα ανθρώπινου κεφαλαίου σε πολλά υπουργεία προκειμένου να υλοποιηθούν όλες αυτές οι βαθιές μεταρρυθμίσεις , γι�αυτό θα καταφύγουν σε συμβούλους.

Θα μπορούσατε να μας πείτε περισσότερα για τις επιχειρήσεις του δημοσίου; Θα χρειαστεί κάποιες από αυτές να κλείσουν ή να πωληθούν;

Είναι διπλό το ζήτημα. Υπάρχουν οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι ΔΕΚΟ, και υπάρχουν και άλλες δημόσιες οντότητες. Έχουμε τώρα 12-13 δημόσιες επιχειρήσεις, που είναι μέρος της γενικής κυβέρνησης. Το πρώτο στοιχείο εκεί είναι η μείωση του κόστους, ενισχυμένα έσοδα και καλύτερη εποπτεία των εξόδων τους. Δεν μιλάμε εδώ για κλείσιμο, αλλά είναι πιθανό να ιδιωτικοποιηθούν. Στις άλλες οντότητες και υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιες, πολλές από αυτές δεν είναι απαραίτητες και οι υπουργοί έχουν πει ότι είτε θα συγχωνευθούν είτε θα κλείσουν.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου είπατε ότι το πρόγραμμα είναι αξιόπιστο, αλλά οι αγορές δεν φαίνεται να έχουν πειστεί, τα spreads εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά. Μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων;

Πρώτον, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω μαζί σας. Οι αγορές ήταν όλο και πιο πεπεισμένες μετά τον Ιούλιο, τα spreads είχαν υποχωρήσει κατά 350-400 μονάδες βάσης. Μαζί με συναδέλφους μου έχουμε κάνει κάποια roadshows όπου συζητήσαμε όλα τα ζητήματα. Δεν λέω ότι τα spreads υποχώρησαν μόνο εξαιτίας των roadshows, αλλά η εντύπωση που έχω είναι ότι οι αγορές και πολλές επενδυτικές τράπεζες δεν κατάλαβαν ποτέ την πλήρη διάσταση του προγράμματος, είναι πολύ επιφανειακές. Όταν τους εξηγήσαμε τι συμβαίνει, τα spreads υποχώρησαν. Ανέβηκαν ξανά για δύο λόγους, εξωτερικούς και εσωτερικούς. Οι εξωγενείς παράγοντες έχουν να κάνουν με την ενισχυμένη αποστροφή για τον κίνδυνο που παρουσιάζουν οι αγορές, το είδαμε τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, μαζί με κάποιον περιττό θόρυβο στην Ευρώπη σχετικά με μελλοντική χρήση του μηχανισμού στήριξης, που φόβισαν τις αγορές. Οι εσωτερικοί λόγοι είναι οι εκλογές και ο θόρυβος που δημιουργήθηκε γύρω από αυτές, καθώς και τα στατιστικά στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει με τις διαρθρωτικές αλλαγές, είμαι βέβαιος ότι οι αγορές σταδιακά θα πειστούν. Ωστόσο θα χρειαστεί πάρα πολύς χρόνος. Την εμπιστοσύνη τη χάνει κανείς μέσα σε μια ημέρα, αλλά χρειάζονται χρόνια για να την ανακτήσει. Όταν ξεκινήσαμε το πρόγραμμα, η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα ήταν κάτω από το μηδέν. Για να έχετε πάλι την εμπιστοσύνη των αγορών, θα πρέπει να κάνετε πολλά και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά μου νομίζω ότι είναι ρεαλιστικός ο στόχος για επιστροφή στις αγορές στο τέλος του 2012. Αν η κυβέρνηση πετύχει την απαραίτητη προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές πιστεύω και προσδοκώ ότι οι αγορές θα προσαρμοστούν. Στην πολύ υποθετική ερώτηση να μη συμβεί αυτό, δεν θα αποσυρθούμε. Είμαστε μαζί σε αυτό, οι διεθνείς οργανισμοί με τους Έλληνες, και εφόσον η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε.

Είστε γενικά λιγότερο αισιόδοξος απ�ό,τι στην τελευταία σας επίσκεψη στην Ελλάδα;

Υπάρχουν δύο στοιχεία εδώ. Μετά από μία εντυπωσιακή αρχή, η πρόοδος ήταν λιγότερο εντυπωσιακή τις τελευταίες εβδομάδες για τους λόγους που προανέφερα και επίσης τώρα μπαίνουμε στο σκληρό πυρήνα και βλέπουμε αντίσταση, τόσο στο δημόσιο τομέα και την κυβέρνηση, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι η Ιρλανδία και άλλες περιοχές της ευρωζώνης για εμάς;

Δεν θα το τοποθετούσα έτσι. Το ελληνικό πρόβλημα έχει μεταδοθεί όχι τόσο στην Ιρλανδία, όσο στην Πορτογαλία και την Ισπανία, αλλά δεν θα έλεγα ότι πρέπει να κάνουμε λιγότερα ή περισσότερα επειδή οι Ιρλανδοί έχουν και αυτοί πρόβλημα. Δεν συνδέονται, οι δύο καταστάσεις είναι τελείως διαφορετικές, οι πηγές του προβλήματος είναι διαφορετικές. Θα αντέστρεφα το ζήτημα και θα έλεγα ότι οι Ιρλανδοί θα μπορούσαν να μάθουν από την Ελλάδα και να δουν ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι επωφελές, να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και όταν έρθει η ώρα θα λύσετε τα προβλήματά σας.

Πότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ;

Ήδη βλέπω φως στην άκρη του τούνελ αλλά δεν ξέρω πόσο μακρύ είναι το τούνελ�

ΑΛΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΗ
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: αφροδιτη στις 7 Δεκεμβρίου 2010, 15:34:35
Καλησπέρα σας!!!!Γνωρίζει κανένας να μου πει εάν υπάρχει η πιθανότητα άρσης διορισμών νέων επιμελητών ιατρών σε περίπτωση που η κρίση τους γίνει μέσα δεκεμβρίου και αναμένουν το ΦΕΚ μέσα στον Ιανουάριο???Θα ισχύει δηλ. και για αυτούς ο νόμος 5/1??????
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: Gatekeeper στις 7 Δεκεμβρίου 2010, 16:14:02
Δεν πρόκειται να αρθούν οι διορισμοι.
Απλά θα παίρνουν έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο με ρυθμό 5/1.
ΠΡΟΣΟΧΗ. Το 5/1 δεν ισχύει ανα υπουργείο αλλα για ΣΥΝΟΛΟ του Δημοσίου τομέα.
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: alfie στις 17 Μαρτίου 2011, 15:31:38
Η υγεία θύμα των περικοπών

Με λουκέτο κινδυνεύει το καρδιολογικό τμήμα για παιδιά του νοσοκομείου "Αγία Σοφία".

Με οριστικό λουκέτο κινδυνεύει το καρδιολογικό του Παίδων «Αγία Σοφία», καθώς παρά τη σοβαρή προσπάθεια που συντελείται, η κλινική έχει πέσει θύμα δραστικών περικοπών, λόγω οικονομικής κρίσης.

Το δημόσιο νοσοκομείο περιέθαλπε συνολικά 160 ανήλικα παιδιά το 2010 και μάλιστα με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, τα οποία σημείωσαν σημαντικές προόδους στην υγεία τους.

Ωστόσο σήμερα, οι ελάχιστοι γιατροί που παραμένουν στις θέσεις τους αδυνατούν να ανταποκριθούν στον όγκο της δουλειάς και στις διαρκώς αυξημένες ανάγκες των ασθενών.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν απίστευτες ελλείψεις στο νοσοκομείο, αλλά και τις πρόσφατες περικοπές που είχαν σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύει η κλινική να τιναχτεί στον αέρα.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι το καρδιολογικό του νοσοκομείου δεν στελεχώνεται και επιπλέον υπάρχουν τμήματα που συγχωνεύονται.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η λίστα αναμονής να μεγαλώνει και οι γονείς να είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, καθώς τα σοβαρά προβλήματα των παιδιών τους, δεν αφήνουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου.

Ήδη υπάρχουν 30 καρδιές βρεφών που χτυπούν με αγωνία, περιμένοντας πότε θα έρθει η σειρά τους για περίθαλψη.

Παράδειγμα της υπολειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο καρδιοαναισθησιολόγοι.

Ωστόσο, μόνο η μια γιατρός είναι μόνιμη, ενώ η δεύτερη είναι επικουρική. Όταν η μια χρειάστηκε να πάρει άδεια το κέντρο ουσιαστικά έμεινε κλειστό για έναν μήνα.


Μίκα Κοντορούση
http://news247.gr/ellada/xwris_oysiastikh_perithalpsh_dekades_vrefh.808017.html
Τίτλος: Απ: Οι γιατροί της Ρόδου διαμαρτύρονται…
Αποστολή από: alfie στις 18 Μαρτίου 2011, 11:25:55
Εισήγηση από την 2η Υ.ΠΕ. το Γενικό Νοσοκομείο του νησιού μας ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ στην Β’ ζώνη και όλοι εμείς οι κάτοικοι της Δωδεκανήσου στην αβεβαιότητα όσον αφορά την υγεία μας.
Η 2η Υ.ΠΕ. με κριτήριο «άγνωστο»(ΠΙΘΑΝΩΣ την οριστική υπαγωγή της Υγείας στο ασφυκτικό πλαίσιο των περικοπών του Μνημονίου) αλλά με σαφή και διαφαινόμενη εμπάθεια, παρακάμπτοντας τον πρόσφατο νόμο συνεχίζει να μας αντιμετωπίζει με την ίδια αδιαφορία.
Κρίμα, κομματικοί τεχνοκράτες, που προτείνετε στα προϊστάμενα κομματικά σας όργανα την υποβάθμιση της υγείας του τόπου μας. Εμείς, οι νοσοκομειακοί γιατροί, έως αυτή την στιγμή, καλύψαμε με προσωπικό κόστος τα κενά που προέκυψαν στο εφημεριακό καθεστώς του νοσοκομείου. Κενά που προκλήθηκαν από την δική σας αμέλεια και που δεν στοίχισαν ζωές συνανθρώπων μας γιατί εμείς δεν αφήσαμε να συμβεί. Ως εδώ όμως. Κρύβεστε πίσω από εισηγήσεις του συρμού, για να εξυπηρετήσετε αυτούς που σας διόρισαν. Δεν έχετε το δικαίωμα να παίζετε την υγεία του Δωδεκανησιακού λαού, κολοκυθιά, σαν σχολιαρόπαιδα. Δεν έχετε το δικαίωμα να μας εμπαίζετε συνεχώς, υποσχόμενοι λύσεις που προτείνατε αλλά δεν υλοποιήσατε. Για παράδειγμα τα χρήματα από τις επιπλέον εφημερίες των τελευταίων μηνών του 2010 ακόμα τα περιμένουμε, τους διορισμούς του εποχιακού και μόνιμου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού τους ακούσαμε πολλάκις αλλά δεν τους είδαμε ακόμα.

Απ’ την άλλη μας κοροϊδεύετε ζητώντας μας να εντάξουμε το νοσοκομείο στην ολοήμερη λειτουργία … με ποιο τρόπο δεν μας είπατε όμως.
Θα σας βγάλουμε λοιπόν από την δύσκολη θέση και θα σας πούμε τον τρόπο.
Θα εφαρμόσουμε τον νόμο όπως ορίζει το Ελληνικό Σύνταγμα. Εφημερεύουμε λοιπόν για αυτό που μας πληρώνετε και τις υπόλοιπες ημέρες θα στέλνουμε τους δυστυχείς ασθενείς αλλαχού και τους συγγενείς στα γραφεία σας για να τους παρηγορήσετε. Επίσης χωρίς να θέλουμε να βιάσουμε καταστάσεις, άλλωστε δεν έχουμε δικαίωμα να εκβιάσουμε ως ήδη βιασθέντες, θα καταθέσουμε την ομαδική μας παραίτηση στην διάθεση των προϊστάμενων αρχών συντόμως. Έτσι για να καταλάβετε επιτέλους ότι δεν είμαστε εξυπνάκηδες και ευκαιριακοί. Είμαστε οικογενειάρχες, επιστήμονες με πληθώρα τίτλων οι περισσότεροι, οι οποίοι αποφάσισαν να υπηρετήσουν τον συνάνθρωπο από αυτή την θέση του νοσοκομειακού ιατρού ενός επαρχιακού νοσοκομείου το οποίο με την απόφασή σας το σβήνετε από τον υγειονομικό χάρτη.
Ο άτυπος Καλλικράτης στην υγεία εδώ δεν θα περάσει.
Να αναθεωρήσετε την θέση σας άμεσα ζητώντας ταυτόχρονα συγγνώμη από τον Δωδεκανήσιο-Ροδιακό λαό για τη περιπέτεια στην οποία τον βάζετε. Επίσης σας καλούμε άμεσα να παραιτηθείτε από τις θέσεις σας ως ανίκανοι να διαχειριστείτε τα προβλήματα που εσείς οι ίδιοι δημιουργήσατε και μεγαλώσατε. Ζητούμε από όλους τους πολιτικούς εκπροσώπους μας να σταθούν δίπλα μας στην απόφασή μας για ομαδική παραίτηση. Όχι με συνεντεύξεις και διαβήματα, φτάνουν αυτά χορτάσαμε, άλλα με έργα δηλαδή παραίτηση και αυτών από τα αξιώματά τους δείχνοντας έτσι ότι σωστά μας αντιπροσωπεύουν. Η υγεία είναι αγαθό και δεν διαπραγματεύεται.


Από Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Ρόδου
Τίτλος: Απ: Οι γιατροί της Ρόδου διαμαρτύρονται…
Αποστολή από: alfie στις 18 Μαρτίου 2011, 23:11:51
Οι γιατροί της Ρόδου διαμαρτύρονται…
Περισσότερες ειδήσεις και λεπτομέρειες για το θεμα  εδώ (http://www.proodos.net/details.asp?ID=15605&catID=6)
Τίτλος: Απ: Ερωτήματα που Πρέπει Άμεσα να Απαντηθούν απο τον Υπουργό Υγείας
Αποστολή από: alfie στις 18 Μαρτίου 2011, 23:39:35
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 15/3/11


(προς τους υγειονομικούς συντάκτες)


ΣΥΓΧΥΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Στα τόσα προβλήματα του Δημόσιου τομέα της Υγείας έχει προστεθεί το τελευταίο διάστημα μεγάλη σύγχυση στους εργαζόμενους και στους νοσοκομειακούς γιατρούς, λόγω της αβεβαιότητας για την πολιτική που πρόκειται ν’ ακολουθηθεί.

Προκειμένου να διαλυθεί η σύγχυση αυτή, απαιτούμε από τον κ. Λοβέρδο να απαντήσει στα ερωτηματικά που τη δημιουργούν.

α) Από τις 1.700 νέες θέσεις ειδικευμένων γιατρών που προέβλεψε ο Ν.3754/09, πόσες θέσεις έχουν καταληφθεί μέχρι 31/12/2010;

β) Ποια η τύχη των κρίσεων που έχουν γίνει μέχρι 31/12/10, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί η πρόσληψη;

γ) Ποια η τύχη των προκηρυγμένων θέσεων (από τις 1.700) μέχρι 31/12/10, αλλά και παλαιότερων, πλην των 1.700, μέχρι την ίδια ημερομηνία, των οποίων δεν είχε γίνει η κρίση;

2.      Οι θέσεις των ειδικευομένων ιατρών υπακούουν στη δέσμευση του 1/5;

3.   Για τους νοσοκομειακούς γιατρούς ισχύει ειδικό ιατρικό μισθολόγιο και το υπερασπιζόμαστε. Υπάρχει απόφαση ή σκέψη για ένταξή μας στο ενιαίο μισθολόγιο;

4.    Ανησυχούμε για τα κατά καιρούς γραφόμενα για συγχωνεύσεις νοσοκομείων ή και κλεισίματος κάποιων εξ αυτών. Ποιος ο πραγματικός στόχος και ποια η πραγματική βούληση γι’ αυτά; Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για  κάποιες πραγματικά ακραίες περιπτώσεις, με την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται οι θέσεις εργασίας και οι νοσοκομειακές κλίνες στο σύνολό τους. Δεν είναι δυνατό όμως να εκχωρήσουμε συναίνεση από μακριά και εν λευκώ.

5.  Στο τελευταίο επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρεται ότι η 11μελής Επιτροπή που έχει συσταθεί, σε συνεργασία με την Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Κ.Τ., θα υποβάλει προτάσεις μέχρι 31/5/11 σε κατεύθυνση που οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία δεν θα ξεπερνούν το 6% του Α.Ε.Π. Ζητάμε να διευκρινιστεί απολύτως αν οι δαπάνες 6% του Α.Ε.Π., που αναφέρονται στο μνημόνιο, αφορούν δημόσιες ή συνολικές δαπάνες υγείας.

Θεωρούμε απόλυτα δικαιολογημένα τα ερωτηματικά αυτά και διεκδικούμε τη δυνατότητα να έχουμε αξιόπιστες απαντήσεις.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ                                                  ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΗΣΙΩΤΗΣ

πηγή (http://www.tsoukalos.gr/2011/03/erotimata-2/)
Τίτλος: Απ: Ερωτήματα που Πρέπει Άμεσα να Απαντηθούν απο τ
Αποστολή από: anastasios theodoridis στις 19 Μαρτίου 2011, 00:24:09
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
2.      Οι θέσεις των ειδικευομένων ιατρών υπακούουν στη δέσμευση του 1/5;
Οι προβλέψεις θέσεων του προσωπικού που αποχωρεί από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης, παραίτησης, μετάταξης κ.λπ. θα διαγράφονται αμέσως από τα σχετικά βιβλία-μητρώα.
Του μέτρου αυτού εξαιρούνται:
i) Οι προβλέψεις θέσεων των ειδικευόμενων στα νοσηλευτικά ιδρύματα του ν.δ. 2592/53 ιατρών, καθώς και οι θέσεις των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου.
ii) Οι αριθμητικές προβλέψεις θέσεων προσωπικού των πολιτικών γραφείων των μελών της Κυβέρνησης, των υφυπουργών και των γενικών γραμματέων (άρθρο 55 π.δ. 63/2005). Στον προϋπολογισμό όλων των υπουργείων έχουν προβλεφθεί πιστώσεις για την πλήρωση των θεσμοθετημένων θέσεων προσωπικού των γραφείων της πολιτικής ηγεσίας (Υπουργών, Υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων) και οι αρμόδιες ΥΔΕ μπορούν να παρέχουν τις 8
απαραίτητες για τη δημοσίευση των πράξεων διορισμού βεβαιώσεις ύπαρξης πιστώσεων.
iii) Οι θέσεις δημοσιογράφων για τη στελέχωση των γραφείων τύπου και δημοσίων σχέσεων υπουργείων (παρ. 2 άρθρο 67 ν. 1943/91).
iv) Οι αριθμητικές προβλέψεις θέσεων προσωπικού του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Επικρατείας και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, με εξαίρεση την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

www.docman.gr/Download/5802.aspx

Υ.Γ. :"Υπόκεινται" δεν "υπακούουν" κύριε Τσούκαλε, οι θέσεις δεν έχουν αυτιά.
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: alfie στις 1 Απριλίου 2011, 15:22:48
Black list νοσοκομείων και Κ.Υ...
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: kefalidisg στις 1 Απριλίου 2011, 18:32:44
   ΓΛΚ- Ποιά Νοσοκομεία δεν έστειλαν στοιχεία στο ΓΛΚ και στα οποία περικόπτεται η επιχορήγηση(Από το ygeianet).
Δεν μπορώ όμως να καταλάβω γιατί την ανεπάρκεια των διοικήσεων των παραπάνω νοσοκομείων να την πληρώσει το σύνολο των εργαζομένων από την διακοπή της επιχορήγησης!!!
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: alfie στις 18 Απριλίου 2011, 12:54:33
Ελλείψει υλικών στήνουν πάρτι οι προμηθευτές

Είχα ένα λόγο να ελπίζω περνώντας την πύλη του ΚΑΤ, Σάββατο του Λαζάρου, ότι τέτοια μέρα υπάρχει η ελπίδα της Ανάστασης. Αλλά η ελπίδα χάθηκε.  (http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=268324)

Της ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: alfie στις 18 Απριλίου 2011, 13:00:03
Ελλείψεις προσωπικού και υλικών στο Νοσοκομείο Αγρινίου (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=295321&cid=4)
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: alfie στις 18 Απριλίου 2011, 13:00:51
Tραγικές ελλείψεις στο νοσοκομείο της Άρτας

Σε αναστολή των τακτικών χειρουργείων, προχώρησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, ενώ κανονικά θα διεξάγονται τα έκτακτα. Η απόφαση της αναστολής οφείλεται στις τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, αφού έχει εξαντληθεί το στοκ των υλικών και όσα υπάρχουν προορίζονται για τα έκτακτα χειρουργεία.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα σε λίγο καιρό θα είναι αδύνατη ακόμα και η περίθαλψη των ασθενών στα διάφορα τμήματα, ενώ δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που οργισμένοι ξεσπούν πάνω στους γιατρούς για τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=295289&cid=4

Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: alfie στις 18 Απριλίου 2011, 16:44:02
Υλικά υπάρχουν, επιμένει το υπουργείο Υγείας (http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=268548)

Οι αποθήκες υγειονομικού υλικού, τόσο στον Ευαγγελισμό όσο και στο ΚΑΤ, είναι πλήρεις υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, επικαλούμενος τα ευρήματα ελέγχων που πραγματοποίησε ο διευθυντής της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας.
Τίτλος: Απ: Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Υγείας είναι Υπουργοί και Διοικήσεις
Αποστολή από: alfie στις 27 Απριλίου 2011, 21:42:31
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Υγείας είναι Υπουργοί και Διοικήσεις  (http://www.reporter.gr/RSS-Feed-Apotheseos/item/177860-%CE%A4%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%A5%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%A5%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%94%CE%B9%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82)

O χώρος της Υγείας είναι ίσως ο πιο παραγωγικός αλλά καταφανώς και ο πλέον σπάταλος. Παραγωγικός γιατί οι γιατροί νυχθημερόν μοχθούν για την υγεία των ασθενών αρκετά συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες και σπάταλος γιατί επικρατεί το πλήρες χάος και χάνονται δισεκατομμύρια τα οποία αφενός εκτινάσσουν τα ελλείμματα και αφετέρου αφαιρούν πολύτιμους πόρους που μπορούσαν να αξιοποιηθούν αλλού.

  Μετά από τόσα χρόνια και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί σήμερα το πιο σίγουρο συμπέρασμα είναι πως το βασικότερο πρόβλημα της Υγείας ήταν οι Υπουργοί της και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων.

Οι Υπουργοί, όλοι ανεξαιρέτως γιατί δεν έκαναν το παραμικρό να διορθώσουν την άθλια κατάσταση που επικρατούσε, παραμένοντας σε ευχολόγια και βαρύγδουπες αρλούμπες του στυλ πως τα ράντζα είναι επικουρικές κλίνες, ( Δ. Αβραμόπουλος), και κάποιοι για να έχουν ήσυχη τη συνείδηση τους, διαπίστωναν το πρόβλημα, εξήγγειλαν σχέδια εξυγίανσης και την κοπάναγαν νύχτα από το υπουργείο με την πρώτη ευκαιρία. ( Παπαδόπουλος, Κακλαμάνης). Όσο για τις διοικήσεις, επιλεγμένες με τα γνωστά κριτήρια, φίλος φίλου, γνωστός κομματικός και δεν ξέρω τι άλλο, λειτούργησαν σαν διακοσμητικές γλάστρες μην τολμώντας να πειράξουν ή να αλλάξουν το παραμικρό.

Τι άλλο να πει κανείς όταν το 2011 δεν υπάρχει ένα αξιόπιστο συνολικό σύστημα μηχανοργάνωσης.; Ένα σύστημα αποθήκης; Ένα σύστημα παραγγελιών ; Χιλιάδες τέτοια προγράμματα κυκλοφορούν στην αγορά ελληνική και ξένη με τιμές που ξεκινούν από τα 500 δολάρια. Και το πιο απομεμακρυσμένο μαγαζί που σέβεται τον εαυτό του έχει. Δεν μπορούσαν λοιπόν να αγοράσουν έτοιμα 50-100 τέτοια προγράμματα για τα Νοσοκομεία της χώρας, ώστε να είναι συμβατά και ώστε μετά να μπορέσουν να ενσωματωθούν στο μεγάλο ενιαίο υποτιθέμενο σύστημα που κυοφορείται σαν το Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών που κανείς δεν γνωρίζει σε ποιο γράμμα βρίσκεται ; Τόσο απλό είναι, όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. Και καλά να υποθέσουμε πως δεν ήταν εύκολο, δεν μπορούσαν να φωνάξουν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια να ρωτήσουν.. Εσείς τι κάνετε ρε παιδιά ; πως ελέγχετε τα κόστη σας, Τι προγράμματα χρησιμοποιείτε ; Είμαι βέβαιος πως ούτε αυτό έκαναν.

Η σημερινή κατάσταση φανερώνει ακόμη και την ευκολία με την οποία επιλέχθηκαν οι Διοικήσεις. Αλήθεια πόσο καιρό πήρε να καταρτισθούν προϋπολογισμοί και ισολογισμοί Νοσοκομείων; Υποτίθεται πως επιλέχθηκαν τεχνοκράτες, ειδικοί, γνώστες των οικονομικών υγείας, γνώστες του πως τρέχει κάποιος ένα νοσοκομείο. Αλλά μήπως έγινε κάτι με τις προμήθειες και τις πάσης φύσεως δαπάνες; Απ΄όσο είναι γνωστό ακόμη επικρατούν συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας καθώς με διάφορα προσχήματα καταστρατηγούνται τα πάσης φύσεως αναχώματα που επιχειρήθηκε να ανορθωθούν μήπως και μπει μία τάξη.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί εγείρονται «επιστημονικά» επιχειρήματα από τους παραγγέλοντες ιατρούς άλλοτε σωστά και άλλοτε προσχηματικά, τα οποία όμως κανείς από τους διοικούντες δεν είναι σε θέση, ( απ΄ ότι φαίνεται) να ελέγξει. Καλές οι συγχωνεύσεις, καλή η αναδιοργάνωση του χάρτη υγείας καλή η αναδιανομή των γιατρών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των αναγκών αλλά καλώς ή κακώς έχουμε τους περισσότερους γιατρούς.

Για να δουλέψει όμως και να αποδώσει ο μόνος τρόπος είναι να καταπολεμηθούν τα ελλείμματα. Αλλιώς θα εξακολουθεί να φυτοζωεί, θα εξακολουθεί να νομιμοποιεί πιράνχας που φωνάζουν για τα λεφτά τους, θα συνεχίσει ζητά από τους ασθενείς να αγοράζουν μόνοι τους τα χρειαζούμενα από το απέναντι φαρμακείο. Και φυσικά θα εξακολουθούν να λένε για μας πως από άποψη υγείας είμαστε η βορειότερη χώρα της Αφρικής, όσο κι αν κάποιοι λαμπροί επιστήμονες και ερευνητές και η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών του ΕΣΥ, πασχίζουν να σώσουν την χαμένη μας τιμή.

Τάκης Λαϊνάς
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: alfie στις 7 Ιουλίου 2011, 01:04:31
Λ. Λιαρόπουλος: Θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολλά περισσότερα στην Υγεία

Με τον «Καλλικράτη» στην Υγεία δε θα εξοικονομήσουμε πολλά χρήματα, εκτίμησε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Λυκούργος Λιαρόπουλος, μέσω της εκπομπής της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ Πρώτη Γραμμή.

Σημείωσε ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολλά περισσότερα στον τομέα της Υγείας, αλλά όπως τόνισε, η διαχειριστική ανεπάρκεια των υπουργείων είναι μεγάλη και υπήρξε ο φόβος ότι η «ελληνική μηχανή» δεν θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα με ένα μεγάλο εγχείρημα.

Αναφορικά με την κατάργηση των 4500 κλινών, είπε ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα ούτε με τη μείωση των κρεβατιών, ούτε με τη συγχώνευση των νοσοκομείων.

Όπως τόνισε, η πληρότητα των ελληνικών νοσοκομείων είναι χαμηλή και η μείωση δεν αναφέρεται στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, αλλά γενικά σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. «Θεωρώ αδύνατο να κοπούν κλίνες στον Ευαγγελισμό», είπε ο κ. Λιαρόπουλος και σημείωσε ότι η μείωση των κλινών θα γίνει με βάση τις ανάγκες, χωρίς να θιγεί η νοσηλευτική ικανότητα των νοσοκομείων.

http://www.skai.gr/news/health/article/174062/l-liaropoulos-tha-borousan-na-eihan-ginei-polla-perissotera-stin-ugeia-/
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: alfie στις 12 Ιουλίου 2011, 18:34:52
«Τριάντα χρόνια πίσω το ΕΣΥ»

Τον φόβο ότι το ΕΣΥ θα «γυρίσει» τριάντα χρόνια πίσω, εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, σχολιάζοντας το σχέδιο για την αναδιάταξη του συστήματος υγείας.

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Στάθης Τσούκαλος, έκανε λόγο για κλινικές-τέρατα  που προκύπτουν από τις συνενώσεις μικρότερων κλινικών σε πολλά νοσοκομεία, και εκτίμησε ότι δεν θα μπορούν να διοικηθούν και εν συνεχεία να παρέχουν στους πολίτες καλές υπηρεσίες υγείας.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε το παράδειγμα της συνένωσης των 4 χειρουργικών κλινικών στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου στο εξής δημιουργείται μία χειρουργική κλινική με περισσότερα από 100 κρεβάτια και έναν μόνο συντονιστή. Οι γιατροί εκφράζουν το φόβο για δυσλειτουργίες των κλινικών αυτών καθώς ένας συντονιστής είναι αδύνατο να τα καταφέρει, ιδίως σε ημέρες εφημερίας, και προέβλεψαν ότι τα ράντζα θα επιστρέψουν στα νοσοκομεία, ιδίως στα μεγάλα.

«Το εγχείρημα θα φέρει αναστάτωση. Το σχέδιο αυτό βασίστηκε σε πρόχειρο σχεδιασμό και στο τέλος ο μόνος που θα επιβαρυνθεί θα είναι και πάλι ο πολίτης» τόνισε ο κ. Τσούκαλος.

«Θα χαθεί ο έλεγχος», είπε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε με ποιά κριτήρια θα επιλεγούν οι συντονιστές διευθυντές των νέων κλινικών. Μάλιστα προβλέπει ότι πολλοί γιατροί (πρώην συντονιστές των παλιών κλινικών) θα προσφύγουν στα δικαστήρια καθώς θα θεωρήσουν ότι η επιλογή τους έγινε με κομματικά ή άλλα κριτήρια.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αναρωτήθηκαν για μία ακόμη φορά γιατί το υπουργείο Υγείας προχωρά στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών με μόνο στόχο να εξοικονομήσει από αυτές μόλις 30 εκατ. ευρώ το χρόνο, όταν το συνολικό κόστος του ΕΣΥ είναι 13 δισ. ευρώ.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=347615&cid=4
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 20 Ιουλίου 2011, 21:49:36
Όργιο με τα φάρμακα στην Κρήτη (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=351738&cid=4) (zougla.gr)

Δεν είναι ακριβώς "φάρμακα", είναι αντισυμφυτικά και αιμοστατικά υλικά, που χρησιμοποιήθηκαν σε Μ-Γ Κλινική του Ηρακλείου.
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 8 Αυγούστου 2011, 23:54:23
Προσωρινή «ιατρική» λύση στο Μαραθόκαμπο Σάμου (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=360535&cid=4) (ζούγκλα)

Με έναν γιατρό από το Νοσοκομείο Άγιος Παντελεήμονας της Σάμου που θα παραμένει μέχρι το μεσημέρι στο Μαραθόκαμπο έλυσε προσωρινά το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου το πρόβλημα που έχει προκύψει με την έλλειψη αγροτικών γιατρών.

Οι κάτοικοι είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και απειλούσαν ότι θα προχωρούσαν και σε καταλήψεις εάν δεν δινόταν κάποια λύση.

Παρόλο που δεν λύνεται το πρόβλημα, αφού ο πληθυσμός διπλασιάζεται το καλοκαίρι, οι κάτοικοι ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις και εκ νέου θα προσπαθήσουν να καταφέρουν δύο αγροτικοί γιατροί να διοριστούν στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθόκαμπου.
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: Γ.Κτιστάκης στις 29 Αυγούστου 2011, 14:22:49
 http://www.ygeianet.gr/box/cal/24398.pdf   
ΘΕΜΑ: Διαχείριση φαρμάκου για τον εξορθολογισμό της
φαρμακευτικής δαπάνης στα κρατικά Νοσοκομεία και την αύξηση της
ανάλωσης των γενοσήμων - εκτός πατέντας.

Τι νομίζετε ότι σημαίνει αυτό για τον ιατρό του ΕΣΥ??
Τι αντίκτυπο θα έχει στον ασθενή που θα επιλέγει το ΕΣΥ (εάν το επιλέγει υπό τέτοιες συνθήκες )??
Τι κινήσεις κάνουν τα αρμόδια επιστημονικά όργανα  των ιατρών πάνω σε αυτό το θέμα??
Θα επιλέγουν άλλοι για το τι φάρμακο θα χορηγεί ο ιατρός στον ασθενή και μετά θα έχει ο ιατρός την ευθύνη της αντιμετώπισης της ασθένειας ή όχι???
Που πάμε τελικά συνάδελφοι?  Οι ασθενείς είναι ενήμεροι ότι θα υπάρχει ένα φάρμακο μιας εταιρίας που θα είναι πιο φθηνό και μόνο αυτό θα του χορηγείται??
Σε περίπτωση μη ανοχής ή αλλεργίας στα έκδοχα θα πρέπει να γίνεται ολόκληρη ιστορία να εγκρίνει η διοίκηση ,με όλη την γραφειοκρατία που σημαίνει αυτό, για προμήθεια άλλου φαρμάκου για τον ασθενή???
κ.α πολλά!!!!!!!
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 1 Σεπτεμβρίου 2011, 12:54:04
Τι προβλέπει για τους γιατρούς του ΕΣΥ το νομοσχέδιο του Υπ.Υγείας (http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/09/blog-post_4918.html)

Μεγάλες ανατροπές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Μεταξύ άλλων, θα επιτρέπεται στους πανεπιστημιακούς γιατρούς να... λειτουργούν ιδιωτικά ιατρεία, στους ιδιώτες γιατρούς να συνεργάζονται με τα δημόσια νοσοκομεία, να δίνονται τίτλοι ειδικότητας από τους ιατρικούς συλλόγους, καθώς και κύμα συγχωνεύσεων στις μονάδες πρόνοιας.

Οι γιατροί του ΕΣΥ που δεν αποδέχονται το διορισμό τους ή παραιτούνται πρόωρα από αυτόν θα πρέπει να περιμένουν πέντε χρόνια πριν υποβάλλουν νέα υποψηφιότητα για διορισμό, από δύο χρόνια που ισχύει σήμερα, προβλέπει το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

..................


Για τις θέσεις υπαίθρου

Στο ίδιο νομοσχέδιο προωθείται ρύθμιση προκειμένου να μη μένουν κενές οι θέσεις των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου, οι οποίες θα συνυπολογίζονται στον χρόνο υπηρεσίας.

Έτσι, οι θέσεις ιατρών υπαίθρου προκηρύσσονται πέντε μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των ιατρών που ήδη υπηρετούν σε αυτές. Εφόσον η θέση που προκηρύσσεται δεν καλυφθεί, μπορεί να παρατείνεται η θητεία του ιδίου ή άλλου ιατρού που υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας ή σε Περιφερειακό Ιατρείο ή σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της ευθύνης του. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τον υπηρετούντα ιατρό θα παρατείνεται η θητεία άλλου ιατρού ύστερα από την πρόταση του Νοσοκομείου. Η παράταση αυτή δίνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες και μέχρι να αναλάβει υπηρεσία ο ιατρός που θα επιλεγεί με βάση την επόμενη προκήρυξη.
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 1 Σεπτεμβρίου 2011, 13:22:11
Παράθεση
Στο ίδιο νομοσχέδιο προωθείται ρύθμιση προκειμένου να μη μένουν κενές οι θέσεις των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου, οι οποίες θα συνυπολογίζονται στον χρόνο υπηρεσίας.
Τι θέλει να πει ο ποιητής;

Παράθεση
Έτσι, οι θέσεις ιατρών υπαίθρου προκηρύσσονται πέντε μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των ιατρών που ήδη υπηρετούν σε αυτές. Εφόσον η θέση που προκηρύσσεται δεν καλυφθεί, μπορεί να παρατείνεται η θητεία του ιδίου ή άλλου ιατρού που υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας ή σε Περιφερειακό Ιατρείο ή σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της ευθύνης του. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τον υπηρετούντα ιατρό θα παρατείνεται η θητεία άλλου ιατρού ύστερα από την πρόταση του Νοσοκομείου.
Αυτό για την προκήρυξη 5 μήνες πριν την λήξη της θητείας το λέει ο νόμος εδώ και χρόνια αλλά δεν το είδαμε να εφαρμόζεται ποτέ.
Ο νομοθέτης λοιπόν για την προοπτική παράτασης βάζει ως προϋπόθεση να μην καλυφθεί η θέση στην προκήρυξη.
Επειδή όμως οι προκηρύξεις γίνονται 3-4 φορές το χρόνο, κι επειδή συνήθως περιλαμβάνουν ιατρεία που η θητεία λήγει σε 1-2 μήνες ή έχει ήδη λήξει, δεν προβλέπεται τίποτα για τις περιπτώσεις που κάποιος καταλάβει τη θέση αλλά από την προκήρυξη μέχρι την ανάληψη υπηρεσίας μεσολαβούν 4- 5 μήνες (αποστολή αποτελεσμάτων, παραλαβή διορισμών, ανάληψη στο νοσοκομείο, τρίμηνη εκπαίδευση).
Σύμφωνα λοιπόν με το νόμο, αφού η θέση φαίνεται καλυμμένη, παράταση γιοκ σε κανένα γιατρό (τον υπηρετούντα ή "αναπληρωματικό") με αποτέλεσμα κενά ιατρεία.
Ακόμη όμως και στην απίθανη περίπτωση που γίνει η προκήρυξη πέντε μήνες πριν τη λήξη, αν δεν καταργήσει την υποχρέωση να αναλαμβάνει ο νέος γιατρός για τρίμηνη εκπαίδευση ΑΦΟΥ λήξει η θητεία του προηγούμενου γιατρού πάλι έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό. Απλά ο νέος γιατρός θα έχει ένα διορισμό στα χέρια του και θα περιμένει να φύγει ο παλιός για να αναλάβει. Και θα έχουμε ένα τρίμηνο κενό de facto.
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 6 Σεπτεμβρίου 2011, 10:46:45
Νέος τιμοκατάλογος νοσηλείων στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου (http://www.thestival.gr/health/item/6983-new-pricelist-hospitalization-papageorgiou)
 
Από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου αρχίζει στη Θεσσαλονίκη η πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος των «Κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων». Το νοσοκομείο χρεώνει ήδη με νέο τρόπο στα ασφαλιστικά ταμεία τη νοσηλεία των ασφαλισμένων τους. Ενώ μέχρι τώρα η χρέωση διαμορφωνόταν με βάση έναν πίνακα ημερήσιων νοσηλίων -ανάλογα δηλαδή με το πόσες μέρες νοσηλεύτηκε ο ασθενής και σε ποια θέση, το κόστος της νοσηλείας θα εξαρτάται από την πάθηση.

Ο νέος τρόπος τιμολόγησης θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε όλα τα νοσοκομεία από την 1η Οκτωβρίου.
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 5 Οκτωβρίου 2011, 10:43:44
Ποιοι εξαιρούνται από την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_04/10/2011_409349) (Η Καθημερινή)

Εκτός της ρύθμισης θα μείνουν τα σώματα ασφαλείας και οι ένστολοι γενικότερα, καθώς και οι δικαστικοί. Σε πρώτη φάση, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους, εκτός θα παραμείνουν και οι εκπαιδευτικοί, ενώ εξετάζεται το θέμα των ιατρών και των διπλωματών.
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: stathis στις 5 Οκτωβρίου 2011, 11:48:23
Φιλε διακοσμητη διαβασα το αρθρο της Καθημερινης και ενα αντιστοιχο αρθρο που δημοσιευτηκε προ 3 ημερων στο Εθνος και αναδημοσιευτηκε στο alfavita.gr. Δεν ξερω να σου πω την αληθεια πως να αντιδρασω. Απο τη μια ανοιγει η κερκοπορτα για εφεδρειες και απολυσεις γιατρων του ΕΣΥ,που μπορει ισως σε πρωτη φαση να αφορα συναδελφους σε προσυνταξιοδοτικο καθεστως αλλα κανεις δεν ξερει τι θα συμβει μελλοντικα, απο την αλλη ειναι μια καλη ευκαιρια να ανανεωθει ηλικιακα το ΕΣΥ. Να εξηγησω τι εννοω: στα νοσοκομεια και ειδικα των μεγαλων αστικων κεντρων ,υπαρχει μεγαλο χασμα γενεων, δηλαδη νεοι ειδικευομενοι και επιμ. Β απο τη μια και απο την αλλη διευθυντες ΕΣΥ +/- 60. Θεωρω οτι σε πολυ μεγαλο βαθμο αυτη η γενια εχει ευθυνες για την καταντια του ΕΣΥ, δηλαδη πελατειακο καθεστως,μιζες απο υλικα,κατευθυνομενη συνταγογραφηση,αυταρχικοτητα, κακη συμπεριφορα σε ασθενεις και συναδελφους απαραδεκτη δημοσιουπαληλικη νοοτροπια, τεμπελια και κραυγαλεα επιστημονικη ανεπαρκεια, διαπλοκη με πολιτικους, αναμειξη στα επιδοματα ψευδοαναπηριας,ιατρικη αστυφιλια με υπερσυγκεντρωση σε προσοδοφορες θεσεις και ειδικοτητες με μεγαλες ελλειψεις αλλου, λαμογια και τουπε. Ολα δηλαδη αυτα για τα οποια μας κατηγορει ο υπουργος και εκαναν να χασουμε τα ερεισματα μας στην κοινωνια.
Για τους παραπανω λογους, παρολο που η εξελιξη με ανησυχει και με φοβιζει δεν την θεωρω εκ προοιμιου κακη. Η εξοδος αυτης της γενιας απο το ΕΣΥ δεν πιστευω οτι θα δημιουργησει κενα ή αλυτα προβληματα στη λειτουργεια των νοσοκομειων. Στη δικια μου κλινικη υπαρχουν 2 τετοιοι εκπροσωποι. Ο ενας ειναι μονιμα εξεφανισμενος σε κανονικο ωραριο και εφημεριες και ο αλλος ασχολειται μονο με πελατες και κανεναν αλλο. Δεν νομιζω οτι οι υπολοιποι δεν θα μπορεσουμε να αναπληρωσουμε το κενο τους.Σιγουρα η απομακρυνση των παραπανω πρεπει καποια στιγμη να συνοδευτει και με νεες προσληψεις επιμ. Β στο ΕΣΥ.Τελος σιγουρα αδικο θεωρω την ισοπεδωτικη αναβαθμιση ολων των 60ρηδων σε διευθυντες ΕΣΥ παραβιαζοντας καθε εννοια αξιοκρατιας και λογικης. Ακομα και δημοσιονομικα συμφερει η αντικατασταση τους απο επιμ. Β.
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 5 Οκτωβρίου 2011, 12:12:58
Συμφωνώ με το γενικό περίγραμμα, αλλά διατηρώ επιφυλάξεις ως προς τον τρόπο εφαρμογής της εφεδρείας.
Δηλαδή, θα εξελιχθεί σε ελληνικού τύπου παρωδία, όπου ρόλο κριτών θα έχουν οι 60ρηδες που περιγράφεις και ρόλο σφαγίων, οι νέοι επ. Β'.
Θυμίσου λίγο το ΚΥ που περιέγραψες σε προηγούμενο ποστάρισμα...
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: stathis στις 5 Οκτωβρίου 2011, 14:10:59
Αυτο σιγουρα ειναι και η δικη μου ανησυχια. Ομως οσο εχω καταλαβει, το θεμα της εφεδρειας προς το παρον αφορα υπαλληλους σε σταδιο προσυνταξιοδοτικο 60+ σε πρωτο σταδιο. Το μετρο αυτο, αν τελικα εφαρμοστει στο ΕΣΥ και στο ΙΚΑ, πιστευω για τους παραπανω λογους θα εχει ωφελος κοινωνικο, επιστημονικο και δημοσιονομικο, με την προυποθεση οτι οι πολυαριθμοι διευθυντες ΕΣΥ που θα συνταξιοδοτηθουν μεσα στην προσεχη διετια και που ισως η διαδικασια επισπευστει μεσω εφεδρειας, να αντικατασταθουν,οχι στο συνολο φυσικα γιατι αυτο δεν γινεται δημοσιονομικα, με νεους επιμελητες Β. Η ιδεα της ανανεωσης δεν μου φαινεται a priori λανθασμενη αλλα συμφωνω οτι δυνητικα ανοιγει την πορτα για εφεδροποιηση και νεοτερων. Παντως η απομακρυνση των γυρω στα 60 σε συνδυασμο με αναστολη νεων διορισμων ή προκηρυξεων και με την βεβαιη απροθυμια ιδιωτων του ΕΟΠΥΥ να συμμετασχουν στην ολοημερη λειτουργια ή σε εφημεριες, πιστευω οτι θα δημιουργησει σοβαροτατες ελλειψεις στο ΕΣΥ που θα γινει φανερη ακομα και στο Λοβερδο.
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: Gatekeeper στις 5 Οκτωβρίου 2011, 14:31:41
@stahis

Με την λογική "ιατροί υπάρχουν" το ΕΣΥ οδηγείται σε άμεση κατάρρευση.

Αποτέλεσμα? Το ΚΥ ΒΥΡΩΝΑ ΕΠΑΨΕ ΝΑ ΕΦΗΜΕΡΕΥΕΙ.

Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: stathis στις 5 Οκτωβρίου 2011, 15:21:05
Συμφωνω οτι ειναι απαραδεκτο που σταματησε να εφημερευει στο συγκεκριμενο ΚΥ. Ειναι ομως εξισου απαραδεκτο να υπαρχουν και να εφημερευουν τοσα ΚΥ και ΠΙ ανα την Ελλαδα με μηδενικη προσελευση, το ενα διπλα στο αλλο, που εγιναν και εξακολουθουν να υπαρχουν για ψηφοθηρικους λογους.
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: Gatekeeper στις 5 Οκτωβρίου 2011, 15:26:24
Η ειρωνία είναι πως το συγκεκριμένο ΚΥ ήταν το παραγωγικότερο ΚΥ βάσει τις μετρήσεις του ESYnet (δείκτης περιστατικών /ιατρό).
Τίτλος: Εφεδρεια για γιατρους του ΕΣΥ
Αποστολή από: stathis στις 5 Οκτωβρίου 2011, 16:26:18
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63425162
Σημερινο αρθρο στο εθνος οπου οι γιατροι δεν εξαιρουνται απο το καθεστως προσυνταξιοδοτικης εφεδρειας. Αντιθετα εξαιρουνται δικαστες, ενστολοι και καθηγητες. Γνωριζει καποιος κατι πιο καινουργιο;
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 6 Οκτωβρίου 2011, 11:46:48
Πετούν στο δρόμο τους ασθενείς για...οικονομία (http://www.iatropedia.gr/articles/read/276)

Άρον άρον εξιτήριο θα πρέπει να δίνουν οι γιατροί στους ασθενείς τους προκειμένου να μην ξεπερνούν τις ημέρες νοσηλείας που προβλέπουν οι νέοι κανόνες, τα πρωτόκολλα αλλά και οι τιμοκατάλογοι του υπουργείου Υγείας.

Η προχειρότητα που διακατέχει για άλλη μια φορά της κυβέρνηση έχει ως θύματα και πάλι τους ασθενείς. Αμέτρητα προβλήματα δημιουργούνται το τελευταίο διάστημα στα νοσοκομεία εξαιτίας της εφαρμογής των νέων κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (ΚΕΝ) όπως ονομάζονται και αποτελούν μια νέα για τη χώρα διαδικασία τιμολόγησης και διαχείρισης ασθενών. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν τιμοκατάλογο νοσηλειών ο οποίος καθορίζει το κόστος και τη μέση διάρκεια νοσηλείας για κάθε κατηγορία ασθένειας.

Τα λάθη στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κραυγαλέα και προβλέπουν ελάχιστες ημέρες νοσηλείας σε σχέση με την ρεαλιστική εικόνα των ασθενειών με απόκλιση ακόμη και κατά 100%. Είναι χαρακτηριστικό ότι για ασθένεια για την οποία ο ασθενής πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον για 20 ημέρες στο νοσοκομείο, τα νέα πρωτόκολλα προβλέπουν μόνο δυο!

Η λεπτομέρεια άλλωστε που κάνει τη διαφορά είναι ότι ουδείς στο υπουργείο Υγείας σκέφτηκε ότι η ασθένεια είναι μια υπόθεση σύνθετη και δεν μπορεί να τιμολογηθεί απλά και με καταλόγους. Και αυτό διότι μπορεί για μια απλή ασθένεια να προβλέπεται μία ημέρα νοσηλείας αλλά μπορεί στην πράξη ο ασθενής να πρέπει να παραμείνει περισσότερο στο νοσοκομείο εξαιτίας και άλλων προβλημάτων υγείας.

Παρ αυτά οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι ακόμη και να δώσουν εξιτήριο σε περίπτωση που ασθενής χρειασθεί να παραμείνει περισσότερο. Εκτός βέβαια και αν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις υπόλοιπες ημέρες νοσηλείας από την τσέπη τους.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Νοσοκομείου της Ρόδου. Με επιστολή του ο Διευθυντής του Νεφρολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυσλειτουργίες που καταγράφονται από την εφαρμογή των «κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων» επισημαίνοντας την αναντιστοιχία της πραγματικής νοσηλείας με όσα προβλέπονται στα πρωτόκολλα.

Όπως λέει χαρακτηριστικά αναφερόμενος σε ενδεικτικό παράδειγμα: «Και το προφανές είναι η πλήρης αναντιστοιχία του πραγματικού συνήθως χρόνου νοσηλείας με τις αναφερόμενες στο ΚΕΝ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο χρόνος νοσηλείας που αναφέρεται στην τοποθέτηση καθετήρα περιτοναϊκής κάθαρσης (ΚΕΝ Y02X) όπου ο χρόνος νοσηλείας που αναφέρεται είναι 2 μέρες όταν εξ’ ορισμού, και σύμφωνα και με την πρακτική που εφαρμόζεται και σε εμάς αλλά και παγκόσμια, ο ελάχιστος χρόνος νοσηλείας είναι τουλάχιστον 20 μέρες».
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: alfie στις 7 Οκτωβρίου 2011, 22:26:25
Καταγγέλλουν μεθοδεύσεις στο χώρο της Υγείας (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=394530&cid=4)

Με ανακοίνωσή τους, τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά αφήνουν αιχμές για μεθοδεύσεις που έχουν ως στόχο τη διάλυση του συστήματος υγείας που οδηγεί στην ελλιπή νοσοκομειακή περίθαλψη των πολιτών.
 
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
 
«Καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις διάλυσης της νοσοκομειακής περίθαλψης των πολιτών, που ξεκινά με την πλήρη αποσύνθεση των Νοσοκομείων του ΙΚΑ, που αυθαίρετα χωρίς πρόγραμμα και εμπεριστατωμένη μελέτη μέσα σε μικρό διάστημα τα διάλυσαν, στερώντας τους πολίτες από την περίθαλψή τους και τους εργαζόμενους ιατρούς και λοιπό νοσηλευτικό-παραϊατρικό-διοικητικό προσωπικό το εργασιακό τους αντικείμενο. Στους ειδικευόμενους δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στην ειδίκευσή τους και σε όσους περιμένουν για ειδικότητα αυξάνει ο χρόνος αναμονής στις λίστες.
 
Περί όλων αυτών, τα «παπαγαλάκια» της Πολιτείας και οι εκφραστές των καταστροφικών αυτών επιλογών, αφού έχουν τακτοποιήσει τους εαυτούς τους, ρίχνουν στον «Καιάδα» της απόγνωσης τους άλλους συναδέλφους και συνεργάτες τους.
 
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά ζητά την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας όλων των Νοσοκομείων της χώρας και δη των άμεσα πληττόμενων όπως είναι αυτά του ΙΚΑ και καθιστά υπόλογους όσους θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών και την επιστημονική και επαγγελματική ανέλιξη των ιατρών και των λοιπών εργαζόμενων. Είμαστε αλληλέγγυοι και ζητάμε την άμεση εργασιακή και επιστημονική στήριξη των υπηρετούντων στα Νοσοκομεία του ΙΚΑ. Έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε το αγαθό της Υγείας, ως Κοινωνικό Αγαθό. Τα δε περί οικονομίας λόγια, κρύβουν άλλα.
 
Κύριοι, φερέφωνα της λογικής «έχω το μαχαίρι, έχω και το καρπούζι», έχω δηλαδή την εξουσία και την ασκώ κατά το δοκούν, σας προειδοποιούμε: «Η εξουσία έρχεται και παρέρχεται, η νομική αναζήτηση ευθυνών όμως, εκείνων που εξαθλίωσαν πολίτες, ιατρούς και εργαζόμενους, είναι προ των πυλών».

Αφήστε τα Νοσοκομεία να λειτουργήσουν!
 Τα έχει ανάγκη ο κόσμος τις δύσκολες μέρες που διανύουμε!»
 
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: Denominator στις 8 Οκτωβρίου 2011, 18:52:51
Οι εργαστηριακές εξετάσεις στα δημόσια Νοσοκομεία θα εκχωρούνται σε ιδιώτες;

http://www.ygeianet.gr/box/cal/25327.pdf
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: alfie στις 30 Οκτωβρίου 2011, 10:53:39
Στα 500 εκατ. ευρώ τα χρέη νοσοκομείων (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=408230&cid=4)


Προβλήματα στην τροφοδοσία των νοσοκομείων με ιατροτεχνολογικό υλικό αναμένεται να υπάρξουν το επόμενο διάστημα καθώς οι προμηθευτές προειδοποιούν ότι τα υπέρογκα χρέη θα οδηγήσουν μοιραία σε αδυναμία των προμηθευτών να συνεχίσουν την απρόσκοπτη τροφοδοσία των μονάδων του ΕΣΥ.
 
Σε 550 εκ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές μόνο στα μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας των δημοσίων νοσοκομείων.

Όπως τονίζουν τα μέλη του Συνδέσμου «Διακυβεύεται πλέον η απρόσκοπτη τροφοδοσία των νοσοκομείων λόγω έλλειψης ρευστότητας και πιέσεων των προμηθευτών του εξωτερικού για προπληρωμή παραγγελιών».
 
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας επισημαίνει ότι «τη στιγμή που έχει διακοπεί κάθε χρηματοδότηση από τις Τράπεζες και οι προμηθευτές του εξωτερικού πιέζουν τους Έλληνες προμηθευτές ακόμη και να προπληρώνουν τις παραγγελίες τους, η νέα συσσώρευση χρεών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, μοιραία θα οδηγήσει σε αδυναμία των προμηθευτών να συνεχίσουν την απρόσκοπτη τροφοδοσία των μονάδων του ΕΣΥ.»
 
Να σημειωθεί πάντως πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστηρίζει πως σε πολλές περιπτώσεις οι διοικήσεις των νοσοκομείων παρότι διαθέτουν τα κονδύλια δεν αποπληρώνουν τους προμηθευτές με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα.
Τίτλος: Απ: Υγεία: Ποιοι εξαιρούνται από την εφεδρεία
Αποστολή από: alfie στις 24 Νοεμβρίου 2011, 23:41:10
Υγεία: Ποιοι εξαιρούνται από την εφεδρεία

Μία σειρά εργαζομένων στο χώρο της Υγείας εξαιρείται από το μέτρο της εφεδρείας, σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το αρμόδιο υπουργείο.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται γιατροί, φαρμακοποιοί, διαιτολόγοι, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Λοβέρδο, γιατροί και νοσηλευτές είχαν ήδη εξαιρεθεί ωστόσο η εγκύκλιος εξαιρεί και φαρμακοποιούς, τους ψυχολόγους, τους βιοχημικούς, τους διαιτολόγους, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους φυσιοθεραπευτές, τους τεχνολόγους Εργαστηρίων και τους τεχνολόγους των ακτινογραφιών.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=424290&cid=4

Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά τη λίστα με όσους εξαιρούνται

http://www.yyka.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/873-egkyklios-sxetika-me-thn-efarmogh-twn-diataksewn-toy-n-4024-11-226-a
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: alfie στις 4 Δεκεμβρίου 2011, 23:01:10
Χωρίς κρεβάτια οι ΜΕΘ στα Γιάννενα

Μείζον είναι πλέον το πρόβλημα που παρατηρείται και στα δύο νοσοκομεία Ιωαννίνων, καθώς οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία κι αφού προηγηθεί ένας τιτάνιος αγώνας, ωσότου εντοπιστεί το νοσηλευτικό ίδρυμα που διαθέτει κλίνες.

Φυσικά σε τέτοιες περιπτώσεις ο χρόνος είναι πολύτιμος και η καθυστέρηση μπορεί να έχει μοιραία αποτελέσματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 80χρονου από τα Γιάννενα, ο οποίος διακομίσθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με εγκεφαλική αιμορραγία.

Δυστυχώς, στη Μονάδα δεν υπήρχε δυνατότητα νοσηλείας, με αποτέλεσμα ο υπερήλικας να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών!

Την επόμενη ακριβώς ημέρα, ήταν επείγουσα η εισαγωγή στη Μονάδα ενός 50χρονου. Και πάλι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν υπήρχε δυνατότητα. Ευτυχώς, στη Μονάδα του Χατζηκώστα αποσωληνώθηκε ένας από τους νοσηλευόμενους και έγινε εισαγωγή του 50χρονου.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ συχνές πλέον και αναδεικνύουν με ένταση το πρόβλημα της έλλειψης κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει παλιότερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, περισσότεροι από 3.400 βαριά ασθενείς θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα, εάν λειτουργούσαν οι 150 κλίνες εντατικής θεραπείας που μένουν κλειστές εδώ και χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε καθένα από τα κρεβάτια αυτά θα μπορούσαν να νοσηλεύονται κάθε χρόνο τουλάχιστον 30 ασθενείς, οι οποίοι τελικά χάνουν τη ζωή τους, επειδή δεν βρίσκουν εγκαίρως θέση εντατικής νοσηλείας.

Βάση της καταγραφής της εταιρείας, τουλάχιστον το 25% των κλινών εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα μένει κλειστό. Κι αυτό την ώρα που το πανδημικό κύμα της νέας γρίπης πλησιάζει και οι επιστήμονες ζητούν άμεση αύξηση των κλινών εντατικής θεραπείας, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν επαρκώς όλοι οι ασθενείς που θα παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές της νέας γρίπης.

Κυριότερη αιτία για τη μη ανάπτυξη των κλινών αυτών είναι - σε ποσοστό ως και 90% - οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Στις μισές περιπτώσεις παρατηρείται έλλειψη και στο ιατρικό προσωπικό, ενώ δεν είναι λίγες και οι μονάδες που «πάσχουν» από εξοπλισμό».

Πηγή:perifereianews.com
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 5 Δεκεμβρίου 2011, 18:56:22
Παράθεση
Την επόμενη ακριβώς ημέρα, ήταν επείγουσα η εισαγωγή στη Μονάδα ενός 50χρονου. Και πάλι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν υπήρχε δυνατότητα. Ευτυχώς, στη Μονάδα του Χατζηκώστα αποσωληνώθηκε ένας από τους νοσηλευόμενους και έγινε εισαγωγή του 50χρονου.
Άραγε η αποσωλήνωση ήταν το ίδιο ευτυχής και για τον νοσηλευόμενο;
Τίτλος: Απ: Το ΕΣΥ και η κρίση
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 8 Δεκεμβρίου 2011, 22:43:34
Οι γιατροί θα πληρώσουν απ' τη τσέπη τους το "φαγοπότι" στο Ιπποκράτειο (http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=110698&catid=6)

Το ποσό που πρέπει να επιστρέψουν στο ΕΣΥ; Δύο εκατομμύρια ευρώ...

Το "πάρτι" με τις προμήθειες ορθοπεδικών και νευροχειρουργικών υλικών, στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης φαίνεται πως τελείωσε απότομα για τους γιατρούς που συμμετείχαν και μάλιστα, θα πρέπει τώρα να πληρώσουν οι ίδιοι τα σπασμένα.

Με απλά λόγια, οι γιατροί που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο, καλούνται να πληρώσουν τη ζημιά που προκάλεσαν στο Σύστημα Υγείας.

Θα πρέπει να δώσουν δύο εκατομμύρια από την τσέπη τους, μέσω εφορίας, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, έχει ήδη επιστραφεί ένα εκατομμύριο ευρώ στο νοσοκομείο, από τις εταιρείες ορθοπεδικού υλικού που ήταν στο "κόλπο".

Ο υπουργός είπε μάλιστα ότι ένας από τους γιατρούς της υπόθεσης, -ο οποίος έχει βγει στη σύνταξη- ήταν να γίνει επιθεωρητής υγείας, αλλά με εντολή του Υπουργού βγήκε εκτός διαδικασίας. (σώωωπα!)