Forum Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Θέματα Εργασίας => Εργασία στον ιδιωτικό τομέα (αυτοαπασχόληση) => Μήνυμα ξεκίνησε από: EzeΤΡΟΛ στις 21 Αυγούστου 2014, 15:50:16

Τίτλος: Τουριστοϊατρική
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 21 Αυγούστου 2014, 15:50:16
Ξενοδόχος βάλλει εκ του ασφαλούς κατά τουριστοϊατρών. Δυστυχώς, σε πολλά έχει δίκιο.

Κως. Τραγικές καταστάσεις με τα κυκλώματα των τουριστογιατρώ (http://medispin.blogspot.gr/2014/08/blog-post_96.html)ν
18 Αυγούστου 2014

Το νησί μας υποφέρει και διασύρεται διεθνώς εδώ και αρκετά χρόνια από ένα θρασύτατο κύκλωμα που λυμαίνεται τον χώρο της υγείας των τουριστών που επισκέπτονται την Κω.

Όλοι όσοι είμαστε στα τουριστικά πράγματα ακούμε συνεχώς καταγγελίες από πελάτες ή από ντόπιους γιατρούς, για τις απίστευτες διαστάσεις που έχει πάρει το ζήτημα.

Μαθαίνουμε για υπέρογκες χρεώσεις, για αντιδεοντολογική συμπεριφορά τουριστογιατρών, για γιατρουδάκια με ανύπαρκτες ή ελλιπείς γνώσεις να κάνουν διαγνώσεις σε παθήσεις που χρειάζονται ειδικευμένο γιατρό, για παράνομες μεταφορές με ψευτο-ασθενοφόρα, για αρπαγές ασθενών μέσα από το νοσοκομείο, για εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων του νοσοκομείου για τους ασθενείς τους, χωρίς να αποδίδουν στο νοσοκομείο ούτε ένα Ευρώ από αυτά που εισπράττουν από τους τουρίστες, ακούμε ακόμα για περιπτώσεις εγκληματικής αμέλειας που βάζει σε άμεσο κίνδυνο την ζωή των τουριστών, ακούμε…….. ακούμε……. ακούμε…….!!

Κάποιες περιπτώσεις είναι κωμικοτραγικές. Μου αναφέρθηκε για παράδειγμα ότι αν κάποιος τουρίστας χρειάζεται μια ακτινογραφία και είναι πελάτης κάποιας από αυτές τις εταιρείες, τον κρατάνε στις εγκαταστάσεις τους μέχρι την ώρα που τελειώνει η πρωινή βάρδια του νοσοκομείου και τον πάνε εκεί για ακτινογραφία μετά τις 15:00 γιατί δεν υπάρχει κανένας για είσπραξη στο ταμείο κατά την απογευματινή ή την βραδινή βάρδια. Έτσι η ακτινογραφία γίνεται στο νοσοκομείο χωρίς κανένα κόστος για την εταιρεία αλλά βέβαια η εταιρεία την χρεώνει και με το παραπάνω, στον ασθενή!!! Έτσι χάνονται καθημερινά τεράστια ποσά από το νοσοκομείο χωρίς κανείς να κάνει κάτι! Απίστευτο!! Είναι για γέλια και για κλάματα!!!

Όλοι εκμεταλλεύονται την αδιαφορία του κράτους και τις προφανείς ελλείψεις του νοσοκομείου μας, σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για να θησαυρίσουν. Κάποιους τους εξυπηρετεί πολύ αυτή η κατάσταση! Τα ποσά που «παίζονται» είναι τεράστια, τα συμφέροντα ακόμα πιο μεγάλα και τα στόματα ερμητικά κλειστά!!

Υπάρχουν και κάποιοι σοβαροί γιατροί ή εταιρείες στον χώρο, αλλά δυστυχώς είναι η μειονότητα.

Όλοι γνωρίζουν, όλοι ψιθυρίζουν, κανένας δεν τολμά να καταγγείλει, κανένας δεν τολμά να σπάσει το απόστημα! Σε πολλές συζητήσεις που είχα στο παρελθόν με ντόπιους γιατρούς, ιδιώτες και νοσοκομειακούς, που ζητούσαν την βοήθειά μου για το ζήτημα, ως προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, το αποτέλεσμα ήταν πάντα το ίδιο. Όλοι μου ζητούσαν να μπω μπροστά, αλλά όταν φθάναμε στο «δια ταύτα» και τους έλεγα ότι ευχαρίστως θα επέμβω αρκεί να έχω κάτι συγκεκριμένο, κανείς δεν δεχόταν να μου φέρει μια έγγραφη καταγγελία ή κάποιο αποδεικτικό στοιχείο για όλα αυτά.

Σε αρκετές περιπτώσεις μέρος της ευθύνης έχουν και κάποια ξενοδοχεία, ευτυχώς όχι πολλά, οι υπάλληλοι Ρεσεψιόν, οι ξεναγοί αλλά και Tour Operators, που επιτρέπουν σε αυτά τα κυκλώματα να έχουν πρόσβαση στους πελάτες τους. Τα πλοκάμια απλώνονται παντού, όλοι παίρνουν ένα μέρος της πίτας και κανείς δεν μιλά.

Πριν τρεις ημέρες ήρθε στα χέρια μου κάποιο αποδεικτικό στοιχείο. Μια απόδειξη εταιρείας τουριστογιατρών, η οποία χρέωσε Γάλλο τουρίστα 350,00€ για διάγνωση ωτίτιδας (μεγάλο δάγκωμα αλλά τα λ7 τα παίρνει ο τουριστογιατρός-υπάλληλος ή το αφεντικό του; ). Ο τουρίστας που από ότι έμαθα, για κακή τους τύχη ήταν και ο ίδιος γιατρός, έγινε έξαλλος και απειλεί ότι θα μας διασύρει σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας του. Τα στοιχεία της εταιρείας που χρέωσε αυτό το ποσό, βρίσκονται στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα.

Προχθές, παραμονή της Παναγιάς, βρέθηκα στο νοσοκομείο επισκεπτόμενος συγγενικό μου πρόσωπο στα εξωτερικά ιατρεία, εκεί έζησα ένα συγκλονιστικό γεγονός. Ένα εξάχρονο παιδάκι που περνούσε τις διακοπές με τους γονείς και το τρίχρονο αδελφάκι του στο νησί μας, εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο σε λιπόθυμη κατάσταση. Οι γιατροί του νοσοκομείου κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να το σώσουν, σε ελάχιστα λεπτά έτρεξαν στο νοσοκομείο ακόμα και γιατροί που βρίσκονταν σε άδεια, όμως δυστυχώς το παιδάκι χάθηκε, πιθανότατα από σκωληκοειδίτιδα! Το κλάμα από το τρίχρονο αδελφάκι του στους άδειους διαδρόμους του νοσοκομείου θα αντηχεί για πολύ καιρό στα αυτιά μου, το βουβό κλάμα της μάνας θα μείνει για πάντα στη σκέψη μου.

Αναφέρω αυτό το θλιβερό περιστατικό για ένα και μόνο λόγο. Άκουσα ότι η μητέρα του παιδιού είπε, ότι τις προηγούμενες 2-3 ημέρες το παιδάκι δεν αισθανόταν καλά, έκανε εμετούς, κλπ και το είχε εξετάσει τουριστογιατρός, ο οποίος προφανώς και δεν κατάλαβε την σοβαρότητα της κατάστασης. Αν όντως έτσι έγιναν τα πράγματα, τότε μιλάμε για τραγικά λάθη ή για εγκληματική αμέλεια.

[laikismos] Αυτοί οι άνθρωποι μας εμπιστεύτηκαν, εμπιστεύτηκαν ότι έρχονται να περάσουν τις διακοπές τους σε ένα φιλόξενο, πολιτισμένο τόπο. Προδόθηκαν με τον χειρότερο τρόπο!! Ποιός θα παρηγορήσει αυτούς τους γονείς; Ποιος θα επιστρέψει στο τρίχρονο αγοράκι το αδικοχαμένο του αδελφάκι; [/laikisimos]

Τέτοια περιστατικά δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένα, η υγεία στο νησί του πατέρα της Ιατρικής πάσχει και έχει εγκαταλειφτεί στην μοίρα της από το ανάλγητο κράτος.

Ο καθένας δηλώνει ειδικευμένος γιατρός , χρεώνει ότι θέλει (οι ασφαλιστικές εταιρείες να ‘ναι καλά), ζωές χάνονται άδικα στο βωμό του κέρδους, η φήμη και η αξιοπιστία του νησιού μας καταρρακώνεται καθημερινά αλλά κανείς δεν αντιδρά!!!

Όταν στο νησί μας, υπάρχουν ήρωες γιατροί που τιμούν τον όρκο τους και καθημερινά δίνουν την ψυχή τους, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στον συνάνθρωπο για ένα κομμάτι ψωμί, είναι αμαρτία κάποιοι στυγνοί επαγγελματίες να καταρρακώνουν την φήμη του ιατρικού λειτουργήματος και του νησιού μας.

Θα τολμήσει επιτέλους κάποιος (Υπουργείο, Εισαγγελέας, Δήμος, Βουλευτές, Ιατρικός Σύλλογος), να επέμβει προτού είναι πολύ αργά;

 

Με τιμή,

Μ.X.

Ξενοδόχος, Κω
Τίτλος: Απ: Τουριστοϊατρική
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 21 Αυγούστου 2014, 16:45:45
Παράθεση
Αναφέρω αυτό το θλιβερό περιστατικό για ένα και μόνο λόγο. Άκουσα ότι η μητέρα του παιδιού είπε, ότι τις προηγούμενες 2-3 ημέρες το παιδάκι δεν αισθανόταν καλά, έκανε εμετούς, κλπ και το είχε εξετάσει τουριστογιατρός, ο οποίος προφανώς και δεν κατάλαβε την σοβαρότητα της κατάστασης. Αν όντως έτσι έγιναν τα πράγματα, τότε μιλάμε για τραγικά λάθη ή για εγκληματική αμέλεια.
Τα διάφορα site γράφουν (http://news247.gr/eidiseis/koinonia/thlipsh_sthn_kw_efyge_apo_th_zwh_5xrono_agoraki.2976908.html) για προηγούμενη νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική (όπου υποθέτω θα έπεσε τρελή χρέωση).
Τίτλος: Απ: Τουριστοϊατρική
Αποστολή από: Μαραγκος Μ στις 21 Αυγούστου 2014, 19:24:32
Δεν νομίζω να υπάρχει τουριστική περιοχή στην Ελλάδα που να μην υπάρχει τουλάχιστον ένα " τουριστοϊατρείο ¨. Το κακό είναι, τι ιατροί δουλεύουν εκεί. Εδώ που βρίσκομαι εγώ γνωρίζω πολύ καλά οτι στο συγκεκριμένο ιατρείο δουλεύει ένας ορθοπεδικός και ένας ψυχίατρος......... Τα συμπεράσματα δικά μας......... 
Τίτλος: Απ: Τουριστοϊατρική
Αποστολή από: EzeΤΡΟΛ στις 21 Αυγούστου 2014, 22:36:54
Διεθνής σάλος από μαζικές δηλητηριάσεις τουριστών σε ξενοδοχείο της Ρόδου (http://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/perithalpsi-asfalisi/news/27925/diethnis-salos-apo-mazikes-dilitiriaseis-toyristwn-se-xenodoxeio-tis-rodoy.html)

Παραθεριστής από το Λουξεμβούργο κατήγγειλε στα γαλλικά ΜΜΕ ότι «τρεις γιατροί ήταν στη διάθεσή μας, αλλά για να μας εξετάσουν έπρεπε να πληρώσουμε εκ των προτέρων πάνω από 100 ευρώ».

Τεράστια είναι η δυσφήμιση της χώρας από εκατοντάδες κρούσματα δηλητηρίασης, Γάλλων κυρίως τουριστών, σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ρόδου.
Το θέμα έχει κάνει το γύρο του κόσμου, με δημοσιεύματα σε ξένα μέσα μαζικής επικοινωνίας.
Όπως μεταδίδει η “Ροδιακή”, την είδηση δημοσίευσε την Τετάρτη το κανάλι RTL για να ακολουθήσει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro επισημαίνοντας το μυστήριο γύρω από τη μαζική δηλητηρίαση ευρωπαίων τουριστών, χωρίς ωστόσο να κατονομάσουν το τουριστικό κατάλυμα πολυτελείας.
Την Πέμπτη, η ηλεκτρονική έκδοση της Le Parisien και η γαλλική τοπική ιστοσελίδα της Τουλούζης Ladepeche.fr προχωρούν την αποκάλυψη ένα βήμα παραπέρα και διασύρουν τη συγκεκριμένη παροχή τουριστικών υπηρεσιών στη χώρα μας, φιλοξενώντας επώνυμες μαρτυρίες γάλλων τουριστών.
Όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, περίπου 400 με 600 γάλλοι τουρίστες -στην πλειοψηφία τους από την Τουλούζη - έπεσαν θύματα της κακής ποιότητας του προσφερόμενου φαγητού στο πεντάστερο ξενοδοχείο στη Λίνδο της Ρόδου.
Με συνέντευξη τους στο Ladepeche.fr η Μαρσέλ και ο Ζαν - Πιερ Λακό περιγράφουν πώς οι ίδιοι, η κόρη τους και τα πέντε εγγόνια τους ξόδεψαν 20.000 ευρώ για τις διακοπές τους στη Λίνδο, που τελικά μετατράπηκαν σε μια απίστευτη ταλαιπωρία που τους κόστισε τόσο στην τσέπη όσο και στην υγεία τους.
Εφιάλτης
Όπως διηγείται ο Ζαν - Πιερ Λακό, η πρώτη εβδομάδα της διαμονής τους κύλησε «απίστευτα ομαλά, ενώ η δεύτερη, από τις 10 μέχρι τις 17 Αυγούστου, μετατράπηκε σε εφιάλτη».
«Όπως και εκατοντάδες άλλοι παραθεριστές, έτσι η οικογένειά μου κι εγώ, ξαφνικά κάναμε εμετό και συνεχείς διάρροιες.
Η σύζυγός ήταν ήδη άρρωστη από το εστιατόριο (πριν καν προλάβουμε να ανεβούμε στο δωμάτιο).
Έβλεπα ανθρώπους να κάνουν εμετό στις πισίνες, στους διαδρόμους... παντού.
Ήταν δύσκολο, για να μην πω σκηνικό αποκάλυψης» καταγγέλλει σε τηλεοπτική εκπομπή Ζαν - Πιερ Λακό, καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Τουλούζης «Πιερ Σαμπατιέ».
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι γαλλικές ιστοσελίδες, αυτό που εξέπληξε τον καθηγητή, ήταν ότι τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με τους φορείς της μόλυνσης που ευθύνονται για αρρώστιες όπως ο δάγκειος πυρετός και ο ιός που μεταδίδεται επίσης από τα κουνούπια, ο chikungunya.
Ο λόγος που οδηγεί τον Σαμπατιέ σε αυτό το συμπέρασμα «είναι η ταχύτητα με την οποία τόσοι πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και μεγάλου μέρους του προσωπικού (του ξενοδοχείου), αποδεκατίστηκαν τόσο γρήγορα».
«Ταξιδεύω πολύ και ποτέ μου δεν έχω δει κάτι παρόμοιο» τονίζει ο Λακό ο οποίος αποκάλυψε ότι τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί που «χτυπήθηκαν» από την αρρώστια, ζήτησαν εξηγήσεις από τον διευθυντή του ξενοδοχείου που φιλοξενούσε στις εγκαταστάσεις του 1.400 τουρίστες, αλλά και μια εκτίμηση για την αρχή της περίεργης αυτής επιδημίας.
Η εξήγηση που έλαβε δεν τον ικανοποίησε, όπως καταγγέλλει.
Ο ξενοδόχος του είπε πως «το νησί της Ρόδου επηρεάστηκε από έναν ιό που υπάρχει στον αέρα και πως η τροφή και το νερό δεν ευθύνονταν» για την κατάσταση.
100 ευρώ
Άλλος παραθεριστής, από το Λουξεμβούργο, που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του, κατήγγειλε στα γαλλικά ΜΜΕ ότι «τρεις γιατροί ήταν στη διάθεσή μας, αλλά για να μας εξετάσουν έπρεπε να πληρώσουμε εκ των προτέρων πάνω από 100 ευρώ».
Έτσι, ο ίδιος διέκοψε τις διακοπές του κι έφυγε από την Ελλάδα άρον - άρον.
Το ζευγάρι Λακό έπειτα από αυτές τις εξελίξεις επικοινώνησε με τον ταξιδιωτικό πράκτορα που τους έκλεισε το ξενοδοχείο.
«Το δικό μας (το πρακτορείο), μας είπε ότι ήταν σε εξέλιξη αναλύσεις πάνω στο νερό και την τροφή.
Τους υπενθυμίσαμε ότι ήμασταν πελάτες τους και πως ήταν κατά συνέπεια, άμεσα ενδιαφερόμενοι για το τι μας συνέβαινε».
Την περασμένη Παρασκευή, όπως αναφέρει το ζεύγος Λακό, περίπου 200 παραθεριστές, κυρίως Γάλλοι, συναντήθηκαν με τον διευθυντή του ξενοδοχείου.
«(Οι τουρίστες) του ζήτησαν να περιορίσει στο ελάχιστο τη ζημιά» και «του δώσαμε επίσης και τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν πάνω σε τρία ή τέσσερα "ευαίσθητα" πιάτα, όπως ζυμαρικά και ρύζι, καθώς και ότι και τα τέσσερα εστιατόρια (του ξενοδοχείου) βασίζονται σε συστατικά που εμπεριέχουν μεγάλο κίνδυνο (δηλητηρίασης) όπως τα γαλακτοκομικά» αναφέρει ο Λακό.
Οι Γάλλοι ανέφεραν ότι έπειτα από αυτό, η διοίκηση του καταλύματος έθεσε σε εφαρμογή ένα πρωτόκολλο υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο χεριών πριν την είσοδο στους χώρους των εστιατορίων, αλλά όπως καταγγέλλουν, αποδείχθηκε ανεπαρκές, καθώς η μόλυνση εξαπλωνόταν με αμείωτο ρυθμό.
Τίτλος: Απ: Τουριστοϊατρική
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 21 Αυγούστου 2014, 23:43:02
Και μια άλλη άποψη (δεν συμφωνώ με όλα, αλλά νομίζω ότι λέει και κάποιες αλήθειες):

19/08/2014.

Σχόλιο. “Εχω υπάρξει και «τουριστογιατρός» στην ανάγκη μου για μεροκάματο…….

Βαριές κατηγορίες και υποτιμητικά λόγια ειπωμένα με μεγάλη ευκολία και εκ του ασφαλούς… Επειδή έχω υπάρξει και «τουριστογιατρός» στην ανάγκη μου για μεροκάματο και το αν ήμουν και είμαι «γιατρουδάκι» αφήνω να το κρίνουν μονάχα οι ασθενείς μου και οι συνάδελφοι μου, το τσουβάλιασμα είναι κάτι πολύ κακό κύριε Χατζημιχαήλ. Δεν θα σχολιάσω το συγκεκριμένο πρόσφατο γεγονός γιατί δεν γνωρίζω λεπτομέρειες και καλό θα ήταν να μην κάνουμε τους κατα φαντασίαν ντετέκτιβς άνευ γνώσης.
Υπάρχουν παρα-ιατρικά κυκλώματα που εκμεταλεύονται τους τουρίστες; ΝΑΙ. Αλλά ποιοι τα ελέγχουν; Τα «γιατρουδάκια» του μεροκάματου ή τα φανερά ή κρυφά αφεντικά τους; Μήπως οι κλειστές συμφωνίες με τους ξενοδόχους ή τους υπαλλήλους αυτών; Μήπως οι tour ops και οι ξεναγοί που πληρώνονται *με το κεφάλι* για κάθε ασθενή που θα φέρουν στην άλφα ή την βήτα «μπίζνα»;
Είναι οι «τουριστογιατροί» άσχετοι και επικίνδυνοι; Κάποιοι ίσως και να είναι… Και ποιος θα πρέπει να τους κρίνει αν όχι το Κράτος που χορήγησε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος; Σίγουρα όχι εσείς, όχι οι συνάδελφοι σας, όχι οι υπάλληλοί σας ή τα αφεντικά των γιατρών αυτών που πιέζουν το περιστατικό «να λυθεί εδω» για να μην «ταλαιπωρηθει ο πελάτης». Εσείς και το «κλίμα» σας δημιουργείτε την αίσθηση πως ο σωστός γιατρός που θα ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση και εργαστηριακούς ή απεικονιστικούς ελέγχους είναι κακός γιατρός. Γιατί στους 10 που θα παραπέμψεις με την υποψία, οι 9 δεν θα έχουν τίποτα σοβαρό και ο 1 θα έχει το χοντρό πρόβλημα. Και η «μπίζνα» χάνει λεφτά και «πρόσωπο»…
Η παρουσία του ΕΣΥ στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας κρίνεται ανεπαρκής; ΣΑΦΩΣ. Και ποιος φταίει για αυτο; Σίγουρα όχι οι γιατροί… Αναζητήστε τους ενόχους στα υπουργεία, στις διοικήσεις αλλά ΚΑΙ στην τοπική κοινωνία που δεν αντιδρά και δεν απαιτεί.
Το ΕΣΥ δεν κάνει απαιτητά τα νοσήλεια ή το αντίτιμο εξετάσεων από τους ξένους τουρίστες; Μήπως θα έπρεπε να πιέσετε τις διοικήσεις για αυτό;! Δεν σας φταίνε οι «τουριστογιατροί» και τα «γιατρουδάκια»…
 Η ουσία των πραγμάτων είναι απλή κ. Χατζημιχαήλ: Όταν στην Υγεία υπεισέρχεται το κέρδος, η Υγεία φεύγει από το παράθυρο! Είτε μιλάμε για «τουριστο-ιατρεία» της τουριστικής περιφέρειας είτε για μεγάλα ιδιωτικά συμπλέγματα στα αστικά κέντρα… it’s just business. Θέλετε πραγματικά να αλλάξει κάτι; Στηρίξτε το ΕΣΥ, αντιδράστε στην διάλυσή του, απαιτείστε την βελτίωσή του! Τα υπόλοιπα είναι χάιδεμα αυτιών και ματιών…


Γεράσιμος Γραμματικόπουλος

http://www.isarkadias.gr/43996/articles/scholio-echo-iparxi-ke-touristogiatros-stin-anagki-mou-gia-merokamato/
Τίτλος: Απ: Τουριστοϊατρική
Αποστολή από: samsok στις 22 Αυγούστου 2014, 00:16:10
τουριστοιατρικη χωρις την συμμετοχη ξενοδοχων & τουριστικων γραφειων δεν υπαρχει.....αν οι επαγγελματιες του τουρισμου δεν θελουν να γινεται δυσφημηση στον τοπο τους,οταν υπαρχει τουριστας με προβλημα υγειας να τον στελνουν σε καποιον σωστο επαγγελματια υγειας  και οχι σε οποιον τους δινει ποσοστα....απλα πραγματα ειναι.
Τίτλος: Απ: Τουριστοϊατρική
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 22 Αυγούστου 2014, 13:40:52
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Διεθνής σάλος από μαζικές δηλητηριάσεις τουριστών σε ξενοδοχείο της Ρόδου (http://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/perithalpsi-asfalisi/news/27925/diethnis-salos-apo-mazikes-dilitiriaseis-toyristwn-se-xenodoxeio-tis-rodoy.html)
   Το ΚΕΕΛΠΝΟ απάντησε ότι είναι ιογενής γαστρεντερίτιδα (http://www.keelpno.gr/Portals/0/%ce%91%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%b1/%ce%93%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b5%ce%af%ce%bf%20%ce%a4%cf%8d%cf%80%ce%bf%cf%85/2014/%ce%94%ce%a4_%ce%9a%ce%95.%ce%95%ce%9b.%ce%a0.%ce%9d%ce%9f._21%2008%202014_%20%ce%93%ce%91%ce%a3%ce%a4%ce%a1%ce%95%ce%9d%ce%a4%ce%95%ce%a1%ce%99%ce%a4%ce%99%ce%94%ce%91%20%ce%a1%ce%9f%ce%94%ce%9f%ce%a3.pdf)
Τίτλος: Απ: Τουριστοϊατρική
Αποστολή από: Denominator στις 22 Αυγούστου 2014, 14:03:12
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Διεθνής σάλος από μαζικές δηλητηριάσεις τουριστών σε ξενοδοχείο της Ρόδου (http://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/perithalpsi-asfalisi/news/27925/diethnis-salos-apo-mazikes-dilitiriaseis-toyristwn-se-xenodoxeio-tis-rodoy.html)
  Το ΚΕΕΛΠΝΟ απάντησε ότι είναι ιογενής γαστρεντερίτιδα (http://www.keelpno.gr/Portals/0/%ce%91%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%b1/%ce%93%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b5%ce%af%ce%bf%20%ce%a4%cf%8d%cf%80%ce%bf%cf%85/2014/%ce%94%ce%a4_%ce%9a%ce%95.%ce%95%ce%9b.%ce%a0.%ce%9d%ce%9f._21%2008%202014_%20%ce%93%ce%91%ce%a3%ce%a4%ce%a1%ce%95%ce%9d%ce%a4%ce%95%ce%a1%ce%99%ce%a4%ce%99%ce%94%ce%91%20%ce%a1%ce%9f%ce%94%ce%9f%ce%a3.pdf)

Οι επιδημίες γαστρεντερίτιδας από Norovirus (βλ. σχετικό δημοσίευμα στα "ΝΕΑ" - http://www.tanea.gr/news/greece/article/5151583/dieykriniseis-keelpno-gia-kroysmata-gastrenteritidas-sth-rodo/ στη δεύτερη παράγραφο του οποίου αναφέρεται: "Πιθανός αιτιολογικός παράγοντας, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, θεωρείται ο νοροϊός, ο οποίος ευθύνεται για περισσότερες από 200 εκατομμύρια λοιμώξεις το χρόνο στις χώρες του Δυτικού κόσμου") είναι συχνά σιτιογενείς και πιο σπάνια υδατογενείς.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24898166 (Vital signs: foodborne norovirus outbreaks - United States, 2009-2012)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24602278 (Large multistate outbreak of norovirus gastroenteritis associated with frozen strawberries, Germany, 2012)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24534556 (Acute gastroenteritis outbreaks associated with ground-waterborne norovirus in South Korea during 2008-2012)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24362738 (Norovirus contamination of a drinking water supply at a hotel resort)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23017158 (Epidemiology of foodborne norovirus outbreaks, United States, 2001-2008).
Τίτλος: Απ: Τουριστοϊατρική
Αποστολή από: Ορθοπαιδικός στις 22 Αυγούστου 2014, 18:54:34
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
  Το ΚΕΕΛΠΝΟ απάντησε ότι είναι ιογενής γαστρεντερίτιδα (http://www.keelpno.gr/Portals/0/%ce%91%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%b1/%ce%93%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b5%ce%af%ce%bf%20%ce%a4%cf%8d%cf%80%ce%bf%cf%85/2014/%ce%94%ce%a4_%ce%9a%ce%95.%ce%95%ce%9b.%ce%a0.%ce%9d%ce%9f._21%2008%202014_%20%ce%93%ce%91%ce%a3%ce%a4%ce%a1%ce%95%ce%9d%ce%a4%ce%95%ce%a1%ce%99%ce%a4%ce%99%ce%94%ce%91%20%ce%a1%ce%9f%ce%94%ce%9f%ce%a3.pdf)
....θεωρείται ο νοροϊός, ο οποίος ευθύνεται για περισσότερες από 200 εκατομμύρια λοιμώξεις το χρόνο στις χώρες του Δυτικού κόσμου") είναι συχνά σιτιογενείς και πιο σπάνια υδατογενείς.
   Ομολογώ ότι το μετέφερα χωρίς να το "κοιτάξω" και με ανεπάρκεια γνώσεων λόγω ειδικότητας... Οπότε το ΚΕΕΛΠΝΟ ποντάρει στην άγνοια μας (για να "καλύψει" τους ξενοδόχους) ή βρίσκεται σε άγνοια; (είναι φιλοσοφική ερώτηση).
Τίτλος: Απ: Τουριστοϊατρική
Αποστολή από: Denominator στις 22 Αυγούστου 2014, 19:32:26
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 Το ΚΕΕΛΠΝΟ απάντησε ότι είναι ιογενής γαστρεντερίτιδα (http://www.keelpno.gr/Portals/0/%ce%91%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%b1/%ce%93%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b5%ce%af%ce%bf%20%ce%a4%cf%8d%cf%80%ce%bf%cf%85/2014/%ce%94%ce%a4_%ce%9a%ce%95.%ce%95%ce%9b.%ce%a0.%ce%9d%ce%9f._21%2008%202014_%20%ce%93%ce%91%ce%a3%ce%a4%ce%a1%ce%95%ce%9d%ce%a4%ce%95%ce%a1%ce%99%ce%a4%ce%99%ce%94%ce%91%20%ce%a1%ce%9f%ce%94%ce%9f%ce%a3.pdf)
....θεωρείται ο νοροϊός, ο οποίος ευθύνεται για περισσότερες από 200 εκατομμύρια λοιμώξεις το χρόνο στις χώρες του Δυτικού κόσμου") είναι συχνά σιτιογενείς και πιο σπάνια υδατογενείς.
  Ομολογώ ότι το μετέφερα χωρίς να το "κοιτάξω" και με ανεπάρκεια γνώσεων λόγω ειδικότητας... Οπότε το ΚΕΕΛΠΝΟ ποντάρει στην άγνοια μας (για να "καλύψει" τους ξενοδόχους) ή βρίσκεται σε άγνοια; (είναι φιλοσοφική ερώτηση).

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει δίκιο, αν το δημοσίευμα των Νέων περί Norovirus έχει επιβεβαιωθεί. Πρόκειται όντως για ιογενή γαστρεντερίτιδα. ´Ομως, πολλές επιδημίες τέτοιου τύπου οφείλονται σε μετάδοση μέσω τροφίμων ή νερού (πρωτογενή κρούσματα), που ενισχύονται από δευτερογενή κρούσματα λόγω π.χ. απλής επαφής.
Τίτλος: Απ: Τουριστοϊατρική
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 25 Μαΐου 2015, 23:24:40
Ορισμένα τουριστοϊατρεία προσφέρουν πολύ καλές αποδοχές.
Φυσικά υπάρχει συμβόλαιο αποκλειστικής κάλυψης συγκεκριμένων group τουριστών, αλλά γνωρίζω άτομα που αργούν ακόμα και την έναρξη της Ειδικότητάς τους προκειμένου να εργαστούν ως τουριστογιατροί από Μάϊο μέχρι Σεπτέμβρη μαζεύοντας έτσι ένα πολύ καλό πακέτο.

Ας πούμε και δυό λόγια για τις παιδικές κατασκηνώσεις, μια άλλη θερινή απασχόληση συναδέλφων που κάποτε γνώριζε ημέρες δόξης !
Λόγω πτώσης των αναμονών, πολλοί γιατροί (όσοι δεν ξενιτεύονται τέλοσπάντων) ξεκινούν αμέσως Ειδικότητα και δεν έχουν την ανάγκη της ευκαιριακής απασχόλησης, οπότε δημιουργούνται κενές θέσεις.
Εδώ όμως αξίζουν να σημειωθούν τα εξής:
- αρκετές κατασκηνώσεις έχουν προσδιορίσει την αμοιβή του ιατρού στο 1000άρικο, όταν Ιατρικοί Σύλλογοι παλαιότερα μίλαγαν για minimum αμοιβή του ιατρού σε κατασκήνωση τα 1400€.
- συχνά υπάρχει κάποιος Γενικός Ιατρός (ή Παθολόγος) που έχει την επίβλεψη της όλης κατάστασης (συνήθης σύνθεση σε μια παιδική κατασκήνωση Γενικός Ιατρός On Call + Ανειδίκευτος + Νοσηλεύτρια) και έχει πάρει το όλο πακέτο της ιατρικής κάλυψης της κατασκήνωσης το οποίο ανέρχεται σε ύψος κάποιων χιλιάδων ευρώ, εφημερεύει On Call, ενώ ο ανειδίκευτος ιατρός κοιμάται μέσα στην κατασκήνωση, κάνοντας κάτι που θα ονομάζαμε "ενεργή" εφημερία.
Ομιλούμε για 24ώρη non-stop εργασία, η οποία συνοδεύεται απ' το ανάλογο στρες μιας και μιλάμε για παιδιά, χωρίς κανενός είδους "τυχερό" (όπως στην περίπτωση του αγροτικού π.χ σε νησί το καλοκαίρι).
Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψιν, θεωρώ τις παιδικές κατασκηνώσεις υποαμοιβόμενη εργασία αρμόζουσα μόνο σε κάποιον "φρέσκο" συνάδελφο ο οποίος για χ-ψ λόγους δεν μπορεί να πάει αγροτικό και σε κάθε περίπτωση δεν έχει τπτ να κάνει.
Τίτλος: Τουριστογιατροί/ Η (όχι και τόσο νέα) μεγάλη μπίζνα.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 29 Μαΐου 2016, 00:36:01
28/05/2016

http://www.protagon.gr/scripta/editorial/touristogiatroi-i-oxi-kai-toso-nea-megali-bizna-44341141473
Τίτλος: Απ: Τουριστοϊατρική
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 29 Μαΐου 2016, 01:20:37
Η Γερμανίδα του άρθρου δεν ρώτησε εξ'΄αρχής αν υπάρχει δημόσια δομή στο νησί που παραθέριζε και αν θα της χρεώσουν τις ιατρικές υπηρεσίες ;

Αν το έκανε και την έστειλαν anyway στον "συμβεβλημένο" με το ξενοδοχείο, τότε μιλάμε για ποινικό αδίκημα.

Δεν μου κάνει και πολύ αληθοφανές, γνωρίζοντας την νοοτροπία του μέσου Γερμανού.
Τίτλος: Απ: Τουριστοϊατρική
Αποστολή από: Αδαμάντιος Σκούφαλος στις 29 Μαΐου 2016, 14:35:15
Ενώ αν κάνεις το λάθος και μπεις (ή σε πείσουν και σε βάλουν) σε κανένα χλιδάτο ιδιωτικό νοσοκομείο για κανένα απλό πρόβλημα (π.χ. υπερτασική αιχμή) και βγεις σε 24 ώρες με εξετάσεις από την κορυφή ως τα νύχια (αιματολογικές, triplex, υπερήχους, αξονικές) και ένα κουστουμάκι 3 χίλιαρο, αυτό λέγεται παροχή ιατρικής φροντίδας υψηλού επιπέδου........
Τίτλος: Απ: Τουριστοϊατρική
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 29 Μαΐου 2016, 22:54:15
Αυτό που δεν αναφέρει στο άρθρο, προφανώς δεν το γνωρίζει ο συγγραφέας, είναι ότι συνήθως δεν χρεώνεται με υπέρογκα ποσά ο τουρίστας αυτός καθ' αυτός, αλλά η ασφαλιστική του εταιρεία. (Όχι ότι και αυτό είναι ηθικό).
Τίτλος: Απ: Τουριστοϊατρική
Αποστολή από: Αρχίατρος στις 29 Μαΐου 2016, 23:27:09
Το τι είναι "ηθικό" είναι σχετικό. Αν πας χωρίς ασφάλεια σε ένα αμερικανικό νοσοκομείο ακόμα και για ένα απλό θλαστικό θα πληρώσεις 700-800 ντόλαρς !
Είναι "ηθικό" ;

Είναι "ηθικό" να χρεώνει το αμερικανικό νοσοκομείο έξοδα νοσηλείας 90,000$ για μηνιγγίτιδα ; Και αυτό σχετικό.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση ένας μέσος Γερμανός να σκάσει απ΄την τσέπη του 450€ για κοιλιακό άλγος, η απόδειξη εκόπη για την ασφάλεια.

Ίσως ο αρθρογράφος θεωρεί λογικά τα 6€/επίσκεψη σε γιατρό του ΕΟΠΠΥ ή τους γιατρούς του 1000άρικου.
Γιατί εκεί μας έχει καταντήσει η υπεπληθώρα γιατρών στην Ελλάδα, στην διαρκή υποτίμηση των ιατρικών υπηρεσιών.

Γιατί δεν κάνει μια έρευνα για άλλη χώρα, ποιός θα σε εξετάσει/χειρουργήσει σε μια σοβαρή χώρα ;
Πόσο εύκολο είναι να δεις έναν Ειδικό γιατρό π.χ Ενδοκρινολόγο-Γαστρεντερολόγο στο δημόσιο σύστημα μιας σοβαρής χώρας (απ' αυτές που θαυμάζει) αν δεν πληρώσεις απ΄την τσέπη σου (όχι 5-10-20€ αλλά πολύ περισσότερα) ; ; ;
Τίτλος: Γιατρός καταγγέλλει ιδιωτική εταιρεία παροχής υγείας της Κω.
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 29 Ιουνίου 2018, 11:20:00
Παλιό αλλά εξακολουθεί να είναι ενδιαφέρον:

06/06/2014

Ασθενείς «βαφτίζονται» τουρίστες για να μεταφερθούν με ιδιωτικό σκάφος σε κλινική της Τουρκίας.

Νέος Κώος γιατρός, στο τελευταίο έτος της ειδικότητας του σε πανεπιστημιακή κλινική της αλλοδαπής, ήρθε το καλοκαίρι του 2013 στην Κω – τόπο καταγωγής του – και αποφάσισε για όσο διάστημα διαρκούσαν οι διακοπές του, να εργαστεί σε μία ιδιωτική εταιρεία παροχής υγείας, προσφέροντας τις υπηρεσίες του ως γιατρός.

«Ήμουν ο μοναδικός ιατρός στο κεντρικό τους ιατρείο» δηλώνει στον «Σ» ο γιατρός, το όνομα του οποίου δεν αναφέρουμε, επειδή η υπόθεσή του έχει πάρει την οδό της δικαιοσύνης.«Όλα τα περιστατικά τα φέρνανε σε μένα. Δούλευα 24 ώρες το 24ωρο επί 7 ημέρες την εβδομάδα, μόνος μου» σημειώνει και μας εξηγεί τη διαδικασία που ακολουθούσε με βάση τον τρόπο εργασίας της εταιρείας.

Ήτοι, υπάρχουν ιατρικές φόρμες τις οποίες συμπληρώνει ο γιατρός μετά την εξέταση του ασθενούς (στοιχεία του ασθενούς, ασφαλιστική του εταιρεία, συμπτώματα, περιγραφή του τι συνέβη, διάγνωση του γιατρού, ημερομηνία, υπογραφές ασθενούς και γιατρού και τέλος, η σφραγίδα του γιατρού).

Σχετικά τώρα με τη δική του ιστορία, μας ανέφερε πως, ενώ είχε τη δική του ιατρική σφραγίδα, οι εργοδότες του, του έφεραν μία άλλη η οποία ανέγραφε την επωνυμία της εταιρείας τους. Αιτιολόγησαν την πράξη τους λέγοντας πως, αφού συνεργάζονται με ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού η σφραγίδα πρέπει να αναγράφει την επωνυμία της εταιρείας. Τους επεσήμανε ότι, δεν είχαν το δικαίωμα να βγάλουν μία τέτοια σφραγίδα και πως αυτή η πράξη είναι παράνομη αφού δεν είχαν εντολή γιατρού (τη δική του εν προκειμένω), τους ζήτησε να την καταστρέψουν και να βγάλουν μία με τα δικά του στοιχεία και την επωνυμία της εταιρείας τους.

Το ιστορικό εν συντομία

«Ξεκίνησα να εργάζομαι στην εν λόγω εταιρεία και αφού πέρασε ένα χρονικό διάστημα, μου ζητά ένας εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας να του πω θεωρητικά, τι σοβαρό θα μπορούσε να γραφεί σε ιατρικό πιστοποιητικό για ασθενή που έχει πρόβλημα στον ώμο ώστε να δικαιολογείται η διακομιδή του σε κλινική εκτός Κω. Του λέω τι θα μπορούσε να έχει ο ασθενής, χωρίς να ρωτήσω περισσότερα. Το ίδιο βράδυ που έμεινα για λίγο μόνος μου στο ιατρείο, βρίσκω ένα πιστοποιητικό με τα στοιχεία ενός ασθενούς, που έγραφε στην ιατρική διάγνωση ακριβώς ό,τι είχα πει αλλά όχι με δικά μου γράμματα, με ψεύτικη υπογραφή και σφραγισμένο με την παράνομη σφραγίδα που είχα ζητήσει να καταστραφεί. Από «πηγές» έμαθα ότι, αυτός ο ασθενής διακομίσθηκε για νοσηλεία στην Τουρκία.

Υποψιάστηκα ότι κάτι τρέχει και επειδή ήθελα να συλλέξω στοιχεία, δεν τους ανέφερα τίποτα. Άλλη μία βραδιά, βρίσκω έναν ολόκληρο φάκελο που ήταν γεμάτος από πλαστογραφημένα πιστοποιητικά, δεν ξέρω ακριβώς πόσα, αλλά ήταν πολλά, μπορεί και 50, που αφορούσαν ασθενείς τους οποίους δεν είχα εξετάσει. Αυτό που έκανα ήταν να φωτογραφίσω δύο πιστοποιητικά.

Στη συνέχεια ανακάλυψα πως, η σύζυγος ενός φίλου μου (είναι ξεναγός) είχε εξεταστεί και μάλιστα δύο φορές, από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας, οι οποίοι της είπαν πως είναι γιατροί. Της ζήτησα να μου δείξει τα πιστοποιητικά και είδα πως είχαν το δικό μου όνομα και τη σφραγίδα μου. Η μία διάγνωσή τους ήταν γαστρεντερίτιδα και η αμοιβή τους 313 ευρώ και η άλλη για βήχα, πόνους στο αφτί και στον λαιμό και η αμοιβή 220 ευρώ.

Συλλέγω όλα τα στοιχεία, παραιτούμαι με υπεύθυνη δήλωση από την εταιρεία, την οποία παρέδωσα και στον Ιατρικό Σύλλογο Κω, τον οποίο είχα εξ’ αρχής ενημερώσει για το τι συμβαίνει. Παράλληλα, καταθέτω τον Αύγουστο του 2013 και στον Εισαγγελέα Κω και στον Ιατρικό Σύλλογο όλα τα στοιχεία. Δηλαδή, τα έγγραφα με την πλαστή υπογραφή και την πλαστή σφραγίδα και τα δικά μου στοιχεία (την δική μου υπογραφή και σφραγίδα), όπως και όλα τα πλαστά πιστοποιητικά. Επίσης και την καταγγελία μου».

Στο περιθώριο της συζήτησής, μας είπε πως, αρκετές φορές ερχόμενος από εξωτερική δουλειά, εύρισκε στο ιατρείο άλλους ασθενείς οι οποίοι του έλεγαν πως, «τους είδε άλλος γιατρός» ενώ, όπως ανέφερε παραπάνω, δεν υπήρχε άλλος ιατρός στο κεντρικό τους ιατρείο.

Η μεταφορά σε κλινική της Τουρκίας και πώς ο ασθενής μετατρέπεται σε… τουρίστα

Η ιστορία όντως είναι πολύ σοβαρή και ως τέτοια χρήζει εξίσου σοβαρής αντιμετώπισης, όχι μόνο για το παράνομο της πλαστογραφίας, αλλά κύρια για την ασφάλεια της υγείας των ασθενών. Εκτός αυτών, υπάρχει μία ακόμα σοβαρή παράμετρος. Η δυσφήμιση του νησιού και συλλήβδην των ιατρικών του υπηρεσιών. Και αυτό διότι, όπως μας δήλωσε ο γιατρός, οι εκπρόσωποι της εταιρείας υποστηρίζουν πως, οι ιατρικές υπηρεσίες στο νησί δεν είναι και οι καλύτερες…. Όσο για την μεταφορά τους σε γνωστή κλινική της Τουρκίας, γίνεται με ιδιωτικό σκάφος στο οποίο όμως δεν μεταφέρονται ως ασθενείς, αλλά ως τουρίστες!!! «Ο τουρίστας έχει πεισθεί ότι πρέπει να μεταφερθεί στην Τουρκία διότι, στην Κω – νοσοκομείο, γιατροί, κ.λ.π. – δεν είναι ικανοί να χειριστούν την περίπτωσή του και η μόνη του ελπίδα είναι η γειτονική μας χώρα, ναυλώνεται ιδιωτικό σκάφος, ο ασθενής έχει υπογράψει, μετατρέπεται σε τουρίστας και φεύγει νομίμως, με τη θέλησή του. Μόλις φτάσει στο απέναντι λιμάνι, τον περιμένει το ασθενοφόρο, αυτόματα γίνεται ασθενής και μεταφέρεται στην κλινική» μας είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «απλά περιστατικά τα χαρακτηρίζουν σοβαρά για να κόβουν μεγάλα ποσά στις ασφαλιστικές εταιρείες. Μπορεί να φτάσει μέχρι και 30.000 ευρώ το περιστατικό». Μας είπε δε, πως, η «ταρίφα» για επίσκεψη σε ξενοδοχείο είναι 110 ευρώ, μεταφορά στο ιατρείο – αν χρειαστεί – 30 ευρώ και η συνέχεια έπεται.

«Προσποιούμενοι τους ιατρούς, χρησιμοποίησαν τη σφραγίδα και την υπογραφή μου, υποκλέπτοντας την ιατρική μου ιδιότητα για βγάλουν χρήμα, όσο περισσότερο γίνεται. Πράττοντας αυτό, όντας μη ιατροί, έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή δεκάδων ασθενών»κατέληξε.

Να σημειώσουμε ότι, η εν λόγω εταιρεία συνεργάζεται, όποτε χρειαστεί, με ιδιώτες γιατρούς της Κω.

Εν κατακλείδι, το πώς λειτουργεί μία ιδιωτική επιχείρηση και με ποιους συνεργάζεται, είναι καθαρά δικό της θέμα και δεν χρήζει δημοσιογραφικής έρευνας, αλλά ελέγχου του κράτους και των τοπικών υπηρεσιών. Εκτός κι αν καταγγελθεί από εργαζόμενο το οτιδήποτε εις βάρος του, οπότε είναι θέμα ρεπορτάζ.

Στην συγκεκριμένη όπως περίπτωση, το θέμα δεν αφορά μόνο σε συνδιαλλαγή ιδιωτών, αλλά σε δυσφήμιση μιας ολόκληρης περιοχής. Να θυμίσουμε ότι, ο διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κω Βασίλης Μπεσίρης, έχει ήδη καταγγείλει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ««αρπαγή ασθενών μέσα από το νοσοκομείο»!!!!! και η παιδίατρος και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Κω Ξανθίππη Σημαντήρη έχει κάνει λόγο για αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και πλαστογραφία.

Εάν κάτι παρόμοιο είχε συμβεί σε ένα άλλο κράτος θα είχε χαρακτηριστεί κακούργημα με ότι, αυτό συνεπάγεται.

Να σημειώσουμε ότι, όπως μας ενημέρωσε ο νομικός σύμβουλος του γιατρού, ο Εισαγγελέας είχε διατάξει προκαταρκτική εξέταση.

Παραθέτουμε την καταγγελία του γιατρού προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω (αριθμ. πρωτ. 3228, 27-08-13) και προς τον Ιατρικό Σύλλογο Κω.

πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΤΑΘΜΟΣ»



http://www.dimokratiki.gr/06-06-2014/giatros-katangelli-idiotiki-eteria-parochis-igias-tis-ko/ (http://www.dimokratiki.gr/06-06-2014/giatros-katangelli-idiotiki-eteria-parochis-igias-tis-ko/)

Τίτλος: Απ: Τουριστοϊατρική
Αποστολή από: schumifer στις 1 Ιουλίου 2018, 00:23:54
Τι απέγινε τελικά με την άνωθεν καταγγελία;
Τίτλος: Απ: Τουριστοϊατρική
Αποστολή από: Argirios Argiriou στις 26 Μαΐου 2020, 13:55:59
Αντιγράφω διάλογο από Ιατρική ομάδα του facebook στις 25/05/2020

- Πληθαίνουν οι αγγελίες για εργασία ιατρών σε τουριστικά ιατρεία. Βλέπω αμοιβές 60-100 ευρώ ανά ημέρα.

Καλοί συνάδελφοι που το σκέφτεστε, σιγουρευτείτε για τα εξής πριν προχωρήσετε:

Αφαιρέστε τα έξοδα που προκύπτουν από την εργασία σας εκεί πριν υπολογίσετε τα έσοδα.

Θα χρειαστείτε διαμονή; Θα σας παρέχεται δωρεάν; Θα έχετε συμμετοχή; Θα την πληρώνετε εξολοκλήρου;

Θα πληρώνετε για την διατροφή σας; Αν όχι, πόσα γεύματα παρέχονται; Είναι τουριστικές περιοχές. Διατροφή και κατάλυμα δεν είναι φθηνά.

Θα χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας για δουλειά, στις επισκέψεις κατ' οίκον και στα ξενοδοχεία; Τί αποστάσεις θα καλύπτετε; Θα καλύπτουν τη βενζίνη ή θα θα την πληρώνετε εσείς; Αν κάνετε πολλά χλμ/ 24ωρο δεν είναι μικρό το κόστος. Αν τα χιλιόμετρα θα είναι πολλά, βάλτε και αλλαγή λαδιών, τακάκια, σέρβις ή και καινούρια λάστιχα που ίσως χρειαστούν.

Σε περίπτωση ατυχήματος, ποιός θα πληρώσει τη ζημιά; Συνάδελφος έβγαζε ικανοποιητικά χρήματα σε καλοκαιρινό ιατρείο μέχρι που τράκαρε με μεθυσμένο με ξένες πινακίδες. Λαμαρινοδουλειά ευτυχώς, αλλά 1500 ευρώ πίσω μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Το σημαντικότερο. Πόσες ώρες θα δουλεύετε; 24/7 από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο, δεν είναι σπάνιο. Είναι εξαντλητικό και πρέπει να αξίζει όσον αφορά τα χρήματα που τελικά θα σας μείνουν, τέλη Σεπτέμβρη.

Φέτος σκεφτείτε και την Covid-19. Ποιά ΜΑΠ θα σας παρέχουν και ποιά θα πληρώνετε από την τσέπη σας; Τα εμπύρετα είναι συχνά, παρ' ό,τι καλοκαίρι και θα πρέπει να προφυλάγεστε.

Καλή σεζόν, όσοι και όσες το επιλέξετε!

-------------------------------------------------------

- Επισης, συγουρευτειτε και υπογραψτε συμφωνητικό οτι θα χρεαστεί να ΠΑΡΕΧΕΤΕ *ΜΟΝΟ* ιατρικες υπηρεσιες.........Οπως και τις ωρες αναπαυσης σας ΧΩΡΙΣ On call..........!!!



---------------------------------------------

- Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης;


-------------------------------------------------------

- Συνήθως η πληρωμή γίνεται με μπλοκάκι-τιμολόγιο, οπότε και αυτά επιβαρύνουν τον ιατρό.

-------------------------------------------------------

- Ελαχιστα, ελαχιστοτατα τα χρηματα... οι περισσοτεροι τουριστες τα παιρνουν πισω τα χρηματα τους απο τις ασφαλιστικες τους!!! Γελοια αμοιβη. Αστικη ευθυνη? Πως διασφαλιζεσαι εν οψει πανδημιας? Βαρεστε στο ψαχνο να αξιζει ο κοπος...

--------------------------------------------------------
- εγω που βρεθηκα περσυ ως επισκεπτης στη Σκιαθο που ειναι και παθολογος εβλεπα 1 το βραδυ ιατρεια ανοιχτα με ουρες απο εξω!!!!!

----------------------------------------------------

- Τα ιατρεία σπάνια είναι ιδιόκτητα και τα δουλεύει ο ιδιοκτήτης. Ανήκουν σε κάποιον γιατρό ή απλά επιχειρηματία και προσλαμβάνονται γιατροί για το καλοκαίρι (σεζόν) με αμοιβή ανά ασθενή ή πάγια αντιμισθία ή κάποιος συνδυασμός. Οι περισσότεροι τουρίστες έχουν συμβόλαια με ασφαλιστικές, οι οποίες έχουν συνεργασία με τα ιατρεία. Ο επιχειρηματίας παίρνει αποζημείωση ανά ασθενή από την ασφαλιστική πολλαπλάσια της αμοιβής του ιατρού και από αυτά καλύπτει τα έξοδά του κι βγάζει το κέρδος του.


---------------------------------------------------------

- Ποιοι πελάτες θα καλέσουν ιατρό? Με τα μέτρα που πρεπει νσ πάρει ο καθένας το κόστος επίσκεψης θα ειναι μεταξύ 150 κ 200 ευρω... Εφ οσων βέβαια έρθουν τουρίστες, που σε κάθε περίπτωση μιλάμε για πτώση 60% στην καλύτερη περίπτωση

-------------------------------------------------

- Οι τουρίστες έρχονται ασφαλισμένοι. Οι ασφαλιστικές συνεργάζονται με επιχειρήσεις-καλοκαιρινά ιατρεία. Οι ασφαλιστικές πληρώνουν τον επιχειρηματία κι ο επιχειρηματίας τον υπάλληλο ιατρό. Οι τουρίστες δεν πάνε οπουδήποτε αλλά στη συνεργαζόμενη επιχείρηση-ιατρείο, που έχει συνάψει συμφωνία με την ασφαλιστική. Βέβαια, οι ασφαλιστικές συνεργάζονται με πολλές επιχειρήσεις-ιατρεία. Ο ιατρός - υπάλληλος συμπληρώνει και τη σχετική γραφειοκρατεία για να μπορεί να αποζημειωθεί ο επιχειρηματίας. Ανάλογα με το πρόγραμμα που έχουν επιλέξει οι τουρίστες, αποζημειώνονται και επισκέψεις ιδιωτών που δεν έχουν συγκεκριμένς συμφωνίες με ασφαλιστικές, αλλά οι περισσότεροι επιλέγουν φυσικά τα βασικά προγράμματα και είναι σε μεγάλο βαθμό καθοδηγούμενοι. Ο υπάλληλος ιατρός πρέπει να προσέξει με ποιόν επιχειρηματία θα συνεργαστεί, καθότι υπάρχουν διάφορα κουμάσια, υπάρχουν βέβαια και οι σωστοί και τίμιοι. Συνολικά, τα έξοδά του είναι μεγάλα και γι' αυτό επιμένω να τα υπολογίσει πριν προχωρήσει σε καλοκαιρινή δουλειά. Με την Covid-19 και τα απαραίτητα ΜΑΠ, τα έξοδα του υπάλληλου ιατρού θα είναι ακόμη μεγαλύτερα.

--------------------------------------------

- Βάλε μέσα και την αστική ευθύνη η οποία πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει.
Όσο για τις ασφαλιστικές μένει να δούμε αν και ποια έξοδα θα καλύπτουν για covid...


-------------------------------------

- Και γιατί να μην ανοίξεις ένα δικό σου ιατρείο .για τους μήνες αυτούς


--------------------------------------------------

- Είναι μια επιλογή που κάποιοι την κάνουν. Δεν είναι όμως εύκολη επιλογή. Ο ανταγωνισμός είναι έντονος πλεόν σχεδόν παντού. Εύκολο ίσως είναι αν βρει κανείς ένα παρθένο μέρος με ικανή τουριστική κίνηση, χωρίς άλλη ιατρική κάλυψη. Ίσως και να υπάρχουν ακόμη τέτοια μέρη. Στα υπόλοιπα όμως, αν απλά ανοίξει κάποιος ένα ιατρείο, κάνοντας την ανάλογη επένδυση, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα γίνει απόσβεση. Χρειάζεται υπομονή και οικονομικό μαξιλαράκι που να επιτρέπει μερικές καμμένες σεζόν, μέχρι να γίνουν οι κατάλληλες επαφές και γνωριμίες με την τοπική τουριστική βιομηχανία.

----------------------------------------------------------

- Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες
(επιχειρηματίες ή γιατροί) τουριστικών ιατρείων χρειάζονται καταγγελίες δυστυχώς, που στο τέλος κανείς δεν κάνει για να μη μπλέξει και να αποφύγει και για δεύτερη φορά τη ψυχολογική φθορά, μετά τη πρώτη όταν συνεργάστηκε μαζί τους.
Εκμετάλλευση παντού... στα ωράρια, στα ανύπαρκτα ρεπό, στο μισθό που έχουν πάντα κρυφούς τρόπους να αλλοιώνουν τη συμφωνία ότι κι αν έχεις υπογράψει.
Μεγάλη πίεση, πολλές απαιτήσεις, κάποιες φορές απαράδεκτη συμπεριφορά σε νέους συναδέλφους.
Ζητάνε να τα κάνεις όλα, πολλές φορές ρισκάρεις.
Οι ιδιοκτήτες ή οι διευθυντές στις μεγάλες εταιρείες είναι άριστοι τεχνίτες στην επικοινωνία που μέσω του ανταγωνισμού και των επαίνων στοχευμένα σε κάποια μέλη της ομάδας οδηγούν νέους γιατρούς να αναλαμβάνουν ευθύνες και ρίσκα που δεν τους αναλογούν.
Πολλές φορές χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό (ιατρεία χωρίς γάντια, θερμόμετρα, υλικό ....καταστάσεις απλά για γέλια και για κλάματα!)
Ιστορίες πολλές από φίλους συναδέλφους.
Βιβλίο γράφεις!
Εν μέσω κορωνοιού τα μέτρα προστασίας που θα παρέχουν σίγουρα θα είναι ελάχιστα. Εδώ πριν οι περισσότεροι δεν διασφάλιζαν τα πιο απλά και τα έδιναν με το σταγονόμετρο.
Θα χρειαστεί κάποιος για να είναι ασφαλής να έχει και δικά του.
Όπως και ασφάλεια αστικής ευθύνης, ακόμα κι αν σας πουν ότι σας έχουν ασφαλίσει αυτοί, πιθανόν να μην ισχύει.
Κάνουν ασφάλεια για την εταίρεία και το προσωπικό ομαδικά. Οπότε δεν καλύπτεστε πλήρως. Οι κεντρο και βορειοευρωπαίοι τουρίστες όπως και οι ασφαλειές τους είναι πολύ απαιτητικοί.
Και τι θα γίνει αν πέσουν ξαφνικά κρούσματα σε 2-3 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που συνεργάζεται το ιατρείο;
Κι αναγκαστεί να κλείσει, τότε θα σου πούνε απλά ότι δεν μπορούν να σε κρατήσουν λόγω ότι αναγκαστικά κλείνουν λόγω καραντίνας.
Κι εσύ μένεις μετέωρος!
Σκεφτείτε να έχεις κατέβει σεζόν σε νησί να δουλέψεις 4 μήνες, να έχεις κάνει έξοδα, να έχεις αποκλείσει κάποια άλλη εργασία και να σου πουν σε 15 μέρες ότι κλείνουν τα πάντα λόγω καραντίνας.
Τέλος πάντων μπορώ να γράψω πολλά...αλλά θα μακρυγορήσω.
Μεγάλη προσοχή!
Ότι συμφωνία και να κάνετε το πιθανότερο να μην τηρηθεί.
Εύχομαι να υπάρχουν και υγιείς επιχειρήσεις που απλά δεν γνωρίζω!
Αααα... και να μην βάλετε ποτέ ασθενή στο αυτοκίνητό σας.
Δεν είστε νομικά καλυμμένοι.